Gooi en Eembode Hilversum

31 mei 2018

Gooi en Eembode Hilversum 31 mei 2018


Leden Hart witheet, fractie kan door

HILVERSUM De grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, Hart voor Hilversum, is tevens de grote verliezer van de coalitieonderhanderlingen. "We staan met 10-0 achter", erkende raadslid Jerry Braaksma dinsdagavond na een tumultueus verlopen algemene ledenvergadering.

Het collegeakkoord en de liefst zeven wethouders (6,6 fte) namens de vier collegepartijen Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks worden komende vrijdag pas officieel gepresenteerd, afgelopen week kwam er echter al veel naar buiten. De misschien wel meest opmerkelijke zin in dat akkoord: "De gemeente Hilversum spreekt uit dat ze uiterlijk voor 2030 wil fuseren naar één gemeente in de Gooi- en Vechtstreek."

Hoewel fractieleider Karin Walters van Hart benadrukt nagenoeg alle speerpunten van de partij in het coalitieakkoord staan, zijn veel leden not amused over het plan voor één Gooise gemeente. Zij voelen zich belazerd en sommige, waaronder mede-oprichter Meijndert Ruitenberg, hebben daarom hun lidmaatschap opgezegd. Wel blijft de fractie overeind en kan men nu aan de slag.
Ondertussen zijn alle zeven wethouders bekend. Namens Hart zijn dat Karin Walters en Angelika Pelsink, D66 levert Wimar Jaeger en Annette Wolthers, Floris Voorink en Arno Scheepers namens de VVD en Jan Kastje voor GroenLinks.

9/11

Tennisser gered na hartaanval bij Hoogerheide

HILVERSUM Zonder enige aarzeling handelden leden van Tennisvereniging Hoogerheide zaterdag toen een gastspeler onwel werd. Door hun snelle optreden hebben zij het leven van de man, die tijdens een wedstrijd een hartaanval kreeg, gered.

Tijdens de competitiewedstrijd zakte de man ineens in elkaar op een van de gravelbanen op de Ceintuurbaan 2a. Direct kwamen de Hilversumse tennissers in actie. Terwijl zij eerste hulp verleenden, werd de Automatische Externe Defibrillator (AED) uit het clubhuis gehaald. De hulpdiensten werden gebeld en opgevangen. Achteraf vernamen de tennissers vanuit het ziekenhuis dat er door het snelle handelen en de goede hulp van diverse leden geen schade aan het hart was van de man. "Ik ben heel trots op hen en de manier waarop ze hebben gehandeld", meldt Marion Uilkema, voorzitter van Hoogerheide.

Zij meldt dat de tennisclub de leden elk jaar een AED-cursus aanbiedt, die veel leden ook hebben gevolgd. "Je hoopt het natuurlijk nooit nodig te hebben", zegt Uilkema. "Maar na zo'n incident van afgelopen zaterdag denk je daar ineens heel anders over."

Mannen (19) na arrestatie Kleine Drift weer vrij

HILVERSUM De twee 19-jarige jongens die op de Kleine Drift zijn opgepakt voor mogelijk vuurwapenbezit zitten niet meer vast. Wel is het onderzoek nog gaande.

Dat meldt de politie een week na de door een omstander gefilmde en op internet geplaatste arrestatie. Daarbij trokken agenten hun vuurwapen, omdat zij de melding hadden gehad dat de mannen ook een vuurwapen op zak zouden hebben. Dat vuurwapen werd niet aangetroffen. Wel hadden de Hilversummers brokjes hasj op zak.

Activiteitenhal

Foto: Bastiaan Miché

Lang was het de locatie van Brandsma Metaal, nu is de Mussenstraat 55 een plek voor creatieve en originele activiteiten.

15

Dolle boel op Marktplein met spelletjes van televisieprogramma's

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Op de foto met Woezel & Pip of Paw Patrol, de zenuwspiraal uitproberen of een rodeoride maken met Harry de Hengst (foto). Het kon zondagmiddag op het Marktplein tijdens het kinderprogramma van het tweedaagse Media Festival. De verschillende activiteiten trokken bij elkaar zo'n 4500 bezoekers, meldt de gemeente.

Fabritiusschool zevende tijdens debatttoernooi

De Fabritiusschool. Foto: Wineke Onstwedder

HILVERSUM Leerlingen van de Fabritiusschool hebben op het Madurodam Basisschool Debattoernooi afgelopen zaterdag een uitstekende prestatie geleverd. Eén van de twee teams eindigde namelijk op de zevende plaats, het tweede team werd negentiende.

De teams van de tweede school die Hilversum vertegenwoordigden, Montessorischool-Zuid, eindigden op de plaatsen 30 en 33. Uiteindelijk is het Mozaïek uit Arnhem er met de eerste plaats vandoor gegaan. OJS de Bieshaar uit Hoogland werd beloond met de prijs voor 'Beste Nieuwkomer'.
Door mee te doen aan het toernooi oefenen de leerlingen al op jonge leeftijd mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Hoe jong de debaters ook zijn, ze gaan uitdagende en actuele onderwerpen niet uit de weg. De leerlingen bereiden stellingen vooraf voor, maar weten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn.

Botdichtheidsonderzoek bij Rayer Hilversum

HILVERSUM Botontkalking begint al vanaf 35 jaar en steeds meer mensen krijgen op latere leeftijd ernstige osteoporose. Dit is een aandoening waarbij de botten brozer worden en steeds makkelijker breken. Tijdig onderzoek kan veel duidelijkheid geven.

Dat meldt het in Hilversum gevestigde Rayer Healthcare. Om die reden is er vrijdag 8 juni een eenmalige Osteoporose Preventiedag, waarbij mensen hun botdichtheid kunnen laten meten met een hielscan. Extra risicofactoren voor botontkalking zijn onder meer roken, veel stress, alcoholconsumptie, medicijngebruik, stofwisselingsziekten en osteoporose in de familie.
Het consult bestaat uit drie delen: risicoanalyse, hielscan met direct de uitslag en advies. Men dient zich vooraf aan te melden. Het consult wordt meestal vergoed, kijk voor voorwaarden en kosten op www.osteocontrol.nl of vraag ernaar bij inschrijving. Rayer Hilversum is gevestigd aan de Hoge Naarderweg 3.

A27 bij Hilversum ook komend weekend geheel afgesloten

Afgelopen weekend waren er ook werkzaamheden. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De A27 bij Hilversum is net als afgelopen weekend ook komende weekend - van vrijdag 1 juni 21.00 uur tot maandag 4 juni 5.30 uur - in beide richtingen geheel afgesloten. Het gaat om het stuk tussen de aansluiting Bilthoven en knooppunt Eemnes.

Weggebruikers moeten omrijden via de A28 en A1. De omleiding staat ter plaatse aangegeven met gele borden. De extra reistijd is ongeveer vijftien minuten. De op- en afritten worden mogelijk al een half uur eerder afgesloten. Afgelopen weekend was het gedeelte tussen de aansluiting Utrecht-Noord en knooppunt Eemnes al in beide richtingen dicht.

Aanleiding zijn de werkzaamheden (verbreding A1/A27) die al geruime tijd plaatsvinden. Afgelopen weekend sloopte aannemerscombinatie 3Angle het oude viaduct bij Bilthoven en het oude viaduct van de oude oprit (33) van de aansluiting Hilversum. Met zes kranen per viaduct werden de viaducten stuk voor stuk afgebroken. Gelijktijdig bouwde de aannemer de nieuwe aansluitingen Bilthoven en Hilversum af. De nieuwe viaducten krijgen ook meteen asfalt, belijning en de verkeersregelinstallatie en ook de op- en afritten naar de nieuwe viaducten worden aangelegd.

Komend weekend sloopt 3Angle het laatste viaduct van de oude aansluiting Hilversum, afrit 33. Ook start de aanbreng van dubbellaags zoab (stiller asfalt) in de noordelijke rijrichting op de A27 van Bilthoven tot Hilversum.

Weerbericht

Eerst enkele buien, minder warm, vanaf zondag droog

Ook deze week bepaalt het standvastige hogedrukgebied boven Scandinavië het weerbeeld. Als tegenhanger fungeert een lagedrukgebied boven Zuidwest Europa. De invloed daarvan resulteert in enkele buien. Tussen beide systemen voert een zuidoostelijke stroming warme lucht aan. Na donderdag wordt de stroming noord tot noordwest en neemt de warmte iets af.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag gaat de meteorologische zomer ven start. Met een maximum van 22 à 23 graden is het iets minder warm. Er is meer bewolking met kans op soms wat regen. Er waait een matige wind tussen noord en west. Zaterdag is nog een bui mogelijk. Het is wisselend bewolkt met af en toe zon. Voor zondag worden zonnige perioden verwacht met enkele wolkenvelden. Het blijft droog. Het wordt 23 à 24 graden bij een matige wind, ruimend van west naar noord.

Trend na het weekeinde

Het Scandinavisch hogedrukgebied weet nog altijd van geen wijken. Het beweegt tijdelijk iets westwaarts. Bij een noordelijke stroming, later mogelijk weer noordoost tot oost, blijft het vrij warm zomerweer met zonneschijn en soms een bui. De maxima liggen rond 24 à 25 graden.

Weetje

Met een gemiddelde temperatuur van 16.4 graden is mei recordwarm. Het oude record van mei 2008 was 15.7 graden. Het langjarig gemiddelde is 13.1 graden. Mei 2018 is niet alleen de warmste mei sinds 1901, maar waarschijnlijk ook de warmste mei in meer dan drie eeuwen. Er kwamen 14 zomerse dagen voor van 25 graden en hoger. Dat is eveneens een record.

Voedselbank zoekt leiding

Jeanine Marrink en Marcel Altena. Foto: Noor Tania-Stein

HILVERSUM Paniek binnen de Voedselbank Gooi & Omstreken. De huidige algemeen coördinatoren staan namelijk op het punt van vertrekken en opvolgers zijn er nog niet.

