Gooi en Eembode Hilversum

28 december 2017

Gooi en Eembode Hilversum 28 december 2017


Onze Hilversummers van het Jaar

Net na de kerstdis poseren enkele vrijwilligers met hun award. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Waar in de twee voorgaande jaren twee eenlingen de prijs in ontvangst hebben genomen, zijn het ditmaal tientallen Hilversummers die de titel Hilversummer van het Jaar hebben gekregen. De vrijwilligers van wijkcentrum De Lelie hebben deze award, die deze krant aan het einde van het jaar uitreikt, meer dan verdiend.

Na Tukkie Tuk in 2015 en vorig jaar pastoor Jules Dresmé zijn de vrijwilligers van het in maart afgebrande buurthuis de derde die deze prijs op de schoorsteenmantel kunnen zetten. Tijdens de vrijwilligersavond in het onderkomen van Vereniging Beatrix Korpsen aan de Neuweg werden de tientallen aanwezige vrijwilligers, vaak ook buurtbewoners, verrast met de mededeling dat zij de Hilversummers van 2017 zijn geworden.

Voor de redactie van De Gooi en Eembode was het een uitgemaakte zaak dat deze prijs bestemd is voor de vrijwilligers en buurtbewoners van De Lelie. Na de desastreuze woensdag 22 maart, de dag waarop het buurthuis door twee branden onbruikbaar werd, richtten de vrijwilligers zich op. Zij verenigden de krachten. De schouders gingen eronder. Met hulp van binnenuit en buitenaf vonden de clubjes snel een nieuwe plek in Hilversum en inmiddels wordt er met veel positieve energie en toewijding gewerkt aan de terugkeer van het geliefde buurthuis.

2/3

Onderzoek naar vechtpartij in Shots Hilversum

HILVERSUM De politie is een onderzoek gestart naar een vechtpartij in Café Shots in de nacht van zaterdag op zondag. Een beveiliger raakte daarbij gewond aan zijn gezicht.

Onduidelijk is nog wat er precies is gebeurd en wat de aanleiding was van het conflict, zei een politiewoordvoerder woensdag.
Bij het conflict stonden vier bezoekers - uit Hilversum, Tilburg, Haarlem en Amsterdam - van 24 en 25 jaar tegenover de beveiligers. "Er zijn over en weer klappen gevallen en alle partijen hebben aangifte gedaan", aldus de woordvoerder. Zij voegt toe dat de ongeregeldheden binnen ontstonden omdat het viertal de zaak uit zou worden gezet. Waarom is dus onduidelijk.
Café Shots, dat vorig jaar september open ging, was niet voor commentaar bereikbaar.

'Herbenoeming was voor mij grote belevenis'

HILVERSUM Opvallend in het eindejaarsgesprek is dat burgemeester Pieter Broertjes aangeeft toch over zijn herbenoeming afgelopen zomer in de rats te hebben gezeten. Dit maandenlange proces leek een formaliteit te zijn. Zo heeft de burgemeester dat niet ervaren, geeft hij aan tegenover deze krant en GooiTV.

"Ze zeiden altijd: daar hoef je je niet zenuwachtig voor te maken", zegt hij op camera. "Het is toch een test of de raad met name je goed genoeg vindt om je nog een keer te herbenoemen. Daar heb ik veel energie in gestoken om dat resultaat te bereiken. Dat is niet alleen het afgelopen jaar gebeurd, maar ook de jaren ervoor. Maar dat dat goed gegaan is en dat de raad daar ook achterstaat, is voor mij persoonlijk een grote belevenis geweest", geeft hij eerlijk toe.

11

Het jaar in beeld

Foto: Bastiaan Miché

Eind december is steevast de tijd van terugblikken. Wij kijken terug op 2017 met 12 voorpaginafoto's en hun verhaal.

12/13

'Het gevoel met De Lelie blijft gewoon heel sterk'

Het jaar 2017 was voor vrijwilligers, bezoekers en buurtbewoners van het wijkcentrum aan de Leliestraat verschrikkelijk. Maar bij de pakken neerzetten is er niet bij nadat hun geliefde De Lelie afbrandde. De plek die hen samenbracht zorgt nu voor veerkracht en doorzettingsvermogen om het buurterfgoed terug te krijgen.

'Het is een eer om in het rijtje te staan van Tukkie Tuk en pastoor Dresmé', aldus Jacqueline van Oostveen en Mister De Lelie Sander Leek. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM 'Buurthuis'. 'Ontmoetingsplaats'. 'Een verlengde huiskamer'. Zelfs 'een tweede huis' wordt genoemd. Buurthuis De Lelie aan de Leliestraat was letterlijk de centrale plek voor de Bloemenbuurt. De hartkamer van de wijk is sinds 22 maart niet meer toegankelijk. Die sfeer, dat gevoel, die plek moet terugkomen. Daar doen de vrijwilligers en bewoners alles voor. "Het gevoel met De Lelie blijft gewoon heel sterk."

Met veel liefde spreken de vrijwilligers over hun buurthuis. Na een rondje langs de velden is het overduidelijk dat het wijkcentrum aan de Leliestraat 6-8 een betekenisvolle plek was in de buurt. Sociaal-maatschappelijk speelde het een belangrijke rol. De verschillende clubs, de vele activiteiten en de aanwezigheid van professionals, waaronder het kinder- en jongerenwerk, vulden elkaar naadloos aan. Dat zorgde voor een rijk aanbod, een goede synergie en een grote betrokkenheid onder bezoekers, vrijwilligers, professionals en buurtbewoners.
Voor iedereen stond de deur van De Lelie open. Het was een plek van samenkomst. De verbondenheid met elkaar en het wijkcentrum is nog altijd groot. Nu alleen het restant nog zichtbaar is, is die verbondenheid alleen maar gegroeid. Eensgezind zetten de tientallen vrijwilligers en vele buurtbewoners sinds die bewuste dag in maart de schouders onder de komst van een nieuw succesvol buurthuis. Meewarig horen zij de discussie rondom de nieuwbouw aan. De Lelie heeft zich in de afgelopen acht decennia meer dan bewezen. De gemeente zou moeten watertanden van een buurthuis dat zo functioneert. Het wijkcentrum zou centraal moeten staan in de plannen in plaats van eerst allerlei andere functies en organisaties vooropstellen in het mogelijk nieuwe gebouw.

Het gemis is groot. Het groepsgevoel is nu wat afgebrokkeld. De groepjes zijn verdeeld over dertien locaties over heel Hilversum. Het dagelijkse of wekelijkse contact is verwaterd. Of gewoon het even kunnen binnenlopen voor een bak koffie of een praatje. "Voor ons was De Lelie een tweede huis", zegt Gonny van Reede. Zowel zij als haar man is beheerder geweest van het wijkcentrum. "Mijn kinderen zijn daar zowat grootgebracht en voor veel mensen was het een toevluchtsoord", aldus de Hilversumse.

