Gooi en Eembode Hilversum

29 juni 2017

Gooi en Eembode Hilversum 29 juni 2017


SP uit college: het was onhoudbaar

HILVERSUM Met elkaar verdergaan was voor beide partijen geen optie meer. Sinds december werd er binnen het college van burgemeester en wethouders gesproken over meer slagkracht krijgen op de belangrijke dossiers van Arjo Klamer. De boel kwam steeds meer onder spanning en leidde dinsdagochtend tot een onvermijdelijke politieke explosie.

In de wekelijkse B en W-bespreking stond Klamer alweer snel buiten. De SP'er deelde mee dat hij zijn functie neerlegt en dat zijn fractie uit de coalitie stapt. Zijn collega's Wimar Jaeger, Eric van der Want (beiden D66), Floris Voorink (VVD) en Nicolien van Vroonhoven-Kok (CDA) zeiden het vertrouwen in hem op. Het was niet langer werkbaar meer.

"De weerstand in de coalitie werd helaas te groot. We verschilden te veel van inzicht", blikte dinsdagmiddag Klamer op de website van de SP terug. Een groot deel van de raad en zijn inmiddels ex-collega's counteren dat hij simpelweg te weinig resultaten boekte en dat hij zich niets aantrok van de storm van kritiek, maar juist van de hand wees. Eensgezind is iedereen wel over dat het zo niet verder kon. Dat houdt nu wel in dat de coalitie met 17 zetels een minderheid heeft. Wat hiervoor de oplossing is, is onderwerp van gesprek voor de komende periode, laat VVD-fractievoorzitter Frits Vogel weten.

13 en 15

Bouw grote Mac Hilversum is nu toch begonnen

HILVERSUM De bouw van de nieuwe en grote McDonald's aan de Vreelandseweg in Hilversum is woensdag alsnog voorzichtig van start gegaan. De rechtbank stelde vastgoedondernemer Roelof van Bruggen en de fastfoodketen op alle punten in het gelijk.

Tegenstanders uit de buurt probeerden - nadat de gemeenteraad eerder dit jaar na een tumultueuze discussie akkoord ging met de bouw van een grote Mac met dubbele McDrive bij de drukke rotonde - via de rechtbank alsnog de komst van het restaurant tegen te houden. Echter, alle bezwaren - horecakader, structuurvisie, verkeer, geluidsoverlast, zwerfvuil, lichthinder, geuroverlast - belandden dinsdag in de prullenbak.

"Het is een mooie dag", vertelt Van Bruggen woensdagmorgen. "We zijn 100 procent in het gelijk gesteld. Natuurlijk was het spannend. Met de rechtbank weet je het nooit. Het is net een casino. En het kan natuurlijk voorkomen dat er details boven water komen die je zelf over het hoofd hebt gezien. Maar we hebben gisteravond wel een glaasje champagne gedronken. Nee, we hebben nog geen hamburger kunnen eten. Dat duurt nog even."

Mogelijk opent de nieuwe Mac in november de deuren. Tegenstanders kunnen nog wel naar de Raad van State stappen, maar volgens Van Bruggen heeft dat gezien de uitspraak van dinsdag weinig nut. Het heeft hem - zo zegt hij - duizenden euro's aan huurinkomsten gekost. "Het gebouw had allang open moeten zijn."

Regen en ook prima sfeer tijdens Hilversum Alive

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Op de verschillende podia van Hilversum Alive afgelopen weekeinde, zoals hier het Skiff Stage, zat de sfeer er goed in. Toch was het - waarschijnlijk door de regen - minder druk dan normaal. Ook de gemeente en politie spreken over een rustig weekend.

Meer over Alive in HilversumsNieuws (in deze krant).

De spotlights op Willemijn

Foto: Bob Awick

'Ik ben wel een prater, ook over serieuze problemen', aldus de eerste kinderburgemeester.

21

Mooie financiële cijfers Tergooi dankzij gift

Tergooi Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Dankzij een eenmalige schenking van 13,3 miljoen euro heeft Tergooi het jaar 2016 afgesloten met een positief resultaat van 15,1 miljoen euro. Dat maakte het ziekenhuis vrijdag bekend.

Het eindresultaat is ruim boven de 4,4 miljoen in 2015. De Stichting tot Bijstand is een stichting die Tergooi financiële steun verleent ter verbetering van de kwaliteit van de zorg. Het genormaliseerde resultaat 2016 komt uit op ruim 1,8 miljoen euro. Dit is vrijwel gelijk aan het voorafgaand begrote resultaat van € 2,0 miljoen.

Tergooi meldt verder dat gedurende 2017 verdere besparingen nog gerealiseerd zullen moeten worden om de afgesproken en begrote resultaten te halen. "Die inspanning maakt het mogelijk om ook in de toekomst de beste zorg te kunnen leveren vanuit een nieuw gebouw in Hilversum en vanuit regiozorgcentra in de regio Blaricum en Weesp. Uitgangspunt daarbij is om het primaire (zorg-) en productieproces te ontzien."

Tergooi heeft vorig jaar veel stappen gezet om verder invulling te kunnen geven aan de zorg voor de toekomst. Daarnaast heeft het ziekenhuis de financieringsovereenkomst voor de eerste fase van de nieuwbouw in Hilversum met de banken ondertekend en is het elektronisch patiëntendossier (EPD) succesvol ingevoerd. Dankzij dit systeem hebben zorgverleners overal en altijd alle patiënten-informatie voorhanden.

Weerbericht

Wisselvallig en in het weekeinde ronduit koel

Woensdag was het vrij warm en vochtig met enkele buien, lokaal met onweer. Van donderdag tot en met zondag gaat een omvangrijk Atlantisch lagedrukgebied het weer bepalen. Een stevige westelijke stroming voert enkele dagen zeer koele en onstabiele lucht naar het Noordzeegebied. Het wordt in het weekeinde uitgesproken koel met kans op enkele buien.

