Gooi en Eembode Hilversum

8 februari 2018

Gooi en Eembode Hilversum 8 februari 2018


Koers houden in drugsbestrijding

HILVERSUM Op het gebied van drugsoverlast en -criminaliteit is in Hilversum zeker nog winst te boeken. Het devies is koers houden om de veiligheid te verbeteren. Dat stelt burgemeester Pieter Broertjes.

In 'Het gesprek met', het programma van deze krant en GooiTV, vertelt de burgervader over de drugsoverlast en -criminaliteit. Uit de evaluatie van het Integraal Veiligheidsplan blijkt dat het met de veiligheid in Hilversum beter is gesteld dan vier jaar geelden. Zo is de criminaliteit met 15 procent gedaald ten opzichte van 2014 en is er sprake van 17 procent minder inbraken.

Drugsbestrijding is een terrein waarop de gemeente beter wil scoren. Qua overlast valt het volgens Broertjes behoorlijk mee. Slechts 2,5 procent van de inwoners ervaart echt drugsoverlast. In sommige wijken, waaronder rondom het raadhuis is er wel veel overlast van drugskoeriers. "Die bestrijding blijft een prioriteit."
Koers houden en rustig blijven doorwerken moeten leiden tot een verbeterde aanpak. Deze aanpak heeft in de afgelopen jaren al goed gewerkt. "We hebben kroegen gesloten die niet deugen. Wij hebben een seksshop gesloten die zich niet aan de regels hield. We hebben hennepplantages gevonden en gesloten. Wij moeten gewoon elke week en elke maand rustig aan ons werk doen. Het is taai ongerief, maar dat is wel waar uiteindelijk toe leidt dat Hilversum veiliger wordt. Het is een proces van de lange adem."

Hans Haselager 'eindelijk' de beste politicus

hilversum Hij heeft er lang op moeten wachten, maar Hans Haselager heeft twee maanden voor zijn afscheid van de Hilversumse politiek dan toch eindelijk de trofee voor beste politicus van Hilversum in de wacht gesleept. De PvdA'er is volgens zijn collega's de beste en nam daarom de vakprijs in ontvangst.

Dat Haselager er dit keer met de trofee vandoor ging, kan rustig worden beschouwd als oeuvreprijs. Zo zag hij het zelf ook. "Ik waardeer dit enorm. Dit is een grote eer." Wethouder Floris Voorink eindigde als tweede in de verkiezing waarin politici elkaar beoordelen. Jan de Wit van de ChristenUnie werd derde. Overigens wisten die laatste twee in het verleden al eens de vakprijs te winnen.

Jerry Braaksma van Hart voor Hilversum was voor het tweede jaar op rij de beste volgens het publiek. Hij kreeg ook dit keer de meeste stemmen tijdens de twee weken durende onlineverkiezing. Voorink en Annemarie den Daas van D66 werden tweede en derde. Beide awards zijn een initiatief van De Gooi en Eembode en de Stichting Politiek Café Hilversum.

25

Volop glij- en schaatspret op Lorentzschool

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Dolle ijspret woensdag op de Lorentzschool. De hele morgen stonden de leerlingen van de Hilversumse basisschool op het ijs, nadat de 'ijsmeesters' Jeroen Jansen en Hans Klein de nacht ervoor urenlang bezig waren om er een prachtige baan van te maken. Het was de derde keer dat er op het plein aan de Lorentzweg een ijsbaan stond.

Hilversumse ernstig gewond na mishandeling

HILVERSUM Een 47-jarige Hilversumse is ernstig gewond geraakt nadat zij in haar woning meerdere keren was geslagen. Een 32-jarige Hilversummer, een bekende van het slachtoffer, is aangehouden.

De politie kwamen in actie in de nacht van maandag op dinsdag toen de vrouw ernstig gewond en buiten bewustzijn in een ziekenhuis was opgenomen. Ze bleek in haar woning door de man meerdere keren geslagen te zijn.

Fietsenchaos

Foto: Bastiaan Miché

Best mooi die bankjes op de Groest, maar even lekker zitten zit er niet in met al die foutgeparkeerde fietsen. Het leidde tot discussie op Facebook.

3

Tergooi klaar met 'oorsuizen'

KNO-arts Liane Tan. Foto: Tergooi

hilversum Op de polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde staat nu zowel in Hilversum als in Blaricum permanent een oordopautomaat in de wachtkamer waar patiënten voor 4 euro (2 x 2 euro) een set gehoorbeschermende oordoppen kunnen aanschaffen.

Dit is een van de manieren waarop Tergooi zich actief inzet om gehoorschade - bij vooral bij jongeren - te voorkomen. De KNO-artsen van Tergooi zien dagelijks patiënten met tinnitus, oftewel oorsuizen. Dit symptoom is dikwijls een gevolg van gehoorschade door lawaai of harde muziek.
Volgens Liane Tan, KNO-arts in Tergooi, hebben steeds meer pubers die uitgaan gehoorproblemen, ook in deze regio. Problemen die vaak te voorkomen zijn, bijvoorbeeld door oordoppen. "Het gebruik daarvan is eigenlijk al heel gangbaar voor festivalgangers van achter in de twintig. Maar jongeren die net beginnen met uitgaan en muziek luisteren weten nog te weinig over het belang van gehoorbescherming", aldus Tan.

De oordoppen worden zonder winst verkocht.

Foto: DAC

Indira van 't Klooster directeur Dudok Architectuur Centrum

Hilversum, 5 februari 2018

Persbericht

Dudok Architectuur Centrum benoemt directeur

is per 1 februari 2018 door het bestuur van het Dudok architectuur Centrum (DAC) benoemd als directeur. Het DAC heeft sinds het Dudokjaar 2015 een herkenbare plaats ingenomen in het culturele veld van Hilversum. Rondleidingen door het Raadhuis, stadsgesprekken en evenementen als de Dag van de Architectuur en de Open Monumentendag bereikten een breed en geïnteresseerd publiek. Nu de basis staat, is de stichting toe aan een nieuwe stap. Met de aanstelling van Indira van 't Klooster als directeur slaat het DAC een weg in naar verdere professionalisering, aansluiting bij landelijke ruimtelijke thema's en erfgoedkwesties en het (inter)nationale architectuurdebat. W.M. Dudok, architect van het Raadhuis, en diens tijdgenoten bieden daarbij een rijk palet aan uitgangspunten, alsook de verbinding met Hilversum Mediastad.

Indira van 't Klooster (Utrecht, 1971), die architectuurgeschiedenis aan de UvA studeerde, is geen onbekende in de regio. Zij was betrokken bij projecten voor museum Hilversum en de Hilversumse Architectuur Prijs. In 2017 modereerde zij twee stadsgesprekken voor het Dudok Architectuur Centrum. Zij woont in Hilversum.

"Met Indira van 't Klooster krijgt het DAC een energieke, kritische directeur, met een groot nationaal en internationaal netwerk. Indira, tot nu toe verbonden aan Architectuur Lokaal als senior projectleider en oprichter van A10 new European architecture Coöperative heeft een grote nieuwsgierigheid voor ontwikkelingen in politiek, techniek en maatschappij die de disciplines architectuur en stedenbouw uitdagen. Bovendien is zij een ervaren - en vrolijke – debatleider. Met die kwaliteiten kan zij het maatschappelijk draagvlak voor ruimtelijke kwaliteit vergroten en bijdragen aan het inzicht dat architectuur, stedenbouw en ruimtelijk erfgoed grote maatschappelijke en culturele betekenis hebben." aldus Irmgard van Koningsbruggen, voorzitter van het bestuur.

Plannen voor een divers programma rondom erfgoed, architectuur, stedenbouw, landschap en media heeft Indira van 't Klooster legio: "De kracht van een architectuurcentrum ligt in de koppeling van actuele lokale onderwerpen aan landelijke ruimtelijke thema's en een internationale context. Denk bijvoorbeeld aan de woningbouwproductie in Hilversum; 64,5% van de nieuwbouwproductie is sociale huur. Dat is ver boven het landelijke gemiddelde van 27%. Een groot aanbod aan huurwoningen zegt iets over de toegankelijkheid van de woningmarkt, gelijke kansen en een grote diversiteit aan bewonersgroepen. Een stad als Wenen is hier sinds 1900 beroemd om. Zijn er in Hilversum architectonische ambities gekoppeld aan dit beleid? En wat betekent dat voor de ontwikkeling van de stad?"

Van 't Klooster zoekt ook een koppeling met het media-imago van Hilversum. "Dat kan nog wel een tandje scherper en creatiever", zegt zij. "Op 1 juni aanstaande is de laatste uitzending van realityshow Utopia. 4500 uitzendingen aan de rand van onze mediastad en we merken er niks van! Terwijl het thema Utopia een prachtig uitgangspunt is om de ambities voor de regio in bredere zin te verkennen. Daarbij kunnen we teruggrijpen op historische voorbeelden, zoals het utopische Walden van Frederik van Eeden nabij Bussum en in de Horstermeer (1898-1907), en vooruitkijken naar de toekomst met ambities voor een echte circulaire stad bijvoorbeeld. In Europa wordt ook nu nog op tal van plekken geëxperimenteerd, zonder camera's, maar bijzonder innovatief, en relevant voor de rol van de regio Gooi en Vecht inzake regionale voedselproductie en klimaatbestendigheid bijvoorbeeld. De Dag van de Architectuur in juni wordt dan ook georganiseerd onder de noemer Utopia en het thema 'de ideale stad' zal in komende stadsgesprekken worden onderzocht. Ik verheug me overigens op samenwerking met andere culturele instellingen in Hilversum en de regio!"

Over het DAC

Het Dudok Architectuur Centrum (DAC) is het centrum voor architectuur, stedenbouw en ruimtelijk erfgoed in Hilversum. Het Centrum organiseert rondleidingen door het Raadhuis, excursies in de stad, lezingen, stadsgesprekken en symposia. Het DAC is gevestigd in het Raadhuis in Hilversum, hoogtepunt van het oeuvre van W.M Dudok die in 1916 als directeur Publieke Werken werd aangesteld en als architect en stedenbouwer Hilversum internationale bekendheid verschafte als tuinstad en stad van 'jonge monumenten' (1850-1940).

