Gooi en Eembode Hilversum

26 april 2018

Gooi en Eembode Hilversum 26 april 2018


Hilversum Alive gaat toch wél door

HILVERSUM Het driedaagse, gratis festival Hilversum Alive gaat eind juni toch door. Onder druk van het Stadsfonds Hilversum en mogelijk ook de Hilversumse samenleving geeft het college van burgemeester en wethouders alsnog 15.000 euro extra subsidie aan de stichting.

Hiermee komt de gemeentelijke subsidie op een totaalbedrag van 30.000 euro. Samen met de bijdrage van het Stadsfonds Hilversum (ook 30.000 euro) is dat voldoende voor de Stichting Hilversum Alive om verder te gaan met de voorbereidingen van het evenement op vrijdag 29 en zaterdag 30 juni en zondag 1 juli.

Vrijdag meldde voorzitter Paul Hoogermolen van de Stichting Hilversum Alive dat het festival dit jaar niet door zou gaan. De conclusie binnen het bestuur was dat er niet voldoende draagvlak was binnen de gemeente Hilversum om dit jaarlijks terugkerende 'visitekaartje voor Hilversum' te kunnen organiseren.
De gemeente was namelijk niet van plan het jaarlijkse subsidiebedrag van 15.000 euro te verhogen naar 55 mille. Die verhoging was noodzakelijk omdat het evenement flink op de schop zou gaan. 'Not amused' was het raadhuis met het feit dat de stichting de schuld volledig in de schoenen van de gemeente shoof, maar op social media kreeg de gemeente er vervolgens flink van langs. Nu geeft de gemeente alsnog extra subsidiegeld.

9

Jongens lopen politiebureau in met nepwapen

HILVERSUM Een grap van twee jongens in het politiebureau aan de Groest had dinsdagmiddag bijna dramatische gevolgen. De twee liepen naar binnen met een neppistool, waarna een agent bijna zijn eigen wapen trok. De politie benadrukt dat het verschil tussen een echt en nepwagen vaak nauwelijks is te zien.

De twee jongens komen uit Weesp en zijn 14 en 17 jaar. Bij binnenkomst in het bureau liep één van hen voorop met zijn handen op zijn rug. De ander liep achter hem en drukte een wapen in zijn rug. Een agent zag de twee binnenkomen en signaleerde meteen het wapen.
Hij zag echter niet dat het om een nepwapen ging en wilde zijn wapen pakken. Toen hij zijn hand op zijn holster legde, schrokken de jongens en zeiden meteen dat het om een nepwapen ging. Hierop werden de jongens aangehouden. De andere jongen haalde ook een nepwapen uit zijn broek; de wapens werden in beslag genomen.

Met een proces-verbaal op zak mochten de jongens even later weer naar huis. Een officier van justitie beslist nog wat de straf wordt. Dit is waarschijnlijk een boete of een HALT-straf. Op het bureau is ook een gesprek geweest met de jongens en hun ouders.

De politie meent dat sommige speelgoedwapens of nepwapens lijken zo sterk op een echt vuurwapen dat ze gebruikt kunnen worden om iemand mee te bedreigen. "Bij twijfel benadert de politie de gebruiker als vuurwapengevaarlijke verdachte."

Opgepakte man na grote brand in centrum Hilversum zit nog vast

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De oorzaak van de uitslaande brand dinsdag in een appartement aan de Spoorstraat in Hilversum is nog altijd onduidelijk. Wel zit de man die daarvoor opgepakt is, nog steeds vast. Hij wordt verdacht van brandstichting. Omdat onduidelijk is wat er precies is voorgevallen, wil de politie niet zeggen om wie het gaat.

Softbaldames

Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Hurricanes is het seizoen goed begonnen en nog ongeslagen. Promotie is het doel, maar een eenvoudige klus wordt dat niet.

21

Geurwandeling voor blinden in Pinetum Blijdenstein

Een van de geurkasten. Foto: Pinteum Blijdenstein

HILVERSUM 'Neuzen in het Pinetum'. Dat is niet de titel van de nieuwe expositie in de botanische tuin, maar wel de naam van de route voor blinden en slechtzienden.

Pinetum Blijdenstein heeft een wandelroute voor deze doelgroep geopend. Het gaat om een geur-, kunst- en bomenwandeling. "Bij meerdere bijzondere bomen staat een kastje met een kunstwerk én de speciale geur van die boom. Iedere boom heeft zo zijn verhaal en deze verhalen worden in de geurkasten door middel van een audio-unit verteld. Door deze wandeling wordt het geheim van de naaldbomen beleefd door onze medemens met handicap", luidt de uitleg. "Maar ook voor de ziende mens is deze wandelroute van ongeveer een uur een welkome ervaring."

De wandelroute in het complex aan de Van der Lindenlaan 125 in Hilversum is van april tot en met september iedere dag beleefbaar. De entree bedraagt 2,50 euro per persoon.

Voor nadere informatie, zie www.pinetum.nl.

Duurzame stap van Uitvaartstichting Hilversum

HILVERSUM Werken aan een duurzamer Hilversum. Dat is de opgave waar velen mee bezig zijn. Dat gaat ook op voor Uitvaartstichting Hilversum. Zij meldt dat een grote stap is gezet in het realiseren van de duurzaamheidsdoelstelling.

Vorige week donderdag heeft de stichting, die sinds juni 2016 verantwoordelijk is voor het beheer van de Hilversumse begraafplaatsen, vijf oude voertuigen vervangen. Daar zijn nu twee multifunctionele en volledig elektrische wagens voor teruggekomen.
De vijf auto's waren aan vervanging toe. Voor de stichting was dit meteen een goed moment de aanschaf van nieuwe wagens te combineren met de duurzaamheidsdoelstellingen. Met de nieuwe aanwinsten zegt de stichting de CO2-uitstoot op de begraafplaatsen aanzienlijk te verminderen.
Duurzaamheid is sowieso een belangrijk speerpunt voor de stichting. Bij de bouw van het crematorium is door de gemeente al een goede basis gelegd.

Boomspiegeldag langzaamaan begrip in postcodegebied 1215

Op verschillende plekken gingen bewoners aan de slag. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De jaarlijkse 'Boomspiegeldag' in Hilversum-Zuid wordt steeds populairder. Deden er vorig jaar tijdens de eerste editie van het sociale evenement van buurtinitiatief HeiKracht 45 buurtbewoners mee, zaterdag waren er ruim honderd deelnemers. Daardoor ziet postcodegebied 1215 er nu weer wat vrolijker uit.

HeiKracht is sinds 2015 actief in 1215 en organiseert allerlei activiteiten die de wijk gezelliger, mooier en leefbaarder maken. Er is bijvoorbeeld een wandelclub en er wordt maandelijks samen gegeten met buurtgenoten. Vorig jaar was voor het eerst de Boomspiegeldag en werden vijftig boomspiegels in de omgeving van de Neuweg beplant. Dit jaar was het aantal inschrijvingen verdubbeld en deden ook enkele straten tussen de Diependaalselaan en de Kolhornsweg mee (zoals de J.P. Coenstraat).

De gemeente Hilversum leverde op een drietal uitgiftepunten in de wijk meer dan 1000 plantjes en 120 zakken potgrond af. De buren haalden daar hun spullen op en gingen samen aan de slag om hun boomspiegels te beplanten. Het doel voor HeiKracht is tweeledig: de wijk wordt er mooier van en er ontstaan tijdens de werkzaamheden allerlei nieuwe contacten tussen buurtgenoten. Er worden tips en gereedschap uitgewisseld, en iedereen helpt elkaar om de boomspiegels te beplanten.
HeiKracht is blij om te zien dat het idee aanslaat en ziet dit als aanmoediging om volgend jaar weer een grotere groep buurtgenoten te verleiden om mee te doen.

Weerbericht

Tamelijk wisselvallig en vrij koel

Na de passage van een koufront is het deze week aanzienlijk koeler. Een westelijke stroming met aanvoer van polaire lucht bepaalt het weerbeeld met soms regen. Koningsdag profiteert onze regio van een vlak gebied van hoge luchtdruk. Het blijft dan goeddeels droog met af en toe zon. In het weekend neemt door een lagedrukgebied de neerslagkans geleidelijk weer toe.