Vrijdag + weekeinde

Vrijdag neemt stilaan de bewolking toe met kans op regen. Bij een matige westenwind wordt het 19 graden. In de nacht naar zaterdag regent het enige tijd. Overdag wordt veel bewolking verwacht met af en toe regen. Mogelijk klaart het later wat op. Ook zondag is het onbestendig met kans op een bui. Later op de dag klaart het geleidelijk op. Er waait daarbij een stevige westenwind. Het is zaterdag koel met een maximum van 15 à 16 graden, zondag 18 graden.

Trend na het weekeinde

Een uitloper van het Azorenhogedrukgebied neigt zich wat te gaan uitbreiden richting het Noordzeegebied. Het is eerst nog licht wisselvallig met zonneschijn en kans op een bui. Later in de week lijkt de neerslagkans af te nemen. De maxima liggen om en nabij 19 à 20 graden.

Weetje

Zomerweer in juni houdt zelden lang aan. Na een warme periode daalt de luchtdruk boven het continent en volgt er een (noord)westenwind met grijs weer. Dat wordt schaapscheerderskou genoemd. Schapen werden dan geschoren omdat de kale huid dan niet aan de felle junizon werd blootgesteld. Vaak gebeurt dit voor de langste dag, soms ook daarna, zoals nu.

Politie redt vijf honden uit snikhete auto

HILVERSUM De politie heeft vorige week donderdag - toen het nog zo warm was - vijf honden uit een snikhete auto aan de Van Linschotenlaan in Hilversum gered. De eigenares kreeg proces-verbaal en een boete.

Toen de politie de auto ontdekte stonden de ramen wel een beetje open. Daarom kreeg een agent een portier gemakkelijk open. Volgens een woordvoerder van de politie hadden de herdershonden het warm en hijgden ze.

De eigenares kwam toevallig aanlopen toen haar huisdieren werden gered. Ze kreeg direct een boete van een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.

Ook in Huizen moesten agenten onlangs nog een oververhitte hond uit een auto halen.

Ondanks lekkage tevreden na twaalfde HSG Open in Lapershoek

Foto: HSG Open

HILVERSUM Er was zondagochtend een kleine vertraging toen er een lekkage ontstond binnen Hotel Lapershoek en de deelnemers van de HSG Open pas een uur later konden beginnen aan de slotdag. Maar verder is het driedaagse schaakevenement zonder problemen verlopen, meldt voorzitter Henk Cornelissen. Maar liefst 220 schakers, van wie ruim vijftig kinderen, namen deel aan de twaalfde editie. Uiteindelijke winnaar was Hugo ten Hertog.

Nu ook Bibliotheek op school in Oud-Loosdrecht

De opening. Foto: Bibliotheek Gooi en meer

LOOSDRECHT Wijdemeren heeft er een Bibliotheek op school bij. Na de BOS-sen in Kortenhoef en Ankeveen is er nu ook één te vinden in basisschool De Catamaran in Oud-Loosdrecht.

Wethouder Sandra van Rijkom opende afgelopen vrijdag de nieuwe aanwinst. Zij deed dat samen met Cheyenne uit groep 6, winnares van de boekenelfjeswedstrijd. De samenwerking tussen de school en de bibliotheek is volgens beide partijen belangrijk om het leesplezier bij de leerlingen te vergroten.

De leesconsulente van Bibliotheek Gooi en meer zal één maal per maand langskomen om diverse leesbevorderende activiteiten uit te voeren in de groepen.

Heft in eigen hand nemen om vak aantrekkelijker te maken

'Den Haag gaat over de centen, leraren gaan zelf over de werkdruk'

Niet klagen, maar de mouwen opstropen. De politiek gaat over extra geld, maar de leerkrachten gaan zelf over het tackelen van de werkdruk.

Wethouder Van der Want stond letterlijk en figuurlijk op de banken voor de leerkrachten. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Gaan die vijf tientjes in de maand je gelukkiger maken? Dat was de boude vraag van Pauline Simons dinsdagochtend vroeg in Mout ten overstaan van tientallen collega-basisschoolleerkrachten. Iedereen wil meer erkenning in de vorm van euro's voor zijn werk, maar het is aan de leraren en scholen zelf om het onderwijs aantrekkelijker te maken.

Als je maar blijft herhalen hoe slecht het salaris is en hoe hoog de werkdruk is, dan ontstaat de vicieuze cirkel uit zichzelf. Als je als beroepsgroep het eigen vak publiekelijk steeds afbrandt, dan moet je niet raar staan te kijken dat de uitstroom groot is en dat de nieuwelingen zich niet met bosjes tegelijk aanmelden. Simons, die sinds anderhalf jaar voor de klas staat bij De Dubbeldekker, sprak haar vakbroeders toe. Haar boodschap was uit meer liefde en passie voor het mooie vak van leerkracht. "Ik weiger de sleutels van mijn succes over te geven aan de overheid", zei ze.

Dat is geen poging van haar om de bestaande problemen in het primair onderwijs te bagatelliseren of onder het tapijt te moffelen. De werkdruk is hoog, getuige de vele burn-outklachten. Ook de maandelijkse vergoeding mag omhoog. "Maar wie wil dat nou niet?", countert ze. En is met een hoger salaris de werkdruk verdwenen? "Nee, want werkdruk is perceptie", zegt Simons klip-en-klaar. En zorgt dat voor meer plezier in het werk? Dat is niet zo. Daarom is het aan de leerkrachten zelf om het probleem aan te pakken en het beroep zelf meer positief naar de buitenwereld te promoten.

