Gooi en Eembode Hilversum

22 februari 2018

Gooi en Eembode Hilversum 22 februari 2018


Petitie tegen verhoging marktgelden

hilversum De kooplui op de Hilversumse markt zijn het niet eens met de verhoging van de zogenaamde marktgelden van 85 cent per vierkante meter per dag. Met een petitie die zij woensdag overhandigden aan wethouder Wimar Jaeger, maakten zij hun ongenoegen kenbaar en hopen zij dat die verhoging wordt teruggedraaid.

Eind vorig jaar ging de gemeenteraad akkoord met de verhoging van 18 cent per vierkante meter. Alleen de SP en Leefbaar waren hiertegen en stelden dat de kooplui de verhoging 'door de strot kregen geduwd'. Een meerderheid steunde echter de wethouder, omdat het besluit in goed overleg met de marktkooplui zou zijn gegaan. Bovendien was de verhoging nodig, omdat in 2016 het marktplein volledig (en op verzoek van de marktcommissie gefaseerd) op de schop ging. En dat leidde tot extra kosten.
Maar nu blijkt dat een aantal kooplui het hoofd nauwelijks boven water kan houden. Jaeger kan zich de zorgen voorstellen, maar stelt ook dat in de jaren ervoor de kosten nauwelijks zijn verhoogd. Hoewel de raad het laatste woord heeft, denkt de wethouder eraan om tarieven voor de woensdagmarkt iets te verlagen ten opzichte van die van de zaterdag. Die zijn nu hetzelfde. Echter, de markt van woensdag telt veel lege plekken, terwijl de zaterdagmarkt overvol is. "Maar het verlagen van de tarieven is niet de oplossing. Het moet van de omzet komen. Daarom het verzoek aan ieder: doe boodschappen op de markt."

Blowverbod in buurt coffeeshop

hilversum De gemeente Hilversum neemt zo spoedig mogelijk maatregelen om de (parkeer)overlast rond coffeeshop Andorra te beperken. Een van de acties is het instellen van een blowverbod in de openbare ruimte rondom het pand aan de Schapenkamp.

Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes aan de gemeenteraad na overleg met de al langere tijd klagende buurtbewoners.
Verder komen er spoedig snelheidsdrempels in de Mgr. van de Weteringstraat en zal de politie regelmatig controleren. Daarnaast zet de coffeeshop, die recent is overgenomen, een steward in om permanent toezicht te houden in de directe omgeving. Doel is overlast voorkomen of snel te beperken door fout parkerende klanten van Andorra hierop aan te spreken. Daarnaast zet de gemeente boa's in. Zij mogen boetes uitdelen.
Tot slot moeten grote bloembakken het buiten de vakken parkeren van auto's tegengaan. Wanneer, hoeveel en waar die bakken komen, is niet duidelijk. Rond 1 mei worden de maatregelen geëvalueerd.

Potloodventer uit Hilversum in Baarn betrapt

HILVERSUM Een 31-jarige inwoner van Hilversum is maandag aangehouden vanwege schennispleging. De politie heeft de man op heterdaad betrapt.

Agenten wisten de potloodventer op de Acacialaan - na een korte achtervolging - aan te houden. Het was geen toeval dat de politie hier aanwezig was, meldt het korps op de eigen website. "In verband met diverse recente meldingen van schennisplegingen in het noordelijk gedeelte van Baarn hield de politie in dit gebied verscherpt toezicht."
De Hilversummer zit vast voor nader verhoor. De recherche zet het onderzoek naar de diverse meldingen voort.

Op straat

Foto: Bastiaan Miché

Directeur Harro Zanting van Dudok Wonen weet het ook even niet. Er is nog altijd geen oplossing voor de bewoners van het project In Between Places.

13

Verbale strijd maakt even plaats voor wedstrijdje curlen

Foto: Bastiaan Miché

hilversum Even maakte de verbale strijd, die nu gevoerd wordt in campagnetijd, baan voor een sportieve competitie. Het merendeel van de politieke partijen deed dinsdagavond mee aan een curlingwedstrijd. Bij Vida ligt tijdelijk een curlingbaan. De SP won. In de finale klopten de socialisten de ChristenUnie.

9

Brink volgt Roorda op bij bestuur Tergooi

Janneke Brink. Foto: Tergooi

HILVERSUM Janneke Brink is benoemd als lid van de raad van bestuur van Tergooi. Zij volgt daarmee Ruurd Jan Roorda op. Brink start op 1 mei 2018.

Samen met bestuursvoorzitter Hans den Hollander gaat de 45-jarige Brink nu verder invulling geven aan de - samen met de medische staf en de organisatie gekozen - strategische koers van Tergooi, zoals die de afgelopen jaren is ingezet. "Tergooi loopt voorop om de zorg van de toekomst vorm te geven, waarbij de zorg voor de patiënt op de eerste plaats staat", aldus Brink. "Ik ben enthousiast over de gedrevenheid en betrokkenheid waarmee de professionals van Tergooi zich daar - dag in, dag uit - voor inzetten. Ik kijk ernaar uit om daar samen met hen een bijdrage aan te mogen leveren."
Brink heeft een achtergrond als bedrijfskundige en is goed bekend met algemene en academische ziekenhuizen. Sinds 2013 is zij werkzaam als divisiemanager bij het UMC Utrecht waar zij verantwoordelijk is voor de patiëntenzorg.

Vechtende Feyenoord-fans station Hilversum bekend

hilversum Door het tonen van camerabeelden heeft de politie afgelopen week de indentiteit van een groep agressieve Feyenoord-fans weten te achterhalen. Zij mishandelden op zondag 8 mei 2016 een supporter van Ajax op station Hilversum.

Die bewuste middag verloor Ajax het kampioenschap aan PSV door bij de Graafschap 1-1 te spelen. Een 26-jarige Ajax-supporter uit Assen was bij dat duel aanwezig. Na afloop stapten hij en een vriend uit op station Hilversum om eten te kopen.
In de stationshal trof hij ruim tien Feyenoord-aanhangers. Ze waren rumoerig en riepen wat over het misgelopen landskampioenschap van Ajax. Van het ene op het andere moment werd de Assenaar aangevallen. Een aantal mannen en vrouwen deelde rake klappen uit. Het slachtoffer raakte daarbij zwaargewond.
Vorige week woensdag toonde de politie beeldmateriaal van vijf verdachten. Hun namen waren een dag later bekend.

Tegenstanders sloop theehuis voorlopig gerustgesteld

De tegenstanders bij het raadhuis. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Geruststellende woorden van wethouder Floris Voorink voor de bewoners van Trompenberg die vrezen dat het voormalige theehuis aan de Regentesselaan verdwijnt. Er is nog geen vergunning verleend voor de plannen die de nieuwe eigenaar heeft met dit terrein en het is nog maar de vraag of die vergunning er komt.

Gewapend met een spandoek komen de bewoners deze week naar het raadhuis om hun zorgen te uiten over de sloop van het oude pandje en de daaropvolgende bouw van een megapand met vier verdiepingen en onder andere negen toiletten. Vanwege de grootte van het nieuwe onderkomen bestaat de angst dat het nieuwe gebouw straks meerdere bewoners telt, met als gevolg ook parkeeroverlast. Om het theehuis te redden van sloop is er een aanvraag gedaan om het pand de gemeentelijke monumentenstatus te geven.
Voorink laat weten dat het nieuwe plan momenteel wordt getoetst, maar het is aan de gemeente om hier - zeker met het oog op alle duidelijke zorgen vanuit de buurt - kritisch naar te kijken. "Negen wc's duidt wel heel erg op hoge nood of iets anders", vindt ook de wethouder.
Mooie woorden dus voor de bewoners, die zich een dag later alsnog kapot schrikken. Op de gemeentepagina's van deze krant staat onder het kopje 'Verleende vergunningen' ook de kap van twee bomen op het betreffende stukje grond. Dat blijkt een foutje van de gemeente. Regentesselaan 12 had onder het kopje 'Geweigerde vergunningen' moeten staan.

