Gooi en Eembode Hilversum

3 mei 2018

Gooi en Eembode Hilversum 3 mei 2018


'Mars tegen onrecht' in Hilversum

HILVERSUM "Het is tijd om duidelijk te maken dat wij dit onrecht niet langer pikken. Wij kunnen en mogen niet langer wegkijken en ons onrechtmatig laten behandelen. Het wordt tijd dat wij de handen ineenslaan en de geleden sluiten."

Dat schrijven drie initiatiefnemers van de zogenaamde 'mars van gerechtigdheid' door Hilversum op zaterdag 19 mei. Aanleiding is de vervolging van eigenaar Gilly Emanuels van ijssalon/Surinaams eethuis 't Perronnetje aan de Kleine Drift. De vervolging (voor mishandeling) leidde tot veel ophef, omdat de groep jongeren tijdenlang de Surinaamse racistisch bejegende en zelfs een met poep besmeurde Surinaamse vlag voor haar deur legde. Dat de onderneemster uiteindelijk de jongeren met een bezemstok te lijf ging, was volgens velen een logisch gevolg.

De mars is volgens de drie initiatiefnemers, Raymond Pinas, Glenda Vijzelman en Gerrel Liesdek, geen protestmars of demonstratie, maar eerder "die van positie innemen binnen deze samenleving op welke wij horen". De drie (geen Hilversummers) menen dat ook andere vrouwelijke ondernemers - met een migratieachtergrond - werden geconfronteerd met racistische opmerkingen.
De bijeenkomst van 19 mei eindigt op het plein voor de ijssalon. Daar wordt ook de petitie tegen vervolging van Emanuels (door bijna 500 mensen ondertekend) overhandigd.

'Stadsgesprek' over formatie komt in Heelo

HILVERSUM Inwoners van Hilversum krijgen inderdaad de kans om met de vier onderhandelende partijen die samen de nieuwe coalitie willen vormen, adviezen mee te geven voor in het nieuwe coalitieakkoord. Dit zogenaamde 'stadsgesprek' vindt plaats op maandag 14 mei in Heelo aan de Oosterengweg.

Dat hebben de vier partijen Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks en formateur Hans Haselageraan laten weten. Zij reageerden daarmee op een oproep van PvdA, SP, Leefbaar Hilversum en bewonersverenigingen uit Hilversum-Oost. Zij stelden dat als de onderhandelaars voor de verkiezingen burgerparticipatie zo belangrijk vinden, zij dat ook tijdens de formatiegesprekken moeten laten zien.

15

Ton beschikbaar voor verzinkbaar toilet op Groest

HILVERSUM Aan de wildplasproblematiek in het centrum moet snel een einde komen. Er komt een verzinkbaar toilet op de Groest. Dinsdag heeft het college van burgemeester en wethouders een krediet van 100.000 euro vrijgegeven.

Het gebrek aan openbare toiletten in het uitgaansgebied, zeker voor vrouwen, leidde afgelopen jaar tot debat in de raad. De politiek wil een openbaar en toegankelijk toilet voor iedereen. Wethouder Floris Voorink kreeg daarom de opdracht om deze urilift, die er op z'n vroegst pas over vijf maanden is, in het centrum te realiseren. In de raadsvergadering van 16 mei komt dit voorstel aan de orde. Ook heeft de gemeente horecaondernemers gevraagd mee te helpen. Sinds maart hangt er bij een aantal zaken in het centrum de 'We Pee Here-sticker'. Mensen met hoge nood kunnen daar terecht.

Stilstaan bij geschiedenis van Hilversum

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het is de tijd van het jaar om stil te staan bij de historie. Dat gebeurt de komende week onder meer met lezingen, het delen van het eigen oorlogsverhaal en herdenkingen. De buitenexpositie van Ahmet Polat hoort daar ook bij. Samen met middelbare scholieren heeft hij er een actueel verhaal gemaakt.

12-13

Rudelsheimbeeld

Foto: Bastiaan Miché

Het was passen en meten, maar het beeld staat. 'Dit is het. Dit zijn ze. Voor eeuwig.'

19

Nieuwbouw ambulancepost Hilversum van start

De nieuwe ambulancepost. Foto: Architectenbureau Wiegerinck

HILVERSUM De bouw van de nieuwe ambulancepost en het hoofdkantoor van de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Gooi en Vechtstreek in Hilversum is inmiddels begonnen. De nieuwbouw maakt deel uit van het Plan Monnikenberg te Hilversum.

De nieuwe ambulancepost is ontworpen door architectenbureau Wiegerinck en komt te staan aan de zijde van de Soestdijkerstraatweg. Een voorwaarde was dat het gebouw helder en licht van binnen moest zijn en dat het in de natuurlijke omgeving van de Monnikenberg moest passen.
Het nieuwe gebouw heeft plek voor acht ambulances. De extra ruimte is nodig vanwege het samenwerkingsverband dat de RAV Gooi en Vechtstreek is aangegaan met de RAV Flevoland. De ambulancehulpverlening wordt vanuit drie ambulanceposten verzorgd. Naast Hilversum zijn dit Blaricum en Weesp.

Nieuwe appartementen kop Anthony Fokkerweg klaar

Het nieuwe gebouw. Foto: Dudok Wonen

HILVERSUM Het opvallende gebouw op de hoek van de Anthony Fokkerweg en de Minckelersstraat in Hilversum-Oost is na ruim een jaar bouwen helemaal klaar. Dudok Wonen heeft de 26 sociale huurappartementen via Woningnet verhuurd.

Eind april en begin mei tekent Dudok Wonen met de nieuwe bewoners de huurcontracten. Het inpandige medisch centrum opende afgelopen week zijn deuren.
Het nieuwe pand op de plek waar voorheen een braakliggend terrein lag, omvat een mix van studio's en tweekamerappartementen die geschikt zijn voor jonge starters. Op de begane grond zit een gezondheidscentrum. "De mooie ligging en het uitzicht over de rand van Hilversum geven het gebouw een uniek gevoel. Ook is het mooi hoe de twee straten door middel van de nieuwbouw echt met elkaar worden verbonden", vertelt Robert Jan Sliep, directeur Woonbedrijf bij Dudok Wonen.

Medisch Centrum Liebergen

Het inpandige gezondheidscentrum van 1300 vierkante meter, dat wordt gehuurd door Medisch Centrum Liebergen, biedt ruimte aan verschillende zorgverleners: huisartsen, een fysiotherapiepraktijk en een apotheek. "Voor bewoners, maar zeker ook voor omwonenden is deze nieuwe professionele zorglocatie erg interessant", vervolgt Sliep. "De verschillende disciplines vullen elkaar aan, zijn gevestigd in één pand en werken aan het beste programma voor de patiënt", vertelt Philip Pelgrim, huisarts en mede-initiatiefnemer van het centrum.

Lotgenoten komen samen bij 'wandeling na verlies'

'S-GRAVELAND Voor iedereen die verlieservaring(en) door overlijden kent en hier aandacht aan wil geven - hoe kort of lang ook geleden - is er zondag 6 mei een wandeling door het bos.

Miranda van den Eijnden van Artesia organiseert regelmatig dit soort wandelingen. Zij is ervaringsdeskundige en werkt als verliesbegeleider. Deelnemers kunnen bij haar terecht met hun verhaal en vragen stellen. "We willen lotgenoten met elkaar in contact brengen", meldt zij. "Lotgenoten hebben elkaar veel te vertellen en hoeven niet veel uit te leggen. Het doet deelnemers zichtbaar goed om te kunnen praten over hun verlies en over hoe zij proberen om hun leven weer te leven."
De ongeveer een uur durende wandeling begint om 10.00 uur bij de Beeldentuin De Zanderij aan de Oude Meentweg 2 in 's-Graveland. Thema is 'De omgeving'. Deelname kost 10 euro (contant). Vooraf aanmelden kan via info@praktijkartesia.nl of bel naar 06-23665687.

