Gooi en Eembode Hilversum

6 september 2018

Gooi en Eembode Hilversum 6 september 2018


College geen moeite met Bootlaan

HILVERSUM Officieel heeft het college van burgemeester en wethouders nog geen besluit genomen. Met welk advies komt de bezwaarcommissie eind september? Maar burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Floris Voorink zien eigenlijk na aanvullend onderzoek geen enkele reden om burgemeester Joost Boot geen straat toe te wijzen.

In de afgelopen periode is grondig onderzoek gedaan naar burgemeester Boot, die volgens de SP en de PvdA groot voorstander was van het apartheidsregime in Zuid-Afrika. De oppositiepartijen stelden hierover vragen, die het college nu beantwoord heeft. In opdracht van het college is historicus Pepijn Reeser de diepte ingedoken. Dat heeft volgens Broertjes geleid tot een gedegen en genuanceerd onderzoek 'J.J.G. Boot (1902-2002)'.

Uit dit document blijkt dat Boot, die van 1951 tot zijn pensioen in 1968 burgervader was van Hilversum, inderdaad voorstander was van de apartheid. Voorink voegt daaraan toe dat het dan gaat om de grote en niet de kleine apartheid. Een belangrijke nuance. Volgens Broertjes is Boot maximaal te verwijten dat hij een blinde vlek had als het gaat om de apartheid in Zuid-Afrika. Zijn voorganger heeft altijd het idee gehad dat het systeem zich van binnenuit zou hervormen. Mede daarom ziet het college geen enkel probleem Burgemeester Boot zijn straat in Hilversum te geven.

23

Nieuw uitstel hoofdcontract HOV Hilversum

HILVERSUM Voorlopig is het nog wachten op de definitieve gunning van de realisatie van het HOV-traject in Hilversum. De provincie Noord-Holland laat weten dat hiervoor zeker nog extra weken meer voor nodig zijn.

Als reden voert Haarlem de gespannen bouwmarkt op. Dat houdt in dat er bij Provinciale Staten extra krediet moet worden aangevraagd. Op maandag 8 november valt hierover het besluit. Overigens blijkt ook een van de aanbieders bezwaar te hebben aangetekend tegen de voorlopige gunning.

Het blijft nog onduidelijk wie de dubbellaagse onderdoorgang aan de Oosterengweg, de busbaan en de bouw van de natuurbrug in Anna's Hoeve mag gaan doen. Dat is de HOV-opdracht in Hilversum. In juli meldde de provincie al dat de aanbesteding van het hoofdcontract langer ging duren. Daar komt nu nog extra uitstel bij.

5

Extra geld voor uitbreiding Donnerschool

HILVERSUM De Donnerschool aan de Lopes Diaslaan kan zijn schoolgebouw uitbreiden. Dat is te danken aan een extra investering van 127.000 euro die het college van burgemeester en wethouders beschikbaar heeft gesteld.

Daarmee komt het totaalbedrag uit op 482.376, waarvan 24.414 euro door de school zelf wordt betaald. De extra investering was nodig omdat de bouwkosten flink zijn opgelopen. "De goedkoopste aannemer was nog duurder dan het aanvankelijke budget", zegt directeur-bestuurder Jan Hofman van de overkoepelende organisatie J.H. Donnerschool.

3

Oppositie

Foto: Bastiaan Miché

Kritisch maar toch ook constructief. Met die gedachte wil fractievoorzitter Olaf Streutker van het CDA het Hilversumse college aan de tand voelen.

9

Jongen van 12 door oudere man aangereden op Diependaalselaan

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een 12-jarige jongen Hilversum is maandagmiddag gewond geraakt bij een aanrijding op de Diependaalselaan in Hilversum. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis. Het slachtoffer werd aangereden door een 86-jarige plaatsgenoot. Die kwam met de schrik vrij. Hij had niet te hard gereden, aldus een politiewoordvoerder.

Weerbericht

Nogal wisselvallig en vrij koel

Tussen het Azorenhogedrukgebied en een andere boven Scandinavië wringt zich een klein lagedrukgebied dat zich donderdag afsnoert boven het Noordzeegebied. Er stroomt dan koele polaire lucht over onze omgeving met kans op neerslag. Vrijdag en in het weekend doolt het lagedrukgebied rond boven de Noordzee met kans op enkele buien, maar ook zonneschijn.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het wisselend bewolkt met kans op enkele buien. Het is met een maximum van 17 graden vrij koel voor begin september. De wind is westelijk en soms vrij krachtig. Ook in het weekend is het wisselvallig. Er is tamelijk veel bewolking met kans op enkele buien. Er is ook af en toe ruimte voor zonneschijn. Zaterdag waait er een krachtige zuidwestenwind, zondag iets afnemend tot matig. Zaterdag wordt het 17 à 18 graden, zondag een graadje hoger.

Trend na het weekeinde

Na het weekeinde trekt het lagedrukgebied noordwaarts en komt het weer onder invloed van uitlopers van het Azorenhoog, De wisselvalligheid neemt dan iets af. Er is eerst nog kans op een bui, maar mogelijk volgen enkele droge dagen later in de week. Het wordt circa 20 graden.

Weetje

Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 18.9 graden was zomer 2018 recordwarm. De voorheen warmste zomer was die van 2003 met 18.6 graden. Normaal is 17.0 graden. De zomer was zeer droog maar door regen in augustus was het geen record. Met 750 zonuren was de zomer zeer zonnig, vooral juli. Alleen de zomers van 1947, 1959 en 1976 waren zonniger.

Engels spreken in tien lessen

hilversum Snel beter Engels leren spreken? Dan kan vanaf dinsdag 25 september. Dan begint in Hilversum een beproefde cursus van talkingENGLISH voor beginners en (half)gevorderden.

Deelnemers volgen tien lessen van een ervaren docent en (near)native speaker. De nadruk ligt op zelf veel praten. In de lessen van anderhalf uur leren deelnemers in een ontspannen sfeer in een groep van acht tot tien personen vooral samen beter Engels spreken. Hierbij is er veel tijd en aandacht voor persoonlijk contact en feedback.

De beginnerscursus helpt deelnemers over de 'spreekdrempel' heen. Vooral het dagelijks leven staat centraal (kennismaken, dagelijkse bezigheden, het weer, etc.). De vervolgcursus A2 brengt de spreekvaardigheid van deelnemers op een nog hoger niveau.
Locatie is De Geus aan de Geuzenweg. Zie ook www.talkingenglish.nl.

Gratis theatermiddag voor kinderen in Gooiland

Pipo de Clown en Mammaloe. Foto: Gooiland

hilversum Beroemdheden als Woezel en Pip, Pipo de Clown en Mammaloe komen woensdagmiddag 19 september naar Theater Gooiland in Hilversum. Kinderen uit Hilversum en omstreken zijn bij het VIP KIDS Theater Festival eregast. De toegang is gratis.

Tijdens het VIP KIDS Theater Festival is te zien wat er het komend seizoen allemaal te beleven is voor kinderen in het theater. Zo krijgen zij een voorproefje van de theatershow 'Pipo en de Piratenprinses' (16.00 uur) en kunnen de handen uit de mouwen op de bouwplaats van Buurman en Buurman. Ook kunnen ze onder meer dansen met een balletdanseres op de muziek van De Notenkraker of op de foto met Woezel en Pip.

Zo zag Hilversum er een eeuw geleden vanaf boven uit

Hilversum Foto: Foto: Nederlands Instituut voor Militaire Historie

HILVERSUM Hilversum van boven, maar dan een eeuw geleden. Wat herken je? En wat verdween er? Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft honderden oude luchtfoto's teruggevonden, waar ook Hilversum een paar keer op staat. Het geeft een perfecte blik op hoe ons dorp er honderd jaar geleden uitzag. Tuur mee over het Hilversum van je grootouders.

Hilversum Foto's: Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Actie tegen laaggeletterdheid, maar bereik doelgroep lastig

Duizenden Hilversummers hebben moeite met lezen of schrijven

In Hilversum hebben ongeveer twaalfduizend mensen moeite met lezen en schrijven, meldt de gemeente. Dat aantal moet omlaag. Maar hoe?

Wethouder Wolthers bezocht in het MBO College een taalles. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Voor de zogenaamde 'laaggeletterde' inwoners zijn er veel verschillende mogelijkheden om zijn of haar taalvaardigheden te verbeteren, schrijft de gemeente Hilversum in een persbericht. "Van laagdrempelige cursussen tot formele opleidingen. Hieraan deelnemen kost de inwoner in principe niets."

