Gooi en Eembode Hilversum

13 september 2018

Gooi en Eembode Hilversum 13 september 2018


'Overhandig camerabeelden Dascha'

René Graafsma sprak dinsdag voor het politiebureau op de Groest de pakweg vijftig aanwezigen toe. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Misschien wat wanhopig, maar tegelijk ook wel weer logisch. René Graafsma, de vader van de in 2015 om het leven gekomen Dascha, wandelde dinsdagmorgen het politiebureau aan de Groest binnen en gaat pas weg als hij de camerabeelden - met daarop zijn dochter vlak haar dood - heeft. Veel mensen steunen hem.

"Ik laat me niet meer van het kastje naar de muur sturen, dus heb ik aangegeven op het bureau te blijven totdat hier het nodige resultaat is bereikt", meldde hij dinsdag op Facebook. Hij riep tevens eenieder op die avond om 20.00 uur aanwezig te zijn voor het politiebureau en steun te betuigen en eventueel bloemen neer te leggen. Pakweg vijftig mensen kwamen daadwerkelijk, honderden toonden hun betrokkenheid met een steunbetuiging op Facebook.
Dascha Graafsma werd in november 2015 dood aangetroffen langs het spoor op het traject Hilversum-Utrecht. Ze zou zijn geraakt door een trein. De conclusie van de politie was al snel zelfmoord, maar daar gelooft de familie niets van.
Al tijdenlang wil de familie dat het Openbaar Ministerie camerabeelden waarop Dascha is te zien, overhandigt om zelf onderzoek te kunnen doen naar haar dood. Een onlinepetitie om het OM zover te krijgen, was woensdag al 8.000 keer ondertekend. Desondanks wil datzelfde OM de beelden niet verstrekken, aldus een woordvoerder dinsdag.

5

'Weg over de hei geen optie'

HILVERSUM Haal die twee opties uit de Toekomstvisie Media Park 2030 is de oproep van de SP. Om het bedrijventerrein beter bereikbaar te maken, moeten de weg over de hei en een verbindingsweg maken van de Ergooiersstraat tussen het park en het Erfgooiersplein van tafel, aldus de socialisten.

SP-fractievoorzitter Bianca Verweij heeft een déjà vu als het gaat over de weg over de Westerheide. "Op de een of andere manier komt dat plan steeds terug. Ik snap wel dat we moeten kijken naar verkeersoplossingen, maar het is raar dat dit plan steeds weer als optie wordt opgenomen, terwijl het gewoon geen optie is."
Vrijdag presenteerde wethouder Wimar Jaeger de ambitieuze toekomstvisie van het Media Park. Bereikbaarheid en infrastructurele oplossingen zijn daar een onderdeel van. SP, PvdA en CDA vragen om opheldering van wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening. Met de gemeente als coauteur van de visie en Jaeger als presentator van de plannen is de vraag of de aangedragen verkeersoplossingen slechts een vergezicht zijn.

11

Classical karaoke

Foto: Emelie Schäfer

Niet meeblèren in een kroeg, maar wat er zondag gebeurt in het Muziekcentrum van de Omroep is van een heel ander kaliber.

23

Klaverblad Obstacle Run gaat voorlopig niet door

De Arena Obstacle Run vorig jaar. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De Klaverblad Obstacle Run op het Arena Park is door een gebrek aan belangstelling voorlopig uitgesteld. Pas dertien teams (36 personen) hadden zich ingeschreven voor het evenement dat op zaterdag 29 september zou plaatsvinden. Eerder was gerekend op 200 teams.

"Wij zien niet dat de komende weken er veel inschrijvingen bij gaan komen en krijgen sterk de indruk dat dit komt door het tijdstip van deze obstaclerun", meldt de organisatie in een persverklaring. "De scholen en sportverenigingen zijn net weer begonnen, waardoor er weinig animo is of gelegenheid blijkt te zijn om op deze zaterdag de obstaclerun te houden."
De organisatie is nu van plan om het evenement naar ergens in het voorjaar van 2019 te verplaatsen. De Arena Obstacle Run voor bedrijven op vrijdag 28 september gaat overigens wel door. Dit evenement vindt voor het tweede achtereenvolgende jaar plaats.

Onbewaakte overwegen bij spoor H'sum - Utrecht moeten weg

De overweg bij de Maartensdijkseweg. Foto: Gooi en Eembode

HILVERSUM De binnen de gemeente Hilversum gelegen onbewaakte overwegen moeten weg. Samen met ProRail start Hilversum een onderzoek hiernaar. Voornaamste locaties zijn die in de Maartensdijkseweg en het Lambert Veenspad, allebei gelegen op het traject van de spoorlijn Hilversum-Utrecht.

Aanleiding is ook dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil dat in 2028 alle nu nog 'Niet Actief Beveiligde Overwegen' zijn opgeheven of beveiligd. In Hilversum gaat het dan om de twee eerdergenoemde overwegen in het Laapersbos, in eigendom en beheer bij het Goois Natuur Reservaat (GNR). De Maartensdijkseweg is onderdeel van het fietsrondje Hilversum.

Om die reden moet daarvoor in de plaats een fietsviaduct komen. Een fietstunnel valt (veel) duurder uit, terwijl een bewaakte overweg vanuit veiligheid niet de voorkeur heeft, schrijft wethouder Annette Wolthers van Verkeer. Zij wil zo snel mogelijk de mogelijkheden van een fietsviaduct onderzoeken, zodat Hilversum begin 2019 bij de provincie Noord-Holland subsidie kan aanvragen. Haarlem betaalt namelijk 50 procent van de totale kosten, met een maximumsubsidiebedrag van 1,5 miljoen euro.

Afhankelijk van het wel of niet toekennen van die subsidieaanvraag komt het college van burgemeester en wethouder in 2019 met een voorstel aan de gemeenteraad voor het realiseren en financieren van een veilige spoorkruising. De werkzaamheden starten in 2020.

'Moderne, eigentijdse vorm van vrijwilligerswerk'

hilversum Iets doen voor kwetsbare mensen, maar niet weten waar en hoe te beginnen? En moet je dan hulp blijven bieden? De Stichting Present Hilversum houdt daarom een moderne, eigentijdse vorm van vrijwilligerswerk.

De Stichting Present Hilversum houdt eenmalige projecten waarbij Hilversummers die iets willen doen zich inzetten voor Hilversummers die de hulp goed kunnen gebruiken. Daarbij brengt de coördinator van de stichting altijd in kaart wat de interesse, kennis en kunde van de groep of een individu is en zoekt daarbij een hulpvraag van een cliënt die zo goed mogelijk bij de vrijwilligers aansluit.

Op 27 september om 16.00 uur gaat de stichting van start met een kick-off in Wijkcentrum St. Joseph. Twee bekende betrokken Hilversummers, Tukkie Tuk en pastoor Dresmé, zijn aanwezig. Mensen die de handen uit de mouwen willen steken kunnen zich aanmelden via 06-55915736.

Weerbericht

Perioden met zon en vrijwel droog, geleidelijk warmer

Begin deze week lag onze regio in het overgangsgebied tussen subtropische en polaire lucht. Woensdag trok het polaire front over, waarna we geheel in polaire lucht zijn terechtgekomen. Het is vrij koel, maar meest droog. Vanaf zondag schuift het Atlantisch hogedrukgebied naar het Europese vasteland. De stroming wordt dan zuidelijk. De temperatuur stijgt dan weer iets.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag zijn er perioden met zon. In de nacht naar vrijdag daalt het kwik naar circa 8 graden. Het wordt in de middag circa 18 graden. Er staat een matige westenwind. In het weekeinde blijft het eveneens droog, al is zaterdag een lokaal buitje niet uitgesloten. Er zijn perioden met zon bij een matige wind, krimpend van zuidwest naar zuid. Zaterdag loopt de temperatuur op naar zo'n 19 à 20 graden. Zondag komt de temperatuur weer iets boven de 20 graden.

Trend na het weekeinde

Tijdens en na het weekeinde stijgt de luchtdruk verder boven het Europese vasteland. Voor onze omgeving betekent deze ontwikkeling dat het overwegend droog weer is met geregeld zonneschijn en een stijging van de temperatuur naar een waarde rond 23 graden of iets hoger.

Weetje

Zomer 1959 (59 jaar terug) was nog zonniger dan zomer 2018 en eveneens zeer droog. Na die zomer werd het nog fraaier. September 1959 was de zonnigste september ooit. Er kwamen in die zomer geen hittegolven voor. In zomer 2018 waren het er twee, van 13 en 10 dagen lang, gelijk aan het record van juli 2006 met eveneens twee hittegolven, die 7 en 16 dagen duurden.

Vicepremier Hugo de Jonge komt naar Hilversum

Hugo de Jonge. Foto: CDA Hilversum

HILVERSUM Vicepremier en minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt maandag 1 oktober naar Hilversum. Aanleiding is de Week tegen Eenzaamheid van 26 september tot en met 6 oktober.

"In Hilversum voelt ruim 41 procent van de inwoners zich weleens eenzaam en is 8 procent ernstig eenzaam", berichtte de GGD al. Daarom houdt het CDA op maandag 1 oktober een thema-avond in het raadhuis, met De Jonge - 'groot voorvechter van de bestrijding van eenzaamheid', aldus het CDA - als gastspreker.
De bijeenkomst in het raadhuis is in de Burgerzaal en begint om 19.00 uur (deur open om 18.45 uur). Vooraf aanmelden kan via info@hilversum.cda.nl.

