Gooi en Eembode Hilversum

21 september 2017

Gooi en Eembode Hilversum 21 september 2017


Buurt kraakt megaschermen Ziggo

Hilversum Bewoners van de Noorderweg, pal tegenover het gebouw van Ziggo op het Media Park, zijn woedend over de megagrote schermen op het pand van de kabelexploitant. "Het lijkt Broadway wel", zegt bewoonster Alice Karhof.

Een kleine maand terug werden de schermen geplaatst. Wie sindsdien langs het Media Park rijdt, kan bij de Mies Bouwmanboulevard de felle kleuren niet missen. De bewoners dachten aanvankelijk - ze hadden de vergunningaanvraag vorig jaar gemist - dat het om een tijdelijk iets zou gaan. Er vinden immers wel vaker evenementen plaats op het Media Park (Top2000, Open Studio Dagen) waardoor zij overlast ervaren, maar dat is altijd tijdelijk.
Daar is in dit geval geen sprake van. Critici kunnen nog denken dat de overlast wel meevalt. De afstand tussen Ziggo en de woningen is toch pakweg 75 meter. Bovendien ligt er nog een spoorrails tussen en staan er groene bomen. Bewoners vrezen echter dat wanneer de bomen hun bladeren verliezen, de lichtoverlast verder toeneemt.
Verschillende bewoners, waaronder Karhof, hebben een klacht ingediend hierover bij de gemeente. Ook willen zij een afspraak maken met wethouder Floris Voorink (Ruimtelijke Ordening, Vergunningverlening en Handhaving). "Het is belachelijk dat ons dit wordt aangedaan."

3

Hilversummer hoofdverdachte in witwaszaak

Hilversum Een 63-jarige Hilversummer is samen met een 69-jarige man uit Bussum de hoofdverdachte in een groot internationaal onderzoek naar witwassen. Het tweetal zou volgens het FIOD ieder beschikken over meer dan een miljoen euro onverklaarbaar vermogen, dat zij buiten het zicht van de autoriteiten op buitenlandse rekeningen hebben gestald.

Bij de internationaal gecoördineerde actie doorzochten opsporingsdiensten dinsdag tien locaties in Nederland, Spanje en Cyprus. In deze regio kregen een woning in Bussum en een vakantiewoning van de 69-jarige verdachte een bezoek. Ook werd een bedrijfspand in Naarden doorzocht en een opslagloods in Wijdemeren.

In de Ruitersweg in Hilversum is de woning van de 63-jarige man doorzocht. De FIOD doorzocht ook de werkplek van de man. Er is behalve op administratie beslag gelegd op onroerende goederen, bankrekeningen, horloges, een Mercedes en tienduizenden euro's contant geld.

5 'Uitgaven'

Hilversumse markt presenteert zich met unieke modeshow

Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Feest op het marktplein woensdag rond het middaguur. Voor het eerst was het evenementenplein het decor van een bijzondere modeshow, georganiseerd door de Hilversumse markt en MOUT. Onder leiding van 'Miss Markt' Monica Tijdink toonden 'modellen' diverse kledingstukken en accessoires van de markt op een heuse catwalk.

Pepernoten

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Maar liefst vijftig verschillende soorten pepernoten zijn er te krijgen in de deze week geopende 'fabriek' aan de Kerkstraat in Hilversum.

13

'De Porseleinhaven wordt the place to be in Loosdrecht'

De Porseleinhaven. Foto: Gemeente Wijdemeren

Loosdrecht De start verkoop van de eerste woningen in De Porseleinhaven is een groot succes. Inmiddels hebben zich al veertig belangstellenden ingeschreven, meldt de gemeente Wijdemeren.

"De grote belangstelling in de verkoop van de woningen toont het vertrouwen in het project en in de terugkeer van een levendig dorpscentrum in Oud-Loosdrecht. De Porseleinhaven wordt the place to be in Loosdrecht."
De zeven appartementen en vier pakhuizen zijn onderdeel van het eerste deelplan van het project. De verwachting is dat de bouw van de eerste fase kan starten in het eerste kwartaal van 2018. Het project bevat in totaal vier deelplannen die resulteren in 14 appartementen en 23 grachtenpanden en een plint voor winkels en horeca.

Weerbericht

Overwegend droog, zonnige perioden, kans op mist

De maand september is tot dusver uitermate wisselvallig en nat verlopen. Aan het buiencircus komt deze week echter drastisch een einde, tegelijk met de start van de astronomische herfst. Dit dankzij de ontwikkeling van een Scandinavisch hogedrukgebied met een uitloper over onze omgeving. De stroming wordt oostelijk met aanvoer van droge continentale lucht.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag zijn er wolkenvelden en in de nacht kan mist ontstaan. Er is een kleine kans op een bui. Vooral in de middag kan de zon af en toe schijnen. In het weekeinde houdt het rustige herfstweer aan. In de nacht en vroege ochtend bestaat kans op mist. Overdag volgen zonnige perioden. De nachtelijke minima liggen rond 8 graden. In de middag is het aangenaam bij een maximum van circa 20 graden. Er waait een zwakke tot matige wind tussen zuidoost en oost.

Trend na het weekeinde

Het rustige herfstweer met een zwakke tot matige oostenwind duurt voort. Zwakke fronten vanuit het zuidwesten doen soms de kans op een lokaal buitje iets stijgen, maar overwegend is het droog met kans op mist en zonnige perioden. De maxima liggen rond 19 à 20 graden.

Weetje

Op 22 september om 22.02 uur gaat de astronomische herfst van start. Dag en nacht duren dan overal op aarde even lang. Tot dusver is in september ruim 130 mm neerslag gevallen, tegen 70 mm normaal. Vorig jaar was september juist kurkdroog met slechts 16 mm over de gehele maand. Het lijkt erop dat met de herfst op de kalender nu een droge periode van start gaat.

De laatste kavels voor zelfbouwers op Anna’s Hoeve

Hilversum De verkoop van de allerlaatste vrije kavels op Anna's Hoeve gaat maandag 16 oktober van start. Voor belangstellenden is er zaterdag 30 september van 13.00 tot 16.00 uur een informatiemarkt op het terrein.

Het zijn zeven kavels met een grootte tussen de 370 en 570 vierkante meter. Ze liggen in fase 4 aan de rand van Park Anna’s Hoeve. Zelfbouwers kunnen op deze kavels een vrijstaande woning bouwen. In het streven van Anna’s Hoeve om een duurzame en toekomstbestendige wijk te maken moeten deze woningen gebouwd worden zonder aardgasaansluiting.
De gemeente verkoopt de kavels niet tegen een vaste prijs, maar hanteert een biedingssysteem. Iedere kavel heeft een minimum prijs: rond de 600 euro per vierkante meter. De kavel gaat naar de hoogste bieder.

Vrouwen SC 't Gooi ontvangen hun idolen van landskampioen Ajax en verliezen

Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een geweldige avond voor de voetbalvrouwen van SC 't Gooi. Zij ontvingen afgelopen week het eerste vrouwenelftal van landskampioen, bekerwinnaar en Champions League-deelnemer (zij wel) Ajax. Mede aanleiding is een al vier jaar durende samenwerking tussen de Hilversumse vereniging en de hoofdstedelingen. Bij rust was de stand nog maar 0-1, maar na rust schakelde Ajax een tandje bij: 0-4. Na afloop gingen de speelsters nog met elkaar op de foto.

Kaarten winnen voor The Story of Simon & Garfunkel

Joost Botman en Niels van der Gulik. Foto: Vorstin

Hilversum Joost Botman en Niels van der Gulik nemen, als zij het repertoire van hun helden Paul Simon en Art Garfunkel zingen, het publiek moeiteloos mee naar New York.

Met behulp van prachtige muziek, verhalen, anekdotes en beelden uit de roerige jaren 60 en 70 vertellen Bootman en Van der Gulik op boeiende en droogkomische wijze over Simon en Garfunkels weg naar succes, de botsingen tussen de twee mannen, hun professionele scheiding en het legendarische reünieconcert in Central Park in 1981.

Vrijdag 29 september treden zij op in de Vorstin. Deze krant mag twee keer twee kaarten weggeven. Ga daarvoor naar facebook.com/hilversumsnieuws.