Nu alleen het restant nog zichtbaar is, is die verbondenheid alleen maar gegroeid

Sander Leek, beter bekend als Mister De Lelie, is spreekwoordelijk in een gat gevallen sinds het wijkcentrum onbruikbaar is geworden. Als gastheer en mede-organisator van het linedancen was hij zeker vijf dagen per week in het pand te vinden. Ook na die bewuste woensdag in maart is hij nog druk bezig geweest rond het gebouw, zoals het opruimen van de rotzooi en het plein onkruidvrij maken. "Ik mis de sfeer, de gezelligheid. Met iedereen een praatje maken tussen het koffie inschenken door. De Lelie is een ontmoetingsplaats voor mensen die anders thuis zouden zitten. Het is echt een verlengde huiskamer voor velen", vertelt de betrokken buurtbewoner
Kinderwerkster Kati Lipusz bevestigt dat nu de synergie tussen alle groepen weg is. "Het gevoel met De Lelie blijft gewoon heel sterk. Je hoort dat mensen het contact met de andere doelgroepen missen", meldt zij. Het groepsgevoel, De Lelie-saamhorigheid is er nog altijd, ook al zitten alle activiteiten en verenigingen elders in Hilversum. Maar het is volgens vrijwilligster van het kinderwerk Ilona Tijsen belangrijk dat er nu stappen gezet worden. "Het is duidelijk dat wij het buurthuis terug willen. We kunnen blijven onderzoeken wat er allemaal in moet komen. Inmiddels zijn we daar al negen maanden mee bezig. Ik heb het gevoel dat we erin blijven hangen", is haar boodschap.

Achter de schermen zijn vrijwilligers en bewoners hard bezig. In januari richten zij Stichting Buurtpost Zuid op. De statuten liggen klaar. Een bezoek aan de notaris is gepland. Als er één spreekbuis is namens de vrijwilligers en de buurtbewoners dan kunnen zij aan tafel komen met de gemeente, Versa Welzijn en Bink Kinderopvang. Dat gaat ook gebeuren, waardoor er direct inspraak is op de plannen voor het nieuwe buurthuis. "Dit zou een voorbeeld kunnen zijn van hoe bewoners iets van de grond krijgen", meldt buurtwerker Gert Bos.

'Dit zou een voorbeeld kunnen zijn van hoe bewoners iets van de grond krijgen'

Een van die drijvende krachten is bewoonster Jacqueline van Oostveen. Samen met Tijsen en kinderen die destijds in het pand waren toen de eerste brand uitbrak, heeft zij een brandbrief aangeboden aan burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Eric van der Want. Hun boodschap was om hardop uit te spreken dat De Lelie terugkeert. "De Lelie is buurterfgoed", stelt ze. Het gewenste antwoord kwam. De brandgroep, een mix van vrijwilligers en bewoners, zit straks aan tafel met de andere betrokken partijen om de plannen verder vorm te geven. Van Oostveen geeft aan dat er veelvuldig contact zal zijn met de achterban, die zich wellicht gaat verenigen in de Vrienden van De Lelie. Deze groep geeft gevraagd en ongevraagd haar mening over de plannen. Daarmee moet het buurtproject breed draagvlak krijgen.

Een nieuw buurthuis aan de Leliestraat is nu nog toekomstmuziek. Eerder zei wethouder Van der Want dat er tempo gemaakt moet worden, maar dat het nog echt wel enkele jaren gaat duren. Mister De Lelie hoopt dan weer betrokken te zijn bij het wijkcentrum. Nu moet hij wegens gezondheidsredenen afscheid nemen van het vrijwilligerswerk. "Als er een nieuw buurthuis staat, dan kom ik, ijs en weder dienende, weer terug", besluit Leek.

Handtekeningen gezet onder koopakte Crailo-terrein

De wethouders en gedeputeerde Post. Foto: Bob Awick

HILVERSUM Met een handtekening van de verkopende provincie Noord-Holland en de kopende drie gemeenten Laren, Gooise Meren en Hilversum is deze week de aankoop bekrachtigd van Crailo.

De wethouders Wimar Jaeger, Floris Voorink (Hilversum), Hendrik Boland, Miriam van Meerten (Gooise Meren), Ton Stam en Tijmen Smit (Laren) tekenden de koopakte op het stadhuis van Laren. Namens de provincie zette gedeputeerde Elisabeth Post een handtekening.
De drie gemeenten kunnen nu hun plan voor de ontwikkeling van een duurzame woon-werkwijk op het landgoed starten. Die moet over zes jaar leiden tot een van de meest ecologische wijken van het land.
Vorige week gingen de gemeenteraden in de drie gemeenten akkoord met de oprichting van een gezamenlijke exploitatiemaatschappij van de drie gemeenten voor de plannen en met de koopsom van 33,2 miljoen euro.

Poging doodslag op Youness Ouaali en vriend

HILVERSUM De politie is een onderzoek gestart naar de mogelijke liquidatiepoging op een 32-jarige man uit Hilversum en een 32-jarige Bussumer bij het ESSO-tankstation aan de Soestdijkerstraatweg in Hilversum. Het Hilversumse slachtoffer is de bekende en omstreden opiniemaker Youness Ouaali.

Maandag rond 19.45 uur zaten de twee in een geparkeerde auto bij het tankstation, pal naast het MBO College. Vervolgens zagen zij een onbekende man op de auto aflopen en een vuurwapen richten op de Bussumer. Het wapen weigerde echter en de twee konden wegrijden. De ingeschakelde politie zette de omgeving af, maar de verdachte - 1,80 meter lang met een normaal postuur - werd niet gevonden.
De Hilversummer is iemand die graag zijn mening geeft op Facebook en YouTube en daarom regelmatig wordt bedreigd met de dood. Ouaali vermoedt wel dat deze poging tot doodslag gericht was op zijn vriend, en niet op hem.

Teens on a Mission ontvangt 735 euro van Ladies' Circle

Eric van der Want en Erica Hoekstra met het schip. Foto: ADM Profoto

HILVERSUM Jongerenproject Teens on a Mission ontving vrijdag een donatie van 735 euro van Ladies' Circle Mediastad uit handen van wethouder Eric van der Want. Dat gebeurde tijdens de traditionele kerstlunch van het Maatjesproject Gooi & Vechtstreek voor deelnemers en vrijwilligers.

Erica Hoekstra van Ladies' Circle Mediastad had een zeilschip meegenomen. Dat schip is de mascotte van de serviceclub sinds de installatie als officieel lid van Ladies Circle Nederland bij Ottenhome in de zomer van 2016. Het thema die dag was 'All Ladies Aboard': iedereen aan boord; daar kon wethouder Eric van der Want op inhaken: "We zijn eigenlijk allemaal maatjes van elkaar."
Gezamenlijk hielden ze het schip hoog en onthulden het bedrag: 735 euro. Het was de opbrengst van de kaartverkoop voor een speciaal door Ladies' Circle Mediastad georganiseerd vipdek in samenwerking met Luno Kitchen tijdens Hilversum Alive afgelopen zomer. "De vorige keer steunden we een lokaal project voor dementerende ouderen", licht Hoekstra de keuze voor Teens toe. "Deze keer kozen onze leden voor het jongerenproject van het Maatjesproject. Wie kiezen het liefst voor een lokale kleinere organisatie waar onze steun een grotere impact heeft."
Irina Phoa van het Maatjesproject-bestuur nam de donatie namens de stichting in ontvangst. "Het is heel belangrijk dat jongeren gehoord worden", onderstreepte ze het belang van Teens on a Mission. "En dat is wat anders dan naar jongeren luisteren."