Bekende vlogger uit Hilversum aangehouden voor zedendelict

Politie terughoudend met informatie, onderzoek in volle gang

Een 33-jarige Hilversummer is afgelopen weekend opgepakt vanwege een zedenzaak. Meer informatie wil de politie voorlopig niet geven.

Met hulp van een hoogwerker betrad de politie de woning. Foto's: Bastiaan Miché

hilversum De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd aangehouden is een bekende haatvlogger, melden verschillende bronnen. Hij is immers de bewoner van de flatwoning aan de De Kupstraat in Hilversum-Noord en is 33 jaar. Bovendien meldde hij zelf via Snapchat dat hij is aangehouden en zijn volgers voorlopig weinig van hem zullen horen.

Bij huiszoeking onder meer camera en iPad
in beslag genomen

Verschillende bronnen melden dat de Hilversummer verdacht wordt van seksueel ongepast gedrag met een 15-jarig meisje dat het verstand heeft van een kind tussen de 2 en 4 jaar. De politie wil dat niet bevestigen, ook niet hoe het met het slachtoffer is. Het onderzoek is in volle gang.
Zondag overdag was er een huiszoeking in de woning van de vlogger. Met behulp van een hoogwerker kon een rechercheur de woning betreden. Meerdere rechercheurs deden vervolgens onderzoek in de betreffende woning en kwamen even later met zakken vol spullen naar buiten. Duidelijk was te zien dat in een van die zakken een vlogcamera, iPad en telefoons zaten.
Ook ging de politie in de flat rond met een foto met daarop een vermist minderjarig meisje. Aan de overige flatbewoners werd gevraagd of zij het meisje weleens hadden gezien.
De vlogger zorgt nog weleens voor de nodige ophef. Zo noemde hij mensen uit de homogemeenschap 'dat AIDSvolk', bedreigde hij televisiepresentator Ajouad El Miloudi en riep hij op om Israëlische toeristen in elkaar te slaan. Eind vorig jaar deed de Hilversummer zelf aangifte bij de politie. Hij zou zijn ontsnapt aan een liquidatie bij het benzinestation aan de Soestdijkerstraatweg. De trekker zou twee tot drie keer zijn overgehaald, maar er vielen geen schoten. Een politieonderzoek dat daarop volgde, leverde niets op.

Meerdere spullen zijn in beslag genomen.

Hilversum zet in op meer wijkagenten

HILVERSUM Meer wijkagenten naar Hilversum krijgen, is de opdracht van burgemeester Pieter Broertjes. Begin oktober gaat hij dat naar eigen zeggen uitonderhandelen met de korpsleiding van Midden-Nederland.

De politiecapaciteit in Hilversum en Wijdemeren, 'Gooi-Zuid' zoals de burgemeester het noemt, is al jaren stabiel: tussen de 140 en 150 fte. Wel erkent Broertjes in zijn beantwoording op vragen van D66 dat vergrijzing ook binnen het Gooise korps een probleem is. Er vertrekken daardoor meer mensen, terwijl er minder nieuwe aanwas is. "Dat is zorgelijk."

Maar er zijn meer middelen beschikbaar. Doordat Den Haag hiervoor de knip opentrekt, zijn er landelijk zo'n 1.100 nieuwe agenten inzetbaar. De Gooi en Vechtstreek zet in op extra wijkagenten. Daar is het meest behoefte aan. In een gesprek met de korpsleiding in Utrecht hoopt Broertjes, als voorzitter van de Veiligheidsregio, deze extra mensen voor Hilversum en de rest van de Gooise gemeenten binnen te kunnen halen.

'Maximaal 100 per uur op A27'

HILVERSUM De maximumsnelheid op de A27 bij Hilversum moet worden verlaagd van 120 naar 100 kilometer per uur. Dat vindt GroenLinks-raadslid Frank Kool. Hij stelde daarom vragen hierover aan wethouder Annette Wolthers van Verkeer.

Zo wilde Kool weten of de wethouder bereid is om zich aan te sluiten bij de zogenaamde alliantie van groene verkeerswethouders uit De Bilt en Utrecht om deze verlaging te bepleiten bij de minister. Een verlaging van de maximum snelheid leidt volgens het GroenLinks-raadslid tot lagere uitstoot van schadelijke stoffen. Ook het geluidsniveau van het wegverkeer is lager dan bij de standaard snelheid van 120 kilometer per uur.

Wolthers ging niet in op de vraag of zij eveneens voor verlaging van de maximumsnelheid is, maar gaat wel aan tafel met collega-wethouders uit Utrecht, De Bilt en Eemnes. Er zijn mogelijk ook andere manieren dan alleen een snelheidsverlaging om te komen tot minder uitstoot van gassen en minder geluidsoverlast, aldus de wethouder.

Nog tijd voor oplossing aanbesteding jeugdzorg

Wethouder Angelika Pelsink. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hoe is de jeugdreclassering en -bescherming in 2019 geregeld? Die vraag staat open in 25 gemeenten in Noord-Holland, waaronder Hilversum, nu drie belangrijke gecertificeerde instellingen (GI's) de deadline hebben laten verstrijken en zich niet hebben ingeschreven. Volgens wethouder Angelika Pelsink van Welzijn en Zorg meldt dat er nog tijd is om het te regelen en dat de partijen met elkaar in gesprek gaan.

"Op 1 januari ontstaat mogelijk een probleem als de kinderrechter nieuwe maatregelen oplegt", aldus de Hart voor Hilversum-wethouder in een brief aan de gemeenteraad. "Er is echter nog tijd om óf met de gecertificeerde instellingen tot een vergelijk te komen, óf een voorziening mogelijk met andere gecertificeerde instellingen te treffen voor de nieuwe cliënten in 2019."

Voor de Hilversumse wethouder is het nog geen tijd voor paniek en zorgen over het aanbestedingsprobleem. Wel is het een teken aan de wand dat de drie grootste GI's in de provincie Noord-Holland zich niet hebben ingeschreven bij de vijf samenwerkende regio's in de provincie. Voor vorige week maandag hadden de instellingen zich moeten inschrijven. Dat hebben alleen Jeugdbescherming Regio Amsterdam voor de kop van Noord-Holland en Briedis voor de Gooi en Vechtstreek gedaan. Een aantal regio's heeft nu nog geen inschrijvingen. Het Leger des Heils, de William Schrikker Groep en De Jeugd- en Gezinbeschermers zijn het niet eens met de gestelde voorwaarden en tarieven.
Volgens hen willen de gemeenten voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. De tarieven zijn lager dan geadviseerd. Daar komt nog bij dat de administratiedruk voor een toenemende werkdruk zorgt. Pelsink meldt dat die hoge werklast bekend is.

'Gemeenten willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten'

Lokale, provinciale en landelijke partijen hebben inmiddels aan de bel getrokken over het mogelijk wegvallen van de zorg voor deze kwetsbare groep. In Hilversum heeft de PvdA een waslijst aan vragen gesteld aan de wethouder. De Noord-Hollandse SP-afdelingen dringen er bij de wethouders op aan om de aanbestedingsvoorwaarden opnieuw te bekijken en te bespreken met de gemeenteraden. In de Tweede Kamer moet minister Hugo de Jonge antwoorden geven aan het CDA, de SP en de PvdA.

"Vanuit de gemeenten is gezamenlijk een reactie verstuurd naar de gecertificeerde instellingen met een uitnodiging het gesprek aan te gaan", schrijft Pelsink. "We delen een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de continuïteit en kwaliteit voor de zorg voor de kwetsbare kinderen en gezinnen in onze regio's. Om te komen tot een constructief overleg is afstemming tussen de bestuurders van de vijf jeugdhulpregio's noodzakelijk." Dat overleg staat gepland op maandag 17 september.

José Hagedorn

70 jaar, in Hilversum sinds 1972, gepensioneerd en voorheen werkzaam bij NOS radio, NOS Journaal, gemeente Hilversum.

Foto: José Hagedorn

Je speelt bridge. Wat is daar zo leuk aan?
"Bridgen is niet alleen leuk voor de gezelligheid en het ontmoeten van mensen, maar ook heel goed voor de training/het afstoffen van je grijze hersencellen. Noem het maar hersengymnastiek. Iedereen kan het leren. Vanaf nu worden weer wekelijks de kaarten geschud bij Bridgeclub Hartenvrouw in Wijkcentrum De Koepel, Kapittelweg 399 A in Hilversum."

Als je 1 ding in Hilversum kon veranderen, wat zou dat zijn?
"Waar mogelijk het eenrichtingsverkeer weer wijzigen in tweerichtingsverkeer."

Waar maak je je zorgen om?
"Het gebruik (verslaving) van de mobiele telefoon, met name in het verkeer, in deze 'Ik, Mij en Mezelf /Wegwerpmaatschappij'."

Wat is je favoriete plek in Hilversum?
"De markt."

Hilversum mist nog….?
"Een mooi groot saunacomplex met sport, zwemmen (chloorvrij) en relaxen. Voormalig zwembad Crailoo bood m.i. destijds voldoende mogelijkheden, inclusief parkeren."

Als je 1 dag burgemeester was, wat zou je doen?
"Politie de gelegenheid bieden vaker op straat te functioneren door te veel administratieve rompslomp op verantwoorde manier te minimaliseren."

Welk groot evenement zou naar Hilversum moeten komen?
"Culinaire proeverijen (eten en drinken). Bijvoorbeeld de wijnroute en de culinaire wandeling in o.a. Haarlem."

Welke droom zou je nog in vervulling willen zien gaan?
"Van de Kerkbrink voetgangersgebied maken met diverse restaurants en terrassen en daardoor ook meer aansluiting van de Havenstraat bij de rest van het winkelgebied."

