Gooi en Eembode Hilversum

29 maart 2018

Gooi en Eembode Hilversum 29 maart 2018


Collegegesprekken vooral 'efficiënt'

hilversum Het is nog altijd de grote vraag welke politieke partijen in Hilversum straks het nieuwe college van burgemeester en wethouders vormen. Hart voor Hilversum, dat dinsdag en woensdag met nagenoeg alle partijen voor het eerst sprak, maakt komende week de vervolgstappen op die gesprekken bekend. "We moeten eerst even alles op ons in laten werken", zegt fractievoorzitter Walters.

Dinsdag spraken Walters en Henk Blok van Hart met het CDA en D66. Woensdag waren achtereenvolgens GroenLinks, PvdA, SP, ChristenUnie en de VVD aan de beurt. Daarbij gaat het onder meer om de duiding van de verkiezingsuitslag, de prioriteiten van de verschillende fracties, de bestuursstijl en opties voor het samenstellen van een coalitie. Leefbaar Hilversum komt niet aan tafel, omdat die partij niet wenst te praten met oud-Leefbaarmedewerker Blok.
Nog voor de gesprekken met de ChristenUnie en SP - deze krant was toen al naar de drukker - kijkt Walters terug op goede en ook 'efficiënte' gesprekken. Dat laatste komt ook doordat de discussie live op internet te volgen is. Omdat andere partijen dus ook via de livestream meekijken, worden niet continu dezelfde thema's besproken, aldus Walters. Overigens komt er wel een moment dat de camera's uitgaan, zeker wanneer het gaat over de financiën en de wethouderskandidaten.

9

Mishandeling

hilversum Het Openbaar Ministerie gaat twee personen vervolgen naar aanleiding van het incident in augustus vorig jaar op straat plaats vonden voor ijssalon 't Perronnetje aan de Kleine Drift in Hilversum. Eén van hen is de 37-jarige eigenaresse Gillyon Emanuels, vanwege mishandeling.

3

Elektrische auto delen met buren

Foto: Bastiaan Miché

De eerste deelauto van HET is er. Over twee jaar moeten er twintig zijn.

19

Basisscholieren verrassen ouderen in Zuiderheide met paaspakket

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het zijn ontmoetingen waarbij er wederzijds respect en begrip ontstaat tussen jong en oud. In diverse verzorgingshuizen werden ouderen in de week voor Pasen verrast met een bezoekje en een paaspakket van basisscholieren uit de buurt. Zo gingen leerlingen van de Van Hasseltschool woensdagmorgen naar Zuiderheide.

Faradays eerste uitverkorene van Made in Hilversum

Faradays op het podium. Foto: Lex Putman

hilversum Dankzij de boeiende show met verrassende sounds constateerde de vakjury dat Faradays de Wisseloord Studio's in mag duiken. De band van singer-songwriter Karindra Perrier heeft de eerste editie van Made in Hilversum op haar naam geschreven.

Vorige week woensdag was het zover. De vijf overgebleven acts van dit lokale talentontwikkelingsprogramma traden op in Podium de Vorstin. Volgens de vakjury, met daarin onder meer Gerard Ekdom, heeft de indie/electro pop-act van Faradays veel potentie. De zes deskundigen letten op muzikaliteit, artistieke inhoud, liveperformance, originaliteit en marktwaarde.
Binnenkort gaat de band onder begeleiding van coaches en professionals uit de muziekindustrie een samenwerking aan, waarbij zij een EP op gaat nemen in de bekende Hilversumse studio's. Daarnaast wordt er contact gehouden met labels en publishers voor de release van dit album in het poppodium.

Fotografische reis Ruben Terlou in Museum Hilversum

Eén van de foto's die in het museum is te zien. Foto: Ruben Terlouw

Hilversum Ruben Terlou brengt met zijn tentoonstelling Dwars door China het hedendaagse China in beeld. Hij laat zien hoe de Chinezen zich wapenen tegen het verlies dat de modernisering brengt en hoe zij meegaan met de geboden kansen.

Vanaf zaterdag staat Museum Hilversum twee maanden lang volledig in het teken van het nieuwste werk van Terlou. De documentair fotograaf, die onlangs nog veel lof oogstte met zijn tv-documentaireserie Door het hart van China, legde het land ook met zijn fotocamera vast. "Ik wil in de tentoonstelling Dwars door China, met beelden waarin de mens centraal staat, een indruk geven van de ontwikkelingen in het China van nu", zegt hij.
Terlou benadert China op een persoonlijke manier, hij spreekt de Chinese taal en is nieuwsgierig naar wat de Chinezen denken, voelen en beleven. Zijn artistieke talent schuilt volgens museumdirecteur Stef van Breugel in zijn vermogen door te dringen tot de kern. "Hij heeft een eigen stijl van fotograferen. Hij zoekt in zijn fotografie naar tableaus van mensen en landschappen die zijn te vergelijken met filmscenes. Soms als in een schouwspel om ons de ontwikkeling te laten zien en andere keer brengt hij zijn camera dicht bij de mensen."

Naast de nog niet eerder getoonde beelden van Terlou, zijn in de projectzaal van het museum de video's De Massage is het Medium en Een Oproep van de Chinese kunstenaar Yin Aiwen te zien.

Weerbericht

Licht wisselvallig, temperatuur iets aan de lage kant

Na een regenachtige woensdag worden de neerslagkansen vanaf donderdag kleiner. Een volgend lagedrukgebied koerst ten zuiden van ons land langs. Boven onze omgeving bouwt zich een gebied van hoge luchtdruk op. De neerslagkans is daardoor niet bijzonder groot. De temperatuur schommelt enkele graden onder het langjarig gemiddelde van 11 à 12 graden.

Het paasweekeinde

Vrijdag is het wisselend bewolkt met nu en dan zon en kans op een bui. Het wordt 12 graden bij een matige zuidoostenwind. Ook zaterdag schijnt de zon af en toe met mogelijk nog een bui. Het paasweekeinde verloopt meest droog met zon en wolkenvelden. Later op tweede paasdag volgt meer bewolking. In de avond is er kans op regen. In de nacht vriest het licht (-2 graden). Overdag wordt het 8 à 10 graden. Er waait een meest matige wind, eerst noord, later zuidoost.

Trend na het paasweekeinde

Onder invloed van een volgend lagedruksysteem ten westen van Ierland wordt de stroming zuidwestelijk. Daarmee dringt zachte oceaanlucht tot onze omgeving door. Er zijn eerst maxima tot 13 à 14 graden haalbaar. Het is wisselvallig met soms regen en nu en dan zon.

Weetje

Het weer met Pasen verschilt. Dat komt overeen met het grillige karakter van het lenteweer. De kans is het grootst dat de temperatuur met Pasen tussen 10 en 15 graden ligt. Pasen 2013 was ijzig koud met 's nachts tot -5 graden. In 2008 kregen we een witte Pasen. In 2016 trok op tweede paasdag een storm over het land. Pasen 2011 was met 26 graden recordwarm.

Dieven scoren in 't Gooi na ingooien ruiten

hilversum Bij verschillende woningen en een bedrijf in het Gooi hebben dieven toegeslagen nadat zij een ruit hadden ingegooid. Een zwaar voorwerp dat voorhanden was, zoals een steen of bloempot, ging door de ruiten heen waarna de 'snelle buit' werd meegenomen.

De inbraken vonden plaats tussen 13 en 20 maart. In bijna alle gevallen scoorden de daders een laptop of tablet. De politie benadrukt daarom om geen waardevolle goederen zichtbaar in de woning te laten liggen. "Inbrekers gaan graag voor een snelle buit. Berg waardevolle spullen goed op."
In Hilversum sloegen de inbrekers toe in een woning aan de Oude Amersfoortseweg. Daar werd een raam ingegooid. Wat de buit was, is nog niet bekend.

In de dagen die volgden, was het meerdere malen raak in Huizen en twee keer in Naarden. Ook in Bussum, Blaricum (in een woning aan de Schapendrift werden sieraden gestolen) en Laren werd ingebroken.

Winnaar fotowedstrijd krijgt aquarel van haar huis

De prijswinnaars in het midden. Foto: Hilversum, Pas Op

hilversum Eleanor Pohlman uit Hilversum is als winnaar uit de bus gekomen van de fotowedstrijd van Hilversum, Pas Op in samenwerking met De Gooi en Eembode 'Ontdek de dakversieringen'.

Zij kreeg daarom uit handen van voorzitter Atze Sytsma van Hilversum, Pas Op de door Hans Almekinders gemaakte aquarel van haar huis. Omdat Pohlman aan Almekinders had verteld dat haar moeder ook in dit huis heeft gewoond, had hij haar als verrassing ook op de aquarel vereeuwigd.
Bij de prijsvraag moesten lezers zien te achterhalen wat de adressen waren van de zestien gepubliceerde dakverseringen. Op de foto van links naar rechts: Atze Sytsma, het echtpaar Pohlman en Hans Almekinders.

Ophef over strafvervolging eigenaar 't Perronnetje

Naast onderneemster ook 18-jarige jongen verdacht

Waar Gillyon Emanuels al bang voor was, is nu definitief. De eigenaresse van 't Perronnetje wordt door het OM vervolgd voor mishandeling.

