Gooi en Eembode Hilversum

10 augustus 2017

Gooi en Eembode Hilversum 10 augustus 2017


Fraudeonderzoek in de doofpot?

HILVERSUM Wordt de melding van integriteitsschending tegen Hans Roos geprobeerd in de doofpot te stoppen? Dat gevoel bekruipt Roland van den Akker en John Tammer, partijbestuurders van Hilversum1. Volgens het duo betrekt burgemeester Pieter Broertjes de klokkenluiders, zoals zij zichzelf noemen, totaal niet bij het onderzoek naar de politicus.

Van den Akker en Tammer voelen zich niet serieus genomen. Het is een grote stap geweest voor hen om bij de burgemeester melding te maken van integriteitsschending van raadslid Hans Roos. Naar hun zeggen zou de politicus fraude hebben gepleegd. Na de melding hebben zij niets meer vernomen van de Broertjes. Ook na meerdere pogingen gewaagd te hebben, krijgen zij geen informatie over de behandeling en het onderzoek. "In de tussentijd hoor je wel dingen via de media", meldt Van den Akker.
Zorgvuldigheid staat voorop. Uit die zorgvuldigheid blijkt tevens dat de burgemeester de zaak ‘uiterst serieus neemt’ en daarbij de procedure te volgen via het ‘Stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politieke ambtsdragers’. "Wij houden ons aan alle stappen binnen de procedure", meldt een gemeentewoordvoerder. "In het stappenplan staat dat de melder enkel geïnformeerd wordt als er besloten wordt om geen feitenonderzoek in te stellen."

9

Hilversummer krijgt klappen op station

HILVERSUM Het aanspreken van twee mannen op hun gedrag is een 30-jarige Hilversummer maandag duur komen te staan. Een 25-jarige man uit Zeewolde was daar niet van gediend en mishandelde hem. De 30-jarige hield daar een gebroken neus en knieschijf aan over.

De Hilversummer sprak het duo omstreeks 23.15 uur aan op een perron van station Hilversum. De mannen hadden zich in de trein van Utrecht naar Hilversum vervelend gedragen in de richting van de conducteur. Daarnaast waren zij erg luidruchtig geweest in de trein. Vermoedelijk was het duo onder invloed, meldt de politie.

Eenmaal buiten de trein ging de 30-jarige met de twee in gesprek. Bij het uiten van zijn onvrede kreeg hij een klap. Hierdoor kwam de Hilversummer ten val. De verdachte vluchtte, maar zijn gegevens waren bekend. Niet veel later meldde de man uit Zeewolde zich op het politiebureau, waar hij vast zit. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gegaan.

Vreugde op Stationsplein na EK winst Oranje vrouwen

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Oranje heerste zondag op straat. Dat had alles te maken met het Nederlands vrouwenelftal. De Oranje dames pakten voor het eerst in de geschiedenis zondag de Europese titel. Honderden fans zagen de meiden met 4-2 winnen van Denemarken op het grote scherm op het Stationsplein. Dat leidde tot veel vreugde en trots bij de kijkers.

Bloemenbuurt in trek bij inbrekers

HILVERSUM Volgens de politie is het aantal woninginbraken de laatste tijd toegenomen in Hilversum. Vooral in Hilversum-Zuid en dan met name de Bloemenbuurt en omgeving proberen inbrekers hun slag te slaan.

Dat meldde Politie Hilversum maandag op de eigen Facebookpagina. In het bericht doet het korps tevens een oproep aan de buren. De ervaring leert dat zij vaak opvallende dingen hebben gehoord of gezien, maar dat niet doorgeven aan de politie. "Wist u dat 80 procent van de opgeloste inbraken wordt opgelost dankzij de oplettendheid van de buren", is het feit dat de politie deelt.

Vleermuisjongen van Hilversum

Foto: Bastiaan Miché

Rick van Doorn vreesde even voor zijn leven nadat hij wat gebeten door een vleermuis.

3

Hilversum Actief in teken van zien en meedoen

Zondag 17 september is het weer zover. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hoe actief Hilversum is dat wordt zondag 17 september weer duidelijk. Dan staat de tweede versie van Hilversum Actief op het programma.

Het marktterrein is van 11.00 tot 16.00 uur de centrale plek van dit evenement. In die periode is er volop sportief, muzikaal en cultureel vermaak voor jong en oud. "Met Hilversum Actief willen wij sportverenigingen, dansscholen, zanggroepen, maatschappelijke organisaties, muziek- en cultuurverenigingen een podium bieden om zichzelf te presenteren aan het Hilversumse publiek", meldt organisator Stichting SportFair.

Het motto is?van Hilversum Actief is 'zien en meedoen'. Verenigingen en organisaties krijgen de kans om zich te presenteren aan het Hilversumse publiek. Zij kunnen kosteloos clinics of demonstraties geven.