"Hierdoor komt op termijn de continuïteit van de gang van zaken bij onze voedselbank in gevaar", meldt de bank in een oproep.
Jeanine Marrink en Marcel Altena nemen binnenkort afscheid. Niet omdat het werk hen niet bevalt, maar omdat zij een nieuwe vaste baan hebben gevonden. Gezamenlijk zorgden zij de afgelopen periode dat alles op rolletjes verliep.

De Voedselbank Gooi & Omstreken levert momenteel wekelijks pakweg 500 voedselpakketten in het Gooi via de uitgiftepunten in Huizen, Hilversum, Laren (BEL), Soest, Weesp en Baarn.
Voor meer informatie over de functie, bel 06-30016014.

'Toegevoegde waarde voor media en muziek in Nederland en Hilversum'

Broertjes roept minister op Metropole Orkest te redden van ondergang

Wil de Haagse politiek het in Hilversum gevestigde Metropole Orkest redden van de ondergang? In een brief aan de minister doet burgemeester Broertjes een oproep.

Het Metropole Orkest was onder andere te horen tijdens Dudok in Concert. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Het Metropole Orkest heeft de grenzen van zijn efficiëntie opgezocht. Inkomsten zijn gemaximaliseerd, werkdruk en planning zijn tot het uiterste opgerekt. Dit blijkt echter niet voldoende om het Metropole Orkest een solide toekomst te garanderen."

Dat meldt het Metropole Orkest op de eigen website nu het - door terugbrengen van de subsidie tot 3 miljoen euro - in financieel zwaar weer verkeert. "De subsidiekorting heeft als gevolg dat het Metropole Orkest zijn musici maximaal 50 procent werk kan bieden." (...) "Op dit moment is de harde realiteit dat musici de ene avond de sterren van de hemel spelen in de Royal Albert Hall en de volgende dag naar het uitzendbureau moeten om het 50 procent salaris aan te kunnen vullen. Een situatie die absurd te noemen is."
Burgemeester Pieter Broertjes staat 100 procent achter het orkest: "Het heeft zijn wortels in het Hilversumse medialandschap en is van grote toegevoegde waarde voor media en muziek in Nederland en in Hilversum."
Hij roept minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op het verzoek voor aanvullende steun van 1,5 miljoen euro subsidie te honoreren. Orkesten als het Metropole zijn niet alleen voor Hilversum, maar voor heel Nederland van belang, aldus Broertjes. Om die reden heeft zowel het Rijk als de gemeente een gezamenlijke verantwoordelijkheid om een organisatie als het Metropole, dat zich ook lokaal actief en betrokken opstelt, te koesteren en te ondersteunen. "We vinden het belangrijk om te laten zien dat het Metropole Orkest een stimulerende en levendige thuisbasis heeft. Niet alleen omdat het Metropole Orkest als kwalitatief toporkest alle partijen betrokken in deze brede ontwikkeling van het Muziekcentrum voor de Omroep inspireert, maar ook omdat we trots zijn op het orkest dat al jaren laat zien dat het met zijn muziekuitvoeringen van grote maatschappelijke betekenis is."

Buurt Lorentzschool 'dupe' van gebrek aan lokalen in Oost

De huidige situatie. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De vier tijdelijke noodlokalen die na de zomervakantie moeten verrijzen bij de Lorentzschool zijn de enige oplossing om alle leerlingen van de school te kunnen huisvesten. Dat is de boodschap van directeur Geert Looyschelder van Stip Hilversum. Buurtbewoners zijn not amused, werd maandagavond duidelijk tijdens een informatiebijeenkomst.

Vanwege de enorme groei van het aantal kinderen in Hilversum-Oost kondigde de school vorige week al aan dat er voor maximaal vier jaar op het achterplein aan de Kapteynstraat een tijdelijk gebouw komt voor bij elkaar negentig leerlingen. Dat leidde tot ophef. Immers, de twee 'diarreekleurige' noodlokalen die tot in 2010 jarenlang het plein ontsierden, staat veel bewoners nog vers in het geheugen. Bovendien, menen zij, horen noodlokalen op een schoolplein niet thuis in een monumentale buurt die in 2015 werd aangewezen tot beschermd stadsgezicht.

De goedbezochte bijeenkomst van maandagavond was, aldus buurtbewoonster Marina Alings, verhit. Van Looyschelder kregen de aanwezigen te horen dat de tweede Lorentzschool, Villa Vrolik op Anna's Hoeve, met twaalf lokalen achteraf eigenlijk te klein is. Zestien lokalen was beter geweest. "We kregen te horen dat die noodlokalen de enige oplossing zijn, anders staan er na de zomer negentig kinderen op straat", vertelt Alings. "Het enige waar we nog over mee konden praten was de kleur van het gebouw. Maar we willen helemaal geen gebouw."
De bewoners zullen daarom zeker bezwaar aantekenen bij de gemeente als de school de vergunning aanvraagt. Zij vragen zich af of er echt geen andere mogelijkheid is en voelen zich de dupe van het gemeentelijk onderwijshuisvestingsbeleid. "Er kan helemaal niets en nu worden wij voor een tweede keer lastiggevallen", meent Alings.
Omdat er niemand namens de gemeente bij de bijeenkomst aanwezig was, willen de bewoners zo snel als kan een vervolgbijeenkomst. Er is kennelijk een structureel probleem en dan zijn tijdelijke noodlokalen niet de oplossing. Looyschelder staat daar open voor en snapt ook de bezwaren vanuit de buurt. Maar die tijdelijke lokalen komen er sowieso, zegt hij. Voor de periode erna gaat Stip samen met de gemeente op zoek naar alternatieven. Hij geeft toe dat zestien lokalen op Villa Vrolik een beter plan was geweest, maar wil de gemeente daarin niets verwijten. De gemeente had de enorme groei van eengezinswoningen op Anna's Hoeve ook niet kunnen voorzien, vindt hij.

Wat betreft een oplossing voor op de langere termijn kan de iets verderop gelegen Minckelersschool uitkomst bieden. Daar zitten nu nog leerlingen van de International Primary School, maar over enkele jaren zeer waarschijnlijk niet meer. Echter, voor de korte termijn is er geen andere optie dan die noodlokalen. Looyschelder erkent dat de buurt misschien wat eerder geïnformeerd had moeten worden, maar stelt dat eerst alle andere mogelijkheden zijn bekeken. Hij wil niet speculeren over wat te doen als de noodlokalen er toch niet komen.

Beelden politie Hilversum blijven online

HILVERSUM Burgemeester Pieter Broertjes is niet van plan om een tweetal goed bekeken filmpjes die de politie Hilversum al enige tijd terug op Facebook plaatste, te verwijderen. De beelden, waarop bijvoorbeeld te zien is dat een dronken scooterrijder wordt opgepakt, vormen volgens de burgervader geen inbreuk op de privacy.

Dat schrijft Broertjes na vragen van de SP. De socialisten meenden dat de filmpjes niet het doel hadden om mensen op te sporen, daar is immers niets mis mee, maar eerder dienden om te laten zien hoe goed de politie haar werk doet. Daarbij zijn volgens de SP op niet-toegestane gronden persoonsgegevens openbaar gemaakt. "Ook schiet dit duidelijk het doel van het cameratoezicht voorbij, want de camera's zijn bedoeld voor de veiligheid van onze inwoners en niet voor marketingdoeleinden van de politie."
Het gaat onder andere om de beelden van de spectaculaire arrestatie van een scooterrijder op het Oosterspoorplein. Op de beelden zijn ook twee toevallige passanten in beeld. Fractievoorzitter Bianca Verweij van de SP vraagt zich af of deze omstanders 'zomaar' in beeld mogen komen.

Broertjes denkt hier net even anders over. De privacy is niet in het geding en, schrijft hij, deze beelden zijn er om burgers een inkijk te geven in het operationele werk van de politie. "De politie krijgt van veel bewoners positieve reacties terug op de transparante wijze waarop dergelijke acties worden uitgevoerd. Bij het selecteren van de beelden kijkt de politie kritisch naar de privacy van de betrokkenen. Op de filmpjes wordt duidelijk dat aangehouden personen de veiligheid in gevaar brengen, maar zelf niet te identificeren zijn."

'Ben geen coureur, maar een buschauffeur'

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Met een groot spandoek, vlaggen en flyers lieten de buschauffeurs zaterdag van zich horen op en rond het marktterrein. De mededeling is dat zij geen coureurs zijn, maar buschauffeurs. De Gooise rijders van Connexxion legden zaterdag het werk neer omdat zij de werkdruk omlaag willen hebben en meer (plas)pauzes en meer loon.

Gesprek met Ziggo over wifi

hilversum De gemeente Hilversum gaat in gesprek met Ziggo over het openbaar wifinetwerk in het centrum. Grote vraag daarbij is: moeten gebruikers van dat netwerk worden geïnformeerd over het veilig omgaan met openbaar wifi?

Dat is een wens van de SP. De gemeente heeft nog geen schadeklachten ontvangen over onveilig gebruik van het open wifinetwerk, maar wil toch bespreken of waarschuwen van meerwaarde is.

Simone de Jong

(65), geboren en getogen Hilversumse. Ze werkt in het schildersbedrijf dat ze samen met haar man runt.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben verantwoordelijk voor de administratie van ons schildersbedrijf."

Wat doe je als je niet werkt?
"Reizen, naar theater en concerten gaan, over markten slenteren en bloemschikken. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij Vier het Leven en mijn taak is om samen met drie gasten naar theater of concert te gaan. Ook ben ik vrijwilliger bij Hilvertours, ik ga dan als begeleiding mee met bustochten."

Omschrijf Hilversum in 5 woorden:
"Groen. Rustig. Centrum van land. Geboortestad. Markt."

Wat vind je van je woonplaats?
"Heerlijk om te wonen, maar van mij mag het allemaal nog wel iets levendiger."

Naar welk café ga je graag?
"Ik ga graag naar het Tolhuis."

