Gooi en Eembode Hilversum

15 maart 2018

Gooi en Eembode Hilversum 15 maart 2018


Nike blijft, opknapbeurt Arenapark

hilversum De mededeling dat Nike blijft en zelfs gaat uitbreiden in Hilversum is voor de gemeente het startpunt om het plan voor het Arenapark 2.0 van de plank te halen. Er is al geld beschikbaar om het bedrijventerrein en de directe omgeving aantrekkelijker te maken, zo geven wethouders Floris Voorink en Wimar Jaeger aan.

"We kunnen nu verder met het Arenapark. Nike is een dusdanige grote partij dat je wacht met de uitvoering van de plannen", aldus Jaeger. "Nu gaan we met Nike en andere partijen handen en voeten geven aan het plan."

Op de korte termijn willen de wethouders zaken in de openbare ruimte aanpakken, zoals het openbaar groen en de verlichting, het vervangen van de bestrating die in eerste instantie is neergelegd en meer fietsstallingen creëren. Daarmee moet het dagelijkse comfort op het park een impuls krijgen. In de begroting van 2017 en 2018 is al rekening gehouden met een opknapbeurt. Daar zijn respectievelijk 4,5 en 1,5 ton voor weggelegd.

Projecten van de langere adem zijn het realiseren van een parkeren-en-reizenvoorziening, parkeeroplossingen vinden op het Arenapark zelf en ook de perrons van station Hilversum Sportpark tegenover elkaar krijgen (aan de kant van het Arenapark). "Daardoor moet het hier nog aantrekkelijker worden", aldus Voorink.

5

Hilversumse politiek op de markt in de aanloop naar verkiezingen

Foto: Bastiaan Miché

hilversum De gemeenteraadsverkiezingen komen steeds dichterbij en dus gaat de politiek de straat op. Zo stonden de tien deelnemende partijen zaterdag op de markt. Daar zijn zij ook deze zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur te vinden. Zondagmiddag komt Mark Rutte naar het Marktplein, Maandag is in Gooiland het lijsttrekkersdebat.

Urgentie

Foto: Bastiaan Miché

Ruim acht maanden hopen ze op een oplossing, maar tot nu toe is het echtpaar van het kastje naar de muur gestuurd.

13

Tijdelijk Thuis geopend

Rondleiding door locatie. Foto: Studio Kastermans

hilversum De nieuwe locatie van Hilverzorg, Hilverzorg Tijdelijk Thuis, is afgelopen week feestelijk geopend door zorgwethouder Eric van der Want. Ook wijkbewoners waren welkom om een kijkje te komen nemen.                

Van der Want sprak samen met topman Ben Hammer van Hilverzorg en huisarts Eline Faber over de behoefte die Tijdelijk Thuis biedt.
Binnen de voorziening aan de Augustinushof in Kerkelanden wordt tijdelijke zorg en behandeling geboden. Nu ouderen steeds langer thuis wonen komt het ook vaker voor dat men na een ziekenhuisopname niet meteen naar huis kan, aldus de zorgorganisatie. Omdat men nog moet herstellen en er meer zorg nodig is dan de thuiszorg kan bieden, maar ook als iemand thuis woont en er tijdelijk extra zorg nodig is, bijvoorbeeld in verband met ziekte, kan HilverZorg Tijdelijk Thuis uitkomst bieden.
Uitgangspunt is altijd dat men zo spoedig mogelijk weer terugkeert naar de eigen thuissituatie. Meestal kunnen mensen na zes weken weer naar huis.

Muziek Tommy-Boy in stoplicht

Fietsers bekijken het stoplicht. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Een bijzonder verkeerslicht op de kruising van de Beatrixtunnel en Schapenkamp. Wie op de knop drukt hoort muziek. Het bijzondere verkeerslicht maakt fietsers erop attent dat het gevaarlijk is om te fietsen terwijl je op je telefoon kijkt.

Een op de vijf ongelukken met tieners gebeurt door gebruik van de smartphone op de fiets, meldt de gemeente. Dit initiatief - Play Attention - is bedacht door Carlijn Bijlsma en Tom Sibma, studenten van de Willem de Kooning Academie, en doorontwikkeld in samenwerking met stichting TButterfly en Hoeflake Infratechniek. De eerste installatie is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam en op initiatief van Veilig naar School ook in Hilversum neergezet.
De installatie vertelt over het tragische ongeluk van Tommy-Boy Kulkens op de Franse Kampweg enkele jaren terug en speelt zijn Spotify-playlist. Zodra een fietser op de fietsersknop drukt, gaat de playlist van Tommy-Boy spelen en licht een tekst op: 'Druk op de knop voor het volgende nummer.'
De 13-jarige Tommy-Boy wilde dolgraag deejay worden, maar overleed in 2015 doordat hij al fietsend met zijn telefoon bezig was. Hij was vast wat liedjes aan het opzoeken voor de verjaardag van zijn zus.

De twee studenten maakten begin dit jaar naar aanleiding van het ongeluk van Tommy-Boy een projectie op straat, bij een verkeerslicht in de binnenstad van Rotterdam. Verkeerskundigen van de gemeente Rotterdam werden geraakt door het project en hebben het prototype, in samenwerking met de studenten en de stichting
TButterfly (van Michael Kulkens, vader van Tommy-Boy) en Hoeflake Infratechniek, doorontwikkeld tot een verplaatsbaar verkeerslicht.

Tergooi zegt drie operaties af vanwege computerstoring

HILVERSUM Medewerkers en patiënten van Tergooi zijn dinsdag, zowel in Hilversum als Blaricum, urenlang getroffen door een computerstoring. Van grote paniek was geen sprake, wel zijn drie geplande operaties afgezegd.

De storing begon rond 8.00 uur, ook wel een piekmoment binnen het ziekenhuis. Oorzaak was een probleem bij de vervanging van de noodstroomaccu. Aangezien computers vervolgens niet konden worden opgestart, werd besloten over te gaan op de noodprocedure. Een woordvoerder geeft aan dat geprobeerd is de overlast voor patiënten tot een minimum te beperken. "De veiligheid van zorg is niet in gevaar geweest. Wel moesten patiënten soms iets langer wachten op hun afspraak of moest die worden verplaatst."
De noodprocedure betekende in dat veel werk dat normaal met de computer wordt gedaan, nu met papier ging. Dat had gevolgen voor met name de spoedeisende hulp en de poliklinieken.

Weerbericht

Een zeer koud weekeinde met lichte tot matige vorst

Zo vlak voor de start van de astronomische lente op 20 maart komt de winter nog met een late verrassing. Een soort winters toetje. Onder invloed van een Scandinavisch hogedrukgebied gaat de wind vanaf vrijdag uit het oosten waaien. Daarmee stroomt tijdens het weekeinde, net als twee weken terug, wederom ijskoude vrieslucht uit Noord-Rusland naar onze streken.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is er veel bewolking. Nu en dan regent het bij een matige oostenwind. Het wordt met 5 à 6 graden al kouder. In de nacht naar zaterdag gaat het vriezen (circa -4 graden), overdag oplopend tot slechts rond het vriespunt. Het klaart geleidelijk op. Het voelt bitterkoud bij een krachtige oostenwind. In de nacht naar zondag gaat het matig vriezen (tot -6 graden). Overdag is het droog met zonneschijn. Het wordt 's middags 2 à 3 graden bij een koude oostenwind.

Trend na het weekeinde

Het is eerst vrij zonnig en koud met in de nacht matige vorst. Het hogedrukgebied verplaatst zich naar de Britse Eilanden. De wind draait dan via noordoost naar noord, eind van de week naar west. De kou neemt geleidelijk af. De vorst neemt af, maar de kans op regen neemt toe.

Weetje

De verwachte temperaturen voor het komend weekend zijn zeer laag voor de tijd van het jaar. Mogelijk komen er dagrecords. Het laagst gemeten minimum op 17 en 18 maart bedraagt zo'n –5 graden in 1964. Het laagst gemeten maximum voor die dagen ligt rond +1 graad in 1969. Later in maart zijn nog lagere maxima gemeten. Op 30 maart 1952 werd het slechts 0.1 graad.

Kerkelanden Leeft! winnaar

Broertjes reikt het lintje uit. Foto: Bewonersfonds

HILVERSUM Kerkelanden Leeft! is volgens Bewonersfonds Hilversum het meest betekenisvolle bewonersinitiatief van Hilversum. Daarom kreeg dit initiatief tijdens NLdoet afgelopen weekend het allereerste Gouden Lintje uit handen van burgemeester Pieter Broertjes.

De prijs is in het leven geroepen om al die initiatieven die Hilversum leuker, socialer en beter maken in het zonnetje te zetten. Het Bewonersinitiatief van het Jaar is onderscheidend omdat het een duidelijke positieve bijdrage levert aan de Hilversumse samenleving, meldt het Bewonersfonds.
In totaal waren er zeven verschillende bewonersinitiatieven genomineerd. Uiteindelijk koos een jury voor Kerkelanden Leeft! "Deze bewonersgroep werkt als een motor in de wijk", aldus Peter Michel Heilmann van het Bewonersfonds.

'Oost is niet het nachtkastje van Hilversum'

Zes bewonersorganisaties starten actie 'We Hlive here too'

Oost is het stiefkind van Hilversum. Dat gevoel hebben veel bewoners. Organisaties hebben zich nu verenigd en maken een vuist richting het raadhuis.

Politici hielpen een handje bij het neerzetten van het bord. Foto: Bastiaan Miché

hilversum De maat is vol. Zes bewonersorganisaties in Hilversum-Oost maken een duidelijk statement: ze willen inspraak krijgen en betrokken worden bij de plannen die gemaakt worden in hun eigen leefomgeving. Zij hebben het gevoel dat het alleen maar over hen gaat. Daarom zijn de verenigde bewoners een actie gestart. Dat doen zij met 'We Hlive here too', een knipoog naar het merk Hilversum.