Weerbericht

Zonnig, droog en koud winterweer

De meteorologische winter loopt ten einde, maar het koudste deel van de winter lijkt nog te gaan beginnen. Boven Scandinavië ontwikkelt zich een zeer krachtig hogedrukgebied. Het systeem genereert een oostelijke stroming met aanvoer van koude continentale lucht. Ondanks een sterke instraling met veel zonneschijn wordt het overdag niet warmer dan 2 à 3 graden.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag vriest het licht, tot -4 graden, overdag oplopend tot 3 graden boven het vriespunt. Vrijdag is het droog en zonnig. Er waait daarbij een matige oostenwind. Ook zaterdag en zondag doet de zon goede zaken. Het is droog en zonnig. De temperatuur duikt in de nacht naar -5 graden. Zaterdag overdag wordt het 3 à 4 graden, zondag zo'n 2 graden. De oostenwind trekt geleidelijk iets aan. Het is de start van een echt winterse voorjaarsvakantie.

Trend na het weekeinde

Aan de zuidflank van een zeer krachtig hogedrukgebied boven Zweeds Lapland stroomt nog koudere vrieslucht naar onze streken. Het gaat in de nacht en ochtend matig vriezen, tot circa -8 graden, in de middag rond 0 graden. Pas eind van de week lijkt de vorst iets te temperen.

Weetje

De 28e februari is de laatste dag van de meteowinter. Soms gaat het winterse weer nog door in maart, zoals in 2013. Soms valt pas eind februari de winter in volle hevigheid in, zoals in 2005. Het laagste minimum die winter was -9.2 graden op 28 februari. Nog kouder werd het begin maart. Op 4 maart daalde het kwik 's nachts tot -14.4 graden boven een dik pak sneeuw.

Nieuwe Nissan LEAF nu bij Van Nieuwkerk

De nieuwe Nissan LEAF. Foto: Van Nieuwkerk

hilversum De nieuwe Nissan LEAF wordt zaterdag geïntroduceerd bij de Gooische Nissan-dealer Van Nieuwkerk aan de Zevenrijnstraat in Hilversum. Daarna is er tot 17.00 uur de kans om als eerste een korte proefrit te maken.

De nieuwe Nissan LEAF, leverbaar vanaf 33.990 euro, heeft de wow-factor, van het interieur met zachte bekleding en blauwe accenten tot het zwevende dak, de spitse voorkant en de lichtblauwe V-vormige grille. De wagen staat gelijk aan 100 procent elektrisch rijden. Met een 40 KWH-batterij is het nu mogelijk om tot 378 kilometer te rijden zonder te hoeven bijladen. Bovendien is het een ruime gezinswagens en levert de elektrische motor 150 pk.

Koopzondagen, maar dan op de Gijsbrecht-manier

Komende periode één koopzondag per maand

Nee, de discussie over koopzondagen heeft niet voor druk gezorgd. Het was wel stof tot nadenken voor de ondernemers op de Gijs.

Wordt het tijdens de open winkelroute op zondag lekker druk op de Gijsbrecht? Foto: Bastiaan Miché

hilversum Ondernemers op de Gijsbrecht van Amstelstraat gooien ook vaker de winkeldeuren open op zondag. De behoefte is er niet om elke zondag open te gaan zoals het idee is voor het centrum. De komende maanden is er iedere maand één koopzondag op de 'Gijs'. "Dat doen we natuurlijk wel op onze eigen Gijsbrecht-stijl", aldus Renske Schriemer van de Stichting Ondernemersfonds Gijsbrecht.

Dat koopzondag een heet hangijzer is in Hilversum is overduidelijk. De discussie over het vrijgeven van de koopzondagen in het centrum, van 18 naar 52 per jaar, houdt de gemoederen, zeker politiek gezien, flink bezig. Schriemer zegt dat dit wel aanleiding is geweest om als ondernemers van de winkelstraat de koppen bij elkaar te steken om eens na te denken hoe de Gijs met dit fenomeen om wil gaan. Het bestuur van de winkeliersvereniging richtte een commissie koopzondag op.

"Het zet je toch aan het denken. Wat moeten wij met koopzondag? Er is reuring ontstaan onder de ondernemers", vertelt de onderneemster. "Het is niet onze ambitie om elke zondag open te zijn, maar we willen wel iets doen en als we dan wat doen op zondag dan doen we iets extra's. De Gijsbrecht-manier. We maken er een aangekleed geheel van. Echt een feestje", voegt Schriemer eraan toe.
Dat heeft ertoe geleid dat een grote groep winkeliers zondag 4 maart, 15 april, 6 mei en 3 juni van 12.00 tot 17.00 uur extra open zijn. Zelf spreken zij niet van een koopzondag, maar van een open winkelroute. Bij de deelnemende winkels hangen ballonnen aan de deur. Wie open is, want ondernemers beslissen zelf of ze meedoen, is vooraf te lezen op www.degijsbrecht.nl. De rode loper gaat uit voor de gasten en ondernemers pakken uit met bijvoorbeeld demonstraties. Iedere koopzondag heeft een thema. Zo haakt 'de Gijs' bijvoorbeeld op 15 april aan bij de Hilversum City Run, op 3 juni bij de Trots markt en staat de eerste koopzondag in het teken van het voorjaar en de nieuwe collecties. Of de ondernemers verder gaan met de koopzondag in het tweede deel van 2018 is afhankelijk of het aanslaat.

'Als we dan wat doen op zondag dan doen we iets extra's'

D66: 'Tijd voor vernieuwing centrumgebied de Meent'

hilversum Het is tijd voor actie in de Hilversumse Meent. D66 vindt dat het winkelcentrum en het gezondheidscentrum rijp zijn voor vernieuwing en vraagt aan de gemeente om daar een rol in te nemen.

De democraten hebben hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Raadsleden Edwin Göbbels en Annette Wolthers zien dat er veel beweging is in het winkelcentrum: nieuwe huurders, winkels die vrij komen te staan of al te huur zijn. Dat is ruimte waar het aangrenzende gezondheidscentrum naar op zoek is. Die wil graag verbouwen. Daarbij stelt het duo dat de wijkagenda aangeeft dat er grote behoefte is aan woningen voor senioren, alleenstaanden en starters. Deze drie elementen kunnen hier goed gecombineerd worden.

"De tijd en de mogelijkheden lijken daar om als gemeente de regie te pakken om het centrumgebied van de Hilversumse Meent een kwalitatieve impuls te geven", zo vinden de democraten. Zij willen van het gemeentebestuur weten of zij onderschrijven dat het centrumgebied van de Hilversumse Meent een opknapbeurt kan gebruiken. Tevens vraagt D66 of het college kan aangeven of zij actie gaat ondernemen om deze vraagstukken te verbinden met de betrokken partners. Hoe krijgen private ondernemers daarbij de ruimte en wat moet er gebeuren met de parkeerfaciliteiten, want parkeren is ook hier een issue, zijn de laatste twee vragen van de coalitiepartij.

Tweerichtingsverkeer Emmastraat nog altijd wens VVD

De Emmastraat heeft inmiddels wel een bypass. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Voor een beter bereikbaar centrum is tweerichtingsverkeer op de Emmastraat en de Schapenkamp noodzakelijk. Wat de VVD, die afgelopen maandag het verkiezingsprogramma ‘Hilversum Werkt!’ presenteerde, betreft is het woord hierover echt aan de kiezer.

Dat is ook exact wat VVD-wethouder Floris Voorink woensdag 5 oktober 2016 zei toen hij het voorstel voor tweerichtingsverkeer op de Emmastraat van tafel haalde. Het CDA en SP, toen nog beide coalitiepartners, hadden er geen vertrouwen in dat deze belangrijke verkeersader na de herinrichting veilig zou zijn. Voorink telde zijn knopen nadat duidelijk was dat politiek draagvlak ontbrak.
Deze wens van de VVD is nog altijd hetzelfde. Voorink vertelt dat tweerichtingsverkeer al is opgenomen in de structuurvisie die is vastgesteld in 2013. Dat hij zich hiervoor blijft inzetten, noemt hij consistent. Wel realiseert de huidige wethouder van Verkeer zich goed dat hij geduld moet hebben. Eerst moet de HOV-klus geklaard worden. Dus niet voor 2022 en in de tussentijd moet de politieke wil er zijn.