'Ik kijk de hele tijd tegen die kop van Rob Kamphues aan'

Bewoners kraken procedure, maar gemeente pareert kritiek

Het proces rond de aanvraag van een scherm is zuiver verlopen, zeggen de gemeente en Ziggo. Bewoners denken daar anders over.

Het scherm van Ziggo vanaf de Noorderweg. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum "De aanvraag en de verlening van de vergunning zijn niet altijd in overeenstemming met het uiteindelijke resultaat." Dat vinden de bewoners van de Noorderweg die nu iedere dag worden geconfronteerd met het scherm tegenover hun woning. Het feit dat de reclamebeelden continu worden ververst, maakt het allesbehalve draaglijker.

'Of Ziggo is stout geweest of de gemeente heeft zitten slapen'

Ziggo vroeg in november vorig jaar de vergunning aan voor twee schermen met een totaaloppervlak van 99,5 vierkante meter op het gebouw bij de ingang van het Media Park. In de zes weken die volgden, kwam er geen enkel bezwaar binnen bij de gemeente, aldus een woordvoerder.
Begin dit jaar is er vervolgens een meting geweest naar de gevolgen van de verkeersveiligheid van de schermen. Die zou niet in gevaar komen, was de conclusie. Er komt nog een onderzoek naar mogelijk 'lichtvervuiling', meldt de zegsman. "En de wethouder is doorgaans bereid om met bewoners in gesprek te gaan."
De bewoners weten wel wat er uit dat laatste onderzoek komt. Zij worden nu al - terwijl de bomen nog enigszins bescherming bieden - in hun woonkamer geconfronteerd met de felle beelden. Bovendien, stellen zij, is het totale oppervlak van de schermen groter dan de aangevraagde 99,5 vierkante meter. "Of Ziggo is stout geweest of de gemeente heeft zitten slapen", concludeert Alice Karhof. "Het schijnt zo fel naar binnen. Ik kijk de hele tijd tegen die kop van Rob Kamphues aan."
Ziggo is echter niet van plan het scherm uit te zetten, blijkt uit de reactie van een woordvoerder. "Er is een heel traject aan voorafgegaan en we voldoen aan alle voorwaarden."

Bouw torens en woningen Lucent dichtbij

Hilversum De bouw van vier woontorens en daaromheen woningen op het Lucentterrein is na deze week weer een stap dichterbij gekomen. Het college van burgemeester en wethouders van Hilversum en ontwikkelaar De Alliantie ondertekenden dinsdag de deal waarmee de bouw mogelijk is.

Wethouder Floris Voorink sprak - terwijl de champagne klaar stond - van een Hilversums feestje. Eerder waren op het terrein al het huidige onderkomen van de Alliantie en ook een appartementencomplex van 95 sociale huurwoningen gerealiseerd. De bouw van een ondergrondse parkeergarage met 132 plaatsen is aanstaande.

Voor de bouw van de vier torens en de woningen was een wijziging van het bestemmingsplan - van kantoorpanden naar woningen - noodzakelijk. Het akkoord hiervoor ligt nu op tafel en zes weken ter inzage. Tot eind oktober/begin november kunnen belanghebbenden bezwaar aantekenen tegen de bouwplannen.
Voorink en directeur Jan van Barneveld verwachten echter weinig protest. Tijdens eerdere buurtbijeenkomsten zouden omwonenden razendenthousiast zijn geweest, zeker nadat hun parkeerzorgen waren weggenomen.

De bouw, die twee jaar duurt en weinig overlast zou moeten veroorzaken, start op z'n vroegst in het voorjaar van 2018. Het gehele terrein telt dan in totaal 282 woningen en 400 parkeerplaatsen, verspreid over het Lemetterrein, het maaiveld en de parkeergarage.

Ria de Jong wordt raadslid bij Hart voor Hilversum

Ria de Jong is binnenkort raadslid. Archieffoto: Bastiaan Miché

Hilversum De lokale partij Hart voor Hilversum heeft een toch wel heel bijzondere opvolger weten te vinden voor het onlangs overleden raadslid Louis van Leeuwen. Niemand minder dan Ria de Jong-Schrijvers neemt zijn raadszetel over.

De 59-jarige De Jong kan worden gezien als iemand met het hart op de goede plaats. Eerder dit jaar ontving de Hilversumse, zelf moeder van een zwaar gehandicapte volwassen dochter, een koninklijke onderscheiding voor haar onvermoeibare inzet als mantelzorger.
Ook is ze al jaren de drijvende kracht achter de Stichting Funtours die mensen met een meervoudige beperking mee uit neemt en is zij de spil van mantelzorgkoor De Lichtpuntjes.
De Jong zou graag zien dat er beter wordt omgegaan met de natuur, en dat de WMO en het Sociaal Plein laagdrempeliger worden gemaakt: "Mensen die hierop een beroep moeten doen zouden daar met open armen moeten worden ontvangen. Nu maakt de bureaucratie het systeem veel te onduidelijk en klantonvriendelijk. Ik hoop daar als raadslid van Hart voor Hilversum iets aan te kunnen doen."
Toen burgemeester Pieter Broertjes De Jong in april benoemde tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, roemde hij haar als hét grote voorbeeld voor de solidaire samenleving. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 27 september zal de burgemeester De Jong opnieuw toespreken. Nu om haar te installeren als raadslid.

Cynthia Nieuwendijk


49 jaar, kunstenares, stylist, woont sinds 1999 in Hilversum. Trots op haar eigen portretten.

Mooie foto. Zelf gemaakt?
"Ja! Ik maak portretten, zwart-witportretten op nummer die je zelf kunt schilderen en geef workshops schilderen op nummer en ben bezig met het opzetten van schilderlessen."

Andere bezigheden?
"Ik werk twee dagen per week bij kledingwinkel Sandwich, ik golf graag en bezoek regelmatig musea. Als ik nog tijd overheb ga ik naar de 9 straatjes in Amsterdam. Om te shoppen."

Wat vind je van Hilversum?
"Ik heb heel lang in Amsterdam gewoond en toen ik zwanger was van mijn oudste zoon zijn we in de Sterrenbuurt van Hilversum terechtgekomen. Het is mijn thuis geworden, waar mijn kinderen met plezier opgroeien, ik veel leuke vriendinnen heb en waar genoeg te doen is."

Mooiste plek in Hilversum?
"De hei en het bos bij Anna's Hoeve. Heerlijk om te fietsen en lopen. Prachtig als de hei paars kleurt en bijzonder mooi op een winterse zondagochtend."

Succesrecept?
"Meerdere en het laatste succesrecept is van mijn man: Surinaamse rijst met kippenpoten en zoet-zure groente. Heerlijke rijst met onder meer garnaaltjes."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Een buitenzwembad."

Omschrijf Hilversum in vijf woorden:
"Heide, Dudok, Mediastad, middelgroot, Thuis!"

Als je burgemeester was, dan….
"Zou ik het pand van V&D niet laten leegstaan. De eigenaar aansporen/ dwingen om er pop-ups, start-ups, kleine creatieve bedrijven, kunstenaars e.d in te huisvesten. Leegstand is achteruitgang!"

Welk lokaal nieuws volg je?
"Gooi en Eembode."

Uitgaven Goois duo niet te verklaren

Vervolg van de voorpagina

De twee mannen, van wie meerdere panden zijn doorzocht, worden officieel verdacht van (gewoonte-)witwassen en belastingfraude.

Zij deden in ieder van 2009 tot heden voor circa 700.000 euro grote contante opnamen met creditcards gekoppeld aan buitenlandse bankrekeningen van ondernemingen, waarover zij konden beschikken. Of ze deden grote aankopen en overboekingen vanaf de bankrekeningen.
De uitgaven zijn niet te verklaren uit reguliere inkomsten. De inkomsten op de buitenlandse rekeningen werden niet aan de Belastingdienst opgegeven. Waar het geld vandaan komt, is onderwerp van onderzoek.

Van der Want (D66) stopt na verkiezingen

Hilversum D66-wethouder Eric van der Want van onder meer Zorg en Onderwijs houdt er na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar mee op. Het is na acht jaar mooi geweest, is de verklaring.

Van der Want, inmiddels 65 en na de verkiezingen van 2018 66, geeft aan dat hij het werk nog altijd met veel plezier doet. Echter, de democraat vindt het tijd dat een jonger iemand het stokje overneemt. "Er is een ander leven dan het wethouderschap."

