Gooi en Eembode Hilversum

23 november 2017

Gooi en Eembode Hilversum 23 november 2017


HOV-project gaat snel van start

HILVERSUM De tijden van bezwaar maken en procederen zijn geweest. De hoogwaardig openbaar vervoerverbinding gaat er komen. De provincie Noord-Holland start al snel met de HOV-voorbereidingen. Maandag 4 december wordt een begin gemaakt van het project dat zeker tot en met 2021 gaat duren.

"We gaan nu echt van start", meldde Johan van Alphen van het HOV-project maandag bij een drukbezochte informatiebijeenkomst voor omwonenden in De Riebeeck Galerij. "Het provinciaal inpassingsplan is vastgesteld. De Raad van State heeft op woensdag 25 oktober uitspraak gedaan. Dat is onherroepelijk. De HOV komt er echt. We merken dat dat besef nog niet is doorgedrongen, maar het gaat echt gebeuren."

De voorbereidingen voor de onderdoorgang op de Oosterengweg staan op de rol. Om ruimte te maken voor de meerlaagse onderdoorgang - er komt een tunnel voor fietsers en daaronder voor het gemotoriseerde verkeer - moeten kabels en leidingen verplaatst worden. Dat is de eerste klus waar de provincie zich mee bezig gaat houden. Volgens Haarlem kunnen de weggebruikers en omwonenden hier enige overlast van ondervinden. Inmiddels is ook het aanbestedingstraject gestart. Vlak voor de zomer van 2019 gaat de gekozen aannemer aan de slag en gaat de Oosterengweg voor 2,5 jaar dicht.

5

Plan hangplek in Oost leidt tot veel weerstand

hilversum Het plan om een jongerenontmoetingsplaats of hangplek voor jongeren te plaatsen op de Anton Philipsweg, tegenover de ingang van het Philipsterrein, leidt tot veel ophef in de buurt. Bewoners zijn onder meer bang dat de 'treiterjongeren' van 't Perronnetje er komen.

De bewoners voelden zich bovendien behoorlijk overvallen toen zij vorige week een brief van de gemeente ontvingen waarin het plan werd aangekondigd. Daarin staat dat de nieuwe voorziening - met een open karakter - is bedoeld om de jongeren een vaste plek te geven in de wijk. Momenteel is deze er niet, waardoor jongeren in de wijk rondzwerven.

De voorziening is een drie maanden durende proef. Wanneer de hangplek er komt, wordt niet gemeld. Volgens de gemeente is de locatie geschikt omdat deze niet in het zicht ligt van woningen. Maandagavond was er een informatiebijeenkomst op de beoogde locatie. Deze werd ondanks het regenachtige weer massaal bezocht.

3

Nieuwe Hilversummers welkom geheten in 'dé Mediastad'

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

hilversum Dat Hilversum zichzelf graag presenteert als 'dé Mediastad' bleek wel dinsdag tijdens de massaal bezochte welkomstavond voor nieuwe inwoners. Zo was er liveradio, konden mensen op de foto in een limousine en werden er televisieopnames gemaakt. Verder waren er sprekers en was er een informatiemarkt met dertig organisaties.

Geen periodetitel

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

De teleurstelling was zaterdag groot bij Victoria. De Hilversummers hadden de eerste periodetitel voor het grijpen, maar verloren onnodig met 2-1.

21

Hilversummer opgepakt na snelkraak kledingzaak

De kleine spoorbomen. Archieffoto: Bastiaan Miché

Hilversum Een 19-jarige Hilversummer is dinsdagavond aangehouden voor betrokkenheid bij een snelkraak in een kledingzaak in Emmen.

Agenten konden de man na een zoekactie aanhouden toen zij in de buurt van de zaak een bestelwagen zagen met daarin kleding afkomstig uit de winkel waar net was ingebroken.

De 19-jarige bestuurder werd aangehouden. De bestelauto is in beslag genomen. De politie gaat ervan uit dat er meerdere daders zijn geweest en is een nader onderzoek begonnen.

Weerbericht

Onbestendig herfstweer

Een zuidwestelijke stroming voert tot en met donderdag zeer zachte maritiem-subtropische lucht aan. Vervolgens passeert vrijdag het polaire front met regen. In het weekeinde verkeren we net als de afgelopen twee weekenden in een noordwestelijke stroming met aanvoer van polaire lucht. Het wordt dan weer kouder en tevens wisselvallig met de overbekende mix van opklaringen en buien.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag regent het geruime tijd. Het wordt nog zo'n 10 graden. Er waait een matige tot vrij krachtige wind tussen zuid en zuidwest. Zaterdag klaart het in de loop van de dag geleidelijk op. Opklaringen worden dan afgewisseld door enkele buien. De wind draait naar west tot noordwest en is soms (vrij) krachtig. Ook zondag is het guur met een afwisseling van opklaringen en een grote kans op enkele buien, sommige met hagel. De maximumtemperatuur ligt in het weekeinde rond 7 graden.

Trend na het weekeinde

Maandag en dinsdag is het onbestendig met enkele buien. Nadien stijgt de luchtdruk. De neerslagkans neemt dan geleidelijk af. Er vindt een overgang plaats naar rustig weer met af en toe zon en kans op mist of lage bewolking. In de nacht kan het licht vriezen. Overdag ligt de temperatuur rond 5 graden.

Weetje

November is de herfstmaand bij uitstek. Het weer staat meestal onder invloed van lagedrukgebieden (depressies) die zich boven de oceaan ontwikkelen. Het toenemen van de depressieactiviteit hangt samen met het ontstaan van grotere temperatuurverschillen later in de herfst boven de Atlantische Oceaan.

Informatiebijeenkomst over longkanker bij Viore

HILVERSUM Viore, Tergooi en Longkanker Nederland verzorgen donderdag 30 november een informatieavond over longkanker. Dat gebeurt vanaf 19.30 uur aan het Oostereind 115.

Deze bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met longkanker en op zoek is naar informatie over de ziekte en de behandelmogelijkheden en voor andere belangstellenden.
Aan de orde komen onder meer wat de behandelingsmogelijkheden zijn, wat de nieuwste ontwikkelingen zijn - waaronder immunotherapie - en voor welke keuzes de patiënt staat in de behandelmogelijkheden. Tijdens deze sessie zijn er presentaties van Dr. Van Haarts, longarts in Tergooi, en mevrouw Barberio van Longkanker Nederland.
Deelname is gratis. Meer weten? Dat kan via 035-6853532.

Bewoners Olivier van Noortstraat en Jacob Roggeveenstraat huis uit na gaslek

Foto : Bastiaan Miché Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Ophef in de Olivier van Noortstraat en Jacob Roggeveenstraat maandag. Zo'n dertig woningen moesten worden ontruimd na een gaslek. Deze ontstond toen er bij reguliere graafwerkzaamheden een gasleiding was geraakt. De bewoners konden terecht in verpleeghuis Gooiers Erf. Een kleine twee uur later was het gat gedicht. Overigens werden er woensdag opnieuw woningen (twee) ontruimd wegens een gaslek, dit keer aan de Bosboom Toussaintlaan.

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Minister Arie Slob op bezoek in raadhuis van Hilversum

Slob, Jaeger en Broertjes. Foto: Gemeente Hilversum

HILVERSUM De kersverse minister van onder meer Mediazaken Arie Slob was maandag opnieuw in Hilversum. Vorige week was hij nog in Villa Vrolik, maandag bezocht hij het Hilversumse raadhuis.

Aan bod kwamen vooral de verschillende ontwikkelingen binnen de media. Slob sprak met vertegenwoordigers uit de mediawereld en ook met burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Wimar Jaeger.
Onderwerp was onder andere de ontwikkelingen in de mediasector en de verbindende rol die de gemeente hierin kan en wil spelen. Afgesproken is dat het ministerie en de gemeente onderzoeken hoe zij tot een gezamenlijke agenda voor innovatie in de sector kunnen komen.