Ben Bus

(63) woont sinds 1977 in Hilversum, is imker van De Gooise Bij en wil graag eens een goed gesprek met Midas Dekkers.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben imker van 50 bijenvolken op het Media Park en twee begraafplaatsen, ik ben voorzitter van de Sponsor Commissie van de GAC en ik ben commissielid van Leefbaar Hilversum."

Bijen! Hoe is het met ze gesteld?
"Je moet een onderscheid maken tussen wilde bijen en honingbijen. De wilde bijen hebben het lastig. Van de 357 soorten die Nederland kent, staan meer dan de helft op de rode lijst."

Wat zijn je hobby's?
"Imkeren, sporten, bridgen, schaken, de Gooise Atletiek Club en de Hilversumse politiek."

Wat vind je van Hilversum?
"Door de unieke ligging van Hilversum leven de Hilversummers in een omgeving van rust."

Als je burgemeester was, dan…
"Zou ik pleiten voor een duurzame samenleving, bijenlinten realiseren en 50-plussers beter betrekken bij Hilversumse activiteiten en zorgen voor meer voorlichting op scholen over alcohol en drugs."

Waar ben je trots op?
"Op mijn kinderen. Beiden waren topsporters in de roeisport."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"'De levens van Jan Six' van Geert Mak."

Kroketje of kaviaar?
"Kroketje met mosterd."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek?
"Met Midas Dekkers. Ik wil met hem een documentaire maken op mijn bijenschans De Media Bij op het Media Park."

Heimelijk genoegen?
"Mijn hele leven bestaat uit binnenpretjes."

Wat mist Hilversum?
"Bijenlinten in de bermen."

Infocentrum HOV in 't Gooi vrijdag open

HILVERSUM In de Riebeeck Galerij aan de Oosterengweg 88 in Hilversum gaat vrijdag het Informatiecentrum HOV in 't Gooi open. Vanaf dat moment kunnen belanghebbenden en belangstellenden met al hun vragen over de veelbesproken busbaan op één punt terecht.

De komende jaren wordt de busverbinding tussen Huizen en Hilversum aangelegd. De werkzaamheden zorgen voor gedoe. Op de drukke Oosterengweg komt een dubbellaagse spoorwegonderdoorgang voor automobilisten en fietsers. In Anna's Hoeve worden weg, spoor, fietspad en busbaan gebundeld en komt er een natuurbrug voor overstekend wild. De bouw start in de tweede helft van 2019. Tot die tijd wordt het werk voorbereid door in de omgeving van de Oosterengweg in Hilversum alvast het riool en de kabels en leidingen te verleggen. Dat werk is momenteel in volle gang. Het informatiecentrum is op woensdag- en vrijdagmiddag tussen 14.00 uur tot 17.00 uur geopend voor publiek.

Slechts drie fouten bij vmbo-dictee in Hilversums raadhuis

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het Hilversumse raadhuis was maandagavond het decor van het eerste Groot Regionaal Vmbo Dictee. In teams van drie probeerden leerlingen van verschillende Gooise scholen de veertien zinnen in dit dictee zo foutloos mogelijk te noteren. Uiteindelijk bleek een team van het Comenius College de winnaar. Een van die teamleden, Phlox Koopman, had slechts drie fouten.

Judotalent (15) gaat naar NK

HILVERSUM De vijftienjarige Christiaan Hendriksen heeft zondag tijdens het District Kampioenschap (DK) van Midden-Nederland de derde plaats weten te bemachtigen en zich daarmee geplaatst voor het Nederlands kampioenschap op 10 maart.

Het judotalent uit Hilversum, dat door blessureleed in 2017 maar vier toernooien kon afwerken, heeft met deze prestatie laten zien de weg naar de top weer te hebben gevonden.

Vaarverbod op de plassen

loosdrecht Het Plassenschap Loosdrecht heeft gisteren een vaarverbod ingesteld voor de Loosdrechtse Plassen en omliggende vaarwegen.

"Door de vorst is op veel plekken inmiddels een dunne, gladde ijslaag ontstaan. Bij aanhoudende vorst kan de ijslaag zich ontwikkelen tot een mooie schaatsbaan. Maar dan moet het ijs natuurlijk niet stukgevaren worden door boten", meldt het Plassenschap. Het vaarverbod wordt bij dooi weer ingetrokken, luidt de verdere uitleg.

Specsavers scoort voor Hilversum Hurricanes

Maandag werd de cheque overhandigd. Foto: Specsavers Hilversum

hilversum De jaarlijkse goededoelenactie van Specsavers Hilversum heeft dit keer maar liefst 1390,70 euro opgeleverd. Het bedrag gaat naar Hilversum Hurricanes (honk- en softbal).

De vereniging kan het geld goed gebruiken voor een nieuwe slagtunnel. Dinsdag werd de cheque overhandigd.
Klanten van de winkel aan de Groest kregen de afgelopen weken bij de aankoop van artikel een muntje. Deze konden zij doneren aan een van de goede doelen, waaronder dus Hurricanes.

Vóór de verkiezingen duiken politieke partijen de buurten in

Tijdens wijkdebatten praten over onderwerpen dicht bij huis

Mensen niet naar het raadhuis trekken, maar zelf de wijken ingaan. Dat is het adagium van de wijkdebatten; een nieuw fenomeen.

Met het omhoog houden van de groene of rode kaart gaven politici en publiek aan of ze het eens of oneens zijn met de stelling. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Als het een radiojingle was geweest, dan had de tekst geluid: 'de politiek komt naar je toe deze winter'. Dat is het idee achter het nieuwe fenomeen wijkdebat. In buurthuizen gaan de politici in op kwesties die in de desbetreffende wijken leven. Met onderwerpen dicht bij huis hoopt de gemeente de interesse voor de lokale politiek en de gemeenteraadsverkiezingen meer aan te wakkeren.

Vrijdagavond trappen de tien lokale partijen af in wijkcentrum Lopes Dias. Terwijl half Nederland kijkt naar de finale van The Voice van Nederland en Roger Federer zich in Rotterdam weer naar de nummer-1-positie van de wereld tennist, nemen de tien sprekers plaats op hun stoelen in de grote zaal. Alle partijen hebben een eigen plek gekregen waar zij met hun spullen mogen uitpakken. Door de hele zaal zijn posters, vlaggen, bannieren, flyers en tassen zichtbaar.

Even na 20.00 uur begint het wijkdebat. De aanwezigen, zo goed als allemaal vertegenwoordigers van de tien politieke partijen, nemen plaats. Slechts een handjevol buurtbewoners heeft de moeite genomen naar hun wijkcentrum in Noord te komen. Voordat iedereen gaat zitten, halen de luisteraars een rode en een groene kaart van hun stoel, want ook het publiek mag aangeven of zij het eens zijn met de voorgeschotelde stellingen, die betrekking hebben op de situatie in de buurt. Zo moet het debat interactief zijn.

De zaal hangt vol posters, vlaggen en bannieren van de partijen

Na het korte voorstelrondje volgen opwarmende stellingen. Debaters en publiek maken kennis met de opzet van het debat en gespreksleider Elisabeth van den Hoogen kan even wennen aan de namen van de hoofdgasten. Zo noemt zij Marleen Remmers een tijdje 'de mevrouw van GroenLinks' en John Tammer van Hilversum1 is bijna een uur lang 'meneer Tammes'. Hakan Koç van Hart voor Hilversum en Arno Scheepers van de VVD zijn de eersten die een tweestrijd beginnen. Moeten er in Hilversum meer sociale woningen worden gebouwd, is de stelling die voorligt. De twee zijn het zwaar met elkaar oneens. Koç stelt dat er zwaar behoefte is aan huizen voor de lagere inkomens, terwijl Scheepers zegt dat het echte knelpunt bij de middeninkomens zit.

