Gooi en Eembode Hilversum

30 augustus 2018

Gooi en Eembode Hilversum 30 augustus 2018


Proef met flitspalen: dik 700 boetes

HILVERSUM De proef met flitscamera's bij de spoorwegovergangen aan de Soestdijkerstraatweg en Schoolstraat in Hilversum heeft inmiddels al meer dan 700 boetes opgeleverd. Vooral bij de kleine spoorbomen gaan met name automobilisten veelvuldig in de fout.

Omdat automobilisten, maar ook motor- en scooterrijders, fietsers en voetgangers veelvuldig het spoor overstekken als de rode lampen al of nog knipperen, startten ProRail en het Openbaar Ministerie dit voorjaar een proef in Hilversum.
Dat heeft tot dusver (cijfers zijn van vorige week donderdag) 760 boetes opgeleverd; 229 voor de Soestdijkerstraat en 531 voor de Schoolstraat. Van de 760 scoren automobilisten in personenwagens verreweg het beste met 464 boetes (61 procent). Brom- en snorfietsers bezetten met respectievelijk 119 en 99 boetes de tweede en derde plaats. De meeste overtredingen werden gemaakt op het moment dat de spoorbomen net dicht gingen: 411 tegenover 349 keer dat ze alweer omhoog gingen. Voor automobilisten en motorrijders is de boete 239 en voor snor-/bromfietsers 169 euro.
ProRail benadrukt dat niet geld innen het doel is, maar de veiligheid op het spoor vergroten. "In het eerste kwartaal van 2019 evalueren we of de camera's in Hilversum de gewenste gedragsverandering teweeg hebben gebracht", aldus een woordvoerder. "Afhankelijk van die uitkomst nemen we het besluit of we de proef om willen zetten in een structureel middel."

Hilversum On Air lijkt nu echt einde verhaal

hilversum Het was al een hele klus om Hilversum Alive door te laten gaan, voor dat andere evenement - On Air - lijkt nu definitief verleden tijd. Het driedaagse evenement dat altijd eind augustus/begin september plaatsvond, gaat net als vorig jaar niet door.

Wie op de website www.hilversumonair.nl een kijkje neemt om te zien welke artiesten naar Hilversum komen, ziet dat onder meer Roy Donders en K Liber naar Hilversum komen. Ook zijn er foodtrucks. Dit is echter niet het programma van 2018, maar nog van 2016. Het geeft aan dat de verschillende horeca-ondernemers na dat toch best succesvolle jaar nooit meer echt een poging hebben ondernomen om opnieuw een On Air te organiseren. Het lukt simpelweg niet meer om uit de kosten te komen. Wel was er vorig jaar nog Heerlijk Helder Hilversum door Café Nul Vijf en Dertig en de Karroesel, maar ook dat evenement krijgt dit jaar geen vervolg.

Stille dood

Horeca-ondernemer Marco van Velthooven is er niet eens rouwig om dat het evenement opnieuw niet doorgaat. "We zijn dit jaar al zo druk geweest met Alive, dit is nog een fractie moeilijker. We hebben dit keer geen eens een poging gedaan. Het is een stille dood gestorven. En ik ga het niet in mijn eentje in leven houden", aldus de eigenaar van Rex waar komende maandag een drie weken durende verbouwing van start gaat. "En binnenkort is er wel het Bierfestival. Wat dat betreft gebeurt er genoeg in Hilversum."

Volop vermaak op Marktplein tijdens eerste Gooisch Waterfestijn

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Zo warm als een paar weken terug was het zondag niet, maar de organisatoren van het eerste en tevens succesvolle Gooisch Waterfestijn waren al blij dat het - zeker na een kletsnatte zaterdag - droog bleef. Voor de kinderen was er tussen 12.00 en 18.00 uur genoeg watervermaak op het Marktplein. Daar was ook het allereerste NK buikschuiven.

Regelaar

Foto: Bastiaan Miché

Bijna geen evenement meer in Hilversum dat Deborah den Dulk niet organiseert. Een interview met deze Hilversumse.

13

New Business Radio actief tijdens Dutch Media Week

Rick van Velthuysen Foto: New Business Radio

hilversum Zakenzender New Business Radio is tijdens de Dutch Media Week, van 1 tot en met 10 september in Hilversum, volop actief met live programma's. Het station komt daarom met een aangepaste programmering.

Van maandag 3 tot en met vrijdag 7 september presenteert Rick van Velthuysen elke dag tussen 12.00 en 14.00 uur het programma Dutch Media Week LIVE! Samen met gasten uit de media wereld kijkt hij elke dag terug en vooruit op activiteiten in de Dutch Media Week. Deze speciale uitzending is bovendien elke dag voor het publiek live bij te wonen in MOUT.

Daarnaast doet New Business Radio tijdens de Dutch Media Week op dinsdag 4 september live verslag van de eerste editie van de Online Radio Awards, een nieuw initiatief van Stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) en mediaplatform Spreekbuis.nl.

Eerbetoon Aretha Franklin in Podium de Vorstin

HILVERSUM The Queen of Soul is niet meer. Aretha Franklin overleed donderdag 16 augustus op 76-jarige leeftijd. Podium de Vorstin brengt een eerbetoon aan de beste zangeres aller tijden volgens muziektijdschrift Rolling Stone.

Dat gebeurt morgen al - vrijdag 31 augustus. "Bij zo'n grootheid moet je niet wachten met een tribute", is de gedachte van de Vorstin. Dat betekent dat de deuren om 20.00 uur opengaan van het poppodium aan de Koninginneweg.
Het eerste drankje krijgen de bezoekers van de Vorstin, zodat de aanwezigen samen kunnen proosten op The Queen of Soul. The Aretha Franklin Experience verzorgt vervolgens de muziek. Volgens de aankondiging zijn zij de enige in Europa die een complete en dynamische show kunnen geven met de spirit, de sfeer en de soul van Franklins periode bij Atlantic Records in de jaren 60 en 70.

De entree voor de tribute bedraagt 5 euro, inclusief een consumptie.

Jeugdhockey Kampioenschap in 't Gooi 'grootste sporttoernooi'

Vorig jaar won Hilversum de trofee. Archieffoto: Bastiaan Miché

hilversum Opnieuw ruim 4000 kinderen van alle Gooise hockeyclubs nemen komende zaterdag deel aan de zesde editie van het Goois Jeugdhockey Kampioenschap (GJK). Een 'mooie burenstrijd tussen alle Gooise clubs' is daarbij de gedachte.

Het jaarlijkse toernooi begint en eindigt bij 't Spandersbosch. De hockeyclubs Gooische, Hilversumsche, Huizen, Laren, Naarden en 't Spandersbosch ontvangen ieder één specifieke leeftijdscategorie. Op deze manier wordt gezamenlijk het nieuwe hockeyseizoen ingeluid. "En met dik 300 teams is dit het grootste eendaagse sporttoernooi ter wereld", aldus voorzitter Rene van Hattum van 't Spandersbosch. "Dat heeft het IOC ook erkend."

Sportief en respectvol gedrag is komende zaterdag de rode draad. Deelnemende teams kunnen niet alleen punten verdienen door te winnen, maar vooral ook door respectvol en sportief gedrag te laten zien. En er wordt niet alleen naar de spelers gekeken, maar zeker ook naar de begeleiding en de supporters.
Hilversum was vorig jaar de winnaar van het toernooi, 't Spandersbosch pakte de 'Fair Play Award'. Die laatste trofee is in het leven geroepen in samenwerking met de 'Hansie Forever Foundation', opgericht door de familie Meijer. Dit als commitment aan hun verongelukte zoon Hans, voor wie sportiviteit en eerlijkheid altijd erg belangrijk was.
Meer informatie is te vinden op www.wearefairplay.com.