Indira van 't Klooster directeur Dudok Architectuur Centrum

Indira van 't Klooster. Foto: DAC

hilversum Het Dudok Architectuur Centrum (DAC) heeft volgens de betrokkenen een herkenbare plaats ingenomen in het culturele veld van Hilversum. Rondleidingen door het raadhuis, stadsgesprekken en evenementen als de Dag van de Architectuur en de Open Monumentendag bereikten een breed en geïnteresseerd publiek.

Nu de basis staat, is de stichting toe aan een nieuwe stap. De aanstelling van Indira van 't Klooster (1971) als directeur wordt gezien als verdere professionalisering van het DAC en aansluiting bij landelijke ruimtelijke thema's en erfgoedkwesties en het (inter)nationale architectuurdebat.
De in Hilversum woonachtige Van 't Klooster is geen onbekende in de regio. Zij was betrokken bij projecten voor Museum Hilversum en de Hilversumse Architectuur Prijs. Plannen voor een divers programma rondom erfgoed, architectuur, stedenbouw, landschap en media heeft Indira van 't Klooster legio. Ook zoekt zij een koppeling met het media-imago van Hilversum. "Dat kan nog wel een tandje scherper en creatiever", zegt zij. "Op 1 juni aanstaande is de laatste uitzending van realityshow 'Utopia'. 4500 uitzendingen aan de rand van onze mediastad en we merken er niks van. Terwijl het thema 'Utopia' een prachtig uitgangspunt is om de ambities voor de regio in bredere zin te verkennen."
De Dag van de Architectuur in juni is dan ook onder de noemer Utopia en het thema 'De ideale stad' zal in komende stadsgesprekken worden onderzocht.

Op zoek naar het Gouden Bewonersinitiatief Lintje

hilversum Ieder jaar starten Hilversumse bewoners gezamenlijk initiatieven die van waarde zijn voor de Hilversumse samenleving. Om inzicht te krijgen in en bekendheid te geven aan deze initiatieven en als blijk van waardering en erkenning reikt het Bewonersfonds Hilversum het Gouden Lintje uit aan het meest betekenisvolle initiatief van 2017.

Iedereen is vrij om een bewonersinitiatief aan te dragen voor nominatie. De winnaar wordt 10 maart tijdens NLdoet bekendgemaakt.
Om in aanmerking te komen voor het Gouden Lintje moet een bewonersinitiatief onderscheidend en inspirerend zijn. Het initiatief bevordert saamhorigheid en brengt mensen met elkaar in contact. Het kan hierbij gaan om initiatieven van korte duur (eenmalig) of langere duur.
Een onafhankelijke jury kiest de uiteindelijke winnaar. Een bewonersinitiatief aanmelden voor het Gouden Lintje kan via www.bewonersfondshilversum.nl.

Hommage aan Guus Verstraete in Beeld en Geluid

Guus Verstraete. Foto: Beeld en Geluid

hilversum In het bijzijn van zijn vrienden en familie is komende dinsdag in Beeld en Geluid een uitverkochte hommage aan de vorig jaar overleden televisieregisseur Guus Verstraete. Bijdragen zijn er van onder anderen André van Duin, Joop van den Ende en Ron Brandsteder.

De presentatie is in handen van Paul de Leeuw.
Tijdens dit eerbetoon aan Verstraete wordt aandacht besteed aan zijn bijzondere gaven als televisieregisseur, zijn neus voor jong talent, zijn betekenis voor de Nederlandse televisie en zijn omvangrijke nalatenschap. Verstraete was betrokken bij kijkcijferhits als Wedden dat..?, Ron's Honeymoonquiz, De Ep Oorklep Show, de Surpriseshow en Mooi! Weer De Leeuw.

Weerbericht

Overgang naar wisselvallig weer, afnemende vorst

Als de dagen lengen gaat de winter strengen, luidt het gezegde. Voor deze week gaat dat op. Een brug van hoge luchtdruk tussen het Azorenhoog en een Russisch hogedrukgebied zorgt voor een koude oostelijke stroming. Na donderdag schuift de hogedrukzone naar het zuiden. De stroming wordt dan zuidwestelijk. De vorst tempert geleidelijk en het wordt wisselvallig.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag vriest het licht bij -3 graden. Overdag neemt de bewolking toe met kans op (natte) sneeuw, mogelijk overgaand in regen. Er waait een matige zuidenwind. Het wordt rond +2 graden. Zaterdag verloopt droog en schijnt geregeld de zon. In de nacht vriest het licht. 's Middags wordt het 5 graden. Zondag volgt er meer bewolking met kans op regen, lokaal eerst natte sneeuw. 's Nachts ligt het rond het vriespunt. Overdag wordt het 5 graden.

Trend na het weekeinde

De zuidwestelijke stroming neemt in kracht toe. Uitlopers van een oceaandepressie rukken op naar het Noordzeegebied. Het is wisselvallig met soms regen en meer wind. De temperatuur loopt op tot circa 7 à 8 graden. Na dinsdag neemt de kans op vorst in de nacht af.

Weetje

In deze februariweek schijnt de zon volop en het is enkele dagen droog. Een ommezwaai, want zowel december als januari was zeer somber en zeer nat. Samen waren deze beide maanden met in totaal 72 zonuren veruit de somberste tot dusver van deze 21e eeuw. Normaal is 112 zonuren. Tevens waren ze met circa 220 mm neerslag in onze regio de natste tot dusver.

'Foutgeparkeerde auto krijgt wel meteen een bon'

Handhaving fietsenchaos Groest kan pas na de zomer

Wie op vrijdagmiddag wil zitten op een van de nieuwe bankjes op de Groest wordt omringd door fietsen. Het leidt tot discussie op Facebook.

De situatie afgelopen vrijdagavond rond zes uur. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Ook wethouder Floris Voorink van Verkeer kon vrijdagmiddag met eigen ogen zien dat het 'fietsenprobleem' ondanks de extra rekken nog lang niet is opgelost. En wie wilde zitten op de recent geplaatste bankjes op de Groest werd omringd door tweewielers.

'Ja, en dan wil je even testen of de nieuwe banken lekker zitten'

Handhaven zit er voorlopig echter niet in, aldus VVD'er Voorink. Dat kan waarschijnlijk pas na de zomer. Er zitten juridisch en administratief volgens hem de nodige haken en ogen aan. Eerst wil de wethouder duidelijk hebben hoe groot het probleem is - wat zijn bijvoorbeeld de piekmomenten - voordat hij verdere maatregelen neemt. Ook komt er nog een campagne.
Recent plaatste de gemeente honderden 'nietjes' op het Marktplein, de Kerkbrink en de Groest, maar Voorink ziet het liefst ook ergens een inpandige fietsenstalling ontstaan. Wel benadrukt hij dat er bijvoorbeeld iets verderop bij het politiebureau nog genoeg lege fietsenrekken zijn, het is dus ook voor de fietser even wennen. Maar ook de liberaal weet heel goed dat fietsers hun tweewieler het liefst voor de deur neerzetten in plaats van een paar honderd meter extra lopen.
Op Facebook barstte er een discussie los. Nico Vink, twee weken terug nog vol lof over de bankjes, ziet nu tot zijn ontsteltenis dat het inderdaad een puinzooi is. "En dan te bedenken dat op deze zadels van deze fietsen heren en dames zitten die wellicht over een paar jaar onze dienst gaan uitmaken bij de politie, ordehandhaving, regering of plaatselijke politiek."
Ook Patries van Dijk plaatste een bericht op Facebook. Met een knipoog schreef zij: "Ja, en dan wil je even testen of de nieuwe banken op de Groest lekker zitten. Maar hoe dan???" Daarbij plaatste zij een foto met daarop tientallen tweewielers die op vrijdagmiddag een van de banken omringen. De reacties op dat bericht leidden tot de nodige verdeeldheid. Zo meent John van der Klaauw dat een foutgeparkeerde auto wel meteen een bon krijgt en reageert Ariana Jaantje van Amerongen met: "Een foutgeparkeerde auto heeft tenminste een parkeerplek."

Politie staakt onderzoek Mac-geweld

hilversum Het politieonderzoek naar de mogelijke mishandeling op vrijdagavond 19 januari in de McDonald's aan de Kerkstraat heeft niets opgeleverd. De zaak ligt op de plank, zegt een woordvoerder. Pas bij nieuwe ontwikkelingen/getuigenverklaringen wordt de kwestie eventueel opgepakt.

Een dag na het incident schreef een man op Facebook dat hij in het fastfoodrestaurant zou zijn uitgescholden en klappen kreeg. Vervolgens zat hij zelf uren in de cel en moest hij zijn gemaakte videobeelden van het incident verwijderen.
De politie kwam met een geheel andere verklaring. De man, die al snel weer zijn massaal bekeken Facebookbericht had verwijderd, was weliswaar bont en blauw geslagen, maar het zou juist de man zelf zijn die tijdens de bewuste avond voor overlast zorgde. Hij filmde stiekem meisjes en is vervolgens de zaak uitgezet.

Buiten op straat troffen agenten hem aan, aldus de politie. Omdat het niet lukte om het gesprek met de ogenschijnlijk dronken man aan te gaan en hij provocerende teksten naar voorbijgangers uitte, is hij aangehouden. Op het politiebureau zagen agenten op de telefoon hoe de man de meisjes filmde en op hen inzoomde. Het filmpje is verwijderd en de man is met een proces-verbaal voor openbare dronkenschap naar huis gestuurd.
Wel startte er een onderzoek naar de mogelijke mishandeling van de man. Er zijn, aldus een woordvoerder, camerabeelden van de McDonald's bekeken en getuigen konden zich melden. Dat heeft echter niets concreets opgeleverd.

