Gooi en Eembode Hilversum

19 april 2018

Gooi en Eembode Hilversum 19 april 2018


Wie houdt bouwplannen tegen?

HILVERSUM Bouwplannen die in een vergevorderd stadium zijn en toch ineens niet door konden gaan. In de afgelopen jaren is het meerdere projectontwikkelaars overkomen. Om voor hen onbegrijpelijke redenen kwam er toch een nee uit het raadhuis, terwijl sommige zelfs al goedkeuring hadden en dat terwijl de woningnood in Hilversum en omstreken hoog is.

"Ik had een schriftelijke toezegging voor de bouw van vijftig tot tachtig sociale huurwoningen, maar ineens werd het akkoord voor de Naarderweg 16 ingetrokken", vertelt een van de betrokkenen bij de plannen voor dit complex. "Ik ben in totaal 2,5 jaar bezig geweest om dingen te realiseren. Ik begrijp het niet en dit heb ik ook nog nooit meegemaakt. Eerlijk gezegd vind ik het onbehoorlijk gedrag van de gemeente."
Dit verhaal staat niet op zich, zo blijkt tijdens een bijeenkomst met in totaal vier ontwikkelaars. Voor de andere drie is deze werkwijze vanuit het raadhuis heel herkenbaar, zo vertellen zij aan De Gooi en Eembode. Allemaal hebben zij plannen om woningbouw te realiseren, bijvoorbeeld in de Leen Bakker aan de Korte Noorderweg. Vooraf toetsen de ontwikkelaars wat er kan volgens het bestemmingsplan, ze trekken op met de gemeente, passen de plannen op gemeentelijk verzoek nog aan en na maanden of jaren worden de bouwplannen dan toch tegengehouden.

9

Hilversummers zeggen nee tegen pmd-bak

hilversum De weerstand tegen de pmd-bak, de vierde afvalcontainer, groeit. Diverse Hilversummers hebben inmiddels bij de GAD aangegeven de container, die er voor 22 juli moet zijn, niet te accepteren.

Meijndert Ruitenberg, voorzitter van wijkcentrum De Geus, is daar één van. Hij wil niet meedoen aan de 'bakkenvervuiling' zoals hij dat op Twitter omschrijft. "Straks zie je door al die afvalcontainers het bos niet meer", meldt de Hilversummer. Naar eigen zeggen is hij niet de enige in zijn omgeving die de oranje afvalcontainer niet aanneemt. "Ik merk dat meer mensen dat ding eigenlijk niet willen."
Gebrek aan ruimte is een van de redenen dat Ruitenberg de veelbesproken pmd-container niet accepteert. In de Geuzenbuurt is dat een algemeen probleem. De huidige drie bakken passen eigenlijk al niet in de tuinen van de buurtbewoners. "Je ziet ook steeds vaker dat de mensen de bakken gewoon op straat laten staan." Tevens vindt hij dat je afval ook zelf kunt scheiden. Ruitenberg gaat zelf iedere week naar de verzamelbak op Seinhorst of Crailo.

Hilversum City Run nieuwe stijl bevalt goed

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Dick Slootbeek is een tevreden directeur van de Hilversum City Run. Het vernieuwde hardloopevenement, met onder meer een nieuw parcours en nieuwe onderdelen, is goed in de smaak gevallen. "We vonden het weer leuk. Het was weer genieten", blikt Slootbeek terug op de editie van zondag.

17 en 19

Slotakkoord

Foto: Bastiaan Miché

Het Hilversums Gemengd Koor, dat 85 jaar bestaat, maakt zich op voor het allerlaatste concert.

25

Acht mille voor twaalf clubs

De gelukkige verengingen. Foto: Patrick Siemons

HILVERSUM Twaalf clubs uit Hilversum ontvangen bij elkaar 7987 euro euro op hun bankrekening. Zij krijgen ieder een deel van dat bedrag als deelnemer van de Rabobank Clubkas Campagne.

Tijdens de uitreiking afgelopen week in het kantoor van de Rabobank aan de Kerkstraat werd bekend hoeveel stemmen elke club heeft ontvangen. De clubs hadden ieder op hun eigen manier campagne gevoerd om leden van de bank te enthousiasmeren op hen te stemmen.
De gelukkige verengingen zijn: Seniorenvereniging Hilversum, Gooise Atletiek Club, Viore, GWC de Adelaar, Amateur tuinvereniging Hilversum, HSV Wasmeer, Kamerkoor Revoce, Gooise Zweefvliegclub, TTV Hilversum, OSO Biljartclub, BZC'13 en FC Hilversum.
De Rabobank organiseerde dit jaar voor de tweede keer de Rabobank Clubkas Campagne in het Gooi en de Vechtstreek, waarbij in totaal 75.000 euro is uitgereikt. Elke club uit de regio kon zich aanmelden en vervolgens konden de leden van de bank stemmen op hun favoriete club. Die stem was dan weer geld waard.

Ziekenhuiskat Boris overleden

Boris zoals iedereen hem kende. Foto: Heidi van Eck

HILVERSUM Het nieuws dat ziekenhuiskat Boris is overleden, is als een bom ingeslagen. Dat blijkt wel uit de reacties op 'zijn' Facebookpagina waar baasje Heidi van Eck het trieste nieuws kenbaar maakte. "Erg verdrietig en het zal een groot gemis zijn, dat hij niet meer bij ons is."

Van een ongeluk is geen sprake, schrijft zij. "Mensen uit de buurt hebben hem gevonden op een parkeerplaats. Waarschijnlijk heeft hij een rustig plekje gezocht onder een auto. Daar is hij omgevallen van ouderdom."
Toen Boris - tot 2014 - nog vlak bij Tergooi in Hilversum woonde, was hij een graaggeziene gast bij het ziekenhuis. Patiënten en bezoekers vonden op weg naar de dokter of een ziek familielid even troost bij de ziekenhuiskat. Groot medeleven ondervond de geliefde kater toen hij in 2012 vlak bij het ziekenhuis werd aangereden. Er ontstond een spontane inzamelingsactie om de noodzakelijke operatie te kunnen betalen.

Na zijn herstel was Boris weer voor de ingang van het ziekenhuis te vinden. Het leverde hem landelijke bekendheid op. Regisseur Kim Brand maakte zelfs een prijswinnende documentaire over dit bijzondere dier, met als titel 'Wat de kat ziet'.
Na de verhuizing in 2014 nam Boris in de zomer van 2015 nam Boris zijn vertrouwde plaats weer in voor de hoofdingan. Niet de echte Boris, maar een replica gemaakt door Jaap Venema, beeldend kunstenaar en medewerker van Tergooi. Zo kregen medewerkers en bezoekers van het ziekenhuis een blijvende herinnering van de ziekenhuiskat in de vorm van een standbeeld.
Begin dit jaar meldde Van Eck nog dat Boris ongeveer 14 jaar oud is. "Maar met al zijn operaties en herstelperiodes zou hij gevoelsmatig al wel een aantal jaartjes ouder kunnen zijn", schreef zij.

Weerbericht

Zonnig en droog, in het weekeinde iets minder warm

Het weer staat onder invloed van een krachtige hogedrukzone boven het Noordzeegebied. Het veroorzaakt droog, zonnig en warm weer met een aflandige oostenwind. De aprilzomer piekt donderdag. Daarna schuift het zwaartepunt van de hoge luchtdruk tijdelijk naar het westen. De stroming wordt dan noordwest tot noord en de temperatuur komt iets lager te liggen.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het droog en vrij zonnig. De wind draait naar noordwest. De warmte tempert een beetje. Het wordt 22 à 23 graden. Zaterdag is het wederom droog en vrij zonnig, al zijn enkele wolkenvelden niet uitgesloten. Er waait een matige wind tussen noord en noordoost. Het wordt 18 à 19 graden. Zondag loopt de temperatuur bij een oostenwind weer iets op naar 20 à 21 graden. Er is zonneschijn, maar later op de dag komt er mogelijk wat meer bewolking.

Trend na het weekeinde

Komende week komt het zwaartepunt van de hoge luchtdruk op de Atlantische Oceaan te liggen. De stroming wordt dan westelijk of noordwestelijk. Het wordt wisselvallig. De kans op nu en dan regen neemt toe. De maximumtemperatuur daalt naar rond 14 à 15 graden.

Weetje

Donderdag 19 april kan met een maximum van 25 à 26 graden een dagrecord worden behaald. Het oude dagrecord staat op 24.3 graden op 19 april 1988. Het absolute warmterecord voor april stond lange tijd op 27.8 graden op 21 april 1968. Elf jaar geleden sneuvelde dit record. In de droogste, zonnigste en warmste april ooit, in 2007, werd het op 15 april 28.9 graden.

Een tandemfiets voor KDC De Boemerang en haar kinderen

De overhandiging van de cheque. Foto: Hilversum Fietst

hilversum Het gaat goed met ‘Hilversum Fietst’! Het tweede Hilversumse doel met 50.000 fietskilometers is rap bij elkaar gefietst. Met de 1000 euro die dit opleverde is een tandemfiets aangeschaft voor Kinderdagcentrum de Boemerang.