Vrijdag (Koningsdag) + het weekeinde

Op Koningsdag is de buienkans tijdelijk klein, maar een lokale bui is vooral later op de dag mogelijk. Naast wolkenvelden schijnt af en toe de (oranje)zon. Het wordt circa 14 graden bij een matige zuidenwind. Zaterdag is het wisselend bewolkt met soms zonneschijn, maar ook kans op een bui. Zondag neemt de bewolking toe met vooral later die dag enige tijd regen. De wind draait tijdelijk van zuidwest naar noordoost. Het wordt daarbij zo'n 13 à 14 graden.

Trend na het weekeinde

De verwachting is nog onzeker maar de kans lijkt het grootst dat het wisselvallige weer in de meivakantie wordt voortgezet. Maandag valt er regen. Daarna valt er soms een bui en schijnt de zon nu en dan. Het wordt 12 à 13 graden. Vanaf woensdag enkele graden hoger.

Weetje

De normale maximumtemperatuur ofwel het langjarig gemiddelde voor eind april bedraagt 16 graden. Vorige week lag de temperatuur ruim boven normaal. Deze week duidelijk onder normaal. Sinds het jaarlijkse Oranjefeest op 27 april valt (sinds 2014) lag de temperatuur die dag telkens onder normaal. In 2016 en 2017 werd het zelfs niet warmer dan 10 à 11 graden.

Donatie Rotary Hilversum voor Sociëteit van Toen

De Sociëteit van Toen in De Boomberg. Foto: Koosje de Beer

HILVERSUM De jonge handballers van HSV Wasmeer, sportdag voor gehandicapten en de Sociëteit van Toen hebben een cheque ontvangen van Rotary Hilversum. In totaal is 3.500 euro geschonken door de leden.

Het café voor dementerende ouderen in De Boomberg, een initiatief van Wim Meter, heeft 1.500 euro ontvangen. Wasmeer is 1.000 euro rijker: de club gaat daar vier doeltjes van kopen voor de handbalsters van zes tot acht jaar. Ook is er 1.000 euro voor de sportdag van HvA-studenten voor gehandicapten.
Dertig lokale initiatieven hebben zich gemeld bij de Rotary, die op zoek was naar goede doelen. Tijdens de clubavond is besloten deze drie initiatieven te belonen.

Hilversums coalitieakkoord nog ver weg; alle opties open

Wat doet HvH nu VVD en D66 onafscheidelijk blijken?

Ineens zijn alle opties open nu de formatiegesprekken tussen Hart voor Hilversum, VVD, GroenLinks en CDA zijn mislukt. D66 doet weer mee.

Komen gezworen politieke vijanden Karin Walters en Wimar Jaeger toch samen in het nieuwe college? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Formateur Hans Haselager hoopt nu toch echt snel aan te kunnen geven welke politieke partijen in Hilversum een nieuwe coalitie gaan vormen. Duidelijk is al wel dat er tijdens de eerste commissievergadering medio mei nog geen akkoord is.

Combinatie D66, VVD, CDA met GroenLinks allesbehalve onlogisch

Maandagavond werd duidelijk dat de formatiepoging tussen Hart voor Hilversum (HVH), VVD, GroenLinks en CDA is mislukt. Hoewel de gesprekken goed verliepen en inhoudelijk de verschillen niet eens zo groot zouden zijn, wil de VVD een coalitie vormen met D66. De 'uitstekende tandem', zoals fractievoorzitter Frits Vogel van de VVD de combi van wethouders Floris Voorink en Wimar Jaeger omschrijft, verdient in zijn ogen een vervolg.

Vertegenwoordigers van HvH en D66 zaten daarom dinsdagavond met elkaar om de tafel om te kijken of er een samenwerking tussen beide partijen mogelijk is. Bekend is dat de twee de afgelopen vier jaar vaak lijnrecht tegenover elkaar stonden. Zowel Karin Walters van HvH als Jaeger van D66 kijkt terug op een goed en open gesprek, waarin vooral is gesproken over de verhoudingen tussen beide partijen. De fractieleden van HvH kwamen woensdagavond (toen deze krant al was gedrukt) bijeen om te praten over een mogelijke samenwerking met D66. Duidelijk is nu wel dat D66 en de VVD in Hilversum onafscheidelijk zijn. Hoewel HvH de grootste partij is in Hilversum en nog altijd aan zet is bij het vormen van een coalitie, is de kans dat de lokale partij opnieuw moet plaatsnemen in de oppositiebanken fors toegenomen. Een combinatie van D66, VVD, CDA met GroenLinks is gezien de voorgeschiedenis allesbehalve onlogisch.
Bij het CDA en GroenLinks blijven fractievoorzitters Olaf Streutker en Jan Kastje daarom vertrouwen op een voor hen goede afloop. "Hart voor Hilversum is dan wel de grootste partij van Hilversum, maar GroenLinks is procentueel gezien de grote winnaar", meent Kastje. "De verkiezingsuitslag en ook de inbreng van GroenLinks de afgelopen jaren rechtvaardigen dat wij in het college komen."

OM wil dat Gooise bende gaat betalen

HILVERSUM Als het aan de officier van justitie ligt, moeten de acht mannen uit onder meer Hilversum en Weesp een ontnemingsvordering betalen van bijna 2 ton. Dit geld hebben zij volgens de openbaar aanklager in 2015 verdiend aan de verkoop van onder meer grote partijen gestolen babyvoeding.

De acht mannen werden in 2016 door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot celstraffen oplopend tot vier jaar voor deelname aan een criminele organisatie met als oogmerk het plegen van een groot aantal bedrijfs- en woninginbraken in onder meer Diemen, Weesp, Hilversum en Bussum.
De mannen (21 tot 36 jaar) pleegden de inbraken in wisselende samenstellingen van april tot augustus in 2015 in met name Noord-Holland. Het brein achter de organisatie is volgens het vonnis van de rechtbank Mohammed B. (23) en Mohamed el I. (36) uit Hilversum, de Weesper Said B. (36) en de Eper Hicham L. (26).

De woninginbraken werden met name gepleegd in Weesp, Hilversum en Bussum. Daarbij werden grote hoeveelheden sieraden, geld en elektronica gestolen. Bij bedrijfsinbraken in onder meer Diemen, Oude Meer en Hoofddorp stalen de verdachten grote hoeveelheden babyvoeding.
Het Openbaar Ministerie heeft berekend dat de mannen in totaal 170.000 euro hebben verdiend aan de verkoop van de gestolen goederen. De officier van justitie wil dat dit geld door alle 8 verdachten wordt betaald, maar zei wel dat de vier hoofdverdachten het leeuwendeel van de ontneming moeten betalen.

Ballonnenvragen GroenLinks: 'Hilversum overtreedt eigen APV'

Jaeger tijdens de opening. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De officiële opening van de Hilversumse kermis heeft geleid tot politieke vragen door de lokale GroenLinks-fractie. De partij is not amused over het feit dat demissionair wethouder Wimar Jaeger tijdens de openingshandeling ballonnen de lucht in liet gaan.

Vrijdagmiddag mocht Jaeger de elf dagen durende Koningskermis - met onder meer een tachtig meter hoge zweefmolen - officieel openen. Hij liet daarbij ballonnen de lucht in gaan. Maar dat mag sinds vorig jaar niet. "Het lijkt erop dat de gemeente de eigen Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) overtreedt", aldus GroenLinks-raadslid Frank Kool. "De gemeenteraad heeft daartoe expliciet besloten om zo zwerfafval tegen te gaan en daarmee ook een negatief effect op dieren die dit zwerfafval binnenkrijgen, te voorkomen."

