Gooi en Eembode Hilversum

3 januari 2019

Gooi en Eembode Hilversum 3 januari 2019


Zwaar vuurwerk naar brandweer

HILVERSUM Vooraf is de boodschap om met de handen af te blijven van de hulpverleners tijdens oud en nieuw duidelijk hoorbaar geweest. Aanleiding hiervoor is een incident geweest in Utrecht waar hulpverleners zaterdag met vuurwerk werden bekogeld. In Hilversum ging dat toch niet goed.

Brandweer en gemeente melden een incident op de Erfgooiersstraat tijdens de jaarwisseling. Vanuit een groep mensen werd zwaar vuurwerk naar de brandweerauto gegooid. De politie heeft de daders niet kunnen achterhalen. Er vielen geen gewonden, maar deze vorm van agressie richting de brandweerlieden heeft indruk gemaakt en leidt tot felle reacties, waaronder die van burgemeester Pieter Broertjes.
"Helaas lukte het een aantal mensen niet om het gezellig te houden tijdens de jaarwisseling. Ik doel dan op de mensen die vuurwerk gooiden naar een brandweerauto. Echt onacceptabel: deze mensen doen hun werk. Belangrijk werk!", aldus de burgervader.
Vanuit de brandweerorganisatie komt commandant John van der Zwan met woorden van dezelfde strekking. "Het kan niet zo zijn dat hulpverleners worden belemmerd tijdens het blussen van brand en tijdens het verlenen van hulp aan mensen in nood. Ze moeten hun werk veilig kunnen doen. Het is onbegrijpelijk dat ons die ruimte soms niet wordt gegeven."

3

'Geen weg over de hei, maar hei over de weg'

HILVERSUM Het verzet tegen een eventuele verbreding van de N201 (Vreelandseweg) naar vier rijbanen neemt steeds meer toe. De online petitie van de Loosdrechtse Anita Vonhoff is inmiddels bijna 10.000 keer ondertekend. En ook een aantal politieke partijen in Hilversum en Wijdemeren is geenszins van plan deze optie voor een betere bereikbaarheid van deze regio te steunen.

Die bereikbaarheid staat namelijk onder druk. Daarom zijn er meerdere varianten uitgewerkt om daar iets aan te veranderen. Komende dinsdag praten Gedeputeerde Staten van Utrecht over het mogelijk aanpassen van de N201 (het Utrechtse deel). Daar zit de Vreelandseweg bij Wijdemeren en Hilversum niet bij. Daar gaat Noord-Holland immers over.
In het rapport 'Meerjarenprogramma voor Infrastructuur, Ruimte en Transport' staat echter ook de optie verbreden van de N201, inclusief het doortrekken via de Hoorneboegse heide naar de A27. Wel staat daarbij vermeld dat deze oplossingsrichting de kleinste haalbaarheid heeft en de meeste negatieve effecten. Desondanks geven de drie linkse partijen in Hilversum - GroenLinks, PvdA en SP - nu al aan tegen dit plan te zijn. Lex van Waarden van GroenLinks: "Ons standpunt is helder: geen weg over de hei, maar hei over de weg."

Man loopt met mes achter kinderen aan

HILVERSUM Een 49-jarige man zorgde dinsdagavond voor de nodige ophef in de omgeving van de Olivier van Noortstraat. Met een mes in de hand liep hij achter kinderen aan, bevestigt een politiewoordvoerder.
De man was compleet de weg kwijt en liep in zijn pyjama over straat. Hij is uiteindelijk aangehouden en overgebracht naar de crisisdienst. Niemand raakte gewond.

Hockeykeepster

Foto: Jarno Schurgers

De Hilversumse Anne Veenendaal vertelt over carrière. Hoe ze 't bracht tot Oranje en wat haar doelen zijn.

17

Gooische Bierbrouwerij breidt uit: vier ketels erbij

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een opmerkelijk tafereel bij MOUT woensdagmorgen. Voorbijgangers troffen daar vier nieuwe ketels voor elk 2000 liter bier aan. De daar eveneens gevestigde Gooische Bierbrouwerij breidt haar capaciteit namelijk uit van 200.000 liter naar 300.000 liter. De komende week worden de uit China afkomsige ketels in gebruik genomen.

Programmering Live2000 zet 'Hilversum op de kaart'

Diverse optredens in de Live2000-tent. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Meer bezoekers naar het centrum trekken, is de bedoeling van Live2000. Voor de tweede keer stond dit muziekfestival op de Hilversumse agenda. Tevreden kijken de organisatoren Podium de Vorstin en Stichting Marketing Hilversum (SHM) terug. Het vijfdaagse evenement trok meer dan 11.000 bezoekers.

"De samenwerking tussen verschillende partijen en ondernemers heeft zijn vruchten afgeworpen", aldus Wilco Witte, directeur van Podium de Vorstin. "Het heeft ervoor gezorgd dat er een mooi samenspel is ontstaan van programmaonderdelen met als resultaat een gevarieerd en breed aanbod. Live2000 was alom aanwezig in de binnenstad en heeft Hilversum, mede door de marketinginzet eromheen, zichtbaar op de kaart gezet", zegt hij er nog bij.

Van donderdag 27 tot en met maandag 31 december konden bezoekers op zeventien verschillenden locaties genieten van concerten, muziekfilms en andere muzikale evenementen. Dit festival staat geheel in het teken van de Top 2000.

Op het Marktplein stond de grote Live2000-tent, waar onder andere diverse tributebands speelden. De optredens konden rekenen op veel publiek. Filmtheater Hilversum had goed gevulde zalen bij de vertoning van de diverse muziekfilms en datzelfde gold voor Podium de Vorstin. Singer-songwriters traden op in het Hilvertshof en diverse horecagelegenheden hadden eveneens een Top 2000-programma opgesteld.

Broertjes en Witbaard samen in actie voor vuurwerkveiligheid

Samen deelden de twee veiligheidspakketten uit. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De strijdbijl is begraven. Dat lieten burgemeester Pieter Broertjes en vuurwerkhandelaar Johan Witbaard zaterdag op de markt zien. Na jaren met elkaar in de clinch te hebben gelegen over de vuurwerkvrije zone in het centrum en de gevolgen daarvan deelden beiden vuurwerkbrillen uit.

Veiligheid is geboden bij het afsteken van vuurwerk. Daar moet aandacht voor zijn. Die mening delen Broertjes en Witbaard. Tevens zijn beide heren van mening dat illegaal vuurwerk de voornaamste aanleidng is van ongelukken bij het afsteken van vuurwerk. Vanuit die gezamenlijke optiek was het duo zaterdag actief op het Marktplein om vuurwerkpakketten met daarin vuurwerkbrillen, oordoppen, afsteeklonten en flyers uit te delen aan het winkelend publiek.
"Elk jaar vallen er weer gewonden door vuurwerk. Soms kan letsel voorkomen worden door vuurwerk 'veilig' af te steken", gaf de burgemeester aan. Samen met de vuurwerkhandelaar vindt hij dat illegaal vuurwerk vaak de aanleiding is voor ongelukken.
Na jarenlang gedoe, waaronder juridische procedures vanwege omzetderving door de vuurwerkvrije zone, hebben Broertjes en Witbaard het verleden nu achter zich gelaten, ook al denken beiden anders over de zones maandag op dinsdag in het hart van het centrum. "Ik besloot toenadering te zoeken", aldus de vuurwerkhandelaar met een zaak aan de Stationsstraat. "Tegenover elkaar staan heeft mijns inziens geen nut."