Daarna mogen de anderen zich ermee bemoeien. Wat zij van het onderwerp vinden, hebben ze al aangegeven met hun groene of rode kaart. Tammer laat desgevraagd weten dat de VVD geen idee heeft wat er leeft omdat zij zelf alleen maar in dikke villa's wonen. Een oneliner die leidt tot een glimlach en een reactie van Scheepers. De verschillende stijlen van debatteren zijn mooi om te zien. De een reageert een stuk genuanceerder en zakelijker dan de ander, maar door de opzet komen de verschillen tussen de partijen wel goed naar voren. Zo kunnen die paar aanwezige bewoners alvast een paar partijen wegstrepen op basis van hun uitlatingen en standpunten. Wim van Oudheusden, die aangeeft zwevend kiezer te zijn, geeft bijvoorbeeld aan in ieder geval niet te gaan stemmen op de VVD en Hilversum1.

Verschillen komen goed naar voren door de opzet van het debat

Raadscommunicatieadviseur Carolien Jansson vertelt dat de politiek vorig jaar heeft besloten de debatten anders aan te vliegen. De insteek is dat Hilversummers niet naar het raadhuis moeten komen, maar dat de politiek naar hen toekomt met onderwerpen die spelen in de wijk. Informatie over wat er leeft in een buurt is onder andere opgehaald door de buurtcoördinatoren.

In de afgelopen dagen zijn debatten gevoerd in De Geus en de Bethlehemkerk. Vanavond - donderdag 22 februari - is een wijkdebat gepland in wijkcentrum St. Joseph. Na de vakantie doen de partijen nog de Violenschool (maandag 5 maart) en wijkcentrum de Kruisdam in de Meent (dinsdag 6 maart) aan.

'Contract is contract' is de keiharde reactie op vragen 'geflopt' project

Oplossing voor bewoners 'In Between Places' is er niet

De huurders die via het project In Between Places tijdelijk onderdak kregen om hun leven weer op de rit te krijgen, moeten volgende maand toch echt verhuizen.

Dean de Jong (links) met naast hem Harro Zanting. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Ze hebben wel genoeg mankracht, maar niet genoeg gereedschap om het werk te doen. Dat is de conclusie van Dean de Jong na de commissievergadering waarin Dudok Wonen en de gemeente Hilversum werden opgeroepen om met een oplossing te komen voor de bewoners van het project In Between Places. Zij dreigen in maart op straat te staan.

Een groep bewoners kreeg een jaar geleden de sleutel van een appartement in het nieuwe complex aan de Brinkweg in Hilversum. Van daaruit konden zij hun leven weer enigszins op de rit krijgen en in alle rust op zoek gaan naar een woning. De initiatiefnemers - Dudok Wonen, de gemeente en de provincie - spraken destijds van een uniek experiment.
Maar die zoektocht blijkt lastig. Veel van de destijds 22 gelukkigen - het aantal aanmeldingen was vorig jaar enorm - hebben nog altijd geen vast adres weten te vinden. De afgelopen weken luidden zij daarom de noodklok en afgelopen week sprak een van de bewoners, Dean de Jong, de raadscommissie toe. Hij is al tijden op zoek naar een woning, maar het aanbod is of te duur of anderen krijgen voorrang. Ook de lokale partijen Hart voor Hilversum, Hilversum1 en Leefbaar Hilversum menen dat de bewoners nu de dupe zijn van een 'geflopt' experiment. Zij willen daarom het verblijf van de bewoners met een jaar verlengen.
Ook directeur Harro Zanting van Dudok Wonen, die tijdens de raadscommissie naast De Jong zit, spreekt de politiek toe. Hij geeft echter aan dat het juridisch onmogelijk is om het verblijf van de gedupeerden met een jaar te verlengen. Zij kunnen (juridisch gezien) wel verhuizen naar een ander appartement binnen het complex, maar dan is de volgende groep huurders de dupe. De directeur zegt dat er wel degelijk gesprekken zijn geweest met de bewoners om tot een oplossing te komen, iets wat de bewoners zelf juist tegenspreken. Er is dan ook zeker de ambitie om het project een vervolg te geven, maar achteraf gezien was de 'diverse' groep van 22 misschien iets te groot, aldus Zanting.
De wethouder die tijdens de commissie antwoord geeft is de vervanger van de vervanger. Immers, toen het project van start ging was de inmiddels naar Australië verhuisde Nicolien van Vroonhoven de wethouder Wonen. Wethouder Willem van der Spek is haar vervanger, maar hij was ten tijde van de commissievergadering ziek. Wethouder Floris Voorink mag daarom het woord voeren. Uit de verklaring van Van der Spek leest hij voor dat zijn collega graag in gesprek gaat met alle partijen om tot een oplossing te komen, maar contract is contract.
Het bieden van een vangnet na afloop van dat contract zit niet in de randvoorwaarden van het experiment. De status van de bewoners van wie het contract afloopt is gelijk aan die van alle woningzoekenden. "Dat er een schrijnende situatie ontstaat is volstrekt evident", concludeert Voorink.
De Jong is niet verrast over de mededeling van Zanting en Voorink. "Maar zij zijn verantwoordelijk voor degenen die ze hebben uitgekozen. Dat moeten ze correct afhandelen."

'Niet kijken naar aanleg of leeftijd'

City Run en HilverZorg slaan handen ineen met nieuw onderdeel

Nu de HilverZorgWalk onderdeel is van de Hilversum City Run is de hoop dat tientallen ouderen en mensen met een beperking meedoen aan het loopevenement.

Met begeleiding van HilverZorg-medewerkers deden ouderen vorig jaar voor het eerst mee. Foto: André Verheul

hilversum Enthousiast kwamen de veertig wandelaars vorig jaar over de finishlijn. De duimen gingen omhoog en de glimlachen waren stralend. Onderdeel zijn van de Hilversum City Run was de ouderen bevallen. Bij HilverZorg was meteen de wens om in 2018 meer wandelaars aan de start te krijgen en een vast onderdeel te zijn van het sportevenement. Dat gaat nu ook gebeuren.

De City Run omarmt nu ook de HilverZorgWalk. De organisatie van het hardloopevenement van Hilversum en omstreken en de zorginstantie hebben de handen ineengeslagen. De kennismaking van 2017 beviel beide partijen goed, waardoor er nu een officiële samenwerking is.

Het is een nieuw onderdeel van het hardloopevenement, dat toch al op de schop is gegaan. Zo vinden alle onderdelen van de City Run niet langer verdeeld over twee dagen plaats maar nu weer op één dag. Daarnaast heeft de organisatie een nieuw parcours. Deelnemers lopen een rondje van 5 kilometer. En de 10 Engelse mijl is toegevoegd aan het loopaanbod. De wegwedstrijd gaat over deze 16 kilometer in plaats van de gebruikelijke 10 kilometer, maar ook recreatielopers krijgen de kans een langere afstand te lopen dan de kilometer. Met al deze verbeteringen hoopt de organisatie weer meer deelnemers te trekken. Uiteindelijk hoopt de City Run weer zo'n 10.000 hardlopers te mogen ontvangen.

Deelnemers HilverZorgWalk krijgen 'kiss-and-ridestrook'

De HilverZorgWalk vormt een onderdeel van de Bink Family Run, die om 11.30 uur van start gaat vanaf het Marktplein. Hierdoor kunnen senioren en mensen met een beperking meedoen aan de City Run. Zij lopen een afstand van 1,5 kilometer. De deelnemers krijgen een eigen ontvangst en voor hen wordt een 'kiss-and-ridestrook' ingericht. De start van dit onderdeel is zondag 15 april om 11.30 uur.