PvdA: Stel duidelijke regels op voor inzet cameratoezicht

Nu tijd om kaders te stellen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met het gebruik van camera's onder meer in het centrum van Hilversum is niks mis. Zeker als dit de veiligheid bevordert. Maar wat de PvdA betreft, is het nu wel tijd om duidelijke regels op te stellen over het gebruik van het cameratoezicht. Deze regels moeten de basis zijn voor bijvoorbeeld de gemeenteraad om te kunnen beoordelen of de inzet van de camera's proportioneel is.

De uitbreiding van het cameratoezicht in Hilversum moet nu naar de eindfase gaan, zo meldt lijsttrekker Femke van Drooge op de website van PvdA Hilversum. Daarom roept zij burgemeester Pieter Broertjes op om enkele zaken op schrift vast te leggen, zodat het gebruik hiervan te controleren is. Ook binnen de politiek is lang niet altijd duidelijk waar en wanneer inzet van camera's is toegestaan. Op basis van de ervaringen in het komende jaar kan hij kaders stellen voor de inzet van (mobiele) camera's in de binnenstad, op evenementen en in wijken. "Op deze manier kunnen Hilversummers erop vertrouwen dat er geen misbruik gemaakt wordt van de mogelijkheden en heeft de burgemeester toch de kaders om snel en efficiënt te handelen waar het nodig is", zo schrijft Van Drooge.

In de afgelopen jaren is Hilversum gebruik gaan maken van camera's. Vijf jaar geleden waren er nog geen camera's en nu is op dat zo'n twintig plekken wel het geval. De burgemeester zelf is blij met de extra ogen. Broertjes vindt het cameratoezicht in het centrum van Hilversum een toegevoegde waarde omdat er veel onveiligheid wordt voorkomen en het cameratoezicht is een niet te missen aanvulling op het menselijk toezicht tijdens het uitgaan.

Verdere uitbreiding van het cameratoezicht is niet nodig

In november is door de politiek besloten dat Broertjes ook tijdelijk mobiele camera's mag inzetten tijdens bijvoorbeeld Hilversum Alive of plekken waar het belangrijk is om snel maatregelen te nemen om overlast te monitoren. Zo opperde SP Hilversum onlangs nog dat er flexcamera's rond IJssalon 't Perronnetje hadden moeten komen. Dat achtte de burgemeester niet nodig, omdat het sinds die bewuste dag in augustus rustig is rondom de winkel aan de Kleine Drift.

Van Drooge is van mening dat de burgemeester nu voldoende middelen in handen heeft als het gaat om cameratoezicht. Verdere uitbreiding hiervan is niet nodig. De focus moet wat haar betreft nu liggen op het gebruik van de flexcamera's en de effecten daarvan goed monitoren. Op basis van de ervaringen en de inzichten moet er een duidelijk kader komen waarbinnen vaste en flexcamera's kunnen worden ingezet. "Op deze manier weet de Hilversummer wat hij kan verwachten en is het beleid ook controleerbaar", stelt de PvdA-lijsttrekker. "Zo behouden we niet alleen de veiligheid, maar waarborgen we ook voor een langere termijn een verantwoord gebruik van cameratoezicht", besluit Van Drooge.

Stellen kregen jaren onterecht een uitkering

HILVERSUM Twee stellen uit het Gooi, één uit Hilversum en één uit Bussum, hebben zowel forse werkstraffen als voorwaardelijke celstraffen opgelegd gekregen wegens bijstandsfraude. Ook is er een terugbetalingsregeling met de gemeente om het bedrag dat ze op criminele wijze hebben binnengehaald, ruim twee ton, terug te betalen. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De zaak kwam aan het licht toen de sociale recherche Gooi- en Vechtstreek een vermoeden kreeg van een onbekende geldstroom. Ook werd de auto van een van de verdachten steeds op het adres van een van de vrouwen gezien.
In de andere zaak bleek de vrouw in verwachting van haar ex. Uit het onderzoek door de recherche dat toen volgde, zou blijken dat de twee stellen, van 36 en 42 jaar uit Bussum, en van 31 en 44 jaar uit Hilversum, jarenlang hadden samengewoond. Dit wordt ondersteund door het waterverbruik, het pingedrag, observaties bij en doorzoekingen in de woningen en tenslotte door verklaringen van buurtbewoners.

De beide mannen hadden samen een horecaonderneming waar zij een inkomen uit hadden. Ze stonden op een ander adres ingeschreven dan het adres van hun partner, waar ze feitelijk woonden. De twee vrouwen ontvingen een bijstandsuitkering en informeerden de Sociale Dienst niet dat ze samenwoonden. Op deze manier kregen ze jarenlang een uitkering waar ze geen recht op hadden, aldus het OM.
Doorzoekingen in de huizen waar de twee stellen samenwoonden, leverden een vondst op van een groot bedrag aan contant geld. In totaal werd beslag gelegd op een bedrag van 85.000 euro. Dit geld is verrekend met de terugbetaling aan de gemeente.

Op de zitting benadrukte de officier van justitie hoe kwalijk het is om op deze manier gemeenschapsgeld toe te eigenen. "Dit gedrag getuigt niet alleen van een grenzeloze hebberigheid," zei hij, "het zorgt er ook voor dat de solidariteit van het stelsel waarin we een vangnet creëren voor de allerarmsten wordt ondermijnd."
Hij eiste tegen de vier verdachten gevangenisstraffen van zeven en tien maanden. De politierechter veroordeelde het ene stel tot een werkstraf van 240 uur en daarbij drie maanden cel voorwaardelijk. Het andere stel kreeg een werkstraf van 120 uur met twee maanden gevangenisstraf voorwaardelijk. (OM)

Marjolein Frisart

(36) geboren en getogen in Hilversum, is schoonheidsspecialiste en mist een groot stadspark in Hilversum.

Foto: Karin van Leeuwen

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben moeder van een fantastische zoon van bijna 6 jaar en ik ben eigenaresse van Beauty Elements."

Wat zijn je hobby's?
"Weekendjes weg met mijn vriend, wandelen in de natuur, klussen in huis, lezen en netflixen."

Wat vind je van Hilversum?
"Een heerlijke plek waar ik me thuis voel."

Naar welk café ga je graag?
"Bij Mout of bij Wijnbar Vida voor de fantastische wijnen."

Als je burgemeester was, dan….
"Zou ik meteen het betaald parkeren afschaffen."

Waar ben je trots op?
"Op mijn zoon en op het feit dat ik balans heb gevonden tussen werk en privé."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"'De Profeet' van K. Habran."

Kroketje of kaviaar?
"Kroket."

Heimelijk genoegen?
"Ik vind het fijn 's avonds lang te douchen, daarna in bed even te lezen en dan negen uur achter elkaar te slapen. Heerlijk!"

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Gijsbrecht."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Deepak Chopra."

Mooiste plek in Hilversum?
"Dudokpark."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik lekkere boerenkool kan maken. Met worst en spekjes uiteraard."

Wat mist Hilversum?
"Een mooi groot stadspark."

Beste cd ooit?
"'Play' van Moby."

Waar mogen ze je voor wekken?
"Een bak Ben & Jerry's. Chunky monkey graag!"

Griezelen in kelders van 'spookhuis' Lopes Dias

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Doodenge figuren en net zo enge dingen in de kelders van Wijkcentrum Lopes Dias woensdagmiddag. Die waren omgetoverd tot spookhuis voor kinderen, eerst die van 4 tot en met 7 jaar en daarna die van 8 tot en met 12 jaar. De deelnemers moesten allerlei gevaarlijke ruimtes met diverse thema's trotseren. Vrijdag zijn de tieners aan de beurt. Dan wordt het nog enger.

'Elke keer als ik op de afdeling kom, dan klopt het gewoon niet'

Zorgen over minimale zorg gesloten afdeling bij Gooizicht

Het zorgpersoneel werkt hard, maar heeft amper tijd voor de patiënt. Dat leidt tot uitgeklede zorg. Ellen Pereira komt met een noodkreet: alles moet weer worden zoals het was.

'We kunnen geen blikken met personeel opentrekken', aldus een manager van Amaris Gooizicht. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De zorg van Amaris Gooizicht moet terug naar het niveau van een aantal jaar geleden. Zeker de zorg voor mensen die niet meer voor zichzelf kunnen opkomen is minimaal. Terwijl het verpleegkundig personeel op de tenen loopt, komt er nu te veel op de schouders van vrijwilligers. Over deze ontwikkeling maakt Ellen Pereira, tevens voorzitter van de cliëntenraad, zich grote zorgen. De Hilversumse hoopt op snelle verbetering.

In de afgelopen jaren heeft Pereira de zorg steeds minder zien worden. Omdat ze al elf jaar in het verzorgingstehuis aan de Paulus van Loolaan komt, kan ze vroeger goed met nu vergelijken. Elf jaar geleden kwam zij al met enige regelmaat in Gooizicht om haar tante te bezoeken, die daar in totaal acht jaar heeft gewoond. Ongeveer drie jaar terug kreeg haar vader een eigen kamer op de gesloten afdeling. Hij is alzheimerpatiënt.

Al meer dan een jaar loopt zij met grote zorgen. Recentelijk besloot zij in de pen te klimmen. Pereira schreef een brandbrief naar Amaris. "Elke keer als ik op de afdeling kom, dan klopt het gewoon niet", zegt zij. Er is minder personeel aanwezig op de afdeling. De zorg die verleend wordt, is minimaal. Voor de reguliere dingen zoals wassen is al bijna geen tijd, laat staan voor extra zaken, die volgens Pereira juist voor mensen met alzheimer zo belangrijk zijn. De druk op het personeel en de vrijwilligers, die niet gekwalificeerd zijn voor verzorgende taken, neemt toe, terwijl de cliënten niet meer de zorg en de aandacht krijgen die ze wel horen te krijgen.