Weerbericht

Droog, overwegend zonnig en vrij warm

Na een aantal sombere en natte dagen breidt een uitloper van het Azorenhogedrukgebied zich deze week over onze omgeving uit. Er volgt daardoor een belangrijke weersverbetering. In het weekeinde breidt het hogedrukgebied zich verder uit tot over het Oostzeegebied. De stroming wordt dan oost tot noordoost. Daarmee stroomt droge en warme lucht naar onze omgeving.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar vrijdag daalt de temperatuur naar 2 à 3 graden. Er is kans op vorst aan de grond. Overdag is het vrij zonnig. Bij een matige noordoostenwind wordt het 16 à 17 graden. Bevrijdingsdag verloopt zaterdag zonnig en droog. Bij een matige oostenwind wordt het in de middag circa 20 graden. Ook zondag overheerst zonneschijn. De temperatuur loopt nog iets verder op, naar 22 à 23 graden. Er staat daarbij een matige wind tussen oost en noordoost.

Trend na het weekeinde

Boven en rond het Noordzeegebied blijft de luchtdruk hoog. De wind blijft dan aflandig uit oost tot noordoost waaien. Het droge, warme en overwegend zonnige weer houdt daardoor aan met maxima rond 23 à 24 graden. Aan het eind van week waarschijnlijk iets lager.

Weetje

April 2018 was nat met een vrijwel normale hoeveelheid zon en tevens zeer zacht met een gemiddelde temperatuur van 12.2 graden, tegen 9.2 graden normaal. De maand komt daarmee op een gedeelde derde plaats (met april 2009) van warmste aprilmaanden sinds 1901. April 2007 en 2011 staan op een gedeelde eerste plaats met beide 13.1 graden als gemiddelde.

American Football Academy bij Hilversum Hurricanes

Leren american football te spelen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het veld van de Hilversum Hurricanes is zaterdag 5 mei het decor van de American Football Academy. Onder leiding van nationale en buitenlandse coaches krijgt de jeugd de kans deze Amerikaanse sport te spelen.

Jongeren, in de leeftijd van twaalf tot negentien jaar, kunnen zaterdag meetrainen tijdens de academy, een activiteit van de American Football Bond Nederland. Tijdens deze training leren beginners de basisbeginselen en krijgen de al meer ervaren footballers begeleiding. Naast de trainers zijn ook spelers van de Hurricanes aanwezig.
"Hoeveel ervaring je hebt met de sport is niet van belang, voor elke speler is er een plek op het veld", aldus de Hurricanes.

Quickscans moeten impasse kunnen doorbreken

Politiek, corporaties en ontwikkelaars met elkaar om tafel

Dat woningcorporaties en ontwikkelaars ervaren vast te lopen in het raadhuis is zorgelijk. Waar gaat het precies fout, wil de politiek weten.

Wat wil Hilversum met het circusterrein? Daar moet ook een antwoord op komen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Woningcorporaties en projectontwikkelaars, die nu met hun projecten vastlopen in het raadhuis, verwachten duidelijkheid van de gemeente. Nee is ook een antwoord. Met zogeheten quickscans en -wins kan Hilversum de plannenmakers snel van helderheid voorzien en daarmee de impasse ontbreken.

Dat is maandagavond in De Melkfabriek, het onderkomen van Dudok Wonen, een van de oplossingen die te berde komen tijdens een open gesprek. In een periode van negen à tien weken controleren de ambtenaren de ingediende bouwplannen. Zij informeren het college van burgemeester en wethouders, die de plussen en minnen afwegen, waarna het plan naar de gemeenteraad gaat. Op die manier hebben de mensen die nu woningen willen bouwen of transformeren snel antwoord. En daardoor ook duidelijkheid over waarom de ontwikkelingen wel of niet door kunnen gaan.

Want een aantal projectontwikkelaars ervaart een gebrek aan duidelijkheid en soms zelfs fatsoen van de gemeente. Twee weken geleden gaven vier projectontwikkelaars in De Gooi en Eembode aan dat zij al tijden samenwerken met de gemeente en ondanks toezeggingen toch ineens te horen krijgen dat de plannen niet verder kunnen. Uitleg waarom ontbreekt. De Hilversumse woningcorporaties hebben dezelfde ervaringen. De boot wordt om onduidelijke redenen afgehouden, terwijl er gewoon staand beleid is. Wat er dan aan ten grondslag ligt dat beide partijen niet verder komen, is gissen. "Gebrek aan daadkracht is een gebrek aan visie", klinkt. Of: "De wil is wel de drive, maar op het moment dat het politiek gezien windowdressing wordt, dan frustreer je ondernemers."

'Een gebrek aan daadkracht is een gebrek aan visie'

Afgelopen maandag zaten directeuren en managers van de corporaties, diverse projectontwikkelaars en raads- en commissieleden in een grote kring om te praten over de problematiek. Van de negen politieke partijen in de gemeenteraad is alleen D66 niet aanwezig. De meeste politici geven aan vooral te willen luisteren, maar tijdens de bijeenkomst blijkt dat zij toch verbaasd zijn. Hoe kan het dat ontwikkelaars en corporaties, die willen investeren en plannen hebben, op een gegeven moment niet verder komen? Ergens in de uitvoering gaat het fout, is hun conclusie. Dat is zorgwekkend, want je wilt ondernemers of corporaties die willen investeren niet voorgoed tegen je in het harnas jagen. Verontrustend vinden de raadsleden ook dat zij niet op de hoogte zijn van bijvoorbeeld de plannen die er zijn voor de Naarderweg 16 (het oude United-gebouw) of de tijdelijke duurzame huizen op het circusterrein.

Hoewel iedereen maandag met een onbevredigend gevoel naar huis gaat, zit de winst er vooral in dat de partijen eens met elkaar om de tafel hebben gezeten en naar elkaar geluisterd hebben. Er komt een vervolggesprek en de meesten zien elkaar weer in de commissie van woensdag 23 mei, waar een aantal ontwikkelaars inspreekt.

Hilversummer zou bewust op fietser inrijden

HILVERSUM De officier van justitie heeft 36 maanden celstraf, waarvan 2 maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 33-jarige Hilversummer. Hij zou op 8 mei 2017 onder invloed van GHB in Hilversum met opzet op een fietser zijn ingereden. De verdachte ontkent de beschuldiging.

De Hilversummer stond woensdagochtend bij de rechtbank Lelystad terecht voor aanrijding, poging tot doodslag en heling van gestolen spullen.
In de ochtend van 8 mei rond 7.10 uur fietst een jonge vrouw over de Nieuwe Crailoseweg. Ze luistert naar muziek en is zich niet bewust van de auto die haar van achteren nadert. In de auto zit de verdachte, die kort daarvoor GHB heeft geslikt en terwijl hij rijdt met zijn dealer aan het appen is. De man ziet de fietser te laat en rijdt de vrouw van achteren aan.

Het geschrokken slachtoffer valt van haar fiets en voelt veel pijn aan haar rug en heupen. Zij kijkt achterom in de hoop dat de bestuurder haar komt helpen. In plaats daarvan ziet ze de auto op zich afkomen. Van schrik springt de vrouw opzij. De vrouw ziet de auto een eindje verderop stoppen en terugrijden, om vervolgens nogmaals op haar in te rijden.
De bange vrouw verstopt zich in de bosjes naast de weg. Zij belt 112 en de politie gaat op zoek naar de verdachte, die ondertussen doorgereden is richting Bussum. Als de politie de Hilversummer ziet rijden, slaat de man op de vlucht. Bij station Bussum-Zuid wordt hij overmeesterd.