"De Hilversum City Run is er in principe voor iedereen: een breedtesportevenement waarbij we niet willen kijken naar aanleg, talent of leeftijd", geeft Hilversum City Run-directer Dick Slootbeek aan. "Daarom zijn we erg blij met de samenwerking met HilverZorg. Zij hebben in 2017 voor het eerst met een aantal senioren meegedaan en kwamen nu met de vraag of dit een officieel onderdeel kon worden van de City Run, zodat meer mensen mee kunnen doen. Die vraag hebben we positief beantwoord", is de verdere uitleg van Slootbeek.

Daarmee is de wens van de zorginstantie ingewilligd. Wat vorig jaar nog kleinschalig was, pakken de twee organisaties het nu groter aan. Zij hopen dan ook op veel meer deelnemers. Ben Hammer, lid van de raad van bestuur van HilverZorg, is een blij man. "Als zorgorganisatie helpen wij mensen op allerlei manieren om fit en gezond te blijven en ondersteunen wij bij vitaal ouder worden", zo zegt hij. "Met de HilverZorgWalk als onderdeel van de City Run hebben nu alle inwoners de kans om mee te doen aan het grootste sportevenement van Hilversum. Dat is natuurlijk fantastisch", aldus Hammer. HilverZorg was in de afgelopen drie jaar naamgever van het Family Parc, het start- en finishgebied waar deelnemers en bezoekers drankjes en eten konden halen en waar de tenten van de partners van de City Run zijn te vinden.

Winkelleegstand Hilvertsweg is niet zorgelijk

Het oude Flint-Stonespand wordt getransformeerd. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De situatie wat betreft leegstand op de Hilvertsweg is niet zorgelijk. Dat zei wethouder Wimar Jaeger vorige week tegen de commissie Economie en Bestuur.

Naar aanleiding van vragen van de SP, die de vele leegstaande winkels op deze straat een zorgelijke ontwikkeling vindt, ging de wethouder tijdens de vergadering in op deze kwestie. Jaeger gaf aan dat het college niet beschikt over exact cijfermateriaal, maar wel het aantal leegstaande panden goed op het netvlies heeft. “Wij constateren dat er altijd wel leegstand is. Frictieleegstand. Ik constateer uit gesprekken die wij voeren met eigenaren en ondernemers dat er geen zorgelijke situatie is. Het is niet dat we hier enorm aan de bel trekken”, aldus de wethouder.

Dat betekent niet dat de gemeente op haar lauweren rust. Jaeger vertelde de commissie dat er samen met vastgoedeigenaren en ondernemers gesproken en gekeken wordt naar de situatie, die volgens hem ook te maken heeft met de problematiek van een aanloopstraat. Hoe maak je de winkels en de Hilvertsweg aantrekkelijker. Vanuit dat oogpunt staat Hilversum positief tegenover herbestemming of transformatie van panden. Als voorbeeld gaf de wethouder Hilvertsweg 104 waar restaurant Flint-Stones in zat. “Dat wordt getransformeerd naar wonen”, meldde Jaeger. En even verderop moet de voormalige vrouwensportschool aan de Hilvertsweg 89-91 het tijdelijke nieuwe onderkomen worden van het afgebrande wijkcentrum de Lelie.

Uitslag van fotowedstrijd

Foto 5 was voor velen de moeilijkste. Foto: Paul van Vliet

hilversum De fotoprijsvraag die De Gooi en Eembode samen met Hilversum, Pas Op! traditioneel in december publiceerde, heeft weer aardig wat mensen op de been gebracht. Hoewel, er waren er ook die van achter de computer op zoek gingen.

Eén van hen was Arnoud Carp, die keurig van iedere plek een screenshot maakte. Rob Loois daarentegen ging wel op pad en maakte zelf opnieuw foto's vanuit het standpunt van fotograaf Paul van Vliet. Meta Pols stuurde gewoon de twee pagina's uit De Gooi en Eembode met de oplossing als onderschrift bij de foto's.
Voor de meesten was foto nr. 5 de moeilijkste. Dat vond ook Saskia Bons, die constant omhoog kijkend meewarige blikken van het winkelend publiek moest doorstaan, maar ook af en toe iemand tegenkwam die zei: "Hé, doe jij ook mee? Heb je nummer zus en zo al?"

Al met al waren er maar drie foute of onvolledige oplossingen van de dakversieringen. Uit de goede is de prijswinnaar getrokken: Eleanor Pohlman uit Hilversum. Zij krijgt binnenkort de aquarel van haar huis, gemaakt door de Hilversumse kunstenaar Hans Almekinders.
Dit zijn de juiste adressen:
1 Groest 104-16/ voormalige fabrikeurswoning, eerste vestiging NSF, 2 Kerkstraat 75, 3 Leeuwenstraat 74, 4 Melkpad 14/ Oud Katholieke St. Vituskerk, 5 Leeuwenstraat 35, 6 Langestraat 77, hoek Brinkweg, 7 Hoge Naarderweg 8, Hoog Baerlé, 8 Kerkbrink 6, Museum Hilversum, 9 Herenstraat 4/ voormalige Stoom Zuivelfabriek, 10 Groest 116/ voormalige Fabrikeurswoning, 11 Langestraat 103/ Boerderij van Houtman, 12 Emmastraat 5/ zij-ingang St. Vituskerk aan de Schapenkamp, 13 Groest 36, 14 Groest 21/Le Journal, 15 Langestraat 50, 16 's-Gravelandseweg 41A/Perkhuis.

Voormalige Citybioscoop tegen de vlakte

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Wie regelmatig in het centrum van Hilversum komt, kan het niet zijn ontgaan. De sloop van de voormalige Citybioscoop aan de Herenstraat is momenteel in volle gang. Op de plek waar veel Hilversummers hun eerste filmuitje beleefden, komen vijftien appartementen en ook winkels of horeca.

Ongeloof: in het volle Hilversum is dus nergens plek voor een klein zwembad

Veel steun voor plan De Winter, maar wethouder houdt vast aan eigen onderzoek

In een alles-of-nietspoging probeerde ondernemer Shiva de Winter alsnog groen licht te krijgen voor zijn kleine zwembad in Kerkelanden. En weer zonder succes.

Shiva de Winter, vergezeld door medewerkster Anne Willebrands. Foto's: Bastiaan Miché

hilversum Steeds verder zakt Shiva de Winter tijdens het betoog van wethouder Floris Voorink onderuit in zijn stoel. De ondernemer lijkt steeds meer te beseffen dat zijn ultieme droom - een kleinschalig zwembad in Kerkelanden voor zwemlessen aan kinderen - verder is dan ooit tevoren. "Je zet mensen letterlijk in hun zwembroek op straat."

'Niet aan denken dat bij het zwembad straks ongelukken gebeuren'

