Gooi en Eembode Hilversum

14 juni 2018

Gooi en Eembode Hilversum 14 juni 2018


Groen licht voor bad in Kerkelanden

HILVERSUM Zwemschoolhouder Shiva de Winter heeft na een maandenlang durende soap dan toch de gewenste vergunning voor zijn kleinschalige instructiebad aan de Fransiscusweg in Kerkelanden. "Eindelijk. Ik ben heel opgelucht", aldus de ondernemer.

Woensdagmorgen kwam het verlossende woord vanuit het grote, gele raadhuis. Er zijn nog wel een paar voorwaarden waar De Winter aan moet voldoen. Zo zijn de kosten voor het aanpassen van de parkeerplaatsen voor zijn eigen rekening en moeten de huurders in pand nummer 229 voor het einde van dit jaar zijn vertrokken, aldus verantwoordelijk wethouder Floris Voorink. Maar wat betreft alle veiligheidseisen voldoet de aanvraag nu wél aan alle criteria.

Hoewel de vergunning dus nog niet onherroepelijk is en tegenstanders zes weken de tijd krijgen om bezwaar te maken tegen de komst van het zwembad, wil De Winter zo snel mogelijk de bouwklus vervolgen. Hij was - ondanks dat hij nog geen vergunning had - al begonnen met de bouw, waarna de gemeente hem een bouwstop oplegde. Met het verlenen van de vergunning is deze opgeheven. De Winter: "We kunnen weer door."
De komende weken moet de bouw worden afgerond. Het bad is nog leeg en de vloer nog niet betegeld. De Winter verwacht in de derde week van juli zijn zwembad te kunnen openen.

9

Verslagenheid bij parachutisten na dodelijke sprong

HILVERSUM "We kennen haar allemaal. Ze was zo'n lieve en vrolijk meid die al op heel jonge leeftijd begon met springen." Dat zegt bestuurslid Gerda Drop van Parachutisten Centrum Midden Nederland als net bekend is dat de 19-jarige parachutiste Fabiënne Lam uit Hilversum is overleden.

Het trieste nieuws komt hard aan bij de Hilversumse vereniging aan de Noodweg. Maandagavond kwamen de leden bijeen. Het jonge lid, dat bij iedereen wel bekend was, had al meer dan tachtig sprongen op haar naam staan en stond te boek als een natuurtalent.

Maar zaterdagmiddag ging het in een weiland op een kilometer afstand van het vliegveld in Teuge helemaal mis, bleek bij de landing. De oud-leerling van het Comenius College raakte zwaargewond en overleed een dag later in het ziekenhuis in Zwolle. De precieze toedracht van het ongeluk is nog altijd niet duidelijk. De parachute was wel gewoon opengegaan.

Onderzoek naar geweld bij Lopik tegen Hilversum

HILVERSUM Dat FC Hilversum na de 1-0 uitnederlaag bij Lopik was uitgschakeld voor promotie naar de tweede klasse was iets waar niemand het bij de groen-witten na afloop van dat duel nog over had. De wedstrijd eindigde namelijk in een massale knokpartij.

Voetbalbond de KNVB is inmiddels een onderzoek gestart. Aanleiding voor het geweld - na een wedstrijd waarin liefst vier rode kaarten vielen en Hilversum vooral voor rust voldoende kansen kreeg om wél te winnen - waren de racistische uitlatingen van Lopik-supporters in de richting van enkele spelers van Hilversum, aldus de verenging op de eigen website. Verder blijft het ook vanuit Crailoo stil.

Leerlingen speciaal onderwijs maken kennis met Gooise sportclubs

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Iedereen, ook mensen met een beperking, moet kunnen sporten.

Om die reden gaven verschillende Gooise verenigingen die een aangepast sportaanbod hebben, een sportdag voor 120 leerlingen van De Mozarthof en de Klimopschool uit Hilversum (speciaal onderwijs).

Op de velden van Olympia'25 vermaakten zij zich opperbest.

Inspiratiebron

Foto: Bastiaan Miché

Na een ongeluk bij de open haard verloor José Salvado bijna het leven. Nu is de ultieme knokker in training voor een marathon.

11

Bijeenkomst Fietsersbond over lokaal fietsbeleid

Werken aan fietsveiligheid. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het Hilversumse fietsbeleid staat woensdag 20 juni centraal tijdens een openbare bijeenkomst van het landelijk bureau en afdeling Hilversum van de Fietsersbond. Dat gebeurt vanaf 20.00 uur in de kantine van de Gooise Atletiek Club aan de Arena 103.

Aan bod komen woensdag de uitslagen van een recent gehouden enquête van de Hilversumse Fietsersbond. Hierin is gevraagd hoe de gemeente fietsveiliger kan. Sowieso vindt de bond dat de gemeente zich de komende periode moet gaan focussen op meer veilige fietsomstandigheden en meer fietsparkeervoorzieningen. Voor de verkiezingen heeft de bond dat al aangekaart in een vijfpuntenplan.

Piet van der Linden is te gast. Tijdens deze bijeenkomst die tot 22.00 uur duurt, spreekt dit kopstuk van het landelijk bureau van de Fietsersbond in Utrecht over de ontwikkelingen in fietsend Nederland.

Telefoongids en Gouden Gids voor laatste keer in de bus

HILVERSUM De 45 gedrukte regionale edities van De Telefoongids en Gouden Gids verschijnen dit jaar voor de laatste keer. Deze week is of wordt de gids in de gemeenten Baarn, Bussum, Hilversum, Huizen en Weesp voor het laatst bezorgd.

Daarmee komt na bijna 140 jaar een einde aan een unieke informatievoorziening van telefoon- en adresgegevens, Sinds 1996 verschijnen de gegevens ook al online op www.detelefoongids.nl. Het zal niemand verbazen dat inmiddels het overgrote deel van de gebruikers online telefoonnummers, adresgegevens en openingstijden van winkels opzoekt.

Om de beperkte groep ouderen die de gedrukte versie van de gids nog gebruiken tegemoet te komen, worden er speciale cursussen georganiseerd door DTG in samenwerking met SeniorWeb om hen te helpen de overstap naar online te maken. Ook op de website van SeniorWeb staat meer informatie.

CU H'sum strijdt voor nachtbus

Is lijn 477 straks verleden tijd? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dat de nieuwe coalitie zich in wil zetten voor een nachtverbinding met Utrecht en Amsterdam is mooi, vindt de ChristenUnie (CU). Handiger vindt de raadsfractie het als de nieuwe bestuursploeg zich hardmaakt voor het behoud van buslijn 477, de nachtbus van Hilversum naar Utrecht.

CU-fractiemedewerker Bas Nanninga stelt dat buslijn 477 van U-OV er al een aantal jaar is. Zo kunnen de reizigers in de late uurtjes van Hilversum naar Maartensdijk, Bilthoven en Utrecht komen. Maar deze busverbinding dreigt te vervallen omdat deze lijn niet zo goed loopt, zo blijkt uit het verhaal van Nanninga. In september nemen Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht hierover een besluit als het Vervoerplan 2019 op de agenda staat. Als het Hilversumse college niet in actie komt, dan is het gedaan met de 477, aldus de CU.

Nu de nieuwe coalitie in het akkoord heeft opgetekend dat zij in de komende jaren een nachtverbinding gaat realiseren tussen Amsterdam en Utrecht, ziet de oppositiepartij een goede kans om het college op het wegvallen van de bestaande busverbinding te wijzen. Hoewel er weinig gebruik van wordt gemaakt, is dit een belangrijke lijn. "Vooral voor nachtelijke bezoekers van buiten Hilversum is het belangrijk dat er vervoer naar huis is. Dit om te voorkomen dat mensen met alcohol op achter het stuur gaan zitten", aldus Nanninga. "Misschien dat de lijn, met meer promotie, wel een succes kan worden", voegt hij eraan toe.

Zijn verzoek aan het college is om in de bres te springen voor buslijn 477. Een van de vragen luidt dan ook of Hilversum bereid is om snel contact op te nemen met de provincie Utrecht om tot een oplossing te komen.

Weerbericht

Licht wisselvallig, perioden met zon, iets warmer

Een gebied van hoge luchtdruk ligt bij de Britse Eilanden. Met een noordelijke stroming is het koel. Het hogedrukgebied trekt langzaam zuidoostwaarts. Daardoor gaat de wind draaien en komt vanaf donderdag uit zuidwest tot west. De temperatuur stijgt licht, maar het wordt dan tevens wisselvalliger met een iets toenemende neerslagkans bij gematigde temperaturen.