Het kinderdagcentrum aan het Laapersveld biedt aan 58 kinderen met een geestelijke en/of lichamelijke handicap onderdak en zorg. Lindy van Blokland, leidster op de gele groep, las in deze krant over het eerste doel van Ring-Ring fietskilometers en had meteen een goed idee. Het startbedrag van 1.000 euro is bij elkaar gefietst met alle fietsers, die van, naar en in Hilversum 50.000 fietskilometers maakten voor het programma hilversumfietst.nl.

Veel optredens tijdens Record Store Day in Platenhuis 't Oor

hilversum In Platenhuis 't Oor in Hilversum is zaterdag opnieuw Record Store Day, een jaarlijkse internationale feestdag voor de onafhankelijke platenzaak. Tussen 9.00 en 19.00 uur zijn er veel instore-optredens en speciale vinylreleases die alleen die dag te verkrijgen zijn.

Optredens zijn er van bands en singer-songwriters: Yori Swart (11.00 uur), L.A. Salami (U.K./12.30 uur), Claw Boys Claw (ambassadeur Record Store Day Nederland/15.00 uur), Moss (16.00 uur) en Ad Vanderveen (17.30 uur). Daarnaast staat er voor de winkel aan de Leeuwenstraat een dubbele kraam met nog héél veel meer vinyl.

Wereldwijd komen op zaterdag 21 april 3.000 artiesten en miljoenen muziekliefhebbers in 2.000 onafhankelijke platenzaken verspreid over 23 landen samen om te vieren wat hen verbindt: muziek. In de verschillende platenzaken in Nederland zijn ruim 160 artiesten live te zien.

Gratis de auto parkeren in de schil op koopzondag

College wil betaald parkeren in centrum wél handhaven

De meeste bezwaren over het vrijgeven van de koopzondagen gingen over parkeren. En daar heeft het gemeentebestuur over nagedacht.

Het college komt met een voorstel om het aantal koopzondagen in het centrum vrij te geven. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het college van burgemeester en wethouders stelt voor om het betaald parkeren op zondag in het centrum te handhaven als de winkels in het centrum straks iedere zondag open mogen. Voor de schil komt het demissionaire gemeentebestuur met een ander idee. Daar hoeft niemand op zondag naar de parkeerautomaat te lopen.

Wethouder wil ook centrumbewoners tegemoetkomen

Dat Hilversummers vanaf begin juni echt iedere zondag naar het dorp kunnen, lijkt een zekerheidje. Binnen de gemeenteraad hebben alleen het CDA, de ChristenUnie en de SP om uiteenlopende redenen bezwaren tegen 52 koopzondagen per jaar. De overige zes partijen vinden dat de ondernemers zelf moeten weten of zij op zondag opengaan of niet. Sinds begin januari is het al iedere zondag koopzondag. De centrumondernemers hebben vooruitlopend op de verkiezingen en het politieke draagvlak gevraagd alle achttien huidige koopzondagen - tot en met 6 mei - op te nemen.
Vooraf kwamen al vragen en opmerkingen over de neveneffecten van het opsouperen van de beschikbare koopzondagen, waaronder het parkeren in het dorp voor de centrumbewoners en de gevolgen voor Hilversummers die in de zogeheten schil wonen. Sindsdien is het ook daar iedere zondag betaald parkeren. Van de ingediende bezwaren - 101 in totaal - zijn de zorgen over de parkeeroverlast het grootst.
Wat wethouder Floris Voorink van Verkeer betreft, komt daar verandering in als de raad akkoord gaat met het collegevoorstel. In de schil moeten bewoners en bezoekers de auto gratis kunnen parkeren. De raad moet een klap geven op het voorstel om op die dag het betaald parkeren af te schaffen. Dat dit tot veel parkeeroverlast gaat leiden, verwacht de liberaal niet. "Het zal wel iets aantrekken, maar vaak zoeken mensen toch het comfort van dichtbij staan, zeker als ze weten dat ze met veel tassen terug gaan keren. Maar we houden het in de gaten en komen sowieso aan het einde van het jaar met een evaluatie", meldt hij.
De ervaring tot nu toe is dat het publiek dat op zondag naar het dorp komt anders is dan van een dag eerder. Van diverse ondernemers heeft de wethouder begrepen dat het zaterdag vaak haasten is voor de bezoekers, terwijl op de koopzondag het winkelend publiek juist uitgebreid de tijd neemt.
In het centrum wil het gemeentebestuur het betaald parkeren handhaven. "Anders wordt het een chaos", is de korte uitleg. Maar Voorink wil de bewoners wel tegemoetkomen. Daarom is het voorstel om het aantal uren voor de gasten van de centrumbewoners uit te breiden. Nu kunnen de centrumbewoners maximaal 80 uur per kwartaal (kosten 32 euro) inkopen voor familie en vrienden die langs willen komen. Dat wil de wethouder optrekken naar 120 uur voor de digitale schrapkaart (app).
Het collegevoorstel is in mei onderwerp van gesprek in de commissie. In de vergadering van woensdag 6 juni neemt de nieuwe gemeenteraad het definitieve besluit over het vrijgeven van de koopzondagen en wat er gebeurt met het betaald parkeren.

Buurt Tergooi kraakt bouw parkeergarage

HILVERSUM "Wat is jullie probleem?" Zo opende de voorzitter van de Raad van State vrijdag zijn vragenronde over een aangepast bestemmingsplan voor de nieuwbouw van het Tergooiziekenhuis in Hilversum.

Het bleek vragen naar de bekende weg. De buurtbewoners van de Vereniging Bonairelaan en omgeving zien niets in de nieuwe parkeergarage die bij het ziekenhuis zal worden gebouwd. "Als ik het aangepaste bestemmingsplan vernietig, dan treedt het voorgaande bestemmingsplan weer in werking en dat laat ook een parkeergarage toe. Dus wat schiet de buurt daarmee op?" vroeg de raadsvoorzitter.
Volgens hun advocaat zal de gemeente Hilversum dan in elk geval een nieuwe afweging moeten maken en zich afvragen of de nieuwe parkeergarage nog wel nodig is. Signalen van het gemeentebestuur hebben bij de buurtbewoners twijfels gezaaid of de volledige nieuwbouw van het ziekenhuis wel doorgaat. En daarmee zijn ook twijfels gezaaid over de noodzaak van de parkeergarage.

1400 plekken

De angst bij de buurtbewoners is ook dat de parkeergarage met ruim 1400 plekken niet vol zal raken. In dat geval ontstaat er een mogelijkheid dat werknemers van bedrijven op het Arena Park de parkeergarage gaan gebruiken. En dat leidt weer tot ongewenst verkeer in de buurt.
Maar de gemeente vindt de parkeergarage zeer gewenst. De vernieuwing van het ziekenhuis gebeurt wel in twee fasen. Maar al voor de eerste fase is de parkeergarage nodig, aldus de gemeente.

Er is nu al grote parkeerdruk waarbij auto's verspreid op het groene terrein geparkeerd worden. Met de bouw van de parkeergarage wordt de omgeving dus groener. Bovendien wordt de afdeling van het Tergooi Ziekenhuis in Blaricum ook verplaatst naar Hilversum. Dat vergroot ook de parkeerdruk, aldus de gemeente.
De Raad van State oordeelt over zes weken.

Aantal inbraken en vernielingen neemt af, meer geweldsdelicten

hilversum Minder inbraken in zowel woningen als bedrijven, minder vernielingen en minder meldingen van jongerenoverlast. Maar ook meer geweldsdelicten en meer meldingen van verwarde personen. Dat zijn in het kort de geregistreerde politiecijfers van de eerste drie maanden in 2018 ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar

Aantal meldingen jongerenoverlast nam met 70 procent af

In 69 woningen in Hilversum is tijdens het eerste kwartaal van 2018 ingebroken, blijkt uit de politiecijfers. Dit aantal ligt beduidend lager dan vorig jaar (82) en 2016 (108 inbraken). Deze daling van 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is een gunstige trend en past goed bij het veiligheidsbeleid van de gemeente, meldt een gemeentewoordvoerder enthousiast. "Daarin is de aanpak van woninginbraak een speerpunt. Zo waren er in 2016 nog 566 inbraken en was dit aantal vorig jaar gedaald naar 338."
Onderdeel van de gemeentelijke aanpak is het aanpassen van woningen, dwangsommen voor inbrekers, meer voorlichting en bewustwording, aanpak van veelplegers en samenwerking met WhatsAppgroepen en inzet van Burgernet. In bedrijven is dit jaar 29 keer ingebroken. Een forse daling ten opzichte van vorig jaar toen de teller stopte bij 49.
Verder waren er minder vernielingen: van 170 tijdens de eerste drie maanden van 2017 naar 119 dit jaar. Het aantal fietsendiefstallen zakte van 158 naar 119 en het aantal autokraken van 117 naar 111. Forse winst is er ook geboekt als het gaat om jongerenoverlast. Het aantal meldingen daarvan nam met maar liefst 70 procent af, aldus de gemeente.