'Ik weiger de sleutels van mijn succes aan de overheid te geven'

Haar betoog paste precies in de opzet van Stip Hilversum, het overkoepelend orgaan van het openbaarbasisonderwijs. Het was allesbehalve een klaagzang dinsdag. Directeur-bestuurder Geert Looyschelder is van mening dat het heft in eigen hand genomen moet worden. Met elkaar de problemen, zoals de ontstane vastlegcultuur en de vele administratieve handelingen buiten het lesgeven om, aanvliegen. Samen is het toverwoord. Daarom koos Stip er ook voor om de werknemers uit te nodigen voor een inspirerend werkontbijt in plaats van heel activistisch te gaan staken. In de serre van Mout konden de leraren op grote vellen papier ideeën aandragen om de problematiek in het primaire onderwijs op te vangen. Daarnaast vindt Looyschelder het ook de taak van scholen en hun personeel om er gezamenlijk voor te zorgen dat de werkomstandigheden zo goed mogelijk zijn. Daar is direct invloed op uit te oefenen. De politiek beslist over het geld.

Wethouder Eric van Want van Onderwijs zei dat de leraren niet mogen verzuipen in de bureaucratie. "Daar moeten wij, de politiek, voor gaan zorgen. Die administratieve rompslomp moet minder", aldus de bewindsman. Namens de PO Raad gaf vicevoorzitter Anko van Heupen aan dat de politiek haar verantwoordelijkheid moet pakken. "Meer geld is voor beter onderwijs en waardering voor de leerkrachten", sprak hij.

Tasjesdieven Lapershoek staan op beeld

HILVERSUM De tasjesroof van zondagavond in hotel Lapershoek is geen reden om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Dat zegt directeur Susanne Koene. "De beveiliging is goed geregeld. De daders staan ook op camerabeeld."

Toch is de politie er nog altijd niet in geslaagd om de twee tasjesdieven op te pakken. Het tweetal sloeg zondagavond rond kwart over acht toe toen een groep Canadezen in de lobby van het hotel aan de Utrechtseweg in Hilversum wilde inchecken. Een van de mannen leidde een 39-jarige vrouw af en vervolgens rukte de ander haar handtas van haar arm.

Vervolgens gingen de twee mannen ervandoor en reden ze weg in een donkerkleurige Opel Mokka. De hevig geschrokken vrouw rende nog achter de twee aan, maar kon hen niet meer tegenhouden. Het tweetal ging er met hoge snelheid vandoor richting Laapersveld. Twee getuigen die het voertuig zagen rijden, gingen nog achter de twee mannen aan, tot op de A27. Daar raakten zij de Opel kwijt.

De gestolen tas werd even later wel weer teruggevonden. Volgens Koene zaten alle spullen daar nog in. De politie wil vanwege het lopende onderzoek niet zeggen waar men de tas vond.

Man botst op vrachtwagen Oosterengweg

HILVERSUM Een klapper op de Oosterengweg dinsdagmorgen. Daar botste een 73-jarige Bussumer op de achterzijde van een vrachtwagen.

Het ongeval vond rond 8.00 uur plaats. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis, maar was volgens een politiewoordvoerder wel aanspreekbaar. De exacte oorzaak van de botsing is onduidelijk.

Goede jaarcijfers voor Tergooi dankzij megaschenking

HILVERSUM - Dankzij een eenmalige schenking van 13,3 miljoen euro heeft Tergooi het jaar 2016 afgesloten met een positief resultaat van 15,1 miljoen euro. Dat maakte het ziekenhuis vrijdag bekend.

Het eindresultaat is ruim boven de 4,4 miljoen in 2015. De Stichting tot Bijstand is een stichting die Tergooi financiële steun verleent ter verbetering van de kwaliteit van de zorg. Het genormaliseerde resultaat 2016 komt uit op ruim 1,8 miljoen euro. Dit is vrijwel gelijk aan het voorafgaand begrote resultaat van € 2,0 miljoen.

Tergooi meldt verder dat gedurende 2017 verdere besparingen nog gerealiseerd zullen moeten worden om de afgesproken en begrote resultaten te halen. "Die inspanning maakt het mogelijk om ook in de toekomst de beste zorg te kunnen leveren vanuit een nieuw gebouw in Hilversum en vanuit regiozorgcentra in de regio Blaricum en Weesp. Uitgangspunt daarbij is om het primaire (zorg-) en productieproces te ontzien."

'Het doel is de best mogelijke zorg te kunnen leveren'

Het ziekenhuis zegt dat er in 2016 veel stappen zijn gezet om verder invulling te kunnen geven aan de zorg voor de toekomst. Daarnaast is de financieringsovereenkomst voor de eerste fase van de nieuwbouw in Hilversum met de banken ondertekend en is het elektronisch patiëntendossier (EPD) succesvol ingevoerd. Dankzij dit systeem hebben zorgverleners overal en altijd alle patiënten-informatie voorhanden.

Bij de bouw van een nieuw ziekenhuis staat zorgverbetering voorop, meldt Tergooi. "Het gebouw is daarbij 'slechts' een middel, maar wel een heel noodzakelijke. De huidige oudbouw biedt onvoldoende faciliteiten, flexibiliteit en comfort voor de patiënten. Tergooi biedt met de nieuwbouw zorg in een groene omgeving – een 'healing environment' – en zet hoog in op duurzaamheid. Het doel is de best mogelijke zorg te kunnen leveren, ook in de toekomst."

Eind 2018 moet de daadwerkelijke nieuwbouw starten. De tweede fase van de nieuwbouw start dan naar verwachting in 2022.

Paul Evers

Zanger/gitarist van Hardland. Is 56 jaar en woont al 30 jaar in Hilversum

Wat doe je als je niet op het podium staat?
"Nou, het podium komt nog, deze band is nog in oprichting, samen met Aeilko Venema. Ik heb al in meerdere bands gespeeld als gitarist/bassist. Nu doe ik voor het eerst de leadvocals. En ik werk al 16 jaar op het Mediapark als postbezorger."

Paul in een paar woorden.
"Enthousiast, vriendelijk, meegaand, muzikaal en erg handig."

Grootste inspiratiebron.
"De Beatles en Pink Floyd. Paul McCartney en David Gilmour, dat zijn mijn grote helden."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Mijn huisje opknappen, een auto kopen en mijn studio uitbreiden."

En met 100 euro?
"Dan koop ik wat nieuwe kleding."

Waar ga je graag iets drinken?
"Bij Felix II."