In een ultieme poging probeert De Winter - samen met twee ouders en medewerkers van De Winter Sport - de politiek ervan te overtuigen dat zijn kleinschalige zwembad aan de Fransiscusweg een absolute noodzaak is voor Hilversum. En voor hemzelf. De Winter, die zwemlessen geeft in Heideheuvel en bij Sherpa, groeit met 750 leerlingen uit zijn jasje. Bovendien gaat Heideheuvel, waar 85 procent van zijn leerlingen lessen volgt, binnenkort dicht vanwege werkzaamheden. Zij kunnen dan nergens terecht of moeten maanden wachten voordat ze weer onderdak hebben gevonden.
Tot dusver heeft de gemeente steeds nee gezegd. De realisatie van een zwembad op deze plek zou nadelige gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid, is de uitleg. Dat zegt ook de politie, benadrukt wethouder van Verkeer en Ruimtelijke Ordening Floris Voorink. Maar dat is onzin, meent De Winter. Hij heeft na de afwijzing van zijn plan eind vorig jaar zelf onderzoek laten doen naar de verkeersveiligheid door Goudappel Coffeng. Dit bureau, dat ook regelmatig door de gemeente wordt ingeschakeld voor verschillende onderzoeken, zegt juist dat het zwembad geen nadelige gevolgen heeft voor de verkeersveiligheid. De gemeente heeft de conclusies uit dit rapport naast zich neergelegd, aldus de ondernemer. "De drukte bij het zwembad is pas vanaf 15.30 uur, na school, en in het weekend. Maar dan is alleen de Sligro open. En die vindt het prima als we komen. En deze locatie is naast het fietspad. De meeste van mijn klanten wonen in Zuid. Met de auto zijn zij langer onderweg dan met de fiets."
Dat zwemlessen belangrijk zijn, weet iedereen. Bovendien is er behoefte aan kwalitatief goede zwemscholen. Iedereen binnen de politiek - ook Voorink - ziet daarom graag het zwembad komen. Maar kan dat zwembad dan niet ergens anders in Hilversum worden neergezet, is een van de vragen vanuit de commissie. Nee, antwoordt zowel De Winter als Voorink. Kerkelanden is volgens De Winter de enige wijk waar iets kan en mag van de gemeente. Voorink zegt eigenlijk hetzelfde en constateert daarmee dat Hilversum behoorlijk is volgebouwd en er nergens anders ruimte is. "Het is jammer dat een eerdere locatie niet gelukt is", aldus de wethouder. De Winter had eerder al in Kerkelanden een ander pand op het oog - daar ging de gemeente wel mee akkoord - alleen vroeg de eigenaar van dat pand plotseling een veel hogere prijs dan eerder was afgesproken.
Voorink blijft dus bij zijn standpunt dat een kleinschalig zwembad op deze locatie onder deze omstandigheden geen optie is. "Verkeersveiligheid ligt mij zwaar op de maag. Je moet er ook niet aan denken dat er bij het zwembad straks ongelukken gebeuren, terwijl er het advies lag dat het niet veilig was."
Het betoog van de wethouder leidt tot verbazing bij de insprekers ("ik kan aan mijn zoon niet uitleggen dat we niet gaan zwemmen") en sommige commissieleden. Volgens Tjerk Pelsma van de ChristenUnie zegt de wethouder dat het rapport van een bureau, dat dus ook vaak door de gemeente wordt ingeschakeld, niet klopt. Bovendien moet de zondagopening van de zwemschool voor de wethouder - in tegenstelling tot de ChristenUnie voor zondagopenstelling van winkels - toch als muziek in de oren klinken?
Op de vraag waarom er ooit wel jaren een zwemschool op die plek mocht staan, Ome Joop, en nu niet, geeft Voorink een opvallend antwoord. Ome Joop had daar officieel nooit mogen staan, maar dat waren andere tijden. Wel noemt de wethouder de suggestie om beide onderzoekspartijen te koppelen om zo te bekijken wat er nog mogelijk is, een goede. Daarmee houdt hij de deur voor realisatie van het zwembad op een kier. "Het wordt lastig, maar we gaan alles op alles zetten."

Wethouder Voorink.

Haase weer naar Melkhuisje Masters

Overige drie namen voor tennisevenement in mei zijn later bekend

Robin Haase won vorig jaar de eerste editie. Archieffoto: Bastiaan Miché

hilversum Tennisser Robin Haase maakt half mei opnieuw zijn opwachting bij de Melkhuisje Masters. De Hagenaar en de organisatie hebben zijn deelname aan dit driedaagse evenement in Hilversum bevestigd.

Van donderdag 17 tot en met zaterdag 19 mei is er weer internationaal toptennis bij de bekende Hilversumse tennisvereniging. Wie de overige drie deelnemers zijn, is nog niet bekend. Doel is om vier tennissers uit de mondiale top 100 naar 't Melkhuisje te krijgen en daarmee de vervlogen tijden van weleer te laten herbeleven. De tennisclub was jarenlang gastheer van een ATP-toernooi.

Net zoals vorig jaar, toen Robin Haasse, Ryan Harrison, Diego Schwartzman en Guillermo Garcia Lopez meededen, zendt Ziggo Sport opnieuw de wedstrijden rechtstreeks uit. Als voorbereiding op Roland Garros speelt het kwartet tijdens de masters, wat een demonstratietoernooi is, drie wedstrijden. De winnaar gaat er met de wisseltrofee vandoor. Haasse schreef de eerste editie op zijn naam.

Qua financiering kan de organisatie van dit tennistoernooi weer rekenen op steun van Stadsfonds Hilversum en de gemeente Hilversum. Het stadsfonds legt 40.000 euro neer. "Het is een geweldig evenement voor zowel tennisliefhebbers als ook voor het zakenleven: een uitgelezen plek om te netwerken", meldt het stadsfonds op de eigen website.
Van de gemeente ontvangt de Melkhuisje Masters 25.000 euro. In 2017 ontving de organisatie nog het dubbele van Hilversum om de eerste editie van het evenement goed in de steigers te kunnen zetten. Het overige geld moet van sponsors komen. Uit een brief van wethouder Floris Voorink bleek dat het bedrijfsleven vorig jaar weinig belangstelling toonde. Nu vertelt toernooimanager Geert-Jan van Dijken dat er al flink wat animo is voor het netwerkevenement.

Gekkenwerk show tot stand brengen met 350 leerlingen

Het publiek kon genieten van allerlei optredens. Foto: Majorie Meinema

HILVERSUM Spektakel in een nagenoeg uitverkocht Gooiland zaterdag en zondag. Met ruim 350 leerlingen presenteerde Marjoleins Dance Studio twee keer de voorstelling 'Sterrenstof'.

Tijdens dit kosmische avontuur - alweer de vijftiende voorstelling van de aan de Melis Stokelaan gevestigde dansstudio - kon het publiek op afwisselende muziek genieten van breakdance, klassiek ballet, hiphop, streetdance, jazzdance, moderne dans, zang en toneel.
Een enorm project met veel nachtelijke uren, als het zo veel leerlingen betreft. "Pfff, het blijft gekkenwerk een show tot stand brengen met 350 leerlingen", vertelt eigenaresse Marjolein van Haren. "Ondanks alle goede en lieve vrijwillige hulp blijft het organiseren van een show met zo veel leerlingen een enorme en bijna onmogelijke klus en verloopt zeker niet alles vlekkeloos."
Aan de andere kant, weet ook Van Haren, is het voor eigenlijk alle leerlingen een onvergetelijke en mooie ervaring. "En dat maakt het voor mij nog steeds de moeite waard om ook nu weer een productie tot stand te brengen."

Slecht Altius loopt achter de feiten aan

Oranjehemden verliezen topper bij BFC met 5-1 en haken af in titelstrijd

Het duel tussen BFC en Altius was alleen in de eerste twaalf minuten een echte wedstrijd. Daarna deelde BFC de lakens uit en liep Altius achter de feiten aan.

BFC was zaterdag een maatje te groot. Foto: Bob Awick

hilversum De toeschouwers konden in het heerlijke winterzonnetje op het gemeentelijke sportpark aan de Meerweg in Bussum hun ogen nauwelijks geloven. Vanaf de aftrap zette de thuisploeg druk op de aanvallende impulsen van de bezoekers.

'Vooraf hadden we een tactisch plan, maar dat kwam niet uit de verf'