Aan de andere kant nam het aantal meldingen van verwarde personen met 15 procent toe en steeg het aantal geweldsdelicten met 6 procent: van 101 naar 107. Het aantal meldingen van huiselijk geweld nam wel weer af: van 31 vorig jaar naar 24 dit jaar.
Bij elkaar opgeteld is de totale criminaliteit in Hilversum de afgelopen maanden gedaald met 24 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemeente Hilversum zegt dat het nieuwe veiligheidsplan er aan zit te komen. Daarin wordt geanticipeerd op nieuwe ontwikkelingen.

Eva Annema

(34), woont sinds 2012 in Hilversum, werkt bij de Soresdienst en is zwanger van haar derde kindje.

Foto: "

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Voor mijn werk bij de Soresdienst help ik mensen die door pech, onrecht of juridische verwikkelingen in uitzichtloze situaties terecht zijn gekomen. En verder ben ik druk met mijn gezin (man, en twee kinderen van 5 en 3 jaar)."

Nog wel tijd voor hobby's?
"Leuke dingen ondernemen met het gezin, haken, naaien, sporten en lezen."

Wat vind je van jouw woonplaats?
"Heerlijke plek om te wonen vanwege de hei en het bos en er zijn zo veel leuke restaurants."

Naar welk café ga je graag?
"Your Coffee. Ongelooflijk aardige eigenaar en ze hebben een geweldige speelzolder voor de kinderen."

Als je burgemeester was, dan….
"zou ik meer stallingsplekken voor de fiets creëren."

Waar ben je trots op?
"Mijn gezin."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Laat me niet vallen' van Willy Vlautin."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik een enorme fan van de serie 'Star Trek' ben."

Kroketje of kaviaar?
"Kroket! Met grove Groninger mosterd."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Kerkstraat, want ik vind de verkeerssituatie op de Gijsbrecht een drama."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Annemarie van Gaal."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Een recreatiemeer. We verkassen op zonnige dagen altijd richting de Maarsseveense plassen."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"De Sint Vituskerk."

Waar mogen ze je voor wekken?
"Risotto."

Gezellige drukte bij openingsfeest de Zoutkeet

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Een drukke boel en dolle pret zaterdagmiddag in de Zoutkeet. De speeltuin aan de Zoutmanlaan ging na een lange en koude winter afgelopen weekend eindelijk weer open. En dat werd gevierd. Voor de aanwezige kinderen was er genoeg te doen. Een van de hoogtepunten was de nieuwe en tevens zeer muzikale attractie, door onder andere Eveline (foto) getest.

Opening van zonnedak Dudok Arena

hilversum De 81-jarige Rein Bakhoven verrichtte vrijdag de opening van het zonnedak op sporthal Dudok Arena. De eerste fase is gerealiseerd. De lokale energiecoöperatie HilverZon heeft daar 728 zonnepanelen op gerealiseerd.

Omdat Bakhoven de oudste deelnemer is van dit duurzame project mocht hij het zesde zonnedak van HilverZon openen. Helemaal vlekkeloos liep het project niet. De aansluiting van het zonnedak op het stroomnet liep enige vertraging op. Maar nu liggen er 728 panelen die zestig huishoudens voorzien van groene stroom. Er komen er nog eens 572 bij - het totaal komt daarmee op 1.300 - op het dak van de sporthal.

Aardgasvrije proeftuin in de Meent?

hilversum Voor de proef met gemeentewiet maken heeft Hilversum de vinger al opgestoken. Nu heeft Den Haag geld vrijgemaakt voor een experiment met aardgasvrije wijken. D66 Hilversum wil weten of de gemeente zich ook hier voor aanmeldt.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft aan de gemeenten laten weten dat zij zich voor 1 juli kunnen melden voor het programma 'Aardgasvrije Wijken'. In 2018 is voor deze zogeheten proeftuinen 90 miljoen euro beschikbaar. Voorwaarde is dat gemeenten dit jaar van start kunnen. Volgens D66 past de Hilversumse Meent perfect in het plaatj: is Hilversum van plan zich op te geven voor de proeftuin en leent De Meent zich hier inderdaad voor of zijn er nog andere locaties?

NNP-prijs voor fotograaf Miché

hilversum Fotograaf Bastiaan Miché heeft donderdag de Prijs voor Nieuwsbladfotografie 2018 van brancheorganisatie NNP gewonnen. Met zijn foto van de grote brand in het Naardermeer van juli vorig jaar sleepte de Hilversummer de award binnen.

Dat gebeurde in Beeld en Geluid, waar NNP de jaarlijkse netwerkbijenkomst hield. De jury was onder de indruk hoe Miché de vlammenzee had vastgelegd, terwijl hij moest werken onder lastige omstandigheden.

Jaarlijkse schoonmaakbeurt Beatrixtunnel

Vrijdag is de tunnel een aantal uur dicht. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Wie vrijdag tussen 21.00 en 4.00 uur door de Beatrixtunnel wil, moet een andere route zoeken. Dat heeft alles te maken met de jaarlijkse schoonmaakbeurt die de gemeente inplant.

Vanaf 21.00 uur wordt zowel de noordelijke als de zuidelijke toegang naar de tunnel met hekken afgesloten. De bussen van Connexxion rijden vanaf dat tijdstip een andere route. Tijdens de schoonmaakbeurt kunnen alleen de nood- en hulpdiensten gebruikmaken van de Beatrixtunnel.

Projectontwikkelaars lopen vast in gemeentelijke molen

'Mij is gevraagd woningen te realiseren en na twee jaar sta ik weer op nul'

Ze lopen vast in het gemeentelijke systeem zonder goed te weten waardoor dat gebeurt. Daar willen de projectontwikkelaars die wij spraken graag een oplossing voor vinden.

Plannen voor het pand aan de Naarderweg 16 stranden na dik twee jaar. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Grond is er genoeg. Er zijn voldoende bouw- en transformatieplannen. Overheden hebben geld vrijgemaakt om woningbouw te realiseren en afspraken zijn vastgelegd in lokale en regionale woonvisies én er is sprake van woningnood. Waarom projectontwikkelaars vastlopen in de gemeentelijke molen is een raadsel.

Ineens komt de mededeling dat er geen medewerking meer is

"Ik ben door de gemeente gevraagd om woningen te gaan bouwen in het pand van de Leen Bakker. Dat is het gekke aan mijn verhaal", meldt de eigenaar van het gebouw. Op verzoek is de ondernemer aan de gang gegaan met transformatieplannen van het pand aan de Korte Noorderweg. Hilversum heeft 'andere bedoelingen', zo staat in de stukken, met het bedrijventerrein. Daar moeten woningen komen. Samen met Kastanje BV en woningcorporatie de Alliantie ontwikkelt hij een plan. Het idee voor zestig appartementen voldoet niet helemaal aan de eisen van de gemeente. Het devies is terug naar de tekentafel, omdat hier wonen-werken gerealiseerd moet worden. De Alliantie haakt hierdoor af, waardoor de pandeigenaar op zoek moet naar een andere partij, waarmee hij inderdaad plannen ontwikkelt. "Na een kleine twee jaar zijn we weer bij nul", is de conclusie. Inmiddels gebeurt er al anderhalf jaar niks. Voor een deel heeft dat te maken met de ontwikkeling van de visie op de spoorzone, waar de Leen Bakker onderdeel van is. Daardoor hebben alle plannen tot afgelopen 5 maart 'on hold' gestaan. Hij geeft aan dat hij te horen kreeg dat de gemeente wilde wachten op een nieuwe structuurvisie, terwijl er een bestaande structuurvisie 2014-2030 is.
De andere drie projectontwikkelaars knikken. De nieuwe structuurvisie - die overigens niet in de maak is, laat SP-fractievoorzitter Bianca Verweij weten - is bijvoorbeeld ook ter sprake gekomen bij de Naarderweg 16. Op het terrein van 12.000 vierkante meter zijn plannen voor een hotel, casino, zorgappartementen, een zorghotel en/of sociale woningbouw. Woningcorporatie Dudok Wonen is betrokken bij de plannen en de vertegenwoordigers van architect Max van Huet zeggen dat zij een schriftelijke toezegging hebben voor de realisatie van vijftig tot tachtig woningen die door een derde partij ontwikkeld zouden worden. Maar ineens komt daar een mededeling dat de gemeente niet meer meewerkt.
Raoul van de Wetering van Makeltrent zegt dat hij tot de voordeur komt. Op hun plan om 36 duurzame woonblokken voor starters te realiseren op het circusterrein aan de Diependaalselaan krijgt hij de reactie dat de besluitvorming hierover doorgeschoven wordt naar het nieuwe college. Terwijl het idee naadloos past binnen de woningbouwopgave en de duurzaamheidsopdracht van de gemeente. Aan de deskundigheid van de ambtenaren ligt het niet, geven de ontwikkelaars aan. De wil en de bereidheid mee te werken zijn er. Ergens richting de top stokt het gedurende het traject. "Vooraf toetsen we allemaal wat er kan en wat er mag. Vervolgens steekt de politiek er toch een stokje voor. Nu blijven panden leegstaan, terwijl er grote behoefte is aan woningen. Daarnaast maken wij behoorlijk wat kosten. Ze hebben geen idee welke kosten wij maken voor bijvoorbeeld een tekening", meldt Rob Otto van Selexion.
Van minstens zes ontwikkelaars is bekend dat hun plannen plots spaak lopen. Deze ondernemers hebben zich het afgelopen half jaar onafhankelijk van elkaar gemeld bij de SP. De rode draad is daarin helder: de ondernemers lopen vast en weten niet waarom. Verweij zegt verbaasd te zijn hierover, omdat er op lokaal, regionaal en op het niveau van het metropoolgebied Amsterdam (MRA) afspraken over gemaakt zijn. In die stukken staat dat er gebouwd en getransformeerd moet worden. Woningen zijn hard nodig. "Het allergekste vind ik als raadslid dat wij niks horen over de plannen en de afhandeling daarvan."
In een reactie merkt de gemeente op dat er veel beweging is in Hilversum en dat er de afgelopen tijd veel ontwikkelingen zijn geweest, waaronder het Lucentterrein, Nefkens aan het Melkpad en het KRO-gebouw. "De samenwerking met ontwikkelaars is daarbij doorgaans goed en zorgvuldig. Dat betekent niet dat ontwikkelaars altijd de ruimte krijgen om het voor hen optimale plan te realiseren. Bij de door de gemeente te maken afwegingen worden alle belangen gewogen. Nu de leegstand aan kantoren afneemt en veel bedrijven op zoek zijn naar mogelijkheden om uit te breiden, is het wel van belang om deze balans in het oog te houden", klinkt het uit het raadhuis.
De ondernemers willen een positief verhaal afgeven aan de gemeente en met elkaar tot een oplossing komen om niet meer vast te lopen in het systeem. Oplossingen zijn volgens Verweij uitvoering van bestaand beleid, extra ambtelijke capaciteit en gebruikmaken van extra middelen vanuit de provincie, de MRA (de transformatieversneller) en de verhuurderskorting van het Rijk. De SP zelf neemt het initiatief om bijeenkomsten te verzorgen waar raadsleden, vertegenwoordigers van de gemeente en ondernemers dieper ingaan op de materie. De gemeente geeft aan het gesprek best te willen voeren.

