Gooi en Eembode Hilversum

16 november 2017

Gooi en Eembode Hilversum 16 november 2017


Van der Spek de nieuwe wethouder

HILVERSUM Oud-raadslid en -wethouder van Hilversum Willem van der Spek (70) volgt Nicolien van Vroonhoven op als wethouder. Dat heeft fractievoorzitter Olaf Streutker van het CDA deze week laten weten. Van der Spek, momenteel nog op vakantie, wordt dinsdag gepresenteerd.

De christendemocraten moesten op zoek naar een opvolger voor Van Vroonhoven, omdat zij volgende maand met haar gezin naar Australië verhuist. Gemakkelijk was die zoektocht niet, geeft Streutker toe, maar uiteindelijk bleek Van der Spek 'het beste alternatief'. De Hilversummer kent het politieke spel, heeft ervaring en heeft als gepensioneerde voldoende tijd.
Wel moest Streutker aan Van der Spek duidelijk maken dat de verhoudingen binnen de gemeenteraad nu een stuk beter zijn dan twintig jaar terug. De nieuwe wethouder was tussen 1994 en 2000 raadslid en vervolgens wethouder van Onderwijs, Welzijn en Sociale Zaken, een periode waarin het met politici als Jan Nagel en Jesse Flink vaak oorlog was in het grote, gele raadhuis.
In een brief aan het CDA schrijft Van der Spek dat hij in die paar maanden dat hij wethouder is (tot iets na de gemeenteraadsverkiezingen van maart) niet van plan is om alleen 'op de winkel te passen'. "Mijn ervaring als voormalig raadslid, en langer geleden als wethouder van Hilversum, maakt dat ik bovendien geen vreemdeling ben in Jeruzalem."

3

'Bel de politie en maak foto bij bezoek oplichter'

HILVERSUM De politie Gooi en Vechtstreek waarschuwt voor een man die bij mensen aan de deur om geld vraagt, voornamelijk in Hilversum, Huizen, Laren en Bussum. Hij gebruikt daarbij telkens verschillende verhalen.

De ene keer is het een smoes dat hij een buurtbewoner is en zichzelf heeft buitengesloten en dat hij geld nodig heeft voor een treinkaartje zodat hij een reservesleutel bij familie kan ophalen. Andere keren vraagt de man om geld voor een taxi of benzine. Het gaat om bedragen tussen de 5 en 40 euro.

De recherche vraagt mensen die de afgelopen tijd iemand aan de deur hebben gehad met dit soort verhalen, dit te melden, een signalement vast te leggen of een foto te maken. Hoewel de man woensdagmiddag toen deze krant naar de drukker ging nog niet was opgepakt, heeft de recherche al wel een verdachte in beeld. Er gaan geruchten dat het gaat om een 30-jarige veelpleger.

Hilversum geniet van geweldige show Kim Wilde in de Vorstin

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

hilversum 'Geweldig', 'fantastisch' en 'topshow!'. Dat waren de reacties na afloop van het concert van Kim Wilde zaterdagavond in de Vorstin. Het Hilversumse poppodium, de laatste tijd geplaagd door slechte financiële cijfers, was uitverkocht voor het optreden van de Britse zangeres, bekend van hits als 'Kids in America' en 'You Keep Me Hangin' On'.

Voor meesten blijkt krant dé informatiebron

hilversum De Gooi en Eembode/Hilversums Nieuws is met name voor Hilversummers van dertig jaar en ouder dé informatiebron. Zij slaan actief de krant open om een uit-agenda te bekijken. Jongeren zijn reactiever en kijken eerder op bijvoorbeeld Facebook.

Dat blijkt uit een onderzoek van Stadsfonds Hilversum, waarin werd bekeken hoe bekend de evenementen in Hilversum zijn. Onderdeel in dat onderzoek was waar Hilversummers hun informatie vandaan halen. Dat huis-aan-huisbladen voor veel mensen hét informatiemedium zijn, bleek ook al uit het NOM-onderzoek (Nationaal Onderzoek Multimedia).

21

Bibians verhaal

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

In juli 2017 hoort paralympisch snowboardkampioen Bibian Mentel (45) dat ze voor de negende keer kanker heeft. Haar verhaal is nu te lezen.

15

Beeld en Geluid heeft nieuwe algemeen directeur

Eppo van Nispen tot Sevenaer. Foto: Beeld en Geluid

hilversum Eppo van Nispen tot Sevenaer is de nieuwe algemeen directeur van Beeld en Geluid. Hij volgt de onlangs vertrokken Jan Müller op.

Van Nispen tot Sevenaer (1964) heeft als bestuurder veel ervaring in zowel de journalistieke, erfgoed- als de omroepsector, meldt het Hilversumse museum. De afgelopen zeven jaar was hij directeur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Ook was hij in diverse functies betrokken bij de ontwikkeling van televisieprogramma's voor zowel de publieke omroepen als de commerciële zenders.
Als algemeen directeur is hij verantwoordelijk voor de visie, de strategie en het beleid van Beeld en Geluid. Van Nispen tot Sevenaer begint op 1 februari 2018 aan zijn nieuwe job.

Weerbericht

Eerst rustig herfstweer, in het weekeinde wisselvallig

Na een koud, winderig weekend in polaire lucht met buien, soms met hagel, is de atmosfeer tot rust gekomen. Een West-Europees hogedrukgebied is daar debet aan. Met de kern ervan ten zuiden van onze regio is de stroming zuidwestelijk en voert vrij zachte, vochtige lucht aan. In het weekeinde trekt een depressie naar Scandinavië. Er komt opnieuw een noordweststroming op gang met enkele buien.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag kan de zon af en toe schijnen, maar de bewolking overheerst in het algemeen. Het is overwegend droog. Het wordt 9 à 10 graden bij een matige wind tussen zuidwest en west. Het weerbeeld in het weekeinde lijkt sterk op dat van het afgelopen weekeinde. Er vallen enkele buien, soms met onweer en hagel. Het wordt ongeveer 9 graden. Er waait een krachtige wind tussen west en noordwest.

Trend na het weekeinde

Na het weekeinde krijgen we waarschijnlijk te maken met een zuidwestelijke stroming. Het is dan sterk wisselvallig met van tijd tot tijd regen. Slechts af en toe klaart het op. Wanneer actieve storingen dichtbij komen, trekt de wind stevig aan. De temperaturen liggen rond de 10 graden of iets daarboven.

Weetje

In de rustige zonnige herfst van vorig jaar kregen we pas op 20 november de eerste herfststorm. Het was een zware storm, windkracht 10. De zwaarste novemberstorm ooit vond 45 jaar geleden plaats, op 13 november 1972. Een zeer zware storm, windkracht 11, met uitschieters van orkaankracht tot 151 km per uur. Tien personen kwamen om en 7 miljoen bomen sneuvelden door het windgeweld.

Adri de Bruijn stopt als directeur Enter Media

HILVERSUM Na meer dan 25 jaar heeft Adri de Bruijn afscheid genomen als directeur van Enter Media, uitgever van onder meer het De Gooi en Eembode en het HilversumsNieuws. Jan Piersma is zijn opvolger.

De Bruijn richtte in 1991 het WeesperNieuws op. Daar vloeide uitgeverij Enter Media uit voort. In de afgelopen jaren werd het verzorgingsgebied uitgebreid, eerst met Diemen en later met de plaatsen in het Gooi.
Afgelopen zomer werd een samenwerking aangegaan met BDU Media. De Bruijn is ook directeur van Pubble, het bedrijf dat hij vijf jaar geleden startte en dat kostenbesparende software ontwikkelt voor uitgevers van (onder andere) lokale nieuwsbladen. Pubble maakt een enorme groei door, zodat De Bruijn zich daar nu volledig op wil richten.

Gezond ontbijt voor scholieren Klimopschool met locoburgemeester Van der Want

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een gezond ontbijt is belangrijk, zeker voor kinderen. Om dat te onderstrepen is er jaarlijks het Nationaal Schoolontbijt. Ok Hilversum deed deze week mee. Locoburgemeester Eric van der Want verwelkomde daarom een groep leerlingen van de Hilversumse Klimopschool. Het gezonde ontbijt sluit volgens de gemeenten prima aan bij de missie van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). Dit is een landelijk initiatief waar Hilversum aan meedoet. Het goede doel dat bij het jaarlijkse ontbijtfestijn hoort, was dit keer het Jeugdcultuurfonds. Hilversum doneert met dit ontbijt 250 euro aan dit goede doel.