Weerbericht

Een overgang naar rustig, zonnig en vrij warm weer

Met september op de kalender gaat zaterdag de meteorologische herfst van start, maar de term 'nazomermaand' past vaak beter bij het septemberweer dan 'herfstmaand'. Ook nu zien we een ontwikkeling in die richting. Het weerbeeld wordt in het weekend bepaald door een nieuw hogedrukgebied boven het Noordzeegebied met rustig weer, meer zon en geleidelijk warmer.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag is het droog met enkele wolkenvelden en geleidelijk meer zonneschijn. Er waait een zwakke wind tussen noordwest en noord. Het is met een maximum van 18 à 19 graden nog aan de koele kant. In het weekeinde blijft het droog. Zaterdag schijnt de zon geregeld. Zondag is het vrij zonnig. De zwakke wind draait in het weekeinde van noord naar oost. Zaterdag is het zo'n 20 à 21 graden, zondag met ongeveer 23 à 24 graden al warmer.

Trend

Na het weekeinde Het hogedrukgebied breidt zich verder uit richting Scandinavië. Deze ontwikkeling heeft veel gelijkenis met afgelopen juli. Er is een grote kans op een rustig en droog weertype met in het algemeen veel zon. Bij een maximum van circa 23 à 25 graden is het fraai nazomerweer.

Weetje

Op 24 augustus bleef de maximumtemperatuur na een reeks van 60 dagen voor het eerst sinds 25 juni onder de 20 graden. Het record van 53 warme dagen op rij in de zomer van 2003 viel daarmee aan diggelen. In deze maand kwam een einde aan de zeer langdurige droogte. Er viel in augustus totaal circa 80 mm neerslag in onze regio, wat zelfs iets meer is dan normaal.

GAD verduurzaamt overlaadstation Crailoo

Overlaadstation Crailoo. Foto: GAD

HILVERSUM De oude lampen zijn allemaal vervangen. De GAD heeft een duurzaamheidsslag geslagen bij overlaadstation Crailoo. Vanaf nu is deze plek volledig voorzien van ledverlichting.

Niet alleen de armaturen zijn vervangen door energiezuinige verlichting, maar ook het aantal armaturen is teruggebracht. Er hingen er 55 en dat zijn er nu 45.
"Het totaalvermogen gaat terug van 24.750 Watt naar 6.750 Watt. Dit brengt ons, samen met de 350 eigen zonnepanelen, een stuk dichter bij het doel: nul op de elektriciteitsmeter", aldus de regionale instelling die het huisafval gescheiden inzamelt én aangeeft een groen bedrijf te willen zijn.

Steun voor en tijdens de rechtszaak Gilly Emanuels

Solidariteitsmars voor oud-onderneemster 't Perronnetje

Gerechtigheid voor Gilly Emanuels. De oud-onderneemster kan een hart onder de riem goed gebruiken. Dat gebeurt op vrijdag 21 september.

De emoties liepen hoog op bij Gilly Emanuels bij de mars van gerechtigheid in mei in Hilversum. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM 'Je staat er niet alleen voor. We blijven jou steunen.' Dat was zaterdag 19 mei tijdens de mars van gerechtigheid in Hilversum de belofte aan Gilly Emanuels. Nu de oud-onderneemster van IJssalon 't Perronnetje op vrijdag 21 september voor de rechter moet verschijnen in Utrecht kan zij opnieuw rekenen op support.

'Alles aan de situatie waarin Gilly zich bevindt is schrijnend'

"Om solidariteit met Gilly te betonen en een duidelijk geluid tegen afrofobie, racisme en discriminatie te laten klinken, doen wij de oproep om op 21 september met ons de straat op te gaan en Gilly bij te staan", meldt het organiserende platform 'Stop Afrofobie Nu!'. Die steun uit zich ten eerste in een solidariteitsmars. Utrecht is de plek waar het platform deze mars gaat houden, want daar vindt later die dag de rechtszaak plaats.
"Alles aan de situatie waarin Gilly zich bevindt en heeft bevonden is schrijnend. Daarom zullen we ons op vrijdag 21 september om 14.45 uur verenigen op het plein voor de ingang van Hoog Catharijne The Mall in Utrecht om in een gezamenlijke mars een boodschap uit te zenden van solidariteit met Gilly", vervolgt het platform. De mars gaat door het centrum naar het Griffiepark, vlakbij de rechtbank, waar verschillende mensen spreken. Daarna gaat het gezelschap naar de rechtbank om de openbare zitting bij te wonen, die om 16.30 uur begint.
Dat de voormalige onderneemster uit Hilversum zich voor de rechter moet verantwoorden vindt het platform en vele anderen een schandaal. "Het is de omgekeerde wereld", is de stelling. Emanuels wordt verdacht van mishandeling. Donderdag 17 augustus 2017, na maandenlang gediscrimineerd en geterroriseerd te zijn, o.a. door het ingooien van een ruit en neergelegde Surinaamse vlag met poep, door een groep jongeren barstte de bom. Toen zij met haar jonge zoon de winkel aan de Kleine Drift wilde binnenlopen, kreeg ze een rotte mandarijn naar zich toegegooid. Daarop heeft ze haar belagers geslagen. Op YouTube verscheen later een filmpje van het incident waarop duidelijk hoorbaar is dat de jongeren Emanuels uitmaakten voor 'kankerneger', 'kankerzwarte' en 'kankeraap, ga lekker je boom in.'

Dronefestival tijdens DMW verleden tijd

HILVERSUM Het dronefestival en het Dutch dronefilmfestival vormen geen onderdeel meer van de Dutch Media Week. Organisator De Broadcaster heeft besloten te stoppen met deze activiteit tijdens de Open Studio Dagen. Zij gaat zich puur en alleen richten op de core business, zo meldt Frank du Mosch.

Vernieuwing van het festival, dat sinds 2016 behoorde bij de Open Studio Dagen, zat er ditmaal niet in en dat was wel een vereiste van de organiserende partij. Du Mosch geeft aan dat er geen synergie is ontstaan tussen zijn organisatie en de bewoners van het Media Park. Door de aandacht op drones te focussen tijdens het jaarlijkse tweedaagse kijkje achter de mediaschermen was de hoop dat de omroepen en de facilitaire bedrijven hierop zouden inspringen. Maar die zijn helemaal niet aangehaakt.

Daarnaast geeft Du Mosch aan dat steeds een hels karwei was om een geschikte locatie te vinden. Voor beide edities was dit laatstemomentwerk. "Het kostte steeds veel moeite", aldus de Hilversummer. Financieel is het ook lastig gebleken om het evenement te kunnen houden, waardoor nu de keuze is om zich met De Broadcaster te focussen op de kerntaken.

"Het dronefestival was het afgelopen twee jaar een standalonefestival binnen de Dutch Media Week. Het is jammer dat ze het nu niet voor elkaar hebben gekregen", aldus Herman Dummer, directeur Dutch Media Week. "Twee jaar terug was Hilversum een van de eerste in de wereld met een dronefestival. Dat is nu gemeengoed geworden", luidt zijn vervolg.

Strafzaak tegen gijzelnemer Media Park nog dit jaar

De politie voor het betreffende pand vorig jaar. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de gijzelnemer, die vorig jaar augustus een NPO-medewerkster onder bedreiging van een mes ruim een uur vasthield in één van de gebouwen van de NPO op het Media Park, vindt nog voor het einde van het jaar plaats.

'Waar nodig faciliteren wij binnen onze mogelijkheden'

Zo verzekerde de officier van justitie de raadsman van de verdachte en de rechtbank dinsdag in Lelystad. De 34-jarige man uit Den Haag zal eerst opnieuw onderzocht worden in het Pieter Baan Centrum (PBC). Op 10 september wordt hij opgenomen. Tijdens een eerdere opname weigerde hij mee te werken aan het onderzoek.
Toen het PBC toch met conclusies over zijn geestelijke gezondheid kwam en hij een TBS met dwangverpleging dreigde opgelegd te krijgen, wijzigde de man zijn opstelling. Hij vroeg opnieuw te kunnen worden onderzocht met de mededeling dat hij nu wel zou meewerken. Vanwege een lange wachttijd kan het onderzoek nu pas plaatsvinden. "Het druppelt maar door", verzuchtte de voorzitter van de rechtbank.

De Hagenaar bedreigde op 17 augustus 2017 een vrouw met een mes en dwong haar het NPO-gebouw binnen te gaan. Met het mes op de keel van het slachtoffer riep hij dat hij zendtijd wilde bij de NOS. Ook moest CNN gebeld worden. Een bemiddelaar kreeg de man uiteindelijk zover dat de politie hem kon overmeesteren en arresteren. De gijzeling heeft ruim een uur geduurd.