Huurbaas en huurder Emmastraat 34 nog altijd lijnrecht tegenover elkaar

'Voor een ton zeg ik mijn contract van tien jaar op '

Nog altijd staan ze lijnrecht tegenover elkaar: de eigenaar van de pizzeria en de eigenares van Emmastraat 34. Ook voor de rechter wijzen ze naar elkaar.

Brandweer en politie moesten er in februari aan te pas komen aan de Emmastraat. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum De eigenaresse van het bedrijfspand aan de Emmastraat 34 heeft een kort geding tegen haar huurder aangespannen. In het kort geding dat maandag bij de rechtbank Almere diende, eiste zij dat de huurder van het bedrijfspand op dat adres uitgezet wordt. Volgens de de vrouw veroorzaakt de man te veel overlast en komt hij zijn huurovereenkomst niet na. De huurder spreekt van een complot en ontkent alle beschuldigingen.

De klacht van de eigenaresse is onder meer dat de huurder agressief, intimiderend en bedreigend naar de andere huurders en bewoners is, dat hij mensen illegaal in het pand laat verblijven en dat hij een huurachterstand heeft. "Zo is er afgelopen week weer twee keer politie aan de deur geweest", aldus de verhuurster.

Het rommelt al tijden tussen beide partijen: de eigenaar van pizzeria Della Chef en de huurbaas. Op dinsdag 13 februari escaleerde de situatie nadat er al dagenlang bedreigingen werden geuit. Op deze avond moest de politie er ook aan te pas komen. Bij een uit de hand gelopen conflict raakten meerdere personen slaags. Drie mensen raakten gewond en dit trio moest vervolgens mee naar het bureau. "Het is wildwest geworden", zei de huisbaas toen tegen De Gooi en Eembode. Volgens haar had de man de ruimte, die nu al tijden leegstaat, afgesloten, had hij gerommeld met de elektriciteit en zou hij het gas open hebben gezet.

Om haar verhaal kracht bij te zetten heeft zij maandag drie medebewoners meegenomen naar de rechtszaak. De advocaat van de eigenaresse vroeg of de voorzieningenrechter het drietal wilde horen, maar de rechter wees dat verzoek geïrriteerd af. "Dit is een kort geding. Ik wil het bewijs op papier zien." Volgens de rechter had de advocaat met politiemutaties moeten komen waarin de aangiften en de klachten van de bewoners op papier staan.

Ook de huurder, die zonder advocaat verscheen, kreeg ervan langs. In aanloop naar het kort geding heeft hij pakken papieren lukraak en zonder enige structuur naar de rechtbank en de eisende partij gefaxt. "Het is bijna niet te volgen wat daarin staat", aldus de rechter. Volgens de huurder heeft hij de stapels papier opgestuurd om aan te tonen dat hij onterecht als boeman wordt neergezet.

De laatste maanden waren er geregeld spanningen tussen de huurder en de bewoners. De voorzieningenrechter informeerde of het wonen op de Emmastraat voor hem daarom nog wel houdbaar was. Toen de man de vraag met nee beantwoordde, vroeg de rechter of de oplossing niet denkbaar is dat beide partijen afscheid van elkaar nemen. "U zou bijvoorbeeld in overleg ergens anders kunnen gaan wonen?" Even viel het stil. Toen antwoordde de huurder zonder blikken of blozen: "Voor een ton zeg ik mijn contract van tien jaar op en ben ik weg."

De rechter keek verbaasd en concludeerde dat het dan weinig zin had om met elkaar om tafel te gaan zitten. Hij sloot de zitting en doet op 30 april uitspraak.

'Ik blijf voor 100 procent HvH'er'

Meerdere lezingen over opstappen raadslid Erik van Ouwerkerk

Na de installatie van de nieuwe raad op 28 maart is het eerste raadslid al opgestapt. De lezingen over het opstappen van Erik van Ouwerkerk variëren nogal.

Op donderdag 28 maart werd Van Ouwerkerk geïnstalleerd als raadslid. Het avontuur zit er inmiddels al op. Foto: Eduard Metz

hilversum Dat hij zijn zetel in de raad heeft opgezegd, betekent niet dat Erik van Ouwerkerk niets meer gaat doen voor 'zijn' Hart voor Hilversum. Dat hij opstapt doet hij met pijn in het hart, maar partijbelang stelt hij voor eigenbelang. Zijn aanblijven vormt een struikelblok in de coalitieonderhandelingen, meldt hij.

"Ik blijf voor 100 procent HvH'er", meldt Van Ouwerkerk. Het politieke avontuur - de Hilversummer kwam met 264 voorkeursstemmen de raad in - mag dan in totaal veertien dagen geduurd hebben, maar daarmee laat hij zijn partij niet vallen. Naar eigen zeggen heeft Van Ouwerkerk een warm bad gevonden in de fractie en zijn partijgenoten. Die band ontstond eind 2015, begin 2016 toen hij via de Facebookgroep 'Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum' in contact kwam met 'Hart'.

Samen met de andere initiatiefnemers van de Facebookgroep vond hij gehoor bij de lokale partij. Dat leidde ertoe dat zijn naam op de kandidatenlijst prijkte van HvH bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Als nummer 23 was hij lijstduwer. Tot zijn eigen verbazing kreeg hij genoeg stemmen om de raad in te komen. In de afgelopen korte periode heeft hij zich daar zo goed mogelijk op voorbereid. Van Ouwerkerk had zin om zich op deze manier maatschappelijk in te zetten.

'Erik heeft de uiteindelijke beslissing zelf genomen'

Maar voordat het raadswerk echt begonnen is, zit het er al op voor hem. Van Ouwerkerk zegt dat hij moest kiezen tussen twee kwaden. Zijn partij, de grootste van Hilversum, voert momenteel coalitieonderhandelingen met de VVD, het CDA en GroenLinks. Daar zou zijn gezegd dat de kersverse politicus weg moest, anders zou HvH de komende raadsperiode opnieuw veroordeeld zijn tot de oppositiebanken. "Ik ben het er niet mee eens hoe het gespeeld is. Ik kan mijn poot stijf houden, maar dat is niet waar mijn partijgenoten zo hard voor gewerkt hebben", aldus Van Ouwerkerk, die vorige week donderdag afstand deed van zijn raadszetel. Henk Blok neemt zijn plek binnenkort in.