De man ontkent dat hij na de aanrijding bewust op de vrouw zou zijn ingereden. "Ik heb een aardig strafblad, maar dit soort dingen komt daarop niet voor." Hij verwijst naar de vermogensdelicten die hij gepleegd heeft. Voor poging tot doodslag stond hij nooit terecht.
De aan drugs verslaafde verdachte is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Zij kunnen geen eenduidig advies geven. Wel wordt in het algemeen geadviseerd de man een jaar in een gesloten instelling te behandelen tegen zijn verslavingen. De Hilversummer weigert daar aan mee te werken. De officier van justitie eist daarom een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf en na zijn detentie moet hij zich 3 jaar lang houden aan de voorwaarden van de reclassering. Daarnaast wil de officier dat de verdachte het slachtoffer een schadevergoeding van 3.000 euro betaalt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Tergooi na kritiek inspectie: 'We gaan tekortkomingen oplossen'

Tergooi Hilversum. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De zorg in Tergooi wat betreft het onderwerp infectiepreventie is ten opzichte van een halfjaar geleden nog onvoldoende verbeterd. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg na een herhaalbezoek aan het ziekenhuis in Hilversum begin maart dit jaar. "Dat betreuren wij uiteraard zeer, maar ook dit gaan wij oplossen", aldus een ziekenhuiswoordvoerder. Maar, meldt hij: "Het betreft geen zaken waarbij de kwaliteit of veiligheid van de zorg gevaar loopt."

Bij een eerste bezoek in augustus vorig jaar bleek er al het een en ander mis. Zo ontbrak er een duidelijke scheiding tussen schoon en vuil in alle spoelruimtes en moesten de isolatiekamers zodanig technisch worden aangepast, dat veilig betreden en verlaten mogelijk was. Ook moest Tergooi er voor 1 maart voor zorgen dat iedereen die isolatiekamers moet betreden getraind is. Tot slot waren tevens de reiniging en desinfectie voor verbetering vatbaar.

Op 6 maart dit jaar volgde een tweede bezoek. Daaruit concludeerde de inspectie dat de genomen maatregelen die het ziekenhuis in de tussentijd nam 'teleurstellend' zijn. De schoonmaak wordt nu weliswaar goed uitgevoerd, maar de bezochte isolatiekamers voldeden niet aan de norm. Er was geen signalering, de validatie was niet volgens de norm uitgevoerd en de drukmeters waren slecht afleesbaar. De isolatiekamer met drukhiërarchie op de longafdeling had geen alarmering, zodat deuren open konden blijven staan. Een alternatief, zoals ramen in de deuren, was er niet.
Ook binnen de spoedeisende hulp was er het een en ander mis. Zo was er in de spoelruimte daar geen adequate afvalbak aanwezig en was het onderhoud van de pospoeler op deze SEH niet goed aangegeven. Daarnaast was er geen gesluisde isolatiekamer en verpleegkundigen konden niet uitleggen hoe er in dit geval met isolatiepatiënten omgegaan moest worden.

De inspectie verwacht nu binnen drie maanden een aanvullend resultaatverslag waarin Tergooi moet aantonen hoe de nieuwe maatregelen op korte termijn wel leiden tot de gewenste resultaten.
Dat moet geen probleem zijn, blijkt uit een reactie van het ziekenhuis. Daarbij wordt benadrukt dat de afdeling Infectiepreventie structureel controleert of er risico op infecties bestaat. Twee keer per jaar wordt deelgenomen aan een landelijke screening naar zorginfecties. In oktober van 2017 werd een percentage van 4 procent vastgesteld (landelijk gemiddelde is 3.9 procent) en in maart 2018 een percentage van 0.8 procent (nog geen landelijke cijfers bekend). "In het afgelopen half jaar is er in Tergooi geen outbreak geweest van bijzonder resistente micro-organismen, noro of andere infectieziekten."
Tergooi stelt dat er na het eerste bezoek vorig jaar direct verbetermaatregelen zijn genomen en alles op orde was. Nu krijgt het ziekenhuis dus alsnog een tik op de vingers. Gesteld wordt dat naar aanleiding van interne én externe audits - zoals een bezoek van de inspectie - Tergooi de zorg continu blijft verbeteren.

Bart Hagendoorn

(43) woont sinds 1980 in Hilversum en is eigenaar van Hagendoorn Bouwprojecten en Loodgieters.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben meewerkend eigenaar van een klein bouw- en loodgietersbedrijf."

Nog tijd voor hobby's?
"Ik sport en reis graag en verder breng ik tijd door met familie en vrienden."

Wat vind je van jouw woonplaats?
"Perfecte plek om te wonen. Alles wat ik fijn vind is dichtbij. Op zaterdag doe ik graag een rondje langs de slager, de groenteman en de bakker."

In welk café kom je graag?
"Ik kom weinig in het café, maar ga regelmatig eten bij Lai Do in Kerkelanden."

Als je burgemeester was, dan….
"Zou ik Burgerzaken en Bouw- en woningtoezicht reorganiseren en stabiliseren. Ik heb daar de laatste jaren veel verschillende contactpersonen gehad."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"'Waarom? Daarom!' van Roué Verveer."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik aardig kan koken."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Gijsbrecht, goed te bereiken en veel lekkere winkels."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Thierry Baudet."

Heimelijk genoegen?
"Duiken met een walvishaai."

Welke poster hing boven je bed?
"Sabrina en Ajax."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"De Vitus natuurlijk."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Een goede verbinding naar de A2, elke ochtend file."

Waar mogen ze je voor wekken?
"Niet. Alleen mijn vriendin mag dat…"

Waar ben je trots op?
"Het team mensen waarmee ik werk. Allemaal klantgerichte toppers die weinig klagen."

Huurder moet weg uit pand Emmastraat

Hilversum De huurder van het bedrijfspand aan de Emmastraat 34 in Hilversum moet binnen een week zijn spullen gepakt hebben. De voorzieningenrechter in Almere heeft maandag de eigenaresse van het pand in het gelijk gesteld. De man veroorzaakt te veel overlast en komt zijn huurovereenkomst niet na.

Twee weken geleden vroeg de eigenaresse in een kort geding de voorzieningenrechter met spoed over te gaan tot ontruiming van de ruimten die de gedaagde huurt. De man was onder meer agressief, intimiderend, bedreigend naar de andere huurders en bewoners, liet mensen illegaal in het pand verblijven en had een forse huurachterstand.

De voorzieningenrechter stelt eigenaresse Caroline Hilhorst in haar vonnis in het gelijk. Het dossier schetst een problematisch beeld van veel de spanningen in de buurt, veroorzaakt door de gedaagde. Andere huurders klagen al een aantal maanden over de wijze waarop de gedaagde zich gedraagt.

Intimideert

Zo schreeuwt de man, draait hij harde muziek en intimideert hij de andere huurders. Ook was de gedaagde nog geen drie weken geleden betrokken bij een vechtpartij in het gehuurde pand en worden er in een van de door hem verhuurde kamers in het pand tegen de regels in drugs gebruikt.
De huurder moet binnen een week het pand hebben verlaten. Daarnaast moet hij nog een huurachterstand van twee maanden betalen, een totaalbedrag van een kleine 7000 euro.

Wietvondst in bloemenzaak Hilvertsweg

HILVERSUM Bij de vondst van een hennepkwekerij in in de kelder van bloemenzaak De Wilde Lavendel aan de Hilvertsweg zijn twee eigenaren, een man en een vrouw (allebei 47), aangehouden.

Bij elkaar trof de politie maandagmorgen 75 planten aan. Deze en de bijbehorende apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. Daarnaast zijn er twee voertuigen in beslag genomen.
De twee zitten overigens niet meer vast, maar zijn nog wel verdachten van het kweken van hennep.

Fietsgilde viert jubileum met mooie dagtocht door regio

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Vol enthousiasme vertrokken woensdagmorgen vanaf de Kerkbrink de tachtig gelukkigen die zich op tijd hadden aangemeld voor de jubileumtocht van Fietsgilde 't Gooi. Aanleiding van de mooie dagtocht door de regio, die eindigde bij de Jonge Haan, was het 20-jarig bestaan van de vereniging. Tot en met september zijn er vijftig tochten gepland.

Gemeentelijke parkeerenquête leidt tot ophef in buurt rondom Seinhorst

Bewoners en ondernemers missen optie blauwe zone

Ondernemers en bewoners op Seinhorst willen een blauwe parkeerzone in hun wijk. Maar die optie stond niet in de enquête die zij deze week ontvingen.

Het parkeerterrein voor het winkelgebied. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bewoners en ondernemers in en rondom winkelcentrum Seinhorst voelen zich voor de gek gehouden door de gemeente Hilversum. Aanleiding is een enquête, verstuurd naar 171 adressen, waarin zij moeten aangeven voor of tegen betaald parkeren te zijn. De optie 'invoering van een blauwe zone' staat daar echter niet tussen, terwijl onder meer met een petitie al tijdenlang aangegeven is dat dit de beste en meest klantvriendelijke maatregel is tegen de parkeeroverlast.