Weerbericht

Mogelijk tijdelijk iets kouder, daarna weer zachter

Sinds de kerst houdt een hardnekkig hogedrukgebied stand boven West-Europa met rustig, meest bewolkt en droog weer. Na de zachte jaarwisseling kan het kortdurend kouder worden. Een hogedrukgebied bij IJsland trekt zuidoostwaarts. De wind draait dan tijdelijk naar noord. Daarna komt een westelijke stroming op gang met toenemende kans op regen en zachter weer.

Donderdag en vrijdag

Vandaag lijkt de kans groot dat het wisselend bewolkt is met nu en dan zon. Daarbij blijft het meest droog al is een bui mogelijk. De wind wordt noordwest en is matig van kracht. De temperatuur ligt rond 5 graden. In de nacht naar vrijdag kan het licht vriezen. Overdag schijnt soms de zon met kans op een lokale bui. Bij een matige noordenwind wordt het 3 à 4 graden.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag kan het licht vriezen. Er is kans op mist. Overdag kan de zon even schijnen, maar geleidelijk neemt de bewolking toe. Het wordt circa 5 graden. De wind wordt westelijk en neemt iets in kracht toe. De kans is vrij groot dat vanaf zondag een wisselvallige periode van start gaat met een toenemende kans op regen bij een iets stijgende temperatuur.

Weetje

De jaarwisseling verliep zacht en op nieuwjaarsdag werd het 8 à 9 graden. Dat was gelijk aan de temperatuur van een jaar terug. Voor de nieuwjaarsduik was het twee jaar geleden minder aangenaam. Toen werd het maar 2 graden. De jaren 2009 en 2010 startten nog kouder met een maximum rond 0 graden. Tijdens de jaarwisseling van 2009 naar 2010 was het – 7 graden.

'MOUT voldoet niet aan eisen'

HILVERSUM Een relletje binnen de verkiezing voor Hilversumse Onderneming van het jaar. Komende dinsdag is de bekendmaking. Maar waarom staat MOUT niet tussen de drie kanshebbers?

Die drie genomineerden zijn nu Filmtheater, Jumbo Larenseweg en Il DiVino. Zij krijgen tot dusver van het publiek de meeste stemmen. Bij het begin van de verkiezing was echter ook MOUT (door een fan, niet door het horecabedrijf zelf) genomineerd en (door organisator BV Hilversum) op de veel langere nominatielijst geplaatst. Echter, al vrij snel was MOUT van de lijst geschrapt. De reden: Mout voldoet niet aan de kwalificatie-eis. Om de prijs te kunnen winnen, moet je als bedrijf namelijk drie jaar bestaan. En de zaak op het Marktplein ging pas in mei 2017 open.
Probleem was dat MOUT al campagne voerde en aan kop ging. Hoewel eigenaar Jerry de Vries de regel respecteert, baalt hij wel. De organisatie zegt dat de regel geldt om te voorkomen dat 'eendagsvliegen' winnen. Erkend wordt wel dat MOUT geen eendagsvlieg is en de prijs verdient.

Kick Out Zwarte Piet kraakt optreden van burgemeester

De Groest op 17 november. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Kick Out Zwarte Piet (KOZP) dient bij de burgemeesters van acht gemeenten, waaronder Hilversum, bezwaar in. Aanleiding zijn 'de verschillende beperkingen die de demonstranten werden opgelegd tijdens (gepoogde) demonstraties tegen zwarte piet'.

De demonstraties vonden plaats in het weekend van 17 en 18 november tijdens de verschillende sinterklaasintochten. In acht van de veertien gemeenten waar demonstraties waren, is bezwaar ingediend tegen 'falende' burgemeesters. "Vreedzame demonstranten van KOZP zijn bedreigd en belaagd door voorstanders van zwarte piet", aldus de actiegroep. "Het demonstratierecht is op vele plekken weer geschonden."

Oplossing puzzels 27 december 2018

KRUISWOORDPUZZEL
COCKTAIL

CRYPTOGRAM
VANAVOND

SUDOKU
3+3+3= 9

Hilversum went aan nieuwe traditie rond jaarwisseling

Broertjes: 'Veiligheid en gezelligheid gaan hier hand in hand'

Met 7 aanhoudingen, 19 brandmeldingen en 5 gewonden op de spoedeisende hulp is oud en nieuw nog niet vlekkeloos, maar wel meer een feest.

Vanaf Anna's Berg genieten van de vuurwerkshow. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De manier waarop Hilversum de jaarwisseling viert, wordt meer en meer een traditie waar de gemeente trots op kan zijn. Dat constateert burgemeester Pieter Broertjes tenminste na een relatief rustig en feestelijk verlopen oud en nieuw.

Een grote smet is het vuurwerkincident met de brandweer (zie de voorpagina). Het gooien van zwaar vuurwerk naar de brandweerauto heeft de burgervader meteen veroordeeld. Hij constateert dat het vanaf maandagmiddag feest was in Hilversum. De muzikale optredens, de kindervuurwerkshow en alweer de zesde centrale vuurwerkshow om middernacht konden rekenen op veel belangstellingen. Duizenden mensen stonden volgens Broertjes om 00.00 uur rond het Marktplein.

Dat was in 2013 bij de eerste centrale vuurwerkshow wel anders. Toen kwam er amper volk op af. De burgemeester constateert dat het feestelijke programma van Hilversum Viert en de vuurwerkvrije zones, waar het rustig bleef, in het centrum zijn ingeburgerd. Daarom spreekt hij van een traditie waar Hilversum trots op mag zijn. "Ik kijk terug op een geslaagde jaarwisseling", aldus Broertjes. "Ik ben er trots op dat in Hilversum veiligheid en gezelligheid tijdens de jaarwisseling hand in hand gaan en dat ook deze jaarwisseling goed is verlopen. De vuurwerkshow op het marktplein was prachtig en er was een goede sfeer, wat mij betreft zetten we deze mooie traditie de komende jaren voort", luidt zijn vervolg.

Duizenden inwoners vieren oud en nieuw op het Marktplein

De politie heeft zeven personen aangehouden. Het gaat om openbare dronkenschap, vernielingen en mensen die anderen lastigvielen. De brandweer spreekt eveneens van een rustige jaarwisseling. Het korps rukte in Hilversum negentien keer uit voor voornamelijk containerbranden en buitenbrandjes. Veel mensen staken kerstbomen of afval in de fik. Tergooi meldt dat 17 patiënten zich hebben gemeld op de spoedeisende hulp in Hilversum. Vijf van hen hadden licht vuurwerkletsel. Eén persoon is doorgestuurd naar het brandwondencentrum.