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Automobilist in sloot na aanrijding Moleneind

Een berger haalde de auto uit de sloot. Foto: Bastiaan Miché

KORTENHOEF Een 34-jarige man uit Loosdrecht is afgelopen week na een aanrijding met zijn auto in de sloot beland. Het slachtoffer kon zelf uit zijn wagen komen en raakte niet gewond.

Het ongeval vond plaats ergens halverwege op de Moleneind in Kortenhoef. Een 26-jarige vrouw uit Kortenhoef wilde daar vanaf de oprit de weg op rijden. Ze had de auto waarin de Loosdrechter zat echter niet zien aankomen. Een aanrijding was het gevolg.

De Loosdrechter schoot met zijn wagen door en kwam in de sloot terecht. Hij is nagekeken door ambulancepersoneel, maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. Een berger haalde de auto uit de sloot.

'Staat iets heel moois te gebeuren in Hilversum'

Nieuw stedenbouwkundig plan stationsgebied gepresenteerd

Een plan met een open eind. Er valt zeker nog wat te kiezen rondom het voorstel van het stationsgebied, maar de basis ligt al bijna vast.

De entree van de mediastad wordt groener, waaronder het Oosterspoorplein. Foto: Okra/DeZwarteHond

HILVERSUM De knoop voor het tweerichtingsverkeer op de Koninginneweg is nog niet doorgehakt. In het nieuwe stedenbouwkundige plan voor het stationsgebied, dat maandag gepresenteerd is, zijn nog drie varianten over. De wethouders Wimar Jaeger en Floris Voorink gaven aan dat de uitgangspunten zijn opgenomen in het nieuwe plan, maar dat er zeker nog wat te kiezen valt. "Er staat iets moois te gebeuren in Hilversum", zei Voorink overtuigend.

Duidelijk is wel dat er geen tweerichtingsverkeer komt in de Koninginneweg. Die optie, die in het oorspronkelijke plan was opgenomen, is definitief van de baan. Nu liggen er nog drie varianten op tafel. In twee gevallen gaat het verkeer langs het spoor. Eén optie is dat het hele huizenblok wordt opgekocht, zodat er ruimte is voor een tweebaansweg en om een nieuw stukje Hilversum te creëren. Dat kan weleens een duur grapje worden, terwijl het plan al een slordige 50 miljoen euro moet gaan kosten. Een andere mogelijkheid is om het huidige fietspad te verbreden. Dan is er ook nog een geknipte versie: het verkeer kan via de Schapenkamp naar het station en weer terug. En een idem-idee voor de Koninginneweg.
Een verkeersoplossing voor de kleine spoorbomen ontbrak. Beide wethouders benadrukten dat deze kwestie eigenlijk een aparte is, omdat er sowieso iets moet gebeuren met dit onoverzichtelijke en drukke kruispunt. Diverse aanwezigen gaven aan het vreemd te vinden dat er weinig samenhang was tussen de oplossingsrichtingen die er zijn voor de Koninginneweg en de kleine spoorbomen. De bestuurders kregen te horen dat zij hun prioriteiten verkeerd hadden. "Pak eerst het verkeersprobleem aan en niet als laatste", klonk uit de zaal.

In het stedenbouwkundig plan staan de uitgangspunten voor het stationsgebied, zoals een verdiepte weg onder de Schapenkamp zodat voetgangers en wandelaars veilig van en naar het centrum kunnen, een autoluwe Stationsstraat en tweerichtingsverkeer op de Schapenkamp en de Koninginneweg. De commissie Ruimte bespreekt het plan op donderdag 23 november. De raad moet in december een klap geven op dit plan. Voorink benadrukte dat er absoluut nog bewegingsruimte is. Dat bewijzen de opties voor de Koninginneweg al. Uit de zaal kwam ook nogal wat kritiek om te willen ondertunnelen. Het argument was dat er ook veilige en goede oplossingen zijn op het maaiveld. Steeds meer gemeenten kiezen hiervoor. Ondertunnelen is duur en is definitief.

'Pak als eerste het verkeersprobleem aan in het plan'

Jaeger gaf aan dat er tientallen nieuwe oplossingen in het nieuwe plan zitten, zoals het vergroten van het busstation. Er is goed geluisterd naar klankbordgroepen en tijdens inspraakbijeenkomsten naar inwoners met als doel met een beter plan te komen voor een groenere en aantrekkelijker entree van de mediastad. Hilversum wil af van dat koude, kille en onoverzichtelijke Stationsplein en wil met invoering van tweerichtingsverkeer zorgen voor een betere verkeersdoorstroming.

Plannen voor GAK-gebouw 'interessant'

HILVERSUM De drie HKU-studenten die twee weken geleden hun plannen voor het GAK-gebouw in deze krant presenteerden, kunnen rekenen op een uitnodiging van de gemeente. Hun ideeën voor het pand aan het Stationsplein zijn interessant genoeg om over door te praten.

In opdracht van Erfgoedvereniging Bond Heemschut hebben studenten van de HKU (Kunst en Economie) plannen ontwikkeld voor het GAK-gebouw, dat het lelijkste gebouw van Hilversum wordt genoemd. De bedoeling van Heemschut is om het ontwerp van architect Onno Greiner te behouden. Daarvoor is het te laat. "Dat is een gepasseerd station", was de reactie van de gemeente. Het pand gaat tegen de vlakte zodra Hilversum begint aan de opknapbeurt van het stationsgebied.

Maar wethouder Wimar Jaeger van Vastgoed laat weten dat de plannen die op tafel liggen interessant zijn. Daarom komen Kelsey Floor, Christel Jansen en Esther Borren binnenkort langs op het raadhuis.

Komende vier maanden een 'eindsprint'

Vervolg voorpagina

Het liefst hadden het huidige college van burgemeester en wethouders én het CDA de finish in maart volgend jaar gehaald met Nicolien van Vroonhoven. Toen echter begin oktober duidelijk werd dat dit niet ging lukken, moest er wel een vervanger komen.

Het kan immers na de gemeenteraadsverkiezingen nog wel een tijd duren voordat er een nieuwe coalitie is. Het duurde immers ook enige tijd voordat het huidige kabinet in Den Haag zich presenteerde.
Toch staat er voor de komende maanden weinig spannends op de agenda. Dat geldt vooral voor de portefeuille (met onder meer Wonen en Grondzaken, Beheer en Openbare ruimte, Natuur, Milieu en Duurzaamheid en Monumentenzorg) die Van der Spek van Van Vroonhoven overneemt. Toch weigert hij te spreken over een ondankbare taak, eerder een eindsprint. Zo zou het jammer zijn als enkele duurzaamheidsprojecten als het plaatsen van zonnepanelen vertraging zouden oplopen, aldus Van der Spek. "Actieve inzet is nodig en die wil ik bieden. Open en constructief."

Hilversummer mishandelde en chanteerde zijn ex-vriendin

Anke Sprakel

Hilversum "Ik was jaloers, wanhopig en boos." Nerveus bekent de 34-jarige Hilversummer tegenover de politierechter in Almere dat hij in juli van dit jaar zijn ex-vriendin mishandelde en chanteerde. Hij omschrijft het als een zwarte periode in zijn leven, waar hij zich voor schaamt.

De politierechter veroordeelt hem tot een werkstraf van 60 uur, 1 maand celstraf voorwaardelijk en een contactverbod met zijn ex van een half jaar.

Officier verwijst naar maatschappelijke discussie over #MeToo

Naaktfoto's

Het slachtoffer deed in juli aangifte van chantage nadat de Hilversummer had gedreigd naaktfoto's van haar te zullen verspreiden. De vrouw die een relatie met de Hilversummer had gehad, had een paar dagen daarvoor de relatie verbroken.

De Hilversummer wilde dit niet accepteren en begon de vrouw lastig te vallen. Hij sloeg haar en dreigde naaktfoto's van haar te verspreiden als zij niet bij hem terugkwam. "Volkomen onacceptabel gedrag", aldus de politierechter, die het slachtoffer ook een schadevergoeding van 800 euro toekende.