Hilversummers met 450 kilo hasj betrapt

HILVERSUM Vier mannen, onder wie twee Hilversummers, zijn afgelopen week opgepakt omdat zij ruim 450 kilo hasj bij zich hadden. Zij werden betrapt op de Richelleweg in Soest.

In een lopend onderzoek kreeg de politie zicht op drie voertuigen met inzittenden die mogelijk betrokken zijn bij handel in drugs en zwaar vuurwerk. Bij de oprit A28 naar Amersfoort werden zij staande gehouden en gecontroleerd. In een bestelbus vonden de agenten ruim 450 kilo hasj. Dat is in beslag genomen.
De inzittenden zijn twee Hilversummers van 32 en 64 jaar, een 45-jarige Zaandijker en een 46-jarige Heemskerker.

Zestig scholieren portretteren hun 'vredesheld'

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Nelson Mandela en Barack Obama, maar ook vaders, moeders, opa's en oma's en zelfs de Playstation zijn door scholieren van zes verschillende scholen in Hilversum geportretteerd als hun 'vredesheld'. Dinsdag was de opening door wethouder Eric van der Want en kinderburgemeester Willemijn de Groot. De tentoonstelling is vanaf donderdag te zien in wijkcentrum Lopes Dias.

'Wonen, werken en zorg komen samen'

Schoolcampus Soestdijkerstraatweg als hart van gezondheidspark Monnikenberg

Eindelijk. Die gedachte overheerste bij de feestelijke start van de nieuwbouw van de school en het behandelcentrum voor kinderrevalidatie.

Leerlingen verrichten met de 'beste herinneringen' potjes de openingshandeling. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Gewapend met potjes vol mooie herinneringen plaatsen leerlingen van Mytholschool De Trappenberg in Huizen deze potjes op het nu nog kale bouwterrein - tussen de gepakte bomen - aan de Soestdijkerstraatweg. Daar gaat over een jaar hun nieuwe school De Kleine Prins open. De potjes gelden daarbij als 'best mogelijke' fundering van het nieuwe complex.

'Met dit nieuwe complex hebben wij veel
meer mogelijkheden'

Het is de eerste stap in de realisatie van een schoolcampus op de hoofdlocatie van Merem in Hilversum. Bij de school komen een behandelcentrum voor kinderrevalidatie (0-4 jaar en therapeutische peutergroepen) en een verwarmd zwembad.

Naar verwachting zullen de verschillende patiëntengroepen zich in het najaar van 2018 in het nieuwe gebouw vestigen. Kort daarna start de bouw van het sportgebouw met restaurant en wordt tevens de huidige tuinmanswoning tot praktijklokaal uitgebreid.
Daarbij komt ook een reguliere school. Medische revalidatie, regulier en speciaal onderwijs, sport- en kinderopvangfaciliteiten komen zo samen, weet ook voorzitter van de raad van bestuur Susanne van Vegten van Merem. Zij spreekt van een spannend moment en noemt deze combinatie uniek voor Nederland.
De campus vormt samen met het nieuwe ziekenhuis straks het hart van gezondheidspark Monnikenberg. Op Monnikenberg komt een gezondheidspark in combinatie met woningen en natuur. In 2013 ging de gemeenteraad unaniem akkoord met het plan.
De partners op Monnikenberg, Merem, Tergooi, HPG Hilversum en het Goois Natuurreservaat hebben de afgelopen jaren achter de schermen voorbereidingen getroffen voor de uitvoering van het plan.
Tijdens de officiële opening - waarbij Van Vegten, Jan Reitsma namens het college van bestuur van De Kleine Prins en wethouder Eric van der Want van Zorg en Onderwijs mooie woorden spreken - duurt het even voordat de kinderen het bouwterrein op kunnen voor het fotomoment. Een harde regenbui zorgt namelijk voor een korte vertraging.
Maar die paar extra minuten kunnen er ook nog wel bij, lijken de pakweg honderd aanwezigen te denken. Immers, toen de plannen voor het eerst werden besproken, waren de meeste (zo niet alle) aanwezige kinderen nog niet eens geboren. "Er zijn collega's die nu nog steeds maar moeten zien of het gaat gebeuren", lachen docenten Matthijs Jongepier (drama) en Stefke de Wit (muziek) van de mytylschool.
Zij weten echter zeker dat de verhuizing naar het nieuwe complex - en daar zijn zij blij mee - wél doorgaat. "Ons huidige schoolgebouw is vrij oud", vertelt Jongepier. "Met dit nieuwe complex hebben wij veel meer mogelijkheden, vooral voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Dat zijn toch kinderen die lang thuis hebben gezeten, bijvoorbeeld door schoolangst. Met de nieuwbouw kunnen wij hen een nieuwe plek bieden."

Van der Want kijkt terug op een qua financiën ingewikkeld en jarenlang durend proces, maar uiteindelijk zijn alle betrokken partijen er samen in geslaagd om de nieuwbouw te kunnen starten, vertelt hij tijdens de opening. "Ik heb naar deze dag uitgekeken", aldus de wethouder. "Wonen, werken en zorg komen samen onder goede condities."

Leerlingen Lelyschool vroeg op voor actiedag Sint-Maarten

De Nationale Actiedag wordt geopend. Foto: Karin van Leeuwen

Hilversum Toen een medewerkster van Beeld en Geluid belde naar de Lelyschool of de kinderen van groep 7 en 8 de Nationale Actiedag voor Nederland helpt Sint-Maarten wilden openen, aarzelde Rob Weichelt geen moment.

De directeur van de basisschool lichtte meester Tjeerd in en vroeg hem de kinderen te peilen. Er was namelijk wel een maar: de leerlingen moesten om tien voor zes in Beeld en Geluid zijn. 's Ochtends...
Meester Tjeerd gooide er meteen een mailtje uit naar de ouders en kreeg al snel reacties van kinderen die mee wilden. Het verbaasde hem dat bijna al zijn leerlingen het geen probleem vonden om om half zes al op school te komen zodat ze samen naar het Mediapark konden fietsen.
In Beeld en Geluid kregen ze een lampion en vormden ze samen met kinderen van de Lorentzschool een welkomsthaag. Bob uit groep 7 is er nog vol van. "Het was cool om minister Plasterk in het echt te zien. En Gerard Ekdom, die in het echt klein is."
Kinderen van de Lelyschool overhandigden een cheque van € 512,50 namens Stip Openbaar Onderwijs Hilversum, waar de Lely- en Lorentzschool onder vallen. Drie meiden van basisschool De Wilgen doneerden € 132,11. Drie dagen lang hadden de leerlingen lege flessen verzameld.
Nederland heeft € 13.348.158 gedoneerd voor de slachtoffers van Sint-Maarten. Dit wordt onder meer besteed aan jerrycans voor schoon drinkwater, voedsel, medische zorg en aan het opsporen van vermiste personen.

Hilversum heeft voor de komende drie maanden een Pepernotenfabriek

'Van die seroendeng kruidnootjes blijf je eten'

Kruidnoten die smaken naar drop. Appeltaart. Is daar een markt voor? Nou en of, weet Miguel Groeneveld, manager van de nieuwe Pepernotenwinkel.

In de winkel zijn allerlei soorten pepernoten te krijgen. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Terwijl Miguel Groeneveld achter in het magazijn dozen vol kruidnoten pakt, wordt er nieuwsgierig door de etalageruit naar binnen gekeken. De managing director van de winkel van de Pepernotenfabriek in de Kerkstraat 54 doet de deur op een kiertje. "Ik ben nog niet open, maar kom maar even kijken."

'Wat heerlijk. De echte taaitaai. Nauwelijks meer te krijgen.'

