Gooi en Eembode Hilversum

6 december 2018

Gooi en Eembode Hilversum 6 december 2018


Fietsenstalling komt in pand Bristol

hilversum Niet het oude V&D-gebouw, maar in de kelder waar nu nog de Bristol zit komt de door velen zo gewenste inpandige fietsenstalling. In de fietsenstalling is plek voor ongeveer 700 fietsen. De stalling is gratis.

Daarnaast komt er een openbaar toilet en wordt bekeken of er bijvoorbeeld een kluisjes- en buggyverhuur kan komen en of er kleine fietsreparaties kunnen worden uitgevoerd. De fietsenkelder is toegankelijk voor verschillende soorten fietsen, bijvoorbeeld ook voor bakfietsen en driewielers. Het is overigens nog wel even wachten voordat de stalling opengaat. Bristol verlaat het pand ergens in de zomer van 2019. Enkele weken daarna moet de stalling opengaan.

Maar dat lange wachten is eigenlijk het enige probleem, geeft wethouder Arno Scheepers aan. Er waren meerdere opties, maar het pand aan de Zeedijk 33A is in zijn ogen het meest geschikt. De ruimte is niet te groot en niet te klein en ook de kosten passen binnen het budget: 375.000 euro. Dat bedrag is ook nodig om enkele aanpassingen te verrichten. De gemeente tekent een huurcontract van vijf jaar met een optie voor nog eens vijf jaar. Wie zijn of haar fiets wil stallen, komt binnen via de Herenstraat en verlaat de ruimte via de roltrap richting Zeedijk. Ook komt er een teller die aangeeft hoeveel plekken er nog beschikbaar zijn.

5

De Winter dient WOB-verzoek in over zwembad

HILVERSUM De soap over het in financiële ellende verkerende zwembad in Kerkelanden lijkt zich te verharden. Nadat wethouder Floris Voorink afgelopen week al forse kritiek uitte op het ondernemerschap van zwemschoolhouder Shiva de Winter, heeft De Winter nu een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) ingediend.

Dit is volgens De Winter in deze situatie de enige oplossing. "Voorop moet komen te staan dat het zwembad openblijft en dat het zo spoedig mogelijk volwaardig kan draaien."(...) "Daarnaast moet boven water komen waar de tegenwerking vandaan komt en waar mogelijkheden liggen tot een schadeclaim aan het adres van de gemeente Hilversum."
De ondernemer, die voor 1 januari Autobedrijf Klokker uit zijn pand moet hebben uitgekocht om verder te mogen maar daar geen geld voor heeft, wil weten hoe het kan dat dit bedrijf al ruim achttien jaar gevestigd is in dit gebouw aan de Fransiscusweg en er nu uit moet.
Wethouder Floris Voorink besprak maandag met zijn ambtenaren de kwestie, maar een woordvoerder wil daar niets over kwijt.

15

Hilversummer speelt dag piano in trein Amnesty

HILVERSUM De kersverse recordhouder van het bespelen van alle zestien stationspiano's in Nederland, Hilversummer Ernesto Dennis, speelt komende maandag in een speciale trein van Amnesty International.

Hij doet dit in het kader van de 'dag van de rechten van de mens'. Dennis start op station Amsterdam CS en komt vervolgens langs diverse stations in Nederland. Dennis heeft voor de gelegenheid een speciale pianosong geschreven die hij opdraagt aan Amnesty.

Koekjes en cadeaus van leerlingen Mozarthof voor Voedselbank

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een bijzondere sinterklaasactie woensdag door leerlingen van de Mozarthof, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Voor gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank bakten zij allerlei lekkernijen en hadden zij tientallen kratten vol cadeaus ingezameld. De gezinnen krijgen vandaag dus wat extra's.

Helden in de wijk

Foto: Bastiaan Miché

Fotograaf Marjoleine van Kalken maakte bijzondere portretfoto's van net zulke bijzondere mensen die vrijwilligerswerk doen in Lopes Dias.

21

Erik van Zadelhof. Foto: Bob Awick

Erik van Zadelhof is een van de vele vrijwilligers binnen Hospice Kajan in Hilversum. Met enige regelmaat verschijnt in De Gooi en Eembode de rubriek 'Het Laatste Stuk', een geanonimiseerd verhaal uit de praktijk. Dit keer 'de weg en het doel'.

Wandelen is haar hele leven haar passie geweest. Sara is vroeg in de 50 en hoewel zij nooit gerookt heeft, is longkanker de diagnose waarmee ze het moet doen. Vorig jaar is ze getrouwd met Frans, nadat ze met hem in vier weken een wandeling heeft gemaakt van Florence naar Rome. Daar heeft Frans, de late liefde van haar leven, haar ten huwelijk gevraagd.
Frans, zelf afkomstig uit een niet-kerkelijk nest, vond het toch wel bijzonder om er pas onderweg achter te komen dat zij hier liepen in het kielzog van zijn naamgenoot Franciscus, die begin dertiende eeuw deze paden blootvoets beliep met zijn volgelingen.

De wandeling was een hoogtepunt in het wandelend leven van Sara. Eerder ondernam ze ook al de tocht naar Santiago de Compostela en in eigen land het Pieterpad. En nu is ze uitgewandeld, zoals ze zelf zei toen ze haar intrek nam in het hospice. Frans heeft in de korte tijd dat zij samen waren veel van Sara geleerd. Niet alleen over de natuur, maar ook over de spirituele energie die onmiskenbaar hing in de bergen van Toscane en Umbrië.
Was hij er aan het begin steeds op gespitst om zo snel mogelijk van A naar B te lopen, Sara remde hem dan af om hem te wijzen op een kerkje of een vergezicht. "Het gaat niet om de bestemming, het gaat om de weg zelf", had zij hem voorgehouden.

Deze wijsheid schiet Frans weer te binnen nu hij staat aan het bed waarop Sara zojuist is overleden. Het is inderdaad een schitterende weg geweest die zij heeft afgelegd. En had het nog maar wat langer mogen duren. Hij denkt terug aan een geestelijke die hij toen in Assisi heeft gesproken. Die vertelde hem dat de meeste mensen deze tocht begonnen als wandelaar en eindigden als pelgrim. Zo voelt hij zich nu ook. Hij weet nog steeds niet wat hij moet denken van een leven na de dood, maar de onbevreesde manier waarop Sara haar einde tegemoet is gelopen, heeft grote indruk op hem gemaakt.

Nu zijn vrouw is overleden, komen ze er bij het verlenen van de laatste zorg achter dat er per ongeluk geen sokken voor haar zijn. Omdat de bejaarde moeder van Sara vindt dat begraven worden met blote voeten niet kan, trekt Frans zijn eigen sokken uit om ze bij zijn vrouw aan te trekken. Als hij na een tijdje met blote voeten in zijn schoenen naar huis gaat, kan het niet anders dan dat de herinnering aan hun tocht op het Franciscus-pad hem weer hevig ontroert.

Weerbericht

Zeer onbestendig, geleidelijk minder zacht

Het vrij koude weer is sinds half vorige week uit de lucht. Een wisselvallig en zacht weertype is ervoor in de plaats. Tot en met zondag bepaalt een westelijke stroming het weer. Fronten van depressies brengen soms veel regen. In de loop van het weekeinde bouwt zich een gebied van hoge luchtdruk op, waardoor het na het weekeinde droger wordt, maar geleidelijk kouder.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar vrijdag regent het en ook overdag zijn er perioden met regen. De wind uit het zuidwesten neemt toe tot hard of stormachtig met kans op zware windstoten. Het wordt 11 à 12 graden. Ook in het weekeinde overheerst bewolking met kans op buien. Af en toe klaart het even op. Zaterdag blaast er nog een stevige westenwind, zondag meer noordwest en iets in kracht afnemend. Het is minder zacht. Zaterdag wordt het 9 à 10 graden. Zondag 8 graden.

Trend na het weekeinde

Het hogedrukgebied trekt noordoostwaarts waardoor de stroming oostelijk wordt. Het wordt flink kouder met maxima tussen 2 en 5 graden. In de nacht vriest het licht. Het blijft vrijwel droog. Mogelijk wordt het eind van de week minder koud. De kans op regen neemt dan toe.

Weetje

Na de zeer droge zomer was ook de herfst van 2018 zeer droog. Er viel in onze regio circa 125 mm neerslag tegen 240 mm normaal. De herfst staat op de zevende plaats in de top 10 van droogste herfstseizoenen. Het was tevens een recordzonnige herfst met 457 uren zon tegen 314 zonuren normaal. Het vorige record was 449 uren zon in de herfst van 1959.

Speciaal inloopspreekuur tegen discriminatie

hilversum Het Antidiscriminatievoorziening bureau Art. 1 Gooi en Vechtstreek (ADV) houdt komende maandag een speciaal inloopspreekuur voor gelijke mensenrechten en het voorkomen en bestrijden van discriminatie.

Reden daarvoor is dat het op 10 december de Internationale dag voor de Rechten van de Mens is. Het is dan tevens zeventig jaar geleden dat de Universele Verklaring voor de rechten van de Mens is aangenomen door de Verenigde Naties.
Inwoners van Gooi en Vechtstreek die gediscrimineerd worden of hiervan getuige zijn, kunnen dit maandag melden bij de ADV tussen 10.00 en 16.00 uur. De hulpverlening is geheel kosteloos. Locatie is Larenseweg 30 in Hilversum.
Voor meer informatie zie versawelzijn.nl/meldpunt-discriminatie.

Bijzonder samenzijn van leerlingen en vluchtelingen

Gezellig aan tafel. Foto: ATC Hilversum

HILVERSUM Vluchtelingen uit Georgië, Iran, Somalië en Syrië kregen vrijdagavond een heerlijk diner aangeboden in Restaurant Du Roc, het lesrestaurant van het MBO College Hilversum.