Dat leidde in de twaalfde minuut tot een handsbal van Altius in het strafschopgebied, waarop Dico Knevel de strafschop benutte. Na ruim een half uur voetbal had BFC de voorsprong door Tjerk Posthuma en Olivier Blaauw vergroot tot 3-0. Het was vervolgens niet meer de vraag of BFC zou winnen, maar wat het verschil zou worden.
In alle opzichten was BFC de meerdere van de tegenstander. De Altius-aanvallers Bakker, El Morabit en Didouch kregen vanuit de verdediging nauwelijks bruikbare ballen aangespeeld.
Ook in de tweede helft werd Altius door BFC van het kastje naar de muur gestuurd. Even gloorde er hoop na de 3-1, na een benutte strafschop door Alex Mol, maar na een schitterend afstandsschot door Knevel was het definitief over en uit voor Altius.
Nog een opmerkelijk verschil tussen beide ploegen: BFC-trainer Danny Schenkel coachte zijn mannen, maar Herman Wallenburg van Altius stond apathisch stilzwijgend langs de lijn.
Danny Schenkel, die vooraf de joker had ingezet op dit duel, kon alleen maar tevreden zijn: "Het doel was de tweede plaats van Altius over te nemen en zo de druk op koploper Waterwijk op te voeren. Het verschil met Waterwijk is slechts vier punten. Aan een kampioenschap denken we nog niet, we bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd. Na een matige competitiestart, na de eerste periode stonden we vijfde, hebben we nu een speelstijl ontwikkeld die ons goed bevalt. Na de winterstop hebben we al onze vier duels gewonnen. Dan ga je er ook in geloven."
In de tweede periode, nog twee duels te gaan, staat BFC met een beter doelsaldo tweede op slechts één punt achter Waterwijk. Schenkel vertrekt na dit seizoen bij de Bussumse ploeg. Hij heeft BFC van een zondagelftal naar een zaterdagformatie getransformeerd en promoveerde direct vanuit de vierde naar de derde klasse. Zijn opvolger Karel Knaap krijgt een mooie erfenis mee.
Altius-aanvoerder Arno Calis haalde het eindsignaal niet. Hij mocht halverwege de tweede helft na twee keer geel gaan douchen. Zijn conclusie was reëel: "Het was gewoon heel slecht, vooral in de eerste helft. Na de rust ging het iets beter, maar niet overtuigend. Door blessures en schorsingen konden we net elf bruikbare spelers ophoesten. We wisten dat zij er direct bovenop zouden kletsen en daar hadden we geen passend antwoord op. We verloren vrijwel altijd de tweede bal en soms ook de eerste. We werden volledig afgetroefd. Vooraf hadden we een tactisch plan waar ik ook achter stond, maar dat kwam niet uit de verf. Duidelijk is wel dat de jongens van BFC kunnen voetballen. Ik vind ze zelfs beter dan Waterwijk."
Om niet verder achterop te raken met Altius concludeert Arno Calis dat er in de komende wedstrijden punten gepakt moeent worden."Ik zal er niet bij zijn, want na de eerste gele kaart wist ik al dat ik geschorst zou zijn."
Zaterdag zijn er weer twee mooie regionale duels in het zaterdagvoetbal. BFC speelt thuis tegen Hilversum, winnaar van de eerste periode, en Altius ontvangt AH'78.

Hilversum op weg naar finale, 't Gooi moet nog even aan de bak

't Gooi kwam aanvallend tekort. Foto: Bob Awick

hilversum Hilversum blijft heerser in de kampioenspoule van de nationale rugbycompetitie. Zaterdag was de landskampioen te sterk voor de belangrijkste concurrent 't Gooi. In Naarden zegevierden de Hilversummers met 26-12. Zij gaan na vier wedstrijden ongeslagen aan de leiding.

De punten waren duur in het topduel tussen beide toonaangevende ploegen in het nationale rugby. In de eerste helft scoorde Hilversum slechts twee keer, door Simeona en Gascoigne, waarop Holden de conversies benutte: 14-0. Pas bij 19-0 wist de thuisploeg de eerste punten op het scorebord te krijgen. Even gloorde er hoop voor 't Gooi, maar die werd tenietgedaan door Maurice Stahlecker en de benutte conversie door Holden. Dat 't Gooi in de slotfase terugkwam tot 26-12 is voor de statistieken.
Hilversum is op de goede weg. De ploeg van speler/coach Marcus Holden weet echter wel dat de race voor prolongatie van de nationale titel nog niet is gelopen. De winnaar van de kampioenspoule is niet automatisch kampioen. Daarvoor moet een finale worden gespeeld tegen de nummer twee.
't Gooi heeft door de nederlaag tegen Hilversum de tweede plaats moeten afstaan aan het Leidse DIOK. Het verschil is slechts één punt, maar dat is in de resterende zes wedstrijden te overbruggen.
Na vier competitieronden is het al zeker dat de strijd voor de finale zal gaan tussen Hilversum, 't Gooi en DIOK. 't Gooi won eerder van DIOK en Hilversum speelt zaterdag thuis tegen de concurrent uit Leiden.

27 / 32

Sint Vitus.

Donderdag 22 februari

Music around the Fireplace

20:30 uur | de Smederij

Elke laatste donderdag van de maand écht luisteren naar singer-songwriters, volledig akoestisch en gratis entree. Dit alles in intieme setting in de sfeervolle Smederij Hilversum, maximaal 50 man publiek, knetterend haardvuur, onder het genot van een drankje (o.a. van de Gooische Bierbrouwerij). Zie voor de line-up: www.musicaroundthefireplace.nl.

Vrijdag 23 februari

Kent u Hilversum quiz?

18:00 uur | Alle wijken

Hart voor Hilversum organiseert van vrijdag 23 februari tot zondag 25 februari de Kent u Hilversum quiz. Vragen die u door Hilversum brengen, de geschiedenis, het heden en de toekomst. Een leuk gezellig weekend vol met vragen, puzzels en opdrachten. Bel met 06-29560439 voor info en opgave.

Dinsdag 27 februari

Inloopochtend

10.00 uur | Rozenkruis Centrum

Een open gesprek organiseert zichzelf. Met elkaar in gesprek gaan schept altijd een levendige wisselwerking. Het motto: 'Schep ruimte voor de ander, geef voorrang aan de ziel'.

Bingo

14.00 uur | De Egelantier

Op dinsdag 27 februari organiseert de Trefpunt-soos weer een leuke bingo voor iedereen. Het begint om 14.00 uur in Zorgcentrum de Egelantier, Egelantierstraat 194, Hilversum.

Ondernemen met focus

9.30 uur | Luno Kitchen

Dompel je onder in 'Focus'. Deze dag is speciaal voor beginnende ondernemers om ervoor te zorgen dat je een bloeiende onderneming op kunt zetten. Een dag om jezelf een boost te geven. Een aanzwengeling om de juiste richting op te gaan. Een moment om stil te staan bij wat je het liefst wilt doen.

Donderdag 1 maart

30 dagen gezonder!

GGD Gooi en Vechtstreek

Van ons gedrag is 95 procent gewoontegedrag. Als je dagelijks ontbijt, dan zit dat er lekker in. Minder gezond gedrag kan ook een gewoonte zijn. Het kan anders! In 30 dagen kun je een nieuwe 'gezonde' gewoonte creëren of breken met een oude gewoonte. Doe mee in maart! www.30dagengezonder.nl.

Zaterdag 3 maart

Seizoensstiltewandeling

11.00 uur | Christelijk Spiritueel Centrum

In stilte genieten in de natuur. De seizoenen in de natuur maak je intensief mee door in de stilte op weg te gaan. Een gids begeleidt je door de stilte, zodat je niet alleen van buiten, maar ook van binnen stiller wordt.

Toegankelijk Politiek Debat

14.00 uur | st. Joseph

De LFB organiseert samen met Sherpa, MEE, de bibliotheek en de gemeente Hilversum op 3 maart van 14.00 tot 16.00 een politiek debat in St. Joseph. Het is een toegankelijk debat, iedereen kan meedoen. Het debat gaat over wonen, werken, veiligheid en meedoen in de gemeente.

Prinsessen Pyjama Party

17.30 uur | Elena Balletschool

Trek je favoriete pyjama aan en neem je allerliefste knuffel mee. Laat je betoveren door de magische verhalen die ze vertellen, doe mee met de leukste spelletjes, vul je buikje met overheerlijke cupcakes en dans mee op de leukste liedjes. Tickets € 15,- per kind. www.sprookjesprinsessen.nl.

Sixties & Soul

18.30 uur | St. Annagebouw

Sixties & Soul geeft altijd weer een fantastische sfeer. Deze avond met optredens van allroundcoverband JF PretenderS en soulzanger John Russell Jr.

Zondag 4 maart

Wandeling na verlies

11.00 uur | Brasserie Zonnestraal

Op de eerste zondag van de maand organiseert Miranda van den Eijnden van Artesia een boswandeling na verlies. De wandeling is voor iedereen die verlieservaring(en) door overlijden kent. Graag even aanmelden als je mee wilt lopen bij info@praktijkartesia.nl.

