Gooi en Eembode Hilversum

22 juni 2017

Gooi en Eembode Hilversum 22 juni 2017


Brandweervrijwilligers lopen weg

HILVERSUM Een flinke terugloop van het aantal brandweervrijwilligers in Hilversum dreigt. Dinsdag kregen zij nee te horen op hun voorstel om structureel op zaterdag mee te draaien met de beroeps, zodat zij toch nog kunnen blijven uitrukken. Nu daar geen plek voor is, is de lol er bij de nodige vrijwilligers helemaal van af.

Tot maart beschikte de post Hilversum over 25 vrijwilligers. Eén persoon heeft opgezegd vanwege een verhuizing. Vijf man heeft laten weten met het vrijwilligerswerk te stoppen vanwege het uitgeklede takenpakket. Acht personen twijfelen of zij hun taken nog wel uitdagend vinden. Mochten zij allemaal besluiten te vertrekken, dan blijven er elf vrijwilligers over, waarmee het vrijwilligersbestand behoorlijk uitdunt.

Per 1 juli gaan de brandweervrijwilligers van de tankautospuit. Om toch nog te kunnen uitrukken heeft de groep vrijwilligers een voorstel ingediend om structureel op zaterdag te kunnen meedraaien in de 24-uursdienst. Dan kunnen zij blijven als ploeg blijven blussen en dat zorgt voor ontlasting van het beroepskorps. Volgens de brandweerleiding past dit idee om een hele beroepsploeg structureel te vervangen niet in de organisatiestructuur. De brandweer stuurt alle vrijwilligers een brief. Voor vrijdag 30 juni moeten zij aangeven of zij doorgaan of niet.

9

Vragen over vertrek metaalbedrijf

HILVERSUM Heeft de gemeente Hilversum er alles aan gedaan om metaalbedrijf Larsen en Bühl te behouden? Dat wil Hart voor Hilversum weten van wethouder Floris Voorink nu duidelijk is geworden dat de onderneming zich gedwongen voelt te verhuizen.

Het bedrijf op het Venetapark vertrekt naar Zeewolde. Directeur Alfred Konz voelt zich in de steek gelaten door gemeente en de provincie. Hij vindt dat ze niets voor het bedrijf willen doen als straks voor hun deur de aanleg van de HOV-tunnel plaatsvindt.

15

Opbrengst Lakken voor Tijn boven verwachting

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De opbrengst van Lakken voor Tijn van Luzac Hilversum was boven verwachting, laat docente Sabine Bijsterbosch weten. Leerlingen lakten dinsdag 1.111,20 euro bij elkaar voor de Stichting Semmy, die geld inzamelt zodat een behandelmethode voor hersenstamonderzoek naar Nederland kan komen. Hier is 1 miljoen euro voor nodig.

Andere krant

HILVERSUM - Bewoners van de Hilversumse Meent ontvangen voortaan de Gooi en Eembode en het HilversumsNieuws. De bezorging van het BussumsNieuws stopt volgende week.

Wie het BussumsNieuws wil blijven lezen, kan gratis een digitaal abonnement nemen op www.bussumsnieuws.nl.

Nieuw GNR-plan

Foto: Bastiaan Miché

De bedachte rigoureuze bomenkap is van de baan, maar wat nu? Het GNR werkt samen met inwoners aan een nieuw plan.

25

Onderzoek naar 'bewuste' aanrijding zwaan

De zwaan in betere tijden. Foto: Jan Pieter van Woerkom

HILVERSUM Het is nog onduidelijk of de persoon die vorige week donderdagavond de bij voor veel Hilversummers bekende zwaan van park Laapersveld 'bewust', zoals getuigen beweren, heeft aangereden. Wel heeft de politie de dader gesproken, meldt een woordvoerder.

Maar het onderzoek is nog niet afgerond, aldus de zegsvrouw. "Als een dier opzettelijk wordt aangereden is dat een milieudelict. Maar we moeten wel kunnen aantonen of er sprake is van opzet en er bewust is doorgereden. Daarom roepen we getuigen nadrukkelijk op zich te melden."

De aanrijding zou rond 18.45 uur donderdagavond hebben plaatsgevonden. De bestuurder reed vervolgens door. Getuigen noteerden het kenteken van de auto en schakelden de dierenambulance en de politie in. Toen medewerkers van de dierenambulance arriveerden, was de zwaan al overleden.

Een van de toevallige voorbijgangers schrijft op Facebook dat de zwaan nog leefde toen zij hem aantrof, maar de dierenambulance te laat arriveerde. "Van getuigen hoorde ik dat een zwarte Hyundai SUV deze zwaan bewust opzij duwde met de auto en er tenslotte gewoon overheen reed. Hoe kun je? En hoe wreed? Gelukkig is zijn kenteken genoteerd."

Weerbericht

Vanaf vrijdag minder warm en licht wisselvallig

Woensdag 21 juni begon de astronomische zomer. Het weer loopt deze week daarmee geheel in de pas, met op enkele dagen een tropische temperatuur van rond 30 graden. Vanaf vrijdag stelt zich een westelijke stroming in onder regie van een Scandinavisch lagedrukgebied. Het wordt dan minder warm en ook licht wisselvallig. Er kan nu en dan een bui vallen.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het bij een maximumtemperatuur van omstreeks 22 graden minder warm. Er is een afwisseling van zon en wolken met kans op een enkele bui. Voor zaterdag wordt wisselend bewolkt weer verwacht met een iets grotere kans op een bui. Voor zondag worden zonnige momenten verwacht, maar ook vorming van stapelwolken met een enkele lokale bui. De temperatuur bereikt in het weekeinde circa 20 graden. Er waait een vrij stevige westenwind.

Trend na het weekeinde

De temperatuur veert weer op naar circa 24 graden. Het is daarbij wisselvallig met zon en kans op enkele (onweers)buien. Met een westelijke stroming neemt in de loop van de week de wisselvalligheid verder toe. Er valt af en toe regen en de temperatuur zakt weer iets terug.

Weetje

Het zuiden van het land heeft deze week een hittegolf. Daarvoor moet het minstens 5 dagen achtereen meer dan 25 graden zijn, waarvan 3 dagen boven 30 graden. Onzeker is nog of dat lukt in onze regio, evenals bij het KNMI in De Bilt. Dan is er geen landelijke hittegolf. In juni is een hittegolf zeldzaam. De laatste landelijke hittegolf in juni was van 18 tot en met 24 juni 2005.

ChristenUnie voor het eerst ook in Wijdemeren

WIJDEMEREN - De ChristenUnie gaat voor het eerst meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 in Wijdemeren. Initiatiefneemster hiervan is Esther Kaper-Hartenberg.

De 33-jarige stond voor de afgelopen landelijke verkiezingen op de lijst. Kaper is een geboren en getogen Kortenhoefse, journalist, televisiemaker en auteur; ze is getrouwd en is moeder van twee zoontjes.
Tijdens de ledenvergadering op donderdag 15 juni is met leden uit Wijdemeren besloten om een fractie op te zetten en met de verkiezingen mee te gaan doen.

Een selectiecommissie gaat de komende tijd gesprekken voeren met mensen die betrokken willen raken. Vervolgens stelt de fractie de kandidatenlijst samen en wordt een verkiezingsprogramma geschreven.

Win kaarten voor Horns inda House in de Vorstin

De poster van de band. Foto: Podium de Vorstin

HILVERSUM Voor de laatste keer in 2016-2017 mogen wij twee keer twee kaarten weggeven van Podium de Vorstin aan onze lezers. Horns inda House is de uitsmijter van deze jaargang.

Het podium stroomt vrijdag 30 juni vol. Met negentien bandleden komt Horns inda House naar Hilversum. Dans en zing mee op de lekkerste liveversies van Tower of Power, Earth Wind and Fire, Chicago, Stevie Wonder en nog veel meer.