Dat was te danken aan drie leerlingen van het Alberdingk Thijm College. In het kader van het project Young Impact - waarbij leerlingen zich bewust worden van de wereld om hen heen - nodigden tweedeklassers Martijn Bink, Daniel Breken en Jonas van Laar de vluchtelingen uit.

Om geld binnen te halen, hadden de scholieren een sponsorzwem gehouden. Die leverde 310 euro op. De organisatie Vluchtelingenwerk bepaalde wie meemochten.

Gemeente hekelt niet melden protest

'Hadden mogelijk geschrokken reacties van ouders en kinderen kunnen voorkomen'

Voor de derde keer binnen een maand in Hilversum was er zondag een protest tegen Zwarte Piet. Geweld bleef uit, prettig was het niet.

Ouders en kinderen stonden oog in oog met de vijftien demonstranten. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Bijna opgelucht zei burgemeester Pieter Broertjes in oktober nog dat er in Hilversum opnieuw geen protesten voor of tegen Zwarte Piet zouden zijn. Nu het kinderfeest met de goedheiligman in de hoofdrol er weer opzit, staat de teller uiteindelijk op drie demonstraties. En iedere keer leidde dat tot gedoe tussen voor- en tegenstanders, met name op social media.

Pijnlijk hoe de ouders werd verteld dat ze
zich moesten schamen

Na het protest op station Media Park op maandag 12 november en die vijf dagen later tijdens de intocht in het centrum van Hilversum, waarbij door goed ingrijpen van de politie een massale vechtpartij kon worden voorkomen, was het zondag raak bij Gooiland. Dit keer was de betoging vooraf niet aangekondigd.
In het theater stond drie keer de voorstelling Mega Sint Show op het programma. Voor de voorstelling van 13.00 uur werden bezoekers - ouders en kinderen - geconfronteerd met pakweg vijftien tegenstanders van Zwarte Piet. Hoewel geweld uitbleef, was het pijnlijk om te zien hoe de ouders werd verteld dat ze zich moesten schamen. Een enkele ouder wilde nog het gesprek aangaan, maar kwam er al gauw achter dat dit zinloos was. Overigens was de voorstelling niet van Gooiland zelf. De evenementenlocatie verhuurde de zaal aan de producent van de Mega Sint Show, die de afgelopen weken in tal van theaters te zien was.
Opnieuw werd - op social media - duidelijk dat het weliswaar vreedzame protest alleen maar lijkt te leiden tot meer verdeeldheid. Mogelijk zijn meer Nederlanders dan voorheen tegenwoordig van mening dat de traditionele Zwarte Piet verleden tijd is. Echter, een grote groep is nog altijd voorstander van de manier waarop het altijd ging. Misschien zijn zij vanwege al die protesten wel fanatieker dan ooit tevoren.
Hoewel het protest van zondag vooraf niet was gemeld, vond de politie het uiteindelijk niet nodig om in te grijpen. Demonstreren is een grondrecht en bovendien hebben de demonstranten zich keurig aan de afspraken gehouden, aldus een politiewoordvoerder. Dat neemt niet weg dat er regels gelden voor het houden van een betoging, aldus een gemeentewoordvoerder. Zo moet een betoging minimaal 48 uur van tevoren bij de instanties worden gemeld. Daarnaast is er vooraf altijd een gesprek met de demonstranten, zodat het protest voor ieder zonder gedoe verloopt. In het geval van de betoging bij Gooiland is er geen melding gedaan, bevestigt de woordvoerder. "Als dat wel was gebeurd dan hadden we met de betogers afspraken kunnen maken. Zo hadden we mogelijk de geschrokken reacties van ouders en kinderen kunnen voorkomen. Dat het afgelopen weekend zo is verlopen, vinden we daarom erg spijtig. Mede daarom hebben we gisteren (maandag, red.) alsnog contact gezocht, maar nog niet gekregen, met de betogers. We willen met hen in gesprek om aan te geven dat wij het niet acceptabel vinden dat ze geen melding hebben gedaan."

Messensteker huisarts Loosdrecht wordt onderzocht

LOOSDRECHT De 17-jarige Hessel ten Holter fietste op dinsdagmorgen 21 augustus nietsvermoedend langs de praktijk van de Loosdrechtse huisarts Willem Stronck aan de Eikenlaan toen hij hem hard hoorde schreeuwen. De student keek door het raam en zag een man met een mes voor de huisarts staan.

De jongen sprong direct door het openstaande raam naar binnen en redde daarmee het leven van de huisarts. De medicus was inmiddels in zijn hals, rug en bovenbeen gestoken. Ernstig gewond werd hij naar het ziekenhuis gebracht waar hij meteen werd geopereerd. De dader, een 34-jarige man uit Loosdrecht, schrok enorm van de student die de dokter te hulp schoot en vluchtte weg. Nog diezelfde dag kon de politie de man met behulp van een tipgever aanhouden.

Dinsdagmiddag moest de Loosdrechter voor het eerst voor de rechtbank verschijnen tijdens een pro-formazitting. De officier van justitie heeft hem poging tot moord ten laste gelegd. Hij was niet aanwezig. De huisarts en zijn vrouw en twee kinderen woonden de zitting wel bij. De verdachte zal de komende weken in het Pieter Baan Centrum (PBC) verblijven en psychiatrisch onderzocht worden. Op 3 april zal het rapport van het PBC klaar zijn. Daarna plant de rechtbank de inhoudelijke behandeling van de zaak. Ook zal er nog DNA-onderzoek worden gedaan op de kleding van de man. Daarop zouden bloedsporen van de huisarts zijn aangetroffen.
Binnen drie maanden zal er nog een regiezitting plaatsvinden waarbij de advocaat de rechtbank kan verzoeken nog zaken te laten onderzoeken die van belang zijn voor de strafzaak.

Estella Heesen

'Het centrum van Hilversum nog gastvrijer en fietsvriendelijker'

De roltrap die straks leidt richting de fietsenstalling. Foto: Bastiaan Miché

Vervolg voorpagina

De de laatste weken felbekritiseerde wethouder Arno Scheepers vindt nog altijd - ondanks de vondst van de inpandige fietsenstalling - dat er nu genoeg plekken zijn in het centrum om de fiets te parkeren. "Maar met het oog op de toekomstige groei van het aantal fietsers dat naar het centrum van Hilversum komt, vinden wij het belangrijk om nog meer parkeerplekken voor fietsers te realiseren."

En dus is de wethouder een tevreden man. "Dit draagt bij om het centrum van Hilversum nog gastvrijer en fietsvriendelijker te maken", meldt hij in een persverklaring van de gemeente. Bovendien geeft de overeenkomst van vijf jaar aan dat dit een oplossing is voor de langere termijn.
De ingang van de fietsenstalling komt dus aan de Herenstraat, waar nu een 'mysterieuze' deur is naast de oude Citybioscoop. De wethouder vertelt verder dat de verkeerssituatie op deze eenrichtingsverkeerweg veilig is. Mogelijk vinden er aanpassingen aan het wegdek plaats om de situatie nog veiliger te maken.

C&A-plein

Goed nieuws is er overigens ook voor de ondernemers aan het C&A-plein. Zij uitten onlangs hun onvrede over het weghalen van verkeerdgeparkeerde fietsen, omdat klanten daarom niet meer komen voor hun impulsaankopen. En zeker in de decembermaand is dit voor de ondernemers rampzalig. Momenteel staat er al het nodige leeg op het plein en de vrees is dat het aantal leegstaande winkels alleen maar toeneemt. Scheepers sprak onlangs met hen en vertelt nu dat er zo snel mogelijk zestien tijdelijke parkeerplekken komen op het plein. Hij bevestigt dat deze kant van het centrum - zeker sinds de opknapbeurt van het Marktplein - het zwaar heeft.

Celstraf voor inbraken Utrechtseweg

Hilversum De rechtbank in Lelystad heeft een 26-jarige man een celstraf van acht maanden waarvan twee voorwaardelijk opgelegd wegens twee inbraken aan de Utrechtseweg in Hilversum.

Bovendien had hij een vuistslag uitgedeeld aan de bewoner van het pand waar hij binnen was
geweest. Vooral het feit dat hij bij een van de inbraken bij mensen in huis is geweest die op dat moment thuis waren, rekent de rechtbank hem zwaar aan. Het was opmerkelijk dat de verdachte tijdens de zitting ondanks het overvloedige bewijs, onder meer een vingerafdruk in de woning, steeds zeer verontwaardigd bleef ontkennen.
Op 15 augustus hoorde een stel in een woning aan de Hilversumse Utrechtseweg rond een uur of half negen 's avonds het klemraam in de slaapkamer. Toen de bewoner poolshoogte ging nemen, zag hij dat er een insluiper binnen was geweest. Als een haas pakte het stel de fiets op zoek naar de inbreker. Toen ze de man zagen, spraken ze hem aan: "Blijf staan, u hebt net ingebroken bij ons."

De man bleef heel rustig en liet zijn tas zien, waar tot hun grote verbazing niet de net bij hun gestolen iPad in zat. Hij zei niets van een inbraak af te weten. Een voorbijganger met een rottweiler begon zich ermee te bemoeien. En toen werd het de jongeman te veel. Hij gaf een van de mannen een vuistslag en rende weg. Inmiddels was de politie gearriveerd en al snel kon de man worden aangehouden. Volgens de man was hij op weg naar zijn vriendin. De klap gaf hij omdat hij bang was van de hond.
De rechtbank vond zijn verklaring ongeloofwaardig.

Estella Heesen

Etienne Ros

(43), woont sinds 2000 in Hilversum en zwaait met veel plezier en passie de scepter in Vers Saladebar op de Kerkbrink.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben getrouwd met Masja, vader van Mila, Sem, Finn en Mik en eigenaar van Vers Saladebar op de Kerkbrink."

