Gooi en Eembode Hilversum

12 oktober 2017

Gooi en Eembode Hilversum 12 oktober 2017


Hartenkreet voor buurthuis De Lelie

Burgemeester Broertjes en wethouder Van der Want namen de brandbrief in ontvangst. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Vrijwilligers van het afgebrande buurthuis De Lelie hebben samen met enkele kinderen een brandbrief aangeboden aan burgemeester Pieter Broertjes en verantwoordelijk wethouder Eric van der Want. Zij willen beter op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen en willen vooral betrokken worden bij de plannen.

"Bij de vrijwilligers heerst het gevoel dat ze een beetje ondergesneeuwd worden", gaf buurtbewoonster en vrijwilligster Jacqueline van Oostveen aan in de raadzaal. Er is begrip voor de complexe situatie die is ontstaan. Het pand van het in maart afgebrande wijkcentrum is eigendom van de Emmausparochie. De gemeente is in gesprek met het bisdom in Haarlem. Uitsluitsel is er een dikke zes maanden nadat het buurthuis in vlammen opging nog steeds niet.

Tevens is er de vrees dat er geen nieuwe De Lelie komt. Dat maakten de kinderen, die op woensdag 22 maart in het pand zaten toen de eerste brand uitbrak, duidelijk aan de twee bestuurders. In twee volgeschreven enveloppen met daarop kreten als 'Love Lelie' en 'De Lelie moet blijven' zaten de hartenkreten uit de buurt. Van het kerkbestuur hebben buurtbewoners goedkeuring gekregen om wat aan het aangezicht te doen. Vrijwilligers, (school)kinderen en buurtbewoners kijken dagelijks naar het afgebrande gebouw.

13

Oproep D66: 'Doe mee met proef legale wiet'

HILVERSUM Hilversum moet aanhaken bij de plannen van het nieuwe kabinet om wiet legaal te telen. Dat vindt D66 Hilversum. De fractie roept het college van burgemeester en wethouders op om zich in Den Haag te melden als een van de zes tot tien (middel)grote gemeenten om mee te mogen doen aan de proef.

D66-raadslid ziet veel voordelen in het legaal kweken van wiet in de eigen gemeente. "We beperken zo de criminaliteit en de gezondheidsschade van illegale wiet", aldus de democraat. Ander voordeel is dat met gereguleerde kweek de kwaliteit veel beter in de hand gehouden kan worden.

SP wil rapport brandweer boven tafel krijgen

HILVERSUM Meer dan een jaar terug is het inspectierapport over de Gooise brandweer afgeleverd. Nog altijd is dit onderzoek niet openbaar. Dat duurt de Socialistische Partij te lang. Daarom heeft de partij een WOB-verzoek (Wet openbaarheid van bestuur) ingediend.

"Het is tijd dat het rapport openbaar wordt. Dat is ons ook beloofd", stelt SP-fractievoorzitter Bianca Verweij. Woensdag is het papieren WOB-verzoek ingediend op het raadhuis. De eerder verstuurde mail werd niet geaccepteerd, meldt de SP-fractie.

Halverwege vorig jaar is zij zelf gehoord door de inspectie. In september 2016 zouden de bevindingen worden gepresenteerd, maar dat is nog altijd niet gebeurd. Verweij geeft aan dat de politiek op basis van alle informatie belangrijke besluiten moet nemen als het gaat om de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek. Doordat niet alles openbaar is, wordt de controlerende en kaderstellende taak van de gemeenteraad bemoeilijkt.

2

Obstakels overwinnen met collega's op Arenapark

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Klimmen, klauteren, elkaar helpen als het even zwaar werd, maar vooral sociaal sportief bezig zijn met de collega's. Dat waren de hoofdingrediënten van de eerste editie van de Obstacle Run op het Arenapark. Tientallen bedrijventeams deden vrijdag mee. Zij overwonnen 22 hindernissen verdeeld over 5 kilometer op het bedrijventerrein.

Verbindende ondernemer

Foto: Bastiaan Miché

De wereld een beetje mooier maken met jouw onderneming. Een bijzondere visie.

19

'Rapport gaat over veiligheid'

Brandweerlieden helpen een handje. Foto: Bastiaan Miché

vervolg van voorpagina

Zij wijst erop dat er zo'n 24 miljoen euro naar de Veiligheidsregio gaat. Een paar maanden terug is nog besloten dat er extra geld naartoe moet, omdat er nieuwe bezuinigingen dreigden. En het rommelt sowieso al een tijdje binnen de organisatie. De fractievoorzitter wijst bijvoorbeeld naar de leegloop onder de vrijwilligers.

"Het rapport zegt vermoedelijk iets over de veiligheid van de brandweermannen én de inwoners van Hilversum", aldus Verweij. "Organisatorisch is er nogal wat gebeurd bij de brandweer. Kijk alleen al naar de vrijwilligers die weglopen", luidt haar voorbeeld.

In november 2016 zei Broertjes tijdens 'Het gesprek met' dat hij zich ging inspannen om het inspectierapport te kunnen openbaren. Dat ging hij aankaarten tijdens een bezoek aan het ministerie van Veiligheid en Justitie. "Ik wil de resultaten zo snel mogelijk openbaren", sprak hij een klein jaar terug.

Weerbericht

Droog en vrij warm herfstweer met zonnige perioden

Er is beter weer op komst. Een zone van hoge luchtdruk bouwt zich op boven Centraal-Europa. De baan van de neerslaggebieden wordt daardoor naar het noorden weggeduwd. Dat heeft een gunstig effect op het weer. De neerslagkansen nemen af en zonneschijn krijgt meer ruimte. In het weekeinde gaat het op nazomer lijken bij een maximum van rond 20 graden.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het vrijwel overal droog en bewolkt met lokaal een beetje ruimte voor de zon. Er waait een vrij krachtige zuidwestenwind. Het wordt 18 graden. In het weekeinde is het droog met in de nacht en vroege ochtend lokaal mist of lage bewolking. Nadat de lokale mist is opgelost wordt het vrij zonnig. Er waait een zwakke tot matige wind, krimpend van zuidwest naar zuid. De temperatuur stijgt in de middag naar 19 à 20 graden, zondag een graadje hoger.

Trend na het weekeinde

Maandag en dinsdag is het nog vrij zonnig met een maximum van rond 20 graden. Nadien komen vanuit het zuidwesten zwakke fronten naderbij. Naast zonneschijn komt wat meer bewolking. Vanaf donderdag is er kans op een bui. De maxima dalen naar circa 17 graden.

Weetje

Zomerse temperaturen komen soms nog voor in oktober. Recordwarm werd het op 4 oktober 1983 met 26.4 graden. Ook oktober 2011 begon met twee zomerse dagen van 26 graden. Dit waren extremen. Een maximum tussen 20 en 25 graden komt vaker voor. In oktober 2014 nog op 5 dagen in die maand. In oktober 2005 op 7 dagen met zelfs nog 21 graden op de 30e.

Obstakels overwinnen met collega's op Arenapark

Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Klimmen, klauteren, elkaar helpen als het even zwaar werd, maar vooral sociaal sportief bezig zijn met de collega's. Dat waren de hoofdingrediënten van de eerste editie van de Obstacle Run op het Arenapark. Bedrijventeams en een ploeg van de gemeente Hilversum verschenen bij de Gooise Atletiek Club aan de start. Zij overwonnen 22 hindernissen verdeeld over 5 kilometer op het bedrijventerrein.

Popronde Hilversum telt 31 bands op 14 locaties

Hilversum Popronde, een landelijk festival voor opkomend muzikaal talent, komt ook dit jaar weer naar Hilversum. Zondag 12 november spelen 31 talentvolle bands verspreid over 14 locaties in het centrum van de mediastad.

Onder hen zijn namen als Okke Punt, Pip Blom en The Silverfaces. Het festival begint om 15.30 uur en duurt tot 23.00 uur. Alle optredens zijn gratis toegankelijk.
Popronde Hilversum gaat van start bij de Vorstin. Daar speelt de band Korfbal. Bij Platenhuis 't Oor vindt om diezelfde tijd een instore-optreden plaats van Okke Punt. Enkele andere deelnemende locaties zijn The Skiff, Soulkitchen, Nul Vijf En Dertig, Karroesel, Vue Grandige en De Barbier.
Het programma van Popronde Hilversum is te vinden op www.popronde.nl/steden/hilversum.