Volgens Pereira is de signaleringsfunctie in het geding

Volgens haar is de signaleringsfunctie in het geding. Een belangrijke functie. Het gaat om de zorg en het welzijn van de patiënt. "Als deze mensen ziek worden dan kunnen ze dat zelf niet aangeven. Bij mijn tante zag ik het bijvoorbeeld aan haar ogen dat er iets mis was met haar. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat ze blaasontsteking had. Het is heel belangrijk om oplettend te zijn. Het personeel wil dat ook absoluut wel, maar daar is gewoon geen tijd voor", concludeert de Hilversumse.

Oorzaak van alles zijn de bezuinigingen op de zorg door de overheid. Veel woonzorgcentra waren daardoor genoodzaakt om het personeel van niveau 1 en 2 te ontslaan. Dat zijn nu juist de mensen die de patiënten helpen. Dat Gooizicht niet het enige tehuis is dat met deze problemen kampt, beseft de Hilversumse terdege. Dat ze nu haar nek uitsteekt, doet ze zodat de zorg essentieel kan veranderen. Ze is geïnspireerd door het Manifest ouderenzorg van Hugo Borst en Carin Gaemers. Mede hierdoor is in 2017 100 miljoen euro extra beschikbaar gesteld om de verpleeghuizen in Nederland een impuls te geven. Pereira vraagt zich af wat er met deze extra Haagse euro's is gedaan? De terugkeer van het helpend personeel heeft zij tot nu toe nog niet gezien.

'Belangrijk is dat de politiek zich realiseert wat de consequenties zijn'

Rik van Hardeveld, manager Verpleeghuizen en Behandeling bij Amaris, erkent deels de zorgen van Pereira. In haar vorige week verstuurde brandbrief kaart ze zestien uiteenlopende aandachtspunten aan. De forse landelijke bezuinigingen op de ouderenzorg hebben inderdaad hun sporen nagelaten. Hierdoor was ook Amaris genoodzaakt om maatregelen te nemen. Volgens de manager is er toen vooral voor gekozen om zo veel mogelijk handen aan het bed te houden. Dat is ten koste gegaan van het personeel dat wat verder daar vandaan stond, waaronder de mensen van niveau 1 en 2. "Daarmee tref je helaas ook de zorg zelf", is zijn conclusie.

Hij vindt dat Pereira, met wie hij maandag nog een gesprek had, en hij helemaal niet zover van elkaar af staan. Amaris is bezig met het aannemen van gekwalificeerd én ondersteunend personeel. Alleen is het gezien de arbeidsmarkt niet zo gemakkelijk om gekwalificeerd personeel te vinden. Daar komt bij dat de zorg die tegenwoordig verleend moet worden in verpleeghuizen complexer is. Door het langer thuis moeten wonen, hebben steeds meer woonzorgcentra te maken met meervoudige problematiek bij hun cliënten. Daar is gekwalificeerd personeel voor nodig. Daar kunnen geen blikken nieuwe medewerkers van worden opengetrokken. Daarbij benadrukt de manager dat het nu niet een kwestie is van rammelen met de geldbuidel. Ja, er is meer geld vrijgemaakt, maar de euro's klotsen niet tegen de plinten op.

Voor Pereira is het van belang dat er iets gebeurt. Meer personeel is noodzakelijk om de zorg op te kunnen krikken. De patiënten lijden onder de minimale zorg die gegeven kan worden, meent de Hilversumse. "Belangrijk is dat de politiek zich realiseert wat de consequenties zijn", vertelt Pereira. "De verpleegkundigen, die werken met hun hart en bewust kiezen voor dit vak, zitten met de gebakken peren door de bezuinigingen van de overheid. Gooizicht moet terug naar zoals het was: een mooi verzorgingstehuis met een goede sfeer", aldus Pereira.

Victoria op weg naar weer een titel, maar er kan nog veel gebeuren

Hilversumse ploeg verstevigt koppositie

Victoria heeft zaterdag met een verdiende 2-1 zege op FC Almere de koppositie in de 2e klasse B verstevigd. Het kampioenschap is echter nog ver weg.

Vreugde bij Victoria na de 1-0 door Wilco de Birk. Foto: Bastiaan Miché

"De concurrentie moet nu in de achtervolging en dat voelt goed", was de conclusie van de winnende coach Stijn van 't Hooft. Op wilskracht heeft Victoria in de tweede helft de overwinning over de streep getrokken. De jonge Hilversumse ploeg moest de hele wedstrijd opboksen tegen het fysiek sterke Almere. In de slotfase dreigde Victoria kopje onder te gaan. Met kunst- en vliegwerk werd de voorsprong verdedigd.

Het duel tussen Victoria en Almere werd een echte wedstrijd toen in de 32ste minuut Wilco de Birk de score opende. De Victoria coach: "Na de openingstreffer moest Almere aanvallen en hebben wij niet geprofiteerd van de kansen die we kregen. De omschakeling met onze snelle aanvallers is juist ons sterkste wapen. Op dit punt hebben we niet het vereiste niveau gehaald. Daardoor bleef Almere in de wedstrijd en maakten we het voor onszelf nodeloos lastig. Scoor je voor de rust nog twee of drie keer, dan is de wedstrijd gelopen."

Nadat Rik Langhout in de 84ste minuut met een schitterend afstandsschot de 2-0 aantekende, ging Almere op het randje van het toelaatbare voetballen. Met als gevolg hoog oplopende emoties en veel harde overtredingen, waarbij de jonge thuisploeg zich niet liet intimideren.
In blessuretijd werd het 2-1. Ondanks de riante koppositie van Victoria - drie punten voorsprong maar één wedstrijd minder gespeeld dan het Utrechtse Odysseus - voelt Stijn van 't Hooft geen druk om kampioen te worden of via de nacompetitie te promoveren: "We zijn amper op de helft van het seizoen en er kan nog veel gebeuren. We zijn op de goede weg en als de kans op promotie zich voordoet, laten we die zeker niet voorbijgaan."

Vanuit de club wordt er evenmin druk op het team gelegd om te promoveren naar de 1e klasse. Voorzitter Jan Willem Jonkman: "Als een van de oudste voetbalclubs in Nederland willen we wel op niveau spelen. De ambitie is om een stabiele eersteklasser te worden. Nadat we in 2016 besloten om op zaterdag te gaan spelen, hebben we daar een termijn van vijf jaar voor gesteld. We liggen voor op het schema, maar dat wil niet zeggen dat we nu plotseling haast gaan maken. Het elftal behoort tot een van de jongste teams van de 2e klasse en je moet de ploeg de ruimte geven om zich door te kunnen ontwikkelen."

Victoria is door twee achtereenvolgende kampioenschappen in één ruk van de vierde naar de tweede klasse gedenderd. Om niet achter te blijven op het niveau van de 3e en 2e klasse zijn er spelers van buiten naar het Jagerspaadje gekomen.
Victoria is met ruim 1500 leden wel een van de grootste clubs in de regio. "Naast het eerste elftal is het technisch beleid erop gericht om alle jeugdteams op het hoogste niveau te laten voetballen om zo over een paar jaar een eerste elftal met veel eigen spelers in het veld te kunnen brengen. Een Hilversumse club met een eigen identiteit", besluit Jonkman.
Komende zaterdag ontvangt Victoria IJFC, dat nu met 20 punten zevende staat.

Afwijzing geen kwestie van niet willen

Petitie voor kleinschalig zwembad Kerkelanden al zo'n duizend maal ondertekend

Het lange wachten op een reactie van de gemeente over de komst van een zwembad in Kerkelanden frustreert de initiatiefnemers. Zij zijn een petitie gestart.

Wel een dans- en sportschool, maar voorlopig geen zwembad aan de Fransiscusweg. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het niet verlenen van de vergunning voor een kleinschalig zwembad in Kerkelanden is geen kwestie van niet willen, maar van niet kunnen. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Floris Voorink naar aanleiding van alle commotie die is ontstaan. De wethouder hoopt deze week nog duidelijkheid te kunnen geven over de stand van zaken nu.

'Goed voorbereide initiatief noodzaak
en een verrijking'

Shiva de Winter diende na een acht jaar durende zoektocht in Hilversum het verzoek in voor een doelgroepen- en instructiezwembad in het pand Fransiscusweg 229. Daar waren in het verleden ook al zwemlessen en bovendien leek Kerkelanden de enige wijk waar de ondernemer terecht kon.
De gemeente Hilversum was lange tijd een goede partner tijdens die zoektocht, maar ging op het beslissende moment niet akkoord. De komst van het bad op die plek zou namelijk gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid en parkeerdruk in de wijk. Onzin, aldus De Winter. Hij ging daarom in beroep en meent na onderzoek door adviesbureau Goudaffel Coffeng dat de verkeersveiligheid geenszins in gevaar komt. Bovendien staan er wel een dans- en sportschool.
En nu is het weer wachten op een reactie van de gemeente. Die komt spoedig, hoopt de wethouder. Hij benadrukt graag te willen meewerken aan het zwembad, maar - zegt hij - het moet wel kunnen. Hij voegt toe dat de gemeente wel groen licht gaf voor een andere locatie, maar toen kwam De Winter niet tot een financieel akkoord met de eigenaar van dat pand.
De Winter is de ondernemer achter zwemschool De Winter Sport en verzorgt al zwemlessen bij Heideheuvel en Sherpa. Hij heeft echter te veel leden en lijkt dus aan zijn eigen succes ten onder te gaan als hij geen 'eigen' zwembad vindt. Medewerkers Anne Willebrands en Maxime van der Gouwe zijn daarom namens al het personeel, ouders en klanten de onlinepetitie 'Wél groen licht zwembad Kerkelanden' gestart. Deze was woensdag al bijna duizend keer ondertekend. Het doel: Voorink zover krijgen om alsnog groen licht te geven voor de bouw van het zwembad.
De initiatiefnemers vragen zich af waarom de gemeente wel groen licht gaf voor een McDonald's aan de Vreelandseweg en een trampolinepark in de Clemenskerk, maar nu moeilijk doet over een zwembad. "Juist nu de zwemveiligheid, zwemkwaliteit en zwemfaciliteiten landelijk worden ondersteund, wordt dit in Hilversum tegengewerkt."
Willebrands en Van der Gouwe zijn het lange wachten op een reactie vanuit het grote, gele raadhuis spuugzat. "Hiermee willen wij de gemeente duidelijk maken dat dit goed voorbereide initiatief noodzaak en een verrijking is voor Hilversum", menen zij. "De gemeente Hilversum heeft in beginsel hun medewerking toegezegd om dit soepel en snel te laten verlopen, maar zoals te merken is komen ze dit niet na."
Voorink meent dat de Mac er wel is gekomen en het trampolinepark er wat hem betreft ook komt, omdat dit verkeerstechnisch en op het gebied van veiligheid kan. Hij spreekt dan ook tegen dat het tegenhouden van het zwembad iets te maken heeft met het enige bezwaarschift van buurman Drukkerij de Toekomst. Ook als dit bedrijf (dat bang is dat vrachtwagens straks het eigen terrein niet meer op en af kunnen) geen bezwaar had ingediend, had de gemeente hetzelfde besloten als nu.

