Gooi en Eembode Hilversum

7 september 2017

Gooi en Eembode Hilversum 7 september 2017


Citymarketing is 'spot on'

HILVERSUM Het effect van de nieuwe citymarketing is nu al groter dan gehoopt en gedacht. Wat aandacht voor Hilversum betreft, is de campagne van Live Hilversum met HLiversum de kosten nu al meer dan waard. Dat is de mening van de wethouder van Media en Economische Zaken Wimar Jaeger.

Heel Nederland is losgegaan op HLiversum. Vooral op social media ging het tekeer met de 'spelfout' van het merk Hilversum, dat deze week officieel is gelanceerd. Met een grote glimlach somt Jaeger dat Hilversum met HLiversum op Twitter meer dan 1.400 reacties heeft ontlokt, waaronder die van de Duckstadkrant en Loekie de Leeuw. "Er is een kleine categorie die negatief reageert, maar de meerderheid heeft in HLiversum aanleiding gezien om de eigen creativiteit erop los te laten."

Dat betekent dat de campagne, de ontwikkeling daarvan heeft 50.000 euro gekost, aanslaat. "Het beeldmerk is herkenbaar en iedereen geeft daar zijn eigen vorm aan", zegt de bestuurder tevreden. Belangrijker nog vindt hij dat de deelnemers van Live Hilversum met het merk aan de slag gaan. "Het wordt echt door de stad omarmd. Wij hebben niet gevraagd dat Ziggo Sport op hun scherm 'We HLiversum Sports' plaatst. Datzelfde geldt voor de bibliotheek en de centrumondernemers die er uit eigen beweging al mee aan de slag zijn gegaan. De citymarketing is dus spot on", besluit Jaeger.

Loosdrechter blijft vastzitten na schietpartij

Loosdrecht De 41-jarige man die in de nacht van dinsdag 15 op woensdag 16 augustus op de Dorenwerdestraat in Loosdrecht door agenten is neergeschoten, blijft voorlopig in de cel.

De raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland verlengde het voorarrest van de Loosdrechter, die psychische problemen zou hebben, afgelopen week met negentig dagen.
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie meldt dat de man tijdens de bewuste avond op de Dorenwerdestraat met twee messen op agenten af liep en hen verbaal bedreigde. Reden voor de agenten om hem neer te schieten. De man moest daarom naar het ziekenhuis, maar verkeerde volgens de politie niet in levensgevaar.

'Hou op met die Hilversum 100 Challenge'

HILVERSUM Met verontwaardiging kijken ze vanuit de West-Indische buurt naar de Hilversum 100 Challenge. De gemeente die een wedstrijd uitschrijft onder inwoners en ondernemers om Hilversum groener en gezonder te maken en tegelijkertijd goedkeuring geven aan de kap van honderden bomen: dat rijmt totaal niet met elkaar.

Hilversum was vroeger de groene parel van het Gooi, zo stelde Loekie Verweij vrijdag tijdens het 'ontbijt op de A27'. Dat zijn in haar ogen inmiddels vervlogen tijden. In haar achtertuin, langs de snelweg, zijn al honderden bomen weg. Datzelfde geldt voor de Monnikenberg en Anna's Hoeve, waar respectievelijk het nieuwe zorgpark en de verlegde weg over Anna's Hoeve en de HOV-bus komen. "Toen ik op de Surinamelaan dat spandoek zag hangen voor die wedstrijd om Hilversum groener te maken, dacht ik bij mezelf: hou op nu, hoor", aldus Verweij.

13

Bosjesfestival is twee avonden achter elkaar genieten

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het begon ooit als een uit de hand gelopen feestje, maar inmiddels kan het jaarlijkse en sprookjesachtige Bosjesfestival op Landgoed Zonnestraal worden beschouwd als een begrip. Verspreid over twee dagen genoten 1800 liefhebbers vrijdag en zaterdag van muziek en cabaret. Toppers waren de band En Vrac en komiek Bob Maclaren.

Hilversummer bedreigd

Foto: Oscar Brak

Na Anne Fleur Dekker is er afgelopen weken opnieuw een linkse Hilversummer bedreigd.

15

Overmars opnieuw de beste tijdens triatlon in Weesp

Steff Overmans loopt solo naar de zege. Foto: André Verheul

Hilversum Hilversummer Steff Overmars heeft zondag voor de tweede keer op rij de WeesperNieuws Triatlon op zijn naam geschreven. De torenhoge favoriet bleek al snel veel te sterk voor de concurrentie.

De 28ste en zonnige editie was al beslist voordat Overmars van zijn fiets afstapte en zijn hardloopschoenen aantrok. Uiteindelijk legde de Hilversummer de 'Weesper Kwart' (1 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen, 10 kilometer hardlopen) af in een tijd van 1 uur, 42 minuten en 37 seconden. Robert Parinussa en Martijn Boot finishten als tweede en derde."Het ging waanzinnig, boven verwachting", jubelde de winnaar. Overmars kwam niet als eerste het water uit, maar was op de fiets veel sneller dan alle anderen. "En dan raak je uit zicht en gaan al die andere jongens naar elkaar kijken."
Toen Overmars begon aan het hardlooponderdeel had hij al een paar minuten voorsprong op de atleten daarachter. Volop genietend kon de Hilversummer daarom de laatste kilometers door de straten van Weesp lopen.

Bij de vrouwen ging de winst naar de grote favoriet. Deborah Schouten uit Weesp kwam na 1 uur, 57 minuten en 40 seconden als eerste over de finish. Een kleine drie minuten later eindigde Eva Janssen uit Hilversum als tweede.

Weerbericht

Sterk wisselvallig en winderig, vrij koel

Op 1 september is de meteorologische herfst begonnen. Vorig jaar verliep de eerste helft van september compleet nazomers met op veel dagen temperaturen van meer dan 25 graden. Dit jaar gaat het septemberweer de andere richting op. Een actieve oceaandepressie trekt naar het Noordzeegebied. Er komt een stevige westcirculatie op gang. De kans op regen neemt toe.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag begint het te regenen. Overdag blijft er veel bewolking met perioden met regen. De zuidwestenwind trekt aan tot (vrij) krachtig. De maximumtemperatuur komt uit op 17 graden. Ook in het weekeinde is het koel en onbestendig. Af en toe schijnt de zon, maar de bewolking overheerst meestentijds. De kans op enkele buien is vrij groot. Er blaast daarbij een stevige zuidwestenwind. De temperatuur houdt het bij 16 à 17 graden voor gezien.

Trend na het weekeinde

Een stevige (zuid)westelijke stroming houdt het weer in zijn greep. Maandag regent het enige tijd met veel wind, daarna wisselen buien en enkele opklaringen elkaar af. Het is koel met een maximum van 16 à 17 graden. De normale waarde voor begin september bedraagt 20 graden.