Een dagje burgemeester, wat pak je aan?
"Fietsers die op de fiets met hun telefoon bezig zijn."

Waar mogen ze je voor wakker maken?
"Zelfgemaakte appeltaart."

Waar wil je op toosten?
"Ons eerste album is bijna klaar, gemasterd in Abbey Road. Eind van de zomer proosten we als het uitkomt. Dan komt ook de videoclip online."

Cd of vinyl?
"We maken nu een prachtige cd, maar vinyl is natuurlijk wel te gek."

Met wie zou je nog eens een goed gesprek willen voeren?
"Met Prince, een van de mensen die muzikaal zo geniaal zijn."

Wat weten veel mensen niet van je?
"Dat ik eigenlijk een ontzettende computernerd ben."

Ook juryprijs Onderneming van het Jaar

HILVERSUM Naast een publieksprijs is er nu ook een juryprijs in het leven geroepen. De Stadsfonds Hilversum Award wordt toegevoegd aan de verkiezing van Onderneming van het Jaar.

Vast onderdeel van de nieuwjaarsreceptie van de gemeente is de verkiezing van Onderneming van het Jaar. Afgelopen keer bepaalde het publiek dat Van Schijndel Schoenen deze prijs verdiende. Bij de eerstvolgende geeft de jury, een panel van ingewijden en ondernemers, ook een prijs weg. "Deze wordt uitgereikt aan een uitzonderlijke onderneming die door het grote publiek misschien niet is opgemerkt", leggen de initiatiefnemers uit.

BV Hilversum, de Rabobank Gooi en Vechtstreek en de gemeente verzorgen samen deze verkiezing. Inmiddels is de aftrap van de onlineverkiezing geweest. Sinds vrijdag kunnen inwoners lokale ondernemingen nomineren. Stemmen kan tot en met 28 oktober. Wie in de prijzen vallen, wordt duidelijk op 9 januari 2018 tijdens de toost op het nieuwe jaar in Theater Gooiland.

Hilversummer gewond na aanrijding Naarderweg

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een 26-jarige man uit Hilversum is dinsdagmorgen gewond geraakt aan hoofd en been na een botsing op de Naarderweg. De Hilversummer wilde op de fiets de weg oversteken, maar werd aangereden door een 41-jarige autobestuurder uit Hilversum. Het slachtoffer is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De man was wel aanspreekbaar.

Ronkende motoren bij kazerne

Veteranen kwamen langs in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bij de Korporaal van Oudheusdenkazerne klonk vrijdagavond het geluid van ronkende motoren. De tocht van de Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders eindigde in Hilversum.

Ongeveer 150 motoren waren het hele land doorgereden om te stoppen in Hilversum. De veteranen stonden onder andere stil bij het beeld van de korporaal.

Luiers kopen valt ook onder Kindpakket

HILVERSUM Minimagezinnen mogen ook luiers aanschaffen van de middelen die voor hen beschikbaar komen van het Kindpakket. Dat heeft de inmiddels opgestapte wethouder Arjo Klamer maandag laten weten aan de politiek.

Klamer had na de commissie Samenleving van 14 juni toegezegd dit verder uit te zoeken. Volgens hem gaat het in het nieuw in te voeren Kindpakket om de kosten voor levensonderhoud. Hieronder vallen voor de minima wonen, vervanging van duurzame gebruiksgoederen en kleding. "Daarmee kunnen dus ook luiers onderdeel zijn van het Kindpakket", was zijn mededeling daags voor zijn vertrek.

Demissionair staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jette Klijnsma heeft geld beschikbaar gesteld voor kinderen die opgroeien in armoede. Lokaal is met de verkregen van 620.000 euro gewerkt aan de invulling van het Kindpakket om zo deze doelgroep een handje te kunnen helpen. In Hilversum gaat het om zo'n 1.400 kinderen.

Nieuw bestemmingsplan Plassengebied Loosdrecht wekt woede op

Eigenaren recreatieappartementen kraken gedoe rond permanente bewoning

Het door de gemeenteraad van Wijdemeren vastgestelde bestemmingsplan 'Plassengebied Loosdrecht' leidt tot ophef bij directbetrokkenen.

Panden van Elvestia. Foto's: Bastiaan Miché

LOOSDRECHT Veel eigenaren van recreatieappartementen rond de Loosdrechtse Plassen zijn naar de Raad van State gestapt uit woede over een nieuw bestemmingsplan voor dit gebied. De gemeente Wijdemeren had hun lekker gemaakt met het recht op permanente bewoning. Maar daar kwam de gemeente op terug.

Aanvankelijk zag het gemeentebestuur de permanente bewoning van de appartementen wel zitten. De omzetting naar permanente bewoning kon ook de gemeentekas spekken, want dan heeft een woning meer waarde. Een deel daarvan zouden de eigenaren dan moeten afdragen aan de gemeente.
Maar na een milieuonderzoek constateerde de gemeenteraad dat de leefbaarheid in de recreatieappartementen in de knel kwam door teveel bedrijvigheid in de omgeving. Voor woningen die permanent bewoond mogen worden, geldt een strengere bescherming tegen overlast dan voor recreatiewoningen. De omzetting naar permanente bewoning werd daarom geschrapt.

En dat wekte dus de woede van de eigenaren van onder andere appartementen in Meentzicht in Breukeleveen, jachthaven De Uitkijk en De Holm in Loosdrecht. Ook vastgoedeigenaar Elvestia, eigenaar van tien panden naast jachthaven De Uitkijk, was woest. Volgens Elvestia deugt er niets van het milieuonderzoek van de gemeente. Dat onderzoek toonde aan dat er te veel lawaai wordt veroorzaakt door de nabijgelegen weg, restaurant Najada, café De Serre en jachthaven Warnars.

De Holm.