Beoogde locatie voor hangplek 'de minst slechte oplossing'

Gemeente snapt kritiek, maar stelt dat jeugd nergens terecht kan

Buurtbewoners hebben veel kritische vragen over de hangplek aan de Anton Philipsweg voor jongeren. Waarom hier en waarom nu?

De bewoners gingen maandagavond onder meer in gesprek met de politie en jeugdboa. Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

De buurt wordt nu al geplaagd door scootertuig en drugsdealers. En dan komt er ook nog een hangplek bij voor jongeren, stellen veel buurtbewoners tijdens de informatiebijeenkomst over de mogelijke komst van de jongerenontmoetingsplaats. "Ik wil niet nog meer ellende in mijn straat."

De bewoners snappen bovendien niet zo goed hoe dit plan, dat volgens hen alleen maar tot gedoe kan leiden, is ontstaan. Wil de jeugd dit überhaupt en waarom een proefperiode in de koude en natte winterperiode? Ook is er kritiek op het open karakter van de hangplek.
Tijdens de bijeenkomst maandagavond geven vertegenwoordigers van de gemeente, politie, Versa en de jeugdboa uitleg. Zij begrijpen de ophef, maar stellen dat de jeugd nergens anders terecht kan en overal wordt weggestuurd. "Dan is deze locatie de minst slechte oplossing", vertelt coördinator Wijkveiligheid voor Hilversum Oost Koen Kokkeler. Duidelijk is wel dat de hangplek er niet voor de jaarwisseling komt. De vergunning is nog niet eens aangevraagd.

Oplichter uit Hilversum langer vast

hilversum De 30-jarige Hilversummer die meerdere inwoners in 't Gooi zou hebben opgelicht en vrijdag werd opgepakt, blijft sowieso nog anderhalve week vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris maandag bepaald.

Met de arrestatie van de man denkt de recherche zeker acht aangiften van oplichting te kunnen oplossen. De afgelopen tijd kreeg de politie vele meldingen en aangiften over een man die aan de deur om geld vroeg, bijvoorbeeld voor een taxi of benzine. Het ging om bedragen van 5 tot 40 euro.

Bij het politieonderzoek dat volgde, "vanwege de maatschappelijke impact en de hoeveelheid meldingen en aangiften", kwam al snel de 30-jarige man als verdachte in beeld. Toch duurde het even voordat de politie overging tot arrestaite. "Onderzoek kost tijd", meldt de politie hierover. "Aangiften en meldingen worden zorgvuldig nagelopen, waarbij aanwijzingen en bewijs worden verzameld. Dit alles is nodig om tot een goed dossier te komen."
Vrijdag kwam het onderzoek in de fase dat de verdachte buiten heterdaad in Hilversum kon worden aangehouden. Het onderzoek naar de meldingen en aangiften is nog gaande.

Laatste poging behoud van GAK-gebouw

HILVERSUM Erfgoedvereniging Bond Heemschut doet een uiterste poging om de Hilversumse politiek ervan te overtuigen het GAK-gebouw niet te slopen. “Het gebouw leent zich prima voor renovatie of herbestemming”, merkt de commissie Noord-Holland van Heemschut op in hun brief aan de fracties.

Vanavond - donderdag 23 november - bespreekt de commissie Ruimte het stedenbouwkundig plan voor het stationsgebied. In dit voorstel verdwijnt het vorig jaar door de gemeente aangekochte pand aan het Stationsplein. Het college van burgemeester en wethouders vraagt bijna 800.00 euro om sloop mogelijk te maken. Daar moeten de fracties een stokje voor steken, vindt Heemschut. Doodzonde is het om het pand tegen de vlakte te gooien. “Slopen betekent derhalve kapitaalvernietiging, een gebrek aan duurzaam besef en het voorbijgaan aan de kans om Hilversum neer te zetten als creatieve mediastad voor jongeren”, luidt de redenatie.

Alternatieve spoorwegovergang aan de Mussenstraat

Zo moet het er in 2021 uitzien. Foto: Provincie Noord-Holland

HILVERSUM Vanaf de zomer van 2019 is de Oosterengweg niet meer te gebruiken door het verkeer wegens het realiseren van een onderdoorgang. Automobilisten moeten dan voor enkele jaren een andere weg zoeken om Hilversum in of uit te komen. Voor fietsers, voetgangers en hulpdiensten komt er wel een alternatief om de spoorlijn over te kunnen steken.

De tijdelijke nieuwe spoorwegovergang, die ProRail gaat realiseren, komt ter hoogte van de Mussenstraat. Fietsers en voetgangers kunnen daar oversteken, zodat aan beide kanten van de rails de scholen goed bereikbaar blijven en bewoners hun boodschappen gewoon kunnen blijven doen in het winkelcentrum aan de Oosterengweg. Dit alternatief is ook te gebruiken voor de hulpdiensten, zodat de aanrijtijden niet in het geding komen.

Voor alle andere weggebruikers geldt dat zij in deze periode moeten omrijden via de Beatrixtunnel. "Het gaat pijn doen. In het begin zal het wel rommelig zijn", aldus Johan van Alphen van het HOV-projectbureau. De enige oplossing die er is, is de Beatrixtunnel voor de Hilversummers die met de auto aan de andere kant van het spoor moeten zijn. "Het gaat drukker worden bij de Beatrixtunnel, maar die kan dat aan", is de overtuiging van Van Alphen. Zelf verwacht hij dat meer verkeersgebruikers de A27 en A1 naar de noordkant van Hilversum gaan gebruiken om bijvoorbeeld bij het Mediapark te komen. Zorg voor alternatieve reismethoden en routes, luidt het advies van de medewerker van het projectbureau. De provincie komt met een uitgebreide voorlichtingscampagne. Actief informeren over de naderende werkzaamheden is het motto.

Op de Oosterengweg komt een onderdoorgang van 249,5 meter, die ongeveer begint bij de Van Riebeeckweg en uitkomt bij de kruising Oosterengweg en Liebergerweg. Dit is geen tunnel, want volgens de Tunnelwet is er sprake van een tunnel als deze 250 meter of langer is. De aanleg hiervan duurt zeker tot en met 2021. Dat is ook de reden dat de gemeente voor deze tijd niet wil beginnen met het opknappen van het stationsgebied.

Einde aan het tijdperk Haselager?

HILVERSUM Of de naam van Hans Haselager ook ditmaal op de kieslijst staat van de Partij van de Arbeid is nog maar de vraag. Na 24 jaar gemeenteraadslid te zijn geweest, kan er een einde komen aan zijn politieke werk.

"Je weet hoe dat gaat bij de PvdA: het is aan de leden en wij kunnen donderdag tijdens de algemene ledenvergadering niet anders dan toekijken", grapt Haselager. "Ik ben het type dat altijd wel zijn hulp aanbiedt, en als ze die willen dan ga ik op de lijst staan en als ze dat niet willen dan is het even goede vrienden", aldus de nestor van de raad.

Donderdag is de algemene ledenvergadering in de Theaterzaal van Bibliotheek Hilversum. Dan stellen onder andere de leden de kieslijst vast. Momenteel is een conceptlijst met zeven namen bekend, waarop die van Haselager ontbreekt. Nieuwkomer Joop Lahaise is beoogd lijsttrekker en Jacqueline Kalk staat op nummer twee. Huidig raadslid Saami Akrouh en fractiemedewerker Durk Heidbuurt zijn respectievelijk de nummers drie en vier. Henriette Bijl, Bram Eindhoven en Emil Falan (nu fractiemedewerker) maken de conceptlijst compleet.

"Ik heb er geen probleem mee dat ik geen lijsttrekker meer word en maak graag ruimte voor mensen die in de raad willen en als ze me op tien willen zetten, dan ga ik lekker op tien staan. Het is afwachten wat er donderdag gebeurt", vertelt de huidige fractievoorzitter.

Emma Tunnissen

(13) geboren in Hilversum, zit op het Comenius. Als ze Pieter Broertjes was, zou er een zwembad met glijbanen komen.

Leukste vakken op school?
"Muziek, handvaardigheid en tekenen."