Opnieuw meer bezoekers naar Top 2000-café

HILVERSUM Opnieuw heeft het Top 2000-café meer bezoekers dan ooit getrokken. Tussen kerst en oudjaarsdag kwamen er ditmaal 32.000 mensen naar de kleine kroeg in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Het café blijft daarmee winnen aan populariteit. De kaarten á 3 euro om een half uur binnen te mogen zijn in de kroeg waren steeds binnen een mum van tijd weg. Bezoekers waren bereid lang te wachten in en rond het museum aan de Media Parkboulevard 1. De wachttijden bedroegen soms zelfs acht uur. Daar komt zelfs De Efteling niet aan. In 2017 kwamen 31.000 betalende gasten naar het Hilversumse museum om de uitzending van NPO Radio 2 bij te wonen. Dat was een fikse verbetering van het jaar ervoor toen er 28.962 bezoekers op afkwamen.

Met die 32.000 bezoekers in de laatste week van 2018 eindigde de bezoekersteller over het hele jaar ruim boven de 200.000. Dit is geen record. Nog altijd is 2014 het topjaar voor het Nederlands instituut. Toen kwamen er zo'n 265.000 mensen langs.

De meer dan 200.00 bezoekers van het afgelopen jaar is gehaald door onder ander de langdurige tentoonstelling van 'Nieuws of Nonsense: #demediamindfuck'. Hierin besteedde Beeld en Geluid aandacht aan nieuwsmedia in verwarrende tijden van fake news en filterbubbels. Vanaf vrijdag 8 februari is de nieuwe tentoonstelling 'Serieus Grappig' te zien. Deze expositie toont de rijke geschiedenis van de Nederlandse satire aan met onder meer bijdragen van Van Kooten en De Bie, Arjan Lubach en Koefnoen.

Ondanks een forse beloning nog geen gouden tip in zaak Dascha

Rene Graafsma. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De familie Graafsma wacht nog altijd op de gouden tip die leidt tot de directe oplossing van de zaak rond de dood van Dascha Graafsma in 2015. De oproep van anderhalve week terug waarin de familie 10.000 euro uitlooft voor die gouden tip heeft volgens Joey Roelofs, onderzoeksleider van Team Dascha Onderzoek (TDO) en tevens woordvoerder van de familie Graafsma, zo'n tien tips opgeleverd. Echter, zegt hij, "de gouden tip zit daar sowieso niet tussen."

Inmiddels heeft Graafsma het papieren dossier in kunnen zien

Het aantal van tien tips valt Roelofs al tegen en bovendien laat de kwaliteit te wensen over, zegt hij. "Sowieso zijn er vijf waardeloos en hebben zij meer weg van een fantasieverhaal. De pakweg overige vijf moeten we nog analyseren. Wat ook opvalt is dat veel tips anoniem zijn binnengekomen", aldus de onderzoeker die daarbij beseft dat anonieme tips niet altijd even betrouwbaar zijn.
De destijds 16-jarige Dascha Graafsma overleed op 28 november 2015 nadat zij tijdens die koude nacht - na een avondje stappen - was aangereden door een trein op het spoor tussen Hilversum en Hollandsche Rading. Zelfmoord, concludeerden het Openbaar Ministerie en de politie. De familie dacht daar toen anders over. Nu meldt de familie in een persverklaring: "De familie sluit zelfdoding niet uit maar wilt dat een conclusie wordt gebaseerd op goed, gedegen en vooral volledig onderzoek. Dit volledige onderzoek kwam er volgens de familie niet."
Roelofs werd er al vrij snel door de familie bijgehaald.
Hij stelde het TDO-team samen dat het onderzoek en het tragische overlijden van Dascha opnieuw onder de loep nam. Daar kwamen, aldus de familie, en komen tot op de dag van vandaag nog steeds nieuwe, interessante, bevindingen uit, maar een keiharde conclusie is er nog niet. ''Dit komt vooral omdat wij er in de beginfase niet bij waren betrokken en dus zelf informatie zijn misgelopen'' aldus Roelofs.
Daarom looft de familie Graafsma nu een grote som geld uit voor de gouden tip. Rene Graafsma legt uit dat het verzoek om informatie juist een paar dagen voor kerst kwam, omdat de kerstdagen hem en zijn gezin doen herinneren aan de eerste feestdagen (kerst) zonder Dascha, drie jaar geleden. De gouden tip hoeft niet per se te leiden tot een misdrijf, benadrukt Roelofs. ''Nog steeds sluiten wij geen enkel scenario uit, al zijn sommige scenario's aannemelijker dan andere. De gouden tip kan passen in elk scenario." Alle tips kunnen worden gestuurd naar tips@morethaninvestigation.nl.
Overigens speelt de politie geen rol in dit 'goudentipverhaal', vertelt Roelofs. Er wordt sowieso niet samengewerkt met de politie. Wel heeft Graafsma inmiddels het gehele papieren dossier in kunnen zien, maar dat heeft geen extra informatie opgeleverd. Het bekijken van de pakweg honderd uur aan videomateriaal gaat nog wel een paar maanden duren.

SP-vragen over kinderen in crisisopvang

HILVERSUM Met vijf actiepunten hoopt de SP te voorkomen dat kinderen (langdurig) in de crisisopvang verblijven. Volgens de socialisten zijn er momenteel vier kinderen - één baby, twee peuters en een tiener - in de opvang aan de Neuweg te vinden.

“Dat is geen gewenste en een ongezonde plek voor kinderen”, geeft de SP aan. De fractie heeft grote zorgen. Het zo snel mogelijk uitplaatsen van deze kinderen en hun ouders moeten de gemeente en de regio beter gaan regelen. In de opvang moet er speciale begeleiding komen voor de kinderen. Daarnaast pleit de oppositiepartij voor meer claimwoningen en alternatieve, tijdelijke woonvormen zodat het verblijf in de opvang zo kort mogelijk duurt.

In de preventieve sfeer vinden de socialisten dat huisuitzettingen, waarbij kinderen in het spel zijn, niet mogen worden uitgevoerd. Het gezin moet ondersteuning krijgen. De regionale beleidsplannen op het gebied van bescherming en opvang en zorg voor de jeugd moet tegen het licht gehouden worden. Het is hoog tijd voor aanvullende ambities en concrete maatregelen.

De fractie heeft artikel 41-vragen gesteld aan wethouder Floris Voorink van Bescherming en Opvang. Zo wil de oppositiepartij onder andere weten wat hij vindt van de SP-plannen en welke concrete maatregelen hij van plan is te nemen om die situatie voor kinderen zo snel mogelijk te verbeteren.