Beperkt deel volgt opleiding om beter
te kunnen lezen

Probleem is echter dat het lastig is om de doelgroep te bereiken, weet ook onderwijswethouder Annette Wolthers. Het schaamte-aspect speelt bij deze mensen een grote rol. Van de duizenden laaggeletterden volgt namelijk maar een beperkt deel een opleiding of training om beter te kunnen lezen en schrijven.
De wethouder bezocht woensdagmorgen een taalles in het MBO College, de grootste taalaanbieder in Hilversum en waar in 2017 166 Hilversummers een opleiding volgden. Aanleiding voor het bezoek is de Week van de Alfabetisering, die nog tot en met zondag duurt. Ook de Stichting Lezen & Schrijven, afdeling Noord-Holland, was woensdag op het MBO College in Hilversum. Het aantal laaggeletterden ligt in Hilversum namelijk hoger dan het landelijk gemiddelde, vertelt projectleider Floriëlle Ruepert. Het landelijke percentage is namelijk pakweg 11 procent, in Hilversum is dit percentage zo'n 15 procent.
Dat percentage moet omlaag. Waarom? Omdat in deze tijd van DigiD en zelf via internet je financiële zaken regelen het belangrijk is om dat soort zaken goed te begrijpen. Lukt dat niet dan leidt dat tot schulden en allerlei andere problemen. "Hierin investeren scheelt uiteindelijk zo veel geld", zegt de eveneens in het MBO College aanwezige Karin Giphart. Deze singer-songwriter gaat namens de Stichting Lezen & Schrijven de gehele week met lokale politici, waaronder dus Wolthers, over deze problematiek het gesprek aan.
Daarbij werd ook duidelijk dat Hilversum het probleem erkent en wil aanpakken. In eerste instantie via het Sociaal Plein. Dat start nu met de pilot 'Intensieve screening', waaruit moet blijken of laaggeletterdheid bij klanten aan de orde is.

Behandelplek, leslokaal en cultuurlokaal

Vervolg voorpagina

De uitbreiding van de Donnerschool in Hilversum Noord is nodig om plaats te bieden aan een specifieke groep leerlingen met een complexe problematiek. De kinderen in deze groep dreigen vaak uit te vallen en komen dan thuis te zitten. Speciaal voor hen is er een onderwijs- en zorgcombinatie in de Donnerschool.

Het gaat om kinderen van 7 tot 11 jaar die pakweg een jaar lang aan dit programma kunnen deelnemen. De extra begeleiding die dit vergt wordt vanuit de jeugdzorg verzorgd. Na het jaar extra intensieve begeleiding kan een vervolg worden gevonden op een reguliere plek binnen het onderwijs.
De Donnerschool doet het momenteel erg goed in Hilversum, zegt Hofman. Inmiddels telt de school, waar wordt gewerkt in kleine groepen, honderd leerlingen. Het huidige pand is groot genoeg, al is uitbreiding om kinderen ook in de toekomst te kunnen blijven plaatsen dringend noodzakelijk, vindt ook de gemeente.

Aan de achterkant van het gebouw moet de uitbreiding plaatsvinden. Een deel daarvan zal worden gebruikt als leslokaal, een ander deel als behandelkamer/therapieruimte en ook is er een ruimte voor kunst en cultuur. Het ontwerp kent een aantal speelse elementen, vertelt Hofman, en voor de langere termijn zijn er ook plannen om het schoolplein te vergroenen. Maar nu eerst de uitbreiding van het schoolgebouw. Wanneer die start is onduidelijk, maar Hofman denkt dat de bouw ongeveer een halfjaar duurt en ergens rond de zomer van 2019 is afgerond.

Geen vertraging HOV-project door uitstel hoofdcontract

HILVERSUM De HOV-busbaan moet gewoon in het voorjaar van 2022 gereed zijn. Ook al loopt de gunning van het hoofdcontract nu vertraging op, is het niet de verwachting van het college van burgemeester en wethouders dat daarmee het hele project langer gaat duren.

Dat is te lezen in de beantwoording van het college op artikel-41-vragen van Hart voor Hilversum. De grootste fractie van het dorp klom in augustus in de pen nadat de provincie Noord-Holland bekend had gemaakt dat er sprake was van uitstel voor wat betreft het verstrekken van het hoofdcontract. Welke gevolgen heeft deze vertraging voor het hele project dat jaren gaat duren?

"Niets", is het antwoord vanuit het raadhuis. "In de oorspronkelijke planning was de definitieve gunning van het hoofdcontract voorzien voor augustus 2018. De oplevering van het project ondergaat geen verandering als gevolg van de huidige vertraging van circa twee maanden door de aanvraag voor aanvullend krediet", schrijft het college. Wel meldt zij dat het onduidelijk is wat het ingediende bezwaar van een van de aannemers gaat betekenen. "Vooralsnog gaat de projectorganisatie HOV in het Gooi ervan uit dat de HOV-busbaan in het voorjaar van 2022 in gebruik genomen wordt."

Hilversum stopt er geen cent meer in dan die 2,5 miljoen euro

De vertraging deed de wenkbrauwen fronsen bij Hart voor Hilversum. De inschrijvingen van de aannemers die de busbaan, de onderdoorgang en de natuurbrug willen bouwen, waren in juli al binnen. Hoe is het dan mogelijk dat de gunning van het hoofdcontract langer moet gaan duren? Dat heeft alles te maken met de gespannen bouwmarkt, aldus het college.

Daarbij wordt opgemerkt dat de biedingen hoger zijn dan de geraamde kosten. Daarom ligt nu de vraag voor bij Provinciale Staten om meer krediet vrij te geven. Hilversum stopt er geen cent meer in dan de 2,5 miljoen die voor het HOV-project is gereserveerd. Dat is al sinds 2014 het devies toen de bestuursovereenkomst over de realisatie van het HOV in het Gooi is gesloten. De provincie draagt de risico's van excessieve kosten, laat het college weten aan Hart voor Hilversum.

Daphne Bruineberg

(31), verruilde in 2014 Leiden voor Hilversum en woont hier met plezier. "Het is gezellig, dorps, groen en centraal."

Foto: Guido Dijkstra Fotografie

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik produceer en regisseer amateurmusical in Hilversum. Samen met een professioneel artistiek team begeleiden wij liefhebbers van theater in hun ontwikkeling."

En als je niet werkt, dan?
"Loop ik graag hard. Uiteindelijk wil ik graag de marathon van New York lopen. Daarnaast bak ik graag (bruids)taarten."

Is Hilversum leuker dan Leiden?
"Leiden is anders met haar grachtjes. Ik moest even wennen, maar ik geniet nu van de dorpse gezelligheid in het centrum van Hilversum."

In welk café kom je graag?
"Na de repetities drink ik graag een drankje bij Soul Kitchen. Ik vind het daar sfeervol en creatief ingericht."

Als je burgemeester was, dan….
"zou ik mensen verbinden. Ervoor zorgen dat ondernemers, verenigingen, instellingen én bewoners met elkaar in contact komen."

Waar ben je trots op?
"Op de samenwerking die ik heb met mijn deelnemers en artistieke mensen."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"'De Pianostemmer' van Pascal Mercier. Een prachtboek."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik vroeger erg verlegen en onzeker was."

Kroketje of kaviaar?
"Kroketje!"

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"De Kerkstraat is voor mij dichterbij en dus praktischer. Maar de Gijsbrecht heeft mooiere winkels. Love it!"

Wat mist Hilversum?
"Culturele samenhorigheid."

Ze mogen je wekken voor?
"Sushi! Maar wel de goede.

(foto Daphne: Guido Dijkstra Fotografie)

Wimar Jaeger wil voorzitter worden van D66 landelijk

HILVERSUM 'Winnen met Wimar' roept een Emile Ratelbandachtig gevoel op, maar het is toch echt de slogan van de nieuwe campagne van wethouder Wimar Jaeger. De Hilversummer wil namelijk voorzitter worden van de landelijke vereniging van D66.

Jaeger hoopt de opvolger te worden van Letty Demmers-van der Geest. Haar eerste bestuurstermijn zit er bijna op. De Democrate heeft aangegeven niet verder te willen. Op zaterdag 6 oktober, tijdens het D66-congres, wordt duidelijk wie zich de nieuwe preses van de landelijke vereniging mag noemen. Jaeger en de andere kandidaten moeten ten minste honderd ondersteuningsverklaringen kunnen voorleggen.
Op zijn eigen website is een gelikte poster te zien waarop Jaeger zegt dat het tijd is voor nieuwe energie. De partij moet vooruit. Nu is het tij om te bouwen aan het D66 van nu. Daar is volgens hem een langetermijnagenda voor nodig én een verbindende, langjarig betrokken voorzitter. D66-leden kunnen van donderdag 20 september tot woensdag 3 oktober hun stem uitbrengen. Mocht Jaeger de voorzitter worden, dan blijft hij wethouder in Hilversum.