Wat wil je later worden?
"Dat weet ik nog niet. In elk geval iets creatiefs."

Wat zijn je hobby's?
"Ik doe aan softbal bij Zuidvogels in Huizen. Ook knutsel ik graag en spreek ik af met vriendinnen."

Wat vind je van Hilversum?
"Ik vind het leuk om hier te wonen, want er is hier heel veel te doen. Ik ga graag naar het dorp om te winkelen of om naar de bios te gaan."

Als je burgemeester was, dan..
"zou ik zorgen dat het veiliger wordt om te fietsen in Hilversum."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'De GVR' van Roald Dahl, maar ik lees het boek niet. Wel in begonnen. Op school lees ik 'Hoe overleef ik met/zonder vrienden'."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"De Vorstin. De vele ramen en de driehoekige vorm vind ik mooi."

Uiteten idoe je bij...
"SU, want daar kun je onbeperkt sushi eten. Ook hebben ze daar twee zalige chocoladefondues."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Ik zou wel een leuk zwembad in Hilversum willen hebben met glijbanen, want nu hebben we er één, maar die heeft geen glijbanen."

Mooiste plek in Hilversum?
"De hei en het bos en dan vooral in de lente als de hei in bloei staat. Word ik vrolijk van."

Ze mogen je wakker maken voor...
"Als het gaat om eten voor sushi en pannenkoeken; als het gaat om iets wat ik kan doen mogen ze mij wakker maken om te zwemmen, een gezelschapsspel te spelen of om naar een feestje te gaan."

Leerlingen De Gitaarleraar treden op in MOUT

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een bijzondere jamsessie zondagmiddag in MOUT. Een grote groep leerlingen van docent Rutger ten Hove, beter bekend als De Gitaarleraar, speelde (verdeeld over drie sessies) verschillende nummers. Op het programma stonden onder meer 'Hit The Road Jack' van Ray Charles, 'Knockin' on Heaven's Door' van Guns N' Roses en van Guus Meeuwis 'Het is een nacht'.

Politie zoekt brandstichter Leger de Heils

HILVERSUM Bij het Leger des Heils is begin vorige maand brand gesticht. De politie, die het bericht met daarbij bewakingsbeelden deze week pas naar buiten bracht, is op zoek naar de dader.

De brand was in de nacht van maandag 2 op dinsdag oktober rond 4.30 uur. Op de beelden van de camera is te zien hoe een man met een jerrycan vol brandbare vloeistof probeert het pand van het Leger des Heils aan de Van Hengellaan in brand te steken.
De man giet de brandbare vloeistof uit de jerrycan over de buitenboel, steekt die dan in de fik en laat de jerrycan achter terwijl hij weer vertrekt. De schade bleef beperkt tot wat schroeiplekken.

Maak een einde aan parkeerchaos in de Sint Vitusbuurt

'Gemeente moet verantwoordelijkheid nemen'

Rijden door de Vitusbuurt kan een hele uitdaging zijn. Te veel blik in te smalle straten. De roep om een ander parkeerregime of strengere handhaving neemt toe.

Rijden door de Vitusbuurt, waaronder de Diamantstraat, is soms net een hindernisbaan, meent Martijn Haringman. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Kom met een oplossing voor de parkeerchaos in de Sint Vitusbuurt. Dat is de duidelijke oproep van bewoner Martijn Haringman aan het adres van de gemeente. Wat hem betreft loopt het parkeergedrag de spuigaten uit. Auto's staan op hoeken of aan beide kanten van de straat, waardoor gevaarlijke en onoverzichtelijke situaties ontstaan.

Steeds meer mensen zetten hun auto in de Sint Vitusbuurt. Lekker gratis parkeren met het centrum en het station op loopafstand. Daarnaast moeten de bewoners hun wagen zelf ook kwijt. Het is druk in de wijk. Heel erg druk. Haringman constateert al enkele jaren dat automobilisten steeds vaker gekke dingen gaan doen. Volgens hem is er sprake van een losgeslagen parkeerchaos in zijn buurt. Hij vreest dat dit alleen nog maar erger wordt als vanaf 2021 de HOV-bus over het Wandelpad raast.

Bezorgdiensten komen niet in de buurt. En de hulpdiensten moeten de nodige capriolen uithalen om midden in de wijk te komen als dat nodig is. Haringman maakt zich zorgen over het probleem dat hij eerder al aankaartte. "Ik heb de brandweer uitgenodigd om eens op een donderdagavond langs te komen. Koffie en cake staan klaar. Veel succes, want het gaat je gewoon niet lukken", aldus Haringman. Hij haalt het voorbeeld van 2016 aan toen de brandweer in de Pauwenstraat moest zijn. Een straatgenoot moest uit zijn woning getakeld worden. Volgens de Hilversummer heeft het 45 minuten geduurd voordat de rode wagen in de straat was. "Ze zijn heel lang aan het emmeren geweest en toen ontstond een nieuw probleem, want de hoogwerker kon de poten niet kwijt. Het is hier veel te smal."

Een keer gaan handhaven, want dat gebeurt volgens Haringman totaal niet, is een oplossing. Hij noemt het een parkeervrijstaat. Invoeren van vergunningparkeren zou eveneens een einde kunnen maken aan de parkeerchaos. Een meerderheid van de buurt moet die vraag met een goedgevulde handtekeningenlijst in het raadhuis neerleggen, waarna de gemeente een enquête houdt onder de omwonenden. Als de meerderheid van de buurt ja zegt, dan start een proef met betaald parkeren. Haringman zegt deze manier van veiligheid inkopen te vertikken. "Ik vind dat de gemeente verantwoordelijkheid moet nemen", zegt hij stellig. "Mijn buurtgenoten en ik hebben recht op veiligheid en dat is er niet als je mijn straat blokkeert omdat je parkeert op de hoek van de straat."

In principe moet de vraag voor betaald parkeren geïnitieerd worden door de bewoners, zo klinkt het raadhuis. Maar de gemeente kan betaald parkeren opleggen als de veiligheid in het geding is. "Wij kennen de signalen uit de buurt", laat een zegsman van de gemeente weten. Binnenkort gaan de nood- en hulpdiensten proefrondes maken in de buurt. Wat betreft handhaving zegt de gemeente dat er wel degelijk geacteerd wordt op meldingen. Vanwege het brede takenpakket van de buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) is het niet mogelijk dagelijks controles uit te voeren.

Vader Fleur: 'Honderd uur werkstraf voor een leven is geen prijs'

Discussie over 'schandalige' uitspraken in zaak doodrijden Hilversumse kapster

De uitspraken in de zaak Fleur Balkestein leiden tot veel ophef op sociale media. Ook vader Robert Balkestein stelt dat het rechtssysteem niet deugt.

Volgens de rechtbank was er sprake van roekeloos rijgedrag. Foto: Bastiaan Miché

Loosdrecht De 54-jarige Loosdrechter die op 16 maart vorig jaar zijn Porsche in de auto van Fleur Balkestein boorde, moet vier jaar de cel in. De rechtbank vindt dat de man verantwoordelijk is voor de dood van Fleur. Zijn 33-jarige zoon krijgt 100 uur werkstraf. Hem kan de dood van de jonge vrouw niet in de schoenen geschoven worden. Wel is hij medeplichtig aan het roekeloze rijgedrag waarbij zowel vader als zoon het risico op ongevallen op de koop toe nam.

Inmiddels is al bekend dat de vader in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Verwacht wordt dat zijn zoon, piloot bij Transavia, hetzelfde doet. De uitspraak betekent voor hem namelijk einde carrière.
Veel lezers van deze krant vinden de uitspraak echter schandalig, blijkt uit reacties op internet. "Dus je krijgt vier jaar wanneer je iemand dood rijdt en laatst kreeg iemand acht jaar voor het oplichten van een verzekeringsmaatschappij. Dan ben ik het even kwijt", is één zo'n reactie.