Nog tijd voor hobby's?
"Ja! Voetballen. Ik doe dit nog bij Victoria en kijk graag bij mijn zoon Sem die daar ook voetbalt. Daarnaast ben ik ook gek op luieren en lekker eten."

Omschrijf Hilversum in 5 woorden:
"Stads dorp in positieve ontwikkeling."

Wat vind je van Hilversum?
"Een heerlijk dorp. Ik ben geboren en getogen Utrechter, maar mis Utrecht niet. Voor mij heeft Hilversum alles."

Naar welk café ga je graag?
"De biertjes van de Gooische Bierbrouwerij in Mout smaken mij erg goed."

Als je burgemeester was, dan….
"Zou ik snel een andere baan zoeken. Ik zou het niet kunnen. Respect voor Pieter!"

Waar ben je trots op?
"Op mijn gezin en dat mijn gezonde foodconcept (verssaladebar.nl) een bijdrage levert aan een gezondere toekomst."

Welk boek ligt op je nachtkastje?
"Het magazine Sprout."

Wat weten mensen niet van jou?
"Dat ik een abonnement heb op de sportschool."

Gijsbrecht of Kerkstraat?
"Ik ben 18 jaar ondernemer in het centrum, dus Kerkstraat."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Jitse Groen, eigenaar van Thuisbezorgd.nl."

Heimelijk genoegen?
"Ja, toch dat ritje in een Aston Martin. Boys will be boys."

Welke poster hing boven je bed?
"Marco van Basten met zijn EK'88-shirt."

Mooiste gebouw in Hilversum?
"De televisietoren.'"

Bestuurder onder invloed bij aanrijding Minckelersstraat

Foto Miché/Peter Mol

HILVERSUM Op de Minckelersstraat, bij de Tango, in Hilversum was vrijdagavond een aanrijding met drie voertuigen. Een automobilist botste tegen twee geparkeerde auto's aan. In één van die twee wagens zat een man die wordt verdacht van rijden onder invloed van drugs of medicijnen, meldt de politie. De inzittenden van de eerste wagen zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Roken taboe voor ingang van raadhuis

HILVERSUM De rooktegel voor het raadhuis is dinsdag verwijderd. Rokers wordt verzocht ergens anders een sigaret op te steken.

In plaats van de rooktegel zijn twee tegels gelegd met de tekst 'rookvrije generatie'. De gemeente Hilversum is momenteel druk doende met het rookvrij maken van haar gebouwen en de plekken rondom de werklocaties. Het weghalen van de rooktegel is een eerste maatregel.

Verkeersdiscussie kleine spoorbomen wordt voor wethouder nog hele kluif

Bewoners kraken rol gemeente, maar Scheepers verzet zich tegen negatieve beeld

Hun ongenoegen over het proces 'kleine spoorbomen' uitten bewoners van Over 't Spoor laatst al in deze krant. Deze week zaten ze tegenover wethouder Scheepers.

Wethouder Arno Scheepers, zoals hij door de 'gedupeerde' buurtbewoners wordt gezien. Foto: Eddy ‘Edjo’ Geerlings

HILVERSUM Het was de bedoeling dat ze om 22.30 uur hun zegje mochten doen. Het werd uiteindelijk na twaalven toen vijf bewoners van de postcodewijken 1221 en 1222 - onder meer Kleine Drift, Geuzenbuurt en Simon Stevinweg - uiteindelijk aan het woord kwamen. Zij waren naar het raadhuis gekomen om duidelijk te maken aan wethouder Arno Scheepers en de politiek dat het zogenaamde plan KL26 de prullenbak in moet.

Nog één keer kort wat KL26 precies is. Er moet iets gedaan worden aan verkeersknelpunt 'de kleine spoorbomen', vinden velen. De overgang afsluiten is geen optie. Het college van burgemeester en wethouders wil dat het gemotoriseerde verkeer uit het centrum straks alleen nog het spoor over kan via (dan tweerichtingsverkeerweg) de Koninginneweg en alleen linksaf de Noorderweg op richting Simon Stevinweg. Vanaf de andere kant kan het autoverkeer alleen nog het spoor over vanaf de Simon Stevinweg. Dus niet vanuit het station.
Dat leidt tot weerstand in bijvoorbeeld de Electrobuurt en Kleine Drift, gaf buurtbewoner Patrick Weening onlangs al in deze krant aan. Afgelopen week is hij één van de vijf insprekers. "Onze wijken zijn al ingesloten tussen drukke wegen waar we achteraan in de file kunnen aansluiten", zegt hij. Wanneer het autoverkeer vanaf de Noorderweg-zuid (stationskant) niet meer het spoor over kan, wordt dat probleem steeds maar erger.

Maar de meeste zorgen zijn er in de Simon Stevinweg. Bewoners daar vrezen juist veel meer autoverkeer. Dat betekent dat kinderen straks niet meer buiten kunnen spelen, spreekt een moeder van twee kinderen van 9 en 6 jaar. Verwijt is bovendien dat hier meerdere basisscholen en naschoolse opvangen zijn gevestigd. "Mogen mijn kinderen buiten blijven spelen, op de fiets of lopend naar school blijven gaan en in een verkeersveilige omgeving opgroeien?", vraagt zij aan de wethouder. "KL26 moet van tafel."
Dat laatste vinden alle insprekers. Zij zien veel liever die andere variant, KL28, gerealiseerd worden. Ook geen topper, maar minder erg dan KL26, aldus de bewoners. Bij deze KL28 gaat het autoverkeer vanaf de andere kant van de Noorderweg het spoor over (en terug) en gaat er geen autoverkeer vanaf de centrumzijde richting de Simon Stevinweg. Ook kraken zij de omgang vanuit de gemeente met de zogenaamde Klankbordgroep kleine spoorbomen. Daarin zaten bewoners die de afgelopen periode mee mochten denken en waar dat kon advies geven, maar met al die adviezen - althans, dat is het verwijt - is niks gedaan.
Scheepers begrijpt dat bewoners van de Simon Stevinweg de straks toenemende verkeersdruk niet als prettig ervaren. Maar aan de andere kant, aldus de wethouder, is de KL26 juist een uitwerking van de conclusie van de Klankbordgroep kleine spoorbomen. "Het beeld dat de mensen daar voor spek en bonen bij hebben gezeten, daar verzet ik me tegen. Dat men het niet eens is met de uitkomst is één ding. Maar er is zeker geparticipeerd."
De vrees van bewoners dat Hilversum heeft gekozen voor de voorkeur van ProRail bestrijdt Scheepers eveneens, net als de gedachte dat kinderen in de omgeving van de Simon Stevinweg in levensgevaarlijke situaties terechtkomen. Belangrijkste reden om te kiezen voor die KL26 is juist dat er daardoor 50 procent minder verkeer het spoor over rijdt. En daarbij wordt Oost, benadrukt de wethouder, zeker niet afgesloten.
Wel wil de wethouder graag nog in gesprek met de insprekers, die wel degelijk mogen plaatsnemen in de nieuwe klankbordgroep. Het verwijt van de insprekers is ook dat zij - nu zij kritiek hebben - niet meer welkom zijn om daarin mee te praten. Volgens Scheepers is daar geen sprake van. Voor kerst komen de betrokkenen bijeen.
De bij de discussie aanwezige politici blijven nagenoeg stil, mogelijk vanwege het late tijdstip. Wel nemen zij de inwonersbijdragen mee als zijzelf met de wethouder het onderwerp bespreken. Joop Lahaise van de PvdA zegt tot slot: "De wethouder heeft er een hele kluif aan om de met de buurt in gesprek te gaan."

De overgang kleine spoorbomen is zeer gevaarlijk. Foto: Bastiaan Miché

'Mogen mijn kinderen in een verkeersveilige omgeving opgroeien?'

Onrust door taxichauffeurs van buiten regio; wethouder pleit voor keurmerk

'Bedreigingen' op taxistandplaats station Hilversum

Onrust op de taxistandplaats bij station Hilversum, blijkt uit vragen van D66 aan de wethouder. Zijn advies aan de taxibranche: kom met een kwaliteitskeurmerk.

Taxichauffeurs moeten door de komst van collega's nu veel langer moeten wachten voordat zij weer een passagier kunnen vervoeren. Foto: Bastiaan Miché

hilversum Het college van burgemeester en wethouders is bekend met de problemen op de taxistandplaats, zei wethouder Floris Voorink afgelopen week. Het probleem is niet nieuw, al was er recent een 'voorval in de categorie openbare orde'. Maar heel veel kan de gemeente niet betekenen in deze vrije markt.

'Geen positief visitekaartje voor de gemeente'

D66-commissieleden Hans Verheij en Abdellatif Zaabat stelden afgelopen week vragen aan Voorink. Aanleiding was een brandbrief van taxichauffeurs aan de politiek over problemen op de taxistandplaats bij het station in Hilversum. Door het instellen van taxiverordeningen in Utrecht en Amsterdam zouden taxichauffeurs uit die plaatsen nu ook in Hilversum hun opstapritten halen.