Hoofdrolspeler ontbreekt bij hoorzitting

HILVERSUM De raadsleden uit de regio Gooi en Vechtstreek hoeven donderdag 17 januari bij de hoorzitting over de bovenregionale inkoop Jeugdbescherming en -reclassering niet te rekenen op uitleg van de verantwoordelijk portefeuillehouder.

De Larense wethouder Karin van Hunnik zegt niet aanwezig te zijn bij de hoorzitting in Hilversum over het mislukte inkooptraject. Drie grote aanbieders hebben zich namelijk teruggetrokken. De Gooise hoofdrolspeler laat verstek gaan de 17de. Volgens de Larense gaat het om een Hilversumse aangelegenheid, daardoor is haar collega Karin Walters het aanspreekpunt. Vanuit de Regio komt de feitelijke toelichting.

Tom van de Loosdrecht

(26), Hilversummer sinds 1992, rijdt met een busje en zijn beste vriend door het land op zoek naar hoogwaardig meubilair.

En? Goede voornemens?
"Nee, ik maak geen beloftes die ik niet kan waarmaken."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben designmeubilairhandelaar en haal meubilair op bij particulieren. Vervolgens restaureer ik dat en verkoop het weer."

Nog tijd voor hobby's?
"Ik ben voetballiefhebber en speel bij sv Olympia de meest down-to-earth club van Hilversum."

Wat vind je van Hilversum?
"Hilversum is geweldig, niet alleen ligt het lekker centraal in het land maar zijn de mensen die hier wonen 'niet zo moeilijk'."

Naar welk café ga je graag?
"Naar café Vue Grandige of De Barbier."

Als je burgemeester was, dan….
"Zou ik alle voetbalclubs tot fuseren brengen. Op een hoger niveau voetballen zorgt voor meer eenheid bij de Hilversummers."

Waar ben je trots op?
"Van niks tot yikes. Ik ben trots op mijn eigen bedrijf Van de Loosdrecht Design dat ik samen met mijn beste vriend vanuit een idee heb opgebouwd. Wat wij doen is nieuw en aantrekkelijk."

Heimelijk genoegen?
"De assist geven in de style van Andres Ienesta naar een ploeggenoot die hem dan heerlijk met 100 kilometer per uur in het hoekje van het goal jankt."

Wat mist Hilversum?
"Een goed sportstadion in Dudok stijl."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Jan Sobieski, de redder van Europa in 1683."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik wekelijks op de kinderboerderij konijnen aai voor mijn lol."

Moeder en kind op tijd buiten bij brand St. Annastraat

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM In een woning aan de St Annastraat is maandagmorgen brand ontstaan. De 'boosdoener' is zeer waarschijnlijk een halogeenlamp, aldus een brandweerwoordvoerder. Daardoor zou een aantal kledingstukken vlam hebben gevat. De brand ontstond rond 9.00 uur. Op het moment dat de brandweer ter plaatse kwam, waren moeder en kind al buiten.

Initiatief om Eemnesserweg 7a om te toveren in Cultuurhuis Over 't Spoor

Hilversumse hoopt op voldoende animo om pand met partijen te kunnen kopen

De Eemnesserweg, de voormalige thuishaven van Theater Achterom. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Als diverse Hilversummers en/of organisaties de krachten en de gelden bundelen dan kan de Eemnesserweg 7a het Cultuurhuis Over ‘t Spoor worden. Dat is het idee van Jacqueline van Oostveen. De betrokken en actieve Hilversumse wil een kleinschalige culturele buurtplek realiseren, waar eveneens ruimte is voor buurtinitiatieven.

Sinds 1 december staat het voormalige thuis van Theater Achterom, waar bijvoorbeeld Theatergroep Fusie en het inmiddels opgedoekte Ars speelden, in de verkoop. Hilversum wil af van het vastgoed dat niet bijdraagt aan de gemeentelijke doelstellingen en daar is dit er één van.

Van Oostveen, zelf actief in Bloemenbuurt bij wijkcentrum De Lelie en de tijdelijke opvolger aan de Hilvertsweg De Kleine Lelie, wil er een postzegelpark realiseren. Daarmee bedoelt zij een plek voor dans, theater, muziek en beeldende kunst met een groene buurttuin. "Een plek om te trainen, te oefenen, te repeteren, mee te doen met daarnaast een cultuurplatform om te presenteren, op te treden en te performen", luidt haar nadere uitleg.
De initiatiefneemster wil weten of er binnen Hilversum voldoende animo én interesse is om het pand te kopen met diverse partijen. Het gebouw heeft een kelder, een begane grond met zaal en een eerste verdieping met twee grote ruimtes. Omdat er volgens Van Oostveen vóór vrijdag 1 maart een bod moet zijn, pakt zij nu meteen door. Woensdag 9 januari verzorgt de Hilversumse een inloopbijeenkomst in De Kleine Lelie. Vanaf 19.45 uur is de inloop over de culturele plek voor Hilversummers. Hier hoopt zij mensen te ontmoeten die willen meedenken en -helpen. Het programma, met onder meer de stand van zaken, een inventarisatie van de wensen en concrete planning tot maart, duurt tot 22.30 uur.
Overigens is het niet de eerste reddingspoging om de Eemnesserweg 7a te behouden voor de lokale cultuur. Theatergroep Fusie stelde in april 2015 voor om Theater Achterom te gaan gebruiken als het centrum voor amateurtoneel en daarmee een nieuwe toekomst te bieden aan deze culturele hotspot. Dat was in de tijd dat Fusie langer gebruik mocht maken van het pand, waar zij uiteindelijk in november 2016 afscheid van heeft genomen.

Inloopbijeenkomst op woensdag 9 januari in De Kleine Lelie

Als dit idee door zou gaan dan hoefden de verenigingen niet te verhuizen naar een dure locatie in het centrum, wat de wens was van de gemeente. Wethouder Wimar Jaeger van Cultuur gaf destijds aan dat de clubs niet eeuwig in het gebouw kunnen blijven, tenzij zij zelf de kosten voor hun rekening nemen. Dit plan ging niet door. Inmiddels is Theater Santbergen aan de Noorderweg alweer even de thuishaven van Fusie.

Van Hilversum geen torenstad maken met spoorzoneplannen

D66: Raad eerst uitspraak doen over bouwhoogte

De lucht in met panden is niet het antwoord voor de spoorzone. Dat vindt D66. Hilversum moet kijken naar alternatieven om het karakter van tuinstad te behouden.

D66'er Edwin Göbbels wil dat de raad voldoende kritisch blijft en naar andere oplossingen zoekt. Foto: gemeente Hilversum

HILVERSUM Hilversum is een tuinstad en dat moet geen torenstad worden. Die waarschuwing komt van D66-raadslid Edwin Göbbels. Bij de plannenmakerij voor de spoorzone - het postcodegebied 1221 - valt het woord hoogbouw weleens. Daar moet eerst de gemeenteraad het hoofd over buigen, meent hij. Daarnaast zijn er goede alternatieven, aldus de Democraat.

