Gooi en Eembode Hilversum

30 november 2017

Gooi en Eembode Hilversum 30 november 2017


City Run weer alleen op zondag

HILVERSUM Van het concept om de City Run op zaterdagavond én zondag plaats te laten vinden zijn de Stichting Atletiekevenement Hilversum (StAH) en de Gooise Atletiek Club (GAC) af gestapt. Alle looponderdelen staan nu zondag 15 april op het programma.

Tweeënhalf jaar terug besloot de organisatie weer een eigen evenement voor de vrouwelijke hardlopers te verzorgen. Daarmee wilde de organisatie het groeiend aantal vrouwen dat de loopschoenen onderbindt beter faciliteren. Het rondje door het centrum op zaterdagavond, met start en finish op de Kerkbrink, bleek niet zo goed uit te pakken als gewenst.

Directeur van de Hilversum City Run Dick Slootbeek laat weten dat de verbinding tussen de ladies run en de rest van het programma zoek was. Er kwam weinig publiek, de dames liepen zaterdagavond in het donker en daardoor paste het onderdeel niet zo goed bij de sfeer van zondag.
Tijdens de komende editie, de vijftiende versie van de City Run, is dit verleden tijd. Alle deelnemers lopen hun rondje op zondag 15 april. De eerste start is een half uur eerder dan voorheen, namelijk om 11.00 uur.

Dit is een van de vele veranderingen van de City Run. Het evenement is flink opgeschud, zoals Arno Scheepers, de nieuwe StAH-voorzitter, zegt.

11

Crisis binnen PvdA Hilversum

hilversum Het bestuur en de leden van de Hilversumse PvdA staan lijnrecht tegenover elkaar. Dat bleek deze week tijdens de algemene ledenvergadering.

De leden, waaronder enkele oud-wethouders, willen uit onvrede over de gang van zaken in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar dat het bestuur opstapt. Er is vooral kritiek op de slechte communicatie, de (niet volledige) kandidatenlijst voor die verkiezingen, het verkiezingsprogramma en de campagne. Zo bezetten twee compleet nieuwe namen de eerste twee plaatsen op de lijst en voelen vaste krachten zich gepasseerd.

Het bestuur schorste daarom de vergadering en heeft contact gezocht met het landelijk partijbestuur over de ontstane situatie. De betreffende motie van de leden is dus niet in stemming gebracht.
Het landelijk partijbestuur heeft besloten in te grijpen.besloten om in te grijpen en de zaak te onderzoeken. "Er is een situatie ontstaan waar de afdeling, zonder interventie van buiten, niet uit kan komen."

9

Hilversumse mavoleerlingen spreken zich uit tijdens debatdag

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

hilversum Ruim zestig mavoleerlingen van de Savornin Lohman gingen dinsdag met elkaar in debat. Reden van deze debatdag, geopend door de Wijdemeerse wethouder Sandra van Rijkom, is dat het steeds belangrijker wordt dat jongeren zich goed kunnen uiten. Ook werd vooruitgekeken naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Kerstactie

Foto: Make-A-Wish

Make-A-Wish is nieuw in Hilversum en bereikt een mijlpaal. Dat viert zij met een kerstactie op het Mediapark.

21

Ook op niveau hoger pakken dansmeiden Fit by Rox prijs

Vreugde op het podium. Foto: Roxanne Cools

HILVERSUM Wedstrijden op een hoger niveau zijn geen enkel probleem voor dansformatie The Rockx van danssportschool Fit by Rox. De Hilversumse dansformatie gaat vrolijk verder met prijzen winnen.

Afgelopen augustus kroonde de formatie, die toen nog Unlimited heette, zich in Schotland als tweede van de wereld. Nu dansen de meiden met een nieuwe naam -The Rockx past beter bij de danssportschool - een categorie hoger. Zij komen uit in de novice-klasse. Meteen leverden de meiden een goede prestatie af.

In Uitgeest bemachtigden zij tijdens de UDO-wedstrijd de eerste plaats. Daarmee lieten zij sterke danscrews uit heel Nederland achter zich. "We zetten heel Hilversum wederom op de danskaart. Meiden en coaches zijn supertrots en enthousiast", laat Fit by Rox-eigenaar Roxanne Cools weten.

Weerbericht

Tot zondag meestal droog, lichte vorst in de nacht

De meteorologische winter staat in de startblokken. Vrijdag klinkt het startschot. Het weer volgt dit verloop met lichte vorst in de nacht. Tussen een langgerekt lagedrukgebied van Scandinavië tot aan de Middellandse Zee en een Atlantisch hogedrukgebied voert een noordelijke stroming dan koude lucht aan.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht van vrijdag en zaterdag vriest het licht (tot -3 graden). Overdag blijft het beide dagen droog. Er is kans op mist. Naast bewolking kan overdag de zon nu en dan schijnen. Bij een matige wind, eerst noordoost, later draaiend naar west, wordt het 3 à 4 graden. In de loop van zaterdag volgt meer bewolking met in de avond kans op wat regen. Zondag vriest het 's nachts nauwelijks meer. Overdag is er veel bewolking met af en toe regen. De zuidwestenwind trekt iets aan. Het wordt 8 graden.

Trend na het weekeinde

Na de passage van een warmtefront zondag met wat regen is het maandag met 9 graden vrij zacht. Op sinterklaasdag passeert een koufront met daarachter opnieuw polaire lucht. Daarin ontstaan geregeld buien, lokaal met hagel. De maxima liggen rond 6 à 7 graden.

Weetje

In november kan het al vroeg winters koud zijn. Vorig jaar werd het in de laatste novembernachten -7 graden. In 2010 bleef het tussen 28 november en 4 december ook overdag vriezen. Er viel sneeuw. In enkele nachten daalde het kwik tot -10 graden. Volop winters was het in november 1993. Tussen 16 en 30 november vroor het elke nacht tussen -3 en -9 graden. Op 5 dagen bleef het ook overdag vriezen.

Feestelijke middag in Hilversumse Meent bij aankomst Sinterklaas

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

hilversum Sinterklaas gaat volgende week alweer terug naar Spanje, maar daarvoor werd hij afgelopen weekend nog hartelijk welkom geheten in de Hilversumse Meent. De goedheiligman had zelfs al enkele pieten vooruitgestuurd voor de zogenaamde pietenmiddag. Vervolgens gingen de kinderen met een lampion in de hand naar het water om Sinterklaas de hand te schudden. Ook de in de Meent woonachtige kinderburgemeester van Hilversum Willem de Groot was van de partij.

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Miljoen voor uitbreiding van wandelnetwerk in provincie

hilversum De provincie Noord-Holland trekt een miljoen euro uit om het wandelnetwerk met 2000 kilometer uit te breiden. Met name in 't Gooi en de Vechtstreek, maar ook op Texel, in Zuid-Kennemerland en Amstelland valt nog een flinke slag te slaan, vindt Haarlem.