'Veel jongeren naar stembus'

HILVERSUM Het doel was tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart om meer jongeren naar de stembus te trekken. Dat is goed gelukt, is de conclusie uit het evaluatierapport van de gemeente.

"De opkomstbevorderende maatregelen voor jongeren hebben goed gewerkt. Er zijn veel stemdiploma's uitgedeeld, waardoor te zien was dat veel jongeren hebben gestemd", is te lezen in de evaluatie. Om meer jongere kiezers te trekken, had de gemeente ook stembureaus ingericht bij het MBO en Roland Holst College.
Over het algemeen zijn de verkiezingsdag en de voorbereiding daarop goed verlopen. Punten van aandacht voor de volgende keer zijn onder meer het eerder plaatsen van de driehoeksborden met gemeentelijke informatie en binnen de gemeente moet het duidelijker zijn wie verantwoordelijk is voor het doorsturen en het plaatsen van de uitslag.

Overmars jaagt nu op vierde zege in Weesp

En dat is nummer drie. In 2019 wil hij de triatlon weer winnen. Foto: Sjoerd Stoop

HILVERSUM Drie vingers gingen zondag net na de finish omhoog. Opnieuw was Hilversummer Steff Overmars de beste tijdens de WeesperNieuws Triatlon, maar deze prestatie is nog niet goed genoeg.

Het vizier van de Hilversumse trialteet ligt op het winnen van vier titels in Weesp. Overmars hoopt in 2019 zijn kwartet te kunnen pakken. "Als oud-Weesper wil ik nu ook graag recordhouder worden. Machiel Ittmann won hier ook drie keer, dus wil ik deze wedstrijd vier keer winnen", luidt de doelstelling.

Verdachte situatie in Hilversum-Oost; politie sluit buurt af

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Verschillende straten in Hilversum-Oost waren maandagavond enkele uren afgesloten nadat de politie een melding had ontvangen van een 'verdachte situatie'. Daarbij zou een vuurwapen zijn gebruikt. Wat er verder precies gaande was blijft onduidelijk. Er is in ieder geval niemand aangehouden en er is ook geen wapen gevonden.

'We moeten niet de vijfde collegepartij, maar ook niet te opruiend zijn'

CDA-fractievoorzitter Olaf Streutker wil vooral constructief oppositie voeren

Het CDA zit in de oppositiebanken. En dat is toch wel wennen voor alle betrokkenen. Fractievoorzitter Olaf Streutker blikt terug en kijkt voorzichtig vooruit.

Olaf Streutker: "We kunnen niet overal tegen zijn." Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Natuurlijk had de Hilversumse afdeling van het CDA liever in de coalitie dan in de oppositie willen plaatsnemen, geeft fractievoorzitter Olaf Streutker toe. "Maar we hebben ons altijd gerealiseerd dat het anders zou kunnen lopen dan dat we wensten."

Samen met D66 en VVD maakten de christendemoraten tot maart dit jaar vier jaar lang de dienst uit binnen het Hilversumse raadhuis. De wil om na de verkiezingen deze coalitie in stand te houden, was er. Probleem voor die drie partijen was echter dat niet één van hen, maar Hart voor Hilversum na de gemeenteraadsverkiezingen van maart de grootste partij van Hilversum werd. Aanvankelijk maakte dat voor het CDA weinig uit. De lokalen wilden een coalitie vormen met drie andere 'winnaars': VVD, CDA en GroenLinks. Toen deze besprekingen al in een vergevorderd stadium waren, gaf de VVD echter aan met D66 in zee te willen. Tot ieders verrassing vond Hart voor Hilversum dat prima en daarom viel het CDA buiten de boot. Het is niet anders, denkt Streutker nu, al vindt hij nog steeds dat gezworen vijanden Hart en D66 geen match vormen.
"Maar na coalitieonderhandelingen zijn er nu eenmaal twee uitkomsten", aldus de 49-jarige Hilversummer. "En met de mensen binnen onze fractie hebben wij echt wel iets te te bieden. En dat kan zowel in de coalitie als in de oppositie. Juist nu hebben wij een vrijere plek. En ja, de huidige coalitie voert een beleid uit waar wij voor 80 tot 90 procent mee hebben ingestemd. We kunnen en zullen niet overal tegen zijn. We zullen constructieve oppositie voeren, met nuance."

Daarmee geeft Streutker aan het anders te willen doen dan de SP en PvdA die in zijn ogen 'activistisch' en 'te polariserend' te werk gaan. De discussie over oud-burgemeester Boot is zo'n voorbeeld. "Natuurlijk mag je vragen stellen, maar het gaat ook over de toon. De PvdA en SP slaan dan te ver door."
Vraag daarbij is in hoeverre het CDA vriendjes wil blijven met oud-coalitiegenoten D66 en VVD. Want mocht de huidige coalitie de eindstreep niet halen, dan staan de christendemocraten met vier zetels vooraan in de rij om alsnog in de collegebanken te komen, beseft ook Streutker. "Ik houd er rekening mee dat de huidige coalitie ontploft, maar als het goed samenwerkt en met goede voorstellen komt, hoeft dat niet. En het is ook niet ons doel om de coalitie te laten mislukken. Wel zullen we de vinger aan de pols houden. Als collegepartij accepteer je langer dat er niet geleverd wordt, zoals binnen het sociaal domein gebeurde. Als oppositiepartij zullen we sneller vragen stellen. Daarin moeten we als CDA nog wel groeien, in het opvallen. We moeten niet de vijfde collegepartij, maar ook niet te opruiend zijn."
Aandacht voor vrijwilligerswerk (en het verder professionaliseren daarvan), verkeersveiligheid, sociaal domein en eenzaamheid zijn de thema's waar het CDA zich de komende tijd vooral voor zal inzetten. Maar ook 'Hilversum Mediastad' is een onderwerp waarin de christendemocraten zich kritischer zullen opstellen dan de afgelopen vier jaar. Dat Hilversum zich als dé mediastad op de kaart wil zetten, is volgens hem prima. Echter, al die toch best prijzige extraatjes als 'We Live Hilversum' zijn toch ook de 'grote Wimar Jaegershow', waarmee Streutker aangeeft dat de D66-wethouder iets te veel doorslaat in zijn mediabeleid.

Het CDA zat aanvankelijk wel bij de collegebesprekingen.

'Het is ook niet ons doel om de coalitie te
laten mislukken'

Of dit zijn laatste periode als raadslid is, durft Streutker (nu ruim vier jaar raadslid) nog niet te zeggen. Sterker nog, antwoord geven op die vraag noemt hij onmogelijk. Niet alleen zijn we net onderweg, Hilversum en andere Gooise gemeenten staan ook nog aan de vooravond van een herindeling. Want dat die herindeling komt, is zeker, weet ook de CDA'er. De christendemocraten in Hilversum zien één Gooise gemeente ('geen Gooistad, want 't Gooi is geen stad') overigens wel zitten. "Het komende halfjaar wordt er meer duidelijk, maar ze (de provincie Noord-Holland, red.) gaan doorpakken. De afgelopen verkiezingen waren dan ook de laatste met alleen Hilversum. Daar komt bij een volgende keer sowieso Wijdemeren bij."

BeNeCup moet voor het rugby 'eerste aanzet zijn tot een nog bredere opzet'

Hilversum en 't Gooi in competitie met Belgische top

Eindelijk is het er van gekomen: de BeNeCup, een minicompetitie tussen de vier sterkste rugbyploegen van Nederland en België. Zaterdag was de aftrap.

Hilversum won zijn eerste wedstrijd BeNeCup vrij eenvoudig. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Uiteraard maken Hilversum en landskampioen 't Gooi deel uit van deze BeNeCup. 't Gooi speelde thuis tegen La Hulpe, de nummer 2 van België, en won met 19-3. Hilversum zegevierde op eigen veld overtuigend met 57-7 van Soignes, de nummer drie bij de Zuiderburen.