Alternatieven

Bovendien, aldus Kool, zijn er voldoende alternatieven om een feestje wat op te leuken. Het is daarbij de vraag of de gemeente burgers en bedrijven hierover goed informeert. Het raadslid verwijst daarbij naar een bruiloft bij het raadhuis waarbij ook ballonnen zijn gebruikt en mogelijk losgelaten. "Op de website livehilversum.nl is niks over het oplaatverbod te lezen. De op de gemeentelijke website opgenomen voorschriften kleine evenementen leidt nog naar de verouderde APV-informatie."
GroenLinks wil daarom onder meer weten of het oplaten van ballonnen bij gelegenheden in Hilversum vaker is toegestaan en zo ja, wanneer dan. Bovendien mag de wethouder antwoord geven op de vraag wat hij zelf van zijn eigen actie vindt en wat hij gaat doen om te zorgen dat de APV wordt nageleefd.

11

Julia de Jong

(73), is in 1983 van Amsterdam naar Hilversum verhuisd en heeft daar nog geen dag spijt van gehad.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Na mijn werkzame leven als zelfstandig ondernemer ben ik 8 jaar geleden gaan golfen. Ik speel op een van de mooiste banen in het Gooisch Natuurreservaat Het Spandersbosch. Als je op het terras zit heb je een uniek uitzicht op hole 9. Daarnaast houd ik van koken, klassieke muziek en musea."

Wat vind je van Hilversum?
"Wij wonen vlak bij Landgoed Zonnestraal. Toen ik nog in Amsterdam werkte en 's avonds naar huis terug reed heb ik lang het gevoel gehad dat ik naar mijn vakantieplek ging."

In welk café kom je graag?
"Bij Maxx op de Gijsbrecht waar we ook regelmatig eten."

Als je burgemeester was dan…
"zou ik mij afvragen waarom het terrein aan de Diependaalselaan, tussen de rotondes Loosdrechtseweg en de Zeverijnstraat, er zo verloederd bij ligt."

Waar ben je trots op?
"Op mijn partner. Zij heeft mij de afgelopen jaren enorm gesteund tijdens mijn gezondheidsproblemen."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"Geen. Ik lees niet in bed."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik thuis regelmatig boeketten bloemen maak, vaak met bloemen uit eigen tuin."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Prinses Beatrix."

Heimelijk genoegen?
"Voetballer zijn. Maar dat was in mijn tijd not done voor een meisje."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Een buitenzwembad, misschien een goede plek aan de Diependaalselaan?"

Waar mogen ze je voor wekken?
"Mijn vader zei vroeger "voor een kroket", maar laat mij maar doorslapen."

Bericht PVV'er over Tergooi wekt woede

HILVERSUM "Zojuist terug van bezoek aan ziekenhuis @Tergooi. Op de oogpoli personeel met een hoofddoek!!! De islam wordt je zo door de strot geduwd." Dit bericht van Statenlid Joost van Hooff van de PVV deze week op Twitter leidt tot veel verontwaardigde reacties. "Dit is toch niet serieus? Zelden zo'n racistische tweet gezien!", is een van de vele opmerkingen.

"Mooi dat je ogen het weer doen. Jammer dat je hart nog rot is", is ook zo'n opmerking waaruit blijkt dat niet iedereen gecharmeerd is van het bericht. Andere reacties: "En dat is meteen het dubbele probleem bij het #PVVee; een varkensmuts erop en nog geen onbeschadigde hersencel erin." Of: "Wat is er aan de hand, meneer? Het is ook nooit goed bij de PVV hè? Als moslima's thuis blijven zijn het profiteurs en willen ze niet integreren en als ze werken, is het ook weer niet goed in uw ogen. Ik hoop dat uw oogkwaal geneest, maar uw grootste probleem zit tussen uw oren."
Ook Tergooi zelf reageert op Twitter en meldt daarop: "Vanzelfsprekend staat #Tergooi achter zijn medewerkers. Wij nemen mensen aan op basis van hun kwaliteiten en maken geen onderscheid naar religie."
Toch krijgt het Statenlid ook bijval. Zo schrijft 'BozeBlanke': "In ziekenhuizen zouden religieuze uitingen voor personeel verboden moeten zijn. Moet neutraal zijn. 100 procent met deze meneer eens."

Daders sigarettenroof Attent nog niet gepakt

HILVERSUM De mannen die bij de Attent-supermarkt aan de Minckelersstraat in Hilversum twee maanden terug voor bijna 2000 euro aan sigaretten hebben gestolen, zijn nog altijd niet opgepakt. Dat meldt de politie.

Dat is opvallend, omdat de twee daders duidelijk te zien zijn op camerabeelden van de supermarkt, die vorige week werden getoond. De politie ging er daarom van uit dat er wel iemand moet zijn die het duo herkent.
Te zien is hoe de twee licht getinte mannen op maandag 12 februari rond 4.30 uur via het magazijn aan de achterzijde de winkel binnenkomen. Met een enorme zak rennen zij naar de kassa waar zij de sigaretten scoren. Vervolgens gaan de mannen er snel vandoor, waarbij één van hen nog struikelt over die grote zak. Agenten kwamen snel na de roof ter plaatse, maar troffen niemand meer aan.

Kortenhoever opgepakt na cocaïnevondst

KORTENOEF Een 32-jarige man uit Kortenhoef is maandagavond opgepakt vanwege de vondst van 184 kilo cocaïne eind 2017 in Rotterdam.

De FIOD meldt dat ook de woning van de man is doorzocht en beslag is gelegd op contant geld, een zelfgemaakt vuurwapen, een personenauto en twee motoren. De cocaïne werd op 5 december in beslag genomen.

Gezellige drukte en toffe optredens op Record Store Day

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een gezellige drukte in Platenhuis 't Oor tijdens het jaarlijkse Record Store Day afgelopen zaterdag. Op de dag van en voor de onafhankelijke platenzaken waren er verschillende toffe optredens te zien en speciale vinylreleases verkrijgbaar. Enkele artiesten die in de Hilversumse winkel speelden waren Claw Boys Claw, Moss (foto) en Ad Vanderveen.

Festival anders dan voorgaande jaren

'Blij dat de gemeente inziet dat Alive belangrijk genoeg is om te subsidiëren'

En toen ging Hilversum Alive ineens weer wel door. De organisatie is zowel blij als verbaasd, maar kan nu hard aan de slag om alles voor het driedaagse festival te regelen. Het evenement gaat flink op de schop.

Ook op het Marktplein is tijdens Alive genoeg te beleven. Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

