Gooi en Eembode Hilversum

25 januari 2018

Gooi en Eembode Hilversum 25 januari 2018


'Ringwegen hebben hun tax bereikt'

hilversum De Hilversumse buitenring verder optimaliseren is na het Integraal BereikbaarheidsPlan (IBP) geen optie meer. De komende colleges van burgemeester en wethouders hebben de taak om het autoverkeer in de Mediastad drastisch te verminderen. "De Diependaalselaan en de Johannes Geradtsweg hebben hun tax bereikt."

Dat zegt de huidige wethouder van Verkeer, Floris Voorink, bij de toelichting van de eindevaluatie van het IBP. Daaruit blijkt dat het miljoenenproject een goede ingreep is geweest om de bereikbaarheid en leefbaarheid te verbeteren. "De effecten zijn echter niet zodanig dat daarmee de problemen opgelost zijn. Met name de Buitenring Zuid (Diependaalselaan, red.) moet (te) veel verkeer verwerken en de leefbaarheid en oversteekbaarheid hebben daar nog veel onder te lijden", is de conclusie van de onderzoekers, Experts in Traffic and Transport. "Uit de evaluatie van het IBP blijkt bovendien dat elke ruimte die het IBP schept onmiddelijk weer wordt opgevuld."
Om de toekomstige problemen die op de ringwegen zeker zullen ontstaan een halt toe te roepen, roept Voorink zijn opvolgers op vooral goed te letten op de technologische ontwikkelingen. "Als we nu achteroverleunen, hebben we een probleem", zegt hij. "Het IBP heeft opgeleverd wat we hadden verwacht en gehoopt, maar we zijn er nog niet. Vooral bij storingen is Hilversum kwetsbaar."

11

Politicus van het Jaar-verkiezing is erg spannend

hilversum Halverwege de verkiezing van beste politicus van Hilversum van het jaar 2017 is het razend spannend. De top vijf bestaat uit (in alfabetische volgorde) Saami Akrouh (PvdA), Jerry Braaksma (Hart voor Hilversum), Annemarie den Daas (D66), Hidde Fennema en Floris Voorink (beiden VVD).

De verkiezing voor de Vrolijke Frans Awards is een jaarlijks initiatief van De Gooi en Eembode in samenwerking met Politieke Café Hilversum. Braaksma en Akrouh wisten de trofee al eerder te winnen. Voor dit jaar is er inmiddels pakweg 300 keer gestemd. Lezers van deze krant hebben nog een week de tijd om hun stem uit te brengen. Dat kan via
www.politiekdebathilversum.nl.

Volgende week wordt op deze plek de top drie bekendgemaakt. Een paar dagen later volgt de uitreiking. Dan is ook bekend wie - anderhalve maand voor de gemeenteraadsverkiezingen - de vakprijs mee naar huis neemt. In die categorie beoordelen de politici elkaar. Degene met de meeste punten pakt de felbegeerde beker.

Demonstratie van Anonymous in Hilversum

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM In een zogeheten 'Cube of Truth' demonstreerden leden van 'Anonymous of the Voiceless' zaterdag tegen het dierenleed in de veehouderij. Met laptops en tablets toonden ze hier beelden van op het pleintje voor Dille en Kamille op de Groest. Andere leden gingen het gesprek aan en gaven antwoorden op vragen van het publiek.

Belangrijke buurtschakel

Foto: Bastiaan Miché

De inzet van Malika Boumadkar voor haar eigen wijk is beloond met een prijs.

15

Kijkje nemen in zorg van de toekomst in e-Studio Tergooi

De e-healthstudio. Foto: Tergooi

hilversum Een proeftuin waarin het ziekenhuis samen met patiënten en zorgverleners de komende jaren innovatieve technologische zorgtoepassingen gaat testen: dat is de e-healthstudio, kortweg de e-Studio, in Tergooi. Woensdag was de officiële opening.

In de e-Studio worden de mogelijkheden van de toekomstige (ziekenhuis)zorg onderzocht. De thuisomgeving is hierin meegenomen omdat zorg op afstand daar een belangrijk deel van uitmaakt. De e-Studio bestaat daarom uit een ontvangstruimte, huiskamer en behandelkamer. In elke ruimte zijn specifieke apparaten en digitale zorgtoepassingen uit te proberen en te bekijken. Dit gebeurt aan de hand van een vijftal patiëntsituaties van de drie speerpunten oncologie, vaatzorg en ouderenzorg.
In eerste instantie staat beleving centraal in de e-Studio. Later wordt de focus meer verlegd naar een laboratoriumsetting.

Danny Wiersma nieuwe trainer sv Olympia '25

hilversum Zaterdagderdeklasser sv Olympia'25 gaat komend seizoen in zee met trainer Danny Wiersma. Wiersma, die de afgelopen seizoenen de Baarnse tweedeklasser TOV onder zijn hoede had, heeft voor één seizoen getekend met een optie voor nog een tweede jaar.

Hij volgt Marco Gras op die met Olympia'25 vorig seizoen promoveerde naar de derde klasse, in het tweede jaar als zaterdagclub. Op dit moment staat het team stabiel in de middenmoot.
"Hoewel ik graag nog eens in een hogere klasse aan de slag wil, denk ik dat een trainerschap bij Olympia'25 op dit moment de juiste stap in mijn carrière is", aldus Wiersma. "Ik heb Olympia'25 de afgelopen jaren nauwlettend in de gaten gehouden en ik zie een vereniging die flink in beweging is. Ik zie ernaar uit om daar mijn bijdrage aan leveren."

Bestuurslid Arthur van der Schoor meent dat Wiersma de juiste man is om het eerste elftal naar een niveau hoger te begeleiden.

Weerbericht

Overwegend droog, af en toe schijnt de zon

Woensdag stroomde zeer zachte maritiem subtropische lucht het Noordzeegebied binnen met een stevige zuidwestenwind. Woensdagavond passeerde het polaire front. Vanaf donderdag stroomt maritiem polaire lucht binnen met een iets lagere temperatuur. Zondag bereikt weer zachtere lucht onze omgeving aan de noordflank van een hogedrukgebied boven Frankrijk.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het droog met een mix van bewolking en af en toe zonneschijn. De westenwind neemt verder in kracht af. Het wordt ongeveer 7 graden. In de nacht naar zaterdag kan het onder een heldere lucht licht vriezen. Overdag schijnt nu en dan de zon. De temperatuur in de middag komt uit op 6 graden. Zondag trekt de zuidwestenwind iets aan. Het wordt met 10 à 11 graden weer zachter. Er is meer bewolking, maar op de meeste plaatsen blijft het droog.

Trend na het weekeinde

Maandag neemt de kans op regen toe bij een stevige westenwind. Het wordt zo'n 10 graden. Vanaf dinsdag stroomt wederom maritiem polaire lucht het Noordzeegebied binnen en wordt het minder zacht. Eind van de week is het 4 à 5 graden. Het blijft waarschijnlijk wisselvallig.

Weetje

Woensdag was het met circa 13 graden een datumrecord. Het was daarmee een recordzachte 24e januari. Het oude record stond op 12.1 graden op 24 januari 1960. Het absolute record voor januari bedraagt 15.1 graden op 13 januari 1993 tijdens een vliegende storm. Hoge temperaturen worden in januari vrijwel altijd bereikt bij een stevige zuidwestenwind.

Nieuwe groene uitdaging in Hilversum gaat van start

Pak tijdens de challenge vaker de bus. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM In het nieuwe jaar is het tijd voor een nieuwe duurzame uitdaging. Na de oproep in 2017 om met concrete ideeën te komen die moeten leiden tot CO2-reductie moet de 035 Footprint Challenge leiden tot een (nog) groener en gezonder Hilversum.

Zaterdag 3 februari is de eerste dag van deze nieuwe uitdaging. Veertig dagen lang werken de deelnemers aan het verkleinen van hun voetafdruk. Dit is niet hun letterlijke voetafdruk, maar hierbij gaat het over de impact van de levensstijl op het milieu door bijvoorbeeld energieverbruik, voeding en mobiliteit. "Eet vaker vegetarisch, zet apparaten vaker uit en maak vaker gebruik van de fiets of het openbaar vervoer", zijn de concrete voorbeelden. Deelnemers bepalen overigens zelf welke acties zij willen doen.

Wie meedoet aan dit initiatief, een idee van Joost Bennekers en Laura Moningka dat steun krijgt van Hilversum100, staat er niet alleen voor. Deelnemers kunnen rekenen op coaching. Dat kan per mail of via de speciale (offline) Footprint-community.

Volgende week donderdag 1 februari is de aftrap van deze duurzame actie. Tussen 19.30 en 21.30 uur houdt de organisatie in het raadhuis een zogeheten Footprint-quiz. Op speelse wijze komen de aanwezigen meer te weten over de voetafdruk en hoe zij met kleine acties een groot verschil kunnen maken. Meer gegevens zijn te vinden op www.footprintchallenge.nl/035/.

Taxateur Arie Molendijk komt naar Loosdrecht

Foto: Antiquariaat A.C. Molendijk

loosdrecht De bekende Nederlandse taxateur en veilinghouder Arie Molendijk uit Rotterdam komt komende zaterdag naar Fletcher Hotel Loosdrecht Amsterdam.

In het gebouw aan de Oud-Loosdrechtsedijk 253 zal hij tussen 13.00 en 16.00 uur oude en zeldzame boeken, handschriften en oude Bijbels voor het publiek op hun waarde schatten.
Molendijk is vooral gespecialiseerd in oude geschiedenis, topografie, (staten)bijbels en theologie. Ook oude foto's, ansichtkaarten en albums zijn welkom.
Taxatie gebeurt zo mogelijk aan de hand van bewijsmateriaal uit recent verschenen veilingcatalogi. Taxatie kost vijf euro, ongeacht het aantal te beoordelen boeken.

'Slachtoffer' homogeweld blijkt volgens politie juist dader

Commotie na bericht op Facebook, onderzoek loopt nog

Nog altijd is onduidelijk wat er vrijdagavond plaatsvond in de McDonald's aan de Kerkstraat. Een onderzoek naar het ontstane tumult is gaande.