Ponymiddag voor kinderen als ontmoetingsmoment

Een middagje plezier. Foto: Frans Nijens

HILVERSUM Vluchtelingenkinderen en Nederlandse kinderen op een ontspannen manier bij elkaar brengen. Dat was zondag het doel van Rotary Club Hilversum International. Zij verzorgde een ponymiddag voor vluchtelingkinderen.

Deze activiteit vond plaats bij Stal De Vlierhof in Hollandse Rading. Er waren zo'n veertig kinderen van vluchtelingen en nieuwkomers aanwezig. Naast een ritje maken op de pony kwamen de jonge gasten in contact met leerlingen van de stal en leerlingen van de Internationale School, die een handje hielpen. Het ging vooral om elkaar ontmoeten. "Het contact tussen de kinderen was hartverwarmend", aldus Frans Nijens van de Rotaryclub.

Zorgen, maar ook veel vragen over vergiftigde honden

Politie kreeg nog geen meldingen van drama Hoorneboegse Heide

Het GNR en de politie roepen - nu er twee honden door vergiftigde macaroni zijn overleden - baasjes die iets verdachts zien op dit direct te melden.

Onduidelijk is nog waar de vergiftigde macaroni lag. Foto's: Bastiaan Miché

Hilversum Eigenlijk kijken ze er niet eens meer van op. Het is immers niet de eerste keer dat honden overlijden nadat ze op de Hoorneboegse Heide in Hilversum-Zuid iets verkeerds hebben gegeten. "Maar ik hoop de idioot die dit op zijn geweten heeft een keer tegen te komen", vertelt een man die zijn hond net uitlaat. "Dan ga ik een 'gezellig' gesprek met hem aan."

'Moeilijk aantoonbaar, maar we nemen dit wel degelijk serieus'

Vorige week werd bekend dat twee honden zouden zijn overleden nadat zij vergiftigde macaroni hadden genuttigd. Waar het voedsel lag, is de vraag. Aan de kant van de Kolhornseweg hangen waarschuwingsbordjes, aan de Noodweg (bij het vliegveld) is niets te zien. Juist aan die kant was het een paar jaar terug foute boel.
Voor zover bekend zijn er geen nieuwe slachtoffers bij gekomen, melden ook het Goois Natuurreservaat (GNR) en de politie. Overigens, zegt woordvoerder Edwin van Oevelen van het GNR, is er geen concreet bewijs dat de honden door vergiftigde macaroni zijn overleden. "Dat wil zeggen: het is moeilijk aantoonbaar. Wel houden we de zaak nauwlettend in de gaten. We nemen dit wel degelijk serieus."
Van Oevelen en de politie roepen hondeneigenaren op - zodra ze iets verdachts zien - dit te melden. "Er zijn alleen geen meldingen bij de politie gedaan hiervan", aldus een politiewoordvoerder.

De waarschuwingsbordjes.

Politierechter mild voor crimineel

Estella Heesen

Hilversum Misdaad loont. Zo kan de uitspraak van de politierechter in Utrecht in de strafzaak tegen een beruchte Hilversumse crimineel worden omschreven. De 52-jarige telg uit de gevreesde familie, bekend van de moord op zijn vrouw, vele strafbare feiten en de laatste jaren als getuige in het liquidatieproces, kreeg een werkstraf van zestig uur voor verduistering van 4500 euro.

Van die verduistering moet hij 450 euro terugbetalen aan een van de slachtoffers die zich bij de officier had gemeld. De andere zullen een gang naar de civiele rechter moeten maken om hun geld terug te halen bij de man. Het is de vraag of dat gebeurt, omdat dat nogal een langdurige en vaak kostbare procedure is.
Wat is er gebeurd? Vorig jaar juli werden via Facebook loungesets voor in de tuin aangeboden voor 450 euro. Maar liefst negen personen reageerden hierop en maakten 450 euro over in de veronderstelling dat zij de tuinset in hun bezit zouden krijgen. Maar dat laatste was niet het geval. De tuinset kwam niet. Het geld kwam ook niet terug.

De Hilversummer werd verhoord en legde uit dat een maat van hem, waar hij nog 5000 euro van kreeg, zijn rekeningnummer had gebruikt. Vandaar dat hij, nadat er begin juli 2016 steeds 450 euro op werd gestort, zelf een paar duizend euro had opgenomen.
De officier was mild over de man, die zelf niet tijdens de zitting aanwezig was. Ze kon niet bewijzen dat hij zelf achter de loungeset-aanbieding zou hebben gezeten. Dus ze sprak hem vrij van verduistering. Wel achtte ze hem schuldig aan heling. Ze eiste 3600 euro boete en een werkstraf van 40 uur.

De politierechter meende echter wel dat de Hilversummer had kunnen weten dat het geld niet van hem was. Bij alle overschrijvingen was namelijk vermeld dat het om een betaling voor een loungeset ging. Vervelende feiten waarbij het vertrouwen in het digitale handelsverkeer is geschaad, zo lichtte de politierechter haar uitspraak toe.
Echter zeer opmerkelijk was haar strafmaat. De politierechter volgde niet de officier in haar eis om de man een boete op te leggen. Met een boete zou hij ten minste voelen dat hij onrechtmatig aan geld van anderen heeft gezeten. Nee, de politierechter legde hem een werkstraf op van zestig uur.

Vijf jaar cel en TBS geëist tegen verkrachter 83-jarige vrouw

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

door Anke Sprakel

HILVERSUM De officier van justitie heeft TBS met dwangverpleging en een celstraf van vijf jaar geëist tegen de 32-jarige Duitser die op vorig jaar november een 83-jarige vrouw aan de Radiostraat verkrachtte en beroofde. Met deze eis gaat de officier van justitie tegen het advies van de deskundigen van het Pieter Baan Centrum in. Zij adviseerden TBS met voorwaarden.

De verdachte, die vanaf zijn zeventiende jaar schizofreen is en lijdt aan psychoses, is veelvuldig in Duitsland met justitie in aanraking geweest. Hij pleegde met name vermogensdelicten om zijn verslaving aan alcohol en cannabis te kunnen financieren.
Naast TBS eiste de officier van justitie 11.000 euro schadevergoeding. Deze is voor de nabestaanden van het slachtoffer, dat in september is overleden. Volgens de officier van justitie moet de samenleving voor langere tijd beschermd worden tegen de verdachte die een gevaar wordt zodra hij zijn medicijnen niet slikt. "In september trekt de verdachte een spoor van vernielingen achter zich. In Duitsland en Nederland. Van overvallen tot aanrandingen, met als meest gewelddadige delict deze verkrachtingszaak."

Ook wordt de man verdacht van een poging tot diefstal in Hilversum diezelfde avond van 15 november 2016 op de Johannes Geradtsweg, aanranding van een 15-jarige meisje in Amsterdam, een woninginbraak in Amsterdam en een winkeldiefstal in Limburg.
De verdachte, die op 2 november vorig jaar werd opgepakt nadat hij een 15-jarige meisje in Amsterdam had aangerand, kwam op 15 november na twee weken celstraf op vrije voeten. Hij reisde nog diezelfde dag met de trein naar Hilversum, waar hij rond 18.00 uur aankwam. Om 19.20 uur probeerde hij een vrouw op de Johannes Geradtsweg te beroven van haar telefoon. Zij wist te ontsnappen. Een half uur later probeerde hij twee bewoners in de Radiostraat over te halen hem binnen te laten. Geen van de vrouwen deed open. Ten slotte klopte hij bij het slachtoffer aan.

Ook zij was in eerste instantie niet bereid de deur te openen. Pas toen hij wild gebaarde dat hij haar wilde spreken deed zij schoorvoetend de deur op een kier. De verdachte duwde de deur met geweld verder open waardoor de vrouw op de grond viel. Zij probeerde zich nog te verweren, maar de verdachte was sterker en verkrachtte haar. Vervolgens schoof de man een kastje voor de voordeur en doorzocht op zijn gemak de woning naar waardevolle spullen. Uiteindelijk verliet hij de woning met sieraden, geld, iPads en telefoons. De vrouw wist op eigen kracht in de woonkamer te komen en belde haar dochter, die op haar beurt de politie waarschuwde.