"Noord-Holland is de mooiste provincie van Nederland. Dat willen wij graag laten zien", aldus Jaap Bond, gedeputeerde Recreatie en Toerisme van de provincie Noord-Holland. "Wandelen is de populairste vrijetijdsactiviteit én de beste manier om de verschillende Noord-Hollandse landschappen te beleven. Een goed bewegwijzerd en makkelijk toegankelijk wandelnetwerk is daarbij cruciaal."

Op dit moment is er in de provincie ruim 2.500 kilometer aan bewegwijzerde wandelroutes.

Win kaarten voor 40UP in Podium de Vorstin

Lekker uit je dak gaan. Foto: Vorstin

HILVERSUM In samenwerking met Podium de Vorstin mogen wij om de twee weken vrijkaarten weggeven. Ditmaal gaat het om twee keer kaarten voor 40UP, dat vrijdag 8 december wordt gehouden in het pand aan de Koninginneweg 44.

Dit feest is bedoeld voor iedereen die veertig kaarsjes of meer heeft mogen uitblazen en van dansen houdt. "Dit is een feest waar je in een ongedwongen sfeer, samen met leeftijdgenoten, heerlijk uit je dak kunt gaan", luidt de aankondiging van het poppodium.

Wil je kans maken op vrijkaarten voor dit feest? Ga dan naar onze Facebookpagina (Gooi en Eembode/HilversumsNieuws) en laat een reactie achter.

Aanval op Gooise drankkoeriers en het extreme alcoholgebruik jeugd geopend

Kinderarts ziet al jaren tientallen jongeren per jaar bewusteloos door wodka

In de Gooi- en Vechtstreek is alcoholgebruik onder minderjarige jongeren een substantieel probleem. Tijd voor actie dus, vinden meerdere partijen. "Alcohol moet voor sukkels zijn."

Het probleem van alcohol is volgens kinderarts Carole Lasham ook dat het cool wordt gevonden. Foto: Pixabay

hilversum Ook kinderarts Carole Lasham van Tergooi maakt zich grote zorgen over het grote aantal jongeren dat sterke drank nuttigt en bewusteloos in het ziekenhuis belandt. "En altijd hebben ze wodka op."

Lasham, vrijdag aanwezig in het Comenius College bij de door Gooise middelbare scholen gehouden manifestatie 'Stop alcoholgebruik jongeren!', 'verwelkomt' jaarlijks tussen de 32 en 36 'comazuipers'. Daarbij beseft ze dat lang niet iedereen die bewusteloos is geraakt in het ziekenhuis komt. Het daadwerkelijke aantal ligt dus nog hoger.
Het probleem is volgens de kinderarts vooral dat alcohol normaal wordt gevonden en kinderen van veel ouders gewoon mogen drinken. Bovendien komt het overal via reclames voorbij. "Door die reclames maak je het cool en spannend, terwijl het juist voor sukkels moet zijn."
Wel is Lasham blij met het bericht dat afgelopen week een zogenaamde 'wodkakoerier' werd betrapt en een boete kreeg van 1360 euro. Immers, bij de reguliere verkooppunten moeten jongeren hun legitimatie tonen, bij zo'n koerier hoeft dat niet. En hij of zij is zeven dagen in de week en 24 uur per dag beschikbaar. De kinderarts zag meerdere jongeren bewusteloos in het ziekenhuis komen nadat er contact was geweest met een wodkakoerier. "En die jongeren hebben dan uren gemist. In die tijd kan er van alles gebeuren."
Het optreden tegen de man was een gezamenlijke actie van gemeente en politie. Uit een deze zomer gestart onderzoek kwam onder andere het telefoonnummer van de man meerdere malen naar voren. Burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio, stelt dat deze actie de start is van een strenge aanpak van deze drankkoeriers. "Het alcoholgebruik onder jongeren in de Gooi- en Vechtstreek is zorgwekkend. Een koerier die in de avonduren in de openbare ruimte alcohol aflevert aan minderjarige jongeren is absoluut ontoelaatbaar."
De gemeente en politie stellen dat de verkoop van sterke drank zonder vergunning strafbaar is en dat ook minderjarigen kans lopen op een boete wanneer zij alcoholhoudende drank bij zich hebben.
Volgens de middelbare scholen in de regio is het vijf voor twaalf. Zij slaan de handen ineen om alcoholmisbruik aan te pakken. In het Comenius College wordt vrijdag een door hen opgesteld manifest overhandigd aan Broertjes.

Gijzelnemer MediaPark moet naar Pieter Baan Centrum

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Estella Heesen

Hilversum De 33-jarige gijzelnemer die een medewerker van de NPO bedreigde en ruim een uur gijzelde in het NPO-gebouw aan de Bart de Graaffweg op het Mediapark in Hilversum, zal meewerken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Zo werd duidelijk tijdens de pro-formazitting dinsdag in de rechtbank van Lelystad. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is op 3 april in 2018.

De Hagenaar verschafte zich op 17 augustus toegang tot het NPO-gebouw nadat hij een medewerkster bedreigde met een mes. Met het mes op de keel van het slachtoffer liep hij het gebouw in en riep dat hij zendtijd wilde bij de NOS. Ook moest er een cameraploeg opgetrommeld worden.
Daarop liep hij een kantoor in, stak het mes in een muur en sommeerde de vrouw te gaan zitten, waarna hij haar handen bij elkaar tapete. Hij bedreigde haar met de dood. "Ik wil dat de acties van de AIVD stoppen. De wereld moet weten wat de AIVD allemaal doet." Voorts zou hij gezegd hebben niemand wat aan te willen doen, maar dat iedereen dan wel moest meewerken.
Een arrestatieteam kon de man overmeesteren nadat een onderhandelaar met hem in gesprek was gegaan.
De man, die in een cel in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zit, zal op 13 december naar het Pieter Baan Centrum worden overgebracht waar hij zes weken zal worden geobserveerd. Hij verklaarde tot die tijd graag naar huis te willen om het contact met zijn familie te herstellen. Zijn advocaat verklaarde dat de detentie zijn cliënt erg zwaar valt.

'Medewerkster NPO maakt hele zware periode mee'

Huilen

De man was geheel in het wit gekleed en zag er broos uit. Toen de rechter het verzoek afwees omdat zij vond dat het belang van de samenleving in deze zaak van grotere waarde is dan het belang van de verdachte, moest hij huilen.
De medewerkster van de NPO was tijdens de zitting niet aanwezig en zal zeer waarschijnlijk niet bij de inhoudelijke behandeling op 3 april zijn. Zo liet haar advocaat weten. "Ze maakt een hele zware periode mee", aldus haar raadsman.

Buurt start petitie voor geluidswal A27

HILVERSUM Bewoners van de West-Indische buurt proberen nu via Den Haag geld los te krijgen voor een geluidsscherm langs de A27. Actie Comité Geluidsscherm A27 Hilversum - afslag 33 is een onlinepetitie gestart.