De McDonald's aan de Kerkstraat. Archieffoto: Bastiaan Miché

hilversum De man die vrijdagavond werd aangehouden voor het roepen van provocerende teksten en openbare dronkenschap, filmde meisjes in het restaurant en zoomde op hen in. Dat zegt een politiewoordvoerder naar aanleiding van de commotie die zaterdag op Facebook ontstond.

De uiteindelijk aangehouden man schreef dat hij na afloop van een vrijdagmiddagborrel nog even bij de Mac een burgertje wilde pakken. Aan de kassa zou hij zijn uitgescholden voor 'vieze nicht, vuile homo'. Daarna zou hij, terwijl hij dit filmde, in elkaar zijn geslagen. Vervolgens zou hij uren in de cel hebben gezeten en verplichtte de politie hem het filmpje te verwijderen. "Met proces-verbaal, blauw oog en kapotte tanden naar huis."

De man verwijderde zijn bericht met foto van zijn blauwe oog nadat de politie Hilversum - ook op Facebook - reageerde. Volgens de politie Hilversum zorgde juist de man zelf voor overlast in het restaurant. Hij zou stiekem meisjes filmen en is vervolgens de zaak uitgezet. Buiten werd hij aangehouden voor openbare dronkenschap. Op het politiebureau zagen de agenten het filmpje op de telefoon waarop te zien was hoe hij twee vrouwen die voor hem in de rij stonden filmde en op hen inzoomde. Een mishandeling was niet te zien. De zaak is nog wel in onderzoek. Camerabeelden van de Mac worden nog bekeken.
De man wil zijn verhaal niet verder toelichten.

Vijf maanden cel voor '20 euroman'

HILVERSUM De rechtbank Lelystad heeft de 30-jarige Hilversumse veelpleger veroordeeld tot vijf maanden celstraf voor vier oplichtingszaken en een diefstal in onder meer Hilversum en Bussum. Twee weken geleden eiste de officier van justitie de Hilversummer, ook wel bekend als de '20 euroman', te plaatsen in een instelling voor stelselmatige daders.

De man is in het verleden vaker voor vermogensdelicten veroordeeld. De rechtbank wijkt van de eis af omdat niet duidelijk is of de eerdere opgelegde veroordelingen geheel ten uitvoering zijn gelegd.
De thuisloze Hilversummer maakte tussen september en november vorig jaar vier mensen in Hilversum en Bussum geld afhandig door middel van een babbeltruc. Hij benaderde de slachtoffers met de vraag of zij hem geld konden lenen voor onder meer een treinkaartje.

In alle vier gevallen belde hij aan met het verhaal dat hij nieuw in de buurt was, dat hij zichzelf had buitengesloten en geld nodig had voor de trein om de reservesleutels bij zijn familie op te halen. Of in Arnhem of in Alkmaar. In alle vier gevallen beloofde hij de slachtoffers het geld terug te zullen betalen, inclusief een bos bloemen.
Naast de vier oplichtingszaken is de Hilversummer ook veroordeeld voor het stelen van lege bierkratten bij de Jumbo in Maartensdijk.

Derde Dunkin' Donuts gaat woensdag open

hilversum Wie over de Groest fietst of wandelt, moet het al zijn opgevallen. De opening van Dunkin' Donuts in het Hilvertshof komt steeds dichterbij.

Woensdag 31 januari is de grote dag. Dan opent de derde vestiging in Nederland van de Amerikaanse winkelketen de deuren. De inrichting is volgens de nieuwste internationale huisstijlelementen vormgegeven. Dat maakte Dunkin’ Donuts, een van ‘s werelds toonaangevende coffee & baked goods merken, vandaag bekend. De winkel aan Groest wordt ’s morgens om 7.00 uur feestelijk geopend.

De eerste bezoeker die in de rij voor de winkel staat, krijgt de eer het lint door te knippen en de winkel officieel te openen.

'Moeten zeggen dat deze meneer in cockpit zit, is onverkoopbaar'

Beeld van 16 maart 2016. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Veiligheid gaat boven alles", aldus de woordvoerder van Transavia die maandagmiddag tegenover de kortgedingrechter in Amsterdam probeerde uit te leggen waarom zij niet langer gebruik wil maken van de diensten van een nu 33-jarige Amsterdammer.

Dat was namelijk de man die op 16 maart 2016 betrokken was bij het dodelijke verkeersongeluk op de Nieuw-Loosdrechtsedijk waarbij de Hilversumse Fleur Balkenstein om het leven kwam. De vliegtuigmaatschappij vroeg de voorzieningenrechter het contract met de piloot, die bijna twee jaar bij Transavia in dienst was geweest, te ontbinden. "Meneer heeft gevaarzettend rijgedrag vertoond. Dat is niet verenigbaar met zijn functie als piloot", aldus Transavia.
De Amsterdammer reed op 16 maart 2016 in het donker, met meer dan 100 kilometer per uur over de Nieuw-Loosdrechtsedijk. Hij reed vlak achter zijn vader, die met een nog hogere snelheid tegen de auto van Fleur aan reed. De jonge vrouw overleed twee weken later aan haar verwondingen. De Amsterdammer werd veroordeeld tot 100 uur werkstraf en één jaar ontzegging van de rijbevoegheid. Zijn vader moet vier jaar de cel in.

Naast het gevaarzettende rijgedrag van de piloot vindt Transavia ook dat zij door de man op het verkeerde been is gezet. In gesprekken tussen de Amsterdammer en Transavia bagatelliseerde de piloot zijn aandeel in het dodelijke ongeval, waardoor hij in de ogen Transavia niet eerlijk is geweest. Hierdoor is er volgens de luchtvaartmaatschappij een vertrouwensbreuk ontstaan.
De luchtvaartmaatschappij heeft altijd het verhaal van de piloot willen geloven. Zo ontkende hij veel te hard te hebben gereden, een wedstrijdje met zijn vader te hebben gehouden en zijn vader uit het oog te zijn verloren nadat hij op de parkeerplaats bij het café in de auto was gestapt om naar huis te rijden.
Allemaal leugens, volgens Transavia. Zij baseert haar bevinden op het vonnis van de rechtbank waarin uit het NFI-rapport, camerabeelden en getuigenverklaringen duidelijk wordt dat de beide auto's met hoge snelheden vlak achter elkaar over de dijk reden. "Naast een piloot die onveilig te werk gaat, zijn wij ook het vertrouwen in deze meneer kwijt", aldus Transavia.
De luchtvaartmaatschappij wil van de piloot af. Dat is duidelijk. Niet in de laatste plaats misschien ook vanwege het commercieel belang. Het dodelijk ongeluk en de betrokkenheid van de Transavia-piloot heeft zo veel publiciteit gehad dat de luchtvaartmaatschappij de laatste maanden al tientallen telefoontjes heeft gehad met de vraag van passagiers wie hun vliegtuig bestuurt. "Het is voor ons onverkoopbaar om te moeten zeggen dat deze meneer in de cockpit zit", aldus Transavia.
De Amsterdammer zei dat het hier ging om een incident. Nooit eerder had hij zichzelf of zijn medeweggebruikers in gevaar gebracht. Het begrip veiligheid droeg hij nog steeds hoog in zijn vaandel.
Mocht de rechter toch besluiten dat hij ontslagen kan worden, dan wil hij een ruime ontslagvergoeding.
Over drie weken doet de rechter uitspraak.

Hallie Lama

(41), Hilversummer sinds 1996. Bijna niemand weet dat hij Alexander heet en een zwak voor André van Duin heeft.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben striptekenaar en cartoonist en sta achter de bar bij blues-rockcafé De Kroeg in de Leeuwenstraat.

Wie is je grote voorbeeld?
"Rene Windig en Eddie de Jong, de tekenaars van de avonturen van Heinz."

Wat vind je van Hilversum?
"Een prettig woonplaats. Centraal gelegen en de gulden middenweg tussen een dorp en een stad."

In welk café kom je graag?
"Uiteraard in het café waar ik zelf werk (De Kroeg), maar ik kom ook graag bij The Skiff, daar hebben ze veel leuke livemuziek en lekkere biertjes. Maar eigenlijk noem ik al sinds jaar en dag de Karroesel mijn stamcafé en kom ik daar het meest."

Als je burgemeester was, dan….
"zou ik vooral zo doorgaan, ik ben tevreden met de heer Broertjes."

Kroketje of kaviaar?
"Geen van beide. Ik ben vegetariër."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Morrissey, een intrigerende man met een uitgesproken en niet altijd populaire mening."

Heimelijk genoegen?
"Ik heb een zwak voor André van Duin."

Mooiste plek in Hilversum?
"Zonnestraal, daar ben ik vorig jaar getrouwd."

Waar ben je trots op?
"Op het verwezenlijken van mijn jongensdroom: mijn strips te koop in de winkel."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik eigenlijk Alexander Lam heet."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Een goede stripwinkel."

Waar mogen ze je voor wekken?
"KAAS!"

Gymnasium van goed naar excellent

HILVERSUM Het gemeentelijk gymnasium aan de Vaartweg heeft de status van 'Excellente school' bereikt. Dat heeft de Inspectie van het Onderwijs maandag wereldkundig gemaakt.

Rector Sjoerd van den Berg nam de koffer met daarop duidelijk leesbaar 'Excellente school' vol trots in ontvangst. Helemaal als een verrassing kwam het predicaat niet. Vorig jaar kreeg het Hilversumse onderwijsinstituut al van de inspectie te horen dat zij tot een van de 24 vwo-scholen behoorde die als 'goed' werd beoordeeld. Nu is de school een stap hoger en mag het zich de komende drie jaar 'excellent' noemen.

In het rapport roemt de jury onder meer dat het gymnasium aandacht heeft voor de ontwikkeling van de leerling tot zelfstandigheid en verantwoordelijkheid, nu en in de toekomstige samenleving. Tevens krijgt de school een schouderklop voor de organisatie.