"Wij willen laten weten dat dat Hilversum-Oost niet het nachtkastje van Hilversum is waarin je maar van alles achter het ijzeren gordijn van het spoor moet wegstoppen", opende Patrick Weening van bewonersvereniging OSP zaterdagochtend op het Oosterspoorplein het bal. "Wij wonen hier nog. De gemeente is heel druk geweest aan de centrumkant, terwijl hier al jaren aandacht en actie nodig zijn." Problemen als huisjesmelkers, jongerenoverlast, het gebrek aan betaalbare huur- en koopwoningen, verkeersveiligheid en bereikbaarheid bestaan al heel lang, maar daar wordt volgens Weening niets aan gedaan.

In Oost moet en staat veel te gebeuren. Of het nou om de kleine spoorbomen gaat, de herontwikkeling van Leen Bakker, wat te doen na de verhuizing van de Hunkemöller op de Liebergerweg en nog veel meer. Meedenken en -praten over de plannen en de invulling is wat de bewonersorganisaties van de OSP, Villa Industria, Liebergerweg, de Geuzen-, de Electro- en de Astronomiebuurt willen. Zij zijn de experts van hun eigen buurt. In het raadhuis zeggen ze zelf ook altijd dat ze van die kennis gebruik moeten maken. Op basis van het verleden weten de bewoners en de ondernemers dat er vooral over hen gesproken wordt, maar nooit met. Dat zijn zij meer dan beu.
De uitgedragen boodschap van zaterdag is allesbehalve nieuw. Al maanden laten verenigde bewoners in Oost weten dat ze als serieuze partner willen worden gezien door de gemeente en de politiek. Respons bleef uit. Tot zaterdagochtend op het Oosterspoorplein. Bij de aftrap van de bewonersactie wemelde het van de politici. Zeven van de tien politieke partijen waren vertegenwoordigd; VVD, ChristenUnie en Hilversum1 ontbraken. Terwijl op de achtergrond burgemeester Broertjes rustig heen- en terugliep van de bakker verklaarden alle aanwezige partijen door de megafoon dat zij de bewoners in Oost steunen. Met elkaar gaat het leefbaarheidsprobleem absoluut bestreden worden.

'Ik durf te wedden dat we over vier jaar net zover zijn als nu'

Die volle interesse en mooie woorden schoten bij Ruud van Spengen, bewoner van de Bakkerstraat, in het verkeerde keelgat. "Ik heb een beetje het gevoel dat er hier een verkiezingsprogramma wordt gehouden. Ik krijg er een nare smaak van in mijn mond. In de afgelopen vier jaar is er niets gedaan aan bijvoorbeeld woningsplitsing. Ik durf te wedden dat we over vier jaar net zover zijn als nu." Weening sprong bij en zei dat het wantrouwen richting de gemeente en de politiek groot is, maar dat dat bestreden moet worden. "We hopen dat jullie het nu voor ons opnemen en samen met ons plannen willen maken", gaf hij de aanwezige politici mee.
Zaterdag was de start van de actie, komende zaterdag staat er opnieuw een evenement op het programma. Wijkcentrum De Geus is vanaf 14.00 uur het decor van een symposium. Vier sprekers komen onder andere langs om te vertellen over het belang van Oost.

Nieuw lid comité biedt 'kansen'

hilversum Dat de herdenking van de Februaristaking in 2019 anders moet is duidelijk. Die mogelijkheid bestaat nu de familie Graaff volgens burgemeester Pieter Broertjes een andere afgevaardigde stuurt naar het comité van deze jaarlijkse herdenking.

"Als we dit niet in een samenwerkingsverband kunnen regelen, dan wordt het lastig", meldt de burgervader tijdens 'Het gesprek met', het programma van De Gooi en Eembode en GooiTV. "Ik ga met alle betrokken partijen in overleg om te kijken hoe we het volgend jaar anders kunnen doen."
Arthur Graaff, zoon van een februaristaker en lid van de Bond van Antifascisten, had de herdenking op maandag 26 februari georganiseerd. Deze bijeenkomst kreeg landelijke aandacht omdat een vijftal media niet welkom waren. Dit was voor Broertjes het teken om de slechtbezochte herdenking op de Kerkbrink niet bij te wonen.
Tijdens de bijeenkomst hing Graaff een herdenkingsplaquette op. Die is inmiddels verwijderd door Stef van Breugel, directeur van Museum Hilversum. Een actie die Broertjes goedkeuring krijgt. "Die herdenkingsplaquette is mijn idee helemaal niet. Wat daar nu is neergehangen verdient geen schoonheidsprijs. Het oude raadhuis is een rijksmonument. Mogen wij daar ook nog even over gaan of dat wel of niet kan? Het kan eigenlijk niet, ook al is er een tijdelijke vergunning verleend." Het is onduidelijk of Broertjes een andere plaquette terug wil. De focus ligt eerst op een herdenking met 'meer regie'.

Geen zorgen meer bij Hilversum over vertrek Nike

Nike blijft en gaat zelfs uitbreiden. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Opluchting in het raadhuis nu Nike heeft aangekondigd te blijven in Hilversum. "Daar heb ik me de afgelopen twee jaar wel zorgen over gemaakt", biecht wethouder Wimar Jaeger op.

Het Amerikaanse bedrijf, dat het hoofdkantoor voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika in Hilversum heeft, heeft het contract verlengd. Voor hoeveel jaar is bijgetekend, is niet openbaar gemaakt. Jaeger meldt dat het zeker om een periode van vijftien jaar gaat. Nike heeft serieus overwogen het hoofdkantoor te verplaatsen, maar blijft Hilversum trouw. Sterker nog, het bedrijf gaat uitbreiden op het Arenapark. Ten westen van de huidige locatie (richting het spoor) heeft Nike grond gekocht.
Dat het sportmerk met zo'n 2.700 werknemers blijft is volgens de wethouder van Financiën goed voor de economie. "Niet alleen zorgt het bedrijf voor directe, maar ook voor indirecte werkgelegenheid, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, horeca en winkels in Hilversum."

'Meervoudige problematiek niet geschikt'

HILVERSUM Dudok Wonen wil de selectiecriteria voor de nieuwe bewoners, die via het project In Between Places in aanmerking komen voor een appartement aan de Hilversumse Brinklaan, aanpassen. Degenen die vanuit deze tijdelijke woning het meest gemakkelijk een nieuwe vaste woonruimte kunnen vinden, lijken daarbij voorrang te hebben. "Mensen met een meervoudige problematiek zijn niet geschikt", zegt een woordvoerder. "Het is geen begeleid wonen."

De afgelopen maanden was er flink wat commotie rond het project van Dudok Wonen, de gemeente Hilversum en de provincie Noord-Holland. Veel bewoners die vorig jaar de sleutel van zo'n tijdelijke woonruimte kregen, omdat zij vanwege persoonlijke omstandigheden een acute woonvraag hadden, hadden nog altijd geen vast onderkomen weten te vinden. Zij dreigden eind deze maand - als het contract afloopt - op straat te staan.
Afgelopen week berichtte de woningcorporatie in een jubelend persbericht dat vijftien van de zeventien bewoners wier contract deze maand afloopt, een ander onderkomen hebben gevonden. De twee overgebleven bewoners dus nog niet. Woonwethouder Willem van der Spek van de gemeente Hilversum meldde vorige week al dat zij aangeboden woningen hebben geweigerd.

In Between Places is een pilot met een looptijd van vijf jaar. Nu het eerste jaar van dit project er bijna op zit is het tijd voor een evaluatie. De woordvoerster van Dudok Wonen is het niet eens met de stelling dat het vorig jaar groots gepresenteerde project nu een flop is, iets dat sommige bewoners wel beweren. "We hebben 22 mensen in acute woningnood geholpen. Natuurlijk kunnen dingen beter, maar het is ook een experiment."
Voor de kamers die leegkomen zal Dudok Wonen opnieuw adverteren. Ook de mensen die vorig jaar de boot misten - er waren 300 inschrijvingen - en nog een woning zoeken, moeten opnieuw reageren.

Eric Ansems

(53), geboren in een dorpje in Zuid-Oost Brabant woont sinds 1992 in Hilversum. Journalist en enorme sportliefhebber.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk op de redactie van NOS Sport op het Media Park. Daar coördineer ik de inhoudelijke productie van onderwerpen en evenementen. In februari was ik in Zuid-Korea voor de Olympische Spelen."

Daarnaast nog tijd voor hobby's?
"Sport, sport en sport. Mijn werk is mijn hobby. Ik vind bijna alle sporten leuk. Buiten mijn werk ben ik druk met voetbal (HSV Wasmeer) en fietsen."

Wat vind je van Hilversum?
"Het dorpse karakter van mijn buurt vind ik prachtig. Het centrum heeft een opknapbeurt gehad, maar voor de gezelligheid ga ik er niet snel heen."

Als je burgemeester was, dan….
"Zou ik ervoor zorgen dat de verkeersdoorstroming in de stad goed wordt aangepakt. Meer ruimte voor fietsers. Auto's en vrachtverkeer zo veel mogelijk uit de binnenstad weren."

Waar ben je trots op?
"Op mijn gezin en het verenigingsleven bij HSV Wasmeer."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Iets van John Grisham."

Kroketje of kaviaar?
"Frikandel."