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig

Stabiel zomerweer ontbreekt al geruime tijd, evenals hoge temperaturen. Tot in het weekeinde verandert er nog weinig. Een westelijke stroming zwaait onverminderd de scepter. Daarbij ligt het sturende lagedrukgebied ten noordwesten van Nederland. Het is tamelijk wisselvallig. De temperaturen liggen iets onder normaal. De dagelijkse neerslagkans ligt meest rond 30 à 40 procent.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag valt een lokale bui met een mix van zon en stapelwolken. De westenwind is matig van kracht. Het wordt 19 à 20 graden. Ook in het weekeinde wordt het hoogstens 20 à 21 graden. Normaal voor augustus is 22 à 23 graden. Voor zaterdag wordt eerst veel bewolking verwacht met kans op regen, later wat opklarend. Er waait een voelbare westenwind. Zondag neemt de kans op een bui af. Er is iets meer ruimte voor de zon. De westenwind neemt in kracht af.

Trend na het weekeinde

Na een overwegend droge maandag keert het wisselvallige weer vanaf dinsdag terug. Een nieuwe depressie (lagedrukgebied) boven West Europa gaat het weer bepalen. De zuidwesten- tot westenwind trekt soms stevig aan. De maxima liggen eerst rond 22 graden, later iets lager.

Weetje

De maand juli was zeer nat. Er viel rond 135 mm neerslag tegen 80 mm normaal. Opvallend is dat na de zeer droge juli van 2006 (15 mm), er 8 julimaanden zijn geweest waarin meer dan 100 mm is gevallen. In juli 2010 viel de normale hoeveelheid neerslag, Alleen juli 2016 was vrij droog (55 mm), evenals juli 2013 (40 mm). De overige acht julimaanden waren zeer nat.

Spannend kampioenschap strokeplay 't Jagerspaadje

Fred van Rosmalen, Marianne Flink, Frank van 't Hek, Olaf Abeling en Margrit Velstra. Foto: Herman Wittebrood

HILVERSUM Olaf Abeling bij de mannen en Margrit Velstra bij de vrouwen zijn de winnaars geworden van het clubkampioenschap strokeplay afgelopen weekend bij 't Jagerspaadje. Beiden bleven hun concurrenten nipt voor.

In totaal streden 41 mannen en 19 vrouwen onder wisselende omstandigheden op het terrein aan de Beresteinseweg om de prijzen. Zowel bij de mannen als bij de dames werd het toernooi beslist met slechts één slag verschil. Fred van Rosmalen en Marianne Flink kwamen allebei net te kort. Voorzitter Frank van 't Hek reikte vervolgens de prijzen uit.

Uniek was dat op de laatste dag de scores van de deelnemers live te volgen waren via het internet.

IT-omscholingstraject krijgt vervolg in november

HILVERSUM Na een succesvol eerste IT-omscholingstraject voor de media-industrie gaat in november tweede cohort op het Media Park van start.

Tijdens dit omscholingstraject van onder meer Hilversum Media Campus, worden hoogopgeleide talenten zonder IT-achtergrond in elf maanden omgeschoold tot software engineer. Aanleiding van het project is steeds meer mediaproducten IT-producten worden. Daarmee neemt de vraag naar IT-skills en IT-professionals in de media-industrie fors toe.

Geïnteresseerden kunnen zich tot 22 september aanmelden voor het omscholingstraject via een online selectietool. Ook voor bedrijven is het nog mogelijk om deel te nemen. Kijk voor meer informatie opwww.IT-omscholing.nl.

Contouren nieuwe rotonde langzaam zichtbaar

Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Waar het een week geleden nog een grote zandbak was, krijgt de nieuwe rotonde op het Gooilandplein langzaam vorm. Het middengedeelte van de rotonde is nu al zichtbaar. De werkzaamheden vorderen gestaag, maar zijn voorlopig nog niet klaar. Zeker tot het einde van de vakantieperiode moeten Hilversummers rekening houden met overlast en omrijden.

Hilversumse 'vleermuisjongen' was bang dat hij dood ging

'Van kastje naar muur gestuurd' na beet in het bos

De 12-jarige Rick van Doorn verkeerde korte tijd in levensgevaar nadat hij enkele weken terug was gebeten door een vleermuis.

Rick van Doorn krijgt maandag zijn laatste inenting. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bij de GGD staat hij inmiddels bekend als 'die vleermuisjongen'. De 12-jarige Rick van Doorn uit Hilversum heeft inmiddels vier van de vijf inentingen gekregen tegen hondsdolheid. Inmiddels is de rust in huize Van Doorn wel weer teruggekeerd, maar - zo zeggen de familieleden zelf - 'het blijft griezelig'.

"Ik ben gebeten door iets zo groot als mijn hand", zei Rick op een zondagmiddag tegen zijn moeder Annemiek in het bos bij Hilversum-Oost. Hij was daarvoor aan het spelen en in een boom geklommen. Zijn moeder Annemiek trof vier kleine tandafdrukjes op zijn scheenbeen en direct gingen zij naar Tergooi in Hilversum.