Het gymnasium is niet de eerste school in Hilversum met dit predicaat. In 2017 kregen het Comenius College en de Gooise Praktijkschool te horen dat zij bij de top van Nederland horen.

Stadsdichter Grijsen draagt stokje over

HILVERSUM Zijn termijn zit erop. Twee jaar lang is Robert Grijsen stadsdichter geweest van Hilversum. Vanavond - donderdag 25 januari - draagt hij het stokje over.

Tijdens de Avond van de Poëzie in het Muziekcentrum van de Omroep neemt de eerste Hilversumse stadsdichter afscheid. In 2016 begon Grijsen aan dit avontuur. Als stadsdichter schreef hij jaarlijks acht gedichten naar aanleiding van actuele gebeurtenissen en droeg hij zijn poëzie voor bij gelegenheden, zoals de 4 meiherdenking. Op Twitter publiceerde hij regelmatig zogeheten 'poettweets', was hij te gast op diverse locaties onder het mom 'Dichter in de buurt' en is werk van hem lees- en zichtbaar, waaronder het gedacht 'Tijd aan onze kant' op de muur van de Prinsenhof.

Vanavond, tijdens de opening van de Week van de Poëzie, leest hij voor uit eigen werk. Daarnaast wordt zijn opvolger bekendgemaakt. Wie dat is, blijft tot dan geheim. Uit een persbericht blijkt dat het gaat om een nieuwe, jonge stadsdichter.

Eerste voorzichtige stappen richting City Run

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het was zaterdagochtend verraderlijk glad, maar dat weerhield de 63 deelnemers aan de loopclinic van de Gooise Atletiek Club er niet van om de hardloopschoenen aan te trekken. Zij zijn officieel begonnen met hun voorbereiding op de City Run, die zondag 15 april op de Hilversumse agenda staat. De meeste cursisten (29) doen in april mee aan de 5 kilometer.

'Burgemeester Ernst Bakker zou trots op ons zijn'

Vijf aanvoersters politieke partijen over politiek en vrouw zijn

De helft van de lijsttrekkers in Hilversum is vrouw. Steeds meer vrouwen gaan het politieke avontuur aan en durven zichtbaar te zijn.

De lijsttrekkers nemen voor een keer plaats op de plek van het college. Van linksaf: Bianca Verweij, Mirjam Kooloos, Karin Walters, Aafke Vreugdenhil en Femke van Drooge. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Onderscheid is er niet. Dat gevoel hebben de vijf kopvrouwen van de politieke partijen. Zij zijn volwaardig onderdeel van de politieke familie. Dat steeds meer vrouwen zich in de loop der tijd verkiesbaar stellen en in de raad komen vinden zij een goede ontwikkeling, omdat de raad een goede afspiegeling moet zijn van de samenleving.

Voor de opnames van 'Opmaat naar een nieuwe gemeenteraad' zitten Aafke Vreugdenhil (ChristenUnie), Bianca Verweij (SP), Femke van Drooge (PvdA), Karin Walters (Hart voor Hilversum) en Mirjam Kooloos (Leefbaar Hilversum) maandagmiddag in hun vertrouwde omgeving: de raadzaal. Onder het genot van een kop koffie of thee en een stuk taart praten de dames over politiek, terwijl ze wachten op hun beurt dat ze voor de camera moeten komen.

"Ernst Bakker zou trots zijn", is de conclusie. De voormalige burgemeester van Hilversum was een groot voorstander van meer vrouwen in de politiek, vertelt het politiek ervaren kwintet. Zijn gevleugelde uitspraak was volgens Van Drooge dat mannen volksvertegenwoordiger willen zijn en dat vrouwen het doen. "Bij mannen is er misschien meer sprake van geldingsdrang, terwijl het bij vrouwen wat meer om de inhoud gaat. Wij zijn iets minder bang met hoe vaak onze naam in de krant staat", stelt de aanvoerster van de PvdA.

'Iets minder bang over hoe vaak onze naam in de krant staat'

Dat meer vrouwen de politiek ingaan, vinden zij een goede ontwikkeling. Daardoor is er sprake van een betere afspiegeling van de maatschappij. Landelijk zijn de cijfers lang niet zo goed als in Hilversum. Kabinet Rutte III telt 24 bewindslieden, waarvan slechts 6 vrouwen. En zo is 23 procent van de burgemeesters in Nederland vrouw. "Dramatisch", noemt hun ambtsgenoot Broertjes dat. De situatie in zijn eigen gemeente vindt hij top. Hilversum onderscheidt zich hiermee op een positieve manier, laat hij weten. Met de man-vrouwverhouding in de Hilversumse raad zit het goed, is de algemene consensus. Hilversum heeft 16 vrouwelijke raadsleden van de in totaal 37. Er is een goede mix tussen de seksen en de leeftijden en de sfeer is goed, vinden de vijf kopvrouwen.

Dat was in het verleden wel anders, herinnert Van Drooge zich. De alweer 35-jarige Hilversumse is terug van weggeweest. Van 2006 tot en met 2014 zat zij al in de raad. Toen waren de onderlinge verhoudingen lang niet zo goed als nu. Soms had zij het gevoel dat zij door de oude heren werd weggezet als dat jonge meisje dat haar meninkje wilde ventileren. "Er werd anders tegen je gesproken en naar je geluisterd." De overige vier herkennen dat beeld niet zo. Wel zien ze dat Hilversum meer vrouwelijke politici heeft gekregen in het afgelopen decennium. Mannen storten zich meer in het politieke avontuur, terwijl vrouwen eerst goed de rekensom maken of zij de stap wel gaan zetten. "Wij willen 100 procent zeker weten dat we het kunnen", meldt Vreugdenhil. Verweij zegt dat de zichtbaarheid van een politicus daarin ook een rol speelt. Als je in de raad zit, steek je je hoofd boven het maaiveld. Daar is een dikke huid voor nodig.
Maar echt verschil tussen mannen en vrouwen in de politiek is er niet. Slechts één keer valt tijdens het gesprek dat vrouwen anders tegen de zaken aankijken. "Maar dat geldt ook voor mannen en daardoor is er een goed evenwicht", countert Vreugdenhil meteen. "Het mooie van deze raad is dat het niets uitmaakt." Van genderissues is bijna geen sprake. Op een discussie over de komst van genderneutrale openbare toiletten in het centrum afgelopen november na dan.

'Het mooie van deze raad is dat het niets uitmaakt'

Het item met de vijf politica's, gemaakt door Boy Scholte en presentatrice Savannah Stolk, is onder meer te zien op het YouTube-kanaal van Hilversum Mediastad en op www.politiekdebathilversum.nl.

Doelstellingen IBP gehaald, maar tegelijk ook de nodige zorgen

Vooral knelpunten op Diependaalselaan

De bereikbaarheidsdoelstellingen zijn gehaald en de leefbaarheid van de buitenring is verbeterd na het IBP. Toch zijn er nog genoeg verkeerszorgen.

De Diependaalselaan blijft ondanks allerlei maatregelen een zorgpunt. Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

Zonder het Integraal BereikbaarHeidsPlan had het autoverkeer vanaf de A27 er veel langer over gedaan om bij het Media Park te komen, blijkt uit de eindevaluatie van Experts in Traffic and Transport. Het beste voorbeeld daarbij is de route via de Diependaalselaan. Waren de wegwerkzaamheden niet uitgevoerd dan had die route ruim een uur geduurd, nu is dat nog geen twintig minuten.

Het zijn cijfers waar VVD-wethouder Floris Voorink van Verkeer alleen maar tevreden over kan zijn. Toch weet hij ook dat er nog wel degelijk files en zorgen bij buurtbewoners zijn wat betreft veiligheid en luchtkwaliteit. Hij roept daarom de Hilversummers op om de fiets te pakken en in Hilversum gevestigde bedrijven zouden hun personeel moeten stimuleren om met de fiets te komen.

Aan de andere kant, beseft hij, hebben mensen vaak geen andere optie. "En die mensen staan echt niet voor hun lol in de file. Kijk, een groot gedeelte van de files wordt veroorzaakt door de bedrijven hier, maar ik moet niet denken aan een Hilversum zonder werkgelegenheid. Je kunt de auto niet uit het straatbeeld bannen. Dat heeft zowel impact op het bedrijfsleven als op het woonleven."
Het IBP is het resultaat van een lang proces om de bereikbaarheid van Hilversum in het algemeen en het Media Park in het bijzonder te verbeteren. Naast Hilversum waren ook de buurgemeenten, provincie, Den Haag en het Media Park zelf bij de plannen betrokken. De Hilversumse maatregelen focusten zich op de buitenring. Ook waren er maatregelen om het Media Park beter bereikbaar te maken vanaf de stations.

Uit de cijfers van nu blijkt dat de voorspelde reistijden van toen (2005) kloppen. Daarbij is dus rekening gehouden met een toenemend aantal auto's. Zonder het gehele project hadden deze reistijden (vaak veel) langer geduurd. Ook het reguleren van verkeer met verkeerslichten - een onderdeel van het IBP dat anders is uitgevoerd dan oorspronkelijk beoogd - functioneert eveneens.
Ook de oversteekbaarheid van de buitenring - zowel voor fieters/voetgangers als auto's - is vooruitgegaan. Dat geldt met name voor de Johannes Geradtsweg (Noord) en Geert van Mesdagweg (West). Voor de Diependaalselaan (Zuid) geldt een ander verhaal. Daar moeten overstekers - ondanks de vier geregelde oversteekplaatsen - nog altijd lang wachten. Volgens de onderzoekers zal de aanleg van de tunnel onder het spoor in de Oosterengweg verbetering geven in het laatste knelpunt op de buitenring Oost.

Dan de leefbaarheid, beoordeeld aan de hand van geluidsbelasting en luchtkwaliteit. Dankzij geluidsarme wegdekken is de geluidsoverlast (op de Diependaalselaan na) overal verminderd. Ook de luchtkwaliteit is gedaald tot de wettelijke grenswaarden.
Het resultaat is besproken met bewoners en gebruikers. Zij zijn tevreden, maar hebben ook zorgen. Zo wordt er op sommige plekken (te) hard gereden.