Gemeente kwam bij de Raad van State in een spagaat terecht

Maar uit eigen onderzoek van Elvestia bleek dat het onderzoek van de gemeente van verkeerde uitgangspunten is uitgegaan. Het onderzoek van Elvestia gaf aan dat de leefbaarheid in de appartementen geen probleem is en dat de bedrijven in de buurt niet stiller moeten zijn.
De gemeente kwam bij de Raad van State in een spagaat terecht. Gemeentewoordvoerders erkenden dat hun onderzoek gebrekkig was en het tegenonderzoek van Elvestia wel overtuigt. Maar ze durfden het niet aan om te zeggen dat het besluit om permanente bewoning te verbieden dus fout was.
Dat zal de Raad van State hoogstwaarschijnlijk wel gaan doen in zijn uitspraak. Voor minstens vier appartementen van Elvestia ligt het volgens de Raad voor de hand dat daar wel permanent gewoond kan worden. Daar is de leefbaarheid niet in gevaar.
Of dat ook geldt bij de andere appartementencomplexen is volgens de Raad nog maar de vraag. Alle ingeschakelde deskundigen zien daar nog wel problemen. Volgens de eigenaren van die appartementen zijn die problemen oplosbaar, omdat de bedrijven in hun omgeving willen meewerken om overlast te verminderen.
De Raad doet over enkele maanden uitspraak.

Gewild certificaat is binnen tijdens eerste lustrumviering

Twee feestjes tegelijk bij brede school Avonturijn

Goed gedrag wordt beloond op basisschool Avonturijn. Dat levert een prettige sfeer op én een nu nog schaars certificaat.

Het schoolplein was vrijdag de piste en de leerlingen waren de circusartiesten tijdens het feest. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Zo goed mogelijk klappen de ouders, die zich in een grote kring hebben verzameld, ritmisch mee met de muziek. Op het schoolplein achter de voormalige melkfabriek voeren de leerlingen een circusvoorstelling op. Avonturijn bestaat vijf jaar. Naast de lustrumviering staat de school vrijdag bij nog een mijlpaal stil: de overhandiging van het PBS-certificaat.

Het schoolplein is veranderd in een piste. De artiesten zijn de leerlingen. Zij voeren de eerder die dag geleerde trucs van Circus Sambal uit. De kenmerkende rode circusgordijnen zijn aanwezig in miniversie. Mooi aangeklede jongleurs en acrobaten laten hun kunsten geconcentreerd zien aan de ouders. Voortdurend gaan de handen op elkaar. Is het niet voor het vertoonde, dan is het wel om mee te klappen op de beat.

Direct na de show neemt directeur Ellen van Dorssen-Koogje van de brede school aan de Melkfabriek de officiële PBS-documenten in ontvangst. Het is de eindfase van een traject dat dik drie jaar geleden is ingezet. Naar eigen zeggen is Avonturijn de eerste reguliere basisschool in Hilversum die het PBS-certificaat mag dragen. Verantwoordelijkheid, veiligheid en respect zijn de drie pijlers van Positive Behavior Support, dat vrij vertaald staat voor positieve gedragssteun. Dit is een van de vijftien methoden die het ministerie van Onderwijs aanraadt om een rustige en veilige schoolomgeving te creëren.

'Met elkaar zijn we verantwoordelijk voor sfeer en veiligheid'

Alles draait binnen deze methodiek om gedragsverandering

Alles draait binnen deze methodiek om gedragsverandering, de meest lastige verandering. Daarom heeft het ook jaren geduurd voordat de school in aanmerking kwam voor het predicaat.

Volgens de directeur is het verschil goed merkbaar. "De sfeer is echt een stuk prettiger", zegt ze. Kinderen en ouders zijn bekend met de regels en afspraken die gelden in en rondom het schoolgebouw. "Hoe loop je bijvoorbeeld de trap af. Rustig en rechts", luidt het voorbeeld. Op ongewenst gedrag staan duidelijke consequenties.

Daar komt bij dat kinderen zelf ook verantwoordelijk zijn. Als het bijvoorbeeld misgaat op het schoolplein, dan moet de leerling dat zelf aangeven. Dan is het tijd voor zelfreflectie. Wat heb je gedaan en hoe had je de situatie anders kunnen aanpakken of oplossen. Van de omstanders wordt verwacht dat ze meehelpen en niet als ramptoeristen het zaakje van een afstandje bekijken. "We zijn met elkaar verantwoordelijk voor de sfeer en veiligheid", aldus de directeur.

Lijn doortrekken

In de nabije toekomst moet deze methode verder worden uitgebouwd. De directeur wil deze lijn doortrekken naar de peuterspeelzaal, de bso en het kinderdagverblijf. Sowieso moet de school ieder jaar bewijzen dat zij het predicaat mag behouden, want dat wordt steeds opnieuw bekeken.

'Zonder Klamer niet onze ambities bijstellen, maar eerder versnellen'

Niet inhoud, maar trage handelen SP-wethouder was volgens coalitie het probleem

Ondanks alle hulp vanuit het college om bepaalde dossiers op gang te krijgen, laat wethouder Arjo Klamer zich niet helpen, vindt wethouder Wimar Jaeger.

Van links naar rechts burgemeester Broertjes en wethouders Jaeger en Voorink tijdens het persgesprek. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Inhoudelijk zijn er geen verschillen, maar wethouder Arjo Klamer (SP) heeft te weinig gerealiseerd om daadwerkelijk een deuk in een pakje boter te slaan, vindt nu ook Jaeger (D66). "En tot onze grote spijt hebben we moeten constateren dat de aangeboden hulp niet landt bij onze collega."

Het is dinsdagmiddag half één als burgemeester Pieter Broertjes, Jaeger en wethouder Floris Voorink (VVD) hun besluit om het vertrouwen in collega Arjo Klamer op te zeggen aan de aanwezige pers toelichten. De twee andere wethouders, Eric van der Want (D66) en Nicolien van Vroonhoven (CDA), horen het vanaf een afstand aan.