Na de incidenten vorig jaar kreeg Emanuels veel steun vanuit de samenleving. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Ik begrijp haar hierin volkomen. De jongeren mogen ze van mijn part goed aanpakken. Beledigen is in steden al strafbaar als men loopt te hissen. Ik zou net zo pissig zijn, denk ik. Erg dat het weer gefilmd is. Zonde dat deze onderneming weggaat."

Emanuels stopt met verkoop ijs en gerechten vanuit 't Perronnetje

Het is een van de vele reacties op de Facebookpagina van De Gooi en Eembode naar aanleiding van het bericht dat het Openbaar Ministerie de 37-jarige Gillyon Emanuels beschuldigd van mishandeling. De 18-jarige jongen die de eigenaresse van Surinaams eethuis/ijssalon 't Perronnetje aan de Kleine Drift in augustus vorig jaar uitmaakte voor 'kankerzwarte' en 'kankernegerin' wordt eveneens vervolgd, voor belediging. Beide zaken zullen op afzonderlijke politierechterzittingen gepland en behandeld worden. Wanneer precies is nog niet bekend.

Het incident van vorige zomer maakte veel emoties los. Al tijden lang werd Emanuels door jongeren uit de buurt lastiggevallen en zij deed daarvan ook aangifte. Toen zij voor haar deur een met poep besmeurde Surinaamse vlag aantrof en weer werd lastiggevallen, barstte de bom. De Surinaamse ging een drietal jongeren met een bezemstok te lijf. Van die confrontatie verschenen 33 seconden op internet. Emanuels kreeg veel steun vanuit de samenleving, maar miste die steun vanuit de politiek en de politie.
Omdat ook de jongeren aangifte deden van mishandeling meende de officier van justitie dat een mediationtraject de beste oplossing was. Dat traject is op niets uitgelopen, met name omdat Emanuels daar geen trek in heeft. "Ik wordt daarmee neergezet als verdachte", is haar verklaring. Daarom zijn de aangiften nu alsnog strafrechtelijk beoordeeld. De uitkomst daarvan is de vervolging van de 18-jarige man en de 37-jarige vrouw.
Vorige week donderdag maakte Emanuels al bekend dat zij stopt met het verkopen van ijs en Surinaamse gerechten vanuit het pand aan de Kleine Drift. "Ik heb geprobeerd om de draad weer op te pakken en door te gaan, maar het mocht niet baten", meldt zij op Facebook.

Jongen van 3 aangereden in Hilversum

HILVERSUM Een 3-jarig jongetje is maandagavond aangereden op de Van Dijkstraat in Hilversum. De bestuurder van de auto reed door en het slachtoffertje bleef gewond achter. Inmiddels is hij weer thuis.

Het incident vond plaats rond 18.45 uur. De jongen is met beenletsel vervoerd naar een ziekenhuis. De politie deed vervolgens via Burgernet een getuigenoproep: met succes. Een deelnemer had de auto geparkeerd zien staan.
Diezelfde avond werd een 20-jarige Bussumer aangehouden. Het jongetje is dinsdag na behandeling ontslagen uit het ziekenhuis en is weer thuis.

Uitbreiding van betaald parkeerzone

HILVERSUM Het betaaldparkeergebied in de Havenstraatbuurt West (Vaartweg, Taludweg onder andere) breidt zich verder uit. Ook in de Couperusweg moet de automobilist vanaf 1 april betalen.

Bewoners van de weg hadden bij de gemeente een verzoek ingediend om het betaald parkeren in hun gebied uit te breiden. Uit de enquête die de gemeente aan alle bewoners voorlegde, bleek dat iedereen die reageerde voor betaald parkeren is. De reden is om de parkeerdruk in de straat te verminderen en daarnaast zijn in de omliggende straten ook al betaald parkeren ingevoerd. Dinsdag is de straat definitief aan het betaaldparkeergebied toegevoegd.

Recordaantal lopertjes Kids Run Hilversum: teller nu al op 1600

De Kids Run vorig jaar. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De BINK Kids Run, onderdeel van de Hilversum City Run op zondag 15 april, telt een recordaantal deelnemers. Maar liefst 1600 basisscholieren uit de groepen 4 tot en met 8 staan aan de start van de 1500 meter lange loop.

De afstand kan zowel individueel als in teamverband worden afgelegd. De inschrijvingstermijn voor de individuele loop is nog open tot en met vlak voor de start op 15 april, teams kunnen zich niet meer inschrijven. Van de 1600 lopers staan er momenteel al 100 op de individuele startlijst.
De meeste aanmeldingen komen dit jaar van De Wilge: 198 leerlingen van deze school zijn ingeschreven voor de BINK Kids Run. 159 leerlingen van de internationale IPS School verzamelen zich eveneens op 15 april en zijn daarmee op de tweede plaats qua aantal deelnemers terug te vinden. Naamgever BINK Kinderopvang heeft in totaal 149 kids van 7 tot en met 12 jaar ingeschreven.

Alle deelnemers krijgen als herinnering een medaille. Voor de individuele wedstrijd is er voor de kinderen die als nummer 1, 2 of 3 eindigen een mooie beker. Hierbij wordt uitgegaan van de bruto tijd, dus de kinderen die echt als eerste, tweede of derde over de streep komen per categorie, voor zowel de jongens als de meisjes.
In aanloop naar de Hilversum City Run zijn op de atletiekbaan van GAC aan de Arena in Hilversum nog clinics. Deze vinden plaats op woensdag 11 en donderdag 12 april onder leiding van professionele trainers. Ook hiervoor is een nog niet eerder vertoond aantal van 100 deelnemers ingeschreven. Per dag, welteverstaan.
"Dit aantal overtreft onze verwachtingen en is een mooie opsteker voor alle vrijwilligers die in de afgelopen maanden keihard hebben gewerkt aan het slagen van de Hilversum City Run", aldus Arno Scheepers, voorzitter van de organiserende Stichting Atletiekevenementen Hilversum. "Mooi te zien dat er zo veel jonge atleten in Hilversum zijn. Ik hoop dat het succes van de Kids Run komende jaren nog meer kinderen stimuleert om te gaan sporten. Dan wordt het evenement een nog groter succes."

Inschrijven kan online tot en met vrijdag 13 april via
www.hilversumcityrun.nl.

SP: 'Rapport inspectie nu boven tafel'

hilversum Een nieuwe poging van de SP-fractie om het rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie over de werkwijze van de Brandweer Gooi en Vechtstreek boven tafel te krijgen. Na bijna twee jaar zijn de bevindingen nog altijd niet openbaar. Daar moet snel een einde aan komen, menen de socialisten.

Het rapport moet nu openbaar, is de oproep aan burgemeester Pieter Broertjes. Sinds mei 2017 ligt het document in het geheime kastje, terwijl de inspectie in april 2016 al klaar was met de quickscan. Steeds zouden de bevindingen openbaar worden, maar dat gebeurde niet.

Ook al drong de SP meerdere keren aan bij Broertjes, die in november 2016 nog zei, na aandringen van de socialisten, dat hij er werk van ging maken om het rapport uit de la te krijgen. In oktober 2017 volgde een WOB-verzoek van de fractie. Dat trok zij in, omdat beloofd werd dat het rapport eind 2017 vrijgegeven zou worden.

Voor de SP is het onacceptabel en onbestaanbaar dat de bevindingen over de veiligheidsregio nog altijd geheim zijn. "Als regio stoppen we zo'n 24 miljoen euro in de brandweer. Zonder de informatie uit het rapport is het ondoenlijk om verantwoorde beslissingen te nemen qua geld en middelen", is de uitleg.

Wouter van het Bolscher

(51), woont sinds zeventien jaar in de Mediastad en pleit voor veel meer bruine kroegen in Hilversum.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik heb een eigen bedrijf. Ik ben stukadoor."

Als je niet stuukt, wat doe je dan?
"Dan pak ik de motor om een tocht te maken. Ook fiets ik graag."

Omschrijf Hilversum in 5 woorden:
"Centraal gelegen leuk dorp in Nederland."

Wat vind je van je woonplaats?
"Ik baal van het eenrichtingsverkeer, de Groest is niet echt gezellig en er moeten veel meer kleine bruine kroegen komen."

Naar welke kroegen ga je nu?
"Ik ga meestal naar de Baron en De Kroeg."

Als je burgemeester was, dan...
"pakte ik het eenrichtingsverkeer aan en zou het betaaldparkeren in het centrum verlengen."

Waar ben je trots op?
"Op mijn zoon Guus en dat mijn bedrijf volgend jaar vijfentwintig jaar bestaat."

Heimelijk genoegen?
"Scheuren op het circuit in een racewagen."

Mooiste plek in Hilversum?
"De hei."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"De watertoren."

Ze mogen je wakker maken voor?
"Een Engels ontbijt."

Wat mist Hilversum?
"Een gezellige straat vol kroegjes. En dan heb ik het niet over eetcafés."

Beste cd ooit?
"Pink Floyd, 'Whish you were here'."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Wethouder van Verkeer als die er is. Of nee, met de leidinggevende van de politie."

Kerstraat of Gijsbrecht?
"Gijsbrecht."