Wat mist Hilversum?
"Ruimte voor fietsers. Het is gevaarlijk om je door het centrum te verplaatsen."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik plezier beleef in het plezieren van andere mensen."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"De kantine van HSV Wasmeer. Met vereende krachten tot stand gekomen. Zware bevalling, maar een parel in het sportleven van Hilversum-Oost."

Ze mogen je wakker maken voor:
"Weer die frikandel..."

Heimelijk genoegen?

"Het plezier van een ander. De kreten van de jeugd op het voetbalveld. Heerlijk. Ik coach een meidenteam en fluit nog weleens een wedstrijdje. Dan geniet ik echt van de manier waarop spelers met elkaar het spel beleven en hun vreugde delen."

Gijsbrecht of Kerkstraat?

"Kerkstraat. In Brabant heb ik in de Kerkstraat gewoond, vandaar. Verder kom ik niet veel op de Gijsbrecht omdat het echt de andere kant van het dorp is."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek?

"Met de man die het verkeer in Hilversum regelt. De infrastructuur. Want dat plan begrijp ik na 25 jaar nog steeds niet."

Wat is de mooiste plek in Hilversum?

"Ons huis. Mooie tussenwoning in een leuke volksbuurt met dito buren. Fijne tuin en prachtig gezin."

Welke poster hing boven je bed?

"Level 42 en Michael Jackson."

Beste cd ooit?

"'Off the Wall' - Michael Jackson. Wat is het jammer dat we nooit het hele verhaal van deze artiest zullen horen."

In welk café drink jij graag een drankje?

"Een favoriet kroegje heb ik nog niet gevonden. Vroeger zat ik op vrijdag veel bij het Pandje, Studio 13. Maar de collega's doen niet meer aan de vrijdagmiddagborrel."

Zestig-plussers tonen hockeykunsten in Hilversum

Foto: Bastiaan Miché

hilversum De lol staat voorop en misschien is de derde helft wel belangrijker dan het spelletje zelf. Toch zijn de pakweg 200 leden (uit heel het land) van NHC De Zestigplussers nog zeer fanatiek, bleek dinsdag op de velden van Hilversum. De vereniging - met leden van 75 plus - organiseert om de twee weken toernooien bij steeds andere hockeyclubs in het land.

Emmastraat nog net zo strijdvaardig als in 2016

Bewoners en ondernemers ageren nu tegen tweerichtingsplan VVD

Ze voelen zich weer geroepen om zich hardop uit te spreken tegen tweerichtingsverkeer door hun Emmastraat. De bokshandschoenen gaan opnieuw aan.

Verschillende ondernemers hebben de oude Nee-posters weer opgehangen. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Tweerichtingsverkeer past gewoon niet op de Emmastraat. Bewoners en ondernemers hadden gehoopt dat die boodschap in 2016 duidelijk genoeg was gemaakt. Het collegevoorstel ging van tafel. Maar nu de VVD zich opnieuw openlijk uitspreekt over het aanpakken van deze verkeersader borrelt de strijdlust bij de Emmastraatbewoners weer op.

Zo'n anderhalf jaar is het rustig geweest op de Emmastraat. In oktober 2016 trok wethouder Floris Voorink het voorstel om van de Emmastraat weer een tweerichtingsweg te maken terug. Naast de grote weerstand van bewoners en ondernemers was het vooral een gebrek aan politiek draagvlak waardoor de bestuurder deze beslissing nam. Coalitiegenoten CDA en SP (toen nog in het college) waren na meerdere onderzoeken van mening dat het ontwerp niet veilig genoeg was: een streep door de rekening van de coalitie. In diezelfde commissievergadering kondigde de wethouder aan dat het invoeren van tweerichtingsverkeer een item moest zijn van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is exact wat de VVD nu doet.

Voor de Emmastraat is dat reden om het stof van de grote rode posters te halen en ze weer goed zichtbaar op te hangen. "De strijd gaat weer verder", zegt bloemiste Jacqueline Suijk, woordvoerster namens de ondernemers. De weerstand en de eensgezindheid zijn nog altijd even groot. Bewoners en ondernemers vinden het een slecht plan. Tweerichtingsverkeer op de Emmastraat is een aantasting van de leef- en werkomgeving. Zij begrijpen nog steeds niet waarom zij het kind van de rekening moeten zijn om het centrum beter bereikbaar te maken. Ditmaal is de tegenstander wel anders. Vorige keer was het de voltallige coalitie. Met een meerderheid in de raad zag het ernaar uit dat het plan werkelijkheid zou worden.

De weerstand en de eensgezindheid zijn nog altijd even groot

Nu richt hun verzet zich tegen de VVD, die dit 'onzalige plan' heeft opgenomen in hun verkiezingsprogramma. Suijk zegt niet verrast te zijn door dit standpunt, maar heeft wel de hoop gehad dat het besef was doorgedrongen de Emmastraat met rust te laten. De zorgen zijn groot, want hun straat dreigt onveilig te worden als de liberalen het na woensdag 21 maart voor het zeggen krijgen. Gemotoriseerd verkeer van beide kanten laten rijden met daarnaast vrij liggende fietspaden en nog wat stoep kan niet in hun Emmastraat. Daar is het te smal voor en dat betekent dat de verkeersveiligheid in het geding komt. "Bij de nieuwe Gooilandrotonde zie je nu al dat fietsers en voetgangers moeite hebben om twee rijbanen over te steken. Straks zijn het er drie", luidt een voorbeeld. Hier denkt Voorink anders over. Volgens hem is de ruimte er wél.

'Plannen hard van tafel geveegd'

Het verzet in de buurt was groot. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM In de afwijzing van de vergunningaanvraag van de Blijdensteinlaan 4 stond geen woord Spaans. Alle plannen zijn van tafel geveegd, melden Martin van Zwol en Frank August de Meijer, die namens de buurt bezwaar aantekenden.

"De uitspraak van het college van burgemeester en wethouders zien wij als een erkenning van het unieke karakter van het beschermd ensemble", aldus de twee Hilversummers. "Er is te lezen in de beslissing dat er alleen een type Hilversumse villa met een kap en ik meen zelfs rode stenen mag komen. Ook zeggen B en W dat de commissie Welstand en Monumenten zich beter moet oriënteren op de welstandsnota."

Eind december sijpelden al geluiden door dat de vergunningaanvraag zeer waarschijnlijk zou worden afgewezen. Verrassend was de uitspraak dus niet. Op het braakliggende terrein moest een grote, moderne villa met een plat dak verrijzen die niet paste bij de rest van het beschermd ensemble Blijdensteinlaan en Laan van Vogelenzang. Volgens de regels die zijn opgenomen in het Bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied, de welstandsnota en het beschermd stadsgezicht was het ontwerp volledig tegen de voorschriften.
De omwonenden zijn opgelucht dat er een duidelijk nee uit het raadhuis is gekomen. Tegen de bouw van een nieuw huis zijn zij niet, maar dat moet wel voldoen aan de regels die gelden. Punt van kritiek is dat de gemeente en de welstandscommissie al eerder hadden kunnen ingrijpen, omdat het volgens de bewoners klip-en-klaar was dat deze plannen nooit goedgekeurd konden worden. "We hebben er daardoor toch veel werk aan gehad en onzekerheid gekend. Dat had voorkomen kunnen worden", besluiten de twee bezwaarmakers.

'Als we geen urgentie krijgen dan kan het nog jaren duren'

Echtpaar al maanden van het kastje naar de muur

Moedeloos worden ze ervan. Een oplossing blijft nog steeds uit, ook al geven diverse specialisten aan dat dit huis een belemmering is voor hun gezondheid.

Reneé en Bert van de Kuinder hopen dat er snel een oplossing komt. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Even dachten Bert en Reneé van de Kuinder dat de verlossende woorden waren gesproken. Na maanden van mailen, brieven schrijven en pogingen om weer een urgentieverklaring te bemachtigen, leek er witte rook te zijn. De feestvreugde was van korte duur voor het echtpaar, want zij moeten alsnog zelf op zoek naar een andere woning. Met hulp. Dat dan weer wel.

"Dit is een schijnoplossing. Het was een ernstige teleurstelling dat het geen urgentie was", meldt Bert van de Kuinder. Zijn vrouw heeft een chronische ziekte en heeft op medische gronden rust nodig. Dat betekent bijvoorbeeld leven in een rustige woonomgeving. In april vorig jaar leken ze dan eindelijk het ideale huis gevonden te hebben in een van de hofjes in Kerkelanden. Al gauw na de verhuizing uit Gooise Meren bleek dat hun nieuwe huis niet aan de voorwaarden voldeed van de urgentieverklaring. De wanden zijn dun, de buren zijn de hele dag door druk en luidruchtig en vlak achter hun huis is een soort bouwdepot.
Dat heeft groot effect op de gezondheid van Reneé. Haar klachten verergeren, haar medicijngebruik is toegenomen. De spanningen lopen bij de Hilversumse hoog op tot zelfs zelfmoordneigingen. Vier verschillende specialisten - huisarts, psycholoog, psychiater en de argonautarts - hebben onafhankelijk van elkaar verklaard dat zij om medische redenen zo snel mogelijk dit huis uit moet.
Al meer dan acht maanden proberen zij dit voor elkaar te krijgen. Tot nog toe zonder enig succes. Vele lange mails en brieven zijn verstuurd. Tot lokale fractievoorzitters en de commissaris van de Koning in Noord-Holland aan toe. Voorlopig lopen ze tegen muren aan. In augustus begon dat bij het Sociaal Plein waar het echtpaar een nieuwe urgentieverklaring hoopte te krijgen. Binnen luttele minuten stonden ze weer buiten. "Als we geen urgentie krijgen dan kan het nog jaren duren en wie weet hoe het dan met Reneé is. Hier blijven zitten gaat ernstige medische gevolgen hebben", meldt Bert.
Begin maart ontvingen de Hilversummers een brief van de afdelingsmanager van het Sociaal Plein. Daardoor leek er schot in de zaak te zitten. 'De huidige bewoning is een belemmering voor de gezondheid van Reneé.' Dat staat er zwart-op-wit. Gevolgd door de zin: 'Wij gaan daarom voor u op zoek naar een andere woning.' Tevredenheid alom het stel. In de volgende alinea staat dat de woningcorporatie een begeleider stuurt die het stel gaat helpen bij hun zoektocht naar een duurzame oplossing.
Met de hulp is het tweetal op zich blij, al kwam de begeleider afgelopen donderdag zonder enig tegenbericht niet opdagen. Wel is hun bezwaar dat ze nu toch zelf op zoeken moeten gaan naar een andere woning terwijl de woningcorporatie volgens hen niet aan de urgentievoorwaarden heeft voldaan. Ze geven toe dat ze zelf ook beter hadden moeten opletten. "We waren verblind door het mooie huis." En ze snappen ook dat ze geduld moeten hebben. Een huis dat aan alle voorwaarden voldoet is niet zo snel gevonden. Het gaat hen erom dat er echt gewerkt wordt aan een oplossing.