Wil jij kaarten winnen voor een avondje vol soul-, funk- en rockcovers uit de jaren 70 en 80 ga dan naar onze Facebookpagina. Reageer onder het bericht op Facebook.com/HilversumsNieuws en maak kans op de vrijkaarten.

Negenjarige schaakster gaat er met Blijdensteintrofee vandoor

Foto's: Pieter Hoogenraad

HILVERSUM Met gepaste trots toont de pas 9-jarige Lauri Maris uit Winterswijk (links) de Blijdensteintrofee. Deze prijs is gemaakt van hout van een jeneverboom uit het Pinetum. De jonge schaakster (op de foto rechts neemt ze het op tegen haar jongere zusje) won zondag het HSG Jeugdschaaktoernooi, dat traditioneel gehouden wordt in de botanische tuin aan de Van der Lindenlaan. Aan dit schaakevenement deden 35 kinderen mee.

Buurt kan zich uitspreken over eigen vuurwerkvrije zone

Bewoners mogen het volgend jaar aangeven tijdens buurtpeilingen

Een grotere vuurwerkvrije zone in het centrum is een feit. Maar blijft het daarbij in de toekomst? Het woord is aan de wijkbewoners zelf.

Komt er meer centraal vuurwerk tijdens oud en nieuw in Hilversum zoals op het marktplein al het geval is? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Blijft alleen een groot gebied van het centrum verstoken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling of komen er meer vuurwerkvrije zones in Hilversum? In de nabije toekomst wil de gemeente peilen of er draagvlak is in de buurten om ook daar gebieden te creëren waar tijdens oud en nieuw niet geknald mag worden.

Dat laat burgemeester Pieter Broertjes weten in een brief aan de gemeenteraad. Hij concludeert in zijn schrijven dat er geen behoefte is aan vuurwerkvrije zones in de buurten. Hij noemt specifiek Kerkelanden en de Hilversumse Meent, waar vaak veel vuurwerkoverlast wordt ervaren. "Tot nu toe is daar geen draagvlak voor", deelt de burgervader mee. Maar bewoners moeten zich hierover wel kunnen uitspreken. Daarom wil de gemeente volgend jaar de mening peilen van de inwoners tijdens buurtpeilingen. Dit zijn wijkgerichte metingen: een van de instrumenten van het buurtgericht werken van de gemeente.

Als een buurt een vuurwerkvrije zone wil, zoals dat al sinds 2015 het geval is in het centrum, kan dat aangegeven worden tijdens de peiling. Bij een ja tegen een vuurwerkvrij gebied in de wijk kan dat in 2019 georganiseerd zijn. Broertjes is zich ervan bewust dat de gemeente dan met de bewoners in conclaaf moet gaan met wat er dan wel mogelijk is in de wijk. "We kunnen niet voor iedere wijk een centrale vuurwerkshow regelen, maar we zullen kijken wat financieel en technisch mogelijk is", laat de burgemeester weten.

'We kunnen niet voor iedere wijk een vuurwerkshow regelen'

Wat in ieder geval zeker is dat de vuurwerkvrije zone in het centrum groter wordt. Het college is dinsdag akkoord gegaan met een verruiming van het gebied. Op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur is het nu ook verboden vuurwerk af te steken op de Kerkbrink, Gooische Brink, Kerkstraat, Zeedijk en Herenstraat. De afgelopen twee jaar mocht er al niet geknald worden in het gebied van de Groest, marktplein, Schapenkamp en de Prins Bernhardstraat. Dit grotere gebied is logisch, omdat er op de Kerkbrink ook oud-en-nieuwactiviteiten plaatsvinden.

Broertjes wil cameratoezicht jaar verlengen

HILVERSUM Het cameratoezicht in het centrum van Hilversum heeft een toegevoegde waarde: veel onveiligheid wordt voorkomen en het cameratoezicht is een niet te missen aanvulling op het menselijk toezicht tijdens het uitgaan. Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum op basis van een evaluatie door het Centrum voor Criminaliteit en Veiligheid.

Broertjes wil op basis van die evaluatie het cameratoezicht continueren en met één jaar verlengen. "De camera's ondersteunen het preventieve toezicht op straat omdat ze fungeren als extra ogen", schrijft hij.
Uit het onderzoek blijkt ook dat de privacyrichtlijnen op de juiste wijze worden toegepast en dat bewoners/bezoekers geen problemen hebben met het cameratoezicht. "Vanaf 2012 zijn hierover geen klachten bij mij binnengekomen", aldus Broertjes. Tevens zouden de veiligheidspartners erg tevreden zijn over de wijze waarop zij in de gemeente samenwerken op het gebied van een veilig uitgaansklimaat.

Niet Broertjes, maar de politiek bepaalt of de ruim twintig camera's blijven. Broertjes wil het onderwerp na de zomer - op 13 september - in de raadscommissie Economie en Bestuur bespreken. Ook het onderwerp 'Flexibel cameratoezicht' komt dan op tafel te liggen. "Daarmee worden de mogelijkheden van cameratoezicht verruimd, hetgeen vooral van belang is bij zich verplaatsende jongerenoverlast en bij evenementen en demonstraties", aldus Broertjes. "Uiteraard binnen de wettelijke kaders van de APV en de Gemeentewet."

Deelnemers zwemvierdaagse krijgen gezonde traktatie

De zwemvierdaagse in De Lieberg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Onder de noemer 'bij zo'n sportieve prestatie hoort een gezonde traktatie' krijgen de bijna 200 sportievelingen die donderdagavond de jaarlijkse zwemvierdaagse in De Lieberg voltooien, naast een medaille ook een appel en een peer. De organiserende zwemvereniging HZC De Robben wil hiermee het goede voorbeeld geven en ouders verzoeken niet altijd snoep uit te delen.

Kinderen tot 12 jaar (en eventueel hun ouders) zwemmen vier avonden 250 meter; wie ouder is legt vier maal de dubbele afstand af. Het jaarlijkse evenement telt opnieuw zo'n 200 deelnemers. "Meer lijkt er gewoon niet in te zitten", vertelt organisatiewoordvoerder John van der Kolk. "Het aantal voorinschrijvingen, waarbij deelnemers korting krijgen, was nog heel behoorlijk. Maar het aantal dat zich op het laatste moment aanmeldde, viel wat tegen."
Mogelijke oorzaken daarvan zijn de ramadan en natuurlijk het mooie weer, waardoor velen liever buiten het water in duiken. Desondanks is de sfeer er niet minder om. Vooral mooi om te zien is hoe de enthousiaste kinderen hun ouders het water in slepen.

Peter Sikking

is 52 jaar, heeft een eigen conceptbureau en woont sinds 1964 in Hilversum

Foto: Peter Sikking

Omschrijf jezelf in een paar woorden…
"Ik ben een creatief denker en voeler."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben eigenaar van conceptbureau Downey Young & Cooper."

Mooiste plekje in Hilversum om vast te leggen met de fotocamera?
"Dat is voor mij de achterkant van de Hilvertsweg. Aan de voorkant zijn de winkels. Dat is op en top etalage. Maar niemand ziet de achterkant omdat 'we' vaak alleen oog hebben voor de voorkant."

Naar welk café of restaurant ga je graag?
"Dat is Rex aan de Groest."

Schrijven of fotograferen?
"Dan kies ik voor schrijven."

Een dagje burgemeester; wat pak je aan?
"Dan maak ik werk van de verkeerssituatie in Hilversum."

Welke poster hing in jouw jongenskamer?
"Daar hingen Chaka Khan en Eschers relativiteit."

Beste cd ooit?
"Dat is 'Diamond Life' van Sade."

Waar mogen ze je voor wakker maken?
"Dat mag voor rode grapefruit, gatenkaas en verse tuinboontjes."

Geloof jij in klimaatverandering?
"Ja."