De verdachte wist aanvankelijk uit het zicht van de politie te blijven. Op 18 november werd hij alsnog aangehouden in Limburg waar hij die dag een winkeloverval had gepleegd. De Duitser was sinds september 2016 in Nederland. Er is een kans dat de man na zijn veroordeling wordt uitgeleverd aan Duitsland. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Duurzaam voorlezen van wethouders

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Voordragen uit saaie beleidsstukken deden ze niet. De vier wethouders lazen dinsdagochtend op de Jan van Rijckenborrghschool voor uit 'De wereld van voedsel'. De bestuurders deden dit op de Dag van de Duurzaamheid. Voordat zij begonnen met voorlezen, ieder in een eigen klas, kregen ze eerst nog enkele duurzame producten aangeboden uit de tuin van de basisschool.

Wendy Bosman

(42) geboren en getogen in Hilversum en raadt iedereen aan naar de hei te gaan omdat je daarvan opknapt.

Foto: Marjorie Meinema

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Naast mijn werk als intuïtief coach ben ik eigenaar van en trainer bij Mom Moves: een buitensportaanbieder voor zwangeren in Utrecht. . Verder ben ik dansdocent en geef ik balletfitness, streetdancelessen en kinderfeestjes bij Marjoleins Dance Studio in Hilversum. Tussen de bedrijven door heb ik freelance communicatieklussen."

En ook nog tijd voor hobby's?
"Ik dans al ruim 30 jaar bij Marjolein van Haren."

Wat vind je van Hilversum?
"Niet te groot, niet te klein. Alles in de buurt en centraal."

Als je burgemeester was, dan…
"Zou ik mijn uiterste best doen winkeliers en kleine zelfstandigen te steunen bij het ondernemen."

Waar ben je trots op?
"Dat ik het zo goed heb met mijn man en kinderen."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
Naast Linda. ligt 'The Universe Has Your Back' van Gabrielle Bernstein."

Kroketje of kaviaar?
"Kroketje."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Ik woon op de Gijsbrecht, kan niet beter. Gewoon oversteken en dan heb je vers brood."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Oprah Winfrey."

Heimelijk genoegen?
"Chocoladepepernoten."

Mooiste plek in Hilversum?
"De hei. Als je daar bent geweest voel je je een stuk beter. Ik raad het iedereen aan."

Wat weten mensen niet van jou?
"Hoe erg ik het vind dat mijn zwager ernstig ziek is. En dat ik dol ben op rommelmarkten."

Wie hing boven je bed?
"Madonna natuurlijk."

Hilversum doet mee aan klimaattest

HILVERSUM Hilversum doet samen met het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht én veertien regiogemeenten mee aan de regionale 'stresstest klimaatadaptie'. Dit onderzoek moet uitwijzen hoe kwetsbaar dit gebied is als het gaat om klimaatbestendigheid.

In de komende maanden wordt onderzocht hoe kwetsbaar de regio is op het gebied van overstromingen, wateroverlast, hitte en droogte. Door klimaatverandering worden de zomers steeds droger en warmer en duren ze langer. Aan de andere kant vallen er steeds zwaardere regenbuien. Hilversum wil met alle andere deelnemers goed in kaart brengen waar en wat er beter moet.

“De regionale stresstest is voor Hilversum een mooi aanvullend instrument”, verklaart wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok. “We meten al veel, maar met dit nieuwe instrument kunnen we nog beter zien waar de knelpunten zitten. Zo kunnen we ons goed voorbereiden op de toekomstige klimaatveranderingen.”

Aan het einde van dit jaar moeten de resultaten al te lezen zijn in de digitale klimaatatlas. Hierin is straks te zien hoe de verschillende gebieden in de regio ervoor staan. Zo kunnen gemeenten en het waterschap bepalen waar ze aan de slag moeten gaan. Ook inwoners kunnen hier zien of hun perceel, woning of straat klimaatbestendig is.

'Regeerakkoord goed voor Hilversum'

HILVERSUM Op het gebied van onderwijs, media en journalistiek gaat Hilversum (financieel) de vruchten plukken van het regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Wethouder Wimar Jaeger stelt dat de Haagse plannen goed zijn voor Hilversum.

"We gaan er echt op vooruit", is zijn overtuiging na het lezen van het regeerakkoord. Zo is er onder andere meer geld voor onderwijsachterstanden en vroegschoolse educatie, twee onderwijszaken waar Hilversum veel aandacht voor heeft. Het nieuwe kabinet trekt ook meer geld uit voor mediawijsheid, waardoor kinderen bijvoorbeeld meer kansen krijgen om te leren programmeren en coderen.

Lekke banden op A27 door gevallen beton

De auto's met lekke banden stonden in een werkvak. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een sloot bergingswerkers was woensdagochtend nodig op de A27. Het regende lekke banden tussen knooppunt Eemnes en Bilthoven. In totaal konden vijftien weggebruikers hun weg niet vervolgen.

In dit gebied is Rijkswaterstaat bezig met werkzaamheden. Maar de klus om de rijksweg te verbreden had niets te maken met het ongemak. Er was beton op het asfalt gekomen doordat er een lading van een vrachtwagen was gevallen. Omstreeks 9.30 uur was alles netjes opgeruimd.

Ondernemers anticiperen alvast op wijziging winkeltijdenverordening

Beschikbare koopzondagen in 2018 meteen gebruiken

Geef alle koopzondagen vrij. Dat is de duidelijke wens van de ondernemers. Voorlopig is dat niet zo, maar daar anticiperen de ondernemers in 2018 al wel op.

Winkeliers willen de keuze hebben om elke zondag open te kunnen gaan. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Twintig keer per jaar mogen de ondernemers hun deuren op zondag opengooien. Dat is de huidige regel in Hilversum. Daar kan volgend jaar na de gemeenteraadsverkiezingen best verandering in komen en daar rekenen de ondernemers eigenlijk ook op, zo laat centrummanager Kjeld Vosjan weten.

De ondernemers hebben alvast een voorschot genomen op een wijziging van de winkeltijdenverordening van de gemeente. Dat blijkt uit de aanvraag die nu op de burelen van het raadhuis ligt. Zij willen de twintig beschikbare koopzondagen meteen aan het begin van 2018 gebruiken. Van zondag 7 januari tot en met zondag 20 mei wil de Stichting Centrum Hilversum dat er koopzondagen zijn. Uitzondering is zondag 1 april, dan is het eerste paasdag. Daarvoor is extra openstelling gevraagd voor maandag 2 april.

"We anticiperen hiermee op de verwachting dat er voor 20 mei 2018 een nieuw college is dat wel akkoord gaat met ons verzoek alle koopzondagen vrij te geven", meldt Vosjan. De centrummanager realiseert zich dat de ondernemers best een risico nemen, aangezien de uitkomst van de gemeenteraadsverkiezingen ongewis is. Daardoor ontbreekt ook elk zicht op de nieuw te vormen coalitie, als die al gevormd is voor die datum in mei.

Om de twintig koopzondagen meteen op te souperen is helemaal niet zo'n grote gok van de centrumondernemers. Dat blijkt uit navraag bij wethouder Wimar Jaeger. Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorstel in de maak waarin zij aangeeft de winkeltijdenverordening aan te passen. Dat presenteert het gemeentebestuur begin 2018. De nieuwe raad, de verkiezingen vinden plaats op woensdag 21 maart, moet hier dan de definitieve klap op geven. Jaeger verwacht dat dit een van de eerste besluiten zal zijn van de net gekozen volksvertegenwoordigers.

Vosjan bevestigt dat de ondernemers signalen uit de politiek hebben opgevangen. Meerdere partijen willen de koopzondagen vrijgeven, waaronder de huidige coalitiepartijen VVD en D66. Wat dat betreft, is de verkiezingscampagne al begonnen. Afgelopen maart kwam Jaeger al met een ontwerpwinkeltijdenverordening 2017. Een van de uitgangspunten was dat alle winkels elke zondag open mogen tussen 12.00 en 20.00 uur. Een van de conclusies was dat zondagopenstelling nauwelijks tot overlast leidt. Tot een daadwerkelijke wijziging van het beleid kwam het niet, omdat de afspraak binnen de coalitie is dat er niet aan de bestaande koopzondagregeling getornd wordt in deze collegeperiode. Dat is de deal die met het CDA is gesloten.