'Op Zonnestraal oude glorie terugbrengen'

Focus in eerste instantie op Dresselhuyspaviljoen

De nieuwe eigenaar van Landgoed Zonnestaal, vastgoedontwikkelaar Óbidos, presenteerde woensdag haar voorlopige plannen voor het landgoed.

Het Dresselhuyspaviljoen is nu een verlaten ruimte, ziet ook Roland Velthuyse. Foto's: Bastiaan Miché

hilversum "We laten Zonnestraal stralen", zegt wethouder Willem van der Spek van Wonen woensdag bij de officiële overdracht van Landgoed Zonnestraal aan Óbidos/Hilversum B.V. Maar hoe het voormalige, door Duiker en Bijvoet ontworpen, sanatorium er over enkele jaren bij ligt, is nu nog de grote vraag.

'Er waren twijfels. Niet over het landgoed,
wel over het traject'

De gesprekken tussen de betrokken partijen - de Alliantie (nu oud-eigenaar), de gemeente Hilversum, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de nieuwe eigenaar - duurden lang. Of, zoals directeur Joan van der Burgt van de Alliantie verwoordt, "er ging een zorgvuldige procedure aan vooraf". Maar, vervolgt zij, met deze deal is de toekomst van het landgoed geborgd, ook wat betreft de weg naar de Unesco-nominatie.
Het officiële handelingsmoment vindt plaats in de kleine ruimte die in een ver verleden diende als ziekenzaal voor de zwaarste gevallen van tuberculose. Directeur Roland Velthuyse van Óbidos geeft tijdens de rondleiding die volgt toe dat er tijdens de maar liefst twee jaar durende periode van praten weleens twijfels waren. "Niet over het landgoed, wel over het traject", vertelt hij. "Het lange wachten was weleens frustrerend. Het was vaak een heel karwei om alle betrokkenen bij elkaar aan tafel te krijgen."
De vastgoedontwikkelaar heeft het landgoed voor 6,75 miljoen euro gekocht, bevestigt Velthuyse. Dat het zo lang duurde voordat er een deal was, had vooral te maken met de betalingen voor het al tien jaar leegstaande Dresselhuyspaviljoen. Deze ruimte krijgt de eerstvolgende periode de meeste prioriteit. Het is de bedoeling dat hier kantoorruimtes komen voor kleine bedrijven of zzp'ers. "Omdat het zo lang leeg heeft gestaan, heeft het bos het gebouw overgenomen. Het is nu aan ons om de oude glorie terug te brengen."
Voor de overige gebouwen is er nog geen uitgewerkt plan, hooguit een visie, aldus Velthuyse.

Het hoofdgebouw.
Een kijkje nemen op het dak.

Afscheid van de bewaker van de ruimtelijke kwaliteit

Na twaalf jaar raad hoopt Joost van Gilse op provinciaal avontuur

'Er is al veel gebeurd, maar er moet nog een hoop gebeuren in Hilversum', meent Van Gilse. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Zijn missie in de Hilversumse politiek zit er na twaalf jaar op. Volgens Joost van Gilse is het belang van ruimtelijke kwaliteit inmiddels duidelijk in de gemeenteraad. Hilversum staat er beter voor dan in 2006. Nu hoopt hij in 2019 op een nieuw politiek avontuur: een plek in Provinciale Staten.

'We hebben veel lelijkheid kunnen tegenhouden'

Al op jonge leeftijd heeft Van Gilse interesse in de politiek. Op de middelbare school wordt hij lid van de JOVD. Vervolgens duurt het even voordat de architect in de raad komt. In Bussum en Naarden zat hij in het bestuur van de VVD. In 2006, toen hij met zijn gezin in Hilversum woonde, besloot hij zich kandidaat te stellen. Hij hekelde de visie op de ruimtelijke ordening. In die periode was de wens van de raad om zo veel mogelijk huizen neer te zetten. "Men vond woningbouw nodig en wat er dan moest komen, maakte niet uit", legt hij uit.
Het adagium was groot, hoog en veel. Het ene na het andere idee van een blokkendoos kwam voorbij. Toen hij twaalf jaar terug daadwerkelijk in de raad kwam en de VVD in de oppositie zat, was zijn inzet vooral om zo veel mogelijk slechte plannen tegen te houden. "We hebben heel veel lelijkheid kunnen stoppen", zo zegt hij zelf. Plannen voor een stationstoren, de Zuiderkerk en hoogbouw bij Lieven de Key en de markt gingen niet door. Met hulp van buurtcomités als BIK en diverse handtekeningenacties trok het college deze plannen in. Niet alles lukte. Zo is tot zijn spijt Entrada er bijvoorbeeld wel gekomen.
Voor Van Gilse werd het in de raadsperiode erop makkelijker omdat de VVD in het college zat. Tussen 2010 en 2014 lag de nadruk vooral op bezuinigen. Toch zijn er toen ruimtelijk kwaliteitszaken opgepakt. Hij noemt het vaststellen van de Structuurvisie en het masterplan Media Park. "Daarmee hebben we de grote hoogtes eruit weten te krijgen."
Van Gilse is de samensteller van de Centrumvisie die de VVD in 2014 presenteerde. Daarmee wilde de partij af van het vele hapsnapwerk. "Hiermee hadden we een kompas voor wat we de komende jaren gingen doen." Veel ideeën uit dat plan zijn gerealiseerd, zegt hij, waaronder het nieuwe marktterrein, een nieuw beeldkwaliteitsplan, het gevelherstelfonds en zestig nieuwe monumenten in het centrum.
"We realiseren ons dat ruimtelijke kwaliteit van belang is. Dat zit nu wel bij iedereen goed tussen de oren", meldt Van Gilse tevreden nu zijn taak als raadslid erop zit. Hilversum heeft nog wel wat uitdagingen liggen op ruimtelijk gebied. Van Gilse noemt het stationsgebied, waar een mooie verbinding moet komen tussen het station en het centrum. Als het aan hem ligt liever zonder tunnelbak op de Schapenkamp. Verder stipt hij het opknappen van de Kerkbrink aan. "Dat kan een levendig terrassenplein worden."

Buurt baalt van 'plotselinge' bomenkap Clemenskerk

De bomenkap tussen de kerk en de school. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De verhoudingen tussen de tegenstanders van het veelbesproken trampolinepark in de Clemenskerk en gebouweigenaar BOEi zijn er de afgelopen dagen niet veel beter op geworden. Bewoners werden namelijk afgelopen week vrij plotseling geconfronteerd met de kap van zeventien bomen achter het gebouw aan de Bosdrift.

'Wij als buurtbewoners genieten elke dag van de mooie bomen'

Pas enkele dagen daarvoor kregen sommige buurtbewoners - lang niet allemaal - de mededeling dat de bomen tegen de vlakte zouden gaan. Dit vanwege een parkeerplaats en horecaterras voor bij het springpark. En dat terwijl, meldt buurtbewoonster Charlotte van den Bergh, twintig bewoners bij de rechtbank beroep hebben aangetekend tegen de plannen voor deze attractie in het voor miljoenen gerestaureerde pand.
Namens BOEi zegt projectmanager Han Wartna van de Clemenskerk dat er 'gewoon' een vergunning is. En dat veel buurtbewoners niet zijn geïnformeerd komt volgens hem doordat pas laat duidelijk was wanneer de kap zou plaatsvinden. Bovendien moest dit voor de start van het broedseizoen (15 maart) gebeuren. Wanneer de vergunning is verleend, weet Wartna niet. Het is al wel een tijdje geleden.
Volgens de bewoners was dit mei 2013. Zij vragen zich daarom af of de vergunning nog wel geldig was. "Sinds 2013 is er veel veranderd op het terrein, een deel van de tuin met pastorie is verkocht", aldus Van den Bergh." En we hebben de gemeente en BOEi er in het bezwaar en beroep op gewezen dat er nog archeologisch onderzoek moet plaatsvinden voordat er mag worden gegraven. De rechtbank is verzocht ook hierover te oordelen."
Buurtbewoonster Jacqueline van Oostveen, bekend van Buurtpost Zuid De Lelie, deed vlak voordat de kap begon nog een oproep aan BOEi om deze uit te stellen. Immers, zowel de buurt als de (leerlingen van de) Paulusschool ernaast waren niet goed geïnformeerd. "Wij als buurtbewoners, omwonenden en kinderen, ouders en medewerkers van de Paulusschool genieten elke dag van de mooie bomen. Wij kijken naar deze tuin. Dus hoe langer de bomen blijven staan, wat ons betreft, hoe beter."
Helaas voor Van Oostveen en alle anderen ging de kap door. Een gemeentewoordvoerder bevestigt de vergunning voor de kap, die inderdaad voor 15 maart moet plaatsvinden. Wel is er een herplanting op de erfgrens met de school. Omdat de communicatie met de buurt gevoelig ligt, zal de gemeente tijdens een volgend gesprek met BOEi het belang van goede communicatie melden.