Maar in plaats van direct actie ondernemen volgde iets wat Annemiek van Doorn omschrijft als 'van het kastje naar de muur gestuurd worden'. Vanuit Hilversum werden zij doorgestuurd naar de huisartsenpost in Blaricum. Daar kregen Rick en Annemiek te horen dat het allemaal wel mee zou vallen. "Maar eenmaal thuis werd ik weer gebeld door een arts", vertelt de Hilversumse boos. "Of ik met spoed terug wilde komen. Waarom zeggen ze dat dan niet meteen?"

'Bij de eerste hulp in Hilversum hebben zij echt een grote fout gemaakt'

Het bleek nog veel dramatischer. Rick moest binnen 24 uur na de beet - inmiddels was er al een aantal uur verstreken - zijn eerste inenting krijgen, anders zou hij in quarantaine moeten. Bovendien moest het antivirus ergens anders vandaan komen. Maandagmorgen vroeg hoorde Annemiek het verlossende bericht en snel daarna kreeg de jonge Hilversummer zijn eerste prikkie.

Maar zijn moeder vertelt dat zij die eerste avond nauwelijks een oog dicht deed. "'Blijf ik nog wel leven', vroeg hij aan mij. Ik voelde me echt genomen door het ziekenhuis. Bij de eerste hulp in Hilversum hebben zij echt een grote fout gemaakt. Mijn zoontje had dood kunnen gaan. Het had heel anders kunnen aflopen."
Hoewel de rust weer enigszins terug is, blijft het griezelig, vertelt Annemiek. Zo mag haar zoon de komende tien jaar niet worden gebeten door een kat of hond, anders is het opnieuw foute boel. "Maar zijn arm irriteert nog wel heel erg. En hij is ongelooflijk moe van die inentingen. Ik ben wel blij dat we niet op vakantie zouden gaan. Die had ik dan moeten cancellen."

Van Doorn weet nog niet of zij een klacht in gaat dienen bij het ziekenhuis. Een woordvoerder van Tergooi nodigt haar uit dit wel te doen, zodat exact kan worden uitgezocht of en zo ja er iets is misgegaan. Toch meldt hij in een eerste reactie dat het slachtoffer terecht is doorgestuurd naar de huisartsenpost in Blaricum. Dat is in Nederland immers de normale gang van zaken.

Toch kan hij zich voorstellen dat van Doorn zich van het kastje naar de muur gestuurd voelde. "Mensen zijn geneigd om bij een incident - en een vleermuis beet komt al zelden voor - naar de spoedeisende hulp te gaan."

Voedselbank moet stevig bezuinigen

HILVERSUM Voor de Voedselbank Gooi en Omstreken was 2016 een moeizaam financieel jaar. Met name door hoge ICT kosten (15.000 euro meer dan was begroot) ontstond er een tekort van 52.000 euro.

"Al met al heeft het afgelopen jaar, ondanks hogere inkomsten van onze sponsors dan begroot was, een zodanige kostenstijging te zien gegeven dat we hebben moeten interen op onze reserves", laat voorzitter Lex Abels weten. "Maatregelen om deze negatieve ontwikkelingen te keren zijn en worden genomen. Zodra de staat van baten en lasten dat toelaat zullen we zo snel mogelijk onze reserves weer op peil brengen."

Met name dankzij giften van stichtingen, kerken en particulieren bedroeg de totale opbrengst in 2016 157.000 euro. Door de hogere schoonmaakkosten (+ 6000 euro), onderhoud en schade aan voertuigen (+ 5000 euro), ICT (+ 15.000 euro) en huurauto's (+ 6000 euro) dan begroot bedroegen de totale kosten maar liefst 209.000 euro.

Om die reden heeft de voedselbank de inkoop van enkele producten 'al fors' beperkt en ook de inhuur van vrachtwagens is 'flink' teruggebracht. Daarnaast is er een verzoek tot ondersteuning ingediend bij de Verengingen Voedselbanken Nederland. "Ook zullen wij voor de toekomst weer extra nieuwe sponsoren moeten zoeken", aldus Abels. "Wij zijn in 2016 een sponsoractie gestart voor de annkoop van een nieuwe vrachtauto, omdat de Mercedes geen laadklep heeft, wat voor onze wat oudere vrijwilligers een bezwaar wordt, en tevens omdat de onderhoudskosten oplopen."

Minder cliënten

De in 2006 opgerichte regionale voedselbank heeft uitgiftelocaties in Huizen, Hilversum (twee stuks), Weesp, Baarn, Soest en Laren (voor de BEL-gemeenten). Er werden in 2016 bij elkaar 19.723 pakketten verstrekt.