Wettelijk gezien mag dat allemaal, conform de wet Personenvervoer 2000, maar dit levert wel weer gedoe op, menen de Democraten. "Zo ontberen de 'nieuwe collega's' de benodigde stratenkennis, rekenen zij onnodig hoge tarieven en bedreigen reizigers of andere taxichauffeurs als passagiers voor een andere taxi willen kiezen uit de wachtrij. Taxichauffeurs vervoeren gasten uit binnen- en buitenland naar bestemmingen binnen onze gemeente. De huidige gebeurtenissen zijn geen positief visitekaartje voor de gemeente Hilversum."
Bovendien zouden de taxichauffeurs door de komst van collega's nu veel langer moeten wachten voordat zij weer een passagier kunnen vervoeren. D66 wilde daarom weten of Voorink iets ziet in het instellen van een Taxiverordening, dat zou namelijk de taxibranche ook graag zien. "Eventueel met een daarbij behorend keurmerk voor taxichauffeurs", aldus Verheij en Zaabat. Op die manier kunnen de lokale chauffeurs de service- en dienstverlening naar de klanten beter garanderen en ontstaat er een betere verdeling van het taxiaanbod, is de gedachte. Daarnaast is de vraag of een idee is om bij grote evenementen in Hilversum te werken met een lokaal Taxivignet, zoals dat gebeurt tijdens het carnaval in plaatsen als Tilburg, Breda en Den Bosch.

Dat laatste ziet Voorink niet zo zitten. Het is ook niet nodig in Hilversum, meent hij. En ook een verordening vindt hij een zwaar middel. "Daar zitten ook kosten aan, voor zowel de gemeente als de ondernemers. En in 2013 - nog voordat ik wethouder was - werd deze maatregel als te rigoureus gezien."
Hoewel de gemeente alert is op ongeregeldheden, monitort zij niet actief de taxibranche. Dat is ook geen taak voor de gemeente, aldus Voorink, maar voor de Inspectie Leefomgeving en Transport. De wethouder wil in deze open markt dus vooral terughoudend zijn als het gaat om regelgeving. Zijn advies aan de taxibranche is om met een kwaliteitskeurmerk te komen. Dan ziet de passagier wie hij of zij kan vertrouwen en wie niet. "En ik stap liever in een taxi die de weg kent."

Oplossing voor financiële ellende rond 't Gooische Bad lijkt nog heel ver weg

Gedoe over uitkoopsom nog gaande; wethouder not amused over kritiek De Winter

De soap rond het zwembad 't Gooische Bad is nog altijd niet ten einde. Forse kritiek is er ook op zwemschoolhouder Shiva de Winter.

Het veelbesproken pand aan de Franciscusweg. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Een leuk bericht tussendoor: sinds de opening in september van 't Gooische Bad in Kerkelanden hebben al ruim 250 kinderen hun zwemdiploma behaald. "Iedere week zwemmen tussen de twintig en dertig kinderen af", vertelt eigenaar Shiva de Winter van De Winter Sport. Vraag is alleen of er volgend jaar nog steeds kinderen afzwemmen in het bad aan de Franciscusweg.

De Winter luidde vorige week de noodklok. In een persbericht met de kop 'Gemeente Hilversum zet tegenwerking tegen Zwembad Kerkelanden ('t Gooische Bad) voort' berichtte hij dat het onmogelijk was om Klokker Auto's, al jarenlang gevestigd in de kelder van het pand, voor 1 januari uit te kopen. Dat was vanwege de verkeersveiligheid wel een belangrijke voorwaarde in de voorlopige vergunning van de gemeente.

Maar de voorwaarde is in de praktijk niet uitvoerbaar, aldus de ondernemer, die in de aanloop naar de opening al veel extra kosten heeft moeten maken. Het verzoek van De Winter om een jaar uitstel leverde echter niets op. Afspraak is immers afspraak, klinkt het vanuit het raadhuis.
Wethouder Floris Voorink (Vergunningverlening en Handhaving) is daarbij not amused en kraakt de noodkreet van De Winter. Vooral het beeld dat de gemeente als boeman wordt gezien zet kwaad bloed, net als het feit dat hij pas om vijf voor twaalf werd geconfronteerd met de financiële zorgen. Wel lijkt het onwaarschijnlijk dat na de jaarwisseling - hoewel dat juridisch kan - het zwembad dichtgaat. Niemand - ook de wethouder niet - misgunt De Winter zijn succes. En daarnaast is er dat ene maatschappelijk belang: kinderen moeten leren zwemmen.
Duidelijk is wel dat de wethouder baalt van alle ophef die nu (alweer) is ontstaan. Immers, al eind maart, aldus Voorink, wist De Winter dat hij Klokker moest uitkopen. "Shiva belde mij tijdens de paasdagen nog op met het verzoek of de gemeente hem daarbij kon helpen. Daar heb ik nee op gezegd. De gemeente is namelijk geen bank. En dat begreep hij."
En dat De Winter nu geen of niet genoeg geld heeft om Klokker uit te kopen is - hoe vervelend ook - geen probleem van de gemeente, vervolgt de wethouder. "En ik neem aan dat deze situatie niet nieuw is. Het is nu begin december en we worden hier nu om vijf voor twaalf mee geconfronteerd. Hij zet er daarmee zo'n enorme tijdsdruk op. Terwijl in september het geld waarschijnlijk ook al op was."

Voorink: 'De gemeente is geen bank. En dat begreep De Winter'

Maandag besprak Voorink de kwestie met zijn ambtenaren, maar daarover wordt (voorlopig) niets gemeld. De Winter, zegt een woordvoerder, heeft ook nog een maand om zijn zaakjes te regelen. Ondertussen uitte ook eigenaar Edwin Klokker van het gelijknamige autobedrijf zijn ongenoegen over De Winter. "Het is een soort van GTST", reageert hij. Klokker zegt De Winter al het succes van de wereld te gunnen en wil best vertrekken uit het pand. Maar dan moet daar wel een goed bedrag tegenover staan, is zijn op zich logische standpunt.
Klokker heeft - gelukkig voor hem én De Winter - nog niet gezocht naar een nieuw onderkomen en deze dus nog niet gevonden, mocht hij vertrekken. Dat zou het garagebedrijf alleen maar geld hebben gekost, wat hij dan weer zou kunnen verhalen op De Winter. Maar hij wil wel snel duidelijkheid. De afgelopen maanden heeft hij door al het gesteggel nauwelijks meer geïnvesteerd in zijn huidige locatie en stilstand is ook in dit geval achteruitgang. "Onbewust ben ik nu ook slachtoffer. Omdat er geen duidelijkheid komt." Inmiddels zijn de gesprekken tussen De Winter en Klokker - na enige weken - weer enigszins hervat, reageert De Winter op de kritiek van Klokker. Wel heeft de zwemschoolhouder een WOB-verzoek ingediend bij de gemeente.

Ombudsteam PvdA ziet steeds meer complexere hulpvragen in zorg

'Toename van problemen heeft echt te maken met de decentralisatie'

De noodklok is duidelijk hoorbaar, zo zegt het ombudsteam van de PvdA. De problemen bij inwoners binnen het sociaal domein nemen toe qua aantallen en ook qua grootte.

Wat Nelleke Degenhart betreft moet de organisatie van het Sociaal Plein eens goed tegen het licht gehouden worden. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM De problemen voor inwoners binnen het sociaal domein stapelen zich op en worden steeds complexer. De tijd van een simpele hulpvraag vervaagt. Tevens moeten de zorginstanties loskomen van de gemeente, zodat zij echt onafhankelijk aan de slag kunnen. Daarom luidt het ombudsteam van de PvdA Hilversum nu de noodklok.

De zorg dichter bij de mensen brengen door de taken bij de gemeente te leggen is volgens Nelleke Degenhart, die samen met Robert Fiolet en Wim Hofman het ombudsteam vormt, gewoon een ordinaire bezuinigingsmaatregel. "Dat merk je ook", luidt haar bevestiging. Steeds vaker krijgt het team te maken met complexere problematiek binnen het sociaal domein.

Waar zij in het begin, de decentralisatie is vanaf 2015, Hilversummers moesten helpen met belastingzaken of een pad in de jungle aan regelingen moesten banen voor mensen met schulden, ziet het team nu een duidelijke verschuiving. De zaken worden ingewikkelder, zoals inwoners die hun baan kwijtraken, daardoor psychische klachten krijgen, schulden maken en uiteindelijk hun huis uit worden gezet. Personen zonder postadres kunnen geen uitkering krijgen en dat zorgt voor nog meer ellende. "Het is een tendens bij het Sociaal Plein om nee te verkopen aan mensen die een postadres nodig hebben", constateert het ombudslid.

'Beschamend dat wij dit nodig hebben in Hilversum'

"Wij houden ons met zaken bezig die je niet in de krant leest", legt Degenhart uit. "Je moet ons zien als het oliemannetje. We trekken onder meer op met Versa Welzijn, MEE en het Sociaal Plein en we zijn absoluut niet politiek. We zijn dan zo'n zeven jaar geleden ontstaan uit een politieke beweging, maar dat is niet aan de orde. We helpen iedereen met een vraag. Maar eigenlijk zouden wij niet nodig moeten zijn. Ik vind het beschamend dat wij dit in Hilversum nodig hebben", is haar toevoeging.
Er is genoeg werk aan de winkel. Hilversummers lopen steeds vaker vast en de problemen worden groter en ingewikkelder. Daarnaast neemt het aantal hulpvragen toe. Vorig jaar had het ombudsteam bijna tweehonderd zaken (197). Naast wijkcentrum St. Joseph aan de Minckelersstraat en de Kleine Lelie aan de Hilvertsweg is het trio gevraagd om ook in wijkcentrum De Geus aan de Geuzenweg spreekuur te houden.

"De toename van problemen heeft echt te maken met de decentralisatie. Dat is een trend in heel Nederland, dus het is niet iets typisch Hilversums, al gaat het in andere steden zoals Almere en Utrecht beter. Daar werken ze met wijkteams en dat werkt heel goed", geeft Degenhart aan, die als raadslid zich uitsprak als voorstander van de wijkaanpak.

'Welzijnsinstanties moeten niet werken als een semi-overheid'

Daar komt volgens haar bij dat de kosten vooral in personen zijn gaan zitten en niet in de zorg. Het geld is niet efficiënt ingezet. Dat gaat eveneens op voor het Sociaal Plein. Degenhart, zelf professional in het sociaal domein, ziet dat er gekwalificeerd personeel is in het pand aan de Wilhelminastraat, alleen is de werkwijze niet juist. Wat haar betreft moet de organisatie eens goed tegen het licht gehouden worden.