De officier van justitie deed nog een duit in het zakje door de Hilversummer berispend toe te spreken dat je zo niet met mensen omgaat. "En al helemaal niet met vrouwen", aldus de openbaar aanklager, verwijzend naar de maatschappelijke discussie rondom #MeToo.
De Hilversummer betuigde spijt dat hij het leven van zijn ex in die periode zo moeilijk had gemaakt.

Depressies

Zijn advocaat wees op de zware depressies waaraan de Hilversummer af en toe lijdt. Een maand nadat zijn ex aangifte had gedaan, werd de Hilversummer in een gesloten kliniek opgenomen. "Het is heel goed mogelijk dat mijn cliënt ten tijde van de mishandeling en de chantage verminderd toerekeningsvatbaar was", aldus de raadsman in de hoop op strafvermindering. Daar ging de politierechter niet in mee.

Hilversummer de cel in voor beledigen agent

HILVERSUM Bij vier mensen had een 46-jarige Hilversummer initialen gebruikt. Alleen van de wijkagent uit Weesp had hij de volledige naam geschreven. In stoepkrijt, op de stoep voor het raadhuis van Hilversum. Met de toevoeging dat alle vijf personen kinderen zouden hebben gestolen.

De wijkagent deed aangifte van smaad. Terecht, aldus de politierechter in Almere, die de Hilversummer bij verstek veroordeelde tot een week celstraf voor smaadschrift.
De politierechter betreurt het dat de dakloze Hilversummer zelf donderdagmiddag niet bij zijn eigen strafzaak was. Graag was de rechter met de man in gesprek gegaan over zijn houding ten aanzien van politieagenten.

De man heeft in de loop der jaren namelijk een fors strafblad opgebouwd omtrent belediging en smaad van politieagenten en vernieling van overheidsgebouwen. Een paar jaar geleden heeft hij nog vastgezeten voor het bekladden en vernielen van een politiebureau in Weesp. ,,Het heeft er alle schijn van dat meneer psychisch verward is", aldus de rechter. Dit is nooit onderzocht, omdat de Hilversummer tot op heden hulpverleners en instanties mijdt.

De verdachte werd in juli aangehouden nadat hij op de stoep van het raadhuis van Hilversum vier initialen en een naam geschreven met de tekst erbij: 'zij stelen kinderen'. Aan de hand van camerabeelden kon de Hilversummer worden opgepakt.
Wat hij precies met de tekst bedoelde en wie hij naast de wijkagent uit Weesp nog meer beschuldigde, is niet duidelijk.

Thomas Obst

(52), woont sinds 1988 in Hilversum en stapt regelmatig op z'n moutainbike om door de Hilversumse bossen te crossen.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik werk als schoolfotograaf door het hele land."

Heb je last van een winterdip?
"Wat is dat? De winterblues heeft bij mij geen kans van slagen. Mountainbiken of hardlopen. Ben een echt buitenmens."

Wat zijn je hobby's?
"Sporten zoals zwemmen, fietsen, lopen. Bij de Triathlon Vereniging Hilversum."

Als je burgemeester was, dan….
"Dan zou ik ervoor zorgen dat de HOV er niet komt. Weggegooid geld. De tijdwinst die het oplevert is miniem. Openbaar vervoer in z'n huidige vorm heeft z'n langste tijd gehad. Tijdrovend, niet echt goedkoop en onbetrouwbaar."

Waar ben je trots op?
"Mijn twee kids."

Plannen voor de toekomst?
"2020 de Transalp fietsen, een wedstrijd van zeven dagen; fietsen over de alpen van Duitsland naar Italië, samen met mijn maatje Peter."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Kerkstraat, daar is alles: winkels en parkeerruimte. De Gijsbrecht kampt met de bereikbaarheid. Te weinig parkeerplaatsen dicht bij de winkels. In een maatschappij waar alles snel en gehaast moet gebeuren is dat de bottleneck."

Heimelijk genoegen?
"Haal regelmatig een Belgisch biertje in huis."

Waar proost je dan op?
De Alaskaman Extreme Triathlon die ik dit jaar met mijn maatje Peter met succes heb volbracht."

Poster boven je bed?
"Ik herinner me vooral Suzi Quatro in d'r leren pakkie."

Beste cd ooit?
"'The Joshua Tree' van U2 staat stevig bovenaan."

Man opgepakt bij inbraak

HILVERSUM Een 30-jarige Hilversummer is afgelopen week opgepakt voor een inbraakpoging bij een woning aan de Constantiastraat. Een tweede verdachte wist te ontsnappen.

De politie kwam in actie nadat een getuige zag hoe de twee mannen een raam van de eerste verdieping probeerden open te breken. Ze stonden op een afdak waar ze vanaf kwamen en vervolgens wegrenden.
Tijdens een zoektocht vonden agenten een van de mannen in een tuin, waar hij zich had verstopt. Deze 30-jarige Hilversummer had een breekijzer op zak.

Karin Bloemen treedt op voor mantelzorghelden

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Feest in het Hilversumse raadhuis vrijdag, tijdens de Dag van de Mantelzorg. Niemand minder dan zangeres en televisiepersoonlijkheid Karin Bloemen was naar het Hilversumse raadhuis gekomen voor een spetterend optreden. Het optreden en daarna nog enkele creatieve workshops waren speciaal bedoeld om alle mantelzorgers in Hilversum in het zonnetje te zetten.

Maak kans op kaarten voor Ruben Hoeke

Foto: Ron Kofferman

HILVERSUM Gitarist Ruben Hoeke staat zaterdag 25 november op de bühne van Podium de Vorstin. Wij hebben weer een winactie en mogen twee keer twee kaarten voor dit concert weggeven.

Gratis met een vriend of vriendin naar dit optreden van Hoeke gaan?Ga dan naar Facebook.com/HilversumsNieuws en laat een reactie achter.

Hilversumse stichting scoort vier ton bij gala voor kansarme kinderen

Geld voor zorg, onderwijs, huisvesting en ook knuffels

Het zesde WereldOuders Angels of Light Gala heeft maar liefst 400.680 euro opgebracht. Het geld is voor hulp aan thuisloze kinderen in Latijns-Amerika.

Aan het einde van het gala werd het eindbedrag bekend gemaakt. Foto: Albert den Iseger

hilversum "Ik ben ongelooflijk blij met de financiële support van de meer dan 400 gasten die aanwezig waren op het benefiet en genereus hebben gegeven. Dat sterkt mij in de overtuiging dat de zorg voor onze kinderen werkt en een positieve invloed heeft op hun ontwikkeling."

Dat is de reactie van directeur Pauline Lemberger van de Hilversumse stichting. De opbrengst van dit benefietgala voor het hele gezin waarbij kinderen - evenals bij WereldOuders - de hoofdrol spelen, gaat onder meer naar zorg, huisvesting, aandacht en onderwijs voor thuisloze kinderen in Latijns-Amerika.

Geconfronteerd

'We Are Family' was het thema van de avond. "Altijd kunnen terugvallen op een warme veilige thuisbasis maakt dat kinderen leren ontdekken", aldus Lemberger. "Het geeft ze de zekerheid dat ze uit kunnen vliegen en altijd terug kunnen komen. Dat geeft zelfvertrouwen en wakkert nieuwsgierigheid aan. Wat wij als vanzelfsprekend beschouwen, ontbreekt in veel van de levens van deze kinderen. Onlangs was ik in Haïti op werkbezoek en werd opnieuw pijnlijk geconfronteerd met wat het doet met de kinderen die een thuisbasis moeten missen of niet durven vertrouwen op familie."
De netto-opbrengst van het gala gaat naar de verschillende projecten in de negen landen waar de Hilversumse stichting actief is. Het geld gaat naar onderwijs, nieuwe bedden in de familiehuizen, de bouw van woningen en de algemene financiering van zorg, onderwijs, huisvesting en begeleiding. Maar ook naar knuffels. "Natuurlijk gaat het om wonen, veiligheid, onderwijs en zorg. Maar we vinden het essentieel om boven op die basisbehoeften met liefde en aandacht de kinderen te begeleiden. En daar horen ook knuffels bij", zegt Lemberger.
Ook steunt WereldOuders de families in de sloppenwijk Cité Soleil in Haïti. Met de opbrengst van de veiling kunnen zes nieuwe huizen worden gebouwd.
Angels of Light is een gala voor en door kinderen, met hun ouders. Zij hebben een centrale rol: als voorproevers, presentatie, dans en zang. Dit jaar presenteerde Julian Gerschtanowitz het gala met zijn vader Winston als sidekick en Jeroen van der Boom trad op met zijn zoon Luuk. "Samen met mijn zoon op onze manier een bijdrage kunnen leveren aan WereldOuders vind ik belangrijk", aldus Gerschtanowitz. "Door Julian met zo veel vertrouwen dit te zien doen, realiseer ik mij dat thuis essentieel is voor kinderen. We moeten er alles aan doen om zo veel mogelijk kinderen dit gevoel mee te geven. Steun voor WereldOuders is daarom essentieel."