Vrijdag + het weekeinde

Na de passage van een warmtefront donderdag met wat regen wordt het vrijdag met 22 graden iets warmer. Het blijft droog. Er waait een matige zuidwestenwind. Ook zaterdag is het nog vrij warm met een maximum van 22 à 23 graden. Er is zonneschijn en stapelwolken. Later op de dag kan een bui tot ontwikkeling komen. Zondag is de kans op enkele buien iets groter. Af en toe schijnt de zon. Bij een stevige westenwind is het met 19 à 20 graden iets koeler.

Trend na het weekeinde

Ook komende week is het weerbeeld wisselend. Enerzijds zorgt een uitloper van het Azoren hoog voor meest droog weer met geregeld zon. Anderzijds brengen uitlopers van Atlantische storingen soms bewolking met kans op een bui. De maxima liggen tussen 20 en 25 graden.

Weetje

Deze week was het met name dinsdag en woensdag koel met een maximum onder de 20 graden. Het is de bekende junikoelte, die een deel van de junimaand kenmerkt. Soms duurt het enkele dagen, soms ook langer. Het staat ook bekend als schaapscheerderskou. De schapen werden dan geschoren om te voorkomen dat de huid van de dieren aan felle zon werd blootgesteld.

Scenecs opent met Indonesische film

Filmfestival start 22 juni. Foto: Daniëlle van Wallinga

HILVERSUM Voor de derde keer is Hilversum de thuishaven van het Scenecs International Debut Film Festival. Vrijdag 22 juni trapt het festival af met 'Posesif', de openingsfilm.

De start van de twaalfde editie, Scenecs is begonnen in Amersfoort, vindt plaats in de Vue bioscoop aan het Langgewenst. Om 20.00 uur is de officiële opening van dit filmfestival voor debuterende filmmakers uit de hele wereld. De Indonesische ambassadeur opent het 'filmbal'.

Tussen 22 en 29 juni laat Scenecs de 76 beste debuutfilms zien uit de honderden verkregen inzendingen. Naast Vue zijn de films te zien in Filmtheater Hilversum. Het festival sluit met het Grand Gala in Studio 21.

Boodschap met bezem aan nieuwe coalitie

Symbolische opknapactie speeltuin Neuweg van SP

Meer bomen plaatsen rondom speelplaatsen is een mooi idee. De SP stelt dat eerst de basis goed moet zijn: het onderhoud moet op orde zijn.

Een aantal SP'ers stak dinsdag de handen uit de mouwen en ruimde de speelplek op aan de Neuweg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Voor even stond de afkorting van de SP voor Speelplein Poetsers. De socialisten schoonden de speelvoorziening aan de Neuweg op. Deze symbolische actie gold als boodschap naar de coalitie. Speelplaatsen willen vergroenen is prima, maar zorg er eerst voor dat het onderhoud op orde is.

'Perfecte plek, die wél moet worden opgeknapt'

Met bezems en prikkers ging het groepje socialisten dinsdagmiddag aan de gang. Bij het inventariserende rondje over het grote plein werd het achterstallig onderhoud snel duidelijk. De betonblokken rondom het basketbalveld zijn kapot of liggen helemaal los en overal ligt troep, waaronder veel glas. De locatie aan de Neuweg is een mooie hangplek. "De eerste cocaïnewikkel is al gevonden", meldt raadslid Rebekka Timmer binnen een paar minuten.
"Het is een mooie plek en speeltuin. De speeltoestellen zijn kwalitatief goed en er is voor iedere leeftijd wat, maar de speeltuin is verloederd. Dat heb ik de afgelopen anderhalf jaar zelf kunnen zien als ik mijn oudste dochter naar vioolles breng in de buurt en dan met mijn jongste dochter hier naartoe ga. Het is een perfecte plek, maar het moet echt opgeknapt worden", meldt SP-bestuurder Jasiu van Haarlem.
Zorg ervoor dat de openbare speelplaatsen goed onderhouden zijn. Dat is de oproep aan het college, dat in de komende periode speel- en ontmoetingsplaatsen wil vergroenen. Naast de Neuweg kunnen ook de speelvoorzieningen in de Oude Haven en bij het Kamrad wel worden aangepakt. Inmiddels heeft de fractie schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het achterstallig onderhoud van de voorzieningen.

Rechtszaak over springpark in september

HILVERSUM Dat de omwonenden rond de Clemenskerk het er niet bij laten zitten, is meer dan bekend. De volgende stap om de komst van trampolinepark Flight 53 te voorkomen, is de gang naar de rechter. Nu is de datum van die zaak bekend. Vrijdag 21 september staan beide partijen tegenover elkaar in de rechtbank.

Begin februari kondigden meer dan twintig bewoners, die zich verenigd hebben in Buurtactie Clemenskerk, aan dat zij naar de rechter stappen. Een trampolinepark in de al jaren leegstaande kerk aan de Bosdrift 53 vinden zij meer dan onwenselijk. De leefbaarheid van de wijk staat op het spel. Als de onderneming van Saskia de Wit er daadwerkelijk komt - zij verwacht zelf in juli of augustus open te kunnen - dan vrezen de omwonenden onder meer geluids- en verkeersoverlast.

Afgelopen week is het ombouwen van de kerk al begonnen, melden de bewoners. "Dat getuigt van weinig respect voor de bezwaren die in de buurt leven", meldt Buurtactie Clemenskerk in een persbericht.

Daarnaast hekelen de bewoners het handelen van de gemeente, die in hun ogen keer op keer steken heeft laten vallen. Omwonenden hebben het idee dat Hilversum het belang van de ondernemer belangrijker vindt dan dat van de buurt. Naast gerechtelijke stappen zegt de 'Clemensbuurt' met spanning af te wachten wat wethouder Angelika Pelsink van Buurten en Wijken gaat doen. Zij is immers van Hart voor Hilversum: de partij die zich geprofileerd heeft met bewonersparticipatie. Gaat zij zich daarvoor sterk maken, is de vraag die leeft.

Vanaf september handhaven op verkeerd gestalde fietsen

Alleen nog fietsparkeren op plek waar dat mag. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Nu de gemeente 500 extra parkeervoorzieningen heeft gerealiseerd, is het echt tijd dat Hilversummers de fiets niet zomaar blijven neergooien. Dat kan over een paar maanden ook niet meer, want er gaat gehandhaafd worden en dan kunnen de fietsers hun tweewieler ophalen bij het depot.

Vanaf september gaat de gemeente daadwerkelijk handhaven. Wie zijn fiets neerzet in het centrum op een plek waar dat niet is toegestaan, mag daarna zijn of haar stalen ros elders ophalen. "We beginnen mild", laat een zegsvrouw van de gemeente weten. Dat betekent dat er in de eerste maand geen kosten aan het ophalen van de fiets verbonden zijn. Dat wordt vanaf oktober anders. Dan moet de eigenaar van de tweewieler een bedrag betalen bij het fietsdepot op de Kerkbrink. Twee buitengewone opsporingsambtenaren (BOA’s) gaan zich hiermee bezighouden, zo laat de gemeente weten.

Hilversum gaat niet van de ene op de andere dag zomaar handhaven. Eerst komt er een stevige communicatiecampagne. Dat gebeurt in juli en augustus. Op straat en in de winkels zijn flyers, viltjes en borden te vinden die het publiek hierover informeren. Tevens zet de gemeente gedurende deze maanden straatcoaches in. Zij vertellen de fietsgebruikers waar zij hun tweewieler wel en niet mogen neerzetten in het centrum. Maar dat is nog niet alles. "Naast informeren en handhaving proberen we de openbare ruimte zo in te richten dat verkeerd stallen ontmoedigd wordt", klinkt het verder nog uit het raadhuis.

Openbare ruimte een beetje netjes krijgen en houden

De Stichting Centrum Hilversum merkt op dat ondernemers hun personeel ook gaan voorlichten. De medewerkers krijgen het verzoek hun fiets, die vaak langer in het centrum staat, op een rustige plek neer te zetten, zodat er meer ruimte is voor de gasten.

Steeds meer Hilversummers komen met de fiets naar het dorp. Daar is de gemeente blij mee, maar dat leidt regelmatig tot een chaos in het centrum, zoals op de Kerkbrink en de Groest. Om de openbare ruimte een beetje netjes te krijgen en te houden, zijn eind vorig jaar en begin 2018 500 extra fietsparkeerplekken gerealiseerd in het centrum, onder meer bij Mout, op de Groest en de Kerkbrink.