'Er zal van de rugbybond geld moeten komen'

"Dit moet de eerste aanzet zijn tot een nog bredere opzet", zegt Michel Hartong, hoofd topsport van 't Gooi. "Hopelijk sluiten in de toekomst ook de topploegen uit Duitsland, Tsjechië en Polen aan. Dan krijg je een competitie op een nog hoger niveau en wordt het interessant voor sponsors en media. Als je regelmatig speelt tegen gelijkwaardige en sterkere tegenstanders is het gevolg dat het Nederlandse team ook beter wordt en snel kan promoveren naar de Europe Championships, waar België nu al in speelt."
Zowel 't Gooi als Hilversum onderschrijft de stelling dat in het land der blinden eenoog koning is. Hartong: "De Nederlandse competitie was de afgelopen seizoenen niet boeiend. Eén keer winnen met groot verschil is leuk, maar daarna wordt het vervelend. Daarom ben ik benieuwd hoe de krachtverschillen in de BeNeCup liggen. De spelers moeten uitdagingen hebben."
Dat laatste onderschrijft ook Raymond Mackaaij van Hilversum. "Tegen veel ploegen weten de mannen vooraf dat ze winnen. Dan wordt het lastig om voor iedere wedstrijd voor 100 procent gemotiveerd te zijn. Deze competitie is voor hen een nieuwe uitdaging. Als je de Nederlandse competitie met de Belgische vergelijkt, zie je hetzelfde beeld; vier ploegen steken er met kop en schouders bovenuit. Qua cultuur schuurt het Belgische rugby tegen het Franse aan. Voor de komende Nederlandse competitie ben ik benieuwd hoe DIOK Leiden en Castricum zich hebben versterkt. Dat kunnen naast de wedstrijden tegen 't Gooi mooie duels worden."
Mackaaij hoopt wel dat de BeNeCup - er is een commitment voor vier jaar - standhoudt. Eerdere pogingen voor internationale competities stierven in schoonheid. Daarnaast gaat de Hilversum in gesprek met de rugbybond: "De bond is financieel weer gezond nadat het een paar jaar geleden op de rand van de afgrond balanceerde. Er zal van de rugbybond geld moeten komen om dit internationale traject mee te financieren. De uitwedstrijden kosten veel geld en alles kan niet alleen van de clubs komen."

Hilversum, dat in mei de finale om de landstitel verloor, is de BeNeCup goed gestart. Zaterdag tegen Soignes leidde de ploeg van trainer/aanvoerder Marcus Holden bij rust al met 24-0. Daarna was de pijp leeg bij de Belgen en liep Hilversum verder weg. "Door het droge veld konden we ons geliefde speedrugby spelen. We beginnen in vorm te raken", aldus Holden. "De verloren finale tegen 't Gooi was op een slecht moment een goede wake-upcall. Het moest anders en zo is het ook gegaan."

Wolfsdreuvik, een wel heel bijzondere toren midden in het Smithuyserbos

Tachtig jaar oud gebouwtje aan de rand van Hilversum zaterdag en zondag open

In Hilversum zijn dit weekend 32 monumenten te bezichtigen tijdens Open Monumentendag. Dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet snel komt. Zoals Wolfsdreuvik.

Het sprookjesachtige Wolfsdreuvik. Foto: Luuc Jonker

hilversum Het zou een perfecte onderduikplek zijn geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Immers, zelfs de Duitsers hebben het nooit ontdekt: Wolfsdreuvik, een gemeentelijk monument verscholen in het Smithuyserbos ten zuidoosten van Hilversum.

'Sprookjeskasteel' is de eerste omschrijving die te binnen schiet bij het zien van het nog niet eens zo oude pand ten zuiden van de Soestdijkerstraatweg (achter Kievitsdal) en ten oosten van de A27. Verschillende televisieseries zijn er opgenomen. Ook zijn er allerlei wilde verhalen. Zo zou er een geheime tunnel zijn van het gebouw naar Drakensteyn. 'Wolfsdreuvik' staat er op de voorzijde, wat refereert aan Wolfsheuvel en aangeeft dat er lang geleden wolven in deze regio rondliepen. Het gebouw is echter pas tachtig jaar jong.

Het veertig hectare grote bos is ouder. Dit werd in 1911 vernoemd naar een van de eerste eigenaren ervan: Pieter Johannes Smithuysen. Deze Amsterdamse makelaar in tabak kocht het gebied in 1837 op een Hilversumse veiling, geleid door Albertus Perk, voor 900 gulden. Honderd jaar later, in 1937 kwam het - 'voor een appel en ei', zoals de nieuwe eigenaar later zou zeggen - in handen van de Amsterdamse kunsthandelaar D.P.R.A. Bouvy.
Het door hem zo gewenste Wolfsdreuvik als dagverblijf en opslagplaats voor bosmateriaal, maar ook als een soort rustplaats voor zijn moeder, werd in 1938 gebouwd door de Larense architect Jan Rebel op een kleine heuvelrug naast een bijna zeven meter lager gelegen kommetje. Het gebouw bestaat uit twee cirkels. De kleinere is de klokkentoren waarmee aan de boswerkers werd aangegeven dat het schafttijd was. Opvallend is ook de poer daaraan om aan te geven waar het noorden is.

De eetkamer. Foto: Gooi en Eembode
De klokkentoren. Foto: Gooi en Eembode

De jacht/woonkamer heeft sfeervolle
glas-in-loodramen

De tweede en grotere cirkel is zeg maar het hoofdgebouw. Bij binnenkomst is daar een typisch sober ogende jaren-30-keukenruimte. Een verdieping hoger is de jacht/woonkamer met sfeervolle glas-in-loodramen waarop afbeeldingen van St. Barbara en St. Hubertus. Daarboven is nog het dakterras. Toen er nog niet zo veel bomen stonden als nu was het mogelijk om daar vandaan de Domtoren te zien.
Bouvy was conservator-directeur van het Aartsbisschoppelijk Museum (1946-1976) en oprichter en van 1976 tot 1981 directeur van het Museum Catharijneconvent. Hij overleed in 1993. Het bos (en de toren) is eigendom van de Stichting Smithuyserbos, bestaande uit drie zonen, een dochter en een kleinzoon van Bouvy.
Dit weekend openen zij voor het derde achtereenvolgende jaar de deuren tijdens de Open Monumentendagen. Zaterdag wordt om 16.30 en 18.30 uur een verhaal verteld over Hans en de Draak (vooral leuk voor kinderen).

Professioneel aan de slag met danstoptalenten aan Achterom

Fit by Rox erkend als officiële dansvooropleiding

Amsterdammers kunnen nu naar Hilversum toekomen in plaats van andersom, glimlacht Roxanne Cools. Fit by Rox is een opleidingsinstituut.

Toptalenten kunnen bij de Hilversumse danssportschool toewerken naar de volgende stap: een dansacademie. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Alles was al in huis: hbo-opgeleide docenten, kwalitatief goede lessen en een geschikt onderkomen aan het Achterom. Dat is nu erkend en dat houdt in dat Fit by Rox voor jonge en ambitieuze dansers een officiële vooropleiding is. Op een professionele, maar wel op haar eigen manier begeleidt Roxanne Cools samen met haar team de toptalenten.

Doordeweeks moet de focus liggen op de schoolprestaties

Het gaat hard. Slechts zes jaar is de Hilversumse bezig en nu al heeft haar school de status van vooropleiding gehaald. Het past bij haar. Zelf bruist zij van de energie en het enthousiasme. Dat weet zij te koppelen aan een heldere visie en een haast grenzeloze ambitie. "Bij ons ligt de lat hoog. Wij streven zeker het hoogst haalbare na. Als we iets doen, dan doen we het goed", verklaart Cools, eigenaar van de danssportschool.
Zij durft groot te denken. Dat betaalt zich uit. Vol trots praat zij over de vooropleiding, het etiket dat Fit by Rox heeft gekregen van Dansbelang, die het keurmerk afgeeft aan dans- en balletscholen. Zeg maar de BOVAG van de dansbranche. Die status vergaren gaat niet zonder slag of stoot. Dat blijkt ook wel uit de beperkte vooropleidingsinstituten in het land. Zo zijn bijvoorbeeld de docenten gecontroleerd, is er gekeken naar het aantal uren op het rooster en kijkt Dansbelang ook naar de veiligheid in de school.
Groot voordeel is dat Cools vroeger zelf op hoog niveau gedanst heeft. Als klein meisje ging ze met haar moeder mee, die in de showbizz werkte. Ze is opgegroeid in die wereld. Zag enkel en alleen professionele shows. Danste vanaf het moment dat ze kon lopen en is gehard in die wereld. Die ervaring vertaalt ze nu naar haar eigen vooropleiding. Zo heeft ze er bewust voor gekozen dat de lessen op vrijdag en zaterdag zijn, zodat de focus doordeweeks op de schoolprestaties ligt en er tijd is voor een sociaal leven.
Van de deelnemers aan de vooropleiding - talenten worden gevraagd, terwijl anderen met ambitie auditie moeten doen - wordt toewijding gevraagd. Na toestemming en overleg met de ouders gaan kinderen in de leeftijd van zes tot achttien jaar eerst een proefperiode in. Meedoen aan deze professionele opleiding is niet vrijblijvend. De jonge talentvolle dansers krijgen van vier docenten (Annemee Meijer, Lara de Vries, Maaike de Kruif, Merel van Uchelen) les in verschillende dansdisciplines (jazz, ballet, modern en hiphop). Het gaat om zo'n zestig kinderen die hieraan beginnen. Zij zijn ingedeeld in (leeftijds)groepen. Iedere leerling krijgt een eigen dansportfolio in digitale vorm én hard copy. Bij audities voor professionele producties kan de leerling laten zien wat hij of zij allemaal beheerst. Ook kijken de docenten naar welke dansacademie de leerling wil gaan. Daar stemmen zij in samenspraak het lespakket op af.
Hoe je je moet presenteren is eveneens een belangrijk onderdeel van de opleiding. Cools verzorgt dit gedeelte van de opleiding zelf. Weten hoe je op moet vallen is essentieel in de danswereld, merkt de Hilversumse op. Wat is een goede houding? Wat trek je aan naar een audtitie? Dat zijn aspecten die net zo relevant zijn als de technische bagage van een danser. Cools beschouwt dit eigenlijk meer als een levensles. Als je jezelf goed kunt presenteren dan heb je daar later bij bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek ook profijt van.
De vooropleiding - een onderdeel van de school, benadrukt Cools - vraagt meer van leerlingen en docenten. "De doelen worden anders", zegt Maaike de Kruif, balletdocent en verantwoordelijk voor de vooropleiding bij Fit by Rox. "Het is heel mooi dat je meer uit de leerlingen kunt halen. Ze nog beter kunt maken. Je kunt meer verdieping maken, meer op de muzikaliteit en de achtergronden trainen en dat in verschillende stijlen. We kunnen de leerlingen heel intensief begeleiden. Bijzonder is om ze te zien groeien. Dat is ook het mooie aan ons vak van dansdocent", luidt haar toevoeging.