Volgens de vier wethouders is er een onwerkbare situatie ontstaan en dus konden zij niet anders dan het vertrouwen in Klamer opzeggen. "Vanaf december al hebben we geprobeerd om de portefeuilles waarop te weinig resultaat werd geboekt bij te sturen", zegt Jaeger. "Maar hij is niet in staat geweest om de resultaten te behalen die we hebben vastgesteld."

'Er ontstond een blokkade in het collegiale bestuur'

Volgens Jaeger was er vooral een verschil van inzicht in hoe je zaken moet aanpakken. Bovendien verwijt hij Klamer een gebrek aan reflectief vermogen. Ook na de motie van wantrouwen begin deze maand tegen Klamer, die net geen meerderheid haalde in de gemeenteraad maar wel de boel wakker schudde, veranderde er weinig. En zo ontstond er een blokkade in het collegiale bestuur en kon het college geen vervolg geven aan de toezegging aan de gemeenteraad om Klamer te helpen. "Op grond van deze redenen is een onwerkbare situatie ontstaan", aldus Jaeger. "Daarom hebben we in gezamenlijkheid en tot onze grote spijt moeten besluiten het vertrouwen in Arjo Klamer op te zeggen."

De publieke uitlatingen van de SP-wethouder van afgelopen week verbeterden de samenwerking allerminst. Klamer gaf onder meer aan meer goede ambtenaren nodig te hebben en meende dat de ambtelijke organisatie niet op orde was. Voorink, die onder meer P&O in zijn portefeuille heeft, is teleurgesteld over de opmerking dat ambtenaren het probleem zouden zijn. "Dat is volstrekt onterecht en niet gepast. De ambtenaren zijn ontzettend loyaal en het ambtelijk apparaat heeft ontzettend hard gewerkt."
Voorink erkent dat Klamer als nieuwkomer een ander soort bestuurder was dan men in het grote, gele raadhuis gewend is. Dat leverde zo nu en dan wel verfrissende ideeën op, echter: "af en toe was er ook een tolk nodig om de vertaalslag te maken tussen de professor en de ambtenaren".
Burgemeester Broertjes - net als Klamer een nieuwkomer - noemt het spijtig dat dit college, dat zich kenmerkt door daadkracht en loyaliteit, de eindstreep niet haalt. "We hebben er alles aan gedaan om dit te voorkomen. Alle wethouders zijn me even lief, maar dit vak moet je onder de knie krijgen. En daar zit het probleem."

'Er liggen tonnen op de plank maar er gebeurt niets mee'

Het vertrek van Klamer betekent dat de vier overgebleven wethouders (in ieder geval tijdelijk) allen een deel van de portefeuille van Klamer per direct op zich nemen. Dit snelle besluit is van belang, omdat er in juli enkele belangrijke commissie- en raadsvergaderingen zijn. Van der Want neemt Sociale Zaken en Welzijn op zich, Voorink krijgt Arbeidsmarkt en Werkgelegenheid (BUIG en Tomin), Jaeger mag zich bekommeren om Hoger Onderwijs en Beroepsonderwijs en Van Vroonhoven neemt Wijken en Buurten over. Zij wordt tevens wijkwethouder voor Noordoost en Zuidoost. Het college stelt de gemeenteraad daarbij voor dat Van der Want en Van Vroonhoven, nu allebei 0,7 fte, gezien de extra taken straks fulltimewethouder zijn.

Grote vraag is nu of de vier wethouders niet eerder - zoals een groot deel van de raad al deed - het vertrouwen in Klamer hadden moeten opzeggen. Er is tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar nog maar een paar maanden de tijd om bepaalde processen uit te voeren of op gang te krijgen. Jaeger wil ten eerste benadrukken dat er drie jaar lang heel goed met Klamer is samengewerkt en er veel waardering is voor zijn bijdrage. "Alle voorstellen van Klamer zijn door de coalitie en raad ondersteund constateert hij, om toe te voegen: "In de verschillende projecten zijn grote hoeveelheden geld geïnvesteerd. Er liggen tonnen op de plank, maar er gebeurt niets mee."

Jaeger is dan ook niet bang dat de verschillende onderwerpen nu vertraging oplopen. "We hoeven onze ambities niet bij te stellen, eerder versnellen. De rem is eraf."
Het vertrek van Klamer én de SP uit het college betekent wel dat ditzelfde college geen meerderheid meer heeft in de gemeenteraad. Van de 37 zetels hebben D66, VVD en CDA er samen 'slechts' zeventien (de SP heeft vier zetels). Toch gelooft Jaeger niet - althans, hij gaat er niet van uit - dat de oppositiepartijen tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 extra dwars gaan liggen. De houding van die raad is altijd constructief geweest en waarom zal dat veranderen? Wel komt er nog een gesprek met die oppositie.

Koers van college dreef steeds verder weg van uitgangspunten SP

'Wij geloven in mensen en niet in uit- en aanbesteden en marktwerking'

Arjo Klamer is volgens de SP het prototype bestuurder nieuwe stijl. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De liberale koers van het college dreef steeds verder weg van de SP-uitgangspunten. Voor het gevoel van de socialisten kwamen de Hilversummers steeds meer op de achtergrond. Als ze niets meer kunnen betekenen voor de mensen dan is de SP niet de fractie om onnodig op het pluche te blijven plakken, zeker nu de verhoudingen binnen de coalitie totaal verstoord zijn.

"Wij geloven in mensen, terwijl de andere partijen geloven in uitbesteden, aanbesteden en marktwerking", is de reactie van de SP over het besluit uit de coalitie te stappen. Naar de mening van fractievoorzitter Bianca Verweij was het D66- en VVD-gedomineerde college vooral bezig met kosten beheersen en controleren. Dat is niet de SP-manier.

