HilversumsNieuws

14 april 2016

HilversumsNieuws 14 april 2016


Eigen MH17-monument

Op zondag 17 juli staat Hilversum weer vol zonnebloemen.

HILVERSUM – Geen landelijk herdenkingsmonument, maar Hilversum krijgt wel een eigen monument ter nagedachtenis aan de vijftien Hilversummers die omkwamen bij de vliegtuigramp van de MH17. Zondag 17 juli, twee jaar na dato, wordt het monument onthuld in het Dudokpark tegenover het Medisch Centrum.

In een brief aan de gemeenteraad legt burgemeester Pieter Broertjes uit dat de nabestaanden graag een herdenkingsplek willen hebben op een centrale en toegankelijke plek in Hilversum. "Daarom is besloten een monument voor de Hilversumse slachtoffers te ontwerpen", aldus de burgervader.

Hilversummer Sven Lamme heeft een ontwerp gemaakt. Hij heeft een studio in zijn woonplaats. Kunst-siersmederij Rein Tupker & zn uit Soest maakt het monument. Deze bestaat uit vijftien bronzen zonnebloemen. Voor elk slachtoffer een zonnebloem, die in een kring door bladeren met elkaar verbonden zijn. Voor het monument staat een bank waarin de namen van de Hilversumse slachtoffers zijn gegraveerd.

Dit is de plek van het monument in het Dudokpark. Foto: gemeente Hilversum

Op 17 juli 2014 verloren Quinn Schansman, John Allen, Sandra Allen-Martens, Christopher Allen, Julian Allen, Ian Allen, Charles Smallenburg, Therese Smallenburg-Brouwer, Carlijn Smallenburg, Werther Smallenburg, Gerrit Menke, Mary Menke-Bignell, Erik van Heijningen, Tina Mastenbroek en Zeger van Heijningen het leven. "De ramp heeft een diepe wond geslagen in de Hilversumse samenleving", aldus Broertjes. "De slachtoffers zijn nog dagelijks in gedachten bij hun familie, vrienden, buren, collega's en heel veel andere Hilversummers."

Broertjes typeert het monument als een monument van Hilversummers. Hij heeft meerdere signalen opgevangen dat inwoners een bijdrage willen leveren aan de realisatie van dit monument. In totaal is 50.000 euro nodig. De gemeente staat garant voor dit bedrag. "Maar het zou een mooi gebaar zijn als het monument door de Hilversumse samenleving mogelijk wordt gemaakt. Dan wordt het een monument van en voor Hilversummers", stelt hij.

Er is een werkgroep Sponsoring in het leven geroepen. Naast de burgemeester zitten Frits Vogel namens de serviceclubs, Wouter de Wild en Kim van Kampen namens de ondernemers en Flos Wisse Smit en Jules Dresmé namens de Hilversumse Raad van Kerken. Deze werkgroep heeft al een IBAN-nummer geopend. Doneren kan tot en met vrijdag 17 juni op NL23BNGH0285120964 onder vermelding van Hilversums Monument MH17. Meer informatie is te vinden op www.hilversumsmonumentmh17.nl of op de Facebookpagina van de gemeente Hilversum.

Naast de bronzen zonnebloemen die 17 juli onthuld worden in het Dudokpark zijn tijdens herdenkingsdag meer zonnebloemen te zien in Hilversum. Net zoals vorig jaar zijn bakken met zonnebloemen, die refereren aan het zonnebloemenveld in de Oekraïne waar de slachtoffers terecht zijn gekomen, op strategische punten in de gemeente neergezet.

Onrust na verhuizing naar zorgflat

HILVERSUM - Volgens SP Hilversum heeft HilverZorg de zaken niet op orde in Nieuw Kerkelanden. Vorige week zijn de bewoners verhuisd naar het gerenoveerde woondienstencentrum, maar het complex is nog lang niet klaar. Dat zorgt voor veel onrust en onveilige situaties.

In Nieuw Kerkelanden wonen mensen met niet-aangeboren hersenletsel en gerontopsychiatrische problematiek. De coalitiepartij heeft diverse klachten ontvangen van familie van bewoners. Zo lopen er bouwvakkers over de gangen, in de kamers en gemeenschappelijke huiskamers. Stopcontacten hangen uit de muur en trappenhuizen zijn niet afgesloten. Dat is voor de SP reden geweest om vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders.

HilverZorg heeft maatregelen genomen op het gebied van zorg en veiligheid. Dat laat een woordvoerster van de zorginstantie weten. Zo lopen er nu extra beveiligers rond om de veiligheid te waarborgen. Dinsdag is de brandweer wederom langsgeweest. Uit de inspectie van het korps bleek volgens HilverZorg dat er van onveiligheid geen sprake is.

82

Hilversum telt inmiddels zo veel WhatsAppgroepen in buurten

Mediapark stapt over groene stroom

Uitzicht over het Mediapark. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Ideeën om zonnepanelen te leggen op de daken van de bedrijven op het Mediapark leven al. De lokale energiecoöperatie HilverZon heeft die wens. In de tussentijd werken de bewoners van het mediapark al aan een duurzamer bedrijventerrein. Acht partners hebben besloten over te stappen op groene stroom.

Media Groen is de naam van het project, waaraan RTL Nederland, United, NEP, NPO, Ericsson, Beeld & Geluid, IMMovator en Mediapark Beheer deelnemen. In dit project maken de betrokken partijen afspraken over duurzaamheid, zoals de keuze voor groene stroom.

Media Groen sluit aan bij het programma Duurzaam Hilversum 2016-2020 van de gemeente. Hilversum heeft als doelstelling dat de stad in 2050 energieneutraal moet zijn. Voor 2020 betekent dat een besparing van 100 kton CO2, waarvan de helft nog moet worden ingevuld. De mediasector is een een van de sectoren waarmee Hilversum dit jaar een Green Deal wil sluiten.

Wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok vindt het een goed initiatief van de bewoners van het Mediapark en benadrukt dat gezamenlijk werken aan een duurzamer Hilversum de te bewandelen weg is. "We kunnen dit doel bereiken als we dit samen met de samenleving oppakken, met bewoners, ondernemers, bedrijven en organisaties. In onze stad waar het bruist van de creativiteit moet het mogelijk zijn om verder te denken en samen oplossingen te vinden. Media Groen is hier een mooi voorbeeld van", luidt de boodschap van de CDA-vrouw.

ATC plant vlinderstruik voor Dascha

HILVERSUM - Het Alberdingk Thijm College heeft maandag Dascha Graafsma herdacht. Dit gebeurde in beslotenheid in en rond het schoolgebouw aan het Laapersveld.

Omstreeks 16.15 uur vond een korte herdenkingsbijeenkomst plaats voor de oud-leerlinge van het ATC. Ter nagedachtenis van Graafsma is een vlinderstruik geplant. Haar ouders omschreven haar als een vlinder, vandaar de keuze voor deze struik. Scholieren hebben ook een kunstwerk gemaakt om haar te herdenken. Nadat de struik geplant was, stond de middelbare school stil bij het afscheid van Dascha. Dat gebeurde met woorden en muziek.

"Afgelopen november kwam door tragische omstandigheden een einde aan het leven van onze leerling Dascha Graafsma. Daar waren we geschokt en verdrietig van. Ook nu nog denken we aan Dascha en treuren we om haar", schreef het ATC vooraf in een brief aan de ouders van de leerlingen.

Weerbericht

Wisselvallig, de temperatuur doet een stapje terug
Een rondtollend lagedrukgebied ten zuidwesten van de Britse eilanden bepaalt het weer. De windrichting varieert tussen zuidoost en zuidwest. Het is vrij zacht, maar nogal onbestendig. In het weekend worden de honneurs overgenomen door een Noord-Europees lagedrukgebied. De luchtstroming wordt dan west tot noordwestelijk en minder zacht. Het blijft wisselvallig.