"Wij willen vooral een signaal afgeven. De wereld ziet er wel anders uit dan vier jaar geleden", merkt de centrummanager op. Toch blijft het een gok die de stichting neemt als de gemeente akkoord gaat met het koopzondagvoorstel. Het kan in mei dan afgelopen zijn, al denkt Vosjan dat de gemeente zich wel coulant opstelt. "Ik verwacht dat ze pragmatisch genoeg zijn en dan toch wat dingen willen aanpassen."

'Gemeente spreek je uit voor een nieuwe Lelie'

Grote zorgen bij vrijwilligers van toneelgroep

Voor de vrijwilligers is het een beetje een Peter Jan Rens-vraag: komt buurthuis De Lelie nu wel of niet terug? Hierover zijn grote zorgen.

Vrijwilligers van de toneelgroep van het Kinderwerk hopen hardop te horen dat er een nieuw buurthuis komt. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Komt er nu wel of geen nieuw buurthuis in de Bloemenbuurt? De gesprekken tussen de eigenaar van De Lelie, de Emmausparochie, en de gemeente blijven al tijden hangen. En als er gesproken wordt over een buurthuis dan gaat het over een andere invulling of een nieuwe naam, maar nergens klinkt hardop het uitgangspunt dat het wijkcentrum terugkomt. De zorgen hierover zijn groot bij de vrijwilligers van De Lelie, het buurthuis dat in maart afbrandde.

Het is een troosteloos beeld. Hekken staan om het voormalige wijkcentrum. Waar vroeger ramen zaten, zijn nu houten schotten zichtbaar. De achterkant van het pand is gesloopt. De indeling van De Lelie is hier nog goed te zien. Voor de voormalige gebruikers van het buurthuis en de omwonenden is deze aanblik een dagelijkse reminder aan woensdag 22 en donderdag 23 maart. Twee branden binnen twaalf uur zorgden ervoor dat het buurthuis, een van de oudste van het land, van het ene op het andere moment onbruikbaar werd.
Komt het wijkcentrum aan de Leliestraat ooit nog terug hier, is de vraag die Thomas Boerma van de toneelgroep van Kinderwerk De Lelie stelt. Herbouw moet het onomstreden uitgangspunt zijn. Tot nu toe heeft de vrijwilliger dat niet hardop gehoord vanuit het raadhuis.

Boerma vraagt zich af of de urgentie er nog wel is. De vele clubjes en organisaties hebben immers elders onderdak gevonden. De Lelie is verspreid over vijftien locaties in Hilversum. Hoe noodzakelijk is een buurthuis nog als iedereen weer een plek heeft? "Wij zijn heel blij dat wij op zaterdag terechtkunnen in de Paulusschool. Hier kunnen we de kinderen ook een veilige plek bieden. Maar we missen elkaar wel. We komen elkaar niet meer tegen en dat was nou juist een van de krachten van De Lelie", vertelt Boerma.
Direct na de brand heeft hij namens de toneelgroep contact gezocht met wethouder Arjo Klamer, die toen nog het aanspreekpunt was. Naast de boodschap aan het adres van de SP'er om ervoor te zorgen dat er een nieuw gebouw komt, gaf Boerma hem mee dat hij ook bang is voor een stroperig proces als alle clubjes elders ondergebracht gingen worden. Een breed onderzoek naar wat er in een eventueel nieuw buurthuis moet komen, vond hij onnodig. "Wat wil je peilen? Er zit hier al tachtig jaar een succesvol buurthuis."

'Het kerkbestuur is natuurlijk geen projectontwikkelaar'

Burgemeester Pieter Broertjes was dinsdag voordat hij de brandbrief van vrijwilligers en kinderen in ontvangst nam heel duidelijk. De Lelie komt terug op de plek waar hij stond. Gezien de buurtgerichte aanpak kan dat ook niet anders. Wijkcentra spelen een centrale rol in dit nieuwe beleid. Dit is de plek waar buurtbewoners én maatschappelijke partners elkaar ontmoeten. Wethouder Eric van der Want gaf aan dat de gemeente kijkt naar de samenhang in de wijk. Een brede maatschappelijke invulling is gezien het nieuwe welzijn in de buurten ook hier gewenst. Samen met bijvoorbeeld Bink en de Paulusschool wordt nagedacht over het realiseren van een kindcentrum in de nabije toekomst.
Binnen een termijn van twee jaar zou een nieuw buurthuis verrezen moeten zijn. Van die termijn gaat de gemeente tenminste uit. Dat het nu allemaal lang duurt, komt door het overleg dat het parochiebestuur voert met de verzekering, het bisdom in Haarlem en de potentiële partners bij de ontwikkeling van de herbouw. "Het kerkbestuur is natuurlijk geen projectontwikkelaar", legde Broertjes de vinger op de zere plek. De gesprekken met de gemeente verlopen niet stroef, maar open en constructief. Beide partijen nemen de tijd om goed te inventariseren, zodat iedereen optimaal gehoord is en alle belangen zo veel mogelijk behartigd worden, klinkt het uit het raadhuis.

Nieuwe fietsbrug komt rond maart

Rijkswaterstaat verwijdert 80 meter lange Zwaluwenberg in een nacht

Binnen 7 uur was de fietsbrug gesloopt. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Welke Hilversummer heeft er niet als jongen of meisje op de fietsbrug gestaan om te kijken naar het razende verkeer? Voetgangers en fietsers kunnen voorlopig niet meer van dat fenomeen genieten nu Rijkswaterstaat afgelopen weekend fietsbrug Zwaluwenberg heeft laten verwijderen in het kader van de verbreding van de A27 en de A1.

Het verwijderen van de brug in de nacht van zaterdag op zondag nam nog behoorlijk wat tijd in beslag. Binnen zeven uur had aannemerscombinatie 3Angle de 80 meter lange brug gesloopt. De verbinding bleek sterker dan verwacht. Na het weghalen van het middenstuk bleef het viaduct overeind staan. De verwachting was dat de brug gecontroleerd naar beneden zou vallen.

Rijkswaterstaat meldt dat de 48 jaar oude brug aan vervanging toe was. De constructie was niet voldoende veilig voor toekomstig gebruik. Daarnaast was de Zwaluwenberg te smal voor de verbrede A27. Om deze klus te klaren was het nodig om de rijksweg tussen knooppunt Eemnes en Utrecht-Noord helemaal af te sluiten. Het verkeer moest omrijden. Rijkswaterstaat zegt expres gekozen te hebben voor oktober om de brug te slopen. Deze werd intensief gebruikt door fietsers en wandelaars, maar het recreatieve seizoen zit er nu wel op.

Voorlopig is het voor fietsers omrijden en wandelaars moeten eveneens meer meters maken nu fietsbrug Zwaluwenberg weg is. Rijkswaterstaat stelt dat dit maar tijdelijk is, want er komt een nieuwe, die het Hilversumse Wasmeer en de Hoornboegse Heide weer met elkaar verbindt. Als alles volgens planning verloopt, wordt de nieuwe brug rond maart 2018 geplaatst.
Ongeveer 300 wegwerkers waren afgelopen weekeinde bezig. Zij verwijderden bijvoorbeeld ook nog een 67 meter lang portaal (drager met matrixborden).

Hilversum inclusief: 'Ook LHBTI-inwoners tellen mee'

Op Coming Out vroeg de LHBTI-werkgroep aandacht voor de gemeenschap. De burgemeester kwam langs op de markt. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum 'Jammer dat het nodig is, maar het is goed dat jullie er zijn', was woensdag een veelgehoorde opmerking richting de vertegenwoordigers van de zogenaamde LHBTI-werkgroep van Hilversum. Zij stonden woensdag, internationale Coming Out Day, op de markt om aan te geven dat iedereen meetelt.