De 19-jarige Fleur raakte na de aanrijding op de Nieuw Loosdrechtsedijk zwaargewond. Twee weken later overleed de Hilversumse kapster, die op 15-jarige leeftijd al eens zwaar werd mishandeld op de Groest, aan haar verwondingen. De 54-jarige Loosdrechter moet de familie een schadevergoeding betalen van 6400 euro. Ook mag hij de komende vijf jaar niet meer achter het stuur kruipen. Zijn zoon mag het eerstvolgende jaar geen auto meer rijden.
Eerder eiste de officier van justitie nog respectievelijk vijf en drie jaar celstraf. Het vonnis van de rechtbank valt met name voor de zoon veel lager uit omdat zij hem niet medeplichtig vindt aan de dood van Fleur.

De rechtbank vindt dat de dood van Fleur Balkestein aan de 54-jarige Loosdrechter is toe te schrijven omdat er sprake was van roekeloos rijgedrag. Vader en zoon reden in de vorm van een wedstrijd met meer dan 100 kilometer per uur over de Nieuw-Loosdrechtsedijk, terwijl daar de toegestane maximale snelheid 50 kilometer per uur lager ligt. Daarbij verwijst de rechtbank in haar vonnis naar de getuigenverklaringen die onder meer zeggen dat er met een bloedgang gereden is. "Door zo hard te rijden namen zij het risico op ongelukken op de koop toe", aldus het vonnis.
Ook neemt de rechtbank het de Loosdrechter zeer kwalijk dat hij met te veel alcohol achter het stuur zat, terwijl het niet de eerste keer was dat de man voor rijden onder invloed beboet is.
De zoon heeft volgens het vonnis bijgedragen aan het verwerpelijke rijgedrag van de vader. Hij zat zijn vader in zijn Mini Cooper op de hielen. Maar de dood van Fleur kan niet aan hem worden toegeschreven. Daarvan wordt hij vrijgesproken.
Vader Robert Balkestein besefte al vrij snel na de uitspraak dat de zaak nog niet is afgelopen. Hij laat weten mentaal er nog wel redelijk aan toe te zijn, fysiek zijn er wel wat klachten. De uitspraak van de rechter irriteert hem vooral, net als de houding van de twee verdachten die op geen enkel moment spijt hebben getoond van hun daad. "Zij zien het eerder zo dat de dader op het kerkhof ligt", aldus de Hilversummer, die vooral de vader 'totaal empathieloos' noemt. "Hij heeft het alleen maar over zijn Porsche."

Fleur Balkestein. Foto: Robert Balkestein

Werkstraf 'lekker twee en een halve week betaald schoffelen'

De straf die de vader kreeg noemt Balkestein een goed begin, al is vier jaar cel (van de maximaal negen jaar die hij kon krijgen) wel wat mager. "Hoeveel erger moet je doen?", vraagt Balkestein zich af. En de honderd uur werkstraf die de zoon heeft gekregen, noemt Balkestein lekker twee en een halve week betaald schoffelen. "De rechtbank zegt dat hij op het laatste moment heeft afgehaakt, maar ik zie het eerder dat de Mini Cooper waarin hij reed de Porsche van zijn vader niet bij kon houden. En ook al was hij afgehaakt, als er geen race was gestart, was dit nooit gebeurd."
Met de reacties op internet kan Balkestein niet zo heel veel. Wel vindt hij dat de daders hun straf hebben afgekocht. "Honderd uur voor een leven is geen prijs. En als het volk schreeuwt om zwaardere straffen vind ik dat er iets in het rechtssysteem niet klopt."

Twee vuurwerkvrije zones in het centrum met oud en nieuw

Burgemeester breidt gebied inderdaad uit tot en met de Kerkbrink

Het hoge woord was er vijf maanden terug al uit: het gebied waar geen vuurwerk mag worden afgestoken met oud en nieuw wordt echt uitgebreid.

Bij de komende jaarwisseling komen meer van dit soort borden te hangen in het centrum, nu er een tweede zone bij komt. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De vuurwerkvrije zone in het centrum wordt inderdaad uitgebreid. Burgemeester Pieter Broertjes laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat er nu twee gebieden zijn in de binnenstad waar niet geknald mag worden tussen zondag 31 december 18.00 uur en maandag 1 januari 2.00 uur.

Daarmee zet Broertjes het plan door dat hij in juni al naar buiten bracht. Hilversum heeft al twee jaar een vuurwerkvrij gebied. Daar komt nu een tweede, aaneengesloten zone bij. Rond de jaarwisseling mag ook geen knal- en siervuurwerk worden afgestoken tussen de Groest, Herenstraat, Kerkstraat, Zeedijk, Gooische Brink en de Kerkbrink. Sinds 2015 mag er al geen vuurwerk worden afgestoken in het gebied tussen de Groest, Marktplein, Stationsstraat, Schapenkamp en Prins Bernhardstraat.

Uitbreiding van de zone is nodig omdat er in het vuurwerkloze gebied toch nog enkele incidenten hebben plaatsgevonden, meldde de burgemeester in juni. “Dit verbod geldt niet alleen voor de openbare weg, maar ook voor de tuinen en balkons die in de vuurwerkvrije zone zijn gelegen”, luidt de uitleg. Broertjes voegt eraan toe dat zogeheten fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes, knaltouwtjes en dergelijke, wel zijn toegestaan.Net zoals vorig jaar zijn er acht buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) actief in de vuurwerkvrije zone. Zij verzorgen het toezicht en de handhaving.

'Dit verbod geldt voor de openbare weg en tuinen en balkons'

Op het gebied van preventie gaan alle prullenbakken in Hilversum rondom de jaarwisseling op slot, behalve die in het centrum. Deze ook dicht doen, geeft te veel rommel en overlast, is de verklaring van de burgemeester. Hij roept deelnemers aan WhatsAppbuurtgroepen, jeugdboa's en bewoners op alert te zijn. Als zij zien dat straatmeubilair of andere zaken moedwillig worden vernield, dan wordt hen verzocht dit te melden bij veilig@hilversum.nl.
Op donderdag 4 januari doet de gemeente aangifte bij de politie als er sprake is van schade aan straatmeubilair, openbare verlichting, weginrichting en openbare gebouwen. Wie de schade heeft veroorzaakt, moet ook de rekening betalen, is het credo uit het raadhuis. Opnieuw is een ambtenaar in deze periode rond oud en nieuw belast met de taak van schaderegisseur. Deze persoon richt zich speciaal op het schadeverhaal tijdens en vlak na de jaarwisseling.

Met al deze maatregelen, die lang niet bij iedereen in goede aarde vallen, moet oud en nieuw in Hilversum gezelliger en vooral veiliger worden. Dat is het doel dat de burgemeester nastreeft. Hij vindt het van de gekke wat er soms allemaal gebeurt, liet hij al eens optekenen. Daarmee verwijst hij bijvoorbeeld naar zijn ervaringen toen hij net burgervader was van Hilversum: een enorme vuurwerkbom bij Theater Gooiland en een incident bij Podium de Vorstin.

De horecazaken mogen op 1 januari 2018 langer openblijven

Het vernieuwde Marktplein is het decor van Hilversum Viert, het programma dat de gemeente met ondernemers en sponsors mogelijk maakt. Het programma begint daar om 17.30 uur. Vanaf 18.30 uur is er een educatief programma en deelt de burgemeester vuurwerkbrillen uit. Ditmaal is de kindervuurwerkshow, vorig jaar nog op de Kerkbrink, vanaf 19.00 uur op het marktterrein. Tot aan middernacht verzorgen twee bands de muziek. Om 00.00 uur start de centrale vuurwerkshow, die door een lokale vuurwerkhandelaar wordt verzorgd. De show duurt ongeveer een kwartier. De hele organisatie kost zo'n 30.000 euro.

Wie daarna nog door wil feesten, kan dat doen in de diverse horecazaken in het centrum. Deze mogen op 1 januari langer openblijven dan normaal. De cafés sluiten om 5.00 uur en de nachtzaken mogen zelfs nog een uur langer openblijven. Wel is de regel dat zij na 3.00 uur niemand meer binnen mogen laten.