Voor het gebied direct over het spoor - van de Noorderweg tot aan het Venetapark - zijn veel plannen. Projectontwikkelaars hebben genoeg ideeën. In de afgelopen maanden hebben zij meerdere ontmoetingen gehad met bewoners van de verschillende buurten, organisaties en andere belanghebbenden om tot breed gedragen concrete plannen te komen voor dit gebied dat bekendstaat als de spoorzone. Als zij dan vervolgens richting het raadhuis stappen met hun voorstellen dan hoopt wethouder Floris Voorink van Ruimtelijke Ordening dat de politiek hier soepel mee omgaat, ook als het gaat om hoogbouw, zo zei hij in november in een interview in deze krant.

Maar de raad moet hier vooraf wel degelijk regels over afspreken, vindt Göbbels. Hilversum moet kritisch zijn op gebouwen die behoorlijk de lucht in gaan, omdat daarmee het contact met het straatleven en de openbare ruimte verloren gaat. En binnen de gemeentegrenzen zijn de afgelopen jaren de nodige grote gebouwen gekomen, waaronder Belvedère bij de Amaliatunnel, het Entradagebouw en de Stationstoren aan het begin van de Leeuwenstraat. De Democraat plaatst vraagtekens bij de stedenbouwkundige kwaliteit die Hilversum nastreeft. De spoorzone moet geen allegaartje worden of een 'tomatengroentenkippensoep' zoals de term luidt die vaak gebruikt wordt in het raadhuis.

'Je kunt heel goed zonder 10 of 12 verdiepingen'

"Vanuit de stad gezien ben ik kritisch", deelt de D66'er mee, die Ruimtelijke Ordening en Wonen in zijn portefeuille heeft. "Te hoog, te veel schaduw voor de omgeving, geen groen bij Entrada, die lelijke betonwand bij de Leeuwenstraat. Laten we voldoende kritisch blijven en andere oplossingen zoeken."

En er zijn alternatieven volgens Göbbels. De lucht in is niet het toverwoord. Wat hem betreft is het een misvatting dat je op hoogbouw uitkomt als je wilt gaan bouwen bij het centrum. "De praktijk is dat je heel goed zonder tien of twaalf verdiepingen kunt", tekent hij op. Parijs is voor hem een goed voorbeeld. In de Franse hoofdstad worden hoge woningdichtheden bereikt met relatief lage bouwhoogten.

Hilversum is een tuinstad. Dat karakter is het koesteren waard. Voor D66 is hoogbouw alles wat hoger is dan de gemiddelde boomhoogte: 20 meter. "Dudok zag al dat Hilversum zijn kwaliteit ontleent aan de omliggende natuur en dat hoogbouw daar niet bij past", zo meldt Göbbels nog.

Twee falende bovenleidingschakelaars

Evaluatie naar incident waarbij brandweerlieden bijna werden geëlektrocuteerd

De oorzaak blijkt een systeemfout bij ProRail te zijn. Hierdoor dachten alle partijen dat de spanning van het transformatorgebouw en de leidingen af was.

Het duurde zaterdag 14 juli uren voordat de brand, vlakbij station Sportpark, geblust kon worden. Foto: Foto Miché / Remco Jakma

HILVERSUM Terwijl zij het onderstation verlaten, horen zij achter zich een aantal explosies. Sommige brandweerlieden ontkomen net aan elektrocutie. Het heeft zaterdag 14 juli bij de brand in het transformatorhuis aan de Oude Amersfoortseweg maar een haar gescheeld. Iedereen was in de veronderstelling dat de hoogspanning er vanaf was, maar twee haperende schakelaars blijken nu de boosdoener.

Hoe kon het dat de brandweereenheden in deze gevaarlijk situatie terecht zijn gekomen? Die vraag staat centraal in het evaluatieverslag met de toepasselijke naam 'Met de schrik vrij'. Hierin is de zeer grote brand en GRIP 2 grondig onderzocht. "Dit incident heeft bij de eenheden grote impact gehad, omdat dit tot ernstig letsel had kunnen leiden", meldt burgemeester Pieter Broertjes, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, al in een brief drie dagen na de heftige gebeurtenis.

Het begint allemaal met een storing in het onderstation van ProRail. Vanaf 8.18 uur zijn monteurs in het pand bezig om deze storing te verhelpen. Twaalf minuten later ontstaat er brand bij een test van de kabelbeveiliging. De eerste melding komt binnen om 8.38 uur. Een bewoner van de Diamantstraat meldt hevige witte rookontwikkeling. Om 8.52 uur komt de brandweer ter plaats. De bevelvoerder spreekt met de monteurs en verzoekt de meldkamer het pand spanningsloos te maken.

Bij één van de schakelaars zit er een fout in het ontwerp

Om 9.24 uur krijgen de brandweerlieden de mededeling dat het veilig werken is. Netbeheerder Liander en ProRail hebben contact gehad en de spanning op afstand van het pand en de bovenleiding af is. Zes minuten later, na overleg tussen de bevelvoerder en een van de door ProRail ingehuurde monteurs begint het korps met blussen. Tijdens het blussen ontstaan vlambogen: er staat nog steeds hoogspanning op het onderstation. Terwijl de brandweer het pand ontvlucht ontstaan er explosies en zeggen sommigen elektrocutie net te zijn ontlopen. De brand neemt toe.

Direct hierna herbevestigt ProRail dat alle ingaande hoogspanning op afstand is afgeschakeld. Door het incident schaalt de operationeel leidinggevende op naar zeer grote brand en GRIP 1. Even na 10.00 uur wordt dit zelfs GRIP 2. Ondertussen ontdekken de storingsmonteurs dat twee bovenleidingschakelaars niet volledig zijn uitgeschakeld. Zij staan in een 'halve stand': tussen aan en uit. Dat wordt doorgegeven aan het Operationeel Besturingscentrum Infra van de spoorwegbeheerder, die vervolgens de hele omgeving uitschakelt waardoor treinverkeer niet meer mogelijk is. Pas om 13.30 uur is er zekerheid. De spanning is overal van af en kan de brandweer beginnen met blussen. Om 14.23 uur wordt het sein brand meester gegeven.

Uit technisch onderzoek blijkt dat er sprake is geweest van een systeemfout bij ProRail. De schakelaars hebben niet correct gewerkt, waardoor er 1500V spanning op het onderstation is blijven staan. Hierdoor kreeg het OBI een onjuiste melding dat het allemaal afgeschakeld was. Bij één van de schakelaars zit er een fout in het ontwerp. ProRail gaat deze en nog drie andere locaties vernieuwen. Van de andere schakelaar is nog niet duidelijk waarom deze faalde.