Als je burgemeester was, dan..
"deed ik het beslist niet beter dan onze burgemeester het nu doet."

Waar ben je trots op?
"Mijn man, kinderen en de teckel."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"De Libelle."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Gijsbrecht."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Herman van Veen."

Heimelijk genoegen?
"Echte truffels en echte bonbons."

Mooiste plek in Hilversum?
"De Hoorneboegse heide."

Welke poster hing boven je bed?
"David Cassidy."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"Gemeentehuis."

Wat ontbreekt er in Hilversum?
"Mooi nieuw theater en goed zwembad."

'Keiharde eisen moeten inwilligen en hooguit wat klein pils teruggekregen'

Veel frustratie over onderhandelingsproces en uitkomst coalitieakkoord bij Hart

Karin Walters en Henk Blok vlak voor de algemene ledenvergadering. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het zou een heet avondje worden en een heet avondje werd de goedbezochte algemene ledenvergadering van Hart voor Hilversum dan ook. Woedend waren de aanwezigen over het verlopen onderhandelingsproces voor de nieuwe coalitie, de samenwerking met dat 'vreselijke' D66, het enorme aantal van zeven wethouders in die nieuwe coalitie en vooral het instemmen met 'spookbeeld' Gooistad.

'De laatste weken een ongelooflijke draai om de oren gekregen'

De bijeenkomst vond plaats op initiatief van mede-oprichter en tot de verkiezingen raadslid van Hart voor Hilversum, Meijndert Ruitenberg. Ook hij had zich enorm gestoord aan het onderhandelingsproces met D66, VVD en GroenLinks. "Dat was niet des HvH's, waarin een open structuur heerst en wordt gecommuniceerd met de achterban." Hoe kon het zo misgaan met de lokale partij die na de verkiezingen van maart de grootste werd in Hilversum? Was de groei te hard gegaan en Hart gepromoveerd van de amateurklasse naar de eredivisie? Veel leden vonden in ieder geval dat onderhandelaars Karin Walters en Henk Blok er een potje van hadden gemaakt en - onder andere door in te stemmen met Gooistad en D66 alsnog uit te nodigen - de VVD te veel macht hadden gegeven. "We hebben drie keiharde eisen van de VVD moeten inwilligen", concludeerde een van de aanwezigen. "En we hebben er hooguit wat klein pils voor teruggekregen. Voor de verkiezingen ben je mordicus tegen Gooistad en nu gooi je dat weg. Dan ben je geen knip voor de neus waard. Je hebt 8.000 mensen (zo veel stemmen kreeg Hart, red) in de kou gezet."
Walters wilde graag uitleg geven over het proces en raakte zichtbaar geïrriteerd toen ze continu werd geïnterrumpeerd door boze leden. Opmerkelijk was de botsing tussen oud-fractievoorzitter en erelid Léonie Sazias en Walters. Het huidige Tweede Kamerlid vergeleek de keuze voor Gooistad van Hart met een D66 dat zich moet verdedigen tegen het afschaffen van het referendum.
Het betoog waarin Walters aangaf dat Hart veel van de eigen speerpunten (kleine spoorbomen open, winkels open op zondag, grote gratis fietsenstalling bij station) nu wél had bereikt, die niet in het akkoord zouden staan als Hart in de oppositie terecht zou zijn gekomen, ging er bij velen niet in. Veel van die punten staan immers ook in de programma's van de drie andere partijen. Toch kreeg een (niet-bindende) motie waarin de fractie werd verzocht niet in te stemmen met het coalitieakkoord en Walters en Blok moesten aftreden als lid van Hart voor Hilversum, onvoldoende steun. Het zou de partij kapot maken, betoogde raadslid Jerry Braaksma. "Hart voor Hilversum heeft de laatste weken een ongelooflijke draai om de oren gekregen en nu weer. Maar ik laat Hart voor Hilversum niet ter ziele gaan."

Is het nu Hart voor Hilversum of Hart voor Gooistad?

De fractie van Hart voor Hilversum in gelukkigere tijden. Foto: Yvonne van den Bergh

HILVERSUM De gemeenteraadsverkiezingen van maart waren een referendum over de toekomst van Hilversum. Opgaan in een groot Gooistad was wel degelijk aan de orde, ook al beweren de andere partijen van niet. Als Hilversum Hilversum moet blijven dan is een stem op Hart voor Hilversum de enige keuze. Dat de onderhandelaars van 'Hart' akkoord zijn gegaan met het realiseren van Gooistad voor uiterlijk 2030 heeft bij velen binnen de partij de schellen van de ogen doen vallen.

Controle houden kan beter vanaf het pluche dan als oppositiepartij

Jubelend merken onderhandelaars Karin Walters en Henk Blok in hun open brief aan de leden en hun kiezers op dat veertien van de vijftien speerpunten zijn terug te vinden in het coalitieakkoord, dat vrijdag pas openbaar wordt. Tevreden stelt Walters, aanstaand wethouder van Financiën, dat 95 procent van de wensen is binnengesleept.
Dat enthousiasme delen een deel van de fractie, de leden en de achterban niet. De meeste stemmen zijn binnengehaald vanwege het Gooistad-standpunt, waar stevig en op het agressieve af campagne op is gevoerd. Als enige partij kaart Hart voor Hilversum het spook van Gooistad aan. De grote politieke jongens als D66 en VVD zien die ene grote Gooise gemeente wel zitten. Daar kan nu nog een stokje voor worden gestoken. De andere partijen zeggen dat Gooistad nu niet aan de orde is. Fuseren met Wijdemeren speelt, opgaan in Gooistad is een stip op de horizon. Niets meer en niets minder. 'Fake news', stelt Hart, dat tijdens de campagne er zelfs een tweet uitgooit met de tekst dat er naast holocaust-ontkenners en klimaatontkenners blijkbaar ook Gooistad-ontkenners zijn. Later volgen hier excuses voor, maar het geeft aan dat het hard tegen hard gaat.
De handtekeningen mogen dan onder het coalitieakkoord staan, maar dat betekent niet dat het standpunt van Hart gewijzigd is. “We waren, zijn en blijven tegen Gooistad”, klinkt dinsdag tijdens de heftig verlopen algemene ledenvergadering. Realiteitszin is nodig, stelt Walters, want van de 37 zetels zijn er 'slechts' tien tegen Gooistad, is haar rekensom.
'Vinger aan de pols houden' is het nieuwe motto in het fusieproces. Controle houden is beter te doen vanaf het pluche dan vanuit de oppositiebanken. Nu een samengaan met Wijdemeren onomkeerbaar is, is de strategie van Walters om de volgende stap naar Gooistad tegen te houden of te vertragen. Zij meent dat als er in 2021 drie sterke Gooise gemeenten zijn de behoefte om nog eens op te schalen verdwenen is. Dat mag allemaal zo zijn, maar een deel van de HvH'ers voelt zich bekocht vanwege dit koningsoffer.

Tevredenheid over coalitieakkoord bij D66, VVD en GroenLinks

Zeven wethouders in nieuw college 'had niet gehoeven'

De democratie viert hoogtij met de vier grootste partijen aan het roer, meent VVD'er Floris Voorink. Het coalitieakkoord is een evenwichtige uitkomst. Dat stemt tevreden.

Wimar Jaeger keert terug als wethouder. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het tumult na het bereiken van het coalitieakkoord bij Hart voor Hilversum staat haaks op de rust bij D66, VVD en GroenLinks. Tevredenheid overheerst bij deze drie coalitiepartijen. Iedereen heeft het idee voldoende eigen punten te hebben binnengehaald, waardoor het kwartet aan de slag kan met Hilversum. Dat gaat gebeuren met zeven wethouders (6,6 fte) en dat vinden zelfs de directbetrokkenen een tikkie overdreven.

Op een paar d's en t's na was de VVD-fractie content met het op dat moment nog conceptcoalitieakkoord, zo laat Floris Voorink weten. "Er ligt een verhaal waar mijn fractie oprecht blij mee is en volgens mij de rest ook. Dat is een groot ding. We zijn rond en tevreden. Ik heb echt zin in de komende jaren", merkt de man op die terugkeert in het nieuwe college. Wel zegt hij dat het gebakkelei binnen Hart voor Hilversum een valse start is. "Het is onrustig en dat is verre van ideaal."
Tijdens de onderhandelingen was de verdeling van de portefeuilles wel een dingetje, zoals Voorink het verwoordt. Eerlijk verdelen is de bedoeling geweest. Iedere collegepartij twee bestuurders geven blijkt onmogelijk. Acht wethouders mag wettelijk niet. Eén afgevaardigde per partij in het college is weer niet wenselijk. Voorink spreekt uit ervaring. Sinds het vertrek van SP-wethouder Arjo Klamer eind juni 2017 telt Hilversum vier wethouders. In het afrondende jaar van de collegeperiode was dat nog net te doen, maar eigenlijk is vier te weinig, stelt de liberaal. "In de begroting is gerekend op vijf wethouders. Met vier partijen wordt vijf al snel zes en daar is nu iets meer bij gekomen. Ik vind het ook nogal wat, maar er ligt wel echt een bak werk te wachten."

Nu het college van burgemeester en wethouders uit acht personen bestaat, ontstaan er logistieke problemen in het raadhuis. Grappend zegt Voorink dat dit de gemoederen bezighoudt. Zijn er wel voldoende wethouderskamers en genoeg stoelen in de B&W-kamer?
Dat Hilversum in vergelijking met 2014 2,5 wethouder (van 4,1 naar 6,6 fte) gaat tellen, vinden ze ook bij D66 en GroenLinks aan de forse kant. Maar, zoals Voorink al aangeeft, dit is een compromis van de onderhandelingen. "Het had niet gehoeven", vindt Jan Kastje van GroenLinks. "Dit aantal had niet onze voorkeur. Het zijn er wel veel. Misschien past het bij de uitkomst van de verkiezingen, de onderlinge verschillen in zetelaantallen zijn klein. Maar we zijn daar als D66 wel kritisch over", aldus Wimar Jaeger.