Weerbericht

In het weekeinde zeer zacht met veel wind

Het hogedrukgebied dat tot in de kerstdagen droog, nevelig en rustig weer bracht schuift naar het zuiden weg. De straalstroom, een brede band zeer sterk stromende lucht op circa 10 km hoogte, komt dichter over onze omgeving te liggen. De kans op regen en veel wind neemt dan fors toe. Daarbij stroomt in het weekeinde tijdelijk zeer zachte lucht binnen.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht naar vrijdag kan het licht gaan vriezen. Overdag neemt de bewolking toe, gevolgd door enige regen, mogelijk eerst natte sneeuw. Het wordt 4 graden. In de nacht naar zaterdag daalt het kwik tot rond 2 graden. Zaterdag overdag gaat het enige tijd regenen. De van zuid naar zuidwest gedraaide wind wakkert aan tot krachtig of hard. De temperatuur stijgt naar 11 à 12 graden. Ook op oudejaarsdag waait het stevig en kan er enige tijd regen vallen. Het is ook dan met circa 11 graden zeer zacht.

De jaarwisseling en de trend na het weekeinde

Met een beetje geluk is het tijdens de jaarwisseling goeddeels droog bij 6 à 7 graden. Nieuwjaarsdag gaat het weer enige tijd regenen. De maximumtemperatuur valt iets terug naar circa 6 graden. Ook de rest van de week blijft het onbestendig met enkele buien. Het blijft vrij zacht.

Weetje

Een jaar geleden verliep de jaarwisseling droog en rustig maar vrij koud, met een minimum van rond het vriespunt met lokaal lichte vorst. Op nieuwjaarsdag werd het amper 2 graden. Met een aantrekkend briesje was het gevoelig koud voor de nieuwjaarsduik. Zacht was het op nieuwjaarsdag 2012 met 13 graden, maar er viel veel regen. Koud was de jaarwisseling van 1996-'97 met -13.7 graden.

Kerstactie Aloysius levert vier mille op voor Hartekind

Vrijdag was de slotdag. Foto: Alberdingk Thijm Scholen

HILVERSUM Leerlingen van het St. Aloysius College in Hilversum hadden vrijdagmorgen alle reden om te juichen. Voor de jaarlijkse kerstactie hadden zij namelijk 4063,81 euro opgehaald.

Het geld gaat naar Stichting Hartekind. Deze stichting wil door middel van financiering van wetenschappelijke onderzoeken de kwaliteit van leven van kinderen met een hartafwijking verbeteren.
In de laatste week voor de vakantie konden leerlingen in de pauze liedjes aanvragen voor 1 euro, kerstmutsen kopen of een smsje sturen ('Hartekind' naar 4333). Ook was er voor de bovenbouw een kerstgala, waarvan de opbrengst ook naar het goede doel gaat, en vrijdag een Santarun.

Koopzondag voer voor heet politiek debat

Actie Stichting Centrum Hilversum arrogant of stoer?

Wel of niet altijd open kunnen op zondag. De politieke meningen zijn verdeeld. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Inzet van de verkiezingen is zeker de koopzondag. Wat moet er gebeuren na zondag 6 mei als de Stichting Centrum Hilversum alle beschikbare 18 koopzondagen heeft opgenomen? Dit is voer voor politieke discussie.

Eerder noemde de SP het opsouperen van alle koopzondagen al een slinkse truc en zo lijkt de ChristenUnie (CU) er ook over te denken. Fractiemedewerker Walter Brands meldde op Twitter de actie van de stichting arrogant te vinden en toont volgens hem ook nog eens een stuitend lak aan de democratie. Zo op de zaken vooruitlopen, vindt hij niet kunnen. VVD-raadslid Haitske van de Linde vindt juist dat de ondernemers lef tonen met hun actie. "Ze nemen een risico", gaf zij aan op Twitter. "Als de verkiezingen leiden tot een college met confessionele partijen dan krijgen ze hun gewenste zondagsopening niet. Dit is kleur bekennen en een daad stellen. Ik vind het stoer van onze ondernemers!"

Volgens Brands zet de stichting het college met de rug tegen de muur, zeker als het volgende gemeentebestuur opnieuw tegen het verruimen van het aantal koopzondagen is. De politiek krijgt dan de schuld als er van half mei tot en met eind december geen koopzondagen meer zijn, terwijl de stichting een gok neemt.

'Dit is kleur bekennen. Ik vind het stoer van onze ondernemers'

Het college ging akkoord met de aanvraag van de Stichting Centrum Hilversum. Juridisch was er niets tegen in te brengen en feitelijk verandert het beleid niet, alleen worden de 18 koopzondagen eerder opgenomen. Volgens centrummanager Kjeld Vosjan is er van arrogantie en het omzeilen van de democratie geen sprake. "We gaan graag in gesprek met alle fracties, zoals we hebben aangegeven", is zijn reactie.
Brands reageerde op het artikel dat donderdag 21 december in De Gooi en Eembode stond. Hierin zegt Vosjan dat het voor iedereen wennen wordt als de winkels in het centrum voortaan iedere zondag open kunnen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart moet de nieuwe raad besluiten over het vrijgeven van de koopzondagen.

Paul Poulissen

(63) is sinds 2016 opnieuw Hilversummer. Wil proosten op de liefde en een goed gesprek met Sonja Barend.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben trompetdocent bij het Kunstenhuis/Zeister muziekschool. En privédocent, jamsessieleider, muzikale invuller op feesten en partijen en bij Omroep Max."

Heb je last van een winterdip?
"Beetje wel, ja. Vandaar dat ik lekker naar Gran Canaria ga."

Wat zijn je goede voornemens?
"Balans vinden tussen werk en vrije tijd."

Wat is je grootste wens voor 2018?
"Dat ik gezond blijf. Dus: muziek maken, sporten en tijd doorbrengen met vrienden en familie."

Wat zijn je hobby's?
"Watersport, tennis en muziek."

Wat vind je van jouw woonplaats?
"Prachtige omgeving en het wordt steeds leuker. MOUT is een aanwinst! Maar ik mis wel een stadshart zoals in Utrecht."

Naar welk café ga je graag?
"Het Tolhuis. Daar kom ik al 45 jaar, gaf er mijn eerste optredens. Sinds een paar jaar kun je er ook lekker eten."

Beste cd ooit?
"'The Dude' van Quincy Jones."