Nieuwe wethouder Van der Spek heeft een week getwijfeld over functie

'Belangrijk dat het CDA tot aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoet in college'

Willem van der Spek: verhoudingen binnen politiek nu veel beter dan vroeger. Foto: Gooi en Eembode

hilversum De nieuwe CDA-wethouder Willem van der Spek, opvolger van de naar Australië vertrekkende Nicolien van Vroonhoven, was tussen 1998 en 2000 al eens eerder wethouder in Hilversum. Destijds liepen de spanningen binnen de coalitie zo hoog op dat de inmiddels 70-jarige Hilversummer moest opstappen. Het struikelblok toen? De HOV-busbaan.

Deel van zijn omgeving noemde Van der Spek 'niet goed snik'

In de week waarin werd aangekondigd dat de omstreden busbaan er toch echt gaat komen, presenteerde Van der Spek zichzelf als de nieuwe wethouder. Maandag 18 december is het officiële moment. Hij neemt vanaf dan (nagenoeg) alle portefeuilles over van Van Vroonhoven, waaronder Wonen en Grondzaken, Beheer en Openbare Ruimte en Natuur, Milieu en Duurzaamheid. Vraag alleen is nog of de nieuwe wethouder zich ook gaat bezighouden met de samenwerkingsovereenkomst van het Goois Natuurreservaat (blijft Amsterdam wel of niet hier deel van uitmaken?).
Zeker is wel dat Van der Spek na de verkiezingen en de daaruit komende coalitie er alweer mee stopt. Hij heeft, zegt hij, er een week over moeten nadenken toen hem het wethouderschap werd aangeboden. Hij kon zich namelijk nog goed de slechte verhoudingen binnen de Hilversumse politiek van rond de eeuwwisseling herinneren.
Inmiddels heeft hij de huidige en goede verhouding tussen coalitie en oppositie met eigen ogen kunnen zien. En hoewel een deel van zijn omgeving Van der Spek 'niet goed snik' verklaarde toen hij inging op het verzoek, houdt hij het zelf op 'een uitdaging'. Bovendien is het voor zijn partij belangrijk dat het CDA tot aan de gemeenteraadsverkiezingen meedoet in het college en niet de twee andere partijen, D66 en de VVD, met alle eer gaan strijken. En trouwens, die twee partijen hebben het CDA en een vierde wethouder - na het wegvallen van de SP en Arjo Klamer afgelopen zomer - keihard nodig, is de gedachte. Zeker in de maanden vlak voor die verkiezingen wanneer het college extra kán worden aangevallen. "Het is ook mooi om te ontdekken dat de collega-wethouders deze portefeuille-invulling door mij graag zien. Dat is positief collegiaal bestuur. Niet alleen omdat het hun werk ontlast, maar politiek van belang als uitdrukking van de wens van dit college."
Als binnen de politiek gepokt en gemazeld persoon kan hij de komende paar maanden een grote bijdrage leveren, denkt Van der Spek. Hij is in die periode zeker niet van plan om voor een tijdje op de winkel te passen. De komende maanden wordt het gewoon keihard werken. "Daarbij denk ik met name aan de nieuwbouw in Anna's Hoeve en de uitbreiding van duurzaamheidsprojecten als het plaatsen van zonnepanelen, waaraan steeds meer Hilversummers willen meedoen."

Confrontatie bij Van Oudheusdenkazerne blijft uit

De oud-KNIL-militairen konden dinsdag op de Noodweg rekenen op veel steun. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hilversum was dinsdag op het ergste voorbereid. Het eren van negen oud-KNIL-militairen op het terrein van de Van Oudheusdenkazerne dreigde uit te lopen op een treffen tussen voor- en tegenstanders. Uiteindelijk bleken alle maatregelen niet nodig, omdat de AFVN - Bond van Antifascisten toch niet op kwam dagen.

De gemeente had onder meer in samenspraak met het ministerie van Veiligheid en Justitie voorzorgsmaatregelen getroffen om een conflict te vermijden. Even na 12.30 uur verschenen maar liefst negen ME-busjes op de Noodweg. Daarnaast waren de Utrechtseweg en de Noodweg op twee bepaalde momenten helemaal afgesloten voor het verkeer. Buiten de kazerne was een demonstrantenvak ingericht, maar dat bleef leeg. Aanleiding voor deze maatregelen was de aangekondigde komst van de AFVN. De bond vindt de voormalig KNIL-soldaten, die dinsdag officieel ontvangen werden door Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven, oorlogsmisdadigers. Dat was reden voor Molukse sympathisanten om dinsdag naar Hilversum te komen.

Uitdaging om van heel Hilversum een gezond en fit dorp te maken

Diëtiste start groepscursussen 'Koolhydraatarm eten, hoe doe je dat?'

Lia van der Geest en Rashida Eharruyen: 'Weinig cohesie in de gezondheidsaanpak.' Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Op televisie zag ze recent hoe de gemeente Leende actief is als 'Gezond Dorp' en hoe zorgverleners, burgers en lokale ondernemers in het dorp samen zijn gestart met koolhydraatarme voeding en beweging. Dat kan ook in Hilversum, vindt diëtist Lia van der Geest.

'In Hilversum heeft bijna 43 procent van de mensen overgewicht'

"Ik wil Hilversum-breed de mensen uitdagen om regisseur te zijn van hun eigen gezondheid", vertelt de 66-jarige Hilversumse in haar praktijk aan de Heuvelllaan. "Dit met een beetje steun van de zorgverleners."
Gemakkelijk is die uitdaging niet, beseft ook Van der Geest. Veel mensen hebben immers de houding dat ze zelf wel bepalen wat goed en slecht voor ze is en bovendien is de informatie over een gezonde levensstijl verwarrend. "Bij het opstarten van 'Hilversum gezond en fit' merk ik dat er weinig cohesie is in de gezondheidsaanpak. Het is onduidelijk wat er allemaal georganiseerd wordt of zou kunnen worden. Ook ik kwam, via zorgverzekeraars, gemeente, Sociaal Plein, WMO, GGZ, JOGG, Hilverzorg, buurtsportcoaches, huisartsen en gezondheidscentra, nergens een laagdrempelig, goed georganiseerd aanbod van gezondheidsbegeleiding op het spoor. Het kostte veel tijd en moeite."
Het probleem in Nederland is volgens de diëtist dus zwaar onderbelicht. En dat terwijl veel Nederlanders al jong, gemiddeld vanaf 42 jaar, chronisch patiënt zijn. In Hilversum heeft bovendien bijna 43 procent van de mensen overgewicht, blijkt uit cijfers van de GGD. Natuurlijk zijn er vanuit de gemeente wel verschillende initiatieven om mensen meer te laten bewegen en gezonder te eten, maar dat is niet voldoende, vinden Van der Geest en haar medewerker Rashida Eharruyen.
Kijk eens naar Leende, zeggen zij. Daar begon bijna een jaar terug het project 'Gezond Dorp' met een oproep van een lokale huisarts en een sportarts. Het Brabantse dorp scoorde bovengemiddeld op welvaartsziekten als obesitas en suikerziekte. "Zes maanden minder koolhydraten en meer vetten eten werpt in Leende zijn vruchten af", aldus Van der Geest. "Meer dan 200 mensen doen mee en van 139 is bekend hoeveel zij afvielen: samen 410 kilogram. Eén iemand zelfs 21 kilo."
Van der Geest en Eharruyen beseffen dat in een klein dorp als Leende dit soort initiatieven gemakkelijker van de grond komt dan in een grotere plaats als Hilversum. Daarom wil Van der Leest klein beginnen. Immers, iedere euro die aan dieetbegeleiding wordt uitgegeven, wordt dubbel en dwars terugverdiend, is haar stelling. De Hilversumse is daarom begonnen met de groepscursussen 'Koolhydraatarm eten, hoe doe je dat?'. De bijeenkomsten vinden plaats in de diëtistenpraktijk aan de Heuvellaan 33 in Hilversum. Kijk voor meer informatie op www.dietist-therapeut.nl.