Dus ook lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en interseksen moeten net zo worden behandeld - zowel sociaal als fysiek - als 'normale' mensen, is de gedachte van de werkgroep, die nu door het leven gaat als Hilversum inclusief. "We willen als werkgroep de nadruk leggen dat iedereen meetelt", benadrukt Rebekka Timmer.

Op de markt kreeg de werkgroep dus vooral veel positieve respons. Ook burgemeester Pieter Broertjes kwam langs. Doel van het bezoek? Aandacht te vragen voor de LHBTI-gemeenschap en ook de bekendheid vergroten van het feit dat Hilversum regenbooggemeente is. Daardoor moeten LHBTI-personen zich gesteund en veilig(er) voelen.

FC Hilversum wil promoveren en Olympia vooral niet degraderen

'Spelen in de derde klasse is vooral werkvoetbal'

De Hilversumse derby tussen Olympia en Hilversum begon met het afsteken van vuurwerk. Vervolgens deden beide teams daar niet voor onder.

Olympia en Hilversum maakten er zaterdag een stevige pot voetbal van. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum In een stevige pot voetbal, vaak over de schreef, waar de vonken vanaf spatten, zegevierde een beter voetballend Hilversum met 2-0. De openingstreffer was in de 43ste minuut voor Tonnie Cusell. Na de thee maakte Jerraynell van de Pol de tweede voor de bezoekers.

'In hogere klassen moet je echt kunnen voetballen'

Beide Hilversumse clubs, uitkomend in de derde klasse C van het zaterdagvoetbal, hanteerden in deze eerste lokale confrontatie verschillende speelstijlen. Het thuisspelende Olympia van trainer Marco Gras wilde met fysiek voetbal de opponent onder druk zetten. Dat is niet het favoriete spelletje van Hilversum-trainer Karel Bonsink, die juist met combinatievoetbal tot scoren wil komen.

Dat laatste werd afgelopen zaterdagmiddag beloond. Daarnaast zijn ook de uitgangspunten voor beide teams verschillend. Olympia promoveerde eind vorig seizoen via de nacompetitie naar de derde klasse en wil niet degraderen. Hilversum wil revanche voor het belabberde tweede deel van het vorige seizoen.
Hilversum-aanvoerder Tony Bonsink kwam na afloop van het duel lachend onder de douche vandaan: "We zijn goed bezig. Maar ik wil na drie gewonnen wedstrijden niet direct gaan roepen dat we kampioen worden. Neemt niet weg dat we wel de ambitie hebben om te promoveren naar de tweede klasse. Is het niet door kampioen te worden, dan maar via de nacompetitie."
De plaatselijke FC gaat daarom in eerste instantie voor de eerste periodetitel. Dan is die alvast binnen. "Want je weet nooit hoe het verder loopt", vervolgt Bonsink. "Spelen in de derde klasse is vooral werkvoetbal; in hogere klassen moet je echt kunnen voetballen. De huidige selectie, met ervaren voetballers die vroeger ook bij Hilversum op zondag speelden en een aantal nieuwe jonge spelers, is kwalitatief beter geworden. Onze speelstijl is de rust bewaren en toeslaan als de kans zich aandient."
De 36-jarige Tony Bonsink, zoon van trainer Karel, is geen broodvoetballer. Voor de nachtclubeigenaar uit Utrecht en organisator van grote dansfestivals is voetballen ontspanning. Hij kijkt wel met een nare smaak terug op het vorige seizoen: "We werden overtuigend winterkampioen. Daarna kwamen we in een vrije val door blessures en schorsingen van belangrijke spelers. Als je eenmaal in zo'n neerwaartse spiraal zit, is het lastig om daar uit te komen. Dat is bij ons hard aangekomen."

Voor Olympia-trainer Marco Gras is dit seizoen handhaving in de derde klasse de enige optie. De 40-jarige sportdocent aan het ROC is realist: "Vorig jaar werden we in de competitie slechts vijfde. Je ziet duidelijk het verschil tussen voetballen in de vierde en derde klasse. Hilversum trok alle registers open en wij trapten in die val. Wat wij vooral missen is slimmigheid en geconcentreerd blijven spelen. Je zag het bij de tweede treffer van Hilversum. Wij misten een grote kans op de 1-1 en uit de spelhervatting kwam de 2-0. Gezien het spelbeeld was er daarna voor ons niets meer te halen."
De balans voor Gras is nu één wedstrijd gewonnen en twee verloren. "Het is geen schande om als promovendus van ervaren ploegen als Hilversum en AH te verliezen. We hebben door deze sterke tegenstanders geen makkelijke seizoenstart gehad. Door vakanties van spelers zijn we ook twee weken later dan normaal begonnen. Er zit voldoende kwaliteit in de selectie om in de komende wedstrijden punten te pakken en uiteindelijk onze doelstelling te realiseren. Ik heb er vertrouwen in."
Langs de lijn is Marco Gras de rust zelve: "Het heeft een averechts effect als een trainer langs de lijn constant staat te schreeuwen en wil corrigeren wat er fout gaat. Ik houd niet van die poespas en het maakt spelers onzeker. En dan gaat het juist fout."

'Ik geloof in mijn vermogen om mensen met elkaar te verbinden'

Ondernemer wil met Baak veel meer dan culinair lunchlokaal realiseren

Zichzelf een wereldverbeteraar noemen gaat te ver. Wel wil de Hilversummer zijn eigen leefomgeving mooier maken met zijn eigen zaak. De eigen visie op ondernemen van Baki Cinar.

'Doe dingen waar je gelukkig van wordt', is een motto van Baki Cinar. Met de komst van Baak doet hij dat. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De indeling van Baak zit strak in zijn hoofd. Als Baki Cinar door het nog lege pand aan de 's-Gravelandseweg 10 loopt, geeft hij haarfijn aan wat waar komt in zijn culinaire lunchlokaal, waarvan hij hoopt eind november de deuren te openen. Wat hij ook duidelijk voor ogen heeft, is wat hij wil met zijn onderneming: een klein stukje van de wereld beter maken door mensen met elkaar te verbinden.

In de mailbak zit al een tijdje een samengevat businessplan van Cinar. Vaak zijn dit soort opgeschreven plannen verhalen waar je je doorheen moet worstelen. Bedoeld voor de bankmedewerker. In dit geval is het meer een autobiografie in een notendop. In nog geen vijf pagina's legt de 33-jarige ondernemer uit hoe hij Baak wil exploiteren, wat zijn doelgroepen zijn en de openingstijden, maar krijg je als lezer een zeer persoonlijke inkijk in zijn geschiedenis. Zakelijk én privé.

Cinar is een bekend gezicht in het centrum. Als tiener begon hij in Café De Doelen en later was hij onder meer manager bij Vida en tot voor kort nog bij Doppio. Nu is het moment gekomen om op eigen ondernemersbenen te gaan staan. Baak, zoals vrienden hem steevast noemen en wat nu de naam is van zijn onderneming, is een bundeling van alles wat hij heeft meegemaakt. Zijn zaak is een reflectie van de man en de ondernemer die hij nu is.

'Ben trots op mijn Turkse achtergrond én ik voel mij trotse Nederlander'

De puzzelstukjes van wie hij is en waar hij naartoe wil in het leven zijn op hun plek gevallen. Dat was zeker geen gemakkelijke zoektocht, geeft Cinar aan. Hij laveerde veelal tussen meerdere culturen. Hij is opgegroeid in een Turks gezin op de Edisonstraat, waar hij van jongs af aan in aanraking kwam met verschillende culturen. Op school, op voetbal en bij zijn eerste baantjes had hij ook Nederlandse vrienden gemaakt. Toen hij bij De Doelen begon te werken, waar hij zijn eerste horeca-ervaring opdeed, ging er een wereld voor hem open. "Ik realiseerde mij dat dit een wereld was die ik nog niet kende en dat het horecavak mij heel erg aansprak."

Op persoonlijk gebied heeft hij een beproeving moeten doorstaan. Cinar vond liefde. Tegen de verwachting van zijn ouders in was die liefde een Nederlands meisje. Niet islamitisch. Inmiddels is alles in rustiger vaarwater en vervult zijn familie een belangrijke rol in zijn leven, maar naar eigen zeggen waren de jaren hiervoor een behoorlijke worsteling. Nu is alles op z'n plaats gevallen. "Eigenlijk ben ik de eerste generatie die zich heeft ontworsteld en zich echt richt op hier. Ik heb een nieuwe identiteit gecreëerd. Ik ben trots op mijn Turkse achtergrond én voel me een trotse Nederlander", is zijn boodschap.