Vituskerk goed gevuld tijdens Matthäus Passion

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Tussen de 500 en 600 belangstellenden waren dinsdagavond naar de Vituskerk in Hilversum gekomen voor de uitvoering van de Matthäus Passion door het Bachkoor Holland. Behalve dit koor en de solisten Lenneke Ruiten, Franziska Gottwald, Mikael Stenbaek (evangelist), Niklaus Kost (Christus), Andreas Karasiak en Wiard Witholt zong ook het Haags Matrozenkoor mee.

Hilversum dagje centrum van lokale journalistiek

HILVERSUM Beeld en Geluid in Hilversum is op 12 april gastheer van de NNP-dag, een netwerkbijeenkomst voor uitgevers van lokale nieuwsmedia. Het is voor het eerst dat brancheorganisatie NNP (Nederlandse Nieuwsblad Pers) haar jaardag houdt in de Mediastad.

De dag is bedoeld voor leden, relaties en vrienden van de NNP. Zo is er een Mediabeurs om kennis te maken met drukkerijen, softwareontwikkelaars en andere leveranciers van uiteenlopende diensten. Voor medewerkers van aangesloten uitgeverijen zijn er workshops.

Hoogtepunt is de uitreiking van de jaarprijzen voor de beste nieuwsproductie, de beste nieuwsfoto en het beste commerciële product. Ook de Gooi en Eembode dingt mee.

Welke richting gaat Hilversum op met 'Hart' aan het stuur?

Aan beide kanten van de tafel is het vooral aftasten in verkenningsgesprekken

Terwijl Hart voor Hilversum uitdoktert wie de beste collegepartners zijn, zijn de overige partijen benieuwd wat de grootste partij van plan is. Hoe ziet de nieuwe koers eruit?

Karin Walters en Henk Blok hebben verkennende gesprekken gevoerd met zeven partijen. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Dat Hart voor Hilversum een frisse wind wil laten waaien in het raadhuis is duidelijk. Met de dinsdag en woensdag gehouden openbare coalitieonderhandelingen laat de grootste politieke partij zien dat zij het over een andere boeg gooit dan gebruikelijk was. HvH-fractievoorzitter Karin Walters zit aan het stuur, maar welke richting gaat Hilversum dan de komende periode op met Hart op de bestuurdersstoel?

De transitie van de oppositiebanken naar een plek op het pluche is een grote verandering. De houding moet van tegenhouden en aanscherpen naar bouwen. Hoe Hart dit gaat doen, roept bij de aangeschoven gesprekspartners veel vragen op. Betekent dit dat genomen besluiten teruggedraaid gaan worden? Vaart zij een rigoureus andere koers op ingezet beleid? Hoewel Walters en Henk Blok, die namens HvH de verkennende gesprekken houden, vooral informatie proberen in te winnen, is er vanaf de andere kant van de tafel grote interesse in hoe en wat er dan anders moet.

Acht jaar lang heeft Hart voor Hilversum oppositie gevoerd. Sinds 2010 - toen met drie zetels - doet zij mee in de raad. In 2014 haalt HvH zes zetels, waarmee het de tweede partij van de gemeente wordt, maar een plek in het college gaat net aan de neus voorbij. Opnieuw oppositie dus. Dat voert de partij stevig en op haar eigen manier. Dinsdag en woensdag blijkt dat de zoektocht naar de ideale coalitiepartners 'm lang niet alleen in de inhoud zit, maar misschien nog wel meer gaat over het verenigen van de manier van politiek bedrijven.

'Hoe ga je om met plannen waar je tegen was?'

Zeker in het gesprek met D66 van dinsdag aan het begin van de avond worden Walters en Blok stevig aan de tand gevoeld door Wimar Jaeger en Annemarie den Daas. "Hoe ga je om met de uitvoering van plannen waar je op tegen was? Wij zijn benieuwd hoe jullie omgaan met dat verleden", klinkt het vrij duidelijk. De democraten halen de HOV-lijn, de plannen voor het Philipsterrein, de fusie met Wijdemeren en de visie op het stationsgebied aan. Zoals in de meeste gesprekken houdt Hart de kaarten tegen de borst. "We verwachten niet dat wij een toverstafje hebben nu we de grootste zijn met acht zetels. Daarom zal er niet veel veranderen op die dossiers. We willen gewoon praktisch vooruitkijken."

De manier waarop HvH zich gemanifesteerd heeft, passeert ook de revue. Dat komt aan bod als het gaat om de stijl van besturen in verhouding met burgerparticipatie. D66 én GroenLinks merken op dat zij zich geërgerd hebben aan stijl, toon en communicatie. Hoewel Jaeger het woord niet in de mond neemt, betitelt hij Hart van populisme. Dat zij met groepen bezorgde bewoners het gesprek aangaan is prima, maar als er een democratisch besluit genomen is door de raad dan moet er acceptatie zijn. Roepen dat er niet geluisterd is naar de inwoners vindt D66 niet passend en incorrect.

'Bestuursstijl gaat over hoe je met elkaar omgaat'

"Bestuursstijl gaat over hoe je met elkaar omgaat", melden Jan Kastje en Marleen Remmers van GroenLinks (GL). Zij uiten hun zorgen over leden van Facebookgroep 'Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum', waarvan twee leden op de lijst staan van Hart. Twee jaar terug droegen zij de democratie nog naar het graf. Dat Hart bij die demonstratie aanwezig was, neemt GL hen eveneens kwalijk. "We stonden daar om te kijken en te luisteren. Wij hebben niet meegelopen", verdedigt Walters zich. En hoe zij zich in de raad heeft uitgelaten over Hans Roos, voormalig raadslid van Hilversum1, na het integriteitsonderzoek dat naar hem gedaan was, vinden Kastje en Remmers ook ongepast. Dat laatste had Walters anders aan moeten pakken, vertelt ze voor de camera's. In een onderhoud met de burgemeester heeft ze dat al gezegd.

Meest geschikte coalitiegenoten lijken de andere winnaars van de verkiezingen: CDA (4) en GroenLinks (5). Over laatstgenoemde is Hart het meest enthousiast. "Wij zien veel overeenkomsten", zegt Walters aan het begin van dat onderhoud. Met z'n drieën komen ze op zeventien zetels. Dat is niet genoeg voor een meerderheid. HvH lijkt D66 (7) of de VVD (6) nodig te hebben voor een stabiele coalitie. Qua programma's kan dat nog een lastige klus worden. Het is ook niet voor niets dat CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker voortzetting van het huidige college (D66, VVD en CDA) met GroenLinks als andere serieuze optie noemt. Met 22 van de 37 zetels vindt hij dat 'legitiem gezien de uitslag'.

Na met zeven verschillende partijen een gesprek te hebben gevoerd - Leefbaar Hilversum bedankte voor de uitnodiging omdat oud-Leefbaarbestuurder Henk Blok aan tafel zit - is het de komende dagen tijd voor overpeinzing en de balans opmaken. Wie matcht onder meer het best bij een andere vorm van burgerparticipatie, het versterken van de bestuurskracht in de regio in plaats van op te gaan in Gooistad en wie wil meer sociale woningbouw. Vanaf vrijdag gaat Hart zich beraden op de vervolgstap. "Daar is Pasen een mooi moment voor", zegt CDA'er Gerben van Voorden.

Lintje bij afscheid van lokale politiek

Hans Haselager, Anja Wijnands en Joost van Gilse Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Hans Haselager: veel voor elkaar gekregen Foto's: Bastiaan Miché

hilversum Bij hun afscheid van de Hilversumse politiek hebben woensdagavond Hans Haselager van de PvdA, Anja Wijnands van het CDA en Joost van Gilse van de VVD een koninklijke onderscheiding in ontvangst mogen nemen. De drie raadsleden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

'Politicus van het Jaar, een welverdiende oeuvreprijs'

Raadsleden die minimaal twaalf jaar lid zijn van de gemeenteraad komen bij hun afscheid in aanmerking voor een lintje. In dat opzicht had Haselager twaalf jaar terug al kunnen stoppen. Hij is maar liefst 24 jaar onafgebroken raadslid namens de PvdA geweest. "Gedurende deze 24 jaar heeft Hans veel meegemaakt", sprak burgemeester Pieter Broertjes woensdagavond. "Hij heeft ook veel voor elkaar gekregen, zoals het behoud van het ziekenhuis voor Hilversum, de komst van een mooi zorgpark Monnikenberg, de bouw van Beeld en Geluid en de komst van het crematorium. Als kers op de taart werd Hans afgelopen jaar gekozen tot Politicus van het Jaar, een welverdiende oeuvreprijs voor zijn politieke loopbaan."
Anja Wijnands was zestien jaar raadslid: acht jaar namens Leefbaar Hilversum en acht jaar namens het CDA. Broertjes: "Dan heb je een belangrijk deel van je leven ten dienste gesteld van het openbaar bestuur. Dat verdient openlijke waardering."
Joost van Gilse was twaalf jaar raadslid namens de VVD. De liberaal wil volgend jaar de overstap maken van de lokale politiek naar de provincie. Broertjes: "Mij zullen ze er bij de VVD niet naar vragen, maar als ze dat zouden doen, zou ik hem zeker aanbevelen."

Anja Wijnands was raadslid namens Leefbaar en het CDA.
Joost van Gilde wil van Hilversum naar Haarlem.

Spoorwegovergangen Hilversum hebben nu hun flitscamera's

De kleine spoorbomen. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Wie de komende maand de spoorwegovergangen aan de Soestdijkerstraatweg en Hoge Larenseweg (kleine spoorbomen) oversteekt terwijl de rode lichten nog knipperen, krijgt alleen nog een waarschuwende brief. Maar vanaf mei worden er boetes uitgedeeld.