In heel 2016 zag de voedselbank 928 cliënten, een daling van zes procent ten opzichte van 2015. Van het totaal waren er 539 bestaande en 389 nieuw ingeschreven cliënten. Van deze groep had een derde na negen maanden geen pakket meer nodig. Van degenen die in 2015 al een pakket kregen, werd twee derde weer uitgeschreven. Zestien procent hiervan ontving een pakket voor een periode van meer dan twee jaar. Het overige deel van deze cliënten komt ook dit jaar voor een pakket in aanmerking.

Betaald parkeergebied in Hilversum weer iets groter

HILVERSUM Het gereguleerd parkeergebied (betaald in combinatie met vegunninghoudersparkeren) in Hilversum wordt vanaf 1 oktober weer iets groter. Automobilisten moeten vanaf dan betalen in Villa Industria én elders in de Multatulilaan (tussen Hyacintenlaan en Potgieterlaan) en de Potgieterlaan.

'Ook in andere straten kan de parkeerdruk verder toenemen'

Dat schrijft wethouder Floris Voorink van verkeer aan de gemeenteraad. Villa Industria, met de parkeerstraat onder de Oude Spoorbaan, wordt onderdeel van het gereguleerd parkeren Electrobuurt. De Multatulilaan en de Potgieterlaan van de parkeerproef Taludweg e.o. "Met de uitbreiding van betaald gebied wordt tegemoet gekomen aan de wens van de bewoners."
Doel van de maatregel is dat het aantal 'vreemdparkeerders' in de staten afneemt, waardoor buurtbewoners verzekerd zijn van een plek. Bovendien, aldus Voorink, daalt het aantal fout geparkeerde auto's, waardoor het voor nood- en hulpdiensten makkelijker wordt om bij calamiteiten tijdig ter plaatse te zijn.
"Daar staat tegenover dat de olievlekwerking die gebruikelijk is bij uitbreiding van betaald parkeren hier ook kan optreden", beseft de wethouder. "Automobilisten die nu parkeren op gratis plekken zullen opschuiven tot na het gereguleerde gebied. Ook in andere straten waar nu al uitwijkgedrag plaatsvindt, kan de parkeerdruk verder toenemen."
In de Electrobuurt was het voor buurtbewoners jarenlang vaak een onmogelijke opgave om een parkeerplek dichtbij huis te vinden. Daarom startte de gemeente ruim twee jaar terug een proef met gereguleerd parkeren waar in de loop der tijd steeds meer straten zich bij aansloten. Inmiddels is de proef omgezet in een definitieve situatie. Nu komt daar Villa Industria bij.

In de Taludweg e.o. - waar het eveneens jarenlang kommer en kwel was - startte de proef begin 2016. (Delen van) straten kunnen in en uit het project stappen. Dit voorjaar hebben bewoners van de Multatulilaan (tussen Hyacintenlaan en Potgieterlaan) en de Potgieterlaan handtekeningenacties gehouden onder buurtbewoners. Daaruit blijkt dat een meerderheid van deze straten voor aansluiting bij de parkeerproef is.

Majorie Meinema

(41) woont sinds 1989 in Hilversum. Is fotograaf, mist een buitenbad in ons dorp en strikt haar veters anders dan anderen.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Naast de zorg voor mijn twee kinderen ben ik fotograaf en heb ik mijn eigen fotografie bedrijf, Station to Station."

Daarnaast nog tijd voor hobby's?
"Ik vind het heerlijk om te shoppen op zoek naar nieuwe trends en styling ideetjes voor fotoshoots in een bepaald thema of voor in huis. Verder houd ik van zumba en skiën."

Naar welk café ga je graag?
"Geen vast café. Ik houd van afwisseling en nieuwe ervaringen op doen. Ik word blij van tenten als Mout om lekker te borrelen, Luno Kitchen om te lunchen met de kinderen en Le Journal om gezellig af te spreken."

Anton Corbijn of Erwin Olaf?
"Lastig! Oké. Anton Corbijn."

Als je burgemeester was, dan….
"Hilversum heeft een flinke facelift gehad met de komst van de nieuwe bios, winkelcentrum en food hall. Maar de bereikbaarheid van en naar het centrum blijft lastig. Dus verkeerssituatie verbeteren, meer/betere fietsenstallingen en spoorweg overgangen veiliger maken."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Gijsbrecht, mijn buurtje."

Mooiste plek in Hilversum?
"De hei. Vooral met zonsopgang of zonsondergang en in de mist. Ik maak er dankbaar gebruik van voor mijn fotoshoots."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik ben geboren in Bogota, Colombia en mijn schoenveters anders strik dan de meeste mensen."

Heimelijk genoegen?
"Chocolade."

Wat mist Hilversum?
"Een buitenzwembad en een Bijenkorf."

Succesrecept?
"Spinnetjessoep."

Openlucht films supersnel 'uitverkocht'

HILVERSUM De gratis kaartjes voor de openlucht films op 17, 18 en 19 augustus vlogen als warme broodjes over de toonplank. Vrijdag meldde Filmtheater Hilversum al dat de drie avonden helemaal uitverkocht zijn.