Maar waarom weigerde Klamer nu de hulp van het college? Er lag een reddingsplan klaar. Daardoor kon hij verder na de motie van wantrouwen. Volgens Verweij wordt het aanbod aantrekkelijker voorgeschoteld dan die in werkelijkheid was. De collegiale uitgestoken hand ging helemaal niet naar de hand van Klamer, eerder naar zijn strot. Het was slikken of stikken. "Iemand helpen is niet iemand iets door z'n strot duwen", aldus de fractievoorzitter. "Hoe zou jij het vinden als een collega die zelf zijn zaken ook niet op orde heeft jou wel even komt vertellen hoe je het moet gaan doen? Dat is lastig en dan is er ook geen sprake van een gelijkwaardige relatie", is de uitleg.

De uitgestoken helpende hand ging helemaal niet naar die van Klamer

Dat Klamer nauwelijks tot geen resultaten heeft geboekt, zijn uitspraken van de mensen die de SP'er willen framen. In de ogen van Verweij heeft haar wethouder goed gepresteerd. "Ik ben knettertrots op hem", zegt ze. Dat Klamer een atypische bestuurder is, beaamt Verweij. Zij noemt hem een wethouder nieuwe stijl en dat is precies wat complexe materie zoals het omvormen van welzijn en de buurtgerichte aanpak nodig had. "Het heeft tijd nodig om dingen te veranderen", aldus Verweij. Hij was het voorbeeld hoe het raadhuis binnenstebuiten moet worden gekeerd. Hij was veel in buurten, wijken te vinden. Pakte de koe bij de hoorns met de inwoners.

Daarin was hij ook voortvarend, meent Verweij. Slechts een paar maanden na het afbranden van wijkcentrum De Lelie zat Klamer al aan tafel met bewoners om te praten over het nieuwe buurthuis en waren er in allerijl alternatieven geregeld, waaronder de buurtbus. Ook heeft hij het Huis van de Riebeeck van de grond gekregen: een belangrijke plek voor de wijk in Oost. De fractievoorzitter is van mening dat mensen graag het beeld willen neerzetten van Klamer als een verstrooide professor die niets klaarspeelde. Met felheid bestrijdt ze dat.

SP mocht van D66 en VVD in de coalitie dankzij Klamer

Tijdens evenementen waren de burgemeester en wethouders elkaars beste vrienden. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Samenwerken met de SP in een coalitie zagen D66 en de VVD eerst helemaal niet zitten. Pas toen de socialisten lijstduwer Arjo Klamer als wethouder naar voren schoven, viel er te praten. Hoewel de eerste jaren goed verliepen, werd de laatste weken steeds zichtbaarder dat Klamer het politieke spel nauwelijks beheerst.

'Kiezersbedrog', schreeuwde onder meer de fractie van Hart voor Hilversum - de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in 2014, maar toch veroordeeld tot de oppositiebanken - toen de SP een deal sloot en daarmee instemde met de komst van de HOV-busbaan. Fractievoorzitter Bianca Verweij van de SP pareerde die kritiek en meende dat er juist op zorggebied - en dat was voor de socialisten belangrijker dan de HOV - dankzij hun deelname veel winst was geboekt.

Toch was het ook verrassend dat de VVD - die de SP nog weleens omschreef als 'Sinterklaaspartij' omdat die partij in het verleden niet zo zuinig zou zijn met de centen - instemde met de komst van 'dat activistische clubje'.
Eigenlijk was dat maar aan één iemand te danken: Arjo Klamer. De hoogleraar stond in de aanloop naar de verkiezingen onder aan de kieslijst (lijstduwer). In de ogen van de liberalen was de buitenstaander de enige (van de vier namen die de SP voorstelde) geschikte wethouderskandidaat.

Klamer was misschien wel het slimste collegelid

Drie jaar lang waren de vijf wethouders en burgemeester Pieter Broertjes de beste vrienden van elkaar. Zo namen zij samen deel aan allerlei evenementen, zoals de City Run en Koningsdag. En niet voor niets stelde wethouder Wimar Jaeger daags na de Tweede Kamerverkiezingen van maart dit jaar een landelijke coalitie voor van VVD, CDA, D66 en SP. Hilversum, zo zei hij, was immers het levende bewijs dat dit kon.
En ook binnen de gemeenteraad waren de verhoudingen lange tijd prima. Natuurlijk stemde de SP af en toe tegen een collegevoorstel (bijvoorbeeld over die HOV), maar dat was vooraf afgesproken.
Pas het laatste jaar nam de kritiek vanuit D66 en VVD op Klamer én de SP als coalitiepartner toe. Zo meende D66-raadslid Hein Jaarsma twee maanden terug dat de SP drukker is met het versturen van persberichten dan met het besturen van Hilversum. Verschillende projecten kwamen niet van de grond en ook de houding van de fractie frustreerde. En aan Klamer zelf was steeds meer te merken dat hij het vak van bestuurder niet goed beheerst. Hij was misschien wel het slimste collegelid, maar bleef een buitenstaander.

'Andriessen heeft over alles nagedacht'

Ruim schoolgebouw met oog voor historie

Leerlingen van de Wilgetoren openden vrijdag officieel hun nieuwe onderkomen aan de Kamerlingh Onnesweg. Het werd een feestelijke dag.

Volop feest tijdens de opening. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Oorspronkelijk was de in 1928 door Nico Andriessen ontworpen Cuneraschool een kleuterschool met drie klassen. De huidige basisschool, die 130 leerlingen telt, beschikt over zes lokalen. Het gebouw is in het afgelopen half jaar uitgebreid met een aantal lokalen aan de achterkant. Binnen is alles zo veel mogelijk in de originele Dudokstijl gerenoveerd.

De verhuizing was nodig omdat de locatie aan het Van 't Hoffplein te klein werd. Het nieuwe pand is gerenoveerd en opende begin deze maand al de deuren voor de leerkrachten en leerlingen. "We hebben nu zes groepen en volgend jaar zijn dat er al zeven", vertelt directeur Petra van Eekeren. "Wat we nu hebben is zo veel ruimer, met ook een moestuin, fruitbomen, een groot podium en de ruimte voor gym. En er kan nog een achtste lokaal bij."