Veiling

Naast tal van optredens van Jeroen en Luuk van der Boom, Maan, Johnny de Mol, kindercorrespondent Tako Rietveld en ambassadeurs Frits en Lotje Sissing en Tim Immers, werden unieke ervaringen geveild van aanbieders als Schaap Citroen, Tony Chocolonely en Max Verstappen. De veiling werd gepresenteerd door Lieke van Lexmond en Junior Zegger.

'Er is gewoon karaktermoord gepleegd op mij'

Na alle commotie over vermeende fraude, de conclusie van de burgemeester dat de nota's niet in orde zouden zijn - en daarmee niet integer - en het opstappen van de fractievoorzitter, doet Hans Roos nu zijn verhaal.

Begin 2016 werd hij door zijn collega's uitgeroepen tot Politicus van 2015. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Er is een een tijdje overheengegaan en ik ben tot de conclusie gekomen dat het een opgeblazen verhaal is, gecreëerd door gevoelens van rancune en eigenbelang." Dat is de analyse van Hans Roos, de opgestapte fractievoorzitter van Hilversum1.

Hij vindt dat hij bewust aan de schandpaal genageld is door zijn voormalige fractiegenoten Roland van den Akker en John Tammer. Zij stapten in april naar de burgemeester met een melding van integriteitsschending. Het duo betichtte hun fractievoorzitter van fraude en verduistering. "Stevige woorden en beschuldigingen zijn geuit", concludeert Roos. "Het is een kwaadaardige actie geweest met het doel mij publiekelijk aan de schandpaal te nagelen, zodat ik moest opstappen. Ze hebben mij, zichzelf en de hele politiek een slechte dienst bewezen."

Ook in de rol van het lokale journaille, die nog voor het vooronderzoek al op de hoogte was van de melding over de vermeende integriteitsschending, is de Hilversummer teleurgesteld. Hij mist de feitelijke verslaggeving. "Er is gewoon karaktermoord op mij gepleegd. Als je weet wat ik allemaal gelezen heb, daar word je droevig van. En als je nu googelt dan staan die koppen met 'foute fractievoorzitter' en dergelijke bovenaan", geeft hij aan.

Hans Roos blikt terug op de afgelopen zware periode. Foto: Bastiaan Miché

Het eindresultaat is wel dat Roos zijn zetel zeven weken terug heeft opgegeven. Na vooronderzoek van de burgemeester en extern onderzoek van BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeente) bleek van fraude en verduistering helemaal geen sprake. Broertjes' conclusie was dat het niet betalen van de nota's in strijd is met de verordening op de fractievergoedingen en daarom niet integer.

Kul
Volgens Roos is dit een kulconclusie. Hij meldt dat er in de verordening niets staat over hoe betalingsregelingen mogen plaatsvinden. "Dat gaan ze er nu pas inzetten", aldus de 64-jarige Hilversummer. Met het eindoordeel is hij het pertinent oneens, maar omdat hij eindverantwoordelijk is, besloot Roos zijn raadszetel op te geven. "Die constatering van de burgemeester, die ook mijn voorzitter is, dat mijn betalingsregeling met de Joodse gemeenschap niet in orde en niet integer zou zijn, is ronduit belachelijk en dat is de reden dat ik ben opgestapt", verklaart hij. Wat hem ook steekt is dat de melders niet hebben willen meewerken aan het BING-onderzoek. Volgens Tammer en Van den Akker was het bureau op de hoogte van de momenten dat zij niet konden komen. Broertjes meldde onlangs tijdens 'Het gesprek met' dat het onderzoek 5 maanden duurde. Vooral omdat de melders niet kwamen opdagen. "Daardoor bleef het bij schreeuwen vanaf de zijlijn", vindt Roos.

Van den Akker herkent zich totaal niet in het verhaal dat hij en Tammer uit rancune en eigenbelang hebben gehandeld en daarom een belastende campagne tegen Roos zijn begonnen. Op zijn plek azen in de raad was ook absoluut niet aan de orde, zo stelt de voorzitter van de vereniging van Hilversum1. "Welk voordeel zou ik daarbij gehad hebben? Als ik op zijn zetel uit was, dan zou ik daar nu toch zitten", meldt hij desgevraagd. "En als wij Hans echt hadden willen beschadigen, dan hadden we wel naar de pers gelekt", is zijn toevoeging.

Eigen zak
Hoe zit de vork nu precies in de steel wat betreft die fractienota's? Daarvoor gaat Roos terug naar de oprichting van Hilversum1. Dat is eind 2013, begin 2014. Hij herinnert zich dat er toen veel ideeën waren en geen geld. "Ik heb alles uit eigen zak betaald. Dus ik heb in de kas gezeten. Ja, maar alleen om er geld in te doen." Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen haalde de nieuwe partij één zetel. Roos ging de raad in en samen met Van den Akker, Tammer, Jacques Jongerden en Michiel Eerenberg vormde hij de ploeg. Ze kregen een vergaderplek in het souterrain van het raadhuis. Die was te klein om te vergaderen en gasten te ontvangen en was erg gehorig en moest ook gedeeld worden met een andere fractie. Al snel kwam de vraag op tafel of er geen alternatief was. Roos wist van de ruimte bij de Joodse begraafplaats aan de Vreelandseweg.

Bij Gerard Klein, voorzitter van de Joodse gemeenschap in Hilversum, legde hij de vraag neer of zijn fractie tegen een kleine vergoeding gebruik kon maken van de ruimte (zie ook kader). "We zijn een beginnende partij. We hebben weinig geld. Vind je het goed dat we aan het einde van de raadsperiode het hele bedrag betalen?" Daarmee stemde de Joodse gemeenschap in. "Deze afspraak is gemaakt op basis van wederzijds respect en vertrouwen met een organisatie waar ik al dertig jaar warme banden mee heb", voegt de Hilversummer eraan toe.

Bewijsmateriaal
De bestuursleden van Hilversum1 zeggen niet op de hoogte te zijn geweest van de betalingsregeling die Roos getroffen heeft met de Joodse gemeente. In 2016 heeft het bestuur vragen aan Roos gesteld over de nota's van de fractievergoeding. Volgens Van den Akker heeft de fractievoorzitter meerdere keren de kans gekregen om aan te tonen dat het allemaal goed zat met het geld. Daarin slaagde hij niet. Vervolgens waren de twee genoodzaakt om naar de burgemeester te stappen. "Wat moet je dan doen als bestuur als bewijsmateriaal uitblijft? Wij hebben een meldingsplicht en dat is wat wij gedaan hebben. En dat het niet goed zat met de betalingsregeling blijkt wel uit het BING-rapport", is het antwoord van Van de Akker.

Hij vervolgt: "Feitelijk zegt Hans dat wij verkeerd verklaard hebben tegenover BING. Dat is nogal een beschuldiging. Als hij dat vindt dan moet hij naar BING stappen of naar de burgemeester. Maar dat kan hij niet, want het onderzoeksrapport van BING ligt er en de uitkomst daarvan spreekt voor zich. Alles wat hij beweert, is onomstotelijk weerlegbaar", is de reactie van Van den Akker. "Hans reageert nu als een inbreker die naar de krant stapt en als argument gebruikt dat het raam op een kier was gezet", luidt zijn beeldspraak.

'Helemaal niets mis met afspraak Hans Roos'

HILVERSUM Met de afspraak over de betalingsregeling is helemaal niets mis. Dat geeft Gerard Klein van de Joodse Gemeente Hilversum desgevraagd aan.