Jan Kastje is blij met aandacht voor verduurzaming en natuur.
Floris Voorink heeft zin in de komende collegeperiode.

'De start van het nieuwe college is onrustig en dat is verre van ideaal'

D66 heeft op haar beurt moeten wachten. In eerste instantie zat de partij niet aan tafel toen 'Hart' probeerde de 'coalitie met winnaars' voor elkaar te krijgen. De poging met het CDA strandde en op verzoek van de VVD kwam D66 als zij-instromer binnen. Na tijdenlang onderhandelen stemt het eindresultaat tot tevredenheid. "Wij herkennen ons verkiezingsprogramma hier in terug."

"GroenLinks constateert met genoegen dat de kern van het coalitieakkoord bestaat uit het werken aan verduurzaming en natuur en inzetten op buurten en op de levendigheid van Hilversum", meldt de partij. Dat ook de duurzaamheidsagenda een belangrijk hoofdstuk in het coalitieakkoord is, met onder andere de afspraak om in 2022 meer duurzame energie op te wekken dan het landelijk gemiddelde, bejubelt GroenLinks. "Alle partijen willen welzijn en zorg meer verankerd zien in de buurten, op basis van wat een buurt nodig heeft. Er komt een HilversumPas en betere schuldhulpverlening. En er zijn doelstellingen opgenomen voor het bouwen van een- en tweepersoonshuishoudens en sociale woningbouw. Onze fractie kan zich uitstekend vinden in het akkoord."

Vrijdag presenteren de partijen de zeven wethouders en geven ze tekst en uitleg over het bereikte coalitieakkoord. Komende woensdag komt het akkoord aan bod tijdens de raadsvergadering.

Politiek Hilversum heeft sterke twijfels over nut en noodzaak wietexperiment

Kritiek coffeeshopondernemers verrast Broertjes

Was politiek Hilversum voor de verkiezingen nog best enthousiast over deelname aan het landelijke wietexperiment, een paar maanden later is alles anders.

Coffeeshop De Leeuw aan de Leeuwenstraat. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Toch wel verrast is burgemeester Pieter Broertjes deze week als blijkt dat veel politieke partijen én ook de coffeeshopondernemers in Hilversum helemaal niet zo positief zijn over het landelijke wietexperiment. "Ik dacht dat we op één lijn zaten."

Vanuit Den Haag zijn er plannen voor een experiment in zes tot tien (middel)grote gemeenten met cannabisteelt voor recreatief gebruik. Broertjes heeft eerder al zijn enthousiasme over deze proef getoond, het huidige gedoogbeleid is in zijn ogen 'failliet'. Ook een (krappe) meerderheid van de gemeenteraad is voor de verkiezingen nog positief.
De raadscommissie, die sinds de verkiezingen nu voor het eerst echt bijeenkomt, bespreekt daarom het voorstel waarin Broertjes voorstelt om Hilversum officieel aan te melden. Overigens, als Hilversum zich aanmeldt, is allerminst zeker dat het mee mag doen. Al tientallen gemeenten hebben interesse getoond in de proef en grensgemeenten lijken gezien de problemen daar meer kans te maken op deelname. In Hilversum spelen die problemen veel minder.
De kans dat Hilversum zich aanmeldt lijkt na deze week echter klein. Meerdere commissieleden zien nog te veel onduidelijkheden, hebben niet de overtuiging dat de criminaliteit met de proef afneemt én - niet onbelangrijk - de coffeeshophouders in Hilversum zelf zijn tegen. "Waarom zouden wij een bijdrage leveren aan een experiment dat niet onderbouwd is", aldus Myra van Bladel van de ChristenUnie.

In een brief aan de lokale politiek spreken de ondernemers dus over een slecht plan. "De door de overheid aangewezen kweker moet bepalen welke soort er gekweekt wordt, er is vanuit de coffeeshops geen enkele mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het assortiment. Dat betekent dat alle shops in Hilversum dezelfde soort(en) moeten verkopen, terwijl dit niet aansluit op de vraag."
Probleem is dus, aldus André Schreuders van coffeeshop De Leeuw, dat alle coffeeshops met het experiment straks - om maar een vergelijking te maken - 'Amstel' verkopen en 'Heineken' alleen nog maar bij illegale dealers is te krijgen. Grote vraag is bovendien wat er gebeurt als het experiment mislukt, aldus de ondernemers. Er is geen plan B. "Het feit dat de duur van het experiment is vastgesteld op vier jaar en dat de situatie dan weer terug moet naar hoe het nu is, is niet reëel. Een tenietgedane inkoop is niet zomaar weer opgebouwd."
Vanuit de politiek komt er vooral kritiek vanuit VVD en SP. Kritiekpunt is onder meer dat als Hilversum zich aanmeldt het niet meer terug kan.
Broertjes zelf meent dat er geen sprake is van zo'n 'point of no return' en Hilversum altijd uit de proef kan stappen. Hij voegt toe dat er verschillende soorten experimenten komen om zo de proef een zo goed mogelijk vervolg te kunnen geven.
Uiteindelijk krijgt Broertjes van vijf partijen geen steun. Naast VVD en SP zijn dit CDA, ChristenUnie en Hart voor Hilversum. D66, GroenLinks en PvdA zijn wel voor deelname.

Oude fabriekshal Brandsma nu thuishaven Fabrique Ludique

Creatieve activiteiten in industriële ruimte aan de Mussenstraat

Verscholen in Oost zit Fabrique Ludique, een plek voor creatievelingen en originele activiteiten. Een locatie zoals Mout. "Zo moet je het zien."

Waar ze vroeger met metaal aan de slag waren, is nu de locatie voor kunstzinnige activiteiten. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Rauw, puur, industrieel, karaktervol en amper op de radar. Dat gaat op voor Fabrique Ludique. De oude fabriekshal aan het einde van de Mussenstraat is een locatie geworden voor creatieve en kunstzinnige ondernemers en dito activiteiten en in de nabije toekomst wellicht ook voor woningbouw.

Het bord van Brandsma Metaalveredeling prijkt nog steeds boven het pand. Maar het bedrijf is al een tijdje weg. Sinds januari is het voormalige bedrijfsgebouw in het bezit van Makeltrent, het familiebedrijf van Van de Wetering, gespecialiseerd in het verhuren en creëren va starterswoningen. In het kantoorgedeelte zitten startende, creatieve ondernemers, waaronder kunstenaars, een digitaal productiebedrijf en een huisfotograaf. Bar Bizar is de ontvangstruimte en tevens werkplek. De inrichting en vibe passen naadloos bij de industriële sfeer. De loods uit 1967 van 400 vierkante meter is tegenwoordig steeds vaker het decor van creatieve concepten.

Guus Meeuwis heeft er al een videoclip opgenomen en een fotoshoot gehad. Ook winkelketen H&M heeft de Mussenstraat 55 ontdekt. Voorzichtig weten steeds meer mensen Fabrique Ludique te vinden voor (boek)lezingen, seminars en experimenteerruimte. Van vrijdag 7 tot en met zondag 9 september is de hal het decor van een tentoonstelling van meerdere kunstenaars. "Dit is een nog onontdekte plek in Hilversum met een rauw randje. Karaktervol. Het is een locatie zoals Mout. Zo moet je deze plek zien", legt Raoul van de Wetering uit.

De industriële vibe is overal voelbaar.

Guus Meeuwis heeft er al een videoclip opgenomen

Naast inbreng en verzoeken van anderen leven er bij de mensen van Fabrique Ludique, dat net voorbij de creatieve broedplaats Werf35 ligt, zelf ook genoeg plannen. Tijdens het WK voetbal in Rusland is het idee om oude wedstrijden van het Nederlands elftal te vertonen. "Zodat we er toch bij zijn", is de uitleg. Een Hawaiian curlingactiviteit houden is een ander idee dat hij noemt. "Wij willen hier levendigheid hebben."

Op de locatie wil Makeltrent creatieve startende bedrijven vestigen, het eigen kantoor van de Pelikaanstraat naar de Mussenstraat 55 brengen en ook woningen in combinatie met werkplekken creëren voor starters en expats, waaronder zes lofts, acht maisonnettes en vijf stand-alone-werkplekken voor start-ups. Daarnaast is de hoop gevestigd op de fabriekshal om te gebruiken als activiteitenhal met voor de deur 25 parkeerplekken. Deze locatie biedt volgens Van de Wetering iets dat er nog niet is in Hilversum. "Als we Fabrique Ludique draaiend krijgen, dan willen we het houden."

'Als we de hal draaiend krijgen, dan willen we het houden'

Trampolinepark Clemens in augustus open

'Mensen zeggen dat het tijd wordt dat er iets in de kerk gebeurt'

De Clemenskerk. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het veelbesproken en fel bekritiseerde trampolinepark in de Clemenskerk opent ergens eind juli/begin augustus de deuren. Dat zegt initiatiefnemer Saskia de Wit van Flight Deck 53.