Donderdagmorgen was rond half negen de feestelijke opening van het project. Onder meer burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum en directeur Pier Eringa van ProRail waren van de partij. Boa's van ProRail deelden ondertussen flyers uit om de mensen in de buurt en het verkeer op de hoogte te stellen. "Vanaf nu begint het echt", zegt een woordvoerder woensdagmiddag (vlak voordat deze krant werd gedrukt). "Het afgelopen jaar hebben we bekeken of het technisch kan en er juridisch haken en ogen aan zitten. Maar nu heeft ook het Openbaar Ministerie ingestemd."
Mensen die het spoor passeren komen er in april nog vanaf met een waarschuwende brief. Maar vanaf mei moet de overtreder betalen. Voor automobilisten is dat 230 euro, voor brommerrijders 160 euro en voor fietsers/voetgangers 90 euro. Die laatste groep moet dan wel worden betrapt door boa's. De camera's zijn niet zo ingericht dat zij gezichten kunnen herkennen. "Maar het is niet zo dat we boetes willen zien, we willen juist geen incidenten", aldus de woordvoerder.
De twee overgangen staan erom bekend dat er vaak gevaarlijke situaties ontstaan. Zij hebben de eer om als eerste in het land flitscamera's te krijgen.

Erik van Ouwerkerk nu politicus

Met 264 voorkeursstemmen is Van Ouwerkerk in de gemeenteraad gekomen. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het beeld dat er politiek van hem is, klopt niet. Erik van Ouwerkerk heeft zijn hart op de tong. Hij is recht door zee, maar met hem is er zeker goed zaken te doen, geeft de Hilversummer aan. "Ze gaan een heel andere kant van mij leren kennen", aldus het kersverse raadslid van Hart voor Hilversum (HvH).

Dat Van Ouwerkerk een plek heeft bemachtigd in de gemeenteraad is de verrassing van de verkiezingen. Hij stond als nummer 22 op de lijst en voerde nauwelijks campagne voor zichzelf. Zijn grote netwerk in Hilversum heeft hem genoeg voorkeurstemmen opgeleverd om namens HvH een zetel in te nemen. Met 262 stemmen is een plek in de raad verzekerd, Van Ouwerkerk heeft van 264 plaatsgenoten het mandaat gekregen. "Erik is een geboren en getogen Hilversummer. Hij is hier bekend", meldt zijn fractievoorzitter Karin Walters.

De Hilversummer, die gezien wordt als een man van het volk, heeft als ondernemer, voormalig eigenaar van een boksschool en organisator en promotor van (kick)boksgala's veel contacten. In 2015 was hij een van de oprichters van Facebookgroep 'Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum'. Daarmee kwam hij lokaal en landelijk in het nieuws. In maart 2016 bracht deze groep met zo'n tweehonderd Hilversummers de democratie ten grave. Twee jaar later is hij een gekozen volksvertegenwoordiger. "Dat had ik nooit verwacht", geeft hij toe. Hij heeft een plek gevonden bij HvH en is van mening dat je in actie moet komen als zaken je niet bevallen.
Hij realiseert zich dat de politiek nieuw voor hem is, maar Van Ouwerkerk heeft veel zin in het raadswerk. De politicus gaat zich inzetten voor Hilversummers die in de problemen zitten. "Ik ga mijn uiterste best doen."

Opnieuw trieste avond voor PvdA

Degenhart (rechts) tijdens de verkiezingsavond. Foto: Bastiaan Miché

hilversum "Ik huil gewoon tijdens verkiezingsavonden", lacht Nelleke Degenhart van de Pvda een paar dagen na de voor de sociaaldemocraten opnieuw teleurstellende verkiezingsavond. Want voor de zoveelste keer op rij moest de partij inleveren. De partij heeft nu nog maar 2 van de 37 raadszetels.

Degenhart bezette dit keer de vierde positie op de lijst van de PvdA en keer dus niet terug in de gemeenteraad. Dat laatste maakt haar overigens niet zo veel uit. Ze heeft de gemeenteraad niet nodig om aan haar betrokken burgerschap invulling te geven, zegt zij. "Maar het is zo jammer dat mensen denken dat andere partijen hen beter kunnen vertegenwoordigen. Dat zie je ook landelijk."
Ook vier jaar geleden verloor de PvdA zetels en ook toen waren er tranen bij Degenhart, die met haar destijds tweede plek op de kieslijst wel in de gemeenteraad belandde. Volgens haar is Hart voor Hilversum dé partij die veel PvdA-kiezers heeft weten binnen te halen. "Het is een populistische partij die met een negatieve campagne heel succesvol is gebleken", aldus Degenhart over de lokalen.
De sociaaldemocraat lag de afgelopen raadsperiode onder vuur tijdens de discussie over de opvang van vluchtelingen in Hilversum en het Gooi. Met name vanuit de Facebookgroep 'Liever iets minder vluchtelingen in Hilversum' was er veel kritiek op Degenhart, omdat zij statushouders wél graag naar Hilversum zag komen. Nu komt een van de initiatiefnemers van die Facebookgroep namens Hart in de gemeenteraad. "Het zijn mensen waar ik steil van achteroversla. Die mensen geloven niet in de democratie", verwijst zij naar het protest van de Facebookgroep twee jaar terug. "En nu zij op de lijst staan, denken ze alles beter en anders te kunnen doen. Maar ze gaan echt niet in één keer de woningnood oplossen."

Toch tweede zetel ChristenUnie

Aafke Vreugdenhil: zo blij. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Aanvankelijk was er teleurstelling bij lijsttrekker en fractievoorzitter Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie, maar uiteindelijk heeft haar partij toch die tweede zetel in de Hilversumse gemeenteraad te pakken.

Bij de bekendmaking van de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen zag het er nog naar uit dat de partij maar één zetel kreeg in de Hilversumse gemeenteraad. Slechts drie stemmen zou de partij tekort zijn gekomen voor een tweede stoeltje. En dat terwijl de ChristenUnie bijna honderd stemmen meer kreeg dan in 2014; de opkomst was dit keer echter ook hoger. "Dit is heel zuur", aldus Vreugdenhil afgelopen donderdag.
Vrijdagmorgen, toen de definitieve uitslag bekend werd gemaakt, had de partij bij de verdeling van de restzetels echter voldoende stemmen om twee vertegenwoordigers de raad in te sturen. Vreugdenhil toen: "Ik ben zo blij."
Die extra zetel ging ten koste van een zetel voor D66. De democraten hebben daardoor niet acht, maar zeven zetels. Lijsttrekker Wimar Jaeger van D66 baalde er uiteraard van dat zijn partij nu een paar stemmen tekortkwam ten opzichte van de ChristenUnie, maar toonde zich sportief. "Het is jammer, maar ik gun het de ChristenUnie. Op basis van de afgelopen jaren hebben zij dit ook verdiend."

Vrouwentekort bij CDA-fractie in Hilversum

HILVERSUM Maar liefst 449 Hilversummers vonden dat Nicolien van Vroonhoven namens het CDA een plekje in de gemeenteraad verdiende en stemden op haar. Dat is opvallend, omdat zij eind vorig jaar naar Australië is verhuisd.

Oud-wethouder Van Vroonhoven vertrok naar de andere kant van de wereld, omdat zij meereisde met haar man die daar een baan voor drie jaar kreeg aangeboden. Desondanks plaatste het CDA haar op de negende positie van de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Kiezersbedrog, stellen sommigen, ook op de website van deze krant. Maar daar is volgens lijsttrekker en fractievoorzitter Olaf Streutker van het CDA zeker geen sprake van. "Ze komt over drie jaar terug in Nederland en wil zich dan weer politiek inzetten. Door haar op de lijst te zetten, blijft zij in beeld."
Als Van Vroonhoven in Hilversum was gebleven, had zij de eerste en tweede plaats op de kieslijst met Streutker gedeeld. Door de verhuizing kreeg zij 'slechts' de negende plaats. Bovendien werd vooraf aangegeven dat Van Vroonhoven niet meer in Hilversum en Nederland woonachtig is.

Hoogste vrouw

Toch stemden veel mensen op haar. Mogelijk, aldus Streutker, omdat zij de hoogst genoteerde vrouw was op de lijst van het CDA. De bovenste acht posities worden allemaal bezet door mannen. "En dat baart ons wel zorgen. We slagen er niet in om goede, vrouwelijke kandidaten te vinden."
Overigens komt Van Vroonhoven niet in de gemeenteraad. Haar plek wordt ingenomen door de nummer 3 op de lijst, Evert Jan Kruiswijk Jansen.

Veelbesproken pmd-container komt gewoon al dit jaar in Hilversum

Afwijken van eerder gemaakte afspraken heeft volgens wethouder geen zin

De pmd-container komt gewoon dit jaar in Hilversum. De voorbereidingen zijn in volle gang en uitstel heeft geen zin, aldus wethouder Van der Spek.

Wethouder Willem van der Spek: "Begrip voor de redenering van de Regio." Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het is vrij logisch dat wanneer een gemeente wil afwijken van de gemaakte afspraken binnen de Regio Gooi en Vechtstreek, zij zelf de extra kosten die daardoor ontstaan betaalt. Dat is in het kort de boodschap van de Hilversumse 'afval'-wethouder Willem van de Spek na vragen over de invoering van de pmd-containers in Hilversum.

