Gooi en Eembode Hilversum

15 februari 2018

Gooi en Eembode Hilversum 15 februari 2018


Vogel overlijdt ondanks heldenactie

Dany had de buizerd aanvankelijk nog kunnen redden. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Hij leek even de held van de dag te zijn toen de 13-jarige Dany van den Berg uit Hilversum een buizerd uit de struiken bij de natuurbrug over de Naarderweg had weten te redden. Uiteindelijk is het gewonde dier toch overleden.

De scholier van het Wellantcollege in Naarden is ook juniorvalkenier op het Muiderslot. Woensdagmorgen - hij was het eerste uur vrij van school - kreeg de jongen een telefoontje van zijn tweelingzus Noëmi. Zij zag het dier vastzitten in de struiken en belde haar broer voor hulp. Ook de brandweer werd gealarmeerd omdat het lastig was om de sloot over te steken. Dany kwam snel in actie en wist gewapend met zijn valkeniershandschoen puur op adrenaline het beest te bevrijden. Zijn voeten belandden daarbij wel in het ijskoude water. "Maar ik moest het beestje redden. Ik houd zelf ook veel van dieren."
Het beestje was wel heel erg gestrest, vertelt Dany, die al meteen doorhad dat de buizerd een gebroken sleutelbeen had. "Ik tikte op zijn snavel en hij tikte niet terug. Dat betekent dat hij pijn had."
De scholier droeg het gewonde dier over aan de dierenambulance. Die heeft de buizerd uiteindelijk toch op moeten geven, vertelde Dany woensdagmiddag. "Zij had inderdaad een gebroken sleutelbeen en daarom hebben ze euthanasie gedaan. Als een vogel niet meer kan vliegen is het geen vogel meer."
Overigens vond er tijdens de reddingsactie een ongeval met twee auto's plaats.

Drie gewonden en arrestaties in Emmastraat

hilversum Een al dagen durend conflict tussen de eigenaar van een pizzeria aan de Emmastraat en zijn huurbaas is dinsdagavond volledig uit de hand gelopen. Bij een vechtpartij vielen drie gewonden, die ook zijn aangehouden. "Het is wildwest geworden", zegt de eigenaar van het complex Caroline Grabijn.

De politie kreeg 's avonds rond 22.25 uur een melding van de vechtpartij, waarbij messen zouden zijn gebruikt. Een politiewoordvoerder zegt daarover dat er niet met blote handen is gewerkt. De drie betrokken personen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Zij zijn niet in levensgevaar. Wanneer zij het ziekenhuis kunnen verlaten, zullen de drie - de eigenaar van de pizzeria, zijn zoon en de huurbaas - worden verhoord.

Het is al enige tijd foute boel tussen de eigenaar van pizzeria Della Chef en de huurbaas, die op zijn beurt weer huurt bij Grabijn. Met name de afgelopen dagen moest de politie meerdere malen ter plaatse komen omdat er van beide kanten bedreigingen werden geuit.
Daarbij wordt de huurder vooral gezien als de boeman. Hij zou de ruimte hebben afgesloten, gerommeld met de elektriciteit en zaterdagavond het gas open gezet. Omdat er aanvankelijk sprake leek van een gaslek moest de brandweer ter plaatse komen. Grabijn probeert haar huurder uit het pand, waar voorheen het in opspraak geraakte zorgbedrijf Ascensio zat, te krijgen. Wat er dinsdag precies gebeurde, kan zij ook niet zeggen. "Er gaan verschillende verhalen rond."

Civiel conflict

De politie kon tot dinsdag telkens niet ingrijpen omdat de delicten niet ernstig genoeg waren en er steeds sprake was van een civiel conflict. Grabijn, nauwelijks verrast door de vechtpartij, kan zich voorstellen dat veel Hilversummers het op het oog 'lakse' optreden van de politie kraken. Toch meent zij dat de politie alles heeft geprobeerd wat mogelijk was om escalatie te voorkomen.

Credits geven

Foto: Peter Schavemaker

Mediastad-hoofdrolspelers in de afgelopen eeuw krijgen de eer die hen toekomt in het boek '100 jaar Hilversum mediastad'.

13

HAP inventariseert wensen en problemen spoorzone

Altijd maar wachten. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Word jij ook zo gek van dat wachten voor de spoorbomen en denk jij een oplossing te hebben voor deze 'spoorse doorsnijding' zoals dat officieel heet, dan hoopt de Stichting Hilversumse Architectuur Prijs (HAP) dat je de onlinevragenlijst invult. Via deze digitale enquête wil de stichting inzicht krijgen in de wensen van de Hilversummers.

Zeven vragen over de spoorzone zijn te bereiken via de website van de stichting. Bereikbaarheid en barrière van de spoorzone zijn de twee belangrijkste pijlers van deze vragenlijst. Meedoen kan anoniem, maar degene die zijn mailadres invult maakt kans op een van de vijf te verloten Historische Atlassen van Hilversum.

Het dilemma tussen bereikbaarheid en barrière van de spoorzone keert ook terug op de debatbijeenkomst van donderdag 8 maart. Tijdens deze sessie presenteert HAP de resultaten van de enquête, die tot en met zondag 25 februari is in te vullen. Vanaf 19.30 uur staat de spoorzone in Hilversum centraal als gespreksonderwerp.

IJskelder Schaep en Burgh is hot bij overwinterende vleermuizen

De franjestaart. Foto: Natuurmonumenten

'S-GRAVELAND Dertien watervleermuizen, drie baardvleermuizen en een franjestaart: dat is deze winter het aantal vleermuizen in de ijskelder op buitenplaats Schaep en Burgh in 's-Graveland, blijkt uit de jaarlijkse telling van Natuurmonumenten.

Al 45 jaar tellen de boswachters van Natuurmonumenten de vleermuizen in de ijskelder. Boswachters Luc Hoogenstein en Annemieke Ouwehand zijn erg tevreden over het resultaat. "Drie dieren meer dan de afgelopen jaren en daarmee zijn we terug op het topniveau van 2011. En ook nog een franjestaart, een soort die ik hier al vier jaar niet heb gezien", aldus Ouwehand.

Natuurmonumenten knapte de ijskelder in 2016 op om de omstandigheden voor vleermuizen te optimaliseren. Zo is er een nieuwe zandlaag aangebracht om de luchtvochtigheid hoog te houden. "Daardoor blijft de temperatuur stabiel en dat maakt de ijskelder tot een ideale winterslaaplocatie, evenals de rust en de afwezigheid van licht", vertelt Hoogenstein. "Watervleermuizen zie je veel op buitenplaatsen vanwege de combinatie van bomen en water: lange lanen met vijvers en sloten. Dus volop voedsel. Wist je dat elke vleermuis wel een miljoen muggen per jaar vangt?"
De cirkelvormige ijskelder van Schaep en Burgh is gebouwd in 1810. Hij bevindt zich achter het landhuis en is herkenbaar als begroeide heuvel. Om de vleermuizen niet te storen is de ijskelder niet toegankelijk, maar hij is wel van buitenaf te bewonderen.

Weerbericht

Eerst overwegend droog, in de nacht lichte vorst

Donderdag passeert een frontaal systeem met enige tijd neerslag. Daarachter trekt een uitloper van het Azorenhoog naar West-Europa. De neerslagkansen nemen af. Van tijd tot tijd doet de zon goede zaken. Bij helder weer kan het in de nacht een graadje vriezen. In de loop van het weekend trekt een storing langs Nederland oostwaarts. Later op zondag valt lokaal wat regen.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag vriest het licht. Overdag volgen er zonnige perioden. Bij een matige westenwind wordt het 7 graden. Ook in het weekeinde vriest het 's nachts licht, tot -2 graden. Zaterdag schijnt de zon geregeld met een kleine kans op een lokale bui. Zondag schijnt eerst af en toe de zon. Geleidelijk neemt de bewolking toe. Later op de dag kan er wat regen vallen. Zaterdag en zondag wordt het overdag 6 à 7 graden. Er waait een meest matige westenwind.

Trend na het weekeinde

Maandag kan het eerst nog wat regenen. Nadien zorgt een hogedrukgebied voor een aantal droge dagen. Met de verwachte positie boven Scandinavië draait de wind vanaf dinsdag naar noordoost. De temperatuur gaat dan dalen met lichte tot mogelijk matige vorst in de nacht.