14 / 40

Dé knapste en mooiste foto's zijn thuis in de mediastad

Zilveren Camera hoort volgens wethouder Jaeger in Hilversum

Wie wint de Zilveren Camera? Dat wordt zaterdag 3 februari duidelijk. Foto: Rick Mandoeng

HILVERSUM Met een foto of een fotoserie vertel je een verhaal. Daarom past de Canon Zilveren Camera ook zo goed bij Hilversum. Vanaf zondag 4 februari zijn de beste en mooiste foto's van Nederlandse persfotografen of buitenlandse professionals die hier wonen en werken te zien in Museum Hilversum. “Daar zijn de knappe en mooie dingen uit de media te zien”, aldus wethouder Wimar Jaeger.

Samen met Marcel Molle (voorzitter van Stichting de Zilveren Camera) en Marc Prüst (juryvoorzitter van de Zilveren Camera) zit hij aan een tafel in de voormalige burgemeesterskamer. Dat de jaarlijkse fotowedstrijd in Hilversum is neergestreken vindt hij heel goed passen bij de mediastad. Hilversum is dé verhalenfabriek van Nederland, zoals Jaegers mantra luidt. “We gebruiken de stad als platform voor mensen die bezig zijn met beeld en geluid. In dit geval gaat het dan om storytelling, waar de Zilveren Camera de meest knappe en mooie dingen van laat zien”, meldt hij.

Een paar minuten eerder mocht hij samen met Molle en Prüst de genomineerden in de zestien categorieën bekendmaken. Museum Hilversum is ook hier het decor van. Aan een ietwat krap tafeltje praat het trio om de beurt tegen een laptop. Terwijl de foto van de genomineerde op het laptopscherm verschijnt, vertelt de 'bekendmaker' kort iets over de gevoelige plaat en de fotograaf, waarna een felicitatie volgt. Onverstoord en in rap tempo gaan ze door de categorieën en in totaal 48 genomineerden heen. Ondertussen wandelt het publiek rustig achter hen langs. Zij werpen een blik op wat een paar meter verderop gaande is voordat ze hun weg naar de tentoonstelling van de World Press Photo, die nog tot en met zondag 28 januari is te zien, vervolgen.
Voor het eerst maakt de organisatie van de fotowedstrijd de potentiële winnaars bekend via een livestream op Facebook. Dat is even wennen, merkt Molle op, maar hij is tevreden over het verloop. Zoals hij ook blij is met de cijfers. Dit jaar stuurden 595 fotografen werken in. Dat zijn er weer meer dan vorig jaar. Ruim 11.000 foto’s zijn aangemeld. Deze stijging heeft volgens Prüst onder meer te maken met het feit dat de Zilveren Camera de wedstrijd proactiever onder de aandacht heeft gebracht.

Humberto Tan maakt zaterdag 3 februari de winnaars bekend

Zaterdag 3 februari is het voormalige raadhuis aan de Kerkbrink opnieuw 'the place to be' op Zilveren Camera-gebied. Dan vindt de prijsuitreiking plaats. Humberto Tan mag de winnaars bekendmaken. Ook dit zal per stream te volgen zijn. Als Molle de livesessie wil besluiten nadat hij over de uitreiking heeft gesproken, grijpt de wethouder in. Want van zondag 4 februari tot en met zondag 25 maart is de expositie te bewonderen in het museum.

Boumadkar beduusd van award Wijkteam Riebeeck

Beduusd is de betrokken buurtbewoonster en raadslid van het krijgen van de prijs. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hele korte lijnen met de politiek en maatschappelijk betrokken: Malika Boumadkar is de sociale lijm voor het Riebeeckkwartier. Vanwege haar inzet voor haar buurt ontving zij vrijdag de jaarlijkse blijk van waardering van Wijkteam Riebeeck van HilverZorg. "Ik ben er beduusd van. Ik doe gewoon mijn werk", aldus Boumadkar.

'Ik wil iets betekenen voor een ander. Daar hoef ik niks voor terug'

Het kantoor aan de Olivier van Noortstraat zit vrijdagmiddag tjokvol. Wijkverpleegkundigen en hun cliënten zijn naar de nieuwjaarsborrel gekomen. De buikjes zitten goed vol met koffie en thee en taart en kopjes erwtensoep. Vast onderdeel van deze bijeenkomst, die voor de laatste keer in dit pand plaatsvindt, is de uitreiking van de award van het wijkteam. Normaliter gaat deze blijk van waardering naar een huisarts, maar nu hebben de wijkverpleegkundigen gemeend deze trend te moeten doorbreken. Betrokken buurtbewoonster en politica Boumadkar verdient de prijs in de wijk waar hard gewerkt wordt aan de sociale infrastructuur. "We waren er snel over uit", aldus Nelleke Schenkkan.
In haar toespraak haalde Schenkkan aan dat Boumadkar zich al jaren inzet voor het Riebeeckkwartier en haar inwoners. Tegenwoordig zit zij iedere donderdag met de wijkagent in het Huis van de Buurt in de Riebeeck. Daar luistert en praat zij met buurtgenoten. Signaleert. En kan zaken meenemen naar de fractie van Hart voor Hilversum. Sinds 2014 is zij gemeenteraadslid. Verder geeft zij bij Heelo taallessen aan statushouders en Marokkaanse vrouwen die al even in Nederland zijn én is zij voorzitter van het wijkberaad, waar zij al heel lang aan verbonden is. Schenkkan roemt haar betrokkenheid en het gebruik van haar netwerken. "Je geeft als voorzitter van het wijkberaad duidelijk leiding en kiest een andere koers voor deze ingewikkelde wijk met alle nationaliteiten en problemen."
Bescheiden neemt ze de prijs in ontvangst. Verrast en stil is zij ervan dat zij voor het eerst een award wint. "Tussen de mensen staan vind ik belangrijk", aldus de Hilversumse. "Ik wil iets doen, iets betekenen voor een ander en daar hoef ik niks voor terug."
Een spil in de wijk zijn past ook goed bij de invulling van het raadswerk zoals haar partij dat voor ogen heeft. Raadsleden vertegenwoordigen in ieder geval hun eigen wijk. "Maar overal waar ik kom, komen mensen op me af. Blijkbaar voelen mensen zich vertrouwd bij mij." Daar gaat ze mee ook door, ook als ze na de verkiezingen van 21 maart niet terugkeert in de gemeenteraad.

Miljoeneninvestering in welzijn moet leiden tot minder zorgkosten

'Ondersteuning minder centraal organiseren en meer in de buurten'

Wethouder Eric van der Want. Foto: Bastiaan Miché

hilversum De gemeente Hilversum gaat de komende twee jaar 1,5 en 1,7 miljoen euro zorggeld investeren in welzijn door voorzieningen in de wijken te versterken. Doel is om de kwetsbare inwoners dichtbij, in eigen buurt, beter en laagdrempeliger te adviseren en te ondersteunen.

Twaalf sociaal werkers moeten buurten
gaan versterken

Dat vertellen wethouder Eric van der Want van Zorg en Welzijn en bestuursvoorzitters Ben Hammer van Hilverzorg en Anita Keita van Versa Welzijn. Een belangrijk besluit, geeft de wethouder aan. Nu de decentralisatie (de gemeenten hebben bepaalde zorgtaken overgenomen van het Rijk) in financieel opzicht goed is verlopen, is het zaak om de inwoner centraal te stellen. Daarom moeten alle organisaties beter zichtbaar, meer samen en gemakkelijker aanspreekbaar worden voor bewoners. "Het kan beter en anders", aldus Van der Want. "Ik wil ondersteuning minder centraal organiseren en meer in de buurten."

De investering van drie miljoen euro over twee jaar moet uiteindelijk leiden tot minder zorgkosten. Bijkomstig voordeel is dat het Sociaal Plein aan de Wilhelminastraat meer wordt ontlast en medewerkers niet meer ieder 'wissewasje', zoals Van der Want zegt, hoeven behandelen. Het is namelijk de bedoeling dat twaalf sociaal werkers de buurten gaan versterken op het gebied van schulden, GGZ-problematiek, langer zelfstandig thuis wonen en mantelzorgers. Hoe en waar deze twaalf te werk gaan is nog onduidelijk. "Er is nog geen uitgewerkt plan", aldus Van der Want. "Met Versa gaan we de komende tijd bekijken wat we waar precies nodig hebben."
De partners, HilverZorg, Versa Welzijn, Sherpa, MEE, Philadelphia, Kwintes, GGZ centraal, Amaris, Inovum en de gemeente gaan gebouwen en voorzieningen openstellen voor meerdere doelgroepen. Dit moeten herkenbare ontmoetingsplaatsen worden met bekende gezichten. Bewoners lopen zo gemakkelijk binnen voor een vraag of ondersteuning over geld, schulden, werk, GGZ-problematiek, eenzaamheid, huiselijk geweld of bijvoorbeeld dementie.
Belangrijke reden voor dit project is het feit dat ouderen steeds langer thuis blijven wonen, vertelt Hammer. Risico daarvan is dat er sneller eenzaamheid ontstaat en juist dat kun je door dicht bij de mensen te staan, voorkomen. En vanwege de toenemende vergrijzing neemt ook het aantal kwetsbare mensen toe, is de verwachting.
Daarnaast willen de partijen de inwoners die zich vrijwillig inzetten voor Hilversum en haar bewoners beter ondersteunen en faciliteren. "Wij willen bijvoorbeeld vrijwilligers, van welke organisatie ook, gezamenlijke trainingen aanbieden. Immers, zij verdienen aandacht en ondersteuning voor de bijdrage die zij telkens weer leveren aan Hilversum."

Samen aan de ontbijttafel tijdens 'Ssst! de tijger slaapt'

Opa Frans las voor en de leerlingen aten. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Een bijzondere woensdagochtend voor alle 107 leerlingen van Jenaplanschool de Sterrenwachter in de Hilversumse Meent. Terwijl zij gezamenlijk aan het ontbijt zaten, werden zij voorgelezen door de opa van groep 3-leerling Ben, Frans Bartman.