De parkeerproblemen in de wijk spelen al langere tijd, maar namen vooral de laatste maanden ernstige vormen aan. Reden daarvan is dat het betaaldparkeergebied vanaf het station in Oost een steeds groter gebied heeft veroverd en de grens met de Jan van der Heijdenstraat inmiddels heeft bereikt. Ook de komst van de Alliantie naar de wijk (het hoofdkantoor is nu gevestigd op het voormalige Lucent-terrein) heeft het probleem verergerd. Veel medewerkers van de woningcorporatie parkeren hun auto bij de overbuurman en laten deze daar de gehele dag staan. Immers, nergens staat dat dit niet mag. Maar voor de bewoners van Seinhorst en de Jan van der Heijdenstraat tot aan de Eemnesserweg betekent dit langer zoeken naar een parkeerplek. Zij willen liever een blauwe parkeerzone, bijvoorbeeld tussen 9.00 en 18.00 uur. De ondernemers lieten dit ondanks al blijken met een petitie. "En dan gaat het om 42 ondernemers met 500 mensen in dienst", verduidelijkt Jan Wijnand van Loenen van de gelijknamige ijzerhandel.
Hij stuurde burgemeester Pieter Broertjes deze week een e-mail om zijn ongenoegen kenbaar te maken. Van Loenen pleit daarbij voor een een- of tweejarige proef met een blauwe zone. "De optie voor een blauwe zone is niet alleen voor ondernemers het meest klantvriendelijk, maar ook voor bewoners die visite krijgen veel fijner. Bovendien wordt de overlast niet veroorzaakt door het winkelend publiek, maar door mensen die hier niets te zoeken hebben. Zij parkeren hier 's ochtends hun auto en laten die hier de hele dag staan." Belangrijkste reden dat de gemeente geen blauwe zone wil is volgens Van Loenen dat er geen geld beschikbaar is om te handhaven.
De gemeente komt met een andere lezing en meent dat zij kiest voor 'een eenduidig systeem van betaald parkeren met vergunninghoudersparkeren'. De optie 'blauwe zone' wordt slechts bij hoge uitzondering gehanteerd. Mogelijk komt er wel een blauwe zone aan de voorzijde van het winkelcentrum. Echter, de rest van dit gebied zal zich moeten aansluiten bij het betaaldparkeergebied met vergunninghouders wanneer de meerderheid daarvoor kiest.
De SP in Hilversum, die de kwestie eerder al aankaartte, is not amused over het niet meenemen van de blauwe zone in de enquete'. "De optie blauwe zone in Hilversum lijkt eerder een no-go-zone aldus fractievoorzitter Bianca Verweij. In de Havenstraat en Gijsbrecht kreeg een soortgelijk verzoek ook geen gehoor vanuit het raadhuis. Verweij is vast van plan om binnenkort in de commissie vragen hierover te stellen aan de wethouder verkeer. "We moeten deze trend doorbreken."

‘Het verhaal van de oorlog naar het nu halen’

Foto's en verhalen van toen zijn op een eigentijdse manier vastgelegd in de tentoonstelling 'Terug naar 1940-1945'. Met deze expositie vragen de beeldmaker, de gemeente en Museum Hilversum aandacht voor onderzoek naar deze periode, omdat het belangrijk is om de geschiedenis vast te leggen en de verhalen door te geven.

Lukas van der Sman vertelt over zijn deelonderzoek. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM 'Opdat wij niet vergeten' is niet alleen de titel van het zondag uitgereikte boekje over 25 verzetshelden uit Hilversum, maar ook de boodschap aan de huidige generatie als het gaat om de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis moet levend blijven, is de opdracht. Dat gebeurt met de buitenexpositie 'Terug naar 1940-1945' van fotograaf Ahmet Polat en het onderzoek naar het dagelijks leven in die periode.

"Het verhaal van toen naar nu halen: daar heb ik met de tentoonstelling een soort van urgentie aan willen geven", legt Hilversummer Polat dinsdag tijdens zijn presentatie over de totstandkoming van de buitenexpositie op de Kerkbrink voor Museum Hilversum uit. Samen met leerlingen van het Roland Holst College heeft hij oorlogsverhalen in beeld gebracht. Zij hebben re-enactmentfoto's gemaakt: het naspelen van gebeurtenissen. Op basis van nagespeelde verzetsfoto's van direct na de oorlog hebben de fotograaf en de scholieren zich laten inspireren om het verhaal van dik zeventig jaar terug levend te houden.
"Dat hebben we op een niet-traditionele manier gedaan", meldt Polat. Op een eigentijdse manier, een die jongeren meer aanspreekt, is hij aan de slag gegaan met de leerlingen. Zo is hij met twaalf leerlingen de hort op gegaan in Hilversum om foto's te maken, maar vooral om jongeren de betekenis en het belang van die periode bij te brengen. Op de Bussumerheide zijn zij naar het herdenkingskruis geweest, de plek waar vijf verzetslieden zijn gefusilleerd. Daar hebben zij een executiefoto gemaakt. Volgens Polat had het vastleggen hiervan grote impact op de scholieren. "Dat was behoorlijk heftig", geeft de fotograaf aan.

Tot en met zondag 6 mei - dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur - zijn de foto's van Polat en de Roland Holst-leerlingen te zien. Museum Hilversum en de fotograaf beschouwen dit niet als een eenmalig project. Beide willen met elkaar verdergaan. Museumdirecteur Stef van Breugel liet dinsdag weten dat de twee voor volgend jaar al plannen hebben. Dan duikt Polat de archieven in Zwolle in, omdat veel Hilversummers in de oorlog naar het oosten trokken en ook daar willen zij de jeugd weer bij betrekken.

Rein Brobbel praat over de Wehrmacht in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché
Met de 'containerhuisjes' extra aandacht vragen voor de expositie. Foto: Bastiaan Miché
Uitleg over het spionagenetwerk. Foto: Bastiaan Miché
De buitenexpositie trekt al de hele week de nodige bezoekers. Foto: Bastiaan Miché
Burgemeester Broertjes in Polats studio. Foto: Bastiaan Miché
De executiefoto gemaakt op de Bussumerheide. Foto: Ahmet Polat
Een backstagefoto van de shoot met leerlingen van het Roland Holst.
Een re-enactmentfoto op het station. Foto: Ahmet Polat

Het maken van de executiefoto op de Bussumerheide had veel impact

"Fotograferen en onderzoek doen is een goede combinatie", meldt Van Breugel. Met 'Terug naar 1940-1945' willen de gemeente en het museum eveneens aandacht vragen voor onderzoek. Een van de huisjes buiten is ingericht als studio. Daar interviewt en portretteert Polat Hilversummers die hun oorlogsverhaal willen delen. Vastleggen, weten en delen zijn de hoofdfactoren. De opdracht volgens de museumdirecteur is om niet alleen terug te blikken op wat er gebeurd is, de geschiedenis moet jonge mensen ook aanspreken. Samenwerking met fotografen is daar een goed voorbeeld van. Dat maakt het levendig.
Documenteren gebeurt overigens al. Het onderzoek naar Hilversum in de Tweede Wereldoorlog loopt anderhalf jaar en moet in 2020 afgerond zijn met een boek, een integrale studie naar de bezettingstijd in de mediastad. "Er is veel te doen over de oorlog hier. Die moeilijke tijd in Hilversum is eigenlijk nooit beschreven", aldus Van Breugel. Onder leiding van onderzoekster Geraldien van Frijtag zijn studenten van de Universiteit Utrecht bezig om het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Hilversum te beschrijven. Door middel van persoonlijke verhalen beschrijven zij in acht thema's hoe de bezettingstijd hier is ervaren.