Waar wil je op toosten?
"Ik wil graag proosten op gezond verstand."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek hebben?
"Dan wil ik graag eens om de tafel zitten met de leidinggevende van de Islamitische Staat."

Dekker schrijft boek over onderduiken

HILVERSUM Ze geeft eerlijk toe dat ze er goed over na heeft moeten denken. Uiteindelijk is Anne Fleur Dekker ingegaan op het verzoek van uitgeverij De Geus om een boek te schrijven.

Inmiddels is ze al weken bezig met schrijven. In september verschijnt haar boek, dat gaat over de geschiedenis en de opkomst van de alt-rightbeweging. Het is een feitelijk relaas. Daarnaast schrijft ze haar persoonlijke verhaal over het moeten onderduiken en de gevolgen daarvan voor aanhangers van Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) nadat zij over beide heren had getwitterd.

"Ik heb erover getwijfeld, want de kans is groot dat het boek weer heel veel reacties oproept", aldus de Hilversumse activiste. "Maar ik vind het verhaal vertellen belangrijker dan alle shit die ik straks weer over me heen krijg als het boek uit is."

Hurricanes verleggen focus naar 2018

HILVERSUM Eigenlijk was vanaf de allereerste wedstrijden duidelijk dat de absolute top nog een maatje te groot was voor de Hilversum Hurricanes. De ploeg met de brandende ambitie om landskampioen te worden moet de focus verleggen naar 2018, want zaterdag was Amsterdam Crusaders opnieuw veel te sterk.

De twee eerdere ontmoetingen in de reguliere competitie leverden een pak slaag op: 0-48 en 34-7. In de play-offs willen nog weleens andere wetten gelden en ongekende krachten vrijkomen. Dat gebeurde niet in de hoofdstad. De Amsterdammers hebben simpelweg meer kwaliteit.

De Crusaders scoorden uit de allereerste drive (7-0) en vanaf dat moment liepen de Hurricanes achter de feiten aan tegen de regerend landskampioen en de gedoodverfde titelkandidaat van de eredivisie. Hilversum had enkele goede aanvallen, maar wist telkens niet te scoren. De thuisploeg drukte wel door en na vier kwarten van 15 minuten stond de 36-0 eindstand op het scorebord.

"Dat betekent dat we onze droom om Nederlands kampioen te worden nog met een jaar moeten uitstellen", melden de Hilversummers.

Witte Anjers voor leerlingen Gooise Praktijkschool

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM In de Zwaluwenberg aan de Utrechtseweg adopteerde het Nationaal Comité Veteranendag de Witte Anjer officieel als symbool van waardering voor Nederlandse Veteranen. Een groep van de Gooise Praktijkschool nam daarbij een eerste doosje Witte Anjers in ontvangst. Een van de leerlingen, Aisha, was vorig jaar winnaar van de Schrijfwedstrijd Veteranendag.

Pittig stadsgesprek in de Clemenskerk

Wethouder Voorink was zaterdag een van de sprekers. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Je bent voor of tegen de plannen van het indoortrampolinepark in de Clemenskerk. Zaterdag was dit nog altijd lege godshuis het decor van een stadsgesprek, waar onder meer door wethouder Floris Voorink in een PechaKucha-achtige setting gesproken werd over het thema 'Goed wonen in een goede stad'. Zo'n zestig belangstellenden waren op dit onderdeel van de Dag van de Architectuur afgekomen. Een pittige discussie ontstond over bijvoorbeeld een groene woonomgeving met menselijke maat en wat is nou mooi en wat niet.

Steeds wisselende reacties, maar nooit concrete antwoorden

Noodzaak uitname 2de TS nimmer goed verklaard

Lang hebben ze zich stilgehouden. Nu de brandweervrijwilligers echt lijken uitgeblust, komen ze naar buiten. 'Want wat heeft die radiostilte ons gebracht?', is hun vraag.

Behoud van de warme taak is altijd de inzet geweest van de vrijwilligers. Foto: Brandweervrijwilligers

HILVERSUM Ongeloof overheerst bij de brandweervrijwilligers. Zij snappen niet dat zij van de tankautospuit moeten omdat nut en noodzaak daarvan niet duidelijk gemaakt wordt door de brandweertop. "We krijgen steeds wisselende reacties. Antwoorden zijn het niet. Het mist transparantie", merken de vrijwilligers op.

Tegen een vrijwilliger van de brandweer zeggen dat hij niet meer mag uitrukken, is hetzelfde als tegen een voetbaltrainer zeggen dat hij geen bal meer mag gebruiken. "Je wilt die warme taak doen. Daar ben je immers brandweerman voor", meldt een delegatie van de vrijwilligers tegen De Gooi en Eembode.

Op 21 maart kwam de mededeling dat de vrijwilligers van de tweede TS af moeten. Dat was een grote, onaangename verrassing en kwam volgens de vrijwilligers ook bij de ondernemingsraad als donderslag bij heldere hemel. De maatregel is het gevolg van het nieuwe dekkingsplan, waarin wordt uitgegaan van de snelste hulp. Ofwel: als er brand is in Kerkelanden dan is de post Loosdrecht het meest dichtbij en komt de Hilversumse wagen er zo snel mogelijk bij. Bij deze werkwijze plaatsen de vrijwilligers hun vraagtekens. "Theoretisch is alles daarmee gedekt, maar praktisch betekent het stront aan de knikker", klinkt het duidelijk.

Daarnaast horen de vrijwilligers bijvoorbeeld ook dat zij te weinig uitrukken op jaarbasis maken. Zo zouden zij maar twaalf uitrukken per jaar maken: een bijna te verwaarlozen aantal. Uit de cijfers van de vrijwilligers blijkt dat zij 178 uitrukken prioriteit 1 en 3 hebben gemaakt in 2016. "Dat klopt dus niet."

Ondanks vragen en het indienen van voorstellen om toch te kunnen blijven blussen (zie voorpagina), hebben de vrijwilligers het gevoel nooit concreet antwoord te hebben gekregen op de uitname van de tweede TS. Het gevolg van de mededeling in maart was ongeloof en onvrede. "Hoe kan dat in zo'n grote gemeente als Hilversum. Hoe gaat Hilversum het redden met maar één auto." Tot en met afgelopen dinsdag is gesproken over het nieuwe plan voor hen, waarbij uitname van de tweede bemanningsauto, logistieke en koude taken zoals voorlichting, en het vrijwillig meedraaien in de 24-uursdienst onderwerp van gesprek waren. Ondanks het vervelende voornemen van de brandweerleiding zeggen de vrijwilligers altijd in gesprek te zijn gebleven. Hierbij is het behoud van de zogeheten warme taak steeds inzet gebleven van de vrijwilligers. Daarom stelden de 21 overgebleven vrijwilligers voor om op zaterdag te poolen in die 24-uursdienst. Dat is nu helemaal van de baan. Waarom de vrijwilligers 'aan de kant worden gezet' is en blijft een raadsel.

Over ruim een week is het TS-verhaal klaar. Alles wordt netjes overgedragen. Een aantal vrijwilligers gaat sowieso door, maar een leegloop dreigt. Vanavond wordt tijdens de commissie Verbonden Partijen ingesproken door een vertegenwoordiging van de brandweervrijwilligers om ook het verhaal aan de politiek te vertellen.

Lekker op straat spelen zonder het gevaar van voorbijracende auto's

Bewoners J.P. Coenstraat combineren speeldag met 75-jarig bestaan

Heerlijk onbelemmerd en veilig op straat kunnen spelen. Dat is de gedachte van de Nationale Buitenspeeldag. Ook in Hilversum gingen verschillende straten op slot.

In de J.P Coenstraat waren onder meer kinderspelen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - De Buitenspeeldag (voorheen Straatspeeldag) wordt al 26 jaar in heel Nederland gevierd. Tegenwoordig speelt een op de vijf kinderen maximaal een keer per week vrij buiten, meldt Versa Welzijn dat het evenement in Hilversum (en Bussum) coördineert. "Juist in een tijd waarin 80 procent van de kinderen niet genoeg beweegt, is buitenspelen erg belangrijk. Buitenspelen draagt bij aan de lichamelijke en sociale ontwikkeling van kinderen."