'Geloofwaardig en praktisch plan ontbreekt bij gemeentefusie'

Burger-Denktank Schaalvergroting doet onderzoek onder politieke partijen

Als de gemeente na fusie groter is, moet er aandacht zijn voor wijken en buurten. Foto: Christian Pfeiffer

hilversum Als Hilversum fuseert met Wijdemeren en wellicht in de verre toekomst opgaat in één grote gemeente dan ontbreekt een geloofwaardig en praktisch plan van de politieke partijen om de wijken, buurten en kernen echt te versterken. Dat is de conclusie die Burger-Denktank Schaalvergroting Gooi en Vechtstreek trekt na het bevragen van alle Hilversumse fracties

'Begin met serieus te nemen wat er uit de wijk komt'

In principe moeten Hilversum en Wijdemeren in 2021 een nieuwe gemeente gaan vormen. Dat gebeurt in opdracht van de provincie Noord-Holland, die ook Gooise Meren en Weesp samen wil laten gaan en Huizen, Blaricum en Laren: drie sterke gemeenten in deze regio. Als je gaat opschalen, zoals dat in jargon heet, moet er ook aandacht zijn voor afschaling. Eerder wees de burgerdenktank in De Gooi en Eembode al op het gevaar dat bij gemeentefusies de afstand tussen de inwoners en het gemeentebestuur de neiging heeft groter te worden, terwijl ook het wantrouwen toeneemt.
Hoe staan de politieke partijen nu tegenover een gemeentefusie? De betrokken inwoners uit de Hilversumse Meent, waar Fred van Leeuwen de spreekbuis van is, doken in de materie, 'omdat de reorganisatie van het bestuur bepaalt wat de Hilversummers de komende tien tot vijftien jaar ervaren rond thema's als wonen, heffingen, zorg en welzijn'. Volgens hen biedt het kieskompas, ook al omdat een aantal partijen na lancering hiervan hun mening bijstelden, geen houvast. In de verkiezingsprogramma's blijkt er wisselend aandacht voor.
CDA, Hilversum1, PvdA en SP vinden dat er geen opschaling zonder afschaling kan zijn. Voer tijdens het fusietraject een wijkendemocratie in: middelen voor kernen en wijken om bepaalde zaken zelf te regelen. ChristenUnie zegt hierover: 'zeer essentieel'. D66 vindt het beslist wenselijk, maar zegt wel dat het een laat moment is, en wil het nu zo snel mogelijk ontwikkelen. Dit laatste vinden ook GroenLinks en Leefbaar Hilversum. De VVD rept over 'sterke kernen, wijken en buurten'. Nadere uitwerking ontbreekt, aldus de denktank. Hart voor Hilversum ziet geen oplossing in zo’n 'extra bestuurslaag', en wil ook helemaal niet opschalen.
Met het buurtgerichte werken moet er vanuit het raadhuis aandacht zijn voor wijken en buurten. De denktankers zien dat een meermaals ingebracht vereiste ontbreekt: de gemeente moet beleidscontinuïteit bieden op punten waar inwoners maatschappelijk investeren. "Hilversum moet nog veel leren", aldus de denktank. Als voorbeeld geeft hij dat diverse politici tijdens het wijkdebat in de Meent niet op de hoogte waren van de wijkagenda. "Begin met serieus te nemen wat uit de wijk komt", is hun statement.

Meer weten? Kijk dan op www.denktankschaalvergroting.nl.

Gewonde en arrestatie bij zwaar ongeval op Gijsbrecht

De auto raakte flink beschadigd. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een negentienjarige man uit Loosdrecht is zondagmorgen vroeg aangehouden na een ongeval op de Gijsbrecht van Amstelstraat. De man had volgens de politie (drie keer) te veel alcohol genuttigd. Zijn medepassagier - een zeventienjarige plaatsgenoot - raakte bij de aanrijding zwaargewond.

De hulpdiensten werden zondagmorgen rond kwart voor zes gealarmeerd. Ter plaatse bleek dat de bestuurder na een flauwe bocht van een oversteekplaats een boom had geschampt. De auto tolde na de klap over de weg en raakte hierbij nog een geparkeerde wagen, waarna de zwaarbeschadigde vierwieler midden op de weg tot stilstand kwam.

De (beginnend) bestuurder kon zijn auto zelfstandig verlaten. Hij is meegenomen naar het politiebureau, waar bleek dat hij inderdaad te veel alcohol had genuttigd. De bijrijder raakte ernstig gewond. De brandweer heeft het slachtoffer uit de auto moeten knippen. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Bronnen melden dat hij zowel een been als een pols heeft gebroken.

Fietsveiligheid verbeteren als gemeente echt keuzes durft te maken

Vijfpuntenplan Fietsersbond biedt verkeersveiligheid 'voor álle Hilversummers'

Zo vlak voor de verkiezingen wil ook Fietsersbond Hilversum de politiek meegeven waar zij de komende vier jaar op moet letten.

Zodra er voldoende stallingscapaciteit is, wil de bond dat de gemeente gaat handhaven als fietsen fout staan geparkeerd. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Op het gebied van fietsveiligheid is nog veel terrein te winnen, zo meent de Fietsersbond Hilversum. Volgens de bond zijn er voor de komende vier jaar genoeg slimme oplossingen te verzinnen. Daarvoor is wel een gemeente nodig die keuzes durft te maken. Om een handje te helpen heeft de Fietsersbond een vijfpuntenplan opgesteld voor de nieuwe periode van 2018-2022. "En dat is zeker geen anti-autolobby. Het gaat ons om Hilversum voor álle inwoners schoner en veiliger te maken."

Gemeente blijft vooral hangen in regelgevende benadering

Soms zijn oplossingen lastig, omdat andere partijen daarbij betrokken zijn. Paul Holdorp van de Fietsersbond Hilversum neemt de kleine spoorbomen als voorbeeld. De gemeente wil daar dolgraag een goede oplossing voor vinden, maar is daar mede afhankelijk van bijvoorbeeld ProRail. Op andere locaties in het dorp kan de gemeente wel degelijk zelf beslissen. Dat blijft te vaak uit, meent de lokale fietsersbond. “De politiek moet minder afschuiven en meer eigen verantwoordelijkheid nemen”, is de opvatting.
Wat Holdorp betreft blijft de gemeente hangen in grootschalige projecten en een regelgevende benadering. Daar liggen meer mogelijkheden als je met elkaar (overheid, fietsersbond en inwoners) in gesprek gaat en meer kijkt naar de praktijk. Op verschillende plekken in Hilversum kunnen de zaken veiliger en beter. Holdorp noemt de onoverzichtelijke oversteek voor fietsers bij Villa Industria. De vorig jaar heringerichte oversteek bij de kruising Langestraat en Neuweg is daar ook een voorbeeld van. “Haal ons erbij en overleg ook met bewoners. Dan kom je in de praktijk tot betere oplossingen.”

Als een van de vijf punten hoopt de bond dat Hilversum mee gaat doen aan het landelijke project ‘Het fietsende schoolkind’. Bestuurders en raadsleden krijgen dan de vraag of zij in de komende raadsperiode met schoolgaande kinderen meefietsen naar school om zo met eigen ogen de knelpunten en gevaarlijke locaties te zien.
Ander speerpunt is handhaving van parkeerovertredingen, ook door fietsers. Holdorp geeft aan dat het bijvoorbeeld gaat om foutgeparkeerde (snor)fietsen. Wie zijn stalen ros verkeerd neerzet, moet er in de toekomst rekening mee houden dat zijn fiets wordt verwijderd. Daar stelt hij wel tegenover dat er voldoende fietsenstallingen moeten zijn. Die zijn er nu nog niet, ook al heeft de gemeente meer plekken gerealiseerd in het centrum. Ondergrondse en inpandige oplossingen in het centrum worden genoemd, maar voordat er onder het station een kelder is en een geschikt pand is gevonden in het centrum zijn er alweer enkele jaren verstreken.
Maar het optimale fietsparkeren, zoals de fietsersbond dat betitelt, gaat wat hen betreft verder dan alleen het centrum. In hun vijfpuntenplan geven ze aan meer en kwalitatief goede en zo goedkoop mogelijke fietsparkeervoorzieningen overal binnen de buitenring van Hilversum te realiseren. Daar zijn leegstaande ruimten geschikt voor.
Een van de meest opvallende punten van de fietsersbond is te lezen onder het kopje 'Werken aan daadwerkelijke veiligheid'. Om Hilversum echt verkeersveilig te maken, en hier zal de automobilist niet gelukkig van worden, moet de snelheid van het gemotoriseerd verkeer op veel meer plaatsen omlaag. "Wij streven naar een volledig 30 kilometergebied binnen de buitenring, behalve waar duidelijke, aparte verkeersbanen zijn aangelegd voor fietsers en voetgangers", is het eerste speerpunt van de bond. Daarnaast zeggen zij dat er meer, snellere en veilige oversteekmogelijkheden voor fietsers en voetgangers moeten komen. Verkeerslichten, zebra's en ouderwetse knipperbollen moeten meer te zien zijn in het Hilversumse straatbeeld. Bewoners spelen daar een belangrijke rol in. Zij moeten aangeven waar deze maatregelen het meest noodzakelijk zijn.