Als je burgemeester was, dan….
"Zou ik ervoor zorgen dat er een actieve vaarverbinding komt vanaf Loosdrecht via de 's-Gravelandsevaart. En dan beneden bij Parc een klein jachthaventje."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Gijsbrecht!"

Met wie wil je een gesprek?
"Met Sonja Barend. Mij zie je daarna nooit meer terug."

Heimelijk genoegen?
"Dat ik fan ben van het repertoire van Willy Alberti, Johnny Jordaan en tante Leen."

Waar wil je op proosten?
"Op de liefde."

Kerstboom van Make-A-Wish niet uitverkocht

HILVERSUM Het is Make-A-Wish Nederland niet gelukt om alle 7.000 lichtjes te laten branden in de 8 meter hoge kerstboom, die tot en met zondag 24 december op het Joop van den Endeplein stond. In totaal zijn er 1.440 lampjes verkocht.

De kerstboom op het Mediapark gold als kennismaking met Hilversum. Sinds half oktober is Make-A-Wish bewoner van het Mediapark. Hun kerstactie was ook een ode aan alle 7.000 kinderen met een levensbedreigende ziekte die de organisatie sinds 1989 in Nederland geholpen heeft met het vervullen van hun wensen.
Het was de bedoeling dat alle lichtjes op kerstavond zouden branden. Daarbij had de foundation met deze fundraising 70.000 euro kunnen ophalen. De teller is nu gestopt op 14.402 euro.

Kerstevenement marktplein trekt zo'n 1500 bezoekers

Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

hilversum De eerste editie van 'Kerst in Hilversum' op het marktplein is volgens de organisatie - het Interkerkelijk Kerstnachtdienst Comité - een groot succes geworden. Ongeveer 1500 bezoekers zongen mee met zangeres Susanna Fields en zagen drie kerstvideo's van de Zandtekenaar. Foodhall MOUT deelde in een kortingsactie chocolademelk en glühwein uit.

Andorra blijft voorlopig zitten aan de Schapenkamp

Zoektocht naar gelijkwaardige locatie in het centrum

Een structurele oplossing is een verhuizing van Andorra binnen Hilversum. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, meldt de burgemeester.

De buurt is de overlast van de coffeeshop zat. Samen met de gemeente en de eigenaar zoeken zij naar dé oplossing. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Op den duur komt Koffiesjop Andorra op een andere locatie in het centrum. In een brief aan de gemeenteraad geeft burgemeester Pieter Broertje aan dat het verplaatsen van de onderneming aan de Schapenkamp een mogelijkheid is. Op de lange termijn moet dit de oplossing zijn voor de buurt, die veel overlast ervaart.

Buurtbewoners zijn het spuugzat. Zo hebben zij recentelijk te kennen gegeven. Omwonenden van Andorra aan de Schapenkamp zijn de jarenlange overlast, met name parkeer- en verkeersoverlast, beu. Nu de coffeeshop in andere handen dreigt te komen, vinden zij dat de gemeente maatregelen moet nemen, zoals het uitkopen van de huidige eigenaar. Uit gesprekken met exploitant Peter Samsom blijkt dat het kopen van het etablissement geen haalbare kaart is voor de gemeente. "De gemiddelde omzet van een coffeeshop bedraagt 1,7 miljoen euro per jaar. Dat maakt duidelijk dat het bij de verkoopwaarde om een aanzienlijk bedrag gaat. Het college is niet bereid om belastinggeld in te zetten voor het uitkopen van een coffeeshop", meldt de burgemeester.

Verplaatsen is en blijft wel een serieuze mogelijkheid. Alleen zitten er aan een verhuizing naar een andere plek in het centrum diverse haken en ogen, waardoor verplaatsing op korte termijn niet gaat lukken. Zo moet Andorra naar een gelijkwaardige plek in het centrum gaan en op gelijke afstand van het station. "We willen de optie van verplaatsing meenemen en kijken of dat op een latere termijn alsnog mogelijk is", aldus Broertjes.

'Geen belastinggeld inzetten voor uitkopen van een coffeeshop'

Daarmee is de gewenste structurele oplossing nog niet gevonden. Wel geeft Broertjes aan dat de bewoners blij zijn met de recente inzet van Samsom, de gemeente en de politie om de overlast zo veel mogelijk te beperken. Dat lijkt ook op te gaan voor de nieuwe eigenaar, die zeker tien jaar wil blijven. Inmiddels heeft hij aangegeven zich met alle betrokken partijen sterk te maken voor de veiligheid en leefbaarheid van de buurt. Zijn voorstel is om een steward aan te stellen. Deze persoon moet zorgen voor permanente surveillance in de buurt om overlast te voorkomen c.q. te beperken.

Vorige week donderdag is met een kleine delegatie van de bezorgde omwonenden besloten dat er begin januari een buurtbijeenkomst komt. Dan kan de nieuwe eigenaar zich voorstellen en direct zijn plannen toelichten, terwijl de buurt kan aangeven wat zij verwacht van de exploitant. "De gemeente vindt het belangrijk samen te werken met de nieuwe eigenaar en de bewoners en wil graag concrete afspraken met hen maken", schrijft Broertjes. "Deze afspraken leggen we zo veel mogelijk vast in de te verlenen vergunning. De gemeente is bereid om verkeersmaatregelen te nemen en de snelheids- en parkeerproblemen aan te pakken middels paaltjes, bloembakken en snelheidsdrempels en extra toezicht."

Verrassende nieuwe lijst PvdA H'sum

HILVERSUM De vernieuwde conceptkandidatenlijst van de PvdA ziet er heel anders uit dan de oorspronkelijke, die vorige maand door de leden fel werd bekritiseerd. Opvallende afwezige op die nieuwe lijst is raadslid Saami Akrouh. Femke van Drooge is de nieuwe lijsttrekker.

Van Drooge, tussen 2016 en 2014 raadslid namens de sociaaldemocraten, maar gestopt vanwege haar eigen bedrijf, is zelf ook verrast dat zij de eerste plek bezet. Aanvankelijk stelde de 35-jarige Hilversumse zich niet beschikbaar als kandidaat-raadslid, maar na de tumultueus verlopen vergadering en de oproep voor een nieuwe sollicitatieprocedure besloot ze zich toch aan te melden. Vervolgens kreeg Van Drooge te horen dat ze de lijst van acht namen aanvoert. "Daar heb ik wel even over moeten nadenken," geeft ze toe, "maar nu het nieuws bekend is krijg ik alleen maar leuke reacties. Dat maakt mij alleen maar enthousiaster."
Van de onrust binnen de partij was Van Drooge enigszins op de hoogte, al volgde ze de ontwikkelingen van een afstand. Wel was ze aanwezig bij de laatste ledenvergadering toen de bom binnen de partij barstte en enkele prominente leden een motie van wantrouwen indienden tegen het bestuur. Van Drooge geeft nu aan dat ze toen niet precies wist hoe ze moest reageren. Nu vertelt ze dat de onrust ook het gevolg is van een gevestigde partij die zetels kwijtraakt.