"Hans heeft zich tot op de letter gehouden aan onze afspraak", meldt Klein desgevraagd. Klein vertelt dat Roos inmiddels het geld heeft overgemaakt. In principe zou hij dat pas in maart moeten doen als de raadsperiode erop zit. Nu de Hilversummer de politiek heeft verlaten, heeft hij ook meteen de nota van ruim 4.000 euro betaald. "Mijn raadsperiode zit erop, dus dat is conform de gemaakte afspraak", aldus de oud-politicus. Vorige week liet de gemeente in een persbericht weten dat de fractievergoedingen van Hilversum1 inderdaad zijn afgehandeld.

"Dat de hele commotie die hierover is ontstaan ons bevreemdt, is een eufemisme", merkt Klein nog op. "Het is uiterst pijnlijk voor de Joodse gemeente." Ook Roos geeft aan het te betreuren dat de gemeenschap bij dit verhaal betrokken is geraakt. "Zij hebben niets anders gedaan dan geholpen en medewerking verleend. Ik vind het pijnlijk dat zij hiermee in verband worden gebracht", luidt zijn statement.

Crailo
Aan de herenafspraak met de Joodse gemeente mankeert niks, meent Roos. "In het bedrijfsleven worden dagelijks dit soort afspraken gemaakt", stelt hij. Hij vraagt zich hardop af wat er anders is aan zijn afspraak met Klein en de deal die Hilversum, Laren en Bussum onlangs hebben gemaakt in de aankoop van Crailo. De drie gemeenten kopen het terrein dit jaar nog voor 33,2 miljoen euro, maar zij maken dat bedrag pas over 12 jaar over. "Dat is ook een betalingsafspraak. Nu vraag ik je of dit een goede deal is of iets niet integer", luidt zijn vraag.

Daarnaast zegt Roos dat de nota's van de partij telkens netjes aan het einde van het jaar zijn ingediend en goedgekeurd door de griffier. Volgens Roos leverde hij ze op verzoek van Tammer, die penningmeester was, aan. Nooit was deze kwestie een probleem, totdat Roos Van den Akker in bescherming moest nemen. In 2015 raakte zijn fractiemedewerker in opspraak. Hij zou zijn buurman met een stiletto hebben bedreigd. Die beschuldiging is later van tafel geveegd door het Openbaar Ministerie, maar volgens Roos viel het niet in goede aarde dat Van den Akker tijdelijk van de zijlijn moest toekijken.

Intern verzet
In januari 2016 keerde hij terug. Sindsdien vertoonde hij ander gedrag. "Intern verzette hij zich tegen alles. Lag dwars", aldus Roos. En toen hij tijdens een commissie Economie en Bestuur uit de bocht vloog, was Roos genoodzaakt hem de wacht aan te zeggen als fractiemedewerker. Volgens Roos heeft hij Van den Akker erop gewezen dat hij als voorzitter van de vereniging belangrijk was en zich moest richten op de voorbereidingen op de gemeenteraadsverkiezingen. "Toen is de beschadigingscampagne bedacht en opgezet", is Roos' overtuiging.

Inmiddels is hij niet meer actief in de politieke arena. Dat weerhoudt Roos er niet van maatschappelijk actief te blijven. Hij blijft zich namens de Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi en Vechtstreek inzetten voor plaatsing van struikelstenen. Verder bruist de Hilversummer van de ideeën, maar houdt hij nog even voor zich waar hij zich verder mee bezig gaat houden.

Immer positieve Loosdrechtse krabbelt weer op na 'redelijk beroerde' periode

Bibian Mentel wil met haar boek 'Kut Kanker!' mensen vooral inspireren

Bibian Mentel presenteerde afgelopen week haar boek 'Kut Kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten!' waarin ze terugkijkt op vier bewogen jaren.

Onder meer Barbara Barend was bij de boekpresentatie aanwezig. Foto: Splint Media

loosdrecht Een paar weken terug kreeg ze nog de laatste van maar liefst 52 bestralingen en nu gaat het goed, vertelt de 45-jarige immer positieve Loosdrechtse. "Ik mag niet klagen, krabbel langzaam weer op. Maar inderdaad, ik was er redelijk beroerd aan toe."

Een half jaar geleden zat gouden medaillewinnaar bij de paralympische snowboardcross Bibian Mentel er nog zo opgetogen bij. Voor de achtste keer had ze het 'monster' dat kanker heet (dankzij een nieuwe bestralingsmethode) weten te verslaan. Tijd voor een boek, dacht de Loosdrechtse. Zij sloot vervolgens een overeenkomst met uitgever Splint Media uit Kortenhoef - bekend van 'Mooi rood is niet lelijk' en 'De Poepdokter' voor een nieuwe uitgave. Daarin zou ze in de aanloop naar de Paralympische Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Phyeongchang terugkijken op de afgelopen vier jaar.
Maar een maand later was het opnieuw mis. Op drie verschillende plekken - nek, slokdarm en rib, werd een tumor aangetroffen. Een serie van bestralingen volgde. Tussendoor sprak Mentel voor haar boek met schrijfster Lutske Bonsma, die fungeerde als ghostwriter. "Die gesprekken van twee tot twee en een half uur zijn in het ziekenhuis begonnen en daarna thuis voortgezet, tussen de bestralingen door", vertelt Mentel. "Die gesprekken waren fijn, soms ook emotioneel. Met een lach en een traan. De zomer is wel voorbij gevlogen. Het was een beetje als vriendinnen onder elkaar, waarin we teruggingen naar de kern. In die vier jaar had ik ook vier keer te maken met kanker."

Fit en sterk worden

Bibian Mentel: 'Het is nu zaak om zo snel mogelijk weer fit en sterk te worden.' Foto: Bastiaan Miché

'Wat in het verhaal naar boven moet komen, is om positief te blijven.'

De energie is nog altijd - logisch ook - niet helemaal terug, vertelt de Loosdrechtse. Toch blijven die Paralympische Spelen van over een paar maanden het ultieme doel. "Ik ben nog gewoon geplaatst. Het is nu zaak om zo snel mogelijk weer fit en sterk te worden. Dat heeft tijd nodig. Ik bekijk samen met mijn man en coach (Edwin van Spee, red.) hoe dat gaat. Medio januari heb ik mijn eerste controle. Daarna zullen we een beslissing nemen. En ja, twee maanden voorbereidingstijd is dan misschien wat kort, maar ik heb natuurlijk al wel 23 jaar ervaring. Ik gooi de handdoek dus zeker niet in de ring, maar mijn gezondheid staat uiteraard wel voorop."
Terug naar het boek. Daarin blikt Mentel, die in 2001 haar been verloor aan botkanker en sindsdien een gevecht voert tegen dit 'monster', terug op met name de laatste vier jaar. Ze heeft dan al acht keer (vijf keer in haar longen) de ziekte moeten verslaan. Vooral bij die laatste keer in 2015 is ze opgegeven. Maar Mentel is niet iemand die snel opgeeft en weet dankzij een nieuwe bestralingsmethode toch te herstellen. Een half jaar geleden, toen Mentel met de uitgever de deal voor het boek sloot, zei ze hierover: "Als dit vijf jaar geleden was gebeurd, had ik hier waarschijnlijk niet gezeten."
Maar ze is er nog steeds en dus was afgelopen week in Bilthoven gewoon de feestelijke presentatie van 'Kut Kanker'. Het boek is in de ik-vorm geschreven en staat vol met foto's. Haar behandelend arts Max Dahele en Barbara Barend mochten het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Mentel en Barend zijn al jarenlang goede vriendinnen en dus was de vraag wie het boek als eerste mocht krijgen voor de Loosdrechtse een eenvoudige. Met het eindresultaat is Mentel tevreden. "Wel spannend. Je geeft jezelf toch bloot. Ik ben benieuwd hoe de mensen erop reageren. En ook hoe de verkoop gaat natuurlijk."

Inspireren

De eerste reacties zijn in ieder geval positief, vertelt zij, al is het allemaal nog vers. Wat vooral in het verhaal naar boven moet komen, is om positief te blijven. "Ik hoop mensen hiermee te inspireren. Dat ze de moed vinden dat ondanks alles er een zonnestraaltje schijnt. Als ik één iemand kan helpen met dit verhaal word ik daar al blij van."