'Ik laat me niet meer van het kastje naar de muur sturen'

Dascha en René Graafsma.

Vervolg voorpagina

Het Openbaar Ministerie weigert de camerabeelden die vlak voor de dood van de in 2015 overleden Dascha Graafsma zijn gemaakt vrij te geven aan de familie. Vader René Graafsma is daarom het politiebureau aan de Groest in Hilversum binnengegaan en gaat pas weg als hij de beelden heeft.

Dat laatste zegt onderzoeksleider Joey Roelofs. Hij kreeg dinsdag rond vier uur 's ochtends allerlei berichtjes van René dat hij dit moest doen, plus het verzoek aan Roelofs om op de familie te passen. "In eerste instantie dacht ik: daar gaan we weer. Maar ik begrijp hem heel goed en steun hem. Al viel de mededeling om goed voor de familie te zorgen wel even rauw op mijn dak. Maar we zijn dit met z'n allen begonnen en we maken het met z'n allen af."

De familie is geïnteresseerd in alle camerabeelden, maar in het bijzonder die bij nachtclub Let's get Down (waar Dascha vlak voor haar dood op die koude zaterdagnacht in november 2015 nog was) en bij een GGZ-instelling aan de Zeshoven. Het Openbaar Ministerie is niet van plan om de beelden te geven omdat de familie deze wil gebruiken voor eigen onderzoek. "Het zijn beelden van anderen die wij niet zomaar aan derden verstrekken. Ze mogen ze inzien voor rouwverwerking, maar niet voor eigen onderzoek", zegt een woordvoerder.

Hij beweert bovendien dat de familie het dossier al twee keer heeft mogen inzien en dat - voor rouwverwerking - best opnieuw mag doen. Roelofs stelt daarop dat het verhaal van het OM een keiharde leugen is. De familie heeft alleen het papieren dossier gezien, nooit de beelden. Op het politiebureau vernam Graafsma dinsdag dat hij zich bij het OM moet melden voor de beelden. "Maar daar zijn wij (de moeder en ik) al een aantal keren geweest", schrijft hij op Facebook. "Ik laat me niet meer van het kastje naar de muur sture,n dus heb ik aangegeven op het bureau te blijven totdat hier het nodige resultaat is bereikt."

Buurtschool Augustinus trapt jubileumjaar af

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Al bellenblazend hebben leerlingen en docenten van de Augustinusschool het jubileumjaar ingeluid. De school bestaat vijftig jaar. Het hele jaar door zijn er nog festiviteiten. Dinsdag was de aftrap. De huidige elf groepen van de buurtschool in Kerkelanden vierden feest op het schoolplein met het doorprikken van confettiballonnen, bellenblazen en ijs.

'Maak televisietoren een monument'

PvdA pleit ook voor het openstellen van de toren voor publiek

Als iets symbool staat voor Hilversum Mediastad dan is het de televisietoren wel, meent PvdA'er Joop Lahaise. Daar moet Hilversum meer mee doen, vindt hij.

De 196 meter hoge zendmast van Hilversum verdient de monumentenstatus, aldus de PvdA. Foto: Foto Miché

HILVERSUM Van ver is hij al te zien: de televisietoren. Dit Hilversumse referentiepunt en dit landmark moet wat betreft de PvdA de status van monument krijgen. Daarnaast pleiten de sociaaldemocraten ervoor de toren open te stellen voor het publiek. Dat is een mooi cadeau in het jaar dat Hilversum honderd jaar mediastad viert.

Dit is het idee van Joop Lahaise, commissielid van de PvdA. Hij stelt dat iedereen in en rond Hilversum de televisietoren wel kent, maar dat deze maar weinig gekoesterd lijkt te worden als landmark van de mediastad of als modern industrieel monument. Dat bleek vrijdag nog tijdens de presentatie van de visie voor het nieuwe Media Park. United-directeur René Delwel zei toen dat de toren symbool staat voor het verouderde Media Park. De eerste zendmast van het land is in het tijdperk van glasvezel immers overbodig.

Lahaise zegt dat het 196 meter hoge gebouw markant is. Mede daarom breekt hij nu een lans om de omroep- of televisietoren een beschermde status te geven en er meteen een toeristische trekpleister van te maken. “Wij vinden dat 'onze' toren monumentenbescherming verdient. En waarom stellen we de toren niet permanent open voor publiek?”, vraagt hij zich hardop af.

Het hoogste restaurant van Hilversum in de toren creëren

Momenteel is de televisietoren aan de Witte Kruislaan 47 een bedrijfspand. Alticom datacenter Hilversum is de huurder. Normaal gesproken is het gebouw niet toegankelijk voor publiek, maar tijdens de Open Studio Dagen kunnen bezoekers tegen betaling met de lift naar boven om boven te genieten van het uitzicht. Daar maakt het publiek altijd gretig gebruik van. De opbrengst van deze tweedaagse activiteit gaat dan naar een goed doel.

"Ik vraag mij af of er niet meer functies mogelijk zijn om de toren voor een breed publiek te laten leven", meldt Lahaise. "Hilversum Mediastad kan zich per slot van rekening nauwelijks een aansprekender symbool voorstellen dan haar beeldbepalende omroeptoren. De toren wordt nog altijd gebruikt en de vraag is dan ook wat er in combinatie met de bestaande functies, zoals de zendmast en het datacenter, mogelijk is."

De politicus denkt zelf aan een panoramadek in combinatie met een deels museale inrichting. Dat kan dan bijvoorbeeld in samenwerking gaan met Beeld en Geluid. Met een mediaroute vanaf het museum door het Media Park komen de bezoekers dan terecht aan de Witte Kruislaan. Misschien is er ruimte voor horeca. Zijn voorstel luidt om daar het hoogste restaurant van Hilversum te creëren. Daar komen wat hem betreft ook een stevige opknapbeurt bij kijken en een bescheiden uitlichting, die van de toren een herkenbaar baken in het donker maakt.

Het openstellen van de toren kent volgens Lahaise veel positieve aspecten. Hij ziet dat de publieksfunctie een economische stimulans kan brengen. Een toeristische trekpleister, horeca en wellicht nog verblijfsaccommodaties als een hotel leveren meer levendigheid op in Hilversum en in het bijzonder op het Media Park. Meer evenementen en daarmee meer bezoekers trekken naar dit creatieve industrieterrein is ook een van de doelstellingen in de toekomstplannen voor het Media Park vanaf 2030.

'Eerste Erfgoedfestival Groen in Gooi & Vecht daverend succes'

Het Goois Jeugdorkest trad zondag op. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De verschillende musea en tuinen in 't Gooi en de Vechtstreek hebben de afgelopen zomermaanden meer bezoekers dan ooit getrokken in deze periode. Dat melden de betrokken organisaties bij de afsluiting van dit eerste Erfgoedfestival, dat zondag met onder meer een concert van het Goois Jeugdorkest werd afgesloten in het Pinetum Blijdenstein.

Van 31 mei tot 9 september bundelden de musea en erfgoedinstellingen (Singer Laren, het Huizer Museum, Kasteel Museum Sypesteyn, het Vechtstreekmuseum, Museum Weesp, het Pinetum Blijdenstein en de Vrienden van het Gooi) in de regio hun krachten en vertelden gezamenlijk het groene verhaal van de regio.

Met zeven tentoonstellingen, een kinderprogramma, een doeboek en meer dan honderd publieksactiviteiten werd het festival een daverend succes, melden zij in een persbericht. "In combinatie met de tuinen en het huidige landschap viel er genoeg te genieten afgelopen maanden."
De genoemde musea werken aan een programma om de komende jaren door samenwerking de erfgoedsector te versterken. Naast het festival slaan de verschillende instellingen ook op het terrein van beleidsontwikkeling en collectiebeheer de handen ineen. De onderlinge samenwerking moet de kleine instellingen ondersteunen bij hun verdere professionalisering en stimuleert collectiemobiliteit.
In 2020 vindt het volgende Erfgoedfestival plaats.

Media Park van de toekomst moet behoren tot top 3 van de wereld

In visie voor 2030: meer professionals, studenten, evenementen en bezoekers

Het Media Park moet anders. Om bij de mondiale top te kunnen horen, moet het een heel andere invulling krijgen voor bedrijven, personeel en bezoekers.

Meer evenementen moeten meer publiek trekken. Daar moet de openbare ruimte voor zijn ingericht. Foto's: Plompmozes

HILVERSUM Om het Media Park toekomstbestendig te maken, moet er veel gebeuren. Dat zit 'm niet zozeer in uitbreiding, want binnen het bestaande bestemmingsplan zijn nog voldoende mogelijkheden. Nee, het nieuwe terrein moet vooral een betere functiemix krijgen, waardoor het Media Park 2.0 kan uitgroeien tot een van de beste parken van de wereld, want dat is de brandende ambitie.

Behoren tot de mondiale top 3 is de doelstelling, zo zei wethouder Wimar Jaeger van Media en Economie vrijdag tijdens de presentatie 'Toekomstvisie Hilversum Media Park 2030'. Het Media Park zoals we dat al jaren kennen moet op de schop. Aanpassen aan de tijd van nu, is het devies. "We moeten het Media Park omturnen naar iets dat vibreert en bruist", aldus de D66'er.