Saami Akrouh

Saami Akrouh staat dus niet op de lijst. Het huidige raadslid, die aanvankelijk lijsttrekker wilde worden, stond op de oude lijst op plaats drie, achter nieuwkomers Joop Lahaise en Jacqueline Kalk. Die laatste staat nog wel op plek twee, Lahaise bezet nu de achtste en laatste plaats. Overigens staat ook raadslid Nelleke Degenhart (plek vier) op de nieuwe lijst. Zij stond niet op de oude, omdat zij had aangegeven na vier jaar te zullen stoppen als raadslid.
De lijst is tot stand gekomen nadat het landelijk partijbestuur ingreep en door een onafhankelijke kandidaatstellingscommissie - met daarin onder meer oud-minister Jet Bussemaker - een nieuwe lijst liet samenstellen. Die commissie voerde de afgelopen week sollicitatiegesprekken met alle belangstellenden.
Tijdens een algemene ledenvergadering op 8 januari wordt de lijst definitief vastgesteld. Locatie is de Bibliotheek Hilversum. Voorzitter die avond is Gerdi Verbeet.

'Ik kan wel wat hulpsheriffs of buurtburgemeesters gebruiken'

Burgemeester Broertjes groot voorstander van buurtrijdende rechters

Zorg goed voor elkaar en het dorp. Dat is de boodschap die Pieter Broertjes heeft voor Hilversum. Een motto dat hij overneemt van zijn voorbeeld, de overleden Eberhard van der Laan.

'Ik luister ook naar hun verlangens', aldus de burgemeester over de wens van een hangplek voor jongeren. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Invoering van rechters die in de buurten aan het werk gaan, kunnen op steun van burgemeester Pieter Broertjes rekenen. Lokale Frank Vissers ziet de Hilversumse burgervader helemaal zitten. "Ik heb nog wel wat hulpsheriffs of buurtburgemeesters nodig", stelt hij in het eindejaarsgesprek van deze krant en GooiTV.

"Heel veel zaken die op mijn bureau komen zijn ordinaire burenruzies", merkt Broertjes op. "Het kabinet gaat nu buurtrijdende rechters introduceren. Daar ben ik heel erg voor. We zitten te dicht op elkaar. We moeten elkaar beter velen. Daar heeft de burgemeester een rol in. Mijn oproep zou eigenlijk zijn: zorg voor elkaar. Wees een betere buurvrouw en -man. Als iedereen dat voor elkaar heeft, dan is dat voor de hele stad een zegen."

Voor 2018 wil Broertjes het adagium van Eberhard van der Laan gebruiken. De Amsterdamse burgemeester overleed op 5 oktober en liet in zijn afscheidsbrief aan zijn inwoners weten dat zij goed voor elkaar en de stad moeten zorgen. In het geval van Hilversum moeten de inwoners vooral lief zijn voor elkaar en het dorp. In dit motto zit volgens hem ook de verbetering die hij nastreeft. "Hilversum is niet af. Gelukkig maar", geeft hij aan.

'Ik voel me heel ongelukkig over de zaak van 't Perronnetje'

Openbare orde
Zijn eigen motto is altijd: 'Morgen kan het altijd beter dan vandaag.' Op dat vlak moet er nog veel gebeuren. In januari van 2017 zei Broertjes bijvoorbeeld dat bestuurders en politici beter aan verwachtingsmanagement moeten doen. Ze moeten meer doen en minder beloven. Als hij terugkijkt over de laatste 12 maanden is hij daar zelf niet in geslaagd. "Daar ben ik niet zo tevreden over." Op het gebied van openbare orde en veiligheid vindt hij dat een aantal zaken goed is gegaan, waaronder de aanpak tijdens de ramadanperiode.

Het ging nogal eens fout tijdens 'onverwachte invliegers', zoals hij ze noemt. Beste voorbeeld daarvan is de zaak van IJssalon 't Perronnetje, waar eigenares Gilly Emanuels al tijden geterroriseerd en gediscrimineerd werd. Dat leidde uiteindelijk in augustus tot een handgemeen. "Daar voel ik me heel ongelukkig over. Dat hebben we onvoldoende zien aankomen en dat heeft toch te maken met hoe dicht we op de bal zitten als het gaat om buurtactiviteiten en daar waar het ontspoort. Dat is mijn verantwoordelijkheid. Dat kan beter. Dat moet beter", vertelt hij.

'Ik moet iets verzinnen voor het jongerenprobleem'

Veiligheid
Het veiligheidsgevoel verstevigen in de buurten is waar hij verder mee aan de slag wil in 2018. Zijn taak is om veiligheid en zorg meer te verbinden met elkaar en beter te weten te komen wat er speelt in de wijken. Naar zijn eigen frustratie komt hij te laat aan zet in het proces. Dan is het leed al geschied. Dan is het vooral optreden in plaats van eerder in het stadium kunnen sturen naar oplossingen. Het overkwam hem in de zaak van 't Perronnetje, maar ook bij Koffiesjop Andorra, waar de klachtenregen uit de buurt hem totaal verraste.
Dieper de haarvaten in van de wijken, is het credo. Naast buurtcoördinatoren, jongeren- en buurtwerkers de buurten in sturen en een betere samenwerking en afstemming met het Sociaal Plein hoopt hij meer te kunnen creëren. Dat gebeurt al in Kerkelanden. Netwerk 1216 houdt wekelijks spreekuur in het winkelcentrum. Professionals van diverse organisaties zitten daar om vragen van buurtbewoners op te vangen. In het Huis van de Riebeeck gebeurt dat op kleinschaliger niveau.
"Dat zijn de opvangcentra. Dat zijn de ogen en oren, ook van de burgemeester om eerder op de hoogte te komen van: waar gaat het mis, jongens?", tekent Broertjes op. Jezelf laten zien. Handelen. Dat heeft allemaal positieve effecten. "Dan gaat ook het vertrouwen ontstaan. Als dat vertrouwen ontstaat dan kun je gaan bouwen, maar dat kan niet zolang dat wantrouwen blijft wordt het lastig. En dat geldt ook voor de politie, waar ik elke dag en week mee om de tafel zit en hamer op zichtbaarheid. Dat moet vergroot worden, anders blijft het met die veiligheidsbeleving ellende."

2018
In het komende jaar wil de burgemeester met een oplossing komen voor de jongeren in Oost. Zij willen graag een hangplek hebben. Die wens is er al lang. Daar wil hij gehoor aan geven, al realiseert Broertjes zich goed dat een geschikte locatie vinden in Hilversum waar ook de omwonenden het mee eens zijn, een lastige klus is. Een jongerenontmoetingsplek (JOP) is bedacht aan de Anton Philipsweg. Dat stuit op verzet. "Niemand wil ze voor de deur of in de achtertuin", aldus de burgemeester. "Maar in 2018 gaan we daar een keer een oplossing voor zoeken." Het jongerenprobleem is complex. Ze voelen zich niet gehoord, niet gewenst en komen ook sociaal amper aan de bak. "Daar moet ik dus iets voor verzinnen. Daar ben en blijf ik mee bezig, of iedereen nu over mij heen valt of niet", zegt hij stellig.