Voor de presentatie van Polat geven de jonge onderzoekers Rein Brobbel en Lukas van der Sman inzicht in hun tot nu toe vergaarde speurwerk. Brobbel is in de wereld van de Werhmacht in Hilversum gedoken. In het archief in Stuttgart heeft hij een briefwisseling gevonden tussen een Duitse vrouw, lid van het Rode Kruis, en haar man. Eind 1941 vertrekt deze Marijke naar Nederland. Ze komt eerst terecht in Den Haag, waar ze te horen krijgt dat ze in Hilversum wordt gestationeerd als gastvrouw van de Wehrmachtsheim - de plek waar Duitse soldaten komen om te ontspannen. Deze is gevestigd aan de 's-Gravelandseweg 57, het geconfisqueerde onderkomen van de herensociëteit.

'We rennen met z'n allen tegelijk een huis binnen om alles mee te nemen'

In de brieven aan haar man schetst ze een beeld alsof ze op een Club Med-achtige bestemming terecht is gekomen. Ze vindt Hilversum mooi. Het is een charmante omgeving. Ze geniet van al het groen, de kleine binnenstad en de prachtige villa's. Het leven is hier heerlijk. De mensen met wie zij samenwerkt en de soldaten en hun gasten die ze ontvangt zijn prima. In de Wehrmachtsheim is het gezellig. Een van haar eerste taken is het inrichten van de herensoos. Ze moet dat 'organiseren', zoals ze meldt. Daarmee bedoelt ze dat ze schalen, schilderijen en dergelijke haalt uit huizen die de Duisters al gevorderd hebben. Voor haar is dit een komische gebeurtenis. "We rennen met z'n allen tegelijk naar binnen om alles mee te nemen. Zelfs het tapijt blijft niet over", is het voorbeeld dat Brobbel geeft.
Het besef dat het oorlogstijd is, komt pas later als steeds meer bekenden weg moeten naar het front in Oost-Europa. De gezelligheid neemt af. Marijke maakt het eerste bombardement in Hilversum mee en de angst voor een invasie door de Amerikanen neemt toe. Op 27 juli 1942 eindigt haar avontuur in Nederland. Op haar afscheidsfeest verschijnen 170 gasten. Wel laat ze aan haar man weten dat ze na de oorlog graag terugkomt in Hilversum. Ze heeft een aantal panden op het oog waar ze dat lekkere leventje wel wil voortzetten.

Collega-onderzoeker en Hilversummer van origine Van der Sman verdiept zich in het Hilversumse verzet. Ook hij heeft nieuw materiaal weten te achterhalen. Zo bleek de Dienst Wim, een spionage- en inlichtingennetwerk in Hilversum, actief te zijn. Ook heeft hij materiaal over de rol van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek. "Ik hoorde vooral verhalen dat er veel NSB'ers aanwezig waren, maar het blijkt toch dat het een broeinest van verzet was."

Hilversum tijdens de oorlog komt morgen - vrijdag 4 mei - ook nog aan bod in het museum. Om 15.00 uur geeft historicus Pieter Hoogenraad een lezing over dit onderwerp. Maarten Kaptein vertelt zondag 6 mei over de glorie van de Spitfire in de Battle of Britain. Dat doet hij om 15.00 uur. Bij beide activiteiten is de toegang gratis. Wie sporen van de Duitse bezetting wil zien, kan vrijdag, zaterdag of zondag mee met een gids. De fietstocht begint alle dagen om 14.00 uur op de Kerkbrink. De kosten bedragen 3 euro per persoon.

'Meters maken' bij formatiegesprekken

HvH, D66, VVD en GroenLinks aan onderhandelingstafel, en dus geen CDA

De inhoudelijke onderhandelingen tussen Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks zijn deze week begonnen. Het CDA doet even niet meer mee.

Olaf Streutker (links) van het CDA was tijdens de verkiezingsavond blij met de winst, maar zit nu niet bij de formatiegesprekken. Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

Wie de politiek de afgelopen jaren een beetje volgde, zal er vreemd van opkijken dat Hart voor Hilversum (HvH) toch met D66 en ook de VVD aan tafel zit om een nieuwe coalitie te vormen. Regelmatig was het immers hommeles tussen oppositiepartij HvH en de twee collegepartijen. Bovendien gaf D66, toen het in eerste instantie niet mocht aanschuiven, ook toe dat een college met beide partijen een zeer moeilijke opgave zou worden.

Desondanks zaten de drie partijen - en op verzoek van HvH ook GroenLinks - deze week voor het eerst met elkaar om tafel. Deze samenstelling was het resultaat van de wens van de VVD om D66 bij de gesprekken te betrekken. HvH, de grootste partij, besloot vervolgens om de formatiegesprekken een vervolg te geven met de drie genoemde partijen.
Het CDA, dat tot dat moment ook altijd aan tafel zat, moet daarom nu toekijken. De christendemocraten zijn niet blij. "Superjammer", zegt CDA-raadslid en onderhandelaar Gerben van Voorden. Zijn partij pleitte na het mislukken van de combinatie HvH, VVD, GroenLinks en CDA voor een informatieronde in plaats van direct een nieuwe formatiepoging. "Het was vanuit democratisch oogpunt zuiver geweest om met een onafhankelijke informateur te onderzoeken welke coalitie recht doet aan de verkiezingsuitslag en goed is voor Hilversum."

'Kansen om meer Hilversummers aan
het werk te krijgen'

Toch houdt het CDA er rekening mee dat ook deze formatiepoging een flop wordt en de partij alsnog in het nieuwe college van burgemeester en wethouders belandt. Immers, de tegengestelde opvattingen over Gooistad, citymarketing, economie en verkeer en het verschil in stijl tussen deze vier partijen zijn niet plotsklaps verdwenen.
Dat geeft ook wethouder Floris Voorink, die namens de VVD onderhandelt, toe. Hij is wel blij dat HvH een poging met D66 waagt. "Er zijn best wel verschillen - kijk bijvoorbeeld ook naar GroenLinks en mijn eigen partij - maar waar het om gaat is dat er een stabiele coalitie komt die vooruit wil met de stad. En daar heb ik alle vertrouwen in. Ik hoop wel dat we nu snel meters kunnen maken."
Want na alle wisselingen van de afgelopen weken is iedereen het erover eens dat meters maken nu prioriteit heeft. De vier partijen zijn de onderhandelingen daarom meteen inhoudelijk gestart. Dinsdag was de eerste echte bijeenkomst. Thema's waren welzijn, zorg, onderwijs en werk en inkomen. Volgens Haselager was het een prima bijeenkomst, al zijn er natuurlijk wel inhoudelijke verschillen. "Kenmerkend is dat alle partijen welzijn en zorg in de wijken en buurten van Hilversum verankerd willen zien", meldt hij. "Ook zien de onderhandelende partijen in de huidige economische groei kansen en mogelijkheden om meer Hilversummers aan het werk te krijgen." Het gesprek van woensdagavond ging over bereikbaarheid en economie. Vrijdag en volgende week dinsdag en woensdag komen de onderhandelaars opnieuw bij elkaar.

Grote vraag is vooral hoe het 'duel' tussen HvH enerzijds en D66/VVD anderzijds gaat verlopen. Op social media uitte mede-oprichter en oud-raadslid Meijndert Ruitenberg van HvH al zijn bedenkingen. "Het kan goed komen, ik ben gematigd positief, maar D66 is niet bepaald eerste keus."

Mediastad Festival 26 en 27 mei

Er is een Media Mile Vossenjacht. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De Veronica Drive in Show met de bekende dj's Erik de Zwart en Ad Bouwman achter de draaitafels in Gooiland, de 538 dj's on tour en een optreden van The Voice-finalist Vinchenzo op zaterdag en activiteiten op het Marktplein op zondag staan op het programma tijdens het Hilversum Media Festival op 26 en 27 mei.