Weetje

De maand augustus was vrij koel (17.2 graden tegen 17.5 graden normaal) en tamelijk nat - met in onze regio 80 mm tegen 70 mm normaal - en iets aan de sombere kant. De zomer van 2017 was in zijn geheel warm en nat. Het aantal zonuren was normaal. Juni was de beste maand met de meeste zon en zomerse dagen. Juli en augustus waren wisselvalliger en minder zonnig.

Bibliotheek Hilversum houdt zaterdag open huis

HILVERSUM De bibliotheek aan de 's-Gravelandseweg in Hilversum houdt komende zaterdag, tevens Monumentendag, de jaarlijkse open dag. Bezoekers krijgen meer informatie over lezingen en cursussen.

Ook de activiteiten van de Volksuniversiteit Hilversum en haar partners worden gepresenteerd. Voor zowel leden als niet-leden is er veel te doen en te zien. Nieuwe leden krijgen komende maand 8 euro korting op een jaarabonnement. Bestaande leden krijgen een gratis kopje koffie of thee.
En wie zijn of haar materialen allang had moeten inleveren maar dat nog niet deed, krijgt de kans deze anoniem en boetevrij terug te brengen. "Wij hopen op die manier materialen terug te krijgen die soms al jaren uitstaan, zonder dat dat voor de lener problemen geeft", aldus een woordvoerder.

Digitale KWF-pinbus ingezet in Hilversumse wijken

Pinnen bij de collectant. Foto: KWF Kankerbestrijding

HILVERSUM Geen kleingeld meer in huis hebben, is niet langer een excuus om de collectant weg te sturen. Tot en met komende zaterdag maken Hilversummers kennis met de digitale pinbus als de collectant van KWF Kankerbestrijding langskomt.

Zondag is de collecteweek begonnen. Nadat vorige week bekend werd dat collectanten vooraan met digitale pinbussen langs de deuren kunnen gaan, is de KWF onder andere gestart met een pilot in Hilversum.
Niet heel Hilversum heeft kennisgemaakt met de bussen waar zij een geldbedrag kunnen pinnen. De digitale pinbussen worden in ieder geval ingezet op de Berensteinseweg en Vaartweg, de Gijsbrecht, in Kerkelanden en rond de Meteorenstraat.

Winst Nederlands kampioenschap palingroken in Kortenhoef naar Volendammer

LET OP : Foto : Remco Jakma

KORTENHOEF Opnieuw was de Kortenhoefsedijk zaterdag het decor van het jaarlijkse Nederlands kampioenschap palingroken. Xaver Jäger uit Volendam werd de overtuigende winnaar. In 2015 was hij ook al de beste. Spannend was het tussen de nummer twee, John Scheepmaker uit Limmen en de nummer drie, Teun Visser uit Urk: het verschil bedroeg slechts één punt. De presentatieprijs ging naar Team Gnodde uit Urk. Het evenement trok - zoals altijd - duizenden bezoekers.

LET OP : Foto : Remco Jakma Foto's Remco Jakma

'Merk' Hilversum week lang in de ban van Dutch Media Week

Open Studio Dagen heten volgend jaar Experience Days

De Dutch Media Week in Hilversum is woensdag officieel van start gegaan. Bij Ziggo op het Media Park was de opening met de lancering van een scherm.

Will Moerer samen met Jack van Gelder tijdens de opening. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Met een druk op de knop verrichtte vicepresident Will Moerer van Ziggo woensdag - precies een jaar nadat de zender naar Hilversum verhuisde - de officiële opening van de Dutch Media Week. Wie nu langs het Media Park rijdt ziet naast het opvallende Beeld en Geluid ook een groot scherm met daarop allerlei wetenswaardigheden.

Hilversum staat de gehele week in het teken van de Dutch Media Week (DMW). Dat begon woensdagavond (voor het grote publiek) met Dudok in Concert, komend weekend zijn er nog de Open Studio Dagen. Die Open Studio Dagen - ooit klein begonnen - vieren nu hun tienjarig jubileum, vertelt directeur Herman Dummer van DMF tijdens het openingsmoment aan presentator Jack van Gelder. "Vanaf volgend jaar wordt het weekend in zijn geheel geïntegreerd in de Dutch Media Week. Dan heten ze de Experience Days van de Dutch Media Week."
Niet echt een korte en pakkende naam, reageerde Van Gelder ietwat cynisch op het nieuwtje van Dummer. Die gaf daarom aan dat ideeën altijd welkom zijn.
Genoeg leuk en creatieve ideeën kreeg mediawethouder Wimar Jaeger na de lancering van 'Live Hilversum' genoeg. Hij vertelt nog altijd blij te zijn met Ziggo in Hilversum. "Amsterdam (waar ook veel mediabedrijven zijn, red.) heeft het aantrekkelijke plaatje. Maar het vak zelf en alles wat daarbij komt kijken vindt hier in 'het merk' Hilversum plaats."

Primeur met Mobile Movie Days Hilversum

HILVERSUM Nederland - en Hilversum - beleefde woensdagmorgen een Europese primeur. De pre-edition van de Mobile Movie Days, een festival van films die zijn gemaakt met mobiele telefoons, is namelijk van start gegaan. Een evenement voor het grote publiek, mediaprofessionals en -docenten.

"Het filmen met mobiele telefoons is een ontwikkeling die onomkeerbaar is", zegt Ruud van Gessel, initiatiefnemer van Mobile Movie Days, regisseur en maker van TAPZ, a mobimentary, de eerste lange documentaire die gedraaid is op mobiele telefoons. "Voor het grote publiek zijn de Mobile Movie Days een eyeopener, voor de professionals een gamechanger", zegt hij. "Het grote publiek kan hier inspiratie opdoen. Voor professionals is het festival een kennismaking met de makers van morgen."

De Mobile Movie Days, onderdeel van de Dutch Media Week, gingen woensdag van start met een expositie in Museum Hilversum, die daar tot en met oktober te zien is. Wie zelf aan de slag wil, kan vrijdag 8 september een Mobile Movie masterclass volgen, zowel op het gebied van filmen als storytelling. Ook zijn er die dag items voor professionals.
Het complete programma staat op www.dutchmediaweek.nl/mobile-movie-days. De toegang tot de verschillende onderdelen is gratis - met uitzondering van de expositie - maar is wel op basis van inschrijving. Het formulier daarvoor staat op de website.

Televisietoren weekend open

HILVERSUM Genieten van een prachtig uitzicht en met eigen ogen zien hoe mooi deze regio is. Dat kan komende zaterdag en zondag tijdens de Open Studio Dagen als de televisietoren voor het vierde achtereenvolgende jaar de deuren opent.

Voor 5 euro per persoon kan iedereen genieten van het uitzicht van de toren. Kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis naar boven. De volledige opbrengst gaat naar de Hilversumse stichting Muziekids, die muziekstudio's realiseert in ziekenhuizen opdat kinderen even los kunnen komen van hun ziek zijn. Ook op het Media Park verzorgt de stichting enkele activiteiten. Zo kan men op de foto met het wassen beeld van Armin van Buuren.