Daarmee is de kous wat betreft de gemeente nog niet af. Nog altijd bestaat de wens om een inpandige fietsenstalling te realiseren waar de centrumbezoekers hun fiets kwijt kunnen en waar ook nog een openbaar toilet gerealiseerd kan worden. Begin maart opperde wethouder Floris Voorink dat een fietskelder in het oude V&D-pand een goede optie is. Het pand aan de Kerkstraat 47-51, dat leeg staat sinds april 2016, is daar uitermate geschikt voor, zei de liberaal. Hij sprak de hoop uit dat de gemeente bereid is om aan te haken in de ontwikkelingen rond het pand. Een van die ontwikkelingen is de verhuizing van de C&A.

Ambassadeurs voor gastvrij centrum

HILVERSUM Hilversum is op zoek naar zogeheten 'stadsambassadeurs'. In het kader van de pilot Gastvrijheid zijn Hilversummers nodig die willen fungeren als gastheer of -vrouw van het centrum.

Sinds februari loopt er in Hilversum een proef om het centrum gastvrijer te maken. Het gaat om een landelijk initiatief van Stad & Co, INretail, Detailhandel Nederland en Mindlogyx Retail. Deze partijen zijn bezig om in de mediastad, maar ook in Meppel, Zoetermeer en Eindhoven, een 'toolbox gastvrijheid 2.0' te ontwikkelen. In deze vier pilotgemeenten werken de partijen op wetenschappelijke basis een gastheerschapprogramma uit, dat moet leiden tot een gastvrijer centrum.

Een onderdeel van gastvrijer worden is de inzet van stadsambassadeurs. De Stichting Hilversum Marketing hoopt dat mensen die veel weten van hun gemeente zich aanmelden om bezoekers te onthalen en te voorzien van informatie. Dat is mogelijk via info@hilversummarketing.nl.

Kortenhoever krijgt lintje

KORTENHOEF Ben Pot uit Kortenhoef is zaterdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg deze koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Freek Ossel tijdens het jaarlijkse Antoniusfeest voor alle vrijwilligers van de H. Antonius van Paduakerk.

Pot is hier al sinds 1970 koorlid en actief als vrijwilliger. Hij verricht werkzaamheden aan de parochietuin en op de begraafplaats, zorgt voor de juiste beplanting en voert onderhoudswerkzaamheden uit. Ook is de Kortenhoever grafdelver, verricht hij hand-en-spandiensten voor het Antoniusfeest en helpt mee in de voorbereiding van kerkveilingen voor de 'Vrienden van Antonius'.

Daarnaast was Pot, al voor de formele oprichting, lid van Dans- en Carnavalsvereniging De Turftrappers. Ook Floraliavereniging Kortenhoef kan rekenen op zijn betrokkenheid. Tot slot helpt Pot bij de organisatie van optredens van het Ankeveens Havenloos Mannenkoor. "De heer Pot is een man die al decennialang klaarstaat voor de parochie en het verenigingsleven. Er wordt nooit tevergeefs een beroep op hem gedaan", aldus Ossel.

Anneke Dijkstra

(48), ondernemende pizzabakster, Hilversummer sinds 2002 toen ze een tijdje bij haar oom en tante mocht wonen.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik was Programma Management Ondersteuner van een Voortdurend Verbeterteam maar ben mijn 'pizzabus-iness' gestart: Mrs. Italy. Ik bak, in mijn bus, dagelijks pizza's bij de mensen aan huis."

Nog tijd voor hobby's?
"Lezen, hardlopen, inlineskaten, wielrennen, Italië, Apple-spullen."

Wat vind je van jouw woonplaats?
"Fijne plek, lekker centraal, veel natuur en toch ook een beetje stad."

Naar welk café ga je graag?
"Bij Parc aan de Havenstraat, liefst op het terras als de zon schijnt."

Als je burgemeester was, dan...
"zou ik veel geasfalteerde fietspaden laten aanleggen om lekker op te kunnen skaten."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'Uitstekend' van Paul Rulkens."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik niet van koken houd en het niet goed kan. Best knap dat ik zulke lekkere pizza's uit een oven tover."

Kroketje of kaviaar?
"Pizza! O, nee, kroket."

Mooiste plek in Hilversum?
"De Hoorneboegse Heide, het liefst 's morgens vroeg."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Marco Borsato. Mijn jaardoel: hem mijn pizza laten proeven. Ben zo benieuwd wat hij ervan vindt."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Beeld en Geluid."

Wat mist Hilversum?
"Wegen die geen eenrichtingswegen zijn."

Waar mogen ze je voor wekken?
"Voor zwarte thee met honing en After Eight."

Buitenspeeldag is feest rondom Lopes Dias

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Toch wel een begrip in Hilversum-Noord: de Nationale Buitenspeeldag rondom buurtcentrum Lopes Dias. Tientallen kinderen uit de buurt vermaakten zich woensdagmiddag opperbest met de verschillende wateractiviteiten (foto), op de stormbaan, het springkussen en allerlei andere leuke spelletjes.

Voorink: 'Broedende kip moet je niet storen'

Voorink: 'Er is ontzettend geprobeerd te helpen.' Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

Waarom is de bouwstop voor de bouw van het nieuwe en kleinschalige zwembad van De Winter Sport nog altijd niet opgeheven? En hoe kan de wethouder het kort geding tussen zwemschoolhouder Shiva de Winter en de gemeente Hilversum van komende vrijdag nog voorkomen?

Het waren vragen die bij veel ouders leefden en door SP en ChristenUnie maandag aangekondigd werden in de aanloop richting de commissievergadering van woensdagavond. Op dat moment was er nog geen vergunning voor de bouw van het nieuwe zwembad in Kerkelanden van De Winter Sport en stond het kort geding tussen De Winter en de gemeente nog gewoon op de agenda.

Wethouder Floris Voorink begrijpt de emoties vanuit de politiek, De Winter zelf en ook veel ouders van de zwemschoolleerlingen. Bovendien is het voortraject vanuit de gemeente allesbehalve vlekkeloos verlopen. Echter, aldus de wethouder, de gemeente is er om alle belangen zorgvuldig tegen elkaar af te wegen.
Hij bestrijdt dan ook het ontstane beeld dat de gemeente de gang van zaken onnodig vertraagde of zelfs belemmerde. "Er is ontzettend geprobeerd te helpen", meent Voorink. "De kritiek die ontstond was onplezierig en in zo'n juridisch proces ook niet verstandig. Een broedende kip moet je niet storen."
Voorink vindt de soms harde taal richting hem en zijn ambtenaren dan ook niet terecht en betreurt de 'impulsieve emoties' die (volgens hem ook vanuit de politiek) zijn geuit. "Ik snap de frustratie bij ouders die willen dat hun kind op zwemles kan, maar ik heb hen ook verteld dat ze willen dat hun kind ook veilig kan zwemmen."

Nu De Winter - na een maandenlang durende en zeer emotionele welles-nietes-discussie tussen hem en de gemeente over met name de brandveiligheid binnen het gebouw en de verkeersveiligheid - dan toch zijn vergunning op zak heeft en aan de slag kan, is ook de wethouder happy. "Er ligt nu een goed onderbouwd plan op tafel. Wat ons betreft kan De Winter aan de bak. En ik hoop dat hier tot in lengte van dagen zwemlessen kunnen worden gegeven."

Man berooft slapende vrouw in de Boomberg

HILVERSUM Een nog onbekende man heeft in woonzorgcentrum De Boomberg een pinpas van een bewoonster gestolen en daarmee voor 1250 euro gepind. De politie heeft de man op beeld staan en is op zoek naar hem.

De man sloeg zijn slag op zondag 15 april. Vlak na de lunch is het rustig in de gangen van het woonzorgcentrum aan de Vaartweg in Hilversum. Op bewakingsbeelden is een man te zien die op zijn gemak van kamer naar kamer loopt. Bij een enkele onafgesloten kamer gaat hij naar binnen.

Na een tijdje verlaat de man het verzorgingshuis. Kort daarop wordt er met de bankpas van een van de bewoners door een onbekende man gepind. Daarna loopt de man dwars door het centrum van Hilversum naar een volgende geldautomaat. Ook daar lukt het hem om geld te pinnen. De opbrengst: 1250 euro. De politie vermoedt dat het slachtoffer in deze zaak lag te slapen in haar kamer toen de dief bij haar op de kamer was.

De verdachte is een blanke, lange en smalle man met kort blond tot donkerblond haar. Hij droeg een blauw jack, vermoedelijk van spijkerstof, met daaronder een okergeel shirt. De man droeg lichte schoenen of sneakers en heeft steeds een opvallende lichtbruine tas bij zich.