Terwijl de mediasector in de rest van de wereld floreert, is er in Nederland sprake van een kleine groei van 3 procent. Om internationaal de concurrentie aan te kunnen blijven gaan, is transformatie van het verouderde Media Park noodzakelijk. Die transformatie zit 'm meer in een andere invulling van het bedrijventerrein. "Ik heb een hotspot voor ogen, een levendige gemeenschap met creatieve ondernemers, studenten en onderzoekers, producenten, interactie met het publiek en veel interactieve technologie. Met plaats voor markt- en talentontwikkeling en met onderwijs dat geïntegreerd is met bedrijven op het Media Park. Waar verhalen worden verteld, vormgegeven en gedistribueerd", aldus de wethouder.

Een blik op een opener ingericht Joop van den Endeplein.

'We gaan op het Media Park geen Vinexwijk neerzetten'

Het Media Park moet een veel opener karakter krijgen: voor bedrijven, hun personeel én bezoekers. Zo moet het park openstaan voor het publiek. Jaeger zei dat er het hele jaar door events moeten plaatsvinden - daar moet de openbare ruimte voor zijn ingericht - waardoor er 1 miljoen bezoekers per jaar kunnen komen. Dat zijn er nu zo'n 375.000. Verblijven op het Media Park is een belangrijke kernwaarde in de visie. "We willen een betere functiemix creëren, zodat we alle mensen kunnen opvangen en faciliteren. Zeker is er behoefte om hier te kunnen verblijven. Dat is een nadrukkelijke wens. Het moet geen stad binnen de stad zijn, maar een integraal onderdeel daarvan", luidde de uitleg.

Stedenbouwkundig liggen er diverse opties op tafel om die verblijfsfuncties mogelijk te maken, die allemaal 'flexibel' zijn. Wonen op het Media Park behoort eveneens tot de mogelijkheden. "We gaan hier geen Vinexwijk neerzetten", benadrukt Jaeger. Het gaat om zogeheten 'shortstay-concepten'. Woonruimte voor studenten op het gebied van technologie, data en creativiteit of een woonvorm voor zzp'ers in de technische sfeer.
Verder moeten er 250 start-ups komen, moeten er 5.000 opleidingsplekken komen, moet er sprake zijn van een groei van het aantal mediaprofessionals naar 16.000 en moet het park in 2025 al helemaal energieneutraal zijn. Meer samenwerking tussen de bedrijven is een must. "Daar blinken ze niet in uit", zei de wethouder met gevoel voor understatement.

Wie 'meer professionals' zegt en 'meer studenten, evenementen en bezoekers' komt automatisch uit op bereikbaarheid: een behoorlijk groot ding in Hilversum. Logisch was dan ook de vraag vanuit de zaal aan Jaeger of er een weg over de hei komt. Het antwoord was ontkennend. Maar wie de grote informatiestroom doorspit vindt uit dat er naast een kabelbaan over de hei wel degelijk een plan is om een weg over de Westerheide aan te leggen, zoals in het verleden al ter sprake is gekomen. De nieuwe weg komt volgens het kaartje naast de shuttleverbinding. Andere aangedragen oplossingen zijn uitbreiding van het viaduct aan de Johannes Gerardtsweg en het VVD-plan om de Erfgooiersstraat in het spel te betrekken. Deze zou kunnen fungeren als verbinding tussen het Media Park en het Erfgooiersplein. "Het verbeteren van de bereikbaarheid is hoogstnoodzakelijk", meldde de wethouder in het algemeen. "We moeten ook blijven kijken naar de toekomstige mobiliteit en heel specifiek naar het openbaar vervoer."

Open Monumentendagen in Hilversum trekken ongeveer 6800 bezoekers

Rondleiding Blaskowitz-bunker populair

De 32ste editie van de Open Monumentendagen in Hilversum trokken zaterdag en zondag zo'n 6800 bezoekers. Dat is ruim 300 meer dan vorig jaar.

Blaskowitz-bunker was weer eens open. Foto: Bastiaan Miché

hilversum "Het is goed te zien dat de waarde van monumenten een steeds groter publiek aanspreekt. Opvallend was dat de Hilversumse monumenten niet alleen bezocht werden door eigen inwoners, maar dat er ook veel belangstelling was vanuit andere delen van het land. Wij kijken terug op een geslaagd evenement, dat alleen plaats kon vinden dankzij de inzet van zowel eigenaren van monumenten als van de vele vrijwilligers."

Dat zei een tevreden voorzitter Irmgard van Koningsbruggen van het Dudok Architectuur Centrum na afloop van de Open Monumentendagen. Die waren met 6800 bezoekers in Hilversum een groot succes. Irmgard had bovendien de eer om samen met monumentenwethouder Jan Kastje de Open Monumentendagen, ondersteund door de klanken van het carillon van de Raadhuistoren, te openen. Hierbij werd de tune van de wereldomroep 'Merck toch hoe Sterck' live gespeeld.

Ook tijdens deze 32ste editie - met dit jaar als thema 'In Europa' - trokken gebouwen die normaal niet toegankelijk zijn veel belangstelling. Zo waren er op zaterdagochtend ruim honderd mensen voor de eerste rondleiding sinds twaalf jaar in de Blaskowitz-bunker. In de voormalige NCRV-studio toonde Sonos Europe hoe een monument is getransformeerd tot een prachtig kantoorgebouw.
Bezoekers waren ook welkom in de kelder van United en bij Villa Henriëtte, bij Landgoed Zonnestraal dat haar 90-jarig jubileum vierde, en bij het MCO in samenwerking met Globe en de provincie Noord-Holland. Sociëteit De Unie stelde zijn unieke kegelbaan open en ook het labyrint van Casella bij de Stad Gods was toegankelijk.
Ruim 600 (vooral jonge) mensen bezochten de toren Wolfsdreuvik midden in het Smithuyserbos. Zij werden door verhalenverteller Eric Borrias meegenomen in de vertelling van een lokale variant van het sprookje 'Hans en de draak'. De Aula aan de Bosdrift was omgebouwd tot een galerie, waar in samenwerking met Art Hilversum een prachtige expositie was ingericht. Aan de Mussenstraat vond de Art Expo plaats bij Fabrique Ludique.

Ook veel mensen bij Wolfsdreuvik. Foto: Luuc Jonker

Geen strobreed in de weg voor afronden renovatieklus Egelshoek

Politiek blij met herstelde relatie bewoners en sluiten van hoofdpijndossier

Nog veertien standplaatsen moeten worden gerenoveerd. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het enige dat nog ontbreekt, is het akkoord van de gemeenteraad, maar dat is slechts een formaliteit tijdens de raadsvergadering op woensdag 26 september. Politiek gezien is er breed draagvlak om het laatste stuk van de herstructurering van woonwagenkamp Egelshoek af te ronden. Daarmee hoopt de gemeente dit hoofdpijndossier op een nette manier af te sluiten.

'Bruikleenovereenkomst is soort bijbel waarlangs we kunnen werken'

Dat er een concreet plan ligt, dat weliswaar bijna 3 miljoen euro gaat kosten, kon vorige week woensdag op veel bijval rekenen van de commissie Economie en Bestuur. Blijer zijn de politieke partijen met de verbeterde relatie met de bewoners van het woonwagenkamp. De verhoudingen waren zo ernstig verstoord dat de gemeente in 2016 stopte met het laatste renovatiedeel van het kamp, waarna de partijen elkaar meer in de rechtbank zagen dan aan de gesprekstafel.
"Iedereen ziet de urgentie en het belang dat we een andere koers zijn gaan varen, die is ontstaan in de vorige regeerperiode", aldus Broertjes. "De koers die we voeren via gerechtelijke procedures liep niet. Toen is er een beroep op mij en wethouder Floris Voorink gedaan." Die bemoeienis heeft geholpen. Investeren in de zwaar verstoorde relatie was de sleutel volgens Broertjes, waardoor het langlopende conflict tussen gemeente en Egelshoek-bewoners nu de wereld uit kan.
Alleen het CDA wilde wat meer garantie hebben van de portefeuillehouder. Fractievoorzitter Olaf Streutker wilde gezien het verleden, waarin het vaak fout ging, toch weten of alle risico's zo goed mogelijk zijn afgedicht, zodat het laatste deel van de herinrichting naar ieders tevredenheid kan worden afgerond. Broertjes liet weten dat de veertien bewoners, wier standplaats nog gerenoveerd moeten worden, een bruikleenovereenkomst hebben ondertekend. "Dat is een soort bijbel waarlangs we kunnen werken, die pas van kracht gaat als de raad akkoord gaat." Alle bewoners zijn akkoord en wie zich niet aan het contract houdt, isoleert zichzelf.
Het bedrag dat de gemeente neerlegt, 2.834.596 euro, is fors. Streutker vroeg hoe dat bedrag voor het opknappen van de laatste veertien standplaatsen - eerder gebeurde dat al bij de andere veertig - is uit te leggen aan de inwoners. Hierop luidde het antwoord dat er 2 miljoen euro nodig is om de openbare ruimte op te knappen. De grond is van de gemeente en die heeft volgens Broertjes jarenlang niets gedaan, waardoor het er een 'zootje' is. Van het kamp een normale wijk van Hilversum maken, ziet de burgemeester als een vaderlijke plicht. Die ruim 800.000 euro is een investering in de huisvesting, die volgens Broertjes heel slecht is. Als de raad 'ja' zegt tegen het voorstel dan zou er eind dit jaar begonnen kunnen worden aan de renovatieklus, die zo'n 18 tot 24 maanden gaat duren.

Zonder bestuur, maar situatie 'Hart' niet uitzichtloos

Hart voor Hilversum-fractievoorzitter Jan Slingerland. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Zoals verwacht heeft Hart voor Hilversum nog geen nieuw bestuur. Maar uitzichtloos is de zaak allerminst. Drie aspirant-bestuursleden hebben zich aangediend, zo meldt fractievoorzitter Jan Slingerland van de grootste politieke partij van Hilversum. Op den duur moeten er ten minste vijf bestuurders komen.