Oude media nog altijd interessant

Ook buiten het Media Park zijn er diverse media-activiteiten.

HILVERSUM De Open Studio Dagen moeten een proeverij zijn van wat er allemaal gebeurt bij de omroepen en mediabedrijven. Naast kijken is het vooral belangrijk dat de bezoekers zelf kunnen ervaren hoe het is om bijvoorbeeld voor de camera te staan of achter de microfoon te zitten. Die aantrekkingskracht blijkt nog steeds groot.

Net zoals vorig jaar brachten zo'n 35.000 mensen een bezoek aan Hilversum om de 'magie van de media' te ervaren. Het epicentrum van deze jaarlijkse mediadagen is het Media Park, maar ook daarbuiten was genoeg te beleven. AVROTROS, KRO/NCRV en BNN/VARA hadden gevarieerde programma's samengesteld. "Ze hebben echt uitgepakt", liet organisator Herman Dummer, directeur Dutch Media Week, al weten.
De studio's op het creatieve industrieterrein en alle activiteiten trokken weer veel publiek. Voor de organisatie het bewijs dat radio en televisie in het huidige digitale tijdperk nog altijd zeer levend zijn. "Fantastisch dat zo veel mensen dit weekend weer hebben ervaren wat we allemaal op het gebied van media in Hilversum hebben. Een geweldige start van de Dutch Media Week", jubelt mediawethouder Wimar Jaeger.
De door Jaeger aangehaalde Dutch Media Week, bedoeld voor publiek én professionals, duurt tot en met zondag. De mediaweek is een initiatief van de Dutch Media Foundation en Beeld en Geluid, in samenwerking met de Stichting Hilversum Marketing.

Veel programma's waren dit weekeinde van de partij.
Foto's maken in de studio van MAX.
Zelf autocue lezen.
Tekst en uitleg krijgen over camera.
Hoe is het om zelf achter de microfoon plaats te nemen? Foto's: Bastiaan Miché

'Moeten samen verder in deze wereld'

Heftige films, gemaakt met mobiele telefoon, van drie Syrische statushouders

Het zijn korte inkijkjes in de levens van drie Syrische mensen die nu veilig in Nederland wonen. De My Story-films zijn kort, maar daardoor niet minder indringend.

Nabil Alaydi, met naast hem Ruud van Gessel, kijkt naar het scherm waar zijn film op te zien is. Foto: Paul Ridderhof

HILVERSUM Heftig zijn de verfilmde verhalen van drie Syrische statushouders. Alle drie de filmmakers hebben een duidelijke boodschap aan de wereld. In hun met mobiele telefoons gemaakte films komen onderdrukking, geweld en oorlog aan bod. "Wat het vooral laat zien, is dat we samen verder moeten in deze wereld", aldus Ruud van Gessel maandag tijdens de opening van de Mobile Movie Days in Beeld en Geluid.

'De nachtmerrie' van Abdulrahman Nourellah, die maandag niet bij de première was van de My Story-films, komt het hardst binnen. In dit rauwe en harde filmpje van enkele minuten laat de Syriër zien dat de oorlog in zijn land hem nog altijd wakker houdt. Zeker als je in het veilige Nederland, waar je veel moeite voor hebt moeten doen om daar te komen, een bekende oorlogsmisdadiger tegenkomt.

Confronterend zijn ook de producties van Nabil Alaydi en Aya Bini. Alaydi, docent natuurkunde, laat in 'The shine of home in my childhood' zien dat je kinderen niet klein moet houden door ze het label 'dom' of 'stom' te geven. De impact daarvan, zeker als de vaderfiguur dat er om de haverklap inpepert, is heel groot. "In onze cultuur heeft de vader een heilige positie. Zulke opmerkingen kunnen de toekomst van een kind verwoesten. Ik hoop dat met de film mijn boodschap gedeeld gaat worden", legt de filmmaker voor het grote en intens witte scherm uit.

Geweld niet doorgeven, is de boodschap van een van de films

Bij Bini draait het in haar film 'The last witness' om huiselijk geweld. Voordat zij in Nederland terechtkwam, dacht zij dat dit hoorde bij het in oorlog verkerende Syrië. Hier ontdekte zij dat geweld achter de voordeur een mondiaal probleem is. "We moeten geweld niet doorgeven", merkt zij op.

Van Gessel, initiatiefnemer van het My Story-project, begon in mei met zes statushouders. Jonge talentvolle statushouders kregen de kans een korte film te maken. Samen met VluchtelingenWerk Nederland kon de regisseur/producent dit project realiseren. Dat gaat ook een vervolg krijgen, zo kreeg hij maandag te horen tijdens de première. Duidelijk is wel geworden dat het een aangrijpend project is. Veel deelnemers zijn behoorlijk getekend door hun ervaringen in Syrië en/of de weg naar het veilige westen. De meest schokkende opmerking van Van Gessel was de mededeling dat een van de jonge filmmakers heeft moeten afhaken. De oorlog heeft zo veel wonden achtergelaten dat hij hier in Nederland in een depressie terecht is gekomen en niet meer in staat was het project af te ronden. "Het heeft me ontroerd en gegrepen om met mensen uit dit gebied te werken", geeft de My Story-initiator aan.
De twee aanwezige statushouders en de regisseur/producent die de deelnemers heeft begeleid en geholpen met het maken van hun films, zijn verbaasd over de kwaliteit. Wie de producties ook ziet, kan haast niet geloven dat deze met een mobiele telefoon zijn geschoten. De kwaliteit is goed, de beelden haarscherp en de effecten misstaan niet in een bioscoopfilm. Ook wethouder Jan Kastje, die de Mobile Movie Days officieel opende, vindt de eindresultaten indrukwekkend. Hij spreekt over een totaal ander manier van creëren. Van Gessel vult hem aan: "Dit is een nieuwe manier van presenteren die voldoet aan de eisen van het jonge publiek."

BV Hilversum werkt aan vergroten naamsbekendheid

Amin Usman toont de businessaward 2018. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hilversum heeft een actieve ondernemersvereniging, maar de BV Hilversum blijft redelijk onder de radar. Daar moet verandering in komen. Zichtbaarder worden voor ondernemers en de Hilversummers is het devies. Dinsdag 11 september maakt de BV Hilversum daar een begin mee.

De naam van BV Hilversum komt ieder jaar weer naar boven bij de verkiezing van de Onderneming van het Jaar. Samen met de Rabobank, de gemeente Hilversum en Stadsfonds Hilversum verzorgt de lokale ondernemersvereniging deze prijs. Hiermee wil de club betrokken ondernemers in het zonnetje zetten.