Acute noodzaak verdwenen voor Denktank schaalvergroting

Denktank heft zichzelf op. Foto: Denktank schaalvergroting Gooi & Vechtstreek

HILVERSUM Nu de gemeentelijke fusies in het Gooi van de baan zijn, kan de burgerwaakhond bij bestuurlijke schaalvergroting weer aan de ketting. Burger-Denktank Schaalvergroting Gooi & Vechtstreek heeft zichzelf per 1 januari opgeheven.

Dat maakt Hilversummer Fred van Leeuwen bekend. Samen met twee anderen richtte hij in 2016 de denktank, die hij omschrijft als burgerwaakhond, op. Verdere actie is niet zinvol sinds de provincie Noord-Holland in november bekendmaakte dat de op hand zijnde herindelingen, waaronder de fusie tussen Hilversum en Wijdmeren, van de baan zijn.

"Nu de provinciale Arhi-procedure geannuleerd is, is de acute noodzaak verdwenen om namens de burgers van de regio het bestuurlijk opereren rond de herindeling in de Gooi en Vechtstreek kritisch te volgen en waar nodig tegenwicht te bieden", luidt de mededeling van de Denktank-woordvoerder.
Inzet van de denktank was niet om de fusies te voorkomen, maar wel om bestuurders erop te attenderen dat zij bij schaalvergroting juist oog moeten hebben voor de aandacht in de eigen buurten en wijk. Het bestuur moet niet op grote afstand zitten van de eigen inwoners. In februari, een maand voor de gemeenteraadsverkiezingen, kwam dit burgerinitiatief opnieuw naar buiten met deze mededeling. Dat was bedoeld om de politiek te prikkelen en inwoners van de regio aan het denken te zetten.

Exploitatie Podium de Vorstin op koers, maar blijft kwetsbaar

Verwachting over 2018: op bescheiden schaal zwarte cijfers schrijven

Volgens de wethouder doet de Vorstin het goed en is er toekomstperspectief. Opnieuw wordt een kleine financiële plus verwacht.

Het poppodium aan de Koninginneweg trekt meer bezoekers, zo blijkt uit de wethoudersbrief. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Inhoudelijk gezien is Podium de Vorstin op de goede weg. Volgens wethouder Wimar Jaeger van Cultuur is de nieuwe koers bijvoorbeeld qua programmering en bestuurswijze goed te zien. Financieel gezien blijft het dunnetjes. De verwachting is dat het poppodium 2018 afsluit met een klein financieel plusje.

Tot en met augustus is er sprake van een min van 26.000 euro

Wie 't in Hilversum over de Vorstin heeft, noemt vaak niet de optredens van grootheden als George Clinton, Kim Wilde of Sister Sledge. Grote kans dat eerst de financiële positie van het poppodium aan de Koninginneweg onderwerp van gesprek is. Vanaf de bouw van het pand is er sprake van financiële misère. Qua exploitatie heeft de gemeente al een aantal keer bijgesprongen.
Laatste keer was december 2017 toen de raad besloot om 623.000 euro over te maken. Hiervan was 321.000 euro bedoeld om de structurele tekorten aan te vullen. Dan was er 150.000 euro nodig voor zogeheten 'additioneel werkkapitaal' en de overige 152.000 euro ging onder het kopje 'transitiekosten'. Al met al was deze financiële injectie nodig om de Vorstin meer vet op de botten te geven, zodat eventuele toekomstige tegenvallers wel kunnen worden opgevangen.
Uit de wethoudersbrief van Jaeger blijkt dat het zeker nog geen vetpot is aan de Koninginneweg. Met hakken over de sloot wordt een positief saldo verwacht over het afgelopen jaar. Dat is hetzelfde als in 2017 toen de Vorstin eveneens een klein positief resultaat wist te behalen. "De prognose laat zien dat de exploitatie van de Vorstin op koers ligt, maar kwetsbaar blijft", is de mededeling van de wethouder, die zijn politieke lot heeft verbonden aan het succes van het poppodium. Als de Vorstin nieuwe stijl niet blijkt te werken dan verbindt de D66'er daar zijn consequenties aan, zo zei hij tijdens de commissie in november 2017.
Tot en met augustus laat de Vorstin een min zien van 26.000 euro. Dat is 6.000 euro lager dan de prognose tot en met augustus. Volgens Jaeger leert de ervaring dat deze achterstand wordt ingelopen in het najaar. Daarom gaat de Vorstin er vanuit dat de jaarprognose gewoon gehaald wordt. Op bescheiden schaal moet zij weer zwarte cijfers schrijven, aldus de wethouder.
Uit het schrijven blijkt dat meer mensen de weg hebben gevonden naar het poppodium dan in voorgaande jaren. Hoewel er meer gasten waren, heeft dat niet geleid tot hogere horecaopbrengsten. Omdat het te druk was, waren de bars niet goed bereikbaar luidt de uitleg hiervoor. Dit euvel moet verholpen zijn, meldt Jaeger. Daarnaast blijkt dat de verhuur van de oefenruimtes lager uitvalt dan verwacht. Daarentegen valt de incidentele verhuur van deze ruimtes wel hoger uit.
Het reddingsplan van eind 2017 was meer dan een financiële injectie. Het ging ook om qua programmering een andere koers te gaan varen. De kunst is om een goede balans te vinden tussen een mainstreamprogramma en een meer artistiek avontuurlijk programma. Laatstgenoemde wordt langzaam opgebouwd en afgestemd op de vraag uit het dorp. Tevens ziet Jaeger dat de Vorstin meer samenwerking aangaat met andere partijen in het culturele, welzijns- en onderwijsveld. Hiermee vergroot zij de betekenis en de functie van het poppodium in Hilversum. Initiatieven met Versa Welzijn en ROC Midden-Nederland zijn goede voorbeelden van deze nieuwe ontwikkeling. Daarnaast is er een nieuwe directeur (Wilco Witte) en is een nieuw bestuur aangetreden.
Het is voor Jaeger een stap in de goede richting, maar er moet nog veel gebeuren. "De Vorstin maakt de gewenste ontwikkeling door, maar doordat de exploitatie nog weinig extra ruimte biedt, blijft in 2019 de primaire focus gericht op het realiseren van een programmering binnen de bestaande middelen, het afronden van de versterking van de bedrijfsvoering en het inregelen van het onderhoud van de overgedragen activa", concludeert de wethouder.

16 / 20

Flight Night Jump Party in de Clemenskerk. Foto: Bastiaan Miché

Donderdag 3 januari

Koffie-inloop

10.00 uur | De Geus

Elke dinsdag en donderdag inloop vanaf 10.00 tot 12.00 uur. De koffie of thee staat klaar. Gastvrouw of gastheer aanwezig. Bewoners ontmoeten elkaar op een ongedwongen wijze. Loop gewoon even binnen. U bent van harte welkom.

Vrijdag 4 januari

Koffie-inloop

13.30 uur | Maatjesproject

Elke eerste vrijdag van de maand is er koffie-inloop in de ontmoetingsruimte van het Maatjesproject aan de Orchideestraat 8. U bent van harte welkom van 13.30 tot 15.30 uur voor een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij.