Formateur Hans Haselager laat desgevraagd weten dat er geen eis op tafel is gelegd tijdens de onderhandelingen dat Van Ouwerkerk moet opstappen als raadslid. Hij beweert dat het een afweging van Hart voor Hilversum is geweest. Zaterdag bevestigde de partij op Facebook deze lezing. "Donderdag heeft Erik van Ouwerkerk zijn ontslag ingediend als raadslid. Hart voor Hilversum is op eigen initiatief met hem gaan praten. Dit gesprek ging over meerdere redenen waarom het gewenst was het raadslidmaatschap te heroverwegen. Wij nemen afstand van de bewering dat dit is gebeurd op verzoek van een partij, een wethouder of meerdere partijen die bij de coalitieonderhandelingen zijn betrokken. De uiteindelijke beslissing heeft Erik van Ouwerkerk zelf genomen in het belang van Hart voor Hilversum", is het statement.

Dat is een andere verklaring dan fractievoorzitter Karin Walters gaf donderdagavond toen het nieuws van Ouwerkerks vertrek bekend werd. Hij zou een heroverweging hebben gemaakt omdat het raadswerk toch wel veel werk eist. "Over de uitleg dat het te ingewikkeld zou zijn voor me zijn stevige woorden gevallen. Ik ben geen domme jongen en zo moeilijk was het allemaal niet", reageert Van Ouwerkerk tot slot.

'Coalitieakkoord half mei bespreken met de raad'

Jan Kastje over de onderhandelingen. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Volgens planning moet het nieuwe coalitieakkoord half mei al met de raad en het nieuwe college op de agenda staan. "Dat is ambitieus", geeft Jan Kastje, fractievoorzitter van GroenLinks, toe.

In een blog op de website van GroenLinks laat Kastje zich uit over de coalitieonderhandelingen. GroenLinks, dat steeg van twee naar vijf zetels, is uitgenodigd door Hart voor Hilversum, de grootste partij sinds 21 maart, om samen met de VVD en het CDA een nieuw college te gaan vormen. Als alle neuzen de komende tijd dezelfde kant op blijven staan dan moet volgende maand het nieuwe akkoord al besproken worden. “Het wordt best spannend de komende weken”, aldus de GL-frontman.
Onder leiding van formateur Hans Haselager spreken de vier partijen met elkaar. Dat zijn tot nu toe aftastende gesprekken geweest. Kastje geeft aan dat de mogelijke pijnpunten al wel op tafel zijn gelegd. Een coalitie smeden gaat verder dan het alleen inhoudelijk met elkaar eens worden. "Het gaat ook over de visie die je als verschillende partijen hebt over de toekomst van Hilversum en de manier waarop je dat wilt bereiken."
Op dat vlak kan de schoen uiteindelijk ook beginnen te wringen. Wat GroenLinks betreft, heeft Hart voor Hilversum dat niet altijd even goed aangepakt. "Bijvoorbeeld in de discussie over de komst van vluchtelingen naar Hilversum", haalt Kastje aan. "Daarom is het goed dat dat soort zaken hier ook besproken wordt. Je moet het uiteindelijk wel samen doen in een coalitie."

17 / 32

Patrick: 'Al zes jaar lang heb ik tijdens de City Run een date met Nel'

Vrijwilligers doen er alles aan hardlopers goed te laten finishen

De City Run 2018 is een feit. Dankzij een gesmeerde organisatie, de inzet van vrijwilligers en prachtig loopweer wederom een geslaagd sportevenement.

Patrick en Nel zorgen ervoor dat de dorstige lopers een bekertje water krijgen. Zes jaar lang is de 's-Gravelandseweg al hun vaste stek. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Zonder vrijwilligers geen evenement. Zo simpel is het. Ruim vierhonderd mensen boden hun hulp aan tijdens de City Run die zondag in Hilversum werd gehouden. Van parcourswachters tot enthousiastelingen die ontelbare boterhammen voor elkaar smeerden, van waterdragers tot Rode Kruis-medewerkers. Ze waren allemaal present en in opperste staat van paraatheid.

"Ho, kijk. Die moeten we in de gaten houden, dat is een mogelijke omvaller." Met een geoefend oog scant Wendelien Lodder de hardlopers die de finish naderen. Ze is een van de Rode Kruis-vrijwilligers die deelnemers aan het eind van de de run opvangen. Vooral de wedstrijdlopers die al eerste finishen zijn potentiële kanshebbers om door hun hoeven te zakken. Haar collega komt erbij staan. Vertelt dat je het al aan hun blik kunt zien. Ze kijken wel, maar zien niks. "Ze zijn gefocust op de finish. Negen van de tien lopers checken hun horloge en gaan dan de eindstreep over. Als ze voorover buigen met hun handen op hun knieën, moet je alert zijn." Het verhaal wordt bevestigd als vier Keniaanse vrouwen met een noodvaart over de finish rennen. De snelste van het kwartet, Cyntia Jerop, loopt rustig uit. Haar landgenote Mayranne Wangari die als vierde eindigt, is minder stabiel. Op haar dunne benen zwalkt ze naar het hek. Ze haalt het niet, maar voordat ze op de straat in elkaar zakt, wordt ze opgevangen door Jerop. Rode Kruisers snellen toe met water. Ze ondersteunen de uitgeputte Keniaanse en lappen haar snel weer op. "Tja, ik zei het je toch?" haalt de vrijwilliger zijn schouders op. Bij anderen die de loop erop hebben zitten is even aanspreken genoeg. "Als je een duim krijgt en een glimlach krijgt, weet je dat het goed is. Maar dan nog blijven we ze even nakijken of alles goed gaat," aldus Lodder.

'Ons stekkie'

Mayranne Wangar gaat vlak na de finish onderuit. Foto: Bastiaan Miché

'Aangemoedigd worden door wildvreemden geeft echt een kick'

Hoewel het zondag niet extreem warm was, zorgden de vrijwilligers van De Robben op de 's-Gravelandseweg ervoor dat er kartonnen bekertjes gevuld met water klaar staan. "Nel, alles onder controle?" roept Patrick naar zijn vaste vrijwilligersmaatje. "Al zes jaar lang heb ik tijdens de City Run een date met Nel. Het is mijn enige per jaar met haar, maar ik kijk er elke keer weer naar uit," lacht hij. Nel, een boegbeeld van de Gooise Atletiek Club, spuit de bekertjes met een tuinslang vol. Haar watervriend en zij willen nergens anders worden ingedeeld. "Dit is al jaren ons stekkie en dat blijft gewoon zo." zegt Patrick vastberaden. Hij moet de jonge vrijwilligers die de bekertjes aan de lopers aangeven aan de gang houden. "Het zijn waterpoloërs van De Robben. Gisteravond hebben ze een belangrijke wedstrijd gewonnen, daarna tot diep in de nacht gefeest, maar vanochtend waren ze present. Zo zijn ze."

Kids Run

Dit jaar deed een recordaantal kinderen mee aan de Kids Run. Ook daarbij was een groot aantal vrijwilligers betrokken. Zo werden de twaalf Lelyschool-leerlingen die meeliepen getraind door meester Tjeerd en vader Robert Brekelmans. "Vanaf half januari heb ik samen met Robert elke zondagochtend geoefend met de kinderen. We verzamelden op school en liepen de hei op." Ondanks de goede voorbereidingen vond Gülistan uit groep 7 de Kids Run best zwaar. "Er liepen zo veel kinderen mee en ik kreeg last van mijn benen," vertelt ze na afloop. Het was de eerste keer dat ze een run deed en zeker niet de laatste; volgend jaar wil ze weer meedoen.

Muziek

Wie volgend jaar ook weer van velen mee mag doen, is de salsaband Dale Cana. In de muziektent zetten de muzikanten de Kerkbrink op z'n kop. De twee tropisch uitgedoste danseressen leidden menig hardloper tamelijk af. Op elf andere plekken langs het parcours werden de hardlopers aangemoedigd door muziek. "En dat helpt echt," vindt Bas, "net zoals al die mensen die langs de kant staan. Aangemoedigd worden door wildvreemden geeft echt een kick, dan kun je weer even vooruit."
Het sportevenement werd afgesloten met een feest voor de vrijwilligers. In de Vorstin konden zij tot in de late uurtjes nakaarten.

City Run in beeld

Ruim 1.600 deelnemers telde de Bink Kids Run. Dat is een record. Foto: Bastiaan Miché

hilversum "De organisatie liep gesmeerd. Ik ben trots op de vrijwilligers. Het was een geoliede machine zondag", geeft directeur Dick Slootbeek van de Hilversum City Run aan.

Ruim 8.000 deelnemers deden zondag mee aan de City Run. Het weer werkte goed mee, op een buitje na tijdens de 10 Engelse mijl. Het was een tikje aan de warme kant. Daarom had de organisatie besloten een extra waterpost neer te zetten. Hardlopers en toeschouwers hebben het evenement als gezelliger ervaren doordat de deelnemers nu twee keer een rondje door het centrum liepen.

Met een high five richting de finish. Foto: Bastiaan Miché
Cynthia Jerop won de 10 Engels mijl bij de vrouwen. Foto: Bastiaan Miché
Het onderdeel estafette was nieuw. Foto: Bastiaan Miché
Feest in de muziektent. Foto: Bastiaan Miché
Bijkomen na geleverde inspanning. Foto: Bastiaan Miché
Genieten van de eigen muziek tijdens de loop. Foto: Bastiaan Miché

Liefhebbers kunnen alvast hun agenda erbij pakken. Zondag 14 april 2019 staat de City Run weer op het programma.