Koen Weimar

63 jaar, in Hilversum sinds 1987, na advertising en een tweede jeugd als makelaar OG, nu met vervroegd pensioen.

Foto: Koen Weimar

Nog op vakantie geweest?
"Dit jaar slaan we even over, ik ben druk met ons nieuwe huis."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Vrijwilligerswerk bij Filmtheater Hilversum en Golfclub 't Jagerspaadje, soms ook op hockeyclub het Spandersbosch en driemaal per week naar de sportschool."

Je speelt golf? Ben je een beetje goed?
"Een heel klein beetje, het kan heel veel beter, het belangrijkste is het plezier in het spelletje en dat is er volop bij 't Jagerspaadje."

Tiger Woods of Joost Luiten?
"Joost Luiten."

Als je een ding aan Hilversum kon veranderen, wat zou het dan zijn?
"Station naar VSH terrein en spoor onder het maaiveld van Mediapark tot ziekenhuis."

Waar maak je je zorgen om?
"De verslechterende taalbeheersing van het Nederlands."

Kerkstraat of Gijsbrecht?
"
Kerkstraat, dat is voor mij op loopafstand."

Hilversum mist nog?
"Een schouwburg waar ook grote producties kunnen spelen."

Een dagje de burgemeester van Hilversum, wat zou je doen?
"De persoon die de slagzin voor fietsparkeren heeft goedgekeurd uitleggen dat: "maak Hilversum gezellig….." impliceert dat Hilversum niet gezellig is."

Wat vind je ervan dat het GAK-gebouw gesloopt wordt?
"Slopen is minder relevant dan kijken wat er voor in de plaats komt. Laagbouw bevordert samengaan van oost en west, zeker wanneer het station wordt verplaatst naar VSH."

Welk groot evenement moet naar Hilversum komen?
"De Parade."

VVD trekt aan de bel over vaccineren

HILVERSUM Dat de vaccinatiegraad een klein stukje lager ligt in Hilversum dan het landelijk gemiddelde baart de VVD Hilversum zorgen. De liberalen trekken nu aan de bel bij het college van burgemeester en wethouders.

Het is het maatschappelijk hete hangijzer van nu: moet je als ouders nu wel of niet de kinderen laten inenten tegen besmettelijke ziektes als mazelen, kinkhoest en polio. De VVD constateert dat ook in Hilversum steeds minder mensen hun kinderen laten vaccineren. Het percentage ligt hier op 89,6 procent. Het landelijke gemiddelde is 90,2 procent, maar dat is allemaal nog ruim onder de WHO-norm van 95 procent.

De zorgen zijn groot bij de liberalen over de lage vaccinatiegraad. “Het uitbannen van zeer besmettelijke, en soms invaliderende of zelfs dodelijke ziektes is een grote verworvenheid in onze samenleving. Wij kunnen er dan ook niet bij dat een steeds grotere groep ouders hun kinderen niet in laat enten, dat is toch gewoon gezond verstand”, vindt VVD-raadslid Tobias Westerneng.

Van het college willen de liberalen weten of zij op de hoogte zijn van deze lage vaccinatiegraad in Hilversum, of zij bereid zijn in gesprek te gaan met relevante organisaties om te achterhalen wat de redenen zijn voor deze cijfers en of het college wil onderzoeken wat gemeenten kunnen doen om bij te dragen aan bewustwording van het vaccineren.

Verdachten steekpartijen blijven in cel

HILVERSUM De twee mannen die vorige week dinsdag werden opgepakt bij steekpartijen in Hilversum en Loosdrecht blijven de komende twee weken in de cel. Dat heeft de rechter-commissaris afgelopen week besloten.

Begin september wordt opnieuw bekeken of het voorarrest van de twee mannen (voor maximaal negentig dagen) wordt verlengd.
De twee steekpartijen vonden plaats in een woning aan de Buisweg in Hilversum-Noord en de huisartsenpraktijk aan de Eikenlaan in Loosdrecht. De twee incidenten staan geheel los van elkaar. Met de twee slachtoffers, een 29-jarige vrouw en huisarts Willem Stronck, gaat het naar omstandigheden goed.

'Sigaret vermoedelijk oorzaak brand in flat Banckertlaan'

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De brand op het balkon van een flatwoning aan de Banckertlaan in Hilversum in de nacht van maandag op dinsdag is volgens de politie vermoedelijk ontstaan door een sigaret. Er is geen sprake van brandstichting. De brand brak uit even na twaalf uur. De bewoners konden zelf de brand blussen en wisten zichzelf in veiligheid te brengen.

17,5 bij 7,5 meter groot, hooguit 1,98 meter diep en 32 graden warm

't Gooische Bad in Kerkelanden gaat maandag dan toch echt open

Het kleinschalige zwembad van De Winter Sport in Kerkelanden gaat komende maandag eindelijk open. De naam: 't Gooische Bad.

De bescheiden tribune waar ouders straks kunnen zitten. Foto's: Bastiaan Miché

hilversum "Het is een groot gekkenhuis. Alles gaat echt megasnel. We zetten echt alles op alles om op tijd, komende maandag, open te kunnen." Dat zegt zwemschoolhouder Shiva de Winter een paar dagen voordat in zijn net zo veelbesproken als kleinschalige bad in Kerkelanden de eerste zwemlessen van start gaan. "Het was een hete zomer, maar nu begint de trots te komen."

Zo fel als de (politieke) discussie was over de komst van het instructiebad, zo bescheiden oogt de vooral witte ruimte met opvallend kleurrijke tegeltjes van binnen. Geen glijbanen, springplanken of andere gekkigheid, maar puur de basis. Dat wil zeggen: twee kleedkamers (één voor jongens, één voor meisjes) van zes bij drie meter, kluisjes, douches en een bad van 17,5 bij 7,5 meter dat nog geen twee meter diep is. Oh ja, er is ook nog een minitribune van drie rijen voor de ouders. De glazen wand tussen de tribune en het 32 graden warme zwembad komt over een week. Tijdens het afzwemmen wordt die glazen wand overigens verwijderd om zo die extra beleving te creëren, vertelt De Winter.
Het nu nog afgesloten zwembad - om zo de waterkwaliteit op peil te houden - heeft verder geen startblokken, maar enkel een trappetje om erin of -uit te komen. Het meest diepe gedeelte is 1.98 meter diep, het meest ondiepe stuk slechts tachtig centimeter. Dat gedeelte dient vooral voor de volwassenenactiviteiten als de bootcamp. Immers, het zwembad is er niet alleen voor kinderen die leren zwemmen. Ook de ouderen kunnen er straks terecht voor verschillende activiteiten. Zo is er straks ook zwemmen voor alleen (allochtone) vrouwen. En er zijn plannen voor samenwerking met fysiotherapeuten.

Grote vraag de afgelopen weken was ook: hoe gaat het zwembad heten? De definitieve stem was aan het publiek. Met overweldigende meerderheid koos dat publiek voor 't Gooische Bad en dus niet voor de andere twee opties Dok229 of het Franciscusbad. De Winter zelf had aanvankelijk zijn bedenkingen bij de uiteindelijke keuze, maar vindt het nu toch wel een leuke naam. Het kennelijk massale aantal stemmen geeft aan dat zijn zwembad bij veel mensen in de belangstelling staat. "Je merkt het ook aan de ouders en kinderen die straks naar het nieuwe zwembad gaan. Er is veel betrokkenheid vanuit de buurt. Mensen zijn heel nieuwsgierig. Het is echt een ding."
De Winter kijkt ook terug op een 'ontzettend chaotische tijd'. Maandenlang lagen hij en de gemeente met elkaar in de clinch, omdat de ondernemer steeds maar niet de benodigde vergunningen kreeg. Zo waren de brandveiligheid binnen het pand en de verkeersveiligheid buiten niet in orde, vond men bij de gemeente. Ook zat er nog een huurder in het pand aan de Franciscusweg.
De besprekingen leidden tot veel vertraging en extra kosten voor De Winter. Bovendien moesten de leerlingen, die voorheen les kregen in onder meer het nu gesloten Heideheuvel, de afgelopen twee/drie maanden uitwijken naar Baarn, Maarssen of Huizen. Gedurende de rel was vooral verantwoordelijk wethouder Floris Voorink kop van Jut, maar uiteindelijk kreeg de VVD'er zijn ambtenaren wel zover om mee te denken met De Winter en de vergunning alsnog te verlenen.