Dat is met de eerste vijf winnaars goed gelukt, is de mening van Martijn Has, lid van de commissie Marketing en Communicatie. Met trots dragen de winnaars, waaronder Oldenhof, Van Schijndel Schoenen en Boekhandel Voorhoeve (zie foto), hun uitverkiezing uit. "We zien een gestage groei van de reputatie van de prijs."
Dinsdag houdt de BV een bijeenkomst in Vue Hilversum. Daar vindt vanaf 18.00 uur de aftrap plaats van de uitverkiezing voor 2019. Het is voor het eerst dat er zo wordt uitgepakt. Het moet een goed begin worden van de nieuwe uitverkiezing, waar ondernemers elkaar treffen en spreken. Doel van de vereniging is om te inspireren, te faciliteren, te ondersteunen en te informeren. Momenteel zijn zo'n 200 ondernemers lid van de vereniging, die ook een spreekbuis is richting gemeente. Dat aantal kan nog beter.

Zelfde beeld burgemeester Boot onderzoeker, andere collegeconclusie

PvdA en SP woest en kunnen uitleg burgemeester en wethouder niet rijmen

Tot verbazing van de PvdA en de SP is er nu wel een reactie op hun vragen over de mogelijke Burgemeester Bootlaan. De antwoorden leiden niet tot tevredenheid; wel tot woede.

'Burgemeester Boot heeft enorme prestaties verricht voor Hilversum', legt burgemeester Broertjes uit. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hoe kan het dat historicus Pepijn Reeser hetzelfde beeld schetst over burgemeester Joost Boot, maar dat het college van burgemeester en wethouders er een totaal andere conclusie uithaalt dan de SP en de PvdA. Naïviteit en een andere tijdsgeest staan tegenover racistisch en decennialang actievoeren voor een fout regime.

Het rapport, dat in opdracht is gemaakt van het Hilversumse college, is voor Femke van Drooge, PvdA-fractievoorzitter, en SP-raadslid Rebbeka Timmer een bevestiging van wat zij sinds juni betogen. Zij herkennen zich in de onafhankelijke verkenning van Reeser, die onderzoek heeft gedaan naar de standpunten van Joost Boot ten aanzien van de apartheid in Zuid-Afrika. Het staat er klip-en-klaar: 'Het feit blijft dat hij jarenlang publiekelijk een regering verdedigde die het overheidsapparaat inzette voor discriminatie en segregratie', is een conclusie. Openlijk aanhanger van de apartheid. Dus komt hij niet in aanmerking voor een eerbetoon in de vorm van een straat.

Daar denken burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Floris Voorink geheel anders over. Het rapport toont weliswaar aan dat Boot het apartheidsregime verdedigde, maar hij bekeek de regering van Zuid-Afrika met een zonnige bril en had oog voor de slechte rechtspositie van de witten en de gekleurden. Daar sprak hij zich kritisch over uit, was tegenstander van de 'kleine' apartheid en stelde onomwonden vast dat discriminerende wetgeving moest veranderen. Zijn handelen was genuanceerder dan de PvdA en de SP hebben doen voorstellen, is hun lezing.

'Boot had oog voor de rechtspositie van witten en gekleurden'

Daarnaast heeft de man, de langstzittende burgemeester van Hilversum, veel voor het dorp betekend. Nog altijd praten de oudere Hilversummers met veel respect over Boot: de man die de omroepen en de televisie naar Hilversum haalde, de grondlegger van het Media Park. "Die man heeft enorme prestaties verricht voor Hilversum. Eigenlijk is het vreemd dat dat nooit beloond is met een straatnaam", aldus Broertjes. "Ons enige motief is geweest om dat te regelen. Niks dubbele agenda, want van zijn opvattingen over Zuid-Afrika wisten we niks."

Onvoorstelbaar vinden Van Drooge en Timmer het dat de Hilversumse bestuurders deze conclusie trekken. Op basis van dezelfde feiten en beweringen gaat in hun ogen het college een geheel andere kant op. Aanhanger van de grote apartheid is niet minder erg. Daar hebben ook miljoenen mensen onder geleden, geeft zij aan. Een regime dat Boot meer dan twintig jaar heeft verdedigd. "Hij heeft jarenlang segregratie, discriminatie en racisme in stand gehouden. Zijn acties waren er vooral op gericht om Zuid-Afrika niet te boycotten en geen protesten tegen het apartheidsregime te krijgen. Met daden en woorden heeft hij dat boek na boek, artikel na artikel en lezing na lezing gedaan."

Grens ligt dus niet bij een 'verdediger van een racistisch systeem'

Het genuanceerde beeld dat het college nu heeft na het rapport van Reeser gaat de pet van Van Drooge en Timmer te boven. Zij krijgen de indruk dat burgemeester en wethouders de zaak maar geneuzel vinden en ten koste van alles Boot willen eren met een straatnaam. Zelf zegt Broertjes dat er eind maart, toen het oude college het besluit nam, er absoluut geen sprake was van een dubbele agenda. Na vijftig jaar was het tijd om de 'mediaburgemeester' van het dorp een eerbetoon te brengen. Niks meer en niks minder.

Van Drooge meent dat de ego's van Broertjes en wethouder Wimar Jaeger belangrijker zijn dan een beslissing te herzien. Eentje die recht doet aan de inclusieve samenleving van nu. "Waar het op neerkomt, is dat Hilversum als mediastad dus liever een discriminatie propagerende burgemeester als uithangbord heeft dan een besluit heroverwegen. Dat is eigenlijk best tragisch", aldus de fractievoorzitter. Zij vervolgt: "Het is een slechte zaak van het college dat ze iemand verkiezen die segregratie, discriminatie en racisme heeft bevorderd. Maar het college kwam al eerder in opspraak, zoals in de zaak van Gilly Emanuels, eigenares van IJssalon 't Perronnetje. Ook toen gaven ze aan, onder meer door weg te blijven bij die protestmars, dat segregratie en discriminatie niet belangrijk voor hen is."

Timmer gebruikt woorden van dezelfde strekking. Het maakt haar boos dat de grens om iemand te eren dus niet ligt bij een verdediger van een racistisch systeem, zoals de SP'er het zegt. "Het geeft aan wat de normen en waarden zijn van dit college. In essentie gaat het erom waar we voor staan in deze samenleving. Voor het college is racisme blijkbaar geen belangrijke zaak. Overduidelijk liggen hun prioriteiten niet bij de inclusieve samenleving. Dat is hard en pijnlijk, maar dan weten we dat ook weer."

Het benoemen van straatnamen behoort niet tot de grote en serieuze zaken die dit college wil aanpakken, meldt Voorink. Wel geeft hij aan om eens goed te kijken hoe naamgeving moet verlopen volgens een goede en eigentijdse manier. "Dat is tenminste iets", bitst Timmer tot slot.

Nieuw paviljoen Pinetum Bljdenstein

Het Pinetum met links het bestaande podium. Foto: Izaak Hilhorst

HILVERSUM Een nog te bouwen paviljoen neemt in Pinetum Blijdenstein de plaats in van het bestaande podium, waarop al jaren muziekuitvoeringen worden gegeven, huwelijken worden gesloten en openluchtdiners, toneelvoorstellingen en schaaktoernooien zijn. Nog vier architecten - van de 131 inzendingen - maken kans op de winst.

De opdracht aan de architecten was het ontwerpen van een multifunctioneel, hoogwaardig en open paviljoen, dat rechtdoet aan de bijzondere kwaliteiten van de monumentale tuin en de collectie. In twee selectierondes heeft de jury de volgende vier architectenbureaus genomineerd: Enzo Valerio, HappelCornelisseVerhoeven, HOH Architecten en Koolhaas x Suurenbroek x Thijssen. Pinetum Blijdenstein presenteert hun ontwerpen en maquettes in de Oranjerie van het Pinetum.

Zondag 7 oktober zal de jury het winnende ontwerp bekendmaken tijdens een openbare en feestelijke prijsuitreiking, waarbij ook de architecten aanwezig zijn. Ook het publiek mag stemmen. Dat kan van 8 september tot 1 oktober bij de tentoonstelling 'Een paviljoen voor het Pinetum' in de tuin aan de Van der Lindenlaan. Het ontwerp met de meeste stemmen ontvangt op 7 oktober de Publieksprijs.
De tentoonstelling, die vrijdag door burgemeester Pieter Broertjes wordt geopend, is tussen 8 september en 14 oktober elke zaterdag tussen 12.00 en 16.30 uur te zien. Vanaf 1 oktober is ook het resultaat van het scholenproject 'Een paviljoen voor het Pinetum' te bewonderen.

De toegangsprijs van het Pinetum is 2,50 euro, kinderen tot 12 jaar betalen 1 euro. Jaarkaarthouders kunnen gratis naar binnen. Kijk ook op www.pinetum.nl.