Bureau onderzoekt incident de Lieberg

Naar ziekenhuis overgebrachte leerlingen maken het naar omstandigheden goed

De leerlingen maken het naar omstandigheden goed. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het is nog altijd - bijna een week later - de grote vraag hoe het komt dat acht mensen in zwembad de Lieberg vrijdagmorgen onwel zijn geworden. De gemeente Hilversum en eigenaar Optisport hebben een onafhankelijk bureau daarom onderzoek laten doen.

Vrijdagmorgen rond elf uur was het foute boel in het zwembad aan de Jan van der Heijdenstraat. Acht mensen raakten onwel, drie van hen werden overgebracht naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Het gebouw werd direct ontruimd en ging pas zaterdagmorgen weer open. "Het water in zwembad de Lieberg is weer op orde en zal vanavond en morgenochtend extra gecontroleerd worden", berichtte Optisport vrijdagmiddag al op de eigen website.

De slachtoffers, die zich vooral benauwd en misselijk voelden, zijn leerlingen van de opleiding Sport en Bewegen van het MBO College in Hilversum. Zij maken het allen naar omstandigheden goed, weet regiomanager Olivier van Veen van Optisport. "Echt verschrikkelijk dat er mensen zijn afgevoerd. Die mensen komen hier voor hun opleiding en hun toekomst. Ik ben blij dat het goed met hen gaat. Gelukkig was ook niemand ernstig gewond."
Aanvankelijk dacht men dat een chloorlek de oorzaak was van alle ellende, maar daar is in de verschillende metingen die zijn gedaan niets van terug te vinden. Zeker is dat er geen sprake is van een heel giftig chloorgas, spreekt Van Veen de geruchten tegen. "Daar is nooit sprake van geweest. Ook een chloorlek lijkt onwaarschijnlijk, maar dat sluiten we niet uit. Net als het intensieve zwemmen waar de leerlingen mee bezig waren. Dat kan leiden tot een te grote hoeveelheid chloor."
Zolang de oorzaak onduidelijk is, blijven de medewerkers in de Lieberg alles nog intensiever dan normaal in de gaten houden om herhaling te voorkomen. Ook daarom wil Van Veen weten wat nu de precieze oorzaak is.

Broertjes: 'Wanneer wordt inspectierapport openbaar?'

Hoe lang blijven de bevindingen over de brandweer nog geheim? Foto: Bastiaan Miché

hilversum Een kleine anderhalf jaar geleden klopte burgemeester Pieter Broertjes al aan bij de toenmalige minister van Justitie en Veiligheid. Nu heeft hij dat weer gedaan, want het rapport van begin 2016 van de inspectie over het Gooise brandweerkorps is nog altijd geheim.

'Advisering van een onafhankelijke inspectie is belangrijk instrument'

Bij minister Fred Grapperhaus heeft Broertjes erop aangedrongen om de bevindingen nu snel openbaar te maken. Veel fiducie heeft de burgemeester er nog niet in. “Het is helaas nog steeds niet duidelijk wanneer het rapport openbaar wordt. Het besluit hierover wordt genomen op nationaal niveau”, schrijft hij aan de gemeenteraad. In november 2016 zei de burgemeester al aan Den Haag gevraagd te hebben of de geheimhouding eraf kon.

Een dikke twee jaar geleden deed de inspectie van Justitie en Veiligheid onderzoek naar de Brandweer Gooi en Vechtstreek. Vooral de repressieve brandweerzorg lag onder het vergrootglas. "In onze regio is gekeken naar plannen van maatwerk in de brandweerzorg en naar opkomsttijden en veiligheidsgevoelens van repressief brandweerpersoneel bij de inzet van de variabele voertuigbezetting", weet Broertjes. In de afgelopen periode was er vooral veel kritiek op de manier van uitrukken. In de Gooi en Vechtstreek gaat een kleine interventiewagen (TS2) met twee man vooruit, waarna een wagen met vier brandweermensen volgt.
In eerste instantie moest het rapport voor de zomer van 2016 verschijnen. Dat werd al snel september, maar dat bleek niet haalbaar omdat de inspectie een breder onderzoek ging doen. Zo zijn ook andere veiligheidsregio’s onder de loep genomen. In de tussentijd verdween het Gooise rapport in de la en daar ligt het nog steeds. De SP-fractie eist al langere tijd dat de bevindingen boven water komen. "Als regio stoppen we zo’n 24 miljoen euro in de brandweer. Zonder de informatie uit het rapport is het ondoenlijk om verantwoorde beslissingen te nemen qua geld en middelen", is een van de argumenten.
Of alles bij de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, waar Broertjes voorzitter van is, voldoet aan alle wet- en regelgeving moet blijken uit het rapport dat nu al bijna twee jaar geleden is opgesteld. De burgemeester heeft er overigens alle vertrouwen in dat het wel snor zit. "De uitkomsten zie ik met vertrouwen tegemoet. De belangrijkste taak van de brandweer is het voorkomen, beperken en bestrijden van branden en gevaren bij ongevallen. De advisering van een onafhankelijke inspectie is daarbij een belangrijk instrument om de brandweerzorg te optimaliseren."

Assink Pure Identity wil ook in Hilversum een begrip zijn

Kapsalon aan de Leeuwenstraat officieel open

Het Hilversumse team van de kwaliteitssalon. Foto: Bastiaan Miché

hilversum De twee vestigingen in het Overijsselse Hengelo zijn al een begrip en nu hoopt Maikel Assink met kapsalon Assink Pure Identity Hilversum en omstreken te veroveren. Sinds dinsdag staan de deuren van de derde vestiging aan de Leeuwenstraat voor iedereen wagenwijd open.

De vaste klanten, die van heinde en verre naar Hengelo komen, zijn dinsdag vlak na de opening aanwezig. Onder hen Kim Kötter en Jaap Reesema. Voor hen scheelt de komst van Assink naar Hilversum beduidend in kilometers en reistijd. Het bekende stel uit Loosdrecht kan nu naar een van hun favoriete beautyadressen om de hoek. De salon ziet er strak, modern en overzichtelijk uit. Alles is spic en span. "Zo hoort 't ook", geeft Maikel Assink aan. "Ik houd van kwaliteit. Daar staan wij ook voor", benadrukt de nieuwkomer in de mediastad.

Via Redken krijgt hij de kans om ook in Hilversum te gaan ondernemen. Die mogelijkheid laat hij niet onbenut. In het pand waar voorheen al een kapsalon zat, wil hij zijn ambitie in 't Gooi realiseren. Dat houdt een kwaliteitssalon voor de klanten in, maar ook een plek voor het personeel om zich te ontwikkelen. Assinks motto is 'kwaliteit boven alles'. Zelf heeft hij meerdere keren een Coiffure Award gewonnen en in 2009 is hij gekroond tot Hairdresser of the Year.
Topstyliste Renée Kuipers is verhuisd van Hengelo naar Hilversum en wordt verantwoordelijk voor de kapsalon. Zij is de bewaker van het concept, de ambassadeur van de salon. "Alles is mogelijk bij ons", vertelt Assink. "Ons personeel is bovengemiddeld goed opgeleid. Wij bieden letterlijk toekomstperspectief. Renée is daar een mooi voorbeeld van. Zij startte ooit als leerling bij ons. Haar talent en ambitie bleken buitengewoon en nu slaat zij haar vleugels uit onder onze vlag. Hoe mooi is dat", deelt de ondernemer mee.
Hilversums nieuwste aanwinst biedt een breed scala aan behandelingen met haar: van knippen, stylen en kleuren tot aan het plaatsen van extensions. Tevens werkt de kapsalon met prijsdifferentiatie. Klanten kunnen aangeven of zij door een junior, stylist, topstylist of masterstylist behandeld willen worden. "Iedereen die bij ons werkt levert de kwaliteit die wij eisen. Tussen de verschillende stylisten zit verschil in training, opleiding en het aantal vlieguren. We zijn een kwaliteitssalon, dus de kwaliteit is altijd gegarandeerd", luidt de uitleg.

Het motto van Maikel Assink: 'kwaliteit gaat boven alles'

Assink Pure Identity is open van dinsdag tot en met zaterdag. In principe werkt de kapsalon op afspraak, maar wie binnenloopt op het moment dat er plek is, kan zeker plaatsnemen in de kappersstoel. Een afspraak maken kan via 035-6248195 of plan er een in op www.assinkonline.nl.

Van 'rotte kies' naar tien duurzame eengezinswoningen

Voor de sloop begon, kon nog door het pand worden gelopen. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Niet alleen het oude Lucentterrein gold als een ‘rotte Hilversumse kies’, maar ook de voormalige zilvergieterij/uitlatenfabriek aan de Van Leeuwenhoekstraat 59-61 moet dringend naar de tandarts. Dat is nu gebeurd. Donderdag is begonnen met de sloop van het complex, waar nu tien woningen komen.