In haar ogen geldt dat ook voor de relatie van Versa Welzijn en MEE en de gemeente. Deze hulpinstanties durven volgens Degenhart niet kritisch te zijn naar het Sociaal Plein omdat zij voor hun werkzaamheden afhankelijk zijn van de subsidie van de gemeente. "Dan wordt het toch een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt", zegt zij. "Er moet een harde knip komen voor alle welzijnsinstanties. Zij moeten zonder last of ruggespraak kunnen handelen en niet als semi-overheid te werk gaan. Zij moeten werken op basis van hun professionaliteit."

Overigens hoeft de oplossing lang niet altijd lang en complex te zijn. Zo meldt Degenhart dat het Sociaal Plein bijvoorbeeld echt wat moet doen aan de leesbaarheid van de brieven. Het taalgebruik is voor veel mensen niet te volgen. Bij het team zijn 23 gevallen bekend waarin dit tot ernstige situaties heeft geleid. "Mensen in problemen openden die brieven niet meer, omdat ze er niets van snapten. Ik moet zeggen dat ik brieven soms zelf drie keer moet lezen om te begrijpen wat er staat en ik wérk in het sociaal domein. Uiteindelijk heeft dat bij deze mensen geleid tot schulden. Vervolgens schakelt de gemeente een incassobureau in waardoor de schulden alleen maar groter worden. Dat kan én moet echt simpeler", is een voorbeeld. Degenhart hoopt op korte lijntjes en een goede samenwerking met zorgwethouder Karin Walters, die de portefeuille sinds november beheert na het vertrek van Angelika Pelsink.

Naast de drie locaties waar het ombudsteam spreekuur houdt, zijn de vrijwilligers bereikbaar via ombudsteam@pvdahilversum.nl. Telefonisch zijn zij bereikbaar op 06-86134148. Hier kunnen nieuwe vrijwilligers, meer hulp is gewenst, zich eveneens melden.

Museum Hilversum moet door eigen museummuren heen breken

Ambitieus nieuw convenant voor komende twee jaar opgesteld met de gemeente

Mediakunst zien in de openbare ruimte moet het gevoel van Hilversum Mediastad beter zichtbaar maken. Daar ligt een grote taak voor het museum.

Het museum aan de Kerkbrink moet zich verder gaan ontwikkelen in de mediakunst en -cultuur. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM 'Meer naar buiten toe' is een van de belangrijkste opdrachten van Museum Hilversum. De programmering en de zichtbaarheid van de mediakunst en -cultuur houdt niet op bij wat er in het pand aan de Kerkbrink 6 is te zien. Het is de ambitie van de gemeente en het museum om in de komende jaren door de muren van het oude raadhuis heen te breken.

Dat is terug te lezen in het convenant 2019-2020 waarover de gemeente en het museum overeenstemming hebben bereikt en waarin de Cultuurraad een adviserende rol heeft gespeeld. Museum Hilversum is een belangrijke pijler binnen de Hilversumse cultuur. De culturele organisatie is partner in de ontwikkeling van het profiel Hilversum Mediastad en in de ontwikkeling van een mediacluster op de Kerkbrink. Laatstgenoemde wil nog niet echt vlotten getuige de brandbrief van medio oktober om in dit proces toch echt de gang erin te houden van zes grote Hilversumse organisaties.

Wie Hilversum zegt, moet daar media bij krijgen. Ook voor het oog. Daar komt het museum om de hoek kijken. Naast de beeldschermen, in de volksmond ook wel de Wimar Jaegerschermen genoemd, moet de club van museumdirecteur Stef van Breugel ervoor zorgen dat de programmering buiten het museum moet leiden tot een verlevendiging van het dorp en laagdrempelige kennismaking met mediakunst en -cultuur. Daarnaast vindt meer samenwerking plaats met het mediacultuurcluster en de Media Mile. Concrete uitwerkingen hiervan zijn: presentaties over actuele ontwikkelingen in de nieuwe media en minimaal vijf keer per jaar de openbare ruimte benutten als expositie- of manifestatieplek.

Museum gaat vast partnership aan met Beeld en Geluid

Meer bezoekers trekken naar het museum is eveneens een doel. In 2017 kwamen er 35.000 mensen langs. Het streven is dit te verhogen naar 40.000. Dat moet ook gebeuren doordat het museum een zogeheten community moet worden. Een plek waar mediaprofessionals, kunstenaars en publiek van gedachten kunnen wisselen. De eerste twee onderwijzen de bezoekers, terwijl zij tegelijkertijd feedback krijgen van het publiek.

Meer debat is het credo. Bij de forumfunctie gaat het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid helpen. Sowieso moet de band tussen beide musea inniger worden. In het convenant spreken gemeente en Museum Hilversum over een 'vast partnership' met het museum aan de Media Parkboulevard. Dat is inclusief het Persmuseum, dat vorig jaar Amsterdam verruilde voor Hilversum.

Opbouwen van collectie mediakunst is een nieuwe taak

Al jaren zegt wethouder Wimar Jaeger van Cultuur en Media dat deze twee meer voor en met elkaar moeten doen. Dat moet nu echt van de grond komen bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een complementaire programmering. Als World Press Photo en de Zilveren Camera neerstrijken op de Kerkbrink dan heeft Beeld en Geluid een programma met documentaires en video's, luidt een voorbeeld. Op het terrein van educatie gaan de twee eveneens samenwerken.
Het opbouwen van een collectie mediakunst is een nieuwe taak die het museum erbij krijgt. Op regionaal vlak ligt de focus op fotografiecollecties, terwijl het museum zich landelijk richt op Nederlands gemaakte mediakunst. Nationale uitstraling is het doel door aanschaf en verwerving van in Nederland gemaakte mediakunst. Daar hoort ook fotografie bij. Zo blijkt dat er van de prijswinnende foto's van de Zilveren Camera geen verzameling is.

Uiteraard is er geld mee gemoeid. In totaal gaat het om 639.000 euro subsidie. Hiervan is 382.000 euro voor het in stand houden van de voorziening en de overige 257.000 euro gaan over meerjarige kosten vanwege de programmering.

'Wat zij doen wordt echt onderschat'

Indringende foto's vrijwilligers in Lopes Dias

Vrijwilligers zijn onmisbaar, ook in wijkcentra. Fotograaf Marjoleine van Kalken fotografeerde enkele vrijwilligers van Lopes Dias in Noord.

Marjoleine van Kalken: "De mensen vonden het in het begin wel spannend." Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Als ze sprak over vrijwilligerswerk dacht Marjoleine van Kalken altijd: 'Dat is iets voor mijn moeder.' Maar na de portretserie die de 53-jarige Hilversumse maakte van verschillende vrijwilligers in wijkcentrum Lopes Dias denkt ze daar toch anders over. "Deze mensen werken daarnaast ook vaak nog veertig uur in de week. Daar heb ik echt respect voor. Wat zij doen wordt echt onderschat."

Van Kalken wil ook vrijwilligers andere wijkcentra portretteren

Van Kalken is professioneel fotograaf en woonachtig in Hilversum-Noord, op een steenworp afstand van Lopes Dias. Maar de wereld daarbinnen kende zij niet, totdat ze eens naar binnen ging en zag dat daarbinnen zich een hele wereld afspeelde. "Ik zag daar mensen die zo veel inzet tonen en daarin hun ziel en zaligheid leggen. 'Hier moet ik iets mee', dacht ik direct."
Wel wilde Van Kalken vrijwilligers fotograferen die al langere tijd hun bijdrage leveren binnen het wijkcentrum en dus een bekend gezicht zijn. Ondertussen zijn er zo'n vijftien van hen op de plaat vastgelegd, de tweede serie van zes foto's is nu te bewonderen. Wat opvalt aan het eindresultaat is dat de foto's zwart-wit, staand (dus de lengte langer dan de breedte) en de 'modellen' zeer strak naar de camera kijken. "De mensen vonden het in het begin wel spannend", vertelt Van Kalken. "Maar toen ze de eerste foto's zagen hangen, vonden ze het mooi en waren ze trots. Sindsdien is het niet meer moeilijk om de mensen voor de camera te krijgen. Ik bepaal wél zelf welke foto uiteindelijk wordt opgehangen." Cindy de Vries, een van de beroepskrachten van Lopes Dias, maakte de teksten bij de foto's.
Van Kalken beseft inmiddels dat er niet alleen in Noord dit soort betrokken mensen zijn. Zij wil daarom ook in de wijkcentra elders in Hilversum de vrijwilligers portretteren. Zij hoopt daarbij op een heel klein beetje steun vanuit de gemeente.

Ed 'helpende hand' Zeinstra is 'als manusje van alles overal inzetbaar'. Foto: Marjoleine van Kalk

Onrustige zitting met Hilversumse vlogger

Voorlopige hechtenis in zaak ontucht met minderjarige opgeheven

De Hilversummer werd in september opgepakt. Foto: Bastiaan Miché

Estella Heesen

Hilversum Tijdens een onrustige zitting dinsdag met de 33-jarige Hilversumse vlogger die verdacht wordt van een zedenmisdrijf heeft de rechtbank bepaald dat de voorlopige hechtenis wordt opgeheven. De vlogger is al op vrije voeten, maar de rechtbank in Lelystad ziet geen gronden meer om de schorsing voort te laten duren.

De nationaal bekende vlogger met meer dan honderdduizend volgers werd in september opgepakt vanwege ontucht met een minderjarige. Ook zou hij het 15-jarige meisje hebben verkracht. Maar de officier benadrukte tijdens de pro-formazitting voor de rechtbank dat dit feit van de tenlastelegging is gehaald.