Hij stapt opzij en laat een man en een vrouw de winkel binnen. Ze kijken hun ogen uit. Kruidnoten met sinaasappelsmaak? Appeltaart? Caramel-zeezout? Het echtpaar voorspelt een paar gouden weken voor de winkel, die tot en met 5 december open is.
De muren zijn zwart geschilderd. IJzeren rekken zijn neergezet. Op een klein tafeltje naast de kassa staan zilveren schaaltjes. Groeneveld loopt de winkel door en pakte hier en daar een zak nootjes. Schudt ze leeg in de bakjes. "Om te proeven", verklaart hij.
Vijftig verschillende soorten verkoopt hij. Dit jaar voor het eerst in Hilversum. In andere steden streek de Van Delft Pepernotenfabriek eerder neer. De eerste vraag die klanten standaard stellen: zijn het nou pepernoten of kruidnoten? Officieel zijn het kruidnoten, legt Groeneveld uit. "We kennen pepernoten sinds de 16e eeuw. Ze werden toen gemaakt van deegresten van peper- en kruidkoek. De pepernoot zoals wij deze kennen stamt uit de 18e eeuw."
De oer-Hollandse lekkernij is ontstaan door zeelieden die van hun verre reizen naar Azië geurige kruiden als kaneel, gember, kruidnagel, peper en nootmuskaat meenamen. "De pepernoot met de meeste kruiden en bolle vorm wordt het populairst en kruidnoot genoemd. Beter bekend als de pepernoot", verklaart Groeneveld de naam. Inmiddels heeft de vrouw van het echtpaar de stelling met taaitaai gevonden. Verrukt slaat ze haar handen voor haar mond. "Wat heerlijk. De echte taaitaai. Nauwelijks meer te krijgen."
Ger van Vliet van Maxim Bonbons is volgens Groeneveld blij met de Van Delft Pepernotenfabriek als nieuwe buurman. "Hiervoor zat een er Euroshop in dit pand. Daar had hij minder mee dan met deze zaak." De manager van de pepernotenwinkel verwacht dat Hilversummers warm lopen voor de seizoen lekkernij. Zeker nu er ook zakken biologische, glutenvrije en nootjes gemaakt van speltdeeg in de schappen staan.
Op de vraag welke hij zelf de lekkerste vindt, moet-ie nadenken. Die met truffel, denkt hij. Maar de noten met seroendeng zijn ook niet te versmaden. Wat? Hartige pepernoten? Groeneveld knikt. "Daar blijf je van eten. De meeste noten hebben een gechocolatiseerd laagje, die met seroendeng en chilikruiden niet. De Hemelse Kruidnoten zijn bedacht door chef-kok Rik Jansma en de VOC-nootjes komen het dichtst bij de smaak van toen."

Hilversumse scholieren lezen hun eigen 'troonrede' voor

Karima Azzofri en Marit van Dijk tijdens de finale. Foto: ProDemos

Hilversum Een bijzondere dag voor Karima Azzofri en Marit van Dijk uit Hilversum. De twee leerlingen van het Roland Holst College stonden maandagavond in de finale van de landelijke schrijfwedstrijd Pimp de Troonrede van ProDemos.

De twee bereikten de eindstrijd met hun pleidooi voor meer voorlichting over smartphoneverslaving onder jongeren en de ontwikkeling van een zelftest. De jury, met daarin onder meer oud-Tweede Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven, sprak van een goed onderwerp, vertellen de twee scholieren een dag later. "Ze vonden het een onderwerp waar nog niet veel aandacht aan wordt besteed, maar wat steeds bekender wordt."

Een jaar geleden ging de winst naar Roland Holst-leerling Stevie Bos uit Nederhorst den Berg. Zij pleitte voor meer aandacht op politieopleidingen voor de omgang met slachtoffers van seksueel geweld. Dit keer viel de Hilversumse school niet in de prijzen. Isabella de Munck uit Leiden was met haar alternatieve troonrede over duurzame kleding de uiteindelijke winnaar.
Toch was het voor de twee 4 havoscholieren bijzonder om in de finale te staan. De van oorsprong opdracht voor het vak maatschappijleer was volgens hun docent goed genoeg om ingestuurd te worden naar ProDemos. Van de in totaal 86 ingestuurd 'troonredes' bleven er vijf over. Voor de schoolopdracht mag je ervan uitgaan dat Azzofri en Van Dijk toch zeker een ruime voldoende krijgen.

Hilversum met name in Schildersbuurt een flink aantal struikelstenen rijker

Teller 'stenen des aanstoots' staat nu op 368

In de Van der Helstlaan werden veertien struikelstenen op vier adressen geplaatst. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Hilversum is sinds deze week 77 struikelstenen rijker. De teller staat nu op 368. Vooral in de Schildersbuurt werden er zondag veel geplaatst. "Als buurtvereniging vinden we het belangrijk om oog te hebben voor de geschiedenis van de buurt. Dit is een mooi gebaar, ook voor de toekomstige generaties."

Honderden woningen in Hilversum hebben nog geen steen voor de deur

Dat zegt voorzitter Yvonne Pelgrum van bewonersvereniging Schildersbuurt e.o. een paar dagen voordat de buurt een flink aantal struikelstenen (officiële naam Stolpersteine) telt. Van de 77 die er zondag worden geplaatst, komen er maar liefst 25 in onder andere de Gabriel Metsulaan, Vermeerlaan, Van der Helstlaan en Fabritiuslaan.

Voorafgaand aan de plaatsing van de tien bij tien centimeter grote stenen, gemaakt door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, in de wijk vond er in wijkcentrum de Egelentier nog een bijeenkomst plaats waarbij Celine Mureau van de Universiteit Utrecht, die zich heeft verdiept in de Joodse gemeenschap in Hilversum en de relaties tussen Joodse en niet-Joodse burgers, een lezing hield voor bewoners.
Ook zijn er plannen, vertelt Pelgrum, om leerlingen van de Fabritiusschool uit te leggen wat de achtergrond is van de struikelstenen. Het geeft aan hoe actief de vereniging, die jaarlijks allerlei evenementen in de wijk organiseert, is. Dit keer werd besloten om dus een flink aantal struikelstenen te adopteren.

Struikelstenen, ook wel 'stenen des aanstoots' genoemd, zijn kleine keien van 10x10x10 centimeter, bedekt met een bronskleurig metalen plaatje. In het plaatje staan de naam en geboortedatum van het slachtoffer, en de data en plaats van deportatie en waar het slachtoffer is vermoord.
In Hilversum is nog een lange weg te gaan om alle woningen waar Joodse slachtoffers woonachtig waren - 1300 namen zijn bekend - te voorzien van zo'n steen. De kosten van het totale project bedragen volgens de Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi & Vechtstreek maar liefst 160.000 euro.
Een steen adopteren kost 150 euro, waarmee duidelijk wordt dat de bewoners van de Schildersbuurt een flink bedrag hebben gedoneerd. Pelgrum laat weten dat - voor zover bekend - alle woningen waar Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog woonden in de wijk nu een steen voor de deur hebben liggen.
Maar er zijn dus nog honderden woningen in Hilversum waar geen steen voor de deur ligt, terwijl ook hier mensen woonden die nooit een graf hebben gehad en stierven in kampen als Auschwitz of Sobibor. Wie ook een struikelsteen wil adopteren, kan voor meer informatie terecht op www.struikelstenen.nl.

Genieten én swingen tijdens Loosdrecht JazzFestival

Kinderen van de Muziekschool A'dam traden zaterdagmiddag ook op. Foto: Bastiaan Miché

Loosdrecht Met 500 bezoekers op vrijdagavond en 1200 liefhebbers zaterdagavond was het Loosdrecht JazzFestival afgelopen weekend een doorslaand succes. Minpuntje alleen was het slechte weer zaterdag overdag, waardoor er maar 300 belangstellenden naar het gratis toegankelijke Jazz in de Oude Haven kwamen.

Voor het eerst was het evenement in en rond de botenloods van Jachthaven Het Anker aan de Oud-Loosdrechtsedijk verspreid over twee avonden. Vrijdagavond was de classicjazznight voor de liefhebbers van luisterjazz. Zaterdagavond ging het dak er echt af met optredens van Incognito en New Cool Collective. En die combinatie is de organisatie goed bevallen. Dat gold vooral voor de bezoekers en artiesten van de vrijdagavond, aldus woordvoerder Janneke Siezen. Niet gehinderd door hardere muziek omschreven de artiesten het evenement als 'de hemel' om hier te mogen spelen.
Ook zaterdag overdag was er genoeg te doen, al was de regen wel een tegenvaller. De aanwezigen genoten echter volop van optredens en verschillende workshops.