Rommelmarkt

10.00 uur | De Koepel

Op zondag 4 maart is er weer een rommelmarkt in de Koepel. Van 10.00-15.00 uur kan men terecht voor een groot aanbod van prettig geprijsde spulletjes. Wijkcentrum de Koepel.

Leer salsa dansen in 1 dag

14.00 uur | Esencia

Heb je weinig tijd? Leer salsa dansen in 3 uur. Zondag 4 maart, aanvang 14.00 uur. Info: www.esencia.nl.

Martin Šimek ontmoet Pieter Broertjes

20.00 uur | Theater Kleintje Kunst

Zondag 4 maart, om 20.00 uur is Martin Šimek in gesprek met Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum. In de nieuwe reeks interviews 'Šimek ontmoet' treft hij zijn gasten in de setting van een theaterzaal. Reserveren noodzakelijk: theaterkk@gmail.com of bel/sms 06-54220108.

Maandag 5 maart

Duurzaam verkiezingsdebat

19.30 uur | Aloysius College

Iedereen is voor duurzaamheid. Iedereen is welkom om een beeld te krijgen van de verschillen tussen de verduurzamingsplannen van de Hilversumse partijen, zoals over #vangaslos, de warmtetransitie en 'verplicht' verduurzamen. Alle Hilversumse partijen zijn uitgenodigd om deel te nemen.

Woensdag 7 maart

Sint Vitus, schutspatroon van het Gooi

20.00 uur | Bibliotheek

In elke plaats in het Gooi staat een kerk die is gewijd aan Sint Vitus. Alleen Laren vormt een uitzondering. Wie was Sint Vitus, waaraan dankt hij zijn heiligheid en waarom wordt hij in het Gooi vereerd? Daarover vertelt historicus Pieter Hoogenraad in deze lezing in het kader van het Bijbelcafé.

NAARDEN Bezoek tijdens de voorjaarsvakantie de fototentoonstelling 'Forten van Boven' op het buitenterrein van het Vestingmuseum aan de Westwalstraat 6 in Naarden. De luchtfoto's tonen diverse forten uit de Hollandse Waterlinie. Meer info: vestingmuseum.nl.

'Bewoners aan het stuur in hun eigen buurt'

Vrijdag bewonersdebat met lijsttrekkers in het raadhuis

Nieuwe wetten en plannen. Er staat veel op stapel. Inwoners willen meebepalen. Daar gaat het vrijdag over tijdens het verkiezingsdebat.

Vrijdag gaan de lijsttrekkers in debat met onder meer (v.l.n.r.) Olaf Streutker, Karin Walters, Wimar Jaeger en Femke van Drooge. Foto: Eduard Metz

hilversum 'Bewoners aan het stuur in hun eigen buurt'. Dat is morgen - vrijdag 23 februari - het centrale thema van het verkiezingsdebat dat wordt gehouden in het raadhuis. Alle lijsttrekkers kunnen stellingen en vragen over dit onderwerp verwachten.

Het debat is in de organisatorische handen van bewoners en buurtorganisaties in Hilversum. Buurtbewoners meer zeggenschap geven over hun eigen leefomgeving is al tijden gaande in Hilversum. Langzaamaan komt het buurtgericht werken van de grond, maar daar kunnen nog wel tandjes bij. De roep om meer zeggenschap en verantwoordelijkheid is steeds vaker hoorbaar bij Hilversummers.
De organisatoren stellen dat er de komende periode veel gaat veranderen. Denk daarbij aan de invoering van de nieuwe Omgevingswet, het gezamenlijk maken van de omgevingsplannen en de transitie naar een CO2-vrije samenleving en gasloze wijken. Daarnaast zijn er in diverse wijken ontwikkelingsplannen in voorbereiding en plannen voor nieuwbouw op diverse locaties. "Dit zijn ingrepen in wijken die de kwaliteit en het samenleven raken. De bewoners en de buurtorganisaties willen hierin een belangrijke rol spelen", zo meldt de organisatie.
Vanaf 19.30 uur is de burgerzaal in het raadhuis open. Het debat met de tien lijsttrekkers begint een half uur later. Tot en met de pauze, die omstreeks 21.15 uur is gepland, gaan de aanwezige politici in op stellingen. Vanaf 21.30 uur geven zij antwoord op vragen die de bezoekers bij binnenkomst of eerder al via de website hebben aangedragen. Naar verwachting duurt de bijeenkomst tot 22.30 uur. Wie hierbij aanwezig wil zijn, kan zich via www.meepraten.info aanmelden.

Laatste keer Roemeens Orkest in MCO

hilversum Het grote Roemeense orkest Mihai Scarlat komt voor het derde en laatste jaar naar het Muziekcentrum van de Omroep op de Heuvellaan. Dirigent Mihai Scarlat heeft besloten te stoppen met het leiden van het grootste Roemeense orkest in West-Europa.

Het orkest bestaat dit jaar 12,5 jaar en Scarlat zelf is vijftig jaar bassist. "We gaan er een prachtjaar van maken, met de mooiste concerten ooit", meldt hij in een persbericht. "Ik ben heel trots op mijn orkest en heb veel respect voor de musici. De orkestleden spelen mijn composities en arrangementen met echte passie, als echte Roemenen. Buiten Roemenië is er geen orkest te vinden dat op dit niveau speelt."

Kees van Oorschot, directeur van Globe, en zijn vrouw Els spelen mee in dit grote Roemeense orkest dat uit dertig professionele en semiprofessionele musici bestaat. "Onze gepassioneerde dirigent en artistiek leider Mihai Scarlat is dankzij zijn enorme kennis van het traditionele repertoire als geen ander in staat om de melodieën te arrangeren op een authentieke en zeer muzikale wijze. Het is werkelijk enorm jammer dat dit ons laatste jaar is. We gaan met ons concert op 4 maart in Studio 1 van het MCO onze passie nog één keer met het Hilversumse publiek delen."

Het concert is zondag 4 maart om 14.30 uur. Voor kaarten, zie http://www.mcogebouw.nl/agenda/ensemble-mihai-scarlat/ of aan de zaal.

Show 3JS in Gooiland

HILVERSUM De 3JS vieren hun 10-jarig bestaan met een terugblikkende show zaterdag 3 maart in Theater Gooiland. In deze show zijn alle hoogtepunten van het afgelopen decennium te zien. Ze blikken in de show nog één keer terug naar alle mooie momenten om ze samen met het publiek te beleven.

Tien jaar geleden werd de eerste Nederlandstalige single van de drie Volendammers, Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jan de Witte in Nederland uitgebracht, maar de 3JS bestaan al langer dan tien jaar. In hun beginjaren speelden ze in verschillende Engelstalige bands. Uiteindelijk vormden de stijlen samen het repertoire van de 3JS.
In 2008 zetten de 3JSs hun eerste voorzichtige stappen op de theaterpodia. In tien jaar tijd volgden er negen albums en tien verschillende theatertournees.

De 10 jaar 3JS-show is te zien in 38 theaters in Nederland en 3 maart dus in Hilversum. De jubileumshow is te zien in Theater Gooiland op zaterdag 3 maart, aanvang 20.15 uur. Voor kaarten bel 0900-9203 (45 cent p/m), zie theatergooiland.nl of aan de receptie van Hotel Gooiland.

Hoge werkdruk in de zorg

HILVERSUM De FNV houdt dinsdag 6 maart in het Vakbondshuis aan de Noorderweg 58 een bijeenkomst voor leden en belangstellenden over werken in de zorg.

Volgens FNV willen 40.000 medewerkers de zorg verlaten vanwege de hoge werkdruk en slechte werkomstandigheden.
FNV-bestuurder Maureen van der Pligt, nauw betrokken bij het overleg met werkgevers en overheden, spreekt vanaf 20.00 uur over kansen en bedreigingen in de zorg, over het overleg met werkgevers en overheden en over haar ervaringen met zorgaanbieders en de ambtelijke top in deze regio.
Aanmelden kan via GooiVechtstreek@vereniging.fnv.nl of bel 06-22971564.