Speeltoestellen iets later door vertagingen
bij de leveranciers

Eerder dit jaar hoopte de Bussumse al in juni open te kunnen, maar door vertragingen bij de leveranciers komen de verschillende springtoestellen iets later - waarschijnlijk medio juni - aan. "En dan gaan we voor de opening nog proefdraaien met wat kinderen uit de buurt."
Juist vanuit die buurt rond het gebouw aan de Bosdrift is er veel verzet tegen de komst van zo'n springpark voor tieners. Buurtbewoners vrezen parkeeroverlast, verkeersonveilige situaties en bovendien, aldus de Vrienden van de Clemenskerk, past een trampolinepark niet in een monument dat voor miljoenen is gerestaureerd. Woedend waren zij ook toen er in hun ogen vrij plotseling tientallen bomen tegen de vlakte gingen om meer parkeerplaatsen te realiseren.
De gemeente staat echter achter het initiatief van De Wit. En ook de bezwaarschriftencommissie stelde eind vorig jaar de zorgen vanuit de buurt wel te begrijpen, maar verklaarde alle bezwaren van buurtbewoners over het effect op de leefbaarheid, de toename van het verkeer en de geluidsoverlast ongegrond.
De Wit zelf maakt zich er inmiddels niet zo druk meer om. De rel is immers een zaak tussen de buurt en de gemeente. Ze heeft er dus niet zo veel mee te maken en staat in haar recht, zegt zij. Bovendien, aldus de Bussumse, verneemt zij steeds meer positieve geluiden uit die buurt. "Een mevrouw van 80 bijvoorbeeld vertelde me dat ze eerst bezwaar aantekende, maar zich nu heeft teruggetrokken. Veel mensen zeggen dat het tijd wordt dat er iets in de kerk gebeurt. En heel veel mensen staan er neutraal in. Ze zijn niet voor en niet tegen."
Wel is De Wit van plan om een meedenkgroep uit de buurt in het leven te roepen. Ook komt er nog een informatieavond. Toch weet ze dat het verzet niet over zal gaan. "Ik heb op allerlei manieren contact gezocht met de Vrienden, maar je kunt nu eenmaal niet iedereen tevreden stellen."

Fanfare en applaus voor 175 deelnemers Rolstoelvierdaagse

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Feest op de Kerkbrink vrijdagavond. Daar werden alle ruim 175 deelnemers van de HilverZorg Rolstoelvierdaagse onthaald. Onder begeleiding van de fanfare en luid applaus werden zij binnengehaald en kregen bloemen. Mevrouw Van Erven (84): "Ik hoop van harte dat ik volgend jaar nog in leven ben om de avondvierdaagse weer te beleven, want ik vind het fantastisch."

Watersporters vaak de fout in op de Plassen

LOOSDRECHT Veel watersporters op de Loosdrechtse Plassen hebben lak aan alle regels op het water. Dat wordt duidelijk na extra controles door Buitengewoon Opsporingsambtenaren van Recreatie Midden-Nederland tijdens de afgelopen dagen. Bij slechts een kwart van de gecontroleerde vaartuigen bleek alles helemaal in orde en volgens de regels.

Controles op vaarsnelheid, snelvaarontheffingen, vaarbewijzen en registratiebewijzen van motorvaartuigen leverden meer dan twintig waarschuwingen op en één proces-verbaal. "Met name jeugdige watersporters werden regelmatig betrapt op te snel varen en het veroorzaken van overlast voor andere recreanten", aldus Recreatie Midden-Nederland.

Bij gemeente en recreatieschap komen regelmatig klachten binnen over te snel varende motorboten, luidruchtige jongeren en onveilige situaties, veroorzaakt door watersporters. BOA's en politie voeren dan ook regelmatig controles uit en spreken overtreders aan op hun vaargedrag. Jeugdige watersporters die in de fout gaan, krijgen in eerste instantie een waarschuwingsbrief mee voor hun ouders. Eventuele overtredingen daarna worden direct beboet.

Vrije val aantal ijsvogelpaartjes

HILVERSUM De stevige winter in de tweede helft van februari en begin maart - en dan met name de ijzige, harde Syberische wind - is veel ijsvogels in 't Gooi en de Vechtstreek fataal geworden. Het aantal ijsvogels in de regio is met 75 tot 80 procent achteruitgegaan.

Dat meldt coördinator Jelle Harder van de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek. "Nu de eerste monitoring van de vaste broedplekken vrijwel rond is, zijn pas zestien paar ijsvogels met zekerheid vastgesteld. De verwachting is dat er nog hooguit tien paar bij zullen komen. Dit lage aantal staat in schril contrast met het recordjaar in 2017. Toen werden in de regio maar liefst 104 paar ijsvogels geteld."
In andere delen van Nederland zijn de cijfers niet veel beter. De werkgroep hoopt dat een aantal ijsvogels het eerste broedsel heeft overgeslagen om bijvoorbeeld zelf eerst weer op krachten te komen om daarna alsnog te gaan broeden.

Waterhoofd als tijdbom op Regentesselaan 12 ontmantelen

Omwonenden uiten opnieuw hun zorgen richting politiek

In februari lieten de bewoners al van zich horen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Nog altijd zijn de zorgen bij de omwonenden van de Regentesselaan 12 niet verdwenen. Opnieuw zijn zij in de pen geklommen richting de politiek om de plannen van de nieuwe eigenaar tegen te kunnen houden, zodat het voormalige theehuis en twee monumentale eiken behouden blijven.

Voorstel bewoners: 'Locatie Regentessielaan 10 is ook te koop'

Medio februari kregen omwonenden van bovengenoemd adres de schrik om hun hart van het 'megalomane plan' van hun nieuwe buurman. Volgens de bezorgde mensen uit de Trompenberg druisen de plannen in tegen het bestemmingsplan en de afspraken die gelden binnen het beschermd dorpsgezicht. Op het terrein waar voorheen de familie Brenninkmeijer woonde, wil de nieuwe eigenaar een kolossaal pand neerzetten. Uit bestudering van de bouwtekening vermoeden de bewoners dat er een zorgcomplex voor ouderen komt. Er moet een gebouw van vier verdiepingen verrijzen met negen grote toiletten, drie badkamers en twee ingangen.

Dat het oudste pand in de villawijk dreigt te verdwijnen, het theehuisje uit 1901 zonder monumentale status, is voor de omwonenden helemaal niet te verkroppen. Dat geldt ook voor de voorgenomen kap van twee oude eiken. In de ogen van de omwonenden kan de gemeente hier geen medewerking aan verlenen. "Het plan met sloop en een nieuwbouwpand met een waterhoofd als tijdbom dient te worden ontmanteld, zo niet ernstig bijgesteld", stelt Maarten Kaptein namens de Regentesselaanbewoners in de brief die gericht is aan het college van burgemeester en wethouders.
Opmerkelijk is het voorstel dat de bewoners doen in hun brief. "Het door de nieuwe eigenaar gezochte bouwvolume kan op twee plaatsen in onze laan zonder dat een nieuw te bouwen groenbelastende woonkolos wordt gerealiseerd", aldus Kaptein. "De locatie Regentesselaan 10 annex aan nummer 12 is ook te koop en bevat meer dan voldoende volume om aan de huidige woonwensen van de huidige eigenaar tegemoet te komen", is het vervolg.
Bewoners van de Regentesselaan staan niet alleen in hun strijd om sloop- en nieuwbouwplannen tegen te gaan. Inmiddels hebben de Stichting Hilversum Pas op, Erfgoedvereniging Heemschut, Wijkvereniging Parken, de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk en Bomen Stichting uit Amsterdam hun steun uitgesproken, net zoals een aantal lokale politieke partijen. Het verzet moet groeien. Momenteel zijn de bewoners bezig om het 'Regentesseprotest' in een breder perspectief te plaatsen. Zij hopen dat meer buren zich aansluiten. De bezorgde bewoners vinden het hoog tijd om een gesprek te voeren met wethouder Floris Voorink. Die wens spreken zij in hun brief nadrukkelijk uit.

Uitsmijter college: plus van 5,9 miljoen euro

Hogere parkeerbelasting leidde tot meer inkomsten. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Noem het een uitsmijter van het nog zittende college van burgemeester en wethouders. Op de valreep kwam zij nog met goed nieuws: de jaarrekening 2017 valt positief uit. Hilversum kan in totaal 5,9 miljoen bijschrijven op de rekening, terwijl de verwachting was dat uitgaven en inkomsten volkomen in balans zouden moeten zijn.

Dat Hilversum bijna 6 miljoen euro plust is onder andere het gevolg van de grondexploitatie op Anna's Hoeve. Huidig wethouder van Financiën Wimar Jaeger laat weten dat het gaat om een bedrag van 5,5 miljoen euro. Een andere meevaller zijn de extra inkomsten vanuit het gemeentefonds en ook het parkeren heeft bijna 500.000 euro in het Hilversumse laatje gebracht. "Geld overhouden uit parkeren is nooit het doel", vertelt wethouder Floris Voorink. "Maar we hebben een grote klapper op parkeren gemaakt in het centrum. Dat het centrum aantrekkelijker is, merken we echt uit de opbrengsten uit de parkeermeters en de parkeergarages. Daarnaast is het aantal wijken met betaald parkeren en vergunningparkeren uitgebreid", luidt de verklaring van de liberaal.

Niet alles verliep volgens plan of ging boven verwachting. Op het gebied van de jeugdzorg lijdt de gemeente 1,8 miljoen verlies. Nadelige cijfers zijn er ook als het gaat om het minimabeleid (7 ton), de eigen bijdrage geïndiceerde zorg (6 ton) en de Wmo (9 ton). Wellicht heeft de gemeente op zorg te voorzichtig begroot. Wethouder Eric van der Want kan zijn vinger er niet precies op leggen. Wakker ligt hij niet van de tekorten. Op een begroting van 86 miljoen euro voor de zorg vindt hij de 2,8 miljoen euro (ook hier zijn meevallers, red.) in de min wel meevallen.

2,8 miljoen in de min op de zorgbegroting van 86 miljoen 'valt wel mee'

Financieel staat Hilversum er uitstekend voor, is de lezing van het kwintet. De gemeente kan dik 6 miljoen toevoegen aan de algemene reserve, waar nu 80,5 miljoen in zit. Dat in de afgelopen vier jaar 28 miljoen is toegevoegd aan de schatkist laten de bestuurders niet onopgemerkt voorbijgaan. Daarmee is de gemeente kerngezond. "Huizen zou zijn vingers erbij aflikken", is de typerende uitspraak van Jaeger. Wel valt de schuldpositie hoger uit: 171,8 miljoen. Dat heeft alles te maken met de aankoop van Crailo. Het Hilversumse deel - Bussum en Laren hebben ook een duit in het zakje gedaan - bedraagt 18,7 miljoen euro. Dit zijn tijdelijke kosten, want de grond wordt voor dezelfde prijs doorverkocht aan de GEM Crailo BV, aldus Jaeger.