Hoop op positief einde zwembadsoap

Ondernemer en gemeente praten 'in de modus van meewerken en meedenken'

De kans dat het nieuwe zwembad in Kerkelanden er daadwerkelijk komt, is na deze week iets groter geworden. Zwemschoolhouder Shiva de Winter en de gemeente zijn in ieder geval weer met elkaar in gesprek.

Shiva de Winter sprak vorige maand nog de politieke partijen toe. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Hij was een week terug nog woedend op wethouder Floris Voorink, maar na een goed gesprek met de VVD-wethouder en de goede wil die de liberaal vervolgens tijdens de gemeenteraadsvergadering toonde, is ondernemer Shiva de Winter weer wat positiever gestemd. "Iedereen zit nu in ieder geval in de modus van meewerken en meedenken."

De Winter wil liever vandaag dan morgen aan de slag in zijn kleinschalige instructiebad van 17,5 bij 7,5 meter aan de Fransiscusweg 229, maar voelde zich de laatste tijd flink tegengewerkt door Voorink en zijn ambtenaren. De ondernemer krijgt maar geen vergunning, omdat de brandveiligheid van het gebouw, parkeergelegenheid en verkeersveiligheid niet in orde zijn. Toch liet De Winter vorige week voorzichtig de benodigde spullen bezorgen, omdat langer wachten opnieuw veel vertraging zou betekenen. De onderdelen hoefden volgens hem alleen nog in elkaar te worden gezet, maar het bad ligt nog los van de grond.

De bom barstte vervolgens toen De Winter van de gemeente de werkzaamheden moest stoppen, omdat er nog geen vergunning was. De ChristenUnie diende daarom de motie 'Laat de zwemschool niet verzuipen!' in met de oproep aan de wethouder volledig en voorspoedig medewerking te verlenen aan het realiseren van een instructiebad door De Winter Sport voor het geven van zwemlessen. Fractievoorzitter Jan de Wit was teleurgesteld in het feit dat na de raadscommissie van februari - toen De Winter de politiek toesprak - het probleem nog altijd niet was opgelost.
Voorink gaf aan dat zijn organisatie nu in de modus zit van 'wat moet er gebeuren om de problemen op te lossen'. De bouwstop is opgeheven en de stukken over de brandveiligheid zijn ontvangen, was het goede nieuws. "Dat De Winter al is begonnen in verband met de tijdsdruk mag strikt genomen niet, maar ik snap dat je daarom aan de slag moet."

Nu rest met name het probleem verkeersveiligheid. Normaliter zijn die voor kosten van de ondernemer, immers: de vervuiler betaalt. Toch beseft hij ook dat de Winter niet de rekening mag betalen van verkeersaanpassingen die eigenlijk nu al - zonder zwembad dus - noodzakelijk zijn.
Toch is er naast het commerciële belang ook (en vooral) een maatschappelijk belang, vonden Hans Haselager van de PvdA en Anja Wijnands van het CDA. Met name die eerste noemde de betaalrekening een vorm van kapitalisme die niet de zijne is. Er hebben namelijk al duizenden kinderen zwemles bij De Winter gevolgd (bij Heideheuvel onder andere) en er zullen nog duizenden kinderen volgen, meende de sociaaldemocraat.
Alle partijen steunden de motie van de ChristenUnie. Ook GroenLinks, dat desondanks kritisch was over een eventuele verdeling van de kosten voor de verkeersveiligheid. Fractievoorzitter Jan Kastje wil namelijk dat 'gewoon' de ondernemer de eventueel noodzakelijke verkeersaanpassingen betaalt, uit angst voor precedentwerking. Ook Voorink heeft absoluut geen zin om straks met iedere ondernemer die een aanvraag indient te praten over zijn maatschappelijke belang en te onderhandelen over een kostenverdeling. Hij eindigde echter positief. "We gaan op zoek naar een oplossing die het zwembad helpt. De eventuele verkeerskosten zijn primair voor de zwemschool, maar wanneer er punten aan het licht komen die al fout waren, gaan we in gesprek."

Vervolg discussie marktgelden

Veel ondernemers vinden de tarieven te hoog. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Schoorvoetend is de gemeenteraad van Hilversum deze week akkoord gegaan met het collegevoorstel om de tarieven die de marktkooplui moeten betalen voor de woensdag iets te verlagen. Met name Hart voor Hilversum (HvH) en de SP kraakten de handelswijze van wethouder Wimar Jaeger van Financiën in dit dossier.

Eind vorig jaar ging de gemeenteraad akkoord met een (best forse) verhoging van die tarieven, nadat Jaeger had aangegeven dat dit in goed overleg met de marktcommissie tot stand was gekomen. Veel ondernemers waren het daar echter niet mee eens en dienden onlangs een petitie in met het verzoek die verhoging terug te draaien. Jaeger stelde daarom de gemeenteraad voor om het tarief voor de woensdagmarkt met 10 cent, van 85 naar 75 cent per vierkante meter per dag, te verlagen. Op die wijze zou de woensdagmarkt - waar ruim tien kramen leeg staan - aantrekkelijker en meer concurrerend kunnen zijn.

Bianca Verweij van de SP, Karin Walters van HvH en ook Hans Haselager van de PvdA waren kritisch. "Het is niet goed als we op deze wijze met de markt omgaan", zei laatstgenoemde. "Voor elk dubbeltje dat je verhoogt moet heel veel vlees en vis verkocht worden." Walters en Verweij vinden dat de zaterdagmarkt net zo duur (of goedkoop) moet zijn als op woensdag. Bovendien vroeg Walters zich af waar de eerdere verhoging op was gebaseerd en, meende zij, zo betalen de kooplui dubbel voor promotiewerk.
Omdat de discussie nergens toe leidde, stelde Jan de Wit van de ChristenUnie voor om het voorstel aan te nemen - dan is er in ieder geval de woensdagverlaging - en er na de verkiezingen uitgebreid op terug te komen. Jaeger vond dit een goed idee. Hij benadrukte dat de raad de tarieven bepaalt.

Nieuwe zaak kleiner en vooral knusser

Bakker Bos op de Gijsbrecht oogt na grondige verbouwing sfeervoller dan ooit

Bert Bos: "Nu hebben we een veel betere presentatie." Foto: Bastiaan Miché

hilversum De zaak was vanwege een grondige opknapbeurt anderhalve week dicht, maar inmiddels is het vernieuwde en gezellig ogende Bakker Bos aan de Gijsbrecht van Amstelstraat weer open. "Alles is nieuw, behalve de dames", lacht eigenaar Bert Bos.

De brood- en banketbakker is gevestigd in Maartensdijk (sinds 1953) en Den Dolder en nu ook alweer bijna twintig jaar in Hilversum. Toch is het pas de eerste keer - door verschillende redenen - dat de bakkerij aan de Gijsbrecht een flinke beurt heeft gehad. De 52-jarige Bos is er blij mee, net als de vaste en hechte groep medewerkers overigens. Zo is het contact met de klant veel directer en daarmee fijner. "In de oude winkel gebeurde aan de voorkant niets", zegt Bos. "Er stonden veel toonbanken waar we niets mee konden. Nu hebben we een veel betere presentatie. Het is wel kleiner, maar een stuk gezelliger. En de klant ziet meer producten. Die kunnen we beter presenteren."

De eerste reacties van klanten zijn dan ook positief, blijkt tijdens een bezoek. Een vrouw die iedere week komt, ziet nu pas voor het eerst de oven. "Ja, het is mooi geworden: lekker knus en overzichtelijk", vindt ook zij. "Ook de kwaliteit is goed. Dat was altijd al zo. Je krijgt hier gezond en 'compact' brood. En ik heb hier nog mijn bruiloftstaart besteld."
Het is sowieso een feestjaar voor Bakker Bos. De zaak bestaat namelijk 65 jaar. Er komen nog wel acties dit jaar, maar wat precies is nog onduidelijk. Wel denkt Bos, alweer de derde generatie, aan het organiseren van workshops brood bakken. Die vinden dan wel plaats in Maartensdijk, waarschijnlijk ergens in het najaar.

Bakker Bos is gevestigd aan de Gijsbrecht van Amstelstraat 264 in Hilversum. De openingstijden zijn: maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.bakkerbos.com.

'Aarde kan wijze waarop wij nu leven niet verwerken'

Joost Bennekers: "Pak eens de fiets." Foto: Bastiaan Miché

hilversum Wanneer komt er eens een marketeer die duurzaamheid 'hot' wil maken? Die vraagt stelt Hilversummer Joost Bennekers tijdens een gesprek over de zogenaamde Footprint Challenge 035, bedoeld om de footprint omlaag te krijgen en mensen inzicht te geven in hun 'verbruik' van de aarde.