Het zwembad is nog altijd afgesloten.

Het meest ondiepe stuk is slechts tachtig centimeter diep

Voorwaarde was wel dat de huurder eind dit jaar moet zijn vertrokken. "Met hem zijn we rond", zegt De Winter nu, daaraan zonder extra uitleg toevoegend 'we zijn er goed uitgekomen'. Het geeft aan dat De Winter voorzichtiger is met zijn woorden dan pakweg een halfjaar terug. Hij roept alle ouders en kinderen op om straks zo veel mogelijk met de fiets te komen. Voor de ingang is een fietsenhok voor zeventig fietsen. En met Floris Voorink heeft de zwemschoolhouder, zegt hij zelf, nu goed contact. De wethouder komt ergens deze dagen nog even op bezoek. "Het was een moeizaam leerproces, waarbij misschien wel zes afdelingen van de gemeente bij betrokken waren", lacht De Winter. "Veel mensen hebben hiervan wakker gelegen. Er is van alles fout gegaan, maar nu moeten we verder."

Van afstel realisatie vernieuwd Carolushuis is geen sprake

Klip-en-klaar antwoord van wethouder op vragen D66

Plannen voor vernieuwd Carolushuis hebben inderdaad vertraging opgelopen. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Ja, de ontwikkeling van het nieuwe St. Carolushuis aan de Bosddrift 96 heeft vertraging opgelopen, maar dat betekent absoluut niet dat er sprake is van afstel. Dat is het duidelijke antwoord van wethouder Angelika Pelsink op vragen van D66-raadslid Marianne van Vliet.

Pelsink bevestigt het uitstel. Volgens de Hart voor Hilversum-wethouder zijn de oorzaken hiervan de langere voorbereidingstijd en de krapte op de bouwmarkt en de daarmee samenhangende bouwkosten. Dit alles speelt een rol in het nemen van de juiste investeringsbeslissing van Woonzorg Nederland, eigenaar van het complex. "Ondanks het uitstel is absoluut geen sprake van afstel", schrijft de wethouder resoluut.

Verder meldt Pelsink dat het college de herontwikkeling van het Carolushuis, eigendom van Woonzorg Nederland, ondersteunt en in het bijzonder de geplande ontmoetingsfunctie voor de buurt. "Waar nodig zullen we dit faciliteren binnen de mogelijkheden die de gemeente heeft."

Onrust ontstaan binnen Philadelphia na alle media-aandacht

Van Vliet uitte vorige week in deze krant haar zorgen over de voortgang van het project, gezien de belangrijke buurfunctie voor Hilversum-Zuid. De Democrate klom in de pen en stelde schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over de opgelopen vertraging van de verbouwing en de eventuele consequenties hiervan. Tevens wilde zij weten of Philadelphia Zorg nu wel of niet één van de huurders ging worden in het pand aan de Bosdrift waar ook zo'n zeventig zorgwoningen moeten komen. De komst van de zorginstantie zou onzeker zijn.

Evelien van den Born, locatiemanager van Stichting Philadelphia Zorg, meldt eveneens dat de plannen vertraging hebben opgelopen. Maar de plannen gaan gewoon door, zo laat zij weten in een nieuwsbrief die Philadelphia heeft verspreid onder de buurtbewoners. Concreet betekent dat ook dat hun cliënten een plek krijgen in het woonzorgcentrum aan de Bosdrift. Daar was binnen de zorginstelling onrust over ontstaan na berichtgeving in de media.
Wel bevestigt Van den Born dat de deal met de eigenaar nog niet rond is. De gesprekken met Woonzorg Nederland, verantwoordelijk voor de verbouwing en de exploitatie van het complex, zijn nog niet afgerond. "Daarom kunnen we helaas nog niet melden dat de verhuisplannen definitief zijn", meldt Van den Born in een nieuwsbrief. In september praten de partijen verder. De verwachting is dat de onderhandelingen nog even in beslag nemen. Naar alle waarschijnlijkheid ondertekenen de partijen het huurcontract in het najaar, waardoor de verhuisplannen definitief zijn.

Nieuw infiltratiesysteem bij Berlagevijver

Wethouder Scheepers zet de eerste infiltratiekratten in elkaar. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De term infiltratiekrat heeft iets misleidends. Het roept beelden op van afluisterapparatuur en Russische inmenging. Niets van dat is waar. De honderden kratten die nu in de grond van de groenstrook zijn gestopt in de Laan 1940-1945 zijn een duurzame maatregel en zorgen ervoor dat het hemelwater niet meer via het riool naar de rioolwaterzuivering gaat.

"Het gaat om watermanagement van de gemeente. Het gaat om de opvang van overtollig regenwater en het scheiden van hemel- en rioolwater", legt wethouder Arno Scheepers (Beheer Openbare Ruimte) uit, terwijl hij woensdagochtend met een oranje hesje aan en een bouwhelm op met daarop het logo van Hilversum klaarstaat om de eerste infiltratiekrat in elkaar te zetten. In totaal gaan er zevenhonderd kratten de grond in. Dit is fase één, op de Graaf Wichmanlaan en de Berlagelaan komen nog twee zones.

Via het infiltratiesysteem infiltreert het hemelwater uit de Berlagevijver in de bodem. Via de grond komt dit water bij het grondwater. Dat zorgt ervoor dat het hemelwater niet meer via het rioolstelsel wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuivering bij Anna's Hoeve. Nu blijven de twee gescheiden van elkaar. Scheepers voegt eraan toe 60 procent van het hemelwater in Hilversum al niet meer naar de rioolwaterzuivering gaat. Met deze scheiding van schoon regenwater en rioolwater 'scoort' de gemeente al heel goed.

Zelf het goede voorbeeld geven met opvang regenwater

Al zeker tien jaar is de wens binnen Hilversum om wat te doen aan het scheiden van het hemel- en rioolwater. Tot nu toe kwam het er niet van, maar de motie van de ChristenUnie tijdens de bespreking van de Kadernota begin juli heeft een zet in de goede richting gegeven. Het aangenomen voorstel draagt Hilversum op om zelf het goede voorbeeld te geven bij het omgaan met regenwater in de openbare ruimte en gebouwen. De gemeente betaalt deze duurzame maatregelen uit het potje van de rioolheffing.
“Door het hemelwater lokaal te infiltreren in de bodem gaan we duurzaam met dit water om. Door dit soort maatregelen speelt Hilversum niet alleen steeds meer in op de gevolgen van klimaatverandering, maar stimuleren we ook een duurzame omgang met hemelwater”, aldus de wethouder. Klimaatverandering en duurzaamheid krijgen een belangrijkere rol in het nieuwe rioleringsplan waar Scheepers in de nabije toekomst mee aan de slag gaat. "Dat gaan we fundamenteel veranderen", zegt hij stellig. Het huidige plan loopt tot 2020.

'Hilversum heeft echt nieuwe evenementen nodig'

Deborah den Dulk creatieve evenementenspil in Hilversum

Alive, Gooisch Waterfestijn of het nieuwe wijnfestival. Deborah den Dulk is erbij betrokken. Zij is de grote evenementenregelaar in Hilversum.

Wijnfestival Druif op zondag 9 september is een van de nieuwe concepten die Den Dulk heeft uitgewerkt. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Hilversums creatieve spil. Verbinder. Regelaar. Deborah den Dulk is het allemaal. Nog maar een paar maanden bezig als fulltime evenementenorganisator timmert de Hilversumse aardig aan de weg in haar woonplaats. Steeds meer evenementen komen van haar hand. En ze is nog maar net begonnen. "Ik ben nog lang niet uitgedacht."