Plotseling is er wel gemeenschapsgeld voor Hilversum Alive. Ook voorzitter Paul Hoogermolen van de Stichting Hilversum Alive is stomverbaasd over het feit dat de gemeente ineens wel 'een extra zakje met geld' beschikbaar stelt voor het driedaagse evenement. "Maar het is natuurlijk fantastisch. Ik ben blij dat de gemeente inziet dat Alive belangrijk genoeg is om te subsidiëren."
Vrijdag nog maakte de stichting bekend dat Hilversum Alive dit jaar niet door zou gaan. De gemeente gaf 'slechts' de jaarlijkse subsidie van 15.000 euro en niet de gevraagde 55 mille. Daardoor was een sluitende begroting voor Hilversum Alive niet te realiseren en was de conclusie dat de gewenste uitvoering hiermee niet mogelijk is, was daarbij de verklaring in een persbericht.
Alternatieven, zoals een kleinschaliger opzet met minder podia, waren geen optie. Juist vorig jaar bleek namelijk dat het wegvallen van het Groestpodium een golf van verontwaardiging met zich meebracht. De stichting noemde het onbegrijpelijk dat de gemeente, juist in het feestjaar '100 jaar Hilversum Mediastad', het gevraagde en benodigde subsidiebedrag maar voor een klein deel heeft toegekend. "Hierdoor is dit mooie en een van de grootste gratis toegankelijke evenementen van Hilversum niet te realiseren."
Het nieuws leidde tot veel boze reacties richting de gemeente op de sociale media. Mogelijk dat dit de gemeente ertoe heeft gezet om toch 15.000 euro extra bij te leggen, aldus Hoogermolen. Hij vertelt dat het Stadsfonds aanvankelijk twaalf mille zou bijdragen, maar nu dus ook 30.000 euro op tafel legt.
En dus kan de organisatie, die net zo'n beetje alle acts had afgezegd, opnieuw aan de slag. Hoogermolen gaat ervan uit dat de meeste, zo niet alle, geboekte acts gewoon beschikbaar zijn tijdens het laatste weekend van juni. Het evenement zal er heel anders uitzien dan voorgaande jaren. Dat was ook de reden van de extra subsidieaanvraag. Er moest namelijk wat gebeuren. De omzetten waren de afgelopen jaren onvoldoende. Daarom is de stichting - in tegenstelling tot eerdere jaren waarbij horecaexploitanten zelf verantwoordelijk waren voor de gehele invulling van het festival - dit jaar verantwoordelijk voor het gehele evenement: de beveiliging, podia, voorzieningen, EHBO, et cetera.
Daarbij is het de bedoeling dat de programmering beter en thematisch op elkaar wordt afgestemd, zodat er voor alle doelgroepen iets te beleven is. Ook is er meer aandacht voor de allerkleinsten met een stormbaan en activiteiten op de Groest en komt er een Hilversum Alive Parade op en rond de 's-Gravelandseweg en de Schoutenstraat met een afwisseling van kleinkunst, miniculturele events, ambachten en proeverijen. Ook is er een podium op de Groest met voor jongeren 'Vunzinge Deuntjes', dat onder andere in Tivoli Utrecht volle zalen trekt.
Hoewel Hilversum Alive dus alsnog een extra financiële impuls krijgt, blijft de gemeente van mening dat dit soort evenementen niet alleen met subsidies kan worden ondersteund. Ook ondernemers die er economisch baat bij hebben, zouden de portemonnee moeten trekken. Het college van Hilversum roept dan ook alle horecaondernemers op om gezamenlijk financieel bij te dragen aan het evenement en dit niet alleen aan de initiatiefnemers over te laten. "De nieuwe aanpak biedt kansen om eensgezindheid en bereidwilligheid te tonen als ondernemers, zodat Hilversum Alive ook de aankomende jaren doorgang kan blijven vinden."

Hilversum verwacht Theater Achterom dit jaar te verkopen

Theater Achterom. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Van de dertien gemeentelijke objecten die in 2017 op de verkooplijst stonden, zijn er zeven verkocht. Theater Achterom aan de Eemnesserweg stond ook op de lijst, maar is niet verkocht. Dat moet dit jaar gebeuren, verwacht wethouder Wimar Jaeger. De verkoopstrategie is vastgesteld.

De gemeente wil al enige tijd eigen vastgoed dat niet bijdraagt aan de gemeentelijke doelstellingen, verkopen. Jaarlijks staan er pakweg tien objecten op de verkooplijst. De zeven panden die afgelopen jaar zijn verkocht leverden netto ruim 1,7 miljoen euro op. Het doel was vijf ton. Daarmee is de financiële taakstelling ruimschoots gehaald, concludeert de wethouder.
Op de lijst van 2018 staan tien nieuwe objecten plus de zes van afgelopen jaar, waaronder dus Theater Achterom. Nieuwe panden op de lijst zijn onder meer het 'kappershuisje' (Rijksmonument) op de Larenseweg, het voormalige tolhuis aan de 's-Gravelandseweg 182 en het bloot eigendom aan de 2e Loswal. Dat laatste pand gaat worden verkocht voor 585.000 euro.
In de begroting is rekening gehouden met een verkoopresultaat van 750.000 euro, maar op basis van de (voorgenomen) verkopen verwacht Hilversum een hogere netto-opbrengst (1,35 miljoen euro) te kunnen realiseren, zes ton meer dus dan de vastgestelde begroting 2018. Een exacte prognose over het verkoopresultaat afgeven acht Jaeger niet wenselijk, omdat deze informatie de onderhandelingspositie van de gemeente kan raken.

11 / 32

Wimar Jaeger: 'Als je goed voor je uit blijft kijken is het goed te doen'

Hoge zweefmolen alleen geschikt voor kermisgangers zonder hoogtevrees

Op het marktterrein voor Mout en op een deel van de Groest zijn de kermisfamilies neergestreken om Hilversum tot en met 30 april te vermaken.

De absolute publiekstrekker dit jaar op de Koningskermis is de tachtig meter hoge zweefmolen. De kermis is er nog tot en met maandag 30 april. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum - "Ja, kom maar kom maar kom maarrrrr.... nog een paar laatste lege plekken. Wie durft? Wie zwiert er mee? Rondje van de zaak, het is gratis." De kaartjesverkoper van de Around the World XXL moet moeite doen om de laatste bakjes van de duizelingwekkende hoge zweefmolen vol te krijgen. Wethouder Wimar Jaeger heeft al plaatsgenomen. Zijn gezicht staat strak, zijn voeten zijn gekruist.

'Laten we hier nog maar een paar jaar mee wachten, mannetje'

Het gonst al weken: de Around the World XXL beleeft zijn primeur in Hilversum. Tijdens de officiële opening afgelopen vrijdag werd de wethouder uitgenodigd een rondje te maken. Uren ervoor werd de attractie door twee medewerkers gecontroleerd. Meter voor meter gingen zij omhoog en checkten of alles in orde was.
Ietwat nerveus kijkt Jaeger met zijn handen in zijn zij omhoog, alsof hij zich dan realiseert dat hij over luttele minuten in de attractie stapt. Voordat hij dat bakje aan twee kettingen instapt, wordt hij door een clown uitgenodigd om met het doorknippen van een tros ballonnen de kermis officieel te openen. Jaeger hannest met de schaar; hij krijgt de bladen niet van elkaar. De clown doet het voor, maar wat de wethouder ook probeert, het lukt hem niet. "Kom op nou, we willen kermis, meneer Wimar", rolt hij met zijn ogen, terwijl hij het publiek een vette knipoog geeft. Dan heeft Jaeger door hoe de goochelschaar werkt en vliegt de kleurrijke tros weg.

De schiettent blijft ook onverminderd populair. Foto: Bastiaan Miché

Zichtbaar opgelucht stapt de wethouder na drie minuten uit de molen. "Een kwestie van voor je uit blijven kijken, vooral niet naar beneden", verklaart hij zijn moed. Twee meiden stappen hyper uit en worden opgewacht door een vriendin. "Het was zo gaaf", hapt Noa (13) naar lucht. Haar even oude vriendin Lotte staat te springen. "Gewoon niet naar beneden kijken", is ook haar advies. Of ze er zo weer in zouden gaan? Nou en of. "Maar ja, het kost wel vijf euro per ritje en dat is best duur. Er zijn nog zo veel andere attracties die we ook willen doen", verzuchten de vriendinnen.
Ook nieuw dit jaar is het Thriller spookhuis. Met open mond kijkt een jongetje naar de hand met daarin een grote zwarte spin aan een draadje. "Laten we hier nog maar een paar jaar mee wachten, mannetje", pakt zijn vader hem bij zijn hand. Voor jochies van zijn leeftijd is er genoeg te doen. Voor mensen die dol zijn op de kermis maar alle licht- en geluidsprikkels niet kunnen verdragen, is er zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur de prikkelarme kermis. Dan worden muziek en licht aangepast. De dag erna zijn het kermisterrein en de Groest decor van uiteenlopend straattheater.

Coalitie Wijdemeren: 'In 10 jaar 1 gemeente'

De vier voorgedragen wethouders. Foto: Gemeente Wijdemeren

WIJDEMEREN Terwijl de Hilversummer nog wel even moeten wachten op een nieuw college van burgemeester en wethouders, heeft Wijdemeren inmiddels al wel een nieuwe coalitie. CDA, DorpsBelangen, VVD en D66 zetten daarbij in op de vorming van één gemeente Gooi en Vecht binnen tien jaar.