Opvallend veel nieuwe gezinnen kwamen een kijkje nemen

Niet alleen voor kinderen is het evenement bedacht. Want ondertussen kunnen volwassenen elkaar echt leren kennen.
Een van de deelnemende straten was zaterdag het oudste gedeelte van de J.P. Coenstraat in Zuid. De bewoners daar combineerden het event met de viering van het 75-jarig bestaan van hun straat. Driekwarteeuw geleden was hier het 'einde' van Hilversum. Alle overige wijken in het Zeeheldenkwartier zijn na de Tweede Wereldoorlog gebouwd.
In de straat zijn de afgelopen jaren veel jonge gezinnen komen wonen. Daarom was het een uitgelezen moment om elkaar beter te leren kennen. De bewonerscommissie met als stuwende krachten Ans en Evert Borgers hebben er veel werk van gemaakt om het jong en oud naar de zin te maken. Gedurende de middag en avond heerste er een gemoedelijke sfeer en voldeed de opzet aan het gestelde doel.

Eendjes vissen tegen wethouder Arjo Klamer. Foto: Annette Embrechts

De kinderen openden het straatfeest met het maken van een feestspandoek. Vervolgens kwam de dierenambulance, was er een kleurplatenwedstrijd, kinderspelen en een springkussen. Rond de klok van vijf kwam iedereen samen rond de feesttent waar de band Køffers4You met zang van Armanda van de Hoek en DJ Ivo Heuvelman voor de muzikale omlijsting zorgde. Iedereen nam eten en drinken mee en op de barbecue werd naar hartenlust gegrild. Om 23.00 eindigde het feest met 'De hoogste tijd' van André Hazes.

Ook feest in de Van Hasseltlaan. Onder ideale weersomstandigheden (weinig wind, zonnig, maar niet te warm) genoten zo'n zestig kinderen van het springkussen, de spellen, timmeren, eierkoek versieren, schminken en de patatjes, gesponsord door Broodje Noord. Wethouder Arjo Klamer nam het tijdens het eendjes vissen op tegen de jongens en de meisjes. En Annegreet van de Riet (buurtcoördinator Noord-Oost) opende het samenzijn met Houriya Harrane (Buurtwerk Versa Welzijn) door hun geverfde handen als eerste op een schilderij te plaatsen. Opvallend veel nieuwe gezinnen, die net in deze gemengde buurt zijn komen wonen, kwamen een kijkje nemen. Voor hen bleek de Buitenspeeldag inderdaad die laagdrempelige en gezellige gelegenheid om kennis te maken met hun buurtgenoten. De jongste bezoeker was 6 weken, de oudste 98 jaar.

Misschien wel de allerlaatste burgemeester van Hilversum

Zijn eerste termijn als burgemeester van Hilversum is bijna ten einde. Zijn tweede termijn is aanstaande. Pieter Broertjes kijkt terug op zes hectische jaren en blikt tevens vooruit.

Pieter Broertjes: 'Burgemeester zijn is veel complexer dan ik dacht.' Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Na ruim dertig jaar Volkskrant, waarvan vijftien jaar als hoofdredacteur, zou journalist Pieter Broertjes het de laatste zes jaren van zijn werkzame leven als burgemeester van Hilversum iets rustiger aan kunnen doen. Het liep anders. "Het vak van burgemeester is toch ook topsport, weet ik nu. Je bent het altijd."

Voor een gesprek met deze krant, aan de vooravond van zijn herbenoeming, heeft de eerste burger van Hilversum een uur vrijgemaakt in zijn toch best volle agenda. Al snel blijkt echter dat een uur veel te kort is om terug te blikken en (alvast een beetje) vooruit te kijken. Want stond een burgemeester van een middelgrote gemeente als Hilversum zes jaar terug nog bekend als iemand die louter lintjes doorknipte en af en toe een gemeenteraadsvergadering afhamerde, tegenwoordig willen zowel media als publiek bij incidenten altijd de mening van de burgemeester weten. "Het is veel complexer dan ik dacht", geeft Broertjes nu toe. "Je bent 24 uur per dag verantwoordelijk en je kunt je werk nooit helemaal overdragen. En Hilversum heeft toch alles in zich: jongerenproblematiek, grote evenementen, veel bedrijvigheid, stedelijke ontwikkelingen, criminaliteit, onderwereld en bovenwereld. Daar heb je je handen vol aan."
En rustig was het zelden met Broertjes in Hilversum. Het begon met de vuurwerkbom bij Gooiland en verschillende plekken die deden denken aan een 'warzone' tijdens de jaarwisseling 2011/2012. Broertjes is blij dat de vuurwerkdiscussie steeds meer de kant opgaat van het verminderen van het afsteken van consumentenvuurwerk. "Er zijn steeds meer bestuurders - ook burgemeesters van grote steden - die zeggen dat het zo niet langer kan. Ik misgun mensen hun traditie niet, maar het is verschrikkelijk uit de hand gelopen."

Oorlogsgebied

Broertjes en locoburgemeester Erik Boog in 2011.

Waar het ook uit de hand liep in de zomer van 2012 was op de Groest, waar meerdere incidenten plaatsvonden en ook een medewerker van De Telegraaf klappen kreeg. Voor die krant aanleiding om PvdA'er Broertjes neer te zetten als softe burgemeester en Hilversum niet als mediastad neer te zetten maar als oorlogsgebied. Het was voor Broertjes hét teken dat cameratoezicht - waar de gemeenteraad tot dan op tegen was - nodig was. Toch was het een heel proces om die camera's er uiteindelijk te krijgen. "Om die extra oren en ogen er door het college en de gemeenteraad heen te krijgen is een vak. Dat moet je leren. Inmiddels is bijna de gehele gemeenteraad voor cameratoezicht. Toch blijft het mijn ambitie om ook een partij als GroenLinks (tegen cameratoezicht, red.) te overtuigen van de toegevoegde waarde van die camera's."

Maar kende Broertjes (de problematiek van) Hilversum überhaupt toen oud-burgemeester Ernst Bakker hem polste voor de job? Natuurlijk, als klein jongetje bezocht hij weleens zijn grootouders in Hilversum. Maar verder wist de mediaman vrij weinig van de mediastad, erkent hij. Wat hij vervolgens aantrof was een "verwaarloosd centrum" en vond hij het marktplein maar "een duistere hoek". "Ik ben toen nog met een architect wezen kijken en trof vooral een rare mengeling van gebouwen die je eigenlijk niet aankeken. Ik zag veel blinde muren. Natuurlijk ga ik daar als burgemeester helemaal niet over, maar ik dacht er wel even aan om met een plan van aanpak te komen. Dat werd me afgeraden. Daar zou ik me niet geliefd mee maken." Inmiddels heeft Broertjes zowel Hilversum als het vak van burgemeester aardig leren kennen. Op impulsieve en felbekritiseerde uitspraken over bijvoorbeeld Joden en Poetin valt hij al een tijdje niet meer te betrappen. "Ik heb toch het gevoel dat Hilversum in het land een bijzondere attentiewaarde heeft, meer dan vergelijkbare steden in de provincie. En misschien komt het ook doordat ik in de journalistiek heb gewerkt. Veel van wat ik zeg, haalt dan de pers."

MH17

Broertjes haalde zeker de pers in juli 2014. Hij was toen precies halverwege termijn, maar ook in figuurlijke zin is er een periode voor en een periode na. Maar liefst vijftien Hilversummers - waarvan drie complete gezinnen - overleden op die zeventiende juli toen zij in het vliegtuig zaten naar Kuala Lumpur: boven Oost-Oekraïne werd vlucht MH17 neergehaald. "Na MH17 ben ik als bestuurder volwassen geworden", weet Broertjes nu. "Groter dan dit maak je nooit meer mee."