Het Marktplein is nog maar net droog van het Gooisch Waterfestijn, dat Den Dulk samen met Jerry de Vries van Mout heeft verzonnen of het volgende event dient zich alweer aan. Haar focus ligt inmiddels op Back to School - Beautystreet in het Hilvertshof op zaterdag 8 september en een dag later staat Wijnfestival Druif voor het eerst op de Hilversumse agenda. Meer reuring. Meer nieuwe activiteiten op het programma weten te krijgen, is het devies, want het aanbod hier kan zeker nog uitgebreider en breder is haar mening.

Den Dulk verzorgt en bedenkt concepten van evenementen. Naast een goede organisatie en een sterke formule is voor haar belangrijk dat het een gevoel oproept bij het publiek dat ze evenement niet meer willen missen. "Mensen moeten het zien en zich realiseren dat ze de volgende editie alvast in de agenda zetten, zodat ze er dan weer bij kunnen zijn", is haar uitleg. Makers van blijvende herinneringen is ook de slogan van haar bedrijf Deborah den Dulk Events.

'Mensen snakken echt naar evenementen als een wijnfestival'

Dat moet bijvoorbeeld het geval zijn bij Druif, het wijnfestival dat zondag 9 september van 14.00 tot 20.00 uur plaatsvindt op het Marktplein. Nadat Ewout Jansen van Il Divino aanklopte bij Teus Kroon van Mout om dit idee eens verder uit te werken, kwam Den Dulk erbij om het concept verder uit te werken en te gaan organiseren. De Hilversumse zocht samen met Jansen contact met Mijn Hemel, Vinique, Vintage en Wijngaard Zonnestraal om mee te doen aan het festival. Hun wijnen zijn volgende week zondag te proeven en te koop rond de grote tent die naast Mout komt. De biologische slager van de Bussumerstraat, Fish and Fries van Mout en bakker Matthijs Boon verzorgen onder andere de hapjes.

"Voor het eerst is er een wijnfestival in Hilversum. Hilversum heeft ook echt nieuwe dingen nodig. Hier snakken mensen echt naar. Kijk maar naar het Gooisch Bierfestival van vorig jaar waar zo'n 4.000 man op afkwam. Mensen willen niet altijd maar naar Amsterdam gaan. Ze willen voor leuke en gezellige dingen gewoon met de fiets naar het centrum kunnen. Dit soort concepten wil ik overal door kunnen vertalen", stelt de onderneemster.

'Om Hilversum een boost te geven, moeten we samenwerken'

Evenementen verzorgen is geen onbekend terrein voor de 46-jarige Hilversumse. Jarenlang deed ze dit voor de NPO, waar zij allerlei activiteiten organiseerde voor Zapp/Zappelin en NPO3. In de loop van de jaren regelde ze steeds meer. In 2017 kwam zij in contact met Kroon en De Vries. Zij vroegen haar om de opening van hun Mout te verzorgen. Sindsdien doet zij allerlei evenementen voor de foodhall. Ook winkelcentrum Hilvertshof heeft haar benaderd als evenementenorganisator en zo heeft zij dit jaar meegeholpen om Hilversum Alive opnieuw op de kaart te zetten. Inmiddels heeft ze de mediawereld achter zich gelaten, al heeft ze daar nog wel veel contacten, en is Den Dulk per 1 mei voor zichzelf begonnen.

Met een centrummanager, Stadsfonds Hilversum, Stichting Hilversum Marketing en Centrum Hilversum constateert Den Dulk dat Hilversum echt een creatieve spil nodig heeft. Daarbij is het volgens haar wel handig dat de partijen elkaar opzoeken. "We willen met z'n allen Hilversum een boost geven. Dan is het goed om te gaan samenwerken." Met haar televisie-achtergrond, haar aanpak, ervaring en brede netwerk meent zij een meerwaarde te zijn. "Ik heb nog genoeg concepten die ik wil uitwerken."

Bouwen van radiostation van toekomst

Giel Beelen en Ruud de Wild selecteren deelnemers 'The Radio Project'

Giel Beelen, Ruud de Wild en Pierre Papa met een van de kandidaten. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM "Iedereen heeft het over jongeren, over hoe ze nog te bereiken zijn in de toekomst. Onze zorg is: luisteren ze nog wel radio." Lars Schotanus van YPCA lanceerde samen met een aantal andere bedrijven 'The Radio Project'. Binnen dit project mag een clubje van vijf talentvolle jongeren zich de komende maanden richten op het bouwen van het radiostation van de toekomst.

'Er zijn geen formats, als ze een uur willen interviewen kan dat'

Zaterdag werden deze vijf, hun namen worden nog tot volgende week dinsdag geheimgehouden, gekozen uit een deelnemersveld van vijftien. De selectie vond plaats op het Media Park. De jury bestond uit Giel Beelen, Ruud de Wild en Pierre Papa. Deze ervaren radiomakers waren zelf behoorlijk onder de indruk van de kwaliteit van de deelnemers. Pierre Papa, juryvoorzitter en radiocoach, noemde hun ideeën voor de radio origineel en inspirerend.
De vijf talenten, tussen de 16 en 21 jaar, gaan zich vier maanden lang bezighouden met het maken van radio voor jongeren. Op 1 januari 2019 stopt het project. Dan hebben de jongeren niet alleen zelf een bak aan ervaring opgedaan, ze moeten wekelijks content produceren. Als het goed is heeft de huidige generatie radiomakers ook meer inzicht in wat jongeren nu echt willen.
Volgens Schotanus zijn er wel meer radiostations die aan het innoveren zijn, maar zij doen het een tikkeltje anders. "Er wordt wel geïnnoveerd, maar dan gaat het toch vaak vanuit een bepaald muziekformat." Als de jongeren van 'The Radio Project' een uur willen interviewen in plaats van muziek draaien, dan kan dat.
Schotanus was zelf tien jaar geleden, met zijn zakenpartner Jaco Bal, een van de pioniers van internetradio. Hij heeft hoge verwachtingen van de vijf jongeren die nu aan het pionieren slaan. "We leggen dan ook zo min mogelijk regeltjes op. Ze krijgen een vrijbrief om het in hun ogen ideale radiostation te bouwen. We gaan ze niet zeggen wat ze moeten doen."

Ouderwets op papier: Hilversum heeft een Uitagenda

Meindert Terp, Helmi Duijvestein, wethouder Wimar Jaeger, Anne Visser (directeur Hilversum Marketing). Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Te vaak komt het voor dat Hilversummers achteraf pas weten dat er laatst een leuk evenement plaatsvond in hun dorp. Mede daarom is er nu de Uitagenda Hilversum. Niet digitaal - met allerlei toeters en bellen - maar gewoon op ouderwets papier.

Dinsdag was in de bibliotheek de lancering van de Uitagenda. Wethouder Wimar Jaeger overhandigde de eerste exemplaren van september symbolisch aan Meindert Terp en Helmi Duijvestein, beide betrokken inwoners van Hilversum. Vanaf 1 september zal de agenda op verschillende locaties - VVV, de bibliotheek, horecagelegenheden - te vinden zijn. Deze papieren uitgaansagenda, die maandelijks verschijnt, bevat programmaoverzichten van theaters, concertpodia, musea, festivals en andere lokale events.

Het initiatief moet vooral voor de Hilversummers duidelijk maken dat er, aldus Jaeger, 'zo verschrikkelijk veel te doen is in Hilversum'. "De discussie hierover speelt al sinds de Tweede Wereldoorlog", grapt de democraat, "maar ik ben blij dat deze er nu is."

Hilversumse teams klaar voor seizoen

Victoria hoopt opnieuw op sensationeel jaar, BZC'13 optimistisch

Het voetbalseizoen is na een lange en droge zomer weer aanstaande. Tijd om (voorzichtig) vooruit te blikken met de twee Hilversumse teams.

Altius (oranje) won zaterdag het toernooi, BZC'13 (zwart) pakte de fair play cup. Foto's: Bastiaan Miché

hilversum Zes van de acht Hilversumse teams waren zaterdag van de partij bij de zevende editie van het Henk Pel Toernooi, ook wel het officieuze Hilversumse kampioenschap genoemd. Uiteindelijk ging Altius er opnieuw met de winst vandoor. De oranjehemden waren na strafschoppen te sterk voor 't Gooi. Het thuisspelende BZC'13 werd vierde, maar won wel het fair play klassement.