Aanleiding was de Nationale Voorleesdagen. 'Ssst! de tijger slaapt' van auteur Britta Teckentrup was het boek waar Bartman uit voorlas. Het ontbijt was door de leerlingen zelf verzorgd.
Door middel van loting maakte ieder kind een ontbijtdoos voor een ander. Deze doos versierden zij als het lievelingsboek van de gever. "Hiermee benadrukken wij niet alleen het belang van lezen, een van de speerpunten van onze school, maar tevens de kracht van de gezamenlijkheid en de veilige sfeer die lezen en voorlezen met zich meebrengt", aldus directeur Peter Verbeke.
Ook burgemeester Pieter Broertjes moest woensdagochtend aan de bak. In de bibliotheek las hij voor uit hetzelfde boek aan 2- tot 4-jarigen. Zijn collega Frank Ossel van Wijdemeren las voor in de Loosdrechtse bibliotheek.

'Geen sprake van dat gemeente iets te maken heeft met koop Media Park'

Clash tussen wethouder Jaeger en Henk Blok (HvH) over plannen bedrijventerrein

Laatste woord over toekomstplannen Media Park is nog lang niet gezegd. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Over één ding zijn wethouder Wimar Jaeger en Henk Blok, commissielid van Hart voor Hilversum, het eens: de gemeente moet geen bedrijventerrein willen runnen. Daarmee houdt de vriendelijkheid tussen beiden op. De mededeling van de bestuurder dat Hilversum absoluut niet een van de partijen is die het Media Park op den duur wil aanschaffen, heeft het commissielid niet gerustgesteld.

Blok zegt duidelijk uit de mond van de wethouder gehoord te hebben dat de gemeente in de toekomst mede-eigenaar wordt van het Media Park. Naar zijn mening doet burgemeester Broertjes in 'Het gesprek met' met deze krant en GooiTV zelf uitspraken over de gewenste aankoop. De oppositiepartij is hierdoor verrast en stelt direct schriftelijke vragen aan de wethouder.

Op donderdag 11 januari is Jaeger te gast geweest bij 'MediaMatters' van New Business Radio. In dit programma ontvouwt de bestuurder de grootse plannen die er zijn voor het Media Park. Zo laat hij onder meer weten er een mediacampus te willen vestigen, meer ruimte voor startende bedrijven en er moeten een hotel en een restaurant komen. Een consortium zou op de achtergrond bezig zijn om het bedrijventerrein over te nemen van de huidige eigenaren, buitenlandse investeerders. Een plan dat zo'n 500 miljoen euro moet gaan kosten.
Tussen Blok en Jaeger vindt er een welles-nietesspel plaats tijdens de commissie Economie en Bestuur van vorige week woensdag. Blok beweert dat de wethouder meerdere keren in het radio-interview gezegd heeft dat de gemeente mede-eigenaar wordt. Jaeger weerlegt dat. "Er is geen enkele sprake of suggestie dat de gemeente Hilversum iets te maken zou hebben met de koop van het Media Park", aldus de bestuurder. "Zoals wij Engeland niet overnemen na de brexit doen wij dat ook niet met het Media Park. Die grote zorgen wil ik volledig wegnemen. Wij gaan niet investeren in overname of ontwikkelkosten."

Welles-nietesspelletje tussen beiden in commissie

Wel geeft Jaeger aan dat het college in het voorjaar een vertrouwelijk besluit heeft genomen over het beschikbaar stellen van 50.000 euro voor het uitvoeren van een verkenning naar de toekomst van het Media Park. Dat dit besluit geheim moest blijven, had te maken met de toen nog onzekere samenwerking met externe partijen. Inmiddels is de verkenning, waar ook de provincie Noord-Holland aan meewerkt, gestart.

Het laatste woord is hier nog niet over gezegd. Blok is ontevreden over de behandeling en agendeert de naar de mening van Hart voor Hilversum irreële en megalomane plannen van het Media Park in de volgende commissie. Dat is op woensdag 14 februari.

'Ik had meteen een Leopardtank geregeld'

De aanwezigheid van de motorclub had antifascist Arthur Graaff verbaasd. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De vraag of de politiek kan beloven nooit meer 'oorlogsmisdadigers' te eren in Hilversum leidde tot een harde confrontatie tussen Arthur Graaff van AFVN - Bond van Antifascisten en burgemeester Pieter Broertjes. De Bussumer verweet de burgervader dat hij dinsdag 21 november niet had kunnen demonstreren toen oud-KNIL-militairen werden ontvangen op de Zwaluwenberg. Broertjes had de aanwezigheid van motorclubleden wel toegestaan, was zijn lezing.

Niet kunnen demonstreren tegen eren oud-KNIL'ers

Graaff sprak vorige week woensdag in bij de commissie Economie en Bestuur. Samen met veertien anderen wilde hij demonstreren tegen het eren van de Molukse 'oorlogsmisdadigers', zoals hij de veteranen omschreef. Een aantal oud-KNIL'ers kwam langs bij inspecteur-generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven. Toen hij op dinsdag 21 november 2017 uitstapte op station Hollandsche Rading zag hij tot zijn grote verbazing tientallen leden van motorclub Djangan Undure Maloekoe. "Een Indische knokploeg", aldus de Bussumer en volgens hem zou deze club banden hebben met Satudarah. Daarnaast werd hij al snel tegengehouden door de politie.
Dat was om confrontatie te voorkomen, gaf Broertjes aan in zijn reactie. De burgemeester zei al lange tijd op de hoogte te zijn geweest van de komst van de Molukkers. Zij hadden lucht gekregen van de demonstratie van de antifascisten en wilden volgens Broertjes meereizen zodat "alles netjes zou verlopen". De aanwezigheid van beide groepen zou voor spanning zorgen. Zeker toen hij van Graaff begreep dat hij een spandoek wilde tonen met daarop het woord 'oorlogsmisdadigers'. "Toen dacht ik: dat moet ik even goed regelen. Ik heb mijn vrienden van de politie gebeld met het verzoek: doe mij even wat politieagenten. Daar is niks te veel mee gezegd, want de spanning liep duidelijk op."
Zo stond er onder meer een batterij ME en waren de Utrechtseweg en de Noodweg enkele uren afgesloten. Een hele kostbare operatie, gaf Graaff aan. Maar geen maatregelen waardoor hij nog kon demonstreren. Volgens Broertjes heeft Graaff er zelf voor gekozen het demonstrantenvak leeg te laten. "Als u had gezegd te willen demonstreren zoals we hadden afgesproken, dan had u politiebegeleiding gekregen", was zijn respons.
Broertjes kreeg bijval van de commissie over zijn handelen om ieders veiligheid te waarborgen. "Ik had meteen een Leopardtank geregeld", sprak PvdA-fractievoorzitter Hans Haselager. "Een optreden uit het boekje", meldde VVD'er Ruud Verkuijlen.

Zo hard als kan roeiend naar de Spelen

Benita de Man uit Loosdrecht reageerde op oproep Nico Rienks en zit nu in de '8'

Acht roeisters trainen dag in dag uit met maar één doel: de Olympische Spelen van Tokio halen. Eén van hen is Benita de Man uit Loosdrecht. "Dit kwam op het juiste moment voorbij."

De '8' met als derde van voren De Man. Foto: Rink fotografie

loosdrecht Toepasselijker kan het bijna niet. Boven de Amsterdamse Bosbaan zet een laagvliegende KLM Boeing uit Tokio de landing in. Daaronder trainen acht roeisters om over ruim twee jaar naar de Olympische Spelen in Japan te vliegen.

Eén van de vrouwen die zich meldde voor het Project 2020 is de nu 25-jarige Benita de Man uit Loosdrecht. De oproep van Nico Rienks en Paanen was helder: er werden dames gevraagd met een sportachtergrond, langer dan 1,85 en jonger dan 26 jaar. Roei-ervaring was niet noodzakelijk, wel het commitment om vijf jaar te investeren in een sportcarrière. "Die oproep vond ik een uitdaging", zegt Benita de Man na afloop van de training. "Er zat weinig progressie in mijn schaatscarrière om tot de top door te dringen. Daarnaast stopte een aantal trainingsmaatjes en ik kreeg minder plezier in het schaatsen. Dit kwam op het juiste moment voorbij."
Het waren voor De Man spannende jaren om in het team te komen. Er reageerden liefst 300 vrouwen; een groot aantal viel snel af. Na testwedstrijden is er doorgeselecteerd: naast groot en sterk moesten de vrouwen ook sociaal in het team passen. In oktober 2016 is de laatste groep van zestien teruggebracht naar acht vrouwen, die nu de voorlopige selectie vormen. Daar zit ook De Man bij: "Opgelucht dat ik zover ben gekomen. De moeilijkheid was dat je sociaal in teamverband moest werken, maar je was tegelijkertijd elkaars concurrenten. Dat botste soms. Nadat de beslissing was gevallen, konden we gaan werken aan teambuilding en technisch goed leren roeien. We moeten veel uren maken. Om ervaring op te doen trainen we niet alleen in de acht, maar ook in tweemansboten en de skiff."