Het boek 'Kut Kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten!' is voor 19,95 euro te bestellen via www.splintmedia.nl. Per verkocht boek gaat er 2 euro naar het KWF.

Schilder Bert Flink levert nu ook het optimale resultaat als meubelspuiter

'Het ziet er fraaier uit, kan tegen een stootje en vergeelt niet'

Bert Flink: 'Een vakman schildert, een doe-het-zelver verft.' Foto: Bastiaan Miché

hilversum Hij heeft zijn sporen na 27 jaar inmiddels wel verdiend in het vak dat schilderen heet. Nu breidt Bert Flink zijn takenpakket uit als meubelspuiter. "Je kunt het zo gek niet bedenken of ik kan het spuiten", aldus de 55-jarige Hilversummer.

Deze techniek is geschikt voor alle binnen- en buitentoepassingen

Sinds 1 juni is de Hilversummer na een toch wel lange zoektocht te vinden in een loods aan de Franciscusweg, net voorbij de auto LTS. Donderdag is er een open dag voor klanten. Zij zullen onder de indruk zijn van de tienduizenden euro's kostende cabine in de loods in Kerkelanden waarbinnen Flink, onder de naam Meubelspuiterij Gooi en Vechtstreek, de verschillende meubels keurig afwerkt.

Door in die ruimte te werken, heeft de Hilversummer minder last van externe factoren - bijvoorbeeld het weer - en is het resultaat optimaal. Natuurlijk gaat Flink wel gewoon door met zijn werkzaamheden als reguliere schilder, hij is er echter van overtuigd dat er genoeg spuitklussen binnenkomen.
Het grote voordeel van spuitwerk is namelijk de gladde afwerking met een constante dikte van de aangebrachte verflaag, vertelt hij. Kastdeurtjes of complete keukens worden als nieuw door ze te laten spuiten in de gewenste kleur, evenals deuren, kozijnen en radiatoren. Ook bestaat de mogelijkheid om complete wanden en plafonds te laten voorzien van spuitwerk. "Het mooie van het spuitwerk is dat het er fraaier uitziet, het kan tegen een stootje en het vergeelt niet. Bovendien is het heel duurzaam, je kunt je hele leven lang door met één deur. En het is veel sneller klaar."
En wie denkt dat alleen mensen met een dikke portemonnee gebruik kunnen maken van meubelspuiter Flink, komt bedrogen uit. Door de apparatuur verschillend af te stellen kan hij voor iedereen (rijk en minder rijk) iets moois fabriceren. De klant bepaalt de kleur, Flink zorgt voor een perfecte uitvoering. Deze techniek is geschikt voor alle binnen- en buitentoepassingen.
Het schildersbedrijf van Flink zag in 1991 het levenslicht. En hoewel iedereen tegenwoordig denkt te kunnen schilderen, ziet de Hilversummer zichzelf als vakman. "Wanneer een professional een huis schildert, is dat huis ook meteen meer waard. Makelaars geven ook aan wanneer ze een huis proberen te verkopen dat het is geschilderd door een erkende schilder. Een vakman schildert, een doe-het-zelver verft. Het is een vak dat aankomt op details en waar heel veel voorbereiding bij komt kijken. En dan maak je iets moois. Daar doe je het allemaal voor."

De meubelspuiterij van Bert Flink is gevestigd aan de Franciscusweg 10-2 in Hilversum. Voor meer informatie, zie www.schildersbedrijfbertflink.nl of bel 06-22567678.

Minister praat met leerkrachten in school Anna's Hoeve

Minister Slob, met naast hem Monique Vogelzang, sprak maandag met enkele leerkrachten in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media was maandagmiddag in Hilversum. In de recent geopende basisschool Villa Vrolik in Anna's Hoeve ging hij met leerkrachten in gesprek over de volgens hen te hoge werkdruk in het basisonderwijs.

Ook overhandigde de minister de brochure 'Ruimte en Regels'. Hij deed dat samen met inspecteur-generaal Monique Vogelzang. Ook VVD-Kamerlid Bente Becker, die in de Tweede Kamer om de handreiking vroeg, was erbij aanwezig.
Bij alle basisscholen in Nederland valt de brochure op de mat. Daarin staat wat leraren wel en niet moeten doen aan administratie en verantwoording. Leraren weten vaak niet goed wat de wet- en regelgeving precies voorschrijft, waardoor ze te veel papierwerk doen, is de uitleg. Bovendien blijft hierover een aantal hardnekkige misverstanden bestaan. De handreiking is een van de middelen om leraren te helpen de werkdruk te verminderen. "We doen als ministerie en inspectie zo veel mogelijk om te helpen, maar er ligt ook een belangrijke rol voor de scholen zelf", aldus Slob.

Citymarketingorganisatie moet voor meer structuur zorgen

Blijven werken aan vitaliteit met de Stichting Hilversum Marketing

Het is goed toeven in Hilversum qua wonen en werk. Er gebeurt genoeg. Nu is het zaak om het aanbod beter af te stemmen en het stadsmerk Live Hilversum strakker neer te zetten.

Werk maken van een eenduidige uitstraling van Hilversum. Foto: gemeente Hilversum

HILVERSUM Ondernemers, organisaties en de gemeente zijn allemaal bezig met Hilversum beter op de kaart te zetten. Alle initiatieven van de afgelopen jaren hebben voor een flinke impuls gezorgd. Nu is het tijd om te zorgen voor het bundelen van economische kracht, coördinatie van evenementen en een eenduidige uitstraling van het merk Hilversum. Die taak is weggelegd voor de nog op te richten Stichting Hilversum Marketing.

Het aantal evenementen groeit. Tevreden constateert wethouder Wimar Jaeger van Financiën, Media en Cultuur dat ondernemers en inwoners steeds vaker activiteiten verzorgen. Hilversum is daardoor een stuk levendiger geworden. Dat zorgt onder meer voor meer publiek naar de mediastad en een economische impuls. Het punt is dat iedereen vooral bezig is met de eigen dingen, waardoor het qua planning, bekendheid en uitstraling los-vast blijft. "Er is behoefte aan meer structuur", duidt de wethouder. "Iedereen is bezig met zijn eigen programmering. Het is belangrijk dat dat meer met elkaar in lijn komt."

Eén zelfstandig en overkoepelend orgaan voor stadspromotie is nodig. In de citymarketingorganisatie komen acht mensen te werken die zich bezighouden met het ondersteunen en uitvoering geven aan alle activiteiten in Hilversum en daarbij ook letten op de eenduidige uitstraling van het stadsmerk. Sinds september is het veelbesproken Live Hilversum geïntroduceerd, dat moet helpen bij het verstevigen van het beeld van Hilversum Mediastad.

'Media zetten we in de etalage, in de winkel is meer te verkrijgen'

Buiten Hilversum is het duidelijk dat dit de mediastad is. De eigen inwoners vinden dat een gekunsteld imago. Het Mediapark is een gebied op zich binnen de gemeentegrenzen. Jaeger weet dat dat beeld er is, maar benadrukt het belang van de media. "Die zijn enorm dominant. Het gaat om 28 procent van de lokale economie. Dat is heel erg belangrijk voor de vitaliteit", aldus Jaeger. Daarom zijn de media, als meest herkenbare aspect, leidend in het profiel, maar de stad heeft meer te bieden. "We zetten media in de etalage, maar in de winkel is nog veel meer te verkrijgen", luidt de oneliner.

"In het belang van een stevige lokale economie en voldoende werkgelegenheid in Hilversum is dat die bedrijven ervoor zorgen dat er een bepaald voorzieningenniveau is", benadrukt de wethouder. "Anders is Albert Heijn hier bijvoorbeeld een stuk kleiner. Dan kan het Muziekcentrum van de Omroep geen gratis lunchconcerten verzorgen en is het aanbod van het Filmtheater Hilversum een stuk minder. Een goed economisch klimaat zorgt voor de reuring in de stad die wij nodig hebben. Het is voor ons zaak om die reuring te behouden, zodat wij het voorzieningenniveau op peil kunnen houden. Het is belangrijk dat inwoners zich dat realiseren."