Bij HMHC is zaterdag afsluiting van de Footprint Challenge

De 46-jarige Bennekers is samen met Laura Moningka initiatiefnemer van de actie, die na veertig dagen zaterdag eindigt en waaraan ruim 200 mensen aan deelnamen. De Footprint Challenge was een van de winnende inzendingen van de H100-wedstrijd van de gemeente met als doel om Hilversum wat groener en gezonder te maken.
Door mee te doen aan de actie moeten deelnemers hun voetafdruk in figuurlijke zin verkleinen om daarmee klimaatverandering, armoede, honger, verdwijnen van regenwouden en het uitsterven van planten en dieren tegen te gaan. Want op de huidige voet doorgaan, is geen optie, vindt Bennekers. "De aarde kan de wijze waarop wij nu leven allemaal niet verwerken. We zeggen allemaal wel dat we zo veel doen aan duurzaamheid, maar we vliegen wel de aarde kapot, gaan ieder jaar weer op wintersport en eten dagelijks te veel niet-biologisch vlees. Dat kan allemaal wel wat minder. Misschien klinkt het allemaal wat fundamentalistisch, maar de urgentie moet nu wel duidelijk worden. En je geniet meer van vlees als je weet waar het vandaan komt en het dier een goed leven heeft gehad."
In het dagelijks leven is Bennekers duurzaamheidsadviseur bij bedrijven en geeft hij namens de gemeente duurzaamheidslessen op basisscholen in Hilversum. In zijn vrije tijd speelt de Hilversummer hockey bij HMHC. Daar is komende zondag overigens ook de afsluiting van de Footprint Challenge. Maar ook binnen de hockeyvereniging kunnen de leden meer doen aan een betere wereld, meent Bennekers. Pak eens de fiets, is zijn oproep. Dat kun je immers na afloop van de wedstrijd een biertje drinken. Natuurlijk worden zijn vrienden en teamgenoten weleens gek van zijn betogen, maar opvallend is het wel dat veel leden met de auto naar de club komen. "Mijn verhaal werd al wel als pusherig ervaren, ik ken ook alle tegenargumenten. Hier positief in zijn is soms wel moeilijk. En natuurlijk is skiën lekker en natuurlijk wil ik ook ooit nog weleens naar een ver land. Maar het hoeft niet altijd alleen maar meer. Wees ook eens blij met wat je hebt. Gelukkig krijg ik nu door de Footprint Challenge veel leuke reacties. Het kost moeite om gelukkig te zijn met wat je hebt, maar voor een duurzamere wereld moeten we dat overhebben."

'Bonnetjes bij ons over de schutting'

Bedeco biedt klanten voortaan 24/7 toegang tot hun dossier

Patrick Aué is sinds november medevennoot van Bedeco. Foto: Bedeco

ADVERTORIAL Wie een eigen onderneming heeft, richt zich over het algemeen het liefst op de corebusiness van dit bedrijf. Toch zal er ook tijd en aandacht moeten worden besteed aan administratieve en fiscale zaken. Bedeco in Weesp neemt ondernemers al ruim dertig jaar de administratie uit handen en dit gaat nu nog beter, sneller en inzichtelijker dankzij een nieuw digitaal en allround klantenportaal.

Administratiekantoor en belastingadviesbureau Bedeco is opgericht door Wil Schilder en haar toenmalige compagnon. Afgelopen herfst ging zij in zee met Patrick Aué, die accountancy studeert aan Nyenrode Business Universiteit. Deze samenwerking heeft geleid tot een innovatieslag die vele voordelen biedt aan zowel het kantoor als de klanten.

Volledig online

"Onze werkwijze is compleet vernieuwd", vertelt Aué. "We werken nu volledig online en dat biedt onze klanten veel meer inzicht. In één portaal kunnen zij voortaan 24 uur per dag, zeven dagen per week van alles regelen en ook de afhandeling ervan in de gaten houden. Dit gecombineerd met de ruim dertig jaar ervaring van Wil Schilder maakt van Bedeco een uiterst vakbekwaam administratiekantoor dat klaar is voor de toekomst."

Doos vol bonnen

De modernisering uit zich vooral in het digitale en allround portaal. Inloggen kan via de site of via een app. In dit portaal kunnen klanten gegevens aanleveren, documenten downloaden, hun dossier inzien en nog veel meer.

Ontzorgen

"Er zijn nog steeds ondernemers die zich aan het eind van het kwartaal drie dagen opsluiten voor de btw-aangifte: een doos vol bonnen voor hun neus en er lijkt maar geen einde aan te komen. Dat hoeft echt niet meer. Dankzij het nieuwe portaal kunnen klanten als ze tussendoor een paar minuten over hebben alvast wat gegevens uploaden. Dan is die uiteindelijke btw-aangifte een fluitje van een cent." Aué heeft makkelijk praten, hij is gek op cijfers. Voor anderen is het invoeren van al die gegevens misschien nog steeds een hele opgave. "Van al onze klanten was er slechts eentje die het niet zag zitten, de rest is heel enthousiast. Het wijst zich ook echt vanzelf. Via dat portaal kun je al je administratieve rompslomp op een makkelijke manier bij ons over de schutting gooien. Dan ben je ervan af en dat lucht op. Inderdaad, ik ben gek op cijfers, maar wat ik het allerleukst vind aan dit vak is dat je mensen ontzorgt en ze helpt bij het naar een hoger niveau brengen van hun onderneming."

Ook voor particulieren

Bedeco is er overigens zeker niet alleen voor ondernemers: "Ook particulieren die opzien tegen hun belastingaangifte kunnen een beroep op ons doen", zo benadrukt Aué.

www.bedeco.nl

28 / 32

Gooise Egerländer Musikanten.

Vrijdag 16 maart

De helende kracht van Bachs Mattheuspassie

20.00 uur | Bethlehemkerk

De jaarlijkse passie van professionele koren en amateurs, kerkelijk en niet-kerkelijk publiek, gelovige en niet-gelovige luisteraars. Wat is de samenhang van de tekst en de muziek? Waar heeft Bach al die muziek vandaan? Waarom worden we geraakt door deze uiterlijke klanken voor koor en orkest?

Zaterdag 17 maart

Themagesprek

10.00 uur | Graalsbeweging

In het Graalsgebouw aan de Bergweg 14a in Hilversum gaat het themagesprek op zaterdag 17 maart over de voordracht 'Wat zoekt u?' uit de Graalsboodschap - In het Licht der Waarheid van Abd-ru-shin. Aanvang is om 10.00 uur. Iedereen is van harte welkom. Voor meer informatie: www.graalsboodschap.org.

Architectuurwandeling

11.00 uur | Dudok Architectuur Centrum

De Bloemenbuurt lijkt een gewone buurt in Hilversum. Wat niet veel mensen weten, is dat dit de eerste wijk met sociale woningbouw is die in opdracht van een gemeente is ontwikkeld. Onder leiding van een gids ziet en hoort u alles over de opbouw van de wijk. Start oude begraafplaats Bosdrift.

Repair Café Hilversum

11.00 uur | De Riebeeck

Keukenmachine, audioapparatuur, tuingereedschap of kinderspeelgoed kapot? Laat het repareren in het Repair Café. Ook voor textiel waar een scheur of een gaatje in zit, kun je terecht. We nemen reparaties aan tot 13.30 uur. Voor een praatje of een kop koffie ben je ook van harte welkom.

Open dag woonzorglocaties

14.00 uur | Domus Magnus

Locaties en openingstijden 14.30 - 17.00 uur I Slingerbosch I Amersfoortsestraatweg 202 I Huizen 14.00 - 16.00 uur I Villa Walgaerde I Sweelincklaan 16 I Hilversum 14.00 - 17.00 uur I Benvenuta I Bussumergrintweg 40 I Hilversum.

Broertjes bij cantate

16.30 uur | Grote Kerk

Op 17 maart, de zaterdag voor de verkiezingen, klinkt in de Grote Kerk Hilversum een 'Ratswechselkantate' van J.S. Bach. Burgemeester Pieter Broertjes verzorgt de toelichting. Muziek verzorgd door leden Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor. 16.30-17.15 uur. Toegang vrij. Info: cantateopdebrink.nl.

Bingo

20.00 | Zoutkeet

In wijkcentrum De Zoutkeet is zaterdag de laatste bingoavond van het seizoen. De zaal is open om 19.30 uur. Schuifkaarten kosten 7.50 euro per kaart. Met de schuifkaart speelt u de hele avond.

Zondag 18 maart

Rommelmarkt

10.00 uur | Lopes Dias

In Wijkcentrum Lopes Dias is op zondag 18 maart weer een grote rommelmarkt. Voor goedkope spullen kunt u rondneuzen bij de vele verkopers. De markt is van 10.00-15.00 uur. Wijkcentrum Lopes Dias, Lopes Diaslaan 213, Hilversum.

Früschoppen

13.00 uur | De Koepel

Op zondag 18 maart a.s. spelen de Gooise Egerländer Musikanten weer in buurthuis De Koepel aan de Kapittelweg 399a, 1216 JC Hilversum. Er wordt gespeeld van 13.00-16.00 uur. Deze blaaskapel is gespecialiseerd in Böhmische en Tsjechische muziek, ofwel originele Egerländer muziek.

Franse middag

15.00 uur | De Morgenster

Het Goois Symfonie Orkest o.l.v. Joost Geevers, m.m.v. sopraan Kristina Bitenc. C.Saint-Saëns: Symfonie nr. 2 G. Bizet: delen uit Carmen Suite. Ravel: Pavane pour une infante défunte. Diverse aria's uit opera's van o.a. Gounod, Bizet en Puccini. Kaartverkoop: info@gooissymfonieorkest of aan de zaal.

Rommelmarkt

10.00 uur | Clubhuis De Corvers

Op zondag 18 maart is weer de jaarlijkse rommelmarkt in het clubhuis van korfbalvereniging de Corvers. Vanaf 10.00 uur kan men terecht voor een groot aanbod aan spulletjes, waaronder kleding en meubels. Start met een lekker kopje koffie!

Maandag 19 maart

Kom zingen bij het Kantelkoor

20.00 uur | Silo

Elke maandagavond van 20.00-22.00 uur repeteert het Kantelkoor in kerkje Silo, Zadelstraat 3 te Hilversum. Zing mee! Leeftijd of ervaring zijn niet belangrijk. Geen contributie (pot voor vrije bijdrage). Meer info of de muziek ontvangen? E-mail Marion van Zonneveld: marionvanzonneveld@gmail.com.