Met Rienks fietsend langs de Bosbaan worden de dames regelmatig naar de kant geroepen voor aanwijzingen. Al peddelend zegt Rienks: "Fysiek en mentaal zit het wel goed, alleen moesten we ze nog leren roeien en dat is moeilijker dan gezegd. Er zit progressie in, maar we zijn er nog lang niet."
Het leven van een vrouw met Olympische ambitie is vooral afzien: "Wekelijks staan er tien trainingen op het programma. 's Morgens vroeg en aan het einde van de middag omdat iedereen daarbij ook werkt of studeert. Vanavond hebben we tot 19.00 uur getraind. Morgenochtend moeten we ons om zeven uur weer melden bij het botenhuis aan de Amstel om met de acht te trainen en voor de middagsessie gaan we het krachthonk in. En dat week in, week uit", vervolgt de vierdejaars studente sport, management en ondernemen aan de HvA in Amsterdam. "Tot nu toe is er een goede balans tussen de studie en het roeien. Ik zit in de laatste weken van mijn minor High Performance Sport. Volgende maand ga ik stage lopen en daarna moet ik afstuderen. Topsport betekent keuzes maken en de consequenties daarvan accepteren."
Tokio is nog ver weg, maar ook dichtbij, weten de Loosdrechtse en haar zeven metgezellen op weg naar de Spelen. "Momenteel zijn we de derde acht van Nederland. Vorig jaar hebben we meerdere keren 6 minuut 12 geroeid over de twee kilometer. Het doel voor dit seizoen is onder de zes minuten. Voor een Olympische medaille moet het nog twintig seconden sneller."
Het is acht uur als De Man op de fiets stapt. Snel wat eten en slapen, maar niet voordat het formulier voor deelname aan de Elfstedentocht is ingevuld: "Op de Weissensee heb ik een paar jaar geleden 200 kilometer geschaatst. Morgenochtend om zes uur gaat de wekker."

De winnaars van vorig jaar. Foto: GVW de Adelaar

Koppelcross en singlespeed op parcours GWC de Adelaar

hilversum De wedstrijd geldt als traditionele afsluiting van het veldrijseizoen in Midden-Nederland: de Oogzorg Briljant Koppelcross op het parcours van GWC de Adelaar aan het Kininelaantje in Hilversum, die komende zondag weer plaatsvindt. Daarna volgt een singlespeedwedstrijd.

Tijdens de koppelcroos, vorig jaar een prooi voor Micha de Vries en Roderik Egberink, wordt gereden in koppels van 40- en 40+-renners. Na de start door de 'jonkies' nemen na één ronde de 'oudjes' het over. En ga zo maar door. Er staan dit jaar ruim dertig koppels aan de start om 10.30 uur. Zij krijgen een zeer gevarieerd parcours voorgeschoteld: lange snelle stroken, afgewisseld door kombochten, een zandbak met bocht, een stevige trap, diverse heuveltjes en een wasbord.

Naast de Koppelcross vindt er om 12.00 uur een singlespeedwedstrijd (cyclocross met een versnelling) plaats. Dit is de première op het parcours van de Adelaar. Het recept is simpel: geen pitbike, geen karchers, geen campers. Alleen rauwe spierkracht en één elementaire fiets tegen de crosselementen. Crossen voor de fun, maar wel op het scherpst van de snede. In de praktijk komt er natuurlijk veel meer bij kijken. List en bedrog voor, tijdens en na de wedstrijden, het nuttigen van 'verboden' substanties, ploegentactieken, versnellingskeus, misleiding en koersinzicht spelen net als in het echte crossen een belangrijke rol.
Bij beide wedstrijden is het publiek welkom.

Thuis waar omroephistorie is gemaakt

Met verhuizing boom is Independer officieel nieuwe bewoner van Tros-gebouw

De boom van Independer is nu ook verhuisd. Foto: Bastiaan Miché

hilversum De oude radiostudio's met de muurschildering van Herman Brood zijn er nog, maar verder is het voormalige Tros-gebouw flink opgeknapt. Dat wordt duidelijk bij de officiële opening door de nieuwe bewoner van het pand aan de Celebeslaan: Independer.

Het beeld dat de wereld van verzekeringen en hypotheken saai is, is tijdens de opening - met medewerkers, buurtbewoners en burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Wimar Jaeger - zeker niet van toepassing. Best spectaculair is het als de boom - ooit aangeboden door medewerkers toen het Hilversumse bedrijf vijf jaar bestond - met enige moeite wordt neergezet op de binnenplaats. Deze plataan stond hiervoor bijna veertien jaar bij de door Dudok ontworpen Snelliusschool, het vorige onderkomen (honderd meter verderop) van Independer. "De eerste vijf jaren waren best een roerige periode", vertelt directeur Coen de Ruiter. "De boom die daarna kwam, is met het bedrijf meegegroeid. Het was een no brainer dat deze meeverhuisde."
De pakweg 300 medewerkers zijn blij met hun nieuwe onderkomen, waar toch radio- en televisiehistorie is gemaakt, en dat wordt tijdens de opening wel duidelijk. Het is vooral ruimer en beter geïsoleerd. Bovendien is er ruimte om verder door te groeien. Natuurlijk is er wel gekeken naar locaties buiten Hilversum, maar veel medewerkers wonen in of net buiten Hilversum. "En binnen dit bedrijf heerst een familiecultuur", zegt De Ruiter. "Die moest in het nieuwe pand passen. Dan verhuis je niet naar een bedrijventerrein."
De verhuizing vond plaats in november vorig jaar en is volgens alle betrokkenen soepel verlopen. Burgemeester Broertjes is in ieder geval blij dat het 'groeiende en bloeiende' bedrijf uiteindelijk toch weer in Hilversum is geland. Hij ziet in Independer een voorbeeld van hoe het college van burgemeester en wethouders Hilversum opnieuw wil opbouwen.

Sfeervol ogende lampenspeciaalzaak nu op de Groest

John Metz zit al sinds zijn dertiende 'in de lampies'. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Hij hoefde niet lang na te denken toen hem het pand op de hoek Groest/Prins Bernhardstraat eind vorig jaar werd aangeboden. En na twee weken alleen maar klussen is daar Lampenshop Hilversum. "Dit is een goede locatie voor een mooie lampenwinkel", aldus John Metz.

De mensen die regelmatig op de Gijsbrecht van Amstelstraat komen, kennen de 60-jarige Baarnaar wellicht. Bijna drie jaar had Metz daar - in loondienst weliswaar - zijn eigen winkel, maar de huur bleek voor de eigenaar te hoog. Daarom was de goedlachse Metz, ook niet meer de jongste, min of meer gedwongen om voor zichzelf te beginnen. Samen met compagnon Remco Mulder trok hij de stoute schoenen aan en opende vorige week hun nieuwe zaak, waar hiervoor een tweedehandskledingwinkel zat.

Bijkomend voordeel is dat de huur, ondanks de centrumlocatie, van de nieuwe ruimte fors goedkoper is dan op de Gijsbrecht en Metz qua vierkante meters eigenlijk niet zo heel veel heeft moeten inleveren. Bovendien oogt de goedgevulde ruimte fris, hebben rolstoelgebruikers alle ruimte en kan Metz met een druk op de knop de gehele sfeer binnen de zaak bepalen, tot discosfeer aan toe. "Ik wil echt een verlichtingspeciaalzaak zijn", benadrukt de Baarnaar. "We hebben ook een eigen elektriciën, maken zelf de kappen en hebben een eigen reparatieafdeling. Wat dat betreft bevalt dat eigen baasje spelen prima, al verandert er privé wel veel."
Al sinds zijn dertiende zit Metz, zoals hijzelf zegt, "in de lampies". Bij zijn oom, die een lampenwinkel had in Utrecht, leerde hij het vak. Eerst door het in elkaar zetten van de bouwpakketten - die lampen toen nog waren - uit Spanje, later hielp hij ook klanten. Oorspronkelijk zou Metz de zaak van zijn oom overnemen, maar het liep anders. In plaats daarvan ging hij de weg op als vertegenwoordiger en zag hij zo'n beetje alle winkels in Nederland.
Inmiddels staat Metz dus al weer een aantal jaar zelf in de winkel. Hilversum genoot altijd zijn voorkeur omdat de Mediastad toch een groot dorp is waar weinig lampenspeciaalzaken zijn. Op de vraag wat tegenwoordig de trend is, zegt hij direct: "Natuurproducten. Hout, met name." Ook decorative ledlampen zijn hot, terwijl de industrielamp terugloopt. Metz: "Je ziet de warmte en gezelligheid van vroeger terugkomen."

'Tegenwoordig zijn natuurproducten
als hout de trend'

Lampenshop Hilversum is gevestigd aan de Groest 87 in Hilversum. Kijk voor meer informatie op www.lampenshophilversum.nl.

Na alle plannen moet Media Mile zich nu vooral gaan bewijzen

Gaat Hilversumse 'groeidiamant' daadwerkelijk schitteren?

Ontdek meer over de historie van de TROS bij de mediazuil op de Lage Naarderweg. Of kijk oude muziekprogramma's bij de Vorstin. Dat en nog veel meer biedt de Media Mile.

Nu staan ze nog in de opslag maar eind februari zijn deze Media Milezuilen te vinden in de openbare ruimte. Foto: gemeente Hilversum

HILVERSUM Alles staat in de steigers wat betreft de Media Mile. Vier mediazuilen zijn in aantocht, de digitale content en de bijbehorende belevingen zijn bekend en de app, die Pixelthis heeft ontwikkeld, heeft nog ruim een maand om de puntjes op de i te zetten. Alle ideeën staan op het punt werkelijkheid te worden en dan moet duidelijk worden of en hoe de Media Mile, die omschreven wordt als 'groeidiamant', gaat schitteren.

Met de smartphone in de hand volgen de wandelaars binnenkort de gele Media Mile-stenen: op de foto met een digitale televisietoren, die de Hilversumse variant moet worden van de toren van Pisa. Of loop over de digitale rode loper en laat je vereeuwigen met jouw eigen Media Mile-Televizierring. Die foto is dan meteen te delen op social media. Of beantwoord zo veel mogelijk mediavragen goed en drink met korting een bakkie koffie bij een onderneming in het centrum. Het zijn enkele voorbeelden van wat eind februari werkelijkheid moet zijn.

De officiële lancering is gepland op dinsdag 27 februari. Dan moet het eerste stukje van de Media Mile daadwerkelijk werken. Het gaat om een route van 1,7 kilometer van deze nieuwe toeristische attractie. De Stichting Hilversum Marketing wil klein beginnen. Kwalitatief moet het gebodene gewoon goed zijn. Later bouwt de organisatie het toeristische rondje van bijna 5 kilometer langs verschillende hotspots (mediacultuurplaatsen) uit.