'Als persoon kun je echt een effect hebben op jouw omgeving'

Het juiste gereedschap zit nu in zijn kist, zoals Cinar het zelf omschrijft. "De combinatie van beide culturen heeft van mij een rijker mens gemaakt", zegt hij ferm. Duidelijk is dat zijn toekomst hier ligt. In Hilversum om precies te zijn. Daar wil hij graag een verschil maken. In zijn eentje de wereld verbeteren en grote issues als de verharding in de maatschappij aanpakken, is te veel. Sociale problemen los je naar zijn inzicht op lokaal niveau op. "Ik voel me verantwoordelijk voor mijn omgeving", zegt hij. "We hebben geen gemeente of andere overheid nodig om ons te leren hoe we met elkaar om moeten gaan. Ik besef dat ik maar één persoon ben, maar dan kun je nog wel een effect hebben. Ik weet dat ik een effect kan hebben. Dat betekent liever, aardiger en gemoedelijker zijn", is zijn overtuiging.
Naast ondernemend zijn, zit er nog iets anders in zijn bloed. "Ik wil verbinden, naar binnen en buiten", meldt Cinar. "Ik geloof dat ik met mijn vermogen om mensen met elkaar te verbinden met welke achtergrond dan ook, in combinatie met mijn liefde voor eten en drinken kan bijdragen aan het tegengaan van de verharding en individualisering van de samenleving", licht hij zijn visie toe.
Baak moet een bakermat van ontspanning worden. In de nabije toekomst moeten zijn gasten hier zeven dagen in de week kunnen ontspannen en genieten van goede koffie en culinaire lunchmaaltijden. Cinar werkt met een wisselende kaart. Drie dagen in de week - donderdag, vrijdag en zaterdag - kan er gedineerd worden. Eenvoud en duidelijkheid zijn de sleutelwoorden.

Zijn gasten hoeven niet bang te zijn dat ze overladen worden met dringende actualiteiten of prangende maatschappelijke thema's. "Mensen hoeven echt geen leuzen op hun placemat te verwachten. Absoluut niet", legt de Hilversummer uit. "We doen het funky en dat betekent dat we het vooral luchtig en ontspannen willen houden. Soms kaarten we iets aan, bijvoorbeeld door middel van het menu. Als we rond sinterklaasavond opengaan dan kan ik me voorstellen dat we qua eten iets doen met de zwartepietendiscussie. Zeker gezien mijn Turkse achtergrond. Maar we houden het altijd luchtig", benadrukt hij.

'Sociale waaier wordt mooier en beter'

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De sociale waaier, zoals wethouder Eric van der Want het noemt, wordt steeds mooier en beter. Dat stelt de D66-bestuurder nadat het college vorige week heeft ingestemd met een premieverlaging op de collectieve ziektekostenverzekering én een extra financiële impuls voor schuldhulpverlening. Hier is bijna acht ton mee gemoeid.

Om precies te zijn investeert de gemeente 767.00 euro. Dit bedrag is vanwege onderbesteding overgebleven. Nu is deze geldsom opgenomen in de begroting van 2017 met als duidelijke wens dat het geld terechtkomt bij de de beoogde doelgroep: Hilversummers die het financieel moeilijk hebben.

In 2018 reserveert Hilversum 300.000 euro voor een extra premieverlaging van 10 euro. Van der Want benadrukt dat het om een eenmalige financiële injectie gaat, maar zegt wel dat dit bedrag een verschil uitmaakt. Op dit moment maken ruim 3.000 Hilversummers gebruik van de collectieve ziektekostenverzekering van Menzis. Dit aantal stijgt nog altijd.

Oproep
In 2014 heeft Hilversum gekozen voor de collectieve zorgverzekering van Menzis met uitgebreide voorwaarden die afgestemd zijn op de doelgroep chronisch zieken en gehandicapten. Iedere Hilversummer met een inkomen van 130 procent van het sociaal minimum kan van deze regeling gebruikmaken. De wethouder roept deze inwoners op zich te melden bij het Sociaal Plein.
Ook wil het college de portemonnee trekken voor vroegsignalering en snelle interventie binnen de schuldhulpverlening. Afspraken met vastelastenpartijen, zoals woningcorporaties, energieleveranciers en ziektekostenverzekeraars, lopen goed. Zo trekken zij eerder aan de bel als Hilversummers deze kosten niet betalen. Volgens Van der Want zijn er nog de nodige verbeteringen aan te brengen op dit gebied.

Met de extra 467.000 euro kan een extra slag geslagen worden. Het gaat dan om snel hulp bieden bij mensen die in de schulden zitten. "Signaleren is niet alleen iets zien, maar dat is ook iets doen. Dat is nu mogelijk door die pot geld", geeft de wethouder aan.

Bianca Verweij verkozen tot lijsttrekker SP

HILVERSUM Zo langzamerhand zijn de meeste lijsttrekkers in Hilversum voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart van volgend jaar wel bekend. Bij de Socialistische Partij staat Bianca Verweij opnieuw op plaats één.

Vier jaar geleden, bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen, was zij ook de lijstaanvoerder van de SP. In 2014 haalde de SP vier zetels en kwam in het college terecht. Verweij is al een kleine zeven jaar fractievoorzitter. Dat werd zij nadat John van Otterloo uit Hilversum verhuisde en Karin Walters overstapte naar Hart voor Hilversum.

Net zoals in 2014 prijkt de naam van Arjo Klamer nu ook weer op de kandidatenlijst. De hoogleraar is nummer 16 en geldt als lijstduwer. Dat was hij vorige keer ook. Toen duidelijk werd dat de SP onderdeel was van de coalitie werd hij tot zijn eigen verbazing wethouder. Dat avontuur duurde tot eind juni, toen de SP uit de coalitie stapte.

Rebekka Timmer is de eerste nieuwkomer. Zij staat op nummer twee. Timmer heeft zich de afgelopen periode samen met Juri Sampieri Bjornsson (nummer 7) onder meer ingezet voor de LHBTI-groep in Hilversum. Huidig raadslid Pierre van Rooden is terug te vinden op de derde plaats. Rahim Agovic en Ruud Ruijer maken de top 5 compleet. Zittend raadsleden Nadine Terwiel en Peter van de Weerd keren niet terug in de raad. Terwiels naam ontbreekt op de kandidatenlijst, terwijl Van de Weerd de negende plek inneemt.

Samenwerking met Gooise Meren van start

HILVERSUM De aangekondigde samenwerking tussen Hilversum en Gooise Meren gaat binnenkort werkelijk van start. Vanaf 1 december wordt de servicedesk van de buren doorgeschakeld naar die van Hilversum.

Momenteel draaien beide gemeenten al een proef met het doorschakelen. Deze pilot is officieel zondag 1 oktober begonnen en loopt tot en met donderdag 30 november. In februari kondigden beide gemeenten aan nauwer met elkaar te gaan samenwerken. Dat gaan zij doen op de terreinen van ICT, salarissen en archivering.

Shoppingnight voor herhaling vatbaar, wel op ander moment

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het weer werkte vrijdagavond allesbehalve mee. Het was nat en guur tijdens de eerste shoppingnight van de centrumondernemers. "Ondanks het slechte weer kijken we er positief op terug", blikt centrummanager Kjeld Vosjan terug op het evenement van de winkeliers. Op vijf verschillende podia waren activiteiten, waaronder modeshows en optredens. Op de Kerkbrink stonden foodtrucks. Vosjan zegt dat de wil er is om opnieuw een shoppingnight op de agenda te zetten in 2018. De kans is wel groot dat dat op een ander moment gebeurt dan nu. "Oktober is net een beetje te laat", is het argument.

Nieuwe naam, zelfde zorgkwaliteit

Medisch Centrum Hilversum specialist in pijnbestrijding

Het bestrijden van pijn is dankbaar werk, aldus de artsen. Met veel precisie en plezier voeren ze in het Hilversumse centrum de verschillende pijnbehandelingen uit.