VVD: 'Zorgen voor wind in de zeilen van de Gooische Brink'

Liberalen willen de Gooische Brink aanpakken. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Er is werk aan de winkel als het aankomt op de Gooische Brink. VVD Hilversum wil dat er maatregelen genomen worden zodat het winkelcentrum weer de wind in de zeilen krijgt. Dat laat fractievoorzitter Frits Vogel weten.

De voorman van de liberalen stelt voor om de doorgang bij Bakker Bart te verbeteren en het daarachter gelegen KPN-pand te gaan ontwikkelen. "Daarnaast moet er meer gebeuren op de Kerkbrink. Het verplaatsen van de bibliotheek daar naartoe zou bijvoorbeeld een prima zet kunnen zijn. De Kerkbrink en de Gooische Brink hebben een directe relatie met elkaar", aldus Vogel.

Aanleiding voor dit relaas is het sluiten van de modezaak van Dyanne Beekman. In haar kielzog vertrekken waarschijnlijk ook kledingketens H&M en New Yorker. Volgens Vogel heeft Beekman zich beklaagd over de beperkte zondagopenstelling. De VVD'er vindt dat ondernemers zelf mogen weten of zij op zondag wel of niet opengaan. Dat is nu nog niet zo. De zondagopenstelling wordt dan ook een item tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Inspraak bij programma van HvH

HILVERSUM Bij iedere bijdrage van Hart voor Hilversum in de commissie- of raadsvergadering valt de term 'burgerparticipatie'. Inspraak van de inwoners is bij de grootste oppositiepartij een heet hangijzer. Hilversummers kunnen nu ook een woordje meespreken over het verkiezingsprogramma van de partij. Dat kan tijdens de sessies van 'Lucht je hart bij Hart voor Hilversum'.

De aftrap van deze buurtenactie is dinsdag 12 september in de Hilversumse Meent. Tussen 20.00 en 22.00 uur krijgen de inwoners in wijkcentrum De Kruisdam de kans om aan de fractie te vertellen wat goed gaat en wat echt beter moet. Tijdens deze bijeenkomst wordt over de buurt gesproken, maar vraagt Hart voor Hilversum ook extra aandacht aan de vraag of de gemeente de zorgtaken voor jeugd en ouderen goed uitvoert.

"Volgend jaar worden er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen gehouden, dus starten we met het opstellen van ons verkiezingsprogramma. Omdat Hart voor Hilversum zich sterk maakt voor alle inwoners doen wij dat pas nadat we met de mensen hebben gesproken en goed naar ze hebben geluisterd", geeft fractievoorzitter Karin Walters aan. "Vervolgens zoeken we samen naar oplossingen voor problemen en knelpunten en zetten die in gang. Dat noemen wij burgerparticipatie", is haar toevoeging.

Daphne de Jong

(45), verhuisde 22 jaar geleden van Amsterdam naar Hilversum. Een hele omschakeling, maar inmiddels is ze gewend.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Mijn man en ik runnen sportschool Burning Heart en dansschool Dance Dance Dance."

Wat vind je van jouw woonplaats?
"Ik woon 22 jaar in Hilversum. Ik kwam uit Amsterdam en moest nogal wennen.
Toen ik de eerste keer op de Groest liep, vroeg ik me af wanneer we nou naar het centrum gingen. Haha."

Als je burgemeester was, dan….
"Doe maar lekker niet. Schoenmaker, houd je bij je leest. Ik run de sportschool en meneer Broertjes Hilversum. Ik heb overigens gehoord dat hij kickboksen leuk vindt. Hij is welkom!"

Waar ben je trots op?
"Dat we tijdens de crisis zijn begonnen met een sportschool. Een onzekere tijd, maar we hebben inmiddels 1200 leden."

Welk boek lees je momenteel?
"'Diana, haar eigen verhaal'. Ik lees het op mijn e-reader."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Had graag met Nelson Mandela willen praten. Ben onlangs in Zuid-Afrika geweest en vloog met een helikopter boven Robbeneiland. Hoe bizar is het dat hij daar 27 jaar onschuldig vast heeft gezeten."

Heimelijk genoegen?
"Als ik alleen ben, lunch ik met een zak patatjejoppiechips. Heerlijk."

Mooiste plek in Hilversum?
"De Hoorneboegse hei, mijn achtertuin. Vooral nu prachtig."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik extreme watervrees heb."

Welke poster hing boven je bed?
"Wham en Doe Maar."

Krachttraining of cardio?
"Krachttraining. Hoef ik geen moment over na te denken."

Betere scheiding tussen rijbaan en fietspad

Er ligt nu een verlengde drempel op de Stationsstraat. Foto: Enter Media

HILVERSUM Wat is nou rijweg en wat is fietspad? Sinds de herinrichting van de Stationsstraat vorig jaar zomer was dat onduidelijk. Die vraag moet nu tot het verleden behoren.

De gemeente heeft veel klachten binnengekregen over de oversteekbaarheid. Na afgelopen donderdag moet dit zijn verbeterd, want de Stationsstraat ging voor een dag op de schop. Rijbaan en fietspad zijn nu beter te onderscheiden dankzij een verlengde drempel met belijning, ook wel kanalisatiestrepen genoemd.

Scenecs-award bij filmfestival in Rome

HILVERSUM Het Scenecs Filmfestival gaat over de grenzen. De in Hilversum gevestigde organisatie heeft op Quindici 19 een eigen award. Zaterdag 16 september wordt de Dutch Golden Stone uitgereikt tijdens dit Italiaanse filmfestival.

"Ik ben er trots op dat wij als Hilversumse organisatie in een van de wereldsteden een eigen podium hebben", aldus Scenecs-directeur Arya Tariverdi. Dat de Hilversummers een eigen award hebben in Rome komt voort uit de verregaande samenwerking tussen Scenecs en Quindici 19. De raakvlakken tussen de festivals zijn groot. Beide schenken aandacht aan aanstormend filmtalent. De Dutch Golden Stone gaat ook naar een jonge en nieuwe Italiaanse filmmaker.

Uitstapje naar de petanqueclub

Foto: Bob Awick

HILVERSUM Het nieuwe schooljaar is nog maar net begonnen of leerlingen van het Comenius College maakten al een uitstapje. Maandag waren zo'n honderd scholieren te vinden op het terrein van Petanque Club De Gooiers aan 't Jagerspaadje. Daar kregen zij tekst en uitleg over jeu de boules, zoals het in de volksmond heet, en mochten ze het spel vervolgens ook zelf beoefenen.

Massale steun doet eigenares van 't Perronnetje goed

Uit alle windstreken komen mensen langs voor gediscrimineerde onderneemster

Het was zaterdag topdrukte bij IJssalon 't Perronnetje. Uit het hele land kwamen mensen langs om eigenares Gilly Emanuels een hart onder de riem te steken.

De burgemeester in gesprek met bezoekers.