Oud en vervallen oogt de voormalige fabriek. Binnen lijkt het een walhalla voor graffiti-artiesten, maar met de gespoten verf op de muur valt het wel mee. Al heel lang is het gebouw niet meer in gebruik. Sinds 2002 staat het complex leeg. Jarenlang was het terrein het onderkomen van Hollandia Plate. Dit bedrijf, dat in de negentiende eeuw naar Hilversum was gekomen, maakte hotelzilver in de vorm van schalen en bestek. In 1970 vertrok het bedrijf. De familie Van den Akker nam het pand over. Jarenlang zat er een metaalwarenfabriek. Hier werden vervangende uitlaten en uitlaatbochten geproduceerd voor brommers. Zestien jaar geleden hield de eigenaar het gedwongen voor gezien: gezondheidsklachten noopten hem te stoppen.
Hoogbouw zou in eerste instantie de enige betaalbare optie zijn voor de Leeuwenhoekstraat 59-61. Dat mocht niet. Bovendien zou hoogbouw gevolgen hebben voor de privacy van de omwonenden in het nauwe straatje. Nu de economie weer aantrekt en woningen snel weer verkocht zijn, liggen de zaken anders, zo gaf wethouder Floris Voorink eerder aan.

Vier jaar terug, toen hij aantrad als wethouder, kreeg hij de vraag om toch eens iets met dit terrein te gaan doen. Het complex was al in verval geraakt: het pand was half afgebrand en ingestort. Naast het gegeven dat het er onooglijk uitzag, durfde geen partij het complex te kopen, omdat de grond ernstig vervuild zou zijn.

Hoogbouw zou in eerste instantie de enige betaalbare optie zijn

Dat is inmiddels verleden tijd. Lunee Vastgoed, Pep-pel-Talk en Benskink Vastgoed zijn de initiatiefnemers van dit project, dat donderdag officieel van start is gegaan. Wethouder Willem van der Spek verrichtte de openingshandeling van dit transformatieproject. Er komen nu tien eengezinswoningen met daarbij zeventien parkeerplaatsen. Het bestemmingsplan is gewijzigd om deze woningen mogelijk te maken.

Het gaat om duurzame huizen die volgens bouwbesluit worden gebouwd. Dat houdt in dat de plafonds en deuren hoger zijn en de trappen minder steil dan van oudere woningen. Tevens komen er op het platte deel van het dak zonnepanelen te liggen, waardoor de woningen energielabel A hebben.

'Slotakkoorden' allerlaatste concert van Hilversums Gemengd Koor

Vergrijzing en slinkend aantal leden nekt vijfentachtigjarig koor

Na 85 jaar houdt het voormalige KRO-koor op te bestaan. De oude dame is te grijs en niet hip bij jongere zangers. En dat is jammer, vinden leden.

Het Hilversums Gemengd Koor repeteert voor de allerlaatste keer. Zondag wordt het afscheidsconcert gezongen in De Morgenster. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Nog één keer repeteren in de Morgenster en dan valt het doek definitief voor het Hilversums Gemengd Koor. Het was even slikken toen bestuur en leden anderhalf jaar geleden tijdens een vergadering gezamenlijk besloten het koor op te heffen. Bestuursleden Marijke de Koning en Yolande Buvelot beamen dat. "Maar: we gaan met opgeheven hoofd weg."

De penningmeester maakte zich zorgen over het koor dat is opgericht in 1932 op verzoek van de KRO. "Het was een maar liefst honderdtwintig leden tellend koor. Nu zijn we nog met z'n drieëndertigen. Na de oorlog ging het koor verder onder de naam Hilversums Gemengd Koor", vat De Koning de geschiedenis kort samen. Maar hoe de penningmeester ook rekende, het sommetje klopte niet meer. Er kwam te weinig binnen om de vaste lasten te betalen. Er moest worden bezuinigd. De concerten werden voortaan zonder begeleiding uitgevoerd. Een flinke aderlating, want de werken komen beter tot hun recht met solisten en musici. "Voor het publiek is het leuker, maar ook voor de leden zelf. Helaas hadden we geen keuze", zegt De Koning. Het is simpel: het koor vergrijst. Een aantal leden stevent op de tachtig af, de oudste is vijfentachtig. Ze hebben geprobeerd erachter te komen waarom er geen jonge aanwas is, maar weten het niet. Soms kwamen er wel jonge leden, maar dat waren geen blijvertjes. "Er zijn in Hilversum ook relatief veel koren, dus zangliefhebbers kunnen kiezen. Bovendien is het commitment minder groot", weet Buvelot. De overgebleven drieëndertig leden zijn trouw en nemen met gemengde gevoelens afscheid van hun koor. Sommige sluiten aan bij een andere groep, andere vinden het een mooi moment om ermee te stoppen.

Slotakkoorden

Hoe de penningmeester ook rekende, het sommetje klopte niet

Het koor verdwijnt, maar niet onopgemerkt. Anderhalf jaar geleden staken de muziekcommissie, het bestuur en dirigent Stephen Pas de koppen bij elkaar. 'Een concert zonder solisten in elkaar draaien', luidde de opdracht. Het is gelukt. Het eindconcert 'Slotakkoorden' omvat liederen uit de Duitse romantiek. "Brahms, Schubert en Mendelssohn passeren de revue, evenals composities uit de negentiende eeuw, zoals liederen van Reger, Reinberger en Wolf", vertelt De Koning. Het is voor de leden altijd even wennen tijdens de eerste repetities. Aanvankelijk staan ze te hakkelen op de noten maar gaandeweg, als de liederen vaker zijn gezongen, zie je het groeien, vertelt Buvelot. Een mooi proces. De laatste maanden is tde spirit terug en hebben de zangers er zin in. Annemieke Jussen begeleidt het koor op piano en doet dit al vierendertig jaar. "De repetities met haar zijn een feestje. Tijdens 'Slotakkoorden' heeft zij een aantal intermezzi en speelt zij tussen de liederen door."

Concertgebouw

De koorleden verlaten het podium met opgeheven hoofden

Eind april heeft het koor een afscheidsuitje; die ochtend gaan ze naar Amsterdam om in Het Concertgebouw te luisteren naar het Groot Omroepkoor dat Dvoráks 'Te Deum' zingt. Daarna wordt er bij een van de leden thuis geluncht. "Een Amerikaanse lunch: we nemen allemaal wat lekkers mee." En dan valt het doek definitief. De Koning staart uit het raam. Ze gaat het koor missen en of ze bij een andere groep gaat zingen weet ze nog niet. Sinds 1994 is zij samen met haar man lid van het koor. "Bijna vijfentwintig jaar lang gingen we op maandagavond repeteren. Het zal wennen worden straks." Zondag trekken De Koning, Buvelot en de andere zangers voor de laatste keer hun zwarte kleding met blauw accent aan, gaan naast elkaar in de Morgenster staan en zingen zo'n twee uur lang. "Daarna doen we een afscheidsborreltje met de aanwezigen in de foyer beneden en is het klaar." Kaarten zijn verkrijgbaar aan de deur en via www.hilversumsgemengdkoor.nl. Het concert begint om 14.30 uur.

27 / 32

Het Matangi Quartet. Foto: Marco Borggreve

Vrijdag 20 april

Ontmoetingsgroep

10.00 uur | 't Wijdehuis

Welkom in ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het meehelpen met de lunch en het begeleiden van activiteiten.

Het Matangi Quartet

20.15 uur | de Morgenster

Na het uiterst geslaagde 100ste Seinconcert kun je op 20 april luisteren naar het bekende en succesvolle Matangi Quartet, met op het programma strijkkwartetten van Schubert, Sibelius en Grieg. Ook is er om 19.30 uur een inleiding op het programma, verzorgd door muziekhistoricus Joop van Velzen.

Fusie speelt 'FESTEN'

20.15 uur | Theater Santbergen

Helge Klingenfeldt-Hansen viert zijn 60e verjaardag samen met familie en vrienden. Tijdens het diner neemt zijn zoon Christian het woord voor een speech die de familieverhoudingen op haar grondvesten doet schudden. 'FESTEN' is een intens drama dat familiesystemen blootlegt en niemand koud zal laten. Ook op 21 april.

Open Podium Globe

19.30 uur | MCO

Maandelijks platform voor amateurs en professionele artiesten in Hilversum en omgeving. Globe biedt je de gelegenheid om podiumervaring op te doen. Bespeel je een instrument of wil je gewoon komen luisteren, hou je van klassiek, pop of jazz, kom dan genieten op de Heuvellaan 33. Toegang is gratis.

Zaterdag 21 april

Chinese bewegingsleer

11.00 uur | de Zoutkeet

Zaterdag 21 en 28 april Chi Neng Qigong-introductieles van 11.00 tot 12.00 uur in Wijkcentrum de Zoutkeet te Hilversum. Info en opgave via adco90@planet.nl of inspreken met naam en tel.nr. op 035-5339418, dan wordt u teruggebeld.