Zaterdag 5 januari

Chi Neng Qigong

11.00 uur | Wijkcentrum de Zoutkeet

Iedere zaterdag introductieles mogelijk van 11.00 tot 12.00 uur in wijkcentrum de Zoutkeet (tegen gereduceerd tarief). De lessen worden gegeven door Gerda Schoots, erkende instructeur. Opgave en info via tel. 06-24353138 of adco90@planet.nl.

Flight Night Jump Party

18.00 uur | Clemenskerk

Op zaterdag 5 januari tussen 18.00 en 22.00 uur vieren we feest bij Flight Deck 53 in de Clemenskerk! Kom jumpen op de beats van de jonge getalenteerde dj's van de Gooise Muziekschool. Plus voor iedere jumper gratis snoep en een Slush Puppie.

Live Music Gospel Concert

20.00 uur | De Deur

Evangeliegemeente De Deur organiseert meerdere live concerten in 2019. Op 5 januari zal er live rap zijn, Judith Brunnekreef (R&B)en de band Takin' the Land zal optreden (singer-songwriter). Zaal open vanaf 19.45, toegang gratis. Info 06-51507971.

Zondag 6 januari

Wandeling na verlies

10.00 uur | De Zanderij

Op de eerste zondag van de maand houdt Miranda van den Eijnden van Artesia een wandeling door het bos, voor iedereen die verlieservaring(en) door overlijden kent en hier aandacht aan wil geven. Hoe kort of lang geleden dit verlies ook geweest is. We vertrekken om 10.00 uur bij de ingang van de Beeldentuin De Zanderij, Oude Meentweg 2 te Hilversum. Kosten voor deelname zijn € 10,00 (contant). Zie ook www.praktijkartesia.nl.

Maandag 7 januari

Kantelkoor

20.00 uur | Silo

Het je zin om in een koor te zingen? Misschien wat drempelvrees, maar wil je het toch wel eens uitproberen? Kom dan eens kijken bij het Kantelkoor. We zingen eenvoudige, meerstemmige, klassieke muziek. Er is geen contributie, wel een pot voor een vrije bijdrage. Info: marionvanzonneveld@gmail.com.

Dinsdag 8 januari

Babykleertjes/peuterspullen

10.30 uur | De Geus

In wijkcentrum De Geus aan de Geuzenweg te Hilversum kunt u gratis babyspulletjes afhalen op elke dinsdagochtend en donderdagochtend.Tussen 10.30 uur 12.00 uur zijn er altijd vrijwilligers van ons wijkcentrum aanwezig. Er is geen registratie.

Dinsdag 15 januari

Spoorwegindustrie Indonesië

19.45 | Lopes Dias

In de jaren tachtig van de vorige eeuw begon de geschiedenis van de spoorwegindustrie in Indonesië op te bloeien. Professor B.J. Habibie, toenmalig minister van Technologie, had een rijke visie voor de industriële toekomst van Indonesië. De spoorwegindustrie was een van de belangrijke pilaren in zijn plannen. Om dit te realiseren toverde hij de oude locomotiefwerkplaats in Madiun om tot een eenvoudige fabriek. De fabriek kreeg de naam: PT Industri Kereta Api (INKA). Na een ontwikkeling van jaren is de droom van Prof. Habibie werkelijkheid geworden. Van een heel eenvoudige fabriek, is INKA nu een belangrijke en zelfs de enige spoorwegindustrie in Zuid Oost Azië. Deze presentatie wordt gegeven door de heer Widoyoko en gaat over de geschiedenis van de spoorwegindustrie in Indonesië. De bijeenkomst is een initiatief van de NVBS. De entree is 2,50 euro. Zie ook www.nvbs.com.

Innerlijk luisteren

20.00 uur | Rozenkruis Centrum

Op dinsdag 15 januari is er een bezinningsbijeenkomst in de tempel van het Rozenkruis getiteld: Innerlijk luisteren, bestemd voor ieder die zich daartoe aangetrokken voelt. Het begint om 20.00 uur en is afgelopen rond 20.45 uur. Na afloop is er nog gelegenheid voor een kop koffie of thee en een goed gesprek. Je wordt verzocht zo mogelijk een kwartier voor aanvang aanwezig te zijn.Toegang vrij. Adres: Koninginneweg 41, 1217 KT Hilversum.

Zondag 20 januari

Dikkie Dik & Ik

10.30 uur | Theater Gooiland

Hoe is het om Dikkie Dik te zijn? Als je op vier pootjes loopt en niet kan praten, maar wel kopjes geeft. Als je zomaar mag gaan liggen, op hele gekke plekken - of juist druk over de toetsen van de piano rent en hop, in de gordijnen springt, om daarna je nagels eens flink te scherpen aan de leuning van de bank. In 'Dikkie Dik & Ik' mag het allemaal. De oranje kater is jarig. Dat vieren we met een theaterervaring die al begint zodra je Theater Gooiland binnen stapt. In de voorstelling beweegt Dikkie Dik zich middels interactieve projecties en videobeelden door de ruimte. De tickets bedragen €15,25 per stuk en zijn te bestellen via Theater Gooiland.

Donderdag 24 januari

Muzikale ontmoeting

15.30 uur | Viore

Bij Viore, centrum voor iedereen die leeft met kanker, is er een muzikale ontmoeting. Concertpianist Arthur Bouma brengt werken van verschillende componisten ten gehore. Toegang is gratis.

'Iedere stap in mijn carrière is een bewuste keuze geweest'

Hilversumse hockeykeepster Anne Veenendaal weet heel goed wat zij wil

Het missen van de Olympische Spelen van Rio de Janeiro zag ze niet aankomen, maar hockeykeepster Anne Veenendaal uit Hilversum is momenteel hard op weg naar Tokio 2020.

Anne Veenendaal: 'Uitdaging om plotseling met coryfeeën als Sophie Polkamp, Ellen Hoog en Eva de Goede te spelen.' Foto: Jarno Schurgers// Red Bull content pool

hilversum De stelling 'wat goed is, komt snel', past bij hockeykeepster Anne Veenendaal. Zeven jaar geleden stond de nu 23-jarige Hilversumse in het doel bij de meisjes A1 van Laren. Nu is zij een van de twee vaste keepsters in het Nederlands elftal.

Daarmee werd Anne Veenendaal begin augustus in Londen wereldkampioen. Afgelopen maand werd in het Chinese Changzhou 2018 bekroond met het winnen van de Champions Trophy. "Als ik terugkijk, is het snel gegaan", opent de blonde keepster op een mooie dinsdagmorgen aan de oevers van het Amsterdamse IJ. "Iedere stap in mijn carrière is een bewuste keuze geweest. Ik wist wat ik wilde. Mijn moeder zei onlangs dat ik op mijn dertiende vertelde dat ik keepster van het Nederlands elftal wilde worden. In de loop der jaren is die drang alleen maar sterker geworden. Ik heb doelen voor ogen, spreek dat uit en ga ervoor."