Daarmee sluiten zij alle tussenvormen van fusie - ook met alleen Hilversum - uit. De bedoeling is om op korte termijn een gerichte strategie en aanpak te formuleren. Hiervoor wordt een strategisch adviseur aangetrokken.
Maandagmorgen presenteerden de vier partijen hun wethouderskandidaten en het bestuursakkoord 'Sterke dorpen, regionaal verbinden'. Rosalie van Rijn (CDA, onder meer Volkshuisvesting, Kernenbeleid), Jan-Jaap de Kloet (DorpsBelangen, onder meer Water, Recreatie en Toerisme en Vastgoed), Jan Klink (VVD, onder andere Financiën, Economische Zaken) en Joost Boermans (D66, Bestuurlijke Vernieuwing, Openbare Ruimte) zullen - als zij door de screening komen - de nieuwe wethoudersploeg vormen.
Aanvankelijk startte de na de verkiezingen grootste partij van Wijdemeren, DLP, de onderhandelingsgesprekken. Maar al snel gaven verschillende partijen aan geen vertrouwen te hebben in de lokale partij, waarna het CDA op 7 april het initiatief nam om andere mogelijkheden te verkennen.
Maandag 9 april kwamen CDA, D66, VVD en DorpsBelangen voor het eerst bijeen en al snel konden zij een gezamenlijk standpunt voor de bestuurlijke toekomst van Wijdemeren formuleren. Nu, twee weken later al, ligt er een akkoord.
Een tweede belangrijk speerpunt in het akkoord is het woningbouwbeleid. Er moeten goede en betaalbare woningen komen, zowel huur als koop. Nieuwbouw moet bijdragen aan betere kansen voor jongeren, een verbeterde doorstroming en meer ruimte voor het middensegment. De coalitie staat positief tegenover het ontwikkelplan Nederhorst Noord. De partijen zijn overeengekomen dat bij realisering van dat plan het schapenweitje in Nederhorst den Berg niet bebouwd zal worden. Uitgangspunt voor het maken van beleid is dat de lasten voor inwoners en ondernemers niet stijgen (alleen inflatie).

Onderzoek naar uitvaarten in Hilversum

HILVERSUM Kan de Uitvaartstichting de verschillende begraafplaatsen in Hilversum en het crematorium bij Zuiderhof wel kostendekkend exploiteren? Dat is een van de vragen in het onderzoek door de Rekenkamer - een onafhankelijk orgaan, ingesteld door de gemeenteraad - naar deze stichting.

Sinds juli 2016 is de stichting beheerder en exploitant van alle gemeentelijke voorzieningen voor cremeren, begraven en gedenken in Hilversum. De gemeente bleef eigenaar van de begraafplaatsen en het crematorium. Voor het gebruiksrecht van deze gemeentelijke voorzieningen betaalt de stichting een vergoeding aan de gemeente.
De start van de stichting bleek financieel gezien dramatisch. Het verwachte tekort van bijna 200.000 euro was veel hoger dan in 2016 was voorzien. Het eerste halfjaar was er een negatief saldo van bijna vijf ton. Dat kwam vooral door tegenvallende inkomsten uit begraven.

De Rekenkamer wil verder weten welke zeggenschap de gemeente nu en in de toekomst heeft ten aanzien van de Uitvaartstichting. Andere vraag is of er in de toekomst kan worden uitgegaan van een kostendekkende exploitatie en of de stichting voldoet aan de voorwaarden die voortvloeien uit (Europees ) recht inzake staatssteun, aanbestedingsrecht en de Wet markt en overheid. Het onderzoek moet na de zomer zijn afgerond.

Melkhuisje strikt Chileen

HILVERSUM De organisatie van de Melkhuisje Masters heeft een talentvolle speler weten te strikken voor het toernooi op 17, 18 en 19 mei. De Chileen Nicolas Jarry zal bij de tweede editie van het toernooi in Hilversum zijn kunsten komen vertonen.

Het 22-jarige servicekanon uit Santiago is na Robin Haase de tweede tennisprof die door de toernooiorganisatie is vastgelegd. De Chileen (1.98 meter) kende begin dit jaar zijn doorbraak. Bij de graveltoernooien in Rio de Janeiro en São Paulo bereikte hij respectievelijk de halve finale en de finale. Dat resulteerde in een voorlopig hoogste ranking van 61.
Jarry treedt in de voetsporen van zijn oudoom Alvaro Fillol, die in de jaren zeventig geregeld deelnemer was aan de Dutch Open op 't Melkhuisje.

Koninklijke onderscheiding voor Jan van Westering

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hij wordt gezien als een van de koplopers bij het dementievriendelijk maken van de gemeenten Wijdemeren en Hilversum. Daarnaast was Jan van Westering van 2005 tot 2017 bestuursvoorzitter en voorzitter van de raad van toezicht van STIP Openbaar Basisonderwijs Hilversum. Dinsdagavond kreeg de Loosdrechter een koninklijke onderscheiding van burgemeester Freek Ossel. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van Westering ontving de onderscheiding tijdens zijn afscheidsreceptie als voorzitter van Alzheimer Nederland, afdeling Gooi en Omstreken. Bij deze stichting is hij sinds 2007 bestuurslid en sinds 2011 voorzitter.

Tweetal opgepakt na inbraak Delilaan

'Zonder goede oplettendheid van de getuigen was dit ons nooit gelukt'

Op de Randweg werd het busje klemgereden. Foto: Bob Awick

hilversum De politie heeft zaterdagavond twee mannen opgepakt voor een inbraakpoging aan de Delilaan in Hilversum. Aanvankelijk wist het duo weg te komen, maar uiteindelijk werden deze 33-jarige Amsterdammer en een 37-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats klemgereden op de Randweg in Huizen. "Zonder goede oplettendheid van de getuigen was dit ons nooit gelukt", aldus de politie Hilversum.

Getuigen hadden namelijk een van de mannen zien weglopen bij de betreffende woning aan de Delilaan en tipten de politie. Die trof - ondanks de inzet van een helikopter - echter niemand aan.
Niet veel later kwam er nog een tip binnen dat er een wit busje waar de man zou zijn ingestapt, zonder te betalen was weggereden bij een tankstation. Een getuige volgde dat voertuig, waarna de politie de twee verdachten in Huizen kon aanhouden. In het busje trof de politie naast een slaapplaats divers inbrekersgereedschap aan en mogelijk gestolen goederen.

'We zitten met de marktgelden regionaal netjes in het midden'

Gemeenteraad moet beslissen over wat levendige markt mag kosten

Er is veel gedoe over het nieuwe markttarief, dat eind 2017 is vastgesteld. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Normaliter is wethouder Wimar Jaeger niet vies van een goede uitspraak, maar als het gaat over de nieuwe marktgelden stelt hij zich uiterst diplomatiek op. Wat de marktlui moeten betalen voor een standplaats op het nieuwe marktplein is aan de gemeenteraad. Hij heeft cijfermatig het huiswerk voor de politieke partijen gedaan.

Zelf vindt de democraat het veelbesproken tarief voor een levendige markt "niet onredelijk". Jaeger baseert zich daarbij op de tarieven van markten in de omgeving. Uit onderzoek blijkt dat Weesp en Bussum op jaarbasis goedkoper zijn, terwijl Amersfoort en Huizen op kwartaal- en jaarbasis juist duurder zijn. "We zitten dus netjes in het midden", zegt hij.

De markttarieven zijn eind 2017 verhoogd. In totaal met 29 procent. De gemeenteraad ging hiermee akkoord mede doordat Jaeger had verklaard dit te uit en te na besproken te hebben met de marktlieden. De verhoging naar 85 cent per vierkante meter valt bij hen toch niet zo goed. Op zaterdag geldt dit tarief nog. Voor de woensdag is dat al bijgesteld naar 75 cent per vierkante meter. Dit gunstiger woensdagbedrag heeft geleid tot twee nieuwe marktkramers, voegt de D66'er toe.

Geen dubbele kosten in het huidige tarief, blijkt uit onderzoek

Eind februari hebben de marktlieden laten weten dat ze niet happy zijn met het hogere tarief in Hilversum. De wethouder nam toen een petitie in ontvangst. En ook politiek gezien is er verontwaardiging ontstaan over de nieuwe tarieven. Onder meer de SP, Leefbaar Hilversum en Hart voor Hilversum hebben aan de bel getrokken, omdat zij de verhoging te gortig vinden en de door Jaeger geschetste afspraken met de marktlui niet bleken te kloppen.