Tegenstanders trampolinepark stappen naar de rechter

De Clemenskerk. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Meer dan twintig buurtbewoners van de Clemenskerk in Hilversum stappen naar de rechter. Zij willen op die manier de komst van een trampolinepark voor tieners in het gebouw aan de Bosdrift voorkomen. "De leefbaarheid van de wijk staat op het spel, bewoners zien geen andere mogelijkheid dan de rechter in te schakelen", melden zij in een persverklaring.

Het college van burgemeester en wethouders gaf eerder al groen licht voor een springpark en ook de bezwaarschriftencommissie verklaarde alle bezwaren niet-ontvankelijk of ongegrond. Uitbater Saskia de Wit wil daarom rond de zomer haar zo gewenste trampolinepark openen.

Voor de bewoners - die vooral bang zijn voor parkeerchaos en verkeersonveilige situaties in de toch best al drukke buurt - is de gang naar de rechter een laatste kans om het plan van De Wit tegen te houden. Zij voelen zich door de gemeente buitenspel gezet, er zou nooit naar ze zijn geluisterd en toen ze wel gehoor kregen, was het te laat.
Ronduit schandalig noemen ze het dat de Stichting Vrienden van de Clemenskerk - ook fel tegen het springpark - als 'niet-belanghebbende' is verklaard, terwijl juist dankzij die Vrienden de sloop van het gebouw zou zijn voorkomen. "Een ongehoorde manier om met belangenbehartigers van de bewoners om te gaan", aldus de bewoners. "Het vertrouwen in de politiek is bij de bewoners tot het nulpunt gedaald door dit gebrek aan samenwerking."

Wmo-wachtlijsten Sociaal Plein weggewerkt

Project WINST begint zijn vruchten af te werpen bij het Sociaal Plein. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hoe zit het met de wachtlijsten bij het Sociaal Plein? Begin januari stelde de SP deze vraag. Het antwoord op de vraag is volgens wethouder Eric van der Want van Zorg dat de wachtlijsten voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn weggewerkt.

Dat geeft de D66-bestuurder aan in een eind vorige week verstuurde brief aan de gemeenteraad. Hilversummers moesten tot voor kort tien weken wachten, terwijl de afgesproken termijn zes weken zou moeten bedragen. Nu is het Sociaal Plein terug op het gewenste niveau. "De werkvoorraad heeft weer normale proporties bereikt. Dit is bereikt door extra inzet. De verwerktijd is daarmee per 1 januari ook weer terug op zes weken. Het vergt nog wel aandacht om dit ook op de lange termijn zo te houden", is de opmerking die Van der Want meegeeft aan de politiek.

"De werkprocessen en systemen zijn gedurende de afgelopen periode aangepast", meldt de wethouder verder nog. "De afgelopen periode leerde dat een van de oorzaken van de wachtlijsten was dat ook de lichte aanvragen de zware procedure doorlopen. Dat is nu aangepast. Dit betekent bijvoorbeeld dat bij verlengingen voor huishoudelijke hulp wel een telefonisch gesprek, maar in principe geen gesprek in huis plaatsvindt", luidt een van zijn voorbeelden.

Hilversum heeft flink geïnvesteerd in het Sociaal Plein, de plek waar Hilversummers terechtkunnen met vragen over werk, zorg en inkomen. In 2017 ging de raad nog akkoord met een extra investering van 3,3 miljoen euro om de sociale dienst aan de Wilhelminastraat een impuls te geven. De politiek wil dat de dienstverlening, waaronder het wegwerken van de wachtlijsten, tot de beste van het land gerekend gaat worden. Daarnaast moet de organisatie effectiever en efficiënter worden. Als onderdeel van het project WINST zijn onder andere meer mensen werkzaam bij het Sociaal Plein, zijn de werkprocessen verbeterd en is de communicatie met de inwoners verbeterd. "Hoewel we er nog lang niet zijn, kan ik u wel melden dat de eerste resultaten bemoedigend zijn", aldus Van der Want over de monitor Sociaal Plein die in maart verschijnt.

SP: 'Brandweer te laat bij brand Van Linschotenlaan'

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Bij de brand in een portiekflat vorige week aan de Van Linschotenlaan, waarbij twee gewonden vielen nadat een bewoner zelf in vlam was geraakt, was de brandweer te laat. Althans, de zogenaamde normtijden werden niet gehaald. Dat meldt de SP, die daarom woensdag burgemeester Broertjes (ook voorzitter Veiligheidsregio) om opheldering vroeg. De partij maakt zich al langere tijd zorgen over de gegarandeerd haalbare opkomsttijden van de brandweer. "Zeker nu een tweede tankauto of snelinterventievoertuig uit een ander dorp moet komen."

Weer brons Hilversumse powerlifster

HILVERSUM De Hilversumse powerlifster Christine Rebello verliet dit weekeinde het Nederlands kampioenschap voor masters opnieuw met een medaille. Net zoals in december bij het reguliere NK sleepte zij de bronzen plak in de wacht.

In haar eigen leeftijds- en gewichtsklasse (-52 kilo) was Rebello de beste. Nadat de organisatie alle klassementen had samengevoegd bleek de 45-jarige Hilversumse brons te hebben gewonnen. Tevreden blikt ze terug. In Rotterdam vestigde zij dit weekeinde twee persoonlijke records. Belangrijker nog is dat zij met haar eindtotaal van 292,5 kilo - het totaal van het bankdrukken, het squatten en het deadliften bij elkaar opgeteld - vijf kilo boven de EK- en WK-limiet zit.

Daarmee heeft Rebello haar doel gehaald. Haar inzet is om te mogen verschijnen als deelneemster op het Europees en wereldkampioenschap. "Nu nog een sponsor vinden", laat ze weten.

Steun Viore van Lakeland Foundation

hilversum Om een brochure en website te realiseren krijgt Viore, het centrum voor mensen met kanker, 2500 euro van de Lakeland Foundation. Het particuliere fonds maakt in totaal 25 kleinschalige projecten in Gooi en omstreken financieel mede mogelijk.

Viore is - van de in totaal 25 initiatieven - het enige Hilversumse project dat voor steun in aanmerking komt. Voor al deze projecten is 50.000 euro beschikbaar gesteld. Er waren deze keer meer aanvragen (70) dan ooit. De reddingsbrigade in Naarden krijgt met 4420 euro (voor basisopleiding lifeguards) het hoogste bedrag, gevolgd door het Vestingmuseum met 4000 euro voor de realisatie van een waterliniespel.

De Lakeland Foundation is een particulier fonds, opgericht door de familie Bekouw uit Laren, dat bijna dertig jaar door middel van financiële bijdragen kleinschalige projecten met een maatschappelijk nut in de regio helpt realiseren. De indieners van aanvragen voor ondersteuning hebben een non-profitdoelstelling en trachten bij voorkeur de uitvoering van het project mede door zelfwerkzaamheid tot stand te brengen.

Kleine actie, groot verschil

Donderdag was de aftrap met een quiz in het raadhuis. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Ruim tweehonderd Hilversummers doen mee aan de 035 Footprint Challenge. Tot en met woensdag 14 maart werken de deelnemers op hun eigen manier aan een duurzamer Hilversum. Met kleine acties moeten zij uiteindelijk een groot verschil maken.

Zaterdag is de challenge van start gegaan. Deelnemers proberen in veertig dagen tijd hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Vorige week donderdag deden 35 van de in totaal 220 deelnemers mee aan de Footprint Challenge-quiz in het raadhuis. Dat was de officiële aftrap van de nieuwste duurzame uitdaging in Hilversum. Vorig jaar schreef de gemeente de Hilversum 100 Challenge uit.

De Footprint Challenge was een van de winnaars van deze challenge. Hilversummer Joost Bennekers en Laura Moningka, bedenker van de Footprint Challenge, dienden het in en kregen tijdens de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober) een geldprijs. Doel is om uiteindelijk de CO2-uitstoot te reduceren.

Voor 2020 wil de gemeente 100 kiloton minder uitstoot hebben. Deze challenge moet daar aan bijdragen.
"Wat maakt het nou voor verschil wat ik doe?", is volgens Moningka de meest gestelde vraag. Deze wedstrijd moet zorgen voor bewustwording en gedragsverandering. "Juist met z'n allen kunnen we werken aan het tegengaan van de klimaatverandering. De macht ligt bij de consument. Dat gaat over wat je eet en hoe je je verplaatst en hoe je beweegt. Daar kun je ook alleen iets aan doen en op die manier maak je wel degelijk verschil."

Belangstellenden kunnen nog altijd instappen in deze duurzaamheidswedstrijd. Na 14 maart wordt duidelijk met hoeveel hectaren de Hilversumse ecologische voetafdruk is verkleind.