Voor de gemeente betekende de vliegramp - terwijl het halve ambtenarenkorps vakantie vierde - alarmfase 1. Achteraf bleek dat die eerste 72 uur na de ramp cruciaal waren, zegt Broertjes nu. "Als we als Hilversum krediet hebben verdiend, was het in die periode. Al snel hadden we contact met pastoor Jules Dresmé over wat te doen en vervolgens bleek er nog een derde gezin te zijn overleden. Afschuwelijk." Met de nabestaanden heeft Broertjes nog regelmatig contact, met name rond de jaarlijkse herdenking. Hij is trots op het herdenkingsmonument in het Dudokpark, dat nagenoeg volledig door de samenleving is betaald.

Minder trots is hij op de discussie rond de opvang van vluchtelingen eind 2015 en begin 2016. Aanvankelijk - in september 2015 - was er enthousiasme. De Gooise gemeenten trokken gezamenlijk op en zouden wel even pakweg 1500 vluchtelingen op kunnen vangen. Het liep allemaal anders. Allereerst zaten veel Hilversummers helemaal niet te wachten op zo'n grote groep nieuwkomers (die hun woningen zouden inpikken) en uiteindelijk bleef het aantal vluchtelingen in het Gooi beperkt tot slechts honderd mensen op Crailo.
In de periode daartussen zag Broertjes de onvrede toenemen. Dieptepunt voor hem was de demonstratie waarbij 'de democratie werd begraven' en honderden tegenstanders van de Kerkbrink naar het raadhuis liepen. "De contacten met de provincie liepen al stroef en ook voor ons was de vraag hoe en wanneer wij buurtbewoners in de plannen zouden betrekken. Want doe je dat te vroeg dan maak je ze bang. En als je te laat bent, krijg je het verwijt dat je de buurt niet mee hebt genomen in het proces."

Onderschat

Het aanvankelijke enthousiasme werd daarom een moeizame discussie, zag ook Broertjes. "Ik heb dat onderschat vanwege de felheid van het debat. En ik snap het ook wel als mensen al jarenlang op de wachtlijst staan voor een woning en er opeens een geheel nieuwe groep komt. Je kon daaraan zien - wat je later ook met Trump en brexit zag - hoe verdeeld de wereld is. En bij die vluchtelingen zat ik ermiddenin. En dat we maar honderd mensen hebben kunnen opvangen is teleurstellend. Aan de andere kant hebben die mensen best een goede tijd gehad en hadden we dat samen met de burgemeesters uit de regio snel op orde. Dat is dan het positieve eraan." Als Broertjes toen had moeten aangeven of hij burgemeester van Hilversum had willen blijven, is het maar de vraag of hij ja had gezegd. Een paar maanden na de discussie - eind vorig jaar - kwam het hoge woord eruit. Broertjes is nog niet klaar in Hilversum en wil verder bouwen aan een veiliger centrum en 'Hilversum Mediastad'. Op dat laatste thema heeft Hilversum de voorbije jaren stappen gemaakt, maar achteroverleunen zal op dit vlak nooit een optie zijn. "We hebben die media toch in de schoot geworpen gekregen, maar de tijden van toen zijn voorbij. Inmiddels zijn media meer geborgd binnen het college. Er zijn nu tien ambtenaren mee bezig, dat waren er voorheen twee. Je moet er keihard aan blijven werken. Op zich is het Media Park voor 95 procent vol. Het beeld dat Hilversum leegloopt, is wel verdwenen. Maar we moeten ons er bewust van blijven dat het niet vanzelf gaat."

Toch zijn niet de veiligheid in het centrum of de profilering van Hilversum als dé mediastad de belangrijkste onderwerpen voor de komende tijd, weet ook Broertjes. Zeker de komende maanden staan in het teken van de regio Gooi en Vechtstreek. Eind dit jaar neemt de provincie een besluit of en welke gemeenten met elkaar moeten fuseren. Mogelijk geldt dat ook voor Hilversum, dat in dat geval eventueel opgaat in een nieuwe gemeente. "Misschien ben ik wel de laatste burgemeester van de gemeente Hilversum", beseft Broertjes. "Dat speelde al wel door mijn hoofd. Maar ik blijf van mening dat we in een keer de slag moeten maken en in één keer een Gooise gemeente moeten vormen."

Ook burgers bij herbenoeming van Broertjes

"Burgers van Hilversum." Met die drie woorden begon Pieter Broertjes zes jaar geleden zijn toespraak bij zijn installatie als burgemeester van Hilversum. Gewone burgers - dus geen wethouders of raadsleden - van Hilversum waren er toen alleen niet.

"Het was een 'bobo-feestje'", geeft Broertjes nu toe. Om een meer gemêleerd gezelschap op 6 juli - als Broertjes opnieuw wordt geïnstalleerd - aan te treffen, zijn ook burgers die zich in juli 2011 inschreven als inwoner van Hilversum voor deze buitengewone raadsvergadering uitgenodigd.

Broertjes vindt het bijzonder dat deze mensen, net als hijzelf, allerlei ontwikkelingen en gebeurtenissen in Hilversum hebben meegemaakt. Een woordvoerder geeft aan dat er zo'n tachtig uitnodigingen de deur uit zijn gegaan. Hoeveel inwoners er op 6 juli in de Burgerzaal bij aanwezig zijn, is nog onduidelijk.

Broertjes - zes jaar terug nog een 'volkomen outsider in gemeenteland met nul burgemeestersuren' - vindt het overigens niet vreemd dat er destijds alleen maar bobo's in de raadzaal zaten. "Toen was ik natuurlijk nog onbekend. Dat maakt onbemind."

Uit het comfort

Verder wil 'burgervader' Broertjes vooral de dingen blijven doen die hij al deed en zoveel mogelijk contact te hebben met inwoners, op diverse manieren. Zo is Broertjes zeker van plan om de stages die hij volgde als vuilnisman bij de GAD, in de zorg en bij andere bedrijven een vervolg te geven. "Dan kom je uit het comfort van het raadhuis en verbind je je met de mensen die aan de slag zijn. De grootste valkuil hier is dat je wordt opgeslokt in allerlei papierzaken en grote dossiers, maar voor veel mensen thuis zijn andere zaken net zo belangrijk. En als je voor hen dingen vandaag al kunt verbeteren, dan moet dat ook vandaag. We werken hier met 600 man voor die burgers."

Metaalbedrijf voelt zich 'weggejaagd' door aanleg HOV-tunnel

Larsen & Bühl verhuist na 65 jaar Hilversum naar Zeewolde

Er zat niks anders meer op dan de biezen te pakken. Jaren praten met de overheid over de naderende HOV-kwestie voor de deur leverde niets op.

De verhuizing op het Venetapark is in volle gang. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Ergens goed verstopt op het Venetapark zit Larsen & Bühl. Bij het metaalbedrijf maken ze onderdelen voor schepen, vliegtuigen en zelfs de ruimtevaart. Het bedrijf verruilt Hilversum nu voor Zeewolde in verband met de aanleg van de HOV-tunnel op de Oosterengweg. Een andere oplossing is er niet, want volgens directeur Alfred Konz hebben de gemeente en de provincie niets willen doen.

Directeur Alfred Konz van Larsen & Bühl, dat onderdelen levert over de hele wereld, ziet geen andere keus dan Hilversum te verlaten. De aanleg van de tunnel onder het spoor bij de Oosterengweg als onderdeel van de snelle buslijn tussen Hilversum en Huizen is de reden dat het bedrijf haar boeltje pakt. Deze werkzaamheden zorgen ervoor dat het bedrijf onbereikbaar wordt, meent Konz. Tevens zegt hij tegen NH Nieuws dat het Venetapark, dat naast de Oosterengweg ligt, te maken krijgt met trillingen. Op steun van de overheid hoeft hij niet te rekenen. "Het enige wat ze zeggen is 'vervelend', maar als er een probleem is en we komen stil te staan dan kan het ook faillissement betekenen", aldus de directeur.