Nieuwe trainer BZC'13 Chris van Doorne: 'Ik heb wel vertrouwen'

En dat is best leuk, vindt de kersverse trainer Chris van Doorne. Hij werd eind vorig seizoen samen met Henk Puyk benaderd om de selectie van BZC'13 te coachen nadat Bertus van Effrink uiteindelijk voor AH '78 in Huizen koos. Daardoor is de oefenmeester - van oorsprong een Zebra en na de fusie met Bloemenkwartier meegereisd naar 't Jagerspaadje - meer spelers kwijt dan erbij zijn gekomen. Desondanks is hij positief gestemd over het komende seizoen in de vierde klasse. "Ik heb wel vertrouwen, hoop dat we kunnen presteren in een periode en vooral dat het plezier er is. We moeten niet te veel tegenslagen - blessures en schorsingen - krijgen."
Victoria stelde zaterdag teleur tijdens het Henk Pel Toernooi, maar de eersteklasser versloeg op datzelfde moment (met een ander team) het sterke Almkerk, dat in de eerste klasse Zuid uitkomt. Trainer Stijn van 't Hooft verwacht daarom opnieuw een goed seizoen van de ploeg die drie jaar terug nog in de vierde klasse speelde. "We staan er goed voor, hebben er wat jongens bij en zijn dus in de breedte sterker dan vorig jaar", vertelt de oefenmeester. "Of dat voldoende is moet blijken."
De Hilversummers promoveerden vorig jaar na een sensationele nacompetitie naar de eerste klasse. Van 't Hooft geeft toe dat handhaving op zich het belangrijkste doel is, maar wil meer. "Liever heb ik net zo'n sensationeel seizoen als vorig jaar. Maar of dat lukt, merken we na een wedstrijd of vier. Het grootste verschil tussen de eerste en tweede klasse is dat je nu teams treft waar de spelers behoorlijke bedragen krijgen. Dat hebben we niet."
In de eerste klasse treffen de Hilversummers onder meer Huizen en Zuidvogels. Die laatste ploeg ontvangt Victoria al op zaterdag 6 oktober.

Victoria lijkt klaar voor de eerste klasse.

Trainingskamp in Engeland 'geweldige ervaring' dames 't Gooi

In de kleedkamer van Bolton Wanderers. Foto: Fred van der Laan

HILVERSUM Twee gelijkspelen in oefenpotjes tegen Engelse profclubs, intense trainingen en werken aan het groepsgevoel. Dat is de korte opsomming van het trainingskamp van de dames van sc 't Gooi. Waarin de zwart-gele selectie naar eigen zeggen een visitekaartje heeft afgegeven.

De competitie begint op zaterdag 22 september. In de voorbereidende weken is het belang de automatismen erin te slijpen, elkaar beter te leren kennen - ook 't Gooi kent een aantal nieuwe gezichten - en te werken aan de conditie. Daarvoor gingen de Gooi-dames vorige week vier dagen naar Bolton voor een trainingskamp.
De geel-zwarten begonnen met een gasttraining in een overdekte voetbalhal van oud-profs James Ward en Daniel Clarke. Hierna volgde de wedstrijd tegen Bolton Wanderers. In het verleden wist 't Gooi deze tegenstander, uitkomend in de Women's National League Division one, al eens te kloppen. Nu eindigde deze oefenpot in 1-1. Dat was ook de eindstand van het duel tegen Wigan Athletic. Tussen de wedstrijden door maakte de selectie de wedstrijd tussen Bolton Wanderers en Sheffield United mee en bezocht zij het stadion.
"Het is een geweldige ervaring voor de jonge meiden. We hebben geproefd van de sfeer van een Engelse wedstrijd en hoe het voor en na de wedstrijd gaat. Je hebt vier dagen de tijd met elkaar, waardoor je elkaar op een andere manier leert kennen. Dit is een ideale manier om een selectie te trainen", is de terugblik van coaches Jaap Hofman en Gerard Ruigt.

Kunsttentoonstelling Fabrique Ludique met festivalgevoel

Art Expo na diverse shoots eerste evenement van Makeltrent

Diversiteit aan kunst, maar ook muzikanten die optreden, live art performances en een foodtruck. Een expositie moet meer te bieden hebben.

Art Expo-organisator Raoul van de Wetering met achter hem kunstenaars Arjan Beukeboom en Raphael Hermans. Foto's: Bastiaan Miché

HILVERSUM Van videoclips voor rappers met ruige auto's en danseressen tot aan stilte voor tv-opnamen voor de Evangelische Omroep. Het rauwe en ruige van de fabriekshal van Fabrique Ludique heeft een breed bereik. Van vrijdag 7 tot en met 9 september gaat eigenaar Makeltrent er iets nieuws doen: een Art Expo. "Eigenlijk is het een festival."

'Het is de combinatie van het industriële met kunst dat aanspreekt'

In trek is de oude fabriekshal van Brandsma Metaalveredeling zeker. Artiesten, filmproducenten en tv-makers, ze weten de weg inmiddels goed te vinden naar deze locatie pal voor Anna's Hoeve. Daarnaast bezetten nu diverse start-ups de oude kantoorruimten. Er is genoeg reuring in het gebouw, maar een evenement verzorgen is nog niet gelukt. Maar daar kan binnenkort ook een vinkje door.
Bovenaan het verlanglijstje staat het houden van een expositie. Dat is precies wat er gaat gebeuren, maar dat gaat dan wel in de stijl van Fabrique Ludique, zoals de Mussenstraat 55 tegenwoordig door het leven gaat. Laagdrempelig en 'een beetje gekkigheid', zoals Raoul van de Wetering van Makeltrent zegt, zijn de sleutelwoorden. Hij wil van de Art Expo meer een festival maken. Naast werken van 23 kunstenaars, bekend en onbekend, betekent dat eveneens drie dagen live muziek, live art performances, een kunsttour. Vanuit de ontmoetingsruimte (Bar Bizar) kunnen de bezoekers met een drankje in de hand alles in een ander perspectief zien.
De meeste kunstenaars zijn (een dagdeel) aanwezig in de loods, waar zij op een informele manier met de bezoekers in contact kunnen komen. "Het moet een beetje dat festivalgevoel bezorgen, waar mensen ongedwongen in aanraking komen met kunst, waar ze niet zo snel mee in aanraking kunnen komen. Het moet gezellig zijn. Wij kunnen werken aan onze naamsbekendheid en werk laten zien dat mensen anders niet zien", stelt kunstenaar Arjan Beukeboom, een van de 23 deelnemers.
Naast een gelegenheid om werk te exposeren spreekt de locatie en de opzet van het evenement aan. Het is compleet wat anders dan werk tentoonstellen in een galerie."Het is de combinatie van het industriële met kunst", merkt deelnemer Raphael Hermans op. "De hal is groot, maar de Art Expo wordt overzichtelijk. Dat is tof. Het heeft niets benauwds", luidt zijn toevoeging.
Wie langs wil komen, kan dat doen op vrijdag 7 september van 16.00 tot 23.30 uur. Op zaterdag gaan de deuren open om 13.00 uur en om 22.00 uur gaan ze weer dicht. Zondag is alle kunst te zien tussen 13.00 en 20.00 uur. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Fabrique Ludique.

De fabriekshal verandert in een tentoonstellingsruimte.
21 / 28

Mobile Movie Days in Beeld en Geluid. Foto: Mobile Movie Days

Vrijdag 31 augustus

Hormoontherapie

12.30 uur | Viore

Op vrijdag 31 augustus (12:30 uur) zijn 2 oncologisch verpleegkundigen van Tergooi aanwezig bij Viore om vragen te beantwoorden en tips en adviezen te geven met betrekking tot bijwerkingen van hormoontherapie. Deelname is gratis. Aanmelden via vrijwilligers@viore.org. Of bel: 035-6853532.