Karin Vos en Cees-Jan Oostwouder zijn de pijnspecialisten van het medisch centrum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Allerzorg Pijncentrum gaat verder onder een nieuwe naam. Vanaf nu is het Medisch Centrum Hilversum. Patiënten merken niets van deze wijziging. De zorgkwaliteit blijft op niveau, net zoals het aanbod van de behandelingen van de twee pijnspecialisten, waaronder een opvliegerbehandeling.

Karin Vos en Cees-Jan Oostwouder zijn de pijnspecialisten van het medisch centrum, dat gevestigd is aan de Hoge Naarderweg 3. Binnenkort verwelkomen zij nog een drietal nieuwe collega’s. De twee artsen, beiden werken ook in een ziekenhuis, doen de behandelingen. Een daarvan is het behandelen van opvliegers en nachtelijk zweten. Dit is vooral een probleem bij vrouwen, al komt het ook wel voor bij mannen. Volgens de specialisten rust er een taboe op overgangsklachten en de behandeling daarvan. Het motto is toch een beetje dat de opvliegers vanzelf overgaan. Het is een fase waar je doorheen moet.

Uit ervaring in de praktijk weten de artsen hoeveel hinder dat kan opleveren. “Ik behandel een vrouw die honderd opvliegers per dag heeft. Dat heeft sociaal echt wel impact. Door die opvliegers doet zij ‘s nachts geen oog dicht. En niet tot rust komen, is heel slecht voor lichaam en geest.”

'Je kunt echt wat betekenen voor de patiënt'

In het Hilversumse centrum hebben ze de kennis en de nieuwe technologie in huis om de patiënten te helpen. In plaats van de gangbare aanpak, zoals bijvoorbeeld het voorschrijven van antidepressiva of hormoonsupplementen, kunnen Vos en Oostwouder het met één prik af. Volgens Amerikaans onderzoek heeft de zenuwknoop in de hals invloed op de plek in de hersenen die de warmte reguleert. Door deze knoop te verdoven met het medicijn chirocaïne druk je volgens Oostwouder als het ware de resetknop in van deze lichaamsthermometer.

"Wij zijn een van de eersten die dit doen in Nederland en dat doen we nu al een jaar", geven de pijnspecialisten aan. "In 66 procent van de gevallen heeft de patiënt hier baat bij. De opvliegers kunnen na enkele weken of maanden weer terugkeren", voegen zij eraan toe. Deze 'opvliegerbehandeling' lijkt in eerste instantie niet te vallen onder hun specialisme van pijnbestrijding. Vanwege de geavanceerde apparatuur en de expertise van de artsen past deze precisieklus, want de injectie moet exact op de goede plek worden geplaatst, juist goed bij hun dagelijkse werk. "De techniek van het blokkeren van een zenuwknoop beheersen wij al en we zijn gewend met naalden te werken", luidt de uitleg.

Zo werken zij namelijk ook met hun patiënten die chronisch of acute pijn hebben. "Het gaat echt om alle pijnbehandelingen", klinkt het duidelijk: van aangezichtspijn tot aan de lage onderrug en nog veel meer. Het duo helpt bijvoorbeeld ook bij het verlichten van de pijn bij kankerpatiënten. Ze zien dat de behandeling aanslaat en mensen kunnen helpen, ook al is het tijdelijk als het gaat om patiënten met chronische pijn, geeft de pijnspecialisten veel voldoening. "Je kunt echt wat betekenen voor de patiënt", meldt Vos. Dat kan ook vrij snel, want het centrum kent geen wachtlijsten.

Wie meer wil weten over Medisch Centrum Hilversum kan op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bellen met 085-0479271 of kijk op www.mchilversum.nl.

Verse maaltijden Gooise Tafel

Zoon en vader Bos. Foto: Gooise Tafel

HILVERSUM Houd je van eten, maar ben je geen ster in de keuken of ontbreekt het je aan tijd om te kokkerellen? De Gooise Tafel biedt uitkomst met hun maaltijdservice. Het Hilversumse bedrijf brengt verse maaltijden aan huis.

De vader van Theo Bos maakt tegenwoordig gebruik van de maaltijdservice van de Gooise Tafel. Dagelijks geniet hij van een verse maaltijd, waar hij zelf niets voor hoeft te doen. "Als een man van mijn vaders leeftijd alleen komt te staan, is dat niet altijd even makkelijk", stelt zoon Theo. "Nadat mijn moeder overleed, werd mijn vader steeds makkelijker met eten, merkte ik. Een gebakken eitje of een soepje, maar geen fatsoenlijke maaltijd met verse groente meer."

Via de buurvrouw hoorde hij over de Gooise Tafel en de mogelijkheden daarvan. De maaltijdservice bezorgt gezonde maaltijden aan huis. De maaltijden worden koelvers (om zelf op te warmen) of warm aan huis bezorgd. Daarbij wordt rekening gehouden met de wensen en behoeften van de klant. De maaltijden voor de vader van Theo Bos zijn bijvoorbeeld standaard vet- en zoutbeperkt. En er komt een vaste bezorger aan de deur. "Voor iemand op leeftijd is dit een ideale uitkomst", laat Theo enthousiast weten.

Zijn vader zelf is eveneens in zijn sas met de maaltijdservice. "Mijn zoon heeft mij de eerste keer geholpen met aanmelden, maar nu doe ik het allemaal zelf. Ik krijg wekelijks een papieren menulijst van de bezorger waarop ik kan aankruisen welke maaltijden ik op welke dag wil eten. Ik vind het balletje gehakt zo lekker!"

Nieuwsgierig geworden? Probeer eens een proefpakket. Aanvragen kan via 035-2031277 of ga naar www.gooisetafel.nl.

Het geluk ligt zaterdag en zondag in Hilversumse straten voor het oprapen

Geluksroute voert door het dorp en bij de mensen thuis

Waar word je blij van dat je het wilt delen? Hilversummers laten zaterdag en zondag zien waar zij vrolijk van worden tijdens de Geluksroute.

Irene Verdoorn (links) en Tukkie Tuk zijn zaterdag en zondag geluksbrengers tijdens de Geluksroute in Hilversum. Foto: Karin van Leeuwen

Hilversum Waar word jij gelukkig van en wil je dat delen? Dat is de simpele uitnodiging voor de Geluksroute die zaterdag en zondag op verschillende plekken in Hilversum wordt gehouden. "Wie geluk in overvloed heeft, kan dat toch makkelijk delen?", vindt Irene Verdoorn van het geluksteam. "De enige vraag die je jezelf moet stellen: waar word ik gelukkig van?"

Verdoorn vormt samen met Mertine Middelkoop, Sylvia van Koningsbrugge, Eveline den Boogert, Jeanette Nijs en Tukkie Tuk het geluksteam. Ze hoorde van een vriendin uit Amersfoort over de Geluksroute die al op verschillende plaatsen in Nederland is gehouden. "Het begon direct te bubbelen. Zoiets moeten we ook in Hilversum doen, dacht ik meteen." Ze zocht contact met Tukkie Tuk van Versa Welzijn, die net zo enthousiast was. Zoals dat vaker gaat met creatieve ideeën: het hing in de lucht. Want op hetzelfde moment zochten de drie Hilversumse vriendinnen Mertine, Sylvia en Eveline ook contact met Marike van IJssel, de grondlegger van de Geluksroute. Zij koppelde de dames aan elkaar. "En zo is het team gevormd", straalt Tuk. Het team kwam bij elkaar. Vergaderde. Duidde het begrip geluk. Want wat is dat? Verdoorn denkt na. Maakt armbewegingen langs haar lichaam, alsof het erdoorheen stroomt. "Als je in overvloed bent dan kun je delen. Dat vind ik zo geweldig van dit initiatief van Marike, ze denkt en handelt vanuit het principe dat er altijd genoeg plezier, geluk en positiviteit is om aan anderen te geven." Dat kan een vriendelijk woord voor een ander inhouden. Of een grote pan soep koken die je zelf lekker vindt en die delen met anderen.