Weetje

De temperatuur ligt deze week rond de normale ofwel de gemiddelde waarde. Dat is 5 à 6 graden als maximum en iets onder het vriespunt als minimum. Soms kan het al erg zacht zijn. Tien jaar geleden, van 10 t/m 12 februari 2008, werd het al 14 graden. Twintig jaar geleden, van 13 t/m 16 februari 1998, was het met 15 à 16 graden al enkele dagen vroeg voorjaar.

HOV-informatiepunt opent volgende week

hilversum De plek in De Riebeeck Galerij gebruikte de provincie Noord-Holland al voor informatiebijeenkomsten. Nu heeft zij de officiële opening van het HOV-informatiepunt op de agenda gezet. Donderdag 22 februari is het feestje.

Om 16.00 uur gaan de deuren open van het informatiepunt dat gevestigd is in het winkelcentrum aan de Oosterengweg. Een half uur later begint het programma met toespraken van gedeputeerde Elisabeth Post en wethouder Floris Voorink. Hierna volgt de openingshandeling. De gasten kunnen informatie inwinnen bij projectmedewerkers over het verkeersproject.

In dit informatiecentrum kunnen inwoners terecht met vragen, suggesties en klachten. Aan de muur hangen ontwerpen, sfeerbeelden en tekstpanelen. Op de leestafel is meer informatie te vinden over het hoogwaardigopenbaarvervoerproject. De openingstijden zijn woensdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur.

Brons voor de ATC-schaatsers op NK in Olympisch stadion

De bronzen meiden. Foto: ATC

HILVERSUM Een groep meiden van het Alberdingk Thijm College heeft bij het Nederlands kampioenschap scholieren ploegen achtervolging (SPA) de derde plaats gepakt. In het Olympisch Stadion in Amsterdam stonden zij daarom met een bronzen medaille op het podium.

Na de herfstvakantie begint een grote groep eersteklassers traditiegetrouw op de Vechtse Banen in Utrecht met de training voor de SPA-wedstrijden. Dit jaar meldde zich een recordaantal schaatsliefhebbers.
De resultaten van de voorrondes waren heel bijzonder. In alle vijf de categorieën wisten ATC-leerlingen zich te plaatsen voor het NK. In het Olympisch Stadion pakten de meisjes tot met met 17 jaar brons.

'We hebben al zo weinig prachtige panden hier'

Plannen nieuwe eigenaar vallen slecht bij villawijkbewoners

Verdwijnt er straks weer een authentiek pandje voor een groot nieuwbouwhuis? Omwonenden van de Regentesselaan zijn er bang voor.

Vorig jaar is de Regentesselaan 12 verkocht en nu zijn er plannen om de huidige bebouwing, met het theehuis uit 1901, te slopen. Foto: Bastiaan Miché

hilversum In Hilversum zijn al veel fraaie gebouwen verdwenen. Bewoners van de Trompenberg vrezen dat er binnenkort weer een pand bij komt op deze lijst. Het gaat om het voormalige theehuis aan de Regentesselaan 12. Het oude huis van de familie Brenninkmeijer is verkocht en de plannen die de nieuwe eigenaar heeft, stemmen tot grote onvrede en bezorgdheid bij de omwonenden.

Ook twee monumentale eiken moeten verdwijnen

Op het terrein staat het oude theehuis, gebouwd in 1901. Het is een van de oudste gebouwen van de villawijk. Bewoners schrokken zich een hoedje toen zij hoorden dat de nieuwe eigenaar een sloopvergunning heeft aangevraagd bij de gemeente. Er is onrust ontstaan en het verzet is begonnen en groeit. In de Regentesselaan hebben omwonenden spandoeken opgehangen waarin zij pleiten voor behoud van het theehuis, dat geen monument is.
Tegen de voorgenomen sloop en het kappen van twee monumentale eiken tekenen zij ernstig bezwaar aan, zo laten de bewoners weten in een brief aan het gemeentebestuur en de politieke partijen. "We begrijpen niet hoe de gemeente het over z'n hart zou kunnen krijgen een vergunning af te geven voor de sloop van zo'n prachtig pand. We hebben al zo weinig in Hilversum", vragen de bezwaarmakers zich hardop af.
Tevens plaatsen zij grote vraagtekens bij de nieuwbouw die ervoor terug moet komen. Volgens de bewoners strookt dit totaal niet met het bestemmingsplan en de afspraken die horen bij het beschermde dorpsgezicht. "Er komt een enorm groot huis terug op tien meter van de erfscheiding. Wij hebben op de bouwtekening kunnen zien dat het huis vier verdiepingen telt. Dat is met een kelder", zegt Tamara Peters namens de bewoners. Gezien de megalomane nieuwe woning met negen grote toiletten, drie badkamers en twee ingangen vragen de bewoners zich ook af of dit op den duur geen verzorgingshuis wordt. Peters geeft toe dat het speculeren is, maar de nieuwe eigenaar van nummer 12 is werkzaam in die branche en zo veel voorzieningen in een huis is veel voor één gezin. "We willen niet misleid worden."

PvdA wil regels voor verhuur via Airbnb

hilversum Amsterdam is op het gebied van Airbnb een extreem voorbeeld. Hoofdbrekens heeft het bestuur van de hoofdstad om de illegale verhuur van appartementen via onder meer deze site tegen te gaan. Zover moet het in Hilversum niet komen, stelt de PvdA.

Hilversum is weliswaar geen Amsterdam, maar toeristen weten de mediastad zeker te vinden, schrijft PvdA-nieuwkomer Joop Lahaise. Vanwege de strenge regels en de betere handhaving in Amsterdam krijgen omringende gemeenten steeds meer te maken met Airbnb. Een rondje op het internet leidde al tot 130 aanbiedingen in Hilversum en omgeving. Nu het fenomeen oprukt naar Hilversum pleit de sociaaldemocraat ervoor om vroegtijdig paal en perk te stellen aan de wildgroei.

“Toerisme heeft veel positieve kanten, maar we willen niet zoals Amsterdam de put dempen als het kalf verdronken is”, meldt het kandidaat-raadslid. Dat is de reden dat Lahaise pleit voor het opstellen van regels voor de vakantieverhuur. Daarbij denkt de PvdA aan een meldingsplicht, toeristenbelasting, geen verhuur aan groepen, verhuur voor maximaal zes weken per jaar en aantoonbare toestemming van de buren of de vereniging van eigenaren.

"Sociale huurwoningen mogen sowieso nooit aan toeristen worden verhuurd. Vakantieruil mag van ons wel, mits de verhuurder akkoord is. Een woning is per slot van rekening om in te wonen, niet om slapend rijk van te worden", is de uitsmijter van de sociaaldemocraat.

Laagdrempelige dagbesteding voor ouderen in de Meent

HILVERSUM Jongerencentrum 't Web aan De Meent 4a in de Hilversumse Meent opent vanaf april ook iedere maandagochtend en woensdag de deuren voor ouderen uit de buurt. Nu de gemeente akkoord is gegaan met het subsidieverzoek van de Stichting Hilversumse Meent is dat zeker.

Dat betekent dat de Meent over ruim anderhalve maand - als de plannen volgens schema verlopen - over de gewenste laagdrempelige plek beschikt voor ouderen met lichte dementie of senioren die meer structuur willen hebben in hun leven. Het buurtinitiatief is bedoeld om ouderen uit de buurt uit hun sociale isolement te krijgen en mantelzorgers te ontlasten.

"Wij wilden graag een open en toegankelijke plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen uitwisselen, samen dingen ondernemen en van elkaars gezelschap genieten", is de uitleg van het basisidee van Cees Kuijlaars van de Stichting Hilversumse Meent. "We zien dit als een mooie stap om een bijdrage te leveren aan zorgeloos oud worden in de eigen buurt met passende ondersteuning."

'Bijdrage leveren aan zorgeloos oud worden in de eigen buurt'

Buurtbewoners krijgen ondersteuning van HilverZorg. Een professional van de zorginstantie én vrijwilligers uit de wijk zorgen op beide momenten in de week voor de ouderen.
In de Hilversumse Meent wonen veel ouderen. Uit cijfers blijkt dat er veel vergrijzing is: ruim 30 procent is ouder dan 65 jaar, zo meldt de gemeente. De groep van 75-jarigen groeit. Langer zelfstandig wonen is waar de overheid op inzet. Daarmee groeit de behoefte om in de eigen buurt andere ouderen te ontmoeten en samen activiteiten te ondernemen.