Inwoners, bedrijven en bezoekers moeten de ambassadeurs worden

Dreiging voor de lokale werkgelegenheid ligt op de loer. Daarmee wijst de wethouder naar de transformatie in het medialandschap: van lineair tv-kijken naar steeds meer online. Wat betekent dat voor de hier gevestigde creatieve industrie? En op het Arenapark is het van levensbelang dat Nike het hoofdkantoor daar houdt. "Die twee poten wil je niet in elkaar zien storten", klinkt het duidelijk.

Jaeger noemt als voorbeeld de citymarketingorganisatie in Eindhoven. Van citymarketing in de lichtstad was pas sprake nadat Philips zijn biezen had gepakt. Op zo'n scenario zit Hilversum niet te wachten. Handelen vanuit kracht is het credo en niet achter de feiten moeten aanhobbelen. Voorkomen is beter dan genezen. "We willen geen dingen gaan aanjagen vanuit een crisissituatie", meldt de wethouder. "Op een positieve manier willen wij het besef aanwakkeren dat het in Hilversum prettig leven en werken is."

De vanaf 2018 operationele Stichting Hilversum Marketing moet bijdragen aan het versterken van de economische vitaliteit. Het idee is om inwoners, bedrijven en bezoekers te verbinden aan Hilversum. Zij moeten de ambassadeurs worden van de gemeente. Dat gebeurt in samenwerking met het hier gevestigde bedrijfsleven, en met instellingen, organisaties en de gemeente. Dat is de hoofdopdracht van de nieuwe stichting, die zich in 2018 bezig gaat houden met zes kerntaken. Zo moet zij onder andere partijen binnen en buiten Hilversum verbinden (netwerk), programmering mediacultuur afstemmen (stadsprogrammering), Live Hilversum bewaken en stimuleren (het merk), 'on-brandevenementen' coördineren en promoten (evenementen), de Hilversumbeleving stimuleren (beleving en gebiedsmarketing) en invulling en uitvoering geven aan de Live Hilversum Store en het coördineren van stadsstewards (gastheerschap).

Woensdag 22 november praat de raadscommissie Economie en Bestuur over het oprichten van de citymarketingorganisatie. Om de stichting in de steigers te zetten, is geld nodig. Aan de politiek wordt gevraagd om een bedrag van 333.250 euro voor 2018 beschikbaar te stellen.

Promoten doe je via meerdere kanalen

Valt nog wereld te winnen voor ondernemers volgens Stadsfondsonderzoek

De gedachte hoe je je evenement moet promoten strookt niet met de informatiebehoefte van het publiek. Daar is nog heel veel terrein te winnen.

Hilversum Alive is een van de lokale evenementen die bijna alle ondervraagden spontaan konden opdreunen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De communicatie rondom evenementen laat nogal te wensen over. Te vaak horen of lezen Hilversummers over activiteiten nadat ze geweest zijn. Er valt nog een hele wereld te winnen hoe de ondernemer zijn publiek moet bereiken. Dat is de conclusie van het onderzoek 'Hoe weet u wat er in Hilversum te doen is?' dat Stadsfonds Hilversum heeft laten uitvoeren.

Drie weken voordat het evenement plaatsvindt een bericht droppen op Facebook, klandizie een nieuwsbrief versturen en klanten in de winkel wijzen op de activiteit is niet genoeg. Dat is kort termijnwerk en levert vaak een lagere opkomst op dan was bedoeld. Een succesvolle activiteit neerzetten is een kwestie van bouwen. Ondernemers moeten minder ad hoc aan de slag gaan. Het is continu werken aan de relatie met de potentiële bezoekers. Daarvoor is het belangrijk dat de doelgroep goed in beeld is. Vervolgens moet je weten hoe je deze personen het beste bereikt. Daar is niet één medium voor nodig, meerdere kanalen moeten worden ingezet.
Dat zijn de bevindingen van het stadsfonds en een club ondernemers die vorige week donderdag de presentatie bijwoonden in Theater Santbergen. Stadsfondsmanager Ingrid Geul en Ton Verlind (bestuurslid Stichting Stadsfonds Hilversum) verzorgden drie bijeenkomsten in het pand aan de Noorderweg aan in totaal zo’n vijftig ondernemers. De uitkomsten bevestigen het beeld dat Geul al had. Zelf ziet zij dat het evenementenaanbod in Hilversum toeneemt. Volgens haar zijn er veel leuke en innovatieve activiteiten, alleen komt het publiek daar vaak te laat achter.

Gericht blijven zenden is belangrijk. Dan beklijft het evenement. Van het aanbod in Hilversum blijft weinig hangen. De City Run, Hilversum Alive en On Air zijn evenementen die veel mensen spontaan weten op te noemen. Daarna stokt het. De zichtbaarheid op straat is een vitaal aspect van hun bekendheid. Volgens de respondenten van het onderzoek, dat in 2016 plaatsvond, zijn dit activiteiten waar je niet omheen kunt.

Zo'n 40 procent van de 50-plussers raadpleegt het huis-aan-huisblad

Respondenten geven aan dat er behoefte is aan meer diversiteit en kleinschalige evenementen. Inwoners zien kleinere muziekevenementen als De Popronde en het Paas- en Pinksterfestival bijvoorbeeld graag op de agenda staan, maar zijn daar amper van op de hoogte. De doelgroep beter leren kennen gaat volgens de onderzoeksuitkomsten ook op voor het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) en Podium de Vorstin. Beide hebben een aansprekende agenda. Maar het MCO geniet weinig bekendheid, terwijl het poppodium zeker bij vijftigplussers het imago heeft dat het aanbod niet voor hen is.
Ouderen blijken hun informatie vooral te halen uit het huis-aan-huisblad. Meer dan 40 procent raadpleegt deze krant. Het dagblad staat op nummer twee als informatiebron. Zij gaan proactief op zoek. Jongeren (18 tot 30 jaar) acteren digitaler. Zij gebruiken Google en Facebook. Deze leeftijdscategorie is een stuk reactiever. Zij bezoeken evenementen sneller op aanbevelingen van vrienden. Communiceren via nieuwsbrieven is in de perceptie van de ondernemer een goed idee. Uit de uitkomsten blijkt dat dit weinig effect heeft. Slechts 12 procent van de inwoners neemt deze informatie tot zich, terwijl 40 procent van de ondernemers deze brieven wel leest.

LH-smaakje opnieuw op kieslijst

Mirjam Kooloos. Foto: gemeente Hilversum

HILVERSUM Met een hevig versnipperd politiek landschap is niets mis. Het biedt juist kansen. Meer politieke smaken zijn goed. Met die instelling gaat Mirjam Kooloos verder met Leefbaar Hilversum (LH), zo laat de fractievoorzitter weten.

"We hebben hier in Hilversum vier lokale partijen. Er is eigenlijk voor iedereen wat wils", stelt Kooloos. "Hilversum is een grote gemeente. Inmiddels zie ik die versnippering van lokale partijen meer als voordeel. Daarnaast zijn veel mensen helemaal klaar met die grote landelijke partijen. Dat biedt kansen", vervolgt de Hilversumse. Inmiddels zit zij al twaalf jaar in de lokale politiek, waarvan vijf jaar als fractievoorzitter van Leefbaar.

Vier jaar terug heeft zij pogingen ondernomen om de mogelijkheden van het tegengaan van de versnippering te bekijken met Hart voor Hilversum (HvH) en Hilversum1. In de afgelopen maanden heeft zij weer contact gezocht met HvH. Dat liep opnieuw op niets uit. Na gesprekken met andere partijen gevoerd te hebben, kwam Kooloos tot de conclusie dat lokale smaken, zoals de eigen liberaal-rechtse variant, interessant zijn voor de kiezer.
LH werd in 1993 opgericht door Jan Nagel. Vijf jaar later veroverde de partij 14 zetels. In 2014 scoorde de partij één zetel. In de afgelopen raadsperiode heeft Kooloos ervaren dat die ene stem bepalend kan zijn. "Dat hebben we bewezen bij grote onderwerpen zoals de Oude Haven en McDonald's."

Achter de schermen wordt nu met een kleine ploeg gewerkt aan het verkiezingsprogramma en het samenstellen van de kandidatenlijst. "Ik zie zeker kansen en voel mij krachtig. Heb leuke reacties gehad uit de samenleving en collega-raadsleden op het nieuws dat ik doorga", aldus Kooloos.