Inwoners kunnen zelf aangeven welk formaat container zij willen

D66, Hart voor Hilversum, VVD en PvdA stelden vlak voor de verkiezingen schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders na de mededeling van de wethouder dat uitstel eigenlijk geen optie was. De gemeenteraad had aan Van der Spek gevraagd om binnen de Regio te pleiten voor uitstel van het project. Het was namelijk onvoldoende duidelijk wat nou precies de voordelen waren van de pmd-inzameling (plastic, metaal, drinkpakken). Het antwoord van de Regio was vervolgens dat uitstel mocht, maar dan moest de gemeente zelf de extra kosten van 1,2 miljoen euro ophoesten. En dat geld is er niet, voegde Van der Spek toe.
Volgens de vier partijen echter, zou invoering van de oranje bak in Hilversum pas plaatsvinden in 2019 en niet al binnenkort. Die versnelling zou nodig zijn omdat in andere plaatsen in deze regio bij de invoering vertraging en daarmee extra kosten waren ontstaan. Om die extra kosten ongedaan te maken, is Hilversum eerder aan de beurt, aldus de vier, die zich ook afvroegen waar die 1,2 miljoen euro vandaan komt. "De raad moet nu akkoord gaan met een tot acht maanden versnelde invoering van deze maatregel, op straffe van een risico van 1,2 miljoen euro. Wij vinden dit een onacceptabele manier van zaken", aldus fractievoorzitter Femke van Drooge van de PvdA.
Van der Spek schrijft nu dat de kaders van het project 'Van Afval Naar Grondstof' (VANG), waar de pmd-bak onder valt, al in juni 2015 zijn vastgesteld en vorig jaar opnieuw zijn bekrachtigd. Eind vorig en begin dit jaar besloten de Gooise 'afval'-wethouders binnen de Regio na ervaringen in Huizen, Blaricum en Laren de uitvoeringsplanning aan te passen. "Dit is gedaan om zo kostenefficiënt en servicegericht mogelijk te kunnen werken aan het betalen van het gestelde milieudoel: 75 procent hergebruik van huishoudelijk afval in 2020", aldus de wethouder. "De wijziging betreft niet meer dan het in één keer uitrollen in plaats van in drie afzonderlijke tranches."
Bovendien, vervolgt van der Spek, leidt bronscheiding door inwoners tot minder restafval, meer hergebruik en ook een hogere financiële opbrengst vanwege het ingezamelde pmd. "Alle gemeenten in de top van de beste afvalscheiders van Nederland laten hun inwoners pmd apart scheiden en zorgen voor ontmoedigen van restafval door een kleinere restafvalcontainer."
De komst van de pmd-container start binnenkort met een enquête waarin de inwoners kunnen kiezen welk formaat containers het best bij hun huishouden past en waarin zij eventuele opmerkingen en vragen kunnen stellen. De GAD kan zo de containers op het juiste formaat leveren en waar nodig met inwoners in gesprek gaan over een eventuele maatwerkoplossing. Van der Spek meldde vrijdag dat het college van burgemeester en wethouders afgelopen dinsdag de reeds bestaande planning - dus al dit jaar - bij de Regio zou bevestigen.
Maar waar komen die extra kosten van 1,2 miljoen euro die Hilversum zelf zou moeten betalen voor uitstel dan vandaan? Volgens Van der Spek zit een deel daarvan in de extra kosten voor het opnieuw opstarten van het proces en een vergoeding aan derden voor reeds gemaakte afspraken in 2017. En nee, die voorbereidingskosten zijn niet te voorkomen. Ook zou de GAD iedere maand 83.000 euro aan opbrengsten mislopen vanwege een lagere pmd-opbrengst en extra kosten voor het verwerken van restafval.
De wethouder meent verder dat hij de raad - na aanpassing van de uitvoeringsplannen - op tijd heeft geïnformeerd en is het niet eens met de conclusie van de vier partijen dat Hilversum wordt opgezadeld met de gevolgen van eerder gemaakte overschrijdingen. "Wij hebben begrip voor de redenering van de Regio."

PMD-zakken voor het raadhuis.

Het nieuwe rijden is een elektrische auto delen met de buren

Over twee jaar moeten er twintig deelauto's rijden in Hilversum

Een auto die rijdt op zonnestroom en die je ook nog eens deelt met wijkbewoners. Dat kan vanaf nu in Hilversum. HET legt uit hoe dat werkt.

Jeroen Pool laat de eerste elektrische deelauto, een Nissan Leaf, van HET zien met het raadhuis als achtergrond. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het nieuwe rijden gaat veel verder dan alleen eerder opschakelen of later terugschakelen zoals dat in de reclame op televisie te zien is. Auto's worden schoner. Er rijden steeds meer elektrische auto's rond. Energiecoöperatie Hilversumse Energie Transitie (HET) zet nu de eerste Buurauto neer in Hilversum: een wagen die rijdt op zonnestroom en die je deelt met jouw buren.

Een auto delen met vijf of zes buren. Dat is een idee waar velen aan moeten wennen. Het gevoel van vrijheid zit 'm er juist in dat de eigen auto voor de deur staat en dat je die gebruikt wanneer je wilt. Jeroen Pool en Wytze Broerze van HET realiseren zich dat een deelauto lang niet voor iedereen een optie is. Maar zeker voor Hilversummers die een tweede auto hebben of een wagen bezitten die ze nauwelijks gebruiken, is dit een interessante mogelijkheid.

Door de deelauto verdwijnt er veel blik in de buurt. Het is schoner rijden. "Elke vermeden liter benzine of diesel scheelt gemiddeld 3 kilo CO2-uitstoot." Elektrisch rijden betekent altijd al 30 procent minder CO2-uitstoot, terwijl het rijden op zonne-energie een vermindering geeft van 90 procent, geeft Pool aan. Tevens is het sociaal en heeft het ook qua financiën veel voordelen: gebruikers betalen geen wegenbelasting of onderhoudskosten. "Als je kijkt naar het kostenaspect van een tweede auto en een deelauto dan ga je er toch anders naar kijken", geeft de Hilversummer aan. "Een tweede auto kost je toch 400 à 500 euro in de maand. Afhankelijk van het aantal deelnemers kost een deelauto je ongeveer 100 tot 150 euro in de maand."

'Een deelauto kost je ongeveer 100 euro in de maand'

HET is nu gestart met één centrale deelauto - de promotor - en wil snel gaan uitbreiden. De coöperatie doet momenteel onderzoek in welke buurt zij het best kan beginnen. Gesprekken zijn gaande met vertegenwoordigers van de Geuzenbuurt, de Boomberg en de Heibuurt. In een van deze drie wijken komen dit jaar nog vier deelauto's te staan. Met de gemeente is afgesproken, vastgelegd in de green deal elektrische auto 2018-2020, dat er over twee jaar minstens twintig deelauto's staan in Hilversum. Naar verwachting zijn daar dan zo'n honderd Hilversummers bij betrokken.

Buurauto zet de wagens neer in de wijk. Er komen verschillende modellen en merken, zoals de Nissan Leaf die nu al rijdt en de BMW i3. Vervolgens is het aan HET om de rijders te leveren. Een groepje buren kan met elkaar een deelauto leasen. De gebruikers werken met een app waarin zij de wagen kunnen reserveren en met elkaar kunnen afstemmen. De app houdt dan ook meteen de ritadministratie bij en regelt de financiële afwikkeling. Wat ook nodig is, is een eigen laadpaal die gekoppeld is aan een zonnedak. HET werkt aan een eigen laadpaalsysteem. Daar is een postcoderoos volgens Pool goed geschikt voor. Ze is met partijen in gesprek om bijvoorbeeld honderd zonnepanelen af te nemen.
Hoewel HET rustig wil beginnen, realiseren Pool en Broerze zich dat het idee veel potentie heeft. Zo zien zij kansen bij verenigingen van eigenaren. In de Boomberg is de coöperatie in een vergevorderd stadium met een VvE om daar een aantal Buurauto's neer te zetten en meteen een zonnedak aan te leggen. "Dit concept kun je heel goed toepassen in zo'n community", stelt Pool. "Als we daar drie auto's neerzetten en de bewoners doen mee, dan kunnen daar zeker zes tot tien auto's weg." Bij woningcorporatie de Alliantie heeft HET eveneens dit idee gedropt én de coöperatie hoopt aan tafel te kunnen met projectontwikkelaars. Duurzame maatregelen worden steeds vaker opgenomen in het pakket van eisen. "Als je werkt met deelauto's dan kun je ook af van de vaste parkeernorm. Dat lost de parkeerdruk op, omdat het een maatje minder kan."

'Als je met deelauto's werkt, kun je af van de vaste parkeernorm'

'Onder de streep zijn er gaten gevallen in het zorgsysteem'

SP pleit voor terugkeer vangnet en crisisdienst

Haar voorspelling over het leefbaarheidsgat is uitgekomen, vindt Bianca Verweij. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Dat nog steeds veel Hilversummers tussen wal en schip vallen, is onbestaanbaar voor SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Het geld is er, alle partijen onderschrijven de urgentie van een goed zorgstelsel, maar een echt actieplan ontbreekt. De terugkeer van een vangnet en een crisisdienst moet zo snel mogelijk gerealiseerd worden door de gemeente, luidt het belangrijkste SP-punt van aandacht.