Aanrijding en forse boete na niet krabben

Foto: Politie

HILVERSUM Even vergeten om de ramen te krabben is een 23-jarige vrouw uit Laren duur komen te staan. Het gevolg was namelijk een aanrijding en een forse boete van 230 euro. Dat schrijft de politie Hilversum op Facebook. De botsing vond plaats op de kruising Hilversumseweg/Diepenbrocklaan tussen Hilversum en Laren.

Laatste woord over sloop voormalig GAK-gebouw nog niet gevallen

Erfgoedvereniging Bond Heemschut stapt naar de rechter

Hoe lang is het nog wachten op de sloop van dit pand? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het laatste woord over de sloop van het voormalige GAK-gebouw is nog niet gezegd. Erfgoedvereniging Bond Heemschut stapt namelijk naar de rechter. Zij vindt dat het pand aan het Stationsplein behouden moet blijven voor Hilversum.

Vorige week werd bekend dat de erfgoedvereniging een verzoek had neergelegd om het leegstaande gebouw de gemeentelijke monumentenstatus te geven. Daar kwam een negatief advies op van de Commissie Welstand en Monumenten. Die concludeerde dat de stedenbouwkundige en architectonische samenhang met de omliggende bebouwing totaal is verdwenen. Volgens de Monumentencommissie heeft het oude GAK-kantoor de betekenis voor de stad verloren en staat het zelfs nieuwe ontwikkelingen in de weg.

Het college van burgemeester en wethouders heeft na het gedane waarden- en belangenonderzoek besloten het pand, dat de gemeente eind 2016 kocht, niet de monumentenstatus toe te wijzen. Dat het gemeentebestuur de conclusie overnam van de Monumentencommissie was allesbehalve verrassend. Zij wil net zoals de politiek en vele Hilversummers dat het pand, dat ook bekend staat als 'het lelijkste gebouw van Hilversum', verdwijnt.

'Een grote klomp massieve steen die niet past in onze plannen'

"Ik kijk daar elke dag op uit, want ik woon ernaast. Het is gewoon een grote klomp massieve steen die niet meer past in de plannen die de gemeente Hilversum heeft gemaakt. We willen een groene loper maken van het station naar het centrum en dan zit het gebouw daar in de weg", aldus burgemeester Pieter Broertjes in 'Het gesprek met', het programma van deze krant en GooiTV.

Heemschut vindt de creatie van architect Onno Greiner belangrijke architectuurhistorische waarde hebben. Daarnaast is de erfgoedvereniging van mening dat het pand wel degelijk is te integreren in de plannen voor het Stationsgebied. HKU-studenten hebben dat in opdracht van Heemschut ook bewezen. “De huidige geplande nieuwbouw betekent naar onze mening geen verbetering van de bestaande stedenbouwkundige invulling van de entree van Hilversum. Heemschut blijft zich dan ook verzetten tegen de sloop”, zo is te lezen in de brief die de erfgoedclub heeft opgesteld.

Broertjes hoopt op redelijkheid bij Heemschut. Deze week nog zit hij samen met wethouder Wimar Jaeger aan tafel met vertegenwoordigers van de erfgoedclub in hun onderkomen in Amsterdam. "Zij moeten er toch enig respect voor hebben dat het niet zomaar kan zijn dat een organisatie zich op het allerlaatste moment nog meldt en zegt: ja, nu moeten jullie dit. Naar de rechter gaan is niet onze intentie. Wij denken een redelijk verhaal te hebben."

Shophouders juichen deelname wietexperiment toe

In juni 2016 kregen de coffeeshops het keurmerk overhandigd. Foto: Enter Media

HILVERSUM Tot nu toe gaat het vooral óver hen, maar wordt er weinig gesproken met de coffeeshophouders over de plannen en wensen. Ze willen graag aan tafel komen om mee te praten. De kennis en de knowhow zit immers bij hen. Dat kan bijvoorbeeld als Den Haag Hilversum aanwijst als een van de tien gemeenten waar met legaal gekweekte wiet gewerkt mag gaan worden.

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat Hilversum mee mag doen aan dit landelijke experiment juichen de coffeeshophouders deelname toe. "Wij staan daar positief tegenover. Alles wat te maken heeft met echt legaliseren zijn wij voorstander van. Het gaat ons om legitimiteit. Wij willen af van die schimmigheid", zegt een van de Hilversumse coffeeshopeigenaren tegen deze krant.

Zij hebben ideeën over de invulling van de proef. In Haarlem, Breda en Heerlen zijn al concepten ontwikkeld. Dat is een goede basis. "Daar willen wij op aanhaken om tot een eigen experiment te komen. Maar er moet wel een voorbehoud zijn dat de kwaliteit goed is en dat de shops hun eigen identiteit kunnen behouden. Het moeten geen veredelde tabakszaken worden met overal hetzelfde aanbod."

Binnenkort is er een informeel overleg met politici

De eigenaar zegt dat het goed voor elkaar is in Hilversum. "Hilversum is echt wel een voorbeeld." Hij stelt dat er nauwelijks excessen en overlast zijn. Het feit dat er geen portiers voor de deuren staan van hun zaken, wat in Utrecht en Amsterdam standaard is, spreekt boekdelen. Daarnaast zijn er duidelijke en heldere afspraken met de gemeente. De shops zijn helemaal doorgelicht en dat heeft er in juni 2016 toe geleid dat alle acht gelegenheden een keurmerk hebben gekregen. Samen met Haarlem is Hilversum de enige gemeente waar met dit keurmerk wordt gewerkt. "Invoering van het keurmerk is ook een goed signaal naar de burgerij", zei een van de coffeeshophouders bij de overhandiging van de keurmerken.
De banden met burgemeester Pieter Broertjes zijn goed. De lijntjes met de gemeente zijn kort, maar toch hebben de shophouders het gevoel dat er weinig met hen gesproken wordt. "Als dat experiment er komt, kan de gemeente niet buiten ons om. Bij ons zit de expertise." Zelf zijn de eigenaren proactief bezig. Binnenkort verzorgen zij een informeel overleg met de Hilversumse politici. Dinsdag 20 februari zijn de burgemeester en raadsleden uitgenodigd om eens met elkaar van gedachten te wisselen over onder meer het beleid en eventuele deelname aan het wietexperiment.

'Bewoners In between places mogen niet de dupe worden'

HvH en Leefbaar Hilversum stellen situatie nieuwe woonvorm aan de kaak

Het jaar in hun tijdelijke woning aan de Brinkweg zit er bijna op. Slechts een klein aantal heeft iets nieuws gevonden. En wat nu?

Het leek zo'n goed plan: van de 45 woningen er 22 bestemmen als tijdelijk huis. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het experiment van 'In between places' van woningcorporatie Dudok Wonen krijgt van Hart voor Hilversum (HvH) het stempel 'mislukt'. De oppositiepartij draagt, zoals eerder SP en de PvdA al deden en nu ook Leefbaar Hilversum doet, wethouder Willem van der Spek van Wonen op om met oplossingen voor de huurders te komen. Zij dreigen in maart op straat te komen, maar mogen niet de dupe worden, meldt HvH-fractievoorzitter Karin Walters.

Veel lof was er vooraf voor deze nieuwe woonvorm op de hoek van de Brinkweg en de Langestraat; een initiatief van Dudok Wonen, de gemeente Hilversum en de provincie Noord-Holland. Inwoners die om uiteenlopende redenen woonruimte nodig hadden maar geen urgentie kregen, waren voor een jaar verzekerd van een huis. In die twaalf maanden hadden de bewoners dan de tijd om vanuit hun tijdelijke onderkomen een nieuwe woning te vinden. Gedeputeerde Joke Geldhof zei bij de officiële opening in april vorig jaar dat dit project weleens een voorbeeld zou kunnen zijn voor de hele provincie.
Het idee van het corporatiehotel blijkt in de praktijk niet zo uit te pakken als bedacht. Van de 22 bewoners hebben er slechts negen iets anders weten te vinden. "De overige dertien hebben zich suf gereageerd op woningen op WoningNet en op de weinige goedkope kamers die vrijkwamen, maar ze hebben nog niks kunnen vinden", meldt Walters.

"Ik heb alweer op tientallen woningen gereageerd in drie regio's", meldt bewoonster Dean de Jong in een brief aan Leefbaar Hilversum-fractievoorzitter Mirjam Kooloos. "Ik doe mee met lotingen enzovoort. Iedere huurder heeft zijn en haar eigen verhaal en iedereen wil verder. Omhoog klimmen, niet in een bodemloze put geduwd worden. Het gaat om overleven."
In maart verstrijkt de deadline. Huisuitzetting dreigt, al heeft de woningcorporatie al aangegeven dat zij niemand op straat gaat zetten. Bewoonster De Jong zou tegen een medebewoonster met twee kinderen gezegd hebben dat er een gerechtelijke procedure gestart wordt. "Alle seinen staan nog op rood", geeft Walters aan. "Er is nu iemand van Dudok Wonen die met de bewoners komt praten. Maar die legt alleen maar nog een keer uit dat men zelf moet wegwezen en dat er anders huisuitzetting volgt."