Flats duurzamer en frisser

De parkeerdekken zijn direct toegankelijk vanuit de entrees. Foto: de Alliantie

HILVERSUM Na een lange voorbereiding is in opdracht van de Alliantie gestart met de verduurzaming van en verbeterwerkzaamheden aan de twee flats aan de Zeverijnstraat in Hilversum.

De bouwplaats is ingericht, de bouwlift opgebouwd en de werkzaamheden aan het dak en gevel van de 8-hoogflat zijn zichtbaar. Reden voor de Alliantie en Nijhuis Bouw om samen met de bewoners stil te staan bij dit startmoment, met als eindresultaat een comfortabele woning met een lager energieverbruik en daardoor lagere maandlasten.
Het enthousiasme van de bewoners van de 216 woningen had wel een zorgvuldige en lange aanlooptijd nodig. "Het verduurzamings- en verbeterplan is tot stand gekomen door de positief-kritische, maar constructieve bijdrage van de bewoners", aldus de woningcorporatie in een persbericht. Zo maakt al het glas in de woningen plaats voor isolerende HR++-beglazing, wordt de collectieve verwarmingsinstallatie volledig verduurzaamd en gemoderniseerd en komen er zonnepanelen op de daken van de twee woningblokken.
In de woningen is tevens plaats voor individuele watermeters, rookmelders, mechanische ventilatie en CO2-gestuurde ventilatieroosters. Daarnaast kunnen bewoners de gasaansluiting voor koken laten verwijderen en elektrisch gaan koken.
Naast duurzaamheidsmaatregelen wordt er geïnvesteerd in de functionaliteit en uitstraling van het complex. Balkons krijgen balkonvloerophoging, alle balkon- en galerijhekwerken worden vervangen door 'stoere' hekwerken en de beide entrees krijgen een volledig nieuwe indeling en vormgeving. De parkeerdekken zijn direct toegankelijk vanuit de entrees. Ook krijgt de openbare ruimte op straatniveau een compleet andere inrichting.

Berg Anna's Hoeve heet voortaan Anna's Berg

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De grondberg op Anna's Hoeve krijgt de naam Anna's Berg. Daarmee wordt de berg vernoemd naar de vrouw van Gerardus Vrolik, de eerste eigenaar van dit gebied. De naam is tot stand gekomen na een wedstrijd die 161 unieke namen opleverde. Bij de berg komt een naambord.

Hand gaan bieden aan Wijdemeren

Raad vindt dat Hilversum en Wijdemeren fusiegesprek moeten openen

Of het nu een moetje is of niet, de provincie wil een snelle fusie tussen Hilversum en Wijdemeren. Hoog tijd dat beide partijen met elkaar om de tafel gaan zitten.

Hans Haselager vindt dat 'onze Pieter' het gesprek over fusie moet gaan aanknopen met Wijdemeren. Foto: PvdA Hilversum

HILVERSUM Nu het fusieverdict van Haarlem hardop is uitgesproken, is het noodzaak om als de wiedeweerga de banden met Wijdemeren aan te halen. Naar de mening van de provincie Noord-Holland kunnen Hilversum en de buurman al per 1 januari 2021 een nieuwe gemeente vormen. Daarom is het nu zaak om de banden aan te halen.

De stelligheid en besluitvaardigheid van Gedeputeerde Staten heeft de Hilversumse raad verbaasd, zo bleek uit de reacties tijdens de vergadering over de programmabegroting 2018. En dat terwijl de provinciale bestuurders in februari geen woord Spaans gebruikt hadden. De wettelijke procedure om het aantal gemeenten in de regio terug te brengen naar maximaal drie gemeenten ging van start. Tijdens een 'open gesprek' in het eerste stadium van de procedure konden de gemeenten hun wensen aangeven, maar de regie en beslissingsbevoegdheid is in handen van Haarlem.

Dat de provincie negen maanden na dato precies doet wat zij zegt, heeft bij de PvdA de wenkbrauwen niet doen fronsen, zo bleek vorige week woensdag tijdens de raadsvergadering. "Ik heb al een aantal keer gezegd dat de provincie gewoon doorgaat. Ik hoor meneer Remkes de laatste twee jaar niets anders zeggen. En als ome Johan iets in zijn hoofd heeft, nou, dan weet u het wel", aldus PvdA-fractievoorzitter Hans Haselager. Daarom vindt hij dat Broertjes als verkenner naar Wijdemeren moet om het gesprek te openen en de hand te bieden aan collega Freek Ossel (waarnemend burgemeester van Wijdemeren). Het moet de eerste stap zijn naar een samengaan, al zien ze dat in Wijdemeren liever niet gebeuren.
Namens het college liet wethouder Wimar Jaeger weten dat de burgemeesters inderdaad met elkaar om de tafel gaan zitten om een gezamenlijke agenda op te stellen en samen gesprekken te gaan voeren met de provincie over het herindelingsproces. Meest relevante aandachtspunten zijn het op peil houden en/of verbeteren van de dienstverlening aan de inwoners en het behoud van de dorpen- en wijkenidentiteit.

'Als ome Johan iets in z'n hoofd heeft, nou, dan weet u het wel'

Meteen naar één gemeente in de regio is de nadrukkelijke wens van het Hilversumse gemeentebestuur. Twee keer fuseren om tot een Gooistad te komen is 'te veel gedoe', zoals de omschrijving luidt in het raadhuis. Maar deze optie gloort zeker nog aan de horizon van de provincie. Dat stemt tot tevredenheid. "Wij ondersteunen ieder initiatief dat ons daar naartoe brengt", aldus Jaeger. "Het zicht op één gemeente in de Gooi en Vechtstreek blijft. Dat is gelukkig opgepakt."
Karin Walters, fractievoorzitter van Hart voor Hilversum, kwam met een financiële disclaimer. Zij gaf aan dat de gemeenten vanaf september 2018 onder preventief toezicht van de provincie komen te staan vanwege de voorgenomen herindeling. Dat heeft de nodige gevolgen. Walters stelde hardop de vraag of het wel in het belang van beide gemeenten is als Hilversum er voor die tijd nog een paar grote investeringen doorheen drukt, waaronder het opknappen van het stationsgebied, de realisatie van twee internationale schoolcampussen en de aankoop van Crailo. Zijn die uitgaven, die tientallen miljoenen kosten, wel goed voor beide? "De Hilversumse solvabiliteit is nu al niet zo best", bestempelde Walters.

'Zelfs borrelcultuur ontstaan'

Het nieuwe marktplein is een van de verbeteringen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Voor VVD-fractievoorzitter Frits Vogel en wethouder Wimar Jaeger van Financiën was de begrotingsraad een moment van reflectie. De laatste begroting van dit college van burgemeester en wethouders grepen beiden aan om terug te blikken. Hilversum staat er beter voor sinds 2014, was hun conclusie.

"In 2014 heb ik aangegeven dat de verdiencapactiteit van Hilversum omhoog moest", meldde de liberaal. "We hebben piketpaaltjes. Zo is de schuldenlast gedaald. De woonlasten zijn niet harder gestegen dan de inflatie. Er is een levendig centrum, waar zelfs een borrelcultuur is ontstaan. Dat had zelfs onze burgemeester niet verwacht. Hilversum is veiliger geworden, mede door camera's", waren enkele voorbeelden van Vogel.

Hilversum staat er florissanter voor dan 3,5 jaar terug, zo concludeerde Jaeger tijdens de begrotingsbehandeling. Hij noemde onder meer de teruggelopen schuldenlast: van zo'n 170 naar 150 miljoen euro. In de algemene reserve zit nu 70 miljoen euro en dat was 54 miljoen (stijging van 30 procent) en het meerjarig overschot is gestegen van 2,4 miljoen euro naar 7,5 miljoen euro. Dat is geld dat door het nieuwe college - de gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 21 maart 2018 - besteed kan worden aan nieuwe plannen.

"Er zijn allemaal nuances, maar al met al laten we de gemeente beter achter dan hoe we haar aantroffen", sprak de wethouder. "Dat hebben we als college niet alleen gedaan. We hebben ook geluk gehad. Soms voel ik mij net een zondagskind als het om financiën gaat. Maar ook als zondagskind moet je op tijd op de baarmoeder kloppen om op zondag geboren te worden", luidde zijn verbale uitsmijter.