Politiek fluit Broertjes terug rond de kwestie verruiming cameratoezicht

Discussie over grijs gebied in verordening, drones van een andere orde

Broertjes moet met een nieuw voorstel komen over flexibel cameratoezicht. Archiefoto: Bastiaan Miché

Hilversum Natuurlijk viel de naam van de Kleine Drift tijdens de politieke discussie of burgemeester Pieter Broertjes - zonder vooraf de gemeenteraad te informeren - tijdelijk een veiligheidscamera mag plaatsen. De burgemeester had dit graag gedaan, zeker na de oproep op Facebook om de gediscrimineerde onderneemster daar te steunen.

'Drones niet het meest passende instrument voor cameratoezicht'

"Daar waren we totaal niet op voorbereid", vertelde Broertjes tijdens de raadscommissie Economie en Bestuur deze week. "Social media is tegenwoordig een hype. Er hadden zomaar duizenden mensen op af kunnen komen. Dan was een camera heel plezierig geweest."
De politiek besprak het plan om de burgemeester groen licht te geven voor het tijdelijk plaatsen van camera's (flexibel toezicht) zonder vooraf de politiek daarover te informeren. Door een wijziging in de gemeentewet vorig jaar heeft hij nu die bevoegdheid en elders gebeurt dat al.
De politiek bleek verdeeld. Dat had niets te maken met de persoon Pieter Broertjes - in hem hebben alle commissieleden voldoende vertrouwen - maar meer dat één man zomaar iets kan besluiten. Er breekt immers ooit een moment aan dat Broertjes stopt als burgemeester en een ander zijn plaats inneemt, gaf onder meer fractiemedewerker Robert Winkel van het CDA aan. Ook Jan Kastje van GroenLinks was kritisch, Annemarie den Daas (D66) twijfelde.
Toch steunden ook veel commissieleden het plan. Zij hebben vertrouwen in de burgemeester en gaan ervan uit dat hij altijd (achteraf als dat nodig is) verantwoording aflegt aan de raad.
Wel was er de opmerking van Ruud Verkuijlen van de VVD dat drones ook deel uitmaken van flexibel cameratoezicht. En dat is toch van een andere orde, vond de liberaal. Broertjes was het daarmee eens. Want ondanks dat Hilversum de thuisbasis is van het Dutch Drone Festival zijn deze vliegende camera's volgens hem niet het meest passende instrument. "Maar geef mij de ruimte", aldus de burgemeester. "Er zijn ook steeds meer evenementen in Hilversum. En ik moet altijd verantwoording afleggen."
Net op het moment dat Broertjes dacht dat zijn voorstel groen licht zou krijgen van de commissie, kwam er een kink in de kabel. Met name Den Daas worstelde met het zinnetje in het voorstel dat hij ook zomaar vaste camera's zou kunnen neerzetten. De Democraat noemde dit "een grijs gebied in de verordening".
De overige commissieleden waren het met haar eens en vonden daarom unaniem dat Broertjes zijn voorstel iets moet aanpassen. Daarom wordt het voorstel in oktober opnieuw besproken. De kans dat de burgemeester alsnog groen licht krijgt van de politiek is gezien het vertrouwen in hem levensgroot.

Geen reden om camera's in centrum nu al uit te zetten

De sfeer op de Groest is volgens de politiek aanmerkelijk verbeterd. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Levert cameratoezicht een veiliger uitgaansgebied op? Dat was de grote vraag binnen de Hilversumse politiek afgelopen week, waarbij werd bepaald of de ruim twintig camera's nog een jaar blijven hangen. Uiteindelijk gingen bijna alle partijen akkoord met het voorstel van burgemeester Pieter Broertjes om het toezicht met een jaar te verlengen.

Broertjes: 'Niet degene die de camera heilig heeft verklaard'

Het is alweer een paar jaar geleden dat Hilversum de eerste camera's in het gebied plaatste. Toch heeft nog een groot deel van het uitgaanspubliek geen weet van deze extra ogen voor de politie, lichtte adviseur Rodney Haan van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid toe na een onderzoek. Hij gaf aan dat camera's van toegevoegde waarde zijn voor de politie, en dat bewoners én het uitgaanspubliek nagenoeg geen problemen hebben met het eventuele gebrek aan privacy. Enige minpuntje is dat de camera's niet een mogelijk broeierige sfeer kunnen registreren, aldus Haan.
Binnen de politiek bleek alleen Jan Kastje van GroenLinks niet bijster enthousiast over het toezicht. Dat was overigens gezien eerdere discussies over dit onderwerp geen verrassing. "We willen niet in een samenleving leven waarin we worden bewaakt door camera's", sprak hij. Hij stelde voor enkele camera's (tijdelijk) uit te zetten om te zien wat dan het resultaat was. Immers, die camera's vormen maar een deel van de verschillende maatregelen die de voorbije jaren tegen het uitgaansgeweld zijn ingevoerd.
Kastje kreeg echter geen steun voor zijn voorstel. Alle overige commissieleden bleken geen enkel probleem te hebben met cameratoezicht en stelden dat het centrum van Hilversum de voorbije jaren stukken veiliger én ook levendiger is geworden. Daarbij is het, volgens fractiemedewerker Robert Winkel van het CDA, nog te vroeg om het toezicht te stoppen. "Maar volgend jaar moeten we hier misschien kritischer naar kijken. Het is niet de bedoeling dat we elk jaar zeggen: we verlengen het nog een jaar."
Broertjes reageerde daarop dat hij zeker niet de persoon is die de camera heilig heeft verklaard. "Als we het zonder kunnen doen, doen we het zonder." Voorlopig zijn die camera's echter een belangrijk onderdeel van de aanpak tegen het uitgaansgedoe. Wel moet aan het publiek meer duidelijk worden gemaakt dat er toezicht is. Dat kan bijvoorbeeld met het nieuwe grote scherm op de Groest. Maar, vond Broertjes, de sfeer op de Groest verbetert ieder jaar: "Als je hier op vrijdag- of zaterdagavond loopt is het alsof je in het centrum van Amsterdam loopt."

Leegstandsverhaal is nu goednieuwsverhaal

Volgens wethouder wordt er soms zelfs nee verkocht in Hilversum

De roep om kantoorpanden, die al tijden leeg stonden, om te turnen tot woonruimte verstomt. De noodzaak is weg, omdat meer panden zijn gevuld.

Het Meddens-pand krijgt eindelijk een nieuwe bestemming. Horeca-ondernemer Marco van Velthooven begint hier een restaurant. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Terwijl je een paar jaar terug nog keuze te over had als je in Hilversum een kantoorpand wilde hebben, moet er nu zelfs soms nee verkocht worden. De markt trekt enorm aan, zo blijkt uit de cijfers die zijn bijgewerkt tot september. Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok schetst in haar brief Monitor Leegstand aan de gemeenteraad een goednieuwsverhaal.

"De interesse in kantoren in Hilversum neemt verder toe", constateert de wethouder. "De leegstand is in de afgelopen drie jaar afgenomen met 50.000 vierkante meter. Vooral in de afgelopen anderhalf jaar is de markt weer aangetrokken. Dit is te verklaren door de aantrekkende economie. Ook zien we een afname van de leegstand door transformatie van kantoorpanden en door sloop/nieuwbouw op diverse locaties. Onze actieve aanpak werpt zijn vruchten af. Voorbeelden zijn Lucent, ING en panden aan het Noordse Bosje."

Op het Arena Park, de grootste kantoorlocatie, is nog veel ruimte vrij. In totaal gaat het om 10.000 vierkante meter. Daarbij tekent Van Vroonhoven aan dat dit de afgelopen jaren gehalveerd is. Een van de oorzaken van de verminderde leegstand is dat de panden op bijvoorbeeld het Arena Park in delen kunnen worden gehuurd. De huurniveaus liggen nu tussen de 110-135 euro per vierkante meter. "Met gunstige huurniveaus lukt het om huurders over de streep te trekken", aldus de wethouder. Dat ziet zij ook op bedrijventerrein Kerkelanden, dat een lastig gebied blijkt.

Leegstand op het Arena Park is gehalveerd. Foto: Bastiaan Miché

'Met gunstige huurniveaus huurders over de streep trekken'

Een aantal panden is hardnekkig te verhuren. Vaak zijn dat gebouwen met een verhaal. Als voorbeeld geeft Van Vroonhoven het monumentale oude AVRO-complex. Maar ook daar is een afname waarneembaar. Wie in een karakteristiek pand in Hilversum wil zitten, moet tegenwoordig flink zijn best doen om een passende locatie te vinden. “Af en toe moet er zelfs nee verkocht worden.”