Daarom juichen ze in het raadhuis dit buurtinitiatief ook zo toe. Wethouder Eric van der Want van Zorg en Welzijn prijst dat de stichting voor meer ondersteuning en ontmoeting in de eigen omgeving wil zorgen. Deze laagdrempelige dagbesteding past goed binnen de Hilversumse ambities van het buurtgericht werken en van een dementievriendelijke gemeente. "De subsidieaanvraag past binnen ons recent gepresenteerde plan", aldus de bestuurder.

Plan voor verplaatsen perron Sportpark

hilversum De perrons van station Hilversum Sportpark moeten tegenover elkaar komen te liggen. Dat is de wens van de gemeente Hilversum. Hoe haalbaar dit is, wordt momenteel uitgezocht.

Onderzoek is nu gaande hoe en of het perron aan de centrumkant op dezelfde hoogte als het Arenapark kan komen en om tevens de voorzieningen te verbeteren op het station. Het doel hiervan is tweeledig. Het bevordert de verkeersveiligheid en moet zorgen voor een aantrekkelijker station. "Dit moet bijdragen aan de aantrekkelijkheid van beide locaties voor bedrijven, werknemers, scholieren en bewoners", meldt de gemeente.

Wat dit project moet gaan kosten, welke rol ProRail en de gemeente hebben en wanneer deze operatie op stapel staat, is allemaal nog niet bekend. De plannen bevinden zich in een pril stadium. Antwoorden hierop komen later. Eerst moet duidelijk zijn wat de technische mogelijkheden zijn. In een later stadium bepaalt het gemeentebestuur op basis van verkenningen wat het ambitieniveau precies wordt.

Jacqueline van den Berg

(46) woont sinds tien jaar in Hilversum, is eigenaar van Bsure Events en had Prince boven haar bed hangen.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik organiseer als zelfstandig eventmanager private, maar vooral businessevents. Eerst 18 jaar in dienstverband, maar zo'n 1,5 jaar geleden heb ik mijn hart gevolgd en zet dit nu voort als ondernemer."

Nog tijd voor hobby's?
"Kickboksen, crossfight, uit eten en een avondje dansen."

Hilversum in 5 woorden:
"Centraal, divers, in ontwikkeling, dorps, groen."

Leukste café?
"Mout."

Waar ben je trots op?
"Mijn gezin. En op de kinderkleding- en speelgoedbeurs XXL die ik twee keer per jaar organiseer. Ooit begonnen met 75 beursplekken in een gymzaaltje in Hilversum en nu uitgegroeid tot de grootste kinderbeurs van Nederland. De beurs in Dudok Arena telt 270 kramen en inmiddels organiseer ik de beurs ook in Den Bosch en Amsterdam."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Geen. Gun ik mezelf geen tijd voor."

Kroketje of kaviaar?
"Een satékroketje."

Welke poster hing er boven je bed?
"Prince, Doe Maar en Duran Duran."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Het gemeentehuis. Zeker tijdens Dudok in Concert."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Gijsbrecht."

Waar wil je op proosten?
"Op een goede gezondheid."

Mooiste plek in Hilversum?
"De hei."

Plannen voor de toekomst?
"Vooral genieten en nog twee locaties van de Kinderkleding- en speelgoedbeurs XXL erbij. In Zuid-Holland en ergens in het oosten van het land."

Peter Starink directeur King Arthur Groep

hilversum Peter Starink is de nieuwe directeur van de King Arthur Groep. Twee weken geleden, donderdag 1 februari, is hij begonnen aan zijn nieuwe klus.

Starink is bekend in de wereld van de zorg. In 1984 begon hij als stagiair bij een Hilversums verpleeghuis. Verder werkte hij onder meer als fysiotherapeut, zat in cliëntenraden van een ziekenhuis en een psychogeriatrisch verpleeghuis en was de afgelopen twee jaar manager van HilverZorg in de Boomberg.

Thuiszorgorganisatie King Arthur Groep zet zich in voor een veilig thuis voor mensen met dementie. Zij bieden ondersteuning en activiteiten aan mensen in hun thuissituatie en 24 uurszorg in hun woonzorgvoorzieningen. Hun Hilversumse ontmoetingsplaats Ridderspoor is gevestigd aan de Koninginneweg. Starink gaat zich onder andere richten op het snijvlak van strategie en groei bij zijn nieuwe werkgever.

Sanne en Merel voorleeskampioen van Hilversum

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Veertien scholieren van net zo veel basisscholen in Hilversum beleefden zaterdagmiddag in de bibliotheek een spannend uur. Zij stonden in de lokale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Uiteindelijk waren Sanne Nouwens van de Bavinckschool en Merel Thewessem van Elckerlyc Schuttersweg de besten. Zij staan nu in de landelijke kwartfinale op 18 maart.

Vanuit containerunit Hilversum promoten

Zaterdag was de opening. Foto: Bastiaan Miché

hilversum De opvallende containerunit op het Stationsplein is nu ook het onderkomen van de VVV/Touristinfo en wordt zo het trefpunt voor toeristen en dagjesmensen.

Zaterdag was het openingsfeestje. Tevens is dit de werkplek van het Hilversum Marketingteam. Samen met de VVV en de ondernemers zal het Hilversum Marketingteam vanuit dit paviljoen Hilversum beter op de kaart gaan zetten zodat er meer bezoekers naar de stad komen, die langer blijven en vaker terugkeren.

'Inwoners meer zeggenschap geven bij herinrichting verkeersknelpunten'

CDA maakt inventarisatie van onveilige situaties

Cijfers zeggen lang niet alles. De beleving van weggebruikers zegt ook veel over onveiligheid in het verkeer. Daar moet meer aandacht voor zijn.

'Het zegt veel over de beleving dat er klaar-overs nodig zijn in de spits op het kruispunt Diependaalselaan/Eikbosserweg', luidt een voorbeeld. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Aan wie moet je de vraag stellen wat de meest onveilige verkeerssituaties zijn van Hilversum? Aan de gebruikers zelf, zo stelt het CDA. Dat heeft de partij de afgelopen weken dan ook gedaan. Vele Hilversummers reageerden. Deze inventarisatie leidde tot nieuwe inzichten en vooral tot het gevoel dat de inwoners meer zeggenschap moeten krijgen bij de herinrichting van de knelpunten.

Bekende knelpunten als de rotonde Diependaalselaan / Utrechtseweg en Utrechtseweg / Gijsbrecht van Amstelstraat kwamen hier eveneens naar boven. Deze staan al op het opgestelde lijstje van verkeerswethouder Floris Voorink. Hij maakte eind 2017 al bekend dat de gemeente deze twee kruispunten gaat aanpakken. Maar de inventarisatie leverde veel meer locaties op. Naast de top tien van de wethouder kaartten de ruim honderd respondenten nog eens 31 knelpunten aan.

Bij het maken van het eigen lijstje heeft de gemeente volgens het CDA geen rekening gehouden met de beleving van de weggebruikers. In het raadhuis zijn ze te veel afgegaan op cijfers, waaronder geregistreerde ongevallen en gemeten snelheden, terwijl de weggebruikers juist feilloos kunnen aangeven waar de knelpunten zitten. Hun praktijkkennis en de kennis van de deskundigen versterken elkaar, is de redenering.

Wat het CDA opvalt is dat inwoners veel plekken, verspreid over heel Hilversum, noemen die de laatste periode juist zijn aangepakt. Goed voorbeeld daarvan is het eiland dat vorig jaar is aangelegd op het kruispunt Langestraat / Neuweg. Volgens kandidaat-raadslid Evert Jan Kruijswijk Jansen geven de respondenten aan dat dit een onoverzichtelijk kruispunt is geworden voor fietsers. "Op het eiland kunnen de fietsers de verkeerslichten niet zien, waardoor het een gok is of je kunt oversteken", staat in het CDA-rapport.

Dat zo veel Hilversummers reageerden op de oproep via Facebook en dat er veel meer onveilige verkeerssituaties zijn binnen de gemeentegrenzen heeft niet tot verbazing geleid bij het CDA. Zij zien dit eerder als een onderstreping van een groot probleem. "Het is vooral een bevestiging van een vermoeden", zegt Kruijswijk Jansen over de zorgen die er in Hilversum zijn. "Ik ben blij met hoe massaal mensen gereageerd hebben. Dat geeft een gevoel van urgentie aan."