"De interesse was enorm en de telefoon stond roodgloeiend: alle kaarten voor de drie openlucht films zijn dan helaas ook weg", zo schrijft het filmtheater op de eigen website. Het ging razendsnel. Vanaf donderdag konden belangstellenden hun kaarten voor een van de films, die te zien zijn op het Herenplein, reserveren. Binnen een dag waren de 750 kaarten weg. De organisatie geeft aan dat lang niet alle kaarten worden opgehaald. Mensen die op de wachtlijst staan, moeten alert blijven.

Dat het filmtheater een driedaagse openluchtfestival houdt voor de deur heeft alles te maken met de afgelasting van de openluchtvoorstelling in het Dudokpark. Dat kreeg het filmtheater dit jaar niet voor elkaar. Vanwege het nieuwe evenementenbeleid gelden voor dit jaarlijkse gratis uitje strengere veiligheidseisen, waaraan de culturele instelling dit keer niet aan kon voldoen. Daarop kwam zij snel met het alternatief van drie films op het Herenplein voor telkens maximaal 250 bezoekers.

Metalband wint 'Metropole Orkest met'

HILVERSUM Lang stond Jan Willem van Delft op de eerste plek. Maar de Hilversumse muzikant ziet zijn droom (voorlopig) nog niet uitkomen, want niet hij maar de symfonische metalband Epica heeft de wedstrijd 'Metropole Orkest met...' gewonnen.

Dat betekent dat Epica de studio in mag om met het Metropole Orkest, dat haar thuishaven heeft in het Muziekcentrum van de Omroep aan de Heuvellaan. Van Delft is op de derde plek geëindigd op de ranglijst. Een knappe prestatie. Meer dan 650 zangers, rappers, producers, bands en instrumentalisten deden mee aan deze wedstrijd.

In een reactie op zijn Facebookpagina geeft Van Delft aan trots te zijn. "Ik ben mijn droom niet verloren. Ik hoop dat ik in de toekomst andere invulling kan geven aan mijn droom", aldus de jazzmuzikant die nu bezig is aan een nieuw album.

Gewonden na flinke klapper Larenseweg

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bij een ongeval op de Larenseweg in Hilversum zondagmorgen vroeg zijn twee mensen - uit Almere en Huizen - gewond geraakt. De veroorzaker van de klapper, een 26-jarige Hilversummer, had daarbij te veel alcohol genuttigd, aldus de politie. Hij was met zijn wagen in de slip geraakt, vloog dwars over de weg een ramde hierbij een tegenligger.

Toekomstige tennistoppers nu in Hilversum

Eén van de 368 deelnemers maandag. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum Verdeeld over vier leeftijdscategorieën strijden deze week maar liefst 368 tennistalenten op de banen van Tulip Tennis Hilversum om het nationale jeugdkampioenschap. Zaterdag zijn de finales.

Tot nu toe verloopt het evenement - voor het tweede jaar op rij in Hilversum - volgens schema. Wel moest een aantal dubbelpartijen verplaatst worden naar de zaal vanwege de regen dinsdag. Toppers die in het verleden al op het toernooi waren te zien, zijn Robin Haasse en Aranxta Rus.

'Zo gaat men in Hilversum om met klokkenluiders'

Onderzoek is uiterst serieus opgepakt door de burgemeester. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM “Zo gaat men in Hilversum om met mensen die hun nek uitsteken om klokkenluider te worden”, zo meldt Roland van den Akker vanaf zijn vakantieadres. Samen met John Tammer, ook partijbestuurder van de politieke partij Hilversum1, vindt hij dat burgemeester Pieter Broertjes zich niet aan de procedure houdt nadat zij melding hebben gemaakt van de integriteitsschending van Hans Roos.

"De procedure moet echt anders", meent Van den Akker. "Als je ambtenaar bent kan ik het je alleen maar aanraden om nooit een dergelijke melding te doen, hoewel hij daar wettelijk toe verplicht is. Die wordt vermalen in deze procedure." Boos zijn ze op de burgemeester. Het tweetal voelt zich helemaal niet serieus genomen door Broertjes, die onderzoek doet naar politicus Hans Roos. “Hoe ga je om met melders is een van onze kwesties”, aldus Van den Akker. In dit geval worden ze doodgezwegen, zwart gemaakt, gedemoniseerd en in diskrediet gebracht. Zo ervaren de twee Hilversummers het proces van de afgelopen vijf maanden.

Aangifte
In maart kwam de zaak aan het rollen. Van den Akker en Tammer voelden zich na lange interne strubbelingen binnen Hilversum1 genoodzaakt de vermeende integriteitsschending van Roos aan te kaarten bij de burgemeester. In april is de melding daadwerkelijk gedaan. Sindsdien hebben de twee niets meer vernomen. Daarmee wordt de procedure niet gevolgd en blijft informatieverstrekking volledig uit. “Als je aangifte doet bij de politie heb je wel het recht om te weten wat er onderzocht wordt. Maar hier kennelijk niet”, zegt Van den Akker.