2017 in twaalf foto's van de voorpagina

Op de Koninginneweg wilde men geen tweerichtingsverkeer.

hilversum Het is de week van de jaaroverzichten. Wij pakten onze voorpagina's van dit jaar er nog eens bij en maakten dit overzicht van opvallende momenten uit het nieuws uit Hilversum. Een terugblik op een veelbewogen lokaal nieuwsjaar met als motto: gelukkig hebben we de voorpaginafoto's nog.

Januari
Hoe ziet het het stationsgebied er over tien jaar uit? En wat is nou dé oplossing voor de kleine spoorbomen. Deze discussie, die dit jaar op gang kwam, krijgt na de jaarwisseling ongetwijfeld een vervolg. De optie om van de Koninginneweg een tweerichtingsverkeersweg te maken, gaat niet door.

Februari
In Hilversum-Oost is de bouw van Anna's Hoeve in volle gang. Dit jaar kregen veel nieuwe bewoners de sleutel en was er de opening van een nieuwe school. Hoogtepunt (letterlijk ook) is de nieuwe berg waar bewoners in februari dit jaar veel sneeuwpret aan beleefden.

Sneeuwpret in Anna's Hoeve.
De dramatische brand in De Lelie.
De City Run was een groot succes.
MOUT ging in mei open.
Het marktplein is veel meer dan een evenementenplein.
De Arena Games.
We konden toch juichen voor Oranje.
Het Gooisch Bierfestival was een groot succes.
Komt hier een trampolinepark?
Kim Wilde was een van de hoogtepunten in de Vorstin.
Nicolien van Vroonhoven.

Maart
Woensdag 22 maart was de dag dat De Lelie in vlammen opging. Een drama voor alle betrokkenen van het wijkcentrum in Hilversum-Zuid. De activiteiten konden over het algemeen al snel weer onderdak vinden, maar een definitieve locatie is er nog steeds niet.

April
Hét sportevenement van Hilversum, de City Run, was ook in 2017 een groot succes. Pakweg 9000 sportievelingen stonden aan de start. Voor 2018 heeft de organisatie wilde plannen om toch weer die 10.000 deelnemers te halen. De volgende editie is zondag 15 april.

Mei
Veel Hilversummers keken er al tijden naar uit, maar in mei was het dan eindelijk zover. Foodhall MOUT, gevestigd in de oude Eurobioscoop, ging open. De eerste paar weken verliepen door de enorme drukte niet altijd even goed, maar inmiddels loopt alles soepel.

Juni
Dat het marktplein ook hét evenementenplein moet worden, is inmiddels wel bekend. Al in maart was de officiële opening. Toen bleek al hoe populair de waterstralen waren bij kinderen. En als het zonnetje in mei dan ook nog eens doorbreekt, is het genieten.

Juli
Een paar dagen van het Nederlands kampioenschap atletiek vonden in Hilversum plaats: de Arena Games van de Gooise Atletiek Club. Pakweg duizend mensen kwamen naar het Arenapark om verschillende landelijke én regionale toppers van dichtbij te aanschouwen.

Augustus
De mannen gaan ook komend jaar niet naar het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Maar gelukkig hebben we de vrouwen. Zij zorgden afgelopen zomer alsnog voor de bekende oranjegekte door in eigen land de Europese titel te winnen.

September
De organisatie van het eerste Gooisch Bier Festival rekende vooraf op 1500 bezoekers. Uiteindelijk trok het evenement op het marktplein met dertig verschillende bieren maar liefst 5000 bezoekers.

Oktober
Komt er wel of geen trampolinepark in de Clemenskerk? Dat wordt komend jaar de grote vraag in Hilversum-Zuid. Veel mensen zijn enthousiast over deze invulling, maar critici vrezen veel overlast. In oktober uitten zij voor een bezwaarcommissie hun ongenoegen.

November
Het was een onrustig jaar voor de Vorstin. Het poppodium kwam opnieuw in de financiële problemen en dus kwam de 'gemeentedisco' opnieuw ter sprake in het raadhuis. Toch waren er ook hoogtepunten, onder meer het uitverkochte optreden van Kim Wilde.

December
Nicolien van Vroonhoven was na Arjo Klamer de tweede wethouder die dit jaar het college voortijdig verliet. Klamer vertrok met de nodige ophef, Van Vroonhoven komt nu aan in Australië waar zij en haar gezin drie jaar zullen verblijven.

Foto's: Bastiaan Miché

Tweede Mac Hilversum is nu echt open

'Blij dat we in overleg uiteindelijk de stap hebben kunnen maken'

Groep 8 van de Van Hasseltschool zat vrijdagmorgen aan het ontbijt. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar vrijdag ging de nieuwe McDonald's in Hilversum dan toch open. De eerste reacties zijn positief. Het nieuwe restaurant biedt gasten alle nieuwe services zoals een McCafé, Table Service, Glutenvrije burgers en duurzame innovaties.

Opvallend is de best chic ogende inrichting naar Frans model

Voor Else Linde is het vrijdag haar laatste dag als juffrouw van groep 8 van de Van Hasseltschool. Als uitje zit zij daarom 's ochtends met haar klas aan het 'kerstontbijt' in het toch best fraai ogende restaurant aan de Vreelandseweg. "Ik vertelde donderdag een sprookje over de winter en de herfst, omdat het de kortste dag van het jaar was", legt Linde uit. "En toen zei een van mijn leerlingen, Kaj, dat morgen de nieuwe Mac opengaat. 'Kunnen we daar dan ontbijten?', was zijn vraag. Nou, prima." En vonden de ouders het niet erg dat hun kind een volgens velen 'ongezond' ontbijt zouden krijgen? Linde: "Nee hoor, ze vonden het allemaal heel gaaf."
Iets verderop in de groep zit Maartje Kruijswijk. De scholier is dolblij met de komst van de McDonald's. "Ik zit hier verderop op rugby en dan kan ik na afloop daarvan hier langskomen. Ik keek hier echt al heel lang naar uit. Deze is voor mij ook een stuk dichterbij dan die in het dorp."
De nieuwe McDonald's was toch wel het gesprek van het jaar in Hilversum. Naast de voorstanders was er vanuit de buurt ook het nodige verzet tegen de komst van de keten op de drukke rotonde. Uiteindelijk gaf de Hilversumse politiek groen licht voor de herbestemming van de locatie en hield ook de rechter de bouw van de nieuwe Mac niet tegen. Manu Steijaert, Algemeen Directeur McDonald's Nederland: "Ik ben blij dat we in overleg met de gemeente en de omwonenden uiteindelijk de stap hebben kunnen maken om het 243e McDonald's restaurant in Hilversum te kunnen openen."
Wie zou denken dat de zaak twee uur na de opening bomvol zit, komt bedrogen uit. Veel mensen zitten natuurlijk nog op school of op hun werk en zijn druk met de kerstvoorbereidingen. Toch kijkt hospitalitymanager Hans Moree tevreden om zich heen, terwijl een vertrekkende bezoeker aangeeft elke dag langs te zullen komen. Opvallend is de best chic ogende inrichting naar Frans model. Daarmee is de McDonald's Hilversum-West, zoals de zaak officieel heet, uniek in Nederland, aldus Moree.
Het McDonald's restaurant biedt met de opening van zo'n honderd nieuwe lokale arbeidsplaatsen voor de directe omgeving. Het McDonald's restaurant Hilversum West is zeven dagen per week geopend van 7.00 uur tot 01.00 uur. Enige puntje van zorg bij enkele bezoekers is de entree bij de rotonde. Die oogt wel link. Moree vertelt dat de entree al veiliger is dan hij was. Ook staat er altijd een verkeersregelaar.