Woningen ontruimd na bijzondere wietvondst in Herenstraat

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM In een woning aan de Herenstraat in het centrum van Hilversum is dinsdagmorgen een goed verstopte en professioneel opgezette hennepkwekerij ontdekt. In een uitgegraven kruipruimte stonden 200 wietplanten. Een 48-jarige vrouw uit Hilversum is gearresteerd. De kwekerij bleek verstopt in een uitgegraven, twee meter diepe, kelder. Uit een onderzoek van Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente bleek dat er kans was op instortingsgevaar. Er was direct zand nodig om de ruimte op te vullen. De bewoners van de naastgelegen panden moesten daarom tijdelijk hun woning uit.

Dug-outs bij sportplekken in Oost

HILVERSUM Bij de skatebaan op de Schans op de hoek van de Eemnesserweg en de Kamerlingh Onnesweg en bij het Cruyff Court van Davy Klaassen bij Anna's Hoeve is het vanaf nu beter toeven. De gemeente heeft hier namelijk dug-outs laten plaatsen.

Met de komst van de zitplekken zegt de gemeente oog te hebben voor het verbeteren van de inrichting en het gebruik van de openbare ruimte. Tevens is er steeds meer vraag naar fysieke sport- en ontmoetingsplekken in Oost. Jong en oud kunnen gebruikmaken van de dug-outs en elkaar naast het sportveld beter leren kennen.

De dug-outs staan er inmiddels. Binnenkort neemt de gemeente beide zitplaatsen met een buurtsportactiviteit officieel in gebruik. Buurtbewoners kunnen hiervoor een uitnodiging verwachten.

11 / 28

'Je merkt pas hoe sterk je bent als je echt geen keus meer hebt'

Herstellen na ernstig ongeluk bij de open haard met een marathoninstelling

Binnen een jaar na zijn vreselijke ongeluk loopt José Salvado een marathon. Zijn verhaal is die van het ultieme vallen en opstaan, want van opgeven wil deze Hilversummer niets weten.

José Salvado (links) en hardloopcoach Bakari van Garderen bereiden zich voor op de marathon van eind oktober. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een ernstig ongeval met de open haard kostte José Salvado bijna het leven. Zijn overlevingskansen waren gering, aldus de artsen. Twee weken lag de ernstig verbrande Hilversummer in coma. Nu, na ruim een half jaar waarin hij opnieuw heeft moeten leren lopen en iedereen verbaasd heeft met zijn mentale kracht, is hij bezig met zijn droom: binnen een jaar na het ongeluk een marathon lopen.

Aan de tuintafel zit een opgewekte man. Hij praat ronduit over het ernstige ongeval dat hem eind oktober vorig jaar bijna zijn leven kostte en over de strijd die hij sindsdien heeft geleverd. De gevolgen van het in brand staan zijn duidelijk zichtbaar op zijn armen en benen. Meer dan 40 procent van zijn huid is weggebrand. Verhullen doet Salvado de brandwonden niet. Hij draagt gewoon een T-shirt. Wat er is gebeurd, heeft hij een plek kunnen geven. Zo spreekt hij er ook over. "Ik heb het moeten accepteren. Je moet ook verder. Ik was alleen niet bereid om me erbij neer te leggen dat ik niet meer kon lopen of rennen", klinkt het klip-en-klaar.

Op 28 oktober loopt hij de marathon van Venetië. Binnen een jaar loopt hij samen met zijn vrouw Meike dan de 42,195 kilometer. Hij spreekt over zijn 'anniversary' (verjaardag) van het ongeluk. Het tekent zijn mentale weerbaarheid. Dat is er een van een langeafstandloper: de pijn verdragen, doorgaan tot het einde waar de beloning wacht. Diezelfde instelling heeft Salvado er doorheen gesleept. Zelf zegt hij dat hij het nodige geluk heeft gehad, in combinatie met een sterk lijf. Het jarenlange vele sporten heeft hem wat dat betreft geholpen. Dat hebben de doktoren achteraf ook verklaard. Zijn fitheid is een belangrijke reden geweest dat de Hilversummer die levensbedreigende periode heeft doorstaan, want het is echt kantje boord geweest. "Door het vele hardlopen en de triatlons die ik heb gedaan, is mijn lichaam gewend om meer te vechten. Daar heb ik veel baat bij gehad", aldus de Hilversummer.
Zijn levenslust, wilskracht en doorzettingsvermogen hebben hem op de been gehouden. Doorgaan voor zijn vrouw en kinderen. Dat moest gewoon. "Dit kon niet het einde zijn", meldt Salvado. "Je merkt pas hoe sterk je bent als je echt geen keus meer hebt", voegt hij eraan toe.

'Door het vele sporten is mijn lichaam gewend om te vechten'

Zijn leven veranderde op 29 oktober letterlijk in één klap. Hij deed de open haard aan. Het vuur sloeg dood, waarop hij een nieuwe poging waagde. Dat is hem bijna fataal geworden, want de onzichtbare wolk ethanol explodeerde. De geboren Guatamalteek stond in brand. Uiteindelijk wist hij het vuur zelf te doven door over de grond te rollen. Daarna is hij naar het ziekenhuis gebracht. Nadat de adrenaline verdwenen was, vroeg Salvado of de artsen hem onder zeil konden brengen. De pijn was ondraaglijk geworden. "Ze vroegen nog of ik iets tegen mijn vrouw wilde zeggen, maar ik wilde gewoon out zijn. Later begreep ik pas dat ze er helemaal niet zeker van waren of ik ooit nog bij zou komen. Het was dus heel serieus", aldus de Hilversummer.
Drie dagen lang verkeerde hij in levensgevaar. In totaal lag hij twee weken in coma. Daarna begon het herstel. Langzaam en voorzichtig, zo was het devies, maar met een niet-aflatende wil om weer te kunnen bewegen. Doordat hij veertien dagen in coma lag, verloor hij veel spierkracht. Dat betekende opnieuw leren lopen. De eerste keer uit bed komen herinnert hij zich nog goed. Het duurde 45 minuten voordat hij in de stoel zat die vlakbij stond om te kunnen ontbijten. "En ik moest weer terug ook", lacht Salvado. Stapje voor stapje ging het beter, ook al wierpen de drie operaties hem wel steeds terug. Het was continu opkrabbelen, blijven bewegen en iedere dag iets verder komen. Hoewel hem eerst verteld was dat hij maanden moest blijven in het Rotterdamse brandwondencentrum kreeg hij in december te horen dat hij voor kerst thuis zou zijn. Dat leidde tot verbazing. Niemand had rekening gehouden met zo'n snelle terugkeer.
Thuis, waar Salavdo een gym heeft, heeft hij verder gerevalideerd. Het half uurtje onder begeleiding trainen in het ziekenhuis was hem te weinig. In de woning in Hilversum trainde hij zo goed en kwaad als het ging, want de pijn is er nog altijd, drie tot vier uur per dag. "Hoe meer ik beweeg, des te beter ik me voel." En hij pakte het hardlopen weer op. Op 15 april deed Salvado mee aan de Hilversum City Run. De 16 kilometer, de tien Engelse mijl, legde hij af in 1.26,03 uur. Over zijn eindtijd is hij niet heel erg te spreken, maar dat hij weer een wedstrijd liep heeft hem goed gedaan. Meteen heeft hij het resultaat uitgedraaid en aan zijn dokter laten zien met de mededeling dat de marathon eraan komt. "O, serieus?", kreeg hij te horen. Vastberaden is hij: die 42,195 kilometer gaat hij afleggen en ook nog eens onder de vier uur. Samen met hardloopcoach Bakari van Garderen bereidt hij zich voor. "Dat is mijn ultieme droom. Het gaat niet vanzelf, maar ik heb dit doel gesteld. Ik wil mensen inspireren en laten zien dat niets onmogelijk is", besluit Salvado.

Promotie unieke prestatie van Victoria

'We zullen echt geen gek figuur slaan in eerste klasse'

De promotie werd zaterdag ook op de eigen club uitbundig gevierd. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Na twee promoties op rij was een plek in het linkerrijtje aanvankelijk het doel voor Victoria. Zaterdag echter wonnen de Hilversummers het allesbeslissende duel voor promotie naar de eerste klasse. "Dit is uniek. Ik ben echt heel erg trots", aldus trainer Stijn van 't Hooft na de met 2-0 gewonnen wedstrijd in en tegen Almere.

Dat Victoria de nacompetitie had bereikt was al een prestatie. Aanvankelijk moesten de Hilversummers drie wedstrijden zien te winnen. Doordat er een extra plek vrijkwam in die eerste klasse was de wedstrijd van afgelopen zaterdag geen halve finale, maar plotseling een finale. "Ik kreeg kippenvel op mijn armen toen ik dat hoorde", vertelt de oefenmeester. "Het werd ineens alles of niets en nog wel tegen een ploeg die we al goed kennen en dit seizoen al twee keer versloegen."

Natuurlijk zijn uit het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Bovendien heeft Almere een sterke ploeg met een goede voorhoede en snelheid aan de zijkanten. Achterin is deze ploeg echter kwetsbaar, weet ook Van 't Hooft. De eerste helft was spannend met kansen over en weer, en ook in het tweede bedrijf kon het lange tijd alle kanten op gaan. Een rode kaart voor Tjeerd Hof van Almere (twee keer geel) en kort daarna de openingstreffer uit een hoekschop door Jim van der Scheer bleken allesbepalend. Toen uitblinker Rik Langhout kort daarna met een penalty de score verdubbelde en Lesley Vlieger van Almere ook met rood van het veld moest, was het feest compleet. "Dit hadden we niet durven dromen. Zo'n finale is toch de mooiste manier om te promoveren", vertelt Van 't Hooft. "We komen nu volgend seizoen uit op een fantastisch niveau waarin we echt geen gek figuur zullen slaan."

De selectie voor volgend seizoen staat al, vervolgt Van 't Hooft. Er komen nieuwe spelers van buiten en vanuit de jeugd. "En er zal niemand vertrekken. We hebben veel jonge spelers van 19/20 jaar. Die kunnen beter eerst op dit niveau acclimatiseren voordat zij de stap naar een hoger niveau maken."

Hilversum Hurricanes haalt eindelijk gewenste niveau

Hilversum was zaterdag veel te sterk voor 010 Trojans/Spijkenisse Scouts. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hilversum Hurricanes lijkt in vorm voor de belangrijkste fase van het seizoen: de play-offs. De wedstrijd van komende zaterdagavond in Arnhem tegen de Falcons is het laatste duel in het reguliere seizoen en is direct al een soort finale. De Hilversummers moeten die confrontatie winnen om tijdens de eerste ronde van die play-offs (direct al de halve finale) thuis te mogen spelen.

Wanneer Arnhem wint, speelt die ploeg tijdens deze halve finale op eigen veld. Het vertrouwen bij Hilversum is echter groot. Eerder dit seizoen was Hurricanes met 31-0 te sterk voor Arnhem.
Alleen de tot afgelopen zaterdag nog ongeslagen koploper Lelystad - zeer waarschijnlijk de tegenstander van Hilversum of Arnhem in de finale - was dit seizoen twee keer te sterk voor Hilversum: 26-20 en 7-9. "Maar Lelystad verloor zaterdag van Arnhem", zegt quarterback Maurice Tielen hoopvol. "Dat betekent dat iedereen in deze competitie van iedereen kan winnen en wij dus ook Lelystad kunnen verslaan."

Afgelopen zaterdagavond speelden de Hilversummers slechts een helft tegen de nummer 5 en laatst van de ranglijst 010 Trojans/Spijkenisse Scouts. Bij een 35-8 ruststand gooide de hekkensluiter, die te veel geblesseerden zou hebben, de spreekwoordelijke handdoek in de ring. Daardoor eindigde het duel in 20-0. Hoewel het natuurlijk balen is dat het duel al na één helft was afgelopen, kijkt Tielen toch met een goed gevoel terug op de partij. Zijn ploeg haalde zeker in aanvallend opzicht misschien wel eindelijk het niveau dat nodig is om de titel binnen te slepen. "Voor dit seizoen hadden we best veel geïnvesteerd in trainingen en speelden we veel oefenwedstrijden om maar zo snel mogelijk dat niveau te bereiken. Dat lukte steeds niet. Er was geen continuïteit, ook niet in de wedstrijden die we wel wonnen. We kwamen steeds laat op gang. Tegen Rotterdam ging het zaterdag wel goed."
Overigens is het geen drama wanneer Hilversum komende zaterdag verliest. De wedstrijd daarna - de eerste in de play-offs - is uiteraard belangrijker. Tielen: "We zullen zaterdag echt niet de gehele trukendoos opengooien."

Zorgen over 'fundament' nieuw college

Oppositiepartijen kraken coalitieakkoord en hoge aantal wethouders

Op Leefbaar Hilversum na hebben alle oppositiepartijen deze week tegen het nieuwe coaltieakkoord van Hart voor Hlversum, D66, VVD en GroenLinks gestemd.

Mirjam Kooloos van LH kraakte het hoge aantal van zeven wethouders in het college, maar stemde wel in met het akkoord. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Een stem op de VVD, bleek een stem op D66: ze kunnen niet zonder elkaar, maar blijkbaar wel zonder ons. Samen de grootste, samen de macht. Niet de 'zogenaamde' coalitieleider Karin Walters van Hart voor Hilversum, niet Jan Kastje van GroenLinks, maar Wimar Jaeger en Floris Voorink van de nieuw opgerichte partij 'VVD66' zitten met dertien zetels samen opnieuw aan het roer in Hilversum."

'Nieuwe college eerder vier losse eilandjes
dan een team'

Dat zei CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker in de gemeenteraad onder andere tijdens de bespreking van het nieuwe coalitieakkoord. Daarmee toonde de christendemocraat duidelijk zijn frustraties over het feit dat zijn partij bij de formatiebesprekingen (op verzoek van de VVD) plaats had moeten maken voor D66.
Maar net als Streutker waren ook de andere oppositiepartijen kritisch over het volgens hen 'onduidelijke', 'vage', 'niet concrete' akkoord, plus daarbij het volgens velen absurd hoge aantal van zeven wethouders. Bovendien zijn er zorgen en twijfels over die nieuwe coalitie. Immers, Hart voor Hilversum en D66 waren in het verleden niet bepaald de beste maatjes. "We wensen jullie veel kracht om aan de slag te gaan, maar we twijfelen of het fundament wel sterk genoeg is", aldus Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie. Ook fractievoorzitter Femke van Drooge van de PvdA stelde dat het nieuwe college eerder vier losse eilandjes dan een team vormen.
Vreugdenhil hekelde verder de constatering dat de oppositiepartijen nergens in het akkoord voorkomen en diende daarom een motie in met de oproep dat alle fracties (ook die in de oppositie) op constructieve en gelijkwaardige wijze kunnen bijdragen aan het besturen van Hilversum. Een motie die uiteraard ook door de coalitiepartijen werd ondersteund.
Dat gold overigens niet voor de moties waarin werd voorgesteld om een referendum onder inwoners te organiseren over een eventuele fusie tussen Hilversum en Wijdemeren. Ook de motie voor het reduceren van het aantal wethouders of het aantal uren dat zij maken, kreeg onvoldoende steun.
Namens de SP vroeg fractievoorzitter Bianca Verweij zich af hoe alle ambities van het nieuwe college op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid en bereikbaarheid betaald moeten worden. Zeker als het aantal wethouders stijgt van vijf naar zeven, een kostenverhoging van een miljoen euro in vier jaar. Besteed dat geld dan in de GGZ, aldus de socialiste.
Mirjam Kooloos van Leefbaar Hilversum greep andermaal de gelegenheid aan om Hart voor Hilversum te beschuldigen van kiezersbedrog. De partij die voor de verkiezingen zo tegen Gooistad was, is nu immers akkoord gegaan met een mogelijke fusie met Wijdemeren om later eventueel tot één Gooistad te komen. Inhoudelijk had zij - in tegenstelling tot de overige oppositiepartijen - niet zo veel aan te merken op het coalitieakkoord. Als enige oppositielid stemde zij daarom wel hiermee in.
Vervolgens kregen ook de zeven wethouders van nagenoeg alle raadsleden ieder hun steun. Jan Kastje van GroenLinks en Annette Wolthers van D66 kregen zelfs goedkeuring van alle 35 aanwezige raadsleden. Zij kunnen daarom aan de slag met het, zoals coalitieleider Karin Walters het verwoordde, 'flinke akkoord'. Als cadeau kregen zij allen van Van Drooge een pluchen speelgoedbeertje.

Winkels centrum Hilversum mogen iedere zondag open

De Kerkstraat. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Winkeliers in het centrum van Hilversum mogen voortaan zelf bepalen of zij wel of niet de deuren van hun zaak op zondag openen. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad ging deze week akkoord met de nieuwe winkeltijdenverordening die hen deze keuze biedt.

Alleen het CDA, SP en ChristenUnie - samen goed voor 8 van de 37 raadszetels - stemden tegen het voorstel van economiewethouder Wimar Jaeger. Behalve de gedachte dat de zondag een rustdag is, vroeg CDA-raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen zich af of de winkels in Hilversum wel onderscheidend genoeg zijn om zeven dagen per week open te gaan. "Daarmee wil ik niet iedereen de put in praten, maar we moeten wel realistisch zijn." Namens de ChristenUnie voegde Aafke Vreugdenhill toe dat veel Hilversummers op dit punt allesbehalve trots zijn op Hilversum en zich zelfs diep schamen.
Ook de PvdA en Leefbaar Hilversum hadden hun bedenkingen, met name omdat bewoners van dat centrum er extra betaaldparkeerdagen bij krijgen. De sociaaldemocraten dienden aanvankelijk een motie in met het verzoek aan het college om met buurtbewoners hierover in overleg te gaan, maar hielden deze uiteindelijk aan. Er komt namelijk eind dit jaar nog een evaluatie en bovendien gaat Jaeger deze dagen al in gesprek met bewoners. Hij benadrukte dat niet de gemeente bepaalt wanneer de winkels opengaan, maar dat winkeliers alle vrijheid hebben om dat zelf te doen.

Weinig 'ramadanoverlast'

Zaalvoetballen tijdens de ramadan. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Waar de afgelopen jaren sprake was van veel overlast, is de ramadanperiode nu nagenoeg vlekkeloos verlopen. Het houden van activiteiten, waaronder een zaalvoetbaltoernooi, werkt schijnbaar goed, zo merkt de gemeente op.

"Onze eerste indruk is dat de voetbaltoernooien en activiteiten goed werken en dat deze eraan bijdragen overlast te voorkomen", is de reactie uit het raadhuis. Zaterdag trapten enkele tientallen jongeren in sporthal De Lieberg een balletje. Het zaalvoetbal trok gemiddeld tussen de vijftig en zestig jongeren. Burgemeester Pieter Broertjes kwam zaterdag in de nachtelijke uren langs om sfeer te proeven en met de jongeren in gesprek te gaan. Hij keerde terug met een positief gevoel en gaf aan dat de jongeren blij zijn met deze activiteit tijdens de ramadan.

Sinds de ramadan, die dinsdag 15 mei begon, zijn er meer activiteiten verzorgd voor jongeren. Zo was het jongerencentrum aan de Jan van der Heijdenstraat bijvoorbeeld vaker open in de avond. Het verzorgen van extra activiteiten is onderdeel van een pakket aan maatregelen met als doel de overlast tijdens de vastenmaand voor moslims in te dammen. Dit is in samenwerking gegaan met bewoners, de moskee, politie, welzijnsinstanties en jeugdboa's. "Naast positieve interventies is er ook een aantal jongeren aangehouden en zijn er diverse stopgesprekken gevoerd, vaak in het bijzijn van ouders", aldus de gemeente.

De ramadan is bijna ten einde. Maandag evalueren de betrokken partijen de samenwerking en het resultaat van de gezamenlijke inzet. Op het eerste oog lijkt het de afgelopen maand rustig te zijn verlopen en de samenwerking tussen alle instanties verliep goed. Broertjes is daarover tot nu toe zeer tevreden.

Opknapbeurt weg richting Tergooi 'hard nodig'

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Voor sommige automobilisten was het maandag nog zoeken om de goede weg naar Tergooi te vinden, maar dinsdag was nagenoeg iedereen al gewend aan de opknapbeurt op de Van Riebeeckweg. Buurtbewoners zijn over het algemeen content. "Het herstel was ook hard nodig", zegt één van hen.

Op de bres voor behoud minumloon van 'vergeten groep'

Bijeenkomst voor en over mensen met een arbeidsbeperking in het raadhuis

De FNV Gooi en Vechtstreek is een van de organisatoren van 'Ben ik het waard?' Foto: Club FNV

HILVERSUM Voor mensen met een arbeidsbeperking is het al een hele kunst om aan een baan te komen. Met de voorgenomen loondispensatie van het kabinet gaat dit nog lastiger worden, is de vrees. Het gat tussen de wal en het schip groeit. Om deze situatie aan te kaarten vindt donderdag 21 juni in het raadhuis de bijeenkomst 'Wij staan op! Ben ik het waard?' plaats.

Op initiatief van de Hilversumse SP hebben de FNV Gooi en Vechtstreek, het landelijke Wij staan op! en LFB, door en voor mensen met een verstandelijke beperking, de handen ineengeslagen. 'Samen werken aan een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet en waarin mensen met een arbeidshandicap rechtvaardig en gelijkwaardig worden behandeld. Hoe doen we dat?', is het centrale thema van deze sessie, die onder meer bedoeld is voor werkgevers en politici.

"Er mag niet aan het minimumloon getornd worden. Daar hebben we hard voor gevochten en daar zullen we voor blijven vechten", meldt Martin Overbeeke namens de FNV Gooi en Vechtstreek. Tijdens de raadsvergadering van afgelopen woensdag diende de SP-fractie twee moties ('Minimumloon geldt voor iedereen' en 'Geen discriminatie door loondispensatie') in die betrekking hebben op de loondispensatieplannen van VVD-staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beide moties zijn aangehouden omdat de socialisten te horen kregen dat het college een brief naar Den Haag gaat schrijven en omdat zij de resultaten van de bijeenkomst van volgende week donderdag wil afwachten.

'Er mag niet aan het minimumloon getornd worden'

De organisatoren van de bijeenkomst, waarbij ook mensen van de doelgroep aanwezig zijn, zijn ervan overtuigd dat de plannen van Van Ark voor meer problemen gaan zorgen. Actie is nodig. "Deze groep wordt vergeten", stelt SP-fractievoorzitter. "Iedereen heeft er de mond van vol om deze groep aan het werk te krijgen, maar onder de streep is het te veel gedoe en geeft het te veel rompslomp, waardoor de keuze toch valt op andere mensen. Dat zorgt ervoor dat deze groep mensen zich niet welkom en niet gewaardeerd voelt."
De bijeenkomst begint om 18.00 uur met soep en een hapje. Een kwartier later doet Frank Oskamp, directeur Tomingroep, het openingswoord. Om 18.45 uur starten twee workshops waaraan onder anderen Kitty Jong van de landelijke vakbond en Naomi Doevendans van Wij staan op! hun medewerking verlenen. Hierna volgt nog een plenaire sessie met onder meer verhalen van ervaringsdeskundigen.

Aanmelden voor de bijeenkomst is gewenst in verband met de catering. Dat kan via bluebear@live.nl onder vermelding van 'Wij staan op!'.

Fit by Rox trekt volle theaterzalen met dansshow

Ook vorig jaar wist de dansschool Gooiland vier keer helemaal vol te krijgen. Foto: Fit by Rox

HILVERSUM Wat grote namen in de theaterwereld niet eens één keer lukt, doet Fit by Rox wel. De Hilversumse dansstudio weet maar liefst vier maal iedere stoel van Theater Gooiland te vullen. Daar is eigenares Roxanne Cools heel trots op.

Zaterdag 16 en zondag 17 juni is het dan zover. Zo'n duizend leerlingen van Fit by Rox verschijnen op de bühne. De dansstudio's aan het Achterom worden verruild voor het grote podium aan de Emmastraat. De jongste is 2,5 jaar en de oudste die haar kunsten vertoont is zestig. Voor de dansers is het een mooie testcase om te laten zien wat zij in hun mars hebben en tegelijkertijd podiumervaring op te doen. "Dansen en optreden is eigenlijk inherent. Die ervaring vind ik voor mijn leerlingen belangrijk. Dat geeft ook een enorme boost. Maanden later hebben ze het er nog over. Het is ook nogal wat om vier keer voor bijna achthonderd man te performen", meldt de onderneemster.

'Films' is het thema van de dansshow. Film en -muziek zijn voor Cools een inspiratiebron. Zij heeft de show helemaal uitgeschreven. In deze voorstelling komen alle dansstijlen die Fit by Rox geeft voorbij: van hiphop tot klassiek ballet en van streetdance en modern tot aan jazz. Nieuw in deze voorstelling zijn tapdance en spitzen. "We zijn een brede school en willen al onze facetten laten zien. De nieuwe onderdelen hebben we in een hip nieuw jasje gegoten", legt Cools uit.

'Bij mij is sinds de doorloop kalmte gekomen'

Direct na de show van vorig jaar in Gooiland, toen Fit by Rox ook vier keer de theaterzaal uitverkocht, ontstond het idee voor deze voorstelling. De kickstart was om iets te gaan doen met de film 'A Night At The Museum'. Samen met haar team is nu invulling gegeven aan een dansshow over films. De choreografie is gemaakt en ingestudeerd en Cools' vriend heeft de decors gebouwd. Diverse filmgenres en bekende films komen dit weekeinde op kunstzinnige manier aan bod. "Zo doen we ook Star Wars en staan de dansers in Startrooperpakken", is het voorbeeld.

Vorige week zondag was de doorloop. De hele show is doorgenomen inclusief het passen van de kleding. Dat verliep allemaal vlekkeloos. Daardoor is de stress weg bij Cools. Nu moeten alleen de puntjes nog op de i worden gezet. "Bij mij is er kalmte sinds de doorloop, maar niet bij mijn team, hoor", lacht ze. Het devies voor komend weekeinde is zo veel mogelijk te genieten van de leerlingen en de show. "Ik heb nu echt zoiets van: kom maar door", zegt ze tot besluit.

Waarom praten we niet over onze psychische ongemakken?

Regionale campagne 'Hey! Het is oké' maakt psychische gezondheid bespreekbaar

Mensen praten niet gemakkelijk over hun psychische gezondheid. Reden voor de GGD Gooi en Vechtstreek om een campagne te starten.

De ambassadeur van Samen Sterk Zonder Stigma op het gezondheidsfestival. Foto: GGD

HILVERSUM De helft van de mensen vindt het lastig om over hun psychische gezondheid te praten, zegt Rinelle van den Top, adviseur gezondheidsbevordering bij de GGD. "Wij willen met de campagne 'Hey! Het is oké' dit taboe doorbreken." Gelukkig voelen de meeste bewoners in Gooi en Vechtstreek zich goed, maar ook aan die mentale fitheid moet je blijven werken, stelt Van den Top. "Mensen zich daarvan bewust maken is het tweede speerpunt in onze campagne."

"Waarom praten we bij de koffie wel over fysiek ongemak, maar niet over wat ons in onze gedachten bezighoudt? Dat is toch vreemd?", vraagt Van den Top retorisch.

Moeilijk onderwerp

Beeld uit de campagne van de GGD.

'Mensen kunnen dan hun zorgen kwijt en dat lucht op'

Hoewel uit onderzoek blijkt dat vier op de tien Nederlanders te maken krijgt met psychische problematiek, is het een moeilijk onderwerp voor een gesprek. "Dat lijkt voor iedereen te gelden", vervolgt de GGD-adviseur. "Mensen praten zelf niet gemakkelijk over hun psychische gezondheid, maar ook de omgeving vindt het lastig om ernaar te vragen."

Mentaal vitaal

Reden voor GGD Gooi en Vechtstreek om met de campagne 'Hey! Het is oké' aandacht te vragen voor psychische gezondheid. Van den Top: "Op onze website ggdgv.nl/heyhelpt staat een onlinetest waarmee je kunt checken hoe mentaal fit je bent en hoe je dat ook kunt blijven. Mensen die nu al veel piekeren, slecht slapen of last hebben van stress kunnen kijken op snelbeterinjevel.nl. Drie onlinetrainingen helpen je om de klachten te verminderen."

Koffieautomaat

Behalve online brengt de GGD de campagne ook onder de aandacht met stickers op koffieautomaten met de vraag 'Hoe gaat het écht met je?'. "Juist bij de koffieautomaat raken mensen met elkaar aan de praat", legt de adviseur gezondheidsbevordering van de regionale GGD het idee achter deze actie uit. "Verder hebben we posters en filmpjes over het thema en bezoeken we samen met ambassadeurs van de Stichting Samen Sterk zonder Stigma gezondheidsmarkten."

Gezondheidsfestival

Zo waren Van den Top en haar collega's kort geleden aanwezig op het gezondheidsfestival in Muiden. "Wij stonden achter een stand met een ambassadeur van Samen Sterk, die na een verleden van psychische problematiek nu weer goed in het leven staat. Hij droeg buttons op zijn jas met alle oordelen over hem uit die mindere tijd: 'onbetrouwbaar', 'slechte ouder', 'verslaafd'. Hij vertelde wat deze oordelen met hem hebben gedaan. Veel bezoekers reageerden geschokt, maar het gaf ook aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan."
Het lijkt zo eenvoudig om met elkaar over iemands psychische gezondheid te praten, maar de GGD-medewerkster heeft zelf gemerkt hoe lastig mensen dit vinden en hoe groot het taboe nog is. "Voor deze campagne heb ik gezocht naar iemand die zijn of haar eigen verhaal wil vertellen. Het is niet gelukt. Natuurlijk vind ik dit jammer, maar het is ook tekenend voor deze problematiek. Mensen blijven het toch lastig vinden om er open over te zijn."

Praten helpt

Toch is dat wel nodig, benadrukt Van den Top. "Praten helpt", zegt zij beslist. "Mensen kunnen dan hun zorgen kwijt en dat lucht op. Bovendien kun je door het bespreekbaar te maken vroegtijdig naar een instantie verwijzen of hulp inschakelen." Om het gesprek in goede banen te leiden is het wel belangrijk dat mensen onderwerpen respectvol aan de orde stellen, waarschuwt Van den Top tot slot. "Communiceer open, verdiep jezelf in de ander en check je eigen aannames door hiernaar te vragen.

ggdgv.nl/heyhelpt

samensterkzonderstigma.nl

snelbeterinjevel.nl

25 / 28

Popkoor Prestige treedt woensdag op. Foto: Popkoor Prestige

Vrijdag 15 juni

Laatste Seinconcert seizoen

20.15 uur | De Morgenster

Shunske Sato, artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging, speelt zowel op de moderne als op de barokviool. Echtgenote Shuann Chai valt op door haar brede belangstelling en neemt een originele Rosenberger fortepiano mee naar de Morgenster. Programma met muziek van Bach en Mendelssohn.

Zaterdag 16 juni

Fietstocht Gooi en Eemland

10.00 uur | Museum Hilversum

Op zaterdag 16 juni rijdt het Fietsgilde de dagtocht 'Gooi en Eemland', vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink Hilversum (Museum). Zie voor meer informatie www.fietsgilde.nl.

Buitenspeeldag

14.00 uur | Raadhuis Hilversum

Hoeveel energie zit er in de natuur? Dat merk je als je buiten bent! HilverZon brengt 13 straten in Hilversum een pakket vol energie op 16 juni, Buitenspeeldag. Pakketjes zijn daarna ook voor buurtbijeenkomsten beschikbaar. Met energie uit de natuur #sluitjeaanopduurzaam. Kijk op hilverzon.nu.

Kinderconcert: 'Er was eens...'

15.30 uur | MCO

Op zaterdagmiddag 16 juni vindt er om 15.30 uur een speciaal concert voor kinderen plaats, getiteld: 'Er was eens'. Op muzikale wijze vertelt het Gooisch Fanfare Orkest een sprookje en stelt zich zo voor aan de kinderen. Kaarten zijn te koop via mcogebouw.nl. Kinderen gratis.

Zondag 17 juni

EZsinging Studio Recording Sessions

10.00 uur | A.V.R.O.

Of je nou prof of amateur bent, je kunt meedoen met de EZsinging Studio Recording Sessions op zondag 17 juni of zaterdag 7 juli 2018. Verras een dierbare met een opname van een nummer met jouw unieke zangstem. Of geef het jezelf cadeau. Alles onder professionele begeleiding.

Schilderijen en glasobjecten

11.15 uur | Regenboogkerk

Schilderijen van Maarten Vlam en glaswerk van Henny Verhoeven zijn te zien in de Regenboogkerk. Van Vlam, inwoner van Vreeland, is de serie 'Romantisch landschap' te bewonderen en van de vorig jaar overleden Verhoeven glaskunst.

Jubileumconcert

15.00 uur | MCO

Koor en orkest van Toonkunst Bussum geven een jubileumconcert met werken van Mendelssohn, Dvorák en Poulenc. Dirigent is Yiorgo Moutsiaras. Solist is Charlotte Houberg (sopraan). Toegang € 17,50. Zie www.toonkunstbussum.nl voor verdere informatie.

Dinsdag 19 juni

Zorgnetwerk

13.30 uur | De Kleine Lelie

Op dinsdagen van 13.30-15.00 uur kan hier terecht voor vragen, suggesties en informatie betreffende uw eigen leefsituatie, zorg en wijkzaken. Er zijn medewerkers van oa. MEE, Versa Welzijn en Thuiszorg. Ook de buurtcoördinator en wijkagent schuiven regelmatig aan. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Bevrijding van angst.

20.00 uur | Rozenkruis Centrum

Op dinsdag 19 juni van 20.00 tot 22.00 uur is er een lezing van het Rozenkruis met de titel: 'Bevrijding van angst'. Adres: Koninginneweg 41, 1217 KT Hilversum. Toegang vrij, inloop vanaf 19.30 uur met koffie en thee. Meer info: www.rozenkruis.nl/hilversum of 023-518 6185.

Woensdag 20 juni

Midzomeravondconcert

19.45 uur | Erfgooierskwartier

Midzomeravondconcert met Popkoor Prestige uit Hilversum, onder leiding van dirigente Annika Esslage. Aanvang is 19.45 uur, toegang is gratis. Kom zo veel mogelijk op de fiets. Het koor repeteert wekelijks op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in de prachtige, muzikale studio 3 van het Muziek Centrum van de Omroep.

Donderdag 21 juni

Moment voor mantelzorgers

13.30 uur | Viore

Elke donderdagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur zijn (met name) mantelzorgers welkom bij Viore. Om elkaar te ontmoeten, om ervaringen uit te wisselen, en om gewoon aan tafel in onze gezellige huiskamer een kop koffie of thee te drinken.

Vrijdag 22 juni

Scenecs

19.00 uur | Vue Hilversum

De twaalfde editie van het International Film Festival vindt plaats van 22 t/m 29 juni. Het festival begint met een Grand Opening op 22 juni en eindigt met een Grand Gala Award Event op 29 juni in Studio 21. In deze week van juni worden er diverse films en documentaires vertoont in Hilversum.

Zaterdag 23 juni

Pilot gig roeien in Nederhorst

10.00 uur | Jachthaven Rietlanden

RV Vegt & Spieghel geeft elke zaterdag ( op wedstrijddagen na) vrije training pilot gig roeien. De training zal worden gegeven vanaf Jachthaven de Rietlanden te Nederhorst den Berg, waar na een instructie geroeid zal worden op de Spiegelplas. Aanmelden via instap.Vegtenspieghel@gmail.com.

Repair Café Hilversum

11.00 uur | De Riebeeck

In het Repair Café kun je je kapotte spullen laten repareren door ter zake kundige enthousiaste vrijwilligers. Geef je kapotte spullen (huishoudelijk, speelgoed, audio, klok, textiel, laptop, fiets etc.) een tweede leven. Ook voor een kop koffie en praatje met buurtgenoten ben je van harte welkom.

Varen en stil genieten

13.30 uur | IJsclubgebouw

Ga met de boswachter mee op een boottocht door het heldere water van de Ankeveense Plassen. De boottocht van 2 uur biedt kans om door het kraakheldere water van de smalle slootjes en weidse plassen te varen. Vanuit de open boot heb je vrij zicht.

Foto: Bert Harenberg

LAREN ArtLaren is de afsluiting van de kunstmaand in Laren. Vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 juni presenteren galeries en kunstenaars hedendaagse kunst op de Brink. De beurs wordt al voor de 23ste keer gehouden.

Hoeveel kennis heb jij van jouw woonplaats?

Lionsclub Hilversum verzorgt eerste 035 Kwis

Beantwoord honderd vragen over Hilversum zo goed mogelijk. Dat is de uitdaging van de 035 Kwis: de kennistest van jouw woonplaats.

Mout is de thuishaven van deze quiz. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Je woont en leeft in Hilversum, maar hoeveel weet je eigenlijk van je eigen woonplaats. Met de 035 Kwis kunnen Hilversummers testen en laten zien wat zij allemaal weten van de gemeente. Naast het verkrijgen van veel informatie over Hilversum steunen de deelnemende teams het goede doel.

Lionsclub Hilversum is de initiator van deze nieuwe quiz. Aan bod komen thema's als media, architectuur, natuur en geschiedenis. Hilversummers kunnen in teams van vijf tot tien personen meedoen aan dit evenement, dat zaterdag 16 juni begint. Tussen 10.00 en 11.00 uur kunnen de teams in Mout, de locatie van de 035 Kwis, de vragen en de antwoordboeken ophalen. Een dag later (zondag 17 juni), moeten de teams de ingevulde antwoordboeken tussen 20.00 en 21.00 uur weer inleveren. In totaal hebben zij 35 uur de tijd om de opdrachten te maken.

Donderdag 28 juni wordt duidelijk wie het meeste weet. Dat gebeurt vanaf 20.00 uur in de horecagelegenheid aan de Naarderstraat 8. Dan geeft de organisatie de juiste antwoorden prijs. Hierna vindt de prijsuitreiking plaats. De drie beste teams vallen in de prijzen. Deelname bedraagt 75 euro per team. De volledige opbrengst komt volgens de Lionsclub volledig ten goede aan het goede doel van de winnende ploeg.
"Vorm een team van jong tot oud, van Snelle Jelle en weet-al tot puzzeltijger. Met een gemêleerd team heb je de beste kansen", is de gouden tip van de organisatie van de 'Ken-uw-stad-quiz'. "We hebben heel veel vragen gemaakt, die niet allemaal met Google te vinden zijn. Je moet eropuit gaan en kunnen puzzelen. Een goede organisatie is een must", luidt de nadere uitleg.

MCO decor van concert voor kinderen

HILVERSUM Het Gooisch Fanfare Orkest houdt zaterdag 16 juni speciaal een concert voor kinderen. Vanaf 15.30 uur spelen zij in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) het programma van het kidsconcert getiteld 'Er was eens'.

Het opleidingsorkest heet de jonge gasten en hun (groot)ouders zaterdag welkom. Vervolgens neemt de djembégroep het publiek mee naar de concertzaal. Het fanfareorkest stelt zich daarna voor. Hierna is het de beurt aan een verteller, die de toeschouwers meeneemt in het muzikale sprookje van Alice in Wonderland. Na stil te hebben gezeten, mogen de kinderen zelf in actie komen. De jonge gasten mogen dan zelf diverse instrumenten uitproberen, waaronder de trombone, de hoorn en het drumstel.

Kaarten voor het kidsconcert zijn te koop via www.mcogebouw.nl of op de dag zelf bij de ingang aan de Heuvellaan 33. De toegang voor kinderen is gratis. Volwassenen betalen 5 euro.

Hilversumse kunstenaars in museum

HILVERSUM Na de fotografische reis van Ruben Terlou door China kiest Museum Hilversum voor een tentoonstelling dichter bij huis. Vanaf donderdag 21 juni is werk te zien van Hilversumse kunstenaars in de culturele instelling aan de Kerkbrink.

Het gaat om een overzichtstentoonstelling. In '100 werken - 30 kunstenaars' laat het museum in samenwerking met Art Hilversum zien hoeveel kunstenaarstalent er in de mediastad huist. "Deze groepstentoonstelling geeft een bijzonder goed beeld van zowel talent als diversiteit, met maar liefst dertien nieuwe kunstenaars", meldt de organisatie.

De officiële opening van deze Hilversumse expositie is op donderdag 21 juni om 21.00 uur. Nieuwsgierige Aagjes hebben tot en met zondag 1 juli de kans om '100 werken - 30 kunstenaars' te bezichtigen.

Overigens kunnen belangstellenden de expositie 'Dwars door China' nog steeds bezoeken. Duizenden mensen hebben inmiddels de foto's van Terlou al bewonderd in Museum Hilversum. Wie nog niet geweest is, heeft tot en met zondag 17 juni de tijd om langs te gaan.

Nieuw seinconcert

HILVERSUM De Morgenster is meer dan een kerkgebouw. Dit is ook de locatie waar de seinconcerten worden gegeven. Vrijdag 15 juni kunnen liefhebbers er weer genieten van klassieke muziek.

De nieuwe artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging Shunske Sato, moderne en barokviool, komt naar Hilversum. Samen met Shuann Chai op fortepiano brengt Sato enkele werken van beroemde componisten ten gehore in het gebouw aan de Seinstraat 2. Op het programma staan twee werken van Johann Sebastian Bach. Zo spelen de musici Sonate in C-mineur voor viool en klavecimbel BWV 1017 en Adagio en Fugue uit de sonate in G-mineur voor vioolsolo BWV 1001.

Tevens voeren zij drie werken van Felix Mendelssohn op. Het gaat om Prelude and Fugue in B-flat major, Sonata in F-minor for violin and piano en tot slot Sonata in F-major for violin and piano.

Het muzikale duo begint om 20.15 uur met spelen. Het concert eindigt rond 23.00 uur. Een entreekaartje kost 15 euro, te reserveren via info@seinconcerten.nl.