Mielespeciaalzaak heet nu Witgoed specialist HILDAM

De jarenlange ervaring en kennis gaat mee naar de vernieuwde winkels. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Een nieuwe naam in een bekend jasje met dezelfde vertrouwde gezichten. Naast Miele gaan de winkels in Hilversum en Zaandam een breder assortiment aanbieden in vrijstaande én inbouwapparaten.

Al bijna vijftig jaar geleden werd de Mielespeciaalzaak geopend. Sindsdien is er naam gemaakt door hoge eisen te stellen aan service en de klant centraal te stellen. Deze kwaliteiten en servicegerichte werkwijze worden nu onder de naam Witgoed specialist HILDAM ook doorgetrokken naar andere kwalitatieve merken, zoals Bosch, AEG en Liebherr, meldt Esther Bolhoeve namens de Hilversumse vestiging. De kracht is en blijft immers witgoed en keukenapparatuur.

Om deze reden heeft de Mielespeciaalzaak gekozen om zich met de twee zelfstandige winkels aan te sluiten bij de landelijke formule Witgoed specialist. Op die manier profiteert men van een organisatie die met 13000 winkels in Europa gezamenlijke inkoopafspraken maakt om klanten van de beste apparaten te kunnen voorzien. Hilversum en Zaandam samen vormt de nieuwe naam Witgoed specialist HILDAM, die met trots wordt uitgesproken. Zowel het filiaal in Zaandam als in Hilversum is volledig verbouwd om bezoekers het nieuwe en bredere assortiment optimaal te kunnen tonen.
De jarenlange ervaring en kennis op het gebied van witgoed en inbouwapparatuur gaat mee naar de vernieuwde winkels. Hier is het assortiment uitgebreid tot een passend aanbod voor iedereen. De vernieuwde winkels blijven zich focussen op de echte A-merken uit de branche. Naast eerdergenoemde merken zijn ook producten van Siemens en de kokendwaterkraan van Quooker in de showroom te zien. Wie liever een ander merk heeft: ook geen probleem. HILDAM kan in vrijwel alle merken voorzien.
Bij HILDAM staat de klant altijd centraal; HILDAM is gespecialiseerd in verkoop, installatie, reparatie, onderdelen en accessoires. Ook wordt het aansluiten van nieuwe apparaten, het inbouwen van apparatuur en het eventueel afvoeren van oude apparaten verzorgd.
Bij een vernieuwing hoort ook een feestje. Daarom bied Witgoed specialist HILDAM openingsaanbiedingen op diverse apparaten aan. Bovendien maken klanten kans op prachtige prijzen als zij de knipbon uit de advertentie invullen en naar de winkel brengen.

Vernieuwde winkels blijven zich focussen op de echte A-merken

De vernieuwde winkel is te vinden aan de Koningsstraat 19 in Hilversum. Kijk ook op www.hildam.nl of bel 035-6248457.

'Dit moeten we even verwerken, maar daar komen we ongetwijfeld sterk uit'

Victoria geeft eerste periodetitel in slotfase uit handen

De nederlaag kwam hard aan. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het is voor Victoria na zaterdag uithuilen en opnieuw beginnen. Door de schlemielige 2-1 thuisnederlaag tegen Geinoord werden de Hilversummers geen periodekampioen in de 2e klasse B van het zaterdagvoetbal.

Met gebogen hoofden strompelden de spelers van Victoria na de slijtageslag met Geinoord van het veld. De nederlaag kwam hard aan, vooral omdat de thuisploeg vrijwel de hele tweede helft met een man meer speelde. Direct na rust kreeg Geinoord-speler Joey Hirdes na een zware overtreding rood. De fysiek sterkere bezoekers compenseerden dit met harde overtredingen, waar Victoria geen passend antwoord op had.
Bij 1-1 sloeg drie minuten voor tijd het noodlot toe. Geinoord kwam snel uit de verdediging en Roman Rahmani kon niet anders dan de doorgebroken speler door een overtreding van het scoren af te houden: rood. Uit de vrije trap scoorde Geinoord de winnende treffer.
De wetenschap dat 1-1 voldoende was voor het periodekampioenschap strooide extra zout in de wonden. Plus dat nu FC Almere de eerste titel van het seizoen pakte, de ploeg waarvan Victoria in de openingswedstrijd met 6-0 won.
Aanvoerder Kasper Leenen kon het nauwelijks bevatten: "Wat een domper is dit; niet te geloven. Vooral omdat we in de eerste helft voldoende kansen gehad hebben om te scoren en dan was de wedstrijd beslist. Voetballend waren we niet de mindere, maar we verloren op belangrijke momenten onderlinge duels. Dit moeten we even verwerken, maar daar komen we ongetwijfeld sterk uit. Mijn vizier staat nog steeds op promotie naar de 1e klasse; daar gaan we voor. "
Coach Stijn van 't Hooft was niet in paniek: "We hebben nu twee 'tikkies' achter elkaar gehad. Vorige week het verlies tegen De Bilt en nu dit. Geen verwijten naar de mannen; ze hebben voor 100 procent strijd geleverd. Vergeet niet: we zijn in één ruk van de vierde naar de tweede klasse gepromoveerd en kunnen in de top van de tweede klasse goed meedoen. We hebben een jonge ploeg met veel potentie. We moeten wel slimmer worden. Na de 1-1 waren we te gretig om voor de winst te gaan. We moeten leren om in zo'n situatie het geduld op te brengen om risicoloos de wedstrijd uit te spelen."

FC Hilversum

'Mijn vizier staat nog steeds op promotie
naar de eerste klasse'

FC Hilversum heeft voor een daverende verrassing gezorgd in de zaterdag derde klasse. De groen-witten pakten de eerste periodetitel en spelen sowieso aan het einde van het seizoen nacompetitie. "Met dit doel zijn we aan het seizoen begonnen", zei aanvoerder Tony Bonsink eerder.
Het succes heeft Hilversum ook te danken aan AH'78, dat thuis met 3-2 van koploper Waterwijk won. Deze beide ploegen waren ook in de race voor de periodetitel.

Amerikanen vallen op tijdens veldrit in Anna's Hoeve

Ook voor de aanwezige Amerikanen was de rit zwaar. Foto: Eric Daams

hilversum Een opvallend tafereel zaterdag tijdens de negende editie van de Janet Memorial Nationale Veldrit van Hilversum: tussen de pakweg 300 deelnemers over verschillende onderdelen, verschenen ook tien Amerikanen aan de start.

Dit jaar had de organisatie, GWC de Adelaar, het parcours nog uitdagender gemaakt. De bekende berg moest dit keer driemaal worden beklommen. De totale lengte van de veldrit was daarmee 22.700 meter.
Grote vraag was natuurlijk of de Amerikanen waren opgewassen tegen het Nederlandse geweld. Bij het hoofdnummer, de elite/beloften, lukte dat redelijk. In de stromende regen eindigden Grant Ellwood en Maxx Chance op respectievelijk de vierde en vijfde plaats. Winnaar werd uiteindelijk Koen van Dijke. Kyle Agterberg uit Maartensdijk werd elfde, maar moest vanwege onderkoeling door de EHBO worden afgevoerd.
Bij de junioren was er wel Amerikaans succes. Benjamin Gomez-Villafane en Scott Funston eindigden als eerste en tweede, Clara Honsinger won het brons bij de vrouwen. Susanne Meistrok won.

Mag nog wel schepje op handhaving

Wethouder Voorink ziet verbeterpunten in aanpak illegale woningsplitsing

Het beleid evalueren gebeurt begin 2018. Dat woningsplitsing aandacht vraagt, is wel duidelijk. De wethouder kaartte al een paar duidelijke verbeterpunten aan.

De projectontwikkelaar die Café Stuif heeft gekocht, is direct op de hoogte gesteld van de strenge regels van woningsplitsing. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Nog lang niet alles loopt op rolletjes als het gaat om woningsplitsing. In het beleidswiel zitten wat slagen, zoals de communicatie richting omwonenden en het gebrek aan voldoende handjes om te kunnen handhaven op illegaal gesplitste wooneenheden. Wethouder Floris Voorink erkende dat er werk aan de winkel is.