Nu in de cijfers is gedoken is duidelijk dat er in het huidige tarief geen sprake is van dubbele kosten, zoals Karin Walters van Hart voor Hilversum heeft beweerd. Volgens Jaeger zit het huidige 'marktgeld' op 80 procent kostendekkendheid. De overige 20 procent betaalt de gemeente.

Er komen behoorlijk wat kosten bij kijken. De schoonmaakkosten zijn 122.000 euro, inclusief btw. Voor de kosten van personeel en organisatie is Hilversum 164.000 euro kwijt en daar komt nog 3.000 euro bij als het gaat om het beheer. Verder zit er nog 17.000 euro in het promotiebudget. Daarnaast wisten de marktlieden dat zij duurder uit zouden zijn na de verbouwing van het plein. Vooraf is gezegd dat 2/7de deel (36.000 euro) van de opknapbeurt van het terrein zou worden doorberekend. Uiteindelijk was de gemeente duurder uit, omdat de werkzaamheden op verzoek van de markt van oost naar west zijn uitgevoerd in plaats van van noord naar zuid. "Daardoor hoefden de bezoekers niet door de blubber te lopen", vertelt Jaeger.

Hilversum op een duurzame manier schoon maken

Medewerkers gaan met de elektrische auto en elektrisch gereedschap in de hand op pad. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een biomassakachel, elektrische auto's, bladblazers en op het dak maar liefst 1800 zonnepanelen. Het zijn maar een paar voorbeelden waaruit blijkt hoe groen Tomin Groen, onderdeel van de Tomingroep in Hilversum, werkelijk is. "Maar wij vinden dit heel normaal."

'En je ziet mensen veranderen, ze staan
er meer open voor'

Aan het woord is Erik van de Beld, hoofd bedrijfsbureau van Tomin Groen. Hij geeft toe dat er ooit een tijd was dat hij sceptisch was als het ging om duurzaamheid. Het was uiteindelijk Wubbo Ockels, die Van de Beld - in zijn woonplaats Zeewolde raadslid namens de ChristenUnie - 'bekeerde'. "Het zeilschip waar hij mee voer, was zo duurzaam. Dat wekte zo veel stroom op. Sindsdien heb ik een veel meer optimistische kijk op duurzaamheid."
Tomin Groen verzorgt onder meer het grootschalig onderhoud van openbaar groen, zoals parken, sportvelden, plantsoenen en rotondes. Daarbij werkt het zo veel mogelijk met milieuvriendelijke methoden en middelen. Zo wordt onkruid met heet water bestreden, dat deels afkomstig is uit de eigen houtkachel.
Inmiddels zijn veel machines elektrisch. Ook hierover had Van de Beld aanvankelijk zijn bedenkingen. "Maar het werkt wel. Sterker nog, het is fijner dan de gewone machines. Oké, het gaat iets langzamer allemaal, maar die tijd verdien je terug doordat je niet hoeft te tanken. En het is veel veiliger, stiller bovendien."
Maar ook veel bladblazers, heggenscharen en auto's zijn al elektrisch. En van die auto's wordt zo veel mogelijk gebruikgemaakt, zeker bij korte stops, zegt Van de Beld. Alleen de langere afstanden zijn nog 'een dingetje'.
Ook zijn er al vergevorderde plannen voor elektrische veegmachines. "Dat betekent 6 euro stroom in plaats van 50 liter diesel", aldus Van de Beld. "We moeten nog kijken of dit echt geschikt is, maar het zou geweldig zijn om met zo'n machine het centrum van Hilversum schoon te maken. En het scheelt ook fijnstof."
Is het hoofd bedrijfsbureau, al 25 jaar werkzaam bij Tomin, ook privé zo fanatiek en enthousiast over dit onderwerp? Ja, zegt hij. Hij is immers de lokale politiek ingegaan zodat er meer aandacht komt voor klimaatverandering. "En dan niet op de manier van het vingertje wijzen, maar meer in de stimulerende rol. En je ziet mensen veranderen, ze staan er meer open voor. Ze zien het ook om zich heen gebeuren. Mensen raken niet overtuigd van een folder, maar omdat de buurman het doet. En voor jongeren wordt het langzaamaan een sexy onderwerp. Dat stemt me hoopvol."

Promoveren lastig, maar wel het doel

Softbalploeg Hilversum Hurricanes mag zich instellen op lang seizoen

Hilversum Hurricanes wil promoveren naar de Silver League. Dat wordt een lastige klus, al liggen de softbaldames op koers. De ploeg is na zes duels nog ongeslagen.

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De softbalsters van de Hilversum Hurricanes zijn het seizoen voortvarend begonnen en zijn lijstaanvoerder in de eerste klasse A. De eerste vier duels, twee per wedstrijddag, werden gewonnen. Afgelopen zondag tegen het tweede team Olympia Haarlem eindigden wedstrijd 5 en 6 in een 9-5 overwinning en een 1-1 gelijkspel.

Het duel met Haarlem werd met scepsis tegemoet gezien. "De honk- en softbalbond staat om onduidelijke redenen toe dat in de eerste helft van de competitie speelsters van het eerste en tweede team mogen wisselen", verklaart teammanager Cees van Ancum. "Haarlem trad aan met een aantal speelsters uit Dames 1, waaronder een fors gebouwde, uit Amerika gehaalde pitcher."

Lastiger

'Om tot resultaat te komen zijn we wat scherper gaan trainen'

De Hilversum Hurricanes hebben de missie om het 'vuiltje' uit het vorige seizoen weg te poetsen. Promotie naar de Silver League, het op een na hoogste niveau in Nederland, werd op slechts één punt gemist. "Dit seizoen wordt promoveren nog lastiger", vervolgt Van Ancum. "De beste vijf van beide eersteklassepoules spelen na een halve competitie in een promotiepoule en de winnaar daarvan moet dan nog een wedstrijd spelen tegen de nummer laatst uit de Silver League. Het wordt een lang seizoen: de beslissing valt pas eind september."

Coach Edwin Pieneman vult aan: "Het seizoen is pas net begonnen. Maar zolang je nog kans hebt op promotie blijven we erin geloven. Die beleving is er ook bij de speelsters en in vergelijking met het vorige seizoen constateer ik verbeteringen."
Dat laatste ziet ook aanvoerder Kelly de Graaf. "Zondag in de eerste wedstrijd begonnen we nogal mat en kwamen met 2-0 achter. Daarna herpakten we ons en stonden na de vierde inning met 9-2 voor. Het grote pluspunt is dat we in het veld de aanwijzingen van de coach direct kunnen oppakken en niet het hoofd laten hangen als het even tegenzit."
Het sterke punt bij de Hilversumse dames is de saamhorigheid. Het is een evenwichtig team en de wisselspeelsters zijn geen verzwakking. Daarnaast krijgt de jeugd kans om ervaring op te doen bij het eerste team. Promotie is de ambitie, maar de club wil dat niet geforceerd bereiken door speelsters uit Amerika te halen, maar via de weg van de geleidelijkheid.
De 53-jarige ervaren coach Edwin Pieneman uit Almere, twaalf jaar coach bij de club in zijn woonplaats en vervolgens een jaar assistent in De Bilt, is voor het tweede seizoen in Hilversum. Hij had het geluk dat de kern van het team van vorig jaar is gebleven. Daarnaast zijn er drie versterkingen: Nurish Fokkens, Nikki Harte en Kim van Veldhoven. Verder komt Lizanne van Eijgen in mei uit Engeland terug en daarmee heeft Hilversum een extra pitcher. "Nu komt alles op de schouders van de werpers Jeanine en Kirsten van Ancum", vertelt Pieneman. "Om tot resultaat te komen zijn we wat scherper gaan trainen. Daarnaast moet het spelen in Dames 1 niet te verblijvend zijn. Iedereen is ervan doordrongen dat het ook verplichtingen met zich meebrengt."