Mooie, sportieve strijd op Gooise hockeyvelden

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De zesde editie van het Goois Jeugdhockeykampioenschap was zaterdag weer een mooi en sportief succes. Zes verenigingen, waaronder 't Spandersbosch en Gooische (foto), gingen op de verschillende velden in de regio de strijd met elkaar aan. Uiteindelijk was Naarden de beste en meest sportieve.

'Ilse de Lange kwam wel mooi via Hilversumse Hebbes-deurtje binnen'

Wouter K voorziet Nederland ruim dertig jaar van bijzondere figuranten

Peter van de Vorst, Leontien Borsato, Ilse de Lange... een greep uit BN'ers die zich ooit inschreven bij castingbureau Hebbes. Wouter K heeft er een neus voor.

Hebbes Casting-eigenaar Wouter K achter de knoppen van de beroemde mengtafel in de Wisseloord Studios. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Die achternaam van jou, die kan echt niet. We maken er Wouter K van, ja, zonder punt achter de 'K'. Wat vind je daarvan?" vroeg Lex Harding toen Hilversummer Wouter K(irchjunger) meer dan vijfendertig jaar geleden als 'De jongste dj van Nederland' bij De Nederlandse Top40 wekelijks de Radio Rebus insprak.

Hij grijnst als hij eraan terugdenkt. In zijn kantoor in de Wisseloord Studio's boomt hij ontspannen over de comeback van vinyl, Hebbes Casting en zijn eeuwige liefde voor het 'dorp' Hilversum. Of hij zelf ooit figurant was? Bulderende lach. Nou en of. "Ik was kluisbewaker bij de Staatsloterijshow en regelmatig speelde ik een crimineel in het programma Tros Opgelicht." Mag geen naam hebben. Nee, Ilse de Lange, die heeft hij via Hebbes aan de tv-camera's laten wennen. "Ik kreeg een telefoontje van de platenmaatschappij; ze hadden een zangeresje uit Almelo dat een cd in Memphis zou gaan opnemen. Of ik haar kon helpen." Wouter K zette haar in de backing vocals van Anita Meijer, Piet Veerman en Corry Konings. "Kun je het je voorstellen? Ze is nu een wereldster, maar wel mooi via het Hebbes-deurtje binnengekomen. Qua tv dan." Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld Jandino en Tooske.

Moeiteloos lepelt hij verhalen van vroeger op. Op zijn twaalfde dus aan de slag bij Lex Harding en daarnaast flanste hij een popblaadje in elkaar, Music Stars. "Dat ik dan weer mocht laten stencilen bij mijn vader die bij de krant werkte. De oplage was twintig stuks en al snel kreeg ik abonnees. Frank Boeijen was een van hen. Betaalde er tien gulden voor."

Wouter K: 'Ik word blij van vinyl.' Foto: Bastiaan Miché

Eerst luisteren via Spotify en als het goed is moet de lp er komen

Via Veronica rolde hij door naar Countdown TV, dat werd opgenomen in Bussum. Omdat hij er in die tijd new wave uitzag en Countdown het stoere zusje van Toppop was, werd hem gevraagd of hij niet wat vrienden kon ronselen die mooi als vulling bij de bar konden staan. "Ik maakte de fout door een mooi meisje naast presentator Adam Curry te zetten. Zij ving het beeld in plaats van Adam. Of je haar kent? Nou en of. Leontien Borsato."

De beeldvulling van vrienden was het begin van zijn castingbureau Hebbes. Jarenlang hield hij kantoor op de Jan van der Heijdenstraat maar is inmiddels na verschillende omzwervingen neergestreken in de Wisseloord Studio's. Maar het Gooise wereldje brak hem op. Toen zijn vriendin zwanger was van hun dochter, wist hij het zeker: hij wilde niet in Hilversum blijven wonen en vertrok naar Terschelling. Hij is drie dagen per week in Hilversum waar hij in een kamertje bij een oudtante een bed heeft staan en de rest van de week regelt hij zijn zaken vanaf het eiland.
Is Hebbes nog wel nodig door de komst van allerlei talentenshows en social media waarop programmamakers zelf kunnen scouten? Hij knikt driftig. "Acteurs, modellen, edels, figuranten zijn altijd nodig. Als er een voetbalcommerical moet worden opgenomen en de opdrachtgever heeft een tribune vol Oranjefans nodig regel ik figuranten die weten hoe ze zich moeten gedragen op een tribune." Naast het boeken van professionele acteurs is bij Hebbes nieuw het publiek dat nodig is voor bijvoorbeeld de praatprogramma's van Jeroen Pauw en Eva Jinek of Rondo. Mensen die als beeldvulling fungeren, krijgen daar een onkostenvergoeding voor.

Achteroverleunend in zijn stoel denkt hij terug aan zijn jaren als dj in Rockefeller. Hij had de looks van Doorszanger Jim Morrison, weigerde om muziek te draaien die overal was te horen. Over draaien gesproken: zielsgelukkig is hij met de comeback van vinyl. Eerst luisteren via Spotify en als het goed is, moet de lp er komen.

"Ik word blij van vinyl. De bandfoto's komen het beste uit op een grote vierkante hoes, niet op het boekje dat bij een cd zit." De schatkist naar het verleden is groot, stelt hij. Hij kan niet wachten: zojuist verscheen Pleasure Ground van Fatal Flowers. En wat dachten we van Jimi Hendrix? Nam in 1967 vier nummers op in de Vitus Studio in Bussum. Die opnames zijn bewaard, maar die kunnen dus ook op lp. "Zal ik de erven van Hendrix eens bellen?"

29 / 32

Het Muziekcentrum van de Omroep staat zaterdag in de spotlight. Foto: Arie den Dikken

Donderdag 6 september

InLopes Dias

13.00 uur | Lopes Dias

Donderdagmiddag 6 september is er weer een InLopes Dias met veel muziek waarop ook gedanst kan worden o.a. linedance. Muziek wordt verzorgd door DJ Q en de livemuziek door eventueel aanwezige muzikanten.

Radiotherapie

19.30 uur | Viore

Op donderdagavond 6 september organiseert Viore een informatieavond over radiotherapie (bestraling). Aan bod komen wat bestraling inhoudt en wat de behandelmogelijkheden zijn. Spreker is dr. Van Triest van het AVL en Tergooi. Aanmelden bij vrijwilligers@viore.org of 035-853532.

Vrijdag 7 september

ART EXPO

14.00 uur | Fabrique Ludique

Fabrique Ludique organiseert op 7, 8 en 9 september een ART EXPO: 30 kunstenaars met schilderwerk, fotografie, collages, beeldhouwwerk en video-art. Naast kunst is er ook livemuziek, artperformances en veel meer. Dit alles in een unieke industriële fabriekshal die als monument is aangemerkt.

Zaterdag 8 september

Media Week Familiefestival

10.00 uur | Beeld en Geluid

Over je identiteit in je echte én je onlinewereld. Ontdek jouw mediapersoonlijkheid door middel van workshops, talks en meet & greets met vloggers, acteurs en programmamakers! Ontmoet Pip Pellens, Janouk Kelderman, Quinty Misiedjan en Nienke de la Rive Box.

Toekomst van Toen

10.00 uur | MCO en Clemenskerk

Gooise monumenten in de spotlight met Toekomst van Toen op 8 september. Vijf pop-up-evenementen in vijf monumenten: Muziekcentrum van de Omroep, Dorpskerk Blaricum, Clemenskerk Hilversum, Grote Kerk Naarden en Hervormde Kerk 's-Graveland. Van 10.00 tot 17.00 gratis minifestival voor jong en oud. Meer informatie: www.toekomstvantoen.nl.

Repair Café Hilversum

11.00 uur | De Riebeeck

In het Repair Café kun je je kapotte spullen laten repareren door vrijwilligers. Geef kapotte spullen (huishoudelijk, speelgoed, audio, klok, textiel, laptop, etc.) een tweede leven. Voor een kop koffie en een praatje met buurtgenoten ben je ook van harte welkom. www.hilversumverbonden.nl/repaircafe.

Open dag

11.00 uur | Bibliotheek

De Bibliotheek en Volksuniversiteit Hilversum bieden cursussen, workshops en lezingen voor alle leeftijden. Laat je informeren op de open dag. Bekijk, probeer, knutsel, ontmoet, word lid, neem een kijkje achter de schermen. Nieuwsgierig?

Open dag Viore

13.00 uur | Viore

De open dag is bedoeld voor iedereen die eens een kijkje wil nemen bij Viore. Viore is er voor iedereen die leeft met kanker: (ex-)patiënten, naasten en nabestaanden. Dus kom langs en neem gerust iemand mee. Deze middag is er om 15.00 uur speciale aandacht voor mantelzorgers. Tel 035-6853532.