Het meisje heeft geen aangifte tegen haar
ex-vriend gedaan

Daarnaast zou hij een filmpje op internet hebben gezet dat het Openbaar Ministerie als kinderporno kwalificeert. De vlogger had een relatie met het meisje, zeer tegen de zin van de ouders. Het meisje heeft geen aangifte tegen haar ex-vriend gedaan. De Hilversummer ontkent de aantijgingen en zegt dat hij niet wist dat het meisje pas vijftien was. "Tegen mij heeft ze gezegd dat ze 23 jaar is."
Na de arrestatie zou de familie een hetze tegen hem zijn begonnen, waarna de vlogger dreigde om zijn strafdossier via zijn vlog te verspreiden. Hij zou daarmee zijn onschuld willen aantonen. Tijdens de zitting waarbij de familie van het meisje op de publieke tribune zat en meerdere malen tot stilte moest worden gemaand, verzocht de officier met klem dit niet te doen.
De Hilversummer legde uit dat hij zeker niet van plan was het meisje te schaden, maar wilde vooral naar de familie zaken rechtzetten. Zijn advocaat A. Boumanjal verklaarde het dossier niet aan zijn cliënt te geven.
De familie van het slachtoffer liet zich niet onbetuigd en riep: "Hij fuckt jullie." De voorzitter van de rechtbank schoot uit haar slof toen bleek dat de vlogger met zijn handen achter zijn hoofd gebaren maakte naar de familie die achter hem zat. De parketpolitie bevestigde dat. De rechtbank besluit deze week wanneer de zaak inhoudelijk zal worden behandeld.

Bijzonder beeld voor ijsicoon en zeilkampioen

LOOSDRECHT Burgemeester Freek Ossel van Wijdemeren heeft afgelopen week twee keer de Drijvende Kracht mogen uitreiken. Donderdag ontving zeilkampioen Kaj Moorman deze gemeentelijke waardering, een dag later was het de beurt aan actieve inwoner Jacob van der Meulen.

Het beeldje van deze zeilboot is er voor inwoners, instellingen of bedrijven die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Wijdemeren. De uitreiking van donderdag was tijdens de algemene ledenvergadering van de Gooise Watersport Vereniging De Vrijbuiter. Moorman (23) werd met zijn teamgenoten afgelopen zomer in Italië wereldkampioen ynglingzeilen 2018. Wat de prestatie uniek maakt, is dat het team een driedubbelslag heeft geslagen; niet alleen wonnen zij de wereldtitel en het Jeugd Wereldkampioenschap. Ook wonnen zij de Jan Herman Linge trofee.
Jacob van der Meulen is eigenaar van jachthaven De Uitkijk en een prominente, actieve en betrokken inwoner van de gemeente Wijdemeren. Hij is al 55 jaar lid van IJsclub de Loosdrechtse Plassen (IJLP). Dit jaar neemt hij afscheid na een voorzitterschap van maar liefst 39 jaar en een carrière van 47 jaar in het bestuur van IJLP.

Man opgelicht, vrouw meldt zich bij politie

HILVERSUM De vrouw die eerder dit jaar met de bankpas van een 65-jarige Hilversummer een duur horloge kocht en daarbij door de camera werd betrapt, heeft zich gemeld op het politiebureau. Haar rol in deze oplichtingszaak is onduidelijk.

Omdat de politie al een foto van haar online plaatste, is men nu vanwege de privacy terughoudend met het geven van informatie. Het is dus ook niet bekend waar de vrouw vandaan komt en waar precies ze zich heeft gemeld.
Afgelopen week plaatste de politie een getuigenoproep, nadat een Hilversummer afgelopen zomer het slachtoffer was van phishing, oplichting via e-mail. Het uiteindelijke schadebedrag: 8100 euro.
De man kreeg in juni een valse e-mail waarin werd gevraagd om zijn bankpas op te sturen naar een adres en op een website zijn pincode in te voeren. Enige tijd later bleek dat hij was beroofd.

Gezellige wintermarkt op Gijsbrecht van Amstelstraat

Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Van winters weer was geen sprake. Toch was de wintermarkt op de Gijsbrecht van Amstelstraat afgelopen zondag meer dan geslaagd. En hoewel Sinterklaas en Zwarte Piet ook nog even een kijkje namen, viel op dat veel bezoekers, en uiteraard ook de ondernemers, al volop bezig zijn met kerst.

Flexwerkers worden zichtbaar door kerstborrel 'Je bent zelf een collega'

Winterse bijeenkomst voor zzp'ers bij Stookplaats op Werf35

Zzp'ers hoeven de flauwe grappen van collega's niet aan te horen, maar hebben ook geen kerstborrel. Geert-Jan en Iris bedachten een plan.

Iris Schultheiss en Geert-Jan van Dijken zijn twee van de initiatiefnemers voor een kerstborrel voor zzp'ers . Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Je ziet ze zitten in hippe koffietentjes. Driftig tikkend op hun laptop. Of aan de keukentafel. Zo'n zesduizend zzp'ers telt Hilversum. Harde werkers zonder collega's. Verlangen zij niet naar een kerstborrel? Een eindejaarstoespraak van de directeur? Een kerstpakket? Geert-Jan van Dijken van De Grossierderij en de Stookplaats denken het antwoord daarop te weten en organiseren donderdag 13 december de kerstborrel 'Je bent zelf een collega'.

Samen met Michiel van der Deijl, Michiel Andrea en Gemma Siegersma bedachten de enthousiaste Hilversummers de bijeenkomst die wordt gehouden op De Stookplaats op Werf35. "Ik speelde langer met het idee om een netwerkborrel te organiseren voor creatieve zelfstandigen, maar dan niet zo'n stijve bijeenkomst. Gewoon losjes, om elkaar beter te leren kennen. Ik kwam in contact met de Stookplaats en al snel werd het plan van de kerstborrel geboren", vertelt de eigenaar van de creatieve werkplaats aan de Kerklaan. Sinds twee jaar verhuurt hij in het vernieuwde pand achter de Sint Vituskerk ruimtes aan bedrijven en per 1 januari gaat De Grossierderij ook werkplekken aan flexwerkers aanbieden.

Sponsoring

Komende zaterdag is er weer Winter Wonder Werf. Foto: Bastiaan Miche

De eerste honderdvijftig zzp'ers die zich melden krijgen een kerstpakket

Anita Boerkamp, relatiemanager van Mediabedrijven en Creatieve Industrie Gemeente Hilversum was meteen enthousiast en hielp met het leggen van links en sponsoring. Bedrijven die door het vijftal werden benaderd, waren net zo opgetogen. "Castanea Makelaars bijvoorbeeld heeft een mooi bedrag gedoneerd waarvan we cadeautjes voor in het kerstpakket kunnen kopen", vertelt Van Dijken.

Kerstpakket

Er is een kerstquiz en er wordt soep en een borrel geserveerd

De eerste honderdvijftig zzp'ers die zich via www.destookplaats.nl/je-bent-zelf-een-collega aanmelden voor de borrel, krijgen zo'n kerstpakket. Maar naast het kerstpakket zijn alle ingrediënten in huis voor een geslaagde kerstborrel. Zo is er een kerstquiz in elkaar gedraaid, wordt er erwtensoep en een borrel geserveerd en krijgen de aanwezige flexwerkers een heuse speech om het jaar goed af te sluiten. En natuurlijk is de Stookplaats gehuld in winterse sferen en knettert de open haard.

Winter Wonder Werf

De Stookplaats is daarmee vast begonnen. "Komende zaterdag organiseren we voor de derde keer Winter Wonder Werf op Werf35. Een evenement voor jong en oud. Iedereen is van 14.00 tot 23.00 uur welkom, de toegang is vrij", promoot de Hilversumse het winterse evenement.

Op lange termijn minder parkeerdruk

Wethouder Kastje onthult eerste laadplek voor elektrische deelauto in Hilversum

Witho Oost (links) en wethouder Jan Kastje onthulden de paal. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het verzoek lag er al even, maar zaterdag was het grote moment daar: de onthulling van de eerste laadplek voor elektrische deelauto's. Op de hoek Leliestraat met de Bosdrift verrichtte wethouder Jan Kastje samen met projectleider Elektrisch Deelvervoer Witho Oost de handeling die daarbij hoort.

Opvallend was daarbij wel dat er op het grote moment op de bewuste plek nog een niet-elektrische auto - een Opel - geparkeerd stond. Het geeft misschien wel aan dat lang nog niet iedereen op de hoogte is van de elektrische auto en ook dat sommigen slecht de borden lezen.
De elektrische deelauto in Hilversum is een initiatief van de Hilversumse Energie Transitie (HET). Inmiddels rijden er twee elektrische deelauto's van HET rond en de volgende drie auto's komen na de feestdagen. Andere laadplekken hiervoor komen op de Van Hogendorplaan, Oude Loosdrechtseweg en Busken Huetplein.
Ook wil men een plek realiseren op de Jacob Catsstraat, maar daar zijn de bewoners niet zo blij mee, vertelt Oost. Zij moeten namelijk daardoor een normale parkeerplek inleveren. De parkeerplaatsen zijn dus allemaal bij elkaar in de buurt. Gebruikers kunnen zo gemakkelijk een auto pakken en hoeven niet naar de andere kant van Hilversum.
Maar op lange termijn moeten de deelauto's leiden tot minder parkeerdruk in de wijk, is de gedachte. Deelnemers leveren immers hun eigen (vaak tweede) auto in. Minimaal vier auto's per deelauto verdwijnen uit de straat, vertelt Oost. Toch is het lastig om deelnemers te interesseren, geeft hij toe. "We zijn met z'n allen juist zo gewend aan de auto. Gezinnen met maar één auto zijn lastig om te interesseren. De focus ligt vaak op de gezinnen zonder of met twee voertuigen", legt Oost uit. Via een speciale app kan de gebruiker zien of en wanneer een auto beschikbaar is. En doordat de deelnemers elkaar kennen, is het ook goed voor de sociale contacten.