Jubileumconcert

20.00 uur | MCO

Het Goois Vocaal Ensemble uit Naarden bestaat 35 jaar en viert dit met een jubileumconcert in samenwerking met het KLM Orkest uit Hoofddorp. Het koor zingt o.a. repertoire van Ramses Shaffy en een James Bond-medley.

Art & Cars

11.00 uur | Locatie14

Locatie14 presenteert Art & Cars! Een bijzondere tentoonstelling met kunst en bijzondere (klassieke) auto's. Op 21 en 22 april 2018 opent de multifunctionele eventlocatie in Hilversum haar deuren van 11.00 uur tot 17.00 uur voor publiek. Toegang is gratis.

K.I.K. Kunst in Kortenhoef

11.00 uur | De Oude School

21 en 22 april presenteren 5 kunstenaars hun werk in De Oude School: Anouk Slegers, schilderijen en sieraden, Emma Scheeren-Groot keramiek, Alfred Ophof schilderijen en tekeningen, Mirjam van Oostveen beelden van keramiek en Jantine Kroeze sieraden.

Architectuurwandeling

14.00 uur | Dudok Architectuur Centrum

'Hilversum 100 jaar Mediastad'. Een bijzondere wandeling door de wijk Trompenberg, die zowel omroephistotie herbergt als onder architectuur gebouwde villa's. Onder leiding van een ervaren gids ziet en hoort u alles over een van de mooiste villaparken en het ontstaan van spraakmakende omroepgebouwen.

Zondag 22 april

Naardens Kamerorkest met 'Dvorak&Dvorak'

15.00 uur | MCO

NaKo voorjaarsconcert 'Dvorak&Dvorak'. Dirigent: Jeppe Moulijn. Solist: Jeroen Den Herder, cello. Programma: Dvorak 'Celloconcert in b opus 104' - pauze - Dvorak '5e Symfonie'.

Vrolijke schilderijen in acryl en beelden van papier-maché

11.15 uur | Regenboogkerk

Vrolijke schilderijen in acryl van Reina Klees en op het sprookje 'Psyche' geïnspireerde beelden van papier-maché van Marian Halbersma.

Afscheidsconcert

14.30 uur | De Morgenster

Afscheidsconcert van het Hilversums Gemengd Koor. Na 85 jaar gaat het koor stoppen met zingen. Op het concert 'Slotakkoorden' worden liederen gezongen van Schubert, Brahms, Mendelssohn uit de Duitse romantiek, en liederen uit de 19e en 20e eeuw van Wolf, Rheinberger, Reger en Diepenbrock.

Rommelmarkt

10.00 uur | De Koepel

Op zondag 22 april is er weer een rommelmarkt in de Koepel. Van 10.00-15.00 uur kan men terecht voor een groot aanbod van prettig geprijsde spulletjes

Maandag 23 april

Filmvoorstelling

20.00 uur | Bibliotheek

Iedere maand vertoont het SCENECS Film Festival in samenwerking met Bibliotheek Hilversum een filmblok in het theater. Er worden 5 korte films vertoond in het thema 'Thriller en mysterie'. Kaarten verkrijgbaar aan de klantenservice of via www.bibliotheekhilversum.nl. Kosten: € 5,- p.p.

Multisportdagkamp

9.00 uur | Sporthal de Meent

Multisport dagkampen (zonder overnachting). Aan de slag met sport en spel en ondertussen de tijd van je leven hebben? Je maakt het mee tijdens een multisportdagkamp van Sportivun. We doen alleen maar leuke dingen, zoals knotshockey, bunkertrefbal, handbal, en bubbelvoetbal en er is een springkussen.

Woensdag 25 april

Rommelmarkt

11:00 | de Zoutkeet

Verrassende koopjes, leuke hebbedingetjes en net dat ene wat u nodig heeft. De opbrengst komt ten goede aan de Speeltuin en buurthuis. Verkoop 11.00 uur tot 14.30 uur.

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Debat en film zijn de ingrediënten van Hilversum in Gesprek. Dinsdag 24 april interviewt Arjo Klamer hoogleraar Economie Arnout Boot in Filmtheater Hilversum. Het programma begint om 19.30 uur. Kaarten zijn te reserveren via 035-6235466.

Hilversum heeft primeur met metershoge zweefmolen

Maar liefst dertig attracties op Koningskermis op Marktplein

Traditiegetrouw is er in de twee weken rond Koningsdag kermis in Hilversum. Dit jaar met twee spectaculaire nieuwe attracties.

Wie in de zweefmolen zit heeft een mooi uitzicht, maar echt ontspannend is het waarschijnlijk niet voor iedereen. Foto's: Jean van der Beek

hilversum Een primeur in Nederland: een tachtig meter hoge zweefmolen. "De zweefmolen komt helemaal uit Praag en reist speciaal voor de Hilversumse kermis naar Nederland", aldus kermisexploitant Rinus de Weijer.

Gereduceerde prijzen, met uitzondering van Koningsdag- en nacht

Van vrijdag 20 tot en met maandag 30 april strekt de Hilversumse Koningskermis zich uit over bijna de gehele Groest en een groot deel van het Marktplein. In totaal zijn er zo'n dertig attracties. Naast de zweefmolen is ook het spookhuis 'Thriller' nieuw.
De Weijer is opgegroeid op de kermis. Zijn vader had een oliebollenkraam en vanaf zijn 18e heeft hij een eigen kermisattractie. Tegenwoordig runt hij de Ultimate, een soort schommel die alle kanten op gaat.
Verder is er de 45 meter hoge Booster, waarbij aan beide zijden van een lange 'arm' een gondel zit waar vier personen in kunnen plaatsnemen en die vervolgens ronddraait. Ook is er het glazen doolhof. Een attractie die net voorbij het politiebureau komt te staan. Verder is er een mix van kramen met spellen en eten.
De Koningskermis staat elf dagen in Hilversum waarvan twee weekenden. Beide weekenden is er op zondag een straattheater met optredens als een ganzenparade voor de allerkleinsten en andere leuke acts. De kermis hanteert gereduceerde prijzen, met uitzondering van Koningsdag- en nacht. De grote attracties kosten 3 euro, uitgezonderd de Booster en de zweefmolen, en de kinderattracties zijn allemaal 2,50 euro.
Speciaal voor degenen die niet veel prikkels kunnen verdragen is er een prikkelarme kermis: op zaterdag 28 april van 11.00 tot 13.00 uur. Er is dan alleen rustige muziek en er zijn geen knipperende of felle lampen.
Kijk voor meer informatie op www.kermishilversum.nl

Het spookhuis.

Prince Tribute Band treedt op in de Vorstin

hilversum De Prince Tribute Band is spontaan ontstaan bij Podium de Vorstin in Hilversum. De dood van Prince in april 2016 kwam destijds als een grote schok. Vrijdag 20 april is deze 'homecomingshow' te zien in het Hilversum poppodium.

Verschillende muzikanten kregen van de programmeur van de Vorstin het verzoek om te spelen op de herdenking van deze legende. Aangezien Prince een belangrijke rol in hun muzikale leven speelt en speelde, twijfelden ze geen moment om hun inspirator te eren. Voor sommige was hij zelfs de aanleiding om muziek te gaan maken.
De muzikale klik was er direct. In korte tijd leidde dit tot een tour van bijna veertig shows. De muzikanten durven het aan om het hoogstaande muzikale niveau en de liveperformances van Prince aan te gaan, belooft het poppodium. Van 'Kiss' tot 'Controversy' en van '1999' tot 'Cream': de hits komen allemaal voorbij. De band wil Prince nadrukkelijk niet imiteren, maar een hommage brengen aan de man en zijn muziek, in de geest van zijn genie.

Alain Clark

De line-up bestaat uit drie vocalisten: singer-songwriter en performer pur sang David Dam deed met succes mee aan The Voice of Holland 2014. Kris Rietveld, die met een 9,5 afstudeerde aan het Utrechts conservatorium, is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse muziekscene (Alain Clark). Singer-songwriter Jessy Hay is de muzikale leider van de band. Hij studeerde cum laude af als gitarist en speelt onder meer bij Ruth Jacott en Big Black & Beautiful. Toetsenist Anan den Boer is bekend van Kane en Alain Clark.

De ritmesectie bestaat uit bassist Nick Kamphuis (Charl Delemarre en The Voice-winnares Maan) en drummer Willem van der Krabben (Jett Rebel, Tim Akkerman en anderen). Marc Mangin en Efe Erdem vormen samen de blazerssectie. Efe speelt onder meer bij Re:Freshed Orchestra en zangeres Anouk. Marc Mangin ging al naar het conservatorium van Parijs toen hij elf jaar was en studeerde tevens aan de prestigieuze Berklee School of Music; hij speelt onder meer bij TenTemPiés en bij de spraakmakende concertserie 'ConFuse'.

De show van vrijdag begint om 21.00 uur. De zaal gaat een uur daarvoor open. Kaarten kosten 12,50 euro per stuk en zijn online te krijgen via www.devorstin.nl en bij Platenhuis 't Oor.