"Theoretisch is er geen bestuur, maar op korte termijn hebben we wel een interim-bestuur", aldus Slingerland. Afgelopen donderdagavond hield Hart voor Hilversum een algemene ledenvergadering (alv). Op de agenda stond het aftreden van het oude bestuur, dat in de laatste maanden alles netjes afgerond heeft. Omdat er geen nieuw bestuur is, is het nog even wachten met de overdracht van alle zaken.

Hart voor Hilversum won de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart glorieus. Van zes naar acht zetels. Belangrijker nog: de lokale partij kreeg de meeste stemmen van allemaal. Ruim 8.000 Hilversummers gaven hun steun. Hierdoor kwam de partij aan het coalitieroer. De partij was op de top van de berg, maar binnenin begon het behoorlijk te borrelen nadat er steeds meer informatie loskwam over het - naderende - coalitieakkoord.

Twee kandidaten hebben zich gemeld en één persoon van buiten

Woede, irritatie en ongeloof was het gevolg bij een deel van de fractie, leden, achterban en ook het bestuur. De samenwerking met D66, het opgeven van het Gooistad-standpunt en de slechte communicatie hierover van de onderhandelaars naar de fractie en de bestuurders was op 23 mei reden genoeg voor het bestuur, dat nog uit drie leden bestond, om ermee te stoppen. De gebroken verkiezingsbeloften en de 'tomeloze ambities' van Karin Walters en Henk Blok als onderhandelaars was voor hen een brug te ver.

Na een heftig verlopen alv op dinsdag 29 mei is de rust langzaam teruggekeerd binnen de partij. Slingerland, de nieuwe fractievoorzitter, probeert samen met de zeven andere raadsleden weer te bouwen. In de nabije toekomt moet dat eveneens weer kunnen met een nieuw gekwalificeerd bestuur. Twee kandidaten hebben zich gemeld en één iemand van buiten. Die laatste moet nog wel lid worden van de partij. Dan zijn er nog twee mensen nodig, zodat de functies van voorzitter, penningmeester, secretaris en twee algemeen bestuursleden ingevuld zijn. Haast is er niet bij. Slingerland meldt dat een politieke partij maximaal een jaar zonder bestuur mag zitten, al beseft hij goed dat dit geen ideale situatie is.

Twee modellen voor Stationsgebied: De Passage en De 7 Straatjes

Wel of geen tunnel; gebouwen plat en tweerichtingsverkeer Koninginneweg

'De Passage' en 'De 7 Straatjes'. Dat zijn de twee modellen voor het straks vernieuwde stationsgebied waar Hilversummers vanaf nu hun mening over kunnen geven.

De 7 Straatjes met drie bouwblokken. Foto: Gemeente Hilversum

HILVERSUM - 'De Passage' en 'De 7 Straatjes'. Dat zijn de twee modellen voor het straks vernieuwde stationsgebied in Hilversum dat wethouder Arno Scheepers dinsdag presenteerde. Het ene model heeft een tunnel, het andere niet. In beide modellen is de Koninginneweg een tweerichtingsverkeerweg. En de kleine spoorbomen dan? Daarover later meer.

Dat het Stationsplein in Hilversum een opknapbeurt verdient, daarover is iedereen het wel eens. Grote probleem is - zoals wel vaker in Hilversum - de bereikbaarheid ervan. Die centrumring is immers zo verrekte smal. Bijna een jaar terug was de gemeenteraad redelijk positief over de plannen voor het miljoenenproject dat de ontwikkeling van het stationsgebied is. Toch baarde de verkeersafwikkeling zorgen.

Een onderzoek dat volgde, leidt nu tot twee verschillende modellen: De Passage en De 7 straatjes. In dat eerste model wandelt de treinreiziger vanuit het station tussen twee gebouwen door (passage) rechtstreeks richting de Leeuwenstraat. Door de verdiepte ligging (tunnel) van de Schapenkamp moeten fietsers, voetgangers en reizigers op een aantrekkelijke, veilige en eenvoudige manier hun weg in het gebied en naar het centrum vinden, is de gedachte. Die pakweg 300 meter lange en volgens Scheepers 'behoorlijk diepe' tunnel begint ter hoogte van de Spoorstraat, gaat onder het nieuwe gebouw dat op de plek komt waar nu fietsen staan door, en eindigt zo'n beetje bij het begin van de Koninginneweg.

De Passage met als stippellijn de tunnel. Foto: Gemeente Hilversum
De Koninginneweg nu. Foto: Bastiaan Miché

Beide modellen gaan uit van dezelfde verkeerssituatie

Dan 'De 7 Straatjes'. Die is zonder tunnel aanmerkelijk goedkoper dan de eerste variant, al kan of durft de wethouder nog geen bedragen te noemen. Reden voor de naam, die uiteraard verwijst naar 'De 9 Straatjes' in Amsterdam, is dat dit model inzet op het karakter van het centrum en de aaneenschakeling van diverse kleine pleintjes. Wie het station uitkomt, stapt meteen de binnenstad in. Met drie nieuwe gebouwen, straatjes en een volgens de gemeente 'intiem stationsplein' moet het centrum uitgebreid worden tot aan het station. Vanuit het station zijn twee routes naar het centrum direct zichtbaar. Een loopt via de Leeuwenstraat naar de Groest. De ander via de autoluwe Stationsstraat naar het Marktplein.

Minder fijn is dat die wandelaars de Schapenkamp moeten oversteken. Onduidelijk is nog of er dan stoplichten of bijvoorbeeld een groot zebrapad komt, zegt Scheepers. Hij geeft toe dat dit model minder fijn is voor de doorstroming dan die met een tunnel. Aan de andere kant kost een tunnel miljoenen euro's extra.
Beide modellen gaan wel uit van dezelfde verkeerssituatie. Doorgaand autoverkeer vanuit de Beatrixtunnel kan op de Schapenkamp sowieso doorrijden via de Koninginneweg richting markt en Media Park. Het verkeer vanaf de andere kant kan wel door de Koninginneweg, bij het station eventueel iemand afzetten, maar moet door de knip die daar komt weer terug. Het stukje Schapenkamp tussen Beatrixtunnel en Spoorstraat is dus een eenrichtingsverkeerweg. Dat scheelt, aldus Scheepers, duizenden auto's per dag die vanaf het Media Park door het centrum richting Baarn of de A27 gaan. Maar, benadrukt de wethouder, automobilisten kunnen vanuit beide richtingen (dus Beatrixtunnel en Media Park) wel bij het station en parkeergarage Markt komen.
De Koninginneweg wordt dus wel een tweerichtingsverkeerweg. Dat betekent dat de gebouwen aan de rechterkant (vanaf het station gezien) verdwijnen. Daar komen drie bouwblokken (met woningen en winkels/bedrijven) voor terug. Mogelijk verdwijnt het fietspad langs het spoor omdat er op de Koninginneweg aan beide kanten al een fietspad komt en er zo ruimte ontstaat voor die bouwblokken.
Het laatste woord hierover is echter nog niet gezegd. Komende tijd zal Scheepers meerdere gesprekken voeren met onder meer belangengroepen en omwonenden.

Bosjesfestival op Zonnestraal is 'lief feestje'

Drumdrumdrum.nl trad zaterdagmiddag op. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Droog bleef het niet tijdens de veertiende editie van het jaarlijkse Bosjesfestival. De bezoekers van het opnieuw razendsnel uitverkochte evenement hadden daar weinig problemen mee. Op Landgoed Zonnestraal was het gewoon weer genieten geblazen.

'Complimenten voor zo veel intelligente humor', 'eindelijk eens geen cliché kleinkunstrijmliedjes' of, aldus wethouder Jan Kastje op Twitter, 'het leukste festival van Hilversum(?)'. Zomaar een paar reacties na afloop van het evenement dat vrijdagavond begon. Er waren muziekoptredens van Supermoon, Sabine & The Black Lumberjacks en Ongeremd. Cabaret of stand-upcomedy was er door Fabian Franciscus, Carly Baker, Lonneke Dort en Vincent Geers.

Zaterdagmiddag voor de kinderen (Kinderbosjes) was er onder meer Drumdrumdrum.nl (foto). Ook Lotte Middendorp en Mark van Vliet gaven een voorstelling. Dat aantal van drie artiesten lijkt weinig, maar de praktijk wijst uit - aldus de organisatie - dat kinderen aan een paar optredens voldoende hebben. Zaterdagavond traden nog op The Zebra Street Band, De Hooter Tooter Band, Sam Kissajukian en Kik Schippers. Paulien Cornelisse moest zich afmelden wegens ziekte.
Wie interesse heeft in een kaartje voor het Bosjesfestival moet er ieder jaar snel bij zijn. De bij elkaar opgeteld 2600 kaarten zijn in no time verkocht. Mensen zijn vrij om een bedrag te storten, maar bij minder dan 10.000 euro aan kaartenopbrengst gaat het feest niet door. Dat leidde twee jaar terug nog tot een noodoproep door de organisatie toen er een tekort dreigde, maar dit jaar was het benodigde bedrag snel binnen. "Er zijn mensen die al kaartjes hebben, maar vervolgens alsnog doneren", lacht woordvoerder Edo Berger van het Bosjesfestival.
Hij geeft toe dat gezien de enorme populariteit het verleidelijk is om te groeien met het evenement. "Het kost ook meer moeite om het klein te houden. Er zou makkelijk nog een podium of dagje extra bij kunnen. Aan de andere kant hebben we wel een team dat dan weer extra vakantiedagen op moet nemen. En nu is het nog steeds een lief feestje (lachend, red.). En dat bewaken we met ons leven."