De discussie speelt al tijden. Acht jaar geleden zijn de eerste gesprekken begonnen met de gemeente Hilversum en de provincie Noord-Holland over het probleem dat dreigt te ontstaan. Het is allemaal vruchteloos gebleken, geeft Konz aan. Beide hebben hem nooit iets geboden waardoor het bedrijf in Hilversum kon blijven. "Geen plek, geen vergoeding. Niks. Helemaal niets. Ze hebben me laten zitten, ze hebben me uitgerookt, ze hebben me weggejaagd", klinkt het zonder één woord Spaans.

'Het enige dat de overheid zegt, is 'vervelend''

Andere bedrijven en omwonenden van de Oosterengweg hebben een zaak aangespannen tegen de provincie. Larsen & Bühl heeft zich daar niet bij aangesloten. Konz geeft aan niet te willen wachten op de uitspraak van de Raad van State in september, omdat er dan nog altijd sprake is van onzekerheid. In Zeewolde heeft het bedrijf nu haar nieuwe plek gevonden. De verhuizing is inmiddels in volle gang. Daarmee komt een einde aan 65 jaar historie in Hilversum.
Wethouder Floris Voorink zegt het vertrek van het metaalbedrijf uit de regio te betreuren. In zijn reactie op de verhuizing geeft hij aan dat de situatie meerdere keren is besproken en dat er gekeken is naar allerlei oplossingsrichtingen. Uit het provinciehuis komt eenzelfde uitleg. Vanuit Haarlem komt door dat de zorgen van het bedrijf bekend zijn en dat geprobeerd is die zorgen weg te nemen op onder meer de bereikbaarheid, trillingen en laden en lossen. "Op onderdelen hebben wij elkaar hierin helaas niet kunnen vinden", is de conclusie.

CDA-meldpunt onnodige regels

HILVERSUM Van welke regels kunnen we af omdat ze overbodig zijn of enkel tot irritatie leiden? Het CDA heeft een meldpunt geopend om deze overbodige regels in kaart te brengen en daarmee vervolgens concreet wat te doen aan de bureaucratie bij de gemeente, andere overheden of zelfs de werkgever.

Het idee is om samen met de bewoners de blik eens goed op de regeldruk te zetten en dan heel breed. Hilversummers kunnen een voorbeeld aandragen over hun werk of hun regelirritatie wat betreft de gemeente. Naast het wegwerken van de ergernissen en het kappen van het woud aan onnodige regelgeving hoopt het CDA hiermee ook meer ruimte en vertrouwen te kunnen geven aan politieagenten, zorgverleners, onderwijzers, ondernemers, vrijwilligers en inwoners in de gemeente.

Olaf Streutker, fractievoorzitter CDA Hilversum, zegt dat deze inventarisatie door het hele land plaatsvindt. Het is een landelijke partijcampagne, maar wel een die lokaal heel specifiek kan zijn. Dat is volgens de politicus meteen de kracht van deze actie. "Als er in meerdere plaatsen dezelfde klachten naar boven komen dan is dat duidelijk iets om landelijk op te pakken, maar de lokale problemen en regels komen tijdens deze inventarisatie ook bij ons terecht in Hilversum. Ik denk dat dit een goede opzet is", aldus de fractieleider.

Wie een onnodige regel wil aangeven, kan dat doen via www.cda.nl/datistochniettegeloven. Streutker geeft wel direct aan dat niet iedere doorgegeven voorbeeld is te schrappen of aan te passen. Wel gaat het CDA kijken hoever ze kunnen komen. Deze CDA-campagne is volgens de fractievoorzitter ook goed omdat het gaat om burgerparticipatie en betrokkenheid van de inwoners.

'Voetstappen van Pino' kosten 150.00 euro

Lancering Mediamile vlak voor tweede Dudok in Concert

Wimar Jaeger maakt werk van de interactieve route door Hilversum. Foto: Ton Kastermans Fotografie


HILVERSUM Voor de aftrap van de tweede editie van Dudok in Concert lanceert de gemeente de zogeheten Mediamile. Vanaf woensdag 6 september moet op zes podia in het dorp Hilversum als mediastad beleefd worden. De kosten voor dit project zijn in totaal 150.000 euro, zo laat wethouder Wimar Jaeger van Media weten.

Inmiddels heeft de gemeente 30.000 euro uitgegeven aan de ontwikkeling van het concept- en uitvoeringsplan. Het resterende budget van 120.000 euro steekt Hilversum in de uitrol van de Mediamile. Maar Jaeger ziet kansen. Hij spreekt over een vliegwiel, want het concept biedt volgens hem mogelijkheden tot coproductie als het gaat om financiën, technologie of capaciteit.

Hilversum is dé mediastad van Nederland. Al tijden leeft de wens in het raadhuis om dat mediabeeld beter zichtbaar te maken in de gemeente. Dat vergroot de aantrekkelijkheid van Hilversum, moet een economische impuls geven aan de gemeente omdat het meer bezoekers moet trekken en moet leiden tot een nauwere samenwerking tussen het bedrijfsleven en culturele organisaties. De Mediamile wordt zichtbaar op zeven hotspots. Dat zijn het Stationsplein, The Switch op het Mediapark, Beeld en Geluid, de Kerkbrink/Museum Hilversum, het marktplein, Muziekcentrum van de Omroep (MCO) en Podium de Vorstin.
Bezoekers kunnen de interactieve route lopen of fietsen, maar moeten door middel van bijvoorbeeld projectie voelen en zien dat zij zich in de Mediastad begeven. Eerder opperde de D66-wethouder al dat wandelaars of fietsers de route bijvoorbeeld via de voetstappen van Pino kunnen volgen. "De Mediamile is een flexibel netwerk van programmeerbare mediapodia", aldus Jaeger. "Op de verschillende podia is altijd iets te doen of te zien in relatie tot andere podia in het netwerk. Zo ontstaat er een natuurlijke beweging op de route; niet per se lineair, maar kriskras door het netwerk. Bijvoorbeeld de content die wordt gemaakt door een bezoeker van Beeld en Geluid is diezelfde middag te zien op de schermen van The Bridge."

'Er ontstaat een natuurlijke beweging op de route'

Veel nieuwe gezichten bij Altius

HILVERSUM Het eerste elftal van zaterdagderdeklasser Altius kent volgend seizoen vele nieuwe gezichten. Net na het mislopen van promotie naar de tweede klasse hebben de oranje-zwarten voor 2017-2018 al zes nieuwe spelers gepresenteerd.

Vijf van de nieuwe spelers komen bij andere Hilversumse clubs vandaan. Enes Uslu en Jasper van den Heuvel komen over van FC Hilversum. Daarnaast komen er twee spelers van 't Gooi: Elias Yama en Samir Didouch. OSO'er Elias Mselmi verruilt 't Jagerspaadje voor Sportpark Berestein en Wietske Siemerink maakt de overstap van vv Rossum.

Dit jaar liep de ploeg net promotie naar de tweede klasse mis. De uitdaging voor de nieuwe trainer Herman Wallenburg is om het team een klasse hoger te krijgen. Hij neemt het stokje over van Daan Hidden, die Altius in het bekertoernooi naar grote hoogte leidde. De Hilversummers bereikten de halve finale, waar Purmersteijn de stuntploeg pas een halt toeriep. Door dit resultaat doen de oranje-zwarten volgend seizoen mee aan het KNVB-bekertoernooi. Afgelopen weekeinde hebben de selectie en de club afscheid genomen van de succestrainer, zoals Altius Hidden omschrijft.

Vader daagt Hilversumse voor rechter

HILVERSUM De Hilversumse Irma van de Pol (35), schrijfster van het openhartige boek 'Geluk zit niet in een sixpack', wordt samen met haar uitgever Splint Media B.V. door haar vader aangeklaagd.