Dat weekend viert Hilversum het feit dat zij zich honderd jaar mediastad mag noemen. Het moet een feest zijn voor alle Hilversummers, zeggen directeur Anne Visser van Hilversum Marketing en evenementproducer Sieneke Croes. Overigens, van alle Hilversummers weet 48 procent dat Hilversum honderd jaar mediastad is, blijkt uit een onderzoek dat in februari is gehouden.
Zondag 27 mei kunnen alle Hilversummers genieten van het evenement, dat bij elkaar 89.000 euro kost (de gemeente betaalt daarvan 35 mille) en zich op verschillende locaties in de stad afspeelt. In alle vroegte kunnen geïnteresseerden terecht in het MCO waar zij om 7.00 uur 's ochtends de uitzending van Vroege Vogels (BNNVARA) kunnen bijwonen. Een van de hoogtepunten in de ochtend is het live-optreden van het populaire radio-orkest de Ramblers. Tevens zijn er rondleidingen door het MCO, dat voorheen het onderkomen was van de VARA.

Vanaf 10.00 uur gaat het los op het Marktplein met live-opnames van het RTL Telekids-programma 'Hou 't schoon!' Zo'n 100 tot 150 groep 7- en 8-leerlingen spelen spellen en doen opdrachten om de schoonste wijk. Op het Marktplein staat de bekende Telekids stormbaan, die voor iedereen toegankelijk is. 's Middags is er een Meet&Greet-theater waar kinderen samen op de foto kunnen met bekende televisiekarakters en kun je 'Kreatief met Kurk' knutselen. Ook is er een Media Mile Vossenjacht.

Slachtoffers van Rudelsheimstichting hebben voor eeuwig plek in Hilversum

Plaatsen van monument, dat inmiddels onthuld is, is precisiewerk

'Spannend' valt vaak bij plaatsing van het 'Rudelsheimsbeeld'. Na een jaar werk hebben de Joodse slachtoffers nu een plek gekregen.

Beeldhouwster Marloes Eerden en Gerard Klein bekijken het beeld nadat het geplaatst is. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM “Dit is het. Dit zijn ze. Voor eeuwig”, zegt Ida Tielen als het beeld van broer en zus van de vrachtwagen richting sokkel gaat. Met de komst van het kunstwerk in het plantsoen op de rotonde van de Rossinilaan-Verdilaan hebben de in 1942 meegenomen Joodse kinderen en medewerkers van de Rudelsheimstichting nu een naam en plek gekregen in Hilversum.

Met veel voorzichtigheid en zorgvuldigheid zetten de mannen van Harvas Natuursteen B.V. uit Leerdam de sokkel van bijna 800 kilo neer. Beeldhouwster Marloes Eerden helpt het duo, zodat het uit India gehaalde gepolijste graniet helemaal goed wordt neergezet. Zodra deze op de juiste plek staat, is het tijd om de lijm in de voorgeboorde gaten te spuiten. Dat blijkt nog een klusje te zijn: het is te koud. Even later kan het bronzen beeld, dat de Blaricumse beeldhouwster in opdracht van de Joodse Gemeente Hilversum gemaakt heeft, langzaam richting de sokkel worden gehesen. Vrij soepel komt het 150 kilo zware beeld op zijn plek. Als laatste komt het bronzen koffertje uit de auto. Die staat nu stevig vastgelijmd aan de zijkant, naast broer en zus.

Niet alleen vertegenwoordigers van de Joodse Gemeente Hilversum en de gemeente houden de werkzaamheden nauwlettend in de gaten, maar ook diverse buurtbewoners. Sommige nemen alles waar vanuit hun woning. Een enkeling komt naar buiten om poolshoogte te nemen. Vanuit een paar monden is te horen dat de bewoners het mooi en ontroerend vinden dat de Rudelsheimstichting nu een definitieve plek krijgt. Het verhaal van een van de meest ingrijpende deportaties van Hilversum uit de Tweede Wereldoorlog, zoals Hans Roos het eerder omschrijft, dreigt vergeten te worden. Dat is nu voorkomen.

Bewoners die poolshoogte komen nemen vinden het mooi

In 1925 opent de stichting de deuren voor Joodse verstandelijk gehandicapten aan de Verdilaan 10 (nu de Rossinilaan 20-58). "Als je de foto’s ziet, de filmpjes die we hebben gevonden in het archief van Beeld en Geluid en de verhalen leest dan is de stichting een gezellige, warme en liefdevolle instelling", meldt Tielen. Op 16 april 1942 komt daar abrupt een einde aan als de Wehrmacht het complex confisqueert. De jongeren en het personeel worden ondergebracht op Monnikenberg. Daarna gaan ze op 7 april 1943 naar Westerbork. De meesten van hen komen exact een jaar later aan in Sobibor, waar ze vermoord worden.

Ruim een jaar zijn Tielen en Hans Roos namens de Joodse Gemeente Hilversum bezig geweest met het monument. De wens om deze kinderen en medewerkers niet te vergeten is groot. Normaliter legt de gemeenschap dan struikelstenen neer, maar daar is dit verhaal te omvangrijk voor. Daarnaast is er in de omgeving van het plantsoen, dat tegenover de voormalige Verdilaan 10 staat, geen plek voor de 'Stolpersteine'. Daarom is besloten een monument te realiseren.
Ook Eerden is een jaar bezig geweest met het project. Belangrijkste taak voor haar was om die verschrikkelijke gebeurtenis te verbeelden. Dat is in samenspraak gegaan met Tielen, die de Blaricumse van onder andere informatie en foto's heeft voorzien. "Je probeert het te treffen met de emotie, de houding en de mimiek van de kinderen en hun verbondenheid. Te zien is dat ze niet weten wat er staat te gebeuren, maar ze voelen wel aan dat er iets niet goed zit. Dat koffertje geeft duidelijk aan dat ze op reis moeten", aldus Eerden.

'Je probeert het te treffen met houding en mimiek van de kinderen'

Gisteravond - woensdag 2 mei - heeft burgemeester Pieter Broertjes het ‘Rudelsheimmonument’, dat nog geen naam heeft, onthuld (toen was deze krant al naar de drukker). Helemaal af is het nog niet. In de nabije toekomst komt er nog een plaquette bij het monument, waarop onder meer de 85 namen van de slachtoffers die na grondig speurwerk achterhaald zijn, te lezen zijn.

Zeven Hilversummers om trots op te zijn

Zes Leden, één Ridder in Orde van Oranje-Nassau

Zeven Hilversummers kregen een konklijke onderscheiding. Zes van hen werden benoemd tot Lid, één tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Herman van der Klok was zeer verbaasd, maar toch vooral ook heel trots. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hij was naar het raadhuis van Hilversum gelokt met de smoes om te praten over het Sociaal Domein. "Ik ben dus eigenlijk gewoon aan het werk", zegt chauffeur/medewerker Herman van der Klok van de Regionale Ambulancedienst Gooi en Vechtstreek. En dus heeft hij gewoon zijn werkkleding aan als hij wordt benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De oudste van het stel was de 88-jarige
Henk Zomer

De 52-jarige Van der Klok is de jongste van de zeven Hilversummers die tijdens de jaarlijkse lintjesregen op de dag voor Koningsdag een lintje opgespeld krijgen.
Ook de andere zes gelukkigen zijn (of in ieder geval lijken) verbaasd als zij door burgemeester Pieter Broertjes naar voren worden geroepen. Ook de 72-jarige Maarten van Aken krijgt een lintje. Hij is onder meer de koster van de Vituskerk en de man voor, achter en naast pastoor Jules Dresmé.
Teun Anbeek (73 jaar) deed vooral veel vrijwilligerswerk voor wijkcentrum en speeltuin De Zoutkeet. Ook woonzorgcentrum Zuiderheide mag op zijn inzet rekenen.
De 67-jarige John Posthouwer is al bijna zestig jaar lid van respectievelijk Jong Beatrix, Tamboer en Pijperkorps Beatrix, de Beatrix Band, Beatrix Drum & Bugle Corps en Beatrix Brass. In eerste instantie als spelend lid, maar het lidmaatschap werd vanaf 1979 al snel uitgebreid met tal van vrijwilligersfuncties.
De enige vrouw binnen het gezelschap was Ada Karman-van der Vliet (71 jaar). Zij is al 54 jaar werkzaam voor Reymerink. Ook zet zij zich in voor de stichting Egelbescherming Nederland.
De oudste van het stel was Henk Zomer (88 jaar). Hij is vanaf 1988 vrijwilliger voor de veteranen van het Regiment Huzaren van Boreel. Een andere vrijwilligerstaak is Fietsgilde 't Gooi.
Jaap van Waveren werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Deze muzikant heeft zich op alle fronten met hart en ziel ingezet voor de (amateur)muziekkorpsen.