Vier dagen lang opgesloten in wijkcentrum St. Joseph

Alternatieve Glazen Huis van Ingeborg Robijn voor Dolle Mina Kenia

Niet vasten, maar wel dagen opgesloten zitten en je daarmee inzetten voor het goede doel. Ingeborg Robijn deed dat vier dagen in St. Joseph.

'De bereidheid om te helpen is groot', constateert Ingeborg Robijn, initiatiefneemster van het alternatieve Glazen Huis. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Als 3FM haar Serious Request-actie liever in Apeldoorn heeft, dan regelen we zelf een alternatief. Dat was het uitgangspunt voor Ingeborg Robijn en Tukkie Tuk. Zo gezegd, zo gedaan. Vorige week was wijkcentrum St. Joseph dé locatie van het alternatieve Glazen Huis in Hilversum. Die actie voor Dolle Mina Kenia ging niet onopgemerkt voorbij.

In de grote zaal van het wijkcentrum aan de Minckelersstraat staat een glazen kast. Zo een die je veel ziet in de bollenstreek. In plaats van bloembollen is dit nu de opslagplaats van Robijn. Hier staan haar spulletjes die ze van maandag 18 tot en met donderdag 21 december nodig had. Naast deze opvallende opslagplek staat haar bed, waar ze drie nachten zo goed mogelijk heeft proberen te slapen. Dat bleek nog een hele opgave. "Op een gegeven moment ben je zo moe dat de ogen vanzelf dichtgaan."

Het idee voor deze actie ontstond toen 3FM Apeldoorn boven Hilversum verkoos. Samen met Tukkie Tuk zette Robijn de actie in de steigers. Met de beheerder van St. Joseph was al snel geregeld dat beide dames vier dagen onafgebroken in het wijkcentrum konden verblijven. Het verschil met de 3FM-dj's is dat de Hilversummers niet vasten. De overeenkomst met de landelijke Serious Request-actie is dat ook aan het alternatieve Glazen Huis een goed doel was gekoppeld: Dolle Mina Kenia.

Foto: Bastiaan Miché

Slapen in het wijkcentrum bleek nog een hele opgave

Het is de stichting die Robijn in 2014 is gestart met haar Keniaanse buurvrouw Joan. Vrouwen moeten baas zijn over hun eigen buik. Dat is waar de stichting zich voor inzet. Dat doen zij door de Keniaanse vrouwen toegang te geven tot het gebruik van anticonceptie. Robijn, die alweer een aantal jaren in Hilversum woont, probeert hier geld voor in te zamelen. Haar voormalige buuf regelt de hormoonstaafjes die in de arm worden geïnjecteerd. Hiermee zijn de vrouwen voor drie jaar beschermd tegen zwangerschap.

In dit Oost-Afrikaanse land hebben de meeste mensen geen geld voor anticonceptie. De armoede is groot. De inwoners leven van dag tot dag en moeten zien rond te komen van één euro per dag. Daar komt bij dat het gebruik van anticonceptiemiddelen zoals een condoom ook niet gebruikelijk is. "Een snoepje eet je toch ook niet met het papiertje er nog omheen is de redenatie", meldt Robijn. Het Nederlandse anticonceptieproduct van Organon kost in Kenia twee euro. Met de Hilversumse actie hoopt zij zo veel mogelijk vrouwen te kunnen helpen.

'Het valt op. Mensen komen naar me toe en vragen: wat is dit?'

Aan aanspraak heeft Robijn, die Tuk zag afhaken vanwege ziekte, geen gebrek. Ook tijdens ons gesprek komt een aantal keer een nieuwsgierige bezoeker langs. "De actie valt op", stelt ze. "Eigenlijk gaat het vanzelf. Mensen komen naar me toe en vragen: wat is dit? Dan leg ik uit over het anticonceptieproject", vertelt ze.

De periode zo vlak Kerstmis blijkt een goede te zijn om een goededoelenactie op te zetten. In het wijkcentrum in Oost is het heel druk. Bezoekers komen af en aan. Robijn, die zelf hand-en-spandiensten verricht in St. Joseph, heeft al vier kerstdiners meegemaakt. "De bereidheid om te helpen is groot", concludeert de Hilversumse. Naast de steun van de beheerder stond Sherpa meteen klaar met hun oliebollenactie en wilden de bezoekers graag een bijdrage leveren. "Bink, de kinderopvang die hier tegenover zit, kwam maandag meteen binnen en vroeg wat ze konden doen om te helpen. Door oliebollen te kopen. Dat deden ze dan ook meteen", luidt een voorbeeld van Robijn.

Het alternatieve Glazen Huis heeft afgelopen week 400 euro opgeleverd. Een bedrag waar de initiatiefneemster tevreden mee is, want daar kan Dolle Mina Kenia 200 vrouwen mee helpen.

'Minder vrachtverkeer Hunkemöller door Liebergerweg in 2018'

Verhuizing van Baarn naar Almere zou losstaan van toekomst bedrijf in Hilversum

Bewoners van de Liebergerweg klagen al langer over al het vrachtverkeer. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bewoners van de Liebergerweg en omgeving zien vanaf het nieuwe jaar zeer waarschijnlijk veel minder vrachtwagens voor hun deur van en naar Hunkemöller. Dat komt doordat het lingeriebedrijf de huur van het magazijn in Baarn heeft stopgezet en in plaats daarvan een groter magazijn gaat huren in Almere.

Dat schrijft wethouder Floris Voorink aan de gemeenteraad. "Met de uitbreiding is Hunkemöller van plan om meer zendingen te laten ophalen en te verladen vanuit het pand in Almere", meldt hij. Hierdoor neemt niet alleen het aantal vrachtbewegingen op de Liebergerweg af, maar bestaat de kans dat Hunkemöller alle negen distributiewagens in Almere parkeert. Het gevolg: 's ochtends vroeg minder vrachtwagens van het bedrijf door Oost.