Vriendenavond

20.15 uur | Theater Kleintje Kunst

Zaterdag 8 september, aanvang 20.15 uur, trakteren we onze 'Vrienden van Theater Kleintje Kunst' op deze, door hen, gratis te bezoeken voorstelling. Vier nieuwe cabarettalenten spelen elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. Voor 'Vrienden' die hun bijdrage hebben gedoneerd, is deze avond gratis. Overige bezoekers zijn welkom voor 12,50 euro. Reserveren: theaterkk@gmail.com of bel/sms 06-54220108.

Zondag 9 september

'Omroepgeschiedenis'

13.30 uur | Media Park

Het Fietsgilde rijdt zondag 9 september de middagtocht 'Omroepgeschiedenis'. Vertrek om 13.30 uur vanaf het Media Park, Instituut voor Beeld en Geluid. Zie ook de website www.fietsgilde.nl.

WijnFestival Druif

14.00 uur | Marktplein

In een gezellige ambiance heerlijke wijnen ervaren. Zondagmiddag 9 september vindt het eerste Hilversumse WijnFestival plaats! Dé Hilversumse wijnspecialisten presenteren hun favoriete wijnen. Uiteraard is er ook aan de hapjes gedacht. Meer info: http://www.druifwijnfestival.nl.

Stadsverlichting

19.45 uur | 't Luye Gat

Iedere tweede zondag van de maand is er Stadsverlichting in de Hilversumse Meent. Tussen 19.45 en 20.00 uur is de inloop in stilte. Om 20.00 uur start de meditatie van een uur. Na afloop gaan mensen in stilte weer weg, maar je kunt ook ervaringen uitwisselen: http://stadsverlichting.nu/living_rooms/2013.

Dinsdag 11 september

Zorgnetwerk

13.30 uur | De Kleine Lelie

Op dinsdagen van 13.30-15.00 uur kunt u hier terecht voor vragen, suggesties en informatie betreffende uw eigen leefsituatie, zorg en wijkzaken. Er zijn medewerkers van oa. MEE, Versa Welzijn en Thuiszorg. Ook de buurtcoördinator en wijkagent schuiven regelmatig aan. De Kleine Lelie, Hilvertsweg 89-91.

Woensdag 12 september

Fietsbrug Nigtevecht

10.00 uur | Museum Hilversum

Het Fietsgilde organiseert woensdag 12 september een extra wat langere tocht (ca 50 km) in de richting van de nieuwe fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Nigtevecht. Vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink in Hilversum. Zie ook www.fietsgilde.nl.

Kinderclub 't Geusje

14.30 uur | Wijkcentrum de Geus

Kinderclub 't Geusje: elke woensdag gezellige inloop. Leeftijd van 4 tot 12 jaar. Onder leiding van Henny Bast worden de kinderen leuk beziggehouden, voor elk wat wils. Toegang is gratis, wel even melden bij Henny.

Op zoek naar jouw eigen mediapersoonlijkheid

Familiefestival tweede grote publieksevenement DMW

Werk aan de onlinepersoonlijkheid tijdens het eerste Familiefestival. Volg een spoedcursus YouTuben of vraag het aan een bekende vlogger.

Naast bekende vloggers, acteurs en programmamakers kunnen de gasten ook zelf aan de slag tijdens het Familiefestival. Foto: Beeld en Geluid

HILVERSUM De Open Studio Dagen zijn de grote publiekstrekker van de Dutch Media Week. Het Familiefestival in Beeld en Geluid moet in het tweede weekend van de mediaweek ook de nodige toeschouwers naar Hilversum weten te halen. Zaterdag en zondag kunnen de bezoekers achterhalen wat hun online-identiteit nu eigenlijk is.

Ben je in het echte leven net zo als je online bent of heb je daar een andere mediapersoonlijkheid? Dat is de centrale vraag die zaterdag 8 en zondag 9 september centraal staat in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid aan de Media Parkboulevard. Bezoekers kunnen achter het antwoord komen door mee te doen aan workshops, talks, meet and greets met vloggers, acteurs en programmamakers.
Op zaterdag komen bijvoorbeeld Tim Douwsma, Pip Pellens, Janouk Kelderman, Ismail Ilgun en Jiami Jongejan langs in het museum. Zij vertellen over de manier waarop zij hun leven delen op social media en gaan met de aanwezigen in gesprek over hoe zij dat het beste kunnen doen. Op zondag zijn Pellens en Kelderman opnieuw te gast, net zoals Anne-Mar Zwart, Nienke de la Rive Box en Rein van Duivenboden.
Maar er is meer. Bezoekers kunnen zelf ook aan de slag. Zij kunnen hun eigen emoji ontwerpen, een fotostrip maken van de familie, een eigen GIF'je maken of zelf een vlog opnemen. Wie dit laatste onder de knie heeft, kan meteen door naar de crashcourse YouTuben.
Het Familiefestival is op beide dagen te bezoeken van 10.00 tot 17.30 uur. De entree bedraagt 5 euro. Een familieticket voor maximaal vijf personen kost 15 euro. Dat is voor het bezoek aan het festival en The Experience van Beeld en Geluid. Meer informatie is te vinden op www.dutchmediaweek.nl.

Try-outs Hurricanes

HILVERSUM Americanfootballwedstrijden kijken op het hoogste niveau kan vanaf vrijdag 7 september. De NFL, de competitie in de Verenigde Staten, staat op het punt van beginnen. Wie zelf wil ervaren wat het inhoudt om deze sport te beoefenen, kan dat proberen bij de Hilversum Hurricanes.

De landskampioen van 2018 houdt zoals zij ieder jaar doet zogeheten try-outs. In totaal kunnen belangstellenden drie keer gratis meetrainen. Op zondag 9, 16 en 30 september leren de deelnemers van 13.30 tot 15.30 uur de basisbeginselen van het American football op het sportveld van de Hurricanes aan 't Jagerspaadje 32 in Loosdrecht. Dat betekent onder andere vangen, gooien en tackelen.
Via deze proeftrainingen is de selectie op zoek naar nieuwe leden. "De try-outs zijn bedoeld voor geïnteresseerden die nooit eerder deze sport hebben gespeeld. Daarbij maakt het niet uit welk postuur je hebt; voor iedereen is er een geschikte positie binnen het team", meldt de club.
Voor meer informatie of aanmelden kunnen belangstellenden terecht op www.hurricanes.nl.

Cabaretpoel bij Theater Kleintje Kunst

HILVERSUM Vier nieuwe cabarettalenten spelen zaterdag 8 september in Theater Kleintje Kunst. Vanaf 20.15 uur kunnen vrienden van het theater en andere bezoekers kijken of de nieuwe Theo Maassen of Youp van 't Hek eraankomt.

De vier aanstormende artiesten verschijnen allemaal zo'n 25 minuten op het podium van het theater aan de Kolhornseweg 9. 'Cabaretpoel', zoals Kleintje Kunst het noemt, moet vooral een belevenis zijn met uiteenlopende cabaretgenres. Wie er zaterdag spelen, houdt het Hilversumse theater voor zich.

Voor de vrienden van het theater gratis te bezoeken. Overige bezoekers betalen 12,50 euro entree. Reserveren is mogelijk via theaterkk@gmail.com of bel naar 06-54220108.

Kapellezing over Bommel en Bijbel

HILVERSUM Wat hebben Olivier B. Bommel en de Bijbel met elkaar gemeen? Klaas Driebergen legt dat maandag 10 september uit tijdens de Kapellezing.

In de presentatie, die om 20.00 uur begint in de kerk aan de 's-Gravelandseweg 44, gaat schrijver, redacteur en fotograaf Driebergen in op het werk van schrijver en striptekenaar Marten Toonder, zoals hoe de Bijbel hem inspireerde. Daarnaast geeft hij voorbeelden hoe de Bijbel doorwerkte in Toonders werk. De toegang is gratis, wel is er na afloop een collecte.

Alzheimer Café viert jubileum

HILVERSUM Het Alzheimer Café staat woensdag 12 september in het teken van feest. Deelnemers en organisaties vieren vanaf 19.30 uur het tienjarig bestaan.

In 2008 begon dit initiatief. Iedere maand is er een bijeenkomst waarin onderwerpen aan bod komen die met alzheimer te maken hebben. Dit keer staan de betrokken organisaties stil bij het bereiken van deze mijlpaal. Dat gebeurt in wijkcentrum De Koepel aan de Kapittelweg 399a met een actief programma. Voorzitter Cees Croes verzorgt de opening met burgemeester Pieter Broertjes (Hilversum) en zijn collega Freek Ossel van Wijdemeren.