Dankzij Trekpleister is de drogisterij terug in de Meent

Tijdens de opening werd er uiteraard ook getrakteerd. Foto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Feest in de Hilversumse Meent dinsdag. Aan de vooravond van het 'heerlijk avondje' opende Trekpleister haar 200ste winkel in het al ellenlang leegstaande pand in het winkelcentrum. Daardoor beschikken inwoners van de wijk eindelijk weer over een drogisterij nadat zij maanden achtereen moesten uitwijken naar Bussum of Hilversum.

250 vierkante meter grote winkel
echt een buurtwinkel

Bij de feestelijke opening mocht ook de 200ste klant een minuut lang naar hartenlust 'sintshoppen'. Shanali Wongsondro was de gelukkige. "Ik was totaal verrast toen bleek dat ik de 200ste klant was en ik mijn winkelmandje een minuut lang met allerlei producten mocht vullen. Met Sinterklaas voor de deur is dat natuurlijk geweldig. Ik weet zeker dat ik hiermee veel mensen op sinterklaasavond erg blij zal maken."
Daarnaast was niemand minder dan de goedheiligman zelf in de nieuwe winkel aanwezig om uit handen van filiaalmanager Marc Frijn een cheque van 1.000 euro te ontvangen. Met dit bedrag helpt Trekpleister de Stichting Het Vergeten Kind om zo veel mogelijk wensen uit te laten komen. Het Vergeten Kind is er voor alle kinderen in Nederland die niet de kans krijgen om kind te zijn doordat ze worden ingesloten door zorgen, problemen en traumatische gebeurtenissen in de thuissituatie.
Maar het belangrijkste is natuurlijk dat de inwoners van de wijk weer beschikken over een drogisterij. Dat vindt ook bezoekster Janny Leijdekker. "Anders moest je naar Bussum, nu ben je zo hier. Je merkte ook wel dat er veel vraag naar was. En het ziet er prachtig uit."
Met de komst van de Trekpleister komt er direct meer leven in het lange tijd toch best triest ogende winkelcentrum. De leegstand wordt direct fors minder. Bovendien neemt de Albert Heijn de ruimte over van de enige tijd terug vertrokken drogisterij. Dat vertrek was voor Trekpleister de belangrijkste reden om naar de Hilversumse Meent te komen, zegt ook areamanager Bart Schellart. Wat deze pakweg 250 vierkante meter grote winkel volgens hem kenmerkt is dat het echt een buurtwinkel is.
Opvallend is ook dat de paden dusdanig breed zijn waardoor er voldoende ruimte is voor rolstoelers en kinderwagens. Filiaalmanager Frijn is trots op 'zijn' nieuwe onderkomen, dat in drie weken tijd is gerealiseerd. "De afgelopen weken zag je al dat veel mensen een kijkje kwamen nemen. Daaruit blijkt wel het enthousiasme en de betrokkenheid vanuit de buurt. De mensen zijn blij dat er weer een drogisterij is."

Zorgen bij Altius binnen en buiten het veld na nederlaag tegen Olympia'25

'Je voelt wel dat het rommelt in de club en er het nodige aan de hand is'

Even leek het erop dat de derby zaterdagmiddag op Berestein tussen Olympia'25 en Altius zou worden gestaakt. Uiteindelijk werd het duel uitgespeeld. De thuisploeg won.

Het ging er zoals dat hoort bij een derby soms fel aan toe.

HILVERSUM De wedstrijd tussen het thuisspelende Olympia'25 en Altius had alle ingrediënten die horen bij een echte derby. Doelpunten, strijd, emotie, spanning en helaas mensen langs de lijn die na het nodige verbale geweld hun handen niet thuis konden houden.

De scheidsrechter stuurde de spelers voor een afkoelingsperiode van een kwartier naar de kleedkamer. Uiteindelijk won Olympia met 4-3 en staat zevende. Altius bezet de negende plaats. "Waar hebben we het nu helemaal over", doelt Altius-aanvoerder Arno Calis op de rel die in de tweede helft langs het veld plaatsvond. "We spelen maar in de derde klasse van het district. Ik snap werkelijk niet waar al dat gedoe voor nodig is. Laten de mensen gewoon normaal doen en genieten van een partij voetbal. Ik heb samen met de aanvoerder van Olympia met de scheidsrechter gesproken en gelukkig wilde hij het duel uit laten spelen."
Het scoreverloop gaf eveneens aanleiding voor de nodige opwinding langs en in het veld. Olympia kwam vroeg op voorsprong door Elias Mselmi, maar bij de rust stonden de bezoekers op voorsprong door Eners Unlu en een eigen doelpunt van Olympia. Na de thee was Olympia de betere ploeg. Door Mohammed Youb, Mickey Hueting en Bas Ham werd het 4-2. Na de goal van Calis vlak voor het eindsignaal ontbrak de tijd voor de oranjehemden om er nog een gelijkspel uit te slepen.

Olympia-trainer Danny Wiersma was de lachende derde na de doelpuntrijke wedstrijd: "Het duel had twee gezichten. Altius was in de eerste helft beter en wij na de pauze. Na de gewenningsperiode waarin we een traject hebben ingezet, beginnen we beter te voetballen. De intensieve trainingsarbeid betaalt zich uit. In het begin van het seizoen verloren we dergelijke wedstrijden. Nu valt het bekende kwartje onze kant op en we hebben nu drie wedstrijden achter elkaar gewonnen. Dat geeft de ploeg moraal. Als de punten uitblijven wordt het lastiger."
Het zit Altius in deze competitie niet mee. De ploeg voetbalt te wisselvallig om voor de prijzen te spelen. Vorige week weigerden Samir Didouch en Bilal el Morabet na een conflict met enkele spelers om nog langer voor Altius te voetballen, maakte de onzichtbare coach Herman Wallenburg bekend dat hij na dit seizoen vertrekt, zijn er de nodige strubbelingen bij het zoeken naar een nieuwe voorzitter en is er financieel het een en ander niet op orde. Met de twee dissidente voetballers zal na het luwen van de emoties een evaluatiegesprek plaatsvinden.
Aanvoerder Arno Calis ziet dat alles met lede ogen aan. "Ik wil niet direct zeggen dat dit direct de oorzaak is van ons matige spel, maar je voelt wel dat het rommelt in de club en dat er het nodige aan de hand is. Het is onze zwakte dat we ons daar als spelers niet van kunnen afsluiten." Ook constateert Calis de wisselvalligheid: "Als we op voorsprong komen gaat het fout. Dan maken we verkeerde keuzes en rommelen we wat. Pas als we weer op achterstand komen, gaan we weer de strijd aan. In de wedstrijd tegen Olympia zakten we na een goede eerste helft door de ondergrens. Ik vind het onverklaarbaar dat het nu een stuk minder gaat dan in het vorige seizoen. We wilden voor promotie spelen."

De spelers van Olympia juichen na weer een treffer. Foto's: Bastiaan Miché
Olympia speelt dit seizoen steeds beter.

Wiersma: 'De intensieve trainingsarbeid
betaalt zich uit'

Het is helder: de spelers van Altius snakken naar de winterstop om de zaken weer in het gareel te krijgen. Slechts elf punten uit tien wedstrijden en maar twee punten verwijderd van degradatievoetbal is beneden de stand van Altius. Calis: "We hebben te veel kwaliteit om degradatievoetbal te moeten spelen. In de laatste twee wedstrijden voor de winterstop, zaterdag thuis tegen Laren en volgende week uit bij Nita, moeten we punten pakken voor het zelfvertrouwen."

31 / 36

Zaterdag is er een 'Media Wandeling'. Foto: Bastiaan Miché

Donderdag 6 december

Koffie-inloop

10.00 uur | Wijkcentrum de Geus

Elke dinsdag en donderdag gezellige inloop van 10.00 tot 12.00 uur. De koffie of thee (met koekje) staat klaar. Gastvrouw of gastheer zijn aanwezig. Bewoners ontmoeten elkaar op een ongedwongen wijze. Loop gewoon even binnen.

Mantelzorger in balans

13.00 uur | Viore

Elke eerste donderdag van de maand kunnen mantelzorgers/naasten van mensen met kanker met elkaar in gesprek bij Viore, centrum voor mensen die leven met kanker. Elke keer is er een ander thema. Raadpleeg de agenda op onze website voor meer informatie: www.viore.org/agenda. Of bel ons: 035-6853532.

Vrijdag 7 december

Koffie-inloop

13.30 uur | Maatjesproject

Elke eerste vrijdag van de maand is er koffie-inloop in de ontmoetingsruimte van het Maatjesproject aan de Orchideestraat 8 in Hilversum. U bent van harte welkom van 13.30 - 15.30 uur voor een kopje koffie of thee.

Zaterdag 8 december

Chi Neng Qigong

11.00 uur | De Zoutkeet

Iedere zaterdag introductieles mogelijk van 11.00 tot 12.00 uur in wijkcentrum de Zoutkeet (tegen gereduceerd tarief). De lessen worden gegeven door Gerda Schoots, erkend instructeur. Opgave en info via 06-24 35 31 38 of adco90@planet.nl.