Donderdagavond overhandigden de christendemocraten hun rapport aan Voorink tijdens de commissie Verkeer en Beheer. Zij hopen dat de VVD'er diverse aanbevelingen wil overnemen. Dat inwoners meer betrokken worden bij het verbeteren van de veiligheid is een van de aanbevelingen. Dat leidt uiteindelijk tot duurzame oplossingen die het veiligheidsgevoel van de gebruikers vergroot, meent het CDA. "Burgers moeten actief worden geïnformeerd over preventieve maatregelen en gevraagd worden mee te denken en mee te werken bij het oplossen van veiligheidsvraagstukken", heeft de partij opgeschreven.

Aandacht voor hoofdrolspelers 100 jaar Hilversum mediastad

Peter Schavemaker vertelt in boek over diverse media-iconen

Doodgewoon is het voor velen dat Hilversum dé mediastad van het land is. Maar zo gewoon is dat helemaal niet: daar is een eeuw lang hard voor gestreden.

Oud-burgemeester Jeltien Kraaijeveld-Wouters is belangrijk geweest voor de mediastad. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dat Hilversum al een eeuw dé mediastad is van Nederland is geen vanzelfsprekendheid. Het idee dat omroepen en mediabedrijven horen bij het meubilair van Hilversum is niet zomaar een gegeven. Daar is in de afgelopen honderd jaar hard voor geknokt. Journalist Peter Schavemaker tekent in zijn boek '100 jaar Hilversum Mediastad' de hoofdrolspelers op die ervoor gezorgd hebben dat Hilversum het epicentrum van de Nederlandse media is gebleven.

Uit zijn grondige onderzoek - Schavemaker is twee jaar lang bezig geweest en interviewde meer dan zestig personen - blijkt dat het een paar keer een haartje heeft gescheeld of de status van mediastad was voorbij. Eind jaren '80, begin jaren '90 hebben burgemeester Jeltien Kraaijeveld-Wouters en wethouder Erna Weijers van Mediazaken - zij overleed in 2001 - hierin een grote rol gespeeld. Volgens de auteur van het boek was er in deze periode een politieke desinteresse in de media in het dorp. Hilversum en media gaan hand en hand. De twee horen bij elkaar zoals rozen op Valentijnsdag. Dat was de opvatting.
Vertrek van diverse omroepen dreigde. Andere gemeenten stonden al met open armen klaar. Daar wisten de twee bestuurders een stokje voor te steken. Schavemaker roemt hun oplettendheid doordat zij de grote publieke omroepen in Hilversum wisten te houden. Hun inspanning voor bijvoorbeeld de realisatie van het AKN-gebouw aan de 's-Gravelandseweg is van essentieel belang geweest.

Kantelpunt

Oud beeldmateriaal van het Media Park. Foto: Beeld en Geluid

Burgemeester Joost Boot toonde begin jaren 50 een visionair te zijn

"De komst van RTL naar Hilversum eind jaren '80 en het realiseren van het AKN-gebouw is een even groot kantelpunt in de geschiedenis van de mediastad als de komst van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek in 1918", concludeert Schavemaker na onder meer een vraaggesprek te hebben gehad met oud-burgemeester Kraaijeveld-Wouters. Later heeft wethouder Jan Rensen de banden met de omroepbestuurders aangehaald en ervoor gezorgd dat de lijnen tussen het Media Park en het raadhuis korter werden. “Dat heeft de rol veranderd”, meldt de schrijver.
Burgemeester Joost Boot (1951-1968) is volgens de mediajournalist een visionair. Ten tijde van de eerste tv-uitzendingen wist hij de televisie van Bussum naar Hilversum te krijgen. In die periode is de grond aangekocht waar het Media Park op gevestigd is. Schavemaker heeft als eerste mogen putten uit de 29 dagboeken van de voormalig burgervader. “Als hij niet zo goed zijn werk had gedaan dan was Hilversum wellicht niet de mediastad geweest. De man was een echte pionier”, aldus de auteur.
Wat hem betreft heeft Hilversum te weinig oog voor de inspanningen en de resultaten van bijvoorbeeld deze drie hoofdrolspelers. Dat de namen Boot, Weijers en Kraaijeveld-Wouters nog niet zijn verwerkt in een straatnaam op het bedrijventerrein verbaast hem. “Ik vind het merkwaardig dat in de jaren van het uitbouwen van het Media Park nooit gedacht is aan deze iconen”, geeft hij aan.
Alles begon op 27 februari 1918. Op die dag in Amsterdam tekende de NSF het contract om zich in Hilversum te vestigen. De fabriek betrok een pandje op de Groest. Om te weten te komen hoe de politiek destijds dacht over de komst van de radio en de ontwikkeling van toen de radiostad, is Schavemaker de archieven van onder meer Beeld en Geluid in gedoken.

Historisch document

Dat leverde zes ordners op aan materiaal om zo de ontstaansgeschiedenis en de eerste stappen richting de mediastad die Hilversum nu is, op een menselijke manier op te tekenen. Want Schavemaker wilde geen steriel boek maken. Het moest geen compilatie worden van de vele jubileumboeken van de omroepen, maar een historisch document aan de hand van menselijke verhalen, waaronder bijvoorbeeld die van John de Mol. Woensdagmiddag was in een volle theaterzaal van Beeld en Geluid de presentatie van het boek. Wie geïnteresseerd is in extra verhalen moet de Facebookpagina 'Boek 100 jaar Hilversum mediastad' in de gaten houden.

Fysiotherapeut met een missie op het vol geparkeerde Arenapark

Mark van Straten beloont fietsers en zet zich in voor meer bewegen

Mark van Straten: 'Mensen pakken veel te snel de auto.' Foto: Bastiaan Miché

hilversum Hij zag bij Nike hoe vol het Arenapark - waar Mark van Straten werkzaam is als massagetherapeut - stond met auto's. Waarom komen die mensen, of althans de mensen die in de buurt wonen, niet op de fiets naar hun werk?, was zijn gedachte. "Bewegen is ontzettend belangrijk voor de gezondheid, net als niet roken en goed eten."

'Als mensen een beetje bewegen of lopen, scheelt dat al heel veel'

De 54-jarige Van Straten is werkzaam als fysiotherapeut (hij behandelde al tientallen topsporters) en heeft praktijken in zijn woonplaats Laren en Bilthoven. Als massagetherapeut is hij niet meer werkzaam in het pand van Nike, maar is verhuisd naar de iets verderop gelegen Dudok Arena. Al enige tijd probeert hij de patiënten van die laatste groep te motiveren om met de fiets te komen.
Eind vorig jaar kwam hij in contact met Ring-Ring. Dat is een dienst die het gebruik van de fiets stimuleert door aan Fkm's (fietskilometers) regelrechte voordelen te koppelen. En wel vanuit vier partijen: ondernemers, werkgevers, steden en (zorg)verzekeraars. Bij Van Straten kunnen patiënten die met de fiets komen daardoor punten verzamelen en daarmee krijgen ze korting op de behandeling.
Het is, aldus de ondernemer, niet alleen een leuk initiatief, het is ook bittere noodzaak. Te makkelijk pakken mensen in zijn optiek de auto. Op het Arenapark leidt dit tot een enorm parkeerprobleem. Natuurlijk, weet ook Van Straten, kun je de mensen die van ver komen moeilijk dwingen om niet de auto in te stappen. De actie loopt ook (nog) niet storm en bovendien bereik je met name de mensen die toch al de fiets pakken. Maar er is wel winst te boeken. En dan hoort een beloning er nu eenmaal bij. "Zo werkt het systeem", vertelt hij. "Je kunt mensen beter belonen dan straffen. Zo reageert de mens nu eenmaal. Dit is positiever."
Het enorme aantal auto's op het Arenapark noemt hij storend. Misschien is het allemaal wat gemakkelijk gezegd voor een man die al jarenlang bijna dagelijks tientallen kilometers fietst, maar - zegt hij - mensen pakken veel te snel de auto.
Daarnaast wil Van Straten het Arenapark in beweging zetten. Met de verschillende bedrijven op het terrein zijn er al contacten gelegd om dit te promoten. Zo komen de verschillende net opgezette loopgroepen al heel aardig van de grond, aldus de ondernemer. Maar toch, we zijn er nog lang niet. "Kijk eens naar Nike, misschien wel hét sportmerk. Daar sport 70 procent van alle werknemers niet eens, terwijl ze daar alle faciliteiten hebben. Als die mensen al een beetje bewegen of lopen, scheelt dat heel veel. Mensen hoeven echt geen marathon te lopen."