Het Meddens-pand op de hoek van de Kerkbrink en de Kerkstraat is daar een voorbeeld van. Horecaondernemer Marco van Velthooven begint hier een restaurant. Ook in het pand waar voorheen De Slegte zat, komt een nieuwe onderneming. Van Vroonhoven ziet dat het aantal leegstaande panden bijna is gehalveerd. De investeringen in het centrum zijn volgens de wethouder onderdeel van het succes.

Hoewel er nu meer winkels gevuld zijn, is het aantal vierkante meters dat leegstaat toegenomen in het centrum. Het oude pand van de inmiddels failliete V&D is hierin een blok aan het been. Als dit gebouw buiten schot blijft in de berekening dan staat er nog steeds 10.000 vierkante meter leeg in het centrum. Nog altijd substantieel, zo meent de wethouder, maar beduidend minder dan in voorgaande jaren.
"De positieve dynamiek is ook te zien in de leegstandsduur", schrijft de wethouder. "Het aantal panden dat langdurig leegstaat neemt af. Dergelijke panden komen we nog wel tegen in straten als de Bussummerstraat, de Gooische Brink en in het randgebied - met name Havenstraat en Langestraat. In het randgebied liggen ook diverse panden waarvan de status onduidelijk is: panden die niet te huur staan, maar ook zonder zichtbare activiteiten."

De beschikbaarheid van bedrijfsruimten is de afgelopen jaren verder teruggelopen. Met een leegstand van 1 procent is sprake van een krappe markt. De consequentie is dat er voor ondernemers weinig mogelijkheden zijn om uit te breiden of zich nieuw te vestigen in Hilversum.

December vorig jaar meldde de CDA-wethouder al dat de leegstand over de hele linie zienderogen afneemt. Deze lijn heeft zich duidelijk voortgezet. Dat er meer winkelruimte is gevuld, heeft ook betekend dat verschillende plannen van de gemeente niet door konden gaan. Hierdoor kon bijvoorbeeld wethouder Floris Voorink geen inpandige fietsenstallingen creëren. Hij had ruimtes op de Zeedijk en de Groest op het oog, zodat er een oplossing was voor de fietsenchaos die nu dagelijks zichtbaar is in het centrum (Groest en Kerkbrink). "We gaan een beetje ten onder aan ons eigen succes", meldde de VVD'er.

Volop sport en cultuur bij Hilversum Actief

Er was ruimte voor vechtsporten. Foto's: Bastiaan Miché

Hilversum Een bal in de korf gooien, een potje voetballen of tafeltennis, kijken naar de vele dansshows of gewoon lekker losgaan op een springkussen. Het kon allemaal zondag op het goed gevulde marktplein waar tientallen verenigingen zich tijdens de tweede editie van Hilversum Actief lieten zien.

Sport, muziek en cultuur kwamen met dit vervolg van de jaarlijkse Sportfair en vrijetijdsmarkt mooi samen. Niet voor niets was het motto 'Zien en meedoen'. De organisatie riep deelnemers vooraf op om mensen op een leuke manier kennis te laten maken met hun vereniging of bedrijf. Immers, vaak zijn dit soort markten niet veel meer dan alleen wat kraampjes inclusief folders met wat informatie.
Deze zondag - het was ook nog eens prachtig weer - was het grote evenementenplein haast te klein voor het best diverse verenigingsleven dat Hilversum biedt. Verdeeld over verschillende podia lieten enkele dansverenigingen zien waar ze goed in zijn, waren er 'voetbalveldjes' en een minitennisbaan.
Ook stond er een kraam van energiecoöperaties HilverZon en Duurzaam Hilversum. Zij praatten de voorbijgangers bij over allerlei duurzame oplossingen, van zonne-energie tot hergebruik van spullen. Daarbij werd samengewerkt met andere duurzame initiatieven zoals Repair Café, Fairtrade, Fietsen alle Jaren, Consuminderkring Hilversum, Hilversum Verbonden en ruilkring LETS het Gooi.

Ballen gooien in de korf.
Vooral veel dansshows.
Het populaire springkussen.

Hilversumse clubs ambitieus, maar ook veel vragen na roerige zomer

'Spelers lopen om een paar badslippers over naar de concurrent'

De Hilversumse voetbalclubs beginnen zaterdag met veel vraagtekens aan de competitie. In juni was er een ware volksverhuizing van spelers.

FC Hilversum wil na dit seizoen hogerop spelen. Foto's: Bastiaan Miché

"Het lijkt wel of het gras bij de buurman groener is dan bij de eigen club", zegt assistent-trainer Erik Sackers van FC Hilversum over de voorbije transferperiode. "Spelers lopen om een paar badslippers over naar de concurrent." In het amateurvoetbal, zelfs in de 3e en 4e klasse, lijkt clubliefde niet meer te bestaan.

Handhaving eerste doelstelling voor Olympia'25

Victoria, een van de oudste voetbalclubs in Nederland, besloot drie jaar geleden om op zaterdag te gaan spelen en moest onder aan de ladder in de 4e klasse beginnen. Na twee kampioenschappen op rij speelt de ploeg van trainer Stijn van 't Hooft dit seizoen in de 2e klasse en is daarmee de hoogst spelende club van Hilversum. Alle overige clubs spelen in de 3e of 4e klasse.
Van 't Hooft is optimistisch voor de eerste aftrap, zaterdag uit bij FC Almere: "We hebben ons versterkt met talenten uit onze jeugdopleiding en met spelers van buiten die graag bij ons wilden komen spelen. Die versterking is noodzakelijk voor handhaving in de 2e klasse. Met dezelfde groep als vorig jaar lukt dat niet. Het niveau in de 2e klasse is van een andere orde dan in de 3e klasse."
De club en de trainer willen nog hogerop: "De ambitie is om over een paar jaar te promoveren naar de 1e klasse. De doelstelling voor dit seizoen is een plaats in de middenmoot. Met de winterstop bekijken we of we de doelstelling moeten bijstellen."
Olympia'25 is gepromoveerd van de 4e naar de 3e klasse. Een mooi succes voor de ploeg van trainer Marco Gras. Dat betekent in elk geval derby's tegen Altius en Hilversum, die in dezelfde competitie uitkomen. Het zal een echter lastig seizoen worden en handhaving is voorlopig de eerste doelstelling.
Altius zag succestrainer Daan Hidden vertrekken naar concurrent AH. De oranjehemden misten in de nacompetitie promotie naar de 2e klasse. Het is aan de nieuwe trainer Herman Wallenburg om dit karwei alsnog te klaren. Altius, dat acht nieuwe spelers aantrok en er zes zag vertrekken naar Loosdrecht, speelt zaterdag thuis tegen Waterwijk.
"Hilversum wil het komend seizoen eindelijk eens uit de 3e klasse komen", opent Erik Sackers. "Na het vertrek van een aantal spelers hebben we weer een goede groep. Het is nu zaak dat we constant blijven. In het vorig seizoen waren we met de winterstop lijstaanvoerder, daarna zakten we terug. Belangrijk is dat de sfeer goed blijft."
Het is afwachten wat 't Gooi na de uittocht van spelers gaat doen in de 4e klasse E met de nieuwe trainer Maikel Manasse. BZC'13 van trainer Ferry Marks speelt dit seizoen in 4F, net als buurman OSO.

Bij 't Gooi, hier tegen Victoria, vertrokken veel spelers.

Nederlandse taal leren is voor nieuwkomers de sleutel tot contact

Vluchtelingenwerk koppelt vrijwillige taalcoaches aan leergierige nieuwkomers

Het taalcoachproject van Vluchtelingenwerk is een groot succes. Zowel voor vrijwilligers als nieuwkomers. Coördinatoren Mourir en Christien leggen uit waarom.

Christien Schut en Mounir Fattal zijn op zoek naar vrijwilligers die nieuwkomers de Nederlandse taal willen leren. Foto: Karin van Leeuwen

Hilversum Mounir Fattal had maar wat graag zelf een taalcoach willen hebben toen hij twintig jaar geleden uit Syrië naar Nederland vluchtte. "Als je uit het Midden-Oosten komt is Nederlands ingewikkeld. De woorden, de zinnen, ze lijken in niets op het Engels. Het leren van de taal in het land waarin je verblijft is belangrijk om in te burgeren. Het is de sleutel tot contact", weet Fattal. Samen met Christien Schut coördineert hij het taalcoachproject van Vluchtelingenwerk.