Eenjarige pilot GGZ-vervoer

HILVERSUM In Hilversum en de rest van het Gooi is een pilot gestart met GGZ-vervoer. Vanaf nu worden verwarde mensen die geen strafbare feiten hebben gepleegd, opgehaald met een busje met daarin een GGZ-professional.

Wethouder Angelika Pelsink van Welzijn en Zorg meldt in een brief aan de gemeenteraad dat het gaat om een proefperiode van een jaar. Op 1 september is begonnen met deze vorm van vervoer, nadat het Rijk een subsidie heeft verstrekt voor twaalf maanden. Dit geld is beschikbaar gekomen nadat de GGZ het initiatief heeft genomen om met de betrokken partners, waaronder politie, Regionale Ambulance Voorziening (RAV) en gemeente, te overleggen.

De discussie loopt landelijk al even wie mensen in psychiatrische crisis ophaalt. Vervoer in een politiewagen of ambulance is niet passend als er geen strafbaar feit is gepleegd. De verwachting is dat er zo'n zestig ritten zullen zijn het komende jaar. Verwarde mensen worden opgehaald in een 'niet-stigmatiserend, prikkelarm' busje. "Het verschil tussen dit vervoer en een psycholance is dat dit vervoer wordt uitgevoerd door een GGZ-vervoerder en niet door de RAV", is de mededeling van de wethouder.

Vredesfeest op de Kerkbrink

HILVERSUM 'Vrede' is woensdag 19 september het centrale thema op de Kerkbrink. De Raad van Kerken heeft de organisatorische touwtjes in handen van dit evenement, dat om 20.30 uur van start gaat.

'Generaties voor vrede' is de kop waar woensdag alles onder valt. Het is de bedoeling van deze gratis bijeenkomst dat jong en oud elkaar ontmoet. Op het programma staan muziek, dans en drie sprekers gaan dieper in over het gedachtegoed van de drie grootste vredestichters van de vorige eeuw: Renate Japenga praat over Mahatma Gandhi, Tukkie Tuk houdt een toespraak over Martin Luther King en oud-burgemeester Jeltien Kraaijeveld-Wouters neemt Nelson Mandela onder de loep.

Dit feest is onderdeel van de tweede Hilversumse Vredesweek, die duurt van zaterdag 15 september tot en met zondag 23 september. Op het programma staan onder meer de vredeswandleing, een tentoonstelling van scholieren, multicultureel festival One en geluksroutes door diverse buurten.

Wijnfestival Druif smaakt zeker naar meer

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met zo'n 850 (betalende) bezoekers kende de eerste editie van Druif, het wijnfestival op het Marktplein, een goede opkomst. Ewout Jansen van Il Divino noemt het zelfs boven verwachting. "De laatste dagen voor het festival was er een behoorlijke run op kaarten. Dat wekte het vermoeden dat het wel eens gezellig druk zou kunnen worden." En dat gebeurde ook. Bezoekers genoten van wijnen van diverse Hilversumse wijnspecialisten en kregen meer uitleg over wat ze dronken. Voor eten was ook gezorgd. Als het aan Jansen ligt, keert Druif volgend jaar terug op de agenda. Hij denkt zelfs voorzichtig aan een wintereditie. "Het smaakt zeker naar meer."

Hilversum is een rijke voedingsbodem voor verschillende muzikanten

Classical Karaoke verbindt profs met amateurs uit de buurt

Nee, het is geen concert, het is een sessie zondag in het MCO. Een uur lang. Wilmar de Visser vindt het spannend en heeft er veel zin in.

Leden van het Radio Filharmonisch Orkest en getalenteerde amateurs uit Hilversum hebben zondag een muzikale sessie in het MCO. Foto: Emelie Schäfer

HILVERSUM Hij is hartstikke druk, ziet zijn vrouw en dochter nauwelijks en komende zondag, op zijn vrije dag, rijdt hij vanuit Amsterdam naar Hilversum. Wilmar de Visser, bassist van het Radio Filharmonisch Orkest, haalt zijn schouders op. Hij vindt het allemaal ook zo leuk. Naar zondag kijkt hij zeker uit: dan is de Classical Karaoke in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO). "Dat wordt gewoon echt hartstikke leuk."

Wie karaoke hoort, denkt ogenblikkelijk aan mensen in de kroeg die een microfoon pakken en meeblèren op een populair liedje. De Visser helpt degenen die dat denken onmiddellijk uit de droom: de Classical Karaoke is van een ander kaliber. Al was het maar omdat de deelnemers, een stuk of acht, sinds de zomervakantie hun stukken als een malle repeteren.

De respons op een oproep om mee te doen aan het muzikale intermezzo was groot. Gaandeweg viel een aantal deelnemers af, iets dat De Visser niet verbaast. "Het is natuurlijk ook best spannend. Je weet niet wat er gaat gebeuren. Dat weten wij ook niet." Schaamte voor het niveauverschil tussen de amateurs en de musici van het Radio Filharmonisch Orkest is onnodig, vindt de bassist. "Vergeet niet dat het ons beroep is, wij zijn elke dag weer met muziek bezig. Deze mensen niet." Dat neemt niet weg dat de deelnemers net zo getalenteerd zijn. Ze besloten alleen er niet hun beroep van te maken.

Zondag om half één zien 'amateurs' de 'profs' elkaar voor het eerst

Zondag om half één zien 'amateurs' en 'profs' elkaar voor het eerst. De Visser vindt die eerste kennismaking spannend en leuk. "De spanning is nergens voor nodig," relativeert hij, "muziek verbindt mensen immers." De initiatiefnemer van de Classical Karaoke zag het muziekevenement voor het eerst in Club Classique in Amsterdam en was direct enthousiast. Hij vroeg de organisatoren ervan het format uit te rollen in andere Nederlandse steden omdat het een perfecte manier is om professionele muzikanten te laten spelen met mensen uit de straat. Want vergis je niet, waarschuwt hij, er is hier in Hilversum veel talent. De omroepstad is een rijke voedingsbodem voor allerlei muzikanten: er gebeurt veel op muziekgebied. Hij verwacht dan ook dat het zondagmiddag geweldig gaat worden.
"Ik ga ervan uit dat de deelnemers familie en vrienden meenemen en ik verwacht ook een groot aantal liefhebbers. En echt: de deelnemers zijn helden hoor. Ze gaan wel mooi met hun billen bloot." Hij hoopt dat mensen die twijfelden mee te doen zondag worden geraakt en er volgend jaar bij zijn. Volgend jaar? De Visser knikt. Nog voordat de eerste editie van start is gegaan, is hij ervan overtuigd dat er een tweede komt. Het gaat om het plezier in het samen spelen, het genieten.
"Klinkt misschien een beetje klef, maar je snapt wat ik bedoel", grijnst hij. En wat nou als mensen nu denken: 'dat had ik ook wel gewild'? Geen probleem. Zij kunnen met hun instrument vanaf twee uur binnenwandelen. "We oefenen dan Bachs Brandenburgs concert nr. 3 en wie wil, mag meemusiceren." De Visser mikt op lekker veel publiek dat komt kijken en luisteren zondag. Door dit soort evenementen te organiseren hoopt hij de drempel om naar binnen te gaan, te verlagen. "Het is zo fascinerend hier. De kans dat je wereldsterren tegen het lijf loopt, is groot. Er lopen echt giganten in het MCO rond." Het gebouw vindt hij inhoudelijk uitzonderlijk. "Altijd als ik hier ben, word ik uitgedaagd om hard te werken. Bovendien krijg ik er veel inspiratie."

De door de deelnemers en leden van het Radio Filharmonisch Orkest ingestudeerde stukken worden 's middags om vier uur uitgevoerd in de ruimte achter in Café Elling in de hal van het MCO. De toegang is gratis, mits er een kaart is gereserveerd via www.mcogebouw.nl. "En o ja, de bar is ook open, dus na afloop kan er worden geborreld", besluit De Visser.

Voordat de eerste editie is geweest, weet hij dat er een tweede komt

'Bij De Nederlandse Kluis draait alles om veiligheid, dat is onze corebusiness'

Ook filiaal geopend in centrum van Bussum

Jaap Zeeuw van der Laan toont een van de kluizen. Foto: Bob Awick

HILVERSUM De Nederlandse Kluis neemt steeds meer kluizen over die voorheen door banken werden beheerd. In Hilversum zitten ze in de voormalige SNS-bank aan de s-Gravelandseweg 19 en in Bussum is net een filiaal geopend bij de Rabobank aan de Eslaan.

Directeur Jaap Zeeuw van der Laan vertelt dat De Nederlandse Kluis het beveiligen van kluizen als corebusiness heeft. "Dat betekent dat wij de grootste onafhankelijke aanbieder zijn van professionele kluisruimte in Nederland. Wij doen niets anders dan deze ruimtes beheren en doen er alles aan om de veiligheid te garanderen."

Dat veiligheid hoog in het vaandel staat, lijkt logisch, maar mensen die voorheen hun kluis hadden bij bijvoorbeeld de Rabobank in Bussum zullen merken dat de regels nog verder zijn aangescherpt. "We zitten in een voormalig bankgebouw, maar we hebben meer veiligheidseisen."