"We moeten er een schepje bovenop doen. Daar wordt knetterhard aan gewerkt", zo gaf hij de commissie Ruimte vorige week mee. Zelf kwam de VVD-wethouder al met een paar verbeterpunten, waaronder de communicatie naar de omwonenden. "We moeten de buurt erop attenderen dat er een vergunningaanvraag ligt en de buurtcoördinator hiervan op de hoogte brengen. Intern hebben we nog een stap te maken. We moeten actiever naar de buurten toe. Dat is een leerproces", aldus de liberaal.

Uit zijn antwoord kwam naar voren dat het op gebied van handhaving goed gaat. Iedere melding die binnenkomt, vlooien de Hilversumse handhavers uit. Maar de afdeling zit niet bepaald ruim in het jasje. "We hebben 4,5 fte op Handhaving. Er zijn twee vacatures. Momenteel huren we tijdelijk in. Er is sprake van een krapte op de arbeidsmarkt in deze sector. Die vacatures zijn lastig in te vullen", was de mededeling. Om meer handhavers te krijgen, is meer budget nodig. Voorink hield dan ook een pleidooi om geld te reserveren om extra handhavers aan te kunnen nemen.

'We moeten actiever naar de buurten toe. Dat is een leerproces'

Op initiatief van de SP en Hart voor Hilversum (HvH) sprak de commissie vorige week over het onderwerp woningsplitsing. De twee oppositiepartijen hebben het idee dat het vorig jaar vastgestelde nieuwe beleid rondom meervoudige bewoning wel strak op papier staat, maar dat uitvoering en handhaving te wensen over laten. Michiel Eerenberg, HvH-fractiemedewerker, tekende op dat illegale woningsplitsing nog altijd aan de orde van de dag is. Hij heeft meerdere gevallen gezien in 'zijn' Geuzenbuurt. Daar heeft hij ook melding van gemaakt, maar hij heeft het gevoel dat er weinig mee gedaan is.

Om uitvoering van het beleid te verbeteren hebben de twee fracties zes voorstellen ingediend. Zo stellen zij voor om een Meldpunt Woningsplitsing in het leven te roepen, vergunningen terug te draaien als achteraf blijkt dat niet aan de voorwaarden is voldaan en een plan van aanpak te maken met betrekking op vastgestelde overtredingen. Een aantal fracties vroeg zich af in hoeverre alle ideeën juridisch haalbaar zijn.

Ook willen de SP en HvH een duidelijk ontmoedigingsbeleid. Wie met een aanvraag voor een vergunning tot opsplitsing komt, moet vooraf weten dat er hele strikte regels zijn. Dat gebeurt, zo liet Voorink weten. In negen van de tien gevallen weten de indieners al vroeg dat zij geen enkele kans maken. Meervoudige bewoning kan alleen onder strikte voorwaarden. Zodra de indiener daaraan voldoet kan een uitzondering worden gemaakt, zoals het geval was in het voormalige pand van Ascensio aan de Kleine Drift 35a. "Met de beleidskaders die wij hebben, kunnen we zeggen: dat wordt niets. Mensen hebben het recht een vergunningaanvraag in te dienen. Dat moeten wij behandelen, maar meestal leidt het tot afwijzing", aldus de wethouder.

Scholier Gymnasium verdient 100.000 euro aan bitcoins

Bram van Stadt. Foto: Gemeentelijk Gymnasium

HILVERSUM Zijn vrienden willen plotseling allemaal geld van hem lenen en de meisjes zijn ineens een stuk aardiger, grapt Bram van Stadt. Logisch ook. De 17-jarige scholier van het Gemeentelijk Gymnasium heeft namelijk 100.000 euro verdiend aan een investering in bitcoins.

Vier jaar geleden kreeg de toen 14-jarige scholier 800 euro van zijn oma, die haar huis had verkocht. In plaats van het geld uit te geven aan bijvoorbeeld een spelcomputer, besloot hij het bedrag te investeren in deze digitale munteenheid.
Destijds vond zijn omgeving dit maar een rare keuze, nu heeft iedereen om hem heen spijt niet hetzelfde te hebben gedaan. Vooral de laatste tijd is de waarde van zijn bitcoins (een beetje te vergelijken met aandelen) flink gestegen.

De bitcoins die Van Stadt in 2013 kocht hadden per stuk een waarde van 48 euro. Toen de waarde 6000 euro was, had de scholier de 100.000 euro bereikt. Overigens loopt het bedrag nog altijd flink op. De teller is alweer hard op weg naar de 120.000 euro. Hij is dus voorlopig niet van plan het bedrag te cashen.
Momenteel zit de inwoner van Hollandsche Rading in de zesde klas van het Gemeentelijk Gymnasium. In zijn vrije tijd is hij bezig met het ontwikkelen van verschillende apps, waaronder zijn eigen bitcoinwallet. Dit is een methode voor het veilig opslaan van bitcoins. Na de middelbare school wil hij de studie kunstmatige intelligentie volgen. Een studiefinanciering is dan niet nodig.

Vorstin is 'die eredivisieclub waar continu geld naartoe moet'

Wisselende reacties Hilversumse politiek over reddingsplan poppodium

De meningen over de toekomst van de Vorstin zijn verdeeld binnen de Hilversumse politiek. Duidelijk is wel - bij de bespreking van de nieuwe koers - dat het nu of nooit is voor het poppodium.

Wethouder Wimar Jaeger met naast hem twee ambtenaren en rechts daarvan Jan Brands en Anton Kok. Foto: Gooi en Eeembode

hilversum Er moet een einde komen aan de negatieve reacties op het internet over de Vorstin; de spannende zaken moeten zich vooral afspelen binnen het Hilversumse podium en niet vanuit de raadzaal. Dat vertelt de nieuwe bestuursvoorzitter Anton Kok van de Vorstin tijdens de politieke discussie over het nieuwe en zoveelste reddingsplan van het poppodium aan de Koninginneweg. "We willen af van de verrassende elementen op het gebied van financiën."