HILVERSUM Honderden mensen uit het hele land brachten zaterdag een bezoek aan IJssalon 't Perronnetje. Mensen uit alle windstreken verbroederden en betuigden hun steun aan de getreiterde en gediscrimineerde onderneemster Gilly Emanuels. "Het is heel fijn", merkt de onderneemster tevreden op. Daar voegt ze wel meteen aan toe dat het nu tijd is voor rust.

Vanaf 13.30 uur is het binnen en buiten bij 't Perronnetje één grote stroom aan bezoekers. Geduldig gaan mensen in de natuurlijk gevormde rij in de ijssalon staan. Achter de toonbank is het buffelen. De vier medewerksters van Emanuels zijn continu druk in de weer met het scheppen van de biologisch gemaakte ijsjes, de Surinaamse broodjes en het maken van een kop koffie. Als Emanuels niet van voren naar achteren vliegt om de voorraden aan te vullen, is zij in gesprek met haar klanten. "Gebeurt dit nu vaker in Hilversum?", is de vraag die de onderneemster krijgt.

De bezoekers komen van heinde en verre. Allemaal zijn ze naar Hilversum gekomen om de hardwerkende onderneemster aan de Kleine Drift te steunen en een statement te maken. Een aantal platforms en belangengroepen heeft de zaterdag aangegrepen om naar Hilversum te komen. Naast de al aangekondigde aanwezigheid van No Mo Surrenda zijn er vertegenwoordigers van Dat Ding van Ons, Platform Bewustwording Suriname en de Dutch Bouncers Federation (DBF).

Diverse platforms en belangengroepen, waaronder de Dutch Bouncers Federation, waren zaterdag te vinden op de Kleine Drift. Foto's: Bastiaan Miché

Emanuels heeft kaarten en bloemen gehad uit het hele land

Wat drie weken geleden gebeurde op de Kleine Drift zit hoog bij de mensen die steun komen betuigen. "Wij zijn er klaar mee", meldt een vertegenwoordiger van Platform Bewustwording Suriname. "Er moet een einde komen aan racisme", luidt het vervolg. "De videobeelden van Gilly, waarop ze gediscrimineerd wordt, doen pijn. Nederlanders moeten zich beseffen dat het beeld van Nederland veranderd is. Wij zijn ook Nederlanders", meldt Raymond Comvalius van de Surinaamse netwerkorganisatie Dat Ding van Ons. "Wij zijn hier omdat we achter Gilly staan en een positieve draai willen geven aan wat hier gebeurd is door er voor haar te zijn", vertelt hij verder.
Even na 14.30 uur arriveert burgemeester Pieter Broertjes. Vooraf had hij al laten weten langs te komen om de onderneemster te ondersteunen. Samen met Ruud Verkuijlen (VVD-raadslid) en Jan Kastje (fractievoorzitter GroenLinks) loopt hij de ijssalon binnen. Binnen no time is hij verzeild geraakt in verhitte discussies met betrokken en geschrokken aanwezigen.

"Het is overweldigend", geeft Emanuels aan. Zij is blij met alle steunbetuigingen. De onderneemster vertelt dat ze kaarten en bloemen uit het hele land heeft mogen ontvangen. Dat er zo veel positiviteit is voortgekomen uit een heel negatief en langslepend gebeuren stemt haar tevreden. Maar nu is het tijd voor rust. De afgelopen weken, na het vechtincident met hangjongeren uit de buurt, werd zij geleefd. Deze week geniet ze dan ook van een vakantie.
Of het ook daadwerkelijk rustiger wordt, valt te bezien. Afgelopen week heeft Emanuels samen met haar advocaat aangifte gedaan tegen de jongeren. "In eerste instantie is dat niet goed gegaan", aldus de eigenares van 't Perronnetje. Zij heeft nu onder andere aangifte gedaan van poging tot doodslag, discriminatie en zware mishandeling. Juridisch gezien krijgt het voorval van donderdag 17 augustus nog een flinke staart.

'Videobeelden waarop Gilly gedicrimineerd wordt, doen pijn'

Rust is ook wat de buurt wil, zo geeft Patrick Weening van bewonersvereniging Over 't Spoor aan. Hij is zaterdag als een van de weinigen uit de buurt aanwezig op de Kleine Drift. Dat zo veel mensen Emanuels een hart onder de riem willen steken, vindt hij een mooi gebaar. Weening geeft wel aan dat de buurt te kampen heeft met het hangjongerenprobleem. "Als zij straks weg zijn, blijft de buurt achter", zegt hij terwijl hij kijkt naar de honderden aanwezigen. Het is nu zaak om het probleem op te lossen en niet te verschuiven naar een plek elders in de wijk. "Het gaat om een stel snotapen dat grensoverschrijdend gedrag vertoont. Dat moet stoppen."

'Hier hebben ze allemaal dingen die ze bij die nieuwe winkels niet hebben'

Klanten balen dat juist Blokker Gijsbrecht sluit

Waar velen al bang voor waren, is nu definitief. De Blokker op de Gijsbrecht van Amstelstraat moet de deuren sluiten. En dat is balen, vinden de klanten in de winkel.

Klanten zien aan de posters dat Blokker binnenkort de deuren sluit. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum 'Deze winkel gaat sluiten', 'Alles moet weg' en 'Opheffingsuitverkoop'. Wie de Blokker aan de Gijsbrecht van Amstelstraat 154 nu binnenwandelt, ziet direct dat het binnenkort einde oefening is. Over twee maanden is het over en uit.

"Vervelend, jammer", zegt een medewerker, die er verder weinig over kwijt wil. Logisch, als klanten continu navraag doen. Wat de sluiting voor haar persoonlijk betekent, weet ze niet. "Het enige dat we weten is dat we 28 november dichtgaan."
Een woordvoerder van het retailconcern geeft aan dat Hilversummers na de sluiting gewoon nog terecht kunnen in het Hilvertshof, Seinhorst en Kerkelanden. En natuurlijk de website. "Wij doen geen uitspraken over personele consequenties. Uiteraard proberen wij altijd zo veel mogelijk collega's te herplaatsen, maar we hebben ook al aangegeven dat er helaas arbeidsplaatsen bij Blokker verloren gaan."

Maar willen de klanten van deze vestiging wel naar die vernieuwde vestigingen elders? De in Kerkelanden woonachtige Teuntje van Halt is daar heel duidelijk over. Nee, is haar antwoord. "Ik vind het verschrikkelijk dat deze winkel gaat sluiten. In Kerkelanden zit een nieuwe, maar daar is niets aan. Hier hebben ze allemaal dingen die ze bij die nieuwe winkels niet hebben", vertelt zij met een litermaatje en aluminiumfolie in haar mandje. "En deze locatie is veel gezelliger."