Deze pagina is een samenwerking tussen deze krant en Ring-Ring. Kijk voor meer informatie op ring-ring.nu/.

Fietsende vrachtwagen vol medicijnen geeft voldoening

De opvallende bakfiets is door veel mensen enthousiast ontvangen. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Als bewoner van de Gijsbrecht van Amstelstraat ziet Eelco van Oosten duizenden auto's langs zijn huis rijden en ook vaak stilstaan. Het leidt binnen twee weken tot een zwart laagje op zijn witte kozijnen. En dat terwijl heel veel van die mensen ook gewoon de fiets kunnen pakken, meent de 55-jarige Hilversummer. Hij is daarom gestart met zijn eigen bedrijfje GreenSpeedkoers.

'Het is echt geweldig leuk dat je die
wereld leert kennen'

Het idee is eigenlijk heel simpel. Apotheken laten hun kleine zakjes met daarin medicijnen bezorgen door chauffeurs in bedrijfswagens. Van Oosten doet dat nu voor een vijftal apotheken in Hilversum met de bakfiets. "Ik zag in Amsterdam al dat DHL met de bakfiets pakketten bezorgde", zegt de man die van oorsprong uit de marketing-communicatiewereld komt. "Dat werkt veel sneller. En Hilversum is toch een soort mini-Amsterdam met dat eenrichtingsverkeer en al die busjes."
De vijf bakfietsen rijden samen 60.000 kilometer per jaar, zegt Van Oosten. Kilometers die anders met de auto zouden zijn afgelegd. Bovendien hoef je met de fiets niet om te rijden en ben je sneller op het betreffende adres. En de actie wordt leuk ontvangen, aldus de Hilversummer. "In het begin wilden mensen met me op de foto. Het is ook een andere bakfiets dan de normale. Deze is echt ontworpen voor transport. Het is eigenlijk een fietsende vrachtwagen."
Naast het feit dat het initiatief een flinke CO2-besparing oplevert, heeft GreenSpeedkoeriers voor Van Oosten nog een mooie bijkomstigheid. Hij heeft de wereld van ouderenzorg en zorginstellingen, toch een wat verborgen wereld, goed leren kennen. "We komen op allerlei afdelingen, leren mensen kennen. Dat is mooi. Het geeft voldoening. Het is toch iets anders dan een pizza brengen. Je betekent iets voor iemand anders. Vooraf dacht ik puur aan een groene oplossing en natuurlijk aan geld verdienen, maar het is echt geweldig leuk dat je die wereld leert kennen."
Het bedrijf van Van Oosten groeit gestaag en bezorgt ook al in Laren en Bussum. Daarnaast is er een samenwerking met bepaalde webwinkels om ook pakketjes met de fiets te bezorgen. Vijf dagen in de week halen Van Oosten en zijn medewerkers pakketjes die Hilversum in moeten op in een loods en bezorgen zij pakketjes in die loods voor buiten Hilversum. Ook daaruit blijkt dat de auto vaak overbodig is, meent hij. "Het is gewoon een goede oplossing, ik sta hier helemaal achter. Als ik zie hoeveel mensen de auto pakken. Ik snap dat niet. We zijn heel erg gewoon of vertrouwd met die auto."

'Betrokkenheid inwoners bij een fusie ontstaat niet vanzelf'

Denktank schaalvergroting waakt voor 'Europa-effect' in het Gooi

Zorg ervoor als je fuseert dat het bestuur niet op een te grote afstand komt van de inwoners. Daar is te weinig oog voor geweest.

Als je fuseert, houd dan rekening met kleinschalige initiatieven. Foto: Denktank schaalvergroting Gooi en Vechtstreek

hilversum De argwaan en de boosheid die de afgelopen jaren zijn gegroeid wat betreft Europa liggen ook op de loer bij gemeentelijke schaalvergroting in de Gooi en Vechtstreek. Het risico bestaat dat het voor de inwoners een ver-van-mijn-bedshow wordt, omdat het gemeentebestuur letterlijk op grote afstand komt te staan. Denk goed na over welke voorwaarden nodig zijn om na een fusie goed te blijven functioneren.

'Nauwelijks aandacht voor de gevolgen van schaalvergroting'

Dat is het punt dat Burgerdenktank Schaalvergroting Gooi en Vechtstreek aan de kaak stelt. Deze inwoners van Hilversum hebben zich verdiept in de gemeentelijke herindeling in deze regio. De meesten van hen hebben in hun beroep te maken gehad met fusies en splitsingen van grote organisaties. Ze kennen het klappen van de zweep en hebben gezien dat het lang niet altijd even goed gaat. Meest belangrijke is dat de regio-inwoners bij een gemeentelijke fusie niet letterlijk en figuurlijk op een (grotere) afstand moeten worden gezet van het bestuur.
De provincie Noord-Holland wil dat er drie sterke gemeenten komen in de Gooi en Vechtstreek. Hilversum en Wijdemeren moeten in 2021 een van die drie nieuwe gemeenten gaan vormen. Na deze herindelingen zou het nog een mogelijkheid zijn om tot één grote nieuwe gemeente te komen. Die stip op de horizon, zoals vaak klinkt in het raadhuis, is niet weg, maar is nu niet aan de orde. Dat bevestigde burgemeester Pieter Broertjes vorige week nog tijdens 'Het gesprek met'.
Wat de leden van de onafhankelijke denktank betreft, is er onvoldoende aandacht voor de gevolgen van de schaalvergroting. Dat komt niet naar voren in de vele nota's, rapporten, onderzoeksopdrachten en besluiten over de gemeentelijke herindeling. Een 'Europa-effect' is niet ondenkbaar, zeker als schaalvergroting inderdaad betekent dat inwoners zich minder betrokken en vertegenwoordigd voelen bij het bestuur. "Men had kunnen en moeten onderzoeken hoe parallel aan schaalvergroting tegelijkertijd kleinschalige initiatieven kunnen worden ontwikkeld, meldt de denktank. "Initiatieven die de betrokkenheid van en het draagvlak onder inwoners versterken. Dat is in onze ogen een noodzakelijke eis aan het gemeentelijk beleid in de komende periode."
Hilversum is bezig met het invoeren van het buurtgerichte werken. Sterke wijken is het uitgangspunt. Een relatie met de bestuurlijke fusie is daarbij niet gelegd, meent de denktank. Daar komt bij dat de ontwikkeling van de wijkaanpak in de kinderschoenen staat en bovendien veel vraagt van vrijwilligers. "Uit een oogpunt van continuïteit is deze aanpak dan ook kwetsbaar", melden de verenigde Hilversummers. In hun ogen gaat het niet alleen om wijken en woonkernen. "Het gaat ook om andere sociale groepen binnen een gemeente die bijeengebracht kunnen worden op basis van gemeenschappelijke belangen of interesses: jongeren, ouderen, werkende ouders, leden van verenigingen, (sub)culturele groepen enzovoort. Wij zijn van mening dat fundamenteler gekeken moet worden naar betrokkenheid en draagvlak in een opgeschaalde gemeente."
Ruim voor de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart treedt de denktank nu naar buiten om ook de politiek aan het denken en aan het werk te zetten. "Wij verwachten van de partijen dat zij concrete plannen maken voor het structureel versterken van kleinschalige betrokkenheid van burgers op alle relevante gebieden van beleid in een grotere gemeente. Die betrokkenheid ontstaat niet vanzelf. Het is de taak van politici en overheid daarin initiatieven te nemen, kansen te creëren en te sturen. Deze afschaling dient gelijktijdig en gelijkwaardig met de schaalvergroting te gebeuren", aldus de denktank.

Wie wil reageren, kan een mail sturen naar de bezorgde Hilversummers via denktank.schaalvergroting@gmail.com.

Nieuw stappenplan vooral bedoeld om beschuldigingen in pers te voorkomen

Procedure onderzoek naar foute politicus blijft zolang als kan geheim

Broertjes hield zijn mond. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Dit nooit meer, is de gedachte binnen de Hilversumse politiek over de gang van zaken in de twee onderzoeken naar mogelijke integriteitsschending door volksvertegenwoordigers. De politiek, burgemeester Broertjes voorop, vond het namelijk maar niets dat deze verhalen in de pers verschenen. Mede daarom is het tijd om een nieuw stappenplan vast te stellen.