Derby

In deze competitie ook weer een regionale derby. Op donderdag 10 mei speelt Hilversum thuis tegen het Bussumse HCAW, afgelopen seizoen roemloos gedegradeerd uit de Silver League.

Hilversum alweer in finale tegen 't Gooi

't Gooi was zaterdag de betere ploeg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De rugbymannen van Hilversum staan opnieuw in de finale voor het Nederlands kampioenschap. Tegenstander op 20 mei is wederom aartsrivaal 't Gooi. Zaterdag speelden beide teams in de kampioenspoule al tegen elkaar. De ploeg uit Naarden won: met 33-40.

Na negen van de tien wedstrijden leidt Hilversum nog wel met 46 punten, 't Gooi staat op 42. Landskampioen Hilversum kan daarom worden bestempeld als de grote favoriet voor de titel, maar na de wedstrijd van afgelopen zaterdag in Hilversum is de ploeg van trainer/coach Marcus Holden wel gewaarschuwd. Zeker de eerste helft was 't Gooi heer en meester. Al snel kwamen de gasten op een 0-7 voorsprong en bij rust was de stand 5-21.

Na de pauze kwamen de Hilversummers via 5-26 en 19-40 nog wel terug - mede doordat enkele vaste basisspelers het veld in kwamen - maar 't Gooi wist de voorsprong uiteindelijk toch vast te houden.

Koningsdag in Hilversum in teken van '100 jaar Mediastad'

Dudokpark ook plek voor interactieve media-activiteiten

Voor Hilversum betekent 2018 een jaar lang feest. Daarom komt het thema 'Mediastad' tijdens Koningsdag uitgebreid aan bod.

Naast vertier zijn er ook versnaperingen in het Dudokpark. Dan kun je intussen rustig kijken wat er allemaal gebeurt. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Je bent 365 dagen per jaar de mediastad en dat komt dus ook tot uiting op Koningsdag. Traditionele Oranje-activiteiten gaan vrijdag 27 april tussen 10.00 en 18.00 uur in het Dudokpark hand in hand met diverse interactieve media-activiteiten.

Met de komst van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF) begon de historie van Hilversum als mediastad. Dit gebeurde in februari 1918 en tot 1960 was dat de grootste radio- en zenderfabriek van Nederland. Dit hele jaar staat Hilversum stil bij dit eeuwfeest met bijvoorbeeld speciale concerten.

De mediageschiedenis van Hilversum ontbreekt morgen zeer zeker niet in het activiteitenprogramma. In het Dudokpark zijn speciale activiteiten. Kinderen kunnen onder meer een gratis ritje maken op de zogeheten Kiddyride. Dit is een speciale attractie. Met een virtualrealitybril op maakt de 'passagier' een virtuele tocht door Hilversum. Daarnaast kunnen de bezoekers in het park nog meer VR-spelletjes doen. Wie van dansen houdt, kan zijn of haar hart eveneens ophalen. Op speciale dancepads zijn interactieve danspasjes te leren. Dat gebeurt uiteraard op muziek.

Lopen over water in de aquabubbel. Foto: Bastiaan Miché

Vraag een nummer aan bij de rondrijdende dj in het Dudokpark

Maar het begint al bij de opening. Als burgemeester Pieter Broertjes om 10.00 uur de festiviteiten opent in het park krijgen hij en de wethouders vervolgens in de circustent een ludieke mediatraining voorgeschoteld van de in oranje uitgedoste media-experts. Het gemeentebestuur krijgt onder meer een quiz die in het teken staat van de honderdjarige mediahistorie. Een jury, die bestaat uit leden van de kindergemeenteraad, beoordeelt wie de meeste kennis heeft van de mediastad. Hierna volgen optredens van de Beatrixband en Daphne Bruineberg Productions. Zij laten een preview zien van de musical The Wiz met bekende en minder bekende liedjes zoals 'Ease On Down The Road' en 'A Brand New Day'.
'Circus' is een ander thema dat in het Dudokpark aan de orde komt. Circus Bongo verzorgt vier voorstellingen: om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur. De aanwezigen kunnen ook zelf aan de slag door mee te doen aan een circusworkshop. Er is een open instuif waarbij de participanten kunnen kiezen uit een keur aan circusacts. Vervolgens gaan zij onder begeleiding van een professionele circusdocent oefenen, zoals jongleren met ballen of doekjes, diabolo's, acrobatiek, fietsen op een eenwieler of een andersoortige fiets.

Meer weten over het Koningsdag-programma in Hilversum? Kijk op www.livehilversum.nl.

Met VR-bril op de neus een virtuele tocht maken door Hilversum

27 / 32

Vrolijke schilderijen in acryl, te zien in de Regenboogkerk. Foto: Reina Klees

zaterdag 28 april

I Love Holland

St. Annagebouw 18.30 uur

I Love Holland. Nederlandse smartlappen geven altijd weer een fantastische sfeer. Een avond met heel veel meezingplezier. De heren Dennis van Veen en Danilo Kuiters performen van Hazes tot eigen songs.

Theatergroep Fusie speelt 'FESTEN'

Theater Santbergen 20.15 uur

Helge Klingenfeldt-Hansen viert zijn 60ste verjaardag samen met familie en vrienden. Tijdens het diner neemt zijn zoon Christian het woord voor een speech die de familieverhoudingen op haar grondvesten doet schudden. 'FESTEN' is een intens drama dat familiesystemen bloot legt en niemand koud zal laten. Ook zondag 29 april om 14.30 uur.

zondag 29 april

Vrolijke schilderijen in acryl en beelden van papier-maché

Regenboogkerk 11.15 uur

Vrolijke schilderijen in acryl van Reina Klees en op het sprookje 'Psyche' geïnspireerde beelden van papier-maché van Marian Halbersma.

maandag 30 april

Kom zingen bij het Kantelkoor

Silo 20.00 uur

Elke maandagavond van 20.00-22.00 uur repeteert het Kantelkoor in kerkje Silo, Zadelstraat 3 te Hilversum. Zing mee! Leeftijd of ervaring zijn niet belangrijk. Geen contributie (pot voor vrije bijdrage). Meer info of de muziek ontvangen? E-mail Marion van Zonneveld: marionvanzonneveld@gmail.com.

dinsdag 1 mei

WerkZoekersServicePunt

Wijkcentrum De Koepel 9.00 uur

Inloopspreekuur voor vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk; WZSP voor een vraag per keer tegen een vrijwillige bijdrage; voor langere ondersteuning biedt WerkInJeEigenWijk unieke hulp door met name het inzetten van onze KANSENANALYSE en werkVINDsoftware.

Walk&Talk, dé koffiepauze voor werkzoekende

Bibliotheek 13.30 uur

Ben je op zoek naar (ander) werk? Daar kun je soms wel wat hulp bij gebruiken. Walk&Talk is dé koffiepauze voor werkzoekenden in Hilversum. Ontmoet andere werkzoekenden in een inspirerende omgeving.

Tijd voor je hart

Christelijk Spiritueel Centrum 20.00 uur

Heb je behoefte aan tijd voor je hart? Kom dan leren mediteren en leer al de voordelen van meditatie in je leven toe te passen.

woensdag 2 mei

SeniorWeb Inloop/Café

Wijkcentrum De Koepel 10.00 uur

Windows 10 bijwerken? Problemen met de computer? Vragen over de computer? Wij proberen het graag voor u op te lossen!

donderdag 3 mei

Groep voor nabestaanden

Viore 14.30 uur

Op donderdag 22 maart start bij Viore een groep voor nabestaanden. Mensen die een dierbare hebben verloren en die graag in contact komen met anderen die dit ook hebben meegemaakt. Meer info: www.viore.org.

vrijdag 4 mei

Ontmoetingsgroep

't Wijdehuis Loosdrecht 10.00 uur

Welkom in ontmoetingscentrum 't Wijdehuis Loosdrecht. De deuren zijn iedere vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend. Het team is op zoek naar vrijwillige versterking voor het helpen met de lunch en het begeleiden van activiteiten.