Aanleiding zijn enkele passages in het boek over haar jeugd waarin staat hoe zijzelf en het gezin hebben geleden onder een 'onveilige thuissituatie' mede veroorzaakt door haar vader en de gevolgen die dit voor hen heeft gehad.

Geëist wordt dat de uitgever alle boeken en voorraden terughaalt en vernietigd. Met daarnaast het plaatsen van een rectificatie in kranten, alsmede een voorschot op de te eisen schadevergoeding. Gesteld wordt dat bedoelde passages 'een ernstige inbreuk vormen op zijn eer, goede naam en levenssituatie.' De rechtbank in Lelystad neemt de zaak op vrijdag 14 juli in behandeling.

Volop zomer bij jaarlijks beachtoernooi voor sporthal Eikenrode

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

LOOSDRECHT Een begrip binnen de Gooise volleybalwereld: het jaarlijkse beachtoernooi voor sporthal Eikenrode. Maar liefst 92 teams, en daarmee zo'n 400 beachbadmintonners en -volleyballers, wisten vrijdag en zaterdag van de 33ste editie een prachtig spektakel te maken. Bij het badminton ging de winst naar Ram Bam Bots Kledder. Bakkerij Mur won bij de volleyballers.

Groot Oranjefeest bij 't Spandersbosch

Hockeydames Nederland ook in Hilversum nog altijd heel populair

De tribune was bomvol. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Kunnen we vanwege ons 95-jarig jubileum niet proberen om het Nederlands dameshockeyteam naar Hilversum te halen?", dachten ze bij 't Spandersbosch enige tijd terug. Ook binnen de hockeybond vond men dat een prima idee. En dus konden maar liefst 4.000 liefhebbers vrijdagavond genieten van het duel tussen Nederland en Australië.

Oranje speelde het (vooraf razendsnel uitverkochte) duel ter voorbereiding op het Europees kampioenschap hockey in augustus in Amsterdam. "De weg naar het EK hockey moet voor de Oranjemeiden een feest worden", aldus woordvoerder René van Hattum namens de in het leven geroepen interlandcommissie van 't Spandersbosch. Naast de wedstrijd stond er daarom een foodvillage, waren er clinics (onder andere door de rugbyers van Hilversum) en natuurlijk enkele hockeyactiviteiten. En vlak voor het duel mocht oud-lid en winnaar van The Voice 2013 Julia van der Toorn uit Bussum, live de volksliederen zingen.

Met de Hilversumse Anne Veenendaal (voorheen Hilversum) in het doel werd de wedstrijd zelf ook een feestje. Nederland - zonder de gestopten Ellen Hoog, Naomi van As en Maartje Paumen - won met 4-1. Australië kwam na vijftien minuten wel op voorsprong dankzij Kathryn Slattery, maar nog voor rust herstelden Carlien Dirkse van den Heuvel en Kitty van Male met 2-1 (allebei uit een strafcorner) de schade. Na de thee scoorden Ireen van den Assem en Frédérique Matla de 3-1 en 4-1.

Nederland was de bovenliggende partij.
Veel enthousiasme bij het publiek.

Oud-lid en winnaar The Voice zingt de volksliederen

Meten is weten in Kerkelanden

Hebben de sergeantsstrepen het gewenste effect? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een goede week geleden zijn de sergeantsstrepen aangebracht op de Kerkelandenlaan. Het is nu de vraag hoe lang ze er blijven liggen. Nu moet de komende tijd blijken dat zij het gewenste effect hebben: dat de snelheid meetbaar omlaag gaat op deze weg in Kerkelanden.

De snelheid van diverse weggebruikers is een doorn in het oog van bewoners van de Kapittelweg. Op de Kerkelandenlaan, richting de afslag naar winkelcentrum Kerkelanden, is sprake van een 'derde baan', zoals bewoners het noemen. Als het verkeer afbuigt naar rechts dan is het voor de achterligger een koud kunstje om naar links te sturen en met snelheid erlangs te gaan. Hierdoor ontstaat een racebaan, zo gaven enkele bewoners eerder al aan in deze krant. Er ontstaan gevaarlijke situaties voor alle verkeersdeelnemers en de omwonenden ondervinden flinke (geluids)overlast.

Herhaaldelijk hebben bewoners hun onvrede hierover geuit bij wethouder Floris Voorink van Verkeer. Eind oktober 2016 meldde de VVD'er dat er op dit gedeelte snelheidsmetingen gingen plaatsvinden. De sergeantsstrepen zouden later komen. Dat is nu dan eindelijk het geval. Volgens planning hadden de strepen er al in het voorjaar moeten liggen. Maar door de aanleg van de nieuwe weg van het bedrijventerrein aan de Franciscusweg en het drukke schema van het bedrijf dat de lijnen moest trekken, is dit pas begin juni geworden.

De nieuwe ontsluitingsweg is open, waardoor dit een goed moment is om met de tweede metingen te gaan beginnen. Als blijkt dat de sergeantsstrepen een duidelijk remmend effect hebben dan blijven ze liggen, zo luidt het antwoord uit het raadhuis. De resultaten gaat de gemeente delen met de omwonenden.

GNR vraagt Hilversummers om advies bij plannen Natuurverbinding

Adviesgroep krijgt carte blanche in zoektocht naar mogelijkheden Hoorneboeg

Een functionerende natuurverbinding staat voorop, maar na alle verzet tegen de oude plannen is het tijd voor goede nieuwe ideeën.

'We hebben niet goed ingezien dat er meer speelde in het gebied', aldus Karen Heerschop. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het Goois Natuurreservaat (GNR) heeft de plannen voor een natuurverbinding een jaar lang in de ijskast gezet na fel protest van bewoners. Tijdens een drukbezochte bewonersavond presenteerde de natuurorganisatie samen met de provincie Noord-Holland een nieuw voorstel. Een adviesgroep van belanghebbenden mag een ecologisch bureau aanwijzen dat andere mogelijkheden zal onderzoeken. "Voorwaarde blijft wel een goed functionerende natuurverbinding", zei Karen Heerschop, interim-rentmeester van het GNR, beslist.

"Misschien zijn we naïef geweest", gaf Heerschop toe aan de volle zaal in Landgoed Zonnestraal afgelopen maandag. Vooral bewoners van de Utrechtseweg en Hollandse Rading vroegen de rentmeester om rekenschap. "We zijn een kleine natuurorganisatie en dachten met het inschakelen van een extern bureau onze communicatie op orde te hebben. Dat bleek een misrekening. Wij hebben niet goed ingezien dat er meer speelde in het gebied." Met deze laatste zin doelde de rentmeester op de uitbreiding van de A27 en de herprofilering van de Utrechtseweg in deze omgeving. "Deze samenloop van projecten heeft veel frustratie opgeleverd. De aanleg van de natuurverbinding was uiteindelijk de spreekwoordelijke druppel. Dat is jammer, want de verbreding van de snelweg is een project van Rijkswaterstaat. De gekapte bomen die de mensen daar zien, zijn niet van ons", was het nadrukkelijke vervolg.

Adviesgroep

De natuurverbinding was de druppel die de emmer deed overlopen

Om de plannen uit de impasse te halen stellen het GNR en de provincie Noord-Holland voor om een adviesgroep samen te stellen van acht mensen die vanuit verschillende belangen betrokken zijn bij het gebied. Zij krijgen carte blanche om een ecologisch bureau aan te wijzen. Deze ecologen zullen vervolgens onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor de natuurverbinding. "Je kunt dan denken aan niet alle plannen tegelijkertijd uitvoeren, stepstones in de heide of een ander schaalniveau", lichtte Hil Kuypers, programmamanager van de provincie Noord-Holland de variabelen toe.