'We zijn rechtstreeks aangemeld op de meldkamer'

Live meekijken

De algemeen directeur geeft hier een paar voorbeelden van: "Iedereen die de kluis in wil, moet zich legitimeren. Er loopt altijd een getrainde medewerker mee naar de kluisruimte. Wij registreren al het bezoek via livecamera's. De beelden worden niet alleen op de betreffende vestiging, maar ook extern bekeken. Mocht er dus iemand de kluis betreden die zich niet aangemeld heeft, dan kan zowel bij de balie of extern alarm worden geslagen. We zijn rechtstreeks aangesloten op de meldkamer. Zodra er alarm wordt geslagen is de politie er binnen een mum van tijd."
In het filiaal in Bussum zitten de kluizen onder de grond. Via de trap of lift brengt de medewerker de klanten door de bankkluis de ruimte in waar alle boxen zijn. "Wij geven de kluis vrij, waarna de klant met de sleutel de box eruit kan halen. De klant is de enige met de sleutel, wij hebben geen kopieën. Er zijn altijd aparte privéruimtes beschikbaar als men wat langer de tijd nodig heeft bij de kluis. De medewerkers komen overigens nooit in de ruimte waar de spullen in of uit de boxen worden gehaald. Daardoor weten wij ook niet wat er in de kluizen zit. Kortom, wij doen er alles aan om te zorgen dat de kluizen veilig en 100 procent overvalproof zijn."
De Nederlandse Kluis breidt de komende tijd nog flink uit. "Tegen het eind van het jaar openen we nog vijf locaties in het land. Daarmee hebben we straks 22 filialen."
De kluizen zijn verkrijgbaar in diverse maten. "Van plek voor waardedocumenten tot grote boxen van 90 centimeter hoog. Iedereen die hier meer informatie over wil, nodigen wij uit om een afspraak te maken."

De Nederlandse Kluis is te bereiken op 088 - 744 5555 of kijk op denederlandsekluis.nl.

Dutch Media Week Hilversum trok ruim 40.000 mensen

Ismail Ilgun was afgelopen weekend een van de vloggers die sprak. Foto: Bastiaan Miché

hilversum De verschillende activiteiten tijdens de Dutch Media Week van 1 tot en met 10 september in Hilversum hebben bij elkaar 40.000 bezoekers getrokken. Dat is 5000 bezoekers meer dan vorig jaar. Deze editie richtte zich met zijn programmering, meer dan andere jaren, op jonge makers.

Ook de Mobile Movie Days trokken nieuw publiek. Gedurende deze dagen kregen drie Syrische statushouders de mogelijkheid om hun persoonlijke verhalen te vertellen met een op een mobiel geschoten film onder de naam 'My Story'. De première hiervan vond zowel bij Beeld en Geluid als live op Facebook plaats.

Het evenement eindigde met het Dutch Media Week Familiefestival. Vloggers en influencers als Pip Pellens, Janouk Kelderman en Ismail Ilgun vertelden in talks en meet and greets over de manier waarop zij hun leven via social media met hun volgers delen. Jasonas uit Hilversum (11) vond het leerzaam: "Ik vind het echt wel goed dat jullie dit doen, want ik ga nu wel meer nadenken over wat ik op Insta zet."

'Vaccinatie het meest preventieve dat we kinderen kunnen aanbieden'

Jeugdarts in Gooi en Vechtstreek reageert op dalende trend aantal vaccinaties

Zorgen om de vaccinatiegraad voor kinderziektes. Die is namelijk onder de cruciale grens van 95 procent gezakt, ook in 't Gooi en de Vechtstreek.

Het ziet er soms niet zo uit, maar voor kinderen is een vaccinatie eigenlijk een cadeau, vindt Huijgen. Foto: Sander Heezen

REGIO Weesp zit met 96 procent nog wel boven de grens, maar de overige gemeenten binnen 't Gooi en de Vechtstreek halen dat percentage (soms bij lange na) niet. Hilversum en Huizen stellen met respectievelijk 89,6 en 89,9 procent het meest teleur. Jeugdarts Anjella Huijgen van Jeugd en Gezin Gooi en Vechtstreek deelt de zorgen, al wil zij niet overdrijven. "Dat er sprake zou zijn van een rampzalige situatie is echt onzin."

'Als blijkt dat er een prik minder kan, wordt dat echt wel doorgevoerd'

Jeugd en Gezin vaccineert kinderen volgens het landelijke Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Bij elkaar opgeteld zijn dat vaccinaties tegen twaalf verschillende infectieziekten en in deze regio jaarlijks, alleen al aan zuigelingen, ruim 18.200 vaccinaties.
Het percentage tweejarigen dat gevaccineerd wordt tegen ziekten als tetanus, polio, mazelen en kinkhoest daalt de laatste jaren echter. Momenteel is dit percentage zo'n 90 procent, zowel landelijk als regionaal. Dat betekent overigens niet dat die 10 procent helemaal geen enkele vaccinatie krijgt. Het kan zo zijn dat ze een aantal prikken wel krijgen, benadrukt Huijgen. "Het Rijksvaccinatieprogramma bekijkt wat de beste leeftijd is voor een vaccinatie, voor een acceptabele prijs. En als blijkt dat er een prik minder kan, wordt dat echt wel doorgevoerd. Ik snap ook wel dat een vaccinatie niet iets is om naar uit te kijken. Aan de andere kant is een vaccinatie het meest preventieve dat we ouders en kinderen kunnen aanbieden. Je geeft kinderen een geweldig cadeau. Wat dat betreft is het wel iets om naar uit te kijken."
Toch nam het percentage de afgelopen jaren af. Een oorzaak kan de jeugdarts niet geven. Zij wil zich graag met de feiten bezighouden en zich niet begeven op het gladde ijs die aannames kunnen zijn. Ook de link tussen vaccinaties en autisme is er, aldus Huijgen en vele anderen, niet. In de vorige eeuw publiceerde de Brit en voormalig arts Andrew Wakefield in het vooraanstaande, wetenschappelijke tijdschrift The Lancet een onderzoek met daarin de conclusie dat de vaccinatie tegen bof, mazelen en rode hond autisme en darmziekten veroorzaakt. "De publicatie is al met terugwerkende kracht verwijderd uit het tijdschrift. Dat gebeurt zelden of nooit. Natuurlijk, signalen van autisme treden op rond diezelfde leeftijd als die vaccinaties er zijn: bij 1- of 2-jarigen. Dan lijkt er een link te zijn, maar die link is er niet. Maar kennelijk blijft het oorspronkelijke en dus foute bericht bij mensen hangen."

Twijfelaars wijzen op de website van het RIVM en met hen wil ze het gesprek aangaan. Dat is volgens Huijgen de beste manier om het percentage weer omhoog te krijgen. Bovendien kunnen kinderen die een vaccinatie hebben gemist deze tot hun achttiende verjaardag alsnog krijgen. Maar fanatieke tegenstanders zul je nooit over de streep kunnen trekken, weet zij. Daarom heeft het in haar ogen ook geen zin om vaccineren verplicht te stellen. "Dan moet je als arts vaccineren terwijl de ouders van dat kind zeggen dat dit niet mag. Dat gaat dan in een heel gecompliceerde en nare sfeer. Nee, een goede uitleg moet voldoende zijn om twijfelaars zover te krijgen. En mensen met vragen kunnen ons altijd bellen."
Huijgen vertelt haar verhaal op het moment dat bekend wordt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een nieuwe vaccinatiecampagne lanceert tegen de meningokokkenziekte, gericht op jongeren. Jongeren krijgen in het jaar dat zij 14 worden een uitnodiging voor een prik tegen deze gevaarlijke bacterie. Dit najaar zijn dat de jongeren geboren tussen 1 mei 2004 en 31 december 2004. In 2019 volgt een inhaalcampagne voor alle tieners, geboren tussen 1 januari 2001 en 1 mei 2004. "Dat betekent dat we in 2019 13.000 tieners er extra bij krijgen", weet de 56-jarige Bussumse. "Dat wordt een enorme uitdaging, maar we weten het belang."

29 / 32

Na haar herstel ging May-May Meijer op vakantie naar Schotland. Foto: Ingrid van Berlo

Zaterdag 15 september

'Horstermeer-Naardermeer'

10.00 uur | Museum Hilversum

Het Fietsgilde rijdt zaterdag 15 september de dagtocht 'Horstermeer-Naardermeer', vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink in Hilversum bij het Museum. Voor meer informatie over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Inzamelingsdag rommelmarkt

10.00 uur | Zuiderkruis

2019 is het jubileumjaar voor Scouting Zuiderkruisgroep. Hiervoor organiseren wij een rommelmarkt. Op 15 september is daarvoor een inzamelingsdag. Heb je nog spullen over die wat kunnen opleveren? Kom het brengen tussen 10.00 en 16.00 uur bij het clubhuis op de Diependaalselaan 351. De rommelmarkt is 16 september tussen 10.00 en 15.00 in ons clubhuis op de Diependaalselaan 351. Er is gelegenheid voor kinderen om spelletjes te doen.

Promenadeconcert

14.00 uur | Muziektent

Het Gooisch Fanfare Orkest verzorgt het eerste Promenadeconcert na de zomervakantie. Achtereenvolgens kunt u luisteren naar het Opleidings Orkest, de djembégroep en het grote Fanfare Orkest. Dirigent Joop Nijholt. Een prachtige gelegenheid om kennis te maken met deze actieve muziekvereniging.

Openluchtconcert

19.00 uur | Skatepark Oude Haven

Lost & Found komt naar Hilversum! Twee dames spelen en zingen over hoop, liefde en vergeving van God. Bij mooi weer is het concert aan de oude haven in Hilversum. Bij slecht weer: P. Planciusplein 12, Hilversum. Aanvang: 19.00 uur, toegang gratis. Info: 06-51507971 of www.dedeurhilversum.nl.