'De zorg stopt niet als de deuren om 17.00 uur dichtgaan'

Sinds 2015 hebben de gemeenten extra zorgtaken gekregen. Het Rijk verzorgt niet langer meer zorg, jeugd, werk en inkomen. Daar komen nog bezuinigingen bij op de politie en de zorgsector en terugtrekkende woningcorporaties. Drie jaar terug waarschuwde Verweij al voor het leefbaarheidsgat dat dreigde te ontstaan in het zorgstelsel dat al met houtjes en touwtjes vastzat. Nu constateert zij zelf dat haar voorspelling is uitgekomen. "Onder de streep zie je dat er gaten gevallen zijn in het systeem. Dat begrijp ik niet."

Door al die hierboven geschetste bezuinigingen en ontwikkelingen is er volgens Verweij nu sprake van meer verwarde mensen, meer inwoners krijgen niet snel genoeg de zorg of voorzieningen die ze nodig hebben, mensen met een beperking komen nauwelijks aan een baan en het systeem leunt te veel op vrijwilligers, waar de inzet van professionals gewoon nodig is, terwijl er voldoende geld op de plank ligt. Zo luidt haar lezing.
In de zogeheten transitie zijn zeker ook dingen goed gegaan, zoals de opvang van daklozen, de komst van containerwoningen voor voormalig daklozen en de beschermde opvang. Te vaak ziet ze nog schrijnende casussen voorbijkomen nu het gaat om de transformatie. Zij geeft als voorbeelden: de nazorg van iemand die uit detentie komt, het lange wachten op de WMO-taxi, de opvang van kwetsbare mensen gaat niet snel genoeg en de doorlooptijden uit het ziekenhuis moeten sneller. "Als je naar huis moet maar je moet zes weken wachten op de aanvraag voor de thuiszorg, dan heb je die zorg niet meer nodig. Op urgente zorg kun je niet wachten", aldus Verweij.
Het is zaak dat de gemeente de taken sociaal, praktisch en efficiënt oppakt. Verweij meent dat de gemeente niet alleen de rol van regisseur in het proces moet nemen, maar ook echt de 'lead' moet pakken. "Zorg gaat niet over een paspoort waar je een week op kunt wachten. Dat moet onmiddellijk gebeuren bijvoorbeeld als je een dak boven je hoofd nodig hebt", zegt zij stellig. "Eigenlijk moet je 24/7 open. De zorg stopt niet als de deuren om 17.00 uur dichtgaan. Je kunt niet op alle gebieden de openingstijden verruimen, maar een vangnet en een crisisdienst, zoals er vroeger was, moet er echt komen. Het moet anders", besluit de SP-fractievoorzitter.

Geuzenzorg hoopt op succes uit Kerkelanden

Een delegatie van Netwerk 1221 staat iedere dinsdag klaar om te helpen met zorgvragen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Geuzenzorg is in het leven geroepen zodat bewoners op een laagdrempelige manier aan professionals hun zorgvraag kunnen stellen. Maar ook voor een kopje koffie en een praatje moeten de bewoners wekelijks naar het inloopuur kunnen komen in wijkcentrum De Geus. 'Samen maken we de buurt', is de slogan van Netwerk 1221.

“Ik ben supertrots dat we dit voor elkaar hebben gekregen”, geeft Meijndert Ruitenberg aan. Samen met Ed Bakker, eveneens van De Geus, heeft hij zich sterk gemaakt voor Netwerk 1221. Het duo ziet dat het in andere wijken, zoals in de Meent en Kerkelanden, goed werkt. Om Geuzenzorg, zoals Ruitenberg het noemt, op poten te zetten, zijn gesprekken gevoerd met HilverZorg. “We hebben gewoon de stoute schoenen aangetrokken.”

Concreet heeft dat geleid tot een kernteam van nu acht vakmensen. Deze ploeg bestaat uit wijkverpleegkundigen Lynsey Spillane (HilverZorg) en Linda Arbon (Thuiszorg Inovum), maatschappelijk werker Harold Vernhout, buurtcoördinator Jaco Huisman, opbouwwerker Katinka Boot (Versa Welzijn), wijkagent Linda Hardeman, Daisy van Cleef van HilverZorg en wijkbrandweerman René Wollaars. Dat is voor Ruitenberg de basis. "Qua professionals is dit het begin. We zien wel waar het eindigt", meldt Ruitenberg. In wisselende samenstelling zitten zij iedere dinsdag van 12.00 tot 14.00 uur klaar om buurtbewoners te helpen met hun zorgvraag. De inloop is vanaf 11.30 uur. Zij zijn de schakels tussen de inwoners, buurtorganisaties, de gemeente en het Sociaal Plein.

'Lijntjes tussen professionals zijn echt heel kort geworden'

Bewoners op een laagdrempelige manier in contact brengen met diverse professionals werkt heel goed. Daar weet buurtcoördinator Jaco Huisman alles van. In Kerkelanden, waar hij ook werkzaam is, is in oktober 2016 gestart met Netwerk 1216. Vorig jaar december roemde burgemeester Pieter Broertjes nog Netwerk 1216. Wat hem betreft is dit een goed voorbeeld van op een laagdrempelige en goede manier dicht bij de inwoners zitten.

Huisman heeft van dichtbij gezien welke voordelen zo'n netwerk heeft. Buurtbewoners hebben een plek waar zij met hun zorgvraag terecht kunnen, waar ze verder geholpen worden én vakmensen werken nauwer met elkaar samen. “In Kerkelanden zijn de lijntjes daardoor echt heel kort en daardoor kunnen ze ook trends waarnemen. De vakmensen leren elkaar kennen en tegelijkertijd de mogelijkheden en onmogelijkheden van elkaar”, illustreert hij.

Zonder Bonsink beleeft FC Hilversum op hobbelig veld AH'78 een topdag

Zege komt op goed moment: 'Vooral om druk te houden op de concurrentie'

FC Hilversum dicteerde met name in de tweede helft de wedstrijd. Foto: Bob Awick

hilversum FC Hilversum blijft een onvoorspelbare ploeg. De ene keer voetballen de mannen van Karel Bonsink de sterren van de hemel en een week later als een natte krant. Afgelopen zaterdag was het weer een topdag; bij AH in Huizen werd met 5-0 gewonnen.

'Na die rode kaart was het voor ons
makkelijk voetballen'

Hilversum-coach Richard Lensen, die de zieke Bonsink verving, oordeelde na afloop dat deze zege op een goed moment kwam: "Vooral om druk te houden op de concurrentie. We gaan voor het hoogst haalbare; dat blijft nog steeds onze doelstelling. In de top van de 3e klasse C kan iedereen van iedereen winnen, maar ook verliezen. Met de inhaalwedstrijd tegen De Meer hebben we nog acht wedstrijden te gaan, oftewel 24 punten."
Het duel tussen het thuisspelende AH en Hilversum was alleen in het eerste half uur een echte wedstrijd. Beide ploegen deden op het hobbelige veld van de thuisploeg niet voor elkaar onder. Ook na de 0-2, beide goals gescoord door Dave Huijmans, kon het nog alle kanten op. Het eerste doelpunt van Hilversum was een 'frommeltje' door een ongelukkig moment in de Huizer verdediging en de tweede een schitterend ingeschoten gekrulde vrije trap over het muurtje. Het breekpunt kwam kort daarop. Een onbesuisde actie van AH-aanvoerder Berwout Tonnen was goed voor een rode kaart. Het gevolg was dat Hilversum vanaf dat moment de wedstrijd dicteerde en AH achter de feiten aan liep.
"Na die rode kaart was het voor ons makkelijk voetballen",vervolgt Lensen, die zijn ploeg dankzij Jerraymell van der Pol voor de rust op 3-0 zag komen. Na de thee scoorden Rosco Cyrus en Tonnie Cusell. "Op dit veld moet je niet altijd mooi willen voetballen. Nadat we met een man meer speelden konden we makkelijk een linie overslaan. De bal vanuit de defensie direct naar de aanval spelen: dan moet de tegenstander veel loopwerk verrichten. De tweede helft hebben we rustig uit kunnen spelen."
Ondanks het heerlijke voetbalweer stond het gezicht van AH-trainer Daan Hidden na het laatste fluitsignaal op onweer. Hij had even tijd nodig om de niet eens geflatteerde uitslag te verwerken: "Deze wedstrijd symboliseert ons hele seizoen: te wisselvallig. Dit was gewoon heel slecht en wat me vooral verontrust is de mentale weerbaarheid van de groep. Als het even niet loopt is er niemand die de schouders eronder zet en wat extra's doet. Als dan de aanvoerder wat extra gif in de ploeg wil doen, wordt hij met een rode kaart van het veld gestuurd. Zelfs na de 2-0 voor Hilversum had ik er nog alle vertrouwen in dat we de wedstrijd naar ons toe konden trekken. In plaats van dat, nadat we met tien man speelden, de spelers elkaar beter probeerden te maken, werd het alleen maar slechter."