Twee dagen per week, op de dinsdag en donderdag, bemannen ze het kantoor op de Orchideestraat in Hilversum. "Ik kan wel de hele week werken aan dit project, dat is echt geen probleem. Maar er zijn zo veel andere activiteiten die ik ook leuk vind om te doen en waarvoor ik graag tijd wil vrijmaken", lacht Schut.

Vorig jaar mei zette zij haar schouders onder het taalproject. Koppelde Nederlanders aan nieuwkomers die huis en haard verlieten en naar ons koude kikkerlandje vluchtten.
"En daar sta je dan, op het perron. Een koffer in je ene hand, je burgerservicenummer in je andere. Je verstaat geen woord van wat de mensen tegen je zeggen. Je snapt niets van de gewoontes die er in het land heersen. Neem maar van mij aan dat dat niet makkelijk is", schetst Schut.
Fattal weet inderdaad als geen ander hoe dat voelt, aankomen in een land dat je niet kent. Vandaar dat hij samen met Schut een gouden duo vormt. Hij weet wat vluchtelingen doormaken en hij spreekt de taal van velen. Bovendien kan hij ze ook in het Frans te woord staan. "Die taal spreek ik namelijk ook vloeiend", zegt hij trots. Het maakt het voor Schut zo veel makkelijker dat hij als haar collega en tolk kan optreden.

Kennis overdragen

Mounir weet wat vluchtelingen allemaal moeten doormaken

"Wat wij doen, is iemand die het leuk vindt de Nederlandse taal aan een ander over te dragen, te koppelen aan een nieuwkomer. Die onze taal al leert spreken, maar meer wil oefenen. Het is niet nodig dat coaches een onderwijsachtergrond hebben of een studie Nederlands hebben afgerond. Ze moeten het leuk vinden een ander te helpen. Twee uur per week een jaar lang", legt Fattal de procedure uit.

Een coach heeft veel te bieden: taal, cultuur, zijn netwerk en soms zelfs vriendschap.
"De deur van het warme Nederland openzetten maakt het verschil. Niet blijven foeteren voor de tv als je een stroom vluchtelingen ziet aankomen en vindt dat het allemaal anders moet. In plaats daarvan je hulp aanbieden. Dat maakt gelukkig."

Naar de markt

Wat? Krijg je van Nederlanders maar één koekje bij de thee?

De wekelijkse ontmoetingen worden meestal bij de nieuwkomers thuis gehouden. Van daaruit kan het koppel bijvoorbeeld naar de markt, de hei, de bibliotheek. In veel gevallen ontstaat er een vriendschap tussen de taalcoach en nieuwkomer. Een mismatch komt heel zelden voor. Daar zorgen Fattal en Schut voor.
"We koppelen mensen niet zomaar een jaar aan elkaar. Door ze precies een jaar met elkaar op te laten trekken zit er een kop en een staart aan. Zo kunnen mensen netjes afscheid nemen als het toch niet helemaal klikte of als de rek eruit is."

In huis hebben

Wat moet iemand in huis hebben om als vrijwillige taalcoach bij Vluchtelingenwerk aan de slag te gaan? De man of vrouw die die taak op zich wil nemen, moet nieuwsgierig kunnen en willen zijn, goed kunnen uitleggen en geduld hebben. Zich inleven is ook een pre. Want hoe kijken buitenlanders naar Nederlanders? Wat zijn de gewoontes? "Als een Syriër bij je op bezoek is en het is zes uur 's avonds dan zeg jij waarschijnlijk: 'nou, dan gaan we zo maar eens eten'. De vertaling van deze zin is in feite: het wordt tijd dat je gaat. De Syriër denkt dat hij mag aanschuiven", weet Schut. Slechts één koekje bij de thee? In Syrië mag je van de gastvrouw zo veel koekjes eten als je wilt.

Gouden groep

Bijna vijftig koppels zijn nu actief en de 50-plusvrouwen is de gouden groep. "Hoewel mannen en vrouwen van in de dertig zich steeds vaker aanmelden. Omdat ze vinden dat ze altijd bezig zijn met zichzelf en nu graag iets voor een ander willen doen. Een mooie ontwikkeling", vindt Schut. Wie zich aanmeldt, krijgt een intake waarin Fattal en Schut uitleggen wat de bedoeling is. In het voor- en najaar wordt een informatiebijeenkomst gehouden voor de coaches. Want nee, er is geen draaiboek om een nieuwkomer de taal te leren, wel handvatten. Verder vullen vrijwilligers die twee uur per week zelf in.

Doorslaggevend

Ideaal zou zijn als het taalproject deel zou uitmaken van het inburgeringsproces, vinden de coördinatoren. Zover is het nog niet. Het werven van vrijwilligers als taalcoach zal dan helemaal doorslaggevend worden. "Wij zetten wij ons daar met hart en ziel voor in", besluiten Schut en Fattal.

26 / 28

'Het blijkt dat laaggeletterde mensen vaak eenzaam zijn'

Tientallen actieve partijen in 't Gooi hebben Taalakkoord ondertekend

Laaggeletterden hebben zo veel moeite met lezen en schrijven dat het hun dagelijks functioneren belemmert. Om laaggeletterdheid te voorkomen is een Taalakkoord ondertekend.

De taalambassadeurs Dicky Gingnagel (links) en Graddie Jansen-van Leeuwen. Foto: Bob Awick

Hilversum In de Gooi en Vechtstreek wonen ongeveer 12.000 volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Om dat aantal te bestrijden en te voorkomen, hebben tientallen actieve partijen het zogenaamde Taalakkoord ondertekend.

Met de ondertekening van dit Taalakkoord, een initiatief van de Stichting Lezen & Schrijven, spreken de partijen af dat ze voor die groep extra inspanningen gaan leveren. "Het is belangrijk dat deze inwoners zichzelf kunnen redden in een samenleving waarin informatie een grote rol speelt. Het blijkt dat mensen met laaggeletterdheid vaak in een isolement raken omdat ze zich buitengesloten voelen. Ook kunnen ze problemen krijgen op hun werk of zonder werk komen te zitten", aldus de stichting.

Zelfvertrouwen

Circa 12.000 volwassenen in 't Gooi zijn laaggeletterd

"Je ziet ze opbloeien als ze een cursus hebben gevolgd en ze krijgen ook meer zelfvertrouwen. Het is niet gemakkelijk om die mensen in beeld te krijgen, maar je kunt bijvoorbeeld medewerkers aan de balie van het gemeentehuis een cursus geven om te herkennen wanneer mensen laaggeletterd zijn. Die mensen nemen vaak niet zelf het initiatief om iets aan hun probleem te doen. Wij hebben bij onze stichting ook taalambassadeurs die uit eigen ervaring kunnen vertellen wat het je kan opbrengen als je weer naar school gaat om het lezen, schrijven en rekenen op te pakken."
Graddie Jansen-van Leeuwen (72) is taalambassadeur. "Ik ben poppenmaakster en een aantal jaren geleden kreeg ik een mail uit Amerika dat ze interesse hadden voor mijn poppen. Omdat mijn Engels zeer slecht was, kon ik de mail niet beantwoorden. Toen besloot ik weer naar school te gaan. Ik ben, rond mijn vijftigste, naar het ROC gegaan voor Nederlands, Engels en computerles en heb daar zeven jaar op gezeten. Op het ROC ging er een wereld voor mij open en kwam ik erachter hoe leuk het was om op school te zitten. Maar wat nog veel belangrijker was, is dat ik me veel zelfverzekerder ging voelen." Graddie wist wel dat ze laaggeletterd was, maar had daar vroeger geen problemen mee.