Groot mysterie
Zelfs hebben zij geen verslag gehad van het gesprek dat zij maanden terug hebben gevoerd met de burgemeester. “Hoe kunnen we nu controleren of de aard van onze melding goed is overgekomen?”, is de vraag die wordt opgeworpen. "Wij weten niet wat van de melding genotuleerd is en evenmin wat in het vooronderzoek onderzocht is. Ook het rapport van bevindingen kennen we nog niet. Het is allemaal een groot mysterie." De gemeente meldt dat in het gesprek gevraagd is of de melders hun melding op papier te zetten en het schriftelijk in te dienen. Dat hebben zij gedaan per mail. Deze mail is het uitgangspunt geweest van het onderzoek.

Naast het gevoel van een aandienende doofpotaffaire voelen de melders zich gedemoniseerd. In april zei de burgemeester in het tweewekelijkse televisiegesprek met HilversumsNieuws en GooiTV dat hij het een slechte zaak vond dat de zaak al uitgebreid in de media was behandeld nog voordat het onderzoek was begonnen. De geheimhouding was geschonden. “Dat was de absurditeit ten top”, aldus de partijbestuurder. “Ons is nooit geheimhouding of vertrouwelijkheid verzocht. Wij hebben ook niet als eerste de media benaderd. Daarom voelen wij ons door u op meerdere punten beschadigd."

Verwachting
Momenteel is een feitenonderzoek gaande naar de vermeende schending van integriteit van Hans Roos, zo laat de gemeente weten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Een gemeentewoordvoerder laat weten dat er geen termijn staat voor een integriteitsonderzoek. Wel is de verwachting dat het onderzoek binnenkort klaar is. Een gemeentewoordvoerder schetst desgevraagd het proces van de laatste maanden. Hierbij is volgens de procedure van 'Stappenplan onderzoek en registratie integriteitsschendingen politieke ambtsdragers' gevolgd. Tussentijdse rapportages aan de melders is hierbij niet nodig.

“Naar aanleiding van de melding is een vooronderzoek ingesteld. Hierna is een rapport van bevindingen opgesteld en voorgelegd aan het presidium. Het presidium heeft ingestemd met de onderzoeksopdracht en besloten om een feitenonderzoek, een diepgaander vervolgonderzoek, in te stellen. Dit feitenonderzoek loopt nog. Er staat geen termijn gaat voor het uitvoeren van een dergelijk onderzoek. We hopen en gaan ervan uit dat het onderzoek zo snel mogelijk is afgerond", aldus de woordvoerder. Tevens wordt vanuit het raadhuis benadrukt dat het onderzoek uiterst serieus is opgepakt.

'Gemeente handelt in strijd met eigen beleid'

Reactie Stichting Vrienden van de Clemenskerk op vergunningaanvraag antennes

Stichting wil dat Hilversum vergunningaanvraag intrekt. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Als er inderdaad telecomantennes komen in het torentje van de Clemenskerk dan handelt de gemeente in strijd met het eigen beleid. Dat meent Stichting Vrienden van de Clemenskerk. De stichting is dieper in de materie gedoken en reageert op de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor drie 4G-antennes en een schotel op het dak van het gebouw aan de Bosdrift.

Wat er dreigt te gebeuren, kan volgens de stichting helemaal niet. "We wijzen u erop dat de gemeente hierbij in meerder opzichten handelt in strijd met haar eigen beleid en regels op dit gebied met de zorgvuldigheid die van belang is als het gaat om een rijksmonument in een beschermd stadsgezicht én met de verplichting om burgers hierover goed te informeren", melden de vrienden.

Eerder meldde stichtingvoorzitter Door Jelsma al dat het willen plaatsen van telecomantennes op de Clemenskerk een nieuwe klap in het gezicht is voor de bewoners. In deze krant sprak zij haar ongenoegen uit. Zo stelt de gemeente in haar ogen steeds het belang van ondernemers steeds boven die van de bewoners. Dat is al het geval met het indoor trampolinepark dat zich mag gaan vestigen in de leegstaande kerk en nu lijkt ook aan de wens van T-Mobile te gaan voldoen. De aanvraag voor de omgevingsvergunning is gepubliceerd.
De mogelijke komst van de telecomantennes op het kerkgebouw lijkt een kleine zaak, maar is dat zeker voor de buurt absoluut niet. "Het kleine klokkentorentje is de kroon op het fraai getrapte monumentale leien dak van een gebouw waar de buurt hard voor geknokt heeft, waar veel subsidie voor verzameld is en waar nog altijd veel maatschappelijke betrokkenheid is. Het kantachtige transparante karakter van het houten torentje vormt een karakteristiek onderdeel van het aanzicht van het monument in de Bloemenbuurt, zoals dat in het groot het geval is met de Domtoren in Utrecht."

'Het gaat om een hele nieuw situatie en andere apparatuur'

Overigens is het idee van T-Mobile om antennes te plaatsen op de Clemenskerk niet nieuw. Van oktober 2012 tot januari 2013 is een uitgebreide procedure geweest. De vergunning is toen verleend, maar de antennes zijn er nooit gekomen. Wat de vrienden betreft, kan de aanvrager nu niet zeggen dat het nu om een aanpassing gaat van de oude niet gebruikte vergunning. "Het gaat om een hele nieuw situatie en andere apparatuur", is een ander argument richting gemeente om de vergunning dit keer niet af te geven.

De vergunningaanvraag intrekken kan volgens de stichting ook op basis van het uitblijven van actieve informatieverstrekking aan de bewoners. Wat de aanvraag precies behelst, is volgens de stichting volstrekt onduidelijk.

Genderneutraal beleid onderwerp van gesprek

Er wordt ambtelijke capaciteit vrijgemaakt voor onder meer een Regenboogagenda. Foto: André Verheul

HILVERSUM Met een LHBTI-ambtenaar en een regenboogagenda timmert Hilversum hard aan de weg om sociale acceptatie van deze gemeenschap te bewerkstelligen. Daar hoort ook een genderneutraal beleid bij, zo merkt de gemeente op, en dat heeft nu de aandacht binnen het raadhuis.

Vorige week berichtte de NOS dat tientallen gemeenten bezig zijn met het maken van genderneutraal beleid. Amsterdam heeft hierin de voortrekkersrol. In de hoofdstad kunnen ambtenaren gebruik maken van neutrale aanspreekvormen. Meer gemeenten, waaronder Hilversum overwegen dit voorbeeld te gaan volgen. De laatste tijd is de discussie in Nederland behoorlijk opgelaaid. Zo is de NS bijvoorbeeld gestopt met 'dames en heren'. Via de speakers klinkt alleen nog de aanspreekvorm 'reizigers'.

Ook de gemeente Hilversum maakt werk van genderneutraal beleid. In het raadhuis wordt nagedacht over genderneutrale maatregelen. "Het is onderwerp van gesprek", zo meldt een gemeentewoordvoerder na een gesprek met de lokale LHBTI-werkgroep. Deze afkorting staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekseconditie. Sinds mei is Hilversum officieel een Regenbooggemeente. Daar hebben SP, Hart voor Hilversum en D66 politiek gezien het voortouw voor genomen. In november vorig jaar kwam dit voor het eerst ter sprake in de politieke arena. Met de nieuw verworven status maakt de gemeente werk van de bevordering van de sociale acceptatie, veiligheid en weerbaarheid van deze groep.

LHBTI-ambtenaar gaat zich één dag per week bezighouden met beleid

Agenda
Een LHBTI-werkgroep komt inmiddels iedere twee weken bijeen met als doel gelijke kansen te creëren. Zij houdt zich ook bezig met genderneutraliteit en het zichtbaar maken van LHBTI-beleid in Hilversum. Vorige maand zijn in de raad concrete stappen gemaakt. De motie 'Regenboogagenda Hilversum' kreeg steun van alle raadsleden. Dat betekent dat Hilversum nu een LHBTI-ambtenaar krijgt. Deze gaat zich het komende jaar één dag per week met dit beleid bezighouden en er wordt een regenboogagenda uitgewerkt.
"Wie A zegt, moet ook LHBTI zeggen", waren de inleidende woorden van Karin Walters, fractievoorzitter van Hart voor Hilversum. "Het is goed dat je als Regenbooggemeente de vraag kan beantwoorden: waar blijkt dat dan uit? Wij gaan ambtelijke capaciteit vrijmaken voor een regenboogagenda. Dat is een goed idee", aldus wethouder Wimar Jaeger tijdens de laatste raadsvergadering.

Nieuw HOV-verzet van bewoners Anthony Fokkerweg

Bezwaarschrift tegen kappen 380 bomen dinsdag afgegeven

De strijd is pas gestreden als de dikke dame haar lied zingt. Dus blijven de bewoners in Oost, met enige tegenzin, strijden tegen de HOV-weg in hun buurt en de kap van 380 bomen.

Bewoonsters Marit van Waveren en Inge Dikken hebben met hulp van Jelle Harder en Karin Walters een bezwaarschrift ingediend. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Niet geschoten is altijd mis. Daarom laten bewoners van de Anthony Fokkerweg weer van zich horen. Zij zien nut en noodzaak van de Verlegde Weg over Anna’s Hoeve nog altijd niet in. Zij zien nu al de leefbaarheid van hun omgeving achteruit gaan. Als er straks dan ook nog eens 380 bomen verdwijnen voor en naast hun deur dan wordt het allemaal nog slechter. Vandaar dat zij een bezwaarschrift hebben ingediend.