Vrijdag + het weekeinde
Voor vrijdag wordt veel bewolking verwacht. De kans op nattigheid is groot. Het wordt 13 à 14 graden. Er staat een matige zuidwestenwind. Zaterdag ontstaan enkele buien, soms klaart het op. Het wordt 13 graden. Ook zondag wordt het een mengelmoes van bewolking en soms wat zonneschijn. De buienkans is vrij groot. Er waait een matige west- tot noordwestenwind. In de nacht naar zondag bestaat kans op nachtvorst, overdag wordt het circa 11 graden.

Trend na het weekeinde
Boven de Britse eilanden ontstaat een gebied van hoge luchtdruk. Boven het Noordzeegebied neemt de kans op buien dan af. Er zijn wolkenvelden, maar ook zonnige perioden. Met een noordwestenwind is het vrij koud. De maxima liggen rond 12 graden met kans op nachtvorst.

Weetje
Langs de evenaar in het oostelijk deel van de Grote Oceaan vindt eens per circa 15 jaar een sterke opwarming plaats van het normaal koele zeewater. Dat verschijnsel heet 'El Niño'. Daar is sinds eind vorig jaar weer sprake van. El Niño heeft wereldwijd effect op het weer. In ons deel van de wereld vooral in het lenteseizoen. De kans op een natte lente is dan groot.

Weer snowboardtitel voor HSV-team

De vier winnende teamleden. Foto: Elles van den Berg

HILVERSUM - Terwijl het al lente is, waren de skiërs en snowboarders van de Hilversumse Schoolvereniging (HSV) zaterdag in Snowworld in Zoetermeer te vinden. Zij hadden zich geplaatst voor de finale van het Nederlands kampioenschap schoolteams. De Hilversummers keerden terug met eremetaal.

In de categorie 'Boarden voor basisschoolleerlingen' ging het snowboardteam er met de eerste prijs vandoor. Daarmee wisten de Hilversummers hun titel te prolongeren. De vier teamleden, Balthazar Brandt, Philip van Amstel uit groep 8 en Bibi Brandts en Laura Meijer uit groep 7, waren ongrijpbaar op het slalomparcours.

Brandts ging met een dubbele overwinning naar Hilversum. Naast het teamgoud was zij individueel het snelste meisje.

Oude Eemnesserstraat. Alleen het huis waar vroeger de firma Van Oostenrijk was gevestigd, is nog een herkenningspunt. Foto rechts is van 1922.

Theater Gooiland moet weer avondje uit worden

Nieuw leven in schouwburg; al bezig met programmering

Wimar Jaeger (links) en Philip Lamers toosten op de herstart van de Hilversumse schouwburg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – "Wij programmeren weer." Gooiland schreeuwt van de daken dat de theaterfunctie weer in gebruik gaat. Artiesten als Ali B, Pieter Derks, The Kik en Tineke Schouten hebben al toegezegd op het podium van de schouwburg te staan. De missie is glashelder: de Hilversumse schouwburg moet weer een theaterprogramma hebben waar de eigen inwoners trots op zijn.

"Lang, lang geleden stond er in Hilversum een schouwburg genaamd Gooiland. Die schouwburg had een programma waar Hilversummers trots op waren. Laat dat nou precies zijn wat wij als team van deze locatie weer willen", meldt Philip Lamers, directeur van Stichting Schouwburg Gooiland.

Nieuw leven inblazen in de schouwburg is het devies. Dat gebeurde eerder al in de overige delen van Gooiland. Het theater aan de Emmastraat moet weer een volwaardig avondje weg worden. "De allure die Gooiland had, de intimiteit, de warme uitstraling en het monumentale: als je naar de schouwburg ging, ging je een avondje uit. Gooiland is ooit bedacht als cultuur- en gastvrijheidsmachine en dat moet het weer worden. Dat je als Hilversummer langsloopt en denkt: daar hebben wij iets heel moois. Dat verdient Hilversum", is de ambitie van Lamers. Afgelopen zomer is de zaal al aangepakt. De 750 stoelen, die nodig aan een opknapbeurt toe waren, zijn voorzien van een nieuwe stof. Theaterrood voert sinds afgelopen september de boventoon. Stoffeerderij Calypso met vestigingen in Capelle aan de IJssel en Zwartsluis gebruikte 1100 meter stof voor de metamorfose van de theaterstoelen.

'Gooiland moet weer een cultuurmachine worden'

'Aanwinst'
De jonge directeur kreeg steun vanuit het raadhuis. Het college van burgemeester en wethouders heeft meerjarige afspraken gemaakt met de stichting. Gisteren zetten Lamers en wethouder Wimar Jaeger van Cultuur hun handtekening onder het convenant waarmee Hilversum de schouwburg een steuntje in de rug geeft. "Het college is blij dat de Stichting Schouwburg Gooiland weer een theaterprogrammering gaat aanbieden aan Hilversum en de regio. Daarom ondersteunen we de stichting voor meerdere jaren", zijn de woorden van de D66'er. "De programmering van Schouwburg Gooiland is een aanwinst voor het culturele aanbod in Hilversum: professioneel theater, cabaret en muziek voor een breed publiek."

Veel belangstelling voor onbekende denkspellen

Hexen in de tent op de Kerkbrink. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – Aan de toernooien van Hilversum Denkt deden zaterdag 116 denksporters mee. De jongste was de 7-jarige Emie van Aurich. Zij deed een paar rondjes Go mee. In de tent op de Kerkbrink hielden deelnemers zich bezig met sneldammen en Go. Daarnaast konden Hilversummers kennismaken met onbekende spellen zoals Hex, Othello en Havannah. Hans Böhm was onverslaanbaar. In de Gooische Brink wist niemand de internationaal grootmeester te verslaan tijdens het simultaanschaken. De bridgers speelden zoals altijd in De Akker aan het Melkpad. Daar zei wethouder Voorink dat Hilversum het denksportfestijn in 2017 opnieuw zal steunen.

Vragen over locaties statushouders

HILVERSUM - Ja, De Stolpe en het Augustinushof zijn genoemd als locaties waar statushouders opgevangen kunnen worden. En nee, dat is nog geen beklonken zaak. Dat benadrukt wethouder Nicolien van Vroonhoven-Kok.

Tijdens de behandeling van de woonvisie in de commissie Ruimte (zie ook pagina 15) kwam naar voren dat statushouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning, mogelijk op die twee locaties opgevangen kunnen worden. Toen dit vrijdag naar buiten kwam, belden diverse omwonenden van deze locaties de gemeente bezorgd op.

Dat was dinsdag voor Van Vroonhoven de reden om te benadrukken dat deze twee genoemde locaties slechts opties zijn. Deze plekken zijn relatief makkelijk te transformeren in tijdelijke plekken waar de gemeente statushouders kan onderbrengen. Hilversum heeft deze week een brief verstuurd aan de buurtbewoners waarin onder meer staat dat de haalbaarheid van deze plekken wordt onderzocht. Bij mogelijke geschiktheid gaat de gemeente met omwonenden in gesprek.

Uitvoering van HOV breekt aan

HILVERSUM - Langzaam breekt het moment aan dat de handen uit de mouwen kunnen. Wethouder Floris Voorink van Verkeer zegt dat de plannenfase voor de aanleg van de snelbusverbinding van de HOV van Huizen naar Hilversum nu aankomt in de uitvoeringsfase.

Daar is de verkeerswethouder blij mee. Inmiddels is er al twee jaar gepraat over dit dure openbaarvervoersproject, dat volgens de VVD-wethouder een hoop positieve verbeteringen met zich meebrengt. Hij noemt de tunnel bij de Oosterengweg, die een infrastructurele aanwinst zal worden.

Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag ingestemd met de projectovereenkomst met ProRail en de provincie Noord-Holland. Hierin hebben de betrokken partijen afspraken gemaakt over wie waarvoor precies verantwoordelijk is. Voorink typeert dit als de volgende logische stap in het proces voor de gemeente. In mei buigt de raadscommissie zich over deze overeenkomst. In december staat de aanbesteding op de agenda en als alles volgens schema verloopt, kan in september 2018 de schop de Hilversumse grond in. De snelle bus moet in april 2021 rijden tussen Huizen en Hilversum.

Expositie van grondlegger audiovisuele vormgeving

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – Van pionier naar regisseur tot grootmeester. Zo kondigt Museum Hilversum de expositie aan die het levenswerk van Jaap Drupsteen laat zien. Drupsteen wordt gezien als de grondlegger van de audiovisuele vormgeving in Nederland. Velen denken bij het horen van zijn naam aan de guldenbiljetten. De grafische vormgeving was voor menig buitenlands student reden om naar Nederland te komen. In de zaterdag geopende tentoonstelling komt zijn hele oeuvre voorbij. Het werk van Drupsteen is te zien tot en met zondag 29 mei.

Corrie Gramser

is 50 jaar, werkt als schrijfster en woont de helft van haar leven in Hilversum

Foto: Corrie Gramser

Omschrijf jezelf in 5 woorden?
"Genieter van het alledaagse leven."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Naast zorgen voor mijn gezin ben ik in het leven vooral schrijfster. Afgelopen december is mijn debuutroman De man met de hoed uitgekomen. Daarnaast organiseer ik activiteiten om ook anderen voor het schrijven te enthousiasmeren."

Schrijven is voor mij...?
" …een manier om via mijn eigen woorden in contact te blijven met mezelf en tot rust te komen. Daarnaast is het mijn manier om vat te houden op mijn eigen leven en de gebeurtenissen in de wereld."

Heb je een voorbeeld?
"Dat is niet zozeer een auteur, maar het zijn pareltjes van boeken van een scala aan schrijvers: Tonio / Tirza / De ontdekking van de hemel / Pogingen iets van het leven te maken."

Wat doe je in jouw vrije tijd?
"Als ik voor het gemak de verplichtingen oversla dan is dat volleyballen, knutselen met mijn dochter, de kip verzorgen en nog veel meer alledaagse dingen waar ik van geniet."

Mooiste stukje Hilversum?
"Buiten mijn achtertuin is dat de Zuiderheide, waar ik graag de schaapskudde ontmoet."

En het lelijkste?
"Ik kan nu moeilijk kiezen tussen het oude GAK-gebouw en het Hilvertshof. Binnenkort wint hopelijk het GAK-gebouw."

Een dagje burgemeester; wat pak je meteen aan?
"Een driedubbele boete op het rond laten slingeren van zakjes hondenpoep."

Op het nachtkastje ligt nu...?
"De kabbalist van Geert Kimpen."

Ze mogen mij wakker maken voor?
"Chocola… zo jammer dat ik daar migraine van krijg."

Een goed gesprek met?
"In de boekhandel heb ik al 'naast hem gelegen'. Ik zou graag eens een boompje opzetten met Arthur Japin."

Groep 8b van Fabritiusschool schrijft beste campagnelied

Overval van burgemeester en wethouders

Samen met Yes-R en Danny Nicolay de studio in. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM - Je zit in de laatste groep van de basisschool en je hebt al een gouden plaat in handen. Dat geldt voor heel groep 8b van de Fabritiusschool. De klas schreef het beste lied voor de campagne Veilig naar School. Dat leverde taart op, een gouden plaat en een opnamesessie in de beroemde Wisseloord Studios in Hilversum.

De leerlingen werden vrijdag overvallen. Als eerste stonden burgemeester Pieter Broertjes en de wethouders Eric van der Want en Floris Voorink op de stoep. Niet veel later kwamen rapper Yes-R en zanger Danny Nicolay naar de Fabritiuslaan 52 om de gouden plaat te overhandigen. De groep heeft het beste campagnelied gemaakt op de melodie van Als er dan geen morgen was, een nummer van Yes-R zelf.

Op school hoorden de leerlingen van VVD-wethouder Voorink meer over het belang van verkeersveiligheid, terwijl zijn collega van D66 Van der Want vertelde over de kracht van de samenwerking tussen de school en de gemeente. Daarmee was het nog niet gedaan, want in de middag doken de leerlingen de studio in. Yes-R en Nicolay hadden in de tussentijd al het nodige voorbereidingswerk gedaan in de bekende studio aan de Catharina van Reneslaan. Tussen 13.00 en 15.00 uur zongen zij de winnende tekst in. Tegelijkertijd werden er opnames gemaakt voor de bijbehorende videoclip. Ook dat is onderdeel van het winnende campagnelied 'Veilig naar School.'

Elbert stapt over naar Hart voor Hilversum

HILVERSUM - Zijn terugkeer bij Leefbaar Hilversum is van korte duur geweest. Wiljon Elbert is inmiddels geen lid meer. Hij is naar Hart voor Hilversum overgestapt, zo laat de Hilversummer weten.

De manier waarop Elbert gestart is bij Leefbaar Hilversum is niet in goede aarde gevallen. Hij wilde de partij, die hij oubollig noemde, nieuw leven inblazen. Onderdeel daarvan was een nieuwe naam, namelijk Liefdevol Hilversum. Het bestuur van de partij liet deze krant al weten hier niks voor te voelen.

Bij de grootste oppositiepartij van Hilversum hoopt hij zijn politieke missie voor een liefdevoller Hilversum te kunnen realiseren. Tevens blijft hij zich op landelijk niveau inzetten voor Liefdevol Nederland.

College loopt 5 kilometer bij City Run

HILVERSUM - In tegenstelling tot eerdere berichten verschijnen de vijf wethouders zondag aan de start van de 5 kilometerloop tijdens de City Run. Het was de bedoeling dat zij mee zouden doen aan de 10 kilometer.

Vorig jaar liepen de wethouders voor het eerst mee aan het jaarlijkse hardloopfestijn in Hilversum. Daar geven zij nu een vervolg aan. Alleen burgemeester Pieter Broertjes loopt wegens een blessure niet mee. De collegeleden horen zondag om 13.00 uur het startschot als de business run begint.

Bonsink blijft langer bij FC Hilversum

HILVERSUM - Karel Bonsink en FC Hilversum vormen een goede combinatie. De hoofdtrainer heeft toegezegd ook volgend seizoen weer voor de selectie van de groen-witten te gaan staan.

In het verleden was Bonsink al twaalf jaar trainer van FC Hilversum, dat toen nog op zondag speelde en uitkwam in de hoogste klassen van het amateurvoetbal. Dit jaar keerde hij terug, nadat zijn voormalige pupil Rick Schipper eind september vertrok als oefenmeester van het team dat tegenwoordig uitkomt in de derde klasse op zaterdag. Twee andere oud-bekenden komen ook terug. Tony Bonsink (zoon) en Richard Dirven spelen volgend seizoen opnieuw voor FC Hilversum.

Duurzaamheidsbeleid van gemeente vooral mooi op papier

'Het blijft burgertje pesten', aldus Hilversummer Jeroen Haringman

'De vraag is of het nog wel loont', stelt Jeroen Haringman, bewoner van het beschermde stadsgezicht in Oost. Foto: Joost Lammers

door Ingmar Meijer
en Joost Lammers

HILVERSUM – Op papier ziet het duurzaamheidsbeleid van de gemeente er prachtig uit. In de praktijk blijkt het minder rozengeur en maneschijn te zijn. Zeker voor bewoners van de vorig jaar benoemde beschermde stadsgezichten in Oost en Zuid is het aanleggen van bijvoorbeeld zonnepanelen of een -boiler een moeilijk verhaal. "Het blijft burgertje pesten", concludeert Jeroen Haringman.