De bestaande plannen van het GNR zijn daarmee voorlopig van tafel. De Gooise natuurorganisatie zal het advies van het gekozen bureau dan ook zonder meer uitvoeren, beloofde Heerschop. "Het gaat mij erom dat we ons doel bereiken en dat is een goed functionerende natuurverbinding. Als het op een andere manier kan, zullen we dat advies niet naast ons neerleggen. Wel vinden we het belangrijk dat niet alleen bosdieren, maar ook amfibieën en reptielen die van warmte en heide houden hun weg naar de natuurbrug kunnen vinden."

Bewoners missen de uitvoering van een Milieu Effect Rapportage

Beestjes

Bewoners van de Vereniging Utrechtseweg en omgeving en Hollandse Rading waren het niet allemaal eens met dit voorstel. "Dit plan is weer gericht op het behouden van de beestjes", klonk het verontwaardigd in de zaal. "Het GNR haalt weer oude plannen van stal die geen rekening houden met de bezwaren van omwonenden." Zo misten deze bewoners de uitvoering van een Milieu Effect Rapportage op hun leefomgeving. Een eis die zij al eerder hadden neergelegd. Ook vroeg een aantal mensen zich af het GNR de heide wel kan onderhouden. "Hoe weten we zeker dat er heide komt en we geen zandverstuiving krijgen?", luidde de twijfel. Heerschop pareerde deze kritiek door te verwijzen naar de heide bij het GNR-kantoor aan de Nieuwe Meentweg. "Kom maar eens kijken", zei ze enthousiast. "Dit kan ook voor de natuurverbinding Hoorneboeg het wenkend perspectief zijn." Een opmerking die bij andere aanwezigen op bijval kon rekenen.
Als alles volgens plan verloopt, komt de adviesgroep eind dit jaar met een voorstel.

'Kwaliteit en passie spatten van het Metropole Orkest af'

Hilversumse jazzpianist heeft zinnen gezet op winst 'MO met...'

Spelen met het Hilversumse orkest is een langgekoesterde droom van Van Delft. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met een knipoog zegt hij dat hij nog nooit een wedstrijd gewonnen heeft, maar nu heeft Jan Willem van Delft zijn zinnen echt gezet op een samenwerking met het Metropole Orkest. De Hilversumse jazzpianist hoopt dat hij de kans krijgt met dit ensemble de studio in te duiken. "De kwaliteit en passie spatten ervan af bij ze", meldt de muzikant.

Van Delft is zelf professioneel muzikant. Hij treedt regelmatig op, begeleidt artiesten en is vaak in de studio te vinden om muziek op te nemen. Spelen met een orkest van het niveau van het Metropole is een langgekoesterde wens van de Hilversummer. Hij ziet veel raakvlakken tussen hem en het orkest. Naast dezelfde vestigingsplaats ligt de focus bij beide op jazz- en lichte muziek en op mooie dingen maken, zoals Van Delft zegt.

Wat de Hilversummer betreft is het een soepele combinatie. "Het Metropole zit in mijn eigen dorp. Dat is dus binnen handbereik, maar het is niet vanzelfsprekend om binnen te komen. Ik ken daar wel wat mensen, maar het is nog niet zo makkelijk om met ze te samenwerken. Met deze wedstrijd kan dat wel. Dat wil ik heel graag. Het is echt een toonaangevend orkest met een sound die ontzettend uniek is", geeft Van Delft enthousiast aan.

'Met deze wedstrijd laten zien dat wij het orkest van Nederland zijn'

Momenteel staat hij op nummer 1 in de tussenstand van de wedstrijd die het in Hilversum gevestigde orkest heeft uitgeschreven begin dit jaar. Met 'MO met…' kunnen muzikanten een samenwerking winnen met het orkest, dat al drie Grammy Awards in de wacht heeft gesleept. Deelnemers moeten via social media of hun eigen site zo veel mogelijk stemmen weten te verzamelen van het publiek. Begin dit jaar meldden 650 muzikanten zich. Na de eerste shift zijn er nog vijftig kandidaten met landelijk bekende artiesten in de race. Stemmen kan nog tot dinsdag 1 augustus 12.00 uur.
Als de jazzpianist wint dan wil hij een door hem geschreven muziekstuk opnemen. Daar heeft hij wel hulp bij nodig van een arrangeur, omdat het voor het hele orkest geschikt moet zijn. "Het moet ook voor de eerste, tweede en derde viool te spelen zijn. Arrangeren voor een orkest is een vak apart", zegt hij.
Het Metropole Orkest wil hét orkest van Nederland zijn en wil dit aantonen met deze wedstrijd. "We willen Nederland de kans geven om te bepalen met wie wij gaan samenwerken en laten zien dat wij alles kunnen en willen spelen", klinkt uit het Muziekcentrum van de Omroep. Deze campagne is het gevolg van een wedstrijd die het Metropole vorig jaar zelf gewonnen heeft. Met het idee van 'MO met…' wonnen de Hilversummers een jaar lang landelijke buitenreclame van Centercom. Sinds januari hangen door het hele land posters van deze campagne.

Minder cliënten, maar toch ook zorgen bij voedselbank

Het uitgiftepunt van de voedselbank in Hilversum is nu bij Heelo. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De Voedselbank Gooi & Omstreken zag in 2016 minder cliënten dan het jaar ervoor. Met name het aantal nieuwelingen daalde fors. Zorgwekkend blijft wel dat het voor velen nog een hele stap blijkt om naar de voedselbank te gaan.

In totaal maakten 928 klanten in de Gooi en Vechtstreek gebruik van de voedselbank, blijkt uit de woensdag gepresenteerde jaarcijfers. Daarvan gaan er 389 de boeken in als 'nieuwe cliënten'. Dat is een afname van 16 procent ten opzichte van 2015. In Hilversum was er een daling van 195 naar 150 nieuwelingen. De groei van 2015 was vooral te danken aan de enorme toestroom van vluchtelingen. Het aandeel van deze groep is, in tegenstelling tot was verwacht, niet verder gegroeid.

De voedselbank maakt zich wel zorgen over de gestage groei van 'oude cliënten'. Het is zelfs verontrustend dat sinds 2013 deze groep die van de nieuwkomers overtreft. Het percentage uitgeschreven oude cliënten nam wel toe en de groep die langer dan drie jaar een pakket krijgt daalde procentueel gezien. "Dat betekent dat het strengere beleid van de voedselbanken, ook van de onze inzake de maximering van de duur van de verstrekking, zichtbaar begint te worden", vermeldt het rapport.

'Mensen komen pas als ze echt geen andere kant meer op kunnen'

Toch blijft het opvallend dat het aantal nieuwe cliënten niet toeneemt, terwijl landelijke cijfers geen daling in armoede aantonen en meer landelijk beleid wordt ingezet voor kinderen opgroeiend in armoede. Het percentage cliënten dat na eigen initiatief bij de Voedselbank G&O terechtkomt, neemt de laatste jaren flink af. "Het schaamtegevoel is er nog steeds", vertelt voedselbankwoordvoerder Henca Hasper. "We zijn daarbij niet de enige in Nederland. Mensen komen pas als ze echt geen andere kant meer op kunnen."

Inloopspreekuur
Om de drempel te verlagen is er na Hilversum en Weesp ook een inloopspreekuur door het ambulante intaketeam in Huizen gestart. Zes mensen/gezinnen werden via deze weg naar de voedselbank verwezen. In Hilversum waren dat er 26, in Weesp 18.
Ander opvallende cijfers in het rapport zijn dat het aantal Gooise gezinnen met kinderen tot 18 jaar met 5 procent afnam. In totaal waren er 310 kinderen tot 18 jaar, 30 procent minder dan in 2015. Het jaar ervoor was er nog een stijging van 35 procent. Het aantal alleenstaande vrouwen, met 39 procent van het totaal de grootste groep, bleef nagenoeg gelijk. De groep alleenstaande mannen nam met 5 procent toe.

31 / 32