Al voor de zomer werd bekend dat Blokker dit jaar honderd verliesgevende filialen in het land zou sluiten en banen zouden komen te vervallen. En omdat alle andere Hilversumse vestigingen recent zijn vernieuwd en juist die op de Gijsbrecht niet, is het nieuws eigenlijk geen eens een verrassing.
Ook trouwe bezoekster Myrthe Vane is niet verbaasd. Zij is in de winkel om nog even wat afgeprijsde bekertjes en buitenlampjes te scoren. Komend weekend is er thuis namelijk een feestje, zegt ze. "Dit is wel heel erg, nee, wel jammer. Echt zonde", zegt ze. "Helemaal voor de Gijsbrecht. Natuurlijk kan ik elders terecht, maar ik houd helemaal niet van die andere Blokkers. Dat hippe vind ik niets."
De Hilversumse komt hier al vanaf haar geboorte, zegt zij, naar 'haar' Blokker. "Dan ging ik naar beneden om speelgoed uit te zoeken en haalde mijn moeder boven iets. Ik weet niet beter dan dat wij hier naar de Blokker gaan. En nee, ik ben niet verrast over dit bericht, had er al over gelezen. Het is een grote keten. Zo gaat dat tegenwoordig."

Grote vraag is nu - ook voor de aanwezige klanten - welke ondernemer de plek op nummer 154 inneemt. Bestuurslid (en oud-voorzitter) van de Stichting Ondernemersfonds De Gijsbrecht Chantal Monsma (tevens eigenaar van het verderop gelegen Stoerkids) heeft eveneens geen idee. Maar ook zij ontvangt de voorbije dagen regelmatig klanten die het sluiten van de in de winkelstraat zo aanwezige winkel betreuren. "Ja, het is een gemis voor de Gijsbrecht", geeft zij toe. "Als je hoort dat een lang bestaand Nederlands concern winkels sluit, hoop je dat deze open blijft. Dit is heel jammer."

Melk en herrie in de koffie bij 'snelwegontbijt'

Buurt wil met actie gesprek over geluidswal verder op gang krijgen

De zorgen zijn groot. Begrip is er aan alle kanten voor de verminderde leefbaarheid langs de A27. De gewenste oplossing blijft echter uit.

In de tuin aan de Arubalaan gingen bewoners onder andere in gesprek met lokale en provinciale politici. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Met tranen in de ogen zien we iedere morgen wat er hier gebeurt", aldus Loekie Verweij van het Comité West-Indische buurt. Om duidelijk te maken wat de gevolgen van de verbreding van de A27 betekenen voor de 85 huizen in deze wijk verzorgden zij vrijdag een ontbijt met de vraag: heeft u een wolkje melk of herrie in uw koffie?

Vrijdag 8.00 uur. Het is redelijk rustig op de Arubalaan, terwijl het buurtcomité vele uitnodigingen heeft verstuurd: van demissionair minister Schultz van Haegen tot aan de hele gemeenteraad. Zeven vertegenwoordigers, verdeeld over de lokale en provinciale politiek, zijn aanwezig. Verder is Rijkswaterstaat vertegenwoordigd door twee personen en namens de gemeente schuift buurtcoördinator Martijn van Ligten aan tafel bij het 'protestontbijt' van de West-Indische buurt. Dat er onvrede is maken de spandoeken in de tuin wel duidelijk. 'Scherm A27. Compensatie' is te lezen. Tegen de boom rust een zelfgemaakte grafsteen met daarop de tekst: 'RIP Gezondheid 2017'.
Al maanden is deze groep Hilversummers bezig om weer een leefbare situatie te krijgen in hun buurt. Op het tracé rond de wijk is veel veranderd. Honderden bomen zijn verdwenen en inmiddels is Rijkswaterstaat bezig met de verbreding van de A27. Sindsdien worden de geluidsnormen overschreden, neemt de luchtkwaliteit af en verdwijnt het woonplezier. De oplossing die zij wensen is simpel: een geluidswal langs de A27.

Dat is een eenvoudig uitgesproken wens, maar welke autoriteit draait uiteindelijk op voor de kosten van dat scherm? Gemeente, provincie en Rijkswaterstaat geven op dit vlak geen gehoor. Wel tonen zij allemaal begrip voor de nieuwe situatie langs de West-Indische buurt. Daar kopen de bewoners echter niks voor. Zij mogen wel opdraaien voor de gevolgen, maar krijgen geen compensatie, zoals dat een aantal kilometer verderop (gemeente Eemnes en provincie Utrecht) wel het geval is. "Dit is echt ingrijpend. Het gaat hier niet even om de aanpassing van een plein zoals bij Gooiland", stelt bewoonster Loekie Verweij.

Tegen de boom rust een grafsteen met daarop 'RIP Gezondheid 2017'

Zij zegt dat het comité nog altijd in gesprek is met Rijkswaterstaat en dat het agentschap van het ministerie van Infrastructuur en Milieu langzaam begint te bewegen. Buurtgenoot Kees Tabak bevestigt dat Rijkswaterstaat in gesprek blijft en dat hij dat bemoedigend vindt, maar als het gaat over de komst van een geluidswal de beslissing elders genomen moet worden, namelijk in politiek Den Haag.

Tijdens het ontbijt 'op de snelweg', zoals het comité de activiteit had aangekondigd, wilden ze laten horen en zien hoe groot het probleem is en wat eraan te doen is. Ze wilden de noodzaak van een geluidswal aantonen. "We willen dat ze de bewoners tegemoetkomen, maar daar hoor je niks van", aldus bewoner Martin Blauwhof. Cijfermatig kunnen ze binnenkort bijval krijgen. Er is budget beschikbaar voor decibelmetingen. Op deze wijze kan de ervaren geluidsoverlast aangetoond worden. Met hulp van de buurtcoördinator heeft de buurt een aanvraag hiervoor ingediend. Deze is gehonoreerd in het raadhuis.

'Het gaat hier niet om de aanpassing van een plein zoals bij Gooiland'

De strijd staken gaat niet gebeuren. Zoals Verweij zegt, blijven ze net zolang strijden totdat het geluidsscherm er staat. Wellicht kan de aanwezigheid van het selecte clubje raadsleden en fractiemedewerkers en leden van Provinciale Staten op den duur toch iets betekenen."Ik ga het meenemen in de fractie. Daar gaan we kijken wat we nog in beweging kunnen krijgen. Als provincie hebben we natuurlijk wel gewoon macht. Wij nemen de zorgen van deze bewoners echt uiterst serieus", aldus Lars Voskuil, Statenlid van de PvdA.

Hilversummer bedreigd na kreet 'Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme'

'Mijn gevoel van veiligheid was echt immens aangetast'

Opnieuw is er een jonge linkse Hilversummer bedreigd. Na Anne Fleur Dekker staat nu Felix Woudenberg in de 'schijnwerpers'.