Herdenkingsconcert

Evangelisch Lutherse Kerk 20.30 uur

Uitgevoerd wordt de 'Mis in D' van Antonín Dvorák onder leiding van dirigent Nico Philipp Hovius. Henk van Zonneveld verzorgt de orgelbegeleiding. Het concert vindt plaats na de dodenherdenking in het Rosarium. De toegang is gratis. Voor meer informatie zie onze website www.toonkunsthilversum.nl.

zaterdag 5 mei

Ontvangst van het bevrijdingsvuur

Apostolisch Genootschap 9.45 uur

Ontvangst van het bevrijdingsvuur door burgemeester Broertjes bij het gebouw van het Apostolisch Genootschap in de La Rivièrestraat 9 om 09.45 uur. Daarna volgt een korte samenkomst, waarbij eenieder welkom is.

Jong Viore: voor jonge mensen met kanker

Viore 10.30 uur

Elke eerste zaterdag van de maand om 10.30 uur is er bij Viore een bijeenkomst voor jonge mensen (25-40 jaar) die kanker hebben (gehad). De inhoud is altijd een mix van praten en doen. Meer informatie via progamma@viore.org of bel 035-6853532.

Fietstocht Soester Duinen

Museum Hilversum 10.00 uur

Het Fietsgilde organiseert een tocht vanaf de Kerkbrink in Hilversum via de Lage Vuursche naar de Soester Duinen en vervolgens via het terrein van de Willem Arntz Hoeve in Den Dolder terug naar Hilversum.

zondag 6 mei

De tien mooiste huizen van Hilversum

Kerkbrink, 14.00 uur

Fietsexcursie langs de tien mooiste huizen van Hilversum. De lijst is samengesteld op basis van suggesties van Hilversummers.

woensdag 9 mei

Archeologie Vecht en Venen

Museum Hilversum 10.00 uur

Het Fietsgilde rijdt op woensdag 9 mei de dagtocht 'Archeologie van Vecht en Venen', vertrek om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink in Hilversum (museum). Kosten: € 3,- p.p. Voor meer informatie over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

HILVERSUM 'Aardbeien met slagroom' op zaterdag (20.00 uur) en 'Als ik er niet meer ben' op zondag (14.00 uur). Dat zijn dit weekend de twee eenakters van MV-Toneel in Lopes Dias. Kaarten van 6 euro zijn vlak voor de voorstelling te krijgen. Zie www.mvtoneel.nl.

De 'oorlog' of 'mediastad' met de fiets concreet maken

Speciale tochten door de regio met gids langs de mooiste plekjes

Fietsgilde 't Gooi start in mei weer met fietstochten in deze streek. In het rooster, dat loopt tot en met september, staan vijftig tochten.

Foto: Fietsgilde 't Gooi

hilversum Het Fietsgilde is in 1998 opgericht op initiatief van de ANWB en bestaat uit vrijwilligers. Er zijn reguliere tochten volgens een vast rooster, maar ook op verzoek speciale fietstochten door de regio. Een voorbeeld is om thema's als de Tweede Wereldoorlog of Hilversum Mediastad concreet te maken met kinderen die die thema's op school behandeld hebben.

Nadat het Fietsgilde vorig jaar de tienduizendste deelnemer sinds de oprichting heeft mogen verwelkomen, is dit jaar het 20-jarig bestaan. Reden voor een speciale jubileumtocht op woensdag 2 mei. Voor deze tocht hebben zich reeds het maximale aantal van tachtig personen opgegeven.

De deelnemers aan de jubileumtocht hebben zich vooraf per e-mail moeten opgeven. Dit is echter een uitzondering, omdat er afspraken zijn gemaakt met verschillende horecagelegenheden. Gebruikelijk is dat deelnemers aan een tocht zich zonder aanmelding naar het startpunt zoals vermeld op www.fietsgilde.nl kunnen begeven.
De eerste reguliere tocht is zaterdag 5 mei naar de 'Soester Duinen', gevolgd door de nieuwe tocht 'Archeologie van Vecht en Venen' op woensdag 9 mei en tijdens het Nationale Molenweekend op zaterdag 12 mei door de 'Molentocht' langs de Vecht. Deze eerste drie tochten starten om 10.00 uur vanaf de Kerkbrink in Hilversum bij het museum.
Het Fietsgilde wil met het oog op de continuïteit en ook door de groei graag in contact komen met vrijwilligers die gids willen worden. Informatie is te vinden op de website en is telefonisch te verkrijgen bij Annemarie Moorman (035-6232290) of Evert van de Wetering (06-21894092).

Stars Wars in Dudok Arena

HILVERSUM Op de foto met enkele figuranten of deelnemen aan legobouwwedstrijden. Het kan op zondag 29 april in de Dudok Arena tijdens 'Star Versum 2018'. Koen van Heijst houdt samen met vrienden een fandag voor fans en dealers van Star Wars.

Er zijn tal van dealers met zowel moderne als vintagetoys en diverse merchandise. Ook zijn er comics, lego, replica wapens, fantasyart en diverse andere toffe items te koop. Kinderen kunnen kosteloos deelnemen aan legobouwwedstrijden en ook kleuren of tekenen. Natuurlijk zijn er ook cosplayers en is er een kleine contest. Tussen 14.00 en 15.30 uur loopt er in samenwerking met Catawiki online een Star Wars-veiling af. Alle veilingkavels zijn te bekijken op de stand van Catawiki.
Van Heijst doneert 250 euro aan de sinds vorig jaar in Hilversum gevestigde Stichting Make-A-Wish - voorheen de Stichting Doe een wens - vanwege de grote verwachte opkomst van de Dutch Garrison 501st op Star Versum 2018. Verder kunnen er nog vrije giften worden gedaan bij de kassa.

Voor de echte fanaten (early birds) gaan de deuren om 9.30 uur open. Een kaartje voor hen kost 10 euro. Voor de anderen gaan de deuren pas om 11.00 uur open. Zij betalen daarom ook 'slechts' 5 euro. Voor kinderen is de toegang 2,50 euro. Het evenement duurt tot 17.00 uur. Voor tickets, zie www.startees.nl.

Lubach over satire

HILVERSUM Beeld en Geluid staat tijdens de meivakantie in het teken van de Nieuws of Nonsens-dagen. Nieuwsmedia en de journalistiek staan daarin centraal. Zo komt Arjen Lubach langs die het gaat hebben over satire, en is er een lezing over mediahypes door onderzoeksjournalist Marc Josten (hoofdredacteur HUMAN).

De Nieuws of Nonsens-dagen zijn een aanzet voor een jaarlijks terugkerend Nieuwsfestival en bieden masterclasses, expertlezingen en colleges. Op zondag 29 april geeft hoofdredacteur en Journalist van het Jaar Eric Smit een expertlezing over zijn journalistieke platform Follow The Money. Daarnaast is er op 1 mei een college over het ontstaan van mediahypes door onderzoeksjournalist Marc Josten.

Op 2 mei is er een avond vol satire. Zo praat Arjen Lubach over het belang van satire en hoe je met humor nieuws kunt benaderen. Hierop volgend verzorgen twee stand-upcomedians de entertainment voor de rest van de avond.

Kijk voor de hele agenda op www.beeldengeluid.nl/agenda.

Tienertoernooi op Cruyff Court in Noord

HILVERSUM Het Cruyff Court in Noord is woensdag 2 mei het decor van een voetbaltoernooi. Kinderen in de leeftijd van tien tot en met vijftien jaar kunnen dan meedoen aan het zes-tegen-zestoernooi.

De organisatie van het voetbaltoernooi is in handen van Heroes of the Cruyff Courts Hilversum Noord 2017. Het eerste fluitsignaal klinkt om 11.30 uur op het kunstgrasveld aan de Stephensonlaan. Het toernooi duurt tot 16.00 uur.

Wie mee wil doen, heeft tot zaterdag 28 april de tijd. Teams van minimaal zes en maximaal acht spelers kunnen zich aanmelden bij de buurtsportcoach via bsc-noord@binkkinderopvang.nl. Voor de jongere kinderen uit de buurt zijn er die dag andere activiteiten.