"De A27 wordt meer dan verdubbeld en de 7-baans afslag komt rakelings langs de wijk", schrijven de initiatiefnemers. "Er heeft een enorme bomenkap plaatsgevonden met desastreuse gevolgen voor natuur en leefmilieu."
De Hilversummers vragen compensatie in de vorm van een geluidswal. Sinds de bomenkap van begin dit jaar is onder andere de geluidsoverlast ernstig toegenomen. Volgens de bewoners gaat het om meer dan 10 decibel. Een geluidsscherm betekent een vermindering van 8 tot 12 decibel. De A27 wordt meer dan verdubbeld en de 7-baansafslag komt rakelings langs de wijk. Er heeft een enorme bomenkap plaatsgevonden met desastreuse gevolgen voor natuur en leefmilieu.

Wie trekt de buidel? Bij Rijkswaterstaat, de provincie Noord-Holland en de gemeente Hilversum komen ze niet met geld over de brug. Met voldoende steun hopen de buurtbewoners dat de politici in Den Haag toeschietelijker zijn. Daarom zijn zij een onlinepetitie begonnen op petities.nl.

Tessa van Eijk

(leeftijd: gestopt met tellen), woont sinds 1998 in Hilversum en is op zoek naar een leuke baan als filiaalmanager.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben vrijwilliger bij de Vorstin. Ik begeleid en verzorg daar artiesten. Daarnaast ben ik op zoek naar een leuke baan en breng ik heel wat uurtjes door in de sportschool."

Heb je last van een winterdip?|
"Winterdip is een groot woord, maar de zomer is hier te kort. In een warm oord overwinteren lijkt me wel wat."

Omschrijf Hilversum in 5 woorden:
"Beetje bekrompen, maar voorzien van alles."

Naar welk café ga je graag?
"De Vorstin en Avro/Tros muziekcafé."

Als je burgemeester was, dan….
"Zou ik stoppen met geld verspillen aan wegen. Sinds ik in Hilversum woon, liggen overal wegen opengebroken voor renovatie. Ook zou ik een Latijns-Amerikaans festival organiseren zoals Dias Latinos en ik zou meer geld steken in jeugdwerk bij Versa Welzijn."

Waar ben je trots op?
"Dat ik mee heb gewerkt aan de Hollywoodproductie 'Hitman's Bodyguard'. En dat ik naast een fulltimejob een mbo-opleiding heb voltooid."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Mijn dagboek van vroeger."

Succesrecept?
"Arretjescake, moet ik altijd voor iedereen maken. Is zoet en megamachtig, maar ook te lekker!"

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Gijsbrecht is gezelliger, maar Kerkstraat kom ik vaker."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Johnny Depp, deze man fascineert mij enorm. En ik vind hem heel aantrekkelijk."

Heimelijk genoegen?
"Ik zou wel stiekem willen zingen en optreden."

Had je een poster boven je bed?
"Ernst Jansz/John Stamos."

Hilversummer (15) opgepakt voor straatroof

HILVERSUM Een 15-jarige jongen uit Hilversum is dinsdag aangehouden voor een gewelddadige straatroof begin oktober op de Laan van Eikenrode in Loosdrecht. Een 16-jarige jongen uit de gemeente Wijdemeren was daarvan het slachtoffer.

In de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 oktober liep het slachtoffer met een groep vrienden over de Laan van Eikenrode toen hij uit het niets werd uitgescholden door twee jongens, meldt de politie. Dit leidde tot een conflict, waarbij de twee jongens het slachtoffer van zijn spullen beroofden en hem mishandelden. Het slachtoffer raakte hierbij gewond aan zijn gezicht.
De recherche startte een onderzoek naar de straatroof en kwam uit op de 15-jarige Hilversummer. Hij zit nog vast voor verhoor. Het onderzoek naar de tweede verdachte gaat verder.

Geslaagde eerste cross op Hoorneboegse Heide

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

hilversum Een mooi en afwisselend parcours en goed georganiseerd. Dat waren zondag de reacties na afloop van de eerste Hoorneboegse Cross. Uiteindelijk 174 sportievelingen liepen een, twee of drie rondes van 3,8 kilometer. Na afloop was de organisatie nog lang bezig met opruimen, zodat het natuurgebied er weer op en top bij ligt.

De Wilgetoren bedankt automobilisten

De automobilisten kregen wat lekkers. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Automobilisten die rondom de kruising Oosterengweg, Jan van der Heijdenstraat en Kamerlingh Onnesweg elke ochtend in de file staan werden deze week blij verrast.

Betrokkenen van de daar gelegen basisschool de Wilgetoren trakteerden hen op koffie en krentenbollen. "Het kruispunt is elke ochtend erg druk", aldus directeur Koen van Praag van de Wilgetoren. "Ik ben blij dat iedereen rekening houdt met elkaar; als dank daarvoor willen we iets terugdoen voor de automobilisten."

PvdA: 'Geen eenheid, geen vertrouwen'

Prominente leden dienen motie van wantrouwen in tegen hun bestuur

Hoe moet het verder met de Hilversumse PvdA? Dat vragen ook enkele leden van de partij zich af nadat zij deze week hard botsten met het bestuur.

Jan Rensen: 'Het rommelt al vier jaar.' Archieffoto: Bastiaan Miché

hilversum Al langere tijd is het foute boel binnen de partij, maar tot vorige week bleef de kritiek binneskamers. Tijdens de drukbezochte ledenvergadering in de bibliotheek kwam echter het hoge woord eruit. Oud-wethouders Jan Rensen, Hennie Borstlap en Jesse Flink en ook fractievoorzitter Hans Haselager stellen dat het huidige bestuur op alle fronten faalt.

'Huidige onvrede en amateurisme straalt af op PvdA Hilversum'