Media Wandeling

13.00 uur | Media Park

Hilversum is de stad van omroepen en architectuur. Onder leiding van ervaren gids Norman Vervat wandelen wij door een deel van Hilversum en gaan we bijzondere villa's uit de periode 1870-1940 en diverse oude radiostudio's bekijken. Tevens brengen we een bezoek aan het Media Park. Wij verzamelen vanaf 12.45 uur bij de ingang voor het gebouw van Beeld en Geluid, Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Kerstmarkt

17.00 uur | Diependaalse Kerk

Krijg de smaak van kerst te pakken tijdens deze indoorkerstmarkt voor jong en oud op 8 december in de Diependaalse Kerk. Bij de kraampjes is van alles te krijgen en te doen. Je kunt er iets lekkers eten, je eigen kerstversieringen maken, oud-Hollandse spellen doen, een kerstoutfit scoren, kerstballen uitzoeken en meer. Tussendoor kun je plaatsnemen op het terras bij de grote kerstboom, waar je een drankje krijgt aangeboden en even kunt bijpraten. Alles is gratis.

Zondag 9 december

Informele dienst

11.00 uur | Soeficentrum

Op 9 december hebben wij MarYam Mildenberg uitgenodigd om te spreken. Het onderwerp van vandaag is: 'Inzet en verwondering'. Esti Eberhart verzorgt vandaag de muziek met haar betoverende panfluitspel. U wordt ontvangen in een grote kring.

Architectuurwandeling

14.00 uur | DAC

Een wandeling door een wijk die zowel omroephistorie herbergt als onder architectuur gebouwde villa's. Onder leiding van een ervaren gids ziet en hoort u alles over stedenbouw, een van de mooiste villaparken van Nederland en het ontstaan van monumentale, maar ook spraakmakende omroepgebouwen op de geboortegrond van Hilversum Mediastad. Start: Dudok Architectuur Centrum, achterzijde Raadhuis.

Wereldlichtjesdag

18.30 uur | De Kapel

Op Wereldlichtjesdag staan we stil bij onze overleden kinderen die we meedragen in ons hart en in verbondenheid in het licht zetten. Alle ouders, broers en zussen die een kind moeten missen, zijn welkom. We komen bij elkaar in de Kapel aan de 's-Gravelandseweg 144. De deuren zijn open om 18.30 uur, we beginnen om 19.00 uur. Rond 20.00 uur is de bijeenkomst afgelopen. Bij de bijeenkomst worden enkele verhalen verteld en gedichten voorgelezen door ouders. Ook wordt er muziek gespeeld. Aanmelden is ook nodig, dit verloopt via www.facebook.com/WereldlichtjesdagHilversum.

Stadsverlichting

19.45 uur | 't Luye Gat

Iedere tweede zondag van de maand is er Stadsverlichting in de Hilversumse Meent. Tussen 19.45 en 20.00 uur is de inloop in stilte. Om 20.00 uur start de meditatie van een uur. Na afloop gaan mensen in stilte weer weg, maar je kunt ook ervaringen uitwisselen: http://stadsverlichting.nu/living_rooms/2013.

Dinsdag 11 december

Kerstconcert Stem des Volks

10.00 uur | Morgensterkerk

Gezellig gevarieerd koffieconcert in kerstsfeer onder leiding van onze dirigent Stephan Pas en met begeleiding op de piano door Annemieke Jussen. Zaal open 10.00 uur (inloop). Aanvang concert 10.45 uur. Einde 12.00 uur. Entree: 2,50 euro. U bent van harte welkom.

'De Notenkraker'

19.15 uur | Theater Gooiland

'De Notenkraker' is een prachtig sprookjesballet op muziek van Tsjaikovski die de harten van jong en oud zal veroveren. De fabuleuze muziek die live wordt uitgevoerd door een groot orkest, de virtuoze danspartijen, het schitterende 'core de ballet' en het decor maken dit prachtige ballet tot een magisch kerstfeest voor de hele familie. Het ballet wordt uitgevoerd door het Charkov City Opera & Ballet. Dit gezelschap maakt al sinds 1874 producties in de bekende traditie van Oost-Europa.

Woensdag 12 december

Kerstconcert

11.45 uur | Grote Kerk

Woensdag 12 december 2018 geeft het Goois Ouderen Koor, onder leiding van Alexandra d'Espinoza, in de Grote Kerk in Hilversum een kerstconcert. Samen met pianist Henk van der Hoeven en een jonge violiste is er een warm en afwisselend programma.

Jaarlijkse Santa Run met start en finish op het Marktplein

Honderden kerstmannen rennen door centrum

Als kerstman of -vrouw rennen, huppelen, dansen of wandelen door het centrum van Hilversum. Dat kan zaterdag 15 december.

Ook de allerjongsten zijn weer meer dan welkom. Archieffoto: Bastiaan Miché

HILVERSUM Het begon ooit kleinschalig een paar jaar terug op het Keiplein, vervolgens was het al iets grootser van opzet toen het toneel zich verplaatste naar de Kerkbrink en dit jaar is de Santa Run in Hilversum helemaal een schitterende happening. Het Marktplein is namelijk de start en finish van het drie kilometer lange parcours.

Op die manier kunnen er meer mensen meedoen aan het ludieke winterevenement en is het allemaal wat minder krap dan bijvoorbeeld op de Kerkbrink, beseft ook mede-organisator Louran van Keulen, bekend van hardloopwinkel Run2Day. Daar kunnen deelnemers ook vooraf het kerstmannenpak ophalen.

De start is zaterdag 8 december om 16.00 uur. Op die manier rennen de kerstmannen tussen het winkelend publiek door. Dat moet natuurlijk weer leiden tot de nodige gekkigheid. Het startschot wordt gedaan door burgemeester Pieter Broertjes. Het parcours gaat vanaf het Marktplein onder meer over de Groest, Leeuwenstraat, Spoorstraat, Veerstraat, Kerkbrink, Noordse Bosje, Kerkstraat, Zeedijk, Herenstraat en Groest naar het eindpunt. De organisatie gaat uit van pakweg 350 deelnemers.
Na de finish volgt een afterparty in een tent met foodtruck en tevens de overhandiging van de cheques aan de twee goede doelen. Dat zijn dit keer de J.H. Donnerschool in Hilversum-Noord en (zoals altijd) de Landelijke Nierstichting.

Meedoen kost 12,50 euro (7,50 euro voor kinderen tot 1,35 meter). Dit is inclusief kerstmanpak, startnummer en medaille. Voor meer informatie en aanmelding kijk op https://hilversum.rotarysantarun.nl.

Een leuk uitje: Winterfair op de Beukenhof

LOOSDRECHT De Beukenhof staat komende zaterdag in het teken van kerst. Dan is namelijk van 10.00 tot 16.00 uur de jaarlijkse Winterfair in het Loosdrechtse verpleeghuis. Geniet van livemuziek, vind de mooiste (lokale) kerstcadeaus en laat een professionele foto maken bij de kerstboom in het herinneringsmuseum.

"De Winterfair is altijd een leuk uitje in eigen huis voor onze bewoners, maar ook voor de andere bewoners van Loosdrecht en omgeving", aldus Bianca Otten, coördinator Welzijn bij Inovum. "Er zijn diverse marktkraampjes van lokale ondernemers met sieraden, cadeautjes en kleding. Daarnaast is er livemuziek, een loterij met lokale prijzen, een levensgrote kerststal en je kunt een foto laten maken bij de kerstboom voor een originele kerstkaart."
Naast de kraampjes en activiteiten zijn er ook allerlei (lokale) lekkernijen. Eettentjes met erwtensoep, broodjes worst en poffertjes. Ook zijn er weer oliebollen.

Ieder jaar houden medewerkers en vrijwilligers van het verpleeghuis aan de Nieuw-Loosdrechtsedijk 24 een Winterfair. "Dankzij de sponsoring van vele lokale bedrijven en ondernemers is de Winterfair elk jaar weer een succes", aldus Otten. "Denk bijvoorbeeld aan de erwtensoep van Snackbar de Schakel en de loterijprijzen die we krijgen van winkels uit ons dorp. Ook onze bewoners dragen bij: we verkopen kerstcadeautjes die ze zelf maakten."

'Het licht van Dudok'

HILVERSUM In het Hilversumse raadhuis is tijdens de donkere dagen rond kerst een lichtrondleiding: op zondag 16, vrijdag 21 en 28 december 2018 en op zondag 6 januari 2019 om 16.30 uur. Gidsen laten bezoekers kennismaken met de lichteffecten die architect Dudok gebruikte bij het ontwerp van het wereldberoemde gebouw.

Dudok creëerde voor het raadhuis een bijzonder lichtplan: lampen, armaturen en spotjes vormen één geheel met de binnen- en buitenkant. Voor Dudok moest de verlichting functioneel zijn, maar ook bijdragen aan de sfeer van de verschillende zalen.
Paula van Dijk, een van de gidsen van de lichtrondleiding: "Dudok was zich bewust van het effect van licht en kleur. De rondleiding start in de schemering. Dan is de spiegeling van het lichtgele gebouw in de vijver, als een markant lichteffect, nog goed te zien. Als het donker wordt, zijn de lichteffecten, zowel binnen als buiten, nog duidelijker zichtbaar.

Meer informatie over de lichtrondleidingen en over het aanmelden is te vinden op www.dudokarchitectuurcentrum.nl.

Kerstmarkt bij restaurant op het vliegveld

HILVERSUM Op het gedeeltelijk overdekte terras van restaurant Fly Inn bij Vliegveld Hilversum is in het weekend van 15 en 16 december een kerstmarkt. Er staan zo'n 35 originele marktkramen.

De markt is zowel zaterdag als zondag van 12.00 tot 18.00 uur. Het betreft alweer de vierde editie van dit evenement.
Het bijzondere aan dit evenement zijn de locatie (aan het vliegveld met de gehele dag kleinschalig vliegverkeer), er is livemuziek én een koor treedt op. Voordeel is ook dat er voldoende (gratis) parkeergelegenheid is.

Kijk voor meer informatie op www.rc-productions.nl en klik op 'agenda' en 'markten'.