Duurzaamheid is een belangrijk gegeven in zijn huis. Haringman zegt hiermee zo begaan te zijn omdat hij de wereld minstens zo mooi en het liefst beter wil doorgeven aan de volgende generatie. De Hilversummer heeft aan de voorkant van zijn woning aan de Jan van der Heijdenstraat acht zonnepanelen liggen. Zelfs op zijn afdakje ligt een paneel. Daarmee is hij nog niet klaar. Haringman wil ook graag een zonneboiler op zijn dak. Daarvoor diende hij een verzoek in, maar de gemeente wees de vergunningaanvraag af. Dat past niet in het beschermde stadsgezicht.

'Gemeente hanteert subjectieve en esthetische redenen'

Wat hem bevreemdde is dat de gemeente alleen verklaarde zijn verzoek niet in te willigen. Het meedenken met een alternatief of gegevens van een bedrijf dat hem verder kan helpen, stonden niet in het antwoord. Haringman ging zelf op zoek naar een alternatief voor een duurzame waterbron. Met nog meer zonnepanelen op zijn dak en een waterpomp kan hij deze wens vervullen. Opnieuw klom hij in de pen en diende een vergunningaanvraag in.

Hete Hangijzers

Het Hete Hangijzer is een rubriek van HilversumsNieuws, RTV NH en RTi Hilversum. Hilversummers kunnen hun ergernissen of problemen aankaarten of andere zaken waarmee de gemeente echt aan de slag moet. De lezer bepaalt wat er op de politieke agenda moet komen. Heeft u ook een probleem waar wij aandacht aan moeten besteden, mail dan naar redactie@hilversumsnieuws.nl onder vermelding van 'hete hangijzers'.

Tot zijn eigen verbazing ging Hilversum hier wel mee akkoord. De enige voorwaarde was dat Haringman geen donkerblauwe panelen op zijn dak mag leggen. Dat moeten zwarte zijn. Volgens hem produceren die wel minder kilowatt. Uiteindelijk heeft hij dit niet gedaan. Het verschil in kosten is te groot. De aanleg van een zonneboiler kost zo'n 3000 euro, terwijl het realiseren van een waterpomp, inclusief meer zonnepanelen, uitkomt op een bedrag tussen de 6000 en 8000 euro. "Dat geld heb ik gewoon niet. En wat ik hieruit constateer is dat er sprake is van willekeur bij de gemeente. Ik vind dat zij subjectieve en esthetische redenen hanteren, waarmee ze hun eigen regels overtreden."
Tot en met oktober vorig jaar heeft Haringman de aanvragen voor verduurzaming van de huizen en de toe- en afwijzingen van de gemeente bijgehouden. Alle verzoeken waarbij verduurzaming uit het zicht is, zijn gehonoreerd. Panelen en boilers die zichtbaar zijn, zijn bijna allemaal afgewezen of de indieners krijgen het verzoek met beduidend minder panelen toe te doen. Daarmee komt de verduurzaming in de beschermde stadsgezichten mondjesmaat tot stand. "Hoe minder zonnepanelen je mag aanleggen, hoe minder rendabel het wordt voor de bewoner. De vraag is dan inderdaad of het nog wel loont. Vooraf maak je een berekening van hoeveel panelen je nodig zult hebben. Als je dan van de gemeente te horen krijgt dat je er minder mag plaatsen dan wordt het ook een stuk minder aantrekkelijk", aldus Haringman.

'Vooral zonnepanelen zijn echt een crime in Hilversum'

Frank Kool, fractiemedewerker van GroenLinks, zegt dat er nog veel terreinwinst is te boeken op het gebied van verduurzaming. De middelen zijn er, nu de wil nog, is zijn conclusie. "Op papier lijkt het best wel goed. De gemeente wil klimaatneutraal worden. Daar heeft zij doelstellingen aan verbonden. Maar in de praktijk valt het tegen", is zijn opinie. "Er worden problemen opgeworpen om echt wat aan verduurzaming te doen. Vooral zonnepanelen zijn echt een crime in Hilversum om dat voor elkaar te krijgen. Ongeveer een kwart van ons grondgebied is aangewezen als beschermd stadsgezicht. Daar mag zo ongeveer niets. Dat is een probleem. De regels zijn veel te beperkend om meters te maken, terwijl dat wel nodig is", voegt de Hilversummer eraan toe.
Sinds de invoering van het beschermde stadsgezicht in Oost en Zuid heeft de gemeente geen nee verkocht als het ging om een verzoek voor het plaatsen van zonnepanelen. Alle tien de indieners hebben akkoord gekregen, aldus Hilversum. "Er waren twee aanvragen bij die twee keer herzien zijn door de indieners voordat de welstandscommissie goedkeuring gaf. In beide gevallen voldeed het plan eerst niet aan de criteria", klinkt het uit het raadhuis. De gemeente is van mening dat er veel mogelijk is qua duurzaamheid.

Wie zonnepanelen wilt plaatsen aan de achterkant van de woning kan dit vergunningsvrij doen. Als deze duurzame objecten in het zicht moeten komen te liggen, moeten de indieners rekening houden met enkele toetsingscriteria voordat de omgevingsvergunning wordt afgegeven. "Het belangrijkste is dat de panelen netjes geordend op het dak liggen en de dakpannen langs de contouren van het dak nog herkenbaar zijn vanwege de karakteristieke daken", is de uitleg.

In Oost is er nu ook een oplossing die soelaas kan bieden aan de bewoners. De lokale energiecoöperatie HilverZon heeft maandag een intentieverklaring gesloten met Hanegraaf voor een groot collectief zonnedak. Op de daken van de gebouwen van Werf35 moeten 1000 zonnepanelen komen te liggen. Deze zijn bedoeld voor de bewoners van de omliggende wijken. "Dat dekt voor een groot deel het beschermdstadsgezichtdeel in Hilversum-Oost", meldt de gemeente nog.

Ook Remkes concludeert geen machtsmisbruik

Remkes was vorig jaar te gast in het raadhuis. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM – Ja, er was sprake van Grip 4 in oktober vorig jaar, maar nimmer heeft burgemeester Pieter Broertjes de macht die hij toen in handen had misbruikt. Die lezing bevestigt nu ook commissaris van de Koning van Noord-Holland Johan Remkes.

Remkes reageert in een brief op vragen die de Statenfractie van de PVV had gesteld. Nick Kaptheijns van deze politieke beweging wilde onder meer weten of er bij het op- en afschalen van en naar Grip 4 geen mogelijke wetsovertredingen zijn gepleegd. Daarbij vroeg hij specifiek naar de rol van Broertjes, die optrad als voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en als woordvoerder van het Opvangverbond.

"Ik heb begrip voor het feit dat een dergelijke gebruik van de Grip-opschaling bij sommigen tot verwarring heeft geleid en de suggestie heeft gewekt dat er sprake was van overname van bevoegdheden door de voorzitter Veiligheidsregio", schrijft Remkes. "Die verwarring was er echter niet bij de betrokken burgemeesters. Omdat er geen gebruikgemaakt is van de bevoegdheden conform artikel 39 Wet veiligheidsregio's is er ook geen sprake van dat er misbruik is gemaakt van die bevoegdheden", klinkt de uitleg.
In de commissie Economie en Bestuur van donderdag 10 februari stelde Erik van Ouwerkerk namens Facebookgroep Liever Iets Minder Vluchtelingen in Hilversum de kwestie van de Grip 4 al aan de kaak. De Hilversummer kaartte toen het mogelijke machtsmisbruik aan van Broertjes in de periode dat de gemeenten uit de regio de vluchtelingenopvang op Crailo aan het regelen waren. De burgemeester wees dit verwijt resoluut van de hand.