Felix Woudenberg tijdens de demonstratie in Amsterdam. Foto: Oscar Brak

HILVERSUM "Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme". Met die kreet - en dat meerdere keren achter elkaar - probeerde Felix Woudenberg (23) de aanwezigen bij de demonstratie tegen fascisme medio augustus in Amsterdam op te zwepen. Omdat een filmpje daarvan op social media verscheen was de Hilversummer al snel het mikpunt van spot. Bedreigende reacties vanuit rechtse hoek bleven niet uit.

Woudenberg zal volgende keer precies hetzelfde doen

Inmiddels - we zijn twee weken verder - gaat het wel weer, zegt Woudenberg. "Hoe meer je over je heen krijgt, hoe minder serieus je het neemt", zegt hij glimlachend. "Maar in het begin was het wel eng en controleerde ik extra of de deur op slot was. De eerste nacht heb ik niet geslapen. Mijn gevoel van veiligheid was echt immens aangetast."

De bij de instanties onaangekondigde antifa-demonstratie in Amsterdam was naar aanleiding van de ongeregeldheden in Charlottesville. Daar reed een aanhanger van het rechts-radicale gedachtegoed met zijn auto in op linkse tegenbetogers. Woudenberg demonstreerde naar eigen zeggen het afgelopen anderhalf jaar wel vijftig keer, maar zo groot als de opkomst nu was, was hij zelden.
Van de aanwezigen waren er veel met een masker op. Sommige omdat ze de grens van het toelaatbare overschrijden, andere omdat ze solidair willen zijn met diegenen die een grens overschrijden, legt Woudenberg zonder zijn mening hierover te geven uit. Hijzelf draagt - zegt hij - geen masker. Geweld gebruikt hij ook niet.
Ook de linkse activiste Anne Fleur Dekker uit Hilversum, die enige tijd terug al ernstig werd bedreigd en zelfs moest onderduiken, was bij het protest van de partij. Na afloop zaten de twee samen in de trein op weg naar huis en spraken - niet wetende wat er op hen af zou komen - onder meer over die voor haar moeilijke periode.
Een dag later echter stond zijn telefoon roodgloeiend. Een filmpje waarin hij de meute oproept was online verschenen en bedreigende reacties bleven niet uit. Niet zozeer de inhoud, maar eerder de felle toon waarmee de linkse activist sprak, leidde tot ophef. "Ja, je kunt niet dit eruit stampen en er charmant uitzien", lacht Woudenberg. Hij dacht er even aan om aangifte te doen, maar besefte ook dat dit weer tot gedoe kan leiden.

Het filmpje heeft verder tot een relletje geleid binnen de lokale politiek van Weesp. Woudenberg woonde tot april dit jaar twee jaar in die gemeente en zette zich in voor de jongerenafdeling van de lokale D66-fractie. Omdat hij inmiddels weer in Hilversum woont, is hij daarmee gestopt. Zijn naam stond echter - inmiddels is deze verwijderd - nog steeds op de website van de Jonge Democraten. Fractievoorzitter Gerton van Unnik van het rechtse Duurzame StadsBelangen vroeg D66 daarom om opheldering. Hij meent dat de volgens hem 'terroristische organisatie' antifa verboden moet worden en hekelt het feit dat D66 in zee gaat met een lid daarvan. "D66 omarmt een knokploeg."
Raadslid Saskia ter Kuile van D66 hekelt op haar beurt de toon van Van Unnik die via social media anderen op sluwe wijze zou aanzetten tot het bedreigen van Woudenberg. Zij heeft de kwestie aangekaart bij burgemeester Bas Jan van Bochove.
Woudenberg heeft er op zich geen problemen mee dat Van Unnik hem bekritiseert. Dat echter D66 erbij wordt betrokken is voor hem "een grotere dreun". Hij is wel blij met het optreden van Ter Kuile.
Hoewel hij ervan baalt dat het filmpje altijd op internet te zien zal zijn, heeft Woudenberg geen spijt van zijn actie. Een volgende keer zal hij precies hetzelfde doen en gaat er geen masker over zijn hoofd. "Mijn ouders zijn hierover ook op hun werk aangesproken, maar nooit negatief. Ik heb ook geen wet overtreden. En als ik hierdoor bij een sollicitatie geen baan krijg, vraag ik me af of ik bij dit bedrijf wil werken."

'Bedrog' in onderzoek naar dood Fleur

Justitie moet volledige opname dodelijk ongeval ter beschikking stellen

Het onderzoek naar de dramatische dood van Fleur Balkenstein rammelt aan alle kanten, vindt de advocaat van de twee verdachten. Hij uitte vrijdag forse kritiek.

Een dramatisch beeld vlak na de klapper. ArchieffFoto: Bastiaan Miché

LOOSDRECHT De rechtbank Lelystad vindt dat justitie de volledige opnameband met camerabeelden van de Nieuwe Loosdrechtsedijk in Loosdrecht vlak voor het dodelijke ongeluk vorig jaar maart waarbij de 19-jarige Hilversumse kapster Fleur Balkenstein om het leven kwam, aan de advocaat en de rechtbank ter beschikking moet stellen.

Advocaat Frederik-Jan Hogewind van de 33-jarige piloot, die samen met zijn 54-jarige vader uit Loosdrecht terechtstaat wegens straatracen met dodelijke afloop, had eerder maar twee minuten van de in totaal twintig minuten durende opname gekregen.
Ook vroeg hij de band te laten onderzoeken door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) om de snelheid van de auto's te bepalen. Dit laatste verzoek wees de rechtbank af tijdens de regiezitting vrijdag in Lelystad.

Op 16 maart draaide de nietsvermoedende Fleur vanaf de Tjalk in Loosdrecht de Nieuw-Loosdrechtsedijk op. Vader en zoon reden daar achter elkaar met een snelheid tussen 150 en 187 km per uur over de weg waar een maximumsnelheid van 50 km per uur geldt. De vader raakte de Toyota van Fleur vol in de flank toen ze de weg op kwam. Zwaargewond werd zij naar het ziekenhuis gebracht, waar zij twee weken later overleed.

De twee agenten moeten schriftelijke verklaring afleggen

Bumperkleven

Justitie spreekt over een 'straatrace' die de mannen, vader in een Porsche en zoon in een Mini, zouden hebben gehouden. Een strafverzwarende omstandigheid. De zoon wordt medeplegen verweten omdat hij zijn vader zou hebben opgejaagd door te bumperkleven, zo zouden getuigen hebben gezien. De vader zou fors gedronken hebben, bleek uit een blaastest direct na het ongeluk. De politie verzuimde bloed af te nemen bij de zoon.