'Heb alweer op tientallen woningen gereageerd in 3 regio's'

"Ik vraag me af of de corporatiemedewerkers wel begrijpen wat er speelt en dat geldt ook voor de gemeente Hilversum", schrijft De Jong. "Je kunt nergens heen, want je kunt niets kopen. Vrijesectorhuur is vrijwel onmogelijk. Je mag niet in een bungalowpark neerstrijken, als daar al iets vrij is. Je mag geen hut of tent neerzetten en niet eens uitgeput op een bankje slapen. Dus overal regels en dichte deuren. Het wordt je onmogelijk gemaakt zelfredzaam te zijn. Bovendien hebben wij allen ook recht op een normaal leven. Maar het kan ook zo zijn dat je gewoon niet meetelt."
Wat er ook gebeurt, de bewoners mogen niet de dupe worden nu deze pilot niet goed uitpakt, zo stellen Hart voor Hilversum en Leefbaar Hilversum. Walters vindt het onverstandig om de appartementen voor één jaar aan een nieuwe lichting bewoners te verhuren. Volgens haar krijgen deze nieuwe bewoners geheid te maken met de stress die de huidige huurders al hebben: vechten tegen uitzetting. Wethouder Van der Spek is nu aan zet. De beide lokale partijen vinden dat hij bij Dudok Wonen moet aandringen op een oplossing. Kooloos vindt dat de gemeente de eigen inwoners niet mag laten barsten. Haar collega komt met drie mogelijke oplossingen, waaronder de huurders een jaarcontract geven voor woningen die leegstaan door renovatie. De discussie gaat verder in de commissie Ruimte van woensdag 14 februari.

25 / 32

Politicus van het jaar Hans Haselager kritisch op wat niet meer zijn PvdA is

Sociaaldemocraat stemt bij gemeenteraadsverkiezingen op andere partij

Best wel trots was Hans Haselager toen hij afgelopen door zijn collega's werd gekozen tot Politicus van het Jaar. Net zo kritisch is hij op zijn partij, de PvdA.

Haselager samen met zijn zoon en publiekswinnaar Jerry Braaksma.

hilversum Hij weet al een tijdje dat het binnenkort na 24 jaar afgelopen is. Toch gaat fractievoorzitter Hans Haselager (52) van de Partij van de Arbeid de Hilversumse politiek na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart niet missen, verwacht hij. "Het is goed geweest zo, ik ben er wel klaar mee."

'Aardig en respectvol hoe de collega's
dit hebben gedaan'

Dat laatste - 'ik ben er wel klaar mee' - geldt eigenlijk vooral voor zijn eigen partij waarbinnen het de laatste maanden (en eigenlijk wel jaren) intern flink rommelde. De bom barstte in november vorig jaar toen enkele prominente leden een motie van wantrouwen indienden tegen het lokale partijbestuur en de kieslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen en ook felle kritiek uitten op de kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Uiteindelijk is de vernieuwde lijst begin dit jaar alsnog goedgekeurd en stapte het bestuur afgelopen maandag op.
Haselager was bij die twee laatste ledenvergaderingen niet aanwezig. Hij is het interne gedoe helemaal zat en omschrijft de afgelopen periode als hét dieptepunt in zijn politieke carrière, met name de wijze waarop 'ze' met elkaar omgaan. Met 'ze' geeft hij aan dat de PvdA niet meer zijn partij is. Hij is er dan ook nagenoeg zeker van dat hij op 21 maart niet op de PvdA zal stemmen. "Femke (lijsttrekker Femke van Drooge, red.) is oké, maar ze zijn gewoon niet goed genoeg", zegt hij. "Dat zeg ik op basis van het partijprogramma en na wat ik de afgelopen maanden heb meegemaakt. Ik vraag me dan ook af voor wie - behalve voor de Hilversummers uiteraard - ik tot die verkiezingen nog in de raad zit."

Wanneer Hans Haselager in de gemeenteraad sprak, werd er geluisterd. Foto's: Bastiaan Miché

Opvallend harde woorden van de man die al 35 jaar lid is van de partij, 24 jaar - waarvan 16 als fractievoorzitter - in de gemeenteraad zat, zich eigenlijk altijd keurig aan de gemaakte afspraken hield en nooit de vuile was buiten hing. Ook niet toen PvdA-wethouders hopeloos faalden en hij niets naar buiten mocht brengen van collegepartner D66 over het crematorium. Misschien ook wel daarom won Haselager afgelopen week (met overweldigende meerderheid) dan eindelijk de vakprijs voor politicus van het jaar in Hilversum (Jerry Braaksma van Hart voor Hilversum kreeg de publieksprijs). Een soort van oeuvreprijs, erkent ook Haselager. "Het is heel aardig en respectvol hoe de collega's dit hebben gedaan. Dat kan ik wel waarderen. En ja, de beker staat prominent in de boekenkast", zegt hij drie dagen na de uitreiking. "Al ben ik bang dat mijn zoon hem wel gaat opeisen."
Zijn zoon Samuel zag in 2008 het levenslicht, een paar dagen nadat Haselager - wat achteraf blijkt - volgens zichzelf zijn politieke hoogtepunt beleefde: de demonstratie samen met de inmiddels overleden John van Otterloo van de SP voor het behoud van het ziekenhuis in Hilversum, pal voor de deur van Tergooi. Aanvankelijk leek het Tergooibestuur te kiezen voor Blaricum als hoofdvestiging en zou Hilversum niet veel meer zijn dan een bijgebouw. Vanaf die demonstratie en de protestactie die volgde, kantelde de zaak. Het resultaat is straks een mooi zorgpark Monnikenberg.
Jarenlang zat de PvdA in Hilversum in de collegebanken, maar de afgelopen vier jaar moesten de sociaaldemocraten - na de voor hen dramatische verkiezingsuitslag in 2014 - genoegen nemen met een rol in de oppositie. Toch was dat vooral het laatste jaar eigenlijk heel leuk, kijkt Haselager terug. "Het was heel fijn, omdat het college na het wegvallen van de SP (de socialisten stapten uit het college van burgemeester en wethouders, red.) geen meerderheid meer had. Het werd een kwalitatief heel goed jaar, omdat iedereen meetelde. Dat werd door de wethouders ook zo beoordeeld. In de jaren ervoor was alles door het college al dichtgetimmerd en zat je er als oppositie voor piet snot bij. Ik kan me dan wel voorstellen hoe de oppositiepartijen zich voelden toen wij nog in het college zaten."
Hoewel hij het de komende maanden vanaf de zijlijn bekijkt, is hij geenszins bang voor het bekende zwarte gat. Haselager is vader van twee kinderen, voetbaltrainer bij Wasmeer en werkzaam bij Strukton. Over zijn werkgever geen kwaad woord. Die heeft hem al die jaren altijd enorm geholpen.

Maar liefst drie 'Bomen van Ereklasse' in 's-Gravelandse buitenplaatsen

Belastingeiken op derde plaats in top tien Bomenstichting

De 's-Gravelandse buitenplaatsen tellen liefst drie van de tien mooiste bomen van de provincie Noord-Holland. Dat vindt de Bomenstichting.

De Belastingeiken. Foto: Jeroen Philippona

's-graveland De Belastingeiken van 's-Graveland, De Zeven Provinciënlinde van Hilverbeek en De tulpenboom van Jagtlust bezetten respectievelijk de derde, vijfde en zevende plaats in de top tien. De topbomen worden gekozen op basis van schoonheid, omvang, soort of een bijzonder verhaal, aldus de Bomenstichting.

Die heeft vorig jaar de 'Bomen van de Ereklasse' geïntroduceerd. Daarin krijgen de oudste, mooiste en meest bijzondere bomen van Nederland een plaats. Deze 'toppers' zijn opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Ook een belangrijk criterium is dat de bomen zichtbaar moeten zijn voor iedereen. Bij het samenstellen van de top 10 per provincie houdt de Bomenstichting rekening met de verscheidenheid aan soorten.

De Zeven Provinciënlinde. Foto: Frank Warendorf

Op de eerste plaats staat de rode beuk van Westerblokker in Amsterdam, gevolgd door de dikke platanen van het Leidsebosje uit West-Friesland. De Belastingeiken van 's-Graveland (plantjaar: 1700-1750) maakt het spreekwoordelijke podium compleet. Deze twee zomereiken staan in het weiland tegenover boerderij Stofbergen. Volgens overlevering zou een boer aan het begin van de 20e eeuw hebben verteld dat er ooit vier eiken op dit weiland stonden. Reden om ze hier te planten zou belastingontduiking zijn geweest. Als een stuk land kon worden omschreven als land met bomen, moesten er 'tienden' worden afgedragen, voor een weiland was men de dure 'veetienden' verschuldigd.
De Zeven Provinciënlinde uit 1724 op de buitenplaats Hilverbeek, genoemd naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, staat voor de monumentale boerderij Stofbergen. De tulpenboom van Jagtlust stamt uit 1861.

29 / 32

De sopraan Ruzanna Nahapetjan.

Donderdag 8 februari

Groep voor nabestaanden

14.30 uur | Viore

Op 8 februari start er bij Viore weer een groep voor nabestaanden. De groep is bedoeld voor mensen van wie de partner is overleden. De zeven bijeenkomsten worden door gidsen van Viore begeleid. Van tevoren zal er een kennismakingsgesprek plaatsvinden. Aanmelden kan via programma@viore.org.

Zaterdag 10 februari

Doorbreek telefoongewoontes

9.15 uur | Ontwerpfabriekje

Ben je het ook zo zat om de hele dag je telefoon te checken? Word je er gek van dat je altijd direct op elk berichtje reageert? Heeft je telefoon regie over jou, in plaats van jij de regie over je telefoon? Kom dan naar de workshop en verander stap voor stap je eigen gedrag.

'None but you' liefdesliederen

15.30 uur | De Kapel

'None but you' is een programma met liefdesliederen voor zang en gitaar. Sopraan Ruzanna Nahapetjan en gitarist Martin van Hees zingen en spelen liefdesliederen van Engelse, Russische en Spaanse componisten. In deze liederen, waarin poëzie en muziek samenkomen in een magische samenklank, staat de liefde centraal. Kaarten zijn te reserveren via r.nahapetjan@gmail.com of te koop bij de ingang van de Kapel.