Nieuwe uitdagingen

'Ik heb doelen voor ogen, spreek dat
uit en ga ervoor'

Anne Veenendaal begon met hockey bij Hilversum, maar ging al snel naar Laren. Het niveau ligt daar immers net even iets hoger. Van de meisjes C1 ging zij direct naar de A1: "Na drie jaar was ik toe aan nieuwe uitdagingen. Bij Laren blijven was geen optie aangezien Joyce Sombroek daar de vaste eerste keepster was. Ik speelde in die periode in het nationale meisjesteam onder 18. Alyson Annan was daar mijn coach, zoals ook nu bij het Nederlands elftal. Met haar heb ik besproken wat ik wilde en aangezien zij ook coach van Amsterdam was, ging ik daarheen. Het was een uitdaging om plotseling met coryfeeën als Sophie Polkamp, Ellen Hoog en Eva de Goede te spelen."
Er ging wel een schok door de nationale hockeywereld: hoe kon Amsterdam kiezen voor een 17-jarige keepster zonder enige hoofdklasse-ervaring? "Iedereen vond er wat van en ik was best gespannen voor de eerste wedstrijd. Nadien heb ik gelezen wat de commentaren waren. Nu sla ik de reacties over onze wedstrijden over: zo veel onzin wordt er geschreven."
Zeven seizoenen staat Anne Veenendaal bij Amsterdam in het 'hok' van 3,66 bij 2,14 meter. Verkassen naar een andere club is voor haar geen optie. In 2015 speelde ze haar eerste interland uit tegen België (3-2 verlies) omdat Sombroek afwezig was. Inmiddels staat de teller op 47 caps. De vijf jaar oudere Joyce Sombroek is wel haar grote voorbeeld geweest. "Als meisje bij Laren keek ik tegen haar op en het gaf een bijzonder gevoel dat je dan tweede keepster achter haar bent in het Nederlands elftal."

Tegenslagen en teleurstellingen zijn inherent aan sport. Dat heeft Anne Veenendaal in 2016 ervaren. Voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro viel zij af omdat Alyson Annan koos voor Larissa Meijer als tweede keepster achter Sombroek. "Dat had ik niet zien aankomen en ik ben er een week van slag van geweest. De wetenschap dat ik op de Spelen pas in het veld zou komen als Sombroek geblesseerd zou raken, was slechts een schrale troost. Ik heb mezelf toen snel herpakt en wist dat ik door moest gaan. Tokio 2020 ligt aan de horizon."
Het tij keerde. Na Rio 2016 en 117 interlands stopte Joyce Sombroek als international en Larissa Meijer gaf haar maatschappelijke carrière prioriteit. "Dat betekende niet dat ik automatisch eerste keepster zou worden. Op dit moment is de situatie dat ik samen met Josine Koning van Den Bosch één van de twee doelvrouwen ben. We spelen beiden evenveel wedstrijden. Ik ken Josine al dertien jaar. Zij komt oorspronkelijk van Amersfoort en we speelden samen in de districtjeugdteams."
Hockeyen op hoog niveau bij Amsterdam en het Nederlands elftal vereist mentaal en fysiek veel van de speelsters. Eind januari begint de nieuwe Pro League van de internationale hockeybond, een internationale competitie voor landenteams en de vervanger van de Champions Trophy: "We vliegen in korte tijd in drie keer de wereld rond met wedstrijden tegen eerst Nieuw-Zeeland en dan Australië, de Verenigde Staten, Argentinië en China. Daarvoor zijn 28 speelsters en vier keepsters geselecteerd. Op iedere reis gaan er ongeveer twintig speelsters mee. Dus ben ik er niet altijd bij. We spelen eerst allemaal uitwedstrijden en daarna thuis."
Om de internationals rust te geven spelen zij deze winter niet in de zaalcompetitie. Immers, op 10 maart 2019 begint alweer de reguliere veldcompetitie.

Meest gedenkwaardige zege voor haar
was de Europese titel

Hoogtepunt

Voor Anne Veenendaal was dit jaar het veroveren van de wereldtitel het hoogtepunt. In de finale werd Ierland met 6-0 verslagen. De meest gedenkwaardige zege voor haar was de Europese titel door winst op België met 3-0, vorig jaar in het eigen stadion in Amstelveen. "Dat was een geweldige ervaring met die duizenden Oranjesupporters op de tribunes. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Vooral omdat we in de halve finale Engeland versloegen, waarvan Nederland een jaar eerder de Olympische finale had verloren. Het leek wel of het stadion ontplofte."

World Press Photo: 160 foto's uit 22 landen

Beste journalistieke beelden in Hilversum

De wereldberoemde fototentoonstelling World Press Photo is opnieuw te zien in Museum Hilversum.

De winnende foto van een brandende demonstrant in Venezuela. Foto: Ronaldo Schemidt

REGIO World Press Photo is een prestigieuze wedstrijd met de beste journalistieke beelden gemaakt door journalisten overal ter wereld. Voor de zesde keer is de complete expositie met de winnende foto's en de multimedia producties in Hilversum te zien. In totaal zijn ruim 160 persfoto's van 42 fotografen uit 22 landen te bewonderen; een rollercoaster door het wereldnieuws.

Kogelman en Doest geven dinsdag in het museum een lezing

Het campagnebeeld van de tentoonstelling is een foto van de Venezolaan Ronaldo Schemidt met zijn winnende foto van een brandende demonstrant in Venezuela. Door een ontplofte motorfiets vliegt José Víctor Salazar Balza in brand en loopt hiermee eerste- en tweedegraads brandwonden op. De jury noemt de foto symbolisch. "De man heeft een masker op. Daardoor representeert hij niet alleen zichzelf die in brand staat, maar ook het idee van een brandend Venezuela."
Hilversum kiest er ook dit jaar weer voor om naast de fotografie ook de winnende producties van de Digital Storytelling Contest te laten zien. De finalisten van de multimediawedstrijd tonen met documentaires en interactieve websites de kracht van de digitale media. En ook de foto's van drie Nederlandse prijswinnaars zijn te bewonderen: Jasper Doest, Carla Kogelman en Kadir van Lohuizen. Van Lohuizen won in de categorie Milieu met zijn serie 'Wasteland', waarin hij afvalstromen in zes wereldsteden vastlegde. Kogelman werd eerste in de categorie Lange-termijnprojecten met 'Ich Bin Waldviertel' en natuurfotograaf Doest werd dit jaar tweede in de categorie Natuur met zijn serie 'Sacred No More', over apen die kunstjes moeten doen in Japan.

Apen in Japan. Foto: Jasper Doest
Foto uit de serie 'Wasteland' Foto: Kadir van Lohuizen

World Press Photo 18 is tot en met 27 januari te zien, dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie, zie www.museumhilversum.nl.