Stickers

Advocaat Hogewind hekelde het onderzoek van de politie na het ongeluk. Zo zou het bloedmonster van zijn cliënt niet zijn verzegeld met stickers, waardoor hij betoogde dat er bedrog in het spel zou kunnen zijn. Hij verzocht de twee agenten die het proces-verbaal hebben opgemaakt hierover te horen. De rechtbank wees dit verzoek af, maar wil wel dat de agenten een schriftelijke verklaring afleggen over hun werkwijze.
Ook gaat de advocaat ervan uit dat de camerabeelden onleesbaar zijn aangeleverd bij het NFI, waardoor de beelden niet onderzocht konden worden. "Ik ben zelf lange tijd in de weer geweest met de politie zodat ik de beelden goed kon bekijken. Het NFI heeft daar geen tijd voor en stuurt ze terug."
Het onderzoek naar de telefoon van de overleden Fleur heeft niets opgeleverd. De politie had in eerste instantie geen pincode en heeft vervolgens het apparaat teruggegeven aan de nabestaanden van Fleur. Toen justitie later de telefoon alsnog wilde bekijken, bleek alle informatie van de telefoon te zijn verwijderd.

Getuige

In de komende weken zullen alle laatste onderzoeken worden afgerond en zal op verzoek van de advocaat nog een getuige gehoord worden die zich via de media heeft gemeld.
De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen vader en zoon vindt op vrijdag 3 november plaats.

Loosdrecht twee dagen in de ban van groots opgezet jazzfestival

Peter Beets. Foto: Loosdrecht Jazz Festival

Loosdrecht De botenloods van Jachthaven het Anker aan de Oud-Loosdrechtsedijk is vrijdag 15 en zaterdag 16 september wederom het decor van de vierde editie van het Loosdrecht JazzFestival. Het is de eerste keer dat het publiek kan genieten van twee dagen muziek.

Vrijdagavond geldt als 'ClassicJazz Night' waar het publiek heerlijk ontspannen kan luisteren naar een selectie van topmuzikanten. Op het programma staan onder anderen Fay Claassen, Gypsy Jazz, Peter Beets and guests en de Dutch Swing College.
De andere groep bezoekers kan op zaterdagavond genieten van de Soul & Funk Night met internationale artiesten. Dan gaat de grote zaal helemaal los met onder meer Incognito, New Cool Collective feat. Mark Reilly (Matt Bianco) en Bruut.

Ook aan de kinderen is gedacht: op zaterdagmiddag staat het gratis Jazz rond de Haven in het teken van activiteiten voor de hele familie. Bomvol optredens en activiteiten zoals instrumenten maken en workshops. De entree is gratis en bij de aanwezige foodtrucks op het terrein kunnen bezoekers allemaal hapjes kopen.

De optredens vinden plaats op verschillende podia en er zijn voldoende loungehoekjes om onder het genot van een drankje te relaxen. Meer informatie is te vinden op www.loosdrechtjazzfestival.nl. Daar worden ook online kaartjes verkocht (ClassicJazz Night 29 euro | Soul & Funk Night 39 euro | passe-partout 58 euro).

'In de Clemenskerk moet iets komen, maar niets van deze omvang'

24 bezwaarschriften uit de buurt tegen vergunning voor trampolinepark

De nadelen zijn voor de buurt, terwijl de gemeente, BOEi en de onderneemster voordeel hebben van het trampolinepark in de Clemenskerk.

Bij de Open Monumentendag van vorig jaar gaf Flight Deck 53 uitleg over de plannen voor het trampolinepark. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Nee, de buurt is niet tegen de komst van bedrijvigheid in de Clemenskerk. Sterker nog, daar moet een goede invulling voor gevonden worden. De komst van het indoortrampolinepark is dat totaal niet. De omvang past niet in de buurt en gaat voor heel veel overlast zorgen. Met 24 bezwaarschriften tegen de vergunning geven de bewoners een sterk signaal af.

"Wie zet er nou zo'n groot evenement in zo'n buurt? Hoe verzin je 't!", aldus bewoonster Ineke Bomhof. De Hilversumse krijgt bijval van buurtbewoners Daan van Alkemade en Jennie Fuhrie. De overlast waar zij en hun buren straks mee te maken krijgen als er duizenden bezoekers per jaar naar de Bosdrift 53 komen om lekker te gaan springen, is niet te overzien. Geluidsoverlast, een nog groter parkeerprobleem, meer gasdampen. Kortom: een enorme aantasting van de leefbaarheid in deze arbeiderswijk.

Van Alkemade zegt dat de dynamiek en het ritme van de buurt hevig ontregeld worden als Flight Deck 53 zich mag gaan vestigen in de leegstaande kerk. Volgens de Hilversummer wordt de wijk nu al maximaal belast wat betreft het verkeer. De auto parkeren in de Leliestraat is nu al een crime en het verkeer op de Bosdrift raast de hele dag door. Vanaf 18.00 uur neemt de drukte af, keert de rust langzaam terug en is het tot 7.00 uur stil.

Binnenkort komen er 950 pagina's de kant van de bewoners op

"Deze onderneemster (Saskia de Wit, red.) doorbreekt dat patroon op brute wijze", meent Van Alkemade. Om tot 30.000 bezoekers in het eerste jaar te komen en later nog meer, moeten de openingstijden behoorlijk ruim zijn. Tot diep in de avond kunnen de bezoekers naar alle waarschijnlijkheid komen springen in de kerk. "Dat is dus het einde van de dynamiek en de rust in de buurt", aldus de Leliestraat-bewoner.

Het verzet rondom de leegstaande Clemenskerk is groot. "Iedereen heeft z'n eigen specifieke bezwaren", geeft Bomhof aan. De een vreest de avonden in de schijnwerpers te zitten van de auto's, een ander verwacht de eigen auto nergens meer kwijt te kunnen, steeds stationair draaiende wagens voor de deur te hebben of de gevaarlijke situaties die gaan ontstaan als de touringcars hun passagiers in en uit laten stappen op de Bosdrift omdat deze de draai niet kunnen maken naar de parkeerplaats. Weer een ander claimt dat de glas-in-loodramen met plaatjes ervoor aan geluid helemaal niks tegenhouden. "Als ik met mijn zoons naar het trampolinepark in Nieuwegein ga, moet ik na een uur oordoppen in. Dat zit op een industrieterrein en die ruimte is geïsoleerd. Wat denk je dat hier gebeurt. Dat geluid gaat er dwars doorheen", aldus Van Alkemade.

'Iedereen heeft z'n eigen specifieke bezwaren'

Volgens het drietal wordt het plan voor een trampolinepark er behoorlijk doorgedrukt. De bewoners winnen er niks mee als Flight Deck 53 zich mag vestigen. BOEi, eigenaar van de Clemenskerk, heeft dan eindelijk een huurder. De gemeente verwelkomt een onderneming die iets nieuws brengt naar Hilversum, zoals verantwoordelijk wethouder Floris Voorink heeft laten weten en De Wit en haar twee partners kunnen dan aan de gang met hun bedrijf.
Het is Bomhof, Fuhrie en Van Alkemade een raadsel waarom er geen maatschappelijke functie in de kerk kan komen. Nu buurtcentrum De Lelie door brand onbruikbaar is, is de nabijgelegen Clemenskerk een goede optie. De clubs en instellingen kunnen een deur verderop verder met hun activiteiten en de buurt behoudt het centrum. Met een andere bestemming valt ook goed te leven. De drie halen het idee van een vintagewinkel, dat plan ging niet door, aan. Zo'n kleinschalige onderneming had veel beter gepast bij de buurt.
Nog altijd is er geloof in de buurt dat het plan kan worden afgewend, ook al zijn eerdere bezwaren en argumenten van de hand gewezen. "Er zijn nog allerlei mogelijkheden", zegt Van Alkemade strijdbaar. De geijkte paden zijn te bewandelen. Daarom heeft de buurt op grote schaal bezwaar aangetekend tegen de vergunningaanvraag voor het trampolinepark. De Stichting Vrienden van de Clemenskerk is heel diep de materie ingegaan en heeft een lijvig bezwaarschrift van veertig pagina's opgesteld.