Bibian Mentel: een topper en voorbeeld voor iedereen

Bibian Mentel tijdens de huldiging. Foto: Bastiaan Miché

loosdrecht Groot feest in Loosdrecht zaterdagmiddag. Op het Lindeplein werd Bibian Mentel, die tijdens de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang twee keer goud won, gehuldigd. Waarnemend burgemeester Freek Ossel maakte daarbij bekend dat de gemeente haar het ereburgerschap van Wijdemeren heeft verleend.

Loosdrecht was massaal uitgelopen om de 45-jarige snowboardster toe te juichen. De organisatoren, de gemeente en de Stichting SLOEP, hadden een heel programma in elkaar gezet. De presentatie van de feestelijke huldiging was in handen van Ab Krook en Nico van Kooi. Barbara Barend, een goede vriendin van Mentel, was gast.

Mentel moest meerdere malen het gevecht aangaan tegen kanker - ze schreef vorig jaar het boek 'Kut Kanker!' - maar kwam tot dusver altijd als winnaar uit die strijd. Eerder deze maand verdedigde zij haar Olympische titel op de cross en won ook een tweede titel op de slalom. Meteen daarna kondigde zij het afscheid van haar sportieve loopbaan aan.

'Het AKN-gebouw is voortaan alleen 'M'

Fors verbouwd pand krijgt nieuwe naam en nieuwe huisstijl

Michiel Leijenaar: 'Hilversum is een autostad met veel gevaarlijke kruispunten.' Foto: Bastiaan Miché

hilversum Als je de toekomst in wil, moet je de auto laten staan. Dat zegt directeur Michiel Leijenaar van het AKN-gebouw. Het opvallende pand aan de 's-Gravelandseweg, waar momenteel een grondige renovatie plaatsvindt, krijgt een nieuwe naam: M, 'Homebase of the media-minded'.

De nieuwe naam wordt binnenkort, wanneer de werkzaamheden in en rondom het gebouw erop zitten, gelanceerd. Want wie nu voorbij het gebouw aan de 's-Gravelandseweg rijdt (of fietst) treft toch wel een behoorlijke puinhoop aan. "We zijn met een grote verbouwing bezig, willen het pand letterlijk groener - met meer aanplanting - maken en naar deze tijd duwen. Ook kijken we naar zonnepanelen en led-verlichting. Maar dat zijn wel forse investeringen. We moeten nog bekijken wat dat oplevert."
Een groot deel van het AKN-gebouw stond na de verhuizing van de Avro naar de Witte Kruislaan een tijd leeg. Inmiddels raken de verschillende ruimtes weer enigszins gevuld, vertelt Leijenaar, die aangeeft dat het pand vooral moet gaan dienen als 'mediabroedplaats' voor kleinere bedrijven.
De nieuwe naam past bij de visie die de betrokkenen binnen het gebouw naar buiten toe willen uitstralen. Leijenaar pleit dan ook voor een gedragsverandering bij de 'bewoners' van het AKN-gebouw. "Kom vooral met de fiets naar het werk en zet als het kan de kachel wat lager", is zijn oproep. Maar dat is een proces van de lange adem, weet ook de 53-jarige Utrechter. "Je ziet dat veel mensen er moeite mee hebben."
De Domstedeling, groot voorstander van de fiets, gaat zelf iedere dag met de trein en fiets of e-bike naar zijn werk, maar mist in Hilversum een actief fietsbeleid. "Hilversum is een autostad met veel gevaarlijke kruispunten. Ik zie ook dat veel naar school gaande kinderen er moeite mee hebben. Kijk, Utrecht waar ik woon, is ook geen fietsstad. Maar die gemeente doet wel meer zijn best."

Van stoppen wil fietsenmaker Hunting weinig weten

Nog altijd is Wim Hunting zes dagen per week in de zaak te vinden. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Wim Hunting realiseert zich dat hij over het einde van zijn fietsenzaak moet nadenken. Hij is 77 jaar en is zondag 1 april precies vijftig jaar eigenaar van Hunting Tweewielers aan de Neuweg 48. Van het werk, de hulp van zijn vrijwilligers en de contacten met zijn trouwe klantenkring geniet hij nog volop.

'Het hele lichaam wil, buiten het lopen om, nog meewerken'

Van volle bak draaien is geen sprake meer, aldus Hunting. Sinds 2011 is de showroom weg. Dat de fietsenzaak een stuk kleiner is geworden, betekent niet dat de Hilversummer minder gedreven is. Zes dagen in de week staat de 77-jarige om 7.00 uur in de werkplaats. Hij geeft zichzelf drie weken per jaar vrij. Dan gaat hij met zijn vrouw Riet op vakantie naar Zeeland en is de winkel gesloten. De overige 49 weken is Hunting Tweewielers gewoon open. Daarnaast is hij nog een paar dagen vrij. Bijvoorbeeld als hij naar de ereledendag van de Bovag gaat. "Maar dan houden mijn vrijwilligers de zaak draaiende", voegt de ondernemer eraan toe.
Waarom nog doorgaan? Hunting heeft zijn sporen meer dan verdiend. "Omdat ik het leuk vind. Elke dag is anders. Elke dag zit er beweging in", luidt het simpele antwoord. "Het hele lichaam wil, buiten het lopen om, nog meewerken", aldus de Hilversummer die achter een rollator loopt. Vast personeel heeft hij niet. Hunting heeft een aantal trouwe vrijwilligers die hem helpen. Voornamelijk met de reparaties. Samen met zijn vrouw hebben zij ervoor gezorgd dat de zaak er nog altijd is en ook nog wel even blijft. Over één of twee jaar denkt hij echt te gaan stoppen.
Of dat ook zo is, is de vraag. Stilzitten zit niet in zijn DNA, al voelt dat wel zo nu hij 'alleen' de winkel nog heeft. Hij is het type bezige bij. Hij geeft een korte opsomming van wat hij allemaal gedaan heeft naast het ondernemen en de bijbehorende handel, zoals zijn jarenlange betrokkenheid bij de Bovag afdeling tweewielers, bij voetbalvereniging Actif is hij zaalvoetbalscheidsrechter geweest en hij was actief voor de Vituskerk.
"Dit is zijn hobby", meldt zijn wederhelft in de werkplaats. "Ze zeggen dat als Wim stopt hij in een sociaal isolement komt. En wij ook", zegt vrijwilliger Anton Zitter met een grote glimlach. Zijn rijwielhandel - in 1968 nam Hunting de eenmanszaak over van zijn vader - is een 'technisch buurthuis', zoals vrijwilliger Henny van Breukelen het verwoordt. "Ik verdenk sommige klanten ervan dat ze hier komen voor de koffie en een praatje." Hunting hoort het allemaal met genoegen aan. Hij vindt het zichtbaar mooi, getuige zijn lach.

35 / 40

Op zoek naar paaseieren in het Pinetum. Foto: Pinetum

donderdag 29 maart

Music around the Fireplace

de Smederij 20:30 uur

Elke laatste donderdag van de maand écht luisteren naar singer-songwriters, volledig akoestisch en gratis entree. Dit alles in intieme setting in de sfeervolle Smederij Hilversum, maximaal 50 man publiek, knetterend haardvuur, onder het genot van een drankje (o.a. van de Gooische Bierbrouwerij). Zie voor de line-up: www.musicaroundthefireplace.nl.

vrijdag 30 maart

'The Crucifixion'

Diependaalse kerk 19.30 uur

'The Crucifixion' in de Goede Vrijdagdienst in de Diependaalsekerk, Hilversum. Tenor: Sander de Jong, bariton: Pim Philipse, koor: vocaal ensemble Voices uit Bussum, organist: Wybe Kooijmans, voorganger: ds. Elsbeth Gruteke.

zaterdag 31 maart

'Jezus volgen naar paasfeest'

Christelijk Spiritueel Centrum 13.00 uur

Welke wegen loop jij? Wil je jouw levenspad verbinden aan de weg van Jezus? Wil je in deze tijd tot aan Pasen tijd nemen om je voor te bereiden? Kom en wandel op stille zaterdag met ons mee! Aanmelden: info@christelijkspiritueelcentrum.nl, kosten: 15 euro.

Expositie Paradiso-posters en platenbeurs

Grafisch Atelier Hilversum 10.00 uur

Het Grafisch Atelier Hilversum bestaat samen met het Amsterdamse poppodium 50 jaar. Tijd voor een samenwerking en wel in de vorm van een tentoonstelling van Paradiso-posters tijdens een platenbeurs op het GAH op zaterdag 31 maart van 10.00-16.00 uur. Om 14.00 uur is er een optreden van The Drip Dry Man.

Groeneboekenmarkt

Kas&co 10.30 uur

Doe inspiratie op voor het nieuwe tuinseizoen op onze groeneboekenmarkt. Tweedehandsboeken op het gebied van (moes)tuinieren, koken en natuur. Met rond 15.30 uur een zonnig akoestisch optreden.

zondag 1 april

'De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen'

Theater Gooiland 15.00 uur

'De waanzinnige boomhut' is een razend populaire kinderboekenreeks. Natuurlijk moest daar een theatervoorstelling van gemaakt worden. Maar dat is nog niet zo makkelijk, want waar haal je nou zo snel vliegende katten, een limonadefontein, een apeninvasie en een reuzengorilla vandaan?