Het rommelt al vier jaar, vertelt Rensen, die wordt gezien als woordvoerder namens de klokkenluiders. Zij dienden afgelopen week een motie in met als verzoek het huidige bestuur te ontslaan van al zijn plichten en leden te verzoeken een interim-bestuur te formeren. Op die manier kunnen er zo snel mogelijk een nieuwe kandidatenlijst en een campagne komen in de aanloop naar de verkiezingen van maart volgend jaar.
De huidige leden zijn namelijk not amused over de huidige conceptkandidatenlijst, die slechts uit zeven namen bestaat en waarin alle vaste en betrokken medewerkers worden gepasseerd door twee onbekende nieuwkomers: Joop Lahaise en Jacqueline Kalk. Hans Haselager, die al wel had aangegeven niet meer op de eerste plek te willen staan, staat niet eens op die lijst.
En het programma is maar een beetje bij elkaar geschraapt, stelt Rensen. "Momenteel is er geen campagneplan en geen campagnebudget en slechts een waarnemend campagnecoördinator", staat in de motie. "De kans is reëel dat we niet eens folders hebben om uit te delen. Er is geen team dat de straat op kan. Geen eenheid, geen vertrouwen in elkaar. (...) De huidige onvrede en amateurisme straalt af op de PvdA in Hilversum. Hierdoor raken kandidaten en vrijwilligers gedemotiveerd en heeft de PvdA voor (en vooral na) 21 maart 2018 geen actieve leden meer."
Harde taal dus, waar Haselager het wel mee eens is. Het partijprogramma staat volgens hem vol met algemeenheden en is totaal niet gericht op de Hilversumse situatie. Ook ziet hij liever dat Saami Akrouh, derde op de lijst en al acht jaar raadslid, hem opvolgt als lijsttrekker. "De nummers 3 tot en met 7, waar ik als fractievoorzitter leiding aan geef, zijn echt heel boos en voelen zich gepasseerd."
Het bestuur onder leiding van voorzitter Willem Hendrikx schorste de anderhalf uur durende bijeenkomst meerdere malen en verliet - de aanwezigen in verbijstering achterlatend - toen de zaal. Er is dus niet gestemd over de motie. Haselager: "Er waren mensen voor het eerst die zich afvroegen wat er toch gebeurde. Ook was er een Roemeense meneer die aangaf dat hij dit nog nooit had meegemaakt."
Hendrikx wil of mag maandag niet praten. Het lokale bestuur heeft namelijk inmiddels het landelijke bestuur benaderd en van daaruit wordt de woordvoering verzorgd. In een brief van dat landelijke partijbestuur aan de leden staat dat er een situatie is ontstaan waar de afdeling zonder interventie van buiten niet uit kan komen. En dus is ingrijpen noodzakelijk. Dig Istha (oud-wethouder Groningen en voormalig partijbestuurder) en Fouad Sidali (wethouder Culemborg en voormalig partijbestuurder) maken op korte termijn een analyse van de situatie en gaan daarvoor in gesprek met alle betrokkenen. Op basis van deze gesprekken wordt een nieuwe datum voor voortzetting van de ledenvergadering vastgesteld.

'Enorme en complexe opgave'

De ondertekenaars van de verklaring. Foto: Rolf Resink

hilversum Maak van 't Gooi en de Vechtstreek een energieneutrale regio waarin alle benodigde energie duurzaam wordt opgewekt. Met die gedachte ondertekenden verschillende partijen, waaronder bewoners, netbeheerders, waterschap, regiogemeenten, woningcorporaties en energiecoöperaties, vrijdag een intentieverklaring

Gerrit Pas, wethouder van Huizen en voortrekker van de Energietransitie in de regio, benadrukte het belang van samenwerking tijdens de energieconferentie. "Zo'n 80 procent van ons energieverbuik in de gebouwde omgeving heeft te maken met verwarmen. Deze warmte wordt voornamelijk opgewekt met behulp van aardgas. Deze bron is straks niet meer beschikbaar. Dat maakt duidelijk hoe groot de opgave rond de energietransitie is in de komende decennia. Niet alleen voor gemeenten, maar ook voor een groot aantal andere partijen."

De beoogde energieneutrale regio is een enorme en complexe opgave' beseffen de partijen. Het betekent dat de gehele gebouwde omgeving inclusief ondergrond moet worden getransformeerd. Het gaat om duizenden woningen per jaar. De focus voor de komende jaren ligt op de energieneutrale wijk. De bewoner is dus cruciaal voor het welslagen van de energietransitie.

De energietransitie heeft impact op de woonomgeving, monumentaal en groen. Daarom willen de ondertekenaars beter in beeld brengen wat de mogelijkheden zijn, wat de ruimtelijke impact is en de consequenties zijn van de energietransitie voor huishoudboekje en leefomgeving. Sommige vraagstukken vergen nader onderzoek. Bijvoorbeeld naar de rol voor de energiecoöperaties en de potentie van alternatieve warmte- en energiebronnen in de regio.

Hilversum City Run schudt eigen evenement flink op

Onderscheidend hardloopaanbod kunnen blijven aanbieden

Met onder meer een nieuwe afstand, een aangepast parcours en een nieuwe uitstraling hoopt de Hilversum City Run onderscheidend te blijven.

Arno Scheepers (links) en Dick Slootbeek hopen dat alle vernieuwingen van de City Run leiden tot een groei van het aantal deelnemers. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De stofdoek is behoorlijk over de Hilversum City Run heen gegaan. Veel veranderingen staan op stapel voor de editie van 2018, omdat het hardloopevenement toe is aan vernieuwing. Het aantal deelnemers moet weer gaan groeien naar de 10.000 die in 2014 aan de start verschenen.

De keuze is reuze in hardloopland. Wie een wedstrijd wil lopen kan elk weekeinde in meerdere plaatsen terecht voor een 5- of 10-kilometerloop of zelfs een halve of een hele marathon. Van belang is het dan dat je je als evenement kunt onderscheiden van de rest. Die slag meent de organisatie van de City Run nu te hebben gemaakt.

"Met de City Run hebben we een goed merk", stelt Arno Scheepers. Hij volgde in mei Jacques van Rooijen op als voorzitter van de Stichting Atletiekevenementen Hilversum (StAH). "Je ziet dat er veel aanbod is qua wedstrijden en dan is het belangrijk dat je onderscheidend blijft. Ook omdat je ziet dat het aantal deelnemers de laatste jaren op alle onderdelen - op de familyrun na - terugloopt", meldt Dick Slootbeek, directeur Hilversum City Run. Het stichtingsbestuur en de organisatie hebben de zaak flink opgeschud. "Ons doel is groei. We willen weer naar die 10.000 lopers en op de lange termijn willen we daar overheen", voegen beide heren toe.

De 10 Engelse mijl staat zondag 15 april op het programma

Niet alleen vinden nu alle onderdelen op zondag plaats (zie voorpagina), maar er is ook gekeken naar de afstanden. Daar is nu iets nieuws aan toegevoegd. Tijdens de vijftiende editie staat ook de tien Engelse mijl op het programma. Meest bekende wedstrijd over 16,1 kilometer is de Dam tot Damloop. Maar verder wordt de Engelse mijl vrij weinig gelopen. Deze afstand is bedoeld voor wedstrijd- en prestatielopers. De 10 kilometer wegwedstrijd vervalt in 2018. Met deze nieuwe afstand komt de City Run de loper tegemoet die graag wat meer meters wil afleggen.
Op inhoudelijk vlak zijn er meer vernieuwingen. De familyrun krijgt bijvoorbeeld een tweede afstand. Naast de 1.500 meter kunnen de kinderen met hun ouders ook kiezen voor een langere variant: 3 kilometer. De businessrun krijgt een estafetteloop: 4 lopers die elk 2,5 kilometer afleggen. Deze afstand kan een zetje in de rug zijn voor mensen die 5 of 10 kilometer net even te ver vinden, maar wel graag met hun collega's aan het evenement mee willen doen.