Zondag 16 september

Kerkproeverij

9.30 uur | De Waaier

Op 16 september om 09.30 uur vindt in de Waaier een kerkproeverij plaats. Dit is een landelijk initiatief van de Raad van Kerken om vrienden, kennissen en belangstellenden een kijkje achter de muren van de kerk te geven.

Maandag 17 september

Start autogene training

13.30 uur | Viore

Op maandag 17 september start weer een autogene training bij Viore. De autogene training (8 bijeenkomsten) is een ontspanningsmethode en kan helpen bij slaapproblemen. Voor meer info zie de agenda op www.viore.org. Aanmelden kan via vrijwilligers@viore.org of telefonisch: 035-6853532.

Dinsdag 18 september

Koffieclub met koffie of thee

9.45 uur | Wijkcentrum de Geus

De Koffieclub staat open voor elke Hilversummer voor een gezellig praatje of leuke kennismaking. In onze ontmoetingsruimte mag u geheel vrijblijvend aanschuiven.

(Jeugd)herinneringen van de Haarlemmermeerspoorlijnen

19.45 uur | Lopes Dias

Een beamerpresentatie door Cees Pols. Een terugblik op de jeugdherinneringen uit de jaren zestig van een bijzonder spoorwegbedrijf. Deze presentatie is een initiatief van de NVBS. De entree is € 2,50, ook niet-leden zijn welkom. Meer info op www.nvbs.com. Let op: nieuwe locatie!

Woensdag 19 september

Fietstocht naar Spakenburg

10.00 uur | Museum Hilversum

Het Fietsgilde organiseert woensdag 19 september een extra, wat langere tocht (circa vijftig kilometer) in de richting van Spakenburg. De tocht vertrekt om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink in Hilversum. Kosten drie euro per persoon. U dient zelf voor een lunchpakket te zorgen. Zie ook www.fietsgilde.nl.

VIP KIDS Theater Festival

14.00 uur | Theater Gooiland

Tijdens het VIP KIDS Theater Festival zijn alle kinderen enorm belangrijke gasten. Beroemdheden als Woezel, Pip, Pipo de Clown en Mammaloe staan klaar voor een ontmoeting met de jonge bezoekers. Het wordt een feestelijke middag vol activiteiten. De toegang is gratis.

Kinderclub 't Geusje

14.30 uur | Wijkcentrum de Geus

Kinderclub 't Geusje, elke woensdag gezellige inloop. Leeftijd van 4 tot 12 jaar. Onder leiding van Henny Bast worden de kinderen leuk beziggehouden, voor elk wat wils. Toegang is gratis, wel even melden bij Henny.

Donderdag 20 september

Lange wandeling

11.00 uur | Viore

Op de derde donderdag van de maand wordt er een lange wandeling gemaakt vanuit Viore (zonder begeleiding). Vanaf 10.30 uur is er koffie/thee in onze gezellige huiskamer. Om 11.00 uur vertrekken we met een groep voor een flinke wandeling. Aanmelden via vrijwilligers@viore.org of 035-6853532.

Start nabestaandengroep

14.00 uur | Viore,

Op donderdagmiddag 20 september start er bij Viore een nabestaandengroep met 8 bijeenkomsten. Deze thema's komen aan de orde: afscheid, herinneren, hoe zorg ik goed voor mezelf en hoe ga ik verder. Voor meer info zie www.viore.org. Aanmelden kan bij vrijwilligers@viore.org of 035-685 3532.

Boeklancering

15.50 uur | Voorhoeve

Wat gaat er door je heen als je verward bent? Daarover gaat het spannende non-fictieboek van May-May Meijer (foto), 'Missie Wereldvrede'. May-May vertelt tijdens de boeklancering over haar opname in een psychiatrisch ziekenhuis en hoe haar psychosen ertoe hebben geleid dat zij zich inzet voor vrede.

Promenadeconcert

19.30 uur | Muziektent

In de door de Hilversumse Federatie van Muziekverenigingen georganiseerde serie Promenadeconcerten geeft de 's-Gravelandse Harmonie B.M.O.L. een concert in de Muziektent op de Kerkbrink. Het orkest staat onder leiding van Yvonne de Winter.

Museum strikt internationaal bekende fotografe

Videokunst van Carla van de Puttelaar te zien

Parijs, Londen, Los Angeles, New York en daar komt nu ook Hilversum bij. Museum Hilversum heeft Carla van de Puttelaar binnengehaald.

Een foto uit de Rembrandt-series. Foto: Carla van de Puttelaar

HILVERSUM 'Stillness' is de nieuwe tentoonstelling van Museum Hilversum. De culturele instelling is erin geslaagd de internationaal bekende fotograaf Carla van de Puttelaar te strikken. Vanaf zaterdag 15 september is haar videokunst te zien in de mediastad.

De in 1967 geboren Van de Puttelaar studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en heeft sindsdien binnen en buiten Nederland furore gemaakt met haar kunst. Haar werk is tentoongesteld in bijvoorbeeld Engeland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Korea. Kunst van haar hand bevindt zich onder andere in de collecties van La Maison de la Photographie in Parijs, het Zwitserse Museum Winterthur, Huis Marseille | Museum voor Fotografie in Amsterdam en in de hoofdstad geldt dat ook nog eens voor het Stedelijk Museum.

Tot en met zondag 9 december exposeert Van de Puttelaar in Hilversum. "Wij vinden het bijzonder en zijn trots om deze tentoonstelling in Museum Hilversum te laten zien", vertelt museumdirecteur Stef van Breugel. '"Stillness' heeft zowel spectaculaire als poëtische kanten; hiermee willen we verkennen hoe in de mediakunst de zoektocht naar betekenisgeving en schoonheid tot uitdrukking komt."

Van de Puttelaar staat bekend om haar verstilde werken waarin vrouwen een eigen wereld lijken te zijn, aldus Museum Hilversum. De tentoonstelling laat een selectie van grotendeels nog niet eerder getoonde video's en foto's zien. Daar komen speciaal voor 'Stillness' gecomponeerde soundscapes bij. De soundscapes zijn een coproductie van de fotograaf en Paul Cupido.

Promenadeconcerten

HILVERSUM Het Gooisch Fanfare Orkest (GFO) neemt zaterdag plaats in de muziektent op de Kerkbrink. Tussen 13.00 en 16.00 uur verzorgt de Hilversumse federatie van muziekverenigingen weer de promenadeconcerten.

Het opleidingsorkest, dat nu twee jaar bezig is, trapt zaterdag deze concerten af. Dit orkest met zo'n 25 jonge muzikanten begint om 13.00 uur en is volgens het GFO een bloeiend onderdeel van de vereniging. Vervolgens neemt de djembégroep het stokje over. Dit is het nieuwste initiatief van de club. Deze groep bestaat sinds januari. De elf muzikanten staan onder leiding van Michiel Buijsse, tevens GFO-slagdocent.

Vanaf 14.30 uur is het Gooisch Fanfare Orkest te horen. Het orkest staat sinds 2013 onder leiding van Joop Nijholt. Het GFO telt 45 muzikanten. Zij zijn in Hilversum onder meer bekend van het verenigingsconcert in de Zuiderkerk en de traditionele volkskerstzang in de Sint Vituskerk aan de Emmastraat. "En niet te vergeten de promenadeconcerten op de Kerkbrink", zo stipt het orkest zelf nog even aan.

'Hilversum in Gesprek' met Jan Latten

hilversum Het nieuwe seizoen van 'Hilversum in Gesprek' start op dinsdagavond 18 september met een optreden van socioloog en demograaf prof.dr. Jan Latten (1952), iemand die alles weet over de stand van zaken van de Nederlandse bevolking.

In het filmtheater gaat journaliste Cisca Dresselhuys het gesprek met hem aan. De keuzefilm van Latten is 'La Grande Bellezza' en wordt na het gesprek vertoond.
Latten is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en was tot voor kort hoofddemograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In beide functies houdt en hield hij zich bezig met nieuwe ontwikkelingen in Nederland, met name op het gebied van relatie- en gezinsvorming. Maar ook over zaken als migratie, wonen, eenzaamheid, liefde, armoede, werk en werkloosheid en pensionering. kan hij vertellen.

'Hilversum in Gesprek' is een maandelijkse bijeenkomst in het Filmtheater waarbij iedere maand een andere gast centraal staat. Het gesprek van 18 september begint om 19.30 uur. Het publiek kan ook vragen stellen. Om 20.30 uur is er een pauze en om 21.00 uur gaat het programma verder met de vertoning van 'La Grande Bellezza'. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa, via www.filmtheaterhilversum, of 035-6235466.

Eerste avondje Soulfood in de Vorstin

HILVERSUM Het nieuwe culturele seizoen is begonnen. Zo ook bij Podium de Vorstin. Vrijdag 14 september loopt de bovenzaal vol voor Waylon, terwijl op de begane grond lekker gedanst kan worden op soulmuziek.

Het is de eerste Soulfood van de 2018-2019-jaargang. Dat betekent vanaf 21.30 uur dat het in de kleine zaal van het poppodium tijd is voor 'funky black music', zoals de Vorstin het zelf omschrijft. De dj's, Branco en Hoff, nemen plaats achter de draaitafel. Het duo draait urenlang de fijnste soulplaten, discoclassics, funk & acid en R&B en hiphop.

De entree bedraagt 5 euro per persoon. Kaarten zijn vrijdag verkrijgbaar aan de deur en vooraf te reserveren via www.devorstin.nl.