Televisietoren als Hilversumse variant van de toren van Pisa

De nostalgie van honderd jaar mediastad is het eerst gekozen thema bij de vier mediazuilen. Deze opvallende zuilen, die hufterproof zijn, komen te staan bij Podium de Vorstin, de Lage Naarderweg (bij het oude TROS-gebouw), de Sumatralaan en op het plein voor Beeld en Geluid. Straks zijn daar onder andere Polygoonbeelden te zien, radiofragmenten te horen en objecten te zien die met de rijke Hilversumse mediageschiedenis te maken hebben. Die zijn gegoten in moderne mediatechnologieën, legt Jaeger uit. Daarnaast moet de Media Mile veel digitaal plezier bieden. "Het moet vooral fun zijn", aldus Joost Buitenweg van Pixelthis. Op iedere locatie zijn andere dingen te zien, te horen en te beleven. Met behulp van de Media Mile-app, die later ingebed wordt bij de app van de citymarketing, kunnen objecten, straten of gebouwen tot leven komen en is een eeuw mediahistorie te ondergaan. Dat gebeurt onder meer met de zogeheten 'augemented reality', 360-gradenfotografie en ouderwets beeldmateriaal.

Na één keer de route te hebben gelopen, is het niet gedaan voor altijd, want de Media Mile moet gezien worden als een steeds wisselende expositie in de openbare ruimte. "Het is heel flexibel. De content is steeds aan te passen of kunnen we verversen", meldt de wethouder.

'Voor mij is de Media Mile geslaagd als André van Duin mij belt'

Volgens Mireille de Steur-Berg van de Stichting Hilversum Marketing, haar bijnaam is miss Media Mile, is het enthousiasme groot in Hilversum. Inwoners, ondernemers, bedrijven en omroepen wachten vol spanning af hoe de plannen in de praktijk uitpakken. Het idee is goed gevallen, maar nu moet Hilversums nieuwe aanwinst gaan overtuigen. “De Media Mile moet zich gaan bewijzen”, beseft De Steur-Berg. De gemeente hoopt dat anderen aan willen haken, mee gaan doen en daadwerkelijk willen investeren. Dat kan op financieel gebied of door het aanleveren van content of ideeën. De hoop is dat Hilversum de wandelroute omarmt.

Meer bezoekers trekken naar Hilversum, mensen vermaken met de wandelroute met een hoge funfactor, ze langer laten verblijven en meer laten besteden is een duidelijke doelstelling. Daarnaast moet de route aan professionals en amateurs in de mediawereld aantonen dat ze hier terecht kunnen door ze te laten zien dat in Hilversum veel te beleven is. Als laatste moet de Media Mile een verbindende factor zijn voor inwoners, ondernemers, bedrijven en bezoekers. Jaeger hoopt tevens dat Hilversummers trotser worden op de media en hun geschiedenis. Velen vinden het maar heel gewoon, terwijl de vele creatieve industrie die hier gevestigd is en het vakmanschap dat hier zit juist heel bijzonder zijn.

Het opstarten en het ontwikkelen van de Media Mile heeft 150.000 euro gekost. De gemeente heeft budget vrijgemaakt voor de citymarketingorganisatie. De Media Mile is en blijft 'werk in uitvoering'. De potentie om een succes te worden is groot, menen de vertegenwoordigers van de stichting. Geen enkele andere gemeente in Nederland heeft zo'n sterk profiel (mediastad). Voorlopig is niet voorgeschreven hoeveel wandelaars een succes maken van de route. “Voor mij is de Media Mile geslaagd als André van Duin contact met mij opneemt en mij dan vraagt waarom zijn 'Animal Crackers' niet te zien zijn bij de zuil op de Lage Naarderweg. Ik heb hem daarover benaderd, maar hij wilde nog niet meedoen", geeft De Steur-Berg aan.

Brandweer kreeg 270 stormmeldingen

'Veel tijd was er niet, er werd van incident naar incident gereden'

Het kan niemand zijn ontgaan: een van de zwaarste stormen ooit gemeten in ons land raasde afgelopen week ook over de regio Gooi en Vechtstreek.

Op de Hilversumseweg belandde een boom op een auto. Foto's: Bastiaan Miché

hilversum "Het was zo druk dat op alle brandweerposten in onze regio extra capaciteit werd ingezet om de meldkamer te ondersteunen in het aansturen van de brandweereenheden op de weg. Veel tijd was er niet, er werd van incident naar incident gereden."

Bij de spoedeisende hulpafdelingen kwamen acht gewonden binnen

Dat zegt Paul Schuur, coördinator Meldkamer Brandweer, een dag na de storm. Uiteindelijk kreeg de Brandweer Gooi en Vechtstreek maar liefst 270 meldingen. De brandweer is echter nog tot in de loop van vrijdagmiddag bezig geweest om alle nog openstaande meldingen af te handelen.
Zo was er op de Hilversumseweg tussen Laren en Hilversum een boom op een rijdende auto gevallen. Nadat de brandweer ter plaatse was, is de bestuurder per ambulance ter controle naar het ziekenhuis vervoerd. Eerder op de ochtend was er tijdens een incident ook al een brandweerman gewond geraakt. Hij kreeg plotseling een dikke, vallende tak in zijn gezicht. Na een kort ziekenhuisbezoek stond de brandweerman weer paraat en werd hij de rest van de dag ingezet tijdens de vele andere meldingen.
In al die drukte kwam er op de meldkamer ook een melding van een brand in een woonhuis aan de Burgemeester 's-Jacoblaan in Bussum binnen. Er zaten twee personen door rook ingesloten op de zolderverdieping. Zij konden worden gered. Oorzaak van de brand bleek een drooggekookt pannetje op het vuur in de keuken.
Plaatsvervangend brandweercommandant Dick van Baarle realiseert zich ten volle dat al deze meldingen zijn collega's in de regio, beroeps én vrijwilligers, flink aan het werk hebben gehouden. "Ik ben ongelooflijk trots op het feit dat mijn collega's twee mensen uit de onder de rook staande woning in Bussum hebben weten te redden. Daar doen we het immers allemaal voor. Ook ben ik zeer trots op het feit dat alle meldingen van stormschade adequaat en zo snel als mogelijk zijn opgepakt."
Bij de spoedeisende hulpafdelingen van Tergooi in Hilversum en Blaricum kwamen acht gewonden binnen als gevolg van de storm. Zes van hen konden snel naar huis. Twee zijn echter in het ziekenhuis opgenomen.

De brandweer in actie op de Castorstraat.

'Monumentale bomen sneuvelen'

Een omgewaaide beuk. Foto: Natuurmonumenten Johan van Galen Last

'S-GRAVELAND De zware storm van afgelopen week heeft grote natuurschade aangericht op de buitenplaatsen van Natuurmonumenten in 's-Graveland. Op de landgoederen zijn een kleine zestig bomen gesneuveld, waaronder veel bijzondere exemplaren.

"Het is dramatisch", zegt boswachter Johan van Galen Last. "Op alle buitenplaatsen zijn monumentale bomen gesneuveld, beuken van meer dan honderd, tweehonderd jaar oud, grote Douglassparren, eeuwig zonde."
In de meeste gevallen ging het om oude laanbomen die al zwakker waren. In tegenstelling tot solitaire bomen die in staat zijn zich in vol ornaat te ontwikkelen en die wel tegen een stootje kunnen, hebben deze laanbomen minder sterke wortels en takken, aldus Natuurmonumenten. Ze zouden niet gewend zijn om veel wind te vangen en de natte omstandigheden vormden een extra probleem, omdat de wortels dan minder grip op de bodem hebben.

Op Gooilust gingen zes beuken om en ook op Boekesteyn knakten grote bomen als luciferhoutjes. Er was ook overlast doordat omgevallen bomen paden blokkeerden, zoals op Bantam, Land en Bosch en bij het Corversbos. Door grote banden als noodverband om een verwoeste linde te wikkelen, kon voorkomen worden dat deze op de toegangsweg bij Gooilust zou vallen en voor een gevaarlijke situatie zou zorgen. De boom zal omgezaagd en afgevoerd worden.
Niks aan te doen, aldus Van Galen Last. "Het is een kwestie van opruimen en weer opnieuw beginnen. Het duurt tientallen jaren voor je weer zulke bomen hebt staan en er is veel geld en mankracht voor nodig."
Natuurmonumenten was de afgelopen dagen druk bezig om alle paden weer vrij en veilig te maken.

35 / 40

Elleke Boot geeft een workshop tegen uitstelgedrag.

Vrijdag 26 januari

Open Podium Globe

19.30 uur | MCO

Maandelijks platform voor amateurs en professionele artiesten in Hilversum en omgeving. Globe biedt je de gelegenheid om podiumervaring op te doen. Bespeel je een instrument of wil je gewoon komen luisteren, hou je van klassiek, pop of jazz, kom dan genieten op de Heuvellaan 33. Toegang gratis.

'Vive PIAF!'

20.15 uur | Theater Kleintje Kunst

Voor de tweede maal bij ons Vive PIAF! wederom een bijzonder optreden. Nadja Filtzer en musici nemen je mee in de achtbaan van Piafs leven en chansons. Voorstelling begint om 20.15 uur

Zaterdag 27 januari

'Het Lortcher Syndroom'

20.00 uur | Museum Hilversum

'Zelden was het niveau van Hilversums toneel zo hoog en indrukwekkend als bij 'Het Lortcher Syndroom', aldus een van de recensies op de try-outs van dit intense stuk over de herinneringen van een dementerende componist. Te zien op 27 januari, 17 en 23 maart. Reserveren: gwendevisser@kpnmail.nl.

Zondag 28 januari

Rommelmarkt

10.00 uur | De Koepel

Zondag is er weer een rommelmarkt in de Koepel. Van 10.00 -15.00 uur kan men terecht voor een groot aanbod van prettig geprijsde spulletjes. Wijkcentrum de Koepel, Kapittelweg 399a.

'Enkeltje Hollandia'

14.30 uur | Theater Kleintje Kunst

Een zeer bijzondere voorstelling: 'Enkeltje Hollandia' van Nick Teunissen. In 1993 zingt hij zijn allereerste liedje ooit. Over Bosnië en gevluchte klasgenootjes.