Valentijnsdisco

20.00 uur | De Koepel

Vanavond is er weer de grote Valentijnsdisco voor mensen met een handicap. Maar ook met een deel carnaval erbij. Voor jongens en meiden en alle andere swingliefhebbers is dit een leuke plaats in het Gooi waar men zelfstandig uit kan gaan. De muziek is van DJ David. Van 20.00-22.00 uur. Entree is 2 euro

Zaterdag 10 februari tot zondag 11 februari

NJJO o.l.v. Anton Goudsmit

20.30 uur | Wisseloord Studio's

Nationaal Jeugd Jazz Orkest en meestergitarist Anton Goudsmit, concert met live-opnames zaterdag 10 februari (20.30 uur) en zondag 11 februari (15.00 uur), Studio 1 van Wisseloord. Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) is een bigband van 20 muzikale toptalenten en wordt ook wel het 'Jong Oranje van de Jazz' genoemd. Wilt u dit bijwonen? Eventueel met 10% korting op diner (10e) of lunch (11e) en/of rondleiding door de beroemde studio's? Mail: cees@imsagency.nl.

Zondag 11 februari

Dienst van religieuze idealen

11.00 uur | Soeficentrum

Het onderwerp van vandaag is: 'Een huis, een thuis, een tempel'. Vandaag is er een Informele dienst waarbij wij in een grote kring plaatsnemen. Simone Wils verzorgt in het pand aan de Oude Enghweg 19 zelf de muziek en zang. Na afloop ontmoeten wij u graag met een kopje koffie of thee. Kijk ook op www.soefi.nl.

Bingomiddag

14.00 uur | de Zoutkeet

Op zondag 11 februari is er weer een gezellige bingo voor alle liefhebbers, met lekkere hapjes. De bingo begint om 14.00 uur. Wijkcentrum de Zoutkeet, Zoutmanlaan 3, Hilversum.

Woensdag 14 februari

Alzheimer Café

19.30 uur | De Koepel

Vanavond gaat het over verschillende vormen van dementie. Een geriater zal vanavond ingaan op de verschillende vormen van dementie waarbij geheugenproblemen een centrale plek innemen. Er is ruimte voor persoonlijke vragen.

Donderdag 15 februari

Italiaans voor beginners

20.45 uur | Ontwerpfabriekje

Bij ItalRosa leert u tijdens deze cursus in 12 lessen van 1,5 uur de basis van het Italiaans en beleeft u nog meer plezier aan uw vakantie. De groep is niet groter dan 10 personen. Vanaf de eerste les wordt u aangemoedigd in het Italiaans te spreken. Meer informatie en aanmelden kan via italrosa.nl.

Zaterdag 17 februari

Repair Café Hilversum

11.00 uur | De Riebeeck

In het Repair Café kun je je kapotte spullen laten repareren. Een enthousiast team vrijwilligers houdt op deze wijze reparatiekennis in stand. Kapotte spullen krijgen hierdoor een tweede leven en belanden niet meteen op de afvalberg. Voor een kop koffie en praatje met buurtgenoten ben je ook welkom.

Zondag 18 februari

Rommelmarkt

10.00 uur | Lopes Dias

In Wijkcentrum Lopes Dias is op zondag 18 februari weer een grote rommelmarkt. Voor goedkope spullen kunt u rondneuzen bij de vele verkopers. De markt is van 10.00-15.00 uur. Wijkcentrum Lopes Dias, Lopes Diaslaan 213, Hilversum.

Dinsdag 20 februari

Eenzaamheid, goed bekeken een zegen

20.00 uur | Centrum Hilversum

In deze bijeenkomst gaan we een aspect verkennen waar iedereen last van heeft: eenzaamheid. Deze bezinningsbijeenkomst bestaat uit zes gedeelten. - De eenzame boom - De ervaring van eenzaamheid - Hoe klinkt het woord 'alleen'? - Hoe smaakt het woord 'eenzaamheid'? - Vriendschap met eenzaamheid - De eenzaamheid van de ziel. De bezinning is vrij toegankelijk. Het begint stipt om 20.00 uur en is afgelopen rond 20.45 uur.

InnoTrans en omstreken

19.45 uur | De Riebeeck

Presentatie door Frans Blanker over de tweejaarlijkse vakbeurs InnoTrans in Berlijn die in 20 jaar met bijna 150.000 bezoekers uitgegroeid is tot 's werelds grootste beurs op het gebied van railvervoer. Blanker bezocht InnoTrans sinds 1998 regelmatig en laat een uitgebreid fotografisch verslag zien van zijn bezoeken aan de beurs. De bijeenkomst is een initiatief van de NVBS. Entree: € 2,50. Zie ook www.nvbs.com/gooi.

Het Navarra String Quartet. Foto: Navarra String Quartet

WEESP Op initiatief van het Navarra String Quartet wordt van donderdag 12 tot en met zondag 15 april de vijfde editie van het Weesp Chamber Music Festival gehouden in de Van Houtenkerk. Meer informatie is te vinden op www.weespchambermusicfestival.nl.

Eerste jubileumexpositie in Grafisch Atelier Hilversum

Maand lang werk van kunstenares Joke Struik te zien

Vijftig jaar geleden begon het grafisch atelier. Dit jaar komt de werkplaats met een serie exposities waarmee zij deze mijlpaal viert.

Ets van de kunstenares. Foto: Joke Struik

HILVERSUM Acht jaar geleden had Joke Struik voor het laatst een solotentoonstelling. Nu is werk van haar te zien in het Grafisch Atelier Hilversum aan de Noorderweg 96B. Zondag 11 februari staat de officiële opening gepland van de expositie. Dit is de eerste in een jubileumreeks van de Hilversumse werkplaats.

Het jaar 2018 is voor het Grafisch Atelier een bijzonder jaar. Zij viert het vijftigjarig bestaan. Op 16 januari was het exact een halve eeuw geleden dat het atelier met steun van de gemeente werd opgericht. Het is nu een van de oudste werkplaatsen van Nederland. Deze mijlpaal viert het Hilversumse atelier met het ophalen van herinneringen en het delen van de toekomstvisie op analoge kunst in een digitaal tijdperk.

De tentoonstelling van Struik, die getiteld is 'Grafische bladen uit de periode 2010-2108', is daar een voorbeeld van. Haar expositie is de eerste in een reeks van tentoonstellingen in het jubileumjaar. "Wij zijn verheugd dat Joke Struik haar artistieke werk tentoonstelt vanuit Grafisch Atelier Hilversum, waar zij jaarkaarthouder is", meldt het bestuur van het GAH. Zondag om 15.00 uur staat de officiële opening gepland. De expositie is tot zondag 11 maart te bezichtigen.

"Mijn werk is verhalend figuratief en bestaat voor een groot deel uit grafiek. Zowel etsen als linosneden en zeefdrukken", laat de kunstenares weten. "Het liefst werk ik echter in de door mijzelf ontwikkelde combinatietechniek, de ets. Herkenbare dagelijkse voorvallen en gedachten zijn mijn onderwerp. Een schaats- of fietstocht, een gedicht dat ik las, een door mij gemaakte reis, een wandeling in de regen."

ZZP Café van D66

HILVERSUM D66 Tweede Kamerlid Steven van Weyenberg is zaterdag 10 februari te gast tijdens het ZZP Café van D66 Hilversum in Luno Kitchen. Onderwerp van gesprek zijn de mogelijkheden en de wensen van het zzp-ondernemerschap in Hilversum.

D66-raadsleden Anne S. de Jong, Hein Jaarsma en Annette Wolthers zijn zelf ook zelfstandigen zonder personeel (zzp). Als ervaringsdeskundigen stellen zij het thema aan de kaak. Tussen 19.30 en 21.30 uur discussiëren de aanwezigen in de horecagelegenheid aan de Kerkbrink over het leven van de zzp'er

Naast de vrijheid en de ruimte om werk en privé te combineren, komen vragen aan bod hoe zzp'ers maximaal de ruimte kunnen benutten om te ondernemen en hoe de gemeente hen kan ondersteunen. Ook bespreken de aanwezigen de kwetsbaarheid van het ondernemerschap, waaronder de problemen met zich te kunnen verzekeren en de pensioenopbouw.

Aanmelden kan via ajwolthers@gmail.com.

Scenes toont debuutfilms in bibliotheek

HILVERSUM Bibliotheek Hilversum, het Scenecs Internationaal Film Festival hebben de handen ineengeslagen. Een maandelijkse vertoning van een film van een debutant is de uitkomst van deze nieuwe samenwerking.

De films hebben telkens een ander thema. Maandag 12 februari wordt de eerste film vertoond in de theaterzaaal van de bibliotheek aan de 's-Gravelandseweg 55. Met Valentijnsdag in het vooruitzicht trappen de twee organisaties af met een Franse filmkomedie over de liefde 'La familie Bélier'. Om 20.00 uur gaat het licht uit in de zaal. De entree bedraagt 5 euro. Kaartjes zijn te reserveren via de website van de bibliotheek of bij de klantenservice.

Kijkdagen bij Van Zadelhoff

HILVERSUM Meer dan 3.000 kavels komen aan bod bij de nieuwe veiling van Van Zadelhoff. Zaterdag 10 en zondag 11 februari kunnen belangstellenden van 10.00 tot 17.00 uur alvast een kijkje komen nemen.

De uitgebreide kunst- en antiekveiling vindt plaats op zaterdag 18 februari. Komend weekeinde heeft het veilinghuis haar kijkdagen gepland. Belangstellenden zijn welkom in het onderkomen aan de Nieuwe Havenweg 53a. Alle artikelen zijn overigens ook online te zien.

Docu over Assange in Filmtheater

HILVERSUM De film 'Risk', waarin regisseur Laura Poitras jarenlang Julian Assange heeft gevolgd, draait dinsdag 13 februari in Filmtheater Hilversum. Dit is de maandelijkse film in de serie 'Movies that Matter' van Amnesty International.

Nico van Eijk, professor Media en Telecommunicatie Recht en directeur van het Instituut voor Informatierecht, spreekt na de documentaire over Wikileaks-oprichter Assange. Dit portret had in eerste instantie een positief document van een historisch figuur moeten zijn, maar dat verandert in een karakterstudie van een narcistische man. Vanaf 20.15 uur draait de film. Een entreekaartje kost 9 euro.