'Dit is een stuk waaruit blijkt: doe nooit
een melding'

In het nieuwe plan verzorgt de burgemeester als eerste de communicatie naar buiten toe. Geen van de overige betrokkenen spreekt daarvoor met de media. Doel daarvan is te voorkomen dat de beschuldigden worden beschadigd. Immers, wie als volksvertegenwoordiger bekendstaat als verdachte, is eigenlijk al direct schuldig. Dat is althans vaak het beeld.
En dus wordt in de nieuwe situatie, mocht er een melding komen, de boel in de eerste fase klein gehouden. Pas wanneer de burgemeester na een eerste screening van een beschuldiging concludeert dat een feitenonderzoek nodig is, bespreekt hij dit met het presidium (de fractievoorzitters van alle politieke partijen). Vervolgens, als ook het presidium zo'n onderzoek noodzakelijk acht, schakelt de burgemeester een externe onderzoekscommissie om een feitenonderzoek te doen.
Deze zogenaamde eerste screening en dit feitenonderzoek blijven geheim voor de buitenwereld. Het betreft een interne kwestie, is de verklaring. Wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn, bespreekt dit politiek dit in de raad en niet eerst in de commissie. Dat kan in de openbaarheid, maar ook achter gesloten deuren.
"Ik heb zelden een procedure gezien die zo rammelt als deze", is de mening van Roland van den Akker van Hilversum 1. Zijn aanwezigheid tijdens de bespreking van het stappenplan is opvallend. Immers, Van den Akker was samen met John Tammer degene die zijn inmiddels opgestapte partijgenoot van fraude beschuldigde. Van den Akker vond de inhoud in het nieuwe plan maar merkwaardig, kraakte de belangrijke rol van het presidium en meende dat het gehele traject zo in de geheimhouding kan (doofpot). "Dit is een stuk waaruit blijkt: doe nooit een melding."
Overigens staat er in het nieuwe plan ook dat de melder medewerking moet verlenen tijdens het onderzoek dat volgt. Tijdens het 'Hilversum1-onderzoek' vorig jaar kregen de melders het verwijt van de onderzoekers dat een afspraak met hen onmogelijk bleek.
Veel van de aanwezige politici - met name Olaf Streutker van het CDA - hekelen tijdens de bespreking de woorden van Van den Akker. Zo merkt Annemarie den Daas op dat geheimhouding inderdaad een optie is, maar daar moeten wel zwaarwegende redenen voor zijn, zegt zij. Uiteindelijk stemt alleen Hilversum1 tegen het voorstel om het stappenplan goed te keuren. Hart voor Hilversum en SP maken nog een voorbehoud, maar de rest is positief.
Broertjes laat griffier Paul Ruitenbeek, die nauw betrokken was bij de totstandkoming van het plan, het woord doen. Uitgangspunt is, geeft hij aan, dat het rapport in de openbaarheid komt. Van belang tijdens de gehele procedure is dat er tempo wordt gemaakt, zeker omdat de beschuldigde niet te lang in de wacht moet zitten.

Tevredenheid, maar ook zorgen over score veiligheid

De veiligheid in het uitgaanscentrum is wel toegenomen. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Een 10 halen in de strijd tegen criminaliteit is onmogelijk, beseft ook de Hilversumse politiek. Toch overheerst tevredenheid over het feit dat zes van de tien punten op dit gebied een voldoende scoren. "Maar we zijn er nog niet", concludeert bijvoorbeeld ook raadslid Anne de Jong van D66.

'Uitbreiding van cameratoezicht geen plus- maar minpunt'

Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum deelt de zorgen die de leden van de raadscommissie Economie en Bestuur afgelopen week uitten. Een score van zes op tien is niet heel slecht en het aantal woninginbraken bijvoorbeeld ligt fors lager dan voorheen. Maar met name op de gebieden jongeren- en ook drugsoverlast valt er nog heel veel te verbeteren. De burgemeester moet daarom snel naar Den Haag om de problemen in Hilversum bij het Rijk aan te kaarten, vindt Henk Blok van Hart voor Hilversum. Broertjes antwoordt dat hij al over twee weken een afspraak heeft staan met de minister.
De grootste pijnpunten zijn drugsoverlast en witwassen. Hilversum heeft de afgelopen jaren wel de nodige 'foute' zaken gesloten en flink wat hennepkwekerijen opgerold, maar het probleem is zeker niet minder geworden. "Het is een maatschappelijk probleem", vindt De Jong. "Maar wat is daaraan te doen? Ik weet het niet."
Broertjes erkent dat er ook in en rond Hilversum gedeald wordt en er werk aan de winkel is. Het probleem met dit soort zaken is, aldus de burgemeester, dat de handhavers te maken hebben met geduchte tegenstanders.
De resultaten van het zogenaamde Integraal Veiligheidsplan 2015-2018 stemmen Broertjes tevreden. Verschillende thema's kunnen de komende jaren wel wat 'smarter', maar er zijn geslaagde operaties uitgevoerd. Door de inzet van jeugdboa's anderhalf jaar terug zit Hilversum, zoals de burgemeester het verwoordt, "wel dichter op de bal". Van belang voor de komende jaren is dat die trend zich doorzet. De wijkagent moet zich bijvoorbeeld meer laten zien om de overlast van jongeren te voorkomen en om een koppeling te laten ontstaan tussen zorg en veiligheid.
Ook (de uitbreiding van) het cameratoezicht in het uitgaanscentrum is een succes, aldus de burgemeester. Een aantal commissieleden kraakt die conclusie. Uitbreiding daarvan is geen pluspunt volgens hen, maar een minpunt.
Maar volgens Broertjes is het cameratoezicht in het uitgaansgebied juist een zegen. Dat bevestigt ook een vertegenwoordiger van de politie. Door het toezicht kan de politie namelijk ook goed zien waar iets fout dreigt te gaan en daarmee gedoe voorkomen. "Dat leidt tot rust in het horecagebied."

22 / 28

Drie dagen lang de quiz 'Kent u Hilversum?

Donderdag 15 februari

Italiaans voor beginners

20.45 uur | Ontwerpfabriekje

Bij ItalRosa leert u tijdens deze cursus in 12 lessen van 1,5 uur de basis van het Italiaans en beleeft u nog meer plezier aan uw vakantie. De groep is niet groter dan 10 personen. Vanaf de eerste les wordt u aangemoedigd in het Italiaans te spreken. Meer informatie en aanmelden kan via italrosa.nl

Vrijdag 16 februari

Wandeling Corversbos

14.00 uur | Restaurant Parc

Een sportieve en ontspannen activiteit, de maandelijkse HeiKracht-wandeling van ca 7,5 km. Iedereen is van harte welkom.

'Voor het Blok'

20.15 uur | Theater Kleintje Kunst

Vrijdag 16 februari, aanvang 20.15 uur, maakt Drie Maal Plankenkoorts de voorstelling 'Voor het Blok'. Een lege theatervloer, een goedgevuld kledingrek en een kist vol attributen. Met gastspelers: Conny Verloop, Wim van den Ancker en Eugène Mennen. Reserveren: theaterkk@gmail.com of 06-54220108.

Zaterdag 17 februari

Repair Café Hilversum

11.00 uur | De Riebeeck

In het Repair Café kun je je kapotte spullen laten repareren. Een enthousiast team vrijwilligers houdt op deze wijze reparatiekennis in stand. Kapotte spullen krijgen hierdoor een tweede leven en belanden niet gelijk op de afvalberg. Voor een kop koffie en praatje met buurtgenoten ben je ook welkom.

Kapelconcert Ensemble Verso

15.30 uur | De Kapel

Al sinds 1997 vormen Matthijs Koene en Stefan Gerritsen een vast duo dat een heel eigen plek heeft verworven op de klassieke podia. Zij worden niet alleen geprezen om hun virtuositeit en geoliede samenspel, maar ook voor hun veelzijdige en avontuurlijke programmering. Toegang: € 10,-, inclusief drankje na afloop, samen met de musici. Kaarten: aan de zaal of reserveren via koster@dekapel.nu.

Zondag 18 februari

Rommelmarkt

10.00 uur | Lopes Dias

In Wijkcentrum Lopes Dias is op zondag 18 februari weer een grote rommelmarkt. Voor goedkope spullen kunt u rondneuzen bij de vele verkopers. De markt is van 10.00-15.00 uur. Wijkcentrum Lopes Dias, Lopes Diaslaan 213.