Dinsdag 30 januari

Bingo

14.00 uur | De Egelantier

Op dinsdag 30 januari organiseert de Trefpunt-soos weer een leuke bingo voor iedereen. Het begint om 14.00 uur in Zorgcentrum de Egelantier, Egelantierstraat 194.

'Brothers & Brubeck'

20.15 uur | Raadhuis Hilversum

In het eerste Raadhuisconcert van 2018 staat het Feenbrothers Quartet op het podium van de Burgerzaal. Musici Feenbrothers Quartet: Paul van der Feen saxofoon, Mark van der Feen piano, Matthijs van der Feen drums, Clemens van der Feen contrabas.

Dinsdag 30 januari

Verkenningen Rozenkruis en Gnosis

20.00 uur | LRC Centrum

Tijdens acht bijeenkomsten gaan we op zoek naar de bron van het leven en naar de eigen spirituele identiteit. Zo'n zoektocht is een weg van verkenning, van ontdekking en van verwondering.

Donderdag 1 februari

Het Ombudsteam Hilversum

19.30 uur | Wijkcentrum St. Joseph

Heeft u een lopend conflict met de overheid, het energiebedrijf of woningcorporatie? Loopt u vast in het oerwoud van regels? Weet u niet waar u met uw probleem terecht kunt? Het Ombudsteam helpt. Spreekuur elke 1ste en 3de donderdag van de maand 19.30-20.30 uur, St. Joseph, Minckelersstraat 71.

Start lesserie gebruik Essentiële Olie

20.00 uur | Christelijk Spiritueel Centrum

Het CSC host verschillende masterclasses over het gebruik van Essentiële Olie voor je gezondheid, zowel emotioneel, fysiek als spiritueel. Per avond is er een thema waar dieper op ingegaan wordt. De 1e avond gaat over kinderen.

Vrijdag 2 februari

Vragenuurtje hormoontherapie voor mannen

13.30 uur | Viore, centrum voor mensen die leven met kanker

Viore verzorgt in samenwerking met Tergooi, een vragenuurtje over hormoontherapie bij prostaatkanker. Van 13.30 tot 14.30 uur is een deskundige van Tergooi aanwezig om uw vragen te beantwoorden. De toegang is gratis. Kijk voor meer info op www.viore.org.

Zaterdag 3 februari

Doorbreek je uitstelgedrag

9.15 uur | Ontwerpfabriekje

Stel je vervelende klusjes altijd uit? Ben je het zat om een vol hoofd te hebben van alles wat je uit hebt gesteld? Wil je je tijd nuttig besteden in plaats van het te verdoen aan uitstelgedrag? Bij deze workshop van Elleke Boot ga jij aan de slag met het doorbreken van je uitstelgewoontes. Na de workshop weet jij wat een gewoonte is en waarom mensen gewoontes hebben. Kijk ook op www.ellekeboot.nl.

Intieme Bach-cantate

16.30 uur | Grote Kerk

Zaterdag klinkt in de Grote Kerk de cantate 'Nur jedem das Seine'. Een mooie intieme cantate met Italiaanse invloeden van Johann Sebastian Bach. Vier solisten uit Vocaal Ensemble Quink zingen alle onderdelen van deze cantate. De toegang is vrij.

Zondag 4 februari

Dirk Scheele - popconcert 2+

15.00 uur | Theater Gooiland

De kinderpopster Dirk Scheele speelt zijn vrolijke popconcert 'Feest!!!' (2+) in Schouwburg Gooiland. Samen met een liveband speelt hij zijn leukste en bekendste kinderliedjes.

Woensdag 7 februari

Doe Het Niet Zelf avond

18.00 uur | Arendstraat 49

Bedoeld voor iedereen die ergens niet uitkomt en dat weet te vertalen in een praktische hulpvraag. Deelname is gratis. Neem zelf wat eten/drinken mee als bijdrage voor het gezamenlijk buffet. Vergeet niet laptop of materialen mee te nemen waar je graag mee werkt. Programma: 18.00 tot 19.00 uur binnenkomst en samen eten; 19.00 tot 19.30 uur inventariseren vraag en aanbod; 20.00 tot 22.00 uur werken voor elkaar. Aanmelden via www.doehetnietzelf.org

Foto: Eemjazz

Blaricum Eemjazz speelt zondag 28 januari van 14.30 tot 17.00 uur in Hotel Restaurant Bellevue aan de Huizerweg 11. De bandleden brengen een gevarieerd repertoire: swing, ballads, latin en hits van alle tijden. Meer informatie op www.eemjazz.nl.

Van Made in Hilversum naar grote bekendheid?

Programma moet springplank zijn voor muzikaal talent

Liggen de fans straks ook uren voor jouw concert voor de deur? Misschien omdat je ontdekt bent door het nieuwe Hilversumse talentprogramma.

Winnende bands mogen songs opnemen in de wereldberoemde Wisseloord Studio's. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Noem het de lokale 'Idols' of 'X-factor'. 'Made in Hilversum' is de zoektocht van Podium de Vorstin en de Wisseloord Studio's naar jong muzikaal talent. Op woensdag 21 is het zover. Dan staat de eerste editie van dit lokale talentontwikkelingsprogramma op de agenda.

Het uitverkoren talent neemt onder begeleiding van een coach en een producer enkele tracks op in de wereldbekende Wisseloord Studio's. Daarnaast kunnen de geselecteerde talenten voor langere tijd kosteloos gebruikmaken van oefenruimtes bij de Vorstin, krijgen zij een fotoshoot en diverse workshops van professionals uit de muziekindustrie. Na de opnames bij Wisseloord krijgen de acts een eigen releaseshow in de Vorstin.
Belangstellende muzikanten of bands hebben nog maar kort de tijd om zich aan te melden. De deadline sluit woensdag 31 januari. Dan moeten twee demo's, links en een bio binnen zijn. Na een voorselectie staat er een liveselectie op het programma. "Dit is geen wedstrijd, maar een mooie muzikale avond om een band of vocalist te kiezen waarvan wij denken dat deze de grootste potentie heeft om de volgende stap te zetten in de muziekindustrie", aldus de organisatie. Een jury met daarin onder anderen Malik Berrabah (chief producer Wisseloord Studio's), Radio 2-dj Gerard Ekdom en Di-Rect-bassist Bas van Wageningen beoordeelt de acts op muzikaliteit, artistieke inhoud en creativiteit, liveperformance, originaliteit en marktwaarde.
Talentontwikkeling is een van de speerpunten van Podium de Vorstin. Dit is onderdeel van de nieuwe koers die het poppodium vaart. Talentenprogramma's voor dj's en bands uit Hilversum en omgeving moeten een springplank zijn.

'Cabaret on the rocks' in Santbergen

HILVERSUM Cabaret in Theater Santbergen. Zaterdag 27 januari staat daar voor de eerste keer 'Cabaret on the rocks' op het menu.

"Een avond lachen en proosten met een lekker glas wijn of bier, fijne vrienden, goed gezelschap, en twee of meer aanstormende cabaret-acts", moeten de ingrediënten zijn van dit nieuwe evenement in Hilversum. Robbert Jan Proos treedt op als gastheer. Hij is zelf cabaretier en presentator van diverse festivals. Vanuit die hoedanigheid kent hij de talenten. Voor de eerste optredens in het theater aan de Noorderweg 2 heeft hij Maya van As en cabaretduo Roovers en Van Leeuwen naar Hilversum gehaald.

Wie hierbij aanwezig wil zijn, legt 17,50 euro neer voor een entreekaart. Deze zijn te bestellen via www.cabaretontherocks.nl. Op zondag 31 maart en zaterdag 26 mei haalt Proos weer cabarettalent naar Santbergen.

Tim Knol bij 't Oor

HILVERSUM Zijn nieuwe album 'Cut the Wire' is een week geleden uitgebracht. Van die nieuwe plaat laat Tim Knol vanavond - donderdag 25 januari - ongetwijfeld enkele nummers horen als hij komt optreden bij Platenhuis 't Oor.

Knol is te gast in de bekende winkel aan de Leeuwenstraat 44. Vanaf 20.00 uur is hij daar te vinden voor een instore-cd-presentatie, zo laat ondernemer Berry Calis weten.

Opnieuw komt een bekende naam in de muziekwereld naar 't Oor toe. Zaterdag 2 december bijvoorbeeld stond de platenzaak bomvol toen de Rotterdamse band The Kik daar kwamen voor hun lp-presentatie. Nu is het de beurt aan Knol.

'Cut the Wire' is de vierde langspeler van Knol. Voor dit album, dat hij grotendeels schreef met Anne Soldaat en in zijn eigen studio opnam, heeft de muzikant ruim de tijd genomen. Hij is er twee jaar mee bezig geweest. Meer ruimte voor het experiment en meer levenservaring hebben volgens de kenners geleid tot een voller en grootser album.

Muzikale ode aan jeugdhelden

HILVERSUM Het Feenbrothers Quartet betreedt dinsdag 30 januari het podium van de burgerzaal. De vier broers verzorgen het eerste raadhuisconcert van 2018.

De muziek die vroeger in huize Van der Feen werd gedraaid, vormt tijdens dit concert de rode draad. Zij brengen een ode aan hun jeugdhelden componist en pianist Dave Brubeck en altsaxofonist Paul Desmond. Verder staat ook de première van 'Waltz Municipal' op programma. Dit stuk is gecomponeerd door saxofonist Paul van der Feen. Het concert begint om 20.15 uur. Een kaartje kost 18 euro en is onder meer te bestellen via www.raadhuisconcerten.nl.

Danceparty 30-plussers

HILVERSUM Brasserie Zonnestraal is zaterdag het decor van een danceparty voor 30-plussers. Vanaf 20.30 uur begint het feest in het pand in het Loosdrechtse Bos.

Tot en met 1.30 uur kunnen de bezoekers dansen, sjansen, kletsen of genieten van een drankje. Een ticket kost in de voorverkoop 12,50 euro.