Ook aan het parcours is gesleuteld. Het rondje van 10 kilometer behoort tot het verleden. Deelnemers lopen nu twee keer een rondje van 5 kilometer door het centrum van Hilversum met de start en eindstreep op het nieuwe marktterrein. Wie aan de tien Engelse mijl meedoet, loopt twee rondjes van 8 kilometer. Lopen over het Mediapark is er april volgend jaar niet meer bij. Doordat er geen toeschouwers staan, waardoor de renners niet gedragen worden door het publiek, en het Mediapark zelf niets organiseert was dit een troosteloos en ook nog pittig deel van het parcours.
Met meer onderdelen op één dag is eveneens gekeken naar het programma. "Dat hebben we goed in elkaar kunnen schuiven", vertelt Slootbeek. "Daardoor beginnen we een half uur eerder, om 11.00 uur. Het grote voordeel is dat er straks een continu lint van hardlopers is door Hilversum." Dat betekent dat het publiek steeds deelnemers ziet lopen en geen hiaten meer heeft van een half uur of langer wachten.

'Straks is er een continu lint van hardlopers te zien door Hilversum'

Tevens is hard gewerkt aan een nieuwe uitstraling. De City Run krijgt onder meer een nieuw, dynamischer en frisser logo en heeft een nieuwe website. Deze is vandaag - donderdag 30 november - live gegaan. Vanaf dit moment kunnen mensen zich op het digitale huis van het hardloopevenement inschrijven voor zondag 15 april. "We gaan er fris tegenaan", besluit Slootbeek.

Geld beschikbaar voor herstel van het Hilversumse welzijnswerk

Vertrouwen tussen gemeente en Versa is hersteld

Versa Welzijn en de gemeente kunnen weer door één deur. De blik is op de toekomst gericht om het welzijnswerk in Hilversum een broodnodige impuls te geven.

'De uitvoeringsovereenkomst is een startpunt', aldus wethouder Eric van der Want. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De gemeente komt op z'n schreden terug en stelt een bedrag van 3,3 miljoen euro beschikbaar in 2018 voor het welzijnswerk, waar Versa Welzijn de belangrijkste spil in is. Door de bezuinigingen van de laatste jaren piepte en kraakte het behoorlijk bij de professionals van de welzijnsorganisatie. Met dit geld kan het welzijn weer goed in de steigers worden gezet, al blijven er pijnpunten over.

Wethouder Eric van der Want van Welzijn en Zorg en Anita Keita, directeur-bestuurder van Versa Welzijn, ondertekenden woensdagochtend de uitvoeringsovereenkomst. In dit document hebben de partijen in overleg met andere spelers in het Hilversumse sociaal domein afspraken gemaakt over de financiën en de maatschappelijke doelen. Beiden kaartten vooral het herstelde vertrouwen in elkaar aan. De relatie was behoorlijk verstoord. Deze deal had pak 'm beet een jaar terug nooit gesloten kunnen worden. "Je moet elkaar weten te vinden en er geen gevecht van maken tussen de gemeente en een instelling", aldus Van der Want. Daarmee verwijst hij naar de band tussen de inmiddels opgestapte wethouder Arjo Klamer en de vertrokken Claire Schröder van Versa Welzijn.
"We gaan nu een start maken met het verbeteren van het welzijnswerk", benadrukte de wethouder. Er wordt nu gewerkt aan een sterke sociale basisinfrastructuur. Daarvoor is in totaal 3,3 miljoen euro beschikbaar, net zoals in 2017. Hilversum was van plan om 2,7 miljoen te reserveren voor volgend jaar. Met alle andere beschikkingen komt er nog 6 ton bij. Dat is inclusief de 150.000 euro die de raad eerder dit jaar reserveerde om te zorgen voor extra jongeren- en kinderwerk. Als er in de nabije toekomst meer collectieve voorzieningen komen, bijvoorbeeld in De Egelantier of De Boomberg, dan kunnen ook de zorgbudgetten worden aangesproken, liet Van der Want weten.

Keita geeft aan dat Versa het de afgelopen jaren zwaar heeft gehad. Met veel minder geld moesten de grote hervormingen op het welzijnsgebied worden ingevuld. Dat bleek een hele lastige klus. Met het budget van 2018 kan de organisatie redelijk uit de voeten, maar heeft wel duidelijke keuzes moeten maken. Concreet houdt dat in dat zij niet langer in alle wijken effectief aanwezig is. Meest duidelijke voorbeeld is de buurtwerker die verdwijnt in de Hilversumse Meent. "Dat is een van de pijnpunten. We gaan ons beter richten op wat we wel gaan doen en waar", zegt Keita. In de Meent is de organisatiegraad groot. Bewoners kunnen steeds meer zelf. Dat past bij de buurtgerichte aanpak van de gemeente. "Maar we voeren gesprekken met de buurtbewoners en andere instellingen", vult de wethouder aan. Niemand wordt aan zijn lot overgelaten.

Op andere fronten is het werk eveneens beter afgebakend. De sociaal werkers hoeven geen tig ballen meer tegelijkerijd in de lucht te houden. Het ren-je-rot moet over zijn, zoals Keita dat verwoordde. "Het is niet meer zo dat één maatschappelijk werker over acht wijken wordt verdeeld", luidde haar voorbeeld.

HILVERSUM

Proef Taludweg wordt definitief

Ook commissie worstelt met advies voor hoofdpijndossier

De slepende kwestie is over. Betaald parkeren is definitief op de Taludweg en een deel van de Hyacintenlaan. Met de handen in het haar is dit advies er gekomen.

De proef met betaald parkeren op de Taludweg krijgt een definitieve status. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De strip aspirientjes kan terug in het doosje in de medicijnkast. Aan het hoofdpijndossier Taludweg is vorige week een einde gekomen. Betaald parkeren blijft op de Taludweg en een deel van de Hyacintenlaan. De proef krijgt een definitieve status. Die knoop is vorige week woensdag doorgehakt tijdens de commissie Verkeer en Beheer.

Twee jaar terug was er volop strijd door de bewoners van de Schrijvers- en Dichtersbuurt. Mailoxen in het raadhuis stroomden over. Op social media laaide de discussie over wel of geen proef met betaald parkeren/vergunningparkeren hevig op. Steevast zaten er minstens tien insprekers bij commissievergaderingen of puilde de publieke tribune uit als de raad over dit voornemen vergaderde. Vurige pleidooien voor het openhouden van de groenstrook én argumenten om die vooral dicht te gooien. De buurt was zwaar verdeeld en sprak zich uit.