Volgens de planning van de gemeente moeten in het tweede deel van volgend jaar 380 bomen gekapt worden om zo de HOV-busbaan te kunnen realiseren, die van de Minckelersstraat rechtsaf gaat naar de Anthony Fokkerweg, langs of over het speelveld, doorloopt tot het spoor, waar het doorgaat richting Baarn. Dat de kapvergunning zo vroeg is aangevraagd en inmiddels is verstrekt, heeft te maken met de bouwweg die er komt.

Dinsdag zijn de opgehaalde handtekeningen in de straat tegen de kap van de bomen en het uitvoerige bezwaarschrift afgegeven in het stadskantoor. Twaalf kantjes telt het bezwaarschrift, waarin in zestien punten wordt uitgelegd dat de komst van het HOV-tracé en het moeten verdwijnen van bijna 400 bomen voor dit deel van het plan onnodig is.

Ecologisch onderzoek ontbrak toen de stukken ter visie lagen

Een van de belangrijkste bezwaren heeft te maken met de ecologie. Volgens de bezwaarmakers heeft de gemeente Hilversum geen beoordeling gemaakt van het effect van de geplande kap op de huidige planten en dieren die daar nu leven. Op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) en Velbeleid zitten hier voorwaarden aan vast. Ecologisch onderzoek en compensatieplan ontbraken toen de stukken ter visie lagen. "Hiermee is het besluit onrechtmatig", is te lezen als eerste punt in het bezwaarschrift.

Zo is er volgens de bezwaarmakers, die hulp hebben gehad van oud-voorzitter Jelle Harder van de Vereniging tot behoud van Anna's Hoeve en raadslid Karin Walters van Hart voor Hilversum, nog meer niet nader onder de loep genomen. In het bezwaarschrift vragen zij of er nader ecologisch onderzoek is gedaan naar de effecten van de nieuwe afslag - in de hoek van de Anthony Fokkerweg en Mussenstraat. Door deze knik in het tracé moeten nog meer bomen verdwijnen. Dit blijkt de vliegroute van vleermuizen te zijn, waaronder de beschermde dwergvleermuis. Bij het uitblijven van vervolgonderzoek of compensatie voor het leefgebied had de kapvergunning nooit afgegeven mogen worden.

'We zien nu al minder vogels, egels en padjes in Anna's Hoeve'

Tevens kaarten de bewoners aan dat de noodzaak van het verleggen van de weg nooit nader bekeken is. Ook heeft zij de nodige procedurele bezwaren. Zo was de aanvraag van de vergunning misleidend en onduidelijk, is de brief over de kapwerkzaamheden beperkt verspreid in de wijk en zijn bewoners onvolledig geïnformeerd door de gemeente. Dat er een bouwweg komt op de Anthony Fokkerweg zou niet goed verteld zijn.

De bewoners willen de weg niet voor hun deur hebben. Zij hopen nog steeds dat het plan van tafel gaat en daarmee ook de bomenkap. Als het allemaal toch mocht doorgaan, dan willen zij dat Hilversum de bomenkap compenseert in hun omgeving. Op grond van de APV en het Velbeleid moet er een herplantplan komen van zo'n 122.000 euro. In overleg met de buurtbewoners moet er nieuw groen voor terug komen in de eigen wijk.

Diverse buurtbewoners hebben hernieuwde energie gevonden om zich tegen de bomenkap te verzetten. Velen zijn tegen de verlegde weg en de bijbehorende bomenkap, maar bewoners hebben niet veel fiducie in een goede afloop. De teneur is dat de gemeente hun argumenten en bezwaren aanhoort en dan toch kiest voor het eigen uitgestippelde pad.
Zo is het in het recente verleden ook steeds gegaan. Tot eind 2014 was er ook geen sprake van een nieuwe weg. Hilversum was dat helemaal niet van plan totdat wethouder Floris Voorink toch met een voorstel kwam de weg te verleggen. Als argumentatie gaf hij aan dat het beter is voor de recreatie en ecologie. Daarnaast waren ook HOV-partners Laren, de provincie Noord-Holland en het Goois Natuurreservaat voorstander. In de laatste weken van 2014 en de eerste van 2015 hielden de bewoners van Oost een petitie om de politiek ervan te overtuigen dat het een slecht plan was. Een meerderheid van de raad stemde voor.

"We zijn zo gedemotiveerd geraakt door die hele HOV", zegt bewoonster Inge Dikken. "De frustratie is groot. Het leeft heel erg in de buurt. Bewoners zijn boos, ook veel wandelaars die ik spreek. Het is verschrikkelijk wat hier gaat gebeuren." Met een nieuwe en drukke weg voor de deur vrezen zij onder andere meer overlast, vermindering van het woongenot en de leefbaarheid. "We zien nu al minder vogels in de tuin. Ook zien we minder egels en padjes in Anna's Hoeve. Als straks die bomen weg zijn, dan zien we vast ook de grote bonte specht, waar we zo gek op zijn, waarschijnlijk niet meer terug."

16 / 16