Ada Karman-van der Vliet.
Maarten van Aken.

Familiebedrijf Vloerette breidt uit met vestiging in Hilversumse Havenstraat

'Wij zijn anders dan alle anderen'

Frans Merkx (midden) samen met zijn vrouw Astrid en filiaalmanager Gerrit Knauff. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Hij was al enige tijd op zoek naar een geschikte locatie toen een collega hem wees op een pand aan de Havenstraat. 'Het zal wel', was de eerste gedachte die Frans Merkx had, maar eenmaal in de Hilversumse winkelstraat was hij overtuigd. Afgelopen zaterdag was de opening.

'We zijn ook gespecialiseerd in het aanleggen en repareren'

Twee jaar geleden begon de nu 47-jarige mede-eigenaar samen met zijn vrouw Astrid met wat hij noemt 'een familiebedrijf waar u vraagt en wij doen. Op een industrieterrein in Lelystad openden zij de eerste locatie, maar nu was de tijd rijp om uit te breiden. "De naam Vloerette is ook wel een naam voor meer winkels", vindt hij. "En ik ben ook echt wel van plan om iets neer te zetten. Deze stad heeft ook een Vloerette nodig. Wij zijn anders dan alle anderen en passen ook wel bij 't Gooi. En ik voel me hier welkom."

Het pand Havenstraat 43C telt twee verdiepingen en bij elkaar 278 vierkante meter. De afgelopen weken waren Merkx en zijn medewerkers druk doende om van het leegstaande pand iets moois te maken. De vloer is opgeschuurd en de muren gewit. En inmiddels staat het vol met de nieuwste producten met de juiste kwaliteit, vertelt Merkx.
Hij en zijn medewerkers zijn niet voor niets gespecialiseerd in alle vloerbedekkingen: hout met name, maar ook pvc, laminaat en tapijt. "En we hebben alles in eigen beheer. We zijn ook gespecialiseerd in het aanleggen en repareren. Ontzorgen, noem ik dat."
De van oorsprong Amsterdammer voelt zich welkom in Hilversum en vindt het fijn om naast een groot pand op een industrieterrein nu ook een kleinere winkel in het centrum te hebben. Bovendien zijn er al voorzichtige plannen voor een derde vestiging, verklapt hij, maar waar precies is nog niet helemaal duidelijk.
Hoewel Frans en Astrid Merkx pas twee jaar hun eigen bedrijf hebben, heeft hij al decennialang ervaring in de branche. Nadat hij aanvankelijk begon in de Amsterdamse taxiwereld en daarin ook zijn eigen bedrijf had, ging hij na afkoelperiode op Ibiza aan de slag in een woninginrichtingswinkel in Zaandam. Daar kwam zijn talent voor verkopen echt naar boven. Vervolgens ging hij aan de slag bij andere bedrijven, maakte nog even een uitstapje naar het sociaal-pedagogische werk, maar belandde uiteindelijk toch weer in de bouwsector. Uiteindelijk werd hij bij een woonbedrijf regiomanager van zeven vestigingen. "En dan word je eigenwijzer, zie je dat je meer weet dan de bedrijfsleider, en besef je dat je het net zo goed zelf kunt doen."
Vloerette is daarvan het resultaat. Wie deze maand een houten vloer koopt, krijgt deze gratis gelegd. De winkel aan de Havenstraat is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur en zaterdag tot 16.00 uur.

Eerste Star Wars-fandag in Dudok Arena goed bevallen

Gekostumeerde leden van de Rebels & Dutch Garrison trokken veel bekijks. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dat de Star Wars-films tijdloos zijn, werd zondag wel duidelijk tijdens de fandag Star Versum 2018 in de Hilversumse Dudok Arena. Meer dan 400 liefhebbers - jong en oud - beleefden de wereld van 'The Force'.

Organisator Koen van Heijst is tevreden. Voor een eerste editie is het aantal bezoekers prima, zeker als deze plaatsvindt vlak na Koningsdag en in de vakantie. "We hebben nu iets laten zien waarop we kunnen voortbouwen. We willen hier wel een jaarlijks evenement van maken. De gehele sfeer en beleving maken Star Wars gewoon uniek."
In de Dudok Arena stonden zondag de gehele dag tal van dealers met zowel moderne als vintagetoys en diverse merchandise. De aanwezigen, vooral uit Hilversum maar toch ook uit België en Duitsland, konden tevens op de foto met de gekostumeerde leden van de Rebels & Dutch Garrison. En kinderen konden kleuren, deelnemen aan legobouwwedstrijden en er was een speurtocht.
Ook werd er nog geld ingezameld voor het goede doel Make-A-Wish, bij elkaar 478 euro.

25 / 32

Eten op Rolletjes in het Dudokpark.

Vrijdag 4 mei

Ontmoetingsgroep

10.00 uur | 't Wijdehuis Loosdrecht

Welkom in ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het meehelpen met de lunch en in het begeleiden van activiteiten.

Hormoontherapie

13.30 uur | Viore, centrum voor mensen die leven met kanker

Op vrijdag 4 mei, van 13.30 tot 14.30 uur, zijn twee urologisch oncologieverpleegkundigen bij Viore aanwezig om antwoord te geven op uw vragen op het gebied van (omgaan met) bijwerkingen van hormoontherapie bij prostaatkanker. Deelname is gratis. Aanmelden via programma@viore.org of bel: 035-6853532.

Herdenkingsconcert Toonkunstkoor

20.30 uur | Evangelisch Lutherse Kerk

Uitgevoerd wordt de Mis in D van Antonín Dvorák onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius. Henk van Zonneveld verzorgt de orgelbegeleiding. Het concert vindt plaats na de dodenherdenking in het Rosarium. De toegang is gratis. Voor meer informatie zie onze website www.toonkunsthilversum.nl.

Zaterdag 5 mei

Fietstocht Soester Duinen

10.00 uur | Museum Hilversum

Het Fietsgilde organiseert een tocht vanaf de Kerkbrink in Hilversum via de Lage Vuursche naar de Soester Duinen en vervolgens via het terrein van de Willem Arntz Hoeve in Den Dolder terug naar Hilversum.

Creatieve workshops 'Moederdagcadeau maken'

9.00 uur | Nana Casa

Op 5 en 6 mei zijn er speciale workshops om cadeaus voor Moederdag te maken. De lesblokken zijn van 09.00-11.00 uur, 13.30-15.30 uur en van 16.00-18.00 uur. De kosten inclusief materialen: € 12,50. Aanmelden via anne@vica-boot.nl of 0643053690. Meer weten? www.nanacasa.nl.

Jong Viore: voor jonge mensen met kanker

10.30 uur | Viore, centrum voor mensen die leven met kanker

Elke eerste zaterdag van de maand om 10.30 uur is er bij Viore een bijeenkomst voor jonge mensen (25-40 jaar) die kanker hebben (gehad). De inhoud is altijd een mix van praten en doen. Denk aan wandelen, koken, film kijken, etc. Meer informatie via progamma@viore.org of bel 035-6853532.

Zondag 6 mei

Schilderijen in acryl en beelden van papier-maché

11.15 uur | Regenboogkerk

Reina Klees exposeert vrolijke schilderijen in acryl. Van Marian Halbersma zijn beelden van papier-maché te zien die geïnspireerd zijn op het sprookje 'Psyche' van Louis Couperus.

De tien mooiste huizen

14.00 uur | Kerkbrink, start en finishgebied

Fietsexcursie langs de tien mooiste huizen van Hilversum. De lijst is samengesteld op basis van de suggesties van Hilversummers.

Maandag 7 mei

Kantelkoor

20.00 uur | Silo

Het Kantelkoor is een laagdrempelig koor dat bestaat uit een enthousiaste groep mannen en vrouwen die meerstemmige muziek in uiteenlopende talen zingen. Heb je zin om mee te zingen, stap gerust binnen.