Daarnaast zijn er twee WOB-verzoeken (Wet openbaarheid van bestuur) ingediend. Dat betekent dat er binnenkort 950 pagina's, waaronder e-mails en brieven, de kant van de bewoners opkomen. Van Alkemade is een van de bewoners die mee helpt met het doorspitten van de hele correspondentie over de plannen van Flight Deck 53 binnen de gemeente. "Ik wil zien of ambtenaren professionele afstand hebben kunnen houden", zegt hij.

Veel geloof in een goede samenwerking met Flight Deck 53, als het al zover komt, is er niet. "Als de plannen doorgaan, wij krijgen geluidsoverlast en we kunnen met elkaar geen dingen afspreken, dan ben ik bereid iedere dag te gaan flyeren en alle bezoekers uit te leggen wat er hier gebeurt. Dat wordt dan geen prettige verhouding", meldt Van Alkemade.

22 / 24

'Subsidie impuls aan sluitende aanpak'

Ruim twee ton subsidie voor hulp verwarde personen in t Gooi en Vechtstreek

In augustus was er een gijzeling op het Media Park. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De Gooise gemeenten krijgen gezamenlijk 234.000 euro voor twee jaar van het Rijk om incidenten met verwarde personen al in een vroeg stadium te kunnen voorkomen. Dat schrijft de Hilversumse zorgwethouder Eric van der Want namens zijn collega-wethouders aan de gemeenteraad.

'Aandacht voor de problematiek zeer noodzakelijk'

"Met deze subsidie wordt een impuls gegeven aan de sluitende aanpak voor personen met verward gedrag", meldt hij.
De nieuwe aanpak van de Regio moet een stevige basis bieden om een sluitende aanpak voor personen met verward gedrag uit te werken. Van der Want verwijst daarbij naar enkele recente incidenten, waaronder een verwarde man die in Loosdrecht werd neergeschoten en ook de gijzeling van een vrouw op het Media Park in augustus. Daaruit blijkt volgens de wethouder dat extra aandacht voor de problematiek rondom personen met verward gedrag zeer noodzakelijk is.
Al voor de zomer maakten acht gemeenten in de Gooi en Vechtstreek met verschillende partners in de regio afspraken om mensen met verward gedrag te beschermen en op te vangen en daarmee het aantal incidenten rondom deze mensen terug te dringen. Het gaat daarbij om mensen die de grip op hun leven (dreigen te) verliezen, waardoor zij zichzelf en/of anderen in gevaar kunnen brengen. In de Gooi en Vechtstreek ging het in 2016 om 861 meldingen en dit aantal stijgt jaarlijks.
De toegekende subsidie was aangevraagd in het kader van het programma 'Lokale initiatieven mensen met verward gedrag'. Met de samenwerking én subsidie wil de Regio onder andere de verschillende (hulpverlenings)ketens op elkaar afstemmen, professionals bijscholen inzake psychiatrische hulpverlening en de cliënt en zijn naasten beter betrekken bij zijn hulpverlening. Verder staat 24/7 toezicht op de agenda, net als de uitbreiding van beschermd wonen en de sociaal-medische zorg voor dak- en thuislozen.

Ondernemers blij met vernieuwd Gooilandplein, maar...

De rotonde is weer open voor autoverkeer, de bypass is nog dicht.

Hilversum Of de vernieuwde rotonde op het Gooilandplein de verkeersellende op dat punt ook maar enigszins kan oplossen is ook voor de ondernemers in de Emmastraat de grote vraag. Blij zijn ze in ieder geval met het feit dat ze weer bereikbaar zijn.

'Alle lof voor de gemeente verder, maar je bent onbereikbaar'

Het autoverkeer kan sinds deze week weer vanaf de Langestraat via de rotonde (nog wel op de oude manier) de Emmastraat op. De daarvoor ingerichte bypass langs Gooiland is namelijk nog niet klaar, net als de Schapenkamp tussen de rotonde en de Beatrixtunnel. Dat gedeelte dient net als de los- en laadplek voor Gooiland als opslagplek voor de verschillende materialen. Over pakweg twee weken is de bypass gereed, aldus een gemeentewoordvoerder. De inrichting van de straks groene rotonde begint - vanwege het plantseizoen - in december.
De verschillende ondernemers in de Emmastraat, die in het verleden zich met succes verzetten tegen de komst van tweerichtingsverkeer in hun straat, zijn blij met het voorlopige eindresultaat. Wel kijken enkelen van hen terug op een 'dramatisch hoogseizoen', zoals eigenaar Stefan Vos van Kings IJscafé het omschrijft. Hij begrijp dat de gemeente veel wegwerk verricht in de autoluwe zomer, echter voor hem is dat dé periode om reserves op te bouwen.
Nog altijd wordt zijn terras omringd door zand en graafmachines. Uitnodigend om er een ijsje te eten is het dinsdag - ondanks het prima weer - niet bepaald. "De afgelopen maand is mijn omzet met 50 procent gedaald, maar er is weinig aan te doen. En ik wil de gemeente niets verwijten, heb goed contact met die mensen en het plein wordt mooi. Maar voor nu is het wel even vervelend."
"Het is prettig dat er weer wat leven in de brouwerij is", zegt Luc van den Burgt van de gelijknamige banketbakkerij, iets verderop gelegen. Ook hij kijkt terug op een moeilijke zomer. "Alle lof voor de gemeente verder, maar je bent onbereikbaar. Als mensen vanaf de Langestraat via de Gijsbrecht hier moeten komen, blijven ze weg."
Van den Burgt, die zich ook fel verzette tegen tweerichtingsverkeer, zag enkele automobilisten de gekste capriolen uithalen om op de plek van bestemming te komen. "Over de stoep rijden, tegendraads ook nog. Mensen weten soms ook niet meer waar ze heen moeten."
Wel vindt de ondernemer dat het plein er goed uitziet. Of de lange files op de Langestraat er verleden tijd mee zijn is voor hem de grote vraag. Ook blijft er 'het reële wantrouwen' dat de Emmastraat alsnog een tweerichtingsverkeerweg wordt. Het zal een onderwerp zijn tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen.

De ruimte voor Kings. Foto's: Bastiaan Miché