De verhuizing naar Almere heeft geen enkel verband met de toekomst van Hunkemöller in Hilversum, benadrukt Voorink. Het onderzoek hiernaar is nog steeds gaande en daarover is nog niets te melden. Velen vinden dat de vrachtwagens van Hunkemöller voor veel verkeersellende zorgen. Aan de andere kant is het een belangrijke werkgever. Een mogelijkheid is ruimte voor het bedrijf creëren in de nieuwe wijk Crailo. Maar daarover is nog niet het laatste woord gezegd.
Al ruim drie jaar krijgt de gemeente Hilversum klachten over het vrachtverkeer van en naar Hunkemöller. Die gingen vooral over (te) vroeg laden en lossen en over de verkeersonveiligheid die vrachtwagens veroorzaken bij het manoeuvreren aan de dockshelters. Hunkemöller mag daarom niet voor 7.00 uur laden en lossen. Daarover zijn de laatste maanden geen klachten binnengekomen, aldus Voorink.
Om de verkeersproblemen - door de straat rijden ook veel fietsers - enigszins tegen te gaan is er in de Liebergerweg ter hoogte van nummer 53 een verkeersdrempel aangelegd.
Voorink blikt in zijn brief tevens vooruit op de periode 2018-2021. Dan staan de afsluiting van de Oosterengweg en de bouw van de onderdoorgang bij de spoorwegovergang Oostereng gepland, in het kader van de aanleg van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) in het Gooi. Dit betekent dat het vrachtverkeer naar het Venetapark via de Liebergerweg en een nieuwe weg over het IFF-terrein zal moeten gaan rijden. Dat geeft op de Liebergerweg extra vervoersbewegingen.

Op verzoek van de buurtbewoners komt er daarom een stopverbod tussen de Jan van der Heijdenstraat en de Liebergerweg 109. Anders zou daar een onoverzichtelijke en gevaarlijke situatie ontstaan. De maatregel moet het zicht van de bestuurders verbeteren en daarmee ook de verkeersveiligheid.

Stopverbod bij Jan van der Heijdenstraat en
de Liebergerweg 109

Hilversumpas klus voor citymarketingorganisatie

Gemeentebestuur wil een pas die bijvoorbeeld ook voor jongeren en studenten is. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Niet de gemeente, maar de nieuwe citymarketingorganisatie moet de uitvoering van de Hilversumpas voor haar rekening nemen. Dat geeft het college van burgemeester en wethouders aan.

“Wij zien hier een voor de hand liggende rol voor de toekomstige Hilversum marketingorganisatie", is te lezen in een collegebrief. Dat heeft ook te maken met het feit dat de gemeente een andere keuze maakt voor de pas. In eerste instantie zou de pas vooral bedoeld zijn voor minima. Het gemeentebestuur vreest dat deze opzet stigmatiserend is. Daarom pleit zij voor een bredere pas die ook is voor mantelzorgers, vrijwilligers, studenten en kinderen.

Eerder dit jaar bracht een Hilversumse delegatie een werkbezoek aan Rotterdam om te kijken hoe daar de pas is ingestoken. Voor GroenLinks was het daarna duidelijk dat Hilversum en omgeving qua inwonerstal en qua aantrekkelijke evenementen te klein is voor een brede Hilversumpas. De oppositiepartij vindt dat de gemeente juist wel een minimapas moet ontwikkelen.
“Door de pas niet te koppelen aan het mininabeleid maar meer aan economische en marketingdoelstellingen, kan de uitvoering gebeuren door bijvoorbeeld de toekomstige marketingorganisatie. We bereiken daarmee dat de aanbodkant van de Hilversumse economie de actieve rol krijgt in de Hilversumpas en daarmee kan het bereik groter en breder zijn en ten goede komen aan Hilversum als geheel en niet aan één specifieke doelgroep”, is de argumentatie voor een bredere pas van de bestuurders.

College wil geen minimapas maar een bredere pas invoeren

Politiek is er veel draagvlak voor een pas waarmee Hilversummers korting kunnen krijgen bij bijvoorbeeld culturele instellingen of in de horeca of kunnen profiteren van acties bij de aangesloten bedrijven. Al jaren wordt er over de invoering ervan gesproken en meerdere keren is de komst van de pas uitgesteld. Het project van de inmiddels opgestapte SP-wethouder Arjo Klamer, dat hij zelf als een van de belangrijkste erfenissen noemde van dit college, is nooit van de grond gekomen. Telkens stuitten zijn voorstellen op veel politieke vragen en opzet, waardoor het plan steeds terug moest naar de tekentafel. Na de zomer, na het vertrek van Klamer, is besloten dat de Hilversumpas verder ontwikkeld wordt, maar dat dit een klus is voor het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad. Zij gaan na de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart aan de slag met de strategie en de uitrol van de Hilversumpas.

Wintercircus Hilversum is twee uur lang spektakel en gekkigheid

Extra voorstellingen in het nieuwe jaar in tent op Werf35

Afwisselend, interactie met het publiek, een hoop lol en spetterende optredens. Dat is in het kort het twee uur durende Wintercircus Hilversum.

De luchtacrobatiek van de Roemeense Alexandra. Foto's: Bastiaan Miché

hilversum Bomvol is de circustent op Werf35 tijdens de eerste voorstelling zaterdagmiddag, die vanwege de drukte iets later begint dan gepland. Maar het lange wachten wordt ruimschoots goedgemaakt door onder andere de vliegende stuiterballen, dansende koeien en spectaculaire acrobatiek.

Het Letse Duo Kristraps mag het bal openen. Vliegensvlug kunnen zij hun gehele outfit verwisselen. Vervolgens is het de beurt aan de Roemeense Alexandra met het het aerialhoopnummer. Na de pauze is zij nog een keer te zien als zij hoog in linten hangend het hooggeëerde publiek voor een tweede keer vermaakt. Spectaculair van begin tot eind.
Tijdens een aerobicshoelahoepclass die volgt, nemen de dames van 'Blast from the past' het publiek mee terug naar de tijd van neonlichten, tijgerprintleggings en knallende pophits uit de jaren 80. Voor de ouders een feest der herkenning, voor de kinderen muziek uit het stenen tijdperk.
Vanaf dat moment neemt de concentratie bij de allerkleinsten iets af, al zorgen de dansende koeien vlak voor de pauze ervoor dat de aandacht weer volledig is gericht op het podium.
Toch valt op dat na de pauze een aantal plekken op de tribune leeg is. Voor sommigen duurt de show toch net iets te lang. Bovendien komt na de pauze het vermaak pas traag op gang. Toch weten Mr Bill & Marcel, de komische huisrekwisiteurs, het publiek goed te vermaken. Hilarisch is de act wanneer enkele mensen uit het publiek het podium op mogen om een filmscène na te spelen. De show eindigt met het acrobatische optreden van de Oekraïense Aleksandr, Olena en Vladyslav op hun grommende motoren.
Ook op 5, 6 en 7 januari zijn er nog shows.

Er is ook veel interactie met het publiek.
27 / 28