Zaterdag 1 september

Open Studio Dagen

10.00 uur | Beeld en Geluid

Tijdens de Open Studio Dagen krijg je gratis een exclusief kijkje achter de schermen in Hilversum, dé Verhalenfabriek van Nederland. Verschillende studio's, omroepen en andere media-organisaties openen hun deuren om jou te laten ervaren hoe media gemaakt worden.

Fietstocht 'Bos en Heide'

10.00 uur | Museum Hilversum

Op zaterdag 1 september rijdt het Fietsgilde de dagtocht 'Bos en Heide', vertrek 10.00 uur vanaf de Kerkbrink (Museum) Hilversum. Voor meer informatie over deze en de overige tochten van Fietsgilde 't Gooi, zie www.fietsgilde.nl.

Alleenstaandenrondvaart

16.30 uur | Porseleinhaven Rederij

Alleenstaandenrondvaart met een uitgebreid koud buffet bij Rederij Loosdrecht op zaterdag 1 september 2018. De alleenstaandenrondvaart is een gezellige uitje op de Loosdrechtse Plassen en de Vecht.

Zondag 2 september

Wandeling na verlies

10.00 uur | De Zanderij

Op de eerste zondag van de maand organiseert Miranda van den Eijnden een wandeling door het bos. De wandeling is voor iedereen die verlieservaring(en) door overlijden kent. Kosten voor deelname zijn € 10,00. We wandelen een uur. Graag aanmelden bij info@praktijkartesia.nl of bel naar 06-23665687.

Fietstocht met fietsboot

10.00 uur | Museum Hilversum

Fietsgilde 't Gooi rijdt zondag 2 september de dagtocht 'Combi Fietsboot Eemlijn', vertrek om 10.00 uur Kerkbrink Hilversum (Museum). Voor deze tocht wordt ook gestart om 11.30 uur vanaf de aanlegplaats van de Fietsboot Eemlijn in Baarn. Voor meer informatie zie www.fietsgilde.nl.

Bootcamp bachata

15.00 uur | Esencia

Heb je al enige bachata-ervaring? Zondag 2 september bootcamp bachata van 15.00 tot 18.00 uur (minstens 6 lesuren bachata-ervaring}. Leer dansen op de muziek van o.a Romeo Santos en Prince Royce. Aanmelden verplicht, kan via mail esenciahilversum@gmail.com of telefoon 06-24776032.

Maandag 3 september

Weekgroep voor senioren

15.00 uur | Wijkcentrum de Geus

Iedere maandagmiddag bewegen op muziek. Het maakt vitaal en geeft plezier. Biodanza brengt meer dan alleen het lichaam in beweging. Je hoeft NIET te kunnen dansen! Kom het ervaren. Een proefles kost 5 euro. Info en aanmelden bij Karin 06-21667788 of Jeannette 06-21497223.

Dinsdag 4 september

Koffieclub gezellig samenzijn

9.45 uur | Wijkcentrum de Geus

De Koffieclub staat open voor elke Hilversummer voor een gezellig praatje of leuke kennismaking. In onze leuke ontmoetingsruimte mag u geheel vrijblijvend aanschuiven.

Mobile Movie Days

10.00 uur | Beeld en Geluid

Ontdek een uniek filmgenre en de beste films gemaakt met een mobiele telefoon. Volg ook een van de vele workshops en masterclasses over filmen met je mobiel.

Netwerk 1221 Geuzenzorg uw zorg is onze zorg samen maken we de buurt.

12.00 uur | Wijkcentrum de Geus

Iedere dinsdag van 12.00 uur tot 14.00 uur in Wijkcentrum De Geus, kunt u binnenlopen zonder afspraak. Samen met vrijwilligers van de Geus kunt u bij ons terecht voor elke hulpvraag. Professionals die actief en dichtbij zijn in de wijk 1221 willen de buurt prettiger en gezonder maken.

Bridgen voor beginners

13.00 uur | De Koepel

Bridgeclubs Hartenvrouw en BAMI willen bij voldoende deelname in september ook starten met bridgen voor beginners op de dinsdag- of donderdagmiddag. Hiervoor kunt u contact opnemen met Luc van Hilst, tel. 06-83865965 of met Frans Tournier, tel. 035-6230528.

Classical Karaoke

14.00 uur | MCO

Droom jij ervan met leden van het Radio Filharmonisch Orkest een deel uit jouw favoriete soloconcert te spelen? Altijd al mee willen spelen in het Octet van Schubert of die ene aria van Mozart willen zingen? Kom dan meespelen tijdens de Classical Karaoke. Opgeven kan via: www.mco.nl.

Opname - Dance As One

18.00 uur | Media Park

Nicolette van Dam en Niels Destadsbader presenteren 'Dance As One'! In dit nieuwe programma gaan de meest getalenteerde danscrews van Nederland en België de strijd met elkaar aan. Lijkt het jou leuk om de opnames bij te wonen? Meld je nu aan via sbs6.nl/danceasone.

Woensdag 5 september

Fietstocht 'Vorstelijke Weg'

13.30 uur | Museum Hilversum

Fietsgilde 't Gooi rijdt woensdag 5 september de middagtocht 'Vorstelijke weg', vertrek 13.30 uur vanaf de Kerkbrink bij het Museum in Hilversum. Voor meer informatie over de tochten zie onze website www.fietsgilde.nl

Donderdag 6 september

InLopes Dias

13:00 uur | Lopes Dias

Donderdagmiddag 6 september is er weer een InLopes Dias met veel muziek waarop ook gedanst kan worden o.a. linedance. Muziek wordt verzorgd door DJ Q en de live muziek door eventueel aanwezige muzikanten.

Open Studio Dagen passen steeds beter bij mediaweek

Zaterdag en zondag weer kijkje achter mediaschermen nemen

Dit weekend kunnen mensen letterlijk van een koude kermis terugkomen. Het is een van de vele activiteiten op en rond het Media Park.

Bezoekers van de Open Studio Dagen kunnen ook tijdens de elfde editie weer veel zelf ervaren. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Achter de schermen worden de productionele puntjes op de i gezet voor de Dutch Media Week (DMW). Dit weekeinde begint de mediaweek met het jaarlijkse kijkje achter de schermen van de omroepen en mediabedrijven. Directeur Herman Dummer constateert dat dit tweedaagse festival een steeds beter geïntegreerd onderdeel is van de DMW.

De banier is al weken te zien op het pand van Beeld en Geluid. DMW-vlaggen zijn neergezet bij het raadhuis en aankondigingen van de DMW zijn te zien langs de wegen in Hilversum. Hilversum omarmt de mediaweek meer en meer. Tevens zegt Dummer tevreden dat het festival programmatisch ook steeds beter wordt. "Wij krijgen al berichten van verschillende mensen dat ze aan één dag niet genoeg hebben, dus daarom komen ze beide dagen", aldus Dummer.

Daarbij doelt de directeur op de actievere bijdragen van de omroepen zelf. Volgens hem houdt AVROTROS bijna een eigen versie van de Open Studio Dagen. "Zij pakt echt uit met veel artiesten. Mensen kunnen zelfs meedoen aan het onderdeel Bommetje en op zaterdag vertelt Ivo Niehe over zijn programma's. Bezoekers krijgen hier een mooi idee van de seizoenstart."
Maar ook KRO/NCRV, BNN/Vara en Omroep Max - laatstgenoemde doet al jaren fanatiek mee - hebben uitgebreide programma's. "Lekker interactief", voegt Dummer eraan toe. Zo kan het publiek zelf ervaren hoe het is om achter de radiomicrofoon plaats te nemen of kijken of zij net zo goed kunnen presenteren als Matthijs van Nieuwkerk in een tv-studio.

Kijken in menig studio op het Media Park. Foto: Bastiaan Miché

'Krijgen al berichten dat mensen aan één dag niet genoeg hebben'

Openingstijden en het volledige programma zijn te vinden op www.dutchmediaweek.nl.

Big Picnic in botanische tuinen

HILVERSUM Smaak, geur en klank. Daar is waar het zondag 2 september allemaal om draait in Pinetum Blijdenstein en de Costerustuin. Beide botanische tuinen houden dan een zogeheten 'Big Picnic'.