Maandag 19 februari

Tai chi bij Viore

15.00 uur | Viore

Elke maandagmiddag (van 15.00 tot 16.00 uur) kunt u lessen tai chi volgen bij Viore. Een verantwoorde manier om te werken aan houding en evenwicht! Deelname kost 5 euro per keer. Voor informatie en aanmelden kunt u mailen naar programma@viore.org. Bellen kan ook: 035-685 35 32.

Dinsdag 20 februari

'Eenzaamheid, goed bekeken een zegen'

20.00 uur | Centrum Hilversum

In deze bijeenkomst gaan we een aspect verkennen waar iedereen last van heeft: eenzaamheid. Deze bijeenkomst bestaat uit zes gedeelten. - De eenzame boom - De ervaring van eenzaamheid - Hoe klinkt het woord 'alleen'? - Hoe smaakt het woord 'eenzaamheid'? - Vriendschap met eenzaamheid.

InnoTrans en omstreken

19.45 uur | De Riebeeck

Presentatie door Frans Blanker over de tweejaarlijkse vakbeurs InnoTrans in Berlijn die in 20 jaar is uitgegroeid tot 's werelds grootste beurs op het gebied van railvervoer. De bijeenkomst is een initiatief van de NVBS. Entree: € 2,50. Voor meer informatie, zie www.nvbs.com/gooi.

Woensdag 21 februari

Huidkanker

19.30 uur | Viore

Op woensdag 21 februari organiseert Viore, in samenwerking met Tergooi, een informatieavond over huidkanker. De presentatie wordt verzorgd door de heer Serge van Ruth, dermatoloog in Tergooi. Aanvang: 19.30 uur, toegang gratis. Aanmelden kan via programma@viore.org of via 035-6853532.

Donderdag 22 februari

'Music around the Fireplace'

20.30 uur | de Smederij

Elke laatste donderdag van de maand écht luisteren naar singer-songwriters, volledig akoestisch en gratis entree. Dit alles in intieme setting in de sfeervolle Smederij Hilversum, maximaal 50 man publiek, knetterend haardvuur, onder het genot van een drankje (o.a. van de Gooische Bierbrouwerij). Zie voor de line-up: www.musicaroundthefireplace.nl.

Vrijdag 23 februari tot zondag 25 februari

'Kent u Hilversum quiz'

18.00 uur | Alle wijken

Hart voor Hilversum organiseert van vrijdag 23 februari tot zondag 25 februari de 'Kent u Hilversum quiz'. Vragen die u door Hilversum brengen, de geschiedenis, het heden en de toekomst. Een leuk gezellig weekend vol met vragen, puzzels en opdrachten. Bel met 06-29560439 voor info en opgave.

Dinsdag 27 februari

Inloopochtend

10.00 uur | Rozenkruis Centrum

Een open gesprek organiseert zichzelf. Met elkaar in gesprek gaan schept altijd een levendige wisselwerking. Het motto: 'Schep ruimte voor de Ander, geef voorrang aan de Ziel'.

Bingo

14.00 uur | De Egelantier

Op dinsdag 27 februari organiseert de Trefpunt-soos een bingo. Het begint om 14.00 uur in Zorgcentrum de Egelantier.

Ondernemen met focus

9.30 uur | Luno Kitchen

Dompel je onder in 'Focus'. Deze dag is voor beginnende ondernemers om ervoor te zorgen dat je een bloeiende onderneming op kunt zetten. Een dag om jezelf een boost te geven. Een aanzwengeling om de juiste richting op te gaan.

hilversum De Sint Vituskerk in Hilversum is dinsdag 27 maart het decor van de Matthäus Passion, de bekende compositie van Johann Sebastian Bach. Het Bachkoor Holland voert dit meesterwerk uit. Voor kaarten zie www.bachkoorholland.nl of bel 0900-9203.

Volg korte 'opleiding' tot journalist

Twee weken lang kinderpersbureau in Beeld en Geluid

Wil je tijdens de vakantie wat anders doen dan een bezoek aan een speelparadijs? Kruip dan een middag in de huid van een journalist.

Kruip in de huid van een journalist in het museum op het Mediapark. Foto: Paul Ridderhof

hilversum Hoe is het om journalist te zijn? Wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Op deze vragen krijgen kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar tijdens de voorjaarsvakantie antwoorden in Beeld en Geluid. Het instituut voor mediacultuur aan de Media Parkboulevard richt twee weken lang een kinderpersbureau in.

Van zaterdag 24 februari tot en met zondag 4 maart kunnen de jonkies op speelse wijze diverse aspecten van het vakgebied leren, want in het kinderpersbureau worden zij 'opgeleid' tot journalist. Zo is er een circuit waarin zij iedere dag tussen 11.00 en 16.00 uur kennismaken met verschillende journalistieke vaardigheden. Hoe kijk je bijvoorbeeld scherp naar nieuws? Wat is echt en wat is nep? En hoe vind je de informatie die je nodig hebt voor het nieuwsbericht? Op deze manier moeten zij inzicht krijgen in hoe nieuws gemaakt wordt. En als de jonge bezoekers de vaardigheden helemaal de baas zijn, dan verdienen ze een ware perskaart.
Naast veel dingen doen en zelf ervaren kunnen de kinderen ook hun vragen afvuren tijdens zogeheten 'Vraag-maar-raakmomenten'. Dinsdag 27 februari komt Bart Meijer langs tussen 14.00 en 15.00 uur. Hij presenteert onder meer 'Het Klokhuis' en 'Beste Vrienden Quiz'.

Donderdag 1 maart verzorgt NOS-nieuwslezer Simone Weimans van 15.00 tot 16.00 uur een interactieve presentatie in het kinderpersbureau. Zij vertelt over haar ambities en dagelijkse werkzaamheden, geeft presentatietips en beantwoordt de vragen van de kinderen. Voor deze twee activiteiten moeten bezoekers kaarten reserveren via de website van Beeld en Geluid.

ROCtet speelt in MCO

hilversum ROCtet bestaat uit een aantal prominente strijkers uit het Radio Filharmonisch Orkest. Zondag 18 februari spelen de muzikanten 'Jonge Componisten' in Studio 1 van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO).

Voor het komende familieconcert in het gebouw aan de Heuvellaan 33 neemt ROCtet, dat staat voor 'Radio strijk octet', jeugdwerken mee van Felix Mendelssohn en Dmitri Sjostakovitsj. Mendelssohn schreef zijn octet toen hij zestien jaar was. Toen had hij al diverse werken voor strijkorkest geschreven. Het was een cadeautje voor zijn vioolleraar. Sjostakovitsj was achttien toen hij zijn strijkoctet schreef.

Het optreden begint zondag om 11.00 uur en duurt tot ongeveer 12.15 uur. Voordat de muzikanten beginnen te spelen, leidt Nanette Bakker de werken in. Wie bij dit optreden wil zijn, betaalt 19,50 euro voor een entreekaartje. Dat is inclusief een drankje na afloop van het concert in Muziekcafé Elling. Overigens kan iedereen die 18 jaar of jonger is gratis naar binnen. Reserveren kan via www.mcogebouw.nl.

Wandelen en snert in Pinetum

hilversum Eerst een mooie wandeling maken door de tuin van Benjamin Willem Blijdenstein en daarna een kopje snert nuttigen. Dat is wat Pinetum Blijdenstein zondag 18 februari in petto heeft voor belangstellenden.

Wie zin heeft in deze erwtensoepwandeling kan om 12.00 en 15.00 uur starten. De route door de botanische tuin aan de Van der Lindenlaan 125 voert door het negentiende-eeuwse leven van de stichter van het Pinetum. De wandeling duurt ongeveer een uur. Na afloop staat een kop snert met roggebrood en spek klaar. De kosten bedragen 5 euro voor volwassenen en 3,50 euro voor kinderen.

Optreden Ensemble Verso in de Kapel

hilversum De Kapel aan de 's-Gravelandseweg 144 is zaterdag weer het decor van een concert. Ensemble Verso treedt daar vanaf 15.30 uur op.

Matthijs Koene (panfluit) en Stefan Gerritsen (gitaar) vormen sinds 1997 een vast duo: Ensemble Verso. Zaterdag verzorgen zij het Kapelconcert. "Hun concerten vormen een coherent geheel waarin verrassende verbanden worden gelegd tussen bestaande klassieke werken en topstukken uit eigen repertoire", luidt de aankondiging

De zaal gaat om 15.00 uur open. Een kaartje kost 10 euro. Dat is inclusief een drankje na afloop. Tickets zijn te reserveren via koster@dekapel.nu.