Woensdag 9 mei

SeniorWeb Hilversum

10.00 uur | Wijkcentrum De Koepel

Windows 10 bijwerken? Problemen met computer? Vragen over computer? Wij proberen het graag voor u op te lossen!

Verdieping (meditatie)

20.00 uur | Christelijk Spiritueel Centrum

Ben je bekend met meditatie en zoek je een groep om af en toe de stilte mee te delen. Of zoek je nieuwe inspiratie voor je eigen meditatieve leven.

Fietstocht 'Archeologie'

10.00 uur | Museum Hilversum

Het Fietsgilde rijdt op woensdag 9 mei de dagtocht 'Archeologie van Vecht en Venen', vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink in Hilversum (Museum). Kosten: € 3,- p.p. Voor meer informatie over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Vrijdag 11 mei

Eten op Rolletjes 2018

16.00 uur | Dudokpark

In het hemelsvaartweekend en met Moederdag viert Hilversum feest! Van 11 t/m 13 mei 2018 wordt het bijzondere Dudokpark in Hilversum weer een openluchtrestaurant voor jong, oud en alles daartussenin. Dit jaar met nieuwe foodtrucks, akoestische bandjes en vermaak!

Zaterdag 12 mei

Fietstocht langs molens

10.00 uur | Museum Hilversum

Het Fietsgilde rijdt tijdens het Nationale Molenweekend een tocht langs molens aan de Vecht. Vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink Hilversum. Kosten: drie euro per persoon. Voor meer informatie over de tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Klezmer door Die Drei Dudelim

15.30 uur | De Kapel

Het trio Die Drei Dudelim (de drie liedjeszangers) werd in 1994 opgericht door drie vrienden die reeds langere tijd in andere formaties met elkaar musiceerden.

Camerata RCO met Gyrowetz, Beethoven en Haydn

20.15 uur | MCO

De klarinetvirtuoos Gambaro (uit het Italiaanse Genua) bewerkte in de vroege 18de eeuw vier delen uit diverse strijkkwartetten van Jozef Haydn tot een kwartet voor klarinet en strijktrio. De uitvoering van Camerata RCO zal zonder twijfel bijzonder zijn.

HILVERSUM Schaakmeester Hans Böhm geeft vrijdag 4 mei een lezing bij Senver in Bibliotheek Hilversum. Hij gaat tussen 15.00 en 16.30 uur dieper in op 'Je kunt meer als je denkt'. Zo vertelt Böhm over de psychische druk die komt kijken bij wereldkampioenschappen.

Feestelijke doortocht Het Gooi Bevrijd op de Gijsbrecht

Militaire voertuigen rijden zondag stapvoets door winkelstraat

De Gijsbrecht van Amstelstraat viert op zondag 6 mei het bevrijdingsweekend in stijl. Rond 14.30 uur rijdt de karavaan door de winkelstraat.

Het Gooi Bevrijd vorig jaar, toen nog wel op de Kerkbrink. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het Gooi Bevrijd is jaarlijks een groot evenement in de regio in het weekend van Bevrijdingsdag. Een groep vrijwilligers slaat een bivak op in Blaricum, van waaruit met een stoet van ruim honderd – vaak originele en vakkundig gerestaureerde - militaire voertuigen ritten door het Gooi worden gemaakt.

'Ongelooflijk trots dat deze bijzondere stoet onze straat aandoet'

Tijdens voorgaande jaren reed de stoet traditioneel langs de Kerkbrink. Dat is deze editie niet het geval. In plaats daarvan komen de ruim honderd originele voertuigen en motoren vanuit Weesp en Nigtevecht Hilversum binnen via de Lambertus Hortensiuslaan, Vaartweg en Loosdrechtseweg. Vervolgens is de feestelijke doortocht over de Gijsbrecht van Amstelstraat. Dat zal stapvoets gebeuren, zodat er alle gelegenheid is om de voertuigen en hun berijders en passagiers te onthalen, net zoals dat 73 jaar geleden gebeurde.

Zoals het toen was... Foto: Het Gooi Bevrijd

De ondernemers van de Gijsbrecht van Amstelstraat zijn vereerd met dit bezoek aan hun winkelgebied en organiseren een warm onthaal van de veteranen en de vele vrijwilligers. Veel winkeliers en horeca zijn open die middag en versieren hun zaken en de straat met vlaggetjes en ballonnen in rood-wit-blauw en oranje. Ook gaan de vlaggen uit, net als de rode lopers. Er is muziek zoals die in de jaren veertig klonk, toepasselijk gespeeld door een draaiorgel.
"We zijn ongelooflijk trots dat deze bijzondere stoet onze straat aandoet", zegt Renske Schriemer, voorzitter van het Ondernemersfonds van De Gijsbrecht. "We vinden het bewonderenswaardig dat deze groep mensen de herinneringen aan de oorlog maar vooral de bevrijding levend houdt. Met 'De Gijsbrecht bevrijd' dragen we graag bij aan dit evenement. We hopen op een mooie dag met elkaar."

'Amerikaanse' jubileumeditie grasbaanfeest

HILVERSUM De Melkmeent is vrijdag 18 mei voor alweer de tiende keer het decor van het jaarlijkse Grasbaanspektakel op het terrein van Harm en Maartje Jansen. Vanwege dit jubileum belooft het evenement nog leuker te zijn dan voorheen.

Dit jaar is het thema 'Amerikaanse dag'. Linedancers, Old American Cars en The Future Guys zijn met hun spraakmakende act graaggeziene gasten en zullen naast de koersen de middag van nog meer spektakel voorzien.
Vanaf 15.30 uur worden er elf draverijen gereden waaronder een duokoers en een Montékoers. De koersen zijn professioneel en onder de verantwoordelijkheid van het NDR (de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport). Een van de koersen zal speciaal voor een goed doel worden verreden. De opbrengst van deze koers is voor Alpe d'HuZes. Een tweede steunproject is het donatieprogramma Kinderen en Paarden van de Lakota Indianen.
En ook kunnen de bezoekers genieten van een Amerikaanse hotdog of hamburger en een drankje bij een van de vele horecapunten. Voor de kinderen zijn er activiteiten zoals pony rijden en een springkussen.

Kijk voor meer informatie op www.grasbaanhilversum.nl.

Dames 't Gooi houden open trainingen

HILVERSUM Volgend seizoen in de competitie spelen tegen Feyenoord en Excelsior? Dat kan bij sc 't Gooi. De voetbalclub is op zoek naar meiden onder de zeventien jaar die in het seizoen 2018-2019 uitkomen in de nieuwe topklasse.

De zwart-gelen hebben zich aangemeld voor deze semi-landelijke divisie. "Een mooie uitdaging om met onze getalenteerde meiden mee te doen op het hoogste niveau in Nederland", meldt de Hilversumse vereniging. Voor dit nieuwe team kan 't Gooi nog wel wat talenten gebruiken. Tijdens drie open trainingen, de eerste was dinsdag, kunnen meiden laten zien wat zij in hun mars hebben.

Aanmelden voor de trainingen van dinsdag 8 en/of 15 mei kan door te mailen naar voetballen@sc-tgooi.nl. In de bevestiging staat hoe laat je aanwezig moet zijn op Sportpark Berestein aan het Kininelaantje 9.

28 / 32

'Koningsdag verbroedert'

Wat bijverdienen met muziek maken. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Het was een gezellige en rustige dienst." Dat meldt de politie Hilversum na afloop van Koningsdag.

De gehele dag was het een groot feest. Zowel op de vrijmarkt en de kermis als bij de verschillende optredens vermaakten de aanwezigen zich opperbest. Burgemeester Broertjes spreekt op Twitter van een topdag: "De stad is werkelijk een groot oranje tapijt met allerlei snuisterijen en ouwe meuk. De sfeer is top: Koningsdag verbroedert en verbindt. Het Wilhelmus gezongen en getoost op de Koning en elkaar!"

Ook was er genoeg eten te krijgen.
De Hilversumse Sandra van den Bovenkamp in de Oranjestemming.
Een mooi plekje vlak voor het raadhuis.
Met een oranje pistool schieten.