Tijdens het openingsfeestje van vrijdag was er een flashmob en werden de historische, voor de school belangrijke, figuren (Dudok, Andriessen) uitgebeeld.
Het vernieuwde gebouw is een ontwerp van Architectuurbureau Sluijmer en Van Leeuwen. Architect Michael van Leeuwen laat weten dat ondanks de uitbreiding van het aantal lokalen de fraaie compositie niet verstoord mocht worden. "Toen ik hier de eerste keer binnenkwam viel mijn mond open van verbazing: wat een uniek en rijk geornamenteerd gebouw. Glas-in-lood, beschilderde tegels, siersmeedwerk, beeldhouwwerk, prachtig gedetailleerd timmerwerk: Andriessen heeft over alles nagedacht."

Historische figuren werden uitgebeeld.
Ook werd er gedanst.

'Wat een uniek en rijk geornamenteerd gebouw'

Opdracht was ook om de gehele school weer in de oorspronkelijke kleuren te laten schilderen. Van Leeuwen noemt het eindresultaat betoverend. "Hilversum heeft een rijke verzameling architectuur voor onderwijs en het is goed nieuws dat dit pareltje voor nieuwe generaties beschikbaar zal blijven."

Kinderburgemeester vindt het gaaf om volop in de spotlights te staan

Willemijn de Groot (11) staat bij verschillende evenementen altijd vooraan

De 11-jarige Willemijn de Groot gaat de boeken in als de eerste kinderburgemeester van Hilversum. Komende woensdag wordt zij officieel geïnstalleerd.

Willemijn de Groot met ambtsketen om: 'Ik kan een groep leiden.' Foto: Bob Awick

HILVERSUM Ze geeft toe dat de politiek wel een beetje saai kan zijn, maar aan de andere kant is het toch ook wel heel leuk om het komende jaar de kinderburgemeester van Hilversum te zijn. "Vooral mijn vriendinnen vinden het heel stoer", zegt Willemijn de Groot.

Begin dit jaar maakte de gemeente Hilversum bekend een kindergemeenteraad en -burgemeester - steeds voor één jaar - in het leven te willen roepen. Verschillende scholen zouden daarvoor worden benaderd. Doel is om kinderen meer te betrekken bij het gemeentebestuur. Zij denken actief mee wat anders en beter kan in hun wijk of straat.

De Groot gaat na de zomervakantie naar groep 8 van de Gooise Daltonschool in de Hilversumse Meent. Toen haar school het bericht van de gemeente over de kindergemeenteraad ontving, was zij meteen enthousiast. Uiteindelijk mochten zij en nog een klasgenoot haar school vertegenwoordigen in de nieuwe raad. De twaalf kinderen die samen de kindergemeenteraad vormen, kozen vervolgens De Groot als hun burgemeester.

'Het is wel een beetje eng, maar niet heel spannend'

"Het is wel een beetje eng, maar niet heel spannend", kijkt De Groot alvast vooruit. "Het is vooral leuk. Ik kan een groep leiden", zegt zij vol vertrouwen. "En ja, ik ben wel een prater. Over serieuze problemen, zoals vluchtelingen of dat mensen niet aardig zijn, maar ook over nutteloze dingen."
Iets dichterbij vallen haar vooral de verkeersonveilige situaties op en de rotzooi op straat. Of De Groot, geboren in Amsterdam en nu twee jaar woonachtig in de Hilversumse Meent, daar echt iets aan kan doen is natuurlijk maar de vraag. Toch maakt zij samen met de kindergemeenteraad wel degelijk plannen voor een mooier en fijner Hilversum.

Daarnaast is er de ceremoniële rol. De Groot zal - met een speciaal ontworpen ambtsketen - samen met burgemeester Pieter Broertjes Sinterklaas welkom heten, jubilea bezoeken en de Koningsspelen openen. En daar kijkt zij - als lid van een musicalvereniging - toch wel het meest naar uit. "Gaaf om volop in de spotlights te staan. Op het podium staan en met elkaar discussiëren is ook wel een beetje hetzelfde. Alleen hier moet je je tekst zelf verzinnen en meer improviseren."

Nog even terug naar de Hilversumse Meent. Want is het niet een beetje raar dat de nieuwe kinderburgemeester juist in dat deel van Hilversum woont dat tegen Bussum aan ligt? Wel een beetje, geeft De Groot toe. Toch is zij blij dat haar wijk bij Hilversum hoort. "Je hebt hier mooiere gebouwen en een mooier centrum. En de winkels zijn leuker."

Bouw snel verkochte woningen op Anna's Hoeve begonnen

Wethouder Van Vroonhoven gaf het startsein. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Opnieuw een feestelijk moment in Anna's Hoeve. In de nieuwe woonwijk van Hilversum gaf wethouder Nicolien van Vroonhoven maandag het officiële startsein voor de bouw van 33 inmiddels verkochte woningen.

Een groot deel van de toekomstige bewoners was maandagmiddag eveneens van de partij. De woningen komen te staan op de bouwvelden 3.3 en 3.4. Namens projectontwikkelaar Roosdom Tijhuis laat Jeroen van Maaren weten dat de woningen worden aangeboden in verschillende groottes, zeer energiezuinig zijn en een eigentijds karakter hebben.

Het verklaart volgens hem ook dat de 33 woningen - verdeeld over drie types - razendsnel waren verkocht. "We hebben een keer een open dag gehouden en toen goed geluisterd naar wat de markt wilde. Alle woningen beschikken over een EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) dat gelijk is of lager is dan 0. Dit is onder andere behaald door toepassing van zonnepanelen, zeer goede isolatie van dak, muren en vloer, HR ++-glas en een balansventilatiesysteem. De woningen zijn energieneutraal op woningniveau."

Al voor de officiële start waren de grondwerkzaamheden op het terrein al gaande, maar na maandag is de bouw ook echt begonnen, meldt Van Maaren. Hij denkt dat alle bewoners de eerstvolgende kerstdagen kunnen vieren in hun nieuwe onderkomen. Rosboom Tijhuis is ook van plan de woningen van veld 3.6 te verkopen.