Geen middelen om te handhaven

Gemeente kan op niet-reguliere koopzondagen alleen signaleren

Strikt genomen is het illegaal als de winkels op een niet-reguliere koopzondag open zijn. De gemeente doet daar niks aan, maar dat kan zij ook helemaal niet.

Wethouder Jaeger verwacht dat de winkels zondag open zijn, ook al is het geen reguliere koopzondag. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Al had de gemeente willen handhaven dan had zij geen poot om op te staan als de winkeliers op zondag open zijn. In het raadhuis beschikken ze niet over de middelen om ondernemers een halt toe te roepen, zo liet wethouder Wimar Jaeger tijdens de gezamenlijke commissie van afgelopen woensdag weten over het wijzigen van de Winkeltijdenverordening.

Dat kwam tijdens de vergadering aan het licht toen ChristenUnie-raadslid Tjerk Pelsma Alec Dijkshoorn en Gertjan van Vliet - bewoners van de Mgr. van de Weteringstraat - aanspoorde om bij de gemeente aan te geven dat zij overlast ervaren van de koopzondag. Een week eerder had Jaeger tijdens de raadsvergadering letterlijk nog gezegd: "We handhaven op het moment dat er sprake is van overlast. Formeel hebben we geen gedoogbeleid. In het verleden hebben we één klacht gehad en daar is toen op gehandhaafd." Met die uitspraak vers in het achterhoofd gaf de CU-politicus deze boodschap mee aan de insprekers.
Maar die handhavingsvork zit heel anders in de steel. Dat bleek uit de beantwoording van de D66-bestuurder. Jaeger deelde de commissie mede dat er geen bestuurlijke handhavingsmiddelen zijn. Boetes opleggen is helemaal niet mogelijk. Het enige dat de gemeente kan is signaleren. Dat is ook gebeurd in het geval van die ene overlastmelding. Daar heeft de gemeente direct op gereageerd en dat gesprek had effect.

Feitelijk gezien plegen de ondernemers een economisch delict. Vanuit die optiek kan er aangifte worden gedaan bij de politie, maar dat is de gemeente absoluut niet van plan. Jager bleef benadrukken dat de lokale overheid al sinds 2013 niet handhaaft als ondernemers op zondag hun deuren opengooien. Dat is volgens de wethouder overigens niet gedogen. Hij ziet dat als consistent beleid. Winkeliers doen hun deuren open. Dat bepaalt de gemeente niet, luidde zijn redenering steeds.

Centrumbewoners willen niet de rekening betalen voor de ondernemers

Maar daar komt verandering in als de gemeenteraad op woensdag 6 juni ja zegt tegen de nieuwe verordening. Dat lijkt een formaliteit, aangezien de meerderheid wil dat de ondernemers zelf mogen bepalen of zij op zondag wel of niet de deuren opendoen. In het nieuwe beleidsstuk zijn wel regels over handhaving opgenomen, zei Jaeger woensdag. Tot het besluit om het aantal koopzondagen vrij te geven zit nog één niet-reguliere koopzondag. Daarmee lijkt een aangifteregen niet ter zake.
Invoering van 52 koopzondagen heeft grote impact op de centrumbewoners. Dat bewees het relaas van Dijkshoorn en Van Vliet wel. In de periode van januari tot en met begin mei, waarin de Stichting Centrum Hilversum alle beschikbare koopzondagen opnam, hebben de bewoners een flinke voorproef gekregen van wat hen voor altijd te wachten staat. De parkeerdruk in hun buurt is extreem hoog en zij moeten nu betalen om de auto kwijt te kunnen. Dit kost hen visite. Normaliter vieren de centrumbewoners hun verjaardagen, jubilea of feestjes op de niet-koopzondagen. Dat is na 6 juni niet meer mogelijk. De twee Hilversummers bepleiten dat het centrum voor vergunninghouders wordt, desnoods alleen op zondag en dat hun bezoek op zondag gratis/onbeperkt kan parkeren met de gemeentelijke parkeerapp. Bewoners hoeven niet de rekening te betalen voor de wens van de ondernemers, was hun stelling.

Toch wachten op integrale visie

Plannen voor de Naarderweg 16 blijven on hold. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Voorlopig blijven de pandeigenaren van de Naarderweg 16 en Leen Bakker in de gemeentelijke wachtkamer zitten. Wethouder Floris Voorink is zeker van plan om met de ontwikkelaars om tafel te gaan zitten, maar stelt dat het eerst nodig is dat de gemeente een integrale visie opstelt.

Dat was de minder prettige boodschap tijdens de gezamenlijke commissie van vorige week woensdag aan het adres van Tom Bleker (woordvoerder namens de eigenaar van Naarderweg 16) en Harry van der Spoel (eigenaar Leen Bakker-pand aan de Korte Noorderweg). Volgens de VVD-bestuurder hoeven de twee insprekers niet nog eens jaren te wachten, maar zij moeten wel rekening houden met het feit dat hun bouwplannen enkele maanden op de plank blijven.

"We moeten ook werkgelegenheid bouwen", aldus de wethouder. "In de tussentijd zijn er veel locaties rondom de spoorzone en op tal van ruimtes en plekken waar iets gebeurt. Veelal in combinatie met wonen. We hebben zorgen over de teruglopende werkgelegenheid. Daarom moeten we eerst een integrale visie doen, zodat de politiek een weloverwogen besluit kan maken."
Daar voegde Voorink direct aan toe dat hij in de komende tijd met beide heren uiteraard in contact wilde blijven. Naar die handreiking waren beiden op zoek. Van der Spoel sprak wel uit dat hij graag een intentieovereenkomst wil sluiten met de gemeente voor het wonen-werken in de oude Leen Bakker. Daarvoor moet hij meer geduld betrachten.

Bij langdurige leegstand is niemand gebaat, zeiden beide insprekers, die al jaren bezig zijn met hun plannen en ineens vastliepen in de gemeentelijke molen. Dat onderschreef Voorink. "Ik snap dat het frustrerend is."

25 / 32

"Als je de pauw hoort schreeuwen haal dan maar je wasgoed van de lijn'

Kinderboerderij De Hertenkamp viert 80-jarig jubileum

Mekkerende geitjes, opgewonden kinderstemmetjes en een schreeuwende pauw: De Hertenkamp ten voeten uit. Binnenkort is het er feest. En iedereen mag komen.

Gino houdt het pasgeboren geitje stevig vast zodat de jonge bezoekertjes het kunnen aaien. Foto: Karin van Leeuwen

Hilversum Met een grote grijns loopt Gino rond. In zijn hand een hark waarop hij leunt terwijl hij kletst met een andere vrijwilliger. Werken op de kinderboerderij De Hertenkamp doet hij met veel plezier. Net als alle andere medewerkers kijkt hij uit naar het eerste weekend van juni als De Hertenkamp het tachtigjarig jubileum viert.

"We hebben regelmatig opa's en oma's met hun kleinkinderen op bezoek die vertellen dat ze vroeger met hun eigen kinderen naar De Hertenkamp kwamen. Ik vind dat altijd weer leuk om te horen", vertelt Yvonne Bon. Vijfentwintig jaar werkt ze al op de kinderboerderij en de dag dat ze er met tegenzin naartoe gaat, moet nog komen. Samen met Saline Schuurman en Chantal van Aarde zorgt zij ervoor dat de dagelijkse gang van zaken op rolletjes loopt. Op papier is zij de beheerder, maar ze vindt dat ze dat alle drie zijn. In het gezellige kantoor waar de hond tevreden op de bank ligt, vertelt ze dat de uitdaging van haar werk is de verbinding maken tussen mens en dier. Niet alleen met de bezoekers, maar vooral met de medewerkers. "Dagelijks worden wij geholpen door harde en enthousiaste werkers van de zorggroep. Hoewel hun baan hier niet vrijblijvend is, houden we de druk bewust laag. Het moet ook ontspannend zijn." Hun belangrijkste taken zijn het voeren van de dieren, zorgen dat ze voldoende water hebben en het schoonhouden van hun hokken, legt Schuurman uit. Twee jaar werkt zij nu op De Hertenkamp. Ze begon als stagiaire en toen er werd gezocht naar een vaste kracht dacht Bon ogenblikkelijk aan Saline. "Hier werken betekent meer dan alleen maar de dieren verzorgen. Je moet ook goed met mensen kunnen omgaan. De vrijwilligers op weg helpen, de bezoekers te woord staan en met kinderen kunnen omgaan. Saline kan dat allemaal." Saline nam het aanbod van Bon met beide handen aan na het afronden van haar opleiding in Barneveld.

Chinezen

Het vaste team: Saline, Chantal en Yvonne. Foto: Karin van Leeuwen

Piétrain-varken Suus en hangbuikzwijntje Hanna zijn aan elkaar gewaagd

Geen dag is hetzelfde en elke keer maken ze wel weer wat opvallends mee. Het meest bijgebleven: de bus met Chinese toeristen die hun ogen uitkeken. "Ze fotografeerden werkelijk alles. Zelfs de kruiwagen." Schuurman schiet weer in de lach als ze er aan terugdenkt. Het nestje dat koolmeesjes in de brievenbus hadden gemaakt, staat Bon ook nog helder bij. "Ik haalde post eruit en voelde iets. Een prachtig nestje. We hebben een briefje op de bus gehangen dat er voorlopig geen post in kon worden gedeponeerd." Twee bewoners waar je op De Hertenkamp niet omheen kunt is hangbuikzwijntje Hanna en Piétrain-varken Suus, die 15 mei twee kaarsjes op de verjaardagstaart uit mocht blazen. "Suus en Hanna zijn aan elkaar gewaagd en we halen ze zo veel mogelijk uit elkaar", vertelt Bon. Hanna is jaren geleden gedumpt op de Oude Meentweg en hoewel De Hertenkamp geen dierenopvang is, hebben ze het hangbuikzwijn met liefde opgenomen. Zij is de favoriet van Van Aarde. "Ik hoef maar te roepen of Hanna komt al aanlopen. Het is net een hond, zo koddig." De pauw trekt ook altijd veel bekijks, zeker als hij met zijn veren pronkt. "Als je de pauw hoort schreeuwen, haal dan je wasgoed maar van de lijn, want dan komt er regen aan. Of er is onraad, dan laat hij ook van zich horen."