Nu de proef bijna op z'n einde is en de wethouder een keuze moet maken, is het akelig stil in de wijk. Daar zaten Voorink én de commissie mee in hun maag. "Je hoopt hier ook op een Noord-Koreaans antwoord", aldus de wethouder. "Maar je krijgt een respons van niks en een verdeelde uitslag. En succes ermee", voegde hij eraan toe. De respons op de evaluatie-enquête van de proef was laag. Te laag. En, hoe kan het ook anders, de meningen liepen nog steeds behoorlijk uiteen. Als voorbeeld de uitslag van de Taludweg-bewoners die hebben gereageerd: vijftien zijn voor de definitieve status en vijftien zijn tegen.

Proef op Multalilaan en Potgieterlaan gaat nog een jaar door

Was de lage respons desinteresse of zijn de buurtbewoners lamgeslagen en vertonen zij politieke vermoeidheid? Marlon van Dalen van Hart voor Hilversum probeerde dit beeld te nuanceren door te stellen dat er in de afgelopen twee jaar zestien nieuwe gezinnen zijn komen wonen. Voor hen hoort het vergunningparkeren er gewoon bij. Voorink was een andere mening toegedaan. Hij vermoedt dat de buurt inderdaad denkt dat ze maar wat doen in dat raadhuis. 'Salamipolitiek', was zijn gebezigde kwalificatie.

Duidelijk was wel dat bijna alle fracties een klap wilden geven op deze slepende kwestie, zoals D66-raadslid Annette Wolthers het omschreef. Al opperde een enkeling toch nog uitstel van het besluit of was er een oproep voor meer onderzoek. Oké, de parkeerdruk in de omliggende straten is verergerd, maar niet fors. Uit onderzoek blijkt dat de parkeerdruk is gestegen van 58 naar 65 procent. Nergens is een heel duidelijk tegen te horen, dus was het advies aan Voorink om het betaald parkeren definitief te maken op de twee genoemde straten.
Wat te doen met de Potgieterlaan en de Multatulilaan? Die straten zijn net aangehaakt bij de proef. Het ging de commissie en Voorink te ver om het betaald parkeren ook hier meteen een definitieve status te geven. Dat gebeurt niet. Tot 1 oktober 2018 geldt het experiment en volgt een extra evaluatie.
Verder gaat Voorink in gesprek met collega Van Vroonhoven om te kijken of het mogelijk is de stoepranden aan te passen. Zelf gaat hij de komende maanden eens heel hard nadenken of hij de parkeerhaken wil weghalen. Die wens is er bij sommige bewoners. "Het zoveelste dilemma in dit dossier", liet Voorink nog optekenen.

Blauwe zone op de Gijsbrecht?

Komt er een ander parkeerregime? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Een blauwe zone komt ongetwijfeld aan de orde met de Gijsbrecht van Amstelstraat", zo liet verkeerswethouder Floris Voorink de commissie Verkeer en Beheer vorige week weten. De VVD'er is gisteren in gesprek geweest met de ondernemers over het parkeerregime.

Hilversum kent nu drie blauwe zones: bij de winkelcentra aan de Stephensonlaan en rondom de Riebeeck Galerij en bij Begraafplaats St. Barbara. Uitbreiding van het aantal zones is mogelijk en is welicht een goede optie voor de Gijsbrecht. Maar Voorink wil zelf terughoudend zijn met het invoeren van de blauwe kaart. Dat komt ook omdat daar een aardig kostenplaatje aan hangt van 400.000 euro per jaar, al houdt Hilversum wel wat euro's over aan parkeren. "U kunt dat aanpassen. U heeft begrotingsrecht", zei hij tegen de commissie. "Ik stel wel voor dat we dit dan ook gaan invoeren op de Emmastraat en andere winkelstraten."

Op de 'Gijs' geldt betaald parkeren. Nu is er commotie ontstaan bij de ondernemers. Zij menen dat wethouder Wimar Jaeger van Economische Zaken in juli bij de presentatie van 'De ideale Gijsbrecht 2022' heeft gezegd dat de gemeente ervoor gaat zorgen dat de bezoekers het eerste kwartier gratis kunnen parkeren zodat zij snel een boodschap kunnen doen. Jaeger zegt dat het geen belofte was maar dat hij ging kijken wat mogelijk was.

Voorink, die over parkeren gaat, zei behoorlijk met de kwestie in zijn maag te zitten. Het eerste kwartier gratis staan is technisch niet haalbaar in de parkeerautomaten en op de betaalapp. De wethouder realiseert zich dat er wat moet gebeuren en gaat daarom het gesprek aan met de ondernemers. "Het loopt daar wat terug door het succes van Kerkelanden."

'Willen we in Hilversum een gangenstelsel van een dassenburcht?'

Grote zorgen bij oppositie over aanleg tunnel op de Schapenkamp

Steeds keert de discussie over het verkeer terug in de plannen voor het stationsgebied. De zorgen over bijvoorbeeld een tunnel zijn groot.

Gaan fietsers en voetgangers in de toekomst over een tunnelbak of komt er een oplossing op het maaiveld op de Schapenkamp? Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Welke gemeente legt er vandaag de dag nog een tunnel aan midden in het centrum? Niet alleen inwoners plaatsen grote vraagtekens bij dit uitgangspunt voor de opknapplannen van het stationsgebied, maar ook de zorgen bij de politieke partijen nemen toe. Om Hilversum die mooie entree van het station naar het centrum te geven is dan een oplossing op maaiveld niet denkbaar, was de vraag die opkwam bij de commissie Ruimte.

Te duur, te ondiep, te laag of geen goede oplossing: dat waren in het kort de bezwaren van de oppositie voor de mogelijke aanleg van een tunnel op de Schapenkamp van 3,80 meter diep. Het college van burgemeester en wethouders wil een mooie, groene en verkeersluwe entree maken van het station naar het centrum (Leeuwenstraat, Kampstraat). Terwijl de auto's de tunnelbuis inrijden, kunnen fietsers en voetgangers ongestoord en vooral veilig richting de winkels lopen en moet er sprake zijn van een betere verkeersdoorstroming.

Die gedachte in het stedenbouwkundig plan is mooi, maar kan op weinig steun rekenen van de politieke partijen. "Een tunnel vinden wij niet zo'n goede oplossing. Dat is een jaren-70-oplossing. Een tunnel in het centrum van de stad, een industrieel iets, dat ook nogal wat geluid produceert", waren vorige week donderdag de woorden van Jan de Wit, ChistenUnie-fractievoorzitter.

'Een tunnel in het midden van de stad is een jaren-70-oplossing'

Karin Walters, fractievoorzitter van Hart voor Hilversum, deed eenzelfde duit in het stationsgebiedzakje. "Die tunnel is echt een probleem", zei ze klip-en-klaar. Zij verwees naar de Beatrixtunnel, een plek waar vrachtwagens met enige regelmaat klem komen te zitten. Dan moet de brandweer eraan te pas komen om ze te helpen en staat het verkeer in Hilversum binnen een mum van tijd muurvast. Met een oplossing op maaiveld gebeurt dat niet.
Al langer worden vraagtekens gezet bij de aanleg van een tunnel. Dat gebeurde twee weken terug tijdens de presentatie van het stedenbouwkundig plan, het plan waar de uitgangspunten in staan voor de metamorfose van het stationsgebied. Inspreker Eric van der Kooij, zelf planoloog, gaf te kennen dat als Hilversum een tunnel aanlegt midden in de stad er een onherstelbare fout gemaakt wordt. Na bestudering van de plannen concludeert de Hilversummer dat de ruimte er gewoonweg niet is. "De tunnel in dit plan is te kort, waardoor invoegstroken aan weerszijden met stoplichten geregeld zullen moeten worden, als gevolg daarvan de tunnelmond breder wordt, opstelstroken langer, het binnenterrein wordt aangetast en het nieuwe' kruispunt' Stationsstraat - Verlengde Schapenkamp - Koninginneweg het volgende verkeersdebacle wordt", aldus Van der Kooij.

Hij voegde daar deze vraag aan toe: "Willen we in Hilversum een gangenstelsel van een dassenburcht of een open ruimte waar verkeersbewegingen een logisch, prettig en open verloop hebben?" Een oplossing op maaiveld is mogelijk. Van der Kooij verwees naar Breda, waar een breed zebrapad is aangelegd op de ringweg én een overzichtelijke openbare ruimte.
Geen enkele fractie is tegen de gewenste opknapbeurt van het Stationsplein. Waar de politieke plaat steeds op blijft hangen, is het verkeer. Naast zorgen over de tunnel op de Schapenkamp ziet de oppositie geen duidelijke samenhang in de plannen. Nog altijd is er geen oplossing voor de kleine spoorbomen. Wat gaat er gebeuren op de Koninginneweg? Daar zijn drie opties voor. Welke oplossing is er voor het verkeer op de Beatrixtunnel?

Nog altijd is er geen oplossing voor de kleine spoorbomen

Wellicht dat de antwoorden van wethouders Jaeger en Voorink gisteravond wat zorgen hebben weggenomen. Vorige week kwam de commissie daar niet meer aan toe wegens tijdgebrek.

Vredesvlam in Hilversum?

De vredewandeling trok weinig deelnemers. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Er komt mogelijk een vredesmonument - een permanente vredesvlam - in Hilversum. Enkele inwoners hebben samen met de organisatie World Peace Flame de gemeente verzocht dit monument te plaatsen om als Hilversum uitdrukking te geven aan het belang van vrede.

Het college van burgemeester en wethouders (B en W) onderzoekt momenteel de voorwaarden en de mogelijkheden om dit monument te realiseren, schrijven burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Eric van der Want van Onderwijs. Van belang daarbij is de betrokkenheid van de inwoners bij de financiering (middels crowdfunding) en omtrent het beheer van dit monument. Waar en wanneer het monument komt, wordt niet vermeld. Komend voorjaar komen B en W met een voorstel aan de gemeenteraad.

In de brief kijkt het college terug op de afgelopen Vredesweek tussen 18 en 24 september en vooruit naar de volgende. Belangrijkste reden om mee te doen is actief bijdragen aan het behoud van vrede en het stimuleren van een verdraagzame en open samenleving.
Tijdens de afgelopen Vredesweek was er onder meer een tentoonstelling waarin scholieren hun vredesheld portretteerden en ook een scholierendebat, dat volgens Broertjes en Van der Want (een van de juryleden) een groot succes was. Ook een workshop voor docenten, jeugdverpleegkundigen en jongerenwerkers over het omgaan met inwoners die een extreem ideaal aanhangen was goed bezocht.

Maar niet alles was een succes. Zo trokken de workshops voor het algemene publiek en de afsluitende Vredeswandeling (Walk of Peace) minder deelnemers dan verwacht. Het is nog maar de vraag of deze onderdelen volgend jaar een vervolg krijgen.

Oude man valt in water in buurt Oude Haven

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met een gouden deken (links) wordt een pakweg 80 jaar oude man warm gehouden. Even daarvoor, vrijdag rond 15.00 uur, is hij met zijn fiets in het water gevallen. Het ongeluk was vlak bij de Oude Haven. Hulpdiensten haalden het slachtoffer uit het water. Hoe het incident ontstond is onduidelijk.

Kerstactie op het Mediapark

Make-A-Wish laat zich vanaf 7 december zien met 8 meter hoge kerstboom

Ismael wil graag de Kerstman ontmoeten. Dit is de 7.000ste wens die de organisatie uit laat komen. Foto: Make-A-Wish

HILVERSUM Met een kerstboom van 8 meter hoog met daarin en omheen 7.000 lampjes laat Make-A-Wish Nederland zien dat zij is neergestreken in Hilversum. Met deze kerstactie wil de nieuwkomer op het Mediapark meteen een mijlpaal vieren: het aantal vervulde wensen voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 18 jaar met een levensbedreigende ziekte.

Vanaf donderdag 7 december staat de grote kerstboom op het Joop van den Endeplein. De kerstactie start tijdens de Curling Cup Mediapark. Make-A-Wish hoopt dat zeventien dagen later, op kerstavond, alle lichtjes branden. Dat betekent dat 7.000 mensen een lampje hebben gekocht. Dat kan door een sms met 'WENS' te sturen naar 4333 en 10 euro te doneren. Een volle, fonkelende kerstboom is tevens een ode van licht aan de kinderen die de organisatie in de afgelopen decennia heeft geholpen.

Naast een welkomstcadeau aan Hilversum hoopt de organisatie met de kerstactie ook geld in te zamelen. "Voor ons is dit een mooie fundraiser. Wij krijgen namelijk geen subsidie", geeft Hanneke Verburg, directeur Make-A-Wish Nederland, aan. "Voor Hilversum is dit een mooi moment om Make-A-Wish een warm welkom te heten", aldus wethouder Wimar Jaeger van Media, die hoopt op 'commitment' van heel Hilversum
Het getal 7.000 is niet lukraak gekozen. Het staat voor het aantal wensen dat door Make-A-Wish Nederland sinds de oprichting in 1989 is ingevuld voor kinderen die ernstig ziek zijn. De 7.000ste wens gaat binnenkort in vervulling. Sinds 2015 wordt de 5-jarige Ismael uit Aruba in het Emma kinderziekenhuis behandeld voor leukemie. Hij woont al twee jaar samen met zijn moeder in het Ronald McDonald huis. Zijn vader en zus ziet hij weinig. Ismael wil heel graag met het hele gezin de Kerstman ontmoeten, "omdat dat de liefste man van de wereld is".