Expositie foto's en beelden

Regenboogkerk

Expositie van verstilde foto's van Hazel Ling en klassiek-moderne beelden in klei en brons van Hetty Kok. De tentoonstelling loopt tot en met 3 april 2018. Openingstijden zijn zondag van 11.15 - 12.30 uur en dinsdag van 10.00 - 12.00 uur.

maandag 2 april

Paaseieren zoeken

Pinetum 12.00 uur

Voor kleine kinderen is dit de dag om in de botanische tuin Pinetum Blijdenstein paaseieren te zoeken. De paashazen zijn aanwezig. De kinderen zoeken een mand vol met eieren, leveren die in en krijgen dan een lekkernij. Wel je ouders of familie meenemen, want je mag niet alleen de tuin in. De tuin sluit om 16.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.pinetum.nl.

Hemelse Geuren

Christelijk Spiritueel Centrum 14.00 uur

Ervaringslezing over de geuren uit de Bijbel: mirre, frankincense (wierook) en nardus. Mooie verhalen, mooie betekenissen en helende eigenschappen. Toen en nu! In de week voor Pasen extra aandacht voor nardusolie en mirre. Aanmelden: info@christelijkspiritueelcentrum.nl, kosten: € 9,95.

zaterdag 7 april

Architectuurwandeling Omroephistorie en Gooise villa's

Dudok Architectuur Centrum 14.00 uur

Een bijzondere wandeling door de wijk Trompenberg, die zowel omroephistotie herbergt als onder architectuur gebouwde villa's. Onder leiding van een ervaren gids ziet en hoort u alles over een van de mooiste villaparken en het ontstaan van spraakmakende omroepgebouwen.

zaterdag 7 april en zondag 8 april

KiKa verkoopexpositie 7 en 8 april

BarbieKeramiek 11.00 uur

Van 11.00-17.00 uur exposeert de kleigroep van BarbieKeramiek recent keramisch werk. T.b.v. het KiKa-fonds wordt een grote verscheidenheid van aantrekkelijke kleinere objecten aangeboden. U bent van harte welkom. Locatie: Krekelmeent 126, 1218 EG Hilversumse Meent.

zondag 8 april

Universele eredienst

Soeficentrum Hilversum 11.00 uur

U bent van harte uitgenodigd op Oude Enghweg 19 om te komen luisteren naar de toespraak van Rama Lieftink met het onderwerp: 'De kracht van onze schepping'. Een toepasselijk onderwerp voor deze tijd van het jaar.

Stadsverlichting

't Luye Gat 19.45 uur

Iedere 2e zondag van de maand is er Stadsverlichting in de Hilversumse Meent. Tussen 19.45 en 20.00 uur is de inloop in stilte. Om 20.00 uur start de meditatie van een uur. Na afloop gaan mensen in stilte weer weg, maar je kunt ook ervaringen uitwisselen: http://stadsverlichting.nu/living_rooms/2013

woensdag 11 april

'Schrijven helpt'

Viore 13.00 uur

Viore biedt voor mensen die leven met kanker het programma 'Schrijven helpt' aan. U wordt begeleid in het schrijven van uw levensverhaal en het duidelijk maken van uw kijk op het leven. Het gaat om het leren ontdekken wat voor u belangrijk is.

Fort Kijkuit in voorjaar, juni, Kortenhoef. Foto: Natuurmonumenten

kortenhoef Eens een kijkje willen nemen in dat fort achter de rotonde bij de Vreelandseweg? Dat kan. Tot en met oktober is Fort Kijkuit ook elke eerste zondag van de maand open. Op het buitenfort is een uitkijkpunt en informatieruimte. Foto: Natuurmonumenten

Paasfestival moet centrum maandag doen bruisen

Winkelen, paasbrunches en livemuziek in het dorp

In plaats van het geijkte paasuitje hopen de centrumondernemers met een aantrekkelijk programma maandag bezoekers te trekken met het Paasfestival.

Bij de tweede editie in 2015 deed Café Cartouche nog mee. Archieffoto: Bastiaan Miché

hilversum Wat te doen op tweede paasdag? Standaard staan de media te wachten bij de woonboulevards, want dat blijkt hét uitje te zijn op deze vrije maandag. In Hilversum staat sinds 2014 het Paasfestival op het programma met de bedoeling het publiek naar het centrum te krijgen met extra activiteiten en veel muziek. Zo ook tijdens de 2018-editie.

Zondag 1 april zijn de winkels in verband met de eerste paasdag dicht, maar maandag 2 april gooien veel ondernemers de deuren van hun onderneming weer open van 12.00 tot 17.00 uur en is er een braderie. Daarnaast doen elf ondernemers mee aan het Paasfestival in het centrum van Hilversum. Naast shoppen kunnen de bezoekers genieten van paasbrunches, kunnen liefhebbers meedoen aan de wedstrijd paashazen zoeken en lekker luisteren naar of swingen op livemuziek.

Zo zijn er tussen 11.00 en 15.00 uur bij de Helden van Hilversum verschillende activiteiten voor kinderen. Bij Flinders is er eveneens een brunch met een paasrace voor de kleintjes. Bij Mout kunnen de kinderen knutselen en zich laten schminken. Bij Rex, Luno Kitchen en Bagels & Beans is er een paasbrunch. Wie muzikale optredens wil bijwonen kan maandagmiddag kiezen uit diverse horecagelegenheden, zoals De Barbier, The Skiff, Vida, Soulkitchen Café en Café 035.
De nieuwe organisatie Hilversum Marketing verzorgt het Paasfestival. Dat gebeurt in samenwerking met ondernemers en de Stichting Centrum Hilversum. Het doel is om meer bezoekers naar Hilversum te trekken, die daar vervolgens langer en vaker terugkomen. Meer informatie is te vinden op www.livehilversum.nl.

Internationaal jeugdtoernooi bij rugbyclub

hilversum Het internationale jeugdtoernooi van Rugbyclub Hilversum staat in Europa hoog aangeschreven. Dat bewijst het aantal van ruim negentig deelnemende teams aan het jaarlijkse evenement op sportpark Berestein op zondag 1 april.

Naast de deelname van Nederlandse topclubs komen de spelers vooral uit Engeland en Schotland. Daarnaast zijn er ploegen uit Duitsland, Ierland en België. De eerste wedstrijden op eerste paasdag beginnen om 10.00 uur en de finales in de verschillende leeftijdsklassen om 16.00 uur. Het toernooi is voor jongens en meisjes die belangstelling hebben om te gaan rugbyen een goede gelegenheid om een indruk te krijgen van deze sport.
De organisatie heeft de concessie gedaan om het Engelse systeem van leeftijdsindeling te hanteren. Daar worden de spelers per leeftijdsjaar ingedeeld, terwijl in Nederland een leeftijdscategorie bestaat uit twee geboortejaren. "Dat hebben we gedaan om de wedstrijden eerlijker te laten verlopen en discussies met de Engelsen te voorkomen", aldus organisator Arno Bohm.

Dat betekent dat er elf leeftijdsklassen zijn die ieder hun eigen toernooi spelen. De jongsten zijn onder 8 en de oudste groep onder 18 jaar. Over de hele dag zijn er ongeveer 200 wedstrijden, waarvoor 40 scheidsrechters nodig zijn. Daarnaast zijn ruim 100 vrijwilligers de hele dag in touw om het geheel in goede banen te leiden. De twee velden en het clubhuis van Rugbyclub Hilversum zijn niet toereikend voor zo'n groot evenementen. Daarom stellen buren Altius, 't Gooi en Olympia hun velden beschikbaar.

Voetballende NOS'ers

hilversum Normaliter volgen en praten ze over sport, maar dit keer trekken de televisiecoryfeeën van NOS Studio Sport zelf de voetbalschoenen aan. Woensdag 4 april zijn ze te bewonderen op een van de velden van HSV Wasmeer.

De tv-prominenten komen in actie tegen het wedstrijd-G-team van de Hilversumse vereniging. Om 18.30 uur klinkt het eerste fluitsignaal op Sportpark Anna's Hoeve. Volgens de berichten van de club verschijnen onder meer presentatoren Dione de Graaf, Tom Egbers, Gert van 't Hof en Jeroen Stomphorst in voetbaltenue. Ook commentatoren Jeroen Elshof en Frank Wielaard zijn woensdag van de partij.
Deze wedstrijd is onderdeel van het Glazen Wasmeer Huis. Wasmeerder Gerwin Bottenheft sluit zich vanaf zaterdag 31 maart om middernacht op in het nieuwe clubhuis. Daar blijft hij tot en met zondag 8 april. In de tussentijd probeert hij zo veel mogelijk geld op te halen voor zijn vereniging. In die periode zijn er veel activiteiten, waaronder deze wedstrijd, een paasfeest en een openluchtontbijt om Bottenheft te helpen bij zijn initiatief.

Film en debat in Filmtheater

HILVERSUM In het kader van 'Movies that Matter On Tour' (film en debat) verzorgt Amnesty Hilversum in samenwerking met Filmtheater Hilversum elke tweede dinsdag van de maand een bijzondere film of documentaire.

Op dinsdagavond 10 april is de speelfilm 'Beauty and the Dogs' van de Tunesische filmmaker Kaouther Ben Hania te zien. Deze begint in het Filmtheater om 20.15 uur. Aansluitend is er nog een zaalgesprek. Vooraf reserveren is het advies en kan via 035-6235466. Kijk voor meer informatie op www.hilversum.amnesty.nl.