Zaterdag 16 april is het Record Store Day bij Platenhuis 't Oor. Foto: 't Oor

donderdag 14 april

Rijbewijskeuring

Wijkcentrum Riebeeck 12.00 uur

Senioren, chauffeurs met C/D/E-rijbewijs en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs door een arts moeten worden gekeurd, kunnen dit laten doen tegen een speciaal tarief. Senioren betalen € 35,- en chauffeurs tot 75 jaar met een rijbewijs C/D/E € 52,50. Reserveer een tijd of plan de keuring op een andere datum via www.regelzorg.nl

Archeologie van de Bijbel

Wijkcentrum St. Joseph 15.30 uur

In deze cursus kijken we naar belangrijke (vermeende) Bijbelse plaatsen en hoe deze plaatsen omgaan met de geschiedenis. Zo zien we dat in veel gevallen een kerk, moskee of synagoge is verschenen op een Bijbelse plek. Naast de plaatsen van het Oude Testament komt het Nieuwe Testament aan bod en een van de belangrijkste archeologische vondsten: de Dode Zeerollen. De cursus bestaat uit vier lessen van 1,5 uur. Opgeven: diana.kostman@casema.nl of 06-14354048. € 55,-.

Uitvaart inloopspreekuur

16.00 uur

Deze maand nog ontvangt een van de uitvaartverzorgers van Van Vuure mensen die vragen hebben over een uitvaart. Zij beantwoorden dan alle vragen en leggen eventuele wensen vast. Breng gerust uw uitvaartpolis mee voor een gratis check. Elke donderdag van 16.00 tot 18.00 uur. Villa Anna, Melkpad 23.

Kruidenles

Bethlehemkerk 20.00 uur

De afdeling Hilverum en Wijdemeren van Groei&Bloei geeft een lezing over kruidenles. Om gezonder te leven kunnen we suiker en zout vaak vervangen door kruiden en daarnaast zijn het nog eens heel mooie planten die zeker niet misstaan in een siertuin. Agnes Looman heeft een biologische kruidentuin en vertelt er alles over. € 4,50.

Toneel spreekt

De Koning 20.00 uur

Met een drankje in de hand ontspannen luisteren en genieten naar een toneelstuk. Gebruik uw eigen fantasie. Premièrestuk is het aangrijpende Equus van Peter Shaffer. Toegang is gratis. Zaal open om 19.00 uur.

Oude stijl jazz

Vliegveld 20.30 uur

Concert met vele muzikanten. Tot 24.00 uur. Vrij entree.

vrijdag 15 april

Scootmobielen in het verkeer

De Koepel 10.00 uur

De scootmobielclub geeft een informatieavond. Het gaat om tips over veilig rijden en verkeersregels. Tot 12.00 uur. Toegang is vrij.

Friese avond

De Waaier 20.00 uur

De Friese Vereniging Frysk en Frij voor Gooi- en Eemland houdt een Friese avond. Doe mee met de quiz waar vragen aan bod komen over de Friese taal, sport, muziek, etc. in speelrondes met beeld- en geluidsfragmenten. Enige kennis van de Friese taal is vereist. € 5,- en voor niet-leden € 10,-. Bezoek ook een van de kraampjes met Friese culinaire en literaire producten.

zaterdag 16 april

Record Store Day

Platenhuis 't Oor 9.00 uur

De viering van de onafhankelijke platenzaak. Met exclusieve vinylreleases en optredens van diverse bands in en buiten de winkel. DJ Moos laat je swingen met dansbare vibes. Om 9.00 uur start de dag met verkoop. Het programma eindigt om 19.00 uur.

Kapelconcert

De Kapel 15.30 uur

Een programma met werken van Vivaldi, Gluck, Kummer, Hasselmans, Saint-Saëns en Berlioz. Door Trio Van Eck. Zaal open om 15.00 uur. € 10,-, inclusief drankje na afloop, samen met de musici. Reserveren via bladmuziek@muziekerije.nl.

zondag 17 april

Kunstsalon

GSA Galerie 14.00 uur

Bart Boumans geeft een lezing over affichekunst in Nederland. Vanaf eind 19e eeuw werden affiches al door beeldende kunstenaars gemaakt. Beroemde ontwerpers als Anton Beeke en Gielijn Escher ontwierpen iconische beelden. Originele affiches uit zijn verzameling zijn die middag te koop, de meeste ver onder de marktwaarde. € 5,-.

Jazz

Vliegveld 14.00 uur

Dixie Six All Star Jazz Band. Tot 17.00 uur. Vrij entree.

Eenakters

Theater Kleintje Kunst 14.30 uur

Toneelgroep SpekTakeL speelt twee eenakters. De tragikomedie Mannen & Zo: Kate wordt 50, maar dat wil ze niet vieren. En ze wil al helemaal geen surpriseparty, maar dat krijgt ze toch. Dat pakt anders uit en leidt tot verrassende onthullingen. De komische thriller Braak: De oude Alida kan weer eens niet slapen. Ze brengt de nacht door in haar huiskamer, keuvelend tegen Sofie, haar enige gezelschap. Dan wordt er ingebroken. Een confrontatie volgt en daarmee krijgt een eenzame nacht een bijzondere voortzetting met verstrekkende gevolgen. Reserveren: theaterkk@gmail.com of 06-54220108. Entree: € 15,-.

maandag 18 april

Talent in de horoscoop

Zinexprez Stiltecoupé 19:00 uur

Zinexprez geeft van 19.00 tot 19.45 uur de lezing (Schrijf)talent in de horoscoop, door Nicolette Cleerdin, professioneel astroloog. € 5,-. Aansluitend kunt u gratis deelnemen aan de Shut Up & Write. Aanmelden: www.zinexprez.nl of 06-40155282.

dinsdag 19 april

Handwerktafel

Buurthuis de Lelie 13.30 uur

Samen met anderen gezellig haken, borduren of breien. Er is materiaal om te beginnen, maar neem zelf ook iets mee. Drink een bak koffie en maak een gezellig praatje. Tot 15.30 uur.

Hormoontherapie

Viore 19.30 uur

Een informatieavond over hormoontherapie bij vrouwen en het omgaan met bijwerkingen. De avond is voor diegenen die in het kader van de behandeling voor kanker een hormoontherapie (zullen) ontvangen en/of hun naasten en andere belangstellenden. Door internist/oncoloog van Tergooi Marjolein Rentinck en Ellen Pompe, verpleegkundig specialist oncologie van Tergooi. Aanmelden: programma@viore.org of 035-6853532. De toegang is gratis. Eindtijd 21.30 uur.

L'Histoire du Soldat

Raadhuis, Burgerzaal 20.15 uur

Acteur Alwin Pulinckx vertelt samen met de musici op het podium van de Burgerzaal het verhaal over de soldaat die zijn viool - zijn ziel - verkoopt aan de duivel. In dit raadhuisconcert hoort u de bewerking die Bart Moeyaert maakte, getiteld Iemands lief. Kaarten: € 18,- via www.raadhuisconcerten.nl en op de avond aan de zaal vanaf 19.30 uur (pin betalen).

woensdag 20 april

Bingo

Wijkcentrum st. Joseph 12.00 uur

Kom leuke prijzen winnen bij de bingo.

Architectuur in het Gooi

Bibliotheek 14.00 uur

Annette Koenders, beleidsadviseur monumentenzorg bij de gemeente Hilversum, verzorgt een lezing over bekende en minder bekende architecten uit de twintigste eeuw, die werkzaam waren in Hilversum en het Gooi. Aan de hand van historische beelden belicht zij het persoonlijk leven van de architecten, € 4,-. Senver-leden betalen € 2,50.

Stress in het gezin

De Koepel 19.30 uur

Het Platform Anders Stress houdt een thema-avond Moeders over stress in het gezin. Twee moeders delen hun verhaal over stress en burn-out. Gastvrouw is Isabelle Groeneveld, ervaringsdeskundige moeder en stresscounselor in haar eigen praktijk. Tot 21.00 uur. € 10,-. Aanmelding: info@andersstress.nl

Hoop blijven houden in coldcasezaak Van der Meijs

Dochter Wicky van der Meijs hoopt dat nieuwe getuigen zich melden. Foto: RTV NH

HILVERSUM - Veertien jaar na de onopgeloste moord op de 72-jarige Hilversummer is de zaak van Martien van der Meijs heropend. Een coldcaseteam houdt zich nu bezig met het dossier. Op beelden die in de Verenigde Staten zijn bewerkt, zou de dader te zien zijn. De familie hoopt dat nieuwe getuigen zich melden, waardoor de moordenaar alsnog kan worden gepakt.

Op 30 januari 2002 verlaat de Hilversummer rond 00.30 uur zijn huis. Hij gaat de hond uitlaten. Op de Admiraal de Ruyterlaan wordt hij uit het niets neergestoken. Met zijn laatste krachten weet hij zijn woning nog te bereiken. Hij belt aan. Door de intercom hoort zijn vrouw Riet een stem die zij niet herkent. Ze hoort vreemde geluiden en woorden die niet ze begrijpt. De Hilversumse doet niet open omdat ze bang is. Martien sterft voor de voordeur. Een gegeven waar zijn vrouw het heel moeilijk mee heeft, geeft zijn dochter Wicky van der Meijs aan tegenover RTV NH.

In de veertien jaar die volgen, weet de politie de dader niet te pakken. Mogelijk heeft het te maken dat ze er pas in het ziekenhuis achterkwamen dat Martien was neergestoken. Eerder was het vermoeden dat de Hilversummer op een hekje gevallen was. Het bloed op de plek was al schoongemaakt.

De familie blijft hoop houden dat de dader achter de tralies belandt. "Elke keer als een van de rechercheurs belt met de vraag of ik kan terugbellen dan is er bij mij wel hoop. Dat is logisch. En als ik dan in de kranten of op de radio verneem dat bijvoorbeeld de moordenaar van Marianne Vaatstra gepakt is, dan is er altijd toch hoop dat ook dit bij mijn vaders dader gaat gebeuren", stelt Wicky.

'Heb me geen moment onveilig gevoeld in de Jungle van Calais'

Anne Fleur Dekker doet vrijwilligerswerk in berucht Frans vluchtelingenkamp

Samen met een andere Nederlandse vrijwilliger deelde Dekker gratis pannenkoeken uit in de Jungle. Foto's: Anne Fleur Dekker

HILVERSUM - "De eerste twee dagen waren erg heftig", blikt Anne Fleur Dekker terug. De 21-jarige Hilversumse is even terug in Hilversum, nadat zij een kleine twee weken vrijwilligerswerk heeft gedaan in de Jungle van Calais. Omdat zij echt iets wil betekenen voor de vluchtelingen heeft ze ervoor gekozen om naar deze plek in Frankrijk te reizen die bekend staat als broeierig en onveilig. Daar kan zij inmiddels over meepraten.

Voordat zij eind maart afreisde naar de plek die zij de Jungle noemt, heeft zij zich aangemeld bij een Brits-Franse vrijwilligersorganisatie. Daarnaast heeft zij zich goed ingelezen in de materie. Zij is niet als naïef blond meisje met veel idealen afgereisd om daar aan de slag te gaan als vrijwilliger. Wel heeft zij flink moeten wennen aan de omstandigheden in het kamp in Calais (3000 vluchtelingen) en het kleinere kamp in Duinkerken (500 vluchtingen). Regels en wetten zijn er niet. De gendarmerie komt niet in het kamp, maar is daar wel in de buurt te vinden en treedt niet zachtzinnig op. Dekker had een heftige vuurdoop. Vanaf de brug gooiden de Franse politieagenten traangasgranaten naar beneden. Doel was om de vluchtelingen weg te jagen bij de tunnel. De Hilversumse was samen met een andere vrijwilligster in de buurt. "Dat brandt als een malle", zegt ze. "We zijn weggerend en ergens in het bos terechtgekomen. Als je te lang blijft zitten dan schieten ze nog met rubberen kogels op je om je weg te jagen. Vooral mijn moeder was met deze verhalen niet blij", aldus de 21-jarige.

Overdag kunnen de vrijwilligers goed hun werk doen, zoals het uitdelen van pakketten. Dat doet Dekker ook. Met haar collega's deelt zij op vaste momenten in de week op vaste plekken in de Jungle onder meer kleding, schoenen en hygiëneproducten uit. In de nachtelijke uren is het niet verstandig om in het kamp te zijn. Dan is het onveilig. Dat realiseert Dekker zich goed. Ze typeert de sfeer als broeierig, maar zegt er wel bij dat de mensen heel open en vriendelijk zijn. Iedere nacht weer proberen de Junglebewoners vrachtwagens of de trein in te komen om Engeland te kunnen bereiken. Een gevaarlijke operatie. In de anderhalve week die Dekker geweest is, was een dode te betreuren. Een 17-jarige Koerd verloor het leven bij een poging op een vrachtwagen te springen.

Aan het hart

De vluchtelingenproblematiek gaat haar aan het hart. De 21-jarige startte eerder al een petitie om een humaner beleid in Nederland te realiseren voor de vluchtelingen. Maar ze wil meer dan dat. Helpen in de eigen omgeving zag zij niet zo zitten. Op Crailo kunnen ze een heel blik vrijwilligers opentrekken. Volgens Dekker blijven twee opties over: helpen op een van de Griekse eilanden - maar gezien de Europese afspraken vond ze dat ze niet zo veel kan betekenen - en daarom is zij naar Calais gegaan.

De houten hutjes staan netjes in rijtjes opgesteld.
Het distributiebord van de Brits-Franse vrijwilligersorganisatie.

'Vooral mijn moeder was niet blij met deze verhalen'

Haar grootste ergernis is het verkeerde beeld dat in de media is ontstaan. De Junglebewoners zouden bewust kiezen voor een verblijf in Calais, terwijl ze een veel betere optie zouden hebben. "Er wordt voorgeschoteld dat de mensen die van Calais naar Engeland toe willen asiel kunnen aanvragen in Frankrijk, zodat zij daarna in een asielzoekerscentrum in Frankrijk terechtkomen. Dat is een onjuiste voorstelling van zaken", zegt ze.

In de Jungle zit een keur aan nationaliteiten. "Eigenlijk zit daar van alles en nog wat, behalve Syriërs", stelt Dekker. Er zit een grote delegatie uit Afghanistan, Koerdistan, Irak, Pakistan, Senegal, Sudan, Eritrea, Ethiopië en Iran. De Jungle is als New York, opgedeeld in verschillende wijken. Er is geen Chinatown, maar wel wijken met enkel Afghanen en zo verder. En soennieten en sjiieten wonen uiteraard gescheiden. "Hun voornaamste doel is om Engeland te bereiken. De Eurotunnel en de trein naar Engeland zijn vanaf Calais makkelijk te bereiken. Het is hun laatste kans op asiel. Vaak hebben zij alle andere landen in Europa al gehad."

'Eigenlijk zit daar van alles en nog wat, behalve Syriërs'

Dekker noemt de Jungle een stad op zich. Hoewel de bewoners eigenlijks niks hebben, viert de creativiteit hoogtij. Bij binnenkomst van het kamp is een echte 'restaurantstraat' ontstaan. Bij zo'n vijftien eetgelegenheden kunnen de bewoners terecht. Voor een prikkie nuttigen zij daar een eenvoudige maaltijd. Verder zijn er twee moskeeën, een sjiitische en een soennitische, een bibliotheek, een school en een rechtencentrum. Dat laatste is onlangs met de grond gelijkgemaakt, vertelt de Hilversumse.

Binnenkort keert zij terug naar Calais. Zij wil nu een langere tijd blijven. Daarbij denkt zij aan één tot twee maanden. Haar voornaamste taak is dan om het rechtencentrum weer op te bouwen. Onverschrokken en zonder angst praat zij over het kamp. Ze moet en gaat terug, ook al zijn er ronselaars aanwezig van IS en de PKK en is de kans op een nieuwe aanval met traangasgranaten groot. "Ik heb me er geen moment onveilig gevoeld", klinkt het stellig.

'Ik wil tien push-ups op Via Gladiola maken'

Corry Visser (80) loopt Vierdaagse van Nijmegen voor de dertiende keer

Corry Visser loopt voor de 13e keer mee aan de Vierdaagse van Nijmegen. Foto: Karin van Leeuwen

door Karin van Leeuwen

HILVERSUM - Ze barst van de energie, slaapt een uur of vijf per nacht, en benut haar dagen optimaal. Nu het weer beter wordt, maakt ze drie keer in de week lange wandelingen. "Ik train voor de Vierdaagse van Nijmegen. Om zes uur vertrek ik", verklaart de 80-jarige Corry Visser haar tochten. In een buurtapp deed ze een oproep voor een wandelmaatje. Stomverbaasd is ze: niemand reageerde. Dat zes uur 's ochtends voor velen nog diep in de nacht is, kan er bij Visser niet in. Of nou ja, ze moet er eigenlijk zelf ook wel om grinniken.

FunTours

De honderdste editie van de Vierdaagse van Nijmegen wordt gelopen van dinsdag 19 tot en met vrijdag 22 juli. Corry Visser loopt vier avonden 30 kilometer. Haar goede doel is de Hilversumse stichting FunTours, een stichting die uitstapjes en vakanties organiseert voor meervoudig gehandicapten. FunTours is hard aan het sparen voor een nieuwe bus. Op de site www.funtours.nl staat alles over sponsormogelijkheden.

Dit jaar doet ze voor de dertiende keer mee aan de Vierdaagse van Nijmegen. Een ongeluksgetal. "Welnee," lacht Visser, "en bovendien: eigenlijk loop ik hem voor de veertiende keer. In 2006 werd de Vierdaagse afgelast omdat het extreem warm was." Haar zoon loopt de Vierdaagse ook, haar dochter waarmee ze samen in een huis in Hilversum-Noord woont niet. "Nee, ik heb last van mijn knieën en heb lang zo veel energie niet. Ik lijk meer op mijn vader", knipoogt dochter Leny.

Jarenlang liep ze de Vierdaagse in Nijmegen met Ronnie Tober

Het Vierdaagse-virus greep Corry veertien jaar terug. Toen ze op Via Gladiola haar schoonzusje Nel binnenhaalde, was ze verkocht. Wat een mensen, wat een feest. Ze aarzelde geen moment en schreef zich het jaar daarop in. Trainen voor de Vierdaagse vindt ze een feest. Maar als het regent, gaat ze niet. "Ik heb er een hekel aan om met regen van huis te gaan. Als ik onderweg word verrast door een buitje vind ik het geen probleem en ga ik er niet voor terug, maar ik weiger om in de regen te starten." Ze maakt wandelingen van zo'n vijfentwintig kilometer. Lekker haar koppie leegmaken. "Och," tuit ze haar lippen, "als de 's-Gravelandsevaart zou kunnen praten." In die vaart ligt een hoop verdriet. In nog geen jaar tijd verloor Corry drie dierbaren, waaronder haar man. Maar ze houdt de moed erin.

Ronnie Tober
Jarenlang liep ze de Vierdaagse met Ronnie Tober. "Ik wandelde dan voor de Ronnie Tober-foundation", legt Visser uit. Haar man zat jarenlang, tot zijn overlijden, in een rolstoel en haar kleindochter, de dochter van Leny, is gehandicapt en woont niet thuis. Tober kreeg het te druk en Visser zocht een ander wandelmaatje en vond Dolf. Omdat zij hetzelfde tempo lopen - Corry stapt met gemak zes kilometer per uur weg - matchen ze goed samen. Ze lopen vier avonden 30 kilometer. Fluitend. Ze heeft nooit ergens last van en is nooit extreem vermoeid. "Ik weet niet wat dat is, vermoeidheid." Dit jaar draagt ze een groen T-shirt van FunTours, een Hilversumse stichting die uitstapjes en vakanties voor mensen met een meervoudige handicap organiseert. "Ik laat me sponsoren en het geld dat ik daarmee ophaal, is voor de nieuwe bus van FunTours."

Op Via Gladiola mag Corry graag een dansje met een agent maken

Om een beetje op te vallen, zorgt de 80-jarige dame ervoor dat ze op Via Gladiola iets geks doet. Zo pakt ze jaarlijks een politieagent bij zijn arm en maakt een dansje met hem en ook de dirigent is niet veilig voor haar. Of ze zet spontaan een polonaise in gang. Ze is voor een gekkigheidje bij de finish snode plannen aan het smeden. "Ik doe 's ochtends altijd gymnastiekoefeningen en dan moet ik van mezelf ook tien opdrukjes doen. Dat is best zwaar hoor", vindt Visser. Nou had ze bedacht om even wat reclame voor FunTours te maken, want daar gaat het natuurlijk allemaal om, en op Via Gladio tien push-ups te doen. Want zeg nou zelf, een 80-jarige die tien opdrukjes doet, die valt toch op. Visser schatert. Ze heeft zin in die 100ste Vierdaagse van Nijmegen. Zo veel is wel duidelijk.

COA neemt taken van Leger des Heils over op Crailo

Partijen werken nu aan een goede overdracht. Foto: Sjoerd Stoop

HILVERSUM – Blij zijn ze niet met het vertrek in Hilversum. De commissie Economie en Bestuur roemde vorige maand nog het werk en de inzet van het Leger des Heils op Crailo. Toch vertrekt de hulporganisatie. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) neemt de regie over.

Dat is te lezen op de website van de gemeente Hilversum, waar wekelijks de stand van zaken te lezen is over de vluchtelingenopvang op Crailo. Vanaf zondag 1 mei neemt het COA het management van de opvang en de vluchtelingen over. Deze overname mag toch wel verrassend genoemd worden. Alle betrokkenen waren immers erg tevreden over het geleverde werk van de afgelopen maanden. De komende weken voeren het COA en het Leger gesprekken over hoe zij zo goed mogelijk de opvangtaken kunnen overdragen.

Sinds november was het Leger des Heils actief op de noodopvanglocatie. Dat gebeurde op voorspraak van de gemeenten die zich verenigd hebben in het Opvangverbond. Met een vaste locatie voor de toen ongeveer 100 vluchtelingen wilden de gemeenten een einde maken aan de kortstondige verblijven in sporthallen.

Volgende maand groeit het aantal vluchtelingen weer op Crailo. In totaal is er plek voor 300 asielzoekers. Dat is wat het COA en de provincie Noord-Holland, de eigenaar van de gronden, zijn overeengekomen. De twee partijen zijn nog met elkaar in overleg of dit aantal aan het einde van het jaar verdubbeld kan worden. Het is de bedoeling dat de regio voor de komende tien jaar opvang biedt aan 600 vluchtelingen. Daarmee is Crailo een volwaardig azc, zo meldt Hilversum.

14 / 16

WONINGEN TE HUUR
GEVRAAGD!
voor expats en organisaties. Interhouse
Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

KOFFERBAKMARKT VREELAND zon. 17 april. Sperwerveld, Raadhuislaan
www.DonEvents.nl tel.: 0294-237320

Ooit overwogen te golfen? GOLFPARK SPANDERSBOSCH Gratis 1 uur proefles op de Open Golfdagen, gehouden 23/24 april van 12-16 uur.

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed,
035-6938689

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

De politieke arena veranderde voor even in een circuspiste

Onnavolgbare stemactie tijdens de commissie Ruimte

Aan het begin van de vergadering was van chaos nog geen sprake.

HILVERSUM – De raadzaal in het raadhuis krijgt wel eens het stempel van politieke arena: het podium waar de lokale politici de verbale degens met elkaar en het college kruisen. Vorige week woensdag, tijdens de ellenlange vergadering van de commissie Ruimte, leek de raadzaal eerder op een circuspiste waar een hele slechte klucht werd opgevoerd, met Edwin Göbbels van D66 in de hoofdrol.

Terwijl de publieke tribune vol zat met Hilversummers die voor de behandeling van de lokale woonvisie, waaronder het huisvesten van statushouders, kwamen, boog de commissie zich eerst nog even over de oprichting van de Stichting Begraafplaatsen en Crematorium Hilversum PRIO. Nadat inspreekster Flos Wisse Smit haar zorgen en bedenkingen had geuit hierover bleek ook de commissie allerminst tevreden. Het organogram zou niet kloppen, met de statuten was van alles mis, waarom staat er in het voorstel geen letter over de opknapbeurt van de begraafplaats en aula aan de Bosdrift, welke rol gaan de plaatselijke uitvaartondernemers nu spelen, et cetera.

Nadat meerdere partijen met scherp hadden geschoten op het stuk concludeerde SP-fractievoorzitter Bianca Verweij dat er wel heel veel vragen en onduidelijkheden waren bij de politiek. Haar conclusie was dat dit voorstel nog niet rijp was voor de raad om hier over een maand een definitief besluit over te nemen. Ook de antwoorden van Nicolien van Vroonhoven-Kok, die bezwoer dat het voorstel met veel zorgvuldigheid op onder meer juridisch en fiscaal vlak is opgesteld, konden de commissieleden niet overtuigen.
Wat nu te doen? De SP diende een ordevoorstel in. Opschorten of niet? Anders gezegd: moet de wethouder het voorstel terugnemen om haar huiswerk beter te doen? Hilversum1, PvdA, SP, D66, Hart voor Hilversum en ChristenUnie hadden al gezegd voor te zijn totdat VVD'er Arno Scheepers een moreel appel deed op zijn politieke collega's. Door dit voorstel te parkeren in de wachtkamer is het langer wachten op het crematorium, dat nu in aanbouw is. Van Vroonhoven bevestigde dat de nieuwe voorziening in Hilversum dan niet al in juli of augustus operabel is. Dat was de cue voor D66'er Göbbels om op te komen. Een onnavolgbare en verwarrende klucht volgde.
Na een schorsing van twintig minuten riep tot ieders verbazing voorzitter Jerry Braaksma de insprekers naar voren die kwamen voor de lokale woonvisie. Zonder een woord te reppen ging de vergadering door met het volgende punt. Om middernacht, toen er al vier uur vergaderd was en het punt over de woonvisie ook nog niet compleet was behandeld, werd kennelijk de pauzeknop ingedrukt en ging de commissie verder waar zij twee uur eerder was gebleven.

De vergadering ging vrolijk door met het volgende punt

Göbbels had net zoals zes andere fracties voor gestemd. Hij had zijn stem alleen nog kunnen wijzigen voordat het volgende commissielid voor of tegen had gezegd. Eigenlijk lag zijn stem vast, maar ieder lid van de commissie heeft het recht om een voorstel van orde in te dienen. Dat deed de D66'er dan ook. Hij wilde voorkomen dat het crematorium financiële schade zou oplopen als er langer gewacht moest worden. Dat stuitte op veel verzet en opmerkingen als 'ondemocratisch' en 'dit wordt een circus' vlogen door de zaal. Uiteindelijk werd er tegen 00.15 uur opnieuw gestemd. Doorschuiven naar 11 mei lag nu voor. Hiervoor was de verhouding zeven tegen drie. Ditmaal waren zes partijen voor uitstel en vier partijen, inclusief D66 nu, tegen. Het resultaat was hetzelfde als tegen 22.00 uur.

Hilversum maakt zich op voor Scenecs Filmfestival

Zestig debuutfilms en documentaires op het programma

Vrijdag 22 april vindt de uitreiking plaats van de Dutch Golden Stone Awards. Foto: Robin Eggenkamp

HILVERSUM - De rode kleur van het Scenecs Filmfestival overheerst momenteel in het centrum. De vlaggen wapperen bijvoorbeeld op de Groest en bij het station. Hilversum maakt zich van vrijdag 15 tot en met donderdag 21 april voor de eerste keer op voor dit internationale evenement. "Hilversum is een logische locatie", aldus festivaldirecteur Arya Tariverdi.

Morgen barst het festival los. Scenecs heeft zestig films en documentaires geprogrammeerd die twee keer te zien zijn in de Vue bioscoop op het marktterrein en op vier dagen zijn ook filmfestivalprojecten te zien in Filmtheater Hilversum. In de afgelopen maanden heeft de afdeling Programmeren onder leiding van Patrick Vranken en Piet Bijlholt een monsterklus geklaard. Zij hebben een eindselectie gemaakt uit 370 inzendingen wereldwijd. Er is gekeken naar inhoudelijke en technische kwaliteit.

Tariverdi benadrukt dat het festival enkel en alleen films en documentaires laat zien van beginnende makers. Deze producties zijn vaak rauw en puur. "Het is hun eerste productie. Daardoor kunnen ze een film met veel meer passie maken. Ze hebben nog geen water bij de wijn hoeven doen door bijvoorbeeld geldschieters. Ze hebben wel minder middelen tot hun beschikking, maar het is verbazingwekkend wat er met creativiteit kan." Het filmfestival kan een springplank zijn voor jonge film- en documentairemakers. "Wij bieden hen een professioneel podium. Veel films gaan bij ons ook in première. We hebben films uit 21 landen. Naast vertoning bieden we hen ook een netwerkplatform. Ze kunnen hier filmeducatie krijgen, zoals workshops."

'Het Grand Gala is een onwijs on-Nederlandse happening'

Vrijdag 22 april is Studio 21 het decor van het Grand Gala. Wethouder Wimar Jaeger van Media doet het openingswoord, terwijl burgemeester Pieter Broertjes een prijs uitreikt. "Het gala is een onwijs on-Nederlandse happening", stelt de festivaldirecteur. Er is veel show en entertainment, de uitreiking van de Dutch Golden Stone Awards en veel glitter en glamour. Precies zoals dat hoort in de filmwereld. Tariverdi meldt wel dat de glamoureuze afsluiting van het festival voor bezoekers wennen was. Bij de eerste edities was het aantal smokings op één hand te tellen. Tegenwoordig doffen de gasten zich helemaal op alsof ze naar de Oscars gaan. "Mensen in spijkerstof heb ik al jaren niet meer gezien", meldt de festivaldirecteur.
Scenecs verloot twee keer tien kaarten voor het afsluitende gala. Wie hierbij aanwezig wil zijn moet een mail sturen naar office@scenecs.com. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Festivalkaarten zijn te koop bij de Primera.