George Clinton komt in juni naar de Vorstin

hilversum George Clinton komt opnieuw naar Hilversum. Dinsdag 26 juni verzorgt hij een concert in Podium de Vorstin.

In 2007 trad de uitvinder van de funk op tijdens Hilversum Alive. Elf jaar later keert hij terug naar de mediastad en krijgen Hilversummers eind juni opnieuw de kans zich over te geven aan zijn P-Funk. De voorverkoop is inmiddels begonnen. Een kaartje voor het concert van deze muzikale grootheid kost 44,50 euro.

'Nieuwe locatie in Hilversum nu en in toekomst veilig en goed bereikbaar'

Grote stukken bos gekapt voor nieuwe rondweg ziekenhuisterrein

Twee feestelijke momenten op het terrein van Tergooi. Zo startte de aanleg van de nieuwe rondweg en was de opening van de eerste Diagnosestudio.

De aanleg van de nieuwe rondweg op het ziekenhuisterrein is gestart. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Opvallend zijn de grote kale vlaktes rondom Tergooi in Hilversum. Daar is een begin gemaakt met de aanleg van de nieuwe rondweg op het ziekenhuisterrein. De weg moet ervoor zorgen dat de nieuwe locatie in Hilversum nu en in de toekomst veilig en goed bereikbaar is voor iedereen.

'Diagnosestudio is echt bedoeld voor patiënten van de huisarts'

Het eerste deel van de rondweg loopt vanaf de Soestdijkerstraatweg via het Oostereind naar het parkeerterrein dat voor de hoofdingang ligt (P1). Daarmee is het vanaf eind mei niet langer nodig om vanaf de Soestdijkerstraatweg de slingerweg door het bos naar de hoofdingang te nemen.

In de tweede helft van 2018 wordt de rondweg verlengd tot achter het parkeerterrein naast het ziekenhuis (P2) en vervolgens tot de SEH. Bij de start van de daadwerkelijke nieuwbouw in 2019 is het mogelijk geheel rond het ziekenhuis te rijden. De rondweg is blijvend en exclusief voor ziekenhuisverkeer bedoeld, dus voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Het bouwverkeer wordt in de komende jaren via een aparte weg direct naar de bouwplaats geleid.
De aanleg van de nieuwe rondweg maakt deel uit van de werkzaamheden om het terrein van het nieuwe ziekenhuis bouwrijp te maken. Dat gebeurt ook door ondergrondse werkzaamheden zoals door het verleggen van elektriciteitskabels, waterleidingen en glasvezelkabels. Daarnaast worden nieuwe vormen van zorg ontwikkeld die aansluiten bij de wensen van patiënten en verwijzers.
De start van de aanleg van de rondweg viel daarom samen met de officiële opening van de eerste Diagnosestudio aan het Oostereind. Sinds begin deze maand kunnen patiënten van de huisarts met een relatief eenvoudige zorgvraag, zoals het maken van een röntgenfoto, een echo of een botdichtheidsmeting, hier snel terecht en snel van een diagnose worden voorzien. "De Diagnosestudio is echt bedoeld voor patiënten van de huisarts", benadrukt een woordvoerder. "Dat wil zeggen dat er geen patiënten tussendoor komen die complexe zorg of een spoedonderzoek nodig hebben."
Na het onderzoek ontvangen de huisartsen binnen 24 uur de uitslag. Is er behoefte aan een vervolgonderzoek dan is de doorverwijzing naar het ziekenhuis spoedig geregeld. Patiënten kunnen in de Diagnosestudio in april ook terecht voor bloedafname en urine- en ontlastingonderzoek.
De Diagnosestudio is in een apart gebouw op het terrein. Ook toekomstige regiozorgcentra in Weesp en in het Noordoostelijke gebied van 't Gooi zullen worden voorzien van een Diagnosestudio. Op die manier wil Tergooi tegemoet komen aan de wensen van inwoners om de zorg dicht bij huis te organiseren.

Nog geen zicht op geld voor gewenste fietserstunnel

Is een fietstunnel haalbaar? Foto: Bastiaan Miché

hilversum Eerst moet duidelijk zijn of er geld is om de door de gemeenteraad gewenste fietserstunnel aan de Van Linschotenlaan te realiseren. Wethouder Floris Voorink meldt dat er pas later in 2018 zicht is op de financiën.

Voorlopig moet de politiek plaatsnemen in de wachtkamer of de tunnel of eventueel voetgangersbrug er kan komen. Voorink heeft daar financieel nog geen inzicht in. In de tweede helft van dit jaar verwacht hij wel de stand van zaken te kunnen geven. Zo moet duidelijk worden of het geld voor deze verbinding tussen Hilversum-Oost en Anna’s Hoeve uit het project HOV in ‘t Gooi kan komen of dat de gemeente de knip moet trekken.

Vorig jaar maart liet de wethouder al weten dat een fietserstunnel 6,5 miljoen euro kost. In eerste instantie maakte deze verbinding deel uit van het HOV-project. Wegens versoberingen is dit plan komen te vervallen. Daarnaast merkt Voorink op dat het realiseren van een tunnel een lang traject is. Van ontwerp tot en met realisatie neemt 42 maanden in beslag. Een brug met fietsgoot is binnen 33 maanden klaar. Volgens de VVD'er is het niet mogelijk om de fietserstunnel aan de Van Linschotenlaan tegelijk op te leveren met de onderdoorgang aan de Oosterengweg en de HOV-baan. Die is volgens planning klaar in februari 2022. Om dat voor elkaar te krijgen moet het ontwerp van de tunnel er zijn in juli van dit jaar. En dat is niet te doen, omdat dan de financiële kaders nog niet bekend zijn.

Verbindingslaan verbindt nieuwe wijk met omgeving

De bouw van de woningen is nu gestart. Foto's: Bastiaan Miché

hilversum Met de onthulling van de straatnaam 'Verbindingslaan' leiden de Alliantie en de gemeente Hilversum de volgende fase van de bouw van de nieuwe woonwijk in. Afgelopen week mocht Rutger Mooy (prijswinnaar straatnaamwedstrijd) het nieuwe straatnaambord onthullen.

'Het is een goede naam met meerdere betekenissen'

De feestelijke bijeenkomst was tevens de start van de realisatie van 152 duurzame sociale huurwoningen in de wijk, waar bewoners gasloos koken en stoken.
De nieuwe parkeergarage is komende zomer klaar. Aansluitend start de bouw van vier woontorens en daarop volgen de grondgebonden woningen. "We creëren een duurzame wijk voor iedereen, want naast gezinnen, doorstromers en senioren is één woontoren voor cliënten van een zorgcollectief, die dankzij het lokale warmtenet van Seinhorst in 2019 gasloos koken en stoken", aldus Alliantiedirecteur Joan van der Burgt.
Het lokale warmtenet van Seinhorst wordt gevoed door een kleine warmtekrachtkoppeling, een soort energiecentrale, die in het winkelcentrum zit. Die centrale levert stroom voor het gebied en de warmte die daarbij vrijkomt, is voor verwarming van woningen. Door het warmtenet uit te breiden wordt het een stuk efficiënter; de kosten van verwarming zijn lager dan met traditionele systemen, en er is geen cv-ketel, dus ook geen onderhoud. Dat is goedkoper dan stoken.
Op termijn denkt men aan vergroening van die energiecentrale (stoken op biomassa of groen gas). Daarmee gaat dus ook de CO2-uitstoot van de woningen omlaag. Op de daken komen zonnepanelen en de woningen hebben gemiddeld energielabel B.
Midden door de wijk loopt een straat die aansluit op de Larenseweg en de Jan van der Heijdenstraat. Samen met de gemeente heeft de Alliantie een straatnaamwedstrijd uitgeschreven. Uit de 41 inzendingen koos de jury voor Verbindingslaan. "Een originele naam die past in de wijk en die toepasselijk is gezien de geschiedenis van het terrein. Het is een goede naam met meerdere betekenissen: het verbinden van mensen, de verschillende functies in de wijk en nieuwe woningen in een bestaande omgeving", aldus jurylid en omwonende Ed Bakker.

De onthulling van de straatnaam.