Picknicken op het gras onder de coniferen. Neem een kleedje mee of neem plaats aan een tafel. Het kan tijdens de 'Big Picnic' allemaal. Tussen 12.00 en 17.00 uur kunnen belangstellenden aan de Van der Lindenlaan 125 (Pinetum) en de Zonnelaan 4-Z (Costerus) vooral proeven.

"Het is een belevenis van smaak, geur en klank en biedt de bezoekers de gelegenheid om kennis te nemen van het eetbare aan de kruiden en de bomen van de Costerustuin en in het Pinetum Blijdenstein. Wie weet wordt u nog een fervent wildplukker", luidt de aankondigende tekst van beide organisaties.

In de Costerustuin zijn er verschillende rondleidingen en is er een doorlopende proeverij. Picknicken onder de bomen kan in het Pinetum. Ook hier zijn zondag rondleidingen. Tanja Hilgers neemt de aanwezigen mee door de tuin en vertelt over de medicinale en mystieke kracht van de conifeer.

Zo is er ook een jeneverproeverij. Eerst vertelt stoker Christian Pfeiffer over het stoken van jenever volgens oud Weesper recept. De barbecue gaat eveneens aan. Hier kunnen de bezoekers verse worst met jeneverbessen proeven. De kinderen kunnen zich vermaken in de bijenhoek.

Buitenfilms Filmtheater Hilversum

HILVERSUM De jaarlijkse openluchtvoorstelling is net geweest en Filmtheater Hilversum pakt opnieuw uit met buitenfilms. Van donderdag tot en met zaterdag viert de culturele organisatie namelijk een verjaardagsfeestje.

Op de taart branden veertig kaarsjes. Daarnaast zit het filmtheater alweer tien jaar in het onderkomen aan het Herenplein. Reden genoeg om iets extra 's te doen. Drie avonden lang, de nieuw te vertonen films beginnen om 21.30 uur, staan de stoelen en het grote scherm buiten op het plein. Op donderdag draait 'Maria by Callas', vrijdag staat 'The Children Act' op het programma en zaterdag is dat 'Todos la Saben'. Een kaartje voor een van de voorpremières kost 7,50 euro.

Muider wil een monument voor de gecrashte Halifax bommenwerper

Guus Kroon is het levende archief van Muiden

Guus Kroon is een bekende 'Muier' en daar is hij trots op. "Ik ben hier geboren en getogen en voel me verbonden met Muiden en weet ook veel van de geschiedenis van het dorpje."

Guus Kroon met de propeller voor het monument. Foto: Astrid Maas

MUIDEN "Ik heb hier veel wortels. Ben hier opgegroeid, heb hier op school gezeten en ben lid geweest van verschillende verenigingen. Ik ken veel mensen en veel mensen kennen mij. Ook heb ik veel dingen gedaan in, met en voor Muiden."

Kroon (62) werkt als gids in het Muiderslot, daarvoor was hij 37 jaar leerkracht in het basisonderwijs. "Zo'n 26 jaar op een basisschool in Diemen, maar ook ingevallen op scholen in Hilversum, Bussum, Naarden en Weesp. Nadat ik gestopt ben in Diemen, heb ik nog anderhalf jaar lesgegeven op de Jozefschool in Muiden. En nu ben ik dus gids. Ik doe rondleidingen en dat vind ik geweldig, omdat ik altijd zeer geïnteresseerd ben geweest in geschiedenis en dan vooral van die van Muiden, en van het Muiderslot in het bijzonder. Je ziet dat bezoekers graag veel willen weten over het kasteel en er komen ook regelmatig buitenlandse bezoekers vanuit Amsterdam naar het 'Amsterdam Castle'."

Hij vertelt over de Gouden Eeuw en de kamers van P.C. Hooft. Kroon doet dat met spreekwoorden omdat hij van de Nederlandse taal houdt. "Ik leg de nadruk op de vele spreekwoorden en uitdrukkingen die de oorsprong hebben gevonden in de 17e eeuw. In de Ridderzaal staat bijvoorbeeld een stoel met een holle ruimte onder de zitting waar je geld in kon leggen. Het was de gewoonte dat de man des huizes zijn buidel met geld onder in zijn stoel legde en op de stoel ging zitten. Daar komt het spreekwoord 'Op je geld zitten' vandaan. Ik doe dit werk parttime en ben daarom op zoek naar een andere parttimebaan en wie weet zoekt er iemand contact met me naar aanleiding van dit verhaal."
De Muidenaar is geïnteresseerd in veel zaken, maar heeft twee hoofdontwerpen en dat zijn Muiden en de Tweede Wereldoorlog. "In de nacht van 30 april op 1 mei 1943 is een Britse Halifax bommenwerper neergestort in de Noordpolder tussen Muiden en Muiderberg. Daarbij zijn de zeven bemanningsleden om het leven gekomen. In die periode vlogen vliegtuigen vanuit Engeland over Nederland naar het Ruhrgebied in Duitsland om te bombarderen. De Amerikanen vlogen overdag en de Engelsen 's nachts. Bij het wrak werden twee bemanningsleden gevonden die voor de helft in de modder lagen aan de kant van de sloot. De andere vijf zijn uit het vliegtuig gesprongen en kwamen met hun parachute boven het IJsselmeer terecht. Vier leden zijn daar langs de kust van Muiden en Muiderberg aangespoeld. Ze zijn in het koude water verdronken. Maar waar het zevende bemanningslid is gebleven, is na 75 jaar nog steeds niet bekend. De zes overleden mannen liggen begraven op de Algemene Begraafplaats in Muiden. Mijn ouders hebben de oorlog meegemaakt en vertelden ons altijd over het gecrashte vliegtuig als we erlangs fietsten. Zo is ook mijn interesse voor de Tweede Wereldoorlog ontstaan. Ik ben zelf een onderzoek begonnen en heb het boekje 'Muiderberg en Muiden in de meidagen 1940' geschreven. Naar aanleiding van het boek is in 2003 de laatste motor van het vliegtuig opgegraven. Deze motor en andere wrakstukken liggen in Fort Veldhuis als onderdeel van een tentoonstelling."

Kroon werkt als gids in het Muiderslot, daarvoor was hij leerkracht

Er is misschien toch een aanwijzing dat het zevende bemanningslid is gevonden. "In die periode is een man gevonden in een geallieerd uniform, maar zonder herkenningsplaatje, bij de spoorbrug van Weesp in het Amsterdam-Rijnkanaal. Hij was zwaargewond en is na twee weken overleden in het ziekenhuis. De man is begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam en onze werkgroep vermoedt dat het de vermiste man is. Leden van de werkgroep hebben contact gehad met een nicht van deze man en zij wil haar DNA afstaan om te kijken of het om het bewuste bemanningslid gaat. Als blijkt dat hij het is, willen we graag een herbegrafenis regelen om hem te verplaatsen naar de begraafplaats in Muiden, waar nog ruimte is naast de andere mannen."
Kroon is nu druk bezig met het realiseren van een monument voor de gecrashte bommenwerper. "Als je langs het IJsselmeer fietst, zie je daar op allerlei plekken verschillende monumenten van neergestorte vliegtuigen. Wij hebben alleen de graven, die wel het middelpunt vormen voor de jaarlijkse dodenherdenking, maar ik ben er achtergekomen dat veel mensen niet weten dat er bij Muiden een vliegtuig is neergestort. Met het monument willen we dat zoiets niet vergeten wordt. Om die reden heb ik een plaquette gemaakt met de namen van de overledenen en een korte toelichting en die hangt op de plek waar het vliegtuig is neergestort. Maar nu wil ik graag dat er een monument komt langs de Zuidpolderweg richting Muiden, op dezelfde hoogte waar het vliegtuig in 1943 is neergestort. Voor het monument hebben we een propeller van een vliegtuig bij Fort Veldhuis gekocht en die willen we neerzetten op een sokkel, samen met de plaquette. Als alles volgens plan verloopt, kunnen we het monument volgend jaar plaatsen. We mogen nooit vergeten wat de oorlogshelden voor ons land hebben gedaan en betekend."

Twee hoofdontwerpen en dat zijn Muiden en de Tweede Wereldoorlog