"Mijn man deed de boekhouding en als ik de kinderen vroeger voorlas, gebruikte ik altijd mijn fantasie en hadden ze niets door. Ook gebruikte ik smoesjes als 'ik ben mijn bril vergeten', want je schaamt je als je niet goed kunt lezen of schrijven. Op de basisschool had ik moeite om snel te lezen en werd mij verweten dat ik weer eens zat te dromen. Op jonge leeftijd ben ik toen gaan werken als schoonmaakster. Later is bij mij ook geconstateerd dat ik dyslexie heb en kon ik begrijpen waarom lezen mij moeite kost. Als ik nu merk dat iemand niet goed kan lezen en schrijven vertel ik mijn verhaal, want het heeft mijn leven erg verrijkt en veel gebracht. Ik leg ze ook uit dat je je niet hoeft te schamen en dat je er iets aan kunt doen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, want laaggeletterdheid komt in elke leeftijdscategorie voor."

Ook heeft Graddie websites beoordeeld en advies gegeven. "Het is belangrijk dat je een website rustig houdt. Niet te veel informatie op een pagina omdat laaggeletterden moeite hebben met lezen, dan raken ze in de war. Ook de tekst zo kort mogelijk houden, letters niet te klein en met tussenregels zodat het overzichtelijk blijft."

'Met smoesjes kom je er niet, dus pak het probleem serieus op'

Stimuleren en ondersteunen

Dicky Gingnagel (48) was ook laaggeletterd. "Op mijn werk moet ik dagrapporten invullen waar ik veel moeite mee had", vertelt zij. "Maar omdat ik me schaamde, had ik niet verteld dat ik niet goed kon schrijven en lezen. Een collega merkte op een gegeven moment dat er in de rapporten woorden ontbraken of verkeerd waren geschreven en vroeg of ik een taalprobleem had. Ik heb toen verteld over mijn probleem en mijn teamleider stimuleerde mij om weer naar school te gaan."

'Ontzettend eng' was het wel om rond haar dertigste op het ROC te zitten, vervolgt Gingnagel. "Maar daardoor heeft mijn leven wel een andere wending gekregen, heb ik meer zelfvertrouwen en hoef ik me niet meer te schamen. Wat ik wel jammer vind, is dat mijn vorige werkgever mijn probleem niet heeft opgepakt. Ik werkte toen bij de sociale werkplaats en ze wisten van mijn laaggeletterdheid, maar ze hebben mij niet ondersteund in het vinden van een oplossing en mij ook niet naar school gestuurd. Gelukkig kwam ik daarna wel bij een betrokken bedrijf terecht. Je brengt namelijk niet zelf je laaggeletterdheid naar voren omdat je je schaamt. Je weet niet hoe mensen gaan reageren of wat ze gaan zeggen. Daarom is het belangrijk dat bedrijven je altijd steunen en stimuleren om naar school te gaan of een cursus te volgen. Als je bedrijf dat voor je doet, ga je met veel plezier naar je werk." De taalambassadeurs vertellen dat het Taalakkoord belangrijk is omdat je overal voor moet kunnen lezen en schrijven. "Met smoesjes kom je er niet. Je moet jouw probleem serieus oppakken en je schaamte loslaten."

Vernieuwende dienstverlening nu ook in het Gooi

Heleen Troost: 'Hoe mooi is het om dit hier op te zetten?' Foto: Bastiaan Miché

hilversum Ouderen verdienen het om op een prettige manier en met persoonlijke aandacht zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Dat is de visie van Heleen Troost. Met deze gedachte besloot zij een half jaar geleden een vernieuwende dienstverlening - Home Instead - aan te bieden in ’t Gooi en de Vechtstreek.

'Je kunt echt iets toevoegen, iets doen aan eenzaamheid'

Troost leerde de organisatie kennen via haar opa in Heemstede. "Bij mijn opa heb ik van dichtbij meegemaakt hoe belangrijk het is om thuis te blijven wonen. Door de persoonlijke dienstverlening kon dit op een prettige manier", vertelt de 29-jarige Loosdrechtse. "Hij kreeg oprechte aandacht van vaste medewerkers op tijdstippen waarop hij dat wilde."
Pakweg een half jaar terug begon Heleen vanuit Hilversum met Home Instead. "Het is mooi om deze dienstverlening ook in het Gooi aan te kunnen bieden. En wij bieden ondersteuning op de manier zoals de senior graag wil, een maatje op duidelijk afgesproken tijden. En dat ‘maatje’ biedt allerlei praktische hulp of juist individuele begeleiding. Daarbij staat de senior als persoon centraal. Er kan geholpen worden met koken, de was of persoonlijke verzorging, en het is juist de bedoeling om dit samen met de senior te doen."
Wie daarbij denkt dat deze zorg alleen toegankelijk is voor een kleine groep mensen, zoals Troost verwoordt, heeft het mis. “Deze hulp kan ook vanuit de WMO (via de gemeente), de WLZ (door het CIZ) en via de ZVW vergoed worden. Uiteraard is er een indicatie nodig, maar de diverse instanties zien ook dat deze hulp echt helpt om langer thuis te kunnen blijven wonen."
De doelgroep ouderen heeft Troost altijd aangetrokken. Ze maakte kennis met het 'vak' bij de Beukenhof in Loosdrecht waar ze als tiener een bijbaantje had. Toen ze later voor haar studie gezondheidswetenschappen naar Amsterdam verhuisde, ging ze eveneens bij een verzorgingstehuis aan de slag.
Er volgde nog een managementopleiding, maar voor Troost was het al snel duidelijk dat het werken met ouderen haar roeping is. "De verhalen van ouderen - hun geschiedenis - vind ik mooi", legt zij uit. "En je kunt echt iets toevoegen, iets doen tegen eenzaamheid bijvoorbeeld."
Voor mensen die langer thuis willen blijven wonen, is Home Instead een uitkomst, vertelt Troost. Bovendien is het een goede aanvulling op de bestaande dienstverlening. "Mensen krijgen de regie over hun eigen leven weer terug. Een dochter vertelde me laatst dat haar vader dankzij zijn maatje eindelijk weer eens naar Naarden was geweest. Zo mooi om dat te horen."
Zie ook www.homeinstead.nl/t-gooi of bel 035-7130500

Huizen en hotels straks op raadhuis

Gooische editie Monopoly verschijnt binnenkort op de markt

Bert-Jan Koekkoek en Wijnand den Uyl hebben u eindelijk 'hun' Gooische Monopoly. Foto: Bob Awick

HILVERSUM "Het heeft bloed, zweet en tranen gekost en achteraf was het toch wel een extreem zware klus", vertelt Bert-Jan Koekkoek. Samen met plaatsgenoot Wijnand den Uyl bedacht de Bussumer vorig jaar het Monopoly 't Gooi. Vanaf november is het te verkrijgen.

"Het begint met een leuk idee, maar dan komt de vraag wat je er allemaal op zet", vertelt Koekkoek. "Natuurlijk wil je de bekende plekken, maar je bent dan ook weer afhankelijk van bijdragen. Uiteindelijk was eigenlijk iedereen heel positief. We hebben ook heel vaak nee moeten verkopen als ondernemers vermeld wilden worden op een algemeenfondskaart. We wilden wel mensen uit verschillende branches hebben om het spel wat aantrekkelijker te maken."
Maar welke hotspots uit de regio verschijnen er allemaal op het bord? Koekkoek wil nog niet alles prijsgeven, maar zegt al wel dat de gevangenis gewoon de gevangenis blijft en niet het politiebureau op de Groest. Dat komt door de algemene regelgeving van de makers. Wel maken de stations plaats voor de vier theaters: het Muiderslot, Gooiland, Spant! en Singer.
Verder neemt Blaricum de plek over van Amsterdam en Laren die van Rotterdam. Hilversum staat ergens halverwege het bord met het raadhuis, Media Park en de Jonge Haan. In de praktijk houdt dat dus in dat de spelliefhebber straks huizen en hotels kan bouwen boven op bijvoorbeeld het raadhuis. Wat zal Dudok daarvan hebben gevonden...
Koekkoek kan in ieder geval lachen om die gedachte. Verder werkt het spel nagenoeg hetzelfde als de normale versie, al hebben de algemeenfonds- en kanskaarten een regionale insteek.
Dat het allemaal zo lang heeft geduurd, komt ook door de enorme wachtrij voor het spel. Er zijn nog andere landen/regio's waar een eigen Monopoly voor in de maak is. Maar straks is het (eenmalig en beperkt leverbaar) voor 49,95 euro te koop bij Intertoys in Bussum of via www.gooischspel.nl.