Ismaels wens is de liefste man ter wereld te ontmoeten

Nu Make-A-Wish sinds 13 oktober is verhuisd van Woerden naar de Frits Spitsstraat hoopt de organisatie jaarlijks meer wensen uit te kunnen laten komen: van 600 naar 850 wensen. Op deze nieuwe locatie kan de goededoelenorganisatie met mediagerelateerde zaken goed samenwerken met andere bedrijven op het Mediapark. Volgens het bestemmingsplan Mediapark had zij zich daar niet kunnen vestigen. Dat betekende wat procedures doorlopen. "In het college hebben we een uitzondering moeten toepassen die geen uitzondering is", legt Jaeger uit. "Make-A-Wish heeft een andere kijk op media. De organisatie past naadloos in de verhalenfabriek van Nederland. Zij maken heel veel persoonlijke verhalen."

Zorgen, maar ook enthousiasme over nieuwe citymarketingorganisatie

Vooral kritiek over hoge bijdrage voor zelfstandige stichting

Met een citymarketingorganisatie wil Jaeger Hilversum weer wat aangenamer maken. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Hilversum was de meest creatieve stad van het land wat betreft beeldende kunst en media. Daar wilde je zijn, aldus oud-televisiepresentator en tegenwoordig voorzitter van cultuurnetwerk Hilversum Chiel van Praag tijdens de raadscommissie Economie en Bestuur deze week. Tegenwoordig is er van dat Hilversum weinig over en daar moet - vindt Van Praag - professioneel wat aan gedaan worden.

'Het zal nooit zo zijn dat dit alleen uit particuliere fondsen bestaat'

Wethouder Wimar Jaeger van Cultuur is het daarmee eens en presenteerde onlangs een plan voor een citymarketingorganisatie (stichting) die bijdraagt aan het steviger positioneren van Hilversum als Mediastad en het versterken van de (creatieve) economie. Ook een belangrijke taak is ervoor te zorgen dat de eigen inwoners trotser en meer betrokken zijn bij Hilversum Mediastad. Een marketingorganisatie is volgens de gemeente beter dan de gemeente zelf in staat met partners het stadsmerk 'Live Hilversum' in de markt te zetten en zichtbaar te maken.

Klinkt allemaal niet verkeerd, echter om die stichting een beetje op weg te helpen is geld nodig: negen ton, waarvan twee derde al aan stadsmarketing wordt besteed. De gemeenteraad wordt dus gevraagd 333.250 euro in 2018 beschikbaar te stellen voor het opstarten van de marketingorganisatie en de uitvoering van activiteiten.
En daar is niet iedereen binnen de Hilversumse politiek even enthousiast over. Zo vindt Michiel Eerenberg van Hart voor Hilversum 'het goede idee een slecht verhaal'. Volgens Bianca Verweij van de SP heeft Hilversum goede ervaringen met stichtingen, probleem is alleen dat ze geld tekortkomen. En Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie noemt het plan eerder een nachtmerrie dan een droom. Zij vraagt zich ook af wie er naast de gemeente nog meer betaalt. "Het voelt niet goed."
De meerderheid is echter positiever. Zo spreekt Frits Vogel (VVD) over een goede ontwikkeling, is het volgens Annemarie den Daas (D66) juist de vraag van de samenleving om krachten te bundelen en meent een eveneens postieve Jan Kastje (GroenLinks) dat de SP een zelfstandig monster creëert waar wij geen grip op hebben.
Jaeger is blij dat een ruime meerderheid inmiddels het belang van citymarketing inziet. Dat was in 2014 wel anders, weet hij nog. Hij benadrukt dat de raad regelmatig op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen binnen de nieuwe organisatie en kan daar ook invloed op uitoefenen. En dat er publiek geld nodig is om zo'n organisatie te zien slagen, is nu eenmaal een gegeven, vindt de D66'er. "Het zal nooit zo zijn dat dit alleen uit particuliere fondsen bestaat. Dat moet ook niet. Juist vanuit de gedachte dat wie betaalt bepaalt, moet je erin zitten."

Fusie Veiligheidsregio is opnieuw SP tegen de anderen

Bianca Verweij: stukken ontbreken. Foto's: Bastiaan Miché

hilversum Ziet de SP spoken of zijn alle andere politieke partijen in Hilversum blind? Die vraag blijft hangen na afloop van de discussie over het proces rondom de voorgenomen fusie van de veiligheidsregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland én ook de GGD's in de gebieden.

Fusie moet kosten drukken en kwaliteit vergroten

Fractievoorzitter Bianca Verweij van de SP noemt het teleurstellend dat eerdere vragen van haar partij - waarom is de fusie noodzakelijk? - over dit onderwerp niet door burgemeester Pieter Broertjes zouden zijn beantwoord en enkele stukken zouden ontbreken. En zonder die inhoudelijke stukken is een goede, inhoudelijke discussie hierover voeren volgens Verweij niet mogelijk. Zij gaf Broertjes daarom een klein spiegeltje cadeau om te kunnen reflecteren.
Het verhaal van Verweij en een eerdere mail van haar aan alle politici leidden tot veel verbazing bij alle andere aanwezigen. Met name Anne de Jong van D66 vindt het gehele dossier een mooi voorbeeld van participatie en betrokkenheid, waarbij alle scenario's zijn doorgenomen. "Alle opties zijn langs geweest. Niks aan de hand. Dit is juist een feestje."
De discussie is in de aanloop naar een regionale bijeenkomst in de Hilversumse brandweerkazerne donderdagavond waarin het proces over de voorgenomen fusie wordt toegelicht. Belangrijkste redenen voor die fusie is de hoge kosten te drukken en de kwaliteit te vergroten. Bovendien kunnen beide regio's met een fusie gebruikmaken van elkaars oefenfaciliteiten. Momenteel zitten de betrokkenen nog in de fase van praten en inspraakrondes. Per 1 januari 2020 moet er één ambtelijke organisatie zijn.
De SP vindt echter dat er te veel vragen overblijven en vindt de fusie van de GGD's opmerkelijk, omdat deze eerder niet doorging. Voor Broertjes blijft het 'een puzzel' waarom hij niet meer het vertrouwen geniet van de SP. Hij stelt dat alle stukken wél beschikbaar zijn en zou altijd transparant zijn geweest. Verder wil Broertjes voorkomen dat de landelijke politiek zich met de kwestie bemoeit als er bij een gemeentelijke herindeling nog maar drie Gooise gemeenten zijn.
Verweij is echter allesbehalve gerustgesteld en vraagt zich af op basis van welke stukken zij (voor 18 januari volgend jaar) een besluit moet nemen over deze zaak. Broertjes zegt daarop dat er na de bijeenkomst van donderdagavond meer duidelijkheid komt. Opvallend is tot slot de inbreng van Michiel Eerenberg namens Hart voor Hilversum. Hem valt op dat Broertjes en Verweij terwijl ze tegen elkaar praten elkaar niet aankijken, maar meer hun telefoon bestuderen. "Dat vind ik jammer."

Pieter Broertjes: altijd transparant.