Dinsdag 20 maart

WerkZoekersServicePunt

9.00 uur | Wijkcentrum De Koepel

Inloopspreekuur voor al uw vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk; WZSP voor 1 vraag per keer tegen een vrijwillige bijdrage; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk unieke hulp door met name het inzetten van onze kansenanalyse en werkVINDsoftware.

Zorgnetwerk

13.30 uur | De Egelantier

Het inloopspreekuur van het Zorgnetwerk Zuid is per 12 december verplaatst naar Zorgcentrum de Egelantier. Dinsdags van 13.30-15.00 uur kan men met vragen terecht bij medewerkers van oa. MEE, Versa, gemeente en Thuiszorg. De Egelantier, Egelantierstraat 194, Hilversum. Info: gbos@versawelzijn.nl.

Filmisch Railjournaal 2017

19.45 uur | De Riebeeck

Het Railtheater Amsterdam vertoont haar digitale filmisch jaaroverzicht bij spoor- en trambedrijven in binnen- en buitenland uit de periode 01-12-2016 t/m 31-12-2017. De bijeenkomst is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen. Entree: € 2,50.

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

hilversum Niet één, maar twee dagen achtereen genieten van goed speciaalbier. Dat kan 7 (vanaf 16.00 uur) en 8 april (vanaf 14.00 uur) tijdens het jaarlijkse Lentebier Festival in de Biersteeg. Een van de te proeven biertjes is 't Slokje Langgewenst. Foto: Bastiaan Miché

Kindertoneel de Lelie even een 'vervallen tennisvereniging'

Uitvoering in het pand van het Gemeentelijk Gymnasium

Repeteren gebeurt in de Paulusschool en optreden doen ze nu in het pand van het gymnasium. Zaterdag treedt het kindertoneel daar op.

Zaterdag repeteerden de toneelspelers onder leiding van Thomas Boerma (linksachter) nog in de Paulusschool. Foto: Kindertoneel De Lelie

hilversum Hun eigen onderkomen is sinds vorig jaar 22 maart niet meer beschikbaar. Dat weerhoudt Kindertoneel de Lelie er niet van om aan nieuwe producties te werken. Zaterdag 17 maart is niet de Lelie, maar het Gemeentelijk Gymnasium aan de Badhuislaan 10a vanaf 19.00 uur het decor van hun voorstelling 'Gravel'.

Begin oktober zijn de kinderen al begonnen met de repetities. In de afgelopen maanden is hard toegewerkt naar de uitvoering van komende zaterdag. Naast de (groot)ouders en belangstellenden uit de buurt is wethouder Eric van der Want zaterdag ook van de partij in het Gemeentelijk Gymnasium.

Het toneelstuk gaat over een vervallen tennisclub genaamd Gravel. De leden voelen zich gemoedelijk. In ontspannen sfeer slaan zij een balletje. Dat verandert van de ene op de andere dag. Ineens staan er landmeters op het complex en blijkt het voortbestaan van de vereniging in het geding te komen, zo laat Thomas Boerma van de kindertoneelclub weten.
Al vijftien jaar lang begeleidt hij de kinderen. Sinds afgelopen oktober zijn er twee groepen: van acht tot en met twaalf jaar en van dertien tot en met zeventien jaar. De laatste jaren kan Boerma rekenen op de ondersteuning van twee oud-spelers van de groep. De club werkt met een minimaal budget en veel creativiteit. Het gaat om laagdrempelige toneellessen voor kinderen die voornamelijk uit de Bloemenbuurt komen. "De laagdrempeligheid van de toneelgroep betekent dat iedereen welkom is. Dat houdt in dat zij bijvoorbeeld werken met kinderen met lichamelijke beperkingen of kinderen met een 'rugzakje'", zo vertelt kinderwerkster van Versa Welzijn Kati Lipusz.

Run Bike Run dit keer door Spanderswoud

hilversum Op een geheel nieuw parcours is komende zondag de 26ste editie van de TVH Run Bike Run Hilversum. De organisatie en de deelnemers hebben namelijk afscheid moeten nemen van de oude vertrouwde locatie rondom Anna's Hoeve. Dit vanwege de herinrichting en het daarbij horende HOV- project.

De nieuwe locatie is daarom bij Restaurant Robert. De start en finish zijn op het parkeerterrein van het restaurant, het loopparcours voert de deelnemers over de bospaden door Spanderswoud en
het fietsparcours gaat gedeeltelijk door de wijk Trompenberg. De afstanden: 6.5 kilometer lopen - 19.4 kilometer fietsen en 2.5 kilometer lopen. Speciaal voor deze eerste editie op het nieuwe parcours is een aparte startserie voor vrouwen opgenomen.

Er zijn wederom drie series. Om 8.30 uur start de masters mannen (vanaf 40 jaar), om 10.30 uur de vrouwen (alle leeftijden vanaf 14 jaar) en om 12.30 uur de junioren/senioren mannen (14-39 jaar). Een deelnemerslijst is op de wedstrijddag beschikbaar. Meer informatie is te vinden op www.tvhrunbikerun.nl.

Tergooi doet deuren open

hilversum Een gipsverband laten aanleggen, 'sliim wegzuigen' op de Intensive Care of een kijkje nemen op de verschillende afdelingen, zoals het Centraal Bacteriologisch en Serologisch Laboratorium of de Diagnosestudio.

Het kan allemaal komende zaterdag tijdens de open dag in Tergooi. Beide vestigingen - in Hilversum en Blaricum - zijn van 10.00 tot 15.00 uur open. De hierboven genoemde voorbeelden zijn in Hilversum. Daar is ook (in de Wesselzaal) een live operatie knieprothese: om 11.00 en 13.30 uur. Een hele operatie duurt anderhalf uur. Belangstellenden kunnen vrij in- en uitlopen. Er zijn 120 stoelen beschikbaar. Kinderen kunnen de beelden als schokkend ervaren.
Zij kunnen misschien beter terecht bij de poppendokter. Die zit klaar voor alle kinderen die hun pop of knuffel eens goed willen laten onderzoeken door een 'echte' dokter.
Wie meer wil weten over de nieuwbouwplannen op Monnikenberg kan in de Diagnosestudio een kijkje nemen.

Bondgenotenoverleg

hilversum 'Veiligheid creëer je samen', is vanavond - donderdag 15 maart - het gespreksonderwerp van het Bondgenotenoverleg. Politieke partijen, christenen, moslims, buurtwerkers, politiemensen en bewoners praten hierover in De Schaapskooi, het gebouw naast de Sint Vituskerk op het Emmaplein.

Tussen 20.00 en 22.30 uur praten de aanwezigen met elkaar over het thema. Het is geen debat, maar een uitwisseling van gedachten. Met elkaar wordt besproken hoe de Hilversummers veilig en goed kunnen samenleven.
Het Bondgenotenoverleg is ontstaan na de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs in januari 2015. Sindsdien zijn er op initiatief van de gemeente regelmatig gesprekken gevoerd over actuele zaken rond veiligheid. Tijdens deze ontmoetingen kwam het thema samenleven en met name het aspect van integratie geregeld ter sprake. Dat is de aanleiding om hier eens dieper op in te gaan met een breder gezelschap.
De gemeenschappen van de PKN, De Kapel, de Sint Vitus, het Apostolisch Genootschap en D66-raadslid Anne S. de Jong hebben deze bijeenkomst voorbereid.

Forse tegenvaller Victoria

Victoria miste opnieuw een periodetitel. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Victoria incasseerde afgelopen zaterdag in de tweede klasse B van het zaterdagvoetbal opnieuw een forse tegenslag. De Hilversummers hadden een kans voor open doel op de tweede periodetitel, maar de 0-0 op eigen veld tegen De Bilt was onvoldoende.

Vanaf de start van de competitie speelt de formatie van trainer Stijn van 't Hooft de sterren van de hemel en laat het zien niet voor niets koploper te zijn. Echter, op het cruciale moment laat Victoria - nog wel altijd koploper - het afweten. Vorig jaar november ging het in de laatste wedstrijd voor de eerste periode ook al mis, toen thuis tegen JSV Nieuwegein.
"Ook dit is weer een forse tegenvaller", aldus Van 't Hooft. "We hebben in totaal vier kansen gehad voor een periodetitel en weten het niet over de streep te trekken. Kennelijk blokkeert er iets in het team. Als je een periodetitel hebt, is de druk eraf omdat je toch voor promotie gaat spelen. De realiteit is dat we de laatste weken moeilijk voetballen. De vorm van het begin van het seizoen is er niet meer."

Victoria had zaterdag in de eerste helft nog wel kansen op een treffer. Maar toen in de tweede helft Roman Rahmani veld het veld uit moest, ging het een stuk moeizamer. Van 't Hooft: "We moeten nu voor het kampioenschap gaan en dat wordt nog knap lastig."

Overigens voeren de Hilversummers na 17 wedstrijden (van de 26 in totaal) met 35 punten nog wel altijd de ranglijst aan. Geinoord Nieuwegein volgt op twee punten, Almere op vier. Komende zaterdag speelt Victoria tegen middenmoter JSV Nieuwegein.
Loosdrecht bezet in diezelfde afdeling de tiende plaats. De ploeg van trainer Roy Versluis won het degradatieduel tegen het Soester VVZ'49 met maar liefst 8-0.

Hilversums judotalent pakt brons op NK

Foto: Marco Krachten

HILVERSUM De 15-jarige Christiaan Hendriksen heeft op het Nederlands Kampioenschap judo - klasse tot 18 jaar en tot 81 kilogram - zaterdag een uitstekende prestatie geleverd. De jonge Hilversummer veroverde in Tilburg de bronzen medaille. Een knap resultaat voor de jongen die in 2017 vaak geblesseerd was.