Schoolklassen

Dankzij de gezinnen Waller-Cock en Duwaer die tachtig jaar geleden op de Ceintuurbaan woonden, bestaat het van oorsprong gemeentelijke hertenkamp. En daar mogen we trots op zijn, vinden de drie vaste medewerksters. "De entree is gratis en de bezoekersaantallen zijn hoog. Ook hebben we een educatieve functie voor scholen en kinderdagverblijven. En dat we mensen met een beperking een leuke en nuttige invulling aan hun dag kunnen geven, is alleen maar geweldig", vindt Bon.

Feestweekend

Het feest wordt groots gevierd op 2 en 3 juni. Op beide dagen tussen 11.00 en 16.00 uur is er van alles te doen. Een imker is aanwezig om te vertellen over de bijen en kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen. Daarnaast zijn er spelletjes én scoutinggroep Heideheuvel is present in De Hertenkamp aan de Hoge Naarderweg 205.

Mobiele escaperoom beleeft première op Trots Markt de Gijsbrecht

'Muziek, spanning, rook en schrikeffecten komen allemaal voorbij'

Dion Viarossieau (midden) tijdens het in elkaar zetten van de escaperoom. Foto: DionV productions en TTSU

HILVERSUM Een primeur op de Gijsbrecht van Amstelstraat komende zondag. Tijdens de Trots Markt in de Hilversumse winkelstraat kunnen durfals de mobiele escaperoom van creatieve duizendpoot Dion Viarossieau in. De escaperoom op wielen in horrorstijl is zeven meter lang en twee meter breed. Bezoekers krijgen twaalf minuten de tijd om in vier kamers puzzels op te lossen en zo de deur van de escaperoom te openen.

'Ik moet zeggen dat het echt uitdagend is
en heel spannend'

Viarossieau (DionV) had vorig jaar succes met het megaspookhuis Halloween Nightmares in winkelcentrum The Wall aan de A2 bij Utrecht. Daarmee trok hij in vier maanden tijd ruim 42.000 bezoekers. Vanaf volgende wek trekt hij het land in met de griezelige mobiele escaperoom die hij samen met zijn creatieve rechterhand Giovanni Roemer bouwde.
"De mensen worden panisch", belooft Viarossieau. "Muziek, spanning, rook en schrikeffecten komen allemaal voorbij. Mensen raken helemaal gedesoriënteerd."
De ondernemer had, nadat hij contact had met Renske Schriemer van de Stichting Ondernemersfonds De Gijsbrecht, al plannen voor een escaperoom op de Gijsbrecht. Maar daarvoor zijn weer allerlei vergunningen nodig en Viarossieau zegt niet het geduld te hebben om te wachten op het in zijn ogen trage handelen van de gemeente. "Ik ben een bouwer, doe creatieve dingen. Als ik dan moet wachten, vind ik het op een gegeven moment niet meer interessant. En toen ontstond het idee voor de caravan."
Schriemer noemt het een enorme eer dat de Gijsbrecht de allereerst locatie is waar de escaperoom staat. "Ik heb de escaperoom zelf ook gedaan tijdens de preview, en ik moet zeggen dat het echt uitdagend is en heel spannend. Onze groep kwam tot de derde kamer; wie weet lukt het mij volgende week om de code te kraken en de deur van de escaperoom te openen."
De escaperoom is zeker niet voor watjes. "De ontvoering van een meisje staat centraal en het loopt helaas niet goed af", leggen de bedenkers uit. Niet voor niets geldt de leeftijdsaanduiding zestien plus voor deelname aan de escape, hoewel dappere tieners onder begeleiding van hun ouders best een gokje mogen wagen.
Komende zondag tussen 10.00 en 18.00 uur staat de mobiele escaperoom op de Gijsbrecht. Geïnteresseerden zijn elk kwartier welkom. Per bezoek kunnen vier mensen naar binnen. Dat kost bij elkaar 20 euro (per bezoeker dus 5 euro). Tickets zijn ter plaatse te koop bij de mobiele (knalpaarse) escaperoom.
De Trots Markt trekt iedere keer weer duizenden bezoekers. Er staan kramen vol mooie en ambachtelijke producten, lekker eten en drinken in combinatie met het aanbod van de winkeliers in de straat. Er is ook altijd veel te beleven voor alle leeftijden.

Thriller veelbelovend debuut van Hilversumse schrijver

Marijn van Zomeren heeft al plannen voor een tweede boek. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hij heeft er vijf jaar aan gewerkt, maar nu ligt de thriller 'Dagboek op doktersrecept' dan toch eindelijk in de winkel. De verkoop loopt goed en ook de reacties zijn positief. En dus is de 31-jarige Marijn van Zomeren uit Hilversum een tevreden mens.

Verhaal wordt na een wat moeizaam begin wel steeds prettiger leesbaar

Dat was begin mei wel even anders. Een dag na de officiële lancering werd zijn debuut 'Dagboek op doktersrecept' weer uit de handel gehaald. Door een fout van de uitgeverij lag namelijk de verkeerde druk in de winkel. "Verschrikkelijk. Helemaal omdat het mijn debuut is."
Maar sinds 8 mei is de goede versie alsnog verkrijgbaar. Voor Van Zomeren is daarmee een droom werkelijkheid geworden. Vijf jaar lang is hij ermee bezig geweest. Het ging met ups en downs, geeft de Hilversummer toe. En achteraf gezien was het eerste concept allesbehalve een meesterwerk. "Daarna kreeg het verhaal meer diepgang en spanning, werd het meer thriller dan horror, wat aanvankelijk de bedoeling was."
'Dagboek op doktersrecept' neemt de lezer mee in de ervaringen en hersenspinsels van Johan Nijhuis. Tien jaar na de zelfdoding van zijn moeder en oom keert hij terug naar zijn fictieve saaie en degelijke geboortedorp Maartenshoef (een combinatie van Maartensdijk en Kortenhoef), vlak bij Hilversum. De nachtmerries die hij eerder had achtergelaten, keren in alle hevigheid terug. Letterlijk. De soms grofgebekte hoofdpersoon ziet nog één uitweg om niet zo te eindigen als zijn moeder: een afspraak met Van Praag, zijn vroegere psycholoog. Nijhuis wordt door zijn therapie en nachtmerries gedwongen terug te gaan naar de tijd die hij zelf verdrongen heeft.
Het boek is geschreven in dagboekvorm, dus vanuit de eerste persoon en dat is in het begin even wennen. Maar al vrij snel leer je Nijhuis kennen. Aanvankelijk lijkt hij een wat autistische jongen zonder vrienden en zonder enige ervaring met vrouwen. Aan de andere kant durft hij wel te zeggen wat hij denkt en beschikt hij over de nodige humor, blijkt bijvoorbeeld tijdens de gesprekken met Van Praag. Het verhaal wordt daardoor na een wat moeizaam begin wel steeds prettiger leesbaar. Daarmee stijgt de spanning en wordt het einde heftig.
Van Zomeren, die 16 juni een signeersessie geeft bij Bruna op de Gijsbrecht, heeft al plannen voor een tweede boek. Veel wil hij niet over kwijt. In zijn nawoord van 'Dagboek op doktersrecept' belooft hij zijn ouders ooit nog een kinderboek te schrijven, zoals zij zo graag willen. "Wel in griezelvorm uiteraard, maar dat mag de pret niet drukken."

29 / 32

Fietstocht langs herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Foto: Fietsgilde

Vrijdag 1 juni

Dag van de Architectuur

16.00 uur | Dudok Architectuur Centrum

De Dag van de Architectuur op 1, 2 en 3 juni heeft dit jaar als thema 'Utopisch wonen, van Walden tot Almansweide'. Het DAC verzorgt een uitgebreid programma met een minisymposium, lezingen, openstellingen en wandelingen in en rond Hilversum. Zie voor programma www.dudokarchitectuurcentrum.nl/dag-van-de-architectuur/.

Zaterdag 2 juni

Jong Viore: voor jonge mensen met kanker

10.30 uur | Viore, centrum voor mensen die leven met kanker

Elke eerste zaterdag van de maand om 10.30 uur is er bij Viore een bijeenkomst voor jonge mensen (25-40 jaar) die kanker hebben (gehad). De inhoud is altijd een mix van praten en doen. Denk aan wandelen, koken, film kijken, etc. Meer informatie via progamma@viore.org of bel: 035-6853532.

Repair Café

10.00 uur | Bibliotheek Gooi en meer vestiging Loosdrecht

De slogan van het Repair Café is 'Weggooien? Mooi niet!' Heeft u kapotte huishoudelijke apparaten of een blouse waar de knoop vanaf is? En lukt het u niet zelf om het te herstellen? Dan kunt u terecht bij het Repair Café. In juli en augustus is er in verband met de zomerperiode geen Repair Café.

Varen en stil genieten op de Ankeveense Plassen

13.30 uur | IJsclubgebouw Ankeveen

Ga met de boswachter mee op een boottocht door het heldere water van de Ankeveense Plassen. De boottocht van 2 uur biedt je een unieke kans om door het kraakheldere water van de smalle slootjes en weidse plassen te varen. Vanuit de open boot heb je vrij zicht. Leuk voor het hele gezin!

Papiergeldbeurs IBNS

10.00 uur | Hotel Lapershoek

Voor verzamelaars en geïnteresseerden van papiergeld organiseert IBNS Nederland een papiergeldbeurs. Op de beurs zijn biljetten verkrijgbaar vanuit de hele wereld. Van nieuwe biljetten tot biljetten van landen die niet meer bestaan. Met een thema-expositie van bevrijdingsbiljetten.