Oogcontact

Kook een pan soep waarvan je zelf blij wordt en deel dat

Tuk wil echt oogcontact maken. "Ik wil met mensen in contact zijn. Elkaar diep in de ogen aankijken en dat een minuut lang blijven doen. Weet je hoeveel energie je daarvan krijgt? Geluk betekent voor mij activiteiten bedenken, kijken waar mensen door worden geraakt." Verdoorn heeft andere plannen voor het weekend. Zij is te vinden op het marktplein voor Mout waar zij een megakunstwerk met stoepkrijt wil maken. "Ik hoop dat zo veel mogelijk mensen, jong en oud, samen werken aan een tekening die vanzelf ontstaat. Ik wil belangstellenden vragen hun eigen krijt mee te nemen, want ik heb niet genoeg krijt voor iedereen."

Geluksplukkers

'Wie geluk in overvloed heeft, kan dat toch heel gemakkelijk delen?'

De geluksbrengers zijn nergens zonder de geluksplukkers: mensen die komend weekend langskomen om het geluk dat letterlijk en figuurlijk op straat ligt te plukken. Zij kunnen de geluksrouteapp downloaden en in een oogopslag zien waar de geluksbrengers zich bevinden. Dat kan zijn op straat, maar ook thuis. Zoals schrijfster Corrie Gramser. "Omdat ik zelf zo geniet van het schrijven heb ik het tot mijn missie gemaakt ook andere mensen te laten ervaren wat schrijven met je doet", vertelt zij op www://geluksroute.nu/editie/hilversum. Boeken die zij gelezen heeft zet ze in haar minibibliotheek in de voortuin van haar woning op de Bellstraat 30. Tijdens de Geluksroute stopt ze in elk boek dat in de minibieb staat een leuke korte schrijfopdracht. Wie het leuk vindt kan zijn verhaal naar Gramser mailen. "Ik publiceer dat dan in mijn digitale Schrijfglossy." Gramser is slechts een voorbeeld van de geluksbrengers. Op zoek zijn de dames nog naar muzikanten en straatartiesten. "Ja, die missen we. Muzikanten die op de straathoeken spelen of zingen. Er is nog voldoende plek voor expressief talent", lacht Verdoorn.

De dames kunnen niet wachten tot het weekend, hebben er enorm veel zin in. Ze hopen dat het droog is. Want dan kan de Gelukspicknick doorgaan. Als de weerapp wordt gecheckt juichen ze: zon en geen regen. Wat een geluk.

Hilversums voetbal opnieuw in actie voor Noah

Benefietduel tegen SV Huizen bedoeld voor nazorg

Woensdag laat het Hilversumse voetbal zien dat sport en de samenleving hand in hand gaan als zij zich weer inzet voor een ziek jongetje.

Aan het begin van het jaar werd Noah door alle Hilversumse voetbalclubs bedolven onder de knuffels. Foto: Jeroen van den Hoek

HILVERSUM De voetbalschoenen worden woensdag 18 oktober ondergebonden. Het Hilversumse elftal neemt het op het terrein van HSV Wasmeer op tegen SV Huizen. Wie deze wedstrijd wint, is totaal niet belangrijk, want het doel van deze teams is om zo veel mogelijk geld voor Noah van den Hoek op te halen.

Warmte, verbondenheid en vriendschap staan woensdag centraal. De Hilversumse voetbalclubs mogen dan in sommige gevallen elkaars concurrenten zijn in de competitie, zoals FC Hilversum en Olympia'25 zaterdag bewezen, (zie pagina 17 in De Gooi en Eembode), maar als het om wezenlijke zaken gaat dan vormen zij één front. Daarom verschijnen voetballers van twee bovengenoemde clubs en OSO, Victoria, 't Gooi, Wasmeer, Altius, BZC'13 én SV Loosdrecht woensdag op van Sportpark Anna's Hoeve.

Samen met tegenstander SV Huizen spelen zij een potje voor het goede doel. Het gaat om de nazorg van Noah van den Hoek, de vierjarige zoon van BZC3-voorzitter Jeroen van den Hoek. Het jongetje heeft vanwege een hart- en leverafwijking meer in het ziekenhuis gelegen dan dat hij thuis bij zijn ouders was. Lang heeft hij moeten knokken voor zijn leven. Toen William Puyk eind 2016 lucht kreeg van het verhaal heeft hij via de Facebookpagina Voetbal Hilversum een inzamelingsactie gehouden. In maart verzorgde hij met Alexander de Nooij en William Manuputty een benefietduel tussen een delegatie Hilversumse voetballers en de Ajax-amateurs.

'We gaan gewoon door met het ondersteunen van de familie'

Maar de situatie van Noah is nog altijd broos, laat Puyk weten. Nog steeds loopt de familie het ziekenhuis in en uit. En hoewel de grootste zorgen nu weg zijn, hebben zijn ouders het financieel gezien nog altijd zwaar. Dat komt onder andere door onbetaalde verlofdagen, dure medicijnen en hoge behandelingskosten. "We gaan gewoon voor hen door", klinkt het klip-en-klaar.
Bekende Hilversumse voetballers betreden woensdag vanaf 20.00 uur de grasmat. Voormalig internationaal scheidsrechter Ruud Bossen neemt de fluit ter hand, commentator Ron de Rijk is de omroeper. Tevens kan er geboden worden op shirts van de vier ambassadeurs van het Hilversumse voetbal. Het gaat om Davy Klaassen (Everton), Kevin van Kippersluis (SC Cambuur), Sam Krant (Almere City) en Azor Matusiwa (Jong Ajax).

De missie om de medemens te helpen is hiermee niet over. Vanuit het voetbal willen Puyk, De Nooij en Manuputty meer maatschappelijke doelen ondersteunen. Het trio vormt het dagelijks bestuur van de in de steigers staande Stichting Mens, Zorg en Sport (MZS). Met deze stichting kunnen zij professioneler en makkelijker opereren dan als privépersoon en daarom wordt het voor hen eenvoudiger om te helpen. Volgend jaar is voor hen het jaar van de ouderen. "Wij gaan ze een prachtige dag bezorgen met als afsluiting een wedstrijd van het Hilversums elftal tegen een nog nader te regelen vereniging. Maar dat is voor 2018", meldt Puyk tot slot.

Praten over zelfstandig Wijdemeren

LOOSDRECHT Een zelfstandig Wijdemeren komt dinsdag uitgebreid ter sprake in Hotel Café Restaurant Heineken. Dorpsbelangen houdt in deze gelegenheid aan de Oud-Loosdrechtsedijk 166 een openbare ledenvergadering.

Om 20.30 uur wordt de ledenvergadering geopend. Moet Wijdemeren wel of niet zelfstandig blijven, is een van de thema's die dinsdag de revue passeren. Bekend is dat Dorpsbelangen tegen dit voornemen is, terwijl buurman Hilversum wel openstaat voor een fusie. Maar er staat meer op de agenda, zoals de begroting van 2018 en de bespreking van de agenda van de raadsvergadering die twee dagen later plaatsvindt.

Griezelles van Reggie Naus in Voorhoeve

HILVERSUM Auteur Reggie Naus brengt in de Kinderboekenweek een bezoek aan Boekhandel Voorhoeve. De bekende schrijver is zaterdag 14 oktober te gast.

Naus, onder meer bekend van 'De piraten van hiernaast' komt griezelles geven in de Hilversumse zaak. Vanaf 15.00 uur is de auteur aanwezig. Toegangskaartje à 2,50 euro is te verkrijgen in de winkel aan de Kerkstraat of via info@boekhandelvoorhoeve.nl.

Nieuwe expositie in Regenboogkerk

HILVERSUM Het werk van Matthijs Wolthaus en Dick Sierksma is vanaf zondag 15 oktober te zien in de Regenboogkerk. De kunstwerken zijn tot en met dinsdag 28 november te zien in het gebouw op de hoek van de Nassaulaan en de Koningsstraat.

Het hele jaar door zijn er tentoonstellingen in de Regenboogkerk. Met enige regelmaat is er een wissel. Dit keer is de keuze van de expositiecommissie gevallen op de schilderijen en grafieken van Wolthaus en de beelden van hout en klei van Sierksma. Zondag vindt de opening plaats. Dat gebeurt om 11.15 uur. Wie hun kunst eens van dichtbij wil zien, kan dat op zondag doen na de dienst. Dat is van 11.15 tot 12.30 uur. Of anders op dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur.