Gooi en Eembode Hilversum

14 september 2017

Gooi en Eembode Hilversum 14 september 2017


Klapper op spoor bij Oosterengweg

Het spoor was maandag na het ongeval lange tijd dicht. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Het liefst sta ik hier een potje te janken", zegt vrachtwagenchauffeur Arnold ten Hagen uit Enkhuizen maandagmorgen, een paar uur nadat een trein op de spoorwegovergang aan de Oosterengweg in Hilversum tegen de achterkant van zijn wagen botste.

De klapper vond plaats rond kwart voor zeven. Er vielen geen gewonden. Treinreizigers in de sprinter konden - al moesten ze wel even wachten - via een loopplank overstappen op een voorbijrijdende intercity. Wie haast had - zoals een piloot die naar Schiphol op weg was - werd met een taxi naar de plek van bestemming gebracht.
ProRail meldt de oorzaak van de aanrijding te onderzoeken. Volgens Ten Hagen is die oorzaak duidelijk. Hij kon de bocht van de Oosterengweg naar de Mussenstraat - hij was op weg naar Werf35 - niet maken door een foutgeparkeerd busje met aanhangwagen dat in de weg stond. Terwijl de bestuurder alsnog de straat probeerde in te steken en weer op het spoor stond, kwam de sprinter vanuit Baarn eraan. Het lukte Ten Hagen niet meer om op tijd weg te komen. "Als ik een half minuutje meer de tijd had gehad, was er niks aan de hand geweest."
De bestuurder van het foutgeparkeerde busje - het voertuig stond pal op een kruising - had volgens Ten Hagen wel door dat hij fout zat en zou zijn wagen snel verderop hebben neergezet.

5

Crailo kost drie gemeenten 33,2 miljoen euro

HILVERSUM De gemeenten Hilversum, Gooise Meren en Laren nemen het voormalige defensieterrein Crailo over van de provincie Noord-Holland voor het astronomische bedrag van 33,2 miljoen euro. De overdracht van de gronden is uiterlijk op 31 december dit jaar. Dat schrijven de Hilversumse wethouders Wimar Jaeger en Floris Voorink aan de gemeenteraad.

De drie gemeenten willen het gebied herontwikkelen. Er moeten (ongeveer 500, waarvan een derde sociale) woningen en (grote en kleine) bedrijven komen. Ook gaat een deel 'terug naar de natuur'. Jaeger benadrukt dat - hoewel het om een fors bedrag gaat - de miljoenen (door de verkoop van grond aan toekomstige bewoners) weer terug in de drie gemeenteladen komen. "Het is geen koopje, maar als je kijkt naar de businesscase ziet het er goed en vertrouwenwekkend uit. Het was een kwestie van flink onderhandelen met de provincie, maar we hebben als gemeenten goed gekeken welk bedrag verantwoord is. We willen er niet geld op toeleggen."

Op 31 december 2029 moet het gehele bedrag zijn betaald. Daarbij geldt dezelfde verdeelsleutel die zij in de aanloopfase betaalden: voor Hilversum is dat 55 procent, Gooise Meren 35 procent en Laren 10 procent. De komende weken werken de drie gemeenten de zogenaamde gebiedsvisie (hoeveel en wat voor woningen? hoe duurzaam?) verder uit. Eind dit jaar komen de drie gemeenteraden bijeen om te praten over dit onderwerp.

HOV-verzet bij Raad van State

Foto: Provincie Noord-Holland

Verzet tegen HOV-busbaan bij Raad van State gaat onder meer over onderdoorgang.

11

Proef met camera's bij twee overgangen in Hilversum

Kleine spoorbomen. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - ProRail start een proef met camera's bij de spoorwegovergangen aan de Soestdijkerstraatweg en Hoge Larenseweg (kleine spoorbomen) in Hilversum. Wie het spoor oversteekt terwijl de rode lampen nog knipperen kan een flinke boete verwachten.

De eerste weken wil ProRail de camera's testen en komen overtreders er nog van af met een waarschuwing. Als de test geslaagd is, volgen er ook boetes. Automobilisten en motorrijders betalen 230 euro, bromfietsers kunnen rekenen op een boete van 160 euro.
Om ook voetgangers en fietsers, die in de fout gaan, te kunnen bekeuren, komen er wekelijks handhavingsacties bij verschillende overwegen in het land. Het plaatsen van camera's moet leiden tot een veiliger spoor. Uit cijfers zou blijken dat weggebruikers nog steeds risico's nemen door toch nog snel over te steken.

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig en koel

September is niet altijd een nazomermaand, zoals vorig jaar met op 13 en 14 september nog twee tropische dagen met 31 graden. Het septemberweer verloopt dit jaar ronduit nat en koel. Een venijnige storing zorgde woensdag voor de eerste herfststorm. De luchtdrukverschillen namen daarna af. Dat betekent minder wind, maar het blijft eerst nog onbestendig en koel.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag neemt de zuidwestenwind verder in kracht af tot matig. Af en toe schijnt de zon, met ook nog kans op enkele buien. Het is koel met een maximum van 15 graden. In het weekeinde is het wisselend bewolkt met vooral zaterdag kans op enkele buien. Zondag wordt het aantal buien kleiner. Er komt wat meer ruimte voor de zon. Er waait een matige zuidwestenwind. De nachtelijke minima liggen rond 7 graden, overdag oplopend naar een magere 15 à 16 graden.

Trend na het weekeinde

Geleidelijk breidt een uitloper van het Azorenhogedrukgebied zich over het Noordzeegebied uit. Eerst is het nog licht wisselvallig met een mix van zon, wolken en af en toe een bui. Later in de week neemt de kans op droog weer toe. De temperatuur stijgt dan naar rond 18 graden.

Weetje

De zomer was warm met een gemiddelde van 17.7 graden (normaal: 17.0 graden). Dat komt geheel voor rekening van juni. Alleen juni was warmer dan normaal. Er kwamen in juni 8 zomerse dagen (25+) voor. In juli waren dat er 5 en in augustus 4. In totaal leverde de zomer 17 zomerse dagen tegen 21 normaal. De warmste dag dit jaar was 27 mei met 32 graden.

Koets volgt Veltman op bij D66 Hilversum

Marijke Koets. Foto: D66 Hilversum

HILVERSUM D66 Hilversum heeft een opvolger voor Rinse Veltman gevonden. Marijke Koets neemt zijn plekje over in de gemeenteraad tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart.

In juli nam Veltman afscheid. Het raadswerk was niet meer te combineren met zijn werk en zijn gezinsleven. In Koets hebben de democraten een goede opvolger gevonden. Het is voor haar een terugkeer in de Hilversumse politieke arena.

Van maart 2010 tot augustus 2014 was zij al D66-raadslid. Toen moest zij stoppen. Naast haar werk ging zij een opleiding volgen, waardoor het raadswerk haar te veel werd. De opleiding is inmiddels afgerond.

Ontdekkingsdagen bij Van Nieuwkerk

HILVERSUM Nieuwe modellen, testritten, interessante aanbiedingen: de Gooise Nissandealer Van Nieuwkerk houdt van 14 tot en met 23 september 'Ontdekkingsdagen' aan de Zeverijnstraat in Hilversum.

Wie langskomt, kan kennismaken met de nieuwe Nissan Qashqai. De medewerkers van Van Nieuwkerk zullen wijzen op het vernieuwde design, maar kunnen ook vertellen over de veiligheidssnufjes waarmee deze populaire SUV is uitgerust. Wie liever een handig stadsautootje rijdt, kan de gloednieuwe Micra van buiten en van binnen bewonderen en hem zelfs even meenemen voor een testrit. Van de Juke en de Pulsar staan speciale uitvoeringen klaar. Bezoekers maken kans op een audio-systeem van Bose en autokopers kunnen bovendien het aankoopbedrag terugwinnen.

Havenstraat was even de Havengracht

Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Meteorologisch is de herfst al begonnen. Van een aangename staart van de zomer is vooralsnog geen sprake. Het regent vaak en hard. Afgelopen vrijdag kwam het urenlang met bakken uit de hemel. Daardoor liepen sommige straten helemaal onder, waaronder de Havenstraat (zie foto's). Aan het begin van de vrijdagmiddag was dit meer de Havengracht. Opvallend genoeg bleef de Beatrixtunnel, die vaak snel blank staat, verstoken van wateroverlast.

'Ik zou al blij zijn als we het in de hand weten te houden'

Met meer jeugdboa's jongerenoverlast beter beheersbaar

Jeugdoverlast helemaal de wereld uit helpen, is een utopie, meent de burgemeester. Beheersbaar krijgen is nu de eerste opdracht.

In oktober 2014 sprak de burgemeester in Oost over veiligheid en jeugdoverlast, dat meer structurele aandacht vraagt. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Meer jeugdboa's zijn nodig om het probleem van jongerenoverlast onder controle te krijgen. Niet alleen in Oost regent het klachten, want op meer plekken is de aanwezigheid van de jeugdboa's gewenst. Met structurele aandacht moet deze problematiek beheersbaar worden. De overlast helemaal de kop indrukken, acht burgemeester Pieter Broertjes niet reëel, zo zei hij tijdens het gesprek met de burgemeester van deze krant en GooiTV.

Gemiddeld komen er zeventig meldingen per maand binnen van jongerenoverlast in Hilversum. Afgelopen juli sprong eruit met 110 klachten. Wie jeugdoverlast zegt, denkt meteen aan Oost, maar de burgemeester zegt dat er uit veel meer gebieden klachten komen. Hij noemt De Meent en Kerkelanden. "Oost is sowieso een kwetsbaar gebied waar voortdurend van alles gebeurt. Dat zie ik ook wel in de politieaanpak dat we op verschillende plekken in Hilversum bezig zijn met jeugdoverlast. Dat vraagt voortdurend aandacht", zei hij voor onze camera's. "Ik heb in mijn jonge jaren als burgemeester gedacht dat ik het probleem van jongerenoverlast kon oplossen. Daar ben ik even van af. Ik zou blij zijn als we het in de hand houden. Beheersbaar houden", is zijn toevoeging.
Volgens de burgemeester bestaat de groep raddraaiers, zoals het CDA ze omschrijft, uit ongeveer vijftig jongeren. Uit verveling, zich niet gehoord voelen en bij het ontbreken van een jeugdhonk zorgen zij volgens Broertjes voor overlast. Vorige week heeft hij een gesprek met ze gehad. Oplossingen voor dit probleem zitten vooral aan de voorkant. "We hebben de verplichting voor hen wat te realiseren."

Met meer boa's op straat hoopt Broertjes het serieuze probleem beter te kunnen tackelen. Eind vorig jaar zijn twee jeugdboa's begonnen. Dit was een pilot van een jaar. "Zij hebben goed werk gedaan", aldus de burgemeester. Daar zijn nu twee collega's bij gekomen. Vier jeugdboa's kunnen zich beter verspreiden over Hilversum. De centen zijn al geregeld. De gemeenteraad heeft hiervoor geld gereserveerd in de Kadernota.

'We hebben de verplichting wat voor hen wat te realiseren'

Kerkelanden heeft 'beste' winkelcentrum

HILVERSUM Wat hebben de Rotterdamse Markthal, het Gelderlandplein in Amsterdam en Winkelcentrum Kerkelanden met elkaar gemeen? Alle drie hebben de NRW Jaarprijs gewonnen.

Donderdag kwam het heugelijke nieuws dat het Hilversumse winkelcentrum zich de beste van het land mag noemen. De winst van de NTW Jaarprijs 2017 werd bekendgemaakt tijdens het jaarcongres van de Nederlandse Raad van Winkelcentra in Amsterdam. Dat is een kroon op de herontwikkeling van het winkelcentrum, die zo'n 2,5 jaar geduurd heeft. De officiële opening was half mei.

"De jury is onder de indruk van het feit dat bezoekers én ondernemers het vernieuwde winkelcentrum direct in het hart gesloten hebben", aldus Jos Sentel, voorzitter van de vakjury. "De vooraf door Dela geformuleerde belofte, 'huiskamer en ontmoetingsplaats van de wijk', is daadwerkelijk gerealiseerd. Opmerkelijke verbeteringen zijn: meer daglicht in de passage, brede gangpanden met ruimte voor verschillende snelheden, genoeg rustmomenten en aandacht voor akoestiek. De jury is van mening dat de opgave feilloos is uitgevoerd."

'Wel alert, niet overal blokken neerleggen'

HILVERSUM De gemeente is er niet happig op om bij grote evenementen blokkades te plaatsen. “Overal blokken neerleggen is niet nodig, maar we zijn er wel alert op”, zei burgemeester Pieter Broertjes tijdens het gesprek met de burgemeester van deze krant en GooiTV.

De discussie over extra veiligheidsmaatregelen bij evenementen spelen in Hilversum wel op de achtergrond. Aanleiding hiervoor is de aanslag in Barcelona, waar op de Ramblas met een busje werd ingereden op mensen. De noodzaak om in Hilversum blokkades neer te leggen is ook niet zo groot omdat zeker in het centrum diverse locaties moeilijk bereikbaar zijn voor auto’s of vrachtwagens. "Ik heb meteen gekeken of je de Groest zomaar op kunt rijden. Dat kan gelukkig niet, dus dat helpt. Ook het marktterrein kan je niet zomaar op dankzij die keien die er liggen. Daardoor is al een behoorlijke blokkade opgeworpen. Ik kijk daar wel naar of het veilig is", aldus de burgemeester.

Werken aan vrede tijdens Hilversumse Vredesweek

Met de vredeswandeling langs monumenten. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Vrede kun je leren en tijdens de Vredesweek in Hilversum krijgen inwoners de kans om hiermee aan de slag te gaan. Tussen maandag 18 september en zondag 24 september wordt flink uitgepakt met onder meer workshops, een vredeswandeling, een groot scholierendebat en een tentoonstelling.

De deelnemers aan de Vredesweek vinden het een misvatting dat vrede alleen draait om mondiale onderwerpen. Juist op lokaal niveau kan het verschil worden gemaakt. "Bij vrede denk je meteen aan grote vraagstukken als oorlog en vluchtelingenstromen. Maar ook in de eigen omgeving kun je samenwerken, contact maken met elkaar. Met de Vredesweek in Hilversum hopen we dit vuurtje aan te steken, want tenslotte leven wij hier allemaal met elkaar", legt wethouder Eric van der Want uit.

In Hilversum-Oost is buurtwerkster Tukkie Tuk al begonnen om op buurtniveau te werken aan vrede. De Liebergen is Hilversums eerste vredeswijk. Dit initiatief is van de grond gekomen nadat zij vorig jaar september haar vredespaal voor wijkcentrum St. Jospeh aan de Minckelersstraat mocht onthullen. Meerdere mensen benaderden Tuk toen met de mededeling dat ze zich meer willen inzetten voor een prettiger eigen leefomgeving. Samen met buurtbewoners en diverse organisaties is doorgepakt en is het vredeswijkproject begonnen met als uitgangspunt de buurt leefbaar te houden en te maken.
Dat is een goed voorbeeld, zo vinden ze in het raadhuis. 'Verbeter de wereld, begin bij jezelf' is een overbekende slogan. Iedereen kan hierin zijn of haar rol pakken. "Het is ook een appel aan de inwoners om zich hier een beetje in te verdiepen", verduidelijkt Broertjes. "Er zijn zo veel ongemakken tussen buren en straten. Dan gaat het om eindeloze ergernissen. Blijkbaar hebben ze dan geen scenario's klaarliggen om die ellende te verbeteren."
In plaats van allerlei losse activiteiten zijn in Hilversum de krachten gebundeld. De gemeente heeft hierin een verbindende en faciliterende rol gespeeld. Op scholen krijgt het thema in deze week veel aandacht. De scholieren krijgen bijvoorbeeld vredeslessen en op woensdag 20 september is er een scholierendebat in het raadhuis (vanaf 15.00 uur). Twee dagen later staat een vredeswandeling op het programma. De start is bij Bibliotheek Hilversum aan de 's-Gravelandseweg. De stoet trekt vervolgens door Hilversum en doet diverse vredeslocaties aan, waar verhalenvertellers de wandelaars kort informeren over de plek of het monument.

'We hopen het vuurtje aan te steken tijdens de Vredesweek'

Een duidelijke wens is om een vredesvlam naar Hilversum te halen. Momenteel wordt gekeken naar een geschikte locatie en is de gemeente op zoek naar sponsors. De verwachting is dat deze vlam bij de Vredesweek in 2018 op zijn vaste stek gezet kan worden.

Bloed, zweet en tranen tijdens vierde Run in de Meent

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De een kwam fris over de finish, de ander kostte het bloed, zweet en tranen. Maar de vierde editie van de Bink Kids Run en de Meent Run in de Hilversumse Meent was weer een succes. En, niet onbelangrijk, het bleef droog. Uiteindelijk legden 169 sportievelingen - jong en oud - hun afstand af. Opvallend was ook het grote aantal toeschouwers langs de weg.

'Politie gaat niet eens naar dat busje toe'

Vervolg voorpagina

De botsing op het spoor aan de Oosterengweg leidde tot lange files elders in Hilversum. Pas na drie en een half uur gingen de spoorbomen weer open voor het verkeer. Ondertussen had vrachtwagenchauffeur Arnold ten Hagen geen idee wat hij nu moest doen.

Natuurlijk tipte hij direct de politie over de foutgeparkeerde bus, waarvan de bestuurder direct actie ondernam en zijn wagen elders in de Mussenstraat parkeerde. "Maar de politie gaat niet eens naar die bus toe", zegt hij verontwaardigd.
Een politiewoordvoerder kan niet reageren op dit verwijt en meldt dat het onderzoek naar het ongeval nog gaande is. Benadrukt wordt wel dat de klapper 'slechts' een ongeval is met louter blikschade. Bovendien kan een geparkeerd busje nooit de oorzaak zijn van een ongeval, maar ligt de schuld altijd bij de chauffeur.
Het ongeluk vond plaats terwijl het nog duister was. De treinmachinist heeft de truck daarom mogelijk niet op tijd kunnen zien. De schade aan de vrachtwagen viel mee. Wel sneuvelde de kooiaap, een kleine vorkheftruck aan de achterzijde van de vrachtwagen. Die werd na de aanrijding een eind weggeslingerd.

Kastje opnieuw lijsttrekker GroenLinks

HILVERSUM Fractievoorzitter Jan Kastje van GroenLinks is voor de derde achtereenvolgende keer lijsttrekker van zijn partij in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Hij stelt zich bovendien ook beschikbaar als wethouder, mocht zijn partij in het college van burgemeester en wethouders komen.

Uitdagingen voor de komende jaren zijn volgens Kastje het creëren van meer betaalbare en duurzame woningen, vooral voor jongeren, in het centrum (niet in de natuur). Andere punten op de agenda is de zorg voor kwetsbare inwoners, met buurten en wijken een goede structuur opbouwen die ruimte laat en tegemoetkomt aan wat inwoners nodig hebben en een levendiger en diverser Hilversum. "En wat denk je van de eventuele herindeling van gemeenten die op deze regio afkomt? Genoeg te doen de komende jaren en ik heb er zin in om dat met een goed GroenLinks-team aan te pakken."

Michanou Selberie

(46), is gezinsvoogd, trainer omgaan met pesten, woont sinds 1981 in Hilversum en laat regelmatig kinderen stralen.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik heb een trainingsbureau voor jonge mensen. Ik geeft antipesttrainingen aan kinderen en jongeren. Verder geef ik workshops aan docententeams of andere beroepskrachten over veiligheid op school."

Hilversum in vijf woorden:
"Dorps, stads, burgerlijk, vernieuwend, thuis."

Als je burgemeester was, dan...
"Dan zou ik ervoor zorgen dat alle kinderen die extra ondersteuning nodig hebben om weerbaarder te worden voor weinig geld een verdedigingssport mogen beoefenen of bij mij gratis de Sta Sterk-training mogen volgen. Dat scheelt de gemeente op langere termijn veel geld aan psychische ondersteuning."

Waar ben je trots op?
"Dat het mij regelmatig lukt kinderen te laten stralen."

Heimelijk genoegen?
"Als ik de kans heb verslind ik alle roddelbladen! Alleen bij de tandarts natuurlijk…"

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"De Gijsbrecht, ik woon er vlakbij. Het is de gezelligste winkelstraat in Hilversum. Mijn favoriete damesmodezaak is daar te vinden."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Ik heb net 'Judas' van Astrid Holleeder uitgelezen."

Wat mist onze stad?
"Van mij mogen er vaker leuke festivals worden georganiseerd."

Succesrecept?
"Mijn pasta met bolognesesaus. Heerlijk met spek en heel veel knoflook."

Beste cd ooit?
"'Thriller', Michael Jackson."

Waar mogen ze je voor wekken?
"Voor een patatje oorlog van Menno van de Hilversumse markt mag je me altijd wakker maken."

'Alternatieve Tergooiboog voor HOV in 't Gooi niet goed onderzocht'

Ook vraagtekens bij de aanpassing Oosterengweg

Het verzet tegen de HOV-baan ligt op twee fronten. Zowel over de de kruising met de Oosterengweg als het tracé langs het spoor bij Anna's Hoeve is het nodige gedoe.

De onderdoorgang in de Oosterengweg is zeer omstreden. Foto: Provincie Noord-Holland

HILVERSUM - De Raad van State denkt zes weken nodig te hebben om een oordeel te geven over het provinciale inpassingsplan voor de nieuwe HOV-baan tussen Hilversum en Huizen. Dat zal een flinke klus worden, want het kostte de Raad maandag al ruim een halve dag om de bezwaren tegen dit plan aan te horen.

Het verzet tegen de HOV-baan ligt op twee fronten. De ene plek is de kruising van de geplande snelle vervoersverbinding met de Oosterengweg. De tweede ligt oostelijker in het trace langs het spoor bij Anna's Hoeve.
De Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve pleitte voor een zuidelijker gelegen HOV-baan vanaf de A27 naar station Hilversum. Die loopt vanaf een nieuwe afrit op de A27 over een deel van de Soestdijkerstraatweg en steekt dan langs Tergooi door naar de spoorbaan tussen Baarn en Hilversum. Met die omweg wordt de natuur noordelijk van de Soestdijkerstraatweg gespaard.
Volgens de bezwaarmakers krijgt het natuurgebied in de toekomst toch al zwaar te lijden door kaalslag voor de verbreding van de A27. Maar van die alternatieve Tergooiboog wil de provincie niets weten. Dit alternatief scoort volgens de provincie onvoldoende op de harde eis van betrouwbare reistijden. De bedoeling van een HOV-baan is juist dat het een vrije weg is, waardoor beter op tijd kan worden gereden.
Tijdens de zitting bij de Raad van State bleek dat de provincie daarom ook weinig moeite heeft gedaan om dit alternatief goed te onderzoeken. De vraag is of de Raad van State dit accepteert. Volgens een woordvoerster van de vereniging is de berekende omrijtijd van de Tergooiboog nauwelijks een minuut meer. De ecologische voordelen van het alternatief zijn ook niet goed onderzocht.
De Raad zette ook vraagtekens bij de aanpassing van de Oosterengweg en bedrijventerrein Venetapark. De Oosterengweg krijgt tot groot genoegen van de gemeente Hilversum een ongelijkvloerse kruising bij de spoorlijn Baarn-Hilversum. Deze onderdoorgang (geen tunnel) is bij buurtbewoners en bedrijven op het Venetapark zeer omstreden. Het bedrijventerrein kan daardoor niet meer worden ontsloten in de richting van de Oosterengweg. Vrachtwagens zullen moeten omrijden via een nieuw aan te leggen weg. Deskundigen bleken het bij de Raad niet eens over de vraag of de tunnelweg veilig genoeg is. Die is volgens het provinciale plan namelijk behoorlijk steil. Een woordvoerder van de provincie erkent dat dit geen ideale situatie is. Er is ook nog geen definitief ontwerp. De situatie kan volgens hem mogelijk worden verbeterd bij de uitvoering. Maar de bezwaarmakers zeggen dat dit probleem niet kan worden doorgeschoven naar de uitvoerders.
De Raad van State heeft zelf ook onafhankelijke deskundigen ingeschakeld om de bezwaren te bekijken. Ze constateren dat de bereikbaarheid van de bedrijven op het Venetapark zal afnemen en dat kan financiële gevolgen hebben, die niet allemaal door de provincie worden vergoed. Daarnaast zien ze problemen voor de verkeersveiligheid.

Magie van de tv trekt 35.000 bezoekers naar het Media Park

De tiende editie van de Open Studio Dagen heeft dit weekend volgens de organisatie meer dan 35.000 bezoekers getrokken. Dat is een toename van ruim 16 procent ten opzichte van vorig jaar, toen bijna 30.000 mensen het mediafeestje in Hilversum bezochten. Ook de televisietoren bleek populair.

VR-experiences bij Beeld de Geluid. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Presenteren voor een green screen, diverse virtual reality (VR-)experiences, droneraces en nog veel meer. Het kon allemaal zaterdag en zondag tijdens de tiende Open Studio Dagen op het Media Park in Hilversum. Vooral zondag trok de magie van de mediawereld duizenden bezoekers uit het hele land.

Jong en oud konden tijdens dit nagenoeg droge evenement een kijkje nemen in de wereld van de media en er zelf actief aan deelnemen. Niet eerder waren er zo veel interactieve onderdelen tijdens de Open Studio Dagen. Dit keer waren er zo'n vijftig attracties.
Ook de Avrotros, pal naast de televisietoren, had groots uitgepakt. Er waren stands van verschillende programma's als' Opsporing Verzocht' en 'Wie is de Mol', mensen konden een kijkje achter de schermen bij '1Vandaag' nemen én er was muziek. Onder meer Peter Beense (zaterdag) en Frans Bauer (zondag) trokken veel bekijks.
Ook het voor de vierde keer openstellen van de televisietoren tijdens de Open Studio Dagen, waarbij de opbrengst ging naar de stichting Muziekids, was een volgens dit goede doel 'overweldigend succes'. Maar liefst 1331 betalende bezoekers namen de lift naar de twintigste verdieping (van 24 in totaal) van het 196 meter hoge gebouw. Zaterdag genoten 443 mensen van het prachtige uitzicht. Zondag kwamen daar nog eens 888 bij.
Belangstellenden moesten daardoor in de middag op een bepaald moment drie kwartier wachten om naar binnen en boven te mogen. Zij betaalden ieder 5 euro, waarmee de opbrengst 6655 euro bedroeg. Daarnaast waren er nog zo'n 250 kinderen tot 5 jaar, die geen entree hoefden te betalen.
Initiatiefnemer en organisator van de Open Studio Dagen, Herman Dummer, is zeer tevreden over de opkomst. "Je merkt dat het leeft. De magie van de mediawereld spreekt heel veel mensen tot de verbeelding."

Ook veel politie, maar nu vanwege het programma 'Opsporing Verzoch't.
Meedansen met Raak bij RTL. Foto: Bastiaan Miché
Er werden ook interviews gegeven. Foto: Bastiaan Miché
Het grote muziekfeest bij Avrotros. Foto: Bastiaan Miché

Gezondheidsrisico's spelen geen rol bij vergunningaanvraag voor antennes

Reactie op SP-vragen op plaatsing zendmasten op de Clemenskerk

Plaats geen telecomantennes in de buurt van scholen, meent de SP. Maar daar wordt niet naar gekeken bij een vergunningaanvraag.

T-Mobile wil 4G-antennes neerzetten op dak van de kerk aan de Bosdrift. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bij een vergunningaanvraag voor de plaatsing van telecomantennes spelen eventuele gezondheidsrisico's geen enkele rol. Dat is het antwoord van Eric van der Want, vervangend wethouder Ruimtelijke Ordening, Vergunningverlening en Handhaving, aan het adres van de SP.

De oppositiepartij was vorige week in de pen geklommen. In de brief van SP-raadslid Pierre van Rooden kaartten de socialisten de plaatsing van 4G-antennes aan op de Clemenskerk. T-Mobile wil nu echt zendmasten neerzetten op het dak van het rijksmonument. De mogelijke gezondheidseffecten op de scholieren van de Paulusschool en de buurtbewoners is een van de redenen waarom de SP tegen deze plaatsing is.

Maar deze effecten blijken helemaal niet mee te spelen in de procedure, zo heeft Van der Want in zijn reactie geschreven. "Mogelijke gezondheidsrisico's door antennes zijn geen onderdeel van de toetsing Omgevingsvergunning. Een vergunning kan hierop dan ook niet geweigerd worden, ongeacht een reguliere of uitgebreide procedure", meldt de vervanger van Floris Voorink, die vakantie heeft.
Het telecombedrijf borduurt nu voort op een al verstrekte vergunning in 2012. Maar T-Mobile heeft nooit zendmasten geplaatst op de Clemenskerk. Nu wil het bedrijf daar zwaarder materiaal plaatsen, 'vanwege voortschrijdende technische ontwikkelingen', zoals Van der Want dat noemt.

T-Mobile wil nu zwaarder materiaal plaatsen op de kerk

Voorzorgsmaatregelen
'Onverstandig en onverantwoord', noemt Van Rooden plaatsing van antennes in de buurt van een school. Wat de effecten zijn van de straling op lange termijn is helemaal niet duidelijk. Daarom wil de SP geen enkel risico nemen. "Met de gezondheid van onze jeugd wil je alle risico's wegnemen en alle voorzorgsmaatregelen treffen", aldus Van Rooden. Zijn partij ziet liever helemaal geen zendmasten in de buurt van kwetsbare plaatsen zoals scholen, zorginstellingen en plekken waar mensen langdurig zijn.

Het verzet tegen de komst van 4G-antennes in de buurt is ook groot. Omwonenden en de Stichting Vrienden van de Clemenskerk zijn tegenstander. Buurtbewoners plaatsen eveneens grote vraagtekens bij de gezondheidsrisico's. Daarnaast vinden zij dat de gemeente steeds de kant kiest van ondernemers - er is veel onvrede over de komst van een trampolinepark in het leegstaande godshuis aan de Bosdrift- en de zendmasten op de Clemenskerk vinden zij ook helemaal niet passend op een monument.

'Dit soort antennes is normaal gesproken vergunningvrij'

Onvolledig
"Dit soort antennes is normaal gesproken vergunningsvrij", reageert Van der Want. "Omdat het hier een rijksmonument betreft is er wél een vergunning nodig." Verder geeft de wethouder aan dat de omvang van de voorgestelde werkzaamheden geen aanleiding geeft tot een uitgebreide procedure. Het plan van T-Mobile is al behandeld bij de Commissie Welstand en Monumenten, maar heeft nog geen akkoord gekregen. De aangeleverde stukken waren onvolledig. Maar als een aanvraag voor Omgevingsvergunning voldoet aan alle wettelijk gestelde eisen dan is de gemeente verplicht de vergunning te verlenen.

De SP gaf aan dat er een uitgebreide procedure moet worden doorlopen, zodat de bezwaren kunnen worden ingebracht. Tevens verwacht hij dat de gemeente de omwonenden betrekt bij de beoordeling van het wel of niet afgeven van de vergunning. Daar lijkt Van Rooden nul op het rekest te krijgen. Er is geen sprake van een uitgebreide procedure. Belanghebbenden kunnen geen zienswijzen indienen, maar wel bezwaar maken binnen zes weken na bekendmaking van de vergunningsverlening.

'Een stedenbouwkundige verbetering'

Plan van veertien woningen op braakliggend bedrijventerrein 's Gravelandseweg

De veertien woningen. Foto: Gemeente Hilversum

HILVERSUM Voor het al jarenlang braakliggende bedrijventerrein aan de 's-Gravelandseweg is een nieuw plan voor veertien nieuwe twee-onder-een-kapwoningen ontwikkeld. Het gaat om het voormalige bedrijfsperceel dat ligt tussen de Hooge Naarderweg en de 's-Gravelandseweg ter hoogte van het raadhuis.

Dat schrijft wethouder Niolien van Vroonhoven aan de gemeenteraad. Wie het verzoek heeft ingediend, maakt zij echter niet bekend. Dit plan betreft een particulier initiatief. Het binnenterrein blijft volledig eigendom van de aanvrager(s) via de VVE. Die is daarin ook verantwoordelijk voor de aanleg, inrichting en nutsvoorzieningen, alsook het beheer en onderhoud hiervan. De gemeente neemt geen gronden over, noch het beheer, en maakt voor dit plan geen kosten anders dan de kosten voor het opstellen van het bestemmingsplan. Deze worden gedekt door de leges. Voor eventuele planschade wordt een planschadeovereenkomst afgesloten met de initiatiefnemer.

Verbetering

Van Vroonhoven noemt de herontwikkeling van bedrijfsdoeleinden naar woningbouw 'een stedenbouwkundige verbetering ten opzichte van de huidige planologische situatie'.
Het bouwvlak, dat nagenoeg het gehele perceel beslaat, mag volledig worden bebouwd met een hoofdgebouw van acht meter hoog. "Daarbij geldt wel een minimale afstand van de erfgrens van 3,5 meter", schrijft de wethouder. "De invulling sluit aan op de directe woonomgeving in gebruik, bebouwingsdichtheid, bouwhoogte en -volume en vergroening. Daarnaast wordt ook een zichtas richting het raadhuis mogelijk gemaakt. Er wordt voldaan aan de parkeernorm voor het gebied."
Eventuele tegenstanders hebben nu zes weken de tijd om te reageren op het ontwerpbestemmingsplan, dat ter inzage ligt bij de gemeente.

Met nieuw kassasysteem bij Puur Smaeck is cirkel rond

Veilingmeester Theo Mackaay poseert met de medewerkers van het restaurant. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Nu de medewerkers van de dagbesteding ook kunnen afrekenen, is de cirkel rond bij Puur Smaeck. Dat zegt een blije eigenaar Kees Verhoeff. Met veel hulp van buitenaf heeft hij een nieuw kassasysteem voor zijn medewerkers met een verstandelijke beperking kunnen aanschaffen.

Op de vraag of ze blij zijn met het nieuwe kassasysteem klinkt het heel hard ja. Uitleggen waarom blijkt toch wat lastiger. Verhoeff meldt dat een droom werkelijkheid is geworden. De gebruiksvriendelijke kassa voor zijn personeel van de dagbesteding is er. Daardoor kunnen zijn medewerkers nu het hele plaatje doen: van ontvangst van de gast tot en met het betalen. Dat laatste was tot voor kort niet mogelijk omdat het systeem te ingewikkeld was.

"Het zijn eigenlijk twee kassa's ineen. Ik heb een dagkassa voor de mensen van de dagbesteding en een gewone", aldus de horecaman. De nieuwe kassa werkt bijvoorbeeld met pictogrammen. "En zo hebben we er voor hen weer een leermoment bij", klinkt het enthousiast.
Er is wel wat tijd overheen gegaan voordat het nieuwe kassasysteem er daadwerkelijk was. Vorig jaar oktober is tijdens een veiling, die georganiseerd werd door de Stichting Vrienden van Puur Smaeck, geld opgehaald. De eigengemaakte kunstwerken gingen mede dankzij het goede werk van veilingmeester Theo Mackaay voor hoge prijzen weg.

'En zo hebben we er voor hen weer een leermoment bij'

Nu Puur Smaeck het gewilde kassasysteem binnen heeft en de medewerkers in nieuwe kleding rondlopen - er was nog een beetje geld over - dient het volgende project zich alweer aan. Voor de mensen van de dagbesteding is een klein busje nodig. De medewerkers zijn niet alleen meer actief in de eet- en drinkgelegenheid aan de Kampstraat. Steeds vaker slaan zij met Puur Smaeck hun vleugels uit, zoals naar de moestuin van Jagtlust in 's-Graveland en in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) aan de Heuvellaan. Het busje kan ook dienen voor werkbezoeken aan andere dagbestedingslocaties en tegen vergoeding zelfs voor woon-werkverkeer gebruikt worden.
Daar moet weer voor gespaard worden. Vrijdag 22 september zet de Stichting Vrienden van Puur Smaeck zich opnieuw in en verzorgt dan een benefietavond in Italiaanse sferen. Vanaf 18.30 uur zijn de gasten welkom. Italiaanse gerechten en wijnen komen op tafel en meerdere muzikanten omlijsten dit familiediner. Wie mee wil eten, betaalt 75 euro en steunt daarmee de dagbesteding.

Politiek blijft worstelen met vijftal nieuwe woningen op Neuweg 100

Coalitie positief over aangepast plan; oppositie twijfelt of is tegen

Het nu nog bedrijventerrein aan de Neuweg 100. Foto: Gooi en Eembode

Hilversum Waren de gemaakte aanpassingen van het woningbouwplan op Neuweg 100 een verbetering ten opzichte van het oude, te massale voorstel? Of was er eigenlijk geen verschil? De leden van de raadscommissie Ruimte kwamen daar afgelopen week niet over uit. Desondanks wordt het voorstel nu wel besproken binnen de Hilversumse gemeenteraad.

Buurtbewoner Van der Geer voelde zich in
de maling genomen

Het was alweer de derde keer dat de politiek sprak over het plan om woningen te realiseren op een bedrijventerrein. De politiek kon zich - mede door het protest van enkele buurtbewoners - eerder niet vinden in de schetsen van projectontwikkelaar Samen Thuis. De bewoners waren bang dat de bouw nadelige gevolgen zou hebben voor de privacy en het aantal zonuren in de tuin. Bovendien zou het nog lastiger worden om in de Bloemenbuurt een parkeerplekje te vinden.
Gebroederlijk zaten Michiel Polman van Samen Thuis en boze buurtbewoner Ruud van der Geer naast elkaar tijdens de raadscommissie Ruimte waar het onderwerp ter sprake kwam. En ja, ze waren allebei bereid om met elkaar te praten en tot een oplossing te komen. Veel vertrouwen in een goede afloop daarin hadden ze echter niet.
Polman zei dat er na de vorige commissie een nieuw bouwplan uit de hoge hoed was getoverd met niet zes, zoals eerst was voorgesteld, maar 'slechts' vijf (voor de koper pakweg drie ton kostende) woningen. Dat was een pijnlijke financiële overweging, maar uiteindelijk was dit net haalbaar. Maar hiermee stond het pand 1,80 meter verder van de Neuweg dan oorspronkelijk was bedacht en bovendien zou de parkeerdruk lager uitvallen. En de boze buurtbewoners waren aanvankelijk ook enthousiast over het nieuwe voorstel.
Dat laatste gaf Van der Geer inderdaad toe. Maar na een nadere bestudering was de conclusie dat hij in de maling was genomen. Er was volgens hem nauwelijks bouwgrond ingeleverd en ook zou het aantal zonuren nog altijd flink afnemen.
De presentaties van beide insprekers leidden tot een warrige discussie waarin veel onduidelijk was over de grootte van het vijf woningen tellende complex. Toch lijkt een (krappe) meerderheid straks voor de wijziging van het bestemmingsplan. De coalitiepartijen D66, VVD en CDA zijn sowieso positief en spraken onder meer van een duidelijke verbetering. Ook de ChristenUnie is overwegend positief, al sprak fractiemedewerker Tjerk Pelsma van die partij wel over een dubbel gevoel. Hart voor Hilversum, SP en PvdA twijfelen nog. Grootste tegenstanders zijn GroenLinks en Leefbaar Hilversum (LH).
Met name fractiemedewerker Henk Blok van LH was kritisch en gaf aan geen vertrouwen meer te hebben in de ontwikkelaar. Polman was er volgens hem niet in geslaagd om aan de wens van de politiek - het plan op een dusdanig goede manier aan te passen - gehoor te geven.
Wethouder Eric van der Want benadrukte dat de raad moet bepalen of het bouwvolume van het plan acceptabel is. "Maar als er geen meerderheid voor is, moet het dan zo blijven?" Daarmee legde hij toch de nodige druk op de politiek. Want zoals het terrein er nu bij ligt, is ook niet iets om vrolijk van te worden.

'Gemixt wijkje met zo veel verschillende woningen'

Wethouder Theo Reijn kreeg zijn sloopmoment. Foto: Bastiaan Miché

Loosdrecht Een bijzonder moment voor de toekomstige bewoners van Erve Knorr in Loosdrecht deze week: zij zagen elkaar vrijdag voor het eerst bij de afronding van de sloopwerkzaamheden op het terrein. Nu nog ruim een jaar wachten en dan is de nieuwe wijk klaar.

'Geliefde en gevoelige locatie waar iedereen een mening over heeft'

De 41 eengezinswoningen - verdeeld over drie types - zijn alle verkocht, met name door inwoners van Loosdrecht en omstreken. Aalberts Bouw is de partij die de woningen gaat realiseren.
Tijdens de feestelijke bijeenkomst viel op dat het vooral gaat om jonge gezinnen. De kinderen - vaak basisschoolleeftijd - bouwen alvast vriendschappen voor het leven op.

Een iets jonger stel (zonder kinderen) vormen Michelle Philips en Wilbert van den Hoorn. Zij komt uit Loosdrecht, hij is 'import' en komt uit Putten. "Fijn om hier straks te wonen, mijn ouders wonen ook om de hoek", zegt Philips. "Het was lastig om hier in de buurt iets te vinden. In Hilversum heb je wel dit soort huizen, maar die zijn vaak iets ouder en daar moet je dan nog veel aan doen."
Dat het stel op een toch wel historische plek - waar boeken over zijn geschreven - in Loosdrecht komt te wonen, doet hen niet zo veel. Toch was het een behoorlijke klus om dit project van de grond te krijgen, weet ook directeur Jos Paardekoper van projectontwikkelaar Re•Shape Properties. "Na regen komt zonneschijn en na slopen kun je bouwen", zegt hij in een overdekte tent terwijl buiten de regen met bakken uit de lucht valt. "Continu kregen we de vraag wanneer we zouden beginnen. Maar dit is nu eenmaal een geliefde en gevoelige locatie waar iedereen een mening over heeft. En ook door de crisis heeft het lang geduurd, maar uiteindelijk is het spoedig gegaan."
Wethouder Theo Reijn kreeg zeven maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen toch zijn sloopmoment op het terrein tegenover het gemeentehuis aan de Rading. Hij is trots op de nieuwe wijk en het feit dat wanneer de verkiezingen plaatsvinden er 300 tot 400 nieuwe woningen in Wijdemeren zijn gebouwd of in aanbouw zijn. "Dat is een mooie prestatie," vindt hij, "en dat kan alleen maar met mensen die willen investeren."
Vervolgens mocht Reijn, omringd door de nieuwe bewoners, de oude portiersloge met de grond gelijkmaken. Hij sprak daarbij over een gemixt wijkje met veel verschillende woningen.
In een later stadium komen ook de twee appartementengebouwen met huurwoningen (sociale en middeldure huur) op de markt. De verhuur start medio 2018.

Dudok in Concert was 'fantastische avond'

Drie kernwaarden van Hilversum kwamen samen

Enthousiasme overheerst na Dudok in Concert. Het evenement trok veel bekijks en 700.000 kijkers zagen het evenement op televisie.

Angela Groothuizen.

Hilversum "Hilversum hoort bij mijn jeugd. Dit is mijn verleden. Een groot gedeelte rijd ik in Hilversum rond en weet ik weer de weg niet als er een weg open ligt." Dat zei Angela Groothuizen vlak na haar optreden tijdens de tweede editie van Dudok in Concert.

Goede keuze om nu het concert in september te houden en niet in juli

Met optredens onder meer van de oud-zangeres van de Dolly Dots (die de Wisseloord Studios jarenlang als haar tweede huis beschouwde), Frank Boeijen en het 125 zangeressen tellende Goois Vrouwenkoor ging Mediastad Hilversum met nummers als 'Hilversum 3' van Herman van Veen terug in de tijd. De volgens een beveiliger pakweg 1500 aanwezigen genoten - vaak met een telefoon in de hand om zelf het spektakel te filmen - zichtbaar.

Kinderen als de Dolly Dots.
Prachtige plaatjes op en rond het raadhuis. Foto's: Bastiaan Miché

Onder hen ook mediawethouder Wimar Jaeger. Hij sprak over een "fantastische avond" en het was "toch wel een dingetje dat de NOS neerzette". Het evenement was live te zien op NPO1 en trok 700.000 kijkers, iets meer dan de eerste editie in juli 2016 toen Dudok in Concert 618.000 kijkers scoorde.
Ook mooi om te zien was hoe beeldmaker en radio-dj Ruud de Wild als verhalenverteller de gevel van het raadhuis gebruikte als canvas. Toch was het jammer, vond ook Jaeger, dat het Hilversumse Metropole Orkest in tegenstelling tot vorig jaar niet te zien was en zich had 'verstopt' in het raadhuis. Ook vond de wethouder dat de techniek - toch de kracht van Hilversum - onvoldoende in beeld kwam.
Toch kwamen de drie kernwaarden van Hilversum, zoals Jaeger zei - architectuur, media en muziek - nu mooi samen. Ook was het, ondanks het wat mindere weer, een goede keuze om nu het concert in september te houden en niet zoals vorig jaar in juli. "Nu is het de opening van de Dutch Media Week wanneer 45.000 mensen naar Hilversum komen. De hele stad is hiermee bezig."

'Onze missie is meer dan geslaagd: we hebben mensen blij gemaakt'

Feel Good Festival tovert glimlach op gezicht van bezoekers

Ze hadden nauwelijks geslapen zaterdagnacht. Waren druk bezig met het Feel Good Festival. Evalien en Jeffrey kijken terug. Zijn tevreden.

Irma Verburgh ervaart de kracht van klank. Harry van Dalen (links) van Spirit Connection legt uit: 'Klank wordt gebruikt om de denkgeest te overstijgen.' Foto: Karin van Leeuwen

Hilversum - Zoals een goed gastheer en -vrouw betaamt lopen Evalien Slinkert en Jeffrey van Opzeeland van Yogi Heroes rond op hun Feel Good Festival en begroeten hun gasten. De twee sympathieke organisatoren zijn kneiterdruk met de voorbereidingen geweest en vandaag, zondag, worden hun inspanningen beloond.

'Thank you kosmos' juicht Evalien op haar Facebookpagina

Was het de dag ervoor nog regen en wind, op de dag van het festival schijnt de zon. "Thank you kosmos!" schrijft Evalien op haar Facebookpagina. Een festival als dit valt of staat voor een groot gedeelte met het weer. Werf35 is het decor van het Feel Good Festival. In kraampjes zijn spullen te koop waar een mens blij van wordt.
Op het foodplein schuiven bezoekers bietenballen, poffertjes en bananenbrood naar binnen. De tent waarin aanwezigen mee kunnen doen aan de yogalessen is continu bezet. Bezoekers laten gretig de lijnen van hun hand lezen. Harry van Dalen, van Spirit Connection, heeft steeds aanloop van nieuwsgierigen. Hij laat hen ervaren wat klank kan doen. Irma Verburgh gaat zitten en houdt de didgeridoo vast die wordt bespeeld door Hans Karssen. Van Dalen staat achter haar en slaat op de gong. Verburgh houdt haar ogen gesloten en na een minuut of tien wordt de laatste noot uit de didgeridoo geperst. Ietwat verward kijkt Verburgh op. Liefde, zal ze later zeggen, ze ervoer intense liefde. 's Avonds, aan het eind van het festiva,l sluit Spirit Connection in de grote tent af met een Sound Experience gongconcert dat door velen wordt bijgewoond.
Evalien en Jeffrey kijken terug op een geslaagd festival. "Hoewel het allemaal nog moet landen", straalt Evalien. De reacties van de aanwezigen waren warm en overweldigend. "We wilden mensen blij maken. En dat is gelukt."

Evalien Slinkert en Jeffrey van Opzeeland van Yogi Heroes genieten van hun festival. Foto: Karin van Leeuwen

Kordaat optreden Hilversumse machinist voorkwam grotere ramp

Treinramp bij Weesp gisteren precies 99 jaar geleden

Bij de grote treinramp in Weesp, gisteren 99 jaar geleden, vonden 41 mensen de dood. Bert Bolle reconstrueerde de ramprit tot in detail door de ogen van Hilversummer Johan Drost.

Eén man staat ontredderd in de ravage. Links bij de brug staan nog meer mensen. Foto: Gemeentearchief Weesp

WEESP Het was vrijdag de 13e september 1918, het had al dagen geregend. De overvolle expresstrein met 400 mensen aan boord beklom de spoordijk richting de brug over het Merwedekanaal (nu Amsterdam-Rijnkanaal), toen de spoordijk als gevolg van de vele regen wegzakte. De zware locomotief en de wagons donderden met oorverdovend geraas van de zeven meter hoge spoordijk af. De ravage was enorm. 41 mensen kwamen om het leven en zeker 42 passagiers raakten ernstig gewond.

Een van de passagiers was Johan Drost uit Hilversum. In 2009 beschreef Bert Bolle uitvoerig wat Johan Drost die dag meemaakte en leverde daarmee een gedetailleerde reconstructie van de treinramp bij Weesp. Bolle overleed in 2016, zijn artikel is terug te vinden op de website van Nico Spilt. Uit dit boeiende stuk blijkt verder dat de machinist, de destijds 35-jarige Hilversummer Arie van Perge, een grotere ramp voorkwam.

Enkele citaten: "Joh. Drost zat nog steeds in de rookcoupé van rijtuig BC 418. Hij kon er niet uit want hij zat bekneld en hij was zeker niet de enige. Er waren mensen die een zwaar verminkte of een dode over zich heen gekregen hadden en, al dan niet zelf gewond, volkomen knel zaten. Joh. Drost kon redelijk goed om zich heen kijken en wat hij zag zou hij zijn leven niet meer vergeten. Overal om hem heen klonk een niet aflatend gegil en gekerm van mensen die er slechter aan toe waren dan hij. Die lagen met een afgekneld been of nog veel erger... In een damescoupé waren enkele passagiers meteen overleden."

In zijn val draaide Arie van Perge de remkraan in de hoogste stand

Rem dichtgetrokken

"In de loc werd machinist Van Perge tegen de rechterkant van de machinekap geslingerd. Gelukkig had hij de tegenwoordigheid van geest de remkraan in de hoogste stand te draaien. Aan een verslaggever vertelde hij later: 'Toen de machine vlak bij de brug was, voelden we eensklaps een forschen schok, en vóórdat ik precies wist wat er aan de hand was, lag ik onder den opzichter-machinist, die op zijn beurt onder den stoker lag. Ik had dus wel de beste plaats, en daardoor zie ik er zoo toegetakeld uit! Ik houd altijd mijn linkerhand aan de rem, en, machinaal, had ik haar, al vallende, dichtgetrokken.' Door het extreem krachtige remmen van van Perge, werd vermoedelijk voorkomen dat de locomotief met wagens en rijtuigen en al het Merwedekanaal zou zijn ingedoken. De gevolgen waren dan nog vele malen ernstiger geweest."

Wat Johan Drost om zich heen zag zou hij zijn leven niet meer vergeten

Ontredderd

Door defecten aan de communicatielijnen (er waren een dag eerder koperdieven actief geweest - ook toen al) duurde het een kwartier voordat op het station van Weesp het eerste alarmbericht binnenkwam. Dokters, spoorwegmedewerkers en dommekrachten werden opgetrommeld voor de eerste hulp.

"De tijd dat Joh. Drost had moeten wachten om te worden uitgezaagd, hadden hem eeuwen geleken, maar door de alsmaar toestromende professionele hulp en het hoge werktempo van de gedisciplineerde soldaten, was ook hij aan de beurt gekomen. [...] Eenmaal weer vrij man, stond Joh. Drost daar totaal ontredderd en met gekreukte en besmeurde kleren in de zanderige blubber. Zijn tas en paraplu waren in geen velden of wegen te bekennen. Hij zocht nog enige tijd, maar raakte ontmoedigd door de opeen gepakte puinhoop, de miserabele toestand van de gewonden die her en der lagen, om maar niet te spreken van de tientallen lijken en de weeïge geur van bloed die hem misselijk maakte."

"Overal waren taferelen van diepe ellende. Een jonge vrouw zat snikkend te smeken om medische hulp voor haar vriend die stervende was. Ergens in een verwrongen coupé gierhuilde een kind. Joh. voelde zich weinig op zijn gemak. Hij stond bovendien behoorlijk in de weg en fladderde onhandig aan de kant in zijn verfomfaaide kleren toen een paar soldaten met een brancard om ruim baan verzochten. Moeizaam klom hij het steile talud omhoog tussen de rommel, kwam struikelend door het mulle zand de spoordijk op en schaarde zich bij de velen die hem waren voorgegaan en in de buurt van het blokhuis gereed stonden om over de rails terug te lopen naar station Weesp."

"Machinist Van Perge was er met enkele relatief lichte verwondingen afgekomen. Hij liep verdwaasd rond in de chaos van schreeuwende en kermende mensen temidden van de wrakstukken en huilde als een klein kind, totaal ondersteboven van wat hij allemaal zag en twijfelend of hij misschien schuld kon hebben aan de ramp."

IJzerzaag

Johan Drost treinde nooit meer op vrijdag de 13e en reisde sindsdien altijd met een ijzerzaag in zijn aktetas. Arie van Perge en leerling-machinist Willem Swart kregen de lof die hen toekwam. Door hun kordate handelen was een ramp van nog veel grotere omvang voorkomen.

bron: www.nicospilt.com/bolle/weesp.htm

27 / 28