Fietstocht langs herinneringen aan WO II in Hilversum

10.00 uur | Museum Hilversum

Op zaterdag 2 juni rijdt het Fietsgilde de dagtocht 'Hilversum 1940-1945', vertrek om 10.00 uur van de Kerkbrink in Hilversum voor het museum. Voor meer informatie over deze en andere tochten zie www.fietsgilde.nl.

Zondag 3 juni

Schilderijen en glasobjecten

11.15 uur | Regenboogkerk

Schilderijen van Maarten Vlam en glaswerk van Henny Verhoeven zijn vanaf zondag 27 mei te zien in de Regenboogkerk. De nieuwe expositie wordt rond 11.15 uur geopend. Van Vlam, inwoner van Vreeland, is de serie 'Romantisch landschap' te bewonderen en van de vorig jaar overleden Verhoeven glaskunst.

Wandeling na verlies

10.00 uur | De Zanderij

Elke eerste zondag van de maand organiseert Miranda van den Eijnden van Artesia een boswandeling na verlies. De wandeling is bedoeld voor mensen die met een overlijden te maken hebben (gehad). Graag aanmelden als je mee wilt lopen bij info@praktijkartesia.nl of bel naar 06-23665687.

Live opnames Burg en Buitink

15.00 uur | MCO

Live opnames studio 2 MCO HIlversum. Angelo van den Burg (percussionist) en Jos Buitink (piano). Gastmusici: Raphaela Danksagmüller, (duduk, fujara en blokfluit) en Leo Janssen (saxofoon en klarinet) Toegangskaarten à € 17,50: www.burgbuitink.com.

Woensdag 6 juni

SeniorWeb Hilversum Inloop

10.00 uur | De Koepel

Windows 10 bijwerken? Problemen met computer? Vragen over computer? Wij proberen het graag voor u op te lossen!

Fietstocht Bos en Heide

10.00 uur | Museum Hilversum

Op woensdag 6 juni rijdt het Fietsgilde de dagtocht 'Bos en Heide', vertrek 10.00 uur vanaf de Kerkbrink (Museum) Hilversum. Zie www.fietsgilde.nl.

Bijeenkomst voor jonge mensen met kanker

19.30 uur | Viore, centrum voor mensen die leven met kanker

Elke eerste woensdagavond van de maand bij Viore: Jong Viore. Een bijeenkomst voor jonge mensen (25-40 jaar) die kanker hebben (gehad). We beginnen om 19.30 uur, de deur staat open vanaf 19.00 uur. Meer informatie of meedoen? Mail ons op programma@viore.org of bel: 035-6853532.

Skûtsjesilen Loosdrecht

13.00 uur | Finley Het Witte Huis

Op woensdag 6 juni 2018 wordt voor het eerst keer het Skûtsjesilen Loosdrecht georganiseerd. Een groots Loosdrechts zeilevenement met echte Friese platbodems dat zal uitgroeien tot een traditie die je niet mag missen.

Donderdag 7 juni

Moment voor mantelzorgers

13.30 uur | Viore

Elke donderdagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur zijn (met name) mantelzorgers welkom bij Viore. Om elkaar te ontmoeten, om ervaringen uit te wisselen, en om gewoon aan tafel in onze gezellige huiskamer een kop koffie of thee te drinken.

Gratis taxatiedag

12.00 uur | Bibliotheek

Gratis taxatiedag in de bibliotheek Hilversum ('s-Gravelandseweg 55) op donderdag 7 juni. Wie eens wil weten wat zijn of haar munten, postzegels, bankbiljetten of oude ansichtkaarten nu waard zijn, is deze dag welkom bij de taxateurs van de MPO. Zij taxeren gratis en vrijblijvend van 12.00-16.00 uur.

Landelijke talentenjacht

21.30 uur | Café Zuid

Landelijke talentenjacht 'Winter Star' bij 2 locaties in de regio. Onder andere Café Zuid Hilversum.

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De Biersteeg is zaterdag decor van het jaarlijkse Zomerfestival, waarbij zeven orkesten zich tussen 14.30 en 21.00 uur presenteren. Een van die orkesten is organisator Leo Fanfare. Kijk voor meer informatie op www.leo-fanfare.nl. Foto: Bastiaan Miché

Raadhuis decor van optredens, voorstellingen en livestreams

Amateurkunstenaars tonen talent tijdens Iktoon Hilversum 2018

Van schilderen, toneel spelen en musiceren tot ballet, films maken en beeldhouwen. Het komt zaterdag allemaal voorbij tijdens Iktoon.

Het Goois Jeugd Orkest. Fotograaf GJO.

HILVERSUM Hilversum staat komende zaterdag in het teken van amateurkunst. Tijdens het festival Iktoon Hilversum laten inwoners hun plaatsgenoten zien waar ze in hun vrije tijd mee bezig zijn; van schilderen, toneel spelen en musiceren tot ballet, films maken en beeldhouwen.

De officiële opening van Iktoon vindt plaats in het Raadhuis, waar stadsdichter Mieke van Zonneveld om 10.30 uur een gedicht voorleest. Hierna volgt een optreden van het Goois Jeugd Orkest onder leiding van cultuurwethouder Wimar Jaeger, die voor deze gelegenheid de baton ter hand neemt.
Daarna is er tot 18.00 uur van alles te zien. Door het hele gebouw tonen ruim dertig amateurkunstorganisaties en -verenigingen hun talenten aan het publiek. De monumentale ruimtes in het raadhuis dienen als achtergrond voor bands, koren, toneelvoorstellingen, dansvoorstellingen, silent disco, beeldende kunsten, films, livestreams, schrijvers- en glasworkshops en nog veel meer amateurkunsten. Salsadansschool Esencia sluit het festival om 17.30 uur af met een salsaworkshop. Toegang tot Iktoon Hilversum op zaterdag 2 juni is gratis.

Ook in de rest van de maand juni speelt amateurkunst een grote rol in Hilversum. Bij veel verenigingen zijn inwoners welkom om te kijken en luisteren naar concerten, uitvoeringen en openbare repetities. Het complete programma, nieuws en meer informatie is te vinden op www.iktoonhilversum.nl.
Het Iktoon-festival is het grootste culturele evenement van Nederland. In juni laten inwoners in meer dan 150 Nederlandse gemeenten zien wat zij doen met hun creativiteit.

Voorstelling 'Ma' te zien in Gooiland

HILVERSUM 'Ma' stond altijd klaar voor haar zoon. Nu draait 'meneer Alzheimer' de rollen om. Maar hoe zorgt een zoon voor zijn moeder? 'Ma' is vrijdag 1 juni te zien in Theater Gooiland in Hilversum.

De solovoorstelling 'Ma' is gebaseerd op het boek dat Hugo Borst schreef over de aftakelende geest van zijn moeder en haar onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis. Een liefdevol portret van een moeder in de woorden van haar zoon. Zijn dilemma's, angsten én moederliefde worden vertolkt door Eric Corton. Het boek 'Ma' won een Hebban Award in de categorie beste non-fictie.
Eric Corton heeft tien jaar niet op het toneel gestaan en nu komt hij terug: met 'Ma' staat hij in zijn eentje in honderd theaters door heel Nederland. Op vrijdag 1 juni dus in Hilversum. In Gooiland begint deze solovoorstelling om 20.15 uur. Voor kaarten bel 0900-9203 (€ 0,45 cent p.m.) of kijk op gooilandtheater.nl.

Dudokfestival is theater en architectuur

HILVERSUM Het Dudokfestival is een theaterfestival waarbij bezoekers lopend of op de fiets langs muzikanten, theatermakers en cabaretiers op bijzondere locaties in de stad Hilversum trekken. De vijfde editie van het festival vindt dit jaar plaats op zaterdagavond 16 juni.

De organisatie van het Dudokfestival heeft als doel aanstormend talent een podium te geven in combinatie met een gezellig en ontspannen avondje uit. Het Dudokfestival programmeert jonge talenten in de genres klassieke muziek, kleinkunst en cabaret. Dit jaar spelen Yvonne van den Eerenbeemt (finalist Amsterdams Kleinkunst Festival 2014), Eva van den Bosch (Finest of the Finals 2013) en Michel & Tim (finalisten Amsterdams Kleinkunst Festival 2018).
Het evenement staat naast theater ook in het teken van stedenbouwkundige Willem Marinus Dudok. In samenwerking met het Dudok Architectuur Centrum nemen Dudokkenners de theaterbezoekers mee langs de geschiedenis en hedendaagse inrichting van de markante gebouwen die stadsarchitect Dudok heeft ontworpen.
Voor meer informatie en kaarten zie www.dudokfestival.nl.

Drie Dorpenloop

De loop vorig jaar. Archieffoto: Bastiaan Miché

KORTENHOEF De landelijke omgeving van Kortenhoef, 's-Graveland en Ankeveen is zondag 3 juni het decor van de dertigste Drie Dorpenloop. Voor elke loper is er een geschikte afstand.

Dit evenement wordt jaarlijks door velen honderden enthousiaste lopers bezocht en door hen betiteld als een van de gezelligste en best georganiseerde loopevenementen in de regio.
Voor de kinderen tot en met 12 jaar is er de Kidsrun over 1500 meter, start om 12.30 uur. Om 13.00 uur vertrekken de andere lopers voor hun prestatieloop over 4, 7, 12 of 21 kilometer.
Daarnaast is er ook de mogelijkheid om te wandelen door een prachtig bosrijke omgeving. Voor mensen die graag onze mooie omgeving willen beleven, maar niet meer in staat zijn om dit hardlopend te doen zijn er een tweetal tochten uitgezet (15 en 20 kilometer).

Voorinschrijven kan tot en met 31 mei, maar sportievelingen kunnen zich ook op de dag zelf nog aanmelden. Op www.driedorpenloop.nl staat alle relevante informatie met betrekking tot dit evenement.