Mooie woorden, vinden ook de bij de discussie aanwezige raadsleden. Grote vraag is natuurlijk of dit nieuwe reddingsplan van wethouder Wimar Jaeger van Cultuur en de Vorstindirectie - waarin meer aandacht is voor inhoudelijke programmering in plaats van commerciële verhuur - kans van slagen heeft. Het zijn immers zware tijden voor de poppodia in Nederland. Het is namelijk allang niet meer zo dat jongeren standaard iedere week naar hetzelfde podium gaan. In plaats daarvan kiezen zij vaak op het laatste moment wat waar te doen is. Bovendien zijn de reistijden geen probleem meer. Het Hilversumse publiek kiest daarom veel vaker voor Amsterdam en Utrecht dan voor het podium om de hoek. Bovendien, vinden Kok en ook voorzitter Jan Brands van de cultuurraad, is de zaal van de Vorstin eigenlijk veel te groot voor een stad of dorp als Hilversum.
Van belang is daarom dat de Vorstin - dat overigens de laatste tijd zwarte in plaats van rode cijfers kan presenteren - wat 'vlees op de botten' krijgt om zo eventuele tegenvallers te kunnen opvangen. En daar zit natuurlijk het grote probleem. Want om het poppodium er weer helemaal bovenop te helpen, vraagt Jaeger 623.000 euro aan de gemeenteraad. De helft (321.000 euro) is bedoeld om de structurele tekorten aan te vullen. Dan is er nog 150.000 euro nodig als 'additioneel werkkapitaal'. Hiermee moet het poppodium voorkomen weer een cashflowprobleem te krijgen. Van de resterende 152.00 euro moeten de transitiekosten worden bekostigd.
Van de acht aanwezige politieke partijen zijn eigenlijk alleen D66, PvdA en ook wel GroenLinks enthousiast, al zijn er bij die laatste partij nog wel twijfels. Van die partij meent Marleen Remmers dat Hilversum trots moet zijn op de Vorstin. Het reddingsplan, waardoor vooral de jeugd weer naar de Koninginneweg moeten komen, roept echter ook bij haar vragen op. "Ook mijn kinderen gaan echt niet in Hilversum uit", zegt zij.
Een stuk kritischer zijn met name de VVD, CDA en ChristenUnie. Gerben van Voorden van het CDA kreeg na het lezen van het voorstel 'een schizofreen gevoel' van een nieuwe start tegenover een financiële onderbouwing, vertelt hij, en hij mist een businesscase. Vragen zijn er vooral over die nieuwe koers. Een inhoudelijke programmering in plaats van commerciële activiteiten is prima, echter die commerciële activiteiten leveren de Vorstin wel veel geld op. Van Voorden omschrijft daarbij de Vorstin als die eredivisieclub waar continu geld naartoe moet. "De ambitie om minder afhankelijk van de gemeente te zijn ontbreekt."
Wel, geeft Van Voorden uiteindelijk toe, is hij na afloop van de discussie positiever over de toekomst van de Vorstin dan vooraf. Dat lijkt niet te gelden voor Frits Vogel van de VVD en Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie. De liberalen waren in de aanloop naar de bouw van het miljoenen euro's kostende pand als oppositiepartij al kritisch, nu zij al een poos in de coalitie zitten is daar weinig aan veranderd. Volgens Vogel valt het aan andere horecaondernemers niet meer uit te leggen dat er steeds bakken met geld naar dat ene podium moeten.
En Vreugdenhil meent weliswaar dat het ooit best nog iets kan worden met de Vorstin, maar al die mooie kreten leveren geen sluitende begroting op. Bovendien mag het plan iets minder ideaal en iets meer bedrijfsmatig zijn, vindt Vreugdenhil. "Stop erin waar behoefte aan is: van een popconcert tot een VVD-congres."
Die laatste opmerking wordt met het nodige gelach ontvangen. Over dat programma zegt Jaeger dat in het nieuwe programma zeker niet de focus op alleen jongeren ligt. Wel moeten er in de Vorstin evenementen plaatsvinden die onderscheidend zijn, zodat het poppodium ook echt een meerwaarde is. Van belang is om dat stapje voor stapje te doen.

Mocht de Vorstin over enige tijd toch niet blijken te werken, dan zal de wethouder (als hij dat na de verkiezingen begin volgend jaar nog is) daar zijn consequenties aan verbinden, zegt hij toe. Wel heeft de Hilversumse politiek zelf ook bijgedragen aan het hoofdpijndossier dat de Vorstin inmiddels wel is, aldus Jaeger. "Wij hebben de Vorstin nooit de ruimte gegeven echt goed te starten. Nu halen we de handrem eraf en geven we hen de ruimte om te sturen."
Binnenkort staan de afspraken in een convenant op papier, vertelt Jaeger, waarin staat de plannen 'als de brandweer' uit te voeren. "Maar stapje voor stapje en binnen de exploitatie."

'Al die mooie kreten leveren geen sluitende begroting op'

Woensdag 6 december beslissen de partijen definitief over het reddingsplan.

Broertjes zet in op snellere fusie Gooi

'Hilversum en Wijdemeren bepalen het tempo'

Burgemeester wil met provincie praten over het bespoedigen van het fusieproces. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Wijdemeren en Hilversum zijn gebaat bij een fusie die zo snel mogelijk tot stand komt. Nu de provincie hardop gezegd heeft dat de gemeenten samen moeten gaan, vindt burgemeester Pieter Broertjes dat de twee het fusieproces zo snel mogelijk moeten uitvoeren. De Hilversummer wil dan ook tempo maken en voor 2021 klaar zijn.

"We gaan op weg naar 2021. Dat is wel lang, hoor, voor een fusie. Je moet het wel een beetje in een tempo doen, anders wordt iedereen daar chagrijnig van", zo tekende Broertjes op tijdens 'Het gesprek met', het programma van deze krant en GooiTV dat onder meer te zien is op onze websites.

Samen met Wijdemeren wil Broertjes in Haarlem duidelijk maken dat eerder fuseren wenselijk is. "Wij bepalen het tempo met elkaar", geeft de burgemeester aan. "Dat hoeft niet langer te duren dan strikt noodzakelijk wat mij betreft. Dus we gaan daar nog eens met de provincie over praten hoe we dat tijdspad vorm gaan geven. We kunnen aan de slag", meldt hij verder.

Inmiddels heeft Broertjes al een onderhoud gehad met zijn Wijdemeerse collega Freek Ossel. Tijdens de laatste raadsvergadering was er ook een dringende oproep aan zijn adres om snel contact te leggen met de buren om de banden aan te halen en de gesprekken over het fusieproces te starten. Het verzoek is snel ingewilligd, want beide heren hadden al een afspraak ingepland.

"De relaties zijn goed", stelt Broertjes, die zich wel realiseert dat een groot deel van de politiek en van inwoners van Wijdemeren een fusie met Hilversum helemaal niet zien zitten. "We gaan nu kijken naar een aantal dossiers om te kijken wat we wat kunnen verbinden met elkaar. En hoe we elkaar op een pragmatische manier kunnen helpen", besluit de burgemeester.

ChristenUnie lanceert eigen plan Oosterspoorplein

Op en rond het Oosterspoorplein moet het vooral veiliger worden. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met meer groen en fietsenstallingen gaat het Oosterspoorplein het niet redden. Deze oplossing is te karig. Volgens de ChristenUnie (CU) lost het vorige week door het college geaccordeerde stedenbouwkundige plan voor het stationsgebied niets op. Daarom heeft de oppositiepartij een alternatief plan opgesteld.

De plannen die voorliggen voor het Oosterspoorplein pakken de kern van het probleem niet aan. Een groener plein waar fietsenstallingen komen en waar de buurt met toestemming van de NS - het plein is hun eigendom - kleinschalige evenementen kan verzorgen is een verbetering ten opzichte van de troosteloze fietsenzee die het nu is. Maar het echte knelpunt blijft volgens de CU liggen. Er blijft sprake van een gevaarlijke oversteek voor fietsers en voetgangers bij het station en de chaos van geparkeerde auto's. "Dat is ons al jaren een doorn in het oog", verklaart de CU op de eigen website.

In het plan ontbreekt een structurele oplossing voor fietser, voetganger én automobilist. De fractieleden zijn zelf aan de gang gegaan en hebben een alternatief plan voor het Oosterspoorplein samengesteld waarin dit knelpunt wordt getackeld. Dit voorstel legt de CU voor aan de politiek. Vanavond - donderdag 23 november om 19.00 uur - komt het stedenbouwkundig plan al aan bod in de commissie Ruimte en naar verwachting neemt de gemeenteraad op woensdag 6 december een besluit.

Autoverkeer direct langs het spoor laten leiden, over de fietstunnel

Het globale idee van de CU is om de verkeersstromen anders te laten lopen. De partij vindt dat tussen de Noorderweg en de Zuiderweg het gemotoriseerde verkeer langs het spoor kan lopen, over de ingang van de fietserstunnel. Hieronder is dan voldoende ruimte voor fietsenstallingen. Wat de partij betreft is de oplossing bij Leiden Centraal hiervoor een mooi voorbeeld voor Hilversum. De Kleine Drift tussen de Zuiderweg en de Larenseweg kan dan bij het groene plein komen. Fietsers kunnen zonder over te steken vanuit de fietstunnel naar de Eemnesserweg of de Larenseweg rijden. Tevens kan bij de Zuiderweg dan nog een zogeheten kiss-and-ride-strook worden aangelegd.

Naast kritiek op het Oosterspoorplein ziet de CU nog veel open einden in het stedenbouwkundig plan. De ongelijkvloerse oversteek (tunnel) op de Schapenkamp is daar een voorbeeld van. De partij vraagt zich af of het